Australský ovčák nebo Chodský pes?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Baja s123

5.1.2017 19:26
Baja s123

XXX.XXX.53.68

Chtěla bych se zeptat které z těchto dvou plemen by bylo pro mě vhodnější. Psovi můžu dopřát cca hodinu procházky + cvičení (se psem bych chtěla dělat agility, dogdancing, dogfrisbee). Pejsek by byl na zahradě ještě se starší kokršpanělkou. Všímám si, že ve svém okolí přibývá agresivnějších australáků, celkem se bojím aby tak nedopadl i ten můj... Opravdu nehodlám tolerovat, aby mi pes vyjížděl po ruce kdykoliv se ho dotknu... (Samozřejmě vím že takoví všichni nejsou!).

Zvire

5.1.2017 19:32
Zvire

XXX.XXX.104.72

Hodinu procházky denně?
Tak to si ho radši nepořizujte

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2017 19:34

Dejte přednost chodskému psu. AUO váš program nebude stačit.
Zřejmě nestačí ani AUO, které znáte. Proto jsou zdánlivě agresivní. Neštěstí AUO ( zvlášt modrých merle ) je to, že vypadají jako miloučtí medvídci. Nejsou, jsou to pořád temperamentní pracovití ovčáci.

5.1.2017 19:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Chodský pes je správná volba. Umí jak lenošit, tak být aktivní. V létě u vody, v zimě ve sněhu. Snáší extrémní počasí. U koní, u ovcí, u dětí i s důchodci. V hospodě, na závodě, na horách, v lese.
Jak si račte přát

Baja s123

5.1.2017 20:26
Baja s123

XXX.XXX.53.68

Zvire napsal(a):
Hodinu procházky denně?
Tak to si ho radši nepořizujte

Kolik času byste mu teda věnoval? Víte né každý člověk je celí den doma. To by australáka nemohl mít nikdo.... Popravdě si myslím, že více jak 70% majitelů australských ovčáků mu ani ty "ubohé" 2 hod. aktivního programu nenabídne...

Baja s123

5.1.2017 20:29
Baja s123

XXX.XXX.53.68

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dejte přednost chodskému psu. AUO váš program nebude stačit.
Zřejmě nestačí ani AUO, které znáte. Proto jsou zdánlivě agresivní. Neštěstí AUO ( zvlášt modrých merle ) je to, že vypadají jako miloučtí medvídci. Nejsou, jsou to pořád temperamentní pracovití ovčáci.

Děkuji za odpověď. Jaký program byste teda vy nabídla? Pro AUO?

5.1.2017 20:30
asurwic

XXX.XXX.36.3

Baja s123 napsal(a):
Kolik času byste mu teda věnoval? Víte né každý člověk je celí den doma. To by australáka nemohl mít nikdo.... Popravdě si myslím, že více jak 70% majitelů australských ovčáků mu ani ty "ubohé" 2 hod. aktivního programu nenabídne...

A pak se ti psi chovají, jak se chovají...

Baja s123

5.1.2017 20:35
Baja s123

XXX.XXX.53.68

asurwic napsal(a):
A pak se ti psi chovají, jak se chovají...

Jasně, když psa mají zavřeného na zahradě a jednou za týden ho jdou vyvenčit. Zrovna takovéhle příklady znám:(
Jinak kamarád má borderu má stejný program jaký jsem napsala a borderka je naprosto v pohodě...

5.1.2017 21:00
Andrýsek3

XXX.XXX.20.242

To by australaka nemohl mít nikdo. Mohl. Ten kdo má ovce.
Fakt hodina denně pro tak aktivní plemeno je žalostně málo. A zbytek dne jen zahrada?

5.1.2017 21:06
asurwic

XXX.XXX.36.3

Andrýsek3 napsal(a):
Fakt hodina denně pro tak aktivní plemeno je žalostně málo. A zbytek dne jen zahrada?

Přesně. Dokonce dvojnásobek nabízeného pohybu je málo i pro mého starého a klidného retrívra. Sice záleží, jak si psa kdo zvykne, ale hodinka vážně není nic moc.

5.1.2017 21:11

Pořiďte si chodského psa.

Baja s123

5.1.2017 21:12
Baja s123

XXX.XXX.53.68

Andrýsek3 napsal(a):

Jenže ovce skoro nikdo nemá.
Psala jsem hodina procházka, další hodina cvičení (agility, dogdancing, dogfrisbee..) a pak když tak hraní...Když budu doma vezmu si ho do domu a budu se mu dále věnovat, samozřejmě že nebude celí den sám trčet na zahradě:).

Neex

5.1.2017 21:19
Neex

XXX.XXX.149.3

Baja s123 napsal(a):
Jenže ovce skoro nikdo nemá.
Psala jsem hodina procházka, další hodina cvičení (agility, dogdancing, dogfrisbee..) a pak když tak hraní...Když budu doma vezmu si ho do domu a budu se mu dále věnovat, samozřejmě že nebude celí den sám trčet na zahradě:).

Ovce skoro nikdo nemá? A uvědomujete si prosím, že je to OVČÁCKÝ pes a pro co byl vyšlechtěn?

Baja s123

5.1.2017 21:26
Baja s123

XXX.XXX.53.68

Neex napsal(a):
Ovce skoro nikdo nemá? A uvědomujete si prosím, že je to OVČÁCKÝ pes a pro co byl vyšlechtěn?

Jasně, ale proto jsou psí sporty, aby to psům nahradilo jejich původní účel a nestrádali kvůli tomu:).

5.1.2017 21:29
australáček

XXX.XXX.39.194

Baja s123 napsal(a):

Predstavte si, že já toho AUO mám, i chodskeho psa, oba s pp. Chodím do práce a představte si, že přes týden min.2 hoďky jsme venku, o vikendu celé dny. Kde to jen jde, béru psy sebou... jestli chcete dát hodinu denně auatralakovi na procházku nebo i tomu chodakovi a zbytek dne ho strcit na zahradu, zapomeňte na tyto plemena a pořiďte si havanskeho psika. Mám fenu a normálně je akční, agility také občas běháme a zároveň dokáže klidně většinu dne pro ležet...jediné co u těch havanaku je nevýhoda je ta hustá srst, blbě se to udržuje... Co se týče australaku, bohužel doplatili na svou modnost, většina chovatelů rve do chovu všechno co má 4 nohy a štěká to...a take málokterý chovatel je natolik seriozni, aby řekl, že pravý australak není milá kulička chlupů...

Neex

5.1.2017 21:39
Neex

XXX.XXX.149.3

Baja s123 napsal(a):
Jasně, ale proto jsou psí sporty, aby to psům nahradilo jejich původní účel a nestrádali kvůli tomu:).

V tom případě ano, ale mělo by to být časově delší. U agility se sice relativně vybije energie, ale doporučuje se dělat až od jistého vyššího věku. Co s pejskem plánujete dělat do té doby? Ta jedna hodinka denně mu do té doby stačit nebude. Stejně tak bych řekla, že to bude i s dogfrisbee, kvůli kloubům při skoku. (nevím to jistě, se psem toto nedělám). Takže máte plán kde do té doby budete vybíjet energii? A co s tím časem, jak jsem pochopila z Vašeho psaní, máte časově náročnou práci, takže najdete si potom ten čas na ten cvičák ať už jenom na trénink agility nebo prostě jen poslušnost?:).

Baja s123

5.1.2017 21:42
Baja s123

XXX.XXX.53.68

australáček napsal(a):
Predstavte si, že já toho AUO mám, i chodskeho psa, oba s pp. Chodím do práce a představte si, že přes týden min.2 hoďky jsme venku, o vikendu celé dny. Kde to jen jde, béru psy sebou... jestli chcete dát hodinu denně auatralakovi na procházku nebo i tomu chodakovi a zbytek dne ho strcit na zahradu, zapomeňte na tyto plemena a pořiďte si havanskeho psika. Mám fenu a normálně je akční, agility také občas běháme a zároveň dokáže klidně většinu dne pro ležet...jediné co u těch havanaku je nevýhoda je ta hustá srst, blbě se to udržuje... Co se týče australaku, bohužel doplatili na svou modnost, většina chovatelů rve do chovu všechno co má 4 nohy a štěká to...a take málokterý chovatel je natolik seriozni, aby řekl, že pravý australak není milá kulička chlupů...

Však ano,2 hoďky venku procházka + psí sporty. Pak když tak hraní a když budu doma tak si ho vezmu do domu a budu se mu dále věnovat:) Rozhodně nebude celý den na zahradě sám. A taky o víkendech bych se mu věnovala celý den. Máme skoro stejný program, tak nechápu proč do toho taháte havanského psíka:).

5.1.2017 21:46

Baja s123 napsal(a):
Děkuji za odpověď. Jaký program byste teda vy nabídla? Pro AUO?

Ráno hodinu na dvoře při práci kolem zvířat, odpoledne 3 hodiny na pastvě, večer hodina kolem zvířat,1x v týdnu mezitím cvičák. Sem tam stopa na pastvině, sem tam výlet.
Teď na 8mi letech už jsme bez zvířat a jsme za hezkého počasí venku skoro celý den, když je škaredě, tak už to nehrotíme.

Baja s123

5.1.2017 21:48
Baja s123

XXX.XXX.53.68

Neex napsal(a):
V tom případě ano, ale mělo by to být časově delší. U agility se sice relativně vybije energie, ale doporučuje se dělat až od jistého vyššího věku. Co s pejskem plánujete dělat do té doby? Ta jedna hodinka denně mu do té doby stačit nebude. Stejně tak bych řekla, že to bude i s dogfrisbee, kvůli kloubům při skoku. (nevím to jistě, se psem toto nedělám). Takže máte plán kde do té doby budete vybíjet energii? A co s tím časem, jak jsem pochopila z Vašeho psaní, máte časově náročnou práci, takže najdete si potom ten čas na ten cvičák ať už jenom na trénink agility nebo prostě jen poslušnost?:).

Do 1,5-2 let se zaměřením na dogdancing. Díky tomu, že s pejskem v téhle době se psím sportům nebudeme přehnaně věnovat, procházky budou delší:).

5.1.2017 21:52
australáček

XXX.XXX.39.194

Baja s123 napsal(a):
Však ano,2 hoďky venku procházka + psí sporty. Pak když tak hraní a když budu doma tak si ho vezmu do domu a budu se mu dále věnovat:) Rozhodně nebude celý den na zahradě sám. A taky o víkendech bych se mu věnovala celý den. Máme skoro stejný program, tak nechápu proč do toho taháte havanského psíka:).

Pokud jsem četla správně v úvodu, tak jste psala hodinu denně, což je rozdíl oproti 2 hodkam i když se to nezdá.. cvičení je fajn, zaměstná hlavu, ale někde musí vybít energii. Je fakt, že bohužel většina AUO už je tak zde generována, že neví co jsou ovce když to přeženu..AUO je závislák na svém člověku, ten můj spí se mnou i v posteli, na zahradě je jen, když on chce jít si hrát na hlidace;-) jen pokud se rozhodnete pro AUO, tak pouze s pp a vybirat kvalitní chovku. Tu třeba poznáte už jen tím, zda si nechávají důchodce, nebo psy nevhodné do chovu. Já jelikož chci AUO do chovu, tak jedu do zahraničí, ale tam za kvalitní štěně 40-50 tis + doprava.

5.1.2017 21:55

australáček napsal(a):
Pokud jsem četla správně v úvodu, tak jste psala hodinu denně, což je rozdíl oproti 2 hodkam i když se to nezdá.. cvičení je fajn, zaměstná hlavu, ale někde musí vybít energii. Je fakt, že bohužel většina AUO už je tak zde generována, že neví co jsou ovce když to přeženu..AUO je závislák na svém člověku, ten můj spí se mnou i v posteli, na zahradě je jen, když on chce jít si hrát na hlidace;-) jen pokud se rozhodnete pro AUO, tak pouze s pp a vybirat kvalitní chovku. Tu třeba poznáte už jen tím, zda si nechávají důchodce, nebo psy nevhodné do chovu. Já jelikož chci AUO do chovu, tak jedu do zahraničí, ale tam za kvalitní štěně 40-50 tis + doprava.

No právě, australákovi se vůbec nebude líbit samotnému na zahradě.

Baja s123

5.1.2017 22:04
Baja s123

XXX.XXX.53.68

australáček napsal(a):

Já jsem myslela 1 hod. procházka a 1 hod. cvičení a pak hraní nebo lenošení:)
Jinak nikdy bych si nekoupila psa bPP... Jen s PP nebo z útulku:).

5.1.2017 23:01

No... Mám polovičního gaučáka a čistého času jsou to cca 4 h denně venku + 3 h, kdy se mu musím věnovat doma. Naštěstí se mnou vaří i uklízí, ale vymýšlet zábavu stejně musím. Kdybych měla psy dva, doma to víceméně odpadá. Víkendy celodenní výlety a tak. Mám relativně šťastného psa a věnuji se mu tak, jak potřebuje, ale je to záhul. Uspokojit australáka a hlavně v mladším věku, to si nedokážu představit. Leda bych nechodila do práce.

6.1.2017 15:15
L(phi)

XXX.XXX.125.67

No... Mám polovičního gaučáka a čistého času jsou to cca 4 h denně venku + 3 h, kdy se mu musím věnovat doma. Naštěstí se mnou vaří i uklízí, ale vymýšlet zábavu stejně musím. Kdybych měla psy dva, doma to víceméně odpadá. Víkendy celodenní výlety a tak. Mám relativně šťastného psa a věnuji se mu tak, jak potřebuje, ale je to záhul. Uspokojit australáka a hlavně v mladším věku, to si nedokážu představit. Leda bych nechodila do práce.

To asi nebude len tak priamociare, ze akcnejsi pes potrebuje x-krat viac casu. Narocna psychicka praca psa vystavi dost rychlo, a zrovna ovciaci sa jej aj chcu venovat. Takze v konecnom dosledku moze byt tazsie a casovo narocnejsie zamestnat basenjiho, nez ovciaka ktory si tu hlavicku pri cviceni ochotne unavi v plnom zapaleni do prace ktoru mu majitel vymysli.

Ale tiez hlasujem za chodskeho psa.

6.1.2017 17:21
Rpsen

XXX.XXX.98.219

Https://youtu.be/JF9WyXLB6K0 ještě rozmyslete zda toto plemeno chcete.

6.1.2017 17:26
Rpsen

XXX.XXX.98.219

A ještě něco k chodskému psuh ttps://youtu.be/obnQ5ihtbIQ.

6.1.2017 18:12
asurwic

XXX.XXX.36.3

Rpsen napsal(a):
Https://youtu.be/JF9WyXLB6K0 ještě rozmyslete zda toto plemeno chcete.

Australský ovčák není australský honácký pes.
ACD bych jednou chtěla já.

6.1.2017 18:37

asurwic napsal(a):

Předešla jste mě. Taky bych napsala "toho chci, toho chci", ale před 10ti lety smajlík.

6.1.2017 18:42
asurwic

XXX.XXX.36.3

Předešla jste mě. Taky bych napsala "toho chci, toho chci", ale před 10ti lety smajlík.

Já už ho chci 20 let, ale stejně na něj podmínky mít ani do budoucna nebudu.

6.1.2017 19:08
Rpsen

XXX.XXX.98.219

asurwic napsal(a):

Trochu jsem se spletl.

6.1.2017 20:09

L(phi) napsal(a):
To asi nebude len tak priamociare, ze akcnejsi pes potrebuje x-krat viac casu. Narocna psychicka praca psa vystavi dost rychlo, a zrovna ovciaci sa jej aj chcu venovat. Takze v konecnom dosledku moze byt tazsie a casovo narocnejsie zamestnat basenjiho, nez ovciaka ktory si tu hlavicku pri cviceni ochotne unavi v plnom zapaleni do prace ktoru mu majitel vymysli.

Ale tiez hlasujem za chodskeho psa.

Psychická únava je samozřejmě nejlepší. Na to jsou bezkonkurenčně nejlepší vzkazy od háravek, to mu stačí 2 hoďky s čenichem nonstop u země a je hotovo. Nebo třeba opravář kotlů jako dnes večer - pořád přemýšlel, co by mu švihnul z tašky, na sundaný kryt kotle nevěřícně zíral, natažený na štaflích kontroloval, co to tam ten pán dělá. Pak ho chtěl stáhnout dolů, že by rád podrbat... Celou hodinu byl od něj klid. No a pase vlastně taky. Jakmile shromáždí smečku, tak psy neustále obíhá, kontroluje a shání dohromady.

6.1.2017 20:31
Terven

XXX.XXX.110.147

Baja s123 napsal(a):

Víte...to, co píšete, tak s bídou stačí mému ročnímu kříženci shih tzu. Lepší by bylo víc.
A je mi jasné, že člověk musí do práce, do školy, musí se starat o rodinu a i o sebe, aby vydržel ten zápřah.
Jenže psovi to nikdo nevysvětlí a on to vyžití skutečně potřebuje. Že 70% lidí dělá něco blbě přece není důvod, že bych to tak měla dělat i já.
Upřímně - když vidím, jak je kříženec malého společenského plemene coby štěně a dorostenec energeticky náročný, obdivuju všechny, kteří zvládnou cokoli akčnějšího tak, aby to bylo šťastné a spokojené - a nezblázní se z toho.

6.1.2017 21:33
tapina

XXX.XXX.211.249

Terven napsal(a):
Víte...to, co píšete, tak s bídou stačí mému ročnímu kříženci shih tzu. Lepší by bylo víc.
A je mi jasné, že člověk musí do práce, do školy, musí se starat o rodinu a i o sebe, aby vydržel ten zápřah.
Jenže psovi to nikdo nevysvětlí a on to vyžití skutečně potřebuje. Že 70% lidí dělá něco blbě přece není důvod, že bych to tak měla dělat i já.
Upřímně - když vidím, jak je kříženec malého společenského plemene coby štěně a dorostenec energeticky náročný, obdivuju všechny, kteří zvládnou cokoli akčnějšího tak, aby to bylo šťastné a spokojené - a nezblázní se z toho.

"jaký si to uděláš, takový to máš"
Netykám Vám, jen mě to tak napadlo, že to k tomu sedí.

Teda, zatím se směju, ale už přemýšlím, jestli si na přes rok nekoupím sáně a nebudu jezdit do vedlejší obce dvojspřežím.

Vždyť to tu vidíte dnes a denně, lidi nemají čas, ani toho psa pořádně nakrmit, popovídat si s ním, jít s ním ven... A to je pes. On je tu přece pro ně. Oni ho koupili, tak ho mají. Někteří blázní. A pak brečí.

6.1.2017 21:43
Terven

XXX.XXX.110.147

tapina napsal(a):
"jaký si to uděláš, takový to máš"
Netykám Vám, jen mě to tak napadlo, že to k tomu sedí.

Teda, zatím se směju, ale už přemýšlím, jestli si na přes rok nekoupím sáně a nebudu jezdit do vedlejší obce dvojspřežím.

Vždyť to tu vidíte dnes a denně, lidi nemají čas, ani toho psa pořádně nakrmit, popovídat si s ním, jít s ním ven... A to je pes. On je tu přece pro ně. Oni ho koupili, tak ho mají. Někteří blázní. A pak brečí.

A to mě už taky napadlo, že si to možná dělám sama
Poskytuju vyžití...možná, kdybych odmala poctivě zvykala na gauč, už jsem mohla mít po starostech

6.1.2017 21:46
tapina

XXX.XXX.211.249

Terven napsal(a):
A to mě už taky napadlo, že si to možná dělám sama
Poskytuju vyžití...možná, kdybych odmala poctivě zvykala na gauč, už jsem mohla mít po starostech

Co gauč. Klec. Granule. Záchodek.
Možná dálkové ovládání.

Však ale kvůli tomu nemáte psa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík