Dobrý den, mám takovou otázku.
Chtěla bych si pořídit psa. Máme doma 10 let starého Německého ovčáka. A s tímto plemenem má bohaté zkušenosti můj otec.
Pes by byl neustále venku (zateplená bouda). Musí být vhodný k dětem. Vhodný na dlouhé procházky a neměli by mu vadit ostatní psi a zvířata.
Napadl mě zlatý retríver a labrador.
Děkuji za každou radu.
konkon

XXX.XXX.150.103
Popravde nechapu, kde lidi vzali, ze zlatoch a labrador jsou skveli psi do rodin...lidi maji asi pocit, ze bez takovyho psa neni rodina uplna... i na tohodle psa ale potrebujete mit cas... jenom na nasi ulici jich mame nekolik...sou to silni psi, dobraci, ale doplacijou na to, že si je porizuji lidi jako doplnek... agresivni vuci ostatnim neni ani jeden, ale je na ne strasne komickej pohled, v jedne ruce urvany dite, v druhe skrtici se labrador :D jako psi to sou fajn, ale jestli mate fakt male deti a psovi se nebude chtit nebo proste nebudete mit cas se venovat, pockala bych s jakýmkoliv psem.
Já nemám děti. Mám synovce a jelikož ještě studuji, tak žiji s rodiči. Babička má labradora s nímž jsou neustále 2 děti a pes je v pohodě.Já bych chtěla klidnějšího psa. Náš ovčák je sice starší, ale má své mouchy (můj táta miluje ovčáky). Já tak nějak bych chtěla změnu. Měli jsme již 2 ovčáky. Zlatý retríver a labrador se mi líbí vzhledem i povahou, ale nevím zda by mohli být celoročně venku (kontakt s rodinou by měl). Chci svého parťáka, aby poslouchal hlavně mě a to za každé situace. Jednoduše chci kamaráda, kterých mám málo.
NENAPADÁ VÁS JINÉ PLEMENO..?
Sabcula
napsal(a):
Já nemám děti. Mám synovce a jelikož ještě studuji, tak žiji s rodiči. Babička má labradora s nímž jsou neustále 2 děti a pes je v pohodě.Já bych chtěla klidnějšího psa. Náš ovčák je sice starší, ale má své mouchy (můj táta miluje ovčáky). Já tak nějak bych chtěla změnu. Měli jsme již 2 ovčáky. Zlatý retríver a labrador se mi líbí vzhledem i povahou, ale nevím zda by mohli být celoročně venku (kontakt s rodinou by měl). Chci svého parťáka, aby poslouchal hlavně mě a to za každé situace. Jednoduše chci kamaráda, kterých mám málo.
NENAPADÁ VÁS JINÉ PLEMENO..?
Proč by zl. retrívr nebo labrador nemohl být celoročně venku? Vždyť jaký jiný pes by byl pro to jako stvořený? Naháč, pudl, nebo čivava?
Nechápu, proč si někteří lidí myslí, že snad všichni psi (a retrívři zvlášť) musí být nutně v bytě. Já si myslím, že jsou plemena, pro která je ideální, pokud mohou být venku a pokud je majitel občas vezme i domů, je to ideál, ale ani to není nutné. Jestli psa v bytě nechcete nebo nemůžete mít a nebudete ho tedy zvykat být i vevnitř, tak mu to určitě chybět nebude. Žádnému tvoru nemůže chybět to, co nezná. Důležité je, aby měl kvalitní zateplenou boudu. Nejlepší je, když je ještě v nějakém přístřešku nebo kotci (pes nemusí v tom kotci stále zavřený), aby byla v suchu.
Jestli vás bude pes poslouchat za každé situace - to už záleží na tom, jak si ho vychováte a vycvičíte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

koňadra
napsal(a):
Proč by zl. retrívr nebo labrador nemohl být celoročně venku? Vždyť jaký jiný pes by byl pro to jako stvořený? Naháč, pudl, nebo čivava?
Nechápu, proč si někteří lidí myslí, že snad všichni psi (a retrívři zvlášť) musí být nutně v bytě. Já si myslím, že jsou plemena, pro která je ideální, pokud mohou být venku a pokud je majitel občas vezme i domů, je to ideál, ale ani to není nutné. Jestli psa v bytě nechcete nebo nemůžete mít a nebudete ho tedy zvykat být i vevnitř, tak mu to určitě chybět nebude. Žádnému tvoru nemůže chybět to, co nezná. Důležité je, aby měl kvalitní zateplenou boudu. Nejlepší je, když je ještě v nějakém přístřešku nebo kotci (pes nemusí v tom kotci stále zavřený), aby byla v suchu.
Jestli vás bude pes poslouchat za každé situace - to už záleží na tom, jak si ho vychováte a vycvičíte.
Protože je to pes velmi společenský a chce se všeho účastnit, být uprostřed dění. Je velmi kontaktní a nestačí mu být se svým páníčkem 2h denně a zbytek sám na zahradě. Za mě labrador ani zlaťák trvale ven NE.
napsal(a):
Protože je to pes velmi společenský a chce se všeho účastnit, být uprostřed dění. Je velmi kontaktní a nestačí mu být se svým páníčkem 2h denně a zbytek sám na zahradě. Za mě labrador ani zlaťák trvale ven NE.
Jasně, ale totéž můžete přece napsat téměř o každém plemeni! Tedy snad kromě těch "přírodních". Které je tedy - podle vás - vůbec plemeno vhodné ven?
Dnes je prostě móda - ohaři do bytů, retrívři do bytů, dogy do bytů... prostě děs. Dřív by to nikoho ani nenapadlo, do bytů se pořizovala malá společenská plemena (pudl, pekinéz, čivava...) a ne telata, která zaberou půl pokoje a se svým hustým kožichem mohou spát třeba na sněhu.

koňadra
napsal(a):
Jasně, ale totéž můžete přece napsat téměř o každém plemeni! Tedy snad kromě těch "přírodních". Které je tedy - podle vás - vůbec plemeno vhodné ven?
Dnes je prostě móda - ohaři do bytů, retrívři do bytů, dogy do bytů... prostě děs. Dřív by to nikoho ani nenapadlo, do bytů se pořizovala malá společenská plemena (pudl, pekinéz, čivava...) a ne telata, která zaberou půl pokoje a se svým hustým kožichem mohou spát třeba na sněhu.
Ano, podle mě většině psům je líp doma. Pak je pár plemen kterým je líp venku a potom pár plemen pro které je psychicky absolutně nevhodné bydlet venku.
Labrador je tele s hustým kožichem? To snad nemyslíte vážně. Já bych zase nechtěla v bytě malého psa. Můj labík je teda skladný a nezabírá skoro žádné místo. Klidně by mohl bydlet i v garsonce. Stejně je vždycky tam kde jsme my - ve stejné místnosti.
To že se něco dělalo dřív neznamená že je to správně. Mějte si názor jaký chcete, já zase budu mít svůj. Nejde o modu, ale o to co je pro psa to nejlepší. A já si stojím za tím že pro tak závislé a společenské plemeno je nejlepší bydlet doma s rodinou. Na zahradě by se akorát nudil. Tam to může bavit třeba hlídací plemeno. Pro mě je pes vhodný ven např. malamut, husky, pastevci, bernardýn, tibetská doga, případně NO a jiní ovčáci.
V žádném případě ne - retrívři, německá doga, ridgeback a psi s podobnou srstí - tedy hladkosrstí. A pak samozřejmě pidi psi.
A ano i ten ohař může být v bytě šťastnější než venku. To totiž záleží na spoustě dalších věcech.
koňadra
napsal(a):
Labrador ani zlaťák by venku určitě nezmrznul, ale tady jde o tu jejich povahu.Jsou strašně společenští, nemají rádi samotu, potřebují být v centru dění, rodina v domě a labrador pouze venku prostě nejde dobře dohromady.Jim nestačí 2 hodiny denně s pánem, potřebuji celodenní kontakt s člověkem.

Sam 90210
napsal(a):
Labrador ani zlaťák by venku určitě nezmrznul, ale tady jde o tu jejich povahu.Jsou strašně společenští, nemají rádi samotu, potřebují být v centru dění, rodina v domě a labrador pouze venku prostě nejde dobře dohromady.Jim nestačí 2 hodiny denně s pánem, potřebuji celodenní kontakt s člověkem.
Přesně, moje slova

koňadra
napsal(a):
My měli doma vždycky jen velké psy, paradoxně nejhorší byl americký kokr, když jsem ho hlídala švagrový, jsem zvyklá, že se velký pes někde uvelebí a člověk o něm vlastně neví, tohohle "špunta" bylo všude furt plno"
koňadra
napsal(a):
To tvrdíte pravděpodobně proto, že v bytě nežijete... pokud byste bydlela v bytě bez možnosti nebo vyhlídky na bydlení v domě se zahradou, smířila byste se s pekinézem nebo čivavou?
Já tvrdím, že do bytu nepatří pouze plemena, která by tam trpěla horkem z důvodu extra husté srsti.
Jinak si myslím, že bytový pes může mít víc pohybu, víc vyžití a spokojenější život než pes venkovní. A že pokud člověk má psa pouze jednoho, tak odložit ho po vycházce na zbytek dne do kotce či na dvůr, je pro smečkové společenské zvíře celkem drsňárna. To, že se to tak odjakživa dělá a pes si na to nakonec zvykne, neznamená, že je to pro něj OK.
konkon

XXX.XXX.150.103
Podle me by nemel byt zadny pes sam na cely dny...jasne, lidi chodi do prace, skoly, to pes vydrzi, ale my mame zrovna huskyho a je to silenej zavislak, vse dela s nami, byt u nas a je u vseho...co teprve pak ten labrador nebo zlatak, pokud by proste meli byt cely dny zavreni venku bez moznosti pristupu k lidem dovnitr...no, kazdyho vec, ja bych se na neho jenom pres sklo divat nemohla.

Podle mě pes může být klidně na zahradě, v kotci, po dobu, kdy jsou majitelé v zaměstnání ( rozhodně lepší než, některými propagovaná, bytová klec ) a pak zase v noci - nemusí se válet v posteli. Ale večer po procházce může být doma v centru dění.
Když si na takový režim pes zvykne, bude určitě šťastný a majitel spokojený.
Jinak souhlasím s tím, že bytový pes z paneláku má víc pohybu než pes zahradní - když má rozumné majitele.
Irský červenobílý setr, pointr, grifon, italský ohař, italský spinone, grornendale, laekenois, malinois, tervueren, border kolie, krátkosrstá kolie, šeltie, staroanglický ovčák, australský ovčák, komondor, polský nížinný ovčák, beauceron, portugalský ovčácký pes, leonberger, hovawart, velký knírač, německý boxer, německá doga, kanaánský pes, italský chrtík, ruský chrt-barzoj, velký modrý gaskoňský honič, velký hrubosrstý vendéeský baset, foxhaund, harier, vydrař, bígl, americký foxhaund, černotříslový mývalí pes, plottův pes, hamiltonův honič, flat coated retrívr.

koňadra
napsal(a):
Přírodní plemena nejsou zrovna dobrý příklad. Často bývají silně smečkoví a velmi vázaní nejen sami na sebe, ale hlavně na člověka, zvlášť když jsou jedináčci. Můj by sám mimo rodinu zešílel, když pominu, že by v zimě zmrznul i v zateplené boudě.
Terven
napsal(a):
To tvrdíte pravděpodobně proto, že v bytě nežijete... pokud byste bydlela v bytě bez možnosti nebo vyhlídky na bydlení v domě se zahradou, smířila byste se s pekinézem nebo čivavou?
Já tvrdím, že do bytu nepatří pouze plemena, která by tam trpěla horkem z důvodu extra husté srsti.
Jinak si myslím, že bytový pes může mít víc pohybu, víc vyžití a spokojenější život než pes venkovní. A že pokud člověk má psa pouze jednoho, tak odložit ho po vycházce na zbytek dne do kotce či na dvůr, je pro smečkové společenské zvíře celkem drsňárna. To, že se to tak odjakživa dělá a pes si na to nakonec zvykne, neznamená, že je to pro něj OK.
Bydlela jsem v bytě několik let, díky bohu se mě podařilo odstěhovat do RD, takže mohu srovnávat. Ano, kdybych byla v bytě, smířila bych se s pekinézem či čivavou a ani by mne nenapadlo si pořizovat většího psa. Pokud bych tak moc chtěla velkého psa, udělala bych vše pro to, abych bydlela někde jinde - třeba jen na nějaké chatě, kdybych neměla na RD.
Nepopírám, že mnozí psi z bytu se mají lépe než mnozí psi, kteří jsou u RD. Ale platí to i opačně. Takže to není o tom, kde ten pes po většinu dne žije, ale o člověku, který ho vlastní. Za ideální držení psa považuji to, že pes je venku, když je páníček v práci (může se zabavit pozorováním okolí, hrabáním myší, honěním ptáků, okusováním záhonů, občas i spaním... a ne čučením do 4 zdí, může se vyvenčit, kdy chce a ne si zadělávat na močové kameny apod.) a vezme si ho domů, když je doma. Takové podmínky však nemá každý, ale mnoho lidí je takových sobců, že si klidně pořídí do bytu třeba malamuta (protože se mu líbí).
Ano, pes si zvykne, že je "odložen" na zahradu, zrovna tak, jako si "zvykne", že musí cca 10 hodin ve dne + 7 h v noci spát v bytě, protože tam nemůže dělat nic jiného, maximálně chodit z kuchyně do obýváku a nazpátek. A to jsou také psi, kteří prac. dobu páníčka tráví v kleci - ale jsou v bytě. To je v pořádku? Pes si zvykne na režim, který je mu nastaven a nemám pocit, že by tím trpěl (teda asi kromě těch klecí, to považuji za zvěrstvo). Mám pocit, že většina problémů je jen u lidí v hlavě, pes to vůbec tak nevnímá.
Nemohu se zbavit dojmu, že posledních 10 - 20 let existuje u nás něco jako kult psa. Každý musí mít prostě psa (ač na něj nemá podmínky, čas a často ani schopnosti jej vychovat), psi se stávají na obtíž okolí. Každý pes je pomalu povýšen do řádu lidí, příliš se řeší, aby náhodou netrpěl chvíli samotou na zahradě, aby příliš netrpěl, pokud na něj někdo zvýší hlas, nedej bože ho plácnnul novinami. Asi je něco špatně, mnoho lidí povyšuje vztah ke zvířatům (všeobecně) nad vztahem k ostatním lidem. Teď se tady sesypou reakce typu, že "věřím víc svému psu než lidem", ano, to chápu, ale není to smutné, není v naší společnosti něco špatně?
napsal(a):
Podle mě pes může být klidně na zahradě, v kotci, po dobu, kdy jsou majitelé v zaměstnání ( rozhodně lepší než, některými propagovaná, bytová klec ) a pak zase v noci - nemusí se válet v posteli. Ale večer po procházce může být doma v centru dění.
Když si na takový režim pes zvykne, bude určitě šťastný a majitel spokojený.
Jinak souhlasím s tím, že bytový pes z paneláku má víc pohybu než pes zahradní - když má rozumné majitele.
Ale v zimě to pro psa asi nebude úplně ideální, nejdříve přes den v mrazu, pak po procházce si jít lehnout do teplíčka ke krbu a na noc zase do mrazu.
koňadra
napsal(a):
Bydlela jsem v bytě několik let, díky bohu se mě podařilo odstěhovat do RD, takže mohu srovnávat. Ano, kdybych byla v bytě, smířila bych se s pekinézem či čivavou a ani by mne nenapadlo si pořizovat většího psa. Pokud bych tak moc chtěla velkého psa, udělala bych vše pro to, abych bydlela někde jinde - třeba jen na nějaké chatě, kdybych neměla na RD.
Nepopírám, že mnozí psi z bytu se mají lépe než mnozí psi, kteří jsou u RD. Ale platí to i opačně. Takže to není o tom, kde ten pes po většinu dne žije, ale o člověku, který ho vlastní. Za ideální držení psa považuji to, že pes je venku, když je páníček v práci (může se zabavit pozorováním okolí, hrabáním myší, honěním ptáků, okusováním záhonů, občas i spaním... a ne čučením do 4 zdí, může se vyvenčit, kdy chce a ne si zadělávat na močové kameny apod.) a vezme si ho domů, když je doma. Takové podmínky však nemá každý, ale mnoho lidí je takových sobců, že si klidně pořídí do bytu třeba malamuta (protože se mu líbí).
Ano, pes si zvykne, že je "odložen" na zahradu, zrovna tak, jako si "zvykne", že musí cca 10 hodin ve dne + 7 h v noci spát v bytě, protože tam nemůže dělat nic jiného, maximálně chodit z kuchyně do obýváku a nazpátek. A to jsou také psi, kteří prac. dobu páníčka tráví v kleci - ale jsou v bytě. To je v pořádku? Pes si zvykne na režim, který je mu nastaven a nemám pocit, že by tím trpěl (teda asi kromě těch klecí, to považuji za zvěrstvo). Mám pocit, že většina problémů je jen u lidí v hlavě, pes to vůbec tak nevnímá.
Nemohu se zbavit dojmu, že posledních 10 - 20 let existuje u nás něco jako kult psa. Každý musí mít prostě psa (ač na něj nemá podmínky, čas a často ani schopnosti jej vychovat), psi se stávají na obtíž okolí. Každý pes je pomalu povýšen do řádu lidí, příliš se řeší, aby náhodou netrpěl chvíli samotou na zahradě, aby příliš netrpěl, pokud na něj někdo zvýší hlas, nedej bože ho plácnnul novinami. Asi je něco špatně, mnoho lidí povyšuje vztah ke zvířatům (všeobecně) nad vztahem k ostatním lidem. Teď se tady sesypou reakce typu, že "věřím víc svému psu než lidem", ano, to chápu, ale není to smutné, není v naší společnosti něco špatně?
Za mě je mnohem lepší, že se dobou začínají řešit ty pravé potřeby psů. To, že se dřív dávali psy (jakýkoliv) pouze do kotců, a vše podobné neznamená, že to bylo vždy dobře, stejně tak se nemocné děti zavírali do ustavů bez kontaktu s rodinou, už jako mimina a nebudu tady tvrdit, že to tak bylo dobře. Lidé, ti starší obzvlášť mají rádi stereotyp, takže vše nové, je špatně, jen moderní a to jak se to dělalo po sto let je dobře. Až teda na EO, na ten jste si přivykla snadno, než na ty stupidní novodobý pozitivní metody a přístupy ke psům.
Andrýsek3
napsal(a):
Za mě je mnohem lepší, že se dobou začínají řešit ty pravé potřeby psů. To, že se dřív dávali psy (jakýkoliv) pouze do kotců, a vše podobné neznamená, že to bylo vždy dobře, stejně tak se nemocné děti zavírali do ustavů bez kontaktu s rodinou, už jako mimina a nebudu tady tvrdit, že to tak bylo dobře. Lidé, ti starší obzvlášť mají rádi stereotyp, takže vše nové, je špatně, jen moderní a to jak se to dělalo po sto let je dobře. Až teda na EO, na ten jste si přivykla snadno, než na ty stupidní novodobý pozitivní metody a přístupy ke psům.
Ano, v zásadě souhlasím s vámi. Jenže to nesmí být "od pangejtu k pangejtu".
Dnes je zase tendence, že vše, co bylo "po staru" je špatně a vymýšlí se nové metody. Nejen co se týče psů. Ok. Ale ne úplně všechno, co vymysleli naši předci, bylo tak hloupé a bl.bé jak si dnes myslíme.
Kde jste přišla na to, že jsem přivykla snadno na EO? Trvalo mě to několik let než jsem se odvážila ho vzít do rukou. A přinutil mne k tomu jeden pes s extrémním loveckým pudem, na kterého nezabíraly vůbec žádné metody. Dnes EO uznávám a nestydím se za to. Ovšem vždy a pořád říkám, že to není metoda pro každého psa, každou situaci a každého psovoda. Např. na odnaučení štvaní zvěře je to pomůcka neocenitelná. To, co jiní "trénují" na dlouhém vodítku, či jinými metodami (jako jsme to dělali všichni do doby vynálezu EO) týdny a měsíce s nejistým výsledkem, pomocí EO naučím psa za pár dní, max. týdnů a spolehlivě. Námitky, že pokud nemám čas a trpělivost se se psem zabývat, nemám si ho pořizovat, tak ty jsou jaksi mimo mísu. Ten čas, který ušetřím, mohu věnovat na krásné procházky se psem na volno po lese bez nervů, že zase uteče, než sebe i psa týrat voděním na dlouhém řemeni. No, ale tohle vlákno není o EO, nechci tady rozviřovat 100x omílané diskuse, takže tohle téma opustím. Jen jsem vám chtěla odpovědět.
koňadra
napsal(a):
Ano, v zásadě souhlasím s vámi. Jenže to nesmí být "od pangejtu k pangejtu".
Dnes je zase tendence, že vše, co bylo "po staru" je špatně a vymýšlí se nové metody. Nejen co se týče psů. Ok. Ale ne úplně všechno, co vymysleli naši předci, bylo tak hloupé a bl.bé jak si dnes myslíme.
Kde jste přišla na to, že jsem přivykla snadno na EO? Trvalo mě to několik let než jsem se odvážila ho vzít do rukou. A přinutil mne k tomu jeden pes s extrémním loveckým pudem, na kterého nezabíraly vůbec žádné metody. Dnes EO uznávám a nestydím se za to. Ovšem vždy a pořád říkám, že to není metoda pro každého psa, každou situaci a každého psovoda. Např. na odnaučení štvaní zvěře je to pomůcka neocenitelná. To, co jiní "trénují" na dlouhém vodítku, či jinými metodami (jako jsme to dělali všichni do doby vynálezu EO) týdny a měsíce s nejistým výsledkem, pomocí EO naučím psa za pár dní, max. týdnů a spolehlivě. Námitky, že pokud nemám čas a trpělivost se se psem zabývat, nemám si ho pořizovat, tak ty jsou jaksi mimo mísu. Ten čas, který ušetřím, mohu věnovat na krásné procházky se psem na volno po lese bez nervů, že zase uteče, než sebe i psa týrat voděním na dlouhém řemeni. No, ale tohle vlákno není o EO, nechci tady rozviřovat 100x omílané diskuse, takže tohle téma opustím. Jen jsem vám chtěla odpovědět.
Já si spíš vzpomněla na to, jak jste ho doporučovala na psa, který vyjížděl po psech na vodítku. U loveckého pudu to dokážu pochopit, i když bych to asi nikdy sama neudělala. No Joo ja neříkám, že vše, co bylo dřív je špatné, ale nové věci, vznikají i novým věděním, výzkumem, lidé se hodně zabývají potřebami, jak už dětí, tak psů, což je moc dobře, určitě se nechceme zaseknout tam, kde to sice nějak funguje, ale bez ohledu na.jedince. Takže asi tak, dobrou.

"Žádnému tvoru nemůže chybět to, co nezná"
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7888/uzkost-ze-samoty/
"Jasně, ale totéž můžete přece napsat téměř o každém plemeni! Tedy snad kromě těch "přírodních"."
ale kdeže, takoví pastevci mají velkou potřebu kontaktu s člověkem a nenaplnění této potřeby může mít své nemalé důsledky
"Které je tedy - podle vás - vůbec plemeno vhodné ven?"
Ona otázka totiž vůbec neleží ven x domů, ale ve smečce x o samotě! (viz odkaz na článek výše)
"Dnes je prostě móda - ohaři do bytů, retrívři do bytů, dogy do bytů... prostě děs."
ten děs jako spočívá v čem?
"Dřív by to nikoho ani nenapadlo, do bytů se pořizovala malá společenská plemena (pudl, pekinéz, čivava...)"
dřív málokoho napadlo si pořídit vůbec psa
"a ne telata, která zaberou půl pokoje a se svým hustým kožichem mohou spát třeba na sněhu".
zabrání půl pokoje je problém dotyčného člověka (krom toho, že to bude lehce nadsazené), psu je to zcela šumák. Co se týká kožichu - on slouží jako tepelný izolant a čím hustší tím líp, takže pokud člověk žije normálně a ne v sauně, tak je to tomu psu stejně šumák jako ona plocha bytu, kterou zabere.
A toto rozhodně nejsou ta primární kritéria naplňování potřeb psa jako sociálního tvora, že...
"Za ideální držení psa považuji to, že pes je venku, když je páníček v práci (může se zabavit pozorováním okolí, hrabáním myší, honěním ptáků, okusováním záhonů, občas i spaním... a ne čučením do 4 zdí, může se vyvenčit, kdy chce a ne si zadělávat na močové kameny apod.)"
no, pokud vezmu člověka nepracujícího na směny, tak přirozený denní režim šelmy psovité zahrnuje i dobu hlavního spánku v době cca 8:00 až 16:00...takže asi tak...

koňadra
napsal(a):
Určitě je něco špatně, ale pes za to nemůže, řekla bych, že to jsou obecně vztahy mezi lidmi.
Snad budete souhlasit, že když nainvestujete, lásku a péči do psa, tak vám to tisíckrát vrátí, nikdy vás nezradí, zatímco, když to samé nainvestujete do lidí, tak toto pravidlo nemusí zdaleka platit.
A máte pravdu je to smutné a nemyslím si, že by se v dohledný době něco zlepšilo...
A pak je druhý případ...lidi jako jsem já...ve své podstatě velký introvert, který je vlastně ve světě lidí sám (kdybych nemusela, tak nevytáhnu paty s baráku...teda mimo courání se psy v lese), už jako dítě jsem byla nemluva a nechtěla jsem s nikým mluvit, ale neměla jsem problém sedět dvě hodiny u německý ovčandy a něco jí povídat...pro lidi jako jsem já je pes dar z nebes, protože on mi pomáhá ve světě lidí fungovat...

"Každý pes je pomalu povýšen do řádu lidí, příliš se řeší, aby náhodou netrpěl chvíli samotou na zahradě, aby příliš netrpěl, pokud na něj někdo zvýší hlas, nedej bože ho plácnnul novinami"
možná někteří lidé začínají respektovat psa jako živou bytost, smečkového tvora, se všemi jeho potřebami, které nejsou jenom fyzického rázu...alespoň ti, kteří nezakrněli v době poznání "země je placatá a slunce obíhá kolem ní" a netrpí syndromem "člověk, pán tvorstva a kdo je víc"...a ti, kteří už přišli na to, že plácání novinami a řev nejsou ty pravé a nejúčinnější výchovné metody, ani u lidí, ani u zvířat.
napsal(a):
"Každý pes je pomalu povýšen do řádu lidí, příliš se řeší, aby náhodou netrpěl chvíli samotou na zahradě, aby příliš netrpěl, pokud na něj někdo zvýší hlas, nedej bože ho plácnnul novinami"
možná někteří lidé začínají respektovat psa jako živou bytost, smečkového tvora, se všemi jeho potřebami, které nejsou jenom fyzického rázu...alespoň ti, kteří nezakrněli v době poznání "země je placatá a slunce obíhá kolem ní" a netrpí syndromem "člověk, pán tvorstva a kdo je víc"...a ti, kteří už přišli na to, že plácání novinami a řev nejsou ty pravé a nejúčinnější výchovné metody, ani u lidí, ani u zvířat.
krásně jste to napsala, myšlenku jsem měla stejnou, ale takhle hezký bych to nenapsala.

koňadra
napsal(a):
Lépe bych to nenapsala, jen ta společenská plemena bych posunula o kousek výš. Větší pes je v bytě víc v klidu. Takže i střední pes ( střední pudl, stř. knírač, český strakatý...to jen co mě napadlo ) v bytě může být a s tím už se dá hodně dělat a nehrozí zašlápnutí. Ale ne zavřený 10 hodin v bytě ( natož v kleci - pes do bytové klece nepatří ) - to by neměl být žádný pes. Když chci mít psa v bytě, vyřeším jeho potřeby v rámci širší rodiny, dobrých sousedských - přátelských vztahů.
Když to nejde - nemám ho !

..."no, pokud vezmu člověka nepracujícího na směny, tak přirozený denní režim šelmy psovité zahrnuje i dobu hlavního spánku v době cca 8:00 až 16:00...takže asi tak"...
To je sice pravda, ale ten pes neleží jako dřevo, sem tam vstane, dojde se napít, protáhne se, vyprázdní se, rozhlédne se
Měla jsem psy v bytě, byli v půli dne vyvenčeni na malé procházce, přesto jsem "stopy" jejich činnosti v bytě mohla vysledovat. Rozhodně neleželi 6 - 8 hodin bez hnutí.
napsal(a):
..."no, pokud vezmu člověka nepracujícího na směny, tak přirozený denní režim šelmy psovité zahrnuje i dobu hlavního spánku v době cca 8:00 až 16:00...takže asi tak"...
To je sice pravda, ale ten pes neleží jako dřevo, sem tam vstane, dojde se napít, protáhne se, vyprázdní se, rozhlédne se
Měla jsem psy v bytě, byli v půli dne vyvenčeni na malé procházce, přesto jsem "stopy" jejich činnosti v bytě mohla vysledovat. Rozhodně neleželi 6 - 8 hodin bez hnutí.
Nechápu, proč furt do.toho cpete klec? O té tu nikdo nemluvil, stejně tak je špatná (pokud se nepoužívá rozumě, např u ničitele) jako pes bez přístřeší na metrovem řetězu. Můj pes je sám cca 6 hodin, někdy ani to ne, ne pravidelně, někdy i míň. Má pro sebe celý byt i s kočkou, včera jsem přišla brzo a bylo mi jasný, že chrapali oba v posteli, kouká z okna, běhají po bytě a hrají si s koťetem, může so.lehnout kam chce a projít se po celém bytě. Před a po, následují procházky třeba i 5x denně, nebo dlouhé, jak je čas. Pro mě je ten pes spokojený, i když má 30 kg, má větší prostor než nějaký kotec, není to tak, že se mi nechce, tak se vyčůrá na zahradě, prostě se s ním chodí pořád. Tohle je pro něj jen velká interaktivní bouda, kde má svoji smečku, kterou miluje ze všeho nejvíc.

..."no, pokud vezmu člověka nepracujícího na směny, tak přirozený denní režim šelmy psovité zahrnuje i dobu hlavního spánku v době cca 8:00 až 16:00...takže asi tak"
Ještě se vrátím k vaší teorii o celodenním spaní. Jak to má váš pes o víkendu, když jste celý den doma ?
Já mám tu zkušenost, že pes spí cca hodinu po procházce a pak už ho mám zase za zadkem a kouká, co se bude dít.

"Ještě se vrátím k vaší teorii o celodenním spaní. Jak to má váš pes o víkendu, když jste celý den doma ?"
1. malé ranní venčení odchod v 5:00 až 6:30(neboli až pes/psi usoudí/usoudili, že je čas), poté snídaně a spánek
2. malé ranní venčení cca 8:30...spánek
3. dopolední procházka (HW tak byl naučen od štěněte, pastevec je mnohdy proti, v létě se ani nehne)...spánek
4.hlavní odpolední, odchod 14:00-14:30 (pastevec má názor, že 14:00 je brzo), délka dle počasí, náplně a bohužel i zdravíčka
můj milovaný hovíček si pak v klidu hajkal, pastevec je aktivní
5. večerní, večeře a spánek
Mimochodem, to není "moje" teorie, ale obecné poznání o režimu psovitých šelem...např. tady : http://www.rtw.cz/www.rtw.cz/vycvik/ostatni/pes_k_obrane/dil7.html
a všude možně jinde
A dopoledne spí hluboce a šťastně všichni, včetně celé smečky šelem kočkovitých

Andrýsek3
napsal(a):
Nechápu, proč furt do.toho cpete klec? O té tu nikdo nemluvil, stejně tak je špatná (pokud se nepoužívá rozumě, např u ničitele) jako pes bez přístřeší na metrovem řetězu. Můj pes je sám cca 6 hodin, někdy ani to ne, ne pravidelně, někdy i míň. Má pro sebe celý byt i s kočkou, včera jsem přišla brzo a bylo mi jasný, že chrapali oba v posteli, kouká z okna, běhají po bytě a hrají si s koťetem, může so.lehnout kam chce a projít se po celém bytě. Před a po, následují procházky třeba i 5x denně, nebo dlouhé, jak je čas. Pro mě je ten pes spokojený, i když má 30 kg, má větší prostor než nějaký kotec, není to tak, že se mi nechce, tak se vyčůrá na zahradě, prostě se s ním chodí pořád. Tohle je pro něj jen velká interaktivní bouda, kde má svoji smečku, kterou miluje ze všeho nejvíc.
Nepsala jsem o vás, ale obecně. A stačí, když si dáte do vyhledávače "klec" a uvidíte, co vám poleze.
.."pokud se nepoužívá rozumě, např u ničitele"... - neznám rozumné používání bytové klece. Snad jen krátký čas v přítomnosti majitele a nebo když se jedná o úplně malého psa, který se i v 1,5m velké kleci může projít.

" neznám rozumné používání bytové klece"
i tomuto je věnován jeden oddíl tohoto článku, který určitě stojí za přečtení :
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7888/uzkost-ze-samoty/.

Jestli je pes zavřený v kleci nebo malém kotci kde se sotva otočí je úplně jedno. Za mě obojí hnus. A nevím proč tu rozebíráte klec, to jako je pes buď doma v kleci nebo venku?
Můj labrador nikdy v kleci nebyl, nikdy mě to ani nenapadlo, taky byl malý a něco málo zničil. Když byl štěně tak jsem ho po dobu naší nepřítomnosti nechávala v jedné místnosti kde toho měl minimum ke zničení a ještě jsem měla pocit že má málo prostoru. Od nějakého roku a půl je volně v bytě (domě) a může si chodit kde chce. A mám vyzkoušené že většinu času co je sám prospí. První teda sní ucho nebo co mu dám ke kousání. On teda sám moc není, naštěstí. Je to různé, od 2 do 6h denně. Párkrát byl ale sám i 9h a úplně v pohodě.
Vy co tvrdíte jak by se měl líp venku - co by tam jako dělal sám celé dny? Je to plemeno které nehlídá. Ikdyž jsme na zahradě spolu tak je nadšený dokud se mu věnuji, ano já se mu věnuji i na té zahradě. Vyhledávání, trénování různých triků, povelů, aportování, hrajeme na schovku atd. Jakmile ho nechám ať si dělám sám co chce, tak asi 2min stojí u plotu a dívá se k sousedům, pak očichá kolem plotu, pozdraví se s psí sousedkou a jde si lehnout. Prostě se tam nudí. Za půl hodiny vstane, jde se zase postavit k plotu, rozhlédne se a opět si lehne. Když je doma tak je s ním většinu času někdo - pohladí ho, promluví na něj, pohraje si, pomazlí se, chvilku s ním blbnu, nebo ho něco učím, asistuje mně skoro u všeho a je naprosto spokojený. Venku by se trápil, nechce tam být sám ani 5min. Prostě chce být s náma. Já chápu že někdo chce mít psa venku (ikdyž já bych si psa ven nepořídila), ale měli by si ti lidi vybírat plemeno kterému to bude vyhovovat a ne si pořídit labradora co chce být neustále s člověkem a nechat ho samotného na zahradě.
Nebo další věc - kolik času trávíte s venkovním psem teď na podzim kdy celé dny prší? U nás v úterý celý den pršelo, včera celý den pršelo. Takže my jsme byli jenom 3x denně na 20min procházce. A kromě 2h celý den s ním byl někdo doma. A věnovala jsem se mu doma. Kdyby bydlel venku tak by byl 23h sám a ležel někde zalezlý v boudě. A takových dní je na podzim a v zimě poměrně hodně kdy se venku nedá být déle než 1-2h.

koňadra
napsal(a):
Víte, ono ne všichni mají zahradu umístěnou tak že je co z ní pozorovat... Já třeba mám psa doma a mám ho doma protože jsem přesvědčená o tom že je to pro něj to nejlepší. Doma být chce. Nebydlím v paneláku, bydlím v domě se zahradou. Ale pes žije se mnou (s náma) doma a chodím venčit úplně stejně jako bych bydlela v paneláku. Zahradu používáme jako takovou louku
Pokud bych si myslela že plemenu co chci doma dobře nebude (a bydlela v paneláku) tak si ho nepořídím a smířím se s jiným. V tom se shodneme. Rozdíl je ale v tom že já si myslím že třeba labradorovi je lépe doma než venku.
Jinak ne každý pes co bydlí doma si zadělává na močové kameny. Ne každý pes musí vydržet 10h a více bez venčení.
Jestli chodí pes po zahradě od ničeho k ničemu nebo po bytě je úplně totéž - nemá tam žádné nové pachy, nic ke zkoumání. Nemá důvod běhat. Pokud je to pes co nehlídá.
Ke kleci jsem se vyjadřovala už v jiném příspěvku. To je jako by někdo řekl že každý pes co je venku je chudák zavřený v kotci. A není to přece pravda. Co já znám tak nikdo z mých známých ani kamarádů, ani rodiny psa v kleci nikdy neměl. A to jsou i velká plemena - nad 45kg.

napsal(a):
"Ještě se vrátím k vaší teorii o celodenním spaní. Jak to má váš pes o víkendu, když jste celý den doma ?"
1. malé ranní venčení odchod v 5:00 až 6:30(neboli až pes/psi usoudí/usoudili, že je čas), poté snídaně a spánek
2. malé ranní venčení cca 8:30...spánek
3. dopolední procházka (HW tak byl naučen od štěněte, pastevec je mnohdy proti, v létě se ani nehne)...spánek
4.hlavní odpolední, odchod 14:00-14:30 (pastevec má názor, že 14:00 je brzo), délka dle počasí, náplně a bohužel i zdravíčka
můj milovaný hovíček si pak v klidu hajkal, pastevec je aktivní
5. večerní, večeře a spánek
Mimochodem, to není "moje" teorie, ale obecné poznání o režimu psovitých šelem...např. tady : http://www.rtw.cz/www.rtw.cz/vycvik/ostatni/pes_k_obrane/dil7.html
a všude možně jinde
A dopoledne spí hluboce a šťastně všichni, včetně celé smečky šelem kočkovitých
Popsala jste to moc hezky, ale nějak tam nevidím ten spánek od 8-16 hod.

napsal(a):
Popsala jste to moc hezky, ale nějak tam nevidím ten spánek od 8-16 hod.
No o víkendu psy spát nenechají .

napsal(a):
No o víkendu psy spát nenechají .
Přesně tak!
1) o víkendu koliduje denní režim psů a člověka, a samozřejmě, že psi se přizpůsobí
2)orionko, kde tam nevidíš ten spánek?! ...a ještě jednou, samozřejmě psi se přizpůsobí a ne že v 8:00 zalehnou a upadnou do bezvědomí a v 16:00 zčerstva vyskočí, to asi fakt nee... takhle to v životě nefunguje. Jenom to nebude, jak píše koňadra "občas spí", ale oni občas popojdou, počuchají či co a většinou spí, pokud jim to prostředí dovolí.

napsal(a):
Přesně tak!
1) o víkendu koliduje denní režim psů a člověka, a samozřejmě, že psi se přizpůsobí
2)orionko, kde tam nevidíš ten spánek?! ...a ještě jednou, samozřejmě psi se přizpůsobí a ne že v 8:00 zalehnou a upadnou do bezvědomí a v 16:00 zčerstva vyskočí, to asi fakt nee... takhle to v životě nefunguje. Jenom to nebude, jak píše koňadra "občas spí", ale oni občas popojdou, počuchají či co a většinou spí, pokud jim to prostředí dovolí.
Mně je úplně jasné, jak se chová pes v bytě, když je tam sám. Usne na gauči, když dole štěkne pes, vyskočí si na stůl, podívá se, co se děje, případně odpoví, zůstane na stole, chvíli kouká z okna, třeba si zdřímne, pak sleze, jde se napít, zkontroluje, co zůstalo v odpadkovém koši a zkusí, jestli majitel náhodou nezapomněl zamknout lednici. Když ano, tak má o zábavu postaráno, když ne, tak chvíli žužlá klacek ( moderně kong ) a tak to jde dokola.
Úplně to samé bude dělat pes v kotci.
Ještě pro úplnost dodám : Měla jsem bytové psy v paneláku, teď mám bytového psa na chalupě. Proto ale nebudu zavrhovat kotec. Jediné co zcela zavrhuji, je bytová klec.
avalin
napsal(a):
Irský červenobílý setr, pointr, grifon, italský ohař, italský spinone, grornendale, laekenois, malinois, tervueren, border kolie, krátkosrstá kolie, šeltie, staroanglický ovčák, australský ovčák, komondor, polský nížinný ovčák, beauceron, portugalský ovčácký pes, leonberger, hovawart, velký knírač, německý boxer, německá doga, kanaánský pes, italský chrtík, ruský chrt-barzoj, velký modrý gaskoňský honič, velký hrubosrstý vendéeský baset, foxhaund, harier, vydrař, bígl, americký foxhaund, černotříslový mývalí pes, plottův pes, hamiltonův honič, flat coated retrívr.
Moc vám děkuji. Jako jedna z mála jste mi poradila. Podívám se na tyto plemena a třeba tam najdu to pravé.
Všem moc děkuji za jejich názory. To že bude pes hlavně venku, respektive tam trávit čas kdy budu ve škole a to bude mít zateplenou boudu. Bude mít možnost chodit do kotelny, kde je teplo, a do stodoly kde táta tráví většinu času. Myslím si, že jsem se ptala na jasnou otázku. A opravdu kdyby to šlo, tak bude pes doma. Navíc venku sám nebude, již jsem psala, že máme německého ovčáka.
Prosím vás, pokud vás nenapadá nějaké plemeno pro mé využití, tak se mějte.

Sabcula
napsal(a):
Moc vám děkuji. Jako jedna z mála jste mi poradila. Podívám se na tyto plemena a třeba tam najdu to pravé.
Tak ono v tom výběru jsou i psi co určitě ne - namátkou bordera - moc akční, boxer, chrtík - nemají na to srst.
Co jiný z ovčáků, když ne NO? Chodský pes, hovawart? Co nějaký z útulku?

Sabcula
napsal(a):
Moc neděkujte, je to snůška psů bez ladu a skladu, zvlášť ten italský chrtík se pro celoroční pobyt v boudě hodí jako žádný jiný (ironie - kdyby to někdo nepochopil ).
Sabcula
napsal(a):
Očekávanou radu jsem zde nenašla, tak si projedu plemena, která se mi líbí. A uvidím co vykoumám.
Vemte si atlas psů a listujte, nebo zajděte na výstavu a nějaké vhodné plemeno vám padne do oka.Tady vám každý může napsat nějaké plemeno, ale vám se třeba nebude líbit a tak pořád donekonečna, za vás ho nikdo nevybere. Nevybírejte sobecky a pouze podle vzhledu, berte v potaz povahu a podmínky jaké můžete psovi poskytnout, tak abyste byli spokojení oba.

A co třeba slovenský čuvač?

napsal(a):
A co třeba slovenský čuvač?
Neviem či je zrovna tento pes vhodný k deťom a ostatným psom. Poznám dvoch čuvačov a tí útočia na iných psov, neznášajú cudzích aj mimo domu a sú uštekaní. Je to dosť ostré plemeno vhodné skôr niekde na salaš alebo mimo civilizácie na samotu.

napsal(a):
Neviem či je zrovna tento pes vhodný k deťom a ostatným psom. Poznám dvoch čuvačov a tí útočia na iných psov, neznášajú cudzích aj mimo domu a sú uštekaní. Je to dosť ostré plemeno vhodné skôr niekde na salaš alebo mimo civilizácie na samotu.
No je fakt, že já jich osobně taky moc neznám, jen jednoho psa a jednu fenu, je fakt, že to jsou-byli nekompromisní hlídači, ale jinak ke svým dětem a rodině byli super...

Slovenské čuvače nám více než 40 let.Jsou to skvělí psi pro toho kdo je umí vychovat a dá jim práci.Naše děti, vnoučata, neteře, synovci a jejich děti s nimi vyrůstali, nikdy nebyl problém.Cizí lidi a i děti nemusí, tak jako cizí psy.S domáci psy jsou v pohodě.Měli jsme jich i 5.Vytvořili si hierarchii ve smečce a vycházeli spolu.Uštěkaní jsou tak, jak se vychovají.Naši venku neštěkají, neštěkají ani v noci, pokud jdou lidi okolo a nejdou jim až k plotu.Na sousedy neštěkají vůbec.Znají všechny lidi z naší ulice a vědí, že tam patří.Potřebují, hlavně psy, člověka s přirozenou autoritou, důslednou výchovu.Rádi s člověkem spolupracují a dobře se cvičí, ale nesnáší opakování stejných cviků X krát za sebou.Naši psi pasou, dříve jsem měla i čuvače se zkouškami všestranného výcviku.