Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2016 13:04
kiko

XXX.XXX.225.141

Dobrý den, jak majitelé více psů(tzn.3 a více, spíše velkých plemen) venčíte?Pouštíte všechny dohromady na volno?Chodíte vždy se všemi najednou nebo je berete třeba po jednom, dvouch?

30.11.2016 13:47
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Mám 5 rtw, Naložím do vozíku, zajedu někam, kde nejsou lidé, pak je pustím a nechám je běhat. když se vyblbnou, klušou ještě 5 km za autem. Nesmí mít řetízkový obojek (zuby), za tmy mají silikonový svítící obojek, každý jiné barvy.

30.11.2016 13:58
aneleh

XXX.XXX.128.47

Mám sedm aussíků, na procházky je beru ve skupinách čtyř a tří. A pokud nejdem na procházku, tak pouštím na pole za barákem (bydlíme na konci vesnice), tam pustím celou smečku. Odvolám i od zvěře, takže můžou všichni společně lítat a jsou spokojení...

30.11.2016 14:54
kiko

XXX.XXX.225.141

A jak jste prosím učili odvolání od zvěře?

30.11.2016 14:57
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Snažil jsem se potlačit sklony od štěněte, u jedné feny elektrika.

30.11.2016 15:24
kiko

XXX.XXX.225.141

Elektrice bych se ráda vyhnula, nevím jak s ní pracovat a ani nevím v okolí o nikom, kdo by mi to ukázal.Samostatně je odvolám bez problémů, ale jak bych vzala všechny, tak ne.Což mě štve, rada bych brala všechny 4 najednou.Bohužel uznávam, že toto jsem podcenila, vždy jsem je dříve chytla než vyrazily a teď jsem zjistila, že když už vyrazí, neodvolam je.

30.11.2016 15:49
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Nemusíte mít strach. Mám roční fenu, která minulý týden vystartovala po ovci a narazila do ohradníku. Myslel jsem, že už dá pokoj, ale po půl hodině vyrazila znovu a zas dostala ránu. Až po 3.ráně dala pokoj. Nevím proč po ovci šla, když zvěř utíká, nehoní ji.Jjestli proto, že ovce po ní šla? Ohadník je mnohem silnější než obojek a jeho použití není tak složité. Je třeba dodržet několik zásad. pes nesmí mít pocit že je něco jinak než normálně.(musí být na tíhu obojku zvyklý) pes může dostat impuls jen tehdy pokud ví proč.( začít na stopovačce a až pochopí že něco dělá špatně pouzít EO). EO použít pouze v případě kdy to jinak nelze.Kupoval jsem jej pro dnes 14ti letého psa a použil jsem ho 3x.

30.11.2016 15:58
kiko

XXX.XXX.225.141

Ok.Dejme tomu, že bych použití zvládla, ale druhá otázka...to bych musela mít 4.

30.11.2016 16:06
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Musíte je to učít po jednom, já jsem měl to štěstí, že mi to dělala jen jedna fena. Ono stačí to použít 2-3x tj 2 dny. ty falešné si pořídíte, pokud na obojek nejakou kostku o stejných rozměrech a váze.

30.11.2016 16:08
kiko

XXX.XXX.225.141

Ale po jednom mi nevyrazí.

30.11.2016 16:12
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Tak to máte zlatý, znamená to, že je strhne jedno zníře, tak začněte s ním.

30.11.2016 16:23
kiko

XXX.XXX.225.141

Nemám pocit, že by to strhávala jedna.Pokud jsou samostatně nevyrazí, ale jak jdu se všema najednou a něco zahlédnou, prostě vyrazí všechny najednou.A další otázka jak se zachovat když se vrátí?Dneska jsem je měla na vodítku, před náma stádo srn.Tak čuměly, ale ani se nehly.Šlo by to nějak naučit pokud jsou na vodítkach a narazíme na srny, tak je chválit za to že zůstanou stát, případně dát jiný povel a tím odvést pozornost?

30.11.2016 16:25
aneleh

XXX.XXX.128.47

Já měla kliku, nejstarší fena ve smečce má tendenci vychovávat ty ostatní od malička a vštěpuje jim i přivolání a nedovolí jim vystartovat po zvěři. Několikrát jsem si na procházkách vyzkoušela, že štěně nebo odrostlý pes mi vyrazí za zvěří, ostatní na povel zůstávají a šéfka vyletí, dožene utíkající štěně a na místě ho potrestá a přivede zpět. Já už jen pochválím oba... To samé, pokud mi některé ze štěňat nechtělo chodit na přivolání - čuba ho zvalchovala a přivedla.

30.11.2016 16:28
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Spíše ta druhá možnost. pokud je budete chválit neví za co. a co tak je naučit daunovat. jakmile uvidí zvěř povel daun a pak pochválit.

30.11.2016 16:42
kiko

XXX.XXX.225.141

Joo to je fajn napad.Naučit je jiný povel jak uvidí zvěř.

30.11.2016 17:44
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Ale aby to bylo spolehlivé je třeba použít mechanickou metodu. musíte vytvořit spojení srna-lehnout.

30.11.2016 19:55
kiko

XXX.XXX.21.146

Jasn Snad se to povede.

Moucha

1.12.2016 08:47
Moucha

XXX.XXX.168.56

Venčím 6 psu, jsou to lovci, žel je nemohu moc pouštět. Zvykla jsem si a psi taky. Když jsem přemyšlela co budu delat až tihle psi nebudou, tak nevim, prijde mi jaksi neekonomicke chodit jen s jednim psem, jit venčit 6 se více vyplatí než toho jednoho.. nebo dva..

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2016 10:02

Moucha napsal(a):
Venčím 6 psu, jsou to lovci, žel je nemohu moc pouštět. Zvykla jsem si a psi taky. Když jsem přemyšlela co budu delat až tihle psi nebudou, tak nevim, prijde mi jaksi neekonomicke chodit jen s jednim psem, jit venčit 6 se více vyplatí než toho jednoho.. nebo dva..

Jít ven se šesti je super, ale nejlépe ovčáky

1.12.2016 17:49
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Moucha napsal(a):

Neekonomické?

Moucha

1.12.2016 18:52
Moucha

XXX.XXX.168.56

Ano, vlacet se po tme po lese jen s jednim psem je takove mrhani casem. Ale vlacet se kvuli 6 psum uz me bavi vic.

Moucha

1.12.2016 18:53
Moucha

XXX.XXX.168.56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jít ven se šesti je super, ale nejlépe ovčáky

Ja chodim s haskounkama, uz jsou v duchodu a netahaji, takze chodime jen pesky.

2.12.2016 11:25
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Sem si Šárko říkala, že to budeš ty Neměla jsi dřív nick UFO?

2.12.2016 11:42

Moucha napsal(a):
Ja chodim s haskounkama, uz jsou v duchodu a netahaji, takze chodime jen pesky.

A oni ovčáci jezdí tramvají?

Moucha

2.12.2016 17:48
Moucha

XXX.XXX.168.56

Huskyjanina napsal(a):
Sem si Šárko říkala, že to budeš ty Neměla jsi dřív nick UFO?

Jo ale vzdycky kdyz jsou potize s pocitacem se mi vymaze prihlaseni a heslo si nepamatuju a tak se mi nejde prihlasit. No myslim že kdyz napisu ze chodim se 6 haskouny je to neco jako rodny čislo, toho jsem si vedoma.

Moucha

2.12.2016 17:49
Moucha

XXX.XXX.168.56

Aktivni haskouni behaji, tahaji sane, karu nebo kolo, mladyho haskyho pesi chuzi neunavis.

2.12.2016 18:10

Moucha napsal(a):
Aktivni haskouni behaji, tahaji sane, karu nebo kolo, mladyho haskyho pesi chuzi neunavis.

A ovčáci taky aktivně běhají, dokonce i pasou ty chůze taky neunaví, já reagovala na to, že narozdíl od huskyů ovčáci poslouchají, proto, můžete jít i s 20ti a nebude problém

2.12.2016 18:43
asurwic

XXX.XXX.36.3

A ovčáci taky aktivně běhají, dokonce i pasou ty chůze taky neunaví, já reagovala na to, že narozdíl od huskyů ovčáci poslouchají, proto, můžete jít i s 20ti a nebude problém

Věřte, že i pracovní ovčoun po 60ti km za den odpadne a to celou dobu jen chodí. Husky si v noci ještě zpívá a dělá kraviny.

2.12.2016 18:50
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

jahodapavel napsal(a):
Snažil jsem se potlačit sklony od štěněte, u jedné feny elektrika.

Slýchávám od různých lidí, že elektrika jim pomohla, ale já bych se k tomu asi nedokázala uchýlit. Nedávno jsem četla, že je to pro zvíře prostě, ať to nazýváme jakkoliv eufemisticky, prostě elektrická rána. Ale uznávám, že jsem slabá, měkká a můj ausík poslechne nejlépe na slovo piškot.

2.12.2016 18:51
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

asurwic napsal(a):
Věřte, že i pracovní ovčoun po 60ti km za den odpadne a to celou dobu jen chodí. Husky si v noci ještě zpívá a dělá kraviny.

No, tento pocit (s tím zpěvem) máme právě u té naší AUO. Já bych tááák chtěla klidného psíčka... smajlík

2.12.2016 18:52
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Náš někdy jo.

2.12.2016 19:06
asurwic

XXX.XXX.36.3

RomčaJelča napsal(a):
No, tento pocit (s tím zpěvem) máme právě u té naší AUO. Já bych tááák chtěla klidného psíčka... smajlík

Já ne - pro šílenost, temperament a práci jsem si své psy pořizovala. To by byla hrozná nuda, kdyby byli hodní a klidní.

Moucha

2.12.2016 19:44
Moucha

XXX.XXX.168.56

asurwic napsal(a):
Já ne - pro šílenost, temperament a práci jsem si své psy pořizovala. To by byla hrozná nuda, kdyby byli hodní a klidní.

Zcela chapu, protože jsem ted trochu smutna z toho že už nemusim po večerech a nocich jezdit se psama po lese, stači dvouhodinova vychazka a stačí jim to.

2.12.2016 21:14
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

asurwic napsal(a):

Píšu to proto, že svému zaměstnání věnuji cca 12 hodin denně, takže bývám docela unavená...

2.12.2016 21:28
asurwic

XXX.XXX.36.3

Moucha napsal(a):
Zcela chapu, protože jsem ted trochu smutna z toho že už nemusim po večerech a nocich jezdit se psama po lese, stači dvouhodinova vychazka a stačí jim to.

To chce další mladou generaci. Já se po půlroční pauze, kdy jsem byla bez aktivních psů, zase dostávám do tempa a je úplně úžasné v pět hodin ráno už být u garáže a zapřahovat ty nedočkavce.

2.12.2016 21:54
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

RomčaJelča napsal(a):
Píšu to proto, že svému zaměstnání věnuji cca 12 hodin denně, takže bývám docela unavená...

Nakonec zůstává?

2.12.2016 22:45
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Andrýsek3 napsal(a):
Nakonec zůstává?

Ahoj, zdravím Tě. Jasně smajlík. Nikdy jsem ji nechtěla nikam dávat, mám ji moc ráda. Jen se doma situace zkomplikovala a já jsem nevěděla, kudy, tudy. Ale pořád zatím nedošlo k tomu, že ji mám na krku jen já, takže mě teprve čeká kolotoč shánění levného poledního venčení nebo - něčeho jiného... Prostě potřebuji nápad.

3.12.2016 08:20
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

RomčaJelča napsal(a):
Ahoj, zdravím Tě. Jasně smajlík. Nikdy jsem ji nechtěla nikam dávat, mám ji moc ráda. Jen se doma situace zkomplikovala a já jsem nevěděla, kudy, tudy. Ale pořád zatím nedošlo k tomu, že ji mám na krku jen já, takže mě teprve čeká kolotoč shánění levného poledního venčení nebo - něčeho jiného... Prostě potřebuji nápad.

Tak to je dobře, snad se to zvládne, myslím, že by se mohl někdo najít. Třeba nějaká vysokoškolačka, která má zrovna volno. Důchodce asi ne že, na tu střelu.

3.12.2016 09:16

RomčaJelča napsal(a):

No to "polední venčení" není taky úplně blbej nápad...někdo by třeba rád venčil, ale nemůže mít psa a ty máš psa, co by potřeboval vyvenčit, souhlasim s Andrejkou, nějaká studentka není špatnej nápad a já bych se možná nebála ani nějaký středoškolačky...zkus rozhodit nějaký inzeráty a uvidíš jestli by tohle bylo řešení

3.12.2016 20:02
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Andrýsek3 napsal(a):
Tak to je dobře, snad se to zvládne, myslím, že by se mohl někdo najít. Třeba nějaká vysokoškolačka, která má zrovna volno. Důchodce asi ne že, na tu střelu.

Jak na potvoru znám jednoho dobrého důchodce, ale tu naši střelu by fakt nedal. Navíc jsem omezena financemi, nemůžu si dovolit dát 2 tisíce měsíčně za venčení psa. A pod stovku za venčení půjde málokdo. Nápad s přechodným bydlením u příbuzných nevyšel. Hm, uvidíme.

3.12.2016 20:14
rapotacka11

XXX.XXX.32.133

Jó kdysi...holčiny psa rády venčily zadarmo
i zkoušky s ním udělaly...

3.12.2016 20:56
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

rapotacka11 napsal(a):

Obávám se, že nastala jiná doba. smajlík
A tak zadarmo bych to ani nechtěla, ovšem stovka za venčení pro mě není málo, když to vezmu za měsíc...

3.12.2016 21:30
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

RomčaJelča napsal(a):
Obávám se, že nastala jiná doba. smajlík
A tak zadarmo bych to ani nechtěla, ovšem stovka za venčení pro mě není málo, když to vezmu za měsíc...

Zkuste dát inzeráty, pokud fenku svěříte i mladší osůbce, tak si myslím, že nebude trvat na té stovce, mě někdo nabídnout na střední, že jim mužu venčit psa, a ještě by mi dal za to pade, tak to beru hned. Dělala jsem ještě před 2 roky za 50 korun servírku v kavárně a to byl o dost větší záhul, než venčení psa. Nemyslím si, že by se nikdo nechytnul. Hlavně prověřit!

3.12.2016 22:50

rapotacka11 napsal(a):

Aj i já tu dobu pamatuju. Holčiny ze sídliště, které nemohly mít svého psa, chodívaly brát ven psy ( i ovčáky ) z okolních domků a spokojenost byla na všech stranách. Ano, i na cvičák s nimi chodily.

3.12.2016 22:51

RomčaJelča napsal(a):
Jak na potvoru znám jednoho dobrého důchodce, ale tu naši střelu by fakt nedal. Navíc jsem omezena financemi, nemůžu si dovolit dát 2 tisíce měsíčně za venčení psa. A pod stovku za venčení půjde málokdo. Nápad s přechodným bydlením u příbuzných nevyšel. Hm, uvidíme.

Proč myslíte, že by důchodce nezvládl fenu AUO? Je opravdu tak divoká ?

Anett780

4.12.2016 10:04
Anett780

XXX.XXX.112.7

kiko napsal(a):
Dobrý den, jak majitelé více psů(tzn.3 a více, spíše velkých plemen) venčíte?Pouštíte všechny dohromady na volno?Chodíte vždy se všemi najednou nebo je berete třeba po jednom, dvouch?

Koukněte na nějaké díly Cesara Millana jsou hodně poučné a hlavně všechno je pořádně vysvětleno je tam nějaký díl ohledně venčení smečky psů...a jinak elektriku bych vůbec nepoužívala je to podle mě dost hnusné a ubohé mačkat čudlík a vysílat do psa elektriku a pak se plácat po rameni jak jsem to "úžasně vyřešil" tohle nevyřeší problém že vás pes nerespektuje a neposlechne na přivolání...bude mít respekt z elektriky ne z vás...musíte mít hlavně pevné dominantní místo v psí hierarchii pokud budete vůdce tak můžete brát bez problémů i 10 psů na jednu procházku a budou vás poslouchat zkuste si o tom někde něco přečíst nebo zkouknout nějaký ten jeho díl

4.12.2016 10:12
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Proč myslíte, že by důchodce nezvládl fenu AUO? Je opravdu tak divoká ?

Protože ho znám smajlík. Sotva se šourá a vlastnímu malému psovi dal elektrický obojek.
Naše vopice je opravdu velmi temperamentní. Jde u nohy až tak po půl kilometru, kdy se vyřádí táhnutím vodítka a zmítáním na něm. Má neskutečně energie.

4.12.2016 10:18
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

RomčaJelča napsal(a):
Protože ho znám smajlík. Sotva se šourá a vlastnímu malému psovi dal elektrický obojek.
Naše vopice je opravdu velmi temperamentní. Jde u nohy až tak po půl kilometru, kdy se vyřádí táhnutím vodítka a zmítáním na něm. Má neskutečně energie.

A to je ten "dobrý" důchodce?

4.12.2016 10:21
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Andrýsek3 napsal(a):
A to je ten "dobrý" důchodce?

Spíš jakoby "vhodný" - že má čas, dvůr a že se známe smajlík smajlík smajlík.

4.12.2016 10:31
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

RomčaJelča napsal(a):
Spíš jakoby "vhodný" - že má čas, dvůr a že se známe smajlík smajlík smajlík.

Jo takhle.
A navolno nechodí? I když to by bylo stejně na nic pro cizího. Nebo alespoň flexi, pejsa se proběhne, ono by to ani mladý člověk nemusel uplně dávat, že ho bude tahat pes překypující energií, a pak by se k němu nemusel třeba chovat hezky.

4.12.2016 10:57

Aj i já tu dobu pamatuju. Holčiny ze sídliště, které nemohly mít svého psa, chodívaly brát ven psy ( i ovčáky ) z okolních domků a spokojenost byla na všech stranách. Ano, i na cvičák s nimi chodily.

I já jsem si chodila "půjčovat" psy, důchodci byli rádi, že vzal někdo psa ven a já byla ráda, že má alespoň na chvíli psa...no už je asi fakt jiná doba...

4.12.2016 11:23
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Andrýsek3 napsal(a):
Jo takhle.
A navolno nechodí? I když to by bylo stejně na nic pro cizího. Nebo alespoň flexi, pejsa se proběhne, ono by to ani mladý člověk nemusel uplně dávat, že ho bude tahat pes překypující energií, a pak by se k němu nemusel třeba chovat hezky.

Jsme v centru Brna, navolno to tady fakt nejde. Občas chodíme do výběhu. Na navíjecím vodítku ji vodím, už se pěkně naučila kroužit dokola jen na délku toho vodítka smajlík. Je fantastická, je to úžasný pes. A já si budu od Ježíška přát, aby mi dohodil nějaký minidomek se zahradou smajlík ;-).

4.12.2016 11:53
kiko

XXX.XXX.225.141

Anett780 Moc děkuji za příspěvek k věci - po dlouhé době A nevíe prosím jestli seženu někde tyto díly v ČJ?Bohužel ajinu vůbec neovládám :-/.

4.12.2016 15:19

RomčaJelča napsal(a):
Jsme v centru Brna, navolno to tady fakt nejde. Občas chodíme do výběhu. Na navíjecím vodítku ji vodím, už se pěkně naučila kroužit dokola jen na délku toho vodítka smajlík. Je fantastická, je to úžasný pes. A já si budu od Ježíška přát, aby mi dohodil nějaký minidomek se zahradou smajlík ;-).

Když jste z centra Brna, nezkoušela jste kontaktovat Vet. univerzitu ? Mají (nebo aspoň měli ) tam kynologický klub, výcvikové centrum a kotce k tomu. A spoustu studentek, třeba byste se s některou dohodla. Ale je to jen takový nápad, nevím, jak to tam funguje, jestli tam nemají své psy jen studenti.
Jestli máte problémy přechodného rázu ( nejsem zrovna v obraze ), třeba by vám tam pomohli.

4.12.2016 16:06
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Když jste z centra Brna, nezkoušela jste kontaktovat Vet. univerzitu ? Mají (nebo aspoň měli ) tam kynologický klub, výcvikové centrum a kotce k tomu. A spoustu studentek, třeba byste se s některou dohodla. Ale je to jen takový nápad, nevím, jak to tam funguje, jestli tam nemají své psy jen studenti.
Jestli máte problémy přechodného rázu ( nejsem zrovna v obraze ), třeba by vám tam pomohli.

Orionko, děkuji za tip!

4.12.2016 23:10
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Anett780 napsal(a):
Koukněte na nějaké díly Cesara Millana jsou hodně poučné a hlavně všechno je pořádně vysvětleno je tam nějaký díl ohledně venčení smečky psů...a jinak elektriku bych vůbec nepoužívala je to podle mě dost hnusné a ubohé mačkat čudlík a vysílat do psa elektriku a pak se plácat po rameni jak jsem to "úžasně vyřešil" tohle nevyřeší problém že vás pes nerespektuje a neposlechne na přivolání...bude mít respekt z elektriky ne z vás...musíte mít hlavně pevné dominantní místo v psí hierarchii pokud budete vůdce tak můžete brát bez problémů i 10 psů na jednu procházku a budou vás poslouchat zkuste si o tom někde něco přečíst nebo zkouknout nějaký ten jeho díl

Tak ji nepoužívejte, nikdo vás nenutí. Až vám myslivci střelí psa tak se sem přijďte poplakat.

4.12.2016 23:16
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Akdyž jste nakousla toho Cesara, určitě jste si všimla, že obojek používá, dokonce i kšíry na hlavu, které jsou horší.

5.12.2016 11:01
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

jahodapavel napsal(a):
Akdyž jste nakousla toho Cesara, určitě jste si všimla, že obojek používá, dokonce i kšíry na hlavu, které jsou horší.

Co jsou prosím kšíry na hlavu, nemáte odkaz?

Moucha

5.12.2016 22:08
Moucha

XXX.XXX.168.56

To bude halti ohlávka, myslim.

5.12.2016 22:16
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Moucha napsal(a):
To bude halti ohlávka, myslim.

Jo, říkala jsem si, jestli to bude ono. Plánuji její nákup. Náš oř děsně táhne.

Moucha

5.12.2016 22:21
Moucha

XXX.XXX.168.56

No radši bych to pořešila jinak, haltina je to posledni, a věř že vím o čem je řeč, když vodim 6 tažnych psů.

5.12.2016 22:30
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Moucha napsal(a):
No radši bych to pořešila jinak, haltina je to posledni, a věř že vím o čem je řeč, když vodim 6 tažnych psů.

Mně to právě poradili jedni lidé ve výběhu, protože jim jejich pes šel krásně u nohy, tak mi ohlávku ukázali (já do té doby nevěděla, že to existuje, nezajímám se až tak...) Mně jde jen o přejití kusu cesty k výběhu, protože už jsem tu pro legraci sousedům a kolemjdoucím, jak běžím za vodítkem . A já nesnáším vychovávání psa, neumím to. Jsem měkkota. Ne že bych nepoužívala odměny, sem tam pokárání, ale není to u té naší kozy nic platné, tak chci tu ohlávku, jak říkám, na kousek cesty. Po vyběhání je precizní, jde u nohy, to by mohla na výstavu. Ale po příjezdu z práce když jdeme ven, letím se schodů.

5.12.2016 22:41
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

RomčaJelča napsal(a):
Mně to právě poradili jedni lidé ve výběhu, protože jim jejich pes šel krásně u nohy, tak mi ohlávku ukázali (já do té doby nevěděla, že to existuje, nezajímám se až tak...) Mně jde jen o přejití kusu cesty k výběhu, protože už jsem tu pro legraci sousedům a kolemjdoucím, jak běžím za vodítkem . A já nesnáším vychovávání psa, neumím to. Jsem měkkota. Ne že bych nepoužívala odměny, sem tam pokárání, ale není to u té naší kozy nic platné, tak chci tu ohlávku, jak říkám, na kousek cesty. Po vyběhání je precizní, jde u nohy, to by mohla na výstavu. Ale po příjezdu z práce když jdeme ven, letím se schodů.

To 100x raději použijte ostnáč, nebo elektriku.

5.12.2016 23:00
vendul

XXX.XXX.15.98

Mám 4 molossy a nikdy nevenčím víc než dva.. I když každý z nich je samostatně velmi dobře ovladatelný... vím, že v nějaké vypjaté situaci stačí zaváháni jednoho a strhně je všechny. A 4 velké psy už pak prostě nezvládnete. Radši budu opatrná dopředu, než pak něco řešit a vyčítat si.

5.12.2016 23:19
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

jahodapavel napsal(a):

V žádném případě. Na o nemám povahu. Používání těchto věcí bych zakázala pod přísným tresty a hlavně bych to aplikovala na těch, kdo to navrhují. A přiškrtila bych pořádně.

6.12.2016 07:05

RomčoJelčo, tak na výchovu jsi měkkota, ale použití halti ti nevadí?!

6.12.2016 07:46
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

RomčoJelčo, tak na výchovu jsi měkkota, ale použití halti ti nevadí?!

Ještě jsem ohlávku ani nekoupila, ale viděla jsem, její použití na jiném psovi. Zatím nevím, co špatného je na tom, že pes je nucen otočit hlavu. Přitom ho snad nic nebolí, nebo ano? Škrcení nebo elektrické rány jsou mi opravdu proti srsti.

6.12.2016 07:53

"Zatím nevím, co špatného je na tom, že pes je nucen otočit hlavu"
tak si to zkus na sobě a uvidíš, jak moc je fajn, když ti něco bude násilně hlavu tlačit dolů... Proč si myslíš, že pak psi netahají, protože jim je haltina příjemná...?! to asi ne...

Fakt není lepší psa vychovat k netahání tak, aby netahal dobrovolně a ne nuceně, aby se vyhl fakt něčemu nepříjemnému? A že se tady nebavíme o problémovém 80ti kilovém psu, že...

6.12.2016 08:06
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

"Zatím nevím, co špatného je na tom, že pes je nucen otočit hlavu"
tak si to zkus na sobě a uvidíš, jak moc je fajn, když ti něco bude násilně hlavu tlačit dolů... Proč si myslíš, že pak psi netahají, protože jim je haltina příjemná...?! to asi ne...

Fakt není lepší psa vychovat k netahání tak, aby netahal dobrovolně a ne nuceně, aby se vyhl fakt něčemu nepříjemnému? A že se tady nebavíme o problémovém 80ti kilovém psu, že...

Dolů? Proč dolů? Hlava se otočí do boku, nebo se pletu?
Jak říkám, ještě jsem ji nekoupila. A pořád mi připadá pro psa snesitelnější, když musí hlavu otočit. Já to škrcení nemůžu vidět. Možná proto, že mám astma a vím, co to je, když se nemůžu nadechnout. Mně škrcení připadá katastrofální a dopřála bych to těm lidem.
Samozřejmě že je lepší psa vychovat "příjemně", to já jsem pro všema deseti, ale nevím jak. Vím o sobě, že nejsem žádný vychovatel, takového psa bych si nikdy sama nepořídila. A vlastně.- už ani toho jorkšíra, protože jak tak stárnu, cítím, jak je mi bytostně cizí někoho nějak směrovat a napomínat a něco po zvířeti vyžadovat... smajlík Už jsem chtěla mít v životě klid a najednou - lítám za vodítkem smajlík smajlík. Zlatý kočky. smajlík

6.12.2016 09:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.168

Potkávala jsem paní s mladým, krásným boxerem.
Ta ho "vycházkovala" tak, že měl chudák "haltinu"
pod břichem u zadních nohou .
(vodila ho za zad. nohy)
Paní byla nemocná (hodně) a přesto se psem
chodila na cvičák, kde ji pomáhali...
Jinak potkávám ml. lidi s borderou na haltině,
chce se mi zvracet...
Pes na metrovém vodítku, hlava vyvrácená,
ani ke stromu čuchnout ho nenechají...(oba VŠ).

6.12.2016 09:14
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

RomčaJelča napsal(a):
Dolů? Proč dolů? Hlava se otočí do boku, nebo se pletu?
Jak říkám, ještě jsem ji nekoupila. A pořád mi připadá pro psa snesitelnější, když musí hlavu otočit. Já to škrcení nemůžu vidět. Možná proto, že mám astma a vím, co to je, když se nemůžu nadechnout. Mně škrcení připadá katastrofální a dopřála bych to těm lidem.
Samozřejmě že je lepší psa vychovat "příjemně", to já jsem pro všema deseti, ale nevím jak. Vím o sobě, že nejsem žádný vychovatel, takového psa bych si nikdy sama nepořídila. A vlastně.- už ani toho jorkšíra, protože jak tak stárnu, cítím, jak je mi bytostně cizí někoho nějak směrovat a napomínat a něco po zvířeti vyžadovat... smajlík Už jsem chtěla mít v životě klid a najednou - lítám za vodítkem smajlík smajlík. Zlatý kočky. smajlík

Jstli jste někdy viděla někoho škrtit psa, byl to vůl. Pokud chcete cvičit psa, musí být povel rychlý a důrazný, tedy trhnutí. A ještě k té halti, pokud pes vyrazí, může to strhutí vést k poškození páteře, ploténky, ev. vazů na krku.

6.12.2016 09:25
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

jahodapavel napsal(a):
Jstli jste někdy viděla někoho škrtit psa, byl to vůl. Pokud chcete cvičit psa, musí být povel rychlý a důrazný, tedy trhnutí. A ještě k té halti, pokud pes vyrazí, může to strhutí vést k poškození páteře, ploténky, ev. vazů na krku.

Díky za informace. To se tvrdí o obojku, že poškodí páteř. Proto jsme měli donedávna postroj a u těch lidí jsem v létě postřehla tu ohlávku, kterou si vychvalovali. Naše psice je tak temperamentní, že někdy vylítne až tak, že se otočí na obojku ve vzduchu celým tělem do protisměru, když "přetáhne nápřah" a mně to dělá fakt zle. Proto jsem začala uvažovat o té ohlávce.

6.12.2016 09:26
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

jahodapavel napsal(a):

Viděla. Vytahoval ho do vzduchu, až pes stál jen na drápech zadních noh. Mně se skutečně v ten moment natahovalo od žaludku. Někteří lidi jsou nehorázní.

6.12.2016 09:29
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

rapotacka11 napsal(a):
Potkávala jsem paní s mladým, krásným boxerem.
Ta ho "vycházkovala" tak, že měl chudák "haltinu"
pod břichem u zadních nohou .
(vodila ho za zad. nohy)
Paní byla nemocná (hodně) a přesto se psem
chodila na cvičák, kde ji pomáhali...
Jinak potkávám ml. lidi s borderou na haltině,
chce se mi zvracet...
Pes na metrovém vodítku, hlava vyvrácená,
ani ke stromu čuchnout ho nenechají...(oba VŠ).

Tak tohle taky nesnáším, to "krátké" venčení. Ale vidívám jich takových hodně. Lidi nejsou schopni pochopit, co pes potřebuje - právě to očichání terénu atd. Proto jsem právě taková "měkká", já nerada zvířeti v něčem bráním. Přestože vím, že se občas musí.
Ohlávku pod břichem jsem teda ještě neviděla smajlík.

6.12.2016 10:47
Andrýsek3

XXX.XXX.118.51

Romčo, na halti se vykašlete, opravdu je to psu silně nepříjemné, proto netahá, on tahá, ale hlavu mu to táhne do strany, a tím pádem ho to bolí a netáhne. Nějaký blázen pes by klidně mohl tahat na plno dál doslova hlava nehlava a už to někdo psal příběh o psu, který ji nosil a měl kvůli tomu velké problémy s krční páteří. Jestli máte psa, co se i otočí dokola, věřte, že to udělá i s halti a bude ho to sakra bolet. Máte inteligentní zvíře, určitě se to naučí rychle. Jen bych u vás doporučila vypuštění energie Chápu, že toho máte teď s prací hodně, ale ona je temperamentní, kvůli nedostatku pohybu..pokud s ní jdete na krátkém vodítku (po několika hodinách samotné doma) do výběhu, kde si zaběhá se psy. Psu typu AUO to fakt nic nedá. Co zkusit nejaký cvičák, ale ne ten, co vám radili ty blbosti. Nebo je tu hodně lidí, kteří mají citlivý přístup ke psům (hmn, scylla, zrzavci), třeba by vám soukromě poradili do zpráv. Co jsem tak četla mladé je 20 měsíců? Je to v podstatě ještě štěně a za chvíli bude v nejlepších letech a bude to pořád stejný, ne-li horší. Pokud vám vadí i obojek, halti je tisickrát horší. Co alespon tu flexi, ať se mladá vyběhá, než dojdete někam, kde ji můžete vypustit, ale ne jen vypustit, ale zaměstnat hlavu a nohy.

6.12.2016 11:03
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Andry, děkuji. Já na krátkém vodítku nevenčím vůbec. A tu ohlávku jsem chtěla jen pro přejití od baráku k výběhu atd. Nikoliv na venčení.
U nás nemá problém s výcvikem pes, ten je výborný, u nás ho mám já smajlík. Ona naše mladý poslechne bezvadně, ale já jsem holt slabá. Neumím být důsledná, všecko bych nejradši povolila, mně se prostě nějak příčí ty příkazy atd. Jak říkám, já bych si takového psa nepořídila, on na mě jaksi "zbyl". smajlík A protože s ní brzy osiřím a prací ztrácím 11-12 hodin denně, proto jsem zprvu zauvažovala, jestli nebude lepší ji někomu věnovat. Protože prostě bude v bytě sama od 6 do 17 nejmíň. No, uvidíme, třeba ještě doté doby něco vymyslím.

6.12.2016 11:47
neregistrovan

XXX.XXX.233.7

RomčaJelča napsal(a):
Jo, říkala jsem si, jestli to bude ono. Plánuji její nákup. Náš oř děsně táhne.

Mně v začátku, s divočákem co tahal jak blázen, pomohl tenhle článek http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou. Po radě zde na psí diskuzi, podobně dneska postupuji i v odnaučení utíkaní a tahání za zvěří. Pes dneska reaguje jen na písknutí a ukázaní směru chůze rukou. Vím co to je, když člověk bojuje s tím "pocitem", že by měl psa nechat vyběhat, vyblbnout a místo toho ho musí "buzerovat-vychovávat", ale jinak to nejde .

Accuracy

6.12.2016 12:49
Accuracy

XXX.XXX.1.187

RomčaJelča napsal(a):
Díky za informace. To se tvrdí o obojku, že poškodí páteř. Proto jsme měli donedávna postroj a u těch lidí jsem v létě postřehla tu ohlávku, kterou si vychvalovali. Naše psice je tak temperamentní, že někdy vylítne až tak, že se otočí na obojku ve vzduchu celým tělem do protisměru, když "přetáhne nápřah" a mně to dělá fakt zle. Proto jsem začala uvažovat o té ohlávce.

Pokud takto lítá, pak ohlávku opravdu raději ne. Ohlávka je pro psy, kteří se do vodítka opírají a potřebují odvyknout vyvíjet soustavný tlak, ne kteří táhnou a škubají, protože chtějí utéct/jít někam pryč.

6.12.2016 13:02
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

I já jsem si chodila "půjčovat" psy, důchodci byli rádi, že vzal někdo psa ven a já byla ráda, že má alespoň na chvíli psa...no už je asi fakt jiná doba...

Jojo i já, a není to tak dávno, ještě tak před 3-4 roky jsme si s kamarádkou půjčovali psy téměř denně. A to už někdy cca od 12 let. Jeden myslivec tady u nás má chovku, spoustu lovečáků a připadá mi, že je nějak nestíhá. Když jsem měla retrívra, tak jsem brala jeho a k němu jsme si vždy vzali dva psy od pána. My měli radost, že máme víc psů, že se vyřádí a pán měl radost, že se jeho psi proběhnou. Pak když retrívr zestárnul a onemocněl a už nezvládl dlouhé procházky, tak jsme si často půjčovali štěňata, ještě než šli k novým majitelům. Ty retrívr miloval. My jsme se pomazlili, naučili je chodit na vodítku a spokojenost byla na obou stranách.

Jinak Romčo k tomu tahání, myslím, že by opravdu stačila důslednost. Můj pes měl tendence to dělat taky, když jsem přišla z práce a on byl nabitý energií. Ale stačilo prostě jakmile zatáhnul tak zastavit, počkat než se srovná a pak jít. Jo, zezačátku jsem šla třeba 200 metrů půl hodiny, ale fakt to zabralo. Občas máme problém do teď, zejména tehdy, když před námi proběhne kočka a on chce za ní. Pracujeme na tom, ale už celkem rychle pochopí, že buď půjde normálně a nebo se nehneme z místa.

6.12.2016 13:24
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Ale stačilo prostě jakmile zatáhnul tak zastavit, počkat než se srovná a pak jít. Jo, zezačátku jsem šla třeba 200 metrů půl hodiny, ale fakt to zabralo. Občas máme problém do teď, zejména tehdy, když před námi proběhne kočka a on chce za ní.

Holky, díky. No, třeba takhle správně to dělá dcera, ale mě to zastavování neuvěřitelně stresuje. Nedokážu to, nemám na to trpělivost, je mi toho psa líto... prostě mi to nejde. Ne že bych tak úplně nevěděla, co mám dělat, to my už jsme ixkrát byli poučeni, dcera vzala výchovu psa zodpovědně, má za sebou dva cvičáky plus individuální porady a - pracovně se setkává navíc pravidelně i s canisterapeutkou.
Myslím, že naše psice je celkem v dobrých rukách a navíc chválabohu je velmi bystrá a učenlivá, ale já to kazím tím, jak mi tohle chování k psovi prostě nejde. Nemám ráda žádné omezování, radši se někdy svým způsobem přizpůsobím až do nepohodlí (o naší kočce ani nemluvím, ta mi spává na hlavě) smajlík. To mám po tátovi, ten taky u všech našich psů nechával věci na dobrovolnosti s tím, že se mu příčí zvíře buz.erovat.
Budu muset něco změnit u sebe, no. smajlík Ale nevim, nevim. Starýho psa novým kouskům...
Každopádně všem děkuji za rady.

6.12.2016 13:24
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Tak slovo bu.zerace je prý vulgarismus. Vracelo mi to příspěvek zpátky... To už je v dnešní době trošku přehnané, ne? smajlík smajlík

Moucha

6.12.2016 13:33
Moucha

XXX.XXX.168.56

RomčaJelča napsal(a):
Tak slovo bu.zerace je prý vulgarismus. Vracelo mi to příspěvek zpátky... To už je v dnešní době trošku přehnané, ne? smajlík smajlík

Je tak to chci vyzkoušet. Buzerace.

Moucha

6.12.2016 13:34
Moucha

XXX.XXX.168.56

Tak moje buzerace vulgarismus neni, holt kdo umí tak umí

6.12.2016 13:36
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Ale stačilo prostě jakmile zatáhnul tak zastavit, počkat než se srovná a pak jít. Jo, zezačátku jsem šla třeba 200 metrů půl hodiny, ale fakt to zabralo. Občas máme problém do teď, zejména tehdy, když před námi proběhne kočka a on chce za ní.

Holky, díky. No, třeba takhle správně to dělá dcera, ale mě to zastavování neuvěřitelně stresuje. Nedokážu to, nemám na to trpělivost, je mi toho psa líto... prostě mi to nejde. Ne že bych tak úplně nevěděla, co mám dělat, to my už jsme ixkrát byli poučeni, dcera vzala výchovu psa zodpovědně, má za sebou dva cvičáky plus individuální porady a - pracovně se setkává navíc pravidelně i s canisterapeutkou.
Myslím, že naše psice je celkem v dobrých rukách a navíc chválabohu je velmi bystrá a učenlivá, ale já to kazím tím, jak mi tohle chování k psovi prostě nejde. Nemám ráda žádné omezování, radši se někdy svým způsobem přizpůsobím až do nepohodlí (o naší kočce ani nemluvím, ta mi spává na hlavě) smajlík. To mám po tátovi, ten taky u všech našich psů nechával věci na dobrovolnosti s tím, že se mu příčí zvíře buz.erovat.
Budu muset něco změnit u sebe, no. smajlík Ale nevim, nevim. Starýho psa novým kouskům...
Každopádně všem děkuji za rady.

No, mě to nepřijde jako buzerace. Ono opravdu stačí být zpočátku chvíli důsledná a trpělivá, ale za to pak po zbytek života budete mít poklidné procházky bez zmítání se na vodítku. Já si naopak nedokážu představit, že by mě pes tahal na vodítku a zmítal se, to by zase stresovalo mě. A hlavně po zkušenosti s retrívrem, který měl zdravotní problémy a jedna z variant je to, že to bylo právě kvůli tahání (není to nijak potvrzené), ale další své psy už tahat nenechám.

6.12.2016 13:40

"ale mě to zastavování neuvěřitelně stresuje"
není to kapku sobecký pohled? Snad jde o toho psa, ne...

6.12.2016 13:51
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Moucha napsal(a):
Tak moje buzerace vulgarismus neni, holt kdo umí tak umí

No právě, mně ta buzerace moc nejde. jak je vidět, ani v reálu, ani ve virtuálním světě smajlík smajlík.

6.12.2016 13:56
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

"ale mě to zastavování neuvěřitelně stresuje"
není to kapku sobecký pohled? Snad jde o toho psa, ne...

To máte těžké, můžete mě považovat za sobce, ale každý člověk je nastaven jinak. Někdo dokáže plesknout děcko, někdo nedokáže. Někdo dokáže ukrást v obchodě čokoládu, někdo nedokáže. Někdo dokáže výborně vycvičit psa a někdo má v padesáti, unaven po celodenní práci, nervy v kýblu smajlík, když má důsledně cvičit psa, kterého si sám nepořídil. Prostě každý jsme jiný.
Nikde nepíšu, že nechci, aby byl pes O.K.. Jen jsem zmínila, že mi to prostě nedělá dobře na dušičce. smajlík Právě proto o tom za sebe píšu jako o "problému". Kdybych byla sobec, nejspíš by mi to vůbec nevadilo, nemyslíte?

6.12.2016 13:57
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
No právě, mně ta buzerace moc nejde. jak je vidět, ani v reálu, ani ve virtuálním světě smajlík smajlík.

Já nevím, já chápu, že někomu je proti srsti cvičák, cvičení povelů na přesnost, nebo třeba dogdancing a podobně. Ale myslela jsem si, že netahání na vodítku je takový základ, a ne že to lidi berou jako buzeraci.

6.12.2016 13:59
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

marcelaamax napsal(a):
Já nevím, já chápu, že někomu je proti srsti cvičák, cvičení povelů na přesnost, nebo třeba dogdancing a podobně. Ale myslela jsem si, že netahání na vodítku je takový základ, a ne že to lidi berou jako buzeraci.

No, lidi jsou různí. Pokud jdeme s dcerou a ona právě správně zastavuje psa, já šílím a odcházím. Mně to prostě strašně vadí, nemůžu se na to dívat. Pochopitelně mi vadí i to tahání - já jsem nikdy nechtěla psa, kterého bych takhle musela cvičit. Nemám na to prostě povahu. Já jsem asi nastavená jenom na to ňuchání a podstrkování papáníčka a mazlení... smajlík
A asi je nás takových daleko víc, jak tak u nás vidím kolem sebe ty tahače smajlík.

6.12.2016 14:01
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
To máte těžké, můžete mě považovat za sobce, ale každý člověk je nastaven jinak. Někdo dokáže plesknout děcko, někdo nedokáže. Někdo dokáže ukrást v obchodě čokoládu, někdo nedokáže. Někdo dokáže výborně vycvičit psa a někdo má v padesáti, unaven po celodenní práci, nervy v kýblu smajlík, když má důsledně cvičit psa, kterého si sám nepořídil. Prostě každý jsme jiný.
Nikde nepíšu, že nechci, aby byl pes O.K.. Jen jsem zmínila, že mi to prostě nedělá dobře na dušičce. smajlík Právě proto o tom za sebe píšu jako o "problému". Kdybych byla sobec, nejspíš by mi to vůbec nevadilo, nemyslíte?

No dobře, a když pak unavená po práci jdete se psem ven a on lítá jak splašený a zmítá se na vodítku tak to vás nestresuje ještě víc? Nebyla byste i vy více v pohodě, kdyby pes šel v klidu a netahal? Asi ano, jinak byste nepřemýšlela nad haltinou.

Nevím, chápu, že každý jsme jiný. ale tohle mi tak trochu hlava nebere... Máte na výběr, stresovat se celý život psa tím, že tahá a zmítá se a nebo být pár měsíců důsledná a po zbytek života mít poklidné procházky, odreagování po práci. Je na vás co si zvolíte . Jen prosím, jestli sebou pes škube a nehodláte s tím tedy nic dělat, tak psa nevoďte na obojku.

6.12.2016 14:03
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
No, lidi jsou různí. Pokud jdeme s dcerou a ona právě správně zastavuje psa, já šílím a odcházím. Mně to prostě strašně vadí, nemůžu se na to dívat. Pochopitelně mi vadí i to tahání - já jsem nikdy nechtěla psa, kterého bych takhle musela cvičit. Nemám na to prostě povahu. Já jsem asi nastavená jenom na to ňuchání a podstrkování papáníčka a mazlení... smajlík
A asi je nás takových daleko víc, jak tak u nás vidím kolem sebe ty tahače smajlík.

Jo taky vidím tahače, ale u nich to teda není tím, že by je stresovalo psa zastavovat, u nich je to o tom, že to neřeší. A nebo, v tom horším případě, že se bez jediné snahy nechají tahat a pak jim po pár metrech rupnou nervy, psa seřvou, začnou s ním nesmyslně škubat a pes vůbec neví co se po něm chce, i takové znám.

6.12.2016 14:04
neregistrovan

XXX.XXX.233.7

RomčaJelča napsal(a):

Ukončením povinné základní vojenské služby se slovo "buzerace" stalo vulgarismem i v zaměstnaneckých sférách, co teprve na diskuzním foru.

6.12.2016 14:04
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

No dobře, a když pak unavená po práci jdete se psem ven a on lítá jak splašený a zmítá se na vodítku tak to vás nestresuje ještě víc?

Samozřejmě, Marcelo, proto o tom píšu. smajlík
A k tomu následně vysvětluji, že ta výchova mi prostě nedělá dobře. Pro mě by bylo ideální, kdyby toho psa někdo vycvičil smajlík.

6.12.2016 14:07
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

marcelaamax napsal(a):
Jo taky vidím tahače, ale u nich to teda není tím, že by je stresovalo psa zastavovat, u nich je to o tom, že to neřeší. A nebo, v tom horším případě, že se bez jediné snahy nechají tahat a pak jim po pár metrech rupnou nervy, psa seřvou, začnou s ním nesmyslně škubat a pes vůbec neví co se po něm chce, i takové znám.

Jasně, to je samozřejmě špatně. Taky to vidívám. A to bych taky nemohla, s ní cukat.
Marci, a proč mi prosím píšete, "jestli s tím nehodlám nic dělat"... Vždyť celá zdejší moje diskuze je právě o tom, že bych to chtěla změnit. Asi jste si toho nevšimla. smajlík

6.12.2016 14:07
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
No dobře, a když pak unavená po práci jdete se psem ven a on lítá jak splašený a zmítá se na vodítku tak to vás nestresuje ještě víc?

A k tomu následně vysvětluji, že ta výchova mi prostě nedělá dobře. Pro mě by bylo ideální, kdyby toho psa někdo vycvičil smajlík.

No jo, ale pokud ho někdo vycvičí a vy ani potom nebudete důsledná, tak to dopadne tak, že toho, kdo psa vycvičil pes tahat nebude, ale jakmile zjistí, že vás tahat může tak to bude dělat vesele dál.

Mám to se psem to samé, mě netahá, ví že nesmí prostě, ale jakmile mi ho venčí táta, tak za ním vlaje...

6.12.2016 14:09
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

marcelaamax napsal(a):
No jo, ale pokud ho někdo vycvičí a vy ani potom nebudete důsledná, tak to dopadne tak, že toho, kdo psa vycvičil pes tahat nebude, ale jakmile zjistí, že vás tahat může tak to bude dělat vesele dál.

Mám to se psem to samé, mě netahá, ví že nesmí prostě, ale jakmile mi ho venčí táta, tak za ním vlaje...

Já to samozřejmě vím, naše mladé poslouchá. Ale oni ho venčí na těch krátkých vodítcích, a to mi připadá pro psa hrozně nesvobodné.

6.12.2016 14:11

RomčaJelča napsal(a):

Tak já myslela, že ta Vaše dcera psa cvičí.

6.12.2016 14:43
stop týrání

XXX.XXX.236.4

Chodila jsem se čtyřmi současně, tři bez koše, jeden s košem, většinou na volno, po sídlišti. Pokud psi mají tendenci hońit, je dobře vytypovat toho, kdo je jejich hlavou a toho v kritickém území nechat na vodítku, třeba navíjecím, ostatní to třeba neodradí zcela, ale rozhodně ztratí kus nadšení. Jen upozorňuju, že šéfem na lumpárny mlže být někdo úplně jiný než vůdčí pes.

6.12.2016 14:57
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Tak já myslela, že ta Vaše dcera psa cvičí.

Ona se mu věnovala hodně, ale já jsem holt taková "babička"smajlík, takže mě pes vítá nejradostněji a lumpačí se mnou nejvíc, protože ví, že se mnou má volno smajlík.

Moucha

6.12.2016 18:00
Moucha

XXX.XXX.168.56

neregistrovan napsal(a):
Ukončením povinné základní vojenské služby se slovo "buzerace" stalo vulgarismem i v zaměstnaneckých sférách, co teprve na diskuzním foru.

Tak buzerace projde, ale bu-zerovat už ne.

7.12.2016 08:14
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Moucha napsal(a):
Tak buzerace projde, ale bu-zerovat už ne.

Ano... já jsem psala v příspěvku konkrétně slovo buz.erovat. Udivilo mě to, protože jsem si byla vědoma, že sprostá slova nepoužívám smajlík.

7.12.2016 08:55

RomčaJelča napsal(a):

Neznám ten příběh celý. Ale...stává se dost často, že se pořídí pes a pak zbyde "na babičku".
Jestli byste si takového psa nikdy nepořídila, má být zavřený ( temperamentní pracovité a venkovní - myšleno pobyt v přírodě, ne nějaká bouda-kotec ) 11 hodin doma každý den a pak jít s unavenou paničkou na chvíli "na výběh" - nechcete mu najít nový domov ?
Možná, že se to tu řešilo...nevím.
Nechat psa vycvičit není řešení. Spíš si najít ( v Brně se určitě zadaří ) šikovnou skupinu, kde se vychovává.
A ještě - poslušný pes má daleko spokojenější život, než nezvladatelný. Měsíc, dva výchovy a pak má příjemný život, to snad je lepší než celý život zmítající se na obojku.
( Nemám dobře a důsledně vychovanou fenu, jen v mezích upotřebitelnosti ).

7.12.2016 12:56
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Orionko, řešilo. Psa mám hodně ráda, a ačkoliv jsem vehementně protestovala proti jeho pořízení, dnes se ho vzdát nechci, protože je jinak prostě miláček, tak zatím pořád hledám nějaké nejvhodnější řešení (včetně krátkodobé změny mého bydlení kvůli psovi, což ale není vůbec jednoduché).
Nechci si totiž vůbec připustit představu, že by tak fajn psa někdo nový třeba bil atd. Lidi mají různé představy o výchově, včetně toho škrticího obojku nebo elektriky, a to já prostě nemůžu dopustit. I kdyby se mnou měl pes ještě pět let na vodítku divočit. Některé doporučované výchovné metody prostě nesnesu. smajlík smajlík
Ale každý člověk má holt jinou povahu.
Dost "odborníků" nám řeklo, že by ho nechtěli, že jsme teda měli - ironicky - "štěstí" na extra temperamentní povahu psa. V jednom cvičáku dcera dostala doporučení s takovým psem tam raději nechodit, což ji dost zasáhlo, protože jsem na ní viděla, s jakou vervou se do výchovy psa pustila a udělala rozhodně kus práce. Za to ji obdivuji.
Časem jsem se náhodně dostala k popisu otce našeho ďáblíka z různých soutěží atd. a všude čtu "velmi temperamentní" smajlík smajlík.
Popravdě - já bych psa doopravdy nikam na výcvik nedala. Paní cvičitelka (canisterapeutka) chodila k nám a dcera na jiný cvičák.
Uvidíme, co čas přinese...

7.12.2016 13:17
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Orionko, řešilo. Psa mám hodně ráda, a ačkoliv jsem vehementně protestovala proti jeho pořízení, dnes se ho vzdát nechci, protože je jinak prostě miláček, tak zatím pořád hledám nějaké nejvhodnější řešení (včetně krátkodobé změny mého bydlení kvůli psovi, což ale není vůbec jednoduché).
Nechci si totiž vůbec připustit představu, že by tak fajn psa někdo nový třeba bil atd. Lidi mají různé představy o výchově, včetně toho škrticího obojku nebo elektriky, a to já prostě nemůžu dopustit. I kdyby se mnou měl pes ještě pět let na vodítku divočit. Některé doporučované výchovné metody prostě nesnesu. smajlík smajlík
Ale každý člověk má holt jinou povahu.
Dost "odborníků" nám řeklo, že by ho nechtěli, že jsme teda měli - ironicky - "štěstí" na extra temperamentní povahu psa. V jednom cvičáku dcera dostala doporučení s takovým psem tam raději nechodit, což ji dost zasáhlo, protože jsem na ní viděla, s jakou vervou se do výchovy psa pustila a udělala rozhodně kus práce. Za to ji obdivuji.
Časem jsem se náhodně dostala k popisu otce našeho ďáblíka z různých soutěží atd. a všude čtu "velmi temperamentní" smajlík smajlík.
Popravdě - já bych psa doopravdy nikam na výcvik nedala. Paní cvičitelka (canisterapeutka) chodila k nám a dcera na jiný cvičák.
Uvidíme, co čas přinese...

Dobře, přečtěte si prosím ještě jednou tento váš příspěvek. Píšete tam, co chcete vy, co je vám proti srsti, co vy byste nesnesla a podobně. Ale zamyslela jste se alespoň na chvíli nad tím, co by bylo nejlepší pro toho psa?

Upřímně pes sám doma 11 hodin mi připadá hodně na jakékoli plemeno. Navíc tedy váš pes, který jak sama píšete je extra temperamentní. Je 11 hodin sám doma, pak přijdete vy znavená z práce a pes vás táhne do výběhu, při čem jste ve stresu vy, protože se pes zmítá a dost možná je ve stresu i pes, protože nemá jakékoli zaměstnání. AUO je pes, který potřebuje hodně pohybu - ok, toho se mu možná ve výběhu dostane, ale také potřebuje psychicky unavit, pracovat s člověkem -a toho se mu u vás očividně nedostává. A navíc je vám to prosit srsti se psem cvičit, něco trénovat. Ono i trénink toho netahání by psa "psychicky" unavil.

Rozumím vám v tom, že se psa, ke kterému už máte jistý vztah nechcete teď vzdát. Ale asi bych opravdu začala uvažovat o tom, co by bylo nejlepší ne pro mě, ale pro psa.

Nechci si totiž vůbec připustit představu, že by tak fajn psa někdo nový třeba bil atd. Lidi mají různé představy o výchově, včetně toho škrticího obojku nebo elektriky, a to já prostě nemůžu dopustit. I kdyby se mnou měl pes ještě pět let na vodítku divočit. Některé doporučované výchovné metody prostě nesnesu.

A ještě k tomuto. A představila jste si třeba někdy, že by se tomu psovi někdo věnoval? Cvičil by s ním (žadné bití a škubání), zkusil by třeba stopy, možná agility. Naučil psa normálně v klidu chodit na vodítku? A napadlo vás, jak by ten pes byl šťastný? Já vím, že je asi těžké si připustit, že by se váš pes měl někde jinde lépe, ale někdy to tak prostě je. Nesnesete některé doporučované metody - pokud nesnesete ani to, zastavit když pes šílí a počkat než se uklidní tak to je pak opravdu těžké a ten pes se na vodítku bude nejspíše zmítat celý život - proč by ne? On neví, že je to špatně, jemu to projde tak proč by to nedělal. Myslím, že by stačilo jen důkladně vybrat nového majitele, sepsat nějakou kupní nebo darovací smlouvu, domluvit se, že se na psa občas přijedete podívat atd... Ale do toho vám samozřejmě nemůže nikdo nutit, to je jen na vás. Jen prosím, nemyslete jen na sebe, ale myslete i na psa.

7.12.2016 13:30
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Marcelo, sice mi křivdíte, nevíte ani desetinu toho, jak přemýšlím, nebo jak žiju, nebo co plánuji - všecko se tu vypsat nedá a ani není tolik času... Ale chápu Vás a děkuji za názory.
Mmch. dobré lidi už jsem hledala. Jedni vypadali nadějně, dokud z nich nevypadlo, že občas svého zbít musejí...

7.12.2016 13:31

marcelaamax napsal(a):
Dobře, přečtěte si prosím ještě jednou tento váš příspěvek. Píšete tam, co chcete vy, co je vám proti srsti, co vy byste nesnesla a podobně. Ale zamyslela jste se alespoň na chvíli nad tím, co by bylo nejlepší pro toho psa?

Upřímně pes sám doma 11 hodin mi připadá hodně na jakékoli plemeno. Navíc tedy váš pes, který jak sama píšete je extra temperamentní. Je 11 hodin sám doma, pak přijdete vy znavená z práce a pes vás táhne do výběhu, při čem jste ve stresu vy, protože se pes zmítá a dost možná je ve stresu i pes, protože nemá jakékoli zaměstnání. AUO je pes, který potřebuje hodně pohybu - ok, toho se mu možná ve výběhu dostane, ale také potřebuje psychicky unavit, pracovat s člověkem -a toho se mu u vás očividně nedostává. A navíc je vám to prosit srsti se psem cvičit, něco trénovat. Ono i trénink toho netahání by psa "psychicky" unavil.

Rozumím vám v tom, že se psa, ke kterému už máte jistý vztah nechcete teď vzdát. Ale asi bych opravdu začala uvažovat o tom, co by bylo nejlepší ne pro mě, ale pro psa.

Nechci si totiž vůbec připustit představu, že by tak fajn psa někdo nový třeba bil atd. Lidi mají různé představy o výchově, včetně toho škrticího obojku nebo elektriky, a to já prostě nemůžu dopustit. I kdyby se mnou měl pes ještě pět let na vodítku divočit. Některé doporučované výchovné metody prostě nesnesu.

A ještě k tomuto. A představila jste si třeba někdy, že by se tomu psovi někdo věnoval? Cvičil by s ním (žadné bití a škubání), zkusil by třeba stopy, možná agility. Naučil psa normálně v klidu chodit na vodítku? A napadlo vás, jak by ten pes byl šťastný? Já vím, že je asi těžké si připustit, že by se váš pes měl někde jinde lépe, ale někdy to tak prostě je. Nesnesete některé doporučované metody - pokud nesnesete ani to, zastavit když pes šílí a počkat než se uklidní tak to je pak opravdu těžké a ten pes se na vodítku bude nejspíše zmítat celý život - proč by ne? On neví, že je to špatně, jemu to projde tak proč by to nedělal. Myslím, že by stačilo jen důkladně vybrat nového majitele, sepsat nějakou kupní nebo darovací smlouvu, domluvit se, že se na psa občas přijedete podívat atd... Ale do toho vám samozřejmě nemůže nikdo nutit, to je jen na vás. Jen prosím, nemyslete jen na sebe, ale myslete i na psa.

Přesně tak
"Hlavně já, já, já chci"

7.12.2016 13:33
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Přesně tak
"Hlavně já, já, já chci"

Opravdu mi nerozumíte...

7.12.2016 13:34

RomčaJelča napsal(a):
Opravdu mi nerozumíte...

Možná ne.

7.12.2016 13:35

RomčaJelča napsal(a):
Marcelo, sice mi křivdíte, nevíte ani desetinu toho, jak přemýšlím, nebo jak žiju, nebo co plánuji - všecko se tu vypsat nedá a ani není tolik času... Ale chápu Vás a děkuji za názory.
Mmch. dobré lidi už jsem hledala. Jedni vypadali nadějně, dokud z nich nevypadlo, že občas svého zbít musejí...

Víme to, co tady čteme, je to psaná anonymní diskuze. A co tady čteme, tak je to : "já já já..."...na začátku nepadla otázka "Jak naučit psa netahat?", ale rovnou úvaha o haltině, protože "na výchovu jsem měkkota..."...na to netřeba ani komentář...

7.12.2016 13:41
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Nechce se mi to celé číst, ale nějak nechápu, proč RomčuJelču nabádáte k tomu, aby se zbavila psa?
Nemá žádný extra problém ani ona, ani dcera ani pes, resp. nemají problém, s kterým by se nedalo žít. Tak proč ji navádíte k tomu, aby se z jejího mazánka stal darovací pes? Ono je snad darovacích a nechtěných psů málo?

7.12.2016 13:43
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Opravdu mi nerozumíte...

Tak nám to vysvětlete?

Já vím jen to, co tady čtu. A z toho mi plyne, že tak nějak všecko děláte pro své dobro - vy nesnesete se zastavovat když pes tahá a tak ho necháte se škrtit a zmítat, vy ho máte ráda a nechcete se ho vzdát, tak mu nenajdete nový lepší domov.

Takhle to působí na mě.

Pro mě to má dvě řešení - buď psovi najít nový lepší domov a nebo se začít snažit a začít se psem cvičit a něco dělat - což ale u vás asi nepůjde.

7.12.2016 13:46
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Fiona.Praha napsal(a):
Nechce se mi to celé číst, ale nějak nechápu, proč RomčuJelču nabádáte k tomu, aby se zbavila psa?
Nemá žádný extra problém ani ona, ani dcera ani pes, resp. nemají problém, s kterým by se nedalo žít. Tak proč ji navádíte k tomu, aby se z jejího mazánka stal darovací pes? Ono je snad darovacích a nechtěných psů málo?

Mě přijde plemeno typu AUO - ještě k tomu jak Romča sama uvádí EXTRA temperamentí - se kterým se necvičí, nic nedělá, je 11 hodin denně doma a pak se nechá "dotáhnout" do výběhu, kde si poběhá a zase domů jako chudák. A myslím, že u někoho kdo by měl zájem s ním něco dělat, cvičit, naučit ho chodit na vodítku a věnovat se mu, by se měl daleko líp.

Toť jen můj názor

7.12.2016 13:47

marcelaamax napsal(a):
Mě přijde plemeno typu AUO - ještě k tomu jak Romča sama uvádí EXTRA temperamentí - se kterým se necvičí, nic nedělá, je 11 hodin denně doma a pak se nechá "dotáhnout" do výběhu, kde si poběhá a zase domů jako chudák. A myslím, že u někoho kdo by měl zájem s ním něco dělat, cvičit, naučit ho chodit na vodítku a věnovat se mu, by se měl daleko líp.

Toť jen můj názor

7.12.2016 13:50

Jà teda nevim, ale já mít takovou nechuť se psem cokoliv dělat a dítě mi dotáhnout domů takhle tempersmentní zvíře, tak obratem volám chovatelce a zvíře vracím(=dítě vrací ) a nazdar, dítě by ještě dostalo pohlavek, jelikož a protože pokud nemáš podmínky na držení psa, tak si ho nepořizuj

7.12.2016 14:02

11 hodin. Chudák. Nikdo z vás nechodí do práce.12 hodin směna, hodina cesty... Ne.
No co, těší se na procházku. Furt lepší poblázněný pes než mu dát pár ran na uklidněnou. Nebo s ním nechodit nikam. Před barák a nazdar.
Pes se má dobře tam, kde jej mají rádi.
Mně se nelíbí, že spousta lidí "učí" nežrat zvěř pomocí eo. Tak šup, dejte ty psy někomu, kdo je to naučí normálně.
Bože.
No a RJ, podívejte se na videa MC, toho proklínaného mluviče se psy, který ví, že když není klid v člověku, není ani v psovi. Nechte si to na víkend, kdy se nespěchá a tak.
Dobré pořízení smajlík

7.12.2016 14:06
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

11 hodin. Chudák. Nikdo z vás nechodí do práce.12 hodin směna, hodina cesty... Ne.
No co, těší se na procházku. Furt lepší poblázněný pes než mu dát pár ran na uklidněnou. Nebo s ním nechodit nikam. Před barák a nazdar.
Mně se nelíbí, že spousta lidí "učí" nežrat zvěř pomocí eo. Tak šup, dejte ty psy někomu, kdo je to naučí normálně.
Bože.
No a RJ, podívejte se na videa MC, toho proklínaného mluviče se psy, který ví, že když není klid v člověku, není ani v psovi. Nechte si to na víkend, kdy se nespěchá a tak.
Dobré pořízení smajlík

Pokud bych chodila do práce na 12 hod. směny tak si takhle temperamentního psa nepořídím, vlastně bych si nepořídila žádného. Alespoň ne do bytu.

Asi je to věc názoru.

No ještě aby se po 11ti hodinách netěšil ven.

Nevím, z jakého důvodu pes skončil u Romči a nemám to za zlé jí, jelikož ona za to vlastně nemůže. Ale mě se tohle prostě nelíbí.

7.12.2016 14:14
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Jà teda nevim, ale já mít takovou nechuť se psem cokoliv dělat a dítě mi dotáhnout domů takhle tempersmentní zvíře, tak obratem volám chovatelce a zvíře vracím(=dítě vrací ) a nazdar, dítě by ještě dostalo pohlavek, jelikož a protože pokud nemáš podmínky na držení psa, tak si ho nepořizuj

Souhlasím.

Jak jsem tu kdysi psala o tulákovi ve vesnici, který je agresivní na lidi a psy. Tam to bylo podobné, jen s tím rozdílem, že dcera psa rovnou jako dar pořídila 70ti leté mamince bez zkušeností se psy.

Muselo to dojít až tak daleko, že pes pokousal dítě, řešila to policie. Majitelka z toho byla špatná a pořád dokola říkala, že toho psa nechce, ale je jí líto ho dát do útulku. Teprve teď jim asi došlo jak vážné to je a její syn začal se psem docházet na cvičák. Tak se uvidí, zda to pomůže či nikoli. Buď to pomůže a nebo pes nejspíš poputuje k někomu, kde se bude mít lépe.

7.12.2016 14:16

marcelaamax napsal(a):
Pokud bych chodila do práce na 12 hod. směny tak si takhle temperamentního psa nepořídím, vlastně bych si nepořídila žádného. Alespoň ne do bytu.

Asi je to věc názoru.

No ještě aby se po 11ti hodinách netěšil ven.

Nevím, z jakého důvodu pes skončil u Romči a nemám to za zlé jí, jelikož ona za to vlastně nemůže. Ale mě se tohle prostě nelíbí.

No vidíte. Mám psa přes rok 24 hodin denně u sebe a najednou jsem 9 hodin každý den pryč. Někdy i víc.
Mám jej dát pryč ?
Mně se nelíbí jak se sžíváte s Vaším psem. Nelíbí se mi spousta zdejších přispěvatelů. No a.
Ale tohle, doporučit "dejte psa někomu jinému", bych si nedovolila. Vždyť říká, že ho má ráda. Tak co. Snížit tlak nečtením fauny a půl je hotovo.
Jste tu poslední dobrou hrozně naštvaní.
Dejte si Milku.

7.12.2016 14:16
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Bože.
Dobré pořízení smajlík

Ale takto temperamentní pes k tomu potřebuje víc než tu lásku. Nebo snad temperamentního psa s vlohami pracovat s člověkem doporučíte někomu, kdo chce jen mazlíka a má nechuť se psem cokoli dělat? Já ne.

Pokud by byla snaha se psem pracovat tak vůbec neřeším, že je poblázněný a zmítá se, tréninkem a výchovou by se to zlepšilo. Ale pokud má majitelka nechuť psa jakkoli vychovávat tak ano, pak mi to připadá sobecké.

7.12.2016 14:19
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

No vidíte. Mám psa přes rok 24 hodin denně u sebe a najednou jsem 9 hodin každý den pryč. Někdy i víc.
Mám jej dát pryč ?
Mně se nelíbí jak se sžíváte s Vaším psem. Nelíbí se mi spousta zdejších přispěvatelů. No a.
Ale tohle, doporučit "dejte psa někomu jinému", bych si nedovolila. Vždyť říká, že ho má ráda. Tak co. Snížit tlak nečtením fauny a půl je hotovo.
Dejte si Milku.

Ano ale předpokládám, že se psovi věnujete, máte chuť s ním něco dělat.

Je to diskuze a tak jsem vyjádřila svůj názor. Nebudu tady nikoho nutit aby dal svého psa pryč, jen jsem napsala, že bych se zamyslela nad tím, co je dobré pro toho psa. Podle mě láska ke psovi opravdu není všechno co potřebuje.

A naštvaná nejsem, milka nebude třeba. Jen píši své názory.

7.12.2016 14:22

marcelaamax napsal(a):
Ano ale předpokládám, že se psovi věnujete, máte chuť s ním něco dělat.

Je to diskuze a tak jsem vyjádřila svůj názor. Nebudu tady nikoho nutit aby dal svého psa pryč, jen jsem napsala, že bych se zamyslela nad tím, co je dobré pro toho psa. Podle mě láska ke psovi opravdu není všechno co potřebuje.

A naštvaná nejsem, milka nebude třeba. Jen píši své názory.

Nepsala jsem, že je to všechno.. Ale co je víc ?
Jen řeč. otázka smajlík

7.12.2016 14:25
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Nepsala jsem, že je to všechno.. Ale co je víc ?
Jen řeč. otázka smajlík

Tak podle mě je víc to, když má pes lásku ale zároveň i vyžití, které vzhledem ke svému temperamentu a povaze potřebuje. Hrozně se mi líbí husky, milovala bych ho - ale nepořídím si ho, protože vím, že bych mu nedala to, co potřebuje. Ta láska by prostě nestačila. Byli bychom nešťastní jak já, tak pes. Tady je rozdíl v tom, že Romča si plemeno nevybrala.

Jestli se to Romči nějak dotklo tak se omlouvám. Třeba je to všechno úplně jinak, já jen psala názor na to, jak to na mě působí z toho, co tu bylo napsáno.

7.12.2016 14:32

Mám jej dát pryč ?
Dejte si Milku.

Ale to není tom, že má psa ráda, bezdomovci také mají své psy rádi a co? Zdá se vám to o.k.? Nám jde o to, že místo toho, aby byl upřednostněno dobro psa, tak je upřednostněno blaho a sobeckost člověka a to vůči tomu psu nefér.

7.12.2016 16:31
L(phi)

XXX.XXX.125.67

Radsej nez nabadat k tomu dat psa prec, odporucam ist s nim na cvicak. V Brne je ich aj tych cisto pozitivnych hromada. Australackovi sa dostane zamestnanie, panicka mozno zisti ze sa ich vztah dostane na uplne novy level. A ze zivot so psom vie byt ovela zaujimavejsi pre oboch nez sa nechat kazdy den dotiahnut do vybehu a nazad :)

Lebo u cvicaku nejde o to, aby ho pes mal za sebou a bol "vycviceny". Ide o to uzit si kvalitny cas spolu, pod dohladom cloveka co vam vypichne chyby a mozne problemy.

7.12.2016 17:55

L(phi) napsal(a):
Radsej nez nabadat k tomu dat psa prec, odporucam ist s nim na cvicak. V Brne je ich aj tych cisto pozitivnych hromada. Australackovi sa dostane zamestnanie, panicka mozno zisti ze sa ich vztah dostane na uplne novy level. A ze zivot so psom vie byt ovela zaujimavejsi pre oboch nez sa nechat kazdy den dotiahnut do vybehu a nazad :)

Lebo u cvicaku nejde o to, aby ho pes mal za sebou a bol "vycviceny". Ide o to uzit si kvalitny cas spolu, pod dohladom cloveka co vam vypichne chyby a mozne problemy.

Takhle si to také myslím. Třeba RJ zrovna objeví prima partu a užije si to pes i ona. Jenom to chce opustit ten přístup "já ho vychovávat nechci". Pro psa je i ta výchova, to učení se něčeho, vlastně zábava.
A nemyslím si, že by tolik upřednostňovala sebe, má jen strach, co by u případných nových majitelů se psem bylo. V tom ji úplně chápu.

7.12.2016 23:13

jahodapavel napsal(a):

7.12.2016 23:39

Holky musim se RomčiJelči zastat...chápu, že jste se do ní pustily a vím, jak to vypadá...určitě to není pro psa ideální, ale prostě pes je a ona to řeší...já osobně bych svýho psa taky nedala, prostě bych nakonec vymyslela nějaký řešení...protože pokud bych se svého psa musela vzdát, tak bych asi potom umřela...nechci na to ani pomyslet...
Co se týče haltiny, tak bych to klidně zkusila i v kombinaci s tréningem netahání...sama haltiny používám, né teda proti tahání, to by si psi nedovolili, ale pokud na nás vylítne pes (nebo bychom potkali dědulu s tím protivným francouzkým buldočkem a hysterickým jorkšírem, které k smrti nenávidíme), tak bych je taky nemusela udržet...takže za mě jako záchranná brzda super a těch padesát metrů k lesu a od lesa je fakt nezabije...každý zvlášť jí nepotřebují, ale s oběma najednou to prostě nejde...doteď je mi líto té spousty hodin, které jsem promarnila snahou toto chování zrušit, ale prostě jsme nedosáhli sto procent...ty hodiny jsme mohli lítat po lese...takže jsem taky lenoch a nakonec jsem použila nejjednodušší řešení...prostě jsem netrpělivec a jdu cestou nejmenšího odporu...a co teď, mám dát psy pryč...? Mám začít trénovat něco, co v praxi využiju, tak dvakrát do měsíce...proč?...Ven chodíme bez problémů, na veterině se chováme slušně, psy můžu pouštět na volno, protože přivolání mají (fenu teda pro jistotu s košem)...a nic jinýho nepotřebuju...
Ale někdy mi přijde, že jakmile se tady napíše slovo halti, tak je to největší trápení psa na světě...

8.12.2016 00:57
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Holky musim se RomčiJelči zastat...chápu, že jste se do ní pustily a vím, jak to vypadá...určitě to není pro psa ideální, ale prostě pes je a ona to řeší...já osobně bych svýho psa taky nedala, prostě bych nakonec vymyslela nějaký řešení...protože pokud bych se svého psa musela vzdát, tak bych asi potom umřela...nechci na to ani pomyslet...
Co se týče haltiny, tak bych to klidně zkusila i v kombinaci s tréningem netahání...sama haltiny používám, né teda proti tahání, to by si psi nedovolili, ale pokud na nás vylítne pes (nebo bychom potkali dědulu s tím protivným francouzkým buldočkem a hysterickým jorkšírem, které k smrti nenávidíme), tak bych je taky nemusela udržet...takže za mě jako záchranná brzda super a těch padesát metrů k lesu a od lesa je fakt nezabije...každý zvlášť jí nepotřebují, ale s oběma najednou to prostě nejde...doteď je mi líto té spousty hodin, které jsem promarnila snahou toto chování zrušit, ale prostě jsme nedosáhli sto procent...ty hodiny jsme mohli lítat po lese...takže jsem taky lenoch a nakonec jsem použila nejjednodušší řešení...prostě jsem netrpělivec a jdu cestou nejmenšího odporu...a co teď, mám dát psy pryč...? Mám začít trénovat něco, co v praxi využiju, tak dvakrát do měsíce...proč?...Ven chodíme bez problémů, na veterině se chováme slušně, psy můžu pouštět na volno, protože přivolání mají (fenu teda pro jistotu s košem)...a nic jinýho nepotřebuju...
Ale někdy mi přijde, že jakmile se tady napíše slovo halti, tak je to největší trápení psa na světě...

No tak mě osobně vůbec nešlo o tu haltinu. Mě šlo o to, že mi přišlo, že se vůbec nemyslí na dobro toho psa, že je to jen já já já. Prostě mi to vůči takovému temperamentnímu plemenu přijde nefér. Aby byl 11 hodin doma a pak šel "jen" do výběhu a nijak víc se s ním "nepracovalo", což toto plemeno asi potřebuje. Ono by se možná po trošce psychického vybití zlepšilo i to tahání, navázali by lepší vztah a celkově.

Jasně, jak psali ostatní, také bych poradila cvičák nebo někoho se zkušenostmi se psy, jenže ono Romča sama psala, že ona i teoreticky ví jak na to, problém je v tom, že prakticky psa nechce vůbec nijak vychovávat a příčí se jí to. V tom je celý ten problém. Oni ji na cvičáku nebo jinde kde mají zkušenost poradí, ale co je to platné, když se jí příčí i to, aby zastavila když pes zatáhne, což mě nepřijde nijak drastické. Co když pak psovi dá povel (jakýkoli - přivolání, sedni, lehni, ) a on ho napoprvé neudělá, také se jí bude příčit být důsledná a psa vychovávat a nechá to prostě jen tak být?

A když už jsme u té haltiny, tak jsem se nad tím zamyslela. Proti haltině nic nemám - používala ji třeba kamarádka, když byla těhotná (má psa, který je těžší než ona sama). Pes netahal, měla ji pro jistotu kdyby škubnul, aby ho udržela a nenamáhala se. Ale když se nad tím zamyslím tak je mi divná jedna věc. A to ta, že Romča je zásadně proti tomu, zastavit se když pes zatáhne, jakkoli ho vychovávat, příčí se jí to, ale už se jí nepříčí to, že se psovi bude na haltině "násilně" otáčet hlava. Vždyť přece i s tou haltinou se musí nějakým způsobem trénovat a pracovat. Nejde přeci jí jen nasadit a nechat na ní psa ať se mu pořád dokola otáčí hlava zpátky. A pokud je tam ta nechuť se psem cvičit, vychovávat ho, být důsledná - tak já si dost dobře nedokážu představit ani práci s haltinou.

Já věřím tomu, že toho psa miluje a nechce se ho vzdát. Ale jak jsem psala, pro mě to má dvě řešení. Buď se teda vzchopit a prostě začít být důsledná a se psem cvičit, pracovat, což je ovšem k ničemu, protože pokud to nebude bavit jí a bude to dělat s nechutí, tak to nebude bavit ani psa. A nebo opravdu popřemýšlet, zda by se ten pes neměl líp jinde.

Ale nevím, jak to celé je, jestli se třeba psovi nějak více pořád věnuje dcera? A má to vyžití? To jsem z té diskuze nepochopila. Působilo to na mě, jako že pes už zbyl pouze na Romču a tá má nechuť s ním pracovat a vychovávat ho. Ale pokud je to jinak, ráda si to nechám vysvětlit

8.12.2016 07:46

marcelaamax

No jasně, není na mě, abych situaci vysvětlovala a souhlasím, že je tady průšvih s tím plemenem, sama jsem ráda, že jsem před pár lety nepodlehla škemrání dcery, že by chtěla borderu a dělat agility...dopadla bych podobně, musela bych zaměstnávat a vychovávat hodně akčního psa a mě taky výcvik nebaví, nechci na procházkách vymejšlet bejkárny, abych psovi ještě zabavila mozek...ale co by mi zbejvalo, navíc když je člověk od rána do večera v práci a když přijde, tak toho má plný zuby a doma na vás čeká psí gejzír nahromaděné energie (opravdu s mojí povahou obdivuju lidi, co maj energii na to, dát takovému psovi, co potřebuje)...

A s tou haltinou bych to neviděla nijak tragicky, už jsem na nich viděla pár psů a žádnému nebyla "násilně otáčená hlava", mám pocit, že takový pes to párkrát zkusí, zjistí, že se nikam nedostane a prostě netahá, pro mě je tento systém vlastně podobný, jako když cvičíte netahání, já jsem taky "zastavovač" u natvrdlejšího psa člověk stráví dlouhé minuty stáním na místě, ale taky nakonec pochopí, že se prostě taháním nikam nedostane...

No prostě nebude to jednoduchý, ale snad to nějak nakonec půjde...venku bych s ní řešila nějakej pohyb a zaměstnání hlavy bych pak řešila doma, takový amatérský tanec se psem se dá provozovat i v obýváku nebo naučit psa nosit konkrétní předměty...to defakto můžete dělat i od televize...na podlahu šoupnete třeba šest hraček a pak říkáte psovi jakou má přinést...nebo nějakou schovávačku...no jsem prostě lenoch, tak bych si to asi zkusila uzpůsobit

8.12.2016 07:47

marcelaamax napsal(a):
No tak mě osobně vůbec nešlo o tu haltinu. Mě šlo o to, že mi přišlo, že se vůbec nemyslí na dobro toho psa, že je to jen já já já. Prostě mi to vůči takovému temperamentnímu plemenu přijde nefér. Aby byl 11 hodin doma a pak šel "jen" do výběhu a nijak víc se s ním "nepracovalo", což toto plemeno asi potřebuje. Ono by se možná po trošce psychického vybití zlepšilo i to tahání, navázali by lepší vztah a celkově.

Jasně, jak psali ostatní, také bych poradila cvičák nebo někoho se zkušenostmi se psy, jenže ono Romča sama psala, že ona i teoreticky ví jak na to, problém je v tom, že prakticky psa nechce vůbec nijak vychovávat a příčí se jí to. V tom je celý ten problém. Oni ji na cvičáku nebo jinde kde mají zkušenost poradí, ale co je to platné, když se jí příčí i to, aby zastavila když pes zatáhne, což mě nepřijde nijak drastické. Co když pak psovi dá povel (jakýkoli - přivolání, sedni, lehni, ) a on ho napoprvé neudělá, také se jí bude příčit být důsledná a psa vychovávat a nechá to prostě jen tak být?

A když už jsme u té haltiny, tak jsem se nad tím zamyslela. Proti haltině nic nemám - používala ji třeba kamarádka, když byla těhotná (má psa, který je těžší než ona sama). Pes netahal, měla ji pro jistotu kdyby škubnul, aby ho udržela a nenamáhala se. Ale když se nad tím zamyslím tak je mi divná jedna věc. A to ta, že Romča je zásadně proti tomu, zastavit se když pes zatáhne, jakkoli ho vychovávat, příčí se jí to, ale už se jí nepříčí to, že se psovi bude na haltině "násilně" otáčet hlava. Vždyť přece i s tou haltinou se musí nějakým způsobem trénovat a pracovat. Nejde přeci jí jen nasadit a nechat na ní psa ať se mu pořád dokola otáčí hlava zpátky. A pokud je tam ta nechuť se psem cvičit, vychovávat ho, být důsledná - tak já si dost dobře nedokážu představit ani práci s haltinou.

Já věřím tomu, že toho psa miluje a nechce se ho vzdát. Ale jak jsem psala, pro mě to má dvě řešení. Buď se teda vzchopit a prostě začít být důsledná a se psem cvičit, pracovat, což je ovšem k ničemu, protože pokud to nebude bavit jí a bude to dělat s nechutí, tak to nebude bavit ani psa. A nebo opravdu popřemýšlet, zda by se ten pes neměl líp jinde.

Ale nevím, jak to celé je, jestli se třeba psovi nějak více pořád věnuje dcera? A má to vyžití? To jsem z té diskuze nepochopila. Působilo to na mě, jako že pes už zbyl pouze na Romču a tá má nechuť s ním pracovat a vychovávat ho. Ale pokud je to jinak, ráda si to nechám vysvětlit

8.12.2016 07:58

"už jsem na nich viděla pár psů a žádnému nebyla "násilně otáčená hlava""
sardulah, a na jakém principu si myslíš, že haltina funguje?

8.12.2016 08:05
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

A copak nakonec ti chudáci koně, co se prakticky voděj jen za hlavu...

8.12.2016 08:08

Huskyjanina napsal(a):
A copak nakonec ti chudáci koně, co se prakticky voděj jen za hlavu...

Tjn a to ještě má ten pes výhodu, že nemusí mít v hubě železo

8.12.2016 08:13
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Přesně tak :D.

8.12.2016 08:21

Já k tomu přidám ještě jeden nápad ( neznám RJ a tak nevím ) : RJ do sedáku, pes do postroje a mezi ně takové to natahovací vodítko, na kterém pes tahá. A pak bude tahání žádoucí. A ať hoch maká ( snad je to pohlavím pes ).

8.12.2016 08:22

Já k tomu přidám ještě jeden nápad ( neznám RJ a tak nevím ) : RJ do sedáku, pes do postroje a mezi ně takové to natahovací vodítko, na kterém pes tahá. A pak bude tahání žádoucí. A ať hoch maká ( snad je to pohlavím pes ).

Je to fena

8.12.2016 08:31
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Tady to je zas hon na čarodějnice. Já osobně bych taky psa pryč nedala. Paní má psa ráda, pes má rád jí. A to, že ho nechce cvičit, no a co? Pes je očividně rozmazlenej divočák, ale ani v nejmenším mu to nevadí. Nikdo neví, jak dlouho paní je s ním ve výběhu, kolik psů si tam s ním hraje, nebo jak ona si s ním hraje. A když znovu nakousnu ty koně, tak AUO je oblíbený pes na ranč. Opravdu si myslíte, že se tam psům nějak věnují a dávají jim to vyžití. Ani náhodou. Při tréninku tolika koní na psy neni čas. Ten pes paní se nemá zas nijak špatně. Jistě mohl by ho mít někdo, kdo by se mu věnoval víc, ale po čase mu třeba pes nesedne a půjde o dům dál a pak zas dál. Takže já radím paní, pokud se vám příčí nějaký cvičení, tak holt to budete muset skousnout a začít psa vychovávat. Pokud se vám příčí nátlak, tak se vybavte pamlskama a směrujte psa přes ně, nebo přes míček. A učte psa v klidu. To znamená, že nedělejte prudký, trhavý pohyby, nebuďte hektická, nekřičte na něj. Všechno dělejte jakoby zpomaleně v klídku. Pokud bude dělat brajgl, tak se zastavte a počkejte až se zklidní. Ta haltina by nabyla špatná, protože si tak psa otočíte na sebe. Jinak odkud jste? Třeba by vám někdo pomohl...

8.12.2016 08:33

Huskyjanina napsal(a):
Tady to je zas hon na čarodějnice. Já osobně bych taky psa pryč nedala. Paní má psa ráda, pes má rád jí. A to, že ho nechce cvičit, no a co? Pes je očividně rozmazlenej divočák, ale ani v nejmenším mu to nevadí. Nikdo neví, jak dlouho paní je s ním ve výběhu, kolik psů si tam s ním hraje, nebo jak ona si s ním hraje. A když znovu nakousnu ty koně, tak AUO je oblíbený pes na ranč. Opravdu si myslíte, že se tam psům nějak věnují a dávají jim to vyžití. Ani náhodou. Při tréninku tolika koní na psy neni čas. Ten pes paní se nemá zas nijak špatně. Jistě mohl by ho mít někdo, kdo by se mu věnoval víc, ale po čase mu třeba pes nesedne a půjde o dům dál a pak zas dál. Takže já radím paní, pokud se vám příčí nějaký cvičení, tak holt to budete muset skousnout a začít psa vychovávat. Pokud se vám příčí nátlak, tak se vybavte pamlskama a směrujte psa přes ně, nebo přes míček. A učte psa v klidu. To znamená, že nedělejte prudký, trhavý pohyby, nebuďte hektická, nekřičte na něj. Všechno dělejte jakoby zpomaleně v klídku. Pokud bude dělat brajgl, tak se zastavte a počkejte až se zklidní. Ta haltina by nabyla špatná, protože si tak psa otočíte na sebe. Jinak odkud jste? Třeba by vám někdo pomohl...

AUO je pes k ovcím a ne je tak na ranč

Accuracy

8.12.2016 08:35
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Tak s tím psem nechoďte, dceři ho akorát kazíte.

8.12.2016 08:39
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

AUO je pes k ovcím a ne je tak na ranč

To já vím, ale běžte se podívat na westernové ranče, tam zastávaj názor, že to je ideální pes ke koním. A jak jsem psala, psi tam jen ležej a potulujou se po ranči.

8.12.2016 08:43

Huskyjanina napsal(a):
To já vím, ale běžte se podívat na westernové ranče, tam zastávaj názor, že to je ideální pes ke koním. A jak jsem psala, psi tam jen ležej a potulujou se po ranči.

Ikdyž by se jen potuloval, furt má víc "práce" než zavřený v bytě, pes RJ.

8.12.2016 08:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.76

"""""""""""""""""""""""""""""""
Pes si jen tak chodí
vpravo hleď nebo taky vlevo hleď...

8.12.2016 09:00
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Ikdyž by se jen potuloval, furt má víc "práce" než zavřený v bytě, pes RJ.

Pes zavřený v bytě většinu prospí. Pokud by opravdu byl tak temperamentní a šíleně se nudil, tak bude byt demolovat. Což nedělá. Paní má problém jen s taháním na vodítku. Ale rozhodně bych se pokusila někoho sehnat na vyvenčení.12 hodin je docela dost. Tady je databáze, ale asi to bude pro paní drahý.
https://www.doginni.cz/cs/hlidaci?sort=down&limit=276&new_order=1&new_limit=1
Já osobně bych dala inzerát, že sháním osobu na venčení psa. A myslím, že by se určitě někdo ozval.

8.12.2016 09:07

Huskyjanina napsal(a):
Pes zavřený v bytě většinu prospí. Pokud by opravdu byl tak temperamentní a šíleně se nudil, tak bude byt demolovat. Což nedělá. Paní má problém jen s taháním na vodítku. Ale rozhodně bych se pokusila někoho sehnat na vyvenčení.12 hodin je docela dost. Tady je databáze, ale asi to bude pro paní drahý.
https://www.doginni.cz/cs/hlidaci?sort=down&limit=276&new_order=1&new_limit=1
Já osobně bych dala inzerát, že sháním osobu na venčení psa. A myslím, že by se určitě někdo ozval.

Není rovnítko mezi temperamentním psem a psem, který ničí věci, pes, který demolují byt je v 99% labilní a může být klidně flegmouš
Prostě RJ nemá vhodné podmínky pro držení psa pracovního plemene a jedno polední venčení to, v celku, nezachrání, jen to, že se ten pes nevymočí s nevykálí v tom bytě.

8.12.2016 09:38
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Kde jste přišla na ty %, to by mě fakt zajímalo. Naopak mám zkušenost, že pracovní psi demolují z nudy, protože ze sebe prostě potřebují dostat tu energii. Ne vše bych sváděla na separačku. Kolik populace psů je ve vhodných podmínkách, kolik jich dělá to, k čemu jsou určený?

8.12.2016 09:46
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Huskyjanina napsal(a):
Kde jste přišla na ty %, to by mě fakt zajímalo. Naopak mám zkušenost, že pracovní psi demolují z nudy, protože ze sebe prostě potřebují dostat tu energii. Ne vše bych sváděla na separačku. Kolik populace psů je ve vhodných podmínkách, kolik jich dělá to, k čemu jsou určený?

A to je právě to smutný.

Teď to nemyslím nijak na Romču, ta si plemeno nevybrala.

Ale lidi si v dnešní době vybírají psy jen podle toho jak vypadají a vůbec se nepozastaví nad tím, co potřebuje ten pes. Proč když je tolik plemen, tak si vybírat nějaké, kterému nemohu dopřát co potřebuje?

Vidím to u nás na cvičáku ve školičce. Přijdou tam lidi s maďarem, že ho nezvládají a že manželka je těhotná a už je to problém - po pár minutách zjistíte, že pes je v bytě a jde na hodinu na procházku po městě, to je celé. Pak staford, který na zahradě všechno ničí, ano ten je sice na zahradě ale na procházky nechodí vůbec, nic se s ním nedělá a ještě ke všemu byl pořízený na hlídání. Nebo hyperaktivní JRT, kterého si pořídili důchodci jako mazlíčka na gauč a spousta dalších.

8.12.2016 09:51

Huskyjanina napsal(a):

AUO je dnes pes oblíbený na všechno. Tak nějak nastoupil po border koliích, "je stejně chytrý a není to takový magor" - to je asi teď nový názor.
Na tom ranči se ti AUO jen tak nepotulují, tak to jenom vypadá. Oni totiž "dohlížejí" a z jejich pohledu je to jejich práce.
Chovala jsem kozy, chodila jsem je volně pást. Fena AUO chodila se mnou a jen tak posedala, honila myši, buzerovala kozy kam můžou a kam ne, hrála si s kůzlaty.
Měla jsem špatné svědomí, že vlastně má málo pohybu a tak jsem se ještě vybičovala a tahala ji na procházku. Nemusela to. To byla radši za "stopovanou" na té stejné pastvině.
A všeobecně - jakýkoliv pes, zvlášť pracovní plemeno, je na jednoho zaměstnaného člověka hodně. RJ potřebuje mít ke psu zastání, ať už někoho z rodiny, nebo cizího.

8.12.2016 10:00
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

AUO je dnes pes oblíbený na všechno. Tak nějak nastoupil po border koliích, "je stejně chytrý a není to takový magor" - to je asi teď nový názor.
Na tom ranči se ti AUO jen tak nepotulují, tak to jenom vypadá. Oni totiž "dohlížejí" a z jejich pohledu je to jejich práce.
Chovala jsem kozy, chodila jsem je volně pást. Fena AUO chodila se mnou a jen tak posedala, honila myši, buzerovala kozy kam můžou a kam ne, hrála si s kůzlaty.
Měla jsem špatné svědomí, že vlastně má málo pohybu a tak jsem se ještě vybičovala a tahala ji na procházku. Nemusela to. To byla radši za "stopovanou" na té stejné pastvině.
A všeobecně - jakýkoliv pes, zvlášť pracovní plemeno, je na jednoho zaměstnaného člověka hodně. RJ potřebuje mít ke psu zastání, ať už někoho z rodiny, nebo cizího.

Ano souhlasím, však proto jsem taky psala a dávala odkaz, kde by mohla někoho najít...

Moucha

8.12.2016 10:15
Moucha

XXX.XXX.168.56

Citace:

So dovolím nesouhlasit. Moje smečka již má aktivní věk za sebou a já naopak trpim ted, když už to nejsou ztresteny pometla. A to v te dobe byly deti maly a do prace jsem taky chodila.

8.12.2016 10:17

Moucha napsal(a):
Citace:

So dovolím nesouhlasit. Moje smečka již má aktivní věk za sebou a já naopak trpim ted, když už to nejsou ztresteny pometla. A to v te dobe byly deti maly a do prace jsem taky chodila.

Přesně, tudíž to závisí na naturelu člověka

8.12.2016 10:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

marcelaamax napsal(a):
A to je právě to smutný.

Teď to nemyslím nijak na Romču, ta si plemeno nevybrala.

Ale lidi si v dnešní době vybírají psy jen podle toho jak vypadají a vůbec se nepozastaví nad tím, co potřebuje ten pes. Proč když je tolik plemen, tak si vybírat nějaké, kterému nemohu dopřát co potřebuje?

Vidím to u nás na cvičáku ve školičce. Přijdou tam lidi s maďarem, že ho nezvládají a že manželka je těhotná a už je to problém - po pár minutách zjistíte, že pes je v bytě a jde na hodinu na procházku po městě, to je celé. Pak staford, který na zahradě všechno ničí, ano ten je sice na zahradě ale na procházky nechodí vůbec, nic se s ním nedělá a ještě ke všemu byl pořízený na hlídání. Nebo hyperaktivní JRT, kterého si pořídili důchodci jako mazlíčka na gauč a spousta dalších.

Tohle je sice pravda, ale ne vždy jde psovi poskytnout takový podmínky. Nehledě na to, že pokud se daný psi přestanou používat na to, co byli šlechtěný, tak se to postupně vytrácí. Krásně to je vidět na chovech, co používají psy na výstavy. Když si vezmete jakékoli pracovní plemeno, tak psi používaní na výstavy a psi na práci, to je jako nebe a dudy. Když to převedu na svoje plemeno tak nevím kdo je šťastnější, jestli psi, který maj trénink 3x-4x týdně na dejme tomu 15 km, co odjedou za hodku a pak jdou na řetěz, nebo do kotce, tohle je od podzim do jara od jara do podzima se s nima nedělá vůbec nic, jen se pustěj na chvilku pod dohledem proběhnout po zahradě...a nebo pes, kterej je s pánem v bytě, chodí na prochajdu, zkoumá pachy, proběhne se se psíma kamarádama a to od jara do zimy každej den, pak se vrátí do bytu, kde si lehne s páníkem na gauč, nebo se mu svalí k nohám. Tak já nevim, kterej pes je na tom líp?

8.12.2016 10:22

Huskyjanina napsal(a):
Tohle je sice pravda, ale ne vždy jde psovi poskytnout takový podmínky. Nehledě na to, že pokud se daný psi přestanou používat na to, co byli šlechtěný, tak se to postupně vytrácí. Krásně to je vidět na chovech, co používají psy na výstavy. Když si vezmete jakékoli pracovní plemeno, tak psi používaní na výstavy a psi na práci, to je jako nebe a dudy. Když to převedu na svoje plemeno tak nevím kdo je šťastnější, jestli psi, který maj trénink 3x-4x týdně na dejme tomu 15 km, co odjedou za hodku a pak jdou na řetěz, nebo do kotce, tohle je od podzim do jara od jara do podzima se s nima nedělá vůbec nic, jen se pustěj na chvilku pod dohledem proběhnout po zahradě...a nebo pes, kterej je s pánem v bytě, chodí na prochajdu, zkoumá pachy, proběhne se se psíma kamarádama a to od jara do zimy každej den, pak se vrátí do bytu, kde si lehne s páníkem na gauč, nebo se mu svalí k nohám. Tak já nevim, kterej pes je na tom líp?

A proč tak málo proboha? 15km je nula nula nic a hlavně pro SH

Moucha

8.12.2016 10:32
Moucha

XXX.XXX.168.56

Neni to malo, psi co se trenuji na sprinty behaji i min,. ale jdou pak cvalem. Rekla bych že skoro kazdy druhy den je 15 km behu v zaprahu pro hasky akorat. Moji psi mivali jeden čas nekolikanasobne vic a pak zas min jak starli.

8.12.2016 10:35

Moucha napsal(a):
Neni to malo, psi co se trenuji na sprinty behaji i min,. ale jdou pak cvalem. Rekla bych že skoro kazdy druhy den je 15 km behu v zaprahu pro hasky akorat. Moji psi mivali jeden čas nekolikanasobne vic a pak zas min jak starli.

Mívala jsem známou, která s malamutkou jezdila každý den kolem 25km, to mi přijde optimální a ne takhle to flákat, chudáci psi.

8.12.2016 10:42
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

A proč tak málo proboha? 15km je nula nula nic a hlavně pro SH

Protože psi trénovaní např. na sprint jezdí třeba jen 7-8 km a to by měli jít celou cestu cvalem. Což většina haskounů nejde. Pokud trénujete midy tak to je většinou cca 20 km no a na longy kolem 50. A to je tak 3x týdně. A od jara do podzima psi stojí. Takže jak říkám, ne vždy je výhra, když pes dělá to, pro co byl šlechtěnej

Moucha

8.12.2016 10:43
Moucha

XXX.XXX.168.56

No nevím, co jsem se pohybovala mezi musherama. tak nikdo tolik nejezdil, ono se to nezda, ale i ten pes potrebuje odpočinek. V době když jsem byla na materske jsem se psy a s deckem jezdila cca 25 za den a verte že tak paty den ti psi byli dost utahani. To spis te osobe s malamutem to prislo jako 25 km, malamuti se dost vlečou. To je pak spis lepsi jet takto- 30,40,50 km a tri dny odpočinek, jako odpočinek se dá nazvat peší vycházka 10 km.

8.12.2016 10:43

No, jak vidím, situace se neustále zhoršuje

8.12.2016 10:45
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Mívala jsem známou, která s malamutkou jezdila každý den kolem 25km, to mi přijde optimální a ne takhle to flákat, chudáci psi.

To co popisuju jsou závodní psi. Tam musíte trénovat přesně, v čem chcete závodit.

8.12.2016 11:16

Huskyjanina napsal(a):
To co popisuju jsou závodní psi. Tam musíte trénovat přesně, v čem chcete závodit.

A co Vám překáží si "odzávodit" těch 3x týdně a zbytek dní proběhat "normálně", proč musí sedět na řetězu?

8.12.2016 11:35
asurwic

XXX.XXX.36.3

A co Vám překáží si "odzávodit" těch 3x týdně a zbytek dní proběhat "normálně", proč musí sedět na řetězu?

Protože jsou to huskouni a u nich to "prostě každý tak dělá". Namotivují se tím, že musejí čekat a pak vyrážejí úplně šílení a nevylítaní. Když někdo tahá s jiným "civilním" plemenem, tak nemá problém vzít hafany po zapřáhnutí další dny běhat nebo trénovat nějaký jiný sport.

8.12.2016 11:38

asurwic napsal(a):
Protože jsou to huskouni a u nich to "prostě každý tak dělá". Namotivují se tím, že musejí čekat a pak vyrážejí úplně šílení a nevylítaní. Když někdo tahá s jiným "civilním" plemenem, tak nemá problém vzít hafany po zapřáhnutí další dny běhat nebo trénovat nějaký jiný sport.

Aha Jak kruté je prozřít

8.12.2016 11:56
asurwic

XXX.XXX.36.3

Aha Jak kruté je prozřít

Bohužel k tahu psa nepřinutíte žádnými pamlsky ani ničím jiným. Musejí mít vnitřní motivaci a u naprosté většiny seveřanů je to ten pohyb sám o sobě. Když mají pohybu dostatek, mizí i motivace k tomu, aby makali. Je to něco podobného, jak když se věčně přežraný pes k prasknutí bude učit spotovat - snahu mít určitě nebude.

Co znám třeba maliny, tak ty táhnou protože vědí, že pracují a dělají radost, tudíž cválat nepřestanou, ani když už jsou unavené a vyběhané. To samé bordery. Moji karolíni tahají, protože kromě zápřahu a pomoci mi v převýchově jiných psů, nedostanou nikdy jindy možnost vést ostatní. Kdybych je nechávala, aby mě vláčeli za sebou na vodítku i při normálním venčení, také by je mushingové sporty už tolik nebavily.

8.12.2016 12:05

asurwic napsal(a):
Bohužel k tahu psa nepřinutíte žádnými pamlsky ani ničím jiným. Musejí mít vnitřní motivaci a u naprosté většiny seveřanů je to ten pohyb sám o sobě. Když mají pohybu dostatek, mizí i motivace k tomu, aby makali. Je to něco podobného, jak když se věčně přežraný pes k prasknutí bude učit spotovat - snahu mít určitě nebude.

Co znám třeba maliny, tak ty táhnou protože vědí, že pracují a dělají radost, tudíž cválat nepřestanou, ani když už jsou unavené a vyběhané. To samé bordery. Moji karolíni tahají, protože kromě zápřahu a pomoci mi v převýchově jiných psů, nedostanou nikdy jindy možnost vést ostatní. Kdybych je nechávala, aby mě vláčeli za sebou na vodítku i při normálním venčení, také by je mushingové sporty už tolik nebavily.

Ale já myslela jinak, jasně, že před závody se mohou dát ty "řetězové" pauzy, reagovala jsem na HuskyJaninu s tím, že od jara do podzimu psi stojí.

8.12.2016 12:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Ale já myslela jinak, jasně, že před závody se mohou dát ty "řetězové" pauzy, reagovala jsem na HuskyJaninu s tím, že od jara do podzimu psi stojí.

No ono to je tak, že když máte třeba 10 psů, tak jak se oteplí nad 15 stupňů, tak se zapřahat nemůžou, protože hrozí přehřátí. Protože, účel je ten, že jakmile zapřáhnete, tak ti psi musí makat naplno a co nejrychleji objet trasu. Takže oni neumí se šetřit, aby se nepřehřívali. No a na procházky je nikdo nebere, protože ti psi strašně táhnou i na vodítkách. Nikdo je chůzi na vodítku neučí, pustit navolno nejdou, takže tak nějak neni možnost je v teplých měsících venčit, aby to přežili Takovýhle postup má prostě většina musherů zakodovaný. Najdou se i vyjímky, který se snažej se psama něco dělat i v létě. No a v zimě ty pauzy, prostě musíte mít, protože se nedá trénovat každý den, organismus potřebuje i odpočinek na regeneraci. Ono se to nezdá, ale je to záhul, psi se nejdřív trénují se zátěží třeba 30-40 kg na psa a s tím musí jet třeba těch 15 km, takže je rád, že pak odpočívá

8.12.2016 12:20
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Tak to taky koukám. Říkala jsem si jak to super, když pes má původní vyžití ve formě tahu. SH se mi strašně líbí, nepořídila bych si jej. Ale myslela jsem, že se s nimi jezdí právě pořád. Nehledě na to, že to vlastně původní vyžití není, protože tam kde byli šlechtěni se jezdilo stále, tady ty klimatický podmínky bohužel nejsou. Tak já teda volím možnost B.

8.12.2016 12:25
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Huskyjanina napsal(a):

Tohle je sice pravda, ale ne vždy jde psovi poskytnout takový podmínky.

ano, a pakliže tomu psovi ty podmínky poskytnout nemůžu, tak si ho nejspíš nepořídím. A pokud už ho mám, tak alespoň vymyslím nějakou alternativu. S lovečákem můžu dělat různé pachové práce sama někde venku, můžu ho naučit aportovat zvěř na atrapách, vyhledávat zvěř a podobně. Neříkám, že AUO si může pořídit jen ten, kdo má ovce nebo jiná domácí zvířata. Ale pak musí něco vymyslet a zaměstnávat mu tu hlavu jinak. Znám bohužel i pracovní plemena, se kterýma se nikdy nic nedělalo a oni jsou, nevím to správné slovo, jakoby uzavření do sebe, oni nedávají nějak znát, že by jim něco chybělo, jen prostě už nemají takovou tu chuť do života, do práce, jsou znudění a nebo pak ten druhý případ, že jsou fakt nevybláznění, všechno ničí, mají neočekávané reakce a podobně.

A k těm haskounům, oni je většinou lidi chovají ve smečkách ne? Takže na té zahradě kde jsou krom tréninků nejsou úplně sami, mají tam smečku. A husky v bytě? To je něco, co mi hlava nebere. Neříkám mít ho venku na zahradě a když bude chtít tak ho vzít nachvíli domů. Ale jinak je husky jedno z plemen, které bych si do města do bytu nikdy nepořídila, stejně tak jako pastevce.

8.12.2016 12:25

Andrýsek3 napsal(a):
Tak to taky koukám. Říkala jsem si jak to super, když pes má původní vyžití ve formě tahu. SH se mi strašně líbí, nepořídila bych si jej. Ale myslela jsem, že se s nimi jezdí právě pořád. Nehledě na to, že to vlastně původní vyžití není, protože tam kde byli šlechtěni se jezdilo stále, tady ty klimatický podmínky bohužel nejsou. Tak já teda volím možnost B.

A to je?

8.12.2016 12:27

Huskyjanina napsal(a):
No ono to je tak, že když máte třeba 10 psů, tak jak se oteplí nad 15 stupňů, tak se zapřahat nemůžou, protože hrozí přehřátí. Protože, účel je ten, že jakmile zapřáhnete, tak ti psi musí makat naplno a co nejrychleji objet trasu. Takže oni neumí se šetřit, aby se nepřehřívali. No a na procházky je nikdo nebere, protože ti psi strašně táhnou i na vodítkách. Nikdo je chůzi na vodítku neučí, pustit navolno nejdou, takže tak nějak neni možnost je v teplých měsících venčit, aby to přežili Takovýhle postup má prostě většina musherů zakodovaný. Najdou se i vyjímky, který se snažej se psama něco dělat i v létě. No a v zimě ty pauzy, prostě musíte mít, protože se nedá trénovat každý den, organismus potřebuje i odpočinek na regeneraci. Ono se to nezdá, ale je to záhul, psi se nejdřív trénují se zátěží třeba 30-40 kg na psa a s tím musí jet třeba těch 15 km, takže je rád, že pak odpočívá

Oteplí se nad 15 stupňů a pes se přehřívá? Jste v pořádku?

8.12.2016 12:29
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

A to je?

No z těch dvou radši možnost druhou, kdy se tomu psu někdo věnuje stále. Při nejlepším možnost C, která tam nebyla, že pes, smečka mají využití, k tomu, k čemu byli určeni pořád, tudíž by nemuseli 3/4 roku sedět na zahradě na řetězu. Ale to by asi nešlo tady v ČR.

8.12.2016 12:31
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Ono jde o to, že v závodě se prostě musíte z bodu A do bodu B dostat co nejrychleji, takže to je velká nárazová zátěž. Zatímco původní vyžití bylo z bodu A do bodu B se dostat jakýmkoliv tempem, Což byl nejčastěji klus, který je pro psa nejmíň namáhavý. Já jezdila nejdřív sprinty a pak midy, který mi byly bližší. Trénovali jsme 4x týdně 30 km a bylo vidět, že toho měli psi někdy dost. Kor, když byl hlubokej sníh po kolena. Jelikož jsem ještě neměla děti a měla čas, tak jsem psy brala v létě po dvojicích na střídačku na procházky k rybníku. Nebo je na zahradě cvičila v poslušnosti. Mě se příčilo je nechat jen tak se nudit

8.12.2016 12:34
asurwic

XXX.XXX.36.3

Husky a jiní seveřánci ano. Částečně může pomoci je polít vodou, ale stejně už je na něj prostě moc horko. Sice je možnost s nimi v létě dělat klidové sport (stopovat si před barákem, učit triky a podobně), ale do toho půjde málokdo, kdo má psa jen pro závody ve spřežení.

8.12.2016 12:36

Huskyjanina napsal(a):
Ono jde o to, že v závodě se prostě musíte z bodu A do bodu B dostat co nejrychleji, takže to je velká nárazová zátěž. Zatímco původní vyžití bylo z bodu A do bodu B se dostat jakýmkoliv tempem, Což byl nejčastěji klus, který je pro psa nejmíň namáhavý. Já jezdila nejdřív sprinty a pak midy, který mi byly bližší. Trénovali jsme 4x týdně 30 km a bylo vidět, že toho měli psi někdy dost. Kor, když byl hlubokej sníh po kolena. Jelikož jsem ještě neměla děti a měla čas, tak jsem psy brala v létě po dvojicích na střídačku na procházky k rybníku. Nebo je na zahradě cvičila v poslušnosti. Mě se příčilo je nechat jen tak se nudit

Já teda nevim, ale můžete mi vysvětlit polopaticky, proč ti psi 3/4roku hnijí na úvazu? Je to z lenosti?

8.12.2016 12:36
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

V pořádku nejste asi vy. Pokud neznáte danou situaci, tak si odpusťe takový kecy. Zažila jsem závod v Brně, kde bylo pouhých 14 stupňů a psi po dojezdu do cíle kolabovali. Vet tam lítal a píchal jim injekce a psy roztahovali, jak kačery. Tak jste tam mohla vyrazit a nadat psům, jak si dovolili se přehřát při 14 stupních.

8.12.2016 12:37

asurwic napsal(a):
Husky a jiní seveřánci ano. Částečně může pomoci je polít vodou, ale stejně už je na něj prostě moc horko. Sice je možnost s nimi v létě dělat klidové sport (stopovat si před barákem, učit triky a podobně), ale do toho půjde málokdo, kdo má psa jen pro závody ve spřežení.

Prosím Vás, ok do 20 stupňů, pes, který uběhne v normálním tempu 15-20km umře?

8.12.2016 12:38

Huskyjanina napsal(a):
V pořádku nejste asi vy. Pokud neznáte danou situaci, tak si odpusťe takový kecy. Zažila jsem závod v Brně, kde bylo pouhých 14 stupňů a psi po dojezdu do cíle kolabovali. Vet tam lítal a píchal jim injekce a psy roztahovali, jak kačery. Tak jste tam mohla vyrazit a nadat psům, jak si dovolili se přehřát při 14 stupních.

Ale já se nebavím o závodech.

8.12.2016 12:40
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

marcelaamax napsal(a):
Tohle je sice pravda, ale ne vždy jde psovi poskytnout takový podmínky.

ano, a pakliže tomu psovi ty podmínky poskytnout nemůžu, tak si ho nejspíš nepořídím. A pokud už ho mám, tak alespoň vymyslím nějakou alternativu. S lovečákem můžu dělat různé pachové práce sama někde venku, můžu ho naučit aportovat zvěř na atrapách, vyhledávat zvěř a podobně. Neříkám, že AUO si může pořídit jen ten, kdo má ovce nebo jiná domácí zvířata. Ale pak musí něco vymyslet a zaměstnávat mu tu hlavu jinak. Znám bohužel i pracovní plemena, se kterýma se nikdy nic nedělalo a oni jsou, nevím to správné slovo, jakoby uzavření do sebe, oni nedávají nějak znát, že by jim něco chybělo, jen prostě už nemají takovou tu chuť do života, do práce, jsou znudění a nebo pak ten druhý případ, že jsou fakt nevybláznění, všechno ničí, mají neočekávané reakce a podobně.

A k těm haskounům, oni je většinou lidi chovají ve smečkách ne? Takže na té zahradě kde jsou krom tréninků nejsou úplně sami, mají tam smečku. A husky v bytě? To je něco, co mi hlava nebere. Neříkám mít ho venku na zahradě a když bude chtít tak ho vzít nachvíli domů. Ale jinak je husky jedno z plemen, které bych si do města do bytu nikdy nepořídila, stejně tak jako pastevce.

Vidíte a zrovna tomu haskounovi je daleko líp v bytě, než samotnýmu, vystrčenýmu někde na zahradě. Je to silně smečkový pes a pokud nemá venku druhýho psa, tak chce být s pánem vevnitř.

8.12.2016 12:42
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Vemte si na sebe oblek z dutých vláken, za sebe zátěž a běžte si zaběhat. A pak nám přijďte říct, jak vám to bylo příjemný.

8.12.2016 12:45
asurwic

XXX.XXX.36.3

Třeba naháčové při patnácti stupních drkotají zubama a na dlouhé procháky se poctivě zateplují, aby neprochladli. Naopak huskouni prostě funí, i když "normální" pes při této teplotě funguje bez problémů. "Normální pes Vám však při mínus 30ti stupních už běhat nebude - husky ano. Je prostě stavený na jinou teplotu.

Bez pohybu samozřejmě seveřani v horku nekolabují, ale když necháte trénovaného huskyho běžet, tak dříve padne a sám si ublíží, než aby se zastavil. Stejně tak závodní chrti se uženou, pokud jim není pohyb regulovaný. Prostě poletí, dokud se nesvalí k zemi.

8.12.2016 12:45

Huskyjanina napsal(a):
Vemte si na sebe oblek z dutých vláken, za sebe zátěž a běžte si zaběhat. A pak nám přijďte říct, jak vám to bylo příjemný.

Já se s Vámi nebudu dohadovat, nedělejte z huskounů chudáky, kteří umírají při zvýšené zátěži. A nebo se nabízí otázka, co to tedy chováte za chcípáky?

8.12.2016 12:48

asurwic napsal(a):
Třeba naháčové při patnácti stupních drkotají zubama a na dlouhé procháky se poctivě zateplují, aby neprochladli. Naopak huskouni prostě funí, i když "normální" pes při této teplotě funguje bez problémů. "Normální pes Vám však při mínus 30ti stupních už běhat nebude - husky ano. Je prostě stavený na jinou teplotu.

Bez pohybu samozřejmě seveřani v horku nekolabují, ale když necháte trénovaného huskyho běžet, tak dříve padne a sám si ublíží, než aby se zastavil. Stejně tak závodní chrti se uženou, pokud jim není pohyb regulovaný. Prostě poletí, dokud se nesvalí k zemi.

A zrovna naháčů znám dost a žádného jejich majitelé ani chovatelé sní teď, neoblíkají, a jsou to psi, kteří žijí v domě s přístupem ven, psi lítají ven a dovnitř a že by byli nemocní? Ani náhodou,
A taky se nebavím o nekontrolovaném lítání, jen po míru, kterou ten pes potřebuje k životu.

8.12.2016 12:54
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Asurwic, nemá cenu nic vysvětlovat. Co na tom, že je haskoun stavěnej na jinou teplotu, kožich z dutejch chlupů. Prostě Rájka řekla, že když se v 15 stupních přehřívá, tak je to chcípák a tak to prostě bude

8.12.2016 12:55

Huskyjanina napsal(a):
Asurwic, nemá cenu nic vysvětlovat. Co na tom, že je haskoun stavěnej na jinou teplotu, kožich z dutejch chlupů. Prostě Rájka řekla, že když se v 15 stupních přehřívá, tak je to chcípák a tak to prostě bude

Ale Vy mi to pořád nechcete vysvětlit, což mě mrzí.

8.12.2016 13:03
asurwic

XXX.XXX.36.3

Huskyjanina napsal(a):

Popravdě já si nedokážu představit ani těch 15 stupňů. S karolínskými psy (se seveřany nemají nic společného a na extrémní zimu také stavění nejsou), začínám tahat, když je pod 10, ideálně ještě méně. Možná jsou to také chcípáci, ale co potom ostatní plemena, která vedle nás obvykle nevydrží běžet na volno ani půlku trasy, když si rekreačně jezdíme po okolí.

8.12.2016 13:04

asurwic napsal(a):
Popravdě já si nedokážu představit ani těch 15 stupňů. S karolínskými psy (se seveřany nemají nic společného a na extrémní zimu také stavění nejsou), začínám tahat, když je pod 10, ideálně ještě méně. Možná jsou to také chcípáci, ale co potom ostatní plemena, která vedle nás obvykle nevydrží běžet na volno ani půlku trasy, když si rekreačně jezdíme po okolí.

Tak to už potom nevim, kde to jsme.
Nic, děvčata, končíme debatu, jdeme s čubajs dělat něco smysluplnějšího

8.12.2016 13:06
asurwic

XXX.XXX.36.3

A zrovna naháčů znám dost a žádného jejich majitelé ani chovatelé sní teď, neoblíkají, a jsou to psi, kteří žijí v domě s přístupem ven, psi lítají ven a dovnitř a že by byli nemocní? Ani náhodou,
A taky se nebavím o nekontrolovaném lítání, jen po míru, kterou ten pes potřebuje k životu.

Ale právě že se bavíme o extrémní zátěži. Chodit z tepla do zimy a na procházky cca na 2 hodiny vydrží každé plemeno bez rozdílu. Husky však by neměli při této teplotě tahat a naháče si při 15ti stupních také nevezmete na několikadenní trekk do přírody, kde musí být celou dobu na zemi.

8.12.2016 13:07
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Ale Vy mi to pořád nechcete vysvětlit, což mě mrzí.

Jak jsem psala, vemte si na sebe oblek z dutých vláken, za sebe zátěž a běžte si zaběhat. A můžete klidně i teď, když je kolem nuly. Pak třeba pochopíte, proč se haskoun v teplejším počasí nezapřahá...

8.12.2016 13:08
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Jo jinak, já se svými psy pracuji tak, aby jim to bylo příjemný a ne jestli to vydržej.

8.12.2016 13:10
asurwic

XXX.XXX.36.3

Huskyjanina napsal(a):
Jak jsem psala, vemte si na sebe oblek z dutých vláken, za sebe zátěž a běžte si zaběhat. A můžete klidně i teď, když je kolem nuly. Pak třeba pochopíte, proč se haskoun v teplejším počasí nezapřahá...

Nevím jak Vy, ale já opravdu neutáhnu to, s čím moji psi běhají, ani pár metrů po rovince bez obleku.

asurwic napsal(a):
Ale právě že se bavíme o extrémní zátěži. Chodit z tepla do zimy a na procházky cca na 2 hodiny vydrží každé plemeno bez rozdílu. Husky však by neměli při této teplotě tahat a naháče si při 15ti stupních také nevezmete na několikadenní trekk do přírody, kde musí být celou dobu na zemi.

No jo, jenže husky línají a naháčům chlupy nedorůstají

marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Huskyjanina napsal(a):
Vidíte a zrovna tomu haskounovi je daleko líp v bytě, než samotnýmu, vystrčenýmu někde na zahradě. Je to silně smečkový pes a pokud nemá venku druhýho psa, tak chce být s pánem vevnitř.

Ale já jsem také psala, že se většinou chovají venku ve smečkách .

Nevím, prostě když se rozhoduji jakého psa si pořídím tak nad tím přemýšlím. A prostě si nepořídím seveřana do bytu, fakt ne.

Známá si pořídila samojeda, je na něho hodně fixovaná. Má zahradu, ale snaží se psa "držet" doma. Pes i přesto, že je jinak na ní závislý a mají pěkný vztah tak doma prostě být nechce a radši bude venku sám - v noci a po dobu kdy má majitelka jinou práci, jinak má spoustu zaměstnání. Ona blázen kvůli němu v zimě přestala i topit, aby tam s ní mohl být, ale ani tak nechce.

Ať si každý dělá co chce, podle mě seveřan do bytu nepatří.

8.12.2016 13:11
asurwic

XXX.XXX.36.3

No jo, jenže husky línají a naháčům chlupy nedorůstají

Línání strukturu srsti a většinou ani její objem moc nezmění.

8.12.2016 13:12

Huskyjanina napsal(a):
Jo jinak, já se svými psy pracuji tak, aby jim to bylo příjemný a ne jestli to vydržej.

A jsme u toho, jádro huskyho, tak to pak jó, tím se všechno vysvětluje
Děkuji za objasnění

8.12.2016 13:13

asurwic napsal(a):
Línání strukturu srsti a většinou ani její objem moc nezmění.

To nezmění, ale podsady ubude znatelně Avšak naháče zůstane holátkem.

8.12.2016 13:15
asurwic

XXX.XXX.36.3

To nezmění, ale podsady ubude znatelně Avšak naháče zůstane holátkem.

Naháč zůstane holátek, dokud mu nedáte bundičku a huskoun zůstane medvědem, dokud ho neprojedete holícím strojkem.

8.12.2016 13:17

asurwic napsal(a):
Naháč zůstane holátek, dokud mu nedáte bundičku a huskoun zůstane medvědem, dokud ho neprojedete holícím strojkem.

pecka, dík

8.12.2016 13:48

Možná by bylo nejlepší držet se názvu plemene : Sibiřský husky a nechat ho na Sibiři smajlík

8.12.2016 16:07
asurwic

XXX.XXX.36.3

Možná by bylo nejlepší držet se názvu plemene : Sibiřský husky a nechat ho na Sibiři smajlík

No to tedy ne. Kdyby se každé plemeno, co má v názvu nějakou zemi, mělo nechávat jen tam, kam patří, tak jsme prakticky bez psů.

8.12.2016 16:41

Jak pak to ? Český fousek, český terier, český strakatý, pražský krysařík, československý vlčák smajlík - na koho jsem zapomněla ? Ale tak třeba by stačilo respektovat podnebné pásy a pak také rozměry krajiny a hustotu osídlení...

8.12.2016 16:51
asurwic

XXX.XXX.36.3

Jak pak to ? Český fousek, český terier, český strakatý, pražský krysařík, československý vlčák smajlík - na koho jsem zapomněla ? Ale tak třeba by stačilo respektovat podnebné pásy a pak také rozměry krajiny a hustotu osídlení...

Nevím jestli počítáte i neuznané psy, ale ještě český horský, choďák a turský harlekýn.

Fajn. Z českých jich mám ráda hodně, ale při výběru závodního psa jsem také nerespektovala podnebí, krajinu a už vůbec ne hustotu zalidnění. Já jsem prostě na ty exoty.

8.12.2016 17:08

asurwic napsal(a):
Nevím jestli počítáte i neuznané psy, ale ještě český horský, choďák a turský harlekýn.

Fajn. Z českých jich mám ráda hodně, ale při výběru závodního psa jsem také nerespektovala podnebí, krajinu a už vůbec ne hustotu zalidnění. Já jsem prostě na ty exoty.

Na českého horského a chodského jsem zapomněla a o turském harlekýnovi jsem nikdy neslyšela. Pohledám.

8.12.2016 17:13

Na českého horského a chodského jsem zapomněla a o turském harlekýnovi jsem nikdy neslyšela. Pohledám.

Chová se pod UCI

8.12.2016 18:35

Chová se pod UCI

Už jsem si ho našla, možná v dalším životě smajlík

8.12.2016 19:47
daajs

XXX.XXX.80.101

RomčaJelča napsal(a):

Je spousta odkazů "chůze na prověšeném vodítku", např zatáhne, zastavit, je to na dlouho, ale funguje.Dám psovi volno a on mi jde u nohy, odběhne a obratem se vrací a zase jde u nohy.Nebo trenink s klikrem.

8.12.2016 21:03

sardulah, a na jakém principu si myslíš, že haltina funguje?

Ano princip je mi jasnej...sama haltiny mám, jen jsem prostě chtěla říct, že jsem neviděla psa na haltině, kterej by "táhnul"...předpokládám, že chroničtí tahači to zkusí, nevím kolikrát, nemůžu posoudit, protože moji psi normálně netahají a s halti fena ani nemá tendenci vyrážet (a to jí ani nemá připnutou, jen nasazenou) a pes se o to pokusil jednou a pak už nic a prostě jsem neviděla psa, kterej by na halti nešel s prověšeným vodítkem, ale je pravda, že jsem to zatím viděla jen na pár velkých silných psech a když jsem se s majiteli (většinou subtilní paničky) o tom bavila, tak halti používají stejně jako já, jen jako "záchrannou brzdu"...
Z mého pohledu je to tudíž na stejno jako košík...ten má taky pes na nose, proto v tom možná nevidím zas až takový problém

9.12.2016 00:42
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Ano princip je mi jasnej...sama haltiny mám, jen jsem prostě chtěla říct, že jsem neviděla psa na haltině, kterej by "táhnul"...předpokládám, že chroničtí tahači to zkusí, nevím kolikrát, nemůžu posoudit, protože moji psi normálně netahají a s halti fena ani nemá tendenci vyrážet (a to jí ani nemá připnutou, jen nasazenou) a pes se o to pokusil jednou a pak už nic a prostě jsem neviděla psa, kterej by na halti nešel s prověšeným vodítkem, ale je pravda, že jsem to zatím viděla jen na pár velkých silných psech a když jsem se s majiteli (většinou subtilní paničky) o tom bavila, tak halti používají stejně jako já, jen jako "záchrannou brzdu"...
Z mého pohledu je to tudíž na stejno jako košík...ten má taky pes na nose, proto v tom možná nevidím zas až takový problém

Nevím no, třeba na fenu cane corsa co jsem popisovala v jednom vlákně to nezabírá, už haltinu přetrhla. Ale ona nebyla vůbec učená chodit na vodítku a je nevyblbnutá, takže tam je to něco jiného.

Nemám nic proti haltině tak jak píšete, že jí používáte vy. Ale pokud ji někdo používá jen tak, že jí nasadí a více s ní nepracuje u psa, který tahá, tak si myslím, že docílí tak možná toho, že pes bude nosit haltinu celý život, protože jakmile mu jí sundáte a on zjistí, že to jde a nejste důsledná tak bude tahat zase.

9.12.2016 08:39

marcelaamax napsal(a):
Nevím no, třeba na fenu cane corsa co jsem popisovala v jednom vlákně to nezabírá, už haltinu přetrhla. Ale ona nebyla vůbec učená chodit na vodítku a je nevyblbnutá, takže tam je to něco jiného.

Nemám nic proti haltině tak jak píšete, že jí používáte vy. Ale pokud ji někdo používá jen tak, že jí nasadí a více s ní nepracuje u psa, který tahá, tak si myslím, že docílí tak možná toho, že pes bude nosit haltinu celý život, protože jakmile mu jí sundáte a on zjistí, že to jde a nejste důsledná tak bude tahat zase.

Jo jasně, s tím se dá souhlasit, ale určitě minimálně někteří z nás vědí, kolik trpělivosti a času člověk stráví učením psa netahat, zvlášť u temperamentnějších jedinců, u kterých jsme to prošvihli již ve štěněcím věku a navíc pes, kterej byl x-hodin doma, tak to vzrušení, že jde na prochajdu (do výběhu k psím kámošům) je obrovské a hodit takového psa do klidu může být opravdu nadlidský výkon a zkouška našich nervů a co si budeme povídat ne každý má chuť jít trasu, co mu trvá normálně deset minut třeba třičtvrtě hodiny, protože se psem furt zastavuje a navíc to vypadá, že to vůbec nezabírá.. ...
...prostě si myslím, že v tomhle případě je priorita dostat se v klidu z místa A do místa B, kde je pes vypuštěn na volno (v případě Romči si myslím ideál)...já bych to prostě nehrotila, zkraje bych prostě haltinu dala a to netahání trénovala cestou z prochajdy dom, když má pes upuštěnou páru. A za mě teda lepší, když půjde člověk na pohodovou procházku na haltině, než když bude chtít zkracovat třeba prochajdu na minimum, protože ho to s táhnoucím psem nebaví (to myslím spíš obecně ne konkrétně na Romču)...ale máte pravdu, že pes musí mít alespoň nějakou průpravu v chození na vodítku...s tou fenkou caníka to muselo bejt hustý, když haltinu přetrhla , v tomhle případě je halti samozřejmě mimo mísu, tam se musí začít někde jinde.

9.12.2016 09:25
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Udělala bych to jak Sardullah, nehledě na to, Romča psala, že když jdou z výběhu, tak čuba jde krásně na povolenym vodítku. Takže to vypadá, že pes je prostě jen natěšenej ven.

Přidejte reakci

Přidat smajlík