Sahat psovi do misky se zradlem nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2016 03:46
Radvajs

XXX.XXX.0.171

Zdravim... Chtela bych znat nazor na to, zda sahat "cvicne" psovi do misky se zradlem nebo ne. Je mi jasne, ze pes by si mel nechat odebrat z tlamy nezadouci vec napr.nalezenou kost ci pohozeny zbytek nejakeho jidla...ale to se da podle me nacvicit pri tom, pokud ja dam psovi-steneti-neco na zvykani, tak mu to po chvilce vezmu, jako ze se podivam, pochvalim a vratim. Ale sahat do misky se zradlem, ktere mu dam, aby se nazral v klidu, to mi pripada divne. Mne do talire taky nikdo nesaha a navic nikde na prochazce asi nenarazime na plnou misku zradla, spise na tu kost ci zbytek.
Jde mi o to, jestli neco nepokazim. Protoze jsem zacala stendu do misky hrabat a jak se driv tesil na zradlo, tak ted ceka opodal a zacne zrat az odejdu.
Co myslite?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.10.2016 06:52

Pokud mu tam sáhnete, tak jedině s cílem něco přidat, aby to bral jako pozitivum.

10.10.2016 06:55
ustulina

XXX.XXX.22.113

Já do misek psům šahám jen tak, že přidávám co zbylo v hrnci a nevešlo se. Neznám důvod, proč jim brát, co jsem jim dala... Nežádoucí věci v tlamě nalezené venku jsou úplně jiná situace, tam je to "fuj" nebo "pust" (dobré je nežádoucí dobrotu občas vyměnit za pamlsek nebo hračku).

10.10.2016 07:14

Někdy do misky psům sáhnu, třeba když zapomenu přidat vitamín, léky pro fenu apod. prostě si v půli žrádla vzpomenu že jsem něco nedala, tak misku prostě vezmu doplním a pokračujeme.Nemám s tím problém, psy jednoduše přeruším ve žraní tím že je odvolám od misky k sobě. Jelikož psi žerou v koupelně, někdy jdu třeba se umýt nebo pro něco, tak nemám problém odstrčit žeroucímu psovi misku jinam, něco si vzít apod. To že pes na povel vyplivne co má v tlamě nebo něco pustí je další samozřejmost. Jinak mí psi když jim dávám krmení sedí a čekají u misky a nezačnou žrát dokud jim to nedovolím.

10.10.2016 07:29
scylla

XXX.XXX.150.32

Radvajs napsal(a):
Zdravim... Chtela bych znat nazor na to, zda sahat "cvicne" psovi do misky se zradlem nebo ne. Je mi jasne, ze pes by si mel nechat odebrat z tlamy nezadouci vec napr.nalezenou kost ci pohozeny zbytek nejakeho jidla...ale to se da podle me nacvicit pri tom, pokud ja dam psovi-steneti-neco na zvykani, tak mu to po chvilce vezmu, jako ze se podivam, pochvalim a vratim. Ale sahat do misky se zradlem, ktere mu dam, aby se nazral v klidu, to mi pripada divne. Mne do talire taky nikdo nesaha a navic nikde na prochazce asi nenarazime na plnou misku zradla, spise na tu kost ci zbytek.
Jde mi o to, jestli neco nepokazim. Protoze jsem zacala stendu do misky hrabat a jak se driv tesil na zradlo, tak ted ceka opodal a zacne zrat az odejdu.
Co myslite?

Nesahat psovi do misky, neotravovat ho u jídla, aby se nenaučil, že má důvod si jídlo hlídat. Čím větší komedie se kolem jídla dělá, tím větší problém s chováním u jídla nastává.

10.10.2016 07:55

Mám to stejně jako holky výše, pokud už se hrabu psům v misce, tak jen proto, abych tam něco přidala, nikdy se tam nehrabu bezdůvodně, nikdy jsem se tam nehrabala cvičně, myslím, že pes, který je odmalička zvyklý, že panička do misky dává, pes který má na jídlo klid, není potom u jídla zbytečně nervozní...taky se mi občas stane, že třeba zapomenu do krmný dávky něco zamíchat a vemu misku psům od tlamy a oni s výrazem "tak, na co ta naše skleróza zase zapomněla" počkaj až jim misky vrátim, ale ani by mě nenapadlo, to dělat "cvičně"...
jak píše scylla...nedělat u jídla žádný komedie...
Já mám takový zvyk, že pes dostane misku, začne jíst a já ho s nějakou infantilní frází "hezky papej" nebo "dobře to panička uvařila?", dělám to takhle každýmu psovi od štěněte, takový rituál, pohladím, pes zavrtí ocasem a já si jdu po svých...
V životě se mi nestalo, aby některý z mých psů na mě u jídla vyjel a nikdy jsme "cíleně" nic necvičili

10.10.2016 07:58
Granulka

XXX.XXX.115.30

Psovi tam max něco přihodím, jinak se mu v misce nehrabu. Nemá problém si cokoliv nechat vzít z tlamy, ale je to asi i tím, že je hroznej flegmatik - "mouchy snězte si mě".

10.10.2016 08:38

Všechny své psy jsme měli a současnou fenku máme, naučené na to, že saháme do misky. Ať už když tam něco přidáváme, nebo jen promícháme. Nikdy nedošlo k tomu, co píše scylla, totiž, že by pak byl problém s chováním, s tím, že by si více misku hlídali.

10.10.2016 08:57
asurwic

XXX.XXX.36.3

Radvajs napsal(a):
Co myslite?

Jak by bylo Vám, kdyby Vám při každém obědě někdo bral talíř a nebo jste se museli vyhýbat cizím rukám v talíři. Asi byste po čase byli už fakt naštvaní a vybuchli jste, ať ta osoba nechá Váš řízek na pokoji. Stejné je to se psy, kteří se ale ohradí většinou nejen slově (což jako vrčení mnohým také vadí), ale i zubama. Samozřejmě záleží na povaze - někteří budou snášet celý život vše nepříjemné, jiným stačí druhá špatná zkušenost a už si řeknou svůj názor.

Snad jedinou výjimkou je můj pes - ten se naopak bez mojí asistence nenají. Sám si z položené misky nic nevezme (miskou to není - už jsem jich vyzkoušeli sedm různých). Takže naše krmení probíhá tak, že přinesu misku, k ním přijde pes, lehne si, přitulí se k ní a čeká. Já mu dávám její obsah do čumáčku ručně, protože jinak by byl hlady celý den. V případě jogurtu je to vážně vtipné. Když mu podám větší kus masa a nebo kost, tak mi to ještě během konzumace několikrát donese ukázat a pochlubit se mi s tím. Nikdy jsem mu nic nebrala ani jsem ho neučila, že musí čekat nebo něco podobného, jen od štěňátka nikdy nemusel (ani se sourozenci) o potravu bojovat a je zvyklý, že se s ním o jídlo (pokud je to jen trošku možné) dělím já i moji ostatní psi. Takže je mu nějak přirozeně proti srsti se nacpat bez smečky.

10.10.2016 09:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Všechny své psy jsme měli a současnou fenku máme, naučené na to, že saháme do misky. Ať už když tam něco přidáváme, nebo jen promícháme. Nikdy nedošlo k tomu, co píše scylla, totiž, že by pak byl problém s chováním, s tím, že by si více misku hlídali.

Máte štěstí na tolerantní psy. Nevím co vede lidi k tomu, aby otravovali psa u jídla. Koni, kočce to neudělají, ale psa prudí zbytečně kde kdo.

10.10.2016 09:47
Iliena

XXX.XXX.204.251

Moc nad tím přemýšlíte. Nedělejte z jídla vědu, sahat bezdůvodně psovi do misky je blbost, jak psali ostatní maximálně něco přihodit, přidržet větší kost apod. Nikdy jsme to neřešili a pes je u jídla v klidu, mužů ji pohladit, překročit, poplácat a nevadí ji to, protože ví že panička jídlo nebere, ale dává.

10.10.2016 09:51
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Můj pes si už jako štěně hlídal misku, pokud dostal něco jiného než granule. Stačilo aby jsme se přiblížili a už vrčel. Začali jsme mu do misky přidávat, občas jsme se v ní prohrábli a pak něco přidali. Pochopil hodně rychle (během pár dní) že se o žrádlo nemusí bát, že mu nic nesebereme, také pak přestal hltat.

Teď když připravuji žrádlo tak sedí a čeká. Občas mu do misky něco přihodím, vím že mu ji můžu bez problému vzít nebo do ní sáhnout, ale zbytečně to nedělám.

Mám na to názor takový, že bych psa určitě nebuzerovala u každého žrádla tím, že mu budu sahat do misky a podobně. Na druhou stranu ale chci vědět, že pokud k tomu dojde tak se nic nestane. Třeba kvůli dětem.

10.10.2016 09:52
Andrýsek3

XXX.XXX.7.173

Taky nemám důvod psovi sahat do misky, a taky občas něco přihodím, v klidu mu ji můžu vzít, ale nedělám to. Psa můžu v klidu u jídla pohladit, poplácat, vůbec nemá důvod si jídlo hlídat, vrčet apod. Ani neděláme žádné opičky, povely před jídlem, jen je od mala naučený, že se může vrhnout na misku až bude na zemi a já udělám krok pryč, aby mě u toho nesejmul, ale bez žádného povelu, bere to jako samozřejmost, jako malý se k misce sápal, teď ví, že mu to nikdo nevezme, tak se jde v klidu najíst.

10.10.2016 10:01
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Andrýsek3 napsal(a):
Taky nemám důvod psovi sahat do misky, a taky občas něco přihodím, v klidu mu ji můžu vzít, ale nedělám to. Psa můžu v klidu u jídla pohladit, poplácat, vůbec nemá důvod si jídlo hlídat, vrčet apod. Ani neděláme žádné opičky, povely před jídlem, jen je od mala naučený, že se může vrhnout na misku až bude na zemi a já udělám krok pryč, aby mě u toho nesejmul, ale bez žádného povelu, bere to jako samozřejmost, jako malý se k misce sápal, teď ví, že mu to nikdo nevezme, tak se jde v klidu najíst.

Jo pokud je pes odmala v klidu u žrádla, tak bych to také neřešila vůbec. Ale pokud je nějaký problém jako byl u nás, že už jako dvouměsíční si misku hlídal, tak si myslím, že je potřeba to vyřešit aby se to nestupňovalo a rozhodně to nepřehlížet s tím, že prostě když žere tak já se nepřiblížím.

A vím, že někdo to tak má, že ví že jakmile má pes před sebou misku tak se nesmí přiblížit. Já si to nedokáže představit, psa mám v baráku, občas potřebuji okolo projít, něco do té misky přidat. Plánuji děti atd...

Přijde mi to stejné jako se tady kdyby řešilo to, že někdo psa tahá ze svého pelíšku, jako preventivně. Podle mě je to blbost, pes tam má svoje útočiště, má tam mít klid a ne že ho tam bude někdo otravovat, jen tak pro nic za nic. Na druhou stranu ale také chci vědět, že pokud to bude nutné (třeba ze zdravotních důvodů) tak že ke mě pes z pelíšku buď přijde sám a nebo že se nic nestane když tam pro něho dojdu. Ale nebudu to zkoušet každý den a dělat z toho nějaké drama, psovi věřím, znám ho a vím že to nebude problém.

10.10.2016 10:03
Radvajs

XXX.XXX.98.185

Diky za reakce. Jsem taky spis pro nesahat zbytecne do misky. Necham pekne psika zrat v klidu, co mu dam...

10.10.2016 10:06
Andrýsek3

XXX.XXX.7.173

marcelaamax napsal(a):
Jo pokud je pes odmala v klidu u žrádla, tak bych to také neřešila vůbec. Ale pokud je nějaký problém jako byl u nás, že už jako dvouměsíční si misku hlídal, tak si myslím, že je potřeba to vyřešit aby se to nestupňovalo a rozhodně to nepřehlížet s tím, že prostě když žere tak já se nepřiblížím.

A vím, že někdo to tak má, že ví že jakmile má pes před sebou misku tak se nesmí přiblížit. Já si to nedokáže představit, psa mám v baráku, občas potřebuji okolo projít, něco do té misky přidat. Plánuji děti atd...

Přijde mi to stejné jako se tady kdyby řešilo to, že někdo psa tahá ze svého pelíšku, jako preventivně. Podle mě je to blbost, pes tam má svoje útočiště, má tam mít klid a ne že ho tam bude někdo otravovat, jen tak pro nic za nic. Na druhou stranu ale také chci vědět, že pokud to bude nutné (třeba ze zdravotních důvodů) tak že ke mě pes z pelíšku buď přijde sám a nebo že se nic nestane když tam pro něho dojdu. Ale nebudu to zkoušet každý den a dělat z toho nějaké drama, psovi věřím, znám ho a vím že to nebude problém.

Já jsem ten příspěvek psala zároveň s vaším, takže jsem.ho ani nečetla, vyznělo to blbě. Pokud by si pes bránil jídlo jako váš v klidu bych ho to naučila jako vy vašeho. Je to pro mě taky důležité, aby si pes jídlo nebránil, přesně proto, že jednou chci mít děti, které budou učeni, že pejsek se prostě neotravuje u jídla. Ale náhoda je blbec. Myslím, že když už tam ten problém je, měl by se řešit, tím přidáváním, ale jen tak sahat psovi po každé do misky, jen tak. To bych dotyčnému taky ukousla ruku.

10.10.2016 10:09
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Andrýsek3 napsal(a):
Já jsem ten příspěvek psala zároveň s vaším, takže jsem.ho ani nečetla, vyznělo to blbě. Pokud by si pes bránil jídlo jako váš v klidu bych ho to naučila jako vy vašeho. Je to pro mě taky důležité, aby si pes jídlo nebránil, přesně proto, že jednou chci mít děti, které budou učeni, že pejsek se prostě neotravuje u jídla. Ale náhoda je blbec. Myslím, že když už tam ten problém je, měl by se řešit, tím přidáváním, ale jen tak sahat psovi po každé do misky, jen tak. To bych dotyčnému taky ukousla ruku.

Jojo, přesně tak smajlík

10.10.2016 10:10

"Je mi jasne, ze pes by si mel nechat odebrat z tlamy nezadouci vec napr.nalezenou kost ci pohozeny zbytek nejakeho jidla...ale to se da podle me nacvicit pri tom, pokud ja dam psovi-steneti-neco na zvykani, tak mu to po chvilce vezmu, jako ze se podivam, pochvalim a vratim."
tak k tomu ještě přidej povel "pusť", aby pes vždy věděl, co po něm chceš (ať mu to můžeš říct) a že je pro něj výhodné. A někdy vrať, někdy vyměň za něco jiného, lepšího (a klidně to může být i hra).

"Nikdy nedošlo k tomu, co píše scylla, totiž, že by pak byl problém s chováním, s tím, že by si více misku hlídali."
zadavatelka v úvodním příspěvku píše:
"Protoze jsem zacala stendu do misky hrabat a jak se driv tesil na zradlo, tak ted ceka opodal a zacne zrat az odejdu."

10.10.2016 10:13

scylla napsal(a):
Máte štěstí na tolerantní psy. Nevím co vede lidi k tomu, aby otravovali psa u jídla. Koni, kočce to neudělají, ale psa prudí zbytečně kde kdo.

Ono je to spíš o výchově. A třeba o tom, že jsme to tak praktikovali od malička u těch psů, co jsme měli od štěněte. Ale dobře si zvykli i ti, kteří k nám přišli dospělí. Je to o přístupu ke zvířeti. Stejně jako můžeme sáhnout od misky, můžeme psovi vyndat z tlamy kost, či cokoliv jiného. A toto by měl zvládnout každý pes, může mu to jednou zachránit život.

Nejedná se o žádnou buzeraci, jak se zdá některým útlocitnějším zde, ale o to, naučit psa, že se to může stát, že to můžeme udělat, a že on tím neutrpí žádnou újmu. A proto na nás nemusí vrčet ani jinak bránit svou misku, kost, cokoliv co žere,... Je to praktické a považuji to za součást domácí výchovy.

10.10.2016 10:38

Sáhnout na žeroucího psa, vzít mu případně misku, vzít mu z huby cokoliv co našel, sáhnout na psa v pelechu, případně ho třeba z pelechu zavolat, vyndat apod. by měla být stejně samozřejmá věc jako veškerá jiná manipulace se psem, vyčištění uší, nakapání do očí, otevření a prohlédnutí tlamy, vyndání klíštěte, ostříhání drápů, otočení psa na záda a ošetření břicha apod. Jsou to úplně normální věci, které se svými psy úplně normálně praktikuji bez jakéhokoliv projevu nevrlosti. někdy se pes snaží maximálně uniknout :-D kdyby tohle měli všichni natrénováno ušetřili by se do budoucna nervů a stresů jak svých tak svého psa.

10.10.2016 10:53
Iliena

XXX.XXX.204.251

Sáhnout na žeroucího psa, vzít mu případně misku, vzít mu z huby cokoliv co našel, sáhnout na psa v pelechu, případně ho třeba z pelechu zavolat, vyndat apod. by měla být stejně samozřejmá věc jako veškerá jiná manipulace se psem, vyčištění uší, nakapání do očí, otevření a prohlédnutí tlamy, vyndání klíštěte, ostříhání drápů, otočení psa na záda a ošetření břicha apod. Jsou to úplně normální věci, které se svými psy úplně normálně praktikuji bez jakéhokoliv projevu nevrlosti. někdy se pes snaží maximálně uniknout :-D kdyby tohle měli všichni natrénováno ušetřili by se do budoucna nervů a stresů jak svých tak svého psa.

souhlasím. Ale právě tím, že z toho někdo dělá vědu pak vede k problémům. Nikdy jsme tohle neučili cíleně a funguje nám to, ať už jde o jídlo nebo jen když si chci lehnout do postele a je obsazená psem. Prostě do ní dloubnu se slovy "šoupni zadek" a je to

10.10.2016 10:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Ono je to spíš o výchově. A třeba o tom, že jsme to tak praktikovali od malička u těch psů, co jsme měli od štěněte. Ale dobře si zvykli i ti, kteří k nám přišli dospělí. Je to o přístupu ke zvířeti. Stejně jako můžeme sáhnout od misky, můžeme psovi vyndat z tlamy kost, či cokoliv jiného. A toto by měl zvládnout každý pes, může mu to jednou zachránit život.

Nejedná se o žádnou buzeraci, jak se zdá některým útlocitnějším zde, ale o to, naučit psa, že se to může stát, že to můžeme udělat, a že on tím neutrpí žádnou újmu. A proto na nás nemusí vrčet ani jinak bránit svou misku, kost, cokoliv co žere,... Je to praktické a považuji to za součást domácí výchovy.

Kvůli tomu nemusím ale psa otravovat při jídle, k tomu mi stačí mít jeho důvěru a není pak problém.

10.10.2016 11:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ano, souhlas. Měla jsem dvě štěnda najednou, tak jsem je učila, že si každý papká u své misky, hlavně proto, abych ohlídala dávku. Co štěndo nedojedlo jsem z misky vybírala rukou a dávala mu do huby. Rychle se naučili papkat každý svoje a ke konci si misky prohodili, asi aby zkontrolovali, jestli má bráška to samé. To bylo na jejich domluvě, do toho jsem jim nikdy nezasahovala. Nikdy na sebe u jídla nevrčeli, nikdy se o jídlo nervali, nikdy nevyjedou ani na cizí psi, kteří přijdou a dojídají jim v jejich miskách či jejich kosti. Že jsem u jídla psy semtam pohladila, či mezi tím opusinkovala, je u mne samozřejmost. Stejně jako jsem používala věty, jako sardullah.

10.10.2016 11:13

scylla napsal(a):
Kvůli tomu nemusím ale psa otravovat při jídle, k tomu mi stačí mít jeho důvěru a není pak problém.

No jistě, bez toho, aby vám pes důvěřoval, ho nemůžete naučit nic.

10.10.2016 11:43

lesnížínka napsal(a):
Ano, souhlas. Měla jsem dvě štěnda najednou, tak jsem je učila, že si každý papká u své misky, hlavně proto, abych ohlídala dávku. Co štěndo nedojedlo jsem z misky vybírala rukou a dávala mu do huby. Rychle se naučili papkat každý svoje a ke konci si misky prohodili, asi aby zkontrolovali, jestli má bráška to samé. To bylo na jejich domluvě, do toho jsem jim nikdy nezasahovala. Nikdy na sebe u jídla nevrčeli, nikdy se o jídlo nervali, nikdy nevyjedou ani na cizí psi, kteří přijdou a dojídají jim v jejich miskách či jejich kosti. Že jsem u jídla psy semtam pohladila, či mezi tím opusinkovala, je u mne samozřejmost. Stejně jako jsem používala věty, jako sardullah.

Jo u štěňat jsem to měla stejně, jedí v jedné místnosti, takže šlo o to naučit, že má každý papkat ze své misky a ne oba z jedné...a jak říkáte...dopapkali a utíkali se kouknout jestli tomu druhému něco nezbylo...mají to tak dodnes

10.10.2016 11:44

Iliena napsal(a):
souhlasím. Ale právě tím, že z toho někdo dělá vědu pak vede k problémům. Nikdy jsme tohle neučili cíleně a funguje nám to, ať už jde o jídlo nebo jen když si chci lehnout do postele a je obsazená psem. Prostě do ní dloubnu se slovy "šoupni zadek" a je to

Vy jste prostě celá já...mám to stejně

10.10.2016 13:54
pomeranc

XXX.XXX.87.9

Mám doma dva staffordy a 2 malé kluky, když jsem si je pořizovala, věděla jsem, že budu mít jednou děti. Učila jsem psy na to, že jim můžu kdykoliv přijít k misce se žrádlem a jen jim třeba promíchat granule.. prostě přestali jíst a čekali v klidu až "domíchám".. nikdy nevrčeli a byli v pohodě. Pak když byli kluci větší nastala třeba právě ta situace, že kluci dávali granuli po granule do tlamy právě z té misky.. a miláčkové spokojeně čekali na další granuli.. Věděla jsem, že nebude problém.. a byla jsem ráda. Až budeme mít další štěněčí mimko, budu ho učit stejně, že mu můžu jít promíchat granule atd. Nedělám to přeci denně, jen výjimečně

Trener

10.10.2016 15:10
Trener

XXX.XXX.241.253

A tak by to taky mělo být.

10.10.2016 23:04
CHs Kasami

XXX.XXX.174.95

Psa určitě naučit že mu vy jeho paniček může do misky sáhnout. Někdy to je potřeba. Ale když už si zvykne/naučí že na vás nemá reagovat tak zbytečně nesahat (taky se Vám nikdo nehrabe v jídle)...

Přidejte reakci

Přidat smajlík