Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám roční fenu a má dvě povahy. Když má první povahu je úplné úžasná... poslouchá, mazlí se no prosté dělá všechno co chci. Pak jí něco cvakne v kebuli je úplně šílená...začne lítat jak vyšinutá S tím jsem se už smíříla (bylo nám řečeno že až dospěje tak s tím přestane) ale trápí mě že na procházkích musí chodit na vodítku a pořádně se nevylítá. Na volno nemůže chodit protože jakmile něco uvidí hned za tím letí. Už mi jednou zdrhla a bojím se jí pouštět. Prosím o radu jak ji nějak naučit aby byla klidná když uvidí například zajíce atd.
děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A copak je to za rasu?...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jesssy
napsal(a):
Je to kříženec borderky a nějakého teriéra (při koupi nám byla zatajena rasa tatínka).
Bohužel s těmito typu plemen nemám žádnou zkušenost, ale pokud utíká např. za zajícem, tak bych prováděla "výcvik" na stopovačce...hlavně neházet flintu do žita a s fenou stále pracovat.
Je docela dobře možné, že až dospěje, tak se jí v kebulce rozsvítí a začne poslouchat, ale není to pravidlo...
Měla jsem dvouletého setra, trvalo mi tři měsíce, než byl na volno stoprocentně ovladatelný, začínali jsme taky na stopovačce...
Jesssy
napsal(a):
Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám roční fenu a má dvě povahy. Když má první povahu je úplné úžasná... poslouchá, mazlí se no prosté dělá všechno co chci. Pak jí něco cvakne v kebuli je úplně šílená...začne lítat jak vyšinutá S tím jsem se už smíříla (bylo nám řečeno že až dospěje tak s tím přestane) ale trápí mě že na procházkích musí chodit na vodítku a pořádně se nevylítá. Na volno nemůže chodit protože jakmile něco uvidí hned za tím letí. Už mi jednou zdrhla a bojím se jí pouštět. Prosím o radu jak ji nějak naučit aby byla klidná když uvidí například zajíce atd.
děkuji.
Pokud ji.nenechate vyradit a dostatecne vybit smrtící energii bordery a teriera tak to bude cim dal tim horsi. Jake ma aktivity? Prochazky jsou pro.ni zoufale malo. Poustejte ji na stopovacce a predevsim ji naucte privolani, to je to prvni co uz davno mela umet.
Mám úžasnou kříženku boc x foxteriér. Jestli můžu radit z vlastní zkušenosti - tak procházky s ní nebyly od slova, procházet se" ale pořád něco vymýšlet, hledat aportíky, obíhat stromy, směrové vysílání, trocha poslušnosti, stopy atd. Na vyběhání měla buď honičky s ostatními psy nebo vyjížďky s koněm. Hodně jsem jí brala i do města a cvičila tam, musela se víc soustředit. Byl to prostě, atomový vořech". Teď je jí skoro 9 let a už to není tak náročné, ale mě to nikdy nevadilo, naopak, je to super mít takového psa
tlapinka
napsal(a):
Mám úžasnou kříženku boc x foxteriér. Jestli můžu radit z vlastní zkušenosti - tak procházky s ní nebyly od slova, procházet se" ale pořád něco vymýšlet, hledat aportíky, obíhat stromy, směrové vysílání, trocha poslušnosti, stopy atd. Na vyběhání měla buď honičky s ostatními psy nebo vyjížďky s koněm. Hodně jsem jí brala i do města a cvičila tam, musela se víc soustředit. Byl to prostě, atomový vořech". Teď je jí skoro 9 let a už to není tak náročné, ale mě to nikdy nevadilo, naopak, je to super mít takového psa
A ještě jednu věc hodně využívám: protože je fenka blázen do míčků, naučila jsem jí, že pokud zapískám, domluvený" signál, VŽDY poletí míček / pochopitelně ten míček nosím s sebou /. Když vidím, že někde šmejdí, čuchá co nemá nebo v těch místech bývá zvěř, zapískám a když se vrací, hodím míček opačným směrem. Funguje to výborně, ale nesmí se to často zneužívat naprázdno, přestala by tomu věřit.
tlapinka
napsal(a):
Tak jak to je? Nevylítá se nebo má pohybu dost?
Jak už psali jiní, asi nejde jen o ten pohyb jako takový, ale o tu činnost, přemýšlení. Nevím jak intenzivně se věnujete agility nebo pasení / já dělám taky obojí, i když už jen rekreačně /, ale třeba pár překážek mám na zahradě a v ohradě kozy, takže je toho trošku skoro každý den a když byla mladší, bylo to pro ni jako nic.