Dobrý den všem.
Moje štěně začíná mít vydřené chlupy na loktech. Bydlí uvnitř, kde nemám koberce, kvůli snadnějšímu uklízení chlupů při línání a možnosti chlazení se psů o podlahu. Hafan se občas válí na posteli, ale jinak měkké pelíšky ani deky nemá rád. Tak jsem se rozhodla mu vyrobit "chrániče" z froté ponožek (takové ty měkké, plyšové ponožky na spaní - pokud někdo neví, tak sem hodím fotku z netu) s dotahováním na suchý zip nebo na tkaničky z obou stran pod loktem i nad loktem. Nejsem si však jistá, jestli bude jedna vrstva stačit. Máte někdo zkušenosti (nebo alespoň názor), jak silné polstrování musí být, aby nevznikaly otlaky?
Jinak štěně má cca 35 kg a zatím má jen odřenou srst - žádné mozoly nebo krvavé rány. Mám možnost ho celý den hlídat, aby si to nesundaval nebo se s tím nikde nezachytil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud nebudou fungovat jen ty ponožky, tak bych mu tam možná všila vrstvu tenkého molitanu. Nikdy jsem návleky nezkoušela, ale přijde mi že jen ta ponožka stačit nebude.
Taky vždycky, hlavně přes léto, válčím s otlaky. Psiska se chladí na betonu a do pelechu nelezou. Co trochu pomohlo - udělat pelechy z tvrdšího molitanu potaženého koženkou - to tolik nehřeje jako látkové pelechy a psi na tom leží v létě radši.
napsal(a):
Pokud nebudou fungovat jen ty ponožky, tak bych mu tam možná všila vrstvu tenkého molitanu. Nikdy jsem návleky nezkoušela, ale přijde mi že jen ta ponožka stačit nebude.
Taky vždycky, hlavně přes léto, válčím s otlaky. Psiska se chladí na betonu a do pelechu nelezou. Co trochu pomohlo - udělat pelechy z tvrdšího molitanu potaženého koženkou - to tolik nehřeje jako látkové pelechy a psi na tom leží v létě radši.
Ten molitan není špatný nápad. Díky. Před nedávnem mi přišla poštou keramická miska, tak ještě že jsem ochranný měkký vnitřek balíčku nevhodila.
Koženkový pelech mám koupený, protože na výrobu jsem se moc necítila. Ostatním členům smečky nevadí a ochotně si na něj lehají a přes léto se jim líbí i mokré ručníky na nafukovacích matraci, ale štěně je prostě pevně rozhodnuto, že bude spát na tvrdé zemi. Navíc si nehodlá lehat normálním způsobem, ale vždy se zřítí k zemi a třískne vší silou lokty o podlahu.

Jo, s tím způsobem lehání si to dovedu živě představit.
Ještě mě napadlo s těmi návleky - já si nějak nedokážu představit, jak je na noze uvázat aby to psovi nevadilo a zároveň z lokte nepadalo. Nebude lepší mu ty návleky propojit přes záda - něco jako na fotce?
napsal(a):
Jo, s tím způsobem lehání si to dovedu živě představit.
Ještě mě napadlo s těmi návleky - já si nějak nedokážu představit, jak je na noze uvázat aby to psovi nevadilo a zároveň z lokte nepadalo. Nebude lepší mu ty návleky propojit přes záda - něco jako na fotce?
Když jsem takto bandážovala retrívra, tak mu to drželo na suchý zip nad a pod kloubem. Ale tomu jsem tam takto instalovala pouzdro s chladivým gelem, potom, co chudinku kousl pes do lokte.
Tak uvidíme, jestli to bude držet i štěněti. Kdyžtak to zkusím zafixovat horem.
Doufám, že sem za rok, dva dáte výsledek! podle mého názoru je vznik otlaků daný nejenom typem ustájení ale i nějakým genetickým (či bůhvíjakým) vlivem. Měl jsem něklik různých psů stejného plemene v téměř stejných podmínkách a někteří otlačení byli už od mládí a někteří téměř vůbec ani na staré kolena. ale návleky jsem teda nikdy nezkusil! :-D.
Dasvo
napsal(a):
Doufám, že sem za rok, dva dáte výsledek! podle mého názoru je vznik otlaků daný nejenom typem ustájení ale i nějakým genetickým (či bůhvíjakým) vlivem. Měl jsem něklik různých psů stejného plemene v téměř stejných podmínkách a někteří otlačení byli už od mládí a někteří téměř vůbec ani na staré kolena. ale návleky jsem teda nikdy nezkusil! :-D.
Pokusím se vzpomenout. Když to pomůže, začnu je prodávat.
Jestli je to dědičné nevím, ale těžko říct - genetika je pěkná svi-ně. V celém příbuzenstvu má otlaky jen děda ze strany otce, který lehá celý život na betonu. Navíc jemu se objevily až na stará kolena, ne v půl roce věku jako u nás. Ostatní z rodiny (včetně sourozenců) bez problémů. Je pravda, že nikdo sebou tak nemlátí o zem, když si chce lehnout, jako můj Trish.
U většiny hafanů bych to také návlekama neřešila, ale teď vymýšlím různé nesmysly nejen kvůli výstavám, ale i proto, že se mnou pes chodí šplhat a občas si pomáhá při výstupu celou délkou tlapky, tak nechci, aby ho to při tření o skálu bolelo.

Jde hlavně o výživu kůže, mým psům se otlaky nedělaly ani nedělají.

asurwic
napsal(a):
To mě zajímá. Z jiných diskuzí jsem pochopila, tak také asi BARFujete. Můžu se zeptat, co Vám za doplňky na kůži a proti otlakům pomáhá nejvíce?
Nebarfuji, krmím, jak WOlfsbluty, tak syrovým, konzervami a ostatní psy vařeným.
Vypíši Vám elementy, které stojí za výživou kůže a srsti: biotin, DL-methionin, MSM, L-lysin, zinek, vit E, vit C, měď, řasy sladkovodní i mořské.
Já používám do krmné dávky doplněk pro koně Biotin Concentrate (Dromy), je tam obsaženo všechno a v koncentrované formě. Dále přidávám tuňákovou nebo okouní moučku a různé oleje.

Plus vit B samozřejmě.
napsal(a):
Nebarfuji, krmím, jak WOlfsbluty, tak syrovým, konzervami a ostatní psy vařeným.
Vypíši Vám elementy, které stojí za výživou kůže a srsti: biotin, DL-methionin, MSM, L-lysin, zinek, vit E, vit C, měď, řasy sladkovodní i mořské.
Já používám do krmné dávky doplněk pro koně Biotin Concentrate (Dromy), je tam obsaženo všechno a v koncentrované formě. Dále přidávám tuňákovou nebo okouní moučku a různé oleje.
Díky moc. Určitě se nechám inspirovat.

asurwic
napsal(a):
Díky moc. Určitě se nechám inspirovat.
Není zač Kdybyste chtěla, můžu Vám na zkoušku odsypat, kdyby se Vám nechtělo kupovat hned necelou kilovku
napsal(a):
Není zač Kdybyste chtěla, můžu Vám na zkoušku odsypat, kdyby se Vám nechtělo kupovat hned necelou kilovku
Dík za nabídku, ale myslím, že když to nebude ochotný konzumovat štěňák, tak pro ostatní psy to určitě využiji. Už jsem si nějak zvykla, že sypké / tuhé věci kupuji po kilech a oleje nebo tuky po barelech. Nevěřila byste, jak je pro nepejskařskou návštěvu zarážející, když jim na otázku, co tady tak zvláště voní, odpovím "to je sušená krev z koupelny".
Řekla bych, že určitou roli bude hrát nejenom kvalita kůže, ale i hustota kožichu. některý kožich odizoluje, některý ne.. moje čubina má po bytě x míst, kde může chrnět, a prostě má jednou za čas období, kdy chrní pouze na koberci a to ty otlaky má. veterinář řekl, že dokud to nepraská, což nepraská, tak by to neřešil..