Kupírování ocásků kníračů.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lucie5

3.12.2016 21:51
Lucie5

XXX.XXX.225.14

Dobrý den,
mám dotaz ohledně kupírování u kníračů. Vím že jaké koliv kupírování v ČR je už zakázané. Kdysi jsme měli chovatelskou stanici na malé kníračky (25 let zpět) a vím že se kupírovali ocásky v ranném věku štěňátka a uši až později. Nyní bych si chtěla pořídit malou psí společnici pepř a sůl. Ne na chov, jen jako mazlíka a parťáka na výlety i jiné aktivity protože toto plemeno miluji. Přesto bych chtěla aby měla kupírovaný ocásek. Ouška kupírované nechci ale ocásek ano. Nechci aby si tu někdo myslel že jsem tyran co chce rýrat zvíře a nechat mu ucviknout ocásek jen pro hezčí vzhled. Tak to není. Mám jiný důvod. Moje kolegyně v práci má dvouletou kníračku. Je to malý veselý rapošek. Přesto jsem právě u ni viděla jaký problém jí ocásek dálá. U jakého koliv vítání a radosti ocáskem mele a tříská o zem. Je to rok kdy se jí na spodku ocásku udělal bolák. Něco jako mozol. I přesto že jí to bolí stále mele ocáskem. Radost je silnější :D. A před týdnem mi kolegyně říkala že vydřený mozol na ocásku je často rozedřený do krve. Pan doktor jí dal mast na hojení jenže to s mávaním a otloukáním ocásku je složité hojit. Vlastně je to nekonečný boj. Teď konečně k mému dotazu. Chci pejska s kupírovaným ocáskem a s PP. Je to možné nebo se takové štěně v ČR už sehnat nedá? Vím že chovatelé budou určitě kupírováním dotčení a naštvaní na mě ale jak píši mám k tomu důvod. Děkuji za rady a informace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2016 22:05

Lucie5 napsal(a):
Dobrý den,
mám dotaz ohledně kupírování u kníračů. Vím že jaké koliv kupírování v ČR je už zakázané. Kdysi jsme měli chovatelskou stanici na malé kníračky (25 let zpět) a vím že se kupírovali ocásky v ranném věku štěňátka a uši až později. Nyní bych si chtěla pořídit malou psí společnici pepř a sůl. Ne na chov, jen jako mazlíka a parťáka na výlety i jiné aktivity protože toto plemeno miluji. Přesto bych chtěla aby měla kupírovaný ocásek. Ouška kupírované nechci ale ocásek ano. Nechci aby si tu někdo myslel že jsem tyran co chce rýrat zvíře a nechat mu ucviknout ocásek jen pro hezčí vzhled. Tak to není. Mám jiný důvod. Moje kolegyně v práci má dvouletou kníračku. Je to malý veselý rapošek. Přesto jsem právě u ni viděla jaký problém jí ocásek dálá. U jakého koliv vítání a radosti ocáskem mele a tříská o zem. Je to rok kdy se jí na spodku ocásku udělal bolák. Něco jako mozol. I přesto že jí to bolí stále mele ocáskem. Radost je silnější :D. A před týdnem mi kolegyně říkala že vydřený mozol na ocásku je často rozedřený do krve. Pan doktor jí dal mast na hojení jenže to s mávaním a otloukáním ocásku je složité hojit. Vlastně je to nekonečný boj. Teď konečně k mému dotazu. Chci pejska s kupírovaným ocáskem a s PP. Je to možné nebo se takové štěně v ČR už sehnat nedá? Vím že chovatelé budou určitě kupírováním dotčení a naštvaní na mě ale jak píši mám k tomu důvod. Děkuji za rady a informace.

Také jsem chovala knírače, také jsem je měla kupírované, na nekupírované knírače jsem si nemohla zvyknout. Ale nakonec mi připadají ti s ponechaným ocasem vyváženější. Když už s ušima, tak i s ocasem.
Ale to jste řešit nechtěla. I když je spousta kníračů s ocáskem a problémy nemají.
Když procházím inzerci, tak pořád ještě jsou štěňata s kupírovanými ocásky nabízena. Tak asi když si zamluvíte štěně před narozením a dohodnete se, že chcete kupírovaného, chovatel vám ho nechá okupírovat ( kupíruje se jen několikadenní štěně, aby ocásek byl ještě tenounký a měkký ) - asi ale bude chtít nějaké záruky, aby mu pak nezůstalo štěně doma.
Kdyby to bylo na mě, tak bych vybírala podle kvality odchovů, ne podle ochoty kupírovat.

Lucie5

3.12.2016 22:16
Lucie5

XXX.XXX.225.14

Děkuji za odpověď :),
vím že se kupírují ocásky krátce po narození. I k nám chodila paní veterinářka až domů kupírovat a štěně si to později vůbec nepamatovalo. Ano je to bolestivé ale kupírovat již dospělého pejska je horší. Pejskovi ocásek pak chybí a hledá ho. To už jsem viděla u labradora kterému museli amputovat ocásek nutně při poranění. :( Zkusím tedy oslovit některé chovatelé a snad se někdo neurazí a pochopí mou prosbu.

4.12.2016 14:30
lev

XXX.XXX.253.186

Knírač má změnu standardu, s pp už kupírované neseženete.

4.12.2016 15:06

lev napsal(a):
Knírač má změnu standardu, s pp už kupírované neseženete.

No vidíte to, to mi uniklo. Však jsem psala, že když už uši, tak i ocas. Dík za upřesnění.

4.12.2016 23:22
MIKI123

XXX.XXX.0.78

Zdravím,
my tedy máme malého knírače, také pepřáka..Je chovný, výstavně velmi úspěšný, s PP.
Náš knírač je taky divoch, ocáskem vrtí téměř bez přestání a žádný problém s ocáskem nemá..naopak má jej osrstěný ažaž :)
Nemá spíše fenka Vaší známé ten ocásek "nějaký divný" ?
Mám na mysli zálomek nebo něco podobného...Může to být i nějaké svědění, kdy si fenečka ocásek sama poškozuje..
Zdá se mi to celé divné, dnes je většina plemen psů, co se dříve kupírovalo, s ocásky a ještě jsem neslyšel, že by z "vrtění" měli zdravotní problémy :)

Co tak vidím a slyším od známých, tak sem tam Vám ocásek u štěňátka chovatelé okupírují, ale chtějí záruku buďto zaplacení celé, nebo větší částky z pořizovací ceny.

Za mne radím nekupírovat. Je to pro štěně zbytečně bolestivé, navíc mu pak část chybí, nemůže ocáskem pořádně vrtět..

Ať se rozhodnete jakkoliv, hlavně vybírejte kvalitní chovatelskou stanici s pěknými a hlavně povahově vyrovnanými psíky..
Pak Vám pepřanda bude dělat radost, jako nám dělá ten náš :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík