Dobrý den,
začali jsme uvažovat nad pořízením psa a chtěla bych se tady zeptat, jaké plemeno byste doporučili, protože informace v encyklopediích jsou občas hodně zavádějící.
Máme poměrně jasnou představu o tom, co by mělo plemeno splňovat:
1) hladkosrsté plemeno, bez husté podsady (bydlíme v menším bytě)
2) plemeno střední a větší, čistě z osobních sympatií
3) pes by měl vycházet s dalšími zvířaty (máme kočky a morčata)
4) neměl by být "hyperaktiv" podobný třeba borderce, měly by mu stačit dvě cca. hodinové procházky denně + vyvenčení
5) snadno cvičitelné plemeno, ale nepožaduji vrcholové výkony v poslušnosti - měl by bez problémů zvládnout základní poslušnost
6) pokud by psa bavily nějaké aktivity, třeba agility, stopy apod. nemám s tím problém a budu jedině ráda
Se psy mám zkušenosti, se dvěma rotvajlery jsem prošla ZVV2 bez problémů a u rodičů jsme měli špice :)
Samozřejmě vím, že povaha psa z velké části závisí na výchově.
Budu moc ráda za Vaše případné tipy :)
JM.
Michal.K
napsal(a):
Dobrý den,
začali jsme uvažovat nad pořízením psa a chtěla bych se tady zeptat, jaké plemeno byste doporučili, protože informace v encyklopediích jsou občas hodně zavádějící.
4) neměl by být "hyperaktiv" podobný třeba borderce, měly by mu stačit dvě cca. hodinové procházky denně + vyvenčení
5) snadno cvičitelné plemeno, ale nepožaduji vrcholové výkony v poslušnosti - měl by bez problémů zvládnout základní poslušnost
6) pokud by psa bavily nějaké aktivity, třeba agility, stopy apod. nemám s tím problém a budu jedině ráda
Se psy mám zkušenosti, se dvěma rotvajlery jsem prošla ZVV2 bez problémů a u rodičů jsme měli špice :)
JM.
Peruansky nahac osrsteny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Michal.K
napsal(a):
Dobrý den,
JM.
Jestli máte v domě výtah, nebo bydlíte v přízemí, tak se mrkněte na bulmastifa.

Michal.K
napsal(a):
Bydlíme ve třetím patře a bez výtahu :( Takže musím vyloučit všechna těžká plemena, klouby by mi to neodpustily :(.
To je samozřejmé. Taky jsem ho musela oželet ze stejných důvodů.
Co byste řekli na toho RR? Nejsem si jistá, jak s těmi zvířaty a celkově je to teď módní plemeno, bojím se povahy... chtěla bych psa - samce, lépe se mi s nimi pracuje, ale u RR se bojím, aby mi neustále nezkoušel "lézt na záda". Znám asi tři a všichni jsou naprosto nezvládnutí. Ale samozřejmě to je majiteli. Jaký na něj máte názor? :).

Co flat? Takové mírumilovné pohodové plemeno a s tím línáním to asi nebude žádná tragédie. Naše kamarády doma sem tam čísnou a nepamatuji si, že bych si od nich z pomazlení odnesla chlup.

janajana65
napsal(a):
Jsou hodně aktivní, nebo ne? :).
Asi jak kdo. Pár jich známe (centrum Prahy) - přes týden vydrží relativně v klidu, večer venčení hodinu až hodinu a půl, sem tam míček, ale nic ve stylu borderky. O víkendu se s nimi jezdí na výlety, různé aktivity a tak. Co se bavíme, tak doma nějaký ten parůžek apod. Nikdo si nestěžuje a psi vypadají v pohodě.

RR bych nedoporučovala v žádném případě, v okolí jich máme desítky ale znám pouze jednoho člověka který je dovedl zvádnout a krom toho třetí patro, je to velký a dost těžký pes. Flat je velice aktivní lovecký pes, takže ke kočkám a drobným zvířatům, za mě ne. krom toho potřebuje lovecké vyžití. Co třeba střední knírač, krátkosrstá kolie, český strakatý pes, ono krátkostrstých neloveckých psů které člověk případně unese do třetího patra moc není. Pokud by vám nevadila srst co třeba polský nížinný ovčák, má ho známá a je to dost dobrý pes.

Když střední a krátkosrstý, tak pokud byl navržen střední knírač, mohl by připadat v úvahu i německý pinč.
Srst - hladkosrstý se jeví do bytu jako lepší volba než dlouhosrstý, ale z hlediska úklidu to tak není. Krátké chlupy jsou poměrně tvrdé a zapíchají se všude - do koberců, do čalouněného nábytku, a ve výsledku se mnohem hůř uklízejí než dlouhé chlupy, které jdou vysát...
janajana65
napsal(a):
Jsou hodně aktivní, nebo ne? :).
My teď máme 10ti měsíční štěně před barákem a po hře s mým hafanem prý úplně odpadne. Jinak s ním chodí majitelé tak na dvě hodiny ven (procházet se, házet klacíky a cvičit) a flatovi to úplně stačí - po zbytek dne pak chrápe. Podle mě je to lenoch.
Jsem trapná, ale zkusím to
Nelíbil by se vám náš Cash? Pokud teda netrváte na plemeni a štěňátku?
Cash je roční kříženec, přiměřeně aktivní, obrovský mazel, vážící 20kg...
Kočky a morčata by ho zezačátku asi hodně zajímali, ale věřím, že by si rychle zvyknul, je to obrovský šprt a je hodně šikovný...
Máme ho v útulku už od léta a je ho vážně škoda...

Lexaurin
napsal(a):
RR a kocky? Mrknete k cemu se pouzival
Znám RR osobně 2. Takže můžu napsat jen zkušenosti s těmito jedinci. Kamarádka má RR, bude mu za pár týdnů 7 let a je naprosto bezproblémový a hodný. Řekla bych dobře vychovaný. Vychází v pohodě s ostatními psy (doma mají ještě druhého psa) a před rokem si pořídili koťátko. Jsou spolu všichni doma, spí v jednom pelechu i s kočkou. Žádný problém nebyl, akorát ze začátku se trochu honili po domě tak je několik týdnů v době nepřítomnosti oddělovali od kočky (kotěte). Ale nenapadal ji. To vůbec. Je s PP.
Když si hraje s mým LR tak na ně musíme dávat hodně pozor protože RR má rád ostřejší hry. A jednou mu nechtěně prokousl ucho. Ale jsou kámoši.
Druhého má sestřenice, na jaře mu budou 3 roky a taky je v pohodě. Nekonfliktní, umí si hrát i s malými psy. Je opatrný. Je teda akčnější a celkově divoký, ale to bude i věkem, teprve dospívá, konkrétně s kočkou nevím jak to mají. Taky je s PP.

Cane Croso
Thajský ridgeback.

hlozi
napsal(a):
Jsem trapná, ale zkusím to
Nelíbil by se vám náš Cash? Pokud teda netrváte na plemeni a štěňátku?
Cash je roční kříženec, přiměřeně aktivní, obrovský mazel, vážící 20kg...
Kočky a morčata by ho zezačátku asi hodně zajímali, ale věřím, že by si rychle zvyknul, je to obrovský šprt a je hodně šikovný...
Máme ho v útulku už od léta a je ho vážně škoda...
Nejste trapná. Je to moc hezký pes. Jen tak jsem prošla navrhovaná plemena...Když je někomu jedno, jestli dalmatin, nebo RR, Cash je pro něj ideál !