Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2016 18:17
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Strašně me zajímáa dlozho to ve mě hlodá :D jak je to vlstaně s těmi chrty. Miluji chrty jak povahou tak vzhledem a pár jich znám. Má otázka zní jak je to s přivoláním? Opravdu je to naprosto nemožná věc? Je vůbec možné vzít ho někdy na louku se proběhnout aniž by vzal okamžitou čáru? Četla jsem o nich už hodně a na tohle upozornuji téměř u každého plemene a mě by zajímalo jak to dělají ti chovatele když je třeba někdy chtějí pustit na volno? jde to nejde to ? Děkuji za odpověď hrozně mě to zajímá :)
Vipet je mým snem do budoucna.

1.11.2016 18:34
asurwic

XXX.XXX.36.3

VENULEE napsal(a):
Strašně me zajímáa dlozho to ve mě hlodá :D jak je to vlstaně s těmi chrty. Miluji chrty jak povahou tak vzhledem a pár jich znám. Má otázka zní jak je to s přivoláním? Opravdu je to naprosto nemožná věc? Je vůbec možné vzít ho někdy na louku se proběhnout aniž by vzal okamžitou čáru? Četla jsem o nich už hodně a na tohle upozornuji téměř u každého plemene a mě by zajímalo jak to dělají ti chovatele když je třeba někdy chtějí pustit na volno? jde to nejde to ? Děkuji za odpověď hrozně mě to zajímá :)
Vipet je mým snem do budoucna.

Nic není nemožné, ale když si pořídíte chrta, tak musíte počítat s tím, že při spatření zvěře ho neodvoláte = je potřeba ho mít zajištěného nebo pouštět na bezpečném místě. Nejsou to zdrhači jako například seveřani - naopak se páníčka docela drží, jen mají silný lovecký instinkt, který bohužel u většiny jedinců převládne.

Mám karolínského psa - lovením je to něco jako chrt, ne-li horší. Bývalá fena byla schopna jít na krátkém vodíku a najednou skočit do křoví u cesty a strhnout srnu nebo srazit v letu netopýra. Současné štěně má strašnou sice strašnou snahu cokoliv pronásledovat, ale na první povel se otočí a přijde ke mně - co jsem slyšela, tak jsme v našem plemeni ale skoro jediní.

1.11.2016 18:44
VENULEE

XXX.XXX.191.113

asurwic napsal(a):
Nic není nemožné, ale když si pořídíte chrta, tak musíte počítat s tím, že při spatření zvěře ho neodvoláte = je potřeba ho mít zajištěného nebo pouštět na bezpečném místě. Nejsou to zdrhači jako například seveřani - naopak se páníčka docela drží, jen mají silný lovecký instinkt, který bohužel u většiny jedinců převládne.

Mám karolínského psa - lovením je to něco jako chrt, ne-li horší. Bývalá fena byla schopna jít na krátkém vodíku a najednou skočit do křoví u cesty a strhnout srnu nebo srazit v letu netopýra. Současné štěně má strašnou sice strašnou snahu cokoliv pronásledovat, ale na první povel se otočí a přijde ke mně - co jsem slyšela, tak jsme v našem plemeni ale skoro jediní.

Děkuji za odpověď jde mi také o to jestli dokáže bezhlavě jako severáci běžet za stopou i když na louce či poli žádná zvěř nebude. Chápu že chrt uvidí někde zajíce či srnku a letí ale jestli je to tak silné i jen na čich. Chrti přece loví očima :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2016 18:49

Chrta pustit můžete, ale počítejte s tím, že je to lovec, který instinktovně vystartuje za vším, co se hýbe a je jedno jestli je to zajíc nebo třeba větrem hnyný igelitový pytlík, v tu chvíli nepřemýšlí, v tu chvíli vystartuje.
Proto potřebujete na vypuštění velký bezpečný prostor, třeba pole nebo velkou louku.
Chrt je schopný vyvinout velkou rychlost teď hned, jak já říkám "dvěstě v městě a třista z místa. Než se vzpamatujete, nadechnete a na chrta zavoláte, tak u od vás může být třeba padesát až sto metrů, ten můj - afgán, se po zavolání neotočil hned, ale vracel se véélkým obloukem, což může být klíďo dalších padesát metrů. Takže s tím je nutné počítat.
Nejvíc se mi osvědčilo, když byl ve volné krajině mít oči na šťopkách (pozorovat psa), jakmile zbystřil, tak okamžitě povel čekej a pak jsem měla tak sekundu-dvě, abych ho odchytla, v lese, kde nemá takový přehled po krajině to byla úplně pohodička.
Po vypuštění na louce si chvilku zasprintoval, ale pak se vesměs coural do deseti metrů ode mě.
Takže za mě tvrzení, že chrt se nedá pustit z vodítka je blbost. Záleží na vašem vztahu se psem, chrt vás totiž poslechne jen proto, že vás miluje a chce vám udělat radost, ne proto, že MUSÍ, on nic nemusí on je PAN PES, taková kočičí v psím těle.
V přírodě jsem s chrťákem chodila všude na volno, nikdy jsem neměla problém, že by mi utekl a pod.
Pro mě jako majitele chrta (bývalého) není krásnější pohled než na toto úchvatné běžící zvíře.

1.11.2016 18:50

VENULEE napsal(a):
Děkuji za odpověď jde mi také o to jestli dokáže bezhlavě jako severáci běžet za stopou i když na louce či poli žádná zvěř nebude. Chápu že chrt uvidí někde zajíce či srnku a letí ale jestli je to tak silné i jen na čich. Chrti přece loví očima :).

Chrt nestopuje, běží za pohybujícím se cílem.

1.11.2016 19:03
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chrta pustit můžete, ale počítejte s tím, že je to lovec, který instinktovně vystartuje za vším, co se hýbe a je jedno jestli je to zajíc nebo třeba větrem hnyný igelitový pytlík, v tu chvíli nepřemýšlí, v tu chvíli vystartuje.
Proto potřebujete na vypuštění velký bezpečný prostor, třeba pole nebo velkou louku.
Chrt je schopný vyvinout velkou rychlost teď hned, jak já říkám "dvěstě v městě a třista z místa. Než se vzpamatujete, nadechnete a na chrta zavoláte, tak u od vás může být třeba padesát až sto metrů, ten můj - afgán, se po zavolání neotočil hned, ale vracel se véélkým obloukem, což může být klíďo dalších padesát metrů. Takže s tím je nutné počítat.
Nejvíc se mi osvědčilo, když byl ve volné krajině mít oči na šťopkách (pozorovat psa), jakmile zbystřil, tak okamžitě povel čekej a pak jsem měla tak sekundu-dvě, abych ho odchytla, v lese, kde nemá takový přehled po krajině to byla úplně pohodička.
Po vypuštění na louce si chvilku zasprintoval, ale pak se vesměs coural do deseti metrů ode mě.
Takže za mě tvrzení, že chrt se nedá pustit z vodítka je blbost. Záleží na vašem vztahu se psem, chrt vás totiž poslechne jen proto, že vás miluje a chce vám udělat radost, ne proto, že MUSÍ, on nic nemusí on je PAN PES, taková kočičí v psím těle.
V přírodě jsem s chrťákem chodila všude na volno, nikdy jsem neměla problém, že by mi utekl a pod.
Pro mě jako majitele chrta (bývalého) není krásnější pohled než na toto úchvatné běžící zvíře.

Děkuji tak nějak mě to uklidnilo děsilo mě jak snad všude je napsáno "nepoušět na volno jinak už ho neodvoláte"

Kdybych někdy v budoucnu uvažovala o tom Vipetovi šlo by o to aby z každé procházky na louku za domem, která je tedy obrovská a nikde nikdo, nebyla pátrací akce za psem.

:) jaký doporučujete nejlepší pohyb pro chrta tedy myslím sport a aktivitu ? :) sbírám informace abychom se potom spolu měli dobře.

1.11.2016 19:19

VENULEE napsal(a):
Děkuji tak nějak mě to uklidnilo děsilo mě jak snad všude je napsáno "nepoušět na volno jinak už ho neodvoláte"

Kdybych někdy v budoucnu uvažovala o tom Vipetovi šlo by o to aby z každé procházky na louku za domem, která je tedy obrovská a nikde nikdo, nebyla pátrací akce za psem.

:) jaký doporučujete nejlepší pohyb pro chrta tedy myslím sport a aktivitu ? :) sbírám informace abychom se potom spolu měli dobře.

Nejlepší sport pro chrta - vipeta - jsou jednoznačně dostihy. Když tomu propadnete vy i pes - budete si to užívat, ale je to poměrně nákladný sport.
Na obrovské louce je nejlepší vipeta venčit ve dvou. Jeden psa drží, druhý na druhém konci volá, pes vyráží i pomocník se dává do běhu. Pes doběhne a je vyslán zpět do bodu jedna. Vipet je sprinter, ne vytrvalec. Pár takových běhů a spokojeně se zahrabe doma na gauč.

1.11.2016 19:27
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Nejlepší sport pro chrta - vipeta - jsou jednoznačně dostihy. Když tomu propadnete vy i pes - budete si to užívat, ale je to poměrně nákladný sport.
Na obrovské louce je nejlepší vipeta venčit ve dvou. Jeden psa drží, druhý na druhém konci volá, pes vyráží i pomocník se dává do běhu. Pes doběhne a je vyslán zpět do bodu jedna. Vipet je sprinter, ne vytrvalec. Pár takových běhů a spokojeně se zahrabe doma na gauč.

Mě právě dostihy nepřijde jako sport který s ním můžu denně dělat když jsem z jedné zapadlé jihočeské vensice :D takové možnosti moc v okolí nejsou a jde mi o denní aktivitu. Moc děkuji za nápad s posíláním vipeta pomocníkovi a zpět :) to se mi líbí.
Ještě mám otázku stačí Vipetovi takto třeba dvakrát denně na hodinu dvě blbnout a druhé den třeba kolo nebo in-line :) slyšela jsem i od chovatelů, že jsou to psi, kteří si rádi poleží i dva dny s malou vycházkou :) chci mu nabídnout pohyb ale jde o to, že jestli třeba onemocním nebude to jako u teriérů kteří jsou nervozní když ten den nebyli na pětikilometrové procházce plné sprintu.

1.11.2016 19:41

VENULEE napsal(a):

My jsme žádný sport nedělali, ale naučila jsem chrťáka na povel a ukázání směru běhat sprinty, např. hodila jsem tím směrem kamínek a s povelem (vím že to zní trochu trapně) "hop, hop, hop" on vystartoval tím směrem, jakmile se začal otáčet, tak jsem naznačila hod druhým směrem a opět ho povzbudila k běhu, takže kolem mě prosprintoval...udělal, tak tři, čtyři a byl vyběhanej, výhoda je, když půjdete dva z rodiny, můžete si chrta mezi sebou "posílat", ale určitě si bude užívat i procházky jen tak na na volno, je to pes, který žádnou speciální činnost nepotřebuje, jen ten pohyb, ale žádný běh u kola, spíš to vysprintování a proběhnutí v krajině.
Jestli máte v okolí psa, který mu bude alespoň trochu stačit, tak choďte venčit s ním, uvidíte, že chrťák bude spokojený.
Spíš si chrta rozmyslete kvůli jejich povaze, protože jsou pouze dvě skupiny lidí, ti, kterým jejich nezávislá povaha a to, že není potřeba "šaškovat" někde na cvičáku, dělat agility (i když i to někteří chrti dávají), zaměstnávat psovi hlavu, to že o psu doma prakticky nevíte, maximálně vyhovuje a ti, kteří by s nezávislým chrtem nemohli žít...nic mezi tím není, alespoň jsem se dosud s nikým takovým nesetkala, ne každý je schopem jednat se psem jako s téměř rovnocenným partnerem...ale pokud vám ta chrtí povaha sedne, tak věřte, že je to láska na celý život...

1.11.2016 19:42

Vipet není ( podle mě ) pes ke kolu a in-linům. Je to sprintér, ne vytrvalec. Třeba se ještě někdo ozve.

1.11.2016 19:44

VENULEE napsal(a):
Mě právě dostihy nepřijde jako sport který s ním můžu denně dělat když jsem z jedné zapadlé jihočeské vensice :D takové možnosti moc v okolí nejsou a jde mi o denní aktivitu. Moc děkuji za nápad s posíláním vipeta pomocníkovi a zpět :) to se mi líbí.
Ještě mám otázku stačí Vipetovi takto třeba dvakrát denně na hodinu dvě blbnout a druhé den třeba kolo nebo in-line :) slyšela jsem i od chovatelů, že jsou to psi, kteří si rádi poleží i dva dny s malou vycházkou :) chci mu nabídnout pohyb ale jde o to, že jestli třeba onemocním nebude to jako u teriérů kteří jsou nervozní když ten den nebyli na pětikilometrové procházce plné sprintu.

Když onemocníte, tak s vámi chrťák bude klíďo tejden bivakovat v posteli, stačí ráno a večer vyvenčit a odpoledne půlhodinka sprintů...a i to děláte spíš proto, aby člověk neměl vůči psu špatný svědomí, než že by si to chrt vydupával.

1.11.2016 19:49
asurwic

XXX.XXX.36.3

Chrt nestopuje, běží za pohybujícím se cílem.

Ale pokud má možnost lovit = majitel s ním chodí na zazvěřené prostory a nehlídá ho tam, tak si také dokáže spojit stopu se srnou či zajícem a běží rovnou. Ale na rozdíl od většiny plemen to nemá úplně vrozené.

1.11.2016 19:49
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Vipet není ( podle mě ) pes ke kolu a in-linům. Je to sprintér, ne vytrvalec. Třeba se ještě někdo ozve.

Děkuji za informaci :).

1.11.2016 19:52
asurwic

XXX.XXX.36.3

Také jsem spíše pro coursing nebo dostihy, ale znám hromadu chrťáků, kteří jsou z kola nadšení - samozřejmě rychlé kolečko třeba na 3 km v běhu a ne 50 km klusu. A i když na "krátký bikejöring" nejsou úplně stavěni, vyhovuje jim to a baví je to.

1.11.2016 19:54

asurwic napsal(a):
Ale pokud má možnost lovit = majitel s ním chodí na zazvěřené prostory a nehlídá ho tam, tak si také dokáže spojit stopu se srnou či zajícem a běží rovnou. Ale na rozdíl od většiny plemen to nemá úplně vrozené.

Nevim, jak to mají vipeti, u nás máme taky dost zajíců, srny jsme taky občas potkali, chrťák venku sice taky "čuchal", ale NIKDY se mi nestalo, že by se pustil po stopě (znám osobně majitele ještě asi pěti afgánů, kteří je pouští na volno a žádný nikdy nestopoval).

1.11.2016 19:54
VENULEE

XXX.XXX.191.113

My jsme žádný sport nedělali, ale naučila jsem chrťáka na povel a ukázání směru běhat sprinty, např. hodila jsem tím směrem kamínek a s povelem (vím že to zní trochu trapně) "hop, hop, hop" on vystartoval tím směrem, jakmile se začal otáčet, tak jsem naznačila hod druhým směrem a opět ho povzbudila k běhu, takže kolem mě prosprintoval...udělal, tak tři, čtyři a byl vyběhanej, výhoda je, když půjdete dva z rodiny, můžete si chrta mezi sebou "posílat", ale určitě si bude užívat i procházky jen tak na na volno, je to pes, který žádnou speciální činnost nepotřebuje, jen ten pohyb, ale žádný běh u kola, spíš to vysprintování a proběhnutí v krajině.
Jestli máte v okolí psa, který mu bude alespoň trochu stačit, tak choďte venčit s ním, uvidíte, že chrťák bude spokojený.
Spíš si chrta rozmyslete kvůli jejich povaze, protože jsou pouze dvě skupiny lidí, ti, kterým jejich nezávislá povaha a to, že není potřeba "šaškovat" někde na cvičáku, dělat agility (i když i to někteří chrti dávají), zaměstnávat psovi hlavu, to že o psu doma prakticky nevíte, maximálně vyhovuje a ti, kteří by s nezávislým chrtem nemohli žít...nic mezi tím není, alespoň jsem se dosud s nikým takovým nesetkala, ne každý je schopem jednat se psem jako s téměř rovnocenným partnerem...ale pokud vám ta chrtí povaha sedne, tak věřte, že je to láska na celý život...

Myslím že jeho povaha mě neděsí ani mě neodrazuje ba naopak. Chci mít parťáka a né vycepovaného psa co mi na povel přinese ovladač. Líbí se mi jejich kočičí povaha protože kočky miluji tu jejich nezávislost.
Jedním z bodů které mi navedli k chrtovi je i to co jsem několik let vídala u mých rodičů kdy mamky pesan denně nachodil stejně kroků jako ona no prostě všude na záchod do lednice uklidit prádlo. Chci parťáka ne psa :D jestli to tak můžu říct. Místa na pohyb mám tucty takže o něm přemýšlím do budoucna tak rok dva. Ze všech chrtích plemen se mi nejvíc vryl do srdce právě Vipet.

1.11.2016 19:56
mouse

XXX.XXX.169.221

Jak už tady někdo psal, vipet je sprinter, takže stačí vypustit na louce, on bude chvíli lítat jak splašenej a pak doma lehne a bude spát.
Bydlím na sídlišti, takže tam ho nepouštím, opravdu je schopný vystartovat za letícím igeliťákem nebo ptákem.
Chodím s ním na louku za sídlištěm, tam ho pouštím normálně, problém s přivoláním nemám. Když ho třeba něco zaujme a nechce se mu ke mně, rozběhnu se pryč, on si mně moc dobře hlídá a běží za mnou.
Zajíce jsme potkali jednou, viděl ho poprvé, tak byl jak opařenej, naštěstí jsem zařvala, že nesmí a pes se nerozběhl.
Jinak po stopě určitě nepůjde, loví zrakem, ne čichem.
Pro chrty je super coursing, když nemáte blízko dostihovou dráhu. A já mám třeba výstaváka, takže dostihy poběží, ale nikdy nevyhraje.

1.11.2016 19:59

VENULEE napsal(a):
Myslím že jeho povaha mě neděsí ani mě neodrazuje ba naopak. Chci mít parťáka a né vycepovaného psa co mi na povel přinese ovladač. Líbí se mi jejich kočičí povaha protože kočky miluji tu jejich nezávislost.
Jedním z bodů které mi navedli k chrtovi je i to co jsem několik let vídala u mých rodičů kdy mamky pesan denně nachodil stejně kroků jako ona no prostě všude na záchod do lednice uklidit prádlo. Chci parťáka ne psa :D jestli to tak můžu říct. Místa na pohyb mám tucty takže o něm přemýšlím do budoucna tak rok dva. Ze všech chrtích plemen se mi nejvíc vryl do srdce právě Vipet.

Co si vybavuju, tak s jedním vipetem většinou majitelé nevystačí. Většinou mají 2,3. A i když vypadají tak křehce, tak ve dvou zlikvidují srnče než řeknete švec. Když uvidí v dáli koně, "popasou" ho, dohoní zajíce.

1.11.2016 20:00
VENULEE

XXX.XXX.191.113

mouse napsal(a):
Jak už tady někdo psal, vipet je sprinter, takže stačí vypustit na louce, on bude chvíli lítat jak splašenej a pak doma lehne a bude spát.
Bydlím na sídlišti, takže tam ho nepouštím, opravdu je schopný vystartovat za letícím igeliťákem nebo ptákem.
Chodím s ním na louku za sídlištěm, tam ho pouštím normálně, problém s přivoláním nemám. Když ho třeba něco zaujme a nechce se mu ke mně, rozběhnu se pryč, on si mně moc dobře hlídá a běží za mnou.
Zajíce jsme potkali jednou, viděl ho poprvé, tak byl jak opařenej, naštěstí jsem zařvala, že nesmí a pes se nerozběhl.
Jinak po stopě určitě nepůjde, loví zrakem, ne čichem.
Pro chrty je super coursing, když nemáte blízko dostihovou dráhu. A já mám třeba výstaváka, takže dostihy poběží, ale nikdy nevyhraje.

Tak to je skvělé mě vždycky ten internet vyplaší nějakou informací jako třeba "nikdy na volno!" tak jsem ráda, že je to vlastně trochu jinak :) Bylo to to jediné co mi trochu vrtalo v hlavě teď jsem plně rozhodnutá pro Vipeta. Ještě se zeptám na stravu čím krmíte ? Jsou nějak specifika co bych měla dodržovat co se týče stravy ?

1.11.2016 20:02
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Co si vybavuju, tak s jedním vipetem většinou majitelé nevystačí. Většinou mají 2,3. A i když vypadají tak křehce, tak ve dvou zlikvidují srnče než řeknete švec. Když uvidí v dáli koně, "popasou" ho, dohoní zajíce.

Jestli vystači nebo ne se uvidí časem :)
Měla jsem křížence malamuta a ovčáka :D vím co to znamená letět za srnou jenže tam to bylo vždy z mé nepozornosti kdy jsem si nevšimla houští a vzdálenosti psa. :).

1.11.2016 20:04

Největší specifikum je mít pevnou vůli. Nenaučit žebrat, důsledně dát jen stanovenou dávku. Nesmí ztloustnout a žravý je stejně jako jiní psi.

1.11.2016 20:05
asurwic

XXX.XXX.36.3

Nevim, jak to mají vipeti, u nás máme taky dost zajíců, srny jsme taky občas potkali, chrťák venku sice taky "čuchal", ale NIKDY se mi nestalo, že by se pustil po stopě (znám osobně majitele ještě asi pěti afgánů, kteří je pouští na volno a žádný nikdy nestopoval).

Známá má tři angličáky, kteří stopovat umí (bohužel) a tak musí chodit na stopovačce.
Když s nimi bydlela ve městě, tak je nikdy ani nenapadlo vyběhnout jen kvůli vůni. Nyní na samotě u lesa stačilo párkrát, aby se před jejich barákem procházel zajíc, když si hafani hráli na zahradě. Ušák si nerušeně hopkal, samozřejmě chrti za plotem šíleli, ale přes plot se nedostali. Nějak asi měli možnost si zvěř načichat na blízko bez soustředění se na běh a když zjistili, jak zajíc nebo srna voní, běží rovnou. Sice za chvíli většinou stopu ztratí, ale snahu mají.

1.11.2016 20:48

VENULEE napsal(a):
Tak to je skvělé mě vždycky ten internet vyplaší nějakou informací jako třeba "nikdy na volno!" tak jsem ráda, že je to vlastně trochu jinak :) Bylo to to jediné co mi trochu vrtalo v hlavě teď jsem plně rozhodnutá pro Vipeta. Ještě se zeptám na stravu čím krmíte ? Jsou nějak specifika co bych měla dodržovat co se týče stravy ?

Já měla chrta nežravku, vyzkoušeli jsme mraky granulí, ale vždycky si jen zobnul, klidně tři dny nežral, v té době jsem měla i malé děti, takže jsem to nakonec vzdala a jedl s námi, obecně jsem málo solila a kořenila kvůli dětem, tak nebyl problém, jen jsem prostě uvařila víc masa a bylo to...
Nežebral nikdy, spíš mi přišlo, že jsem občas klečela a prosila chrťáka, aby ochutnal, tak si to pak milostivě vzal. Ale strašně kradl...nechali jste na lince chleba se šunkou, kouknete na psa, ten tvrdě spí, tak si odskočíte, přijdete, pes spí na tom samým místě, ale na lince máte jen ten chleba, šunka zmizela
Když si moje čtyřletá dcera vzala pytel piškotů, tak si s ní vydržel hrát v obýváku na "cvičák" ani NO mistr světa by se za ty výkony nemusel stydět...než došly piškoty, pak už neviděl důvod něco dělat...
Venku si pamlsek nevzal nikdy...nebo vzal, ale vyplivl...i když to byl ten piškot...

1.11.2016 20:51
balisek

XXX.XXX.131.211

Pominu-li irského vlkodava, vipet je asi jedno z nejovladatelnějších plemen chrtů. Viděla jsem je solidně běhat agility, špičkově dělat flyball nebo dogfrisbee. Bez problémů zvládnou základní povely jako sedni, lehni atd. Border kolie z nich sice nikdy nebude, ale úplně hloupý pes to také není.

Se svými vipety jsem v parku, na louce, v lese či na poli běžně chodila na volno. V okolí silnice je samozřejmě vodítko naprosto nezbytné. Důležité je od raného věku trénovat přivolání. U svého prvního vipeta jsem to trochu podcenila. Celoživotně byl pak méně spolehlivý. S dalším jsem už přivolání důsledně trénovala od prvního dne a ani jednou se mi nestalo, že by mi zdrhnul.

Lovecký pud je u vipeta rozvinutý poměrně silně. Není to však stopař, ale pes lovící zrakem. Pokud si zajíce všimnete první, máte šanci jej odvolat. Pokud ho první uvidí on, máte smůlu. Jeden vipet ušáka sejme jen výjimečně. Pokud jsou však v páru, umí skvěle spolupracovat a kořist si nadehnat. Zajíc je však asi tak maximum, s čím si vipet poradí - srny či něco většího je před nimi v bezpečí.

Pokud jde o každodenní aktivity s vipetem, ocení zejména honičky a blbnutí s jinými psy (nezapomínejte, že chrti se vždy chovali ve smečkách). Dále je zpravidla baví chytání létající talíře a jsou v tom velice dobří. Někteří také rádi aportují. Určitě ocení také jogging s majitelem či pár kilometrů u kola (tím myslím opravdu pár, ne 50 km). Ačkoliv je vipet sprintér a ne vytrvalec, nedělají mu problém ani dlouhé pochody a celodenní túry.

Vřele doporučuji zkusit si s vipetem klasický dostih nebo coursing. Dostihový ovál máte i na jižní Moravě - v Lednici. Až na dráze opravdu uvidíte, jaká energie a kolik radosti z pohybu se ve Vašem psovi skrývá.

Stejně jako vipet ocení pohyb, ocení válení na kanapy. Jsou to rození gaučáci, milující pohodlí. Rádi spí na vyvýšených místech - gauči či křesle. Bytostně nesnášejí ošklivé počasí a mokro. Když venku prší a fouká, udělají si svoje a poženou Vás zas zpátky domů.

Přežijete-li vipetí dospívání, kdy se chovají jako demoliční četa, budete mít skvělého bytového společníka. V dospělosti jsou to velice distingvovaní a klidní spolubydlící. Velkou předností je, že málo línají, postrádají jakýkoliv psí pach a neštěkají.

Na výživu nejsou o nic náročnější než jakýkoliv jiný pes, nepotřebují žádnou zvláštní výživu.

Kdyby Vás ještě něco zajímalo, ptejte se smajlík.

1.11.2016 20:51

asurwic napsal(a):
Známá má tři angličáky, kteří stopovat umí (bohužel) a tak musí chodit na stopovačce.
Když s nimi bydlela ve městě, tak je nikdy ani nenapadlo vyběhnout jen kvůli vůni. Nyní na samotě u lesa stačilo párkrát, aby se před jejich barákem procházel zajíc, když si hafani hráli na zahradě. Ušák si nerušeně hopkal, samozřejmě chrti za plotem šíleli, ale přes plot se nedostali. Nějak asi měli možnost si zvěř načichat na blízko bez soustředění se na běh a když zjistili, jak zajíc nebo srna voní, běží rovnou. Sice za chvíli většinou stopu ztratí, ale snahu mají.

Tak asi se najdou i vyjímky, co potrzujou pravidlo, netvrdím, že chrt nemůže jít po stopě, myslím, že to nedělaj spíš proto, že to pro ně není (podle toho co píšete...většinou) zajímavé...

1.11.2016 21:09

Vipet je tak trochu jiný chrt, taky je střihlý teriérem. Sousedka chodí s vipeticí ve městě navolno, šlape jako hodinky. Na druhou stranu v parku už párkrát sestřelila zajíce. To lovení zrakem je trochu problém, protože hlídat to prostě nestíháte. Kamarádka má barzoje, vipeta a basenji. Venku chodí většinou navolno právě ten vipet. Jinak doma je to pes válecí a postelový.

S dostihy to máte na jihu špatné - ovály jsou MB, Kolín, Lednice. Vůbec to není drahý sport, pokud vypustíte dopravu. S coursingem na tom budete krapet lépe.

1.11.2016 21:17
Granulka

XXX.XXX.135.134

Beztak už to tady padlo. Ale jsem lenoch to číst. Mám doma vipeta (teď už dva). Super pes. Když byl ještě mlaďoch, tak letěl za vším, co se hýbalo. Ať už to byl jiný pes, sáček, lidi. Postupem času jej to přešlo. Teď se dá i odvolat. Takže normálka na sídlišti na volno. (Sídliště bez aut.) Když jsme někde v lese, tak moc daleko neuteče, ten můj je trochu závislák. Hlídá si mě. Doma je to naprostý pohodář a postelový pes. Pokud si vipeta někdy pořídíte, tak trošku počítejte s tím, že ho budete mít nasáčkovanýho pod peřinou a že si stejně časem pořídíte druhýho.

1.11.2016 21:46
mouse

XXX.XXX.169.221

Prosím, nepište tady všichni o těch dvou vipetech.
Srdce říká jo, jo, pořídíme ještě jednoho, ale rozum ví, že to teď nejde. Tak snad někdy.

Jinak ještě k tomu počasí. O tom, že vipet nechce chodit v dešti ven, tak to jsem četla hodněkrát, než jsem si ho přivezla domů. Dodneška si to pamatuju, jak jsem šla se psem ven, otevřela jsem dveře z baráku, on kouká jak prší, pak se kouknul na mě a v očích měl takovej ten výraz: to nemyslíš vážně, že ne?
A to mu zůstalo. Jak prší, vyčůrat a domů. Ale neříkám, že mi to nevyhovuje.

1.11.2016 21:52

mouse napsal(a):
Srdce říká jo, jo, pořídíme ještě jednoho, ale rozum ví, že to teď nejde. Tak snad někdy.

Jinak ještě k tomu počasí. O tom, že vipet nechce chodit v dešti ven, tak to jsem četla hodněkrát, než jsem si ho přivezla domů. Dodneška si to pamatuju, jak jsem šla se psem ven, otevřela jsem dveře z baráku, on kouká jak prší, pak se kouknul na mě a v očích měl takovej ten výraz: to nemyslíš vážně, že ne?

Při výběru psa bylo kritérium "nenávidí zimu a vlhko" velmi vysoko.

1.11.2016 22:03

S tím počasím jsme to měli stejně, když bylo hnusně, tak jsem chrťáka ve dvě hodiny odpoledne už pomalu násilím táhla ven s tím, že se prostě vyčůrat jít musí...

1.11.2016 22:08

S tím počasím jsme to měli stejně, když bylo hnusně, tak jsem chrťáka ve dvě hodiny odpoledne už pomalu násilím táhla ven s tím, že se prostě vyčůrat jít musí...

Když je hnusně, tak násilí používám běžně. Teď už je to lepší, ale když vrcholila puberta, tak vzpouzející se zvíře v náručí se běžně nohama zapřelo ve vchodových dveřích. Kolikrát mi bylo kolemjdoucími vynadáno.

1.11.2016 22:19
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Když je hnusně, tak násilí používám běžně. Teď už je to lepší, ale když vrcholila puberta, tak vzpouzející se zvíře v náručí se běžně nohama zapřelo ve vchodových dveřích. Kolikrát mi bylo kolemjdoucími vynadáno.

Uz jsem se bala, ze jsem divna . Z mych tri psu dva nesnasi dest. Presne jako tu ctu. Sednou na rohozku a :" Jestli tam nutne musis panicko, jdi si sama". Nejstarsiho"pana profesora" vecne kychajiciho, popadnu, odnesu deset metru a on jak specha domu splni si sve povinnosti . Tibetanda uz kdyz vidi, ze mam destnik po prichodu z prace, nebo beru jeji plastenku, odmita jit uz ze schodu v dome . A to jsem s ni, coby s hyperaktivnim stenetem, litala v jakemkoli pocasi po venku. Evidentne dostala rozum

1.11.2016 23:00

Řekla bych, že odpor k chození venku v dešti získává s věkem mnoho plemen, od kterých bychom to nečekali.

2.11.2016 06:52

2.11.2016 07:08
Granulka

XXX.XXX.115.30

mouse napsal(a):

Ono to přijde. Taky jsem chtěla jen jednoho. Ale pak jsem zjistila, že ten jeden je rád, když se venku má s kým vylítat a jedinej, kdo mu stačí, je další vipet. Tak mi teď doma šílí dva a já šílím občas z nich.

S tím deštěm je to různé. Ten jeden můj ještě ven jde. Sice se hrozně hrbí a šklebí a spěchá zas domů, ale jde. Jednou jsem hlídala kamarádce feňuli a tak hned ve dveřích zjistila, že prší, otočila se ve dveřích a pelášila chodbou zpět k výtahu. Raději by asi prskla.

2.11.2016 07:59

mouse napsal(a):

Neděste se. I tři se vejdou pod jednu peřinu. Jsou neskutečně skladní smajlík

2.11.2016 08:14
Granulka

XXX.XXX.115.30

Neděste se. I tři se vejdou pod jednu peřinu. Jsou neskutečně skladní smajlík

Tak to prosím řekněte těm mým. Dnes jsem spala bez peřiny a to mám dvě a dva psy (jedno štěně).

2.11.2016 14:12
BurBi

XXX.XXX.41.2

Když jsem si pořizovala whippeta, byla pro mě prakticky důležitá pouze jedna otázka, a to otázka ohledně přivolání. Zpětně musím říct, že chovatelé prostě mlží a snaží se vychvalovat. Snad jim to už ani nemám za zlé. Jelikož chrt loví zrakem a jeho zrychlení je z 0 na 100km/h, je tedy v řadě situací obtížné, být rychlejší, než on. Což mi praxe brzy potvrdila. Dokáže ho zaujmout papírový drak pouštěný dětmi na louce.. hejno ptáků, které se vznese..., veverka přebíhající ze stromu na strom, kočka, která se vyhoupne na plot nebo zaletí pod auto... Všechno situace, které jsme zažili. Dokáže jít hlava nehlava. Jestli tam jede zrovna rodina na kolech, nebo musí zdolat řeku..., prostě jde. O zvěři, která je dnes v lesích prakticky všude (i kousek za městem), ani nemluvím. Okamžitě se rozbíhá a loví. V krátkém okamžiku dokáže uběhnout opravdu velkou vzdálenost Ano, chrta pustíte a je to opravdu nádhera, ten pohyb. Chrt má opravdu charisma. Nádhera ! Ve spoustě situací ho normálně přivoláte, ale není na to spoleh. Nesmí vám to překazit situace shora... Měla jsem zkušenosti se psy již předtím, a to prakticky loveckými, ale whippet je opravdu v řadě situací neodvolatelný. Dnes se ze všeho dělá ideální plemeno do rodin a ke sportu. I agility jsem s nimi zkusila. Dokázaly parkur perfektně zaběhnout, ale jen jednou. Jinak neviděly důvod, proč po ni chci opakovat stejnou činnost smajlík. Ano.Je to super velikost, bezúdržbová srst a běžná domluva s ním je taky docela v pohodě, ale dle mého, není to pes, který se dá běžně pouštět. Navíc má doma poměrně snahu všude skákat a cca do roku to je opravdu demoliční četa, když můžu srovnat s ostatními psy, které jsem kdy měla a mám. V mládí je whippet hodně živý.Je to prostě krásný, ale specifický pejsek. Vše není jen o výchově, ale i o plemenu. Na to musí být člověk připravený. Co mu v mých očích dává body k dobru, že je to opravdu moc milý a absolutně nekonfliktní pejsek, který si umí získat, ať lidi, tak psy. Prostě oblíbenec smajlík.
PS : pár whippetů je už i u nás ve městě, většinou chodí na vodítku a tuhle jsem potkala jednoho běhat samotného mezi auty..., předpokládám, že za něčím utekl.

2.11.2016 15:01
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Řekla bych, že odpor k chození venku v dešti získává s věkem mnoho plemen, od kterých bychom to nečekali.

Mám to doma podobně. Kříženec bulla, pokud jdeme ven a prší tak se zastaví mezi dveřmi a hodí na mě pohled typu: "ses asi zbláznila, tam nejdu". Po chvilce přemlouvání hlasitě naštvaně vzdychne (stejně jako když ho rozespalého pošlu z mojí postele o kousek vedle) a jde. Jak vleze do deště tak ještě zvedne packu - "hrozně to studí", a znova se podívá jestli to myslím vážně. No pak ho dám většinou na vodítko, projdeme vesnicí, kde jde se sklopenýma ušima a výrazem týraného psa. Dojdeme za vesnici, tam ho pustím a po pár metrech už začne lítat a déšť mu nevadí. Domů už jde úplně v pohodě.

2.11.2016 15:10
BurBi

XXX.XXX.41.2

Jenom chci ještě doplnit, že moje drobná vipetice 47cm.., sama skolila srnu..., zajíc opravdu není maximum.

2.11.2016 16:55
balisek

XXX.XXX.131.211

"Když jsem si pořizovala whippeta, byla pro mě prakticky důležitá pouze jedna otázka, a to otázka ohledně přivolání. Zpětně musím říct, že chovatelé prostě mlží a snaží se vychvalovat.... Ve spoustě situací ho normálně přivoláte, ale není na to spoleh.... Whippet je opravdu v řadě situací neodvolatelný...Dle mého, není to pes, který se dá běžně pouštět."

Samozřejmě, nesmíte ho pouštěn tam, kde je automobilový provoz. Whippet opravdu může vystartovat za čímkoliv, co se hýbe. Promenovat se u silnice bez vodítka však nepovažuji za dobrý nápad bez ohledu na plemeno.

Na bezpečných místech však může whippet běhat bez vodítka jako jakýkoliv jiný pes. Jistěže, přivolání nikdy nebude tak spolehlivé a s okamžitou reakcí jako třeba u pracovních či loveckých plemen - a nikdo Vám nic takového ani neslíbí. Pokud whippetovi vystartuje před nosem zajíc, jste bez šance (pár ušáků moji psy na kontě měli). Na druhé straně jako sprinter a lovec zrakem nemá tendenci pronásledovat kořist na dlouhé tratě - buď jí na krátkém úseku dožene nebo nechá být a vrátí se.

Chce to však opravdu intenzivně trénovat přivolání od prvního dne, co si psa přivezete domů. Já to u svého prvního whippeta podcenila a až se mi to nikdy nepodařilo spolehlivě dohnat.

"Navíc má doma poměrně snahu všude skákat."

Ano, whippet miluje spát na vyvýšených místech - je to charakteristické pro všechny chrty. Pokud se s ním nechcete dělit o sedačku, doporučuji pořídit mu jako pelech vlastní křesílko.

"cca do roku to je opravdu demoliční četa, když můžu srovnat s ostatními psy, které jsem kdy měla a mám."

V tomto bodu s Vámi naprosto souhlasím. Do roka je whippet "škodná" a majitel by se měl připravit na to, že rozebere, rozsápe a rozžvýká vše, na co přijde. S nástupem dospělosti se však zklidní a je s ním radost žít.

"Je to prostě krásný, ale specifický pejsek. Vše není jen o výchově, ale i o plemenu. Na to musí být člověk připravený."

Ano, všichni chrti jsou specifičtí - takoví "napůl kočka, napůl pes". Proto také vždy říkám, že to není pes pro každého. Hodí se pro lidi, kteří nemají přehnaná očekávání - chrt Vás vždycky bude brát trochu způsobem "Já pán - ty pán!". Nefunguje pod tlakem, věci musí dělat pro radost.

PS: Jako důkaz, že whippet se dá běžně pouštět, přikládám foto z venčení mé někdejší smečky.

2.11.2016 17:13
BurBi

XXX.XXX.209.198

S tím musím souhlasit. Whippeta jsem u cesty nikdy nepouštěla. To by se prostě nedalo. Pouštěli jsme za městem. Předtím jsem již 2 psy měla, tj. někde cca 20 let praxe se psy a jejich odvolání bylo spolehlivé (jezevčík a rr). S whippetem jsem chodila i na "cvičák" - ne klasický, ale formou zábavy a socializace se psy a tréninky agility. Za plotem byla spolehlivá, ale v přírodě nikoliv. Tolik moje zkušenosti s whippetem.

2.11.2016 17:20
asurwic

XXX.XXX.36.3

BurBi napsal(a):
S tím musím souhlasit. Whippeta jsem u cesty nikdy nepouštěla. To by se prostě nedalo. Pouštěli jsme za městem. Předtím jsem již 2 psy měla, tj. někde cca 20 let praxe se psy a jejich odvolání bylo spolehlivé (jezevčík a rr). S whippetem jsem chodila i na "cvičák" - ne klasický, ale formou zábavy a socializace se psy a tréninky agility. Za plotem byla spolehlivá, ale v přírodě nikoliv. Tolik moje zkušenosti s whippetem.

Spolehlivost se také očekává od jiných plemen - chrt se svou povahou je tu proto, aby se člověk nenudil.

2.11.2016 17:29
BurBi

XXX.XXX.209.198

No, my jsme se tedy opravdu nenudili a spousta lidí s námi. Byl to adrenalin .

2.11.2016 17:33
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Ja potkavam na nasem sidlisti vipety dva. Jeden chodi zasadne bez voditka i kolem silnice a nikdy jsem ho nevidela vystartovat za cimkoli jinym, nez za panickou .Dava si s nim kratke sprinty na chodniku. Dalsiho potkavam na pesine kolem pole a u lesa.Take navolno. Ani ten nikdy za nicim nevystartoval. Tedy alespon pred mymi zraky. A to je to nase sidliste plne zajicu, bazantu, jezku, na poli pousti lidi draky, kousek od nas je les a v nem srnky.

2.11.2016 17:42
BurBi

XXX.XXX.209.198

Tak nás lidi potkávali taky s whippety na volno. Denně jsme je pouštěli. Odmítala jsem je tahat stále na vodítku. Ale.... Ovšem netvrdím, že mezi nimi nemůže být výjimka. Jak směrem nahoru tak dolů. Určitě jsou klidnější a určitě jsou živější.... Některý bude mít v sobě asi i větší podíl toho teriéra.

2.11.2016 17:45
balisek

XXX.XXX.131.211

BurBi napsal(a):
No, my jsme se tedy opravdu nenudili a spousta lidí s námi. Byl to adrenalin .

Já naopak na soužití s whippety vzpomínám velice ráda. Otevřeně však přiznávám, že když jsem si předloni pořizovala dalšího psa, whippet ani jiný chrt to nebyl.

Ke změně plemene mě vedly dva důvody - jednak jsem si chtěla splnit dlouholetý sen (po číňanovi jsem toužila od 90. let, kdy se u nás objevil první import) a jednak si ve svém věku (ty děti na fotce jsou už středoškoláci) chci užívat klidných procházek, aniž bych pořád musela bystřit očima kolem smajlík. Přesto budu pořád tvrdit, že whippet je krásný pes a skvělý parťák.

2.11.2016 18:16
scylla

XXX.XXX.150.32

asurwic napsal(a):
Spolehlivost se také očekává od jiných plemen - chrt se svou povahou je tu proto, aby se člověk nenudil.

Moje známá má dvě barzojky, chodí na volno, na píšťalku mají dokonalé přivolání stejně jako zbytek její smečky - naháči, šarpíci a čivavy. Ona umí se psy opravdu hodně, obě feny jsou z nevhodných podmínek, byly naprosto asociální, neposlušné, neměly ani čistotnost. Za půl roku jsou z nich dokonalé chrtí dámy.

2.11.2016 18:19
BurBi

XXX.XXX.209.198

Souhlasím. Nepopiratelné kouzlo určitě mají. Ale také jsem si už pořídila jiné plemeno, protože jsem si chtěla užít "klidných" procházek. Slabost ovšem pro whippety mám stále a pokaždé se za nimi otočím smajlík

2.11.2016 19:19

OT: můžete mi, chrtaři, vysvětlit, proč se chrti (hlavně barzojové) v dnešní době šlechtí s hrbem? Jsou na tom už pomalu jak NO...

2.11.2016 20:01

OT: můžete mi, chrtaři, vysvětlit, proč se chrti (hlavně barzojové) v dnešní době šlechtí s hrbem? Jsou na tom už pomalu jak NO...

S "hrbem"? Znám jich hodně, ale nepřijde mi to.

http://www.images.dogforum.sk/files/uyzm8jxxxrdjbhek8job.jpg
http://files.zuziaborzois.webnode.cz/200000010-9e6e79f686/205210_121078737970541_100002052456801_151273_6898566_n.jpg.

2.11.2016 20:03

2.11.2016 20:08

Vy nevidíte rozdíl?

Myslím teď barzoje, ti se podle mě nijak extra nezměnili. Tedy kromě toho, že oproti historii a naturelu jsou z nich často bytoví psi.

2.11.2016 20:12

Myslím teď barzoje, ti se podle mě nijak extra nezměnili. Tedy kromě toho, že oproti historii a naturelu jsou z nich často bytoví psi.

Ano, vždyť první fotka je původní podoba barzoje bez hrbu. Opravdu mne to zajímá, kde se bere ten trend, viděla jsem na videu smečku barzojů a skákali jak zajíci, přesně jak ovčáci, když mají hrb

2.11.2016 20:21

No já fakt nevím, zrovna u nich toho v kožichu moc vidět není a když ho hladím, normálka svislá záď.

https://www.youtube.com/watch?v=wKoh70PGujU.

2.11.2016 20:25
asurwic

XXX.XXX.36.3

scylla napsal(a):
Moje známá má dvě barzojky, chodí na volno, na píšťalku mají dokonalé přivolání stejně jako zbytek její smečky - naháči, šarpíci a čivavy. Ona umí se psy opravdu hodně, obě feny jsou z nevhodných podmínek, byly naprosto asociální, neposlušné, neměly ani čistotnost. Za půl roku jsou z nich dokonalé chrtí dámy.

Neříkám, že to na volno s nimi nejde. Zvláště pak u barzojů, taiganů, pravých chortajů a dalších "rusáků", kteří byli na rozdíl od většiny jiných chrtů po generace šlechtěni (a docela slušně "regulováni") nejen pro lov, ale i k ovladatelnosti a bezproblémovému soužití s jinými zvířaty. Také nemám s přivoláním svého hafana primitivního plemene problém, ale ne vždy a ne všem se zadaří. Rozhodně chrty nepovažuji za psy, které by si člověk pořizoval kvůli spolehlivosti, ovladatelnosti.

2.11.2016 20:25

Njn, tak jestli se na to dívají všichni chrtaři jako Vy, tak je to hrozný vždyť to jsou fakt hrbáčci
Ni nic, jenmězajímal ten důvod.

2.11.2016 20:36

Njn, tak jestli se na to dívají všichni chrtaři jako Vy, tak je to hrozný vždyť to jsou fakt hrbáčci

Tak já do toho nijak extra nevidím. Niceméně by chrtaři byli sami proti sobě, zvlášť když chrti nejsou ve spoustě případů primárně exteriéroví psi.

2.11.2016 20:39

Tak já do toho nijak extra nevidím. Niceméně by chrtaři byli sami proti sobě, zvlášť když chrti nejsou ve spoustě případů primárně exteriéroví psi.

Sami proti sobě? Tak to jsou na tom ovčáčkáři s exterieráky stejně.
Nic, my dvě to nevyřešíme, jen mě to zajímalo.

2.11.2016 20:43

Sami proti sobě? Tak to jsou na tom ovčáčkáři s exterieráky stejně.
Nic, my dvě to nevyřešíme, jen mě to zajímalo.

No tak ale u chrtů u výstavních a dostihových linií nic moc rozdíly nevidím - oproti NO, u kterých už je to děs, protože ti ultra kapři už ve srovnání s pracáky moc pohybu nevydrží. Ale třeba se ozve chovatelka barzojů, tuším, že tu jedna je.

2.11.2016 20:46
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Moc všem děkuji za názory a rady velmi mi to pomohlo :).

2.11.2016 20:59

My...afgáni...máme rovný hřbet...
Přesto je pro mě barzoj vč. svého hrbu naprosto specifický a okouzlující...

2.11.2016 21:02
Terven

XXX.XXX.110.147

Barzoj pro mne taky je opticky hrbatý - beru to jako specifikum plemene, netušila jsem, že to někdy bylo jinak.

2.11.2016 21:06
balisek

XXX.XXX.131.211

"Hrb" nebo-li oblouková hřbetní linie je typická pro britská (greyhound, whippet, deerhound), evropská (polský chrt, maďarský chrt, španělský galgo) a ruská (barzoj, chortaja borzaja) plemena chrtů. Je to anatomické specifikum, umožňující vyvinout v krátkém čase obrovské zrychlení (páteř funguje podobně jako ohnutý luk).

Nicméně máte pravdu, dnešní exteriéroví chrti mají záda klenutá až extrémně. Proč? Z téhož důvodu, proč mají angličtí buldoci extrémně spláclý obličej, basetové extrémně krátké nožky, NO extrémně spadající záď...

2.11.2016 21:06

Nerozporuji, že není okouzlující, jsou to krásná stvoření, až na to tělo...

2.11.2016 21:07

balisek napsal(a):
"Hrb" nebo-li oblouková hřbetní linie je typická pro britská (greyhound, whippet, deerhound), evropská (polský chrt, maďarský chrt, španělský galgo) a ruská (barzoj, chortaja borzaja) plemena chrtů. Je to anatomické specifikum, umožňující vyvinout v krátkém čase obrovské zrychlení (páteř funguje podobně jako ohnutý luk).

Nicméně máte pravdu, dnešní exteriéroví chrti mají záda klenutá až extrémně. Proč? Z téhož důvodu, proč mají angličtí buldoci extrémně spláclý obličej, basetové extrémně krátké nožky, NO extrémně spadající záď...

Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík