Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kitiklimiti

25.11.2016 22:28
Kitiklimiti

XXX.XXX.38.130

Dobrý den, když byla fena měsíc březí byli jsme s ní na UTZ na potvrzení březosti. Byl tam vidět jeden malinký uzlíček a vet nám řekla aby jsme cca za 14 přišli ještě na jeden UTZ aby jsme kdyžtak zkontrolovali toho malinkýho mrňouska. Dneska jsem s fenou byli tedy na UTZ a vet nám řekla, že vidí zvětšenou dělohu, ale že štěně tam není, že ho fena vstřebala. Fena je ukňouraná, tloustne má zvětšení cecíky a má chuť k jídlu. Máme aspon ještě nějakou malou šanci, že by se nám mrňousek narodil? Má cca 14 dní do porodu Děkuji moc za odpověď

25.11.2016 22:31
asurwic

XXX.XXX.36.3

Kitiklimiti napsal(a):
Dobrý den, když byla fena měsíc březí byli jsme s ní na UTZ na potvrzení březosti. Byl tam vidět jeden malinký uzlíček a vet nám řekla aby jsme cca za 14 přišli ještě na jeden UTZ aby jsme kdyžtak zkontrolovali toho malinkýho mrňouska. Dneska jsem s fenou byli tedy na UTZ a vet nám řekla, že vidí zvětšenou dělohu, ale že štěně tam není, že ho fena vstřebala. Fena je ukňouraná, tloustne má zvětšení cecíky a má chuť k jídlu. Máme aspon ještě nějakou malou šanci, že by se nám mrňousek narodil? Má cca 14 dní do porodu Děkuji moc za odpověď

Ano. Většinou fena nemá jediné štěně a ultrazvuk 14 dní před porodem opravdu spolehlivý není. Pokud to musíte vědět předem (například kvůli zájemcům o štěňátka), tak si nechte udělat RTG. Já sice nejsem jeho zastáncem, ale dá Vám jistotu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2016 22:39

asurwic napsal(a):
Ano. Většinou fena nemá jediné štěně a ultrazvuk 14 dní před porodem opravdu spolehlivý není. Pokud to musíte vědět předem (například kvůli zájemcům o štěňátka), tak si nechte udělat RTG. Já sice nejsem jeho zastáncem, ale dá Vám jistotu.

Ultrazvuk 14 dní před porodem nedokáže určit počet štěňat. ale že by minul štěně, to opravdu ne. leda by to bylo odfláknuté vyšetření.14 dní před porodem už je štěně dost velké, má kostičky (které odráží zvukové vlny) a tlukoucí srdce (takže je to hodně nápadné). pokud by ve feně nějaké živé štěně bylo, byť jen jedno, tak ho správně provedené sono musí odhalit. zvlášť pokud je fena nějaký mrňous.

26.11.2016 12:42
lev

XXX.XXX.253.186

Pokud fena vstřebá, tak netloustne, zatahne se jí mléčná lišta, prostě jako když není březí. Tohle je divné, běžte k jinému vetovi.

26.11.2016 13:47

lev napsal(a):
Pokud fena vstřebá, tak netloustne, zatahne se jí mléčná lišta, prostě jako když není březí. Tohle je divné, běžte k jinému vetovi.

To není pravda, že štěňata už v děloze nejsou nijak nemění hormonální stav feny. a falešná březost od skutečné je podle klinických příznaků nerozeznatelná.

Kitiklimiti

26.11.2016 23:48
Kitiklimiti

XXX.XXX.38.130

A nemohlo by byt treba v deloze mrtve stene, ktere by zakryvalo ty ziva stenata?

27.11.2016 07:35
scylla

XXX.XXX.150.32

asurwic napsal(a):

RTG určitě nenechávejte dělat, je to nesmysl a pokud tam štěňata jsou, poškodíte je trvale.

27.11.2016 07:40

scylla napsal(a):
RTG určitě nenechávejte dělat, je to nesmysl a pokud tam štěňata jsou, poškodíte je trvale.

Není pravda.

ale no tak, opravdu nevěříte tomu, že štěně 14 dní před termínem je poškozené víc, než štěně třeba 14 dní staré, nebo ta fena...

27.11.2016 09:27
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není pravda.

ale no tak, opravdu nevěříte tomu, že štěně 14 dní před termínem je poškozené víc, než štěně třeba 14 dní staré, nebo ta fena...

Proč se tedy chrání těhotné ženy před tímto zářením? To jako že pes vydrží všechno? Jsou dostupné dost rozsáhlé studie, které dokazují vliv rtg v březosti matky na rozvoj ortopedických problémů. Odkaz nemám uložený, ale určitě to zvládnete najít, když jsem to zvládla i já.

27.11.2016 09:29
ivulka2

XXX.XXX.155.174

14 dní před porodem už ultrazvuk není spolehlivé, pokud je jedno nebo dvě štěnata tak ta jsou většinou posunutá hluboko v hrudníku a už nemusí být vidět.
V tomto stadiu je lepší udělat rtg kde budou vidět kostry štěnat a dají se spočítak. Vyšetření rtg jsem dělala u fen před porodem několikrát a všechna štěnata i feny přežila a jsou zdravotně bez jakéhokoliv poškození..někteřá už jsou v seniorskem věku a stále fit.

27.11.2016 10:15

scylla napsal(a):
Proč se tedy chrání těhotné ženy před tímto zářením? To jako že pes vydrží všechno? Jsou dostupné dost rozsáhlé studie, které dokazují vliv rtg v březosti matky na rozvoj ortopedických problémů. Odkaz nemám uložený, ale určitě to zvládnete najít, když jsem to zvládla i já.

Míra možného poškození zárodku, resp. plodu, je závislá na dvou faktorech: na dávce absorbované v děloze (tzv. orgánové dávce) a stádiu nitroděložního vývoje, tedy době, kdy - ve vztahu k délce (stupni) těhotenství - k ozáření dělohy došlo:

Předpokládá se, že okamžité poškození vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy. Je velmi nepravděpodobné, že by dávka na dělohu při rentgenování překročila předpokládaný práh (typické hodnoty se pohybují na úrovni zlomků mGy až jednotek mGy, jen v případech CT přímo v oblasti "malé pánve" se jedná o dávky vyšší). Přirozený výskyt závažných malformací (vývojových poruch) má četnost 2-4 na 100 narozených dětí. Riziko vzniku zhoubného nádoru vztažené na 1 mGy dávky v plodu je 0,006 % (cca 1:17000), přičemž spontánní výskyt fatálních nádorů u dětí je 0,3 % (1:333). Vzhledem k tomu, že energie rentgenového záření klesá se čtvercem vzdálenosti, je při zobrazování oblastí neležících v blízkém okolí dělohy možný negativní dopad na plod zanedbatelný (dávka obdržená přímo v děloze je velmi nízká). Při radiologických vyšetřeních se navíc pro ochranu před nežádoucím ozářením nevyšetřovaných tkání používají ochranné stínící pomůcky (zástěry, pomůcky k vykrytí gonád z olovnaté gumy apod.), které "nadbytečné" rozptýlené záření odstíní.

Příklad: při intraorálním snímku (rentgenovém vyšetření zubů) těhotné pacientky obdrží embryo dávku kolem 0,001 mGy (u rentgenového záření platí, že 1 mSv = 1 mGy), což je zátěž mnohem menší než představuje průměrná efektivní dávka od přírodního ozáření za jeden rok (3 mSv). Jak jsme již uvedli, dodnes nebyly prokázány případy, že by i tak malé dávky představovaly nějaké riziko. Takže pokud vůbec nějaké riziko vzniká, je skutečně jen velmi malé.

Do 3. týdne těhotenství se jedná o fázi, v níž je riziko vzniku budoucích vývojových vad zárodku v důsledku ozáření nejmenší. I v pozdějších (konečných) fázích těhotenství je plod k i.z. relativně odolný. Z hlediska citlivosti vůči ionizujícímu záření je významnější období mezi 3.-9. týdnem těhotenství, kdy je zárodek nejnáchylnější k možnému poškození. Ovšem je i zde nutno dodat, že pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetření, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán. Dokonce ani v extrémním případě – při studii potomků rodičů, kteří přežili výbuch jaderné bomby v Hirošimě a Nagasaki a byli vystaveni velmi vysokému ozáření, kterou samozřejmě nelze při běžných vyšetřeních dosáhnout - nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v genetickém poškození ve srovnání s kontrolní "neozářenou" skupinou populace.

Obecně lze říci, že potenciální riziko vyplývající z vyšetření pomocí i.z. je nesrovnatelně nižší než jiná rizika, s nimiž se v každodenním životě setkáváme a která běžně přijímáme (úrazy v domácnosti, dopravní nehody, následky nezdravého životního stylu apod.).

Toto jsem našla já

27.11.2016 11:10
lev

XXX.XXX.253.186

Fena může vstřebat prakticky kdykoliv, nám vstřebala fena kolem40.- 45. dne poslední štěně, které bylo týden před tím krásně vidět na utz, včetně srdíčka. Po 50. dnu březosti je rtg. bezpečný a rentgenolog by měl vědět, co a jak. Jinak nezjistíte počet štěňat.

Kitiklimiti

27.11.2016 19:35
Kitiklimiti

XXX.XXX.38.130

Děkuji moc za odpověd. A máte s tím i zkušenost, že by Vám řekli, že fena štěnda vstřebala a oni tam nakonec byli? Děkuji moc za odpověď. Jsem z toho uplně v šoku, fena je ukňučená, vyhledává společnost a hlavně mi přijde, že stále přibírá...Ještě jednou moc děkuji.

27.11.2016 20:12
conie

XXX.XXX.206.202

Kitiklimiti napsal(a):
Děkuji moc za odpověd. A máte s tím i zkušenost, že by Vám řekli, že fena štěnda vstřebala a oni tam nakonec byli? Děkuji moc za odpověď. Jsem z toho uplně v šoku, fena je ukňučená, vyhledává společnost a hlavně mi přijde, že stále přibírá...Ještě jednou moc děkuji.

Máme, závěr veta - nic, vstřebala, přesně v termínu 2 nádherná a plně životaschopná štěnda.

Kitiklimiti

27.11.2016 20:56
Kitiklimiti

XXX.XXX.38.130

conie napsal(a):
Máme, závěr veta - nic, vstřebala, přesně v termínu 2 nádherná a plně životaschopná štěnda.

Děkuji moc za odpověď. Naděje umírá poslední a uvidíme jestli se nás holčička překvapí smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík