mocha

XXX.XXX.168.56
Zajímalo by mě, jací psi podle vás NEmuzou byt celorocne venku. Mam psy co si venku lebedí, od dubna do října pokud to jen trochu jde žijeme prakticky venku nebo v pergole, kam psi maji pristup, mam dvere z kuchyne ven, takze i kdyz vařim, čoklici se nenapadne posunuji pres prah, pry ze jako se nutne musi chladit aspon pacickama o ty dlaždicky na podlaze atd.. Takze nemam dojem že by naši psi byli odsunuti na zahradu a strádali tam chladem, hladem a samotou. Ted kdyz psi starnou já tam trochu premyslim o tom, jake psy si poridim po nich. Uz jsem se par chovatelu ptala a když jsem vyslovila slovo zahrada chovatele k tomu dodali bouda retez a kotec a že jejich plemeno na řetez a do kotce nepatří (kotec nemame, mame soustavu tri krytych boudiček a ruzne psi stoly atd. Libil by se mi treba nejaky honič a ti podle chovatelu venku byt muzou, no a zrovna ti mi prisli že maji tu srst dost kratickou. Jak je mozne že puvodne pracovni psi najednou nesmi byt venku. Nejde mi ani tak o to, že by ti psi domu nesmeli, já uklizim. navic doma jednoho maleho psa máme, je mu 14 let. Ale jde mi o to, že velice často podnikame ruzny vandry, treky a tak podobně a tam nechci řešit že je psovi zima. Psi muzou spat se mnou ve stanu, ale neumim si predstavit jak pes co je zvykly na teply byt najednou funguje čtyři dny venku. Obleček pro psa myslim že toho moc nevyřeší, vlhkost se dostane i pod obleček, zvlášt jestli pes třeba večer zmokne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Divná doba dneska, vybírejte psa dle nátury a pak až srsti.
Já bych Vám štěně ven klidně prodala, kdybych chovala.
mocha
napsal(a):
Zajímalo by mě, jací psi podle vás NEmuzou byt celorocne venku. Mam psy co si venku lebedí, od dubna do října pokud to jen trochu jde žijeme prakticky venku nebo v pergole, kam psi maji pristup, mam dvere z kuchyne ven, takze i kdyz vařim, čoklici se nenapadne posunuji pres prah, pry ze jako se nutne musi chladit aspon pacickama o ty dlaždicky na podlaze atd.. Takze nemam dojem že by naši psi byli odsunuti na zahradu a strádali tam chladem, hladem a samotou. Ted kdyz psi starnou já tam trochu premyslim o tom, jake psy si poridim po nich. Uz jsem se par chovatelu ptala a když jsem vyslovila slovo zahrada chovatele k tomu dodali bouda retez a kotec a že jejich plemeno na řetez a do kotce nepatří (kotec nemame, mame soustavu tri krytych boudiček a ruzne psi stoly atd. Libil by se mi treba nejaky honič a ti podle chovatelu venku byt muzou, no a zrovna ti mi prisli že maji tu srst dost kratickou. Jak je mozne že puvodne pracovni psi najednou nesmi byt venku. Nejde mi ani tak o to, že by ti psi domu nesmeli, já uklizim. navic doma jednoho maleho psa máme, je mu 14 let. Ale jde mi o to, že velice často podnikame ruzny vandry, treky a tak podobně a tam nechci řešit že je psovi zima. Psi muzou spat se mnou ve stanu, ale neumim si predstavit jak pes co je zvykly na teply byt najednou funguje čtyři dny venku. Obleček pro psa myslim že toho moc nevyřeší, vlhkost se dostane i pod obleček, zvlášt jestli pes třeba večer zmokne.
Můj karolínský pes třeba nemůže být venku ne z důvodu zimy nebo horka, ale protože by nezvládl odloučení ode mě. Bydlí normálně uvnitř a bez problému zvládá při trekku bez ohledu na počasí několik nocí spaní venku bez oblečků, podložek či jiných věcí. Tím ale samozřejmě neradím pořízení tohoto plemene - jen říkám, že i pes ustájený doma nemusí být zhýčkaná fifinka.
Osobně bych při trvalém pobytu venku do úplně krátkosrstého psa nešla - sice pracovní jedinci jsou odolní, ale prostě při mínus dvaceti (ne že by to u nás v posledních letech bylo), je nemá co hřát. Jako první mě (nevím proč) napadl český horský pes, ale když se Vám líbí typ honiči, tak by alternativou klasických nechlupáčů mohl být vydrař, vendéeský hrubosrstý nebo třeba dlouhosrstý výmarský ohař.
mocha

XXX.XXX.168.56
Tak natura taky hraje roli, ale nejdřív bych chtěla vědět že mi ten pes venku nezmrzne. Navic manzel je zručnej, takže kdybych chtela, muzu mit jednu boudu vytapenou. Co mate Rajka za plemeno? Manzel mi tvrdi že to moc proživam, mám prej všechno odkyvat a slovo zahrada vubec nevyslovovat a pak se zařidit po svym. Neni problem v zime davat teple napajeni, teple vydatne krmeni. No na manzela uz mám taky pripravenou trochu léčku: Pred tema novejma štenatama bych řekla že moc chci drevene obloženi v obyvaku a na chodbě. A že by se mohl dát pryč koberec a pořidit dlažba a na ní kusovy koberce. Videli jsme to ted u známych a bylo to moc pekne. V pripade psa doma by se ty koberce srolovaly.
mocha

XXX.XXX.168.56
Česky horsky ne, je tam v tom čuvač a byvaji nevyrovnani v povaze. Pár jich znám a bavila jsem se majiteli. No mě právě prijde že ty honiče nemá co hřat a možna si je pořizuji myslivci chlapi co nejsou tak utlocitni a psa proste nechaj venku. Navic v kotci kde neni moznost se zahrat pohybem. A pak stačí že puvodne pracovni plemeno začnou chovat ženský a najednou je zahrada nystroj k tyrani.
mocha
napsal(a):
Česky horsky ne, je tam v tom čuvač a byvaji nevyrovnani v povaze. Pár jich znám a bavila jsem se majiteli. No mě právě prijde že ty honiče nemá co hřat a možna si je pořizuji myslivci chlapi co nejsou tak utlocitni a psa proste nechaj venku. Navic v kotci kde neni moznost se zahrat pohybem. A pak stačí že puvodne pracovni plemeno začnou chovat ženský a najednou je zahrada nystroj k tyrani.
Myslivci jsou kategorie sama o sobě. Ti si bez problémů zastřelí svého psa, když už ho nepotřebují. Vy, když chcete hafana jako parťáka na výlety, tak myslím, že Vám záleží na tom, jak se cítí. Proti psům venku nic nemám, ale přijde mi, že naprosto neosrstěným sice zateplená bouda pomoci může, ale při několikadenním výletu v zimě stejně budou nějaké "oteplení" potřebovat.

"chovatele k tomu dodali bouda retez a kotec a že jejich plemeno na řetez a do kotce nepatří"
protože nejde o fyzickou schopnost psa žít venku ale psychické potřeby smečkového zvířete...a u některých plemen i o to fyzično.

mocha
napsal(a):
Tak natura taky hraje roli, ale nejdřív bych chtěla vědět že mi ten pes venku nezmrzne. Navic manzel je zručnej, takže kdybych chtela, muzu mit jednu boudu vytapenou. Co mate Rajka za plemeno? Manzel mi tvrdi že to moc proživam, mám prej všechno odkyvat a slovo zahrada vubec nevyslovovat a pak se zařidit po svym. Neni problem v zime davat teple napajeni, teple vydatne krmeni. No na manzela uz mám taky pripravenou trochu léčku: Pred tema novejma štenatama bych řekla že moc chci drevene obloženi v obyvaku a na chodbě. A že by se mohl dát pryč koberec a pořidit dlažba a na ní kusovy koberce. Videli jsme to ted u známych a bylo to moc pekne. V pripade psa doma by se ty koberce srolovaly.
Tak předpokládám, že si nechcete pořizovat naháče s tou náturou to bylo myšleno tak, když jste nadhodila honiče, že mu nebudou stačit treky a vycházky, nýbrž lovecký výcvik. Nyní mám jen jednu fenu rtw, před ní jsem chovala plemena beauceron a NO, bosíky jsem měla u ovcí, takže celodenně venku a na noc spali s ovcemi. Ovčáci mi pásli jen rekreačně, hlavně jsem se s nimi ale věnovala hlavně výcviku praxi, tzv TART, ti byli ubytování venku u bud na dlouhém řetězu. Nynější fena je bytová, a také provozuje TART.
Jaké plemeno si chcete pořídit Vy s manželem? Slovo zahrada samozřejmě u chovatelů vyslovte, ale raději ve spojitostí s ubytováním v domě O kobercích bych se nezmiňovala, ty nejsou důležité.

"O kobercích bych se nezmiňovala, ty nejsou důležité. "
jsou, na rozdíl od různých jiných povrchů to na koberci psu neklouže
mocha

XXX.XXX.168.56
Ano, tenhle agrument jsem taky slyšela. No proto bych chtela ty psy dva, nejlepe z jednoho vrhu.(už jsem to tak měla a super) Aby se tak trochu spolu socialne podporovali. Ale to neznamena že ja na ne budu kašlat.
mocha
napsal(a):
Ano, tenhle agrument jsem taky slyšela. No proto bych chtela ty psy dva, nejlepe z jednoho vrhu.(už jsem to tak měla a super) Aby se tak trochu spolu socialne podporovali. Ale to neznamena že ja na ne budu kašlat.
Ve dvojici by se "samotou venku" neměl být problém u většiny plemen. Jen hudete mít trošku více práce v výchovou a podobnými věcmi.
mocha

XXX.XXX.168.56
napsal(a):
Nejsou, to jsem jen uvedla jako priklad, abych se vyhnula konfliktu že psi zničili koberec.

napsal(a):
Bylo to ve spojitosti s hygienou

mocha
napsal(a):
Rozhodně jsou dva lepší
mocha

XXX.XXX.168.56
asurwic
napsal(a):
Ve dvojici by se "samotou venku" neměl být problém u většiny plemen. Jen hudete mít trošku více práce v výchovou a podobnými věcmi.
Mam ted smečku 7 psu a jsou fajn. Mela jsem pred deseti lety 3 stenata najednou a dotoho rocni fenu ze špatnych poměru a dovoluji si řict že jsem to zvladla.
Drtivá většina honičů má podsadu, spíš mě nenapadá žádný, co by neměl, a pobyt venku jim nedělá potíže.
Ale proč honiče ? Zrovna spojení "líbil by se mi nějaký honič" je nic neříkající. Mezi honiče se řadí obrovské množství plemen, které si mnohdy nejsou ničím podobné. Co má společné baset, štýrský brakýř a lajka ? Zjednoduším vám to. Kromě druhové příbuznosti nic.

asurwic
napsal(a):
Myslivci jsou kategorie sama o sobě. Ti si bez problémů zastřelí svého psa, když už ho nepotřebují. Vy, když chcete hafana jako parťáka na výlety, tak myslím, že Vám záleží na tom, jak se cítí. Proti psům venku nic nemám, ale přijde mi, že naprosto neosrstěným sice zateplená bouda pomoci může, ale při několikadenním výletu v zimě stejně budou nějaké "oteplení" potřebovat.
Jasně, když nepotřebujeme zastřelíme, a aby to nebylo škoda tak ho potom sníme.
mocha

XXX.XXX.168.56
hunter
napsal(a):
Drtivá většina honičů má podsadu, spíš mě nenapadá žádný, co by neměl, a pobyt venku jim nedělá potíže.
Ale proč honiče ? Zrovna spojení "líbil by se mi nějaký honič" je nic neříkající. Mezi honiče se řadí obrovské množství plemen, které si mnohdy nejsou ničím podobné. Co má společné baset, štýrský brakýř a lajka ? Zjednoduším vám to. Kromě druhové příbuznosti nic.
Mam spadeno na parfosniho honice, ma ho kamaradka a podnikame spoku se psama ruzna akce a podle toho jak se mi bude libit tak bych si od ni vzala stene. Zatim je to rocni cubicka co miluje moji smečku, protože ma spojeno- smecka 7 psu- bude nekolikadenni akce. Planuji si ji pujcovat i samotnou abych to plemeno co nejvic poznala. Nechci delat unahleny rozhodnuti.
mocha
napsal(a):
Mam spadeno na parfosniho honice, ma ho kamaradka a podnikame spoku se psama ruzna akce a podle toho jak se mi bude libit tak bych si od ni vzala stene. Zatim je to rocni cubicka co miluje moji smečku, protože ma spojeno- smecka 7 psu- bude nekolikadenni akce. Planuji si ji pujcovat i samotnou abych to plemeno co nejvic poznala. Nechci delat unahleny rozhodnuti.
Honičů je opravdu velké množství. Ale o plemenu parforsní honič jsem nikdy neslyšel.

Strejda Googl pomůže. V podstatě jsou to ( dle Googlu ) honiči určení pro parforsní hony, původem více méně z Francie.
Např. :
http://www.paper-dog.cz/plemeno.php?plemeno_key=313130.
napsal(a):
Strejda Googl pomůže. V podstatě jsou to ( dle Googlu ) honiči určení pro parforsní hony, původem více méně z Francie.
Např. :
http://www.paper-dog.cz/plemeno.php?plemeno_key=313130.
Strejda google pomůže, ale ne moc dobře. Osobně jsem nikdy o Parforsním honiči, jakožto konkrétním plemenu neslyšel, což neznamená, že neexistuje.
Označení skupiny parforsní honič je mi známé, ale stále je to spousta plemen. A toto označení se v čase a kulturním okruhu mění.
mocha
napsal(a):
... podle toho, jak se mi bude líbit...
hrůza a děs. Většina psů je líbivých, hlavně těch loveckých. Ale v tomto případě je prvořadé se dívat na povahu. Pořídit si honiče jako společenského psa považuji za naprosto nesmyslné rozhodnutí, za hřích spáchaný na tomto plemeni. Pro takového psa je život lov a ne nějaké "akce". Honiče si dokonce nepořídí ani každý myslivec do každé honitby, je to pes pro velké horské honitby, jeho životem je nahánět zvěř na velikých plochách.
Slečinky, které si pořizují ohaře, nedej bože honiče, barváře... a pak se s nimi promenádují ve městech na dlažbě a z přírody znají jen honit kosáky v parcích, případně je na dlouhém řemeni vláčí přírodou, aby nezdrhli, to fakt z duše nesnáším. Pak si pořídí manžela a dětičky a pes (většinou hyperaktivní) je na obtíž. Chudáci psi! Stačí se podívat na FB např. maďarský ohař - kolik dospělých psů lidi darují či prodají, tu nevybitou energii nejsou schopni zvládnout, to samé výmarský ohař a za chvíli to budou honiči. Proboha lidi, vzpamatujte se a pořizujte si psy, kterým můžete dopřát vyžití, pro které byli po generace chováni a šlechtěni!
mocha

XXX.XXX.168.56
Je to opravdu pes z Francie, a je tu jedna chovatelska stanice co mela jeden vrh a jedna fena a jeden pes zustali v čr. Ten pes tu nema lovecky uplatneni, protoze parfosni hony jsou u nas zakazany. Že o něm vetsina lidi neslysela jeste neznamena ze tu ti psi nejsou. Ja kdyby ho nemela ta kamaradka bych taky nevedela ze vubec neco takovyho je.
mocha

XXX.XXX.168.56
koňadra
napsal(a):
... podle toho, jak se mi bude líbit...
hrůza a děs. Většina psů je líbivých, hlavně těch loveckých. Ale v tomto případě je prvořadé se dívat na povahu. Pořídit si honiče jako společenského psa považuji za naprosto nesmyslné rozhodnutí, za hřích spáchaný na tomto plemeni. Pro takového psa je život lov a ne nějaké "akce". Honiče si dokonce nepořídí ani každý myslivec do každé honitby, je to pes pro velké horské honitby, jeho životem je nahánět zvěř na velikých plochách.
Slečinky, které si pořizují ohaře, nedej bože honiče, barváře... a pak se s nimi promenádují ve městech na dlažbě a z přírody znají jen honit kosáky v parcích, případně je na dlouhém řemeni vláčí přírodou, aby nezdrhli, to fakt z duše nesnáším. Pak si pořídí manžela a dětičky a pes (většinou hyperaktivní) je na obtíž. Chudáci psi! Stačí se podívat na FB např. maďarský ohař - kolik dospělých psů lidi darují či prodají, tu nevybitou energii nejsou schopni zvládnout, to samé výmarský ohař a za chvíli to budou honiči. Proboha lidi, vzpamatujte se a pořizujte si psy, kterým můžete dopřát vyžití, pro které byli po generace chováni a šlechtěni!
Slovo libit jsem myslela celkove jako povahou. Jak uz jsem psala, pafrosni honic nema tady v čr vyuziti. Nejsem slecinka a decka odrustaji a o vlaceni psa v parku jsem se ani nezminila. Tak nevim kde to autor toho prispevku vzal. Me naopak prijde velice zodpovedne, nejdriv si toho psa pujcit na ruzny, akce, a mam na mysli akce typu dogtrekking kdy ten pes ujde za dva dny 90 km, nebo takovy beh u kola je to same jako ve Francii beh u koni.

Takových "regionálních" psů je..
Ale parfors par force per force parforce pes fakt ne.
Foto nemáte.
Dokud nebudete konkrétní, budeme se motat v kruhu. Co je to za plemeno ?
Honičů, i těch parforsních, pocházejících z Francie je stále velké množství. Parforsní hony jsou zakázány, to však neznamená, že pes nemá u nás lovecké využití. To je jen blud nebo neznalost.
Výjimečně nesouhlasím s koňadrou. U nás, vzhledem k stavům černé zvěře, je v současné době velká potřeba honičů. neplatí to pouze pro horské oblasti. S tím ostatním, co píše však plně souhlasím.
Ohaři se už asi okoukali, tak to teď budou honiči.
Pokud mu nabídnete jen tyto aktivity, doufám, že vás dožene typický projev znuděných vysokonohých honičů. Nejsou to ničitelé, na to jsou moc chytří, ale dokáží vít a štěkat opravdu hlasitě. A pokud pak dostane šanci jít po stopě, čeká vás několikahodinové čekání.
mocha
napsal(a):
Slovo libit jsem myslela celkove jako povahou. Jak uz jsem psala, pafrosni honic nema tady v čr vyuziti. Nejsem slecinka a decka odrustaji a o vlaceni psa v parku jsem se ani nezminila. Tak nevim kde to autor toho prispevku vzal. Me naopak prijde velice zodpovedne, nejdriv si toho psa pujcit na ruzny, akce, a mam na mysli akce typu dogtrekking kdy ten pes ujde za dva dny 90 km, nebo takovy beh u kola je to same jako ve Francii beh u koni.
Třeba nejste slečinka (tím spíš byste měla mít rozum), ale to nic nemění na věci, že honič nemá dělat takové kraviny jako dogtrekking, ale má lovit. Ne chodit (běhat) na špagátu, je jedno jestli 10 nebo 90 km. Běh u kola také není totéž jako běh u koně při lovu (jako to mají ti psi ve Francii) - bohužel. Neexistují na dogtrekiking vhodnější plemena?
Jestliže parforsní honič tady nemá využití, možná proto v ĆR taky není. Lovci si ho do zdejších podmínek nepořídí, vědí, že na takového psa je zde skoro každá honitba malá, ale vy si ho pořídíte, abyste ho trápila na řemeni. Bravo! Hlavně, že budete mít něco, co nemá někdo jiný.
mocha

XXX.XXX.168.56
Přit se s vama nebudu, opakuju to porad dokola, že nejdřiv chci videt jak se ten pes bude chovat a až podle toho se rozhodnu. Ma ho jeste jedna jedna musherka, pes s beha ve spřeženi a je naprosto spokojeny.
mocha

XXX.XXX.168.56
koňadra
napsal(a):
Třeba nejste slečinka (tím spíš byste měla mít rozum), ale to nic nemění na věci, že honič nemá dělat takové kraviny jako dogtrekking, ale má lovit. Ne chodit (běhat) na špagátu, je jedno jestli 10 nebo 90 km. Běh u kola také není totéž jako běh u koně při lovu (jako to mají ti psi ve Francii) - bohužel. Neexistují na dogtrekiking vhodnější plemena?
Jestliže parforsní honič tady nemá využití, možná proto v ĆR taky není. Lovci si ho do zdejších podmínek nepořídí, vědí, že na takového psa je zde skoro každá honitba malá, ale vy si ho pořídíte, abyste ho trápila na řemeni. Bravo! Hlavně, že budete mít něco, co nemá někdo jiný.
Jak se lisi beh u kola s behem u kone? To me teda poučte. Kun v klusu jde tak okolo 10 km za hodinu, ve cvalu přes 25 km. Aspon co jsem videla já.

Proč nechcete říct, o jaké konkrétní plemeno se jedná?
hunter
napsal(a):
Dokud nebudete konkrétní, budeme se motat v kruhu. Co je to za plemeno ?
Honičů, i těch parforsních, pocházejících z Francie je stále velké množství. Parforsní hony jsou zakázány, to však neznamená, že pes nemá u nás lovecké využití. To je jen blud nebo neznalost.
Výjimečně nesouhlasím s koňadrou. U nás, vzhledem k stavům černé zvěře, je v současné době velká potřeba honičů. neplatí to pouze pro horské oblasti. S tím ostatním, co píše však plně souhlasím.
Ohaři se už asi okoukali, tak to teď budou honiči.
Pokud mu nabídnete jen tyto aktivity, doufám, že vás dožene typický projev znuděných vysokonohých honičů. Nejsou to ničitelé, na to jsou moc chytří, ale dokáží vít a štěkat opravdu hlasitě. A pokud pak dostane šanci jít po stopě, čeká vás několikahodinové čekání.
Ano, huntere, máte pravdu. Honiči, v souvislosti se zvyšujícím se stavem černé zvěře, zde mají svoje opodstatnění, ale jde o to KTEŘÍ. Jsou ale potřeba na lov a ne na dogtrekking.
Ano, je mě hodně líto těch ušlechtilých pracovitých plemen, jakými byli např. ohaři, které zničil zájem veřejnosti. Dnes vidím řadu sice krásných psů, ale pro praxi naprosto k ničemu, jsou v nich zabity všechny vlohy, které dělaly po generace loveckého psa loveckých psem. Vychovat psa kvalitního exteriéru je nepoměrně jednodušší než povahy, ta se z chovu vytratí velmi rychle - stačí 2 - 3 generace. A teď by měla přijít na řadu další lovecká plemena?
mocha
napsal(a):
Přit se s vama nebudu, opakuju to porad dokola, že nejdřiv chci videt jak se ten pes bude chovat a až podle toho se rozhodnu. Ma ho jeste jedna jedna musherka, pes s beha ve spřeženi a je naprosto spokojeny.
Pes je spokojený - jak to víte? Když nic jiného nezná?
Zkuste mu nabídnout nahánění zvěře a zápřah a uvidíte, co si vybere.
mocha
napsal(a):
Jak se lisi beh u kola s behem u kone? To me teda poučte. Kun v klusu jde tak okolo 10 km za hodinu, ve cvalu přes 25 km. Aspon co jsem videla já.
Asi vás nepoučím, protože vidím, že to nejste schopna pochopit. Není to vůbec o rychlostech a počtu km.
Běh u kola - tupý pohyb kupředu na špagátě.
Běh u koně při lovu - pes svobodně běhá kolem, nasává pachy, vyhodnocuje, kde je zvěř a vede toho pána, případně zvěř na něj nahání... pro loveckého psa je život ty pachy a ne tupé běhání. To je jen náhražka na unavení těla, ale nikoliv ducha.
koňadra
napsal(a):
Ano, huntere, máte pravdu. Honiči, v souvislosti se zvyšujícím se stavem černé zvěře, zde mají svoje opodstatnění, ale jde o to KTEŘÍ. Jsou ale potřeba na lov a ne na dogtrekking.
Ano, je mě hodně líto těch ušlechtilých pracovitých plemen, jakými byli např. ohaři, které zničil zájem veřejnosti. Dnes vidím řadu sice krásných psů, ale pro praxi naprosto k ničemu, jsou v nich zabity všechny vlohy, které dělaly po generace loveckého psa loveckých psem. Vychovat psa kvalitního exteriéru je nepoměrně jednodušší než povahy, ta se z chovu vytratí velmi rychle - stačí 2 - 3 generace. A teď by měla přijít na řadu další lovecká plemena?
Ano. V rámci této logiky si pak na hony pořídíme maltézáka, protože jsem někde četl, že je nebojácný, vytrvalý a chytrý.
mocha
napsal(a):
Je to opravdu pes z Francie, a je tu jedna chovatelska stanice co mela jeden vrh a jedna fena a jeden pes zustali v čr. Ten pes tu nema lovecky uplatneni, protoze parfosni hony jsou u nas zakazany. Že o něm vetsina lidi neslysela jeste neznamena ze tu ti psi nejsou. Ja kdyby ho nemela ta kamaradka bych taky nevedela ze vubec neco takovyho je.
Musím Vás zklamat. Vaše kamarádka Vám maličko kecá. Plemeno "parforsní honič" neexistuje.
K parforsním honům byla využívána široká škála plemen - namátkou angličtí foxhoundi, bíglové, baseti, početná skupina francouzských honičů, švýcarští honiči, němečtí brakýři a nakonec i chrti.
Honiči dnes v myslivosti uplatnění mají, vysvětlil to už výše Hunter, který je "z oboru".
mocha

XXX.XXX.168.56
Vyznam slov parfosni honic jsem myslela jako širší nazev, neco jako kdybych misto o haskym napsala že je sanovy pes. Jedna se o poitevina.

Že by? http://www.porcelaine.cz/.
mocha

XXX.XXX.168.56
Ano, z teto stanice se ta fena.
mocha

XXX.XXX.168.56
..je ta fena..
mocha
napsal(a):
Vyznam slov parfosni honic jsem myslela jako širší nazev, neco jako kdybych misto o haskym napsala že je sanovy pes. Jedna se o poitevina.
No tak proč jste rovnou nenapsala název plemene a mlžíte cosi o "parforsním honiči", což může být prakticky cokoliv od baseta po greyhounda? Podle stránek CHS se jedná o standardní import chovného páru nového plemene, tak k čemu takové tajnosti?
Napište případně soukromou zprávu Hunterovi, v loveckých plemenech se vyzná a bude Vám umět poradit.

Ono je to s těmi loveckými psy těžký, třeba maďarský ohař má v charakteristice plemene:
Velice dobře se snáší s dětmi a miluje celou rodinu. I přes jeho značný temperament je dobře cvičitelný a velmi vyrovnaný. To znamená, že dobrý pes chápe svou pozici a svého majitele následuje a neustále s ním udržuje kontakt, což je pro tyto psy typické.
Prostě ideální rodinný pes-
A výmarák je kapitola sama o sobě...modré štěňátko s blankytně modrýma očima...kdo by odolal? A co teprv, když si s ním vyjdete ven, to jste teprv středem pozornosti.

napsal(a):
Ono je to s těmi loveckými psy těžký, třeba maďarský ohař má v charakteristice plemene:
Velice dobře se snáší s dětmi a miluje celou rodinu. I přes jeho značný temperament je dobře cvičitelný a velmi vyrovnaný. To znamená, že dobrý pes chápe svou pozici a svého majitele následuje a neustále s ním udržuje kontakt, což je pro tyto psy typické.
Prostě ideální rodinný pes-
A výmarák je kapitola sama o sobě...modré štěňátko s blankytně modrýma očima...kdo by odolal? A co teprv, když si s ním vyjdete ven, to jste teprv středem pozornosti.
A což teprv pointevin. Ta ušlechtilá hlava, dlouhé uši...Výmaráci už jsou okoukaní.
Proč jinak dovoz nového plemene? Parforsního honiče ? Ideální rodinný pes.
mocha

XXX.XXX.168.56
Tady se udela drama uplne ze všeho. Lidi co se cteji psum venovat jsou najednou hnusni mnozici a kseftari, co neumozni psovi jeho puvodni vyziti. Nepotrebuju s nikym konzultovat jestli zvladnu vychovu poitenina nebo ne, kvuli tomu jsem nezakladala diskuzi. Taky jsem psala ze uvazuju, ne ze si ho poridim. A taky v dobe kdyz budu ty novy psy chtit, je mozny ze bude v utulku nejaky jiny, mozna i krizeny pes co mi bude vyhovovat, bude trochu vesti, nohaty a nebo budou nekde nejaci psi k umisteni. Tak trochu jsem se naučila moc nedat na hlasy.. to se neda zvladnout, to proste nejde atd.. Před lety když jsem začínala chodit treky jsem na netu na dogtrekforu se nejdriv ptala, jestli je mozne chodit trek se 6 haskouny, no jasna odpoved byla ze je to nesmysl a at to nikdy nezkoušim. Prvni sezonu jsem nemohla najit poradatele, kterej by mi me pustil na start. To bylo pred 8 lety a od te doby pravidelne jezdim se vsema psama a nikomu uz to divne neprijde.
A k tomu loveckymu vyuzuti, ano, vidim jak poitevinka v lese nasava, jak jede cumakem po zemi sem a tam. Kamaradka by s ni cjtela slozit barvařské zkoušky. ale rikala ze tam jsou nejaka omezeni ohledne plemene. Neprijde mi ze by se prave myslivci psum nejak moc venovali, vemou psa petkrat za rok na hon a pak je pes zase v kotci(zkusnenosti z myslivecke schuze/. Myslim že já jsem schopna psovi poskytnout pestrejsi zivot.Takže jestli poitevina ani nebo ne nechte laskave na me, toho psa budu mit treba na navšteve i tyden, budu to mit z prvni ruky.
Šarka.
Já vám nechci do ničeho mluvit, nebo rozmlouvat. Jen napíšu něco k případnýmu zamyšlení a popřemýšlení. Už poměrně dlouho žijeme s ohaři - vižla je moje srdcová záležitost. Ani jeden z těch psů nebyl, není lovecky využíván, ale všichni museli a musí - protože to potřebují - mít možnost využít alespoň částečně své přirozené vlohy. I proto, aby byli dobře ovladatelní. Lovecký pes, který se nenaučí jak se chovat u zvěře to má následně v životě opravdu těžký, protože si tý svobody moc neužije, pokud není ovladatelný. A lovečák s procházkama čistě jen na vodítku, nebo stopovačce, to fakt není nic pro ně. A naučit je té ovladatelnosti je trochu náročnější, než třeba "obyčejná" poslušnost. A u honiče je to ještě úplně jiný levl, než u toho ohaře. Už jen název honič mluví sám za sebe, k tomu byl pes staletí formován. Ale - tady v dnešní době - pro ně není moc ideálních podmínek, protože je jejich vlohy mohou stát život - když odmyslím to, že ho někdo odstřelí, může vlítnout pod vlak, auto a způsobit tak neštěstí. Teď máme čerstvě doma desetiměsíční fenu - zase ohaře, ale německý. Takže trochu jiná liga než jsou vižlíci, pes mnohem tvrdší, mnohem nezávislejší a i proto, že zatím se moc nedostávají mimo myslivecké ruce, tak ty vlohy jsou tam i tím pádem silnější, než u toho maďara. A práce na té ovladatelnosti (vzhledem k tomu, jak doposud žila) bude na hodně hodně dlouho. A pro ni to nese bohužel to, že tu svobodu, tu možnost volně se pohybovat - to co lovečáci opravdu k životu potřebují -hned tak naplněnou mít nebude (pro bezpečnost její a jejího okolí). A je na ní hodně moc vidět, jak hrozně by to potřebovala. Jistě jsou místa, kde to už teď můžeme risknout, ale není to ono, oproti našemu mlaďasovi, který prostě funguje bez vodítka, je to pro ni žalostně málo. A u honiče tu ovladatelnost myslím nikdy nebudete mít takovou, jako u toho ohaře. Právě pro tu práci, která se po nich chtěla a chce. Nechci moralizovat, jen dávám námět.
Stačilo rovnou říci o jaké plemeno jde a byla by to diskuze na pár řádků.
Nicméně s poitevinem jsem se nikdy nesetkal a nechci moc spekulovat k čemu by se povahově nebo stylem práce mohl blížit. Klidně dejte nějaké info až ho budete mít pár dnů doma. Pokud tak náhodou učiníte, budu vám vděčný. Jen to nemusí být nic neříkající fráze o tom jaké je to zlatíčko a jak má rád děti, atp. Děkuji.
Ale stále si stojím za velmi silným zvukovým projevem, nejen u poitevina, ale obecně všech francouzských honičů. Vychází to ze stylu práce, který se ve francii praktikuje již po staletí. Nad tím bych se zamyslel, pokud bydlíte v hustější zástavě. Určitě si přečtěte, co píše Zrzavci. Protože pustit nevylítaného vysokonohého honiče volně po krajině je celkem hazard s jeho životem i životem zvěře, zejména srnčí.
mocha

XXX.XXX.168.56
Ano, vim jak poitevinka šteka. Kam se hrabe 6 haskounu.Práve že jeste nevim..Roznodne nechci aby psi u me jakkoli stradali. Proto se pidim po vlastnostech ruznych plemen jeste za života stare smečky. Mám tyto adepty, řazeno nahodne, potevin, kralovsky pudl, kratkosrsta kolie a nebo jistota treti generaci haskounu, v kazdem připade by šlo vždy o dvě feny. Chovatelstvi ani vystavy me nelakaji. Práve u toho pulda me prekvapilo to zdeseni pri slove zahrada. Kratkosrsta kolie co ma majitelka poitevinky je na muj vkus moc usedla a jakoby, až moc poslušná, haskouny znám a jedine kde nevim je ten pudl.. ehm.. kdysi taky lovecky upotrebitelny pes.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
A co třeba takový švýcarák? ten by se nelíbil? I když ta bílá srst je nepraktická jinak je to velmi šikovné zvíře co zvládne leccos.
mocha

XXX.XXX.168.56
Bojim se toho jestli tam neni ostrazitost, aby kdyz treba bude pes uvazan nekde v hospode a budou okolo chodit lidi aby po nich nestartoval, haskounky jsou v tomto spolehlive.
mocha
napsal(a):
Ano, vim jak poitevinka šteka. Kam se hrabe 6 haskounu.Práve že jeste nevim..Roznodne nechci aby psi u me jakkoli stradali. Proto se pidim po vlastnostech ruznych plemen jeste za života stare smečky. Mám tyto adepty, řazeno nahodne, potevin, kralovsky pudl, kratkosrsta kolie a nebo jistota treti generaci haskounu, v kazdem připade by šlo vždy o dvě feny. Chovatelstvi ani vystavy me nelakaji. Práve u toho pulda me prekvapilo to zdeseni pri slove zahrada. Kratkosrsta kolie co ma majitelka poitevinky je na muj vkus moc usedla a jakoby, až moc poslušná, haskouny znám a jedine kde nevim je ten pudl.. ehm.. kdysi taky lovecky upotrebitelny pes.
Jestli bude startovat pes na lidi kolem je spíše otázka výchovy, když nepočítám velmi bázlivé psy.
Mě ten seznam přijde velmi náhodný, ta plemena nemají mnoho společného. Z mého pohledu by jako první vypadl ten poitevin. Na co dávat větší obnos za psa, jehož přednosti vůbec nevyužiji ? Počítám s tím, že vzácné a výstavě úspěšné plemeno si majitelé cení víc. Pudl byl kdysi lovecký pes, nikoliv lovecky upotřebitelný pes, ale jedná se o detail.
Pravda je, že jsem také neslyšel o nikom, kdo by měl pudla v kotci, ale v těchto kruzích se nepohybuji.
Dle mého může být drtivá většina plemen celoročně venku i v našich podmínkách. Ono je jedno, jestli spí v garáži, kotci nebo na gauči. Mnohem důležitější je kvalita společně stráveného času.
mocha

XXX.XXX.168.56
hunter
napsal(a):
Jestli bude startovat pes na lidi kolem je spíše otázka výchovy, když nepočítám velmi bázlivé psy.
Mě ten seznam přijde velmi náhodný, ta plemena nemají mnoho společného. Z mého pohledu by jako první vypadl ten poitevin. Na co dávat větší obnos za psa, jehož přednosti vůbec nevyužiji ? Počítám s tím, že vzácné a výstavě úspěšné plemeno si majitelé cení víc. Pudl byl kdysi lovecký pes, nikoliv lovecky upotřebitelný pes, ale jedná se o detail.
Pravda je, že jsem také neslyšel o nikom, kdo by měl pudla v kotci, ale v těchto kruzích se nepohybuji.
Dle mého může být drtivá většina plemen celoročně venku i v našich podmínkách. Ono je jedno, jestli spí v garáži, kotci nebo na gauči. Mnohem důležitější je kvalita společně stráveného času.
Ale to je pořád to samy, když řeknu že mam psy na zahrade, dasli věta je pes v kotci. Nemame kotec. Moji haskouni nebydli v kotci. Jsou na zahrade cca 800m2. Vhtela bych dvě feny, vetšího plemene, kteří by me doprovazeli na kole. Bud navolno, nebo na voditku, podle situace. No a ta kolie se mnou na volno behavala, ty pudlové s jednim človekem ubehli Iditarod, takže behavi jsou taky. Poitevina jsem ve spřežení videla taky. Nebo mi neco navrhněte.

Nebo alaskána.
mocha

XXX.XXX.168.56
Ne, ti jsou na mě moc psycho. Dost jsem o nem na zavodech spřežni mluvila s majitelema ruznych typu.
mocha
napsal(a):
Ale to je pořád to samy, když řeknu že mam psy na zahrade, dasli věta je pes v kotci. Nemame kotec. Moji haskouni nebydli v kotci. Jsou na zahrade cca 800m2. Vhtela bych dvě feny, vetšího plemene, kteří by me doprovazeli na kole. Bud navolno, nebo na voditku, podle situace. No a ta kolie se mnou na volno behavala, ty pudlové s jednim človekem ubehli Iditarod, takže behavi jsou taky. Poitevina jsem ve spřežení videla taky. Nebo mi neco navrhněte.
To je jedno, jestli je bouda v kotci nebo je to bouda pod fíkovníkem uprostřed japonské zahrady. Jde o ten samotný celoroční pobyt venku jako takový. V zateplené boudě by v našich podmínkách měla vydržet většina plemen celoročně venku.
Běhavé je také téměř každé plemeno. Ze zdravotních důvodů se vyloučí molosoidní plemena. Z těch praktických bych vyloučil lovecká, pokud nechcete mít psa stále na špagátě.
Evropský saňový pes ?
mocha

XXX.XXX.168.56
Ne, esp ani ah nechci. Za ty roky co jsem jezdila na zavody spřežení jsem je videla pri akci až až. Není to uplne jednoduche s nima, nemam kapacitu to tu vysvetlovat. Jsou psi pro sportovace závodniky ne pro hobysty jako já, zjednodušene řečeno.
hunter
napsal(a):
To je jedno, jestli je bouda v kotci nebo je to bouda pod fíkovníkem uprostřed japonské zahrady. Jde o ten samotný celoroční pobyt venku jako takový. V zateplené boudě by v našich podmínkách měla vydržet většina plemen celoročně venku.
Běhavé je také téměř každé plemeno. Ze zdravotních důvodů se vyloučí molosoidní plemena. Z těch praktických bych vyloučil lovecká, pokud nechcete mít psa stále na špagátě.
Evropský saňový pes ?
ESP mě také napadl.
Podle mě se pudl na celoroční pobyt venku nehodí. Je hodně závyslej na páníčkovi a "nemá" na to srst. Ano, samozřejmně že může mít krásnou dlouhou srst která ho zahřeje ale je s ní hodně práce, další věc je když pes promokne na tělo, pak je celkově problém se zahřátím. A krátká srst nezahřeje, ano dřív se to plemeno používalo na lov ale bylo dlouho šlechtěno a změnilo se, a osobně si myslím že pejsanům kteřá byli k lovu se o srst nikdo moc nestarar. Jinak si myslím že by vám plemeno vyhovovalo, nechcete popřemýšlet o psech v domě? Výhoda je že nelínají.
mocha

XXX.XXX.168.56
Jo, mam to v planu, ale musi se na to postupně.
mocha

XXX.XXX.168.56
Vadí mi na nich to zabiju. Kdo nemel smecku 4 a vice haskounu, asi to nepochopi. Za ty desetileti se mi stalo ze za nama treba utikala kočka. Normalne nas dohonila, nebo k nam bezela ovce, ty jsme nastesti utekli. Nebo psi překvapili maly divoky selatko. Všechny ty prusvihy se staly na ceste psi byli vždy na voditku a to jsem vyjmenovala jen ty mene dramaticky. Nejde o to ze bych ty psy nezvladala, vychovani jsou dost, ale jsou to severani a je to jejich natura. Tohle jedniny mi na tech psech vadi. No a myslim že bych dva psy ohlidala lepe nez 6tku.
mocha
napsal(a):
Vadí mi na nich to zabiju. Kdo nemel smecku 4 a vice haskounu, asi to nepochopi. Za ty desetileti se mi stalo ze za nama treba utikala kočka. Normalne nas dohonila, nebo k nam bezela ovce, ty jsme nastesti utekli. Nebo psi překvapili maly divoky selatko. Všechny ty prusvihy se staly na ceste psi byli vždy na voditku a to jsem vyjmenovala jen ty mene dramaticky. Nejde o to ze bych ty psy nezvladala, vychovani jsou dost, ale jsou to severani a je to jejich natura. Tohle jedniny mi na tech psech vadi. No a myslim že bych dva psy ohlidala lepe nez 6tku.
Na vašem místě bych uvažovala asi o NO.
mocha

XXX.XXX.168.56
bhk
napsal(a):
Na vašem místě bych uvažovala asi o NO.
Tak to me prekvapuje, protože jeden človek u nas v čr jeste když tu nebyli severští psi zkousel zaprahat NO, napsal o tom zajimavou knizku a popisuje tam jak kvuli strmym zadnim noham je NO na vytrvalostni klus nevhodny, Za zacatku ti psi bezeli az moc, ale po par km bylo videt ze jsou unaveni. Navic s pribyvajici unavou prichazela agresivita vuci sobe a okoli.

Se v tom ztrácím.
Co má husky společného s porcelánem ?
Na co ten pes teda má být.

mocha
napsal(a):
Tak to me prekvapuje, protože jeden človek u nas v čr jeste když tu nebyli severští psi zkousel zaprahat NO, napsal o tom zajimavou knizku a popisuje tam jak kvuli strmym zadnim noham je NO na vytrvalostni klus nevhodny, Za zacatku ti psi bezeli az moc, ale po par km bylo videt ze jsou unaveni. Navic s pribyvajici unavou prichazela agresivita vuci sobe a okoli.
Ještě, když tu nebyli severští psi? A v jakém roce to bylo?
mocha

XXX.XXX.168.56
Porcelana ne, poitevina jsem uvažovala. Chci psa co me bude moct doprovazet na kole, když bude ovladatelny tak na volno nebo by me treba do kopce mohl i trochu pomoct tahem. Když vidim poitevinku litat mezi mymi psy na zahrade, jsem naprosto uchvacena, ale musela bych ji jeste nejak zamestnat nos, asi nejak lovecky vyuzit, to jsem ráda že jsem si ujasnila.

ČSV, ale...
mocha

XXX.XXX.168.56
Asi 1980, myslim zhruba, napsal o tom kniznu Hanzlik, mush gou se jmenovala. On pak teda našel nejakyho krizence taznyho psa nekde na vsi a z nej vytvoril čes. hors. psa, ale protože tam byl čuvač, bylo to plemeno težkopadné a byly rvačky mezi psama a vyskytovali se dlouhosrsti jednici, coz je spatne. lepi se na ně snih. A snih je, to co když jsem byla jeste mlada a krásna napadlo v zimě
mocha

XXX.XXX.168.56
napsal(a):
ČSV, ale...
Mam kamaradku co je ma, je tam nevyvazenost nervu, na treku jsem videla plno cvcek co museli mit nahubek. Ale taky jsem videla plno naprosto perfektnich jedincu. Po tydnu ztravenem se smečkou čvček jsem usoudila že je to plemeno pro me moc line. A hlavne na nevyvazenost v povaze, nektery se daji odvolat od srny, nektrei ri startuji po lidech.

mocha
napsal(a):
Asi 1980, myslim zhruba, napsal o tom kniznu Hanzlik, mush gou se jmenovala. On pak teda našel nejakyho krizence taznyho psa nekde na vsi a z nej vytvoril čes. hors. psa, ale protože tam byl čuvač, bylo to plemeno težkopadné a byly rvačky mezi psama a vyskytovali se dlouhosrsti jednici, coz je spatne. lepi se na ně snih. A snih je, to co když jsem byla jeste mlada a krásna napadlo v zimě
Njn, jenže v roce 1980 měli NO ještě rovnou záď

napsal(a):
A naopak, s přibývající únavou jsou hodnější, tzn agresivity ubývá.
mocha

XXX.XXX.168.56
napsal(a):
Neroumin tomu, to je dobre nebo spatne? Me se ti s tema srazenyma zadama nelibi.
mocha

XXX.XXX.168.56
napsal(a):
A naopak, s přibývající únavou jsou hodnější, tzn agresivity ubývá.
Nevim ja u NO, ale dokud byli psi vykonni ucastnila jsem se longovych zavodu-100 a vice km - a tam se to občas stavalo, co jsem videla, me teda ne.

Tříbarevný porcelán. Smečkový pes. Porcelán, smečkový pes. U koloběžky. Jak bordel kolie, ale ta už je ohraná.
Hele, plno zajímavých názvů: Chinook, Qimmiq, Gronlandshunden, Kugsha, Seppala Siberian Sleddog.
Sníh je, bydlíte na blbém místě.
Nechala bych tyhle psy tam, kde je jim nejlépe.
Běhat může každý zdravý pes.
Protože jak tedy může u kola běžet kříženec. Se ho asi na rodokmen neptali.
Ovladatelnost..hehe.
mocha

XXX.XXX.168.56
napsal(a):
Tříbarevný porcelán. Smečkový pes. Porcelán, smečkový pes. U koloběžky. Jak bordel kolie, ale ta už je ohraná.
Hele, plno zajímavých názvů: Chinook, Qimmiq, Gronlandshunden, Kugsha, Seppala Siberian Sleddog.
Sníh je, bydlíte na blbém místě.
Nechala bych tyhle psy tam, kde je jim nejlépe.
Běhat může každý zdravý pes.
Protože jak tedy může u kola běžet kříženec. Se ho asi na rodokmen neptali.
Ovladatelnost..hehe.
Nerozumím řeči tveho kmene.

mocha
napsal(a):
Nerozumím řeči tveho kmene.
Hlavní je, že rozumíte psům ! ;-).
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Jestli se vám českoslovenští vlčáci zdají líní, ani bych neuvažovala o pudlovi nebo skotské kolii, byť krátkosrsté. Navíc si opravdu nemyslím, že by vás tahali na kole do kopce.
Jestliže takovéto akce pořádáte denně (najet 20 km na kole nebo běžkách není až takový problém), tak zkuste zvážit australského honáckého psa. Blbé je, že u něj budete muset zaměstnat i hlavu, dobré je, že když jednou měsíčně pojedete delší trasu, bez problémů by to měl zvládnout. Ostatně píšete, že jste účastník jen hobby závodů, tak by s délkou neměl být problém. Také je možné i jiné saňové plemeno...
Tahat, zvláště jen příležitostně, se naučí každý pes. U hobby závodů budou psi spíš klusat než utíkat, to by měl zvládnout i NO. Ovšem že vás tahá kolie nebo pudl, to ani nepoznáte. K tahu potřebujete konstitučně silného psa, k běhu naopak lehčího. Takže něco mezi. Co dalmatin, holandský ovčák (opět potřebuje i zaměstnat hlavu), někteří ohaři/setři? Možná dobrman, když najdete nějaký chovný pár, který neváží dohromady 80 kilo. Nebo beauceron. Americká plemena, jako jsou curs, tam patří luisianský leopardí pes, ale i spousta dalších. Rhodéský ridgeback by byl zřejmě stále lepší volbou než francouzští honiči. Podstatné je najít dostatečně vitálního psa bez nějakých dalších nároků na vás.
Každopádně je třeba si uvědomit, že saňoví psi jsou velmi specifičtí. Pokud půjdete od saňových psů k jiným, budete si muset na dané plemeno zvyknout.

Když máte zálibu ve Francii, vyberte si z francouzských ovčáků :
pikardský ovčák - u mě by vyhrál, beauceron - taky dobrá volba.
mocha

XXX.XXX.168.56
Citace:
Každopádně je třeba si uvědomit, že saňoví psi jsou velmi specifičtí. Pokud půjdete od saňových psů k jiným, budete si muset na dané plemeno zvyknout.
Tak tohle je fakt, hasky plno věci neřeši. A já to už beru jako samozřejmost. Oni nepotřebuji zamestnat v hlave mozek, protože tam, maji jen běž a nebo zakousni, Zakousni jsem zakázala a běž jsem dokazala za jejich výkonneho věku naplnit, ted už chodíme na procházky pěšky a nebo na dogtrekkingy. Možna ani neumím mit psa co se musi zamestnat jinak, vlastne ani nevim co bych s nim delala, mozna hazela miček? Postavila na zahrade překažky? Jsem doted pres dvacet let žila v představě že když za den k praci a domacnosti a detem stihnu ujet se spřeženim aspon 15 km, venovala jsem se psum dostatečně.
Zdá se, že konečně začínáte chápat . Mnohá plemena vyžadují skutečně zaměstnat hlavu (a házením míčků to nebude). Mezi taková plemena patří lovecká. Byla po generace šlechtěna k práci, k lovu. Kdo nezažil, nepochopí. Lov totiž není tupé pobíhání, ale pes musí i samostatně přemýšlet, musí umět spolupracovat s majitelem. Takový norník musí naprosto samostatně přemoct zvíře, které je často mnohem těžší než je sám. Takový honič musí mít v hlavě snad kompas a prostorovou orientaci, jak jinak by mohl nahánět zvěř na svého pána? A tak mohu pokračovat. Jejich lovecká vášeň může být komplikací v "normálním" životě.
Proto, ať to beru jak chci, na dogtrekking jsou skutečně nejvhodnější saňová plemena, plemena, která byla k tomu vyšlechtěna - táhnout vpřed. Ano, mají také lovecký pud, ale u nich to vychází z toho, že se v minulosti museli kolikrát postarat sami o sebe - jen když něco ulovili, tak se nažrali. Nějaká spolupráce s majitelem se nepožadovala. Šlo jen o to zabít a nažrat se. Ovšem to se asi dá ukočírovat - když nejsou psi na volno, ale stejně jsou uvázáni v zápřahu. Takže ten pes bude šťastný, když s ním denně uběhnete těch min.15 km.
Před lety jsem potkala paní, která si (z neznalosti) koupila ohaře. A stala se myslivcem, i když o tom nikdy nepřemýšlela - kvůli psovi. Nejprve s ním začala chodit na klasický cvičák, ale nějak to neuspokojovalo ani ji ani psa. Potom se začala zajímat o lovecký výcvik a říkala, že je to úplně něco jiného. Vidět, jak je ten pes šťastný, jak ho baví hledat zvěř, jak ho těší zvěř aportovat, jak se může přerazit, aby donesl co nejvíce kachen... Ta paní řekla, že vůbec netušila, co pro loveckého psa znamenají pachy a lov a že každý, kdo mu to nedopřeje, ho vlastně týrá. Jenže to - bohužel - plno lidí nechce pochopit.
mocha

XXX.XXX.168.56
Tak já jsem to tak trochu věděla, hodne jsem se o tom bavila s lidma na treku. A taky jsem potkávala plno plemen psu a kolikrat byla štastná za moje haskounky. Jen třeba jsem zavidela když bez problemu vypouteli psi na vykounapi atd.. Proste ja bych chtela dve feny co bych mohla narozdil od haskounu poustet na volno, ale aby se jinak chovali jako haskouni, proste takovy hasky bez loveckyho pudu.
mocha
napsal(a):
Tak já jsem to tak trochu věděla, hodne jsem se o tom bavila s lidma na treku. A taky jsem potkávala plno plemen psu a kolikrat byla štastná za moje haskounky. Jen třeba jsem zavidela když bez problemu vypouteli psi na vykounapi atd.. Proste ja bych chtela dve feny co bych mohla narozdil od haskounu poustet na volno, ale aby se jinak chovali jako haskouni, proste takovy hasky bez loveckyho pudu.
Tak to asi bude dost složité. Ovšem nahradit haskouny HONIČEM (už to slovo! Ten pes chce jen honit, honit) není nejšťastnější řešení. Takový bígl je taky honič. Byl před lety hodně populární - protože je líbivý. Ale kolik z nich kdy chodilo na volno? A kolik z nich nakonec skončilo v útulcích?
mocha

XXX.XXX.168.56
Andrýsek3
napsal(a):
Mě na to sedí ty kraťandy nebo ESP. Ale vy jste náročná.
No nechci byt neurvala, ale esp je uplne jiny salek kávy, esp jde nadoraz, clovek musi mít zodpovednost za kilometry, v treninku se musi postupovat velice opatrne, nejde proste vzit psa a jet 20 km, když ten esp na to neni pripraveny, esp pujde na doraz, na dluh, má v sobě že jde ve cvalu a vyda ze sebe uplne všechno, kdezto hasky pujde porad na 4/3 plynu, šetří se. Tohle jsme kolikrat na zavodech probirali, takze ja mam jasno že ah ani esp pro me neni. Ja nechci jedzit na treninky, ja si chci jezdit se psama jen tak. Obavam se ale že kdo tak trochu nepronikl do problematiky ah-esp x sh to asi nepochopi. Kdybych si chtela poridit ah nebo esp, vim kam mam jit.

koňadra
napsal(a):
Tak to asi bude dost složité. Ovšem nahradit haskouny HONIČEM (už to slovo! Ten pes chce jen honit, honit) není nejšťastnější řešení. Takový bígl je taky honič. Byl před lety hodně populární - protože je líbivý. Ale kolik z nich kdy chodilo na volno? A kolik z nich nakonec skončilo v útulcích?
Jenom odbočím : Znala jsem před lety bígla, co chodil na volno. Pán s ním došel na konec města, do venčícího prostoru, vypustil, prošel se, pokecal s námi, před setměním se mu pes vrátil, měli smluveno, kde se sejdou...Pes si proběhal okolní hory a spokojenost.
mocha
napsal(a):
No nechci byt neurvala, ale esp je uplne jiny salek kávy, esp jde nadoraz, clovek musi mít zodpovednost za kilometry, v treninku se musi postupovat velice opatrne, nejde proste vzit psa a jet 20 km, když ten esp na to neni pripraveny, esp pujde na doraz, na dluh, má v sobě že jde ve cvalu a vyda ze sebe uplne všechno, kdezto hasky pujde porad na 4/3 plynu, šetří se. Tohle jsme kolikrat na zavodech probirali, takze ja mam jasno že ah ani esp pro me neni. Ja nechci jedzit na treninky, ja si chci jezdit se psama jen tak. Obavam se ale že kdo tak trochu nepronikl do problematiky ah-esp x sh to asi nepochopi. Kdybych si chtela poridit ah nebo esp, vim kam mam jit.
Jo, však tomu rozumíte vííce, ale ESP a AH je moc, kraťanda už je zase líná a moc poslušná, ale zase chcete nakonec psa poslušného, který se bude moct dát pustit, takže to je docela složité že? nad lovečákem bych teda nepřemýšlela. A co prostě kříženec? :).
mocha

XXX.XXX.168.56
No to je taky jedna z variant, že až bude situace novych psu aktualni, dam vedet tem co mivaji psy v dočasne péči, nebo se ruzne ujimaji psu v nouzi nebo v utulku.. Zatim doufam že mi stara smečka vydrží co nejdýl, jsou to tak skvěli psi..
napsal(a):
Jenom odbočím : Znala jsem před lety bígla, co chodil na volno. Pán s ním došel na konec města, do venčícího prostoru, vypustil, prošel se, pokecal s námi, před setměním se mu pes vrátil, měli smluveno, kde se sejdou...Pes si proběhal okolní hory a spokojenost.
Nějak jsem to nepchopila. To myslíte, že je to takhle dobře?
karpet
napsal(a):
Nechci mluvit za orionku, ale já to pochopila tak, že ona nehodnotí, jestli je to dobře nebo špatně, ale že mě dává za pravdu, že bíglů, kteří by mohli chodit na volno, je dost málo. I tento bígl sice na volno chodil, ale prostě tam, kam chtěl on a bez nějakého vlivu svého pána.
Za mne: určitě tento přístup (vypustit psa a nestarat se, co dělá) správný není.

karpet
napsal(a):
Nehodnotím, jen konstatuji.

koňadra
napsal(a):
Nechci mluvit za orionku, ale já to pochopila tak, že ona nehodnotí, jestli je to dobře nebo špatně, ale že mě dává za pravdu, že bíglů, kteří by mohli chodit na volno, je dost málo. I tento bígl sice na volno chodil, ale prostě tam, kam chtěl on a bez nějakého vlivu svého pána.
Za mne: určitě tento přístup (vypustit psa a nestarat se, co dělá) správný není.
Tak nějak, buď nezávislý, nebo na vodítku. Určitě se najde i vyjímka.
mocha
napsal(a):
No to je taky jedna z variant, že až bude situace novych psu aktualni, dam vedet tem co mivaji psy v dočasne péči, nebo se ruzne ujimaji psu v nouzi nebo v utulku.. Zatim doufam že mi stara smečka vydrží co nejdýl, jsou to tak skvěli psi..
Úžasný pohled na haskouní smečku
mocha
napsal(a):
Máte vylučující se požadavky. Každopádně "proste takovy hasky bez loveckyho pudu" asi nebude nejmoudřejší hledat mezi loveckými plemeny.
I tak přeji šťastnou ruku a snad naleznete co hledáte.
Bleška

XXX.XXX.168.43
Proč by nebyla srst důležitá? Je stejně důležitá jako povaha. Je zodpovědné o tom uvažovat. Líbí se mi bobtail - pořídím si ho do paneláku? I když budu ochotná z něj ve vlastní vaně sprchovat bahno, neunesu ho. A krátkosrstá plemena snášejí pobyt venku některá lépe, některá hůř, proto tu byl ten dotaz.