Dobrý den
Hned v úvodu vás prosím aby jste mě nesoudili za to že jsem nevšímavá.
Asi před 10 minutami z čistajasna porodila moje fena štěňě. Ano nevěděla jsem že je březí, velmi často měla falešku takže jsem nateklé cecíky neřešila. Mám jí venku takže je možné že si za ní prostě nějaký pes zašel a připustil ji. Jsem velmi zaskočená protože asi v roce měla psinku a vet. mi řekl že bude neplodná. Problém je že je to hlídač takže je venku, porodila v kodci kam jsem jí stihla rychle dát seno aby byla v teple a suchu. Ale je dost zima a já nevím jeestli jí mám nechat venku nebo jí dát dovnitř i se štěňátkem. Druhá věc je že nevím jestli ještě bude rodit nebo měla jen jedno. Prosím je to akutní.
To si snad děláte srandu? Pokud má v sobě více štěňat, může rodit i několik hodin. V tomto počasí venku? Jste sadista? Fenu vezměte domů, dejte jí pelíšek, stačí krabice se starým prostěradlem (těch doporučuji více, je třeba je měnit), pod krabici dejte igelit. A sledujte fenu. Myslím, že je docela malá pravděpodobnost, že by měla jen 1 štěně. Fena SNAD porod zvládne sama. Co je to za fenu? Kříženec? Jak velký? I od toho se může odvíjet náročnost porodu. Pokud fena sama včas nezbaví štěně plodového obalu, je potřeba ji pomoci, jinak se štěně zadusí. Pokud nemáte žádné zkušenosti s porody psů, pátrejte na internetu, nebo vyhledejte někoho zkušenějšího v okolí (neznáte nikoho, kdo chová psy?), v nejhorším využijte veterináře. V každém případě je dobré některému zavolat a pojistit si ho, kdyby snad nastaly komplikace, třeba tak o půlnoci nebo ve 2 ráno.
Je potřeba si něco přečíst, jak vlastně takový porod probíhá, radit takto na internetu, když nikdo nevidí fenu, nemůže posoudit v jaké fázi porod je a jestli je ještě normální, nebo už je něco špatně, tak to je takto na dálku zcela nemožné.
Problém je ten, že i když si něco načtete, tak stejně nedokážete tak úplně přesně odhadnout situaci (to často neodhadnou ani dlouholetí chovatelé - včetně mne), takže možná obrátit se na veterinu bude v tuto chvíli to nejrozumnější řešení.
No, tak to potěš koště. Tak velký pes = možnost většího počtu štěňat + velkého množství odtékající plodové vody. Pokud by štěňat bylo tak nějak normálně, tedy cca 5 ks, nemusela jste si ani všimnout, že je fena nějak tlustčí, zvláště, pokud je zkrmenější. To fakt nebyla výrazně tlustčí? Jinak takový kříženec může mít klidně i 8 - 12 štěňat.
S čím vlastně chcete tedy poradit? Sehnat tak velkou krabici na fenu asi nebude v tuto chvíli možné, tak by bylo nejlépe jí vyhradit kousek kuchyně, nebo koupelny (kde je na zemi PVC nebo dlažba, ale zároveň teplo - doporučuji zapnout i nějaké topítko, u země je mnohem větší zima než ve výšce vašeho obličeje), prostě ohradit nějaký kout prkny. Dovnitř dát to staré prostěradlo, staré ručníky apod. A čekat. Další vám napíši do soukromých zpráv.
janulkajanka

XXX.XXX.231.5
Dobrý večer napište na mejl aribela@seznam.cz nebo tam zanechte na vas telefon, pokusím se vam poradit jsem na pc a čekam
Uživatel s deaktivovaným účtem

Milá zlatá... tak kolik jich máte?
janulkajanka

XXX.XXX.231.5
Jenže dát fenu která je celoročně chována venku nyní do vytopeného bytu a ješte v době porodu, muže být také problém, teplotní skok třeba 25 stupnů nemusi dobře snášet.Pokud už je ale fena doma, tak není co řešit.J.
janulkajanka
napsal(a):
Jenže dát fenu která je celoročně chována venku nyní do vytopeného bytu a ješte v době porodu, muže být také problém, teplotní skok třeba 25 stupnů nemusi dobře snášet.Pokud už je ale fena doma, tak není co řešit.J.
Tohle neřešte, nyní je potřeba zajistit teplo pro štěňata. Ta fena to vydrží. Mám také feny venku, ale na porod jsou doma. Jasně, je jim horko, ale to se nedá nic dělat. Nelze vyhovět všem - aby fena byla v 10 a štěňata 25 stupních. Prostě se bude po porodu chodit častěji někam chladit na dlažbu, ale důležité je zajistit pohodu štěňatům, ty ještě nemají termoregulaci.

Jestli má seno v boudě, nechte ji tam. Je s vámi sžitá aspoň natolik, aby vás ke štěňatům pustila, abyste je zkontrolovala?
( Měla jsem úplně zdravé štěně, narodilo se 3.3. v boudě a spokojenost ). Pes, který je zvyklý venku, nemusí rodit v kuchyni.
Ale je potřeba fenu kontrolovat, jestli si ví rady.

koňadra
napsal(a):
Tohle neřešte, nyní je potřeba zajistit teplo pro štěňata. Ta fena to vydrží. Mám také feny venku, ale na porod jsou doma. Jasně, je jim horko, ale to se nedá nic dělat. Nelze vyhovět všem - aby fena byla v 10 a štěňata 25 stupních. Prostě se bude po porodu chodit častěji někam chladit na dlažbu, ale důležité je zajistit pohodu štěňatům, ty ještě nemají termoregulaci.
Fena si je ohřeje, jestli má vyhovující boudu.
napsal(a):
Fena si je ohřeje, jestli má vyhovující boudu.
Jo, ale to nikdo neví - jestli je bouda ok. A tak je možná větší jistota ten byt, ale to tady můžeme jen hádat. Zadavatelka se již neozývá, na moji SZ se dosud nepodívala, takže zřejmě má plné ruce práce. Tak snad to pro štěníky i jejich matku dobře dopadne.
janulkajanka

XXX.XXX.231.5
Bohužel není tak jisté, že by fena přechod do tepla vydržela, nikdo neznáme, věk, zdravotní stav...když by ji kleplo, pak by si zadavatelka určitě se štěňátky neporadila, Pokud je fena v suchu a zavetří, a bude schopna se o prcky postarat nechala bych je tam alespoň odrodit a pak je přemýstila někam přeba do mistnosti, kde by se udržovala například 15 stupnova teplota.
Eliška0011
napsal(a):
Děkuji vám všem za pomoc. Fenu mám v kuchyni kde není horko ale ani zima takže vše ok. Po dvou hodinách máme stále jedno štěňátko a placenta je již také venku, oba dva jsou v pořádku. Štěňátko pije a maminka odpočívá. Moc děkuji.
Tak to je dobrá zpráva. Sice jedno štěně je nějak podezřele málo, ale i to se stát může. Uvidíte, jestli ještě něco porodí, mezi štěňaty může být pauza od několika minut do několika hodin.

koňadra
napsal(a):
Tak to je dobrá zpráva. Sice jedno štěně je nějak podezřele málo, ale i to se stát může. Uvidíte, jestli ještě něco porodí, mezi štěňaty může být pauza od několika minut do několika hodin.
Ano, jedno štěně je podezřelé. Snesla by fena návštěvu veterináře ? S ultrazvukem ?
Ano stále jen jedno štěně a víc už nebude, fena je klidná a všechno zvládá sama. Včera jsem koukala všude i do druhé houdy a žádné jiné štěně jsem nenašla. S veterinářem to bude horší, jak jsem již psala tak fena měla psinku a odté doby veta. nesnese. Naštěstí za mnou přijel můj známí který dříve chovl psi a prohlídl jí a prohmatal, řekl že žádné jiné štěně tam není.

Tak to z něj vyroste Bubrlíček, když bude mít mamku jen pro sebe

Také mám čuvače z vrhu kde byl sám.Já vždy říkám, že se narodil pro nás a abych se nespletla, tak byl raději sám.

Eliška0011
napsal(a):
Děkuji vám všem za pomoc. Fenu mám v kuchyni kde není horko ale ani zima takže vše ok. Po dvou hodinách máme stále jedno štěňátko a placenta je již také venku, oba dva jsou v pořádku. Štěňátko pije a maminka odpočívá. Moc děkuji.
Ja by som pre istotu zavolal veterinára, aby ju skontroloval či je všetko v poriadku a či vo vnútri ešte nezostalo nejaké šteňa. Ak áno, tak fenke by sa mal pichnúť oxitocín.