jelu
napsal(a):
Nedávno jsem psal, že si jedu pro fenku... Paní psíky a fenky rozprodala, na mě tak nějak zapoměla .
Stalo se.
Kdyby někdo věděl o kříženci : český strakatý + něco, nebo border kolie + něco - ozvěte se
DĚKUJU.
Proč kupujete štěňata neurčitého původu, když máme plné útulky, kde můžete adoptovat? Často i za celkem bezvýznamnou částku, když nepočítám některé konkrétní organizace, které, kromě té šílené buze_race, které jsou schopny, si účtují ještě šílené částky...
Svého vysněného byste tam určitě našel. Proč někam nezajedete, případně nekouknete na stránky?
Atheira
napsal(a):
Proč kupujete štěňata neurčitého původu, když máme plné útulky, kde můžete adoptovat? Často i za celkem bezvýznamnou částku, když nepočítám některé konkrétní organizace, které, kromě té šílené buze_race, které jsou schopny, si účtují ještě šílené částky...
Svého vysněného byste tam určitě našel. Proč někam nezajedete, případně nekouknete na stránky?
Jsou k mání krásní a milí pejsci
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69490290/Stene.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69469067/Stenata-Borderkolie.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69448170/Daruji-pejsky.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69404476/Darujeme-stene.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69286723/Stenatka.php
Já bych dala za křížence max tu cenu očkování nebo adopční poplatek prověřené organizaci těch 1500 max.
Atheira
napsal(a):
Když ta štěňata už jsou na světě - proč by si je nemohl koupit? Má počkat, až budou v útulku, aby to bylo ok?
Sehnat štěně z útulku není tak jednoduché. Jako je jich tam jakoby hodně, ale jsou vesměs zamluvené, když tak vám doporučí jiného psa, než chcete, a když už tam teda jste, tak řeknou, že pro vás psa z důvodu nesmyslu nee. Vlastní opakovaná zkušenost.
Nebo podmínky ohledně kastrací. Někdo s tím nemusí souhlasit.
jelu
napsal(a):
Nedávno jsem psal, že si jedu pro fenku... Paní psíky a fenky rozprodala, na mě tak nějak zapoměla .
Stalo se.
Kdyby někdo věděl o kříženci : český strakatý + něco, nebo border kolie + něco - ozvěte se
DĚKUJU.
Proč sháníte křížence s určitými rodiči? Proč si nepořídíte čistokrevného psa, když víte, jakého byste chtěl?
tapina
napsal(a):
Když ta štěňata už jsou na světě - proč by si je nemohl koupit? Má počkat, až budou v útulku, aby to bylo ok?
Sehnat štěně z útulku není tak jednoduché. Jako je jich tam jakoby hodně, ale jsou vesměs zamluvené, když tak vám doporučí jiného psa, než chcete, a když už tam teda jste, tak řeknou, že pro vás psa z důvodu nesmyslu nee. Vlastní opakovaná zkušenost.
Protože když o štěňata nebude mít producent zájemce, tak si třeba příště rozmyslí krytí (popřípadě nechávání feny bez dozoru či bez kastrace) a nebude vytvářet další takové psy.
tapina
napsal(a):
Vidím to podobně, jako psala asurwic.
A s těmi štěňaty co?
No... když o ně nebude zájem za cenu, kterou prodávající požaduje, buď je udá za méně, zdarma a příště si to rozmyslí, nebo bohužel opravdu skončí v tom útulku nebo netuším, co takového člověka může napadnout. Ale když z toho nic nekápne, lidi si rozmyslí, jestli pro ně má smysl produkovat další.
Že by byla štěňata v útulcích všechna zamluvená se opravdu říct nedá. Ano, asi to bude těžší, než kdyby měl zájem o odrostlejšího nebo staršího psa, ale jde to, když se chce. Problém bývá většinou v tom, že člověk si vybere jedno, to není, tak se nafoukne a do útulku už nechce.
Štěňat k adopci je hafo. Když člověk opravdu chce, tak to své najde.
Podmínky kastrací taky nejsou všude. Mám adoptovanou fenu a pouze jsem podepisovala, že na ní nebudu chovat. Kastrace je na mém uvážení.
A opravdu to není jediný pes z útulku, se kterým mám zkušenost. Je to můj první vlastní, ale celý život mi dělají společnost útulkáči. Vždycky jsme si tam našli toho podle svých představ, několikrát jsme brali staršího, ale osvojovali jsme i štěňata, stejně jako jiní příbuzní, kteří adoptovali.
Když nevyšel první, našel se další, který nám nakonec dělal radost, že jsme na nějaké "vyfouknuté" štěně od někoho, kdo přišel dřív, dávno zapomněli.
tapina
napsal(a):
A s těmi štěňaty co?
Ať si je zájemce třeba nechá, když si je namnožil.
Osobně si myslí, že je lepší, aby jeden vrh zůstal bez zájemců a štěňata poté byla adoptována třeba až z útulku, než každoroční odchovy, z niž ve starším věku do útulku dostane mnohem větší množství psů, kteří mají už menší šanci na umístění. O darování přes inzerát nebo ponechání někde v kotci nemluvě.
Když už jsou ta štěňata na světě, nevidím důvod proč si je od někoho nekoupit, ale max tak do 1500 a očkovaná a odčervená, na tom fakt nevydělají. Ne každý množení kříženců plánuje, prostě se tak stane, poučí se a příště si dají pozor.Taky proto, že ne každý chce mít zdemolovaný byt, platit za veterináře a starat se třeba i o 10 štěňat. Jestli je v útulku štěně, je brzy fuč, nebo je třeba útulek na druhým konci republiky tam si zadavatel asi moc nevybere a třeba nechce dávat 10000 za psa s PP a vystačí si s kříženečkem podobným plemeni.
Zadavateli, projděte inzerci a určitě si pejska vyberete, dřív nebo později.
Nechci se hádat, psů v útulku je mi taky líto, i to, jak to v útulku chodí.
Jenomže, když už tu nějaká štěňata někde jsou, ono asi jde celkem poznat, kdy to bylo "množení" a kdy nějaký error, když už ne na základě toho, co to je za divný mix, tak třeba osobní návštěva napoví.
Jak moc to je dobré pro štěně, nebo pro budoucího majitele, aby se štěně tak nějak "za trest" dostslo do útulku, třeba až v 4 5 měsících, kdy už je fakt jasné, že to u původní chovatele nejde?
Jako jo, je blbý, že to štěně se vůbec narodilo, že jo.
My máme třeba teď štěně, brali jsme si ho asi dřív, než by bylo ok, ale fenu už neměli, zemřela. Ti lidi si asi celkem nemají co rozmýšlet. Štěně perfektní, hezky se o něho starali, krásně se sžili s mojí fenkou, dělá mu náhradní mamku. Bylo by lepší, kdyby zůstalo třeba samo nebo teda bylo dáno někam do útulku?
Taky jsem hledala křížence. Chvíli jsem měla záchvat, že teda nějaké to plemeno, PP, no ale jaké. Křížence mám odjakživa nejradši.
Nafučená, no jasně, tak jako jo, pro mě už to byla ztráta času, když to bylo opakovaně a ve víc útulcích. Primárně jsem ani štěně nechtěla. Ale mám od pohledu problémovou fenu. Nebavilo mě to vysvětlovat víc jak 5*, s pokusy o štěně 7*.2 roky.
Nehody se stávají, ale když si ta štěňata nikdo nevezme co s nimi ? Běhá po zahradě smečka psů která se mezi sebou nadále množí, stejně se následně dostanou do útulku, ale jako odrostlí nebo staří a nevychovaní psi, kteří nebudou mít moc šancí na umístění. Za mě by bylo lepší kdyby se udali, darovali nebo za poplatek jako štěňata, vyjde to nastejno jako adoptovat z útulku.Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se vůbec nenarodili, ale co už.
Sam 90210
napsal(a):
Nehody se stávají, ale když si ta štěňata nikdo nevezme co s nimi ? Běhá po zahradě smečka psů která se mezi sebou nadále množí, stejně se následně dostanou do útulku, ale jako odrostlí nebo staří a nevychovaní psi, kteří nebudou mít moc šancí na umístění. Za mě by bylo lepší kdyby se udali, darovali nebo za poplatek jako štěňata, vyjde to nastejno jako adoptovat z útulku.Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se vůbec nenarodili, ale co už.
V tom s vámi souhlasím, to ano. Jenže taková štěňata je rozumné udávat za úhradu očkování, odčervení nebo jak občas v některých inzerátech bývá "za granule"... Ale ne regulérně prodávat. Jakmile je cena vyšší než 1 000Kč, už mi přijde, že se na těch štěňatech snaží aspoň něco vydělat. A to se mi prostě nelíbí.
Atheira
napsal(a):
V tom s vámi souhlasím, to ano. Jenže taková štěňata je rozumné udávat za úhradu očkování, odčervení nebo jak občas v některých inzerátech bývá "za granule"... Ale ne regulérně prodávat. Jakmile je cena vyšší než 1 000Kč, už mi přijde, že se na těch štěňatech snaží aspoň něco vydělat. A to se mi prostě nelíbí.
1000 1500
Za očkování, odčervení. Očkování odčervení min.500, Čip je třeba kolem 700... Když teda jako byste třeba chtěli nějakou zodpovědnost po původním chovateli.
Podle mě je rozumné si říct aspoň něco, aby to štěně pak neputovato někam jako jen takový rozmar, zvlášť, třeba pokud je malé nebo nějakého takového populárního vzhledu či kombinace...
Nevím no.
Dokud lidi budou mít psy, budou i nechtěná, neplánovaná štěňata. Koukněte, co všechno se děje z nedbalosti, lajdáctví nebo lenosti.
Někteří lidi si to ani nerozmyslí, jak píšete, třeba, kdesi na venkově poblíž krajského města se furt topí štěňata a koťata, kdyžtak se nechají tahat dětem přes prázdniny a pak prostě někam zmizí. Kastrace je sprosté slovo a když tak řešení - příště si koupíme kocoura, psa. A ten lítá po vsi... Někteří lidé outlicitnější, tak se snaží ta štěňata udat. Daruji. Nebo za 500. Bez očkování, odčervení, ničeho, v prachu na dvoře, svrab. Ale kastrovat, líp hlídat, taky nad jejich síly.
Množení za účelem zisku, to už je něco úplně jiného. Na to je potřeba být trochu víc gramotný.
Jediná cesta je prostě zvýšit a vymáhat poplatky za psy u koncových majitelů. Štěňata od určitého data. Daň že psa, jako z auta nebo jakéhokoli jiného požitku. Třeba teda osvobodit ty psy z útulku, důchodce apod. Jinak furt bude poptávka a tím pádem i nabídka.
Atheira
napsal(a):
1 000 je docela nízká hranice. Když nepočítám registraci, čipování, balíčky do nového domova a podobné věci, které se bezpapírových štěňat / kříženců většinou netýkají, tak mi stejně na jedno štěně vždy vyjde cena odchovu nad 7 000 (jídlo, očkování, odčervení, cestování po socializaci, úpravy okolí pro bezpečnost prcků...).
Popravdě bych si i u kříženci klidně zaplatila vyšší cenu, než si brát štěně, které třeba baští zbytky z oběda a pak je prodáváno levně, protože na něj nejsou ani moc velké náklady. Spíš jde o to, že když celý odchov proběhne v pořádku, štěňata páníčky najdou ihned, byť "chovatel" třeba pár tisíc prodělá, tak ho to nedonutí k opatrnosti tak, jako když mu zůstane na krku deset puberťáků. Je to hnusné a zlé, ale je to tak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Atheira
napsal(a):
Možná je ta cena kolem tisíce korun z důvodu toho, že "Lehko nabyl, lehko pozbyl". Ono je to dvojsečné, i nechtěným štěňatům
chce jejich odchovatel zajistit slušný domov a když je někdo ochotný dát za štěně aspoň tu tisícovku, nevyhodí ho hned, jak mu vyhrabe první díru na zahradě, případně rozkouše první pantofel.
A kdo ochová štěňata v bytě, tomu nějaká tisícovka odchov nezaplatí.
Proto jsem uvedla těch tisíc korun. Zadarmo by si ho taky mohl vzít kdekdo. Jednou se tu něco podobného už řešilo u diskuze na téma dočasek a útulků.
Je nutné si NĚCO říct, právě aby se toho nechytil kdekdo, kdo to ani nemyslí vážně. Když to ale bude o poznání víc, hromada lidí si radši vezme psa z množky za pár šupů. Však si vemte, co se tu vyvádí kvůli adopčním poplatkům 4 000Kč... To mi řekněte, kdo si tedy vezme vořecha za 7 000Kč.
Ještě jsem neviděla inzerát na štěňata vořechů, kdy by inzerent nabízel psy už čipované. Takže beru v potaz, že jsou nabízena štěňata, která jsou očkovaná, odčervená. Jestli někdo štěňata rovnou očipuje, je jasné, že i to si nechá zaplatit, tím pádem je pak cena vyšší.
napsal(a):
Možná je ta cena kolem tisíce korun z důvodu toho, že "Lehko nabyl, lehko pozbyl". Ono je to dvojsečné, i nechtěným štěňatům
chce jejich odchovatel zajistit slušný domov a když je někdo ochotný dát za štěně aspoň tu tisícovku, nevyhodí ho hned, jak mu vyhrabe první díru na zahradě, případně rozkouše první pantofel.
A kdo ochová štěňata v bytě, tomu nějaká tisícovka odchov nezaplatí.
A že všechny ty inzeráty, kdy lidi mají štěňata, protože neuhlídali fenu, jasně vypadají, že jsou to bytoví psi...
Většina toho "neuhlídání" je právě z toho důvodu, že si ta fena lítá po zahradě, kde se za ní může stavit kdejaký psisko. Člověk, co ji má v bytě, jí má asi víc na očích. Ty inzeráty bytových psů jsou právě častěji o tom, že mini slečna jorková, Fifinka, našla ženicha - tedy její majitelé jí ho našli, protože je úžasná a skvělá a je nutné po ní mít štěňátka...
Atheira
napsal(a):
Tak každý má tu hranici jinde, pro mě je 1000-1500 přijatelná cena za očkovaného a odčerveného psa, navíc je to taky trochu pojistka, že si štěně nevezme nějaké individuum, nebo překupník a jestli ta štěňata nežijou jenom z vody, ten dotyčný chovatel ve výsledku na tom taky zrovna nevydělá. A jestli si ten chovatel příští odchov rozmyslí - tak jak jsem řekla, ne každý chce mít podělaný byt, nebo i zahradu, vstávat během noci a dobré 2 měsíce bandu štěňat živit, hezky rychle si příští odchov rozmyslí.
Atheira
napsal(a):
A že všechny ty inzeráty, kdy lidi mají štěňata, protože neuhlídali fenu, jasně vypadají, že jsou to bytoví psi...
Většina toho "neuhlídání" je právě z toho důvodu, že si ta fena lítá po zahradě, kde se za ní může stavit kdejaký psisko. Člověk, co ji má v bytě, jí má asi víc na očích. Ty inzeráty bytových psů jsou právě častěji o tom, že mini slečna jorková, Fifinka, našla ženicha - tedy její majitelé jí ho našli, protože je úžasná a skvělá a je nutné po ní mít štěňátka...
Zase si vemte, že těch bytových psů je dnes hafo, čivavu nebo yorka má v bytovce každý druhý, tam jsou ty nehody taky možné, třeba když se sejdou lidi někde venku, jdou grilovat vezmou sebou i psy a stane se to hned. Jasně pak je tu i ten další případ ve stylu "chceme po Fifince štěňátko" ale to lidem nevysvětlíte, ale pořád to beru jinak, než když někdo prodává čistokrevnou čivavu bez pp za 7000...z lásky.
Atheira
napsal(a):
Proto jsem uvedla těch tisíc korun. Zadarmo by si ho taky mohl vzít kdekdo. Jednou se tu něco podobného už řešilo u diskuze na téma dočasek a útulků.
Je nutné si NĚCO říct, právě aby se toho nechytil kdekdo, kdo to ani nemyslí vážně. Když to ale bude o poznání víc, hromada lidí si radši vezme psa z množky za pár šupů. Však si vemte, co se tu vyvádí kvůli adopčním poplatkům 4 000Kč... To mi řekněte, kdo si tedy vezme vořecha za 7 000Kč.
Ještě jsem neviděla inzerát na štěňata vořechů, kdy by inzerent nabízel psy už čipované. Takže beru v potaz, že jsou nabízena štěňata, která jsou očkovaná, odčervená. Jestli někdo štěňata rovnou očipuje, je jasné, že i to si nechá zaplatit, tím pádem je pak cena vyšší.
To mi řekněte, kdo si tedy vezme vořecha za 7 000Kč.
Třeba já. Můj první vořech byl 7 500, druhý ještě více. Znala jsem už dlouhou dobu rodiče, pracovně se mi oba moc líbili, věděla jsem, jak je o štěňata postaráno a jezdila jsem za prckama prakticky pořád.
"Chovatelům" se po nechtěném spojení přihlásili zájemci sami z řad jejich známých ještě před potvrzením březosti, proto se rozhodli, že potrat nebude. Jinak by do odchovu nemělo cenu jít, aby pak někde na internetu nemuseli shánět páníčky pro celý vrh. To bohužel platí poslední dobou nejen pro vořechy, ale i pro papíráky - nemnožit, když to nikdo doopravdy nechce.

Atheira
napsal(a):
Jasně, že těch zahradních neuhlídaných fen bude víc, ale
i městská fena se může utrhnout, vysmeknout z obojku. Znám případ feny žijící v přízemí, nakrytou v noci u postele, případ feny, nakryté uvázané u nárazníku auta, když majitel ležel pod ním a cosi kutil... To se nechci dohadovat, to jen pro inspiraci majitelům fen .
O fenách nakrytých přes pletivo plotu, kotce ani nechci psát.
asurwic
napsal(a):
To mi řekněte, kdo si tedy vezme vořecha za 7 000Kč.
Třeba já. Můj první vořech byl 7 500, druhý ještě více. Znala jsem už dlouhou dobu rodiče, pracovně se mi oba moc líbili, věděla jsem, jak je o štěňata postaráno a jezdila jsem za prckama prakticky pořád.
"Chovatelům" se po nechtěném spojení přihlásili zájemci sami z řad jejich známých ještě před potvrzením březosti, proto se rozhodli, že potrat nebude. Jinak by do odchovu nemělo cenu jít, aby pak někde na internetu nemuseli shánět páníčky pro celý vrh. To bohužel platí poslední dobou nejen pro vořechy, ale i pro papíráky - nemnožit, když to nikdo doopravdy nechce.
Dobře, vy byste si vzala voříška za takovou částku. Mně by taky nedělalo problém dát takové peníze, pokud bych viděla, že se do něj takové finance skutečně vložily. Na druhé straně jsou tu už starší vlákna, kdy se tady strašně vyvádí, jak si ta a ta organizace dovolí říct za psa třeba 5 000 Kč - a to to není štěně, které je očkované, odčervené, normálně živené a většinou zdravé, ale za řadu z nich byly právě ty výdaje vyšší než za "běžný provoz" štěněte - ať už kvůli různým veterinárním zákrokům atd...
Ano, jsou experti (asi tu radši nebudu konkrétně jmenovat), co si za štěně, které odčervili a poskytli mu nekompletní očkování, nic dalšího navíc, jelikož sice bylo odhozené, ale vlastně ještě v rámci možností v pořádku, mají jej v dočasce 14 dní, řeknou 4 500kč, což už je podle mě přehnané, ale takhle to samozřejmě nechodí všude, přesto se lidi staví na zadní, jakmile by měli za psa bez PP dát vyšší částku.
Za mě je prostě rozumné platit skutečné náklady, které byly na to štěně vynaloženy. Jakmile chce někdo až podivně moc navíc, už to smrdí.
napsal(a):
Jasně, že těch zahradních neuhlídaných fen bude víc, ale
i městská fena se může utrhnout, vysmeknout z obojku. Znám případ feny žijící v přízemí, nakrytou v noci u postele, případ feny, nakryté uvázané u nárazníku auta, když majitel ležel pod ním a cosi kutil... To se nechci dohadovat, to jen pro inspiraci majitelům fen .
O fenách nakrytých přes pletivo plotu, kotce ani nechci psát.
Nepopírám, že i takové věci se stávají. Nicméně řekla bych, že přesně ty situace, kdy jinak zodpovědní majitelé měli prostě smůlu, jsou spíš jen kapkou v moři nezodpovědného jednání a cíleného množení.
Atheira
napsal(a):
Dobře, vy byste si vzala voříška za takovou částku. Mně by taky nedělalo problém dát takové peníze, pokud bych viděla, že se do něj takové finance skutečně vložily. Na druhé straně jsou tu už starší vlákna, kdy se tady strašně vyvádí, jak si ta a ta organizace dovolí říct za psa třeba 5 000 Kč - a to to není štěně, které je očkované, odčervené, normálně živené a většinou zdravé, ale za řadu z nich byly právě ty výdaje vyšší než za "běžný provoz" štěněte - ať už kvůli různým veterinárním zákrokům atd...
Ano, jsou experti (asi tu radši nebudu konkrétně jmenovat), co si za štěně, které odčervili a poskytli mu nekompletní očkování, nic dalšího navíc, jelikož sice bylo odhozené, ale vlastně ještě v rámci možností v pořádku, mají jej v dočasce 14 dní, řeknou 4 500kč, což už je podle mě přehnané, ale takhle to samozřejmě nechodí všude, přesto se lidi staví na zadní, jakmile by měli za psa bez PP dát vyšší částku.
Za mě je prostě rozumné platit skutečné náklady, které byly na to štěně vynaloženy. Jakmile chce někdo až podivně moc navíc, už to smrdí.
"Na druhé straně jsou tu už starší vlákna, kdy se tady strašně vyvádí, jak si ta a ta organizace dovolí říct za psa třeba 5 000 Kč"
Takové organizace určitě nějaké náklady mají a je každého věc za jakou částku psa nabídnou, nebo jakou částku jsou lidé ochotní za psa dát, otázkou ale je, jakou naději mají takoví psi na umístění. Když si lidé raději koupí štěně bez pp za 5k místo adopce starého, mnohdy nějak nemocného psa za poplatek v řádech tisíců.
Atheira
napsal(a):
Nepopírám, že i takové věci se stávají. Nicméně řekla bych, že přesně ty situace, kdy jinak zodpovědní majitelé měli prostě smůlu, jsou spíš jen kapkou v moři nezodpovědného jednání a cíleného množení.
A podle vaší logiky - vinen je tím ten, kdo si toho psa pořídil.
Ano.
Ať už kapky z moře, nebo výsledku nezodpovědnosti či ziskuchtivosti. I ti majitelé psů s PP a psů z útulků a zejména pak majitelé hodných a hezkých psů jsou viní. A ti úplně nejvíc. Protože pak každý trouba chce podobě hezkého a hodného psa, stejně jako je potřeba mít spoustu jiného.
tapina
napsal(a):
A podle vaší logiky - vinen je tím ten, kdo si toho psa pořídil.
Ano.
Ať už kapky z moře, nebo výsledku nezodpovědnosti či ziskuchtivosti. I ti majitelé psů s PP a psů z útulků a zejména pak majitelé hodných a hezkých psů jsou viní. A ti úplně nejvíc. Protože pak každý trouba chce podobě hezkého a hodného psa, stejně jako je potřeba mít spoustu jiného.
Když si myslíte, že jsem přesně tohle řekla, tak si to myslete. Tohle už nemá smysl.
Jako, na co jsou psi s PP? Kromě pár služebních, asistenčních apod.
Na nic.
Ať už je to sport či šlechtění, všechno to je zbytný luxus. Proč nezakázat množit jakékoli psy, dokud se nevyprázdní útulky? A když ne zakázat, tak, jak to na spoustě věcí vidíme, něco na tom vydělat a ty slabší zredukovat.
Atheira,
já chápu, jak to myslíte, jenomže tím, nevzít si nějaké narozené voříšky, kdesi že zahrady, aby teda skončili výchovně v útulku, tím se to fakt nevyřeší.
tapina
napsal(a):
Ne nemyslím si, že jste to řekla.
Ale je to výsledek té logiky.
Mám dojem, že si úplně nerozumíme, tak tedy ještě jednou shrnu, co jsem vlastně myslela.
Když už se stane, že jsou štěňata na světě, tak co se dá dělat, je na místě najít jim dobré majitele. Když tedy člověk nemnoží záměrně, zděsí se představy, že by měl mít doma partu zdivočelých torpéd a po tom, co jim věnuje adekvátní péči a budou dostatečně stará, půjdou do nových domovů. Náklady vynaložené samozřejmě nový majitel zaplatí, nebo alespoň většinovou část z nich. Nicméně napálit si cenu záměrně vyšší, že když už jsem to pohnojil, tak na tom vydělám. Nebo namnožit si stěňata za tím účelem, aby z toho rovnou něco káplo, to je mi hodně proti srsti.
Blbě jsem se vyjádřila hned v prvním příspěvku, to uznávám. Koupit křížence ano, ale záleží, za jakou cenu. A když prostě někde zadáte poptávku se zněním: Koupím křížence border kolie, když zrovna bordery se množí jako na běžícím pásu v mnoha případech hlavně proto, že je po nich poptávka, je pak jen otázka, kolik nabídek takových štěňat vzniklo právě za účelem na nich vydělat.
To je celý. Teď už si aspoň trochu rozumíme?
tapina
napsal(a):
Na nic.
Ať už je to sport či šlechtění, všechno to je zbytný luxus. Proč nezakázat množit jakékoli psy, dokud se nevyprázdní útulky? A když ne zakázat, tak, jak to na spoustě věcí vidíme, něco na tom vydělat a ty slabší zredukovat.
Atheira,
já chápu, jak to myslíte, jenomže tím, nevzít si nějaké narozené voříšky, kdesi že zahrady, aby teda skončili výchovně v útulku, tím se to fakt nevyřeší.
Zakázat množit psy bez pp a množit jen psy s pp...V tom vidím smysl já...

tapina
napsal(a):
Na nic.
Atheira,
Zbytečný luxus? To si komunisti řekli taky. O psech (a tak chov některých plemen, po druhé světové válce vymizel), i o koních (a tak se počty koní po druhé světové válce prudce snížily, chovat je na tah bylo luxusem, protože traktor toho zvládl mnohem víc, lidem bylo vštěpováno, že jízda na koni je buržoazním přežitkem, na tak chov jezdeckých koní se udržel v několika málo hřebčínech)...
Já bych to posuzovala dost individuálně. Štěně křížence bych si klidně koupila za cca tu 1000. Pokud by někdo neuhlídal jednou fenku a měl třeba 10 štěňat, starali by se o ně hezky, očkované, odčervené, odběr v 8mi týdnech, popřípadě i čipované, majitelé to neměli vubec v úmyslu, klidně bych jim těch 1500 dala. Pokud by byla štěnata od lidí, kteří chtěli dát své úžasné fence třeba bordery jednou štěnátka a aby si jedno nechali a sprsknou to se sousedovým labradorem, prootže je to tak hodný pes, tak tam byhc si to nevzala vůbec. Pokud by šlo o nehodu, tak ano. Takového klasického křížence bych si vzala za těch 500Kč. Na tom opravdu nikdo nevydělá a myslím, že si rád rozmyslí, jestli u fenku příště uhlídá. Chtěla bych vidět prostředí, kde štěnda vyrůstají a proč ty štěnata vznikly, popřípadě, jestli je to poprvé nebo, že tu fenu nechávají běhat po vesnici a nosí domů štěnata každý půl rok. Vše je to o lidech a prostě se to může stát, já bych si klidně křížence vzala, jak takhle nebo z útůlku.
Atheira
napsal(a):
Mám dojem, že si úplně nerozumíme, tak tedy ještě jednou shrnu, co jsem vlastně myslela.
Když už se stane, že jsou štěňata na světě, tak co se dá dělat, je na místě najít jim dobré majitele. Když tedy člověk nemnoží záměrně, zděsí se představy, že by měl mít doma partu zdivočelých torpéd a po tom, co jim věnuje adekvátní péči a budou dostatečně stará, půjdou do nových domovů. Náklady vynaložené samozřejmě nový majitel zaplatí, nebo alespoň většinovou část z nich. Nicméně napálit si cenu záměrně vyšší, že když už jsem to pohnojil, tak na tom vydělám. Nebo namnožit si stěňata za tím účelem, aby z toho rovnou něco káplo, to je mi hodně proti srsti.
Blbě jsem se vyjádřila hned v prvním příspěvku, to uznávám. Koupit křížence ano, ale záleží, za jakou cenu. A když prostě někde zadáte poptávku se zněním: Koupím křížence border kolie, když zrovna bordery se množí jako na běžícím pásu v mnoha případech hlavně proto, že je po nich poptávka, je pak jen otázka, kolik nabídek takových štěňat vzniklo právě za účelem na nich vydělat.
To je celý. Teď už si aspoň trochu rozumíme?
Ale jo, já Vám rozumím.
Myslím si, že už to pomalu opadá. Jo, teď budou chvíli plné útulky od těch, co měli psa na zkoušku před dítětem, je teď taková silná generace.
Ale pak to zas opadne.
Psi žijí 10 15 let.
Teď už není v ulicích tolik štěňat, co bývalo, co psi umřou, noví se tolik nepořizují.
Třeba před takovými 7 10 12 lety byl Jack russel teriér bez PP i třeba za 12tis i víc. Teď těžko. Labradoři, čivavy, občas se něco vyloupne, něco extra - Merle a čoko, ale to se časem zredukuje samo. Dřív toho byly fakt mraky, obyčejné, víc vořechoidní, daleko vyšší částky, než teď. Sytí se tedy útulky. Ale jak říkáte, pro ty množiče už to výchova bude, když neprodají.
Lorie161
napsal(a):
Zakázat množit psy bez pp a množit jen psy s pp...V tom vidím smysl já...
Hmm něco na tom je, ale když i chovatele nemohou udat půlroční štěňata, nebo mají každý rok stejné spojení nijak úspěšných psů je taky na pováženou, nemyslím si že je nutné množit za každou cenu
napsal(a):
Zbytečný luxus? To si komunisti řekli taky. O psech (a tak chov některých plemen, po druhé světové válce vymizel), i o koních (a tak se počty koní po druhé světové válce prudce snížily, chovat je na tah bylo luxusem, protože traktor toho zvládl mnohem víc, lidem bylo vštěpováno, že jízda na koni je buržoazním přežitkem, na tak chov jezdeckých koní se udržel v několika málo hřebčínech)...
Však.
O tom to je.
Když je tady tak přepsováno, že to představuje problém.
V této zemi je problém tolik věcí a celkově rychle tam někam podobně zas spějeme.

Ani po masáži fauny a dalších médií nevím proč pp, kromě nepodpory velkochovů, to je nanic, ale ne vyřešitelné trochu svéprávným kupcem - snad vidím jak se chovatel k malým chová, to mi stačí.
PP je teda třeba pro lovecké a tam, kde je jedinců málo nebo hodně kvalitních. Jestli teda ty závody a tak..
Ani služební psy pp nepotřebují. Takže já už vůbec ne. A kolik že stojí pes, než jde ke kupci ?
No to záleží, jestli je s tím výše uvedeným svrabem a podvýživou a parvovirozou, nebo je to šťastná kulička, co na zavolání jménem přiběhne a kníká, když ji odnášíte z domova. Za psa, co mi sedne i svým chovatelem, dám kolik uznám za vhodné.
A zadarmo nechci nic, vždy jim něco dám. Protože pokud je pes ok, něco je to stálo.
PP podle mě nezvyšuje cenu psa. A psi nejsou ohrožený druh.
tapina
napsal(a):
Ale jo, já Vám rozumím.
Myslím si, že už to pomalu opadá. Jo, teď budou chvíli plné útulky od těch, co měli psa na zkoušku před dítětem, je teď taková silná generace.
Ale pak to zas opadne.
Psi žijí 10 15 let.
Teď už není v ulicích tolik štěňat, co bývalo, co psi umřou, noví se tolik nepořizují.
Třeba před takovými 7 10 12 lety byl Jack russel teriér bez PP i třeba za 12tis i víc. Teď těžko. Labradoři, čivavy, občas se něco vyloupne, něco extra - Merle a čoko, ale to se časem zredukuje samo. Dřív toho byly fakt mraky, obyčejné, víc vořechoidní, daleko vyšší částky, než teď. Sytí se tedy útulky. Ale jak říkáte, pro ty množiče už to výchova bude, když neprodají.
"Jo, teď budou chvíli plné útulky od těch, co měli psa na zkoušku před dítětem, je teď taková silná generace."
OT: moje známá nemůže otěhotnět a dostala "úžasnou" radu pořídit si psa. Prý si tím "nastartuje mateřské pudy" a snáze pak otěhotní. Jsem zvědavá, co s tím psíkem bude, až zabřezne (ta moje známá ). Znám ji jako velmi lehkovážnou osobu...
fikovnice
napsal(a):
"Jo, teď budou chvíli plné útulky od těch, co měli psa na zkoušku před dítětem, je teď taková silná generace."
OT: moje známá nemůže otěhotnět a dostala "úžasnou" radu pořídit si psa. Prý si tím "nastartuje mateřské pudy" a snáze pak otěhotní. Jsem zvědavá, co s tím psíkem bude, až zabřezne (ta moje známá ). Znám ji jako velmi lehkovážnou osobu...
prý zabřezne
Sam 90210
napsal(a):
Hmm něco na tom je, ale když i chovatele nemohou udat půlroční štěňata, nebo mají každý rok stejné spojení nijak úspěšných psů je taky na pováženou, nemyslím si že je nutné množit za každou cenu
To ano, ale je chovatel a chovatel že ano? Já mám teď doma 3měsíční štěně s pp, plemeno je celkem drahé, bez pp se nestydí říct i 15tisíc, takže je jasné že s pp se přes 20tisíc přehoupne, ale bezvadnej servis ze strany chovatele, ve smlouvě jasně napsané, že pokud se nedejbože stane situace kdy bude muset pes pryč, jako první ho mám nabídnout chovatelce, nepovinná vyšetření, odvod peněz fin. úřadu, takže takový chovatelé ano, bohužel ne všichni jsou takový a množí co nejčastěji jen kvůli výdělku, mimochodem, já fenu uchovňovat nebudu, štěňata nechci, ani nevidím důvod proč by je měla mít...
Kdyby si kupovali psi jen s pp, člověk už by si to dobře rozmyslel, dokud budou psi tak snadno dostupní, tak útulky budou pořád plný...

tapina
napsal(a):
Však.
O tom to je.
Když je tady tak přepsováno, že to představuje problém.
V této zemi je problém tolik věcí a celkově rychle tam někam podobně zas spějeme.
Přepsováno je zejména kříženci a bezpapíráky, tedy zase kříženci.

napsal(a):
Ani po masáži fauny a dalších médií nevím proč pp, kromě nepodpory velkochovů, to je nanic, ale ne vyřešitelné trochu svéprávným kupcem - snad vidím jak se chovatel k malým chová, to mi stačí.
PP je teda třeba pro lovecké a tam, kde je jedinců málo nebo hodně kvalitních. Jestli teda ty závody a tak..
Ani služební psy pp nepotřebují. Takže já už vůbec ne. A kolik že stojí pes, než jde ke kupci ?
No to záleží, jestli je s tím výše uvedeným svrabem a podvýživou a parvovirozou, nebo je to šťastná kulička, co na zavolání jménem přiběhne a kníká, když ji odnášíte z domova. Za psa, co mi sedne i svým chovatelem, dám kolik uznám za vhodné.
A zadarmo nechci nic, vždy jim něco dám. Protože pokud je pes ok, něco je to stálo.
PP podle mě nezvyšuje cenu psa. A psi nejsou ohrožený druh.

Sam 90210
napsal(a):
prý zabřezne
Tak když můžou být těhotné feny, proč by nemohla být březí ženská ?