EmmaPokorná

XXX.XXX.108.7
Dobrý den,
zakládám CHS, ale žádost o mezinárodní chránění názvu chovu nemohu vyplnit, protože už nevím názvy chovné stanice. Skončila jsem u třetího a dále nevím, zakládám chovnou stanici jezevčíka. Prosím poraďte. Za případné názvy děkuji.
EmmaPokorná
napsal(a):
Dobrý den,
zakládám CHS, ale žádost o mezinárodní chránění názvu chovu nemohu vyplnit, protože už nevím názvy chovné stanice. Skončila jsem u třetího a dále nevím, zakládám chovnou stanici jezevčíka. Prosím poraďte. Za případné názvy děkuji.
Pro jezevčíka Špagetka.
Pokud máte ale první jména originální, tak si s koncovými takové starosti dělat nemusíte.
EmmaPokorná

XXX.XXX.108.7
Děkuji Vám, Špagetka se mi líbí, určitě napíšu :).
conie
napsal(a):
Pomáhala jsem vybrat známé, kombinovali jsme slabiky z křestních jmen rodiny a docela dobře to vyšlo.
Já takto vymýšlím jména štěňat. Například můj Asurwic je A jako písmeno abecedy, SUR jako fena Surika a WIC jako pes Norwic. Takto by šel i název stanice - například použít jméno prvního psa a nebo kombinaci jmen zakladatelů chovu.
awake
napsal(a):
Vymyslete si název který bude vhodný i k jinému plemeni než jen jezevčíkovi. Co když budete mít za 10 let třeba Dogu nebo Bernardýna a odchováte dejme tomu Ágnes Špagetka
Jinak taky mě nenapadali názvy a psala jsem již samé "blbosti" a schválili mi poslední možnost .
Bernardýn Špagetka Vám nepřipadá roztomilý?
Uživatel s deaktivovaným účtem

asurwic
napsal(a):
Já takto vymýšlím jména štěňat. Například můj Asurwic je A jako písmeno abecedy, SUR jako fena Surika a WIC jako pes Norwic. Takto by šel i název stanice - například použít jméno prvního psa a nebo kombinaci jmen zakladatelů chovu.
Mohu se zeptat, pod jakou organizací máte plemeno registrované?
awake
napsal(a):
Vymyslete si název který bude vhodný i k jinému plemeni než jen jezevčíkovi. Co když budete mít za 10 let třeba Dogu nebo Bernardýna a odchováte dejme tomu Ágnes Špagetka
Jinak taky mě nenapadali názvy a psala jsem již samé "blbosti" a schválili mi poslední možnost .
Můžu se přidat, o chráněný název CHS jsem si žádala, když jsem začínala chovat, bydlela v paneláku a měla malé roztomilé společenské plemeno. Teď chovám větší plemeno a budu chovat obříky, přesto budou mít "příjmení" trochu k smíchu. A taky se vyvarujte české diakritiky.
EmmaPokorná

XXX.XXX.108.7
Děkuji Vám, nevím jak to myslíte, ale registrovaná je pod KCHJ( klub chovatelů jezevčíků).

asurwic
napsal(a):
Pod ARBA (American Rare Breed Association).
Díky
EmmaPokorná
napsal(a):
Děkuji Vám, nevím jak to myslíte, ale registrovaná je pod KCHJ( klub chovatelů jezevčíků).
Http://www.cmku.cz/data/dokumenty/19_smernice_pro_registraci_chovatelskych_stanic.doc.
6. Názvy je vhodné vybírat s ohledem na možnou budoucí změnu chovaného plemene.
Vymyslet název CHS považuji za dosti těžký úkol, mám CHS přes 30 let a dnes bych volila jiný název, ale změnit už se to nedá.
Takže hlavně NEDÁVEJTE název CHS
- podle svého jména (hlavně ženy ho mohou v životě změnit)
- podle místa (nikdy nevíte, kdy se budete stěhovat a mít CHS "z Prahy" a bydlet v Berouně...)
- podle plemena (dnes je vysněný jezevčík, za 10 let to může být vlkodav)
- aby neobsahoval diakritiku (např. takové ř, nebo š jsou pro cizinu těžko pochopitelná písmena)
Chce to naprosto neutrální název, který nekopíruje nic konkrétního (plemeno, jméno, místo...) a proto se to strašně těžko vymýšlí, člověk má pocit, že každý název už někdo má. Opravdu není výjimkou, že navrhnete 6 názvů a neschválí vám ani jeden, nebo ten poslední.
Pokud se vám zdá, že moje rady se vás netýkají, protože vy se přece NIKDY nebudete jmenovat jinak (rozvádět se nikdy nehodláte), NIKDY se nebudete stěhovat a NIKDY chovat jiné plemeno, věřte, že alespoň něco z toho vám určitě nevyjde. Jako mně: jméno jsem změnila 2x, stěhovala jsem se 3x, plemen mám několik... Ale když jsem CHS zakládala, na tyhle věci jsem moc nemyslela.
EmmaPokorná

XXX.XXX.108.7
Děkuji Vám, určitě máte pravdu a budu se řídit vašimi rady. Mo hezky jste to napsala.Je to dost těžké něco vybrat a být si jistá, že je to ten správný název. Děkuji vám za rady.

To koňadra
Slečna je ještě nezletilá, možná tak 'nikdy se nevdám', potažmo 'za boha nedám své rodné příjmení'. Ale samozřejmě máte pravdu, ideálně něco neutrálního, bez místní a plemenné souvislosti. Na druhou stranu chov jednoho plemene může vydržet po generace, příkladů je dost.
Mám chovku 27 let. Mě se vždycky líbili vlkošedí psi (ať špic, nebo vlkodav), takže "Vlčí" a mám 30 let kamaráda, tak podle něj "Království". Moje první plemeno byl šarplaninec (jasně že vlkošedý), druhé čivava (... plavá). Ale byl to pěkný pohled, když jsme spolu šli městem. Nenašel se nikdo, kdo by se neotočil a neusmál
dadu
napsal(a):
Mám chovku 27 let. Mě se vždycky líbili vlkošedí psi (ať špic, nebo vlkodav), takže "Vlčí" a mám 30 let kamaráda, tak podle něj "Království". Moje první plemeno byl šarplaninec (jasně že vlkošedý), druhé čivava (... plavá). Ale byl to pěkný pohled, když jsme spolu šli městem. Nenašel se nikdo, kdo by se neotočil a neusmál
PS: Nikdy jsem nelitovala, že jsem si tento název dala
Vybírala jsem názvy předloni - bylo to těžké. To co jsem chtěla česky, už bylo obsazeno. Dala jsem to samé v angličtině.Je to název místa, kde trávím veškerý volný čas, místa, kde máme chatu a odjakživa to tam opravdu miluju. Sice v angličtině to tak super nezní, ale já vím, co to znamená a co jsem tím chtěla říct. Pro ostatní je to snadlo čitelné a co si myslí o smyslu názvu je jejich věc.

Kdysi, když jsem uvažovala, že budu mít chovku, jsem o jejím názvu hodně přemýšlela. A protože jsem patriot, názvy jsem volila české. Popravdě, bylo mi fuk (a pořád je), jestli cizincům bude dělat problém diakritika. Ale každý to máme jinak.
napsal(a):
Kdysi, když jsem uvažovala, že budu mít chovku, jsem o jejím názvu hodně přemýšlela. A protože jsem patriot, názvy jsem volila české. Popravdě, bylo mi fuk (a pořád je), jestli cizincům bude dělat problém diakritika. Ale každý to máme jinak.
Věřím, že Vám jako chovateli to může být fuk (zvláště pokud se svými psy nesoutěžíte v cizině), ale kdyby byla štěňata výstavně úspěšná, tak je jejich majitelům většinou líto, že ani na jedné zahraniční výstavě jejich psa dobře nepřečtou + jsou i rozhodčí, kteří raději zvolí za vítěz jiného psa, než aby museli znova zkoušet číst nějaké hrozné jméno, které nemají šanci vyslovit.

asurwic
napsal(a):
Věřím, že Vám jako chovateli to může být fuk (zvláště pokud se svými psy nesoutěžíte v cizině), ale kdyby byla štěňata výstavně úspěšná, tak je jejich majitelům většinou líto, že ani na jedné zahraniční výstavě jejich psa dobře nepřečtou + jsou i rozhodčí, kteří raději zvolí za vítěz jiného psa, než aby museli znova zkoušet číst nějaké hrozné jméno, které nemají šanci vyslovit.
Máte pravdu, to by mohl být problém. Čeština je krásná, ale pro cizince problematická. Tak ještě štěstí, že ty chovatelské ambice nemám.
asurwic
napsal(a):
Rozhodčí jméno psa ani znát nemá. Natož ho někde vyslovovat. Proč by měl? Vás už někdy nějaký rozhodčí oslovil a znal jméno psa? Znají obličeje lidí, ale jména psů?
I když znám jednu výjimku ze Slovenska Našeho psa si pamatuje a to ho viděla 2x a ještě mimo soutěž.
vava69
napsal(a):
Rozhodčí jméno psa ani znát nemá. Natož ho někde vyslovovat. Proč by měl? Vás už někdy nějaký rozhodčí oslovil a znal jméno psa? Znají obličeje lidí, ale jména psů?
I když znám jednu výjimku ze Slovenska Našeho psa si pamatuje a to ho viděla 2x a ještě mimo soutěž.
Já nechovám pod FCI, takže mě rozdíl ihned nedošel. To je fakt, v tomto případě asi název stanice takovou roli nehraje. V našem případě na výstavách rozhodčí napsaná jména všech účastníků na papíru (pamatovat si je samozřejmě nemusí) má a vždy říká psovoda, zemi, jméno psa s názvem stanic (rodné i chovné, pokud má majitel nějakou vlastní), registrační číslo psa i pořadové číslo na výstavě, když pes postupuje z třídy do souboje pohlaví, z pohlaví do vítěze plemene a tak dále. Někdy je opravu vtipné, když se snaží tohle všechno přelouskat.

vava69
napsal(a):
Nemá ho znát, ale rozhodčí má k dispozici katalog, jméno si přečíst může...
EmmaPokorná
napsal(a):
Dobrý den,
Pod Jezevčí skálou
Já vím, nadsázka, ani originální a ani o jezevčících

vava69
napsal(a):
Může, ale myslím, že by neměl. Navíc říkat ho opravdu nemusí. Ale nechci se nijak hádat
Správně by neměl znát jména psů a ani majitelů. Kvůli objektivnosti posuzování. V praxi, je to ale jinak - pokud jezdí majitel vystavovat pravidelně, tak ho rozhodčí zná, a psa taky.
napsal(a):
Nemá ho znát, ale rozhodčí má k dispozici katalog, jméno si přečíst může...
I) Chování rozhodčího musí být korektní jak při posuzování v kruhu, tak mimo něj. Z toho vyplývá, že:
nemá právo prohlížet katalog před nebo v průběhu posuzování,
nesmí přihlásit psa, který je veden pod jeho jménem na výstavách, kde je ve funkci rozhodčího, v den, kdy posuzuje,
nesmí se dostavit na výstavu, na které posuzuje, v doprovodu vystavujících, jejichž psy při této akci má posuzovat,
v žádném případě se nesmí stýkat s vystavovateli, kteří mu budou na dané výstavě předvádět své psy, ani u nich před výstavou bydlet; ustanovení se vztahuje i na pracovníky ve výstavním kruhu
v kruhu se musí chovat korektně a posuzovat všechny psy bez diskriminace. Musí jednat vždy zdvořile,
nesmí posoudit jedince s kupírovanýma ušima,
při posuzování v kruhu nesmí kouřit ani požívat alkoholické nápoje,
při posuzování nesmí používat mobilní telefon,
výše uvedená ustanovení se týkají v rámci jeho výkonu i čekatele.
nesmí se v žádném případě ucházet o pozvání k posuzování,.

awake
napsal(a):
I) Chování rozhodčího musí být korektní jak při posuzování v kruhu, tak mimo něj. Z toho vyplývá, že:
nemá právo prohlížet katalog před nebo v průběhu posuzování,
nesmí přihlásit psa, který je veden pod jeho jménem na výstavách, kde je ve funkci rozhodčího, v den, kdy posuzuje,
nesmí se dostavit na výstavu, na které posuzuje, v doprovodu vystavujících, jejichž psy při této akci má posuzovat,
v žádném případě se nesmí stýkat s vystavovateli, kteří mu budou na dané výstavě předvádět své psy, ani u nich před výstavou bydlet; ustanovení se vztahuje i na pracovníky ve výstavním kruhu
v kruhu se musí chovat korektně a posuzovat všechny psy bez diskriminace. Musí jednat vždy zdvořile,
nesmí posoudit jedince s kupírovanýma ušima,
při posuzování v kruhu nesmí kouřit ani požívat alkoholické nápoje,
při posuzování nesmí používat mobilní telefon,
výše uvedená ustanovení se týkají v rámci jeho výkonu i čekatele.
nesmí se v žádném případě ucházet o pozvání k posuzování,.
Ano jistě, tak to má být.
U jezevčíků a loveckých psů se většinou používají názvy /samozřejmě ne vždy/ které tam mají..z...od...
já mám například psy Odetta Svatoborský revír, Ebonny z Říše divů a pejsek je z mého chovu Akim Johanův dvůr.
příklady CHS jezevčíků
Viktorka z Dianina Revíru
Violka od Vévody Hubert
Aron z Valašských pasek
Bodláček z Floriánova panství
Ale samozřejmě není to pravidlem
Z mých zkušeností - většinou ten kdo chová jezevčíky, málokdy má potom během života naprosto odlišné plemeno.
Já mám DanArny na památku mých dvou prvních dalmatinů, Dana a Arnyho.
Arny byl z chst Javapami - JAna VAšek PAvel MIchal podle křestních jmen rodiny chovatelky
poslední přírůstek mám z chst VITMAR - chovatelka Vítová Martina
takovéto sloučeniny jsou vhodné pro jakékoliv plemeno
projděte si seznam chst na stránkách čmku a fci ať rovnou vyřadíte již zabrané názvy, díky tomu jsem já do žádosti napsala pouze jeden název a přiznali mi ho, protože ho nikdo neměl, a ani nic podobného.
Na webu FCI jsou jména mezinárodně chráněných CHS registrovaných pod FCI. To se taky vyplatí před žádostí o registraci projít.
http://www.fci.be/en/affixes/.
Melaka
napsal(a):
Na webu FCI jsou jména mezinárodně chráněných CHS registrovaných pod FCI. To se taky vyplatí před žádostí o registraci projít.
http://www.fci.be/en/affixes/.
Dá se nějak zjistit, kdo má zde uvedenou, již registrovanou CHS?
aggitta
napsal(a):
Dá se nějak zjistit, kdo má zde uvedenou, již registrovanou CHS?
Na ČMKU jsou české CHS.
http://www.cmku.cz/cz/chovatelske-stanice-123.
Podívejte se na ten FCI web, dejte si jména která jsou volná a líbí se vám a na zbytrelk klidně obšlehněte jména která už jsou.
Jinak, souhlasím s těmi, kdo vám doporučují jméno neutrální a bez diakritiky.
To že nikdo jména nečte, není pravda. Čtou je třebas další chovatelé z databází, v případě jezevčíka - tedy psa který sd může účastnit zkoušek nebo závodů je jméno i na startovní listině.
samain
napsal(a):
Podívejte se na ten FCI web, dejte si jména která jsou volná a líbí se vám a na zbytrelk klidně obšlehněte jména která už jsou.
Jinak, souhlasím s těmi, kdo vám doporučují jméno neutrální a bez diakritiky.
To že nikdo jména nečte, není pravda. Čtou je třebas další chovatelé z databází, v případě jezevčíka - tedy psa který sd může účastnit zkoušek nebo závodů je jméno i na startovní listině.
Souhlas.
Také dejte CHS nějaké jméno, které nelze zkomolit - ne všichni rozhodčí dokáží přečíst cizí názvy tak, jak by se číst měly a někdy je opravdu příšerné jak ho dokáží "přečíst".
Ebi
napsal(a):
Souhlas.
Také dejte CHS nějaké jméno, které nelze zkomolit - ne všichni rozhodčí dokáží přečíst cizí názvy tak, jak by se číst měly a někdy je opravdu příšerné jak ho dokáží "přečíst".
Tak nějak - hodně se tím pomůže rozhodčím a alespoň chovatel a majitelé jeho odchovů budou vědět, že se jedná o ně.
Mě v pondělí čeká luštění především finských jmen psů a stanic (o majitelích ani nemluvě). To se určitě nad mojí "příšerností přečtení" budou všichni také rozčilovat.

asurwic
napsal(a):
Tak nějak - hodně se tím pomůže rozhodčím a alespoň chovatel a majitelé jeho odchovů budou vědět, že se jedná o ně.
Mě v pondělí čeká luštění především finských jmen psů a stanic (o majitelích ani nemluvě). To se určitě nad mojí "příšerností přečtení" budou všichni také rozčilovat.
Mám učebnici finštiny, chcete poslat stručný přehled výslovnosti?
(Zrovna finština není nejhorší, má jasná pravidla výslovnosti a podobnou intonaci jako čeština.).
napsal(a):
Mám učebnici finštiny, chcete poslat stručný přehled výslovnosti?
(Zrovna finština není nejhorší, má jasná pravidla výslovnosti a podobnou intonaci jako čeština.).
Základy už mám načtené - díky za nabídku. Ale stejně doufám, že se alespoň stanice a psi budou jmenovat nějakým "universálním" jazykem, když už ne páníčkové.
Zlatá angličtina - tam se alespoň příjmení vejde do jednoho řádku.

asurwic
napsal(a):
Základy už mám načtené - díky za nabídku. Ale stejně doufám, že se alespoň stanice a psi budou jmenovat nějakým "universálním" jazykem, když už ne páníčkové.
Zlatá angličtina - tam se alespoň příjmení vejde do jednoho řádku.
oni by ty dlouhý příjmení nevěděli jak vyslovit.
Jen by mě zajímalo, jak to dělají asijský chovky, přepisujou do latinky?
napsal(a):
oni by ty dlouhý příjmení nevěděli jak vyslovit.
Jen by mě zajímalo, jak to dělají asijský chovky, přepisujou do latinky?
Ruská jména mají psi normálně v papírech jejich abecedou, ale v seznamu přihlášených na výstavě jsem viděla psaní přes pomlčku (azbuka - přepis na latinku). Ale u čínštiny nebo arabštiny fakt nevím, jestli by to řešili stejně.