Dotaz je zatím čistě teoretický, ale kdo ví, co bude v budoucnosti.
Zajímaly by mne Vaše typy na plemeno psa, které by splňovalo pár věcí.
Mělo by být vhodné k dětem.
Pejsek by měl být schopný bydlet celý rok venku v zateplené boudě a netrpět tím ani psychicky, což si myslím, že třeba labrador či retriver nesplňuje.
Velikost střední až velké plemeno.
Nerada bych plemena, která trpí na dysplázii - napadá mne leonberger, švýcarský salašnický. Vím, že je to i u jiných, ale tady mi to přijde opravdu masivní a přestože se dělají testy, tak to nelze vyloučit.
Co se týká výcviku mělo by to být plemeno pro začátečníka až mírně zkušeného peskaře.
Každopádně by samozřejmě bylo s PP, ne z útulku natož z pochybných poměrů.
Pejskovi by se věnovalo aktivně, včetně nějaký sportů, ale stejně by to neměl být přílišný hyperaktiv jako je border kolie a podobní plemena.
Už jsem tomu nějaký čas věnovala a vyšlo mi z toho jen jedno plemeno a to Chodský pes.
Děkuji za tipy.
martina76
napsal(a):
Dotaz je zatím čistě teoretický, ale kdo ví, co bude v budoucnosti.
Zajímaly by mne Vaše typy na plemeno psa, které by splňovalo pár věcí.
Mělo by být vhodné k dětem.
Pejsek by měl být schopný bydlet celý rok venku v zateplené boudě a netrpět tím ani psychicky, což si myslím, že třeba labrador či retriver nesplňuje.
Velikost střední až velké plemeno.
Nerada bych plemena, která trpí na dysplázii - napadá mne leonberger, švýcarský salašnický. Vím, že je to i u jiných, ale tady mi to přijde opravdu masivní a přestože se dělají testy, tak to nelze vyloučit.
Co se týká výcviku mělo by to být plemeno pro začátečníka až mírně zkušeného peskaře.
Každopádně by samozřejmě bylo s PP, ne z útulku natož z pochybných poměrů.
Pejskovi by se věnovalo aktivně, včetně nějaký sportů, ale stejně by to neměl být přílišný hyperaktiv jako je border kolie a podobní plemena.
Už jsem tomu nějaký čas věnovala a vyšlo mi z toho jen jedno plemeno a to Chodský pes.
Děkuji za tipy.
Choďák mě také napadl. Co třeba také hovawart, belgický či bílý švýcarský ovčák?
Uživatel s deaktivovaným účtem

asurwic
napsal(a):
Choďák mě také napadl. Co třeba také hovawart, belgický či bílý švýcarský ovčák?
Jo taky mě napadl jako první choďák a ten švýcar taky...klíďo i NO.

mar
napsal(a):
Choďačku máme doma, sice je v kotci, ale většinou jen na noc. Jinak bývá s námi v domě. Pro mě v závislosti na rodině žádný rodíl mezi retrívrem a choďákem nevidím.
Tak myslím, že každý pes bude raději s rodinou než sám venku, bez rozdílu plemene...snad až na drobné vyjímky...

"Mělo by být vhodné k dětem"
tenhle požadavek se objevuje často - a co vlastně konkrétně znamená?
"I ten hovawart je hodně pracovní, ne?"
co si představuješ pod pojmem "pracovní"? HW je rodinný pes, hlídač dvora, to je jeho práce. A výcvik/výchovu potřebuje každý pes.

Fena německého ovčáka. nevybírejte ale z pracovní linie. Ovčák je výborný pes, jak si ho naučíte, takového budete mít. Snadno se cvičí a vychovává, a hodí se i pro začátečníky. nevím proč lidi stále hledají něco extra a skvělé a ověřené plemena opomíjejí

napsal(a):
Fena německého ovčáka. nevybírejte ale z pracovní linie. Ovčák je výborný pes, jak si ho naučíte, takového budete mít. Snadno se cvičí a vychovává, a hodí se i pro začátečníky. nevím proč lidi stále hledají něco extra a skvělé a ověřené plemena opomíjejí
"Nevybírejte ale z pracovní linie", pořiďte si raději chcípáka z té exteriérové
Jinak k tématu, hodil by se třeba vlčí špic.

lerry
napsal(a):
Francouzský ovčák
Bezva nápad a ještě "nějakou" práci k tomu
napsal(a):
Tak myslím, že každý pes bude raději s rodinou než sám venku, bez rozdílu plemene...snad až na drobné vyjímky...
Také si myslím, že retrívr to bude zvládat stejně jako choďák nebo jiný pes. Do zlaťáka bych možná šla. Připadá mi, že na popis sedí úplně dokonale. Znám dokonce i jedince tohoto plemene, kteří jsou raději venku s hračkami, než doma v horku s páníčky.
Když jsem bydlela s rodiči, měli jsme zlatého retrívra. Byl zvyklý celoročně venku v zateplené boudě a myslím že mu to žádný problém nedělalo. Je ale pravda že s ním po většinu času venku někdo byl - byly jsme děti a mohli s ním trávit většinu času.
Nyní máme Bernského salašnického psa, když mu byl rok a půl, narodila se nám k němu dcera. Nikdy nebyl problém, jsou sehraná dvojka a je nádhera se na to dívat. Sem tam se bohužel stane že se nyní už 40ti kilový velký pesan neohrabaně otoči a melou schodí například zadkem :-D :-D :-D ale už je na to asi i zvyklá - směje se tomu. Ale je pravda že toto plemeno na dysplazii často trpí. My měli štěstí a klouby má v pořádku, jediný menší zdravotní problém byl s otočením obou očních víček. Loňskou operací se ale tento problém vyřešil. V boudě je celoročně, vyjímečně ho vezmeme domů (ale stejně se za chvíli hrne ven).
Jinak si myslím že je to vhodné plemeno i pro začátečníka, pokud se mu věnuje. Žádná hyperaktivka to není, ale hraje si rád, pokud má na to náladu
Ale je tolik úžasných plemen že bude těžké vybrat Hodně štěstí.
napsal(a):
co si představuješ pod pojmem "pracovní"? HW je rodinný pes, hlídač dvora, to je jeho práce. A výcvik/výchovu potřebuje každý pes.
Vhodné k dětem také moc nechápu. Osobně bych řekla, že je to každé malé plemeno, protože mu mohou děti ublížit mačkáním a také každé velké, protože zase veselé štěně může ublížit dětem, když na ně skočí. Ale takto to určitě myšleno není. Co se týče povahy, napadá Vás někoho naopak nějaký vysloveně nevhodný pes k vlastním - domácím dětem?
Myslím že jak znám tu z okolí chodáky tak ako rodinné pes k dětem a k běžným aktivitám asi nejlepší volba akorát hodně hlídat spojení a hlavně dkk trpí na ní docela hodně ale jinak sou super.a jako další volbu bych viděla NO fenu a jak už tu bylo psane spíše z exterieréveho spojení.Tam bych vybírala spíše zvíře po exteriérově pruměrné feně (takové co na výstavách chodí mezi posledníma výbornéma, nemají žádnou vadu ale nejsou přeuhlené a hrbaté).
napsal(a):
No je to takové obecné vyjádření. Třeba podle mne nejsou k dětem vhodná plemena jako je čivava, je to nervní pes. Ale uznávám, že jsem zaujatá, opravdu se mi nelíbí.
Měla jsem na myslí, že by měl hlídat profesionálně atd., ale asi to tak není.
asurwic
napsal(a):
Vhodné k dětem také moc nechápu. Osobně bych řekla, že je to každé malé plemeno, protože mu mohou děti ublížit mačkáním a také každé velké, protože zase veselé štěně může ublížit dětem, když na ně skočí. Ale takto to určitě myšleno není. Co se týče povahy, napadá Vás někoho naopak nějaký vysloveně nevhodný pes k vlastním - domácím dětem?
Čau čau?
napsal(a):
Bezva nápad a ještě "nějakou" práci k tomu
Zadavatelka píše, že by se psovi věnovali, chce aby byl vhodný k dětem, zvládal pobyt venku, netrpěl DKK.
Beauceron není přešlechtěný jako jiná zde jmenovaná plemena, k dětem je super, aktivity s rodinou miluje, ale když zrovna žádná není, tak z toho nešílí a klidně se jen povaluje po zahradě. Alespoň tak to máme doma. Nekomentuji něco co nemůžu z vlastní zkušenosti posoudit ;).

Sam 90210
napsal(a):
Nebo slovenský čuvač.
Bezva pes pro začátečníka beauceron také to jsou opravdu plemena pro začátečníky, pokud chcete být v televizi, tak hurá do nich. jak už vám tu píšou exteriérový NO nemusí být nutně hrbatý chcípák. vyberte si štěně po normálně vypadajících zdravých rodíčích. Chodský pes nevím, v knížkách o nich píšou hezky, co jsem viděla v okolí a na výstavách tak mě neoslovili. Z velkých pak BSP ale je těžké vybrat zdravé štěně, to už bych radši volila novofundlana.

"Měla jsem na myslí, že by měl hlídat profesionálně atd., ale asi to tak není. "
však pro HW je profese hlídat domov a svou rodinu...
napsal(a):
Bezva pes pro začátečníka beauceron také to jsou opravdu plemena pro začátečníky, pokud chcete být v televizi, tak hurá do nich. jak už vám tu píšou exteriérový NO nemusí být nutně hrbatý chcípák. vyberte si štěně po normálně vypadajících zdravých rodíčích. Chodský pes nevím, v knížkách o nich píšou hezky, co jsem viděla v okolí a na výstavách tak mě neoslovili. Z velkých pak BSP ale je těžké vybrat zdravé štěně, to už bych radši volila novofundlana.
Tak čuvače měla babička, celý život jen toto plemeno, první i poslední pes, hlídač, ale pro svou rodinu by dýchal, vycvičit, vychovat je nebylo problém.Mě třeba povahou sedí mnohem víc než čau čau, který je spíš rezervován pro jednoho člověka a má svou hlavu.
Sam 90210
napsal(a):
Čau čau se mi nezdá jako vhodný pes pro začátečníka, co třeba dlouhosrstá kolie ?
To byla právě odpověď na dotaz, které je nevhodné pro děti.
Kolie mne nějak nikdy nenapadla, vizuelně se mi moc nelíbí.
Čuvače jsme měli, když jsem byla dítě, nepřišel snadno vychovatelný.
Beucerona ač se mi hodně líbí, považuji taky za psa pro zkušené chovatele.

lerry
napsal(a):
Zadavatelka píše, že by se psovi věnovali, chce aby byl vhodný k dětem, zvládal pobyt venku, netrpěl DKK.
Beauceron není přešlechtěný jako jiná zde jmenovaná plemena, k dětem je super, aktivity s rodinou miluje, ale když zrovna žádná není, tak z toho nešílí a klidně se jen povaluje po zahradě. Alespoň tak to máme doma. Nekomentuji něco co nemůžu z vlastní zkušenosti posoudit ;).
Tak zaprvé, rada zněla: francouzský ovčák, kde jste přišla na to, že je myšlen Beauceron? Za druhé, ono je věnovat a věnovat, zrovna beauceron je pracák. Nevím, co Vy máte doma, ale já mívala pracovní bosíky u ovcí, a že by jim stačilo nějaké aportování a výlety, tak to v žádném případě.
martina76
napsal(a):
To byla právě odpověď na dotaz, které je nevhodné pro děti.
Kolie mne nějak nikdy nenapadla, vizuelně se mi moc nelíbí.
Čuvače jsme měli, když jsem byla dítě, nepřišel snadno vychovatelný.
Beucerona ač se mi hodně líbí, považuji taky za psa pro zkušené chovatele.
Pardon špatně jsem to přečetla.
napsal(a):
Tak zaprvé, rada zněla: francouzský ovčák, kde jste přišla na to, že je myšlen Beauceron? Za druhé, ono je věnovat a věnovat, zrovna beauceron je pracák. Nevím, co Vy máte doma, ale já mívala pracovní bosíky u ovcí, a že by jim stačilo nějaké aportování a výlety, tak to v žádném případě.
Myslela jsi tedy briarda? Zrovna u toho jsem cetla, ze by spanim venku bez pana trpel.

martina76
napsal(a):
Myslela jsi tedy briarda? Zrovna u toho jsem cetla, ze by spanim venku bez pana trpel.
Nejde o to, co jsem myslela já nebo ty, rada byla od lerry, a taky se nebavím o spaní venku.
Sam 90210
napsal(a):
Tak čuvače měla babička, celý život jen toto plemeno, první i poslední pes, hlídač, ale pro svou rodinu by dýchal, vycvičit, vychovat je nebylo problém.Mě třeba povahou sedí mnohem víc než čau čau, který je spíš rezervován pro jednoho člověka a má svou hlavu.
Čuvače si pořídila cca před rokem k nám do sousedství přistěhovaná rodina s malýma dětma. Totální začátečníci a musím uznat, že to zatím dávají skvěle - až jsem z toho překvapená..
Opomíjím to, že jako lidi mě osobně nesedli, nemám je moc ráda ale přesto...klobouček dolů.
Takže souhlasím - čuvač by mohl být dobrá volba.
Za mě velký švýcar, není pravda že by nějak moc trpěli na dysplázii. Pokud vyberete po rodičích s čistými RTG tak bych se vůbec nebál.

bhk
napsal(a):
Čuvače si pořídila cca před rokem k nám do sousedství přistěhovaná rodina s malýma dětma. Totální začátečníci a musím uznat, že to zatím dávají skvěle - až jsem z toho překvapená..
Opomíjím to, že jako lidi mě osobně nesedli, nemám je moc ráda ale přesto...klobouček dolů.
Takže souhlasím - čuvač by mohl být dobrá volba.
Podle toho že jedna rodina náhodou ještě zvládá štěně doporučujete lidem psa ? čuvač rozhodně není jednoduchý pes a v roce je to štěnátko, uvidíte za dva roky jak ho zvládají, pak můžete říct. Jinak to že ho měla před sto lety babička, my měli taky u babičky velikého psa, ale nebudu mu přiřazovat žádné plemeno, byl to vesnický vořech, veliký černý ale nebudu tvrdit že to byl ten a ten. Jistě měl babičky pes pp? Nikdo neznáme zadavatelku, neznáme její zkušenosti se psy, její povahu, pro to se jí snažím poradit aby byla spokojená ona i pes. Jasně jsou lidi že si napoprvé pořídí čévéčko nebo kavkazana a zvládnou ho skvěle, ale pořád potkávám víc lidí kteří nezvládnou ani joršíra nebo bišonka, bohužel takových je převaha. To neznamená že jsou špatní, ale prostě neumí zacházet se psem. Pro to já bych začátečníkům doporučila jednoduchého psa, NO, golden retrievr, kolie apod.
martina76
napsal(a):
Čau čau?
To snad ne! I v knihách o psech píší, že čau čau není moc vhodným psem pro děti a já to potvrzuji, měli ho jedni známí i sousedi. Nikdy je nepustili z vodítka (utíkali, neposlouchali), děti doma tolerovali, ale že by nějak vyhledávali jejich společnost, to se také říct nedá.
Jsou 100x vhodnější plemena než je čau.
napsal(a):
Podle toho že jedna rodina náhodou ještě zvládá štěně doporučujete lidem psa ? čuvač rozhodně není jednoduchý pes a v roce je to štěnátko, uvidíte za dva roky jak ho zvládají, pak můžete říct. Jinak to že ho měla před sto lety babička, my měli taky u babičky velikého psa, ale nebudu mu přiřazovat žádné plemeno, byl to vesnický vořech, veliký černý ale nebudu tvrdit že to byl ten a ten. Jistě měl babičky pes pp? Nikdo neznáme zadavatelku, neznáme její zkušenosti se psy, její povahu, pro to se jí snažím poradit aby byla spokojená ona i pes. Jasně jsou lidi že si napoprvé pořídí čévéčko nebo kavkazana a zvládnou ho skvěle, ale pořád potkávám víc lidí kteří nezvládnou ani joršíra nebo bišonka, bohužel takových je převaha. To neznamená že jsou špatní, ale prostě neumí zacházet se psem. Pro to já bych začátečníkům doporučila jednoduchého psa, NO, golden retrievr, kolie apod.
To nevím, půjdu na hřbitov a zeptám se ji, od posledního psa to bude dobrých 20 let. Ale jak sama tvrdíte, zadavatelku nikdo nezná, tak raději ať si pořídí psa plyšového, jakoby se nedal ani NO zvrtat

napsal(a):
Zadavatelku neznám a myslím, že předchozí zkušenost je u některých plemen irelevantní...jak vás například připraví to, že jsem měli po sobě pět NO a pak si pořídíte pastevce nebo chrta nebo podobně povahově specifické plemeno?..za mě nijak, když jsem si pořídila chrta, tak jsem na předchozí zkušenosti se psy naopak MUSELA ZAPOMENOUT a dělat to úplně jinak...to prostě není o tom, jestli je někdo začátečník, ale o tom, jestli v sobě má tu empatii pro konkrétního psa...
ale je pravda, že zadavatelku nikdo neznáme, takže doporučení plemen, se kterými je jednodušší spolupráce a které vám sem tam nějakou chybu ve výchově a výcviku odpustí, je logické a naprosto v pořádku...proto jsem opravdu pro choďáky, když vidím, že moje švagrová-naprostý začátečník bez problémů zvládá dva...a taky pro NO, dřív na nich spoustu lidí začínalo, NO klíďo vycvičí i třeba 12. leté dítě, takže dospělý by neměl mít s trochou snahy problém...

Appenzelský salašnícky pes.