Kastrovat/ nekastrovat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2016 13:33
Tereza Terezie

XXX.XXX.40.75

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou.
Řeším zda mám nebo nemám nechat vykastrovat našeho psa.
Situace je taková, bydlíme ve vícegeneračním domě s dalšími dvěma páry, zahrada je společná. Tudíž i psi se na zahradě potkávají. My máme psa, ale v baráku jsou další tři feny. Je mi naprosto jasné, že se zde shledám s různými názory, ale kdybych vše věděla na 100pro o radu bych nežádala.
Problém není ve výchově, pes má pohyb a je i poslušný, jde o to, že jedna z fen momentálně hára a on je uplně šílenej. Skoro nám nežere, když je s námi doma neustále nervozně pochoduje po bytě, lehává u dvěří a poknikává... jsou mu necelé dva roky, vezmeme-li v potaž že fena hárá 2x do roka, tak představa, že 6x do roka bude takhle vyřízenej mi příjde děsivá a je mi ho celkem i líto, není to o mojí pohodlnosti, jde mi o to, že si myslím, že bude ten pes pod neustálým tlakem... proto se vás ptám a prosím vás o názor.
Budu ráda, když se zdržíte názorů abychom se přestěhovali do bytu kde nebudou tři feny a podobně.
Díky Terka.

27.9.2016 14:01
Pupča

XXX.XXX.54.33

My z podobného důvodu psa vykastrovat nechali. Hafan po dospění začal hrozně vyvádět. Bydleli jsme na sídlišti, kde vždy nějaká feňule hárá. Náš hafan nechtěl jíst, neustále kňučel, nehrál si, venku jen zaražený čumák v trávě a začal být více agresivní vůči ostatním psům...navíc je nestandardní, takže do chovu jsme jej nechtěli. Dnes to jsou 4 roky, co jsme hafana nechali vykastrovat a pokud bych se měla rozhodovat znovu, tak bych udělala to samé.

27.9.2016 14:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Jeho chování je normální a není to nic neobvyklého. Naši psi blbnou jen když má fena krycí dny, jinak jsou v klidu. Zvykne si. Dejte mu dost zábavy a nebude to tak zlé. Kastrace může způsobit spoustu zdravotních problémů nehledě na změny povahy.

27.9.2016 15:03
blackserigala

XXX.XXX.208.70

Pokud psa nehodláte mít jako chovného, tak bych se taky přikláněla ke kastraci. My nechali psa kastrovat když mu byl rok a půl, z toho samého důvodu. Dnes je mu 15 let a žádné zdravotní problémy nikdy kvůli kastraci neměl a to ani změnu povahy. Jinak pes dokáže být pěkně vynalézavý pokud se snaží dostat k háravce. Už bych ani nespočítala kolikrát jsme museli opravit potrhaný plot, když se místní tuláci snažili dostat k naší fence.

27.9.2016 15:17
Tereza Terezie

XXX.XXX.40.75

Beru to hlavně z hlediska toho jestli se psovi uleví, přece jen aby byl šest měsíců z roku s prominutím nadrženej a nervozní, tak to je přece jen trápení i pro něj, nemluvě o tom, že soužití s ním v tomto období je i pro nás na švestku. Přiznám se, jedna neplánovaná štěňata jsme už odchovali , takže vím jak umí být pes šikovnej, aby se k fence dostal a ani jsem netušila, že je pes schopen oplodnit fenu v tak útlém věku jako se to podařilo tomu našemu a druhý vrh rozhodně nechci, nejsem pro množení nepapírových psů, pejsků v útulcích je dost, takže ne na chov ho nemáme.

27.9.2016 15:53
blackserigala

XXX.XXX.208.70

Tereza Terezie napsal(a):
Beru to hlavně z hlediska toho jestli se psovi uleví, přece jen aby byl šest měsíců z roku s prominutím nadrženej a nervozní, tak to je přece jen trápení i pro něj, nemluvě o tom, že soužití s ním v tomto období je i pro nás na švestku. Přiznám se, jedna neplánovaná štěňata jsme už odchovali , takže vím jak umí být pes šikovnej, aby se k fence dostal a ani jsem netušila, že je pes schopen oplodnit fenu v tak útlém věku jako se to podařilo tomu našemu a druhý vrh rozhodně nechci, nejsem pro množení nepapírových psů, pejsků v útulcích je dost, takže ne na chov ho nemáme.

Našeho háravky už potom nezajímaly a v tomhle ohledu se fakt uklidnil. Občas se sice snažil při hře na nějakou naskočit, ale ony ho ani nenechaly, takže to víc neřešil a šel si po svých. Jenom co si pamatuji, tak po operaci ještě nějakou dobu trvá, než se mu vyplaví z těla hormony, takže to zklidnění nebude ze dne na den. Ale podle své zkušenosti si myslím, že mu to určitě pomůže a navíc tím zamezíte právě těm neplánovaným štěndům.

27.9.2016 19:44
Pupča

XXX.XXX.54.33

Jestli se Vám hafan už jednou "spustil", tak si myslím, že kastrace pro něj bude opravdu nejlepší řešení...takhle by se jen trápil. Ví o co přichází a proto vyvádí (ale to se mu nemůže nikdo divit ). Když bude kastrovaný, tak mu to bude jedno.

27.9.2016 20:04
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Ten pejsek je to štěndo, co máte v profilu?
Co je to za plemeno?

28.9.2016 06:40
scylla

XXX.XXX.150.32

Měli byste si ho ohlídat. Nebude půl roku nadržený, to jsou pověry, bude reagovat na háravky a to je přirozené, normální chování. Kastrace s sebou může nést problémy. Jestli se pro ní rozhodnete, měli byste o nich vědět. Je to například řídnutí kostí, vyšší pravděpodobnost nádorů kostí, sleziny, osrdečníku, snížená činnost štítné žlázy, opakované záněty močových cest, vyšší pravděpodobnost selhání ledvin, změny povahy a i u psa možnost inkontinence.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2016 07:57

scylla napsal(a):
Měli byste si ho ohlídat. Nebude půl roku nadržený, to jsou pověry, bude reagovat na háravky a to je přirozené, normální chování. Kastrace s sebou může nést problémy. Jestli se pro ní rozhodnete, měli byste o nich vědět. Je to například řídnutí kostí, vyšší pravděpodobnost nádorů kostí, sleziny, osrdečníku, snížená činnost štítné žlázy, opakované záněty močových cest, vyšší pravděpodobnost selhání ledvin, změny povahy a i u psa možnost inkontinence.

Ty kosti platí pro štěňata kastrovaná před dokončením tělesného vývoje.

nádory sleziny? ale no tak, to je jeden z nejčastějších nádorů u psů. častější už je jen nádor mléčné žlázy (na který mimochodem kastrace fakt funguje jako prevence). jen minulý týden jsem potkala dva. oba u nekastrovaných samců. fakt nevím, jak by to mělo vypadat, kdyby po kastraci bylo riziko větší :D
štítná žláza? kdyby to souviselo s kastrací, tak na univerzitě v bernu nevymýšlejí genetický test :D
s opakovanými záněty močových cest jsem se u kastrovaných samců nikdy nepotkala. teda.. pokud se nebavíme o samcích, kteří trpí močovými kameny a BYLI KASTROVÁNÍ AŽ V RÁMCI LÉČBY, protože mají na místě varlat umělý vývod. To potom jo.

takže jasný, povahové změny ano, inkontinence občas taky, ale netřeba si vymýšlet jiné komplikace.

28.9.2016 10:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Kdybych nebyla srab a kastrovala psa, kterému už to začalo dělat zdravotní komplikace, možná by ještě žil. To jen na úvod. Mám(tedy měla) jsem dva psy a nejsem na sídlišti, takže koncentrace háravek nebyla tak velká, ale postupně i tady na vesnici, začínají fenečky přibývat, protože jsou přece tak milé a snáze ovladatelné...Psu to způsobovalo opakované záněty močových cest, nakonec, když bylo hárání v okolí asi tři měsíce v kuse a po měsíční pauze nanovo...tak ho to dorazilo. Rozjelo se něco nepěkného. Ne, důkaz na to nemám, že to bylo háráním fenek, ale po dva roky zpátky se to opakovalo při každém hárání, jen se z toho pokaždé ještě dostal, teď už ne. Druhý pes, teď už sám, vyje snad už měsíc, pochopitelně moc nejí a začíná být také vychrtlý.. Je to jiná rasa, přesto mi začíná v hlavě vyvstávat obava, aby se to neopakovalo i s tímto psem. Ne, kastrovat ho nechci, jsme na baráku, téměř na samotě, vytí nevadí navíc - rok mu rozháním trauma ze ztráty kámoše, nerada bych ho ještě připravila o roli místního kápa Paradoxně u fenek mi kastrace nepřipadne traumatická vůbec, asi proto, že máme v rodině a u kamarádů několik kastrátek a připadne mi, že díky kastraci jsou právě mnohem víc v pohodě, nemlátí s nima hormony...

Pitan

28.9.2016 19:34
Pitan

XXX.XXX.240.118

.

23.5.2018 20:31
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Trochu to tu obnovím, jdu si pro radu.
Už jsem ze psa (3 roky) lehce na prášky. Už tak od ledna je pes prostě nesnesitelný, co se týče pachů venku, fen.. prostě je nadrženej jak prase. Jasně vychovat, zabavit...to dělám, pokud pes necítí feny, tak je milionovej. Vždy tohle období trvalo chvíli třeba 3 měsíce v roce, ale teď je to opravdu už od ledna a to ani žádné háravky nepotkaváme, kolem března tu háralo snad vše, ale teď už ne.
Venku jezdí čumákem po zemi, vždy jsem ho tak nějak odvolala, když jsem věděla, že v tom místě hárá fena, tak byl na vodítku. Asi před týdnem, když jsme v klidu šli lesem, nikde nic, najednou stopa a běžel, to nikdy neudělal, že by zmizel z dohledu,15 minut jsme se naháněli, nakonec našel on mě. Teď už chodí na vodítku jen.
Doma mi rejdí na polštářích, když jsem doma, tak ho okřiknu a nedělá to, ale když jsem v práci tak to dělá.
Chce ojet kocoura, furt za ním chodí, očichává mu ucho, kňučí, nastavuje se nad něj (což samozřejmě nejde), tak to ho taky furt musím okřikovat ať ho nechá, pošlu ho pryč, za půl hodiny slyším kňourání z jiné místnosti..
Nedej bože, když potkáme fenu a jdou si po svolení hrát, nebo se pozdravit, někdy to je už ze začátku, někdy až dýl, ale začne kňourat, očichává ucho, no a pak by skočil (snažím se převádět pozornost, dam povel, bo jo okřiknu, tak to jako na chvíli pomůže, ale...) Nedávno si hrál s boxerkou,20 minut se honili, hráli si, pak jsem se ani nestihla otočit a málem ji přerazil záda, aby na ni skočil. Dělá to i na kastrovaný feny a psy kastráty.
Nejen, že mě to štve, ale i kvůli tomu míň spí, pokňourává, je udýchaný, což si nemyslím, že je dobrý, když má problémy se srdcem.
Přijde mi to čím je straší, tím je to horší...
Pardon za román.

23.5.2018 21:05

to Andryseeek3

To známe, ale teď už to trochu polevilo. Začal si hrát a chroustne i přílohu. Ale před 3 týdny mi chtěl vyskočit z okna - 2. patro. Kdybych ho nechytila, tak byl na placku na chodníku. Uf. A miluju hlášky typu - na známé feny si zvykne. Hmmm... Venčíme denně s x holkami ze sousedství a když cca 4 nejoblíbenější hárají, tak ho vozím na venčení autem do pryč. Ne vždy se ale zadaří a kvůli jedné blondýně chtěl lítat, trubka. Úplně je mi špatně, když si na to vzpomenu. Opravdu by mě nenapadlo, že ho taklhe potrefí pachy z otevřeného okna.

23.5.2018 21:16

Andrýsek3 napsal(a):
Trochu to tu obnovím, jdu si pro radu.
Už jsem ze psa (3 roky) lehce na prášky. Už tak od ledna je pes prostě nesnesitelný, co se týče pachů venku, fen.. prostě je nadrženej jak prase. Jasně vychovat, zabavit...to dělám, pokud pes necítí feny, tak je milionovej. Vždy tohle období trvalo chvíli třeba 3 měsíce v roce, ale teď je to opravdu už od ledna a to ani žádné háravky nepotkaváme, kolem března tu háralo snad vše, ale teď už ne.
Venku jezdí čumákem po zemi, vždy jsem ho tak nějak odvolala, když jsem věděla, že v tom místě hárá fena, tak byl na vodítku. Asi před týdnem, když jsme v klidu šli lesem, nikde nic, najednou stopa a běžel, to nikdy neudělal, že by zmizel z dohledu,15 minut jsme se naháněli, nakonec našel on mě. Teď už chodí na vodítku jen.
Doma mi rejdí na polštářích, když jsem doma, tak ho okřiknu a nedělá to, ale když jsem v práci tak to dělá.
Chce ojet kocoura, furt za ním chodí, očichává mu ucho, kňučí, nastavuje se nad něj (což samozřejmě nejde), tak to ho taky furt musím okřikovat ať ho nechá, pošlu ho pryč, za půl hodiny slyším kňourání z jiné místnosti..
Nedej bože, když potkáme fenu a jdou si po svolení hrát, nebo se pozdravit, někdy to je už ze začátku, někdy až dýl, ale začne kňourat, očichává ucho, no a pak by skočil (snažím se převádět pozornost, dam povel, bo jo okřiknu, tak to jako na chvíli pomůže, ale...) Nedávno si hrál s boxerkou,20 minut se honili, hráli si, pak jsem se ani nestihla otočit a málem ji přerazil záda, aby na ni skočil. Dělá to i na kastrovaný feny a psy kastráty.
Nejen, že mě to štve, ale i kvůli tomu míň spí, pokňourává, je udýchaný, což si nemyslím, že je dobrý, když má problémy se srdcem.
Přijde mi to čím je straší, tím je to horší...
Pardon za román.

No to reda není nic příjemnýho.

...můj pes je vlastně zlatej, ale jak někde v okolí začne hárat nějaká fena, tak
furt pokňourává...svojí sestře olizuje uši, packy...no akorát má smůlu s tím naskakováním, protože pokud ho nestihnu zastavit já, tak dostane pěknej sprdung od Sáriny, někdy až tak, že fena naskočí na něj a dost u toho vrčí...přesně na to sedí hláška
"to vypadá jako když to, ale takhle obráceně?...to ani já neznám..."
...naštěstí alespoň nemáme problémy s jídlem...nebo teda máme, ale minimální...u snídaně ho pomalu přemlouvám a s ostatním jídlem se pěkně crcá...neustále ňufá. No a to je z něj "Romeo" pouze defakto pár dní v roce a někdy mě to pěkně s...e, ale na druhou stranu si říkám, že je to vlastně chudák...no holt chlap, prostě tomu neporučí...

23.5.2018 22:37
tralalák

XXX.XXX.14.251

Taky máme doma takovýho nadržence, co neustále pokníkává, chce feny, venku každou fenčí loužičku v tranzu očichává několik minut, nakrývá všechno, co se nechá (psy i lidi). Nechali jsme ho vykastrovat a doufáme, že se situace zlepší. I kdyby kastrace neměla pomoci úplně od nežádoucího chování věřím, že se mu od těch psychických stresu uleví. Ještě je to krátce, uvidíme za pár týdnů.

24.5.2018 06:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Možná uvidíte i změny na zdraví a povaze, a doufám, že se pak psa nezbavíte, když se projeví pokastrační zdravotní problémy.

24.5.2018 06:40

Andrýsek, pro radu se obrať na svého veta-kardiologa. Ačkoliv jsem velmi proti kastracím z jiných než zdravotních důvodů, tak tady bych to i do těch "zdravotních" možná i přiřadila. Na druhou stranu je u kardiaka narkóza záležitost vždy riziková...

24.5.2018 10:17
impact

XXX.XXX.0.252

Ja osobne bych napred nechala psa proklepnout ze vsech stran, jestli nema nejaky hormonalni problem, ktery takove chovani spousti..

24.5.2018 11:45
tralalák

XXX.XXX.14.251

scylla napsal(a):
Možná uvidíte i změny na zdraví a povaze, a doufám, že se pak psa nezbavíte, když se projeví pokastrační zdravotní problémy.

To bylo na koho?
Měla jsem 2 kastrované feny, vždy ze zdravotních důvodů, naštěstí neměli žádné pokastrační zdravotní potíže. Já bych fenu nikdy nedala kastrovat jen tak, protože jsem schopná si ji uhlídat a bála bych se inkontinence.
U psa je to trochu jiné, tam pro mne převažují pozitiva nad negativy. Zvláště pokud se nechá vykastrovat pes už pohlavně, tělesně i duševně dospělý. A pokud má hypersexuální chování, přitom je jinak zdravý.

24.5.2018 13:24

scylla napsal(a):

Možné zdravotní problémy jste už popsala výše, jaké mají být ty povahové změny?

Kromě toho, že pes nebude pološílený a nejspíš tedy bude i šťastnější.

24.5.2018 13:27
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já bych se po zkušenostech s utravořechem a jeho hormonálním šílenství nejdřív nechala psa vyšetřit... hladina hormonů v krvi, vyšetření varlat a nadvarlat.

Hormonální šílenství ultravořecha se projevovalo reakcí na libovolnou psí moč (i samčí). Ztuhnutí, cvakání a pěnění. Došlo to tak daleko, že si mi pes několikrát "složil". Projevoval se pouze takto. Nereagoval kňučením nebo hladovkováním. Po rauši naskakoval na všechno, co mělo čtyři nohy.

Dle vyjádření veterinářů byl problém se zblázněným varletem, které převzalo funkci druhého vadného varlete. Pes měl abnormální hladinu testosteronu. Navíc došlo k zvětšení nadvarlat. Epilepsie byla vyšetřením vyloučena, takže k "omdlení" docházelo z důvodu přetížení nervového systému z důvodu vysoké hladiny hormonu.

U něj už nebyla jiná cesta než kastrace v jeho roce a půl života. Po kastraci se do cca 7 dní výrazně zklidnil. Povahově zatím žádnou změnu nesleduji, s močením také problém nemá. Je cca 2 měsíce po zákroku.

Jinak by mne osobně zajímalo, jestli existuje něco (mimo kastraci - i chemickou), co by takovéhoto Hormóna zklidnilo? Převedení pozornosti nebo aktivit jinam je u abnormálně sexuálně puzeného psa nemožné - to ať si kdo co chce chytře píše.

24.5.2018 15:00
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Děkuji všem za reakce, nechám ho vyšetřit. Tohle je už opravdu příšerný. Já nad kastrací úplně tak moc ještě nepřemýšlela, ale asi by se mu ulevilo. Když pak cítí háravku, hrozně ho to vyčerpá i fyzicky.. dýchá jak blázen, musí si sednout nebo lehnout. Potom, co utekl a pravděpodobně mě pak hledal - tak ty pachy, běh, stres, se mi skoro složil, hned si musel lehnout a dýchal jak lokomotiva. Nic moc pro to srdce. Pořádně to ještě promyslím.

24.5.2018 17:45
LájošM

XXX.XXX.14.251

Ona je scylla, co se týká kastrací, tady známá svými hysterickými výlevy. smajlík
Ano, souhlasím s ní, že je to zásah do organismu, který má i svá negativa, ale na druhou stranu má i pozitiva. Zvláště u psů-samců. Změna povahy? Fajn, zklidnění a neřešení fen je pro majitele přece super. A pes neuvažuje způsobem: "Jé, to je ale škoda, že už nemůžu všechno vojet." Bere to tak, jak to je. Feny ho přestanou zajímat, takže je to pro něj situace, kterou prostě jen neřeší. Nelituje, nepíše Srstkovi.
A zdravotní negativa už vyvrátila ve svém příspěvku Bodlinka. Jako veterinářka má určitě zpětnou vazbu a těch kastrátů viděla dost. A jako další pozitivum ještě beru absenci problému s prostatou.

Také znám osobně několik vykastrovaných psů, jeden byl několikanásobný vítěz ve svém sportu, nevím, kolik je mu momentálně let (cca 12?) a kastrace mu zdraví nijak neohrozila. Ani chuť do života a do práce.
Než se trápit s nadrženým psem, určitě bych vykastroval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík