Ahoj, mám labradora holku 1,5 roku. Co se týká povelů sedni, lehni, pac, hlas, zůstaň tak vše na 90%. přivolání na poli bez ostatních psů bez problémů, za srnou se ohledne, ale na druhé zavolání běží ke mě. Horší je to s cizími pejsky, ¨. Na volno ji pouštím, když opravdu nikde žádný pes není, to by neposlechla, ale dá se tomu vyvarovat. Horší problém máme, když ji vedu na vodítku a mam ji co udržet, když kolem prochází pes nebo štěká za plotem. Mám co dělat ji udržet. Pamlsky ty nepomáhají, ani maso, která jsme zkoušeli na cvičáku. Prosím jak ji to odnaučit, jediné co trochu zabírá je klacek, ale nechci přes tresty. Prosím o radu jak nejlépe psa motivovat, aby si nevšímal ostatních psů.
Ahoj, máme stejný problém, mám také 1,5 roku starého labíse, řešíme to už přibližně 3/4 roku, možná déle. A řekla bych, že pokroky děláme, ale pomalu, asi to bude tím, že jsem stále začátečník a učím se za pochodu. Takže motivátor - pro vás klacek. Je potřeba si se psem co nejvíce hrát, než třeba pustíte svého hrát. U nás máme povel čekej, ke mně nemáme šanci, nespustí že psa oči, ale čekej nám zatím stačí. Což jsme učili nejdříve na vodítku, pak na stopovacce, pak na stopce u psa, pak na volno atd.. Odměna je i hra se psem, ale nejprve si hrajeme spolu, odvolávám na hračku až když vím, že přijde, odvolání ze hry máme už konečně tak na 90%, odvolávala jsem tak, že jsem běžela jiným směrem, třeba s tím klackem. A řeknu, tak jdeme. Mezi hrou se psem chci aby mě vnímal, takže hračky, popřípadě procvičim nějaký povel a pustím hrát. Nějaký ke mně v přítomnosti psa ani nezkouším, kvůli tomu jsem si ho hodně pokazila, takže máme čekej apod..
A s tím procházením kolem psa a plotu. Taky děláme tak, že odhadní vzdálenost, kdy ještě vnímá, dám povel třeba sedni, v ruce mám motivator, třeba u nás provaz, ale musíte co nejdřív, dokud ještě vnímá, to třeba jde i toho plotu. Pokud táhne, zabořím nohy do země a čekám, dokud začne vnímat, třeba tam budu stát 30 minut, dnes jsme měli na nose haravku, tak jsme stáli asi 5 minut. Pak se probudil, řekla jsem ke mně, pochválila, prohráli jsme si, šli dál, pokud zase táhne, změna směru a pak zase otočka, motivator v ruce, a zase odměňuji hlavně teda hrou. Nevím jestli to dělám dobře, ale děláme to tak. Za toho 3/4 roku, nevybíhá za psy, počká já ho podrzim, buď jde na vodítko (pohrajem si) nebo si jde očuchat a pohrát, pokud svolí majitel, ale samotného aby prošel ho nepustím, protože vylitne, a máme 90% odvolání od hry, občas má takové výpadky, ale vede si dobře.
natalka123
napsal(a):
Ahoj, mám labradora holku 1,5 roku. Co se týká povelů sedni, lehni, pac, hlas, zůstaň tak vše na 90%. přivolání na poli bez ostatních psů bez problémů, za srnou se ohledne, ale na druhé zavolání běží ke mě. Horší je to s cizími pejsky, ¨. Na volno ji pouštím, když opravdu nikde žádný pes není, to by neposlechla, ale dá se tomu vyvarovat. Horší problém máme, když ji vedu na vodítku a mam ji co udržet, když kolem prochází pes nebo štěká za plotem. Mám co dělat ji udržet. Pamlsky ty nepomáhají, ani maso, která jsme zkoušeli na cvičáku. Prosím jak ji to odnaučit, jediné co trochu zabírá je klacek, ale nechci přes tresty. Prosím o radu jak nejlépe psa motivovat, aby si nevšímal ostatních psů.
Já jen doufám, že ten klacek je na hraní a ne na uhození psa.
Jinak jak píše Andrysek - cvičit, být trpělivý a fixovat hafana na sebe.
Jen doplním, že s čím více psy si bude mít možnost hrát (a Vy ji budete od nich odvolávat... nebo o odvolání alespoň usilovat), tím větší pokroky budou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andrýsek3
napsal(a):
Ahoj, máme stejný problém, mám také 1,5 roku starého labíse, řešíme to už přibližně 3/4 roku, možná déle. A řekla bych, že pokroky děláme, ale pomalu, asi to bude tím, že jsem stále začátečník a učím se za pochodu. Takže motivátor - pro vás klacek. Je potřeba si se psem co nejvíce hrát, než třeba pustíte svého hrát. U nás máme povel čekej, ke mně nemáme šanci, nespustí že psa oči, ale čekej nám zatím stačí. Což jsme učili nejdříve na vodítku, pak na stopovacce, pak na stopce u psa, pak na volno atd.. Odměna je i hra se psem, ale nejprve si hrajeme spolu, odvolávám na hračku až když vím, že přijde, odvolání ze hry máme už konečně tak na 90%, odvolávala jsem tak, že jsem běžela jiným směrem, třeba s tím klackem. A řeknu, tak jdeme. Mezi hrou se psem chci aby mě vnímal, takže hračky, popřípadě procvičim nějaký povel a pustím hrát. Nějaký ke mně v přítomnosti psa ani nezkouším, kvůli tomu jsem si ho hodně pokazila, takže máme čekej apod..
Jo hned po přečtení dotazu jsem měla téměř dejavu...
Pro zadavatelku...Andrýsek to zvládla myslím na výbornou, takže bych s klidným svědomím její rady vyzkoušela...
Hlavně počítat s tím, že se pes nezmění za týden...chce to obrnit se trpělivostí, zatnout zuby a se psem pracovat, i když zkraje to možná bude vypadat tak, že to nemá účinek, chce to vydržet...
Tak trpělivosti s ní mám dost a dost. Vše se naučila bez problémů. Nejhorší prostě zvládnout pejsky v okolí nás, už to má takhle odmalička. Pes je prostě přitažlivější než já, když má volno a já se jí třeba schovám, tak je nepříčetná, začne běhat, kňučet a hned mě hledá i když má zajímavější věc na práci. Najde mě a má radost, ale když vidí psa tak prostě na ni nic nefunguje. Někdy projde kolem plotu úplně v pohodě, a někdy, když druhý pes začne opravdu dorážet tak je nepříčetná a mám co dělat ji udržet nebo prostě za psem uteče. Kolikrát si říkám zda nemám pořídit EO, ale pořád jsem proti tomu. Paní co cvičí psy, mi říká ať vydržím, že je prostě mladá a časem to bude lepší a lepší. Nejhorší, lidi v okolí si už ukazujou na hlavu, že ji mám mít zavřenou, když neposlechne, ale když ji budu mít zavřenou doma tak z ní nebude nic a bude celý život zavřená doma a to já nechci. Snažím se ji brát všude.
natalka123
napsal(a):
Tak trpělivosti s ní mám dost a dost. Vše se naučila bez problémů. Nejhorší prostě zvládnout pejsky v okolí nás, už to má takhle odmalička. Pes je prostě přitažlivější než já, když má volno a já se jí třeba schovám, tak je nepříčetná, začne běhat, kňučet a hned mě hledá i když má zajímavější věc na práci. Najde mě a má radost, ale když vidí psa tak prostě na ni nic nefunguje. Někdy projde kolem plotu úplně v pohodě, a někdy, když druhý pes začne opravdu dorážet tak je nepříčetná a mám co dělat ji udržet nebo prostě za psem uteče. Kolikrát si říkám zda nemám pořídit EO, ale pořád jsem proti tomu. Paní co cvičí psy, mi říká ať vydržím, že je prostě mladá a časem to bude lepší a lepší. Nejhorší, lidi v okolí si už ukazujou na hlavu, že ji mám mít zavřenou, když neposlechne, ale když ji budu mít zavřenou doma tak z ní nebude nic a bude celý život zavřená doma a to já nechci. Snažím se ji brát všude.
EO prosím ne, na co? U tohohle.
Když nejde se s pár lidmi třeba domluvit, abyste mohla trénovat, zkuste jít na cvičák, ne kvůli tomu, co se tam dělá, ale kvůli tomu, že je tam kolem mraky psů a všichni musí poslouchat, soustředit se na páníčka. Třeba chvilku tam budete vypadat jak trubka, ale nikdo vám to za zlé mít nebude, po čase si fenka zvykne, že jsou psi okolo, někteří si jí všímat nebudou, někteří na tom budou hůř jak vy.
Nebo jsou různá společná venčení, tam se na vás taky nikdo zlobit nebude, řeknete to dopředu, někdo vám pomůže.
natalka123
napsal(a):
No, tak na cvičáku je v klidu, fixovaná na mě. pes ji tam nezajímá. Když vyjdeme ven tak je jak smyslu zbavená. Je to poděs. Já doufám, že ji to věkem přejde.
Nedoufejte a pracujte jako my.
Hrajte si v přítomnosti psa se svým s hračkou, pak ho puste, přivolávejte, zase pohrát, učte povel čekej, aby nevybíhal. Jde to pomalu, ale jde to!
Psi jsou pro ní důležití, ale v musíte být víc.
natalka123
napsal(a):
No, tak na cvičáku je v klidu, fixovaná na mě. pes ji tam nezajímá. Když vyjdeme ven tak je jak smyslu zbavená. Je to poděs. Já doufám, že ji to věkem přejde.
Děláte tam i takové ty uličky, míjení se? Jsou tam furt jedni a ti samí psi?
Asi se tam chováte jinak, děláte něco jinak, proto to v reálu nefunguje...
Tak psi se na cvičáku střídají, chodíme kolem sebe a vše v pořadku. Pes si všíma mě. Proto se spíš snažím ji všude brát, aby si zvykala a učit ji v reálném životě než za plotem areálu. Bohužel má jen ten problém s ostatními pejsky. Pes na procházce nebo za plotem je bohužel lákavější než já či aport nebo pamlsek. Jinak je pes dá se říct poslušný a hlídá si mě. Kam jdu já tak i pes.
Na volno se více jak dvacet metrů nevzdálí...
""""""""""""""""""""""""""""""""
Moje labradorka se pohybovala taky takhle
daleko, možná i 50m.
Přišla k nám v 6 letech, když jsem ji poprvé pustila,
myslela jsem, že už ji neuvidím .
Nesnášela jsem to.
Byla jsem zvyklá, že NO se držel u mne.
Čubina ale měla perfektní přivolání.
Moje se pohybuje od stěněte na volno a vždy dal jak dvacet metrů neodejde, když je tech dvacet metrů tak se zastaví koukne kde jsem a běží ke mě. Tam mě oběhne a běží si dál a tohle dělá celou procházku, když má volno. vždy se otačí a sleduje kde jsem. právě se ji snažím schovávat jak bude reagovat. a vždy to mete zpět a hledá mě.
natalka123
napsal(a):
Tak psi se na cvičáku střídají, chodíme kolem sebe a vše v pořadku. Pes si všíma mě. Proto se spíš snažím ji všude brát, aby si zvykala a učit ji v reálném životě než za plotem areálu. Bohužel má jen ten problém s ostatními pejsky. Pes na procházce nebo za plotem je bohužel lákavější než já či aport nebo pamlsek. Jinak je pes dá se říct poslušný a hlídá si mě. Kam jdu já tak i pes.
Myslím, že na to jdete špatně. Učíte jenom nevšímání si psů a upoutávání pozornosti na vás. To je celkem o ničem, i když se to dnes považuje asi za vrchol výcviku. Vy ale potřebujete, aby si fenka všímala ostatních psů a uměla se v jejich přítomnosti chovat. To upoutáváním pozornosti na sebe opravdu nedosáhnete. Zkuste jí přestat uplácet různými odměnami a na ně jí lákat, ale učte jí, co chcete, aby dělala. ˇAť se klidně na psy dívá, ale nevyšiluje u toho. Dá se to dosáhnout.
scylla
napsal(a):
Myslím, že na to jdete špatně. Učíte jenom nevšímání si psů a upoutávání pozornosti na vás. To je celkem o ničem, i když se to dnes považuje asi za vrchol výcviku. Vy ale potřebujete, aby si fenka všímala ostatních psů a uměla se v jejich přítomnosti chovat. To upoutáváním pozornosti na sebe opravdu nedosáhnete. Zkuste jí přestat uplácet různými odměnami a na ně jí lákat, ale učte jí, co chcete, aby dělala. ˇAť se klidně na psy dívá, ale nevyšiluje u toho. Dá se to dosáhnout.
Scyllo, to už je snad u vás klasika. "Dá se toho dosáhnout", ale že byste zadavatelce poradila JAK?
koňadra
napsal(a):
Scyllo, to už je snad u vás klasika. "Dá se toho dosáhnout", ale že byste zadavatelce poradila JAK?
Také se držíte tradic, jak vidím. Neznám zadavatele, neviděla jsem jejího psa, nevím, proč přehnaně reaguje na psy, tak jak jí mám konkrétně poradit? Na psy neexistuje návod krok za krokem. Jestli zadavatelka něco takového potřebuje a shání, může se obrátit na vyznavače tzv. pozitivní motivace, ti mají na všechno zaručené návody. Jenže málokdy fungují v praktickém životě. Toho, jak se psem pohodově žít, jsem sem napsala už spoustu.
scylla
napsal(a):
Také se držíte tradic, jak vidím. Neznám zadavatele, neviděla jsem jejího psa, nevím, proč přehnaně reaguje na psy, tak jak jí mám konkrétně poradit? Na psy neexistuje návod krok za krokem. Jestli zadavatelka něco takového potřebuje a shání, může se obrátit na vyznavače tzv. pozitivní motivace, ti mají na všechno zaručené návody. Jenže málokdy fungují v praktickém životě. Toho, jak se psem pohodově žít, jsem sem napsala už spoustu.
Jo, tak v tomto zase s vámi (výjimečně) souhlasím. Pořád tady razím teorie, že dotazy typu:
- pes se chová tak a tak, co mám dělat?
- pes kulhá, co mám dělat?
fakt nejsme schopni tady zodpovědět, protože zdravotní problémy patří na veterinu a výchovné na cvičák, nebo alespoň jít k někomu, kdo má se psy více zkušeností a dokáže lépe posoudit, z čeho pramení konkrétní chování konkrétního psa. Protože tady je potřeba hlavně VIDĚT - chování psa i pána a jejich vzájemné reakce. Neboť mnozí majitelé neumí chování psa ani "přečíst" a potom tady popisují něco, co je třeba úplně jinak.
Holt věšteckou kouli nemáme.
Takže beru zpět, že jsem vás osočila, že jste nedala žádnou radu. Akorát, že teda, když nevím (nemůžu vědět) radu, tak nepíši nic - protože "ale učte jí, co chcete, aby dělala. Ať se klidně na psy dívá, ale nevyšiluje u toho. Dá se to dosáhnout" mně přijde takové polovičaté.
Nejlepší rada je tedy doporučit nějakého výcvikáře (cvičák), ale vzhledem k tomu, že pro vás je dobrý cvičák akorát v Rakousku, tak to je těžké.

koňadra
napsal(a):
vždyť to píše:
"Zkuste jí přestat uplácet různými odměnami a na ně jí lákat, ale učte jí, co chcete, aby dělala. ˇAť se klidně na psy dívá, ale nevyšiluje u toho. Dá se to dosáhnout"
tož ať prochází kolem toho plotu s povelem "k noze", nebo "pomalu", nebo cojávím co mají naučené, a odměňuje za ten povel. Zdůrazňuji CO MAJÍ NAUČENÉ = pes už požadované chování má naučené, zná a teď to psu již známé chování spojuji s podnětem cizí pes, neboli psa učím, co v dané situaci má dělat!
Při nácviku - pokud to začne nezvládat, okamžitě otočku, vrátit se tam, kde je v klidu, soustředit se (s pastevcem mám skutečně takový jako uvolňovací a soustřeďující se rituálek jako závodník než vyrazí na trať - neb pro psa to výkon je!) a jít na to znova...
Doporučuji zavést i "povel" třeba "pes", který spojí s tím požadovaným chováním = podnět pro chování = pes (můžeš vyloženě naučit povel "pejsek"= klidný pohled na psa).
Odvádění pozornosti od podnětu jako takové nefunguje, pes podnět vnímat nepřestane.
To je ale zase učení konkrétního chování, povelů, to je trénink, ne život. Myslím, že ta fena potřebuje být vedená, učená. Je asi temperamentní a nebude úplně pevná v nervech, takže spousta pohybu, zvyšování sebevědomí a provozní poslušnosti. S provozní poslušností -. spolehlivou a předvídajícím majitelem, který nečeká, co udělá čuba a pak bude její chování řešit, ale naopak jí řekne, co má dělat a postupně dosáhne toho, že ona se to naučí. K tomu bych přidala spoustu kontaktů s pohovými psy, prostě se jich "přejíst", u záploťáků učit lhostejnost přes hlasovou intonaci majitele.

Vždyť to je totéž...
napsal(a):
Vždyť to je totéž...
Není. To jako kdybyste řekla, že oční kontakt vynucený tím, že pes, pokud se neposadí a nepodívá na majitele tak nedostane misku, není puštěn z vodítka nebo majitel plive pamlsky za podívání se na něj, je totéž jako přirozený oční kontakt, který vznikne vzájemnou komunikací. To je dost zatracený rozdíl.

scylla
napsal(a):
Není. To jako kdybyste řekla, že oční kontakt vynucený tím, že pes, pokud se neposadí a nepodívá na majitele tak nedostane misku, není puštěn z vodítka nebo majitel plive pamlsky za podívání se na něj, je totéž jako přirozený oční kontakt, který vznikne vzájemnou komunikací. To je dost zatracený rozdíl.
Je. Další text je zcela mimo mísu.

rapotacka11
napsal(a):
Na volno se více jak dvacet metrů nevzdálí...
""""""""""""""""""""""""""""""""
Moje labradorka se pohybovala taky takhle
daleko, možná i 50m.
Přišla k nám v 6 letech, když jsem ji poprvé pustila,
myslela jsem, že už ji neuvidím .
Nesnášela jsem to.
Byla jsem zvyklá, že NO se držel u mne.
Čubina ale měla perfektní přivolání.
Můj sestr měl rádius i 100 metrů...stejná situace jako u vás, přišel ke mě ve dvou letech a já také zvyklá, že se ovčanda nevzdálila víc než na deset metrů...po prvním vypuštění z vodítka jsem si říkala, že je prostě pes v pr...
Vzdálenost jsem pak musela upravovat povelem...podle toho, jak byla přehledná krajina.

scylla
napsal(a):
Není, nemůžete srovnávat oční kontakt naučený jako cvik s očním kontaktem, který vznikl na základě komunikace. To je přesně ten rozdíl mezi lidmi, kteří "trénují" život a mezi lidmi, kteří ho se psy žijí.
A co s tím co píšu má oční kontakt dle IPO a vůbec způsob jeho naučení (a mimochodem ani tam není vyžadován)?!
Píšu, že ji mají naučit chování, jaké chtějí, respektive použít v dané situaci chování již dříve naučené, protože učit něco v okamžiku "emočního vzepětí" zvířete je kapku blbost...a ty, že ji mají učit, vést, provozní poslušnost, kdy jí majitel řekne, co má dělat a to dřív, než si čuba vymyslí to svoje...tak fakt už jsem mongol či co, neb to je TOTÉŽ!
scylla
napsal(a):
Není, nemůžete srovnávat oční kontakt naučený jako cvik s očním kontaktem, který vznikl na základě komunikace. To je přesně ten rozdíl mezi lidmi, kteří "trénují" život a mezi lidmi, kteří ho se psy žijí.
Ja tomu trosku rozumim a priznam se, ze jsem fenku hodne"cvicola", precetla mnoho knih atd a fenka pak byla takova porad hyperaktivni, Monza jsem to delala blbe... Ted se, postupem casu ridim spise instinkty, intuici, tolik nepamlskuji, ctu psa, predvidam, a fenka je uvolnenejsi, radeji nez drive si chodi misyo pamlzku s vrteni ocasu pro pomichlovani. Proste nekdy muze byt premier informaci a krecovitost naskldu. Lepe byt prirozenz, spontanni a uvolneny-teda me se naz vztah takto libi vic☺.
napsal(a):
vždyť to píše:
"Zkuste jí přestat uplácet různými odměnami a na ně jí lákat, ale učte jí, co chcete, aby dělala. ˇAť se klidně na psy dívá, ale nevyšiluje u toho. Dá se to dosáhnout"
tož ať prochází kolem toho plotu s povelem "k noze", nebo "pomalu", nebo cojávím co mají naučené, a odměňuje za ten povel. Zdůrazňuji CO MAJÍ NAUČENÉ = pes už požadované chování má naučené, zná a teď to psu již známé chování spojuji s podnětem cizí pes, neboli psa učím, co v dané situaci má dělat!
Při nácviku - pokud to začne nezvládat, okamžitě otočku, vrátit se tam, kde je v klidu, soustředit se (s pastevcem mám skutečně takový jako uvolňovací a soustřeďující se rituálek jako závodník než vyrazí na trať - neb pro psa to výkon je!) a jít na to znova...
Doporučuji zavést i "povel" třeba "pes", který spojí s tím požadovaným chováním = podnět pro chování = pes (můžeš vyloženě naučit povel "pejsek"= klidný pohled na psa).
Odvádění pozornosti od podnětu jako takové nefunguje, pes podnět vnímat nepřestane.
To s tím otáčením jsem ji učila při chuzi u nohy a opravdu to na ní fungovala. Zkusím to tedy i u toho plotu. Když začne vyšilovat u plotu tak ji dam povel sedni, ona sedne a je v klidu, i když pes za plotem ji vyštěkává, ale jakmile řeknu jdeme tak začne prostě na novo. je to těžké, kolikrát jsem asi i nervozní co z toho bude a musím hlavně naučit sebe byt v klidu, protože ten pes to prostě vycítí a i tak se chová. Kolikrát projde kde štěká nebo prochází pes a ona je v klidu, ale někteří pejsci co ji vyštěkávají tak prostě nezvládá, ale to je chůze na vodítku. Na volno prostě reaguje na každého psa se k němu dostat.

"Na volno prostě reaguje na každého psa se k němu dostat. "
ona si chce hrát?