Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono by stačilo, kdyby obce konaly to, co konat mají. Ale to si sousedé stěžují na štěkání a zápach a nic se neděje. Kdyby obce aspoň vymáhaly progresivní poplatek za držení psa. Však i na vsích je 1. pes 100,--, druhý a každý další 200,300,-- - stanovují obce samy, strop ze zákona tuším 1000,--. Třicet psů, 30000,-- ročně ? Ale sousedé si oprávněně stěžují několik let......
napsal(a):
Ono by stačilo, kdyby obce konaly to, co konat mají. Ale to si sousedé stěžují na štěkání a zápach a nic se neděje. Kdyby obce aspoň vymáhaly progresivní poplatek za držení psa. Však i na vsích je 1. pes 100,--, druhý a každý další 200,300,-- - stanovují obce samy, strop ze zákona tuším 1000,--. Třicet psů, 30000,-- ročně ? Ale sousedé si oprávněně stěžují několik let......
Já mám spíš dotaz .... jak budou obce prokazovat ten počet psů a jejich vlastnění. A stejně mi příjde, že nejproblémovější množky pracují v utajení .... psy ve sklepě nikdo nevidí. Jako více hejbnout zadkem, co se týče kontrol to asi jo .... ale jaký nástroj pak použít, aby se neudělal jenom "opruz" - to každej množák ustojí, když je to jenom "bububu". Nejvíc by je odradila finanční ztráta (pokuta) .... ale její vyčíslení je zase na důkazech (kdyby došlo k soudnímu sporu). Nějaký zakazování činnosti nikomu žíly netrhá.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já mám spíš dotaz .... jak budou obce prokazovat ten počet psů a jejich vlastnění. A stejně mi příjde, že nejproblémovější množky pracují v utajení .... psy ve sklepě nikdo nevidí. Jako více hejbnout zadkem, co se týče kontrol to asi jo .... ale jaký nástroj pak použít, aby se neudělal jenom "opruz" - to každej množák ustojí, když je to jenom "bububu". Nejvíc by je odradila finanční ztráta (pokuta) .... ale její vyčíslení je zase na důkazech (kdyby došlo k soudnímu sporu). Nějaký zakazování činnosti nikomu žíly netrhá.
Tak někde by to možná problém byl. Ale každý problém má řešení. Soudní příkaz k domovní prohlídce? Třeba. Ta týraná zvířata by za to určitě stála. I ti psi ve sklepě štěkají a bývají slyšet.
Rodinu s dětmi je možné vystěhovat z bytu. Na majitele psů, kteří neplatí poplatky, páka není?
Navíc, co se objevily a objevují kauzy kolem psů tak : Sousedé si stěžovali, psi terorizovali celou vesnici, vyhládlí dávili slepice......A pořád nejde nic dělat ?
Stodola někde v polích - budiž, ale většina kauz ( neznám všechny ) se odehrávala v civilizaci.

poplatek za psa se platí od 3 měs. věku a to už jsou štěňata tak měsíc a půl pryč ;-)
takže já zaplatím třeba 5 tisíc za držení mého psa, který nikoho neobtěžuje, uklízím po něm (sáčky si kupuji sama, růžové :-) ) a ti, co mají psy ve sklepě, nezaplatí zase nic
a jo, je to kvůli tomu, že obce a svs nekonají, nemají na to lidi, místa atd.
to, co se většinou vidí v tv, to už jsou do očí bijící případy ale převážně nemocných lidí
ti praví množiči na kšeft, ti vidět nejsou
už platí takové to hlášení 5 fen.. a k čemu.. nic nenahlásím..
takže - chytat jako drogové dealery - fiktivní kupující, aktivní přístup, rychlejší vstup do objektů (práva na to jsou)

Fakt platíte 5000,-- za psa ? Kde ? Kolik jich máte ? Ne v domácnosti, ale vy osobně?
Už neplatí ten strop ?
V těch množárnách je i dospělých fen hafo - kdyby měli platit jen za ně. Štěňata od jedné feny se neřeší.
No jo ale jak chcete řešit možky, které nejsou na úplném dně (zápach, obtěžování okolí .... často právě s tím, že majitelé jsou psychicky nemocní)? Tam když se nemůžete svézt na zákonech o týrání, tak si myslím není žádný prostředek jak provést kontrolu v objektu (byt, dům, stodola). Zásah policie je většinou na popud veterinární správy právě s podezřením na týrání zvířat. Myslím, že FÚ by soud k domovní prohlídce povolení nedal jenom na základě podezření z krácení daně .... tam prostě nebude dost relevantních důkazů. A stejně tak - jak obec prokáže, že pes u vás na dvorku je váš, když budete tvrdit, že ho hlídáte dočasně kamarádovi. Obec vám jen tak nemůže vstupovat na váš pozemek a kontrolovat vám zvířata ..... bez zásahu veterinární správy (třeba při infekcích). Můžou vás se psem odchytit venku a jestliže mají vyhlášku o povinném označení psů, můžou vás případně pokutovat. Ale jestliže pes není označen (čip, tetování, známka) může se obec odkazovat pouze na svědectví, že u vás ten pes žije .... ale to si myslím je také případně důkazně nepodložené a soud nepořeší nic.
Tím se chtěla říct, že malomnožitele malej opruz možná vyleká .... ale velkomnožitelé už za ty roky v tom umí chodit.

Zeptejte se kozařů a ovčáků, co všechno musíte hlásit. Co všechno lze a jaké kontroly můžou...Přesný počet přesně označených zvířat, přesně v deníku odkud se vzala. Jestli zvíře není vaše, tak hlášení o dočasném umístění. Kde máte zvíře ustájené, včetně zakreslení chlívku do katastr. mapy. A může se jednat stejně dobře o zájmový chov.
Proč by to nešlo u psů ?

napsal(a):
poplatek za psa se platí od 3 měs. věku a to už jsou štěňata tak měsíc a půl pryč ;-)
takže já zaplatím třeba 5 tisíc za držení mého psa, který nikoho neobtěžuje, uklízím po něm (sáčky si kupuji sama, růžové :-) ) a ti, co mají psy ve sklepě, nezaplatí zase nic
a jo, je to kvůli tomu, že obce a svs nekonají, nemají na to lidi, místa atd.
to, co se většinou vidí v tv, to už jsou do očí bijící případy ale převážně nemocných lidí
ti praví množiči na kšeft, ti vidět nejsou
už platí takové to hlášení 5 fen.. a k čemu.. nic nenahlásím..
takže - chytat jako drogové dealery - fiktivní kupující, aktivní přístup, rychlejší vstup do objektů (práva na to jsou)
..poplatek ze psa úřadu za každý rok 5 000 ?......
napsal(a):
Zeptejte se kozařů a ovčáků, co všechno musíte hlásit. Co všechno lze a jaké kontroly můžou...Přesný počet přesně označených zvířat, přesně v deníku odkud se vzala. Jestli zvíře není vaše, tak hlášení o dočasném umístění. Kde máte zvíře ustájené, včetně zakreslení chlívku do katastr. mapy. A může se jednat stejně dobře o zájmový chov.
Proč by to nešlo u psů ?
U zvířat typu ovce a kozy (hospodářských) je to kvůli infekcím ne? A jestli se nemýlím a dobře jsem poslouchala, taky ty kontroly nechodí přepadově .... hlásí se, ne?
Jako kozu, ovci člověk kvůli pastvě nebo ustájení neschová. Ale neříkejte mi, že králíci atd. se nechovají na "černo" .... z jejich prodeje byste taky měla platit daň (je-li příjem větší). Ale že by králičí množkaře někdo kontroloval o tom nevím a to jich v okolí nám dost.

napsal(a):
Proč by to nešlo u psů ?
Já znám asi tak miliardu kozařů a ovčáků, kteří nehlásí nic. žádné ušní známky, žádný problém.
nedělám si iluze, že na podobnou buzeraci u psů by se nedalo kašlat ještě jednodušeji.

napsal(a):
Fakt platíte 5000,-- za psa ? Kde ? Kolik jich máte ? Ne v domácnosti, ale vy osobně?
Už neplatí ten strop ?
V těch množárnách je i dospělých fen hafo - kdyby měli platit jen za ně. Štěňata od jedné feny se neřeší.
no ne, až jako bude platit ten nový poplatek, aby to bylo citelné.. někde ale už platí dost, nevím které město, ale je to cca 1000 za jednoho a 2000 za každého dalšího ?
problém je, že ty fakt opravdové hrozné množící podniky nejsou vidět a rozhýbat celý aparát..
napsal(a):
Proč by to nešlo u psů ?
Proč by to nešlo u psů ?
...a koček, králíků, morčat, křečků, rybiček, šneků, žížal, švábů ...
napsal(a):
Já znám asi tak miliardu kozařů a ovčáků, kteří nehlásí nic. žádné ušní známky, žádný problém.
nedělám si iluze, že na podobnou buzeraci u psů by se nedalo kašlat ještě jednodušeji.
Měl jsem jednu sezonu na spásání 3 ovce s plombama, a byl to takovej opruz, že už jedině bez.

pan Brouček
napsal(a):
Proč by to nešlo u psů ?
...a koček, králíků, morčat, křečků, rybiček, šneků, žížal, švábů ...
Protože se psy je problém. S křečky, rybičkami.....ne. Nakonec u hadů ta evidence je taky a snad aspoň z části funguje. Švábi - to už je jiné kafe, měli jsme od herpetologa zamořený panelák......

napsal(a):
To, že co Čech to salámista, který každý zákon obejde - to je přece něco jiného. Chtěla jsem jen říct, že zákon a páky u kozařů jsou.
A kdyby bylo s kozami tolik problém jako se psy, pak by se asi zákon a sankce začly uplatňovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Protože se psy je problém. S křečky, rybičkami.....ne. Nakonec u hadů ta evidence je taky a snad aspoň z části funguje. Švábi - to už je jiné kafe, měli jsme od herpetologa zamořený panelák......
Jaký je se psy problém? V ČR nikde nepobíhají a nemnoží se bezprizorní psi. Kočky v menší míře ano, ale taky to není až tak drastický. ČR je co se týče zvířat - mazlíčků velice vyspělá země. Psi jsou tu milováni a byznys kolem nich dává práci obrovskému množství lidí. A to krmením a veterinou počínaje tak byznysem kolem útulků a "ochranářství" konče. Ano, když se přemnoží rybičky, tak je mnoho majitelů spláchne do záchodu (opravdu jsem to nejednou slyšela). Morčata se třeba zkrmí. Psi se ani nespláchnou ani nezkrmí - na ně se začnou pořádat sbírky a pečuje se o ně někdy až je to nezdravý.
Koupí se jim pleny a invalidní vozíčky. Zaplatí se jim bahení koupele a cvičení na balanční podložce. Zaplatí se jim náhrady kloubů. Vždyť ani mnozí lidé nemají to co mají v ČR psi. Tedy velká většina.
Mně tedy fakt nepřijde, že by byli chudáci a že je se psy nějaký problém.
Ano, jistě, taky koukám na nabídky útulků. Smutný obraz jsou starouškové, kteří tam dožívají. Ale já znám i lidské staroušky, kteří dožívají v útulku. Hůř se tedy na ně vybírají peníze, to je fakt...
Je nějaká divná doba - člověk aby se styděl, že odchovává psy! Pomalu je to nějaké stigma!
Napadlo vás někdy, že když se nebudou chovat psi, tak postupně žádní nebudou? Ti co se namnoží samovolně jsou v naší zemi pomalu vzácností, ani na vesnicích už psi nepobíhají jako ještě před deseti lety. A to křižuje celou ČR docela hodně.
Nebo myslíte tím, že se psy je problém to, že jsou chováni v nevhodných podmínkách? Ostatní zvířata ne? Myslím, že všechny ty kozy, ovce, krávy, králíci, slepice by mohli hafanům skutečně hodně závidět!

Jak není se psy problém? Na jedné straně jsou to mazlíci, na druhou stranu nezajištěné napadající potvory, pokálená města ( i když každý psář nosí demonstrativně pytlíky ), není jedna návštěva ve městě, abych si nešlápla. A tak snadno, jak si lidi psa pořídí, tak snadno se ho také zbavuje........Prostě psů je moc !!!

pan Brouček
napsal(a):
Třeba Praha má 1500,- a 2250,- za druhého, v rodinném domě 600,- a 900,- Kč.
K.Vary 1000,- / 1500,-
5000,- je blbost.
....právě....

Moc? Kdo rozhoduje, co je moc? Uděláme nějaké kvóty a buzeraci?
Ano, psa má spoustu lidí tak nějak z leknutí jen proto, že paní Vomáčková má, ale to přece není důvod k zavádění státních regulací a psů na příděl.

napsal(a):
....právě....
A třetí?

napsal(a):
Jak není se psy problém? Na jedné straně jsou to mazlíci, na druhou stranu nezajištěné napadající potvory, pokálená města ( i když každý psář nosí demonstrativně pytlíky ), není jedna návštěva ve městě, abych si nešlápla. A tak snadno, jak si lidi psa pořídí, tak snadno se ho také zbavuje........Prostě psů je moc !!!
Psář? V životě jsem o tom to slově neslyšela maximálně četla.
Když jsem poprvé viděla slovo psář tak mi potom slovo pejskar připadá jako nadávka.

Je to úplně přehledné :
Pejskař má pejska, psář má psa ( a kapsář má plné kapsy ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.121
napsal(a):
To ze u hadu frci evidence jste vzala kde? Povinny jsou akorat papiry u citesu, a i tam se u tech co maj jen zlutej papir na to dost kasle. A je povinnost nahlasit ze doma chovam jedaky, plus kontrola zda je dostatecna ubikace a zabezpeceni. A i u jedaku na to tak pulka chovatelu zvysoka vime co. Zbytek hadu nelze nijak dohledat ci registrovat. Od uzovek, stromaku az po obri skrtice. Kazdymu je fuk kolik a ceho kdo ma a kolik ceho a kam odlifruje.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To ze u hadu frci evidence jste vzala kde? Povinny jsou akorat papiry u citesu, a i tam se u tech co maj jen zlutej papir na to dost kasle. A je povinnost nahlasit ze doma chovam jedaky, plus kontrola zda je dostatecna ubikace a zabezpeceni. A i u jedaku na to tak pulka chovatelu zvysoka vime co. Zbytek hadu nelze nijak dohledat ci registrovat. Od uzovek, stromaku az po obri skrtice. Kazdymu je fuk kolik a ceho kdo ma a kolik ceho a kam odlifruje.
No vidíte, tak i hadaři v tom mají b.ordel.
Jako téma hezké...ale hodně daleko mimo realitu.
Když si vzpomenu, jaké obstrukce byly ohledně přístupu kontrolních pracovníků ke kotlům, když se sousedovi zdá, že pálíte pneumatiky, polité naftou, tak si velmi živě představuji, jak bude další kontrolní pracovník/ice prohledávat obydlí a hledat a kontrolovat registrované a neregistrované psy.
Já bych udělala ještě mezi kraji na hlavních tazích silničních, železničních a vodních cest celnice, kde by se to taky kontrolovalo, aby ti psi necourali sem a tam bez toho, aby o tom velký bratr věděl.
A pokud majitel nedokáže ke každému psékovi předložit průkaz původu do devíti generací, ověření nejméně pěti podpisy chovatele, veterináře, rozhodčích, velkého bratra a majitele, okamžitě nemilosrdně utratit. Jen nevím, jestli jenom toho psa, nebo prostě i ty lidi.
A myslím, že by si to zasloužilo zřídit alespoň jedno nové ministerstvo.
Ach jo - psi žijí s lidmi tisíce let, a kdyby uměli číst, začnou toho brzy těžce litovat.
Říká se, že současnost je pro západní civilizaci historicky nejhojnějším, nejšťastnějším a nejbohatším obdobím. Tak holt si ty problémy prostě musíme vymýšlet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.121
napsal(a):
No vidíte, tak i hadaři v tom mají b.ordel.
Hele ani ne. Jen proste nelze spolehlive identifikovat konkretni zvirata takze veskere registry jsou k prdu. A ne kazdej had jde cipovat. Nicmene z vrhu 40mimin se dospelosti muze dozit klidne jen pulka. A dalsi jina specifika. Ale teraristi maj jednu vyhodu a dost velkou oproti pejskarum. Spatnej chovatel se odkope hodne rychle sam. Zvirata od nej mivaj problemy a chcipaj. Jak se tohle roznese nekoupi od nej uz nikdo. Nehlede na to ze ve spatnejch podminkach se ani nerozmnozej.

mám teda jeden dotaz:
proč tu pořádáte hony na lidi, kteří přijdou a řeknou - mám psa bez pp
??? co je na tom špatně ? fakt jen kazí kšeft ?
v tomhle vlákně se pořád opakuje názor několika množitelů, jak psi nejsou problém a alibisticky se vyjímají prasata, ovce, kozy, slepice
je tu člověk, který množí, i když pro ně nemá majitele, a další zas svého psa nezvládá a přesto ho použije v chovu
co vadí poctivému člověku třeba na registraci štěňat ? při prodeji je přeregistruje na nové majitele a hotovo.. účtenku od rohlíku si pomalu vydupu a od psa ne ?!
co tak moc vadí ? dům máte registrovaný, septik musí mít doklad, komín doklad, občanka má číslo, pas, telefonní operátoři vše vidí, email dáte kdekomu kvůli 2% slevě, čísla kreditek uložená v chrome passwords, souseda udám ale mně samotné to stejné vadí :-)
co tak začít každý sám u sebe
než říkat "ono to nejde"

nesnáším "ono to nejde"
každý rozhovor čechů tak končí
"no jo s tim nic neuděláme mějte se hezky paní kadrnožková"

na kontrolu registrací je tu MP a v některých městech to normálně funguje, ale lepší je zapadat do stáda

njn, když mně vadí už to, co je. právě různý doklady a povinný kontroly a účtenky od nákupu si ze zásady neberu.
jo, ještě to zaveďte u zvířat a tuplem tady nebude k žití
napsal(a):
njn, když mně vadí už to, co je. právě různý doklady a povinný kontroly a účtenky od nákupu si ze zásady neberu.
jo, ještě to zaveďte u zvířat a tuplem tady nebude k žití
no, to je těžké, mnoho lidí tvrdí, že další povinné kontroly, doklady, účtenky a čipy nevadí, protože kdyby to mělo zachránit jen jeden život, tak to stojí za to a má to cenu
Vždyť přece není co tajit, ne?

ale vždyť to u zvířat je
jenomže ne pod 3 měsíce věku, a není na to jeden registr, ale každý obecní/.. úřad
bodlinka, za Norinku platíte také přece :-)

napsal(a):
ale vždyť to u zvířat je
jenomže ne pod 3 měsíce věku, a není na to jeden registr, ale každý obecní/.. úřad
bodlinka, za Norinku platíte také přece :-)
mno, když jí bylo půl roku, tak jsem šla na úřad a tam mi řekli, že tenhle rok už je to jedno, že přece nebudu platit za čtyři měsíce.každopádně u nás na vsi je to bez lejster, bez čipu a silně na pohodu.
nesrovnatelně menší vopruz než vyplňovat nějaký oficiální hlášení, jako ty tabulky u ovcí. vůbec se to nedá srovnat s nějakým povinným registrem. fuj, to by tak scházelo. morčata a slepice nechcete? ráno a večer bych se podívala, co chcíplo, co se narodilo a co se přestěhovalo do mrazáku a podle toho bych vyplnila včasné hlášení, to by tak bylo, aby nebyl pořádek. kočky a psi by stačili snad jednou do týdne, tam se množství tak rychle nemění

napsal(a):
A třetí?
...co třetí? .......reagovala jsem, že se mi nezdá těch 5000 korun jak psala megí.....

napsal(a):
...co třetí? .......reagovala jsem, že se mi nezdá těch 5000 korun jak psala megí.....
No třetí pes.

napsal(a):
No třetí pes.
.....ale jo, to jsem pak pochopila....

Jak nezná? Třetí 2.250,--

napsal(a):
:-) a čtvrtý ? :-)
znám tam jen jednu paní, co má víc jak dva psy - 5ks
a tak je přihlásila na vsi
ale aspoň někde hlášení jsou
to, co píše bodlinka, hm, tak paní na úřadu to netrápí, tak co už :-) u nás to též nikoho netrápí, ale o ves dál už problém mají a tak jednají... ale přece to nenechám dojít tak daleko, nebo mi je fakt všechno jedno ? dokud někdo neubližuje přímo mně, není to můj problém :-)
vyšší poplatek ale tenhle problém neřeší, štěkanátka jsou toho věku již adoptovaná
a zachránit aspoň jen jeden život ? a to mělo být vtipné, sarkasmus, ironie, tragikomické či co ? :-) buď vám bezpp množení vadí nebo nevadí
pak nevím, co se tu v každém vlákně furt do bezpp téměř celé osazenstvo ibauny opírá
aby bylo dost lidí na včasné účinné řešení těch, budou vyšší daně anebo ty daně za psy, nebo hlavně si budete muset zvolit někoho jiného.. a to je docela hloupost zas, protože vlastně my žádná jiná pravidla a kontroly nechceme, my vlastně nic nechceme, nám nic nevadí :-)
napsal(a):
Ještě jednou:
1500,- za prvního, a 2250,- každý další
první = pes
druhý = druhý
třetí = další
čtvrtý = další
pátý = další
šestý = další ..........
Neexistuje poplatek "třetí pes".
Jen "pes" a "druhý a další".
Pokud je psů víc než 2, ja každý navíc ten "další".
To je jak s dětma tady.
pan Brouček
napsal(a):
Ještě jednou:
1500,- za prvního, a 2250,- každý další
první = pes
druhý = druhý
třetí = další
čtvrtý = další
pátý = další
šestý = další ..........
Neexistuje poplatek "třetí pes".
Jen "pes" a "druhý a další".
Pokud je psů víc než 2, ja každý navíc ten "další".
To je jak s dětma tady.
Aha, takže když mám doma čtyři psy, tak paní Novákové neřeknu, to je ten můj čtvrtý pes, ale to je ten další pes, víte? Paní Nováková si o mě bude myslet, že neumím počítat ani do čtyř.
Každý přece říká druhé, třetí dítě. Druhé auto, třetí manželka. Tak proč by neměl říkat druhý, třetí, čtvrtý pes?
"Další" pes může být, pokud mi první umře a já si pořídím dalšího. Ale pořád to bude můj druhý nebo třetí nebo X tý pes.
sisi58
napsal(a):
Aha, takže když mám doma čtyři psy, tak paní Novákové neřeknu, to je ten můj čtvrtý pes, ale to je ten další pes, víte? Paní Nováková si o mě bude myslet, že neumím počítat ani do čtyř.
Každý přece říká druhé, třetí dítě. Druhé auto, třetí manželka. Tak proč by neměl říkat druhý, třetí, čtvrtý pes?
"Další" pes může být, pokud mi první umře a já si pořídím dalšího. Ale pořád to bude můj druhý nebo třetí nebo X tý pes.
Bóóóóže ...
Každý ať si říká co chce. Já píšu, že zákon nezná poplatek (a neumožňuje tak progresi) za třetího či čtvrtého psa.
Znova a pomalu:
----------------------------------------------
Bavíme se o poplatcích za psa, konkrétně o tom, jestli může být poplatek za psa 5 000,-, a konkrétní otázka, jestli tak vysoký poplatek by nemohl být u třetího psa kvůli progresi.
----------------------------------------------
prosím nepokračujte dokud si nebudete jistá, že chápete problém ...
Poplatky ze psa upravuje "Zákon o místních poplatcích".
Ten zná jen 2 "sazby": (první) pes (až 1500,-), a "druhý a každý další pes" kde může obec horní hranici sazby zvýšit až o 50 %.
Z toho vyplývá, že zákon neumožňuje progresi u třetího psa, protože žádná sazba "třetí pes" není možná.
Takže z hlediska zákona jsou 2 sazby - "pes" a "druhý a každý další pes".
Zákon tedy počítá: pes, druhý pes, další pes, další pes ... tzn., že třetí pes je z pohledu Zákona o místních poplatcích "druhý a další pes", stejně jako čtvrtý, pátý ...
Z POHLEDU ZÁKONA!
I kdybyste měla psů 30, nemůžete za žádného platit víc než 2250,- Kč. a to ještě pouze v případě, že ten první stojí 1500,-, a druhý i třicátý pes musí být za stejnou cenu.

Mě už v první třídě naučili, že za dvojkou je trojka."Další" volá sestřička u doktora a je to třeba 150tý.

/Facepalm/
No a z hlediska zákona je druhý, třetí, čtvrtý, pátý, desátý, padesátý i miliontý prostě další pes.

jenomže
já napsala 5 tisíc
jak orionka říkala, že by to chtělo vyšší poplatky
já že poctivě zaplatím 5 za každého (prosím, jaké to je pořadí, "každý" ?) a ti sklepmistři by stejně zas neplatili nic
by mi nezbylo na granule a saola chce prachy pod stromek, všichni něco chcou, níc, nic hlásit nebudu, registrovat nebo co, na jaře už nezaseju a občanku taky vyhodim

To přijdu takhle na úřad a ohlásím : Mám dalšího psa. Co udělá úřednice? Zeptá se Kolikátý to je? Třetí.
( Ne, nejsem úplně tupá a znění zákona chápu. Ale každý další má i své pořadí. )
Podobný rozhovor : Mám nového psa. Kolikátý to je? Další. No, ale kolikátý?

saola
napsal(a):
A teď si představte třeba šestnáctkovou soustavu: tam je sice za dvojkou trojka, ale za devítkou áčko. Tj. desátý pes bude "A".
Tak to jsme fakt v 1.A. nebrali.

co kolikátý, ale hlavně jestli máte dva nebo kolik žijících ;-)
OT (i když..) - orionka, chodíte koukat na takové to zasedání zastupitelstva ?

saola
napsal(a):
A teď si představte třeba šestnáctkovou soustavu: tam je sice za dvojkou trojka, ale za devítkou áčko. Tj. desátý pes bude "A".
no nene, ten je první, ale jenom v šestnáctkové s pp

napsal(a):
jenomže
já napsala 5 tisíc
jak orionka říkala, že by to chtělo vyšší poplatky
já že poctivě zaplatím 5 za každého (prosím, jaké to je pořadí, "každý" ?) a ti sklepmistři by stejně zas neplatili nic
by mi nezbylo na granule a saola chce prachy pod stromek, všichni něco chcou, níc, nic hlásit nebudu, registrovat nebo co, na jaře už nezaseju a občanku taky vyhodim
Jenomže : Já nemínila vyšší poplatky všeobecně. Poplatky si stanovuje každá obec sama. Jen strop je daný.
Tak musíte být u vás hodní a budete mít poplatky nízké a žádných 5000.
Ještě nadzvednu pana Bé : Ten snížený poplatek v rodinném domě, to je taky pěkná.....Okolo sídliště uličky rodinných domů. Kde myslíte že venčí domkaři? No přece v sídlišti : "Přece si ho nenechám s.rát na zahradě" A myslíte, že se ohne a sebere?
No a někteří to mají vylepšené - jen otevřou vrátka.
( Závist mnou necloumá, u nás na vsi platím 40,--, venčíme na pastvině a heč - nesbírám, proti kravám máme malinký bobeček )
napsal(a):
To přijdu takhle na úřad a ohlásím : Mám dalšího psa. Co udělá úřednice? Zeptá se Kolikátý to je? Třetí.
( Ne, nejsem úplně tupá a znění zákona chápu. Ale každý další má i své pořadí. )
Podobný rozhovor : Mám nového psa. Kolikátý to je? Další. No, ale kolikátý?
Mám nového psa.
Kolikátý to je?
Šestý.
Aha, takže druhý a další ... tak to dělá 2250,- ... zastavte s v přízemí na pokladně.
A na dokladu bude položka ... hádejte ... MÍSTNÍ POPLATEK DRUHÝ A DALŠÍ PES - 2250,-.

mám nového psa, šestého, jednoho, tak zaplatím ne 1500 jako všichni ostatní, ale 2250, protože jsem vyjímečná
nebo proč ?
:-)

pan Brouček
napsal(a):
Tady pozor!
Už by někdo mohl začít pochybovat, že to jenom hrajete.
Protože jsou tu takové, co to nehrají.
mám nového psa
a co jako
to si ta úřednice má zavolat panu Broučkovi, aby se dověděla, kolikátý pes to je
koho zajímá, že je nový
Vy to určitě nehrajete, Vás doma prostě jenom nikdo neposlouchá
chudák no
napsal(a):
co kolikátý, ale hlavně jestli máte dva nebo kolik žijících ;-)
OT (i když..) - orionka, chodíte koukat na takové to zasedání zastupitelstva ?
Ten zákon je opravdu paskvil. Mělo tam být samozřejmě jasně napsáno, že se platí jen za opravdové, a žijící psy.
Znáte poslance, zase podcenily rozložení IQ v populaci.
Nebo to byl záměr odrbat lidi? Víte kolik lidí platí třeba za plyšáky? Pes je prostě pes a obecná vyhláška zní jasně.
napsal(a):
mám nového psa
a co jako
to si ta úřednice má zavolat panu Broučkovi, aby se dověděla, kolikátý pes to je
koho zajímá, že je nový
Vy to určitě nehrajete, Vás doma prostě jenom nikdo neposlouchá
chudák no
Tak zrovna vy jsem myslel, že to hrajete ...

pan Brouček
napsal(a):
Tak zrovna vy jsem myslel, že to hrajete ...
jste udělal úplně hloupý příklad a je to moje vina

...no a neni nahodou to, cemu se tady chechtate jeden z nastroju "proti mnozeni"?
Fifinka ma stenata (majitele bydli v panelaku na Praze 10), papiry nemaji (ale to je celkem fuk). Dve ze ctyr krasnych milouckych stenat i pres super roztomile inzeraty s priznivou cenou, krasnou fotkou a popisem zarne budoucnosti stale cekaji na majitele.
Nikdo se ovsem nehlasi.
Majitele Fifinky stoji pred rozhodnutim. Narvat je do igelitky a pohodit na poli, u utulku, nebo zajit na urad a k vetovi - stenata radne prihlasit, nechat nacipovat, ockovat..., zaplatit poplatek, dostat znamku a bud dal hledat nove majite, nebo si psiky rovnou nechat?
A joooo - pockat. On ten vet neco stoji. Cipovani taky a prihlaseni taky neni zadarmo.
A) majitele Fifinky a dvou stenat se rozhodnou zaplatit Veta (ockovani), cipy, stenata nahlasit na mestske casti (pokud to dobre chapu tak je to i s Fifi prijde na 6 000,-?)
B) majitele Fifinky zaplati Veta, cipy, ale hlasit nic nebudou
C) majitele Fifinky se vykaslou na vsechno a budou hledat dal i bez cipu, ockovani a znamky a zajemcum i sousedum tvrdit kde co
Myslim, ze priste uz podobnou blbost majitele Fifinky neudelaji, protoze z tohohle "mnozeni" budou mit max. zaludecni vredy, sedy vlasy, znicenou domacnost i sousedske vztahy...
Ale jaky hlupak by taky nechal Fifi porodit (mnozit se) v Praze mezi tolika svedky, kdyz na vsi je to lacinejsi a anonymnejsi... Zlata chalupa u babi, ze...? Tam je to vsem fuk, dokud psu neni padesat, nervou o pomoc 24 h. denne a neutikaji z pozemku, protoze maji hlad...
Ovsem par nechutnych (hlasenych) mnoziren bylo i ve mestech. A co s tim kdo delal, nebo spis nedalal?
To je zase článek... pak nemají být lidi zblblí
https://www.denik.cz/ekonomika/kolik-cini-ferova-cena-za-oblibene-rasy-psu-a-kocek-nepodlehnete-mnozirnam-20181206.html
napsal(a):
...no a neni nahodou to, cemu se tady chechtate jeden z nastroju "proti mnozeni"?
Fifinka ma stenata (majitele bydli v panelaku na Praze 10), papiry nemaji (ale to je celkem fuk). Dve ze ctyr krasnych milouckych stenat i pres super roztomile inzeraty s priznivou cenou, krasnou fotkou a popisem zarne budoucnosti stale cekaji na majitele.
Nikdo se ovsem nehlasi.
Majitele Fifinky stoji pred rozhodnutim. Narvat je do igelitky a pohodit na poli, u utulku, nebo zajit na urad a k vetovi - stenata radne prihlasit, nechat nacipovat, ockovat..., zaplatit poplatek, dostat znamku a bud dal hledat nove majite, nebo si psiky rovnou nechat?
A joooo - pockat. On ten vet neco stoji. Cipovani taky a prihlaseni taky neni zadarmo.
A) majitele Fifinky a dvou stenat se rozhodnou zaplatit Veta (ockovani), cipy, stenata nahlasit na mestske casti (pokud to dobre chapu tak je to i s Fifi prijde na 6 000,-?)
B) majitele Fifinky zaplati Veta, cipy, ale hlasit nic nebudou
C) majitele Fifinky se vykaslou na vsechno a budou hledat dal i bez cipu, ockovani a znamky a zajemcum i sousedum tvrdit kde co
Myslim, ze priste uz podobnou blbost majitele Fifinky neudelaji, protoze z tohohle "mnozeni" budou mit max. zaludecni vredy, sedy vlasy, znicenou domacnost i sousedske vztahy...
Ale jaky hlupak by taky nechal Fifi porodit (mnozit se) v Praze mezi tolika svedky, kdyz na vsi je to lacinejsi a anonymnejsi... Zlata chalupa u babi, ze...? Tam je to vsem fuk, dokud psu neni padesat, nervou o pomoc 24 h. denne a neutikaji z pozemku, protoze maji hlad...
Ovsem par nechutnych (hlasenych) mnoziren bylo i ve mestech. A co s tim kdo delal, nebo spis nedalal?
Čtyři štěňata v paneláku jsou "množení" ???
Tak teda popište jak vypadá "chov" ať vidíme ten obrovský rozdíl!.
Poplatek ze psa je jen další způsob jak vylepšit obecní rozpočet. Jediné o co se města pokoušejí je (v rámci možností) regulovat počet psů v panelácích (vysokou cenou), a případně jejich počet (progresí ceny). Jsou ale města, kde na každého dalšího psa dávají naopak slevu.
V rodinných domech je poplatek ze psa i ve městech malý (u nás v okresním 150,-) a na vesnicích jsou to desetikoruny.
A jinak, poplatek se platí jen za poměrnou část roku (započaté měsíce) kdy psa držíte, takže po prodeji štěněte si necháte poplatek vrátit
Čipování ani očkování ve 3 měsících povinné není. Čip při přihlášení vyžadují jen velká města.
Navíc opravdové množírny určitě poběží přihlásit 2 neprodaná štěňata, protože jsou jim 3 měsíce, když mají 20 fen bez přihlášení.
Ani já když mám doma štěně 3+ měsíce staré, které u mně nezůstane, nepřihlašuji. Při poplatku 50,- za rok dělá poplatek za měsíc 5,-, a to obec unese .

kde prosím musím přihlásit tříměsíční štěně? vždyť je to až od půl roku.
Třeba u nás se za psa platí až od roka, první 50Kč, každý další stovku... A navíc to tady většinou chodí tak, že všichni majitelé psů maj jednoho psa, i když jich mají prokazatelně víc a všem je to nějak jedno. Nevím, jak se to řeší ve městech, tam jsou i ty poplatky mnohem vyšší, ale tady se na to dost dlabe.
Atheira
napsal(a):
Třeba u nás se za psa platí až od roka, první 50Kč, každý další stovku... A navíc to tady většinou chodí tak, že všichni majitelé psů maj jednoho psa, i když jich mají prokazatelně víc a všem je to nějak jedno. Nevím, jak se to řeší ve městech, tam jsou i ty poplatky mnohem vyšší, ale tady se na to dost dlabe.
Ten rok je praxe, nebo vyhláška?
U nás je jen jedna sazba takže první, druhý, třetí stejná cena.
pan Brouček
napsal(a):
Ten rok je praxe, nebo vyhláška?
U nás je jen jedna sazba takže první, druhý, třetí stejná cena.
No, obzvlášť jsem se v tom nešťourala, takže nevím, co je ve vyhlášce, ale když jsem byla platit za psy a nahlásila i nového, bylo mi řečeno, že za to nic, že až od roka věku. Tak jsem to víc neřešila.

pan Brouček
napsal(a):
Čtyři štěňata v paneláku jsou "množení" ???
Tak teda popište jak vypadá "chov" ať vidíme ten obrovský rozdíl!.
Poplatek ze psa je jen další způsob jak vylepšit obecní rozpočet. Jediné o co se města pokoušejí je (v rámci možností) regulovat počet psů v panelácích (vysokou cenou), a případně jejich počet (progresí ceny). Jsou ale města, kde na každého dalšího psa dávají naopak slevu.
V rodinných domech je poplatek ze psa i ve městech malý (u nás v okresním 150,-) a na vesnicích jsou to desetikoruny.
A jinak, poplatek se platí jen za poměrnou část roku (započaté měsíce) kdy psa držíte, takže po prodeji štěněte si necháte poplatek vrátit
Čipování ani očkování ve 3 měsících povinné není. Čip při přihlášení vyžadují jen velká města.
Navíc opravdové množírny určitě poběží přihlásit 2 neprodaná štěňata, protože jsou jim 3 měsíce, když mají 20 fen bez přihlášení.
Ani já když mám doma štěně 3+ měsíce staré, které u mně nezůstane, nepřihlašuji. Při poplatku 50,- za rok dělá poplatek za měsíc 5,-, a to obec unese .
Z meho pohledu ctyri stenata psa bez PP v panelaku mnozirnou nejsou.
Jsou jen obrovskou starosti pro toho, kdo se rozhodl Fifince jednou ta stenatka doprat a postavil se k tomu celem.
Problem zacina prave tam, kde uz je vice psu. Nejsou nikde hlaseni. Vet je nikdy nevidel. Sousedum to vadi a urednici krci rameny.
Jak je mozne, ze kazdy clovek ma RC, ze kazde auto v provozu ma SPZ, ze kazdy dum ma CP...?
Kazdy pes by mel mit cip a znamku.
Nemas? Pokuta. Nemas po Xte? Jsme u tebe doma jednou mesicne.
Stejne tak neni zadny velky problem zjistit, kdo a od kud zadava ty silene inzeraty..
On to asi jen nikdo resit nechce.
napsal(a):
Z meho pohledu ctyri stenata psa bez PP v panelaku mnozirnou nejsou.
Jsou jen obrovskou starosti pro toho, kdo se rozhodl Fifince jednou ta stenatka doprat a postavil se k tomu celem.
Problem zacina prave tam, kde uz je vice psu. Nejsou nikde hlaseni. Vet je nikdy nevidel. Sousedum to vadi a urednici krci rameny.
Jak je mozne, ze kazdy clovek ma RC, ze kazde auto v provozu ma SPZ, ze kazdy dum ma CP...?
Kazdy pes by mel mit cip a znamku.
Nemas? Pokuta. Nemas po Xte? Jsme u tebe doma jednou mesicne.
Stejne tak neni zadny velky problem zjistit, kdo a od kud zadava ty silene inzeraty..
On to asi jen nikdo resit nechce.
K nějakému systému jako je evidence musí být vážný důvod. Kromě zbytečné buzerace občanů to stojí hodně peněz.
Zákony jsou, řešit by se dalo, a občas se i řeší.
Je zbytečné vymýšlet nové věci, když se nevymůže jejich dodržování.

Ja mam prave pocit, ze evidenci uz povinnou mame.
Zakony jsou.
Vymyslet neco noveho neni treba.
Jen by bylo prihodne, aby urednici neprivirali ocka a policie napr. krom rychlosti v obcich kontrolovala i psi znamky a cipy.
Vymahani pokut je snad pro "fungujici"stat jen tresinka na dortu... A nebo...?

...mam k tomu jeste jeden poznatek. V jednom vetsim parku v mem okoli asi pred rokem probehla nejaka akce MP. Jaka nevim - mozna zkouseli ctecky cipu.
Nicmene se v parku zacali objevovat dvojice strazniku a zastavovali pejskare s dotazem o ukazani znamky (stacilo cislo) a precteni cipu.
Park, ktery je jinak velmi plny se behem dvou dnu stal parkem duchu.
Ja si to uzivala.
Ale zarazilo me, kolik lidi musi mit cerne svedomi.
Vazne je takovy problem mit psa cipovaneho a radne hlaseneho?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Třeba ty lidi měli psy čipované i hlášené, jen je nebavilo se nechat otravovat policií. Každý pes taky není nadšený, když mu cizí člověk, navíc v uniformě hrabe po krku. Mám psy čipovaný, ale asi bych taky pár dní chodila jinam. Fakt to nemusí být o černém svědomí.

Muze byt.
Ja tu "kontrolu" kvitovola a brala jako vycvik.
I u veterinare nekdo cizi (v uniforme) saha tam i onam... a pes na povel proste musi vydrzet.
Oni jen prejeli cteckou kolem krku. Nic sloziteho, nebo bolestiveho.
Nechapu problem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Složitý to není, ale hodně lidí má psa na procházky právě pro relax. Procházet se, vnímat jen psa, přírodu, park a vyčistit hlavu. Zastavování strážníky k tomu moc nejde.

Chapu, ale nechapu.
U nas straznici psy nekontroluji denne.
Takze v prochazeni a uzivani si neni problem. Spis to vypada na problem, kdyz ma dojit na kontroly. A tam ten straznik proste byt musi, protoze bez nej to jaksi nejde...
Na jednu stranu volame - kotrolujte lidi a psy kolem nich vic (mnozirny) - a na druhou, nebuzerujte a nechte nas na pokoji (pejskare).
Pak je to tezke.

napsal(a):
Chapu, ale nechapu.
U nas straznici psy nekontroluji denne.
Takze v prochazeni a uzivani si neni problem. Spis to vypada na problem, kdyz ma dojit na kontroly. A tam ten straznik proste byt musi, protoze bez nej to jaksi nejde...
Na jednu stranu volame - kotrolujte lidi a psy kolem nich vic (mnozirny) - a na druhou, nebuzerujte a nechte nas na pokoji (pejskare).
Pak je to tezke.
nezlobte se, ale vy vážně máte pocit, že tato akce jakkoli ovlivní člověka, který drží psi v takových podmínkách, které nedávno proběhly v televizi? Vždyť takoví lidé se svýmí zvířaty stejně ven nechodí. To je skutečně pouze bič na zákony dodržující lidi. Ti o které vám jde, se tomu pouze zasmějí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Složitý to není, ale hodně lidí má psa na procházky právě pro relax. Procházet se, vnímat jen psa, přírodu, park a vyčistit hlavu. Zastavování strážníky k tomu moc nejde.
Spíš jsou vidět páníčci, co psa za sebou táhnou jako "mrtvou kočku", se slovy "dělej, neloudej se, tak pojď už!!!"
napsal(a):
nezlobte se, ale vy vážně máte pocit, že tato akce jakkoli ovlivní člověka, který drží psi v takových podmínkách, které nedávno proběhly v televizi? Vždyť takoví lidé se svýmí zvířaty stejně ven nechodí. To je skutečně pouze bič na zákony dodržující lidi. Ti o které vám jde, se tomu pouze zasmějí.
Myslím, že to spíš byla kontrola toho, zda máte evidovaného psa, nějak. Když se vám ztratí,tak se pak bušíte do hlavy, že pes nemá žádné zjistitelné označení.
Ne že by čip psa vrátil majiteli, ale pokud bude třeba spor (něco se mi vybavuje o odvezených psech z okolí Brna) pak budete ráda, že máte psa očipovaného a zkontrolované, že čip přečtou čtečky policie.
Navíc, hodně lidí neplatí poplatky. Nijak zvlášť mě ty poplatky netěší, to mi věřte, ale buď budou platit všichni nebo nikdo.
Pokud platim, mohu požadovat od obce i protislužbu, třeba ve vymezení místa pro venčení psa.
Je to marný, marný, marný ... je to marný!
http://tydenikpolicie.cz/dvojice-zen-mela-obchodovat-se-psy-z-mnoziren-kriminaliste-hledaji-dalsi-lidi-kteri-si-od-nich-zvirata-zakoupili/

sisi58
napsal(a):
Myslím, že to spíš byla kontrola toho, zda máte evidovaného psa, nějak. Když se vám ztratí,tak se pak bušíte do hlavy, že pes nemá žádné zjistitelné označení.
Ne že by čip psa vrátil majiteli, ale pokud bude třeba spor (něco se mi vybavuje o odvezených psech z okolí Brna) pak budete ráda, že máte psa očipovaného a zkontrolované, že čip přečtou čtečky policie.
Navíc, hodně lidí neplatí poplatky. Nijak zvlášť mě ty poplatky netěší, to mi věřte, ale buď budou platit všichni nebo nikdo.
Pokud platim, mohu požadovat od obce i protislužbu, třeba ve vymezení místa pro venčení psa.
Ano, takhle se dá brát, ale skutečně tento druh kontroly není nic co by mohlo ovlivnit toho, kdo chová zvířata neetickým způsobem.
Stejně si nejsem jistá nakolik jsou vůbec poplatky k něčemu. Kdo dodržuje zákony platí, kdo ne přihlásí psa na dědečka nebo k známým na vesnici - u nás se třeba neplatí nic a poplatkům se stejně vyhne.

napsal(a):
Popravde - vubec nechapu co se komu musi stat v palici, aby si vubec dokazal v dome (ci kolem nej) vytvorit smecku napr. 150 psu.
Ne. Muj mozek tohle nepobira.
Na takoveho cloveka nebude platit vubec nic ze "systemu".
Ale jak myslite, ze se bude chovat ten, kdo si od nej veme stene? Mate pocit, ze si ho od nej koupi nekdo zodpovedny?
Obavam se, ze ne.
Od takoveho "prodejce" si psa koupi zas jen dalsi xxxx, co ma psa za vec.
A toho uz na svestkach (prochajde) chytit pri kontrole mestak muze. Necipovany, neockovany, nehlaseny...
"Od kud ho mate?" A lup. Jsme doma.
Smat se muzou, ale bez kontrol to proste nepujde.
...a muzem si za to sami....

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Je to marný, marný, marný ... je to marný!
http://tydenikpolicie.cz/dvojice-zen-mela-obchodovat-se-psy-z-mnoziren-kriminaliste-hledaji-dalsi-lidi-kteri-si-od-nich-zvirata-zakoupili/
???????
Mate pravdu. Je to marny, a je to marny....
napsal(a):
...mam k tomu jeste jeden poznatek. V jednom vetsim parku v mem okoli asi pred rokem probehla nejaka akce MP. Jaka nevim - mozna zkouseli ctecky cipu.
Nicmene se v parku zacali objevovat dvojice strazniku a zastavovali pejskare s dotazem o ukazani znamky (stacilo cislo) a precteni cipu.
Park, ktery je jinak velmi plny se behem dvou dnu stal parkem duchu.
Ja si to uzivala.
Ale zarazilo me, kolik lidi musi mit cerne svedomi.
Vazne je takovy problem mit psa cipovaneho a radne hlaseneho?
U nas su napriklad znamky z tak blbeho materialu, ze sa vzdy do 2 mesiacov zlomi a ostane niekde na zemi pocas prechajdy. Mestaci navyse buzeruju aj za to, ked clovek ma znamku nie na psovi ale len u seba na ukazanie.
Takze, kedze nemam cas si kazde 2 mesiace brat dovolenku aby som sa stavila na urade po novu znamku, tak by som sa tiez vyhybala jak cert krizu. Pes je cipovany, hlaseny, ale podmienka psej znamky to zabila.

napsal(a):
Popravde - vubec nechapu co se komu musi stat v palici, aby si vubec dokazal v dome (ci kolem nej) vytvorit smecku napr. 150 psu.
Ne. Muj mozek tohle nepobira.
Na takoveho cloveka nebude platit vubec nic ze "systemu".
Ale jak myslite, ze se bude chovat ten, kdo si od nej veme stene? Mate pocit, ze si ho od nej koupi nekdo zodpovedny?
Obavam se, ze ne.
Od takoveho "prodejce" si psa koupi zas jen dalsi xxxx, co ma psa za vec.
A toho uz na svestkach (prochajde) chytit pri kontrole mestak muze. Necipovany, neockovany, nehlaseny...
"Od kud ho mate?" A lup. Jsme doma.
Smat se muzou, ale bez kontrol to proste nepujde.
...a muzem si za to sami....
já s vámi opravdu nemůžu souhlasit. Jediné co se dá v tomhle problému dělat je osvěta. Lidé sami musí chtít pořizovat si zvířata od zodpovědných chovatelů a tím nemyslím pouze chovatele psů s pp, já si taky vzala křížence berňáka. Na štěně jsem se byla několikrát podívat, zaplatila jsem očkování a odčervení a mám krásnou, zdravou fenku. S majiteli feny jsme stále v kontaktu Čistokrevného psa jsme nechtěli, pro velký výskyt dědičných onemocnění tohohle plemene, ne proto že bych za zdravého psa nebyla schopná zaplatit.
Pokud, jak vy říkáte, měšťák zastaví někoho s pejskem pocházejícím z podivných poměrů, jeho majitel vůbec nezná lidi, od kterých psa koupil. Například na tržnici Ředhošť zcela běžně nabízejí k prodeji štěňata. Myslíte že ten, kdo si takového pejska koupí, zná člověka, který mu ho prodal? Nezná. Pokud na nového majitele okamžitě zaútočíte, pejsek skončí v lepším případě v útulku. Jedině osvěta může těm psům pomoct a stejně se ta štěňata z krabic v ředhošti prodají, protože je budou lidé litovat a mají pocit, že udělají dobrý skutek.

napsal(a):
já s vámi opravdu nemůžu souhlasit. Jediné co se dá v tomhle problému dělat je osvěta. Lidé sami musí chtít pořizovat si zvířata od zodpovědných chovatelů a tím nemyslím pouze chovatele psů s pp, já si taky vzala křížence berňáka. Na štěně jsem se byla několikrát podívat, zaplatila jsem očkování a odčervení a mám krásnou, zdravou fenku. S majiteli feny jsme stále v kontaktu Čistokrevného psa jsme nechtěli, pro velký výskyt dědičných onemocnění tohohle plemene, ne proto že bych za zdravého psa nebyla schopná zaplatit.
Pokud, jak vy říkáte, měšťák zastaví někoho s pejskem pocházejícím z podivných poměrů, jeho majitel vůbec nezná lidi, od kterých psa koupil. Například na tržnici Ředhošť zcela běžně nabízejí k prodeji štěňata. Myslíte že ten, kdo si takového pejska koupí, zná člověka, který mu ho prodal? Nezná. Pokud na nového majitele okamžitě zaútočíte, pejsek skončí v lepším případě v útulku. Jedině osvěta může těm psům pomoct a stejně se ta štěňata z krabic v ředhošti prodají, protože je budou lidé litovat a mají pocit, že udělají dobrý skutek.
Jste naivní, když si myslíte, že zrovna Vaše kříženka je zdravější než by byla fena s rodokmenem. A v jakém smyslu je zdravější?

všici máme zdravé psy
do chvíle
než onemocní
s křížencem je to taková pověra jako... geny se předávají z obou rodičů a u každé nemoci asi trochu jinak, také mohla být čtvrtina vrhu zdravá a zbytek nemocný, leda že oba rodiče testovaní na fůru věcí

a tak ono hererózní efekt funguje
ale samozřejmě nevymaže predispozice, pokud mám křížence plemen zatížených DKK, tak DKK u křížence nikam nezmizí, pokud mám křížence dobrmana s kardiomyopatií, tak bohužel, dědičnost je autozomálně dominantní a 50% potomstva může být postižených a tak dále.

https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1546997/bernsky-salasnicky-pes-delka-zivota
já budu doufat, že moje fena zdědila dlouhověkost a zdraví po matce.
Pokud znáte chovnou stanici, která právě toto plemeno nabízí a její psi jsou zdraví a dožívají se věku okolo 10-11let, ráda si od nich příště štěně koupím, teď mám kříženku, doma mají ještě 11letou naprosto zdravou babičku naší fenky a jsme spokojení.
Hluchavko, jenže chov není jen o tom jednom konkrétním zvířeti. Je to o známé generační posloupnosti, a taky o vlohách a dispozicích k onemocnění, mimo spousty dalších věcí. Chápu, že pro vás je vaše křižovatka nejlepší pes na světě, ale je to jen vořech bez plemenné příslušnosti, a to, že je zdánlivě navenek momentálně zdravý, nevypovídá vůbec nic o jeho skutečném zdraví a predispozicích. To není nic proti ničemu - pokud je to jen tento jeden kříženec bez potomků, dělá vám prostě svým životem radost a jeho geny zmizí, aniž by nesly případná rizika pro další generace kříženců.
Takže dělat z jednoho křížence závěr, že kříženci jsou zdravější než psi s pp, je naprosto mimo. Argumentace - vím, že plemeno je zatíženo dědičnými chorobami, tak si radši vezmu bezpapíráka nebo křížence toho plemene - vypovídá o tom, že o genetice nevíte vůbec nic a držíte se pověr. Co se týče vašeho plemene, pokud byste měla zájem o kvalitní zvíře a nebylo vám líto peněz, nic vám nebrání rozhlédnout se za hranicemi, nejlépe v zemi původu. Ale jasně, to už je úplně o jiných penězích.

No, samozřejmě že chov není o jednom zvířeti a já rozhodně nehodlám na naší fence štěňata chovat, ale na druhou stranu, kdyby byli chovatelé psů s pp skutečně zodpovědní, měla jsem dnes doma štěně s pp. Ovšem to by musely kluby přijmout taková opatření, aby se vyloučila z chovu nemocná zvířata, třeba i za cenu dočasného snížení nároků na vzhled psa a sami chovatelé, kteří psi dál množí by dobrovolně vyřazovali přenašeče dědičných onemocnění, což se nyní neděje.
A ano, na to abych jela do zahraničí a tam kupovala psa, na kterém stejně nechci dál chovat, ani chodit na výstavy je mi skutečně líto peněz, berňáci se u nás chovají dostatečně dlouho na to, aby tu vznikl zdravý papírový chov, jestliže není, je to bohužel vina chovatelů s pp.

Nevím, jestli je to v zahraničí s berňáky jiné, nemyslím si. To plemeno je celosvětově dlouhodobě neudržitelné.
Mám psa, takže žádný chov.
Co tu pročítám diskuze, tak mám dojem, že víc jak polovina chovných psů nemusí mít nic jiného, než svod a výstavu. Jak tu tedy můžete tak přesvědčivě tvrdit, že čistokrevní psi jsou zdravější,než Hluchavčina kříženka?
Žádaná plemena už jsou tak zdegenerovaná, že se co nevidět ani nebudou podobat původním psům, toho kterého plemene. Hledí se na vzhled,zdůrazňují se typické znaky plemene na úkor zdraví psů,a kdo to dělá? Chovatelé. Pes nemusí být ani tak zdravý, jako vypadat co nejvíc in.
Pokud to není pravda, napište tu, která plemena jsou ještě bez postižení. Slepota, hluchota, kulhání, křivá páteř, špatné ledviny, játra, a vím já co všechno ještě a navíc ke špatnému zdraví už není u psů s PP zaručena ani povaha pro to které plemeno! Viz třeba labradoři, kteří útočí na své lidi.
Než jsem začala číst psí diskuze, sama jsem se domnívala, že psi s PP, jsou výkvět! Ha, ha. Chovatelé nemají ani tolik etiky, aby ze psů nedělali mrzáky. Pokud nebude nabídka, nebudou lidi ty nemocné zrůdičky kupovat.
I zde diskutující píší, že PP není zárukou zdraví.
Dřív se špatná štěňata usmrcovala. Teď je chovatelé prodávají "na mazlíka". Nejspíš, aby náhodou nepřišli o peníze.
Ale hlavně,že má pejsek PP!

sisi58
napsal(a):
Mám psa, takže žádný chov.
Co tu pročítám diskuze, tak mám dojem, že víc jak polovina chovných psů nemusí mít nic jiného, než svod a výstavu. Jak tu tedy můžete tak přesvědčivě tvrdit, že čistokrevní psi jsou zdravější,než Hluchavčina kříženka?
Žádaná plemena už jsou tak zdegenerovaná, že se co nevidět ani nebudou podobat původním psům, toho kterého plemene. Hledí se na vzhled,zdůrazňují se typické znaky plemene na úkor zdraví psů,a kdo to dělá? Chovatelé. Pes nemusí být ani tak zdravý, jako vypadat co nejvíc in.
Pokud to není pravda, napište tu, která plemena jsou ještě bez postižení. Slepota, hluchota, kulhání, křivá páteř, špatné ledviny, játra, a vím já co všechno ještě a navíc ke špatnému zdraví už není u psů s PP zaručena ani povaha pro to které plemeno! Viz třeba labradoři, kteří útočí na své lidi.
Než jsem začala číst psí diskuze, sama jsem se domnívala, že psi s PP, jsou výkvět! Ha, ha. Chovatelé nemají ani tolik etiky, aby ze psů nedělali mrzáky. Pokud nebude nabídka, nebudou lidi ty nemocné zrůdičky kupovat.
I zde diskutující píší, že PP není zárukou zdraví.
Dřív se špatná štěňata usmrcovala. Teď je chovatelé prodávají "na mazlíka". Nejspíš, aby náhodou nepřišli o peníze.
Ale hlavně,že má pejsek PP!
"špatné" štěně legálně usmrtit nelze. Pokud to teda není opravdu neživotaschopný chudák, jehož další přežívání je spojené s trvalým utrpením.
jinak problém psů spočívá v něčem jiném: zmizela až na výjimky selekce na funkčnost, psi už nejsou pracovním zvířetem, které musí plnit určitou funkci nebo slouží jako maso a taky. současný způsob chovu psů je velmi, velmi novodobý. Nikdy dřív nebylo, aby psi měli uzavřenou plemennou knihu. Psi jsou rozsekaní do hromady velmi malých, neudržitelně malých populací. Většina potíží je způsobena příbuzenskou plemenitbou, všichni příslušnici určitého plemene jsou si navzájem příbuzní, i když v rodokmenu se čtyřmi generacemi to nemusí být vidět. Vyskakují tam proto vzácné alely.

pitbulík :-)
bezpapírák není zdravější než pp - tak příspěvek postaven nebyl
spíše tak, že kříženec bude zdravější než papírák
a tak to není, protože jsou nějaká pravidla, přírodní, která neobejdete
co když si potomci "vyberou" to nejhorší z obou plemen ?
ále no tak jasně že jde o peníze až na prvním místě, však si za ně můžu koupit psa, fenu, pp, operaci nožek zaplatím, zuby srovnám, všecko :-)
edit.: reakce na akci "sisi51"

Já se omlouvám, ale pořád jste mě nepřesvědčila, že máte pravdu. U králíků, koz, obecněji hospodářských zvířat a rostlin se běžně využívá s úspěchem heterózní efekt- to znamená že mám-li psa první filiální generace-křížence f1, může a pravděpodobně bude přenašečem dědičných chorob, ale on sám jimi trpět vůbec nebude. Proč se i u psů používá přilévání krve jiných plemen pro ozdravení chovu, no prostě to tam platí taky.
Pokud pominu tuto pravděpodobnost, řekněte mi racionální důvod, proč bych měla dát 20tisíc za psa, který sice bude mít pěkný exteriér, ale jeho zdraví, specielně u tohoto konkrétního plemen, bude s pravděpodobností hraničící s jistotou mizerné?
Vám ale, Hluchavko, jde přece hlavně o ten exteriér, tedy aby to vypadalo aspoń trochu jako berňák, protože pokud by to tak nebylo, vybírala byste psa primárně na povahu a charakter, nikoliv na plemeno. Tedy jakéhokoliv odrostlejšího psa, kde už je vidět povaha, charakter a schopnosti, ať už by se jednalo o křížence, ovčáka nebo pudla nebo cokoliv jiného. Vy ale chcete, aby to byl alespoň jakoberňák.
Takže se spokojíte s vořechem, ketrý vzdáleně berňáka připomíná, z toho, že se jeden z jeho předků dožil ve zdraví jedenácti let, usoudíte, že jde o zdravou a odolnou linii a že jste pochodila lépe než když byste zaplatila 20k za berňáka s pp. To je ale otázka, na kterou odpoví jen budoucnost - tedy částečně, protože vaše zvíře může být zdravé a robustní a nepotřebovat celý život nic než očkování, ale taky třeba ne.
Máte pravdu v tom, že ani pp vám nic nezaručí, jen je tam vyšší generační prověření a můžete předpokládat, že i rodiče byli berňáci a máte jakéstakés dohledatelné informace. Vím, že vás to nezajímá, chovat nechcete, jen chcete psa, který bude splňovat váš požadavek, aby to vypadalo jako berňák. No, tak to máte.
To není nic proti vořechům, ale je vhodné si nalít čistého vína a pohnutky, které vás vedly k pořízení právě tohoto zvířete, si vyjasnit. Prostě jakoberňák
My jsme si vlastně vždycky pořizovali už dospělé nebo alespoň odrostlé psy, nikoliv malá štěňata, i když se chovatelství nevěnujeme a to, zda pes má pp či ne, není pro nás důležité.

Upřímně, kdyby mi to rodina a moje současná situace umožnila, měla bych velkého knírače, ale psa vybírá celá rodina, kluci chtěli berňáka, nám se líbil a tak máme psa, který se mu podobá. Ano to je naprostá pravda. Starší zvíře nechci, máme hodně dalších zvířat a nemám čas ani chuť řešit případné konflikty, navíc v širší rodině je několik dalších fen a štěně se zapojuje snáz.
Jasně, do křížence jsme šli také kvůli ceně, byli bychom ochotní zaplatit adekvátní sumu za zvíře kvalitní, ale ne za nemocného chudáka. Samozřejmě, že naše fena neodpovídá na 100% vzhledově ani povahově berňákovi, ale je hezká, snadno se cvičí, není přehnaně temperamentní a nic víc ani nechci, ani nepotřebuju.
Znovu opakuju, pokud tu odolnou linii, kterou zmiňujete znáte, pak ji tu uveďte, já jí nenašla.
napsal(a):
"špatné" štěně legálně usmrtit nelze. Pokud to teda není opravdu neživotaschopný chudák, jehož další přežívání je spojené s trvalým utrpením.
jinak problém psů spočívá v něčem jiném: zmizela až na výjimky selekce na funkčnost, psi už nejsou pracovním zvířetem, které musí plnit určitou funkci nebo slouží jako maso a taky. současný způsob chovu psů je velmi, velmi novodobý. Nikdy dřív nebylo, aby psi měli uzavřenou plemennou knihu. Psi jsou rozsekaní do hromady velmi malých, neudržitelně malých populací. Většina potíží je způsobena příbuzenskou plemenitbou, všichni příslušnici určitého plemene jsou si navzájem příbuzní, i když v rodokmenu se čtyřmi generacemi to nemusí být vidět. Vyskakují tam proto vzácné alely.
Taky bych taky nebyla schopná nechat zabít štěně.
Ale jak píšete, psi s PP,toho kterého plemene, se motají v malém množství v jednom hrnci a kde nic není,ani smrt nebere, ke škodě právě pejsků.

napsal(a):
Upřímně, kdyby mi to rodina a moje současná situace umožnila, měla bych velkého knírače, ale psa vybírá celá rodina, kluci chtěli berňáka, nám se líbil a tak máme psa, který se mu podobá. Ano to je naprostá pravda. Starší zvíře nechci, máme hodně dalších zvířat a nemám čas ani chuť řešit případné konflikty, navíc v širší rodině je několik dalších fen a štěně se zapojuje snáz.
Jasně, do křížence jsme šli také kvůli ceně, byli bychom ochotní zaplatit adekvátní sumu za zvíře kvalitní, ale ne za nemocného chudáka. Samozřejmě, že naše fena neodpovídá na 100% vzhledově ani povahově berňákovi, ale je hezká, snadno se cvičí, není přehnaně temperamentní a nic víc ani nechci, ani nepotřebuju.
Znovu opakuju, pokud tu odolnou linii, kterou zmiňujete znáte, pak ji tu uveďte, já jí nenašla.
Hluchavko, velkého knírače byste si taky pořídila kříženého? Nebo s PP?

S pp, stejně jako byli ti, které jsem měla předtím. Jsou báječnou ukázkou, že skutečně existují kluby , které dokáží produkovat zvířata, která dělají čest svému plemeni.

napsal(a):
S pp, stejně jako byli ti, které jsem měla předtím. Jsou báječnou ukázkou, že skutečně existují kluby , které dokáží produkovat zvířata, která dělají čest svému plemeni.
Nebo je to tím, že velcí knírači nebyli nikdy módním plemenem. Na rozdíl od berňáků... Bohužel, každé plemeno, které se stane módním, po čase, až boom přejde, tak trochu upadne. Díky boomu se chová na všem co se podaří uchovnit i s odřenýma ušima. Nebo se nadměrně využívá jeden plemeník či linie a po čase nejsou k dispizici zvířata, která by nebyla vzájemně příbuzná... A negativa se sčítají...

ano, máte naprostou pravdu. Je to chyba nezodpovědných chovatelů, kteří ve chvíli zvýšeného zájmu o plemeno upozadí skutečné chovatele a prosadí své ekonomické zájmy. Bohužel se takoví lidé vzápětí přeorientují na další plemeno, které dopadne stejně. Knírači mají díky své neortodoxní kráse a určitému strachu, který dokáží vzbuzovat obrovské štěstí, že je takový osud pravděpodobně nečeká.
A jaký vy máte zájem o plemeno?
Žádný, stačí, že to vypadá jakoberňák. Místo, abyste rodině vysvětlila, že berňák je v dnešní době špatná volba, protože jde o módní plemeno s častými predispozicemi k onemocnění a obecně krátkým dožitím, podpoříte křížence, kde už tedy netušíte vůbec nic a můžete jen doufat.
Proč ne, je to absolutně vaše volba, ale neohánějte se zájmem o plemeno a dehonestací jiných chovatelů.

aby byl chov s PP co k čemu, tak by pro něj muselo v prvé řadě platit :
odbornost, nezávislost, nezaujatost
což je utopie
napsal(a):
aby byl chov s PP co k čemu, tak by pro něj muselo v prvé řadě platit :
odbornost, nezávislost, nezaujatost
což je utopie
Tak to je skutečně utopie
Svým způsobem to stavíte tak, že psi jsou víc než lidi.
U lidí se k rozmnožování žádná odbornost, nezávislost a nezaujatost nevyžaduje, stačí jen, že jsou plnoletí. A když ne, tak se taky v zásadě nic nestane.
Každý, kdo se o jakékoliv rasové třídění lidí pokusil, byl obžalován ze zločinů proti lidskosti.
Trošku pokrytecké, ne?

saola
napsal(a):
U lidí se k rozmnožování žádná odbornost, nezávislost a nezaujatost nevyžaduje, stačí jen, že jsou plnoletí. A když ne, tak se taky v zásadě nic nestane.
Každý, kdo se o jakékoliv rasové třídění lidí pokusil, byl obžalován ze zločinů proti lidskosti.
Trošku pokrytecké, ne?
chovatelství funguje u každého pohlavně rozmnožujícího se organismu, nejen u obratlovců, ale i u včel či rostlin. není důvod se domnívat, že člověk by byl jiný případ.
že je to z více důvodů neprůchodné u lidí přece neznamená rezignovat na to u psů.
i když nakonec proč ne. vždycky nakonec zasáhne přirozený výběr.

saola
napsal(a):
Trošku pokrytecké, ne?
co je tohle za číčovina?!
to bylo načase namítat, když si nadřazené lidstvo začalo hrát na pánaboha a "tvořit" plemena.....a u toho jsem fakt, ale fakt nebyla....

plemena psů jsou v současném pojetí stejně dlouhodobě neudržitelná. v závislosti na schopnostech chovatelů a počtu jedinců v plemenech některá skončí dříve a některá vydrží déle, ale v relativně krátkém časovém horizontu skončí a dojde ke změně paradigmatu.

saola
napsal(a):
A jaký vy máte zájem o plemeno?
Žádný, stačí, že to vypadá jakoberňák. Místo, abyste rodině vysvětlila, že berňák je v dnešní době špatná volba, protože jde o módní plemeno s častými predispozicemi k onemocnění a obecně krátkým dožitím, podpoříte křížence, kde už tedy netušíte vůbec nic a můžete jen doufat.
Proč ne, je to absolutně vaše volba, ale neohánějte se zájmem o plemeno a dehonestací jiných chovatelů.
téma diskuse není zájem či nezájem o plemeno, je o zákazu množení psů bez pp. Já nikdy nepředstírala zájem o chov psů, ten nemám. Pouze a jenom v rámci diskuse poukazuju na fakt že v chovu psů s pp, dochází k závažným chybám, které v důsledku vedou lidi jako já, k pořízení křížence. Chovatelé svou kvalitu sami prokazují kvalitou zvířat, která nabízejí. Pokud nabízejí nekvalitní zvířata, nejsem to já kdo je dehonestuje, ale dělají si to sami
napsal(a):
co je tohle za číčovina?!
to bylo načase namítat, když si nadřazené lidstvo začalo hrát na pánaboha a "tvořit" plemena.....a u toho jsem fakt, ale fakt nebyla....
Ne, to je jen protiargument na vaši sci-fi představu o odbornosti a nezaujatosti chovatele dnes modního plemene.
Protože pak jsou na jednom z prvních míst peníze, pořád je chov ještě u módních plemen hlavně velmi snadný výdělek a chová se na všem, co má čtyři nohy a prý je to pes. Přesně tak skončili berňáci, NO, maďarští ohaři, buldočci a spol.
Ani chov s pp tedy není pro psy samospasitelný a případný zákaz množení psů bez pp, o kterém je tato diskuze, je úplně mimo mísu. Klíčovou otázkou by mělo být, jaké psy vlastně lidé chtějí -zda zdravá, odolná a vyrovnaná zvířata, nebo módní choré produkty úzké chovné základny za velké peníze. Zda to má pp nebo ne, je kritérium poměrně mimo.

nepíšu nic o jakémkoliv módním plemeni ale o chovu s PP jako takovém a jeho smysluplnosti v aktuální podobě
Klíčovou otázkou by mělo být, jaké psy vlastně lidé chtějí -zda zdravá, odolná a vyrovnaná zvířata, nebo módní choré produkty úzké chovné základny za velké peníze

napsal(a):
mám křížence BSP a bernardýna, dva zdravé devítileté psy, berňáka bych si nekoupila za prvé povahově nejsou můj šálek kávy a za druhé kvůli pověsti o jejich zdraví....stejně tak bych nekoupila ani německou dogu i když se mi moc líběj, jak povahově tak vzhledem..
Mám křížence poprvé.....v rodině jsme měli jen čistokrevné psy.......byla to sázka do loterie, ale nakonec spokojenost co se zdraví týče, spokojenost s povahou feny, nespokojenost s povahou psa, ale bázlivé štěně si myslím můžu pořídit i s PP, když budu mít pecháčka....
Čistě teoreticky pokud bych pořizovala štěndo a bylo by to od cizích lidí, ne známých, tak raději vezmu křížence než čistokrevnýho psa bez PP....

Dcera má také kříženku bsp x bernardýn je jí v tuhle chvíli 7 a je také zdravá. To mě vpodstatě přesvědčilo, když jsem uviděla inzerát, kde nabízeli naší fenečku.
Pes bez pp nic neřeší, naopak.

napsal(a):
Dcera má také kříženku bsp x bernardýn je jí v tuhle chvíli 7 a je také zdravá. To mě vpodstatě přesvědčilo, když jsem uviděla inzerát, kde nabízeli naší fenečku.
Pes bez pp nic neřeší, naopak.
jen pro zajimavost - kolik je vašemu psovi a kolik jeho matce?
Okamžitě jdu do toho s vámi. Už to je neúnosné. Kam to tahle generace dotáhne. Všechno se slije do jedné beztvaré masy. Naprosto legálně. Hnus. Hlásím se do boje proti množení "bezpapošů". Jakkoli jsou to také živé bytosti s duší plnou lásky. Není třeba podporovat jejich množení , dovážení a podobně. Každá země by si měla udělat doma pořádek. Pak se nemůžeme divit, že pro ČR je zákaz vstupu na trhy ... nyní už téměř ve všech okolních civilizovaných zemích. Děkuji.

chaos přijde
konečně :-)

napsal(a):
jen pro zajimavost - kolik je vašemu psovi a kolik jeho matce?
Naší fence bude 22.12 jeden rok a její matce prý je letos šest let.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Jsem velký příznivec křížení psích plemen. Sklízím za to často velkou nevraživost, ale prostě jsem.
Mám ověřený (ale skutečně ověřený komplexníma vyšetřeníma), že spojím-li dva vyšetřené zdravé jedince různých plemen, tak pravděpodobnost, že potomci budou opravdu zdraví je o hodně větší, než když spojím dva zdravé vyšetřené jedince stejného plemene. Bude za tím opravdu ta větší pestrost genů, prostě heterózní efekt.
Ano, jasně, že je pověra, že každý voříšek je zdravější, než jedinec s PP. Ten voříšek mohl mít klidně potižené rodiče, tak pak to úplně nemusí klapnout. Ale spojovat zdravé jedince různých plemen je super. Vznikají zajímaví psi a kdoví, třeba se nějaké takové křížení podchytí a vznikne nové plemeno. Vždyť jak vznikla většina kulturních plemen - prostě křížením. Opravdu nechápu tu nerudnost a opovržení některých chovatelů vůči křížencům. Tím, samozřejmě, nemyslím, že schvaluji, aby se psi pářili mezi sebou zcela nahodile, jak je napadne, nebo jak napadne některé jednodušší lidi a vytvářeli se psi, které nikdo nechce a plnili útulky.
Ale o kvalitní křížence je zájem a zájemci jsou ochotni si přijet i stovky kilometrů. Já jsem prostě jejich fanda a baví mě to mnohem víc, než chov s PP, byť ten je, samozřejmě, finančně zajímavější.
Kříženka Hluchavky je moc pěkná a myslím, že to bylo rozhodně rozumější, než si pořídit čistokrevného berňáka, protože ti jsou na tom opravdu zdravotně hrozně.
Moc fandím všem majitelům kříženců! Rozhodně to nejsou žádní méněcenní psi! Naopak každý je úžasný originál!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
VIP Poppet
napsal(a):
Okamžitě jdu do toho s vámi. Už to je neúnosné. Kam to tahle generace dotáhne. Všechno se slije do jedné beztvaré masy. Naprosto legálně. Hnus. Hlásím se do boje proti množení "bezpapošů". Jakkoli jsou to také živé bytosti s duší plnou lásky. Není třeba podporovat jejich množení , dovážení a podobně. Každá země by si měla udělat doma pořádek. Pak se nemůžeme divit, že pro ČR je zákaz vstupu na trhy ... nyní už téměř ve všech okolních civilizovaných zemích. Děkuji.
Každý má právno na svůj názor, ale bylo tu už mnohokrát vysvětlováno, že PP, tedy průkaz původu, není žádná státní listina. Je to jen papír, který vydává zájmové sdružení. Tedy pokud si založim se dvěma dalšími lidmi zapsaný spolek, tak můžu vydávat na svoje křížence průkazy původu, které mají stejnou váhu před zákonem jako třeba PP FCI.
Každý si může koupit psa jakého chce a není tady nikdo, kdo má právo mu do toho kecat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Vtipně to před nějakou dobou udělali v Polsku. Tam se zakázal chov "bezpapošů" a ejhle, najednou měl každý voříšek průkaz původu.
Chce to víc myslet, než se začne bojovat!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsem velký příznivec křížení psích plemen. Sklízím za to často velkou nevraživost, ale prostě jsem.
Mám ověřený (ale skutečně ověřený komplexníma vyšetřeníma), že spojím-li dva vyšetřené zdravé jedince různých plemen, tak pravděpodobnost, že potomci budou opravdu zdraví je o hodně větší, než když spojím dva zdravé vyšetřené jedince stejného plemene. Bude za tím opravdu ta větší pestrost genů, prostě heterózní efekt.
Ano, jasně, že je pověra, že každý voříšek je zdravější, než jedinec s PP. Ten voříšek mohl mít klidně potižené rodiče, tak pak to úplně nemusí klapnout. Ale spojovat zdravé jedince různých plemen je super. Vznikají zajímaví psi a kdoví, třeba se nějaké takové křížení podchytí a vznikne nové plemeno. Vždyť jak vznikla většina kulturních plemen - prostě křížením. Opravdu nechápu tu nerudnost a opovržení některých chovatelů vůči křížencům. Tím, samozřejmě, nemyslím, že schvaluji, aby se psi pářili mezi sebou zcela nahodile, jak je napadne, nebo jak napadne některé jednodušší lidi a vytvářeli se psi, které nikdo nechce a plnili útulky.
Ale o kvalitní křížence je zájem a zájemci jsou ochotni si přijet i stovky kilometrů. Já jsem prostě jejich fanda a baví mě to mnohem víc, než chov s PP, byť ten je, samozřejmě, finančně zajímavější.
Kříženka Hluchavky je moc pěkná a myslím, že to bylo rozhodně rozumější, než si pořídit čistokrevného berňáka, protože ti jsou na tom opravdu zdravotně hrozně.
Moc fandím všem majitelům kříženců! Rozhodně to nejsou žádní méněcenní psi! Naopak každý je úžasný originál!
ale Vás to tak trochu živí, to křížení, že jo :-)

cena papírových (FCI) v PL je poloviční, oproti cenám tu
čím to je ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
ale Vás to tak trochu živí, to křížení, že jo :-)
Křížení mě neživí. Naopak musím ho dotovat z chovu "papíráků".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
čím to je ?
Čím to je?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čím to je?
no já nevim, se ptám vás, zkušenějších :) psi stejní - výstavní, testovaní, tak fakt nevím, ale je to 9 tisíc u nich, 20 a víc u nás
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Tak asi klasika - otázka nabídky a poptávky. U nás se štěňata populárních plemen prodávají pořád dobře, tak si chovatelé řeknou víc. Každý rád vydělá i když to málokdo přizná.

napsal(a):
no já nevim, se ptám vás, zkušenějších :) psi stejní - výstavní, testovaní, tak fakt nevím, ale je to 9 tisíc u nich, 20 a víc u nás
a jake plemeno?

napsal(a):
a jake plemeno?
stafford
a ještě, jak tu někdo psal, že pes z tržnice.. to je v PL zákaz též - prodávat psy a kočky mimo místo chovu, speciálně tam bylo snad i vypsáno tržiště, burza, myslím, už je to 6 let, nevím přesně

napsal(a):
čím to je ?
Tak to jsem si tedy fakt nevšimla, ceny jsou mnohdy mnohem vyšší. U jakých plemen jste to zaregistrovala?

napsal(a):
stafford
a ještě, jak tu někdo psal, že pes z tržnice.. to je v PL zákaz též - prodávat psy a kočky mimo místo chovu, speciálně tam bylo snad i vypsáno tržiště, burza, myslím, už je to 6 let, nevím přesně
Teď jsem koukala na inzeráty a stafordi s rodokmenem zkwp stojí cca 2000-3000pln.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
stafford
U nás se ale štěňata taky na tržištích neprodávají. Někdo tu zmínil proslulou Ředhošť, ale bývávalo...
Občas tam jezdím pro krmení, slepice, holuby apod. Viděla jsem tam prodávat ovce, kozy, prasata, drůbež a dokonce i koně. Ale jediné štěně ne.
Ano, slyšela jsem, že jich tam bývalo spousta, ale teď už ne.
Svého prvníh psa - NO - jsem před cca třiceti lety koupila na lavičce v holešovické tržnici v Praze. Byl zdravý, byl bez hrbu a háků místo zadních nohou, měl skvělou povahu. Udělala jsem s ním pár zkoušek podle nároďáku a dožil se ve zdraví skoro 14 let. Tak jsem se tam koukla, jestli by zase něco takového nebylo, ale nebyl tam na prodej ani jediný psí čumák.

napsal(a):
Teď jsem koukala na inzeráty a stafordi s rodokmenem zkwp stojí cca 2000-3000pln.
no já vidím teda na olx staffordy i za 700 a staffbull za 300 dokonce asi nějaký nepovedený.. historii chovek jsem nezkoumala teda, jenom pp fci a vyšetření.. ale i těch 2000 je u nás 12 tisíc, za to u nás nic staffordského nekoupím
je to tam zajímavé, tady jsem našla cenovku jen jednu

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U nás se ale štěňata taky na tržištích neprodávají. Někdo tu zmínil proslulou Ředhošť, ale bývávalo...
Občas tam jezdím pro krmení, slepice, holuby apod. Viděla jsem tam prodávat ovce, kozy, prasata, drůbež a dokonce i koně. Ale jediné štěně ne.
Ano, slyšela jsem, že jich tam bývalo spousta, ale teď už ne.
Svého prvníh psa - NO - jsem před cca třiceti lety koupila na lavičce v holešovické tržnici v Praze. Byl zdravý, byl bez hrbu a háků místo zadních nohou, měl skvělou povahu. Udělala jsem s ním pár zkoušek podle nároďáku a dožil se ve zdraví skoro 14 let. Tak jsem se tam koukla, jestli by zase něco takového nebylo, ale nebyl tam na prodej ani jediný psí čumák.
Tak to je možná náhoda, ale vloni jsme tam na jaře byli pro kuřata a viděla jsem tam prodávat jak štěňata tak koťata. Ale je pravda že tyhle prodeje jsou už hodně na ústupu.

napsal(a):
Naší fence bude 22.12 jeden rok a její matce prý je letos šest let.
A na zaklade tohohle jste presvedcena, ze mate zdravi zajistene?
Co sourozenci, otec? to se v tom nepocita?
Nemyslim to nejak zle -jen -tak jako u PP - jiste, ohledne zdravi není nic, ani u krizencu…
Jen u tech PP toho muzu dohledat mnohem informaci. Muzu :-D

napsal(a):
no já vidím teda na olx staffordy i za 700 a staffbull za 300 dokonce asi nějaký nepovedený.. historii chovek jsem nezkoumala teda, jenom pp fci a vyšetření.. ale i těch 2000 je u nás 12 tisíc, za to u nás nic staffordského nekoupím
je to tam zajímavé, tady jsem našla cenovku jen jednu
Když jsem se zajímala o psy v pl - takova spojení, která by se mi libila - cena byla stejna jako v CR.

napsal(a):
Když jsem se zajímala o psy v pl - takova spojení, která by se mi libila - cena byla stejna jako v CR.
určitě, u těch "zajímavějších" plemen, to už musíte hledat pro svůj účel
ale tady u těch se nic moc nedělá
za 300 zas nedostanu štěně po pracujících předcích, to je jasné, ale u nás bezpapírák i 8 tisíc třeba a tam za 12 tisíc super pes
ehm tak aktuální nabídka je bezpp 13 a 12 tisíc :-) bazos.cz

napsal(a):
Nemyslim to nejak zle -jen -tak jako u PP - jiste, ohledne zdravi není nic, ani u krizencu…
Můžete. Někdy. U některých plemen a u některých chovatelů.
Nebo můžete dopadnout jako, no. Kdysi jsem znala nejmenovanou chovatelku nejmenovaného plemene. Prodala štěňata po hyper super feně, asi draho. Jedno si nechala. Postupně buď přímo do ordinace, nebo se dozvěděla, že se léčí jinde, chodila ta štěňata s těžkým autoimunitním onemocněním na dědičné bázi. Nezávisle na sobě. A myslíte si, že ona byť jen slůvkem naznačila, že ten vrh byl průser? Že by jim řekla, sourozenci to mají tak a ten co jsem si nechala už je pod drnem? Ne ne, ten mrtvej je dodnes oficiálně na zahradě u rodičů.
Takže ne, nedozvíte se nic :D

napsal(a):
určitě, u těch "zajímavějších" plemen, to už musíte hledat pro svůj účel
ale tady u těch se nic moc nedělá
za 300 zas nedostanu štěně po pracujících předcích, to je jasné, ale u nás bezpapírák i 8 tisíc třeba a tam za 12 tisíc super pes
ehm tak aktuální nabídka je bezpp 13 a 12 tisíc :-) bazos.cz
" a tam za 12 tisíc super pes"
není všechno zlato, co se trpyti
ale jo -když tam někdo chce nakupovat prvotridni materiál za polovicni ceny - hodne stesti.
bych se jen bala, aby to neskončilo třeba jako s tou posypovou soli v potravinách za tu super cenu.
jak jsem psala -po cem jsem koukala ja, to mělo ceny "normalni"

napsal(a):
Můžete. Někdy. U některých plemen a u některých chovatelů.
Nebo můžete dopadnout jako, no. Kdysi jsem znala nejmenovanou chovatelku nejmenovaného plemene. Prodala štěňata po hyper super feně, asi draho. Jedno si nechala. Postupně buď přímo do ordinace, nebo se dozvěděla, že se léčí jinde, chodila ta štěňata s těžkým autoimunitním onemocněním na dědičné bázi. Nezávisle na sobě. A myslíte si, že ona byť jen slůvkem naznačila, že ten vrh byl průser? Že by jim řekla, sourozenci to mají tak a ten co jsem si nechala už je pod drnem? Ne ne, ten mrtvej je dodnes oficiálně na zahradě u rodičů.
Takže ne, nedozvíte se nic :D
"Takže ne, nedozvíte se nic "
tak ja asi hledam tam, kde se dovidam. aspoň castecne - ale porad mam kde.
to u bPP nehrozi - ale ze vůbec.
nebo tam ocekavate, ze někdo bude nekoho kontaktovat v pripade problemu?
tam se spis ani nebude lecit -a co se neleci, to je zdrave, ne? zakopane na zahrade to skonci stejne.
a ano - opravdu vim, ze se v PP chovu taky taji info. nejsem naivni.
ale nechci davat rovnitko, ze na uplne stejne urovni je info:
matce je asi šest, babicka asi ještě zije a tak vim, ze moje ani ne rocni stene je zdrave.

napsal(a):
tam se spis ani nebude lecit -a co se neleci, to je zdrave, ne? zakopane na zahrade to skonci stejne.
matce je asi šest, babicka asi ještě zije a tak vim, ze moje ani ne rocni stene je zdrave.
ale leckdy se u psa s PP dozvíte akorát to samé a někdy ani to ne.
a naopak můžete mít takový ten vrh bez PP aby Maruška měla štěňata, kde jsou ty štěňata doma jak děti a je tam trvalý kontakt, takže info máte.

napsal(a):
ale leckdy se u psa s PP dozvíte akorát to samé a někdy ani to ne.
a naopak můžete mít takový ten vrh bez PP aby Maruška měla štěňata, kde jsou ty štěňata doma jak děti a je tam trvalý kontakt, takže info máte.
" vrh bez PP aby Maruška měla štěňata, kde jsou ty štěňata doma jak děti a je tam trvalý kontakt, takže info máte"
jo -muzu.
kolik jich znate?

napsal(a):
" a tam za 12 tisíc super pes"
není všechno zlato, co se trpyti
ale jo -když tam někdo chce nakupovat prvotridni materiál za polovicni ceny - hodne stesti.
bych se jen bala, aby to neskončilo třeba jako s tou posypovou soli v potravinách za tu super cenu.
jak jsem psala -po cem jsem koukala ja, to mělo ceny "normalni"
a jaký je rozdíl mezi ataxia clear, hd a/a + výstavy polského, českého, ruského psa ?
protože nic jiného se u těch psů neřeší
tak proč tady dávat dvakrát tolik za.. vlastně potomky těch poláků a srbů atp. :-)
a od tohohle se, myslím, nic neprodává :-)
https://www.youtube.com/user/3FishMan

Teďka z hlavy čtyři? Plus všichni Nořini sourozenci?

napsal(a):
Teďka z hlavy čtyři? Plus všichni Nořini sourozenci?
co ctyri?
kusy, vrhy nebo snad generace? :-D

napsal(a):
a jaký je rozdíl mezi ataxia clear, hd a/a + výstavy polského, českého, ruského psa ?
protože nic jiného se u těch psů neřeší
tak proč tady dávat dvakrát tolik za.. vlastně potomky těch poláků a srbů atp. :-)
a od tohohle se, myslím, nic neprodává :-)
https://www.youtube.com/user/3FishMan
"protože nic jiného se u těch psů neřeší"
pletu se, když napisu -ze tohle je jedinne povinne? ne ze se nic jiného neresi?
"tak proč tady dávat dvakrát tolik za.. vlastně potomky těch poláků a srbů atp"
však jsem uz psala -nikdo vam v tom nebrani.

napsal(a):
"protože nic jiného se u těch psů neřeší"
pletu se, když napisu -ze tohle je jedinne povinne? ne ze se nic jiného neresi?
"tak proč tady dávat dvakrát tolik za.. vlastně potomky těch poláků a srbů atp"
však jsem uz psala -nikdo vam v tom nebrani.
neřeší, protože další věci k ničemu nejsou, kdežto u strážního nebo bodyguarda je dost blbé si koupit výstaváka :-)

napsal(a):
Ne, nemyslím, napsala jsem už výš, proč si to myslím, že bude zdravější než kdybych si koupila štěně s pp, právě tohohle konkrétního plemene. Je mi líto, ale právě díky informacím, které zmiňujete jsme se rozhodli, tak jak jsme se rozhodli.
Já vás o svém názoru nepřesvědčím a vy zas nepřesvědčíte mě.

napsal(a):
" vrh bez PP aby Maruška měla štěňata, kde jsou ty štěňata doma jak děti a je tam trvalý kontakt, takže info máte"
jo -muzu.
kolik jich znate?
Nejsem zastáncem plánovaných vrhů bez PP, spíš se to každýmu snažím rozmluvit....když třeba vezmu příklad mojí kolegyně "aby měla Dafinka jednou za život štěňata"...rotvička s PP, vybrali ženicha s PP,ani jeden není chovný, udělali u obou psů dysplazii, štěňata vypiplaný, vymazlený, pečlivě vybírali mezi zájemci o štěňata a s komlet vrhem jsou stále ("štěňata" už mají šest let) v kontaktu, některé z nich jezdí dodnes navštěvovat, žádný s pesanů nemá (zatím) žádné zdravotní komplikace. Jó od ní bych si klidně štěně vzala, ale zase jen proto, že znám oba rodiče, vím že jsou zdraví, vím, že vyšetření opravdu proběhla, vím, že povahově jsou v pohodě......ale riskla bych takový odběr od cizích lidí, kde takové informace mít nebudu???
Naopak další případ... známá mého kamaráda...modrá stafordka dovezená odněkud z ukrajiny...přáním bylo (alespoň tak to na mě působilo) vyprodukovat co nejvíc modrých štěňat, protože se dají prodat za víc peněz, nejsem odborník na toto plemeno, ale když jsem se zeptala jestli dělali testy na ataxii, tak "chovatelka" ani nevěděla o čem mluvím..........

"rotvička s PP, vybrali ženicha s PP,ani jeden není chovný, udělali u obou psů dysplazii, štěňata vypiplaný, vymazlený,"
se omlouvam - ale tohle uz vůbec nechapu.
heterozni efekt pryc a ještě vi pendrek o povahách.
jako urcite a samozrejme jsou uplne kouzelni všichni - jen to mozna nemá nic spolecneho s rtw ?
ale co uz…
je třeba si poridit pracovni plemeno a pak množit i na jedincích bez zkousek

napsal(a):
Ne, nemyslím, napsala jsem už výš, proč si to myslím, že bude zdravější než kdybych si koupila štěně s pp, právě tohohle konkrétního plemene. Je mi líto, ale právě díky informacím, které zmiňujete jsme se rozhodli, tak jak jsme se rozhodli.
Já vás o svém názoru nepřesvědčím a vy zas nepřesvědčíte mě.
jsem nechtěla přesvědčovat. jen diskuze :-)
každý se rozhoduje jak chce.
a každý pise podle svých zkusennosti.
naší prisli o dvouletého skorobernaka - na ledviny.
do te doby naprosto zdrave stene. prodejce zmizel ze světa samo.
asi na to ten heterozni efekt nestacil, no.
a zrovna tak znam chovatele pp co zmizeli ze světa, když se vyskytnul problém.
není nikde zadna záruka.

napsal(a):
neřeší, protože další věci k ničemu nejsou, kdežto u strážního nebo bodyguarda je dost blbé si koupit výstaváka :-)
"neřeší, protože další věci k ničemu nejsou"
no -tak jsem asi prave pochopila, proc modra je dobra

napsal(a):
"rotvička s PP, vybrali ženicha s PP,ani jeden není chovný, udělali u obou psů dysplazii, štěňata vypiplaný, vymazlený,"
se omlouvam - ale tohle uz vůbec nechapu.
heterozni efekt pryc a ještě vi pendrek o povahách.
jako urcite a samozrejme jsou uplne kouzelni všichni - jen to mozna nemá nic spolecneho s rtw ?
ale co uz…
je třeba si poridit pracovni plemeno a pak množit i na jedincích bez zkousek
Jak jsem psala, já rozhodně nejsem zastáncem vrhů bez PP, přijde mi to zbytečný a opravdu, pokud se někdo zmíní, že jeho Asta je báječná a že by chtěli štěňátka, tak se snažím to lidem vymluvit...bohužel je stále rozšířené dogma, že fena má mít alespoň jednou v životě štěňata.
Povahu rotvíka opravdu neposoudím, ano jako pro laika by pro mě byly vodítkem složené zkoušky rodičů....takže laicky řeknu, pokud bych si pořizovala rotvíka, tak očekávám klidného sebejistého psa milujícího svojí rodinu, hlídače, který ale není zbytečně uštěkaný, psa, který v případě potřeby bude bránit rodinu, ale ne bezdůvodného agresora........spousta věcí se dá ovlivnit výchovou a výcvikem, ale ten základ povahy by tam měl být..........nevím jestli jsou takoví všichni jedinci z vrhu, znám osobně jen jednoho, kterého si nechala majitelka feny.....
Bohužel ani to, že rodiče jsou chovní, mají složené zkoušky není zárukou typické povahy.....známý měl fenu s PP s povahou zlatého retrívra, vítací, sluníčkový typ...prostě i tady člověk může šlápnout vedle, i když samozřejmě ta pravděpodobnost bude mnohokrát menší......
To že je štěně úplně kouzelné neberu v potaz....kouzelné je i štěně anglického buldoka, ale nechtěla bych ho.......
Chtěla jsem jen napsat, že i přístup "rádoby" odchovatelů čistokrevných psů bez PP může být diametrálně odlišný (o velkokapacitních množírnách ani nemluvím), prostě, že někteří se alespoň snaží.........nic víc nic míň......

napsal(a):
"neřeší, protože další věci k ničemu nejsou"
no -tak jsem asi prave pochopila, proc modra je dobra
:-) jenomže ono víc legálně dělat nejde, kromě nějakého skákání na peška a podobně a to zas mě vůbec nezajímá, to mají v sobě asi všichni tito psi..
jasně, vždy je tu možnost kousání do rukávu, ale fakt jen do rukávu, protože ast by neměl žrát lidi
to prostě žádný ostrý hlídač nebo bodyguard nebude

napsal(a):
jsem nechtěla přesvědčovat. jen diskuze :-)
každý se rozhoduje jak chce.
a každý pise podle svých zkusennosti.
naší prisli o dvouletého skorobernaka - na ledviny.
do te doby naprosto zdrave stene. prodejce zmizel ze světa samo.
asi na to ten heterozni efekt nestacil, no.
a zrovna tak znam chovatele pp co zmizeli ze světa, když se vyskytnul problém.
není nikde zadna záruka.
S tím bohužel nejde nesouhlasit. Jen dodám že, když jsme u těch všeobecně rozšířených pověr, že mě kdysi tak průkaz původu připadal jako jakási záruka zdraví, alespoň průměrného a kvalitního prostředí pro odchov štěňat a vidíte, když čtete zdejší diskuse, je to pověra. Mezi chovateli s pp se najdou špičkoví odborníci, kteří svá zvířata milují a snaží nejen exteriér, ale i zdraví plemene posunout výš, lidé kteří své psi mají rádi, ale chovu moc nerozumí a bohužel neřádi, kterým jde jen o plnou peněženku. Jako laik mám jen malou šanci je od sebe rozlišit, pokud se s nimi osobně neznám.

napsal(a):
Nejsem zastáncem plánovaných vrhů bez PP, spíš se to každýmu snažím rozmluvit....když třeba vezmu příklad mojí kolegyně "aby měla Dafinka jednou za život štěňata"...rotvička s PP, vybrali ženicha s PP,ani jeden není chovný, udělali u obou psů dysplazii, štěňata vypiplaný, vymazlený, pečlivě vybírali mezi zájemci o štěňata a s komlet vrhem jsou stále ("štěňata" už mají šest let) v kontaktu, některé z nich jezdí dodnes navštěvovat, žádný s pesanů nemá (zatím) žádné zdravotní komplikace. Jó od ní bych si klidně štěně vzala, ale zase jen proto, že znám oba rodiče, vím že jsou zdraví, vím, že vyšetření opravdu proběhla, vím, že povahově jsou v pohodě......ale riskla bych takový odběr od cizích lidí, kde takové informace mít nebudu???
Naopak další případ... známá mého kamaráda...modrá stafordka dovezená odněkud z ukrajiny...přáním bylo (alespoň tak to na mě působilo) vyprodukovat co nejvíc modrých štěňat, protože se dají prodat za víc peněz, nejsem odborník na toto plemeno, ale když jsem se zeptala jestli dělali testy na ataxii, tak "chovatelka" ani nevěděla o čem mluvím..........
Tak to je jak sci-fi. Jsem líná fenu uchovnit, nebo fena na chovnost z nějakého důvodu nedosáhne. Ale udělám DKK? Stejně tak pes. Poněkud zvláštní. Zodpovědné? Ani trochu. Kdyby byla přítomna zodpovědnost, tak by neprodukovali psy bez PP.
Tak to je jak sci-fi. Jsem líná fenu uchovnit, nebo fena na chovnost z nějakého důvodu nedosáhne. Ale udělám DKK?
No ono s tou leností ..... někdy je chyba i na straně chovatele, že se prostě o své odchovy moc nezajímá .... prodá štěňata s PP a pak už je mu to putna. Já narazila třeba u čivav na chovatele, kteří mne prosili abych se zůčastnila alespoň klubové výstavy za dorost - aby měli zpětnou vazbu jak jejich odchov vypadá. Všechno mi vysvětlili a na výstavě se mi věnovali a ukázali jak a co. Sice jsem měla předtím uchovněnou fenu ČHP, ale tam se to sfouklo v rámci jedné akce a o výstavnictví jsem se nikdy moc nezajímala. Čivavák ačkoliv na krasavce nevypadal a já o vystavování neuvažovala, v štěňatech i v dorostu dopadl skvěle .... takže mě tyto úspěchy podpořili v tom udělat bonitaci a následně uchovnění.
Ale když se bavím s majiteli psů s PP třeba v kurzu (nabízím jim rozšíření kurzu o přípravu na výstavy - postoj, běh v kruhu, prohlídky atd.) tak mnoho z nich vůbec netuší, co to všechno obnáší a co je potřeba pro uchovnění. Chovatelé jim o tom vůbec nic neřeknou. Spíš mají vždy představu, že je to nějaký příšerně náročný proces .... o peníze ani tak nejde - většina majitelů psů s PP nejsou žádní nuzáci.
Já osobně dělám občas kamarádům průvodce po výstavách .... všechno ohledně přípravy, papírování a pak poradce-vysvětlovače (a hlavně hlídače pořadí) přímo na první výstavě. On ten systém totiž v prvním momentě vypadá strašně chaoticky, a jak je toho moc na psy, tak stejně je toho moc na výstavnického eléva (hlavně stres z papírů, prošvihnutí nástupu do kruhu a pak povely rozhodčího - a do toho ještě pracovat se psem). Většina z nich už absolvuje druhou výstavu sama .... protože se v tom už trochu vyznají. Ale na druhou stranu, jsou tam i chovatelé jejich psů a moc často nevidím, že by podali pomocnou ruku i když jsou osloveni .... nebo jsou upozorněni, že se majitel na výstavu chystá.
A pak taky záleží na přístupu klubů. Některé kluby dělají akce v různých koutech republiky .... některé zase jenom stále na jenom místě. No a některým majitelům se prostě kvůli klubové výstavě či bonitaci nechce jezdit na druhou stranu republiky, zvlášť když neví jak dopadnou - je-li začátečník a nemá přehled o plemeni. Ne-li že vůbec neví, že nějaký klub existuje - protože chovatel jim tuto informaci vůbec neposkytne.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Tak to je jak sci-fi. Jsem líná fenu uchovnit, nebo fena na chovnost z nějakého důvodu nedosáhne. Ale udělám DKK?
No ono s tou leností ..... někdy je chyba i na straně chovatele, že se prostě o své odchovy moc nezajímá .... prodá štěňata s PP a pak už je mu to putna. Já narazila třeba u čivav na chovatele, kteří mne prosili abych se zůčastnila alespoň klubové výstavy za dorost - aby měli zpětnou vazbu jak jejich odchov vypadá. Všechno mi vysvětlili a na výstavě se mi věnovali a ukázali jak a co. Sice jsem měla předtím uchovněnou fenu ČHP, ale tam se to sfouklo v rámci jedné akce a o výstavnictví jsem se nikdy moc nezajímala. Čivavák ačkoliv na krasavce nevypadal a já o vystavování neuvažovala, v štěňatech i v dorostu dopadl skvěle .... takže mě tyto úspěchy podpořili v tom udělat bonitaci a následně uchovnění.
Ale když se bavím s majiteli psů s PP třeba v kurzu (nabízím jim rozšíření kurzu o přípravu na výstavy - postoj, běh v kruhu, prohlídky atd.) tak mnoho z nich vůbec netuší, co to všechno obnáší a co je potřeba pro uchovnění. Chovatelé jim o tom vůbec nic neřeknou. Spíš mají vždy představu, že je to nějaký příšerně náročný proces .... o peníze ani tak nejde - většina majitelů psů s PP nejsou žádní nuzáci.
Já osobně dělám občas kamarádům průvodce po výstavách .... všechno ohledně přípravy, papírování a pak poradce-vysvětlovače (a hlavně hlídače pořadí) přímo na první výstavě. On ten systém totiž v prvním momentě vypadá strašně chaoticky, a jak je toho moc na psy, tak stejně je toho moc na výstavnického eléva (hlavně stres z papírů, prošvihnutí nástupu do kruhu a pak povely rozhodčího - a do toho ještě pracovat se psem). Většina z nich už absolvuje druhou výstavu sama .... protože se v tom už trochu vyznají. Ale na druhou stranu, jsou tam i chovatelé jejich psů a moc často nevidím, že by podali pomocnou ruku i když jsou osloveni .... nebo jsou upozorněni, že se majitel na výstavu chystá.
A pak taky záleží na přístupu klubů. Některé kluby dělají akce v různých koutech republiky .... některé zase jenom stále na jenom místě. No a některým majitelům se prostě kvůli klubové výstavě či bonitaci nechce jezdit na druhou stranu republiky, zvlášť když neví jak dopadnou - je-li začátečník a nemá přehled o plemeni. Ne-li že vůbec neví, že nějaký klub existuje - protože chovatel jim tuto informaci vůbec neposkytne.
Nemůžu s vámi souhlasit. Nesnažte se házet vinu za množení psů bez PP na chovatele a kluby. Chovatel sice může nasměrovat, ale kdyby měl s každým svým odchovaným jedincem absolvovat byť jednu výstavu aby to tedy ty nové majitele naučil, nebude při početném vrhu dělat nic jiného. Nejsem proti chvatelskému servisu, to je velice prospěšná záležitost, a já ho od chovatele vítám, ale fakt by se asi zbláznil, kdyby měl nové majitele vodit za ručičku. Výstavy zas tak chaotická záležitost nejsou. Zvládla jsem se v nich orientovat jako holka, když jsem začala objevovat svět kynologie, a to nebyl internet a co člověk nevyčetl z katalogu to nevěděl. Tak to nemůže být problém ani teď pokud člověk umí číst. Alespoň základy snad pochytá každý. Jak píšu, je to především leností majitelů, a je jedno, jestli je to lenost se psem něco dělat, tak, aby prošel bonitací, nebo lenost si podmínky nastudovat. Nebo je to tím, že pes bonitací neprošel, nebo by neprošel pro nějakou vadu exteriérovou či povahovou. Množit taková zvířata fakt není žádoucí. Psů je moc, jsou plné útulky, tak proč se nezaměřit na chov s PP, a když se nelíbí chov s PP, tak proč nenapnout síly na zlepšení vlastností plemene...
Co se týká klubů a lokací výstav - naše země je tak malinká, že jet na výstavu či bonitaci na druhý konec není zas takový problém. Jsou to maximálně stovky kilometrů. Pro mě je to jen výmluva.

nesouhlasím. lidé jsou jednak líní ve své podstatě, jednak obecný pohled na výstavy je, že je to něco velmi složitého, kde navíc bez známostí nemáte šanci. pokud o výstavách víte jen tohle, tak nebudete studovat žádné podmínky.

napsal(a):
nesouhlasím. lidé jsou jednak líní ve své podstatě, jednak obecný pohled na výstavy je, že je to něco velmi složitého, kde navíc bez známostí nemáte šanci. pokud o výstavách víte jen tohle, tak nebudete studovat žádné podmínky.
Každého věc, jestli si zjistí aspoň nějaké informace. Výstavy nižšího typu nejsou nic složitého a náročného, a poprvé je lepší absolvovat nějakou menší, kde i nároky rozhodčího na předvedení nejsou takové jak na mezinárodce.
napsal(a):
Nemůžu s vámi souhlasit. Nesnažte se házet vinu za množení psů bez PP na chovatele a kluby. Chovatel sice může nasměrovat, ale kdyby měl s každým svým odchovaným jedincem absolvovat byť jednu výstavu aby to tedy ty nové majitele naučil, nebude při početném vrhu dělat nic jiného. Nejsem proti chvatelskému servisu, to je velice prospěšná záležitost, a já ho od chovatele vítám, ale fakt by se asi zbláznil, kdyby měl nové majitele vodit za ručičku. Výstavy zas tak chaotická záležitost nejsou. Zvládla jsem se v nich orientovat jako holka, když jsem začala objevovat svět kynologie, a to nebyl internet a co člověk nevyčetl z katalogu to nevěděl. Tak to nemůže být problém ani teď pokud člověk umí číst. Alespoň základy snad pochytá každý. Jak píšu, je to především leností majitelů, a je jedno, jestli je to lenost se psem něco dělat, tak, aby prošel bonitací, nebo lenost si podmínky nastudovat. Nebo je to tím, že pes bonitací neprošel, nebo by neprošel pro nějakou vadu exteriérovou či povahovou. Množit taková zvířata fakt není žádoucí. Psů je moc, jsou plné útulky, tak proč se nezaměřit na chov s PP, a když se nelíbí chov s PP, tak proč nenapnout síly na zlepšení vlastností plemene...
Co se týká klubů a lokací výstav - naše země je tak malinká, že jet na výstavu či bonitaci na druhý konec není zas takový problém. Jsou to maximálně stovky kilometrů. Pro mě je to jen výmluva.
Reagovala jsem na množení psů s PP .... ale neuchovněných jedinců. A už vůbec jsem nemluvila o tom, že by mělo být povinností chovatele jezdit s majiteli svých odchovů na výstavy. Mluvila/psala jsem o tom, že majitelé často nemají od chovatelů základní informace. Já třeba dostala info o výstavách a klubu v tištěné formě ke kupní smlouvě - kolik jiných chovatelů to dělá? A když se tu budeme o výstavách, bonitacích a uchovnění bavit my .... tak dobře víme o čem se bavíme - ale po kolika letech zkušeností. Pro majitele psa, který to nikdy nezažil je to spousta informací a věřte, že to není jednoduché se v tom vyznat. Víte, já celý svůj pracovní život (cca 20 let) školím lidi v oborech, které jsou v podstatě doplňkové k práci školených, ale bez kterých svoji práci nemohou vykonávat. Takže dovedu zpětně posoudit, jestli informace, které by získávali postupně a samostatně majitelé začátečníci jsou pro ně jednoduše aplikovatelné a použitelné. A to věřte, že nejsou. Jednak informací je mnoho a není se čeho držet jako základní metody. Tudíž se hodí buď návod od chovatele, který v tom umí chodit ... nebo jeho pomocná ruka. Stejně většina chovatelů se např. klubových akcí účastní .... je to otázka pár minut něco vysvětlit nebo ukázat .... nebo si majitele vzít do skupiny.
A o lenosti v případě, že jedete někam stovky km, když vůbec nevíte o čem to bude, nelze mluvit. To jde spíš o to, jestli jste dobrodružná/sebevědomá povaha nebo ne. Navíc když ještě jako začátečník nemáte žádné kontakty .... v tomto případě aktivní zájem chovatele je jenom plusem.

napsal(a):
Jak jsem psala, já rozhodně nejsem zastáncem vrhů bez PP, přijde mi to zbytečný a opravdu, pokud se někdo zmíní, že jeho Asta je báječná a že by chtěli štěňátka, tak se snažím to lidem vymluvit...bohužel je stále rozšířené dogma, že fena má mít alespoň jednou v životě štěňata.
Povahu rotvíka opravdu neposoudím, ano jako pro laika by pro mě byly vodítkem složené zkoušky rodičů....takže laicky řeknu, pokud bych si pořizovala rotvíka, tak očekávám klidného sebejistého psa milujícího svojí rodinu, hlídače, který ale není zbytečně uštěkaný, psa, který v případě potřeby bude bránit rodinu, ale ne bezdůvodného agresora........spousta věcí se dá ovlivnit výchovou a výcvikem, ale ten základ povahy by tam měl být..........nevím jestli jsou takoví všichni jedinci z vrhu, znám osobně jen jednoho, kterého si nechala majitelka feny.....
Bohužel ani to, že rodiče jsou chovní, mají složené zkoušky není zárukou typické povahy.....známý měl fenu s PP s povahou zlatého retrívra, vítací, sluníčkový typ...prostě i tady člověk může šlápnout vedle, i když samozřejmě ta pravděpodobnost bude mnohokrát menší......
To že je štěně úplně kouzelné neberu v potaz....kouzelné je i štěně anglického buldoka, ale nechtěla bych ho.......
Chtěla jsem jen napsat, že i přístup "rádoby" odchovatelů čistokrevných psů bez PP může být diametrálně odlišný (o velkokapacitních množírnách ani nemluvím), prostě, že někteří se alespoň snaží.........nic víc nic míň......
"Chtěla jsem jen napsat, že i přístup "rádoby" odchovatelů čistokrevných psů bez PP může být diametrálně odlišný (o velkokapacitních množírnách ani nemluvím), prostě, že někteří se alespoň snaží."
ne, nesnazi -aspoň z mého pohledu ne.
pro me je a vždycky bude vyrabeni bPP psu z PP rodicu prachsprosty kalkul a ne nejaka snaha. o co se snazili?
ze fena nemusi mit jednou za život stenata -to si nenastudovali, ale ze když budou rtg -lepe pujdou stenda na odbyt - to vedi?
zlati vestajove :-)

"No ono s tou leností ..... někdy je chyba i na straně chovatele, že se prostě o své odchovy moc nezajímá .... prodá štěňata s PP a pak už je mu to putna"
ze vam vstupuji do diskuze :-)
v tomhle konkretni pripadu se psalo o rtw. neslo o nejake vystavy pro uchovneni.
je třeba mj.se psy slozit zkoušky k uchovneni. a to jako ma ty zkoušky taky skladat chovatel? :-D
a když nechce -nestara se o sve odchovy?
když by se tady opravdu snazili - proste se psem cvici. a když ho dokážou pripravit i na tu jednu pitomou trioddilovou zkousku v pripade feny -bude nejaka bonitace nebo vystava uz takova brnkačka, ze k tomu pomoc chovatele vazne potrebovat nebudou :-)

napsal(a):
:-) jenomže ono víc legálně dělat nejde, kromě nějakého skákání na peška a podobně a to zas mě vůbec nezajímá, to mají v sobě asi všichni tito psi..
jasně, vždy je tu možnost kousání do rukávu, ale fakt jen do rukávu, protože ast by neměl žrát lidi
to prostě žádný ostrý hlídač nebo bodyguard nebude
"a podobně a to zas mě vůbec nezajímá, to mají v sobě asi všichni tito psi "
nikdy nevim, jestli pisete vazne nebo si delate legraci.
napsal(a):
"No ono s tou leností ..... někdy je chyba i na straně chovatele, že se prostě o své odchovy moc nezajímá .... prodá štěňata s PP a pak už je mu to putna"
v tomhle konkretni pripadu se psalo o rtw. neslo o nejake vystavy pro uchovneni.
je třeba mj.se psy slozit zkoušky k uchovneni. a to jako ma ty zkoušky taky skladat chovatel? :-D
když by se tady opravdu snazili - proste se psem cvici. a když ho dokážou pripravit i na tu jednu pitomou trioddilovou zkousku v pripade feny -bude nejaka bonitace nebo vystava uz takova brnkačka, ze k tomu pomoc chovatele vazne potrebovat nebudou :-)
Já jsem to psala obecně .... ono už moc plemen s povinnými zkouškami z výkonu nebo povah už taky moc nezbylo. Ani nechci po chovatelích, aby stáli všem svým odchovům u zadku. Spíš narážím na fakt, že se v poslední době opravdu moc často setkávám s prodejem zvířete s PP stylem "dej peníze a papáček". A pak se tu rozohňujeme nad těmi, co si koupí zvíře s PP, ale z malé nebo špatné informovanosti jak zvíře uchovnit, si na své povahově zlaté a subjektivně krásné Fifince odchovají jeden vrh s tím, že jsou schopni obětovat i nějaký ten peníz za vyšetření .... protože slyšeli/četli o těch patelách a ještě se zaobírají výběrem toho nejlepšího psa. A že takových taky pár znám.
A to, že si lidé pořídí plemeno "služební" s PP a následně odchovem štěňat bez PP utvrzují nestandardní povahu, protože se jim líbí - např. k cizím vstřícný RTW. No teď jde o to, kde nastala chyba. Jestli měl vůbec chovatel takovým zájemcům štěně dávat - jestli tedy nelhali a neslibovali, že budou se psem zkoušky absolvovat - když je upozornil na podmínky chovu plemene. Ale to zase narazíme na to, že s tímhle přístupem by se snížila chovná základna .... míň vhodných zájemců, míň vrhů, míň štěňat. Je to začarovaný kruh. Ale zase na druhou stranu mě bohužel trochu mrzí, že se vina hledá jenom u majitelů zvířat.

"ale z malé nebo špatné informovanosti jak zvíře uchovnit, si na své povahově zlaté a subjektivně krásné Fifince odchovají jeden vrh s tím, že jsou schopni obětovat i nějaký ten peníz za vyšetření "
ne, porad to nechapu. ani když se pise obecne.
nedostali zadny servis od chovatele, tak chudaci teda musí jit do toho bPP chovu. protoze to je strasne slozite, nastudovat si uchovneni sami ?
ale zaroven mam verit tomu, ze peclive vybiraji krycího psa? jak teda poznali, ze je vhodny, když jim při tom nikdo nestal za zadkem?
v realu se vybira podle toho, co je nejblíže a je ochotne kryt
no a ted tu mame peci o brezi fenu a porod a odchov stenat.
to taky chudaci sami nedokazou nastudovat? ale tak - třeba se snazi :-)
vazne by me uprimne zajímalo, jestli jsou schopni se postarat o takovyhle vymazleny vrh, když jim uhyne fena pak - jinak nez skucenim na netu.
protoze jestli ano -opravdu jsou schopni si vybrat psa, vysetrit ho, postarat se o fenu, porod i stenata, vykomunikovat jejich prodej -oni by i to uchovneni asi nakonec zvladli sami nastudovat

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Reagovala jsem na množení psů s PP .... ale neuchovněných jedinců. A už vůbec jsem nemluvila o tom, že by mělo být povinností chovatele jezdit s majiteli svých odchovů na výstavy. Mluvila/psala jsem o tom, že majitelé často nemají od chovatelů základní informace. Já třeba dostala info o výstavách a klubu v tištěné formě ke kupní smlouvě - kolik jiných chovatelů to dělá? A když se tu budeme o výstavách, bonitacích a uchovnění bavit my .... tak dobře víme o čem se bavíme - ale po kolika letech zkušeností. Pro majitele psa, který to nikdy nezažil je to spousta informací a věřte, že to není jednoduché se v tom vyznat. Víte, já celý svůj pracovní život (cca 20 let) školím lidi v oborech, které jsou v podstatě doplňkové k práci školených, ale bez kterých svoji práci nemohou vykonávat. Takže dovedu zpětně posoudit, jestli informace, které by získávali postupně a samostatně majitelé začátečníci jsou pro ně jednoduše aplikovatelné a použitelné. A to věřte, že nejsou. Jednak informací je mnoho a není se čeho držet jako základní metody. Tudíž se hodí buď návod od chovatele, který v tom umí chodit ... nebo jeho pomocná ruka. Stejně většina chovatelů se např. klubových akcí účastní .... je to otázka pár minut něco vysvětlit nebo ukázat .... nebo si majitele vzít do skupiny.
A o lenosti v případě, že jedete někam stovky km, když vůbec nevíte o čem to bude, nelze mluvit. To jde spíš o to, jestli jste dobrodružná/sebevědomá povaha nebo ne. Navíc když ještě jako začátečník nemáte žádné kontakty .... v tomto případě aktivní zájem chovatele je jenom plusem.
Je doba internetu, informace vyhledá kdokoliv pár kliknutími. Není to jako dřív, kdy se informace musely opravdu hledat v literatuře, v jediném časopisu o psech Pes přítel člověka, obesílat dopisy kluby, protože mnohdy ani neměli poradci chovu nebo předsedové klubu telefon (pro mladé - telefon nebyl samozřejmostí, čekávalo se na něj několik let, a někde ani další stanice zřídit nešla, protože nebyla kapacita ústředny), takže se informace získávaly těžce a byl to běh na delší trať. Dnes kliknete a můžete vědět téměř vše. Na webu ČMKU je poradna, kde vám poradí s veškerými problémy týkající se chovnosti, výstav, zkoušek, atd., nebo vás nasměrují tam, kde tyto informace získáte. Takže výmluva na nedostatek informací od chovatele neobstojí. Kdo chce, tak si je najde vždycky.
Já se horlivě nezastávám chovu bez PP po jedincích s PP, ale spíš se snažím osvětlit proč to někdo podstoupí a to dokonce s tím, že až na výstavu, bonitaci a uchovnění si zdravotně povinné splní.
Třeba k chovu s PP (bez zkoušek) je potřeba - výstava + bonitace + uchovnění + chovná stanice (snad jsem na nic nezapomněla) ..... takže když se v tom neorientují dostávají se do situace, kdy jim to příjde jako příšerně komplikované .... a navíc, kdyby nechtěli zakládat novou CHS musí chovat pod někým a to je o kontaktech.
No a teď jsi vemte třeba mně známý případ (dozvěděla jsem se o něm zpětně)
.... majitel šikovné milé fenky čínského naháče - labutěnky s PP (agility a nějaká ta ZOP atd.)
.... majitel není žádná socka, ale je trochu jednoduší (úspěšně se živí rukama)
.... chtěl po své šikovné feně štěňata (zájem byl v okruhu rodiny a přátel)
.... oslovil chovatele - ten nic
..... začal pátrat sám = je to moc komplikované .... a myslím si, že stejně většině ani nerozumněl a jel alespoň na jednu výstavu - bohužel sám, hned mezinárodní .... tam pohořel kvůli tomu, že neuměl fenu předvést a fena nebyla v kondici (špatně upravená srst) .... naštěstí rozhodčí byl fér, řekl mu vady a že fena je jinak pěkná .... takže podle něj vyhozených 800 Kč
.... někde se dočetl o problémech s luxací patel, nechal fence nohy vyšetřit a na doporučení veterináře i oči .... byla zdravá
.... na závodech agility se mu líbil nahatý samec s PP, který byl uchovněný, ale nikdy nekryl protože nebyl šampion , zkontrolovali si rodokmen kvůli příbuzenství,dohodli se a na krytí jel cca 180 km .... protože veterinář mu vysvětlil jak je to s vhodnou dobou pro krytí atd.
.... fena rodila bez problémů (veterinář na telefonu a maminka majitele bývala zootechnička - stará škola)
.... štěňata bez problémů rozdal (v rodině) a prodal za symbolické ceny .... většinou si je vzali zase agiliťáci
.... dál nechová, jedno štěně si nechal
A podobné případy znám asi další tři - všechno majitelé začátečníci ohledně chovu psů s PP (nějaké psy předtím měli, ale neodchovávali) ..... ale je pravda, že všechny tyhle případy mají společné to, že zájem o potomky byl většinou z rodiny nebo okruhu sportu, či přátel.
A zrovna nedávno jsem dělala školení o tom co je potřeba a jak začít sousedce na sídlišti. Když jsem slyšela tu story o předání štěněte v CHS tak jsem nevěřila vlastním uším .... přesně jak jsem to psala výše "dej peníze a papáček". Naštěstí má čivavu, tak jsem jí odkázala na své kontakty a ty jí ochotně se vším pomohly a na klubovce a následně mezinárodce si jí vzaly pod křídla .... a to prosím vystavují i své psy .... a u čivav to většinou nejde pod tři kusy (když jsou to chovatelé). A přesně, když jsem jí na stránkách klubu ukazovala, co všechno musí pro uchovnění udělat zvedalo se jí obočí a furt tvrdila, že to nezvládne (cca 30 letá žena, s fenou dělá dogdancing a sama je takový ten introverní typ).
Já se tady furt rozkecávám, ale berte to tak, že nárazovému chovu (jeden dva vrhy po jedné feně) s PP by se věnovalo rádo dost lidí, ale není každý průbojný a nemá každý letité zkušenosti třeba v rodině. A stejně tak jak se snažíme informovat lidi o "výhodách" nákupu psů s PP, měli bychom jako chovatelé věnovat i dost času podpoře majitelů našich odchovů rozhodnou-li se naše zvířata prezentovat nebo dále je v chovu využít. Myslím si, že právě tahle nepodpora vede k tomu, že chov probíhá převážně v CHS na úzkých skupinách zvířat a z toho pramení další problémy.
napsal(a):
Proč by to u bez PP nehrozilo? Znám dost případů, kdy komunikace obousměrně funguje.
To, zda se něco dozvíte nebo nikoli, je primárně o lidech a ne o kusu papíru.
A zatajení případného problému by mi dávalo spíš smysl u chovatele s PP, toho takové info může poškodit. Pokud někdo jednou připustí Marušku, může mu být úplně jedno, že sourouzenci z vrhu už jsou pod drnem, nijak na tom netratí a nemá důvod to tajit.
TO balu: Když víte co máte hledat, je to jednoduché.
K ČMKU se dostanete až někde z x-tého odkazu, kdy už máte tolik informací, kterým moc nerozumíte, že se vám už všechno ostatní zdá jako zápis NASA z testování raket.
Stačí se jen podívat na různé otázky zde v diskuzi. Občas se divíme, ale vysvětlujeme to tu stále dokola. A věřte, že když nevíte vůbec nic o dané tématice, tak po přečtení pár vláken, které se vám sice k tématu, ale jinak bez přesného zaměření nabídnou, nebudete o moc chytřejší .... možná vás to i odradí od dalšího hledání zde na ifauně.
Mým oborem je právě školení lidí v práci s IT. A opravdu hodně lidí neumí používat ani správná klíčová slova pro vyhledávání. Nebo se dostanou k takovému pelmelu informací, že prostě nebudou o moc chytřejší než na začátku. A většina lidí při vyhledávání informací postupuje tak, že nejdřív hledá tam kde je mu to známé .... což v tomto případě je chovatel (CHS), obecné informace o plemeni (tam je toho informačního šumu přehršel). Možná se dostanou na stránky klubu, ale zase málokterý web klubu je zpracován profesionálně a přehledně (sama někdy tápám). A tak je to dál a dál ..... netřeba dál vysvětlovat.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já se horlivě nezastávám chovu bez PP po jedincích s PP, ale spíš se snažím osvětlit proč to někdo podstoupí a to dokonce s tím, že až na výstavu, bonitaci a uchovnění si zdravotně povinné splní.
Třeba k chovu s PP (bez zkoušek) je potřeba - výstava + bonitace + uchovnění + chovná stanice (snad jsem na nic nezapomněla) ..... takže když se v tom neorientují dostávají se do situace, kdy jim to příjde jako příšerně komplikované .... a navíc, kdyby nechtěli zakládat novou CHS musí chovat pod někým a to je o kontaktech.
.... majitel šikovné milé fenky čínského naháče - labutěnky s PP (agility a nějaká ta ZOP atd.)
..... začal pátrat sám = je to moc komplikované .... a myslím si, že stejně většině ani nerozumněl a jel alespoň na jednu výstavu - bohužel sám, hned mezinárodní .... tam pohořel kvůli tomu, že neuměl fenu předvést a fena nebyla v kondici (špatně upravená srst) .... naštěstí rozhodčí byl fér, řekl mu vady a že fena je jinak pěkná .... takže podle něj vyhozených 800 Kč
.... někde se dočetl o problémech s luxací patel, nechal fence nohy vyšetřit a na doporučení veterináře i oči .... byla zdravá
.... na závodech agility se mu líbil nahatý samec s PP, který byl uchovněný, ale nikdy nekryl protože nebyl šampion , zkontrolovali si rodokmen kvůli příbuzenství,dohodli se a na krytí jel cca 180 km .... protože veterinář mu vysvětlil jak je to s vhodnou dobou pro krytí atd.
.... fena rodila bez problémů (veterinář na telefonu a maminka majitele bývala zootechnička - stará škola)
.... štěňata bez problémů rozdal (v rodině) a prodal za symbolické ceny .... většinou si je vzali zase agiliťáci
A podobné případy znám asi další tři - všechno majitelé začátečníci ohledně chovu psů s PP (nějaké psy předtím měli, ale neodchovávali) ..... ale je pravda, že všechny tyhle případy mají společné to, že zájem o potomky byl většinou z rodiny nebo okruhu sportu, či přátel.
A zrovna nedávno jsem dělala školení o tom co je potřeba a jak začít sousedce na sídlišti. Když jsem slyšela tu story o předání štěněte v CHS tak jsem nevěřila vlastním uším .... přesně jak jsem to psala výše "dej peníze a papáček". Naštěstí má čivavu, tak jsem jí odkázala na své kontakty a ty jí ochotně se vším pomohly a na klubovce a následně mezinárodce si jí vzaly pod křídla .... a to prosím vystavují i své psy .... a u čivav to většinou nejde pod tři kusy (když jsou to chovatelé). A přesně, když jsem jí na stránkách klubu ukazovala, co všechno musí pro uchovnění udělat zvedalo se jí obočí a furt tvrdila, že to nezvládne (cca 30 letá žena, s fenou dělá dogdancing a sama je takový ten introverní typ).
Já se tady furt rozkecávám, ale berte to tak, že nárazovému chovu (jeden dva vrhy po jedné feně) s PP by se věnovalo rádo dost lidí, ale není každý průbojný a nemá každý letité zkušenosti třeba v rodině. A stejně tak jak se snažíme informovat lidi o "výhodách" nákupu psů s PP, měli bychom jako chovatelé věnovat i dost času podpoře majitelů našich odchovů rozhodnou-li se naše zvířata prezentovat nebo dále je v chovu využít. Myslím si, že právě tahle nepodpora vede k tomu, že chov probíhá převážně v CHS na úzkých skupinách zvířat a z toho pramení další problémy.
To je prostě marné, marné, marné,...

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
TO balu: Když víte co máte hledat, je to jednoduché.
K ČMKU se dostanete až někde z x-tého odkazu, kdy už máte tolik informací, kterým moc nerozumíte, že se vám už všechno ostatní zdá jako zápis NASA z testování raket.
Stačí se jen podívat na různé otázky zde v diskuzi. Občas se divíme, ale vysvětlujeme to tu stále dokola. A věřte, že když nevíte vůbec nic o dané tématice, tak po přečtení pár vláken, které se vám sice k tématu, ale jinak bez přesného zaměření nabídnou, nebudete o moc chytřejší .... možná vás to i odradí od dalšího hledání zde na ifauně.
Mým oborem je právě školení lidí v práci s IT. A opravdu hodně lidí neumí používat ani správná klíčová slova pro vyhledávání. Nebo se dostanou k takovému pelmelu informací, že prostě nebudou o moc chytřejší než na začátku. A většina lidí při vyhledávání informací postupuje tak, že nejdřív hledá tam kde je mu to známé .... což v tomto případě je chovatel (CHS), obecné informace o plemeni (tam je toho informačního šumu přehršel). Možná se dostanou na stránky klubu, ale zase málokterý web klubu je zpracován profesionálně a přehledně (sama někdy tápám). A tak je to dál a dál ..... netřeba dál vysvětlovat.
Píšete o svéprávných jedincích? Web ČMKU je základ.
Promiňte, ale vyhledat si něco podle klíčového slova je základní počítačová gramotnost. Je to jednoduché, a když to nevyjde podle jednoho lova, tak se zkusí jiné. Kdo chce, ten si info najde, kdo nechce, ten holt čeká s nataženou rukou, až mu chovatel nebo kdokoliv přiaportuje informace až pod nos.

napsal(a):
Promiňte, ale vyhledat si něco podle klíčového slova je základní počítačová gramotnost. Je to jednoduché, a když to nevyjde podle jednoho lova, tak se zkusí jiné. Kdo chce, ten si info najde, kdo nechce, ten holt čeká s nataženou rukou, až mu chovatel nebo kdokoliv přiaportuje informace až pod nos.
Tak jo, většina lidí na světě je v tom případě nesvéprávných a negramotných.
Já nevím, co na příspěvcích Růženy nechápete. Je to přesně tak, jak píše.
napsal(a):
No jasně, všichni jsou líní blbci, jen chovatelé jsou letadlo!
Balu, to jste pohnojila.
napsal(a):
Já vám tím chci jenom říct, že prostě bez zkušeností se v těch informacích ztratíte. Je jich příliš a jejich relevantnost bez zkušenosti prostě neověříte. Příklad za všechno je "mám zvíře s PP!" ........ už málokdo ví jestli FCI nebo jiné organizace a ani netuší, že rozdíly existují ..... ale zase na druhou stranu si na internetu vybral plemeno podle povahy, exteriéru a podmínek, které může poskytnout, ví jak krmit, očkování atd. .... to má načtené a v malíčku. Zeptejte se ho na ČMKU .... taky nebude vědět (ve většině případů), co to je a co zastřešuje. Vždyť ČMKU s ČKS se pletou i lidem, co mají dělat zkoušky z výkonu .... nebo třeba vůbec o ČKS nevědí a myslí si, že všechno zastřešuje ČMKU .... vždyť tam maj na starost všechno ohledně psů ne?
Já vám gratuluji k vaší počítačové gramotností (to myslím vážně), ale berte to tak, že kolem vás žije spousta lidí, kteří se prostě v tom množství informací nevyzná a to nemusí být IQ tykve.
Když já potřebuju něco vysvětlit kolem aut, tak se taky radši zeptám nejdřív chlapů v rodině a další si dohledám .... protože se dozvím právě ta potřebná klíčová slova a nepromrhám čas pročítáním zbytečných informací.
napsal(a):
Je doba internetu, informace vyhledá kdokoliv pár kliknutími. Není to jako dřív, kdy se informace musely opravdu hledat v literatuře, v jediném časopisu o psech Pes přítel člověka, obesílat dopisy kluby, protože mnohdy ani neměli poradci chovu nebo předsedové klubu telefon (pro mladé - telefon nebyl samozřejmostí, čekávalo se na něj několik let, a někde ani další stanice zřídit nešla, protože nebyla kapacita ústředny), takže se informace získávaly těžce a byl to běh na delší trať. Dnes kliknete a můžete vědět téměř vše. Na webu ČMKU je poradna, kde vám poradí s veškerými problémy týkající se chovnosti, výstav, zkoušek, atd., nebo vás nasměrují tam, kde tyto informace získáte. Takže výmluva na nedostatek informací od chovatele neobstojí. Kdo chce, tak si je najde vždycky.
Získáte informace, které jsou vám k prdu, protože prostě NEVÍTE o co se jedná! Vy v tom jste roky, pro vás je to brnkačka, pro nováčka je všechno NOVÉ !
Dokážete to pochopit? Vy byste taky plavala, pokud by jste se měla učit čínsky, i když na netu seženete veškeré informace.
Nějak se začít musí, to ano, ale netvrďte, že jsou lidí blbí či líní, když bez pomoci či nějaké podpory nedokáží rozkličovat informace, které dostanou. Prostě tomu nerozumí. A pokud mají problém hned ze začátku, ne každý vytrvá.
Jsou lidi, co se chytnou i přes to, že ti, vámi vychvalovaní chovatelé, nepomohou, popř. i nějaký klacek hodí pod nohy a vytrvají i přesto, že mohou vidět různé podvůdky a machinace. A jsou lidé, co to nedají. No co už, určitě kvůli tomu svého psa nebudou mít méně rádi.
A o tom to je. Mít svého parťáka rád a v rámci možností mu dát vše potřebné.

tak si ale nedělejte srandu
čmku najdu tak, že do vyhledávače napíšu čmku, co na tom jako je......?!
informovanost, možnost informovat se, je úplně,ale úplně jinde, člověk ani pérdel nemusí zvednout....
Třeba k chovu s PP (bez zkoušek) je potřeba - výstava + bonitace + uchovnění + chovná stanice
bonitace je uchovnění
vlastní chovná stanice není třeba (i když budu brát jenom feny)
výstava - dle mého bohužel (exteriér by se měl hodnotit v rámci bonitace)
některá plemena mají povinnou zkoušku (kolik?)

Víte, to co vám připadá úplně jednoduché, může laikovi způsobit problém, který prostě nepochopíte, protože se v tom jako odborníci denně pohybujete. Dám vám příklad, co kdybych vám při prodeji špičáku, vysvětlila že první krok, pro založení koruny spočívá v odstranění terminálního pupenu, což způsobí potlačení apikální dominance a vzápětí v přiměřeném časovém horizontu dojde k větvení. Schválně, kolik laiků na základě tohohle popisu něco vypěstuje.
Mimochodem tyto výrazy se používaly na základní škole v hodinách přírodopisu, takže by je měl vpodstatě každý znát.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
No, tak to v mém okolí tak optimistický chov psů bez PP není.
Ano, znám dost takových, kteří měli štěňátka, fena byla bez PP, popř. s PP ale uchovnění jim přišlo zbytečné (složité), kvůli jednomu, dvěma vrhům. A ano, dost z nich štěňda "vymazlilo", naočkovalo, odčervilo - v tomhle OK.
Nicméně:
- nevím ani o jednom, který by jakkoli studoval rodokmeny (buď je jeden z rodičů nemá, nebo je to složité a oni se v tom stejně nevyznají), krycí pes se vybírá podle klíče: je blízko, je hezkej
- nikdo z nich nedělal kvůli vrhu jakékoli zdravotní vyšetření (veterinář jim přece řekl, že pes je zdravý, když byli očkovat), a už vůbec testy na geneticky přenosné nemoci, které jsou drahé a bez členství v klubu i složité
- zvláště u větších plemen, početnějších vrhů, nevím o nikom, kdo by udal všechny štěňata po rodině nebo po známých, většina se prodá přes bazoš a jejich další osud je ve hvězdách

napsal(a):
Tak to je jak sci-fi. Jsem líná fenu uchovnit, nebo fena na chovnost z nějakého důvodu nedosáhne. Ale udělám DKK? Stejně tak pes. Poněkud zvláštní. Zodpovědné? Ani trochu. Kdyby byla přítomna zodpovědnost, tak by neprodukovali psy bez PP.
Bohužel tady to byla klasika..."fena by měla mít jednou za život štěňata"....alespoň se v rámci svých schopností a znalostí pokusili udělat max (dle svého nejlepšího vědomí a svědomí) a o odchov se postarali......bohužel mám stále pocit, že tady něco takového podporuju, schvaluju....nepodporuju, neschvaluju právě naopak, ale bohužel nemám možnost to někomu zakazovat.....

hluchavka, můžeš mi citovat nějaké nepochopitelné ryze odborné texty týkající se procesu uchovnění psů?
A jaký kdo je či musí být odborník? Jsem uchovnila svého prvního psa, laik totál, a fakt nebyl problém.
napsal(a):
Víte, to co vám připadá úplně jednoduché, může laikovi způsobit problém, který prostě nepochopíte, protože se v tom jako odborníci denně pohybujete. Dám vám příklad, co kdybych vám při prodeji špičáku, vysvětlila že první krok, pro založení koruny spočívá v odstranění terminálního pupenu, což způsobí potlačení apikální dominance a vzápětí v přiměřeném časovém horizontu dojde k větvení. Schválně, kolik laiků na základě tohohle popisu něco vypěstuje.
Mimochodem tyto výrazy se používaly na základní škole v hodinách přírodopisu, takže by je měl vpodstatě každý znát.
Uznávám, nevypěstuji ni, v tomhle ohledu jsem dost zaostalá. Zase na druhou stranu, pokud bych chtěla něco takového pěstovat, tak se začnu zajímat. Přihlásím se do botanického kroužku, najdu třeba na faceboku nějakého pěstitele, zajedu na nějakou výstavu atd.
Speciálně u psa je třeba spěchat jenom na svod, a ten už snad u většiny plemen ani není. Na to ostatní je čas klidně dva, tři roky, od pořízení štěněte.
A pokud už by to někdo echt nezvládal, může buď někomu zaplatit, aby psa uchovnil, nebo se na chov může vykašlat, přeci. Nemusí mít každá fena štěňata.

No a jinak, když to tady tak čtu, tak jsem ráda za svoje křížence........
Je mi jen smutno z toho, kam to dotáhla některá plemena co se týče zdraví, nesmyslného tlaku na určitý typ exteriéru někdy na úkor zdraví a celkově funkčnosti psa....kam se poděla ta zodpovědnost v chovu s PP??

Tak si připadám jako génius. První fenu ( služební plemeno ) jsme měli v době, kdy nebyl internet, přesto jsme ji dokázali uchovnit, nakrýt a odchovat štěňata s PP. A byl to náš první pes, chovatel nám při odběru štěněte dal adresu poradce chovu a instrukce, jak pečovat o štěně. Pak jsme se viděli na bonitaci, před tím jsme neměli potřebu cokoliv s ním řešit. Normálně geniální jsme.
napsal(a):
hluchavka, můžeš mi citovat nějaké nepochopitelné ryze odborné texty týkající se procesu uchovnění psů?
A jaký kdo je či musí být odborník? Jsem uchovnila svého prvního psa, laik totál, a fakt nebyl problém.
Souhlasím.
K uchovnění psa není třeba žádných supermanských schopností.
Jenom sledovat stránky klubu. Případně se zeptat (svého chovatele, případně PCH).
Jak prosté, milý Watsone.

napsal(a):
Posunujete to do roviny poněkud absurdní. Já bych si dle vašich informací vypěstovala stromek s korunkou. Použila jste ale odborné výrazy, a troufnu si tvrdit, že některé nám na základce zatajili. Kdybych chtěla textu porozumět slovo od slova, tak si jednoduše slova postupně zadám do google, nebo prostě do vyhledávače, a zjistím si co potřebuji. Je to otázkou pár minut. Tak mi netvrďte, že zjistit si cokoliv o psech a jejich chovu, organizaci a výstavách je těžší. Získat informace o čemkoliv je nejjednodušší v celé historii lidstva. Díky internetu máme všichni úžasné možnosti. A ani není potřeba počítač. Chytrý telefon má téměř každý. A kdo nemá, má určitě někoho ve svém okolí, kdo může s vyhledáním informací pomoci.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Nemusíme chodit daleko ... zrovna vedle ve vlákně "Čím krmit? Barf?" je přesně ten případ, kdy i s dobrými klíčovými slovy jako nadšený laik vytěžím informace nerelevatní (v tomto případě čistě komerční).
Tady je ale vidět, že se nelze spolehnout jen na jeden zdroj a prostě hledat. Určitě nevyjel jen jeden odkaz. Někdo si z "barfování" udělal dobrý byznys a prodává "barf" komplet za čtyři a půl tisíce na měsíc (doufám, že jsem to pochopila správně, odkaz jsem si nerozklikávala). Musím se smát a dávám palec nahoru podnikavci, který objevil díru na trhu.

napsal(a):
Posunujete to do roviny poněkud absurdní. Já bych si dle vašich informací vypěstovala stromek s korunkou. Použila jste ale odborné výrazy, a troufnu si tvrdit, že některé nám na základce zatajili. Kdybych chtěla textu porozumět slovo od slova, tak si jednoduše slova postupně zadám do google, nebo prostě do vyhledávače, a zjistím si co potřebuji. Je to otázkou pár minut. Tak mi netvrďte, že zjistit si cokoliv o psech a jejich chovu, organizaci a výstavách je těžší. Získat informace o čemkoliv je nejjednodušší v celé historii lidstva. Díky internetu máme všichni úžasné možnosti. A ani není potřeba počítač. Chytrý telefon má téměř každý. A kdo nemá, má určitě někoho ve svém okolí, kdo může s vyhledáním informací pomoci.
Upřímně, byla to spíš legrace. Ale fakt je, že když se člověk dlouho pohybuje mezi skupinou lidí, která má stejné zájmy, vytvoří se takřka vlastní řeč a když pak přijde mezi ně někdo nový, nedokáže se zkrátka rychle zorientovat. Dnešní generace rozhodně není hloupá, ale stejně najít bez pomoci někoho znalého všechny informace jen s pomocí internetu, může někdy nadělat víc škody než užitku. Když vidím s jakými informacemi získanými pomocí internetu chodí lidé za mnou, nejsem vždycky o jeho užitečnosti až tak přesvědčená. LIdský kontakt nic nemůže nahradit, takže souhlasím s paní Růženou.

napsal(a):
Upřímně, byla to spíš legrace. Ale fakt je, že když se člověk dlouho pohybuje mezi skupinou lidí, která má stejné zájmy, vytvoří se takřka vlastní řeč a když pak přijde mezi ně někdo nový, nedokáže se zkrátka rychle zorientovat. Dnešní generace rozhodně není hloupá, ale stejně najít bez pomoci někoho znalého všechny informace jen s pomocí internetu, může někdy nadělat víc škody než užitku. Když vidím s jakými informacemi získanými pomocí internetu chodí lidé za mnou, nejsem vždycky o jeho užitečnosti až tak přesvědčená. LIdský kontakt nic nemůže nahradit, takže souhlasím s paní Růženou.

Dnešní generace rozhodně není hloupá, ale stejně najít bez pomoci někoho znalého všechny informace jen s pomocí internetu, může někdy nadělat víc škody než užitku. Když vidím s jakými informacemi získanými pomocí internetu chodí lidé za mnou, nejsem vždycky o jeho užitečnosti až tak přesvědčená. LIdský kontakt nic nemůže nahradit, takže souhlasím s paní Růženou.
zdejší diskuze jsou velmi hezkou ilustrací toho, jak dobré je si nejprve přečíst relevatní informace od relevantního zdroje a ne se spoléhat na lidské řeči.
Vždyť i Růžena sem dala ne zcela správné informace o uchovnění.......
No trošku se zastanu sama sebe O nepotřebnosti zakládání chovné stanice (chov na někoho jiného kdo CHS má) jsem zmínila o pár vět níže ve stejném příspěvku. A co se týče bonitace + uchovnění .... z pohledu papírovaní to jsou dvě aktivity .... alespoň u čivav a některých dalších plemen to takhle funguje. Na bonitaci dostanete pouze zápis o bonitaci a o uchovnění - zařazení do seznamu chovných jedinců - musíte zažádat a poslat zase papíry tam a tam, většinou vybranému klubu. To že podstoupí zvíře bonitaci neznamená, že je automaticky chovné, alespoň mezi plemeny, které mám víc v merku.

pudl: bonitace k zařazení do chovu - "Posudek je podrobně zpracován v bonitační kartě psa.
Zbonitovaný jedinec musí být následně zaregistrován u ČMKJ.."
takže z toho vím, že se udělá posudek a když to pak zaregistruji, tak teprve bude pes chovný
ne ?
bonitace teda automaticky neznamená, že se jde chovat
napsal(a):
pudl: bonitace k zařazení do chovu - "Posudek je podrobně zpracován v bonitační kartě psa.
Zbonitovaný jedinec musí být následně zaregistrován u ČMKJ.."
takže z toho vím, že se udělá posudek a když to pak zaregistruji, tak teprve bude pes chovný
ne ?
bonitace teda automaticky neznamená, že se jde chovat
.... nebo zaslat přímo na jednotu .... u nás to tedy vyřizoval klub, šlo to přes poradce chovu. A když se orientačně kouknu na jiná plemena, tak to mají taky tak .... buď mají přímý odkaz na ČMKJ nebo žádost jde přes poradce chovu. Ale třeba na webu mopsů https://www.mopsklub.cz/uchovneni/ se dozvíte, že to mají úplně jinak .... mají chovatelskou přehlídku .... no a vida máme tu nový pojem. Když se pak budete bavit s někým (laikem), kdo má načerpané informace ohledně mopsů budete si připadat, že je úplně mimo.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
.... nebo zaslat přímo na jednotu .... u nás to tedy vyřizoval klub, šlo to přes poradce chovu. A když se orientačně kouknu na jiná plemena, tak to mají taky tak .... buď mají přímý odkaz na ČMKJ nebo žádost jde přes poradce chovu. Ale třeba na webu mopsů https://www.mopsklub.cz/uchovneni/ se dozvíte, že to mají úplně jinak .... mají chovatelskou přehlídku .... no a vida máme tu nový pojem. Když se pak budete bavit s někým (laikem), kdo má načerpané informace ohledně mopsů budete si připadat, že je úplně mimo.
no já řekla toho pudla, protože to je jedna z mála přehledných stránek :-)
a tak jo, když už fakt budu chtít super chovat, budu to studovat déle než tři dny, to jo
mně jsou ty pp nějak ukradené, myslím i že většině jde o jen o ty velkochovy s pp i bez, a z těch kdyby těm nahoře netekly nějaké peníze, tak se s tím zatočilo dávno
bude se tu akorát kecat, jako vždy, protože nám sice něco vadí, ale aby mě někdo omezoval ? tss
:-)

"A přesně, když jsem jí na stránkách klubu ukazovala, co všechno musí pro uchovnění udělat zvedalo se jí obočí a furt tvrdila, že to nezvládne "
nepremyslela jste nekdy o tom, ze to třeba jen slozite podavate ? :-)
Za ty dva-tri roky, nez stendo doroste do veku, kdy se da rozmnožovat -za tu dobu se da vystudovat skoro cela VS :-D
A když jsme teda u tech pripadu -neznam v mem okoli nikoho, kdo neuchovnil psa pro "slozitost celého procesu".
I naprosti zacatecnici, i lidi, co mají jednu fenu a planuji jen jeden vrh, i plemena, co musí mit zkousku z vykonu.
P.S. před sedmi lety jsem ani netusila, ze existuje něco jako zkouska z vykonu a ZR, nevedela jsem, co znamena CAC a jiné zkratky z vystav, o webu CMKU jsem nemela tuseni. Nikdy jsem se psum takhle nevenovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
napsal(a):
Zkouška k uchovnění je nutná složit i u retrievrů. Kolik myslivců dneska retrievry používá v porovnání s tím kolik retrievrů slouží jako společníci, či se cvičí jako psi asistenční, pátrací apod.?
Nikdy bych neprodukovala štěňata na psech třeba s dysplasiemi (a ani na těch, která jsou, bohužel, do chovu povolena). Ale sakra, proč mám házet zasmrádlého, třikrát rozmraženého bažanta do pole, nebo nutit psa plavat, když tam opravdu nechce. Prostě do vody nechce a já jsem za to ráda, protože to nepotřebuji a protože je to komplikace, když se vrhá do každé louže.
Poslání jednotlivých plemen se může měnit a není na tom nic špatného. Takže já za sebe docela chápu, že někdo vyprodukuje štěňata bez PP po rodičích s PP (kteří jsou třeba kvalitní), protože kromě opruzu s papírováním a otravováním leckdy nepřátelskou a nepřející konkurencí je člověk nucený dělat zkoušky, které ho nebaví. A mezi námi - zkouškami se moc povaha opravdu neprověří. Dobrý cvičitel udělá zkoušku i s podprůměrným psem a naopak. Člověk, který ví, jak na to, tak si i zaplatí třeba figuranta s kouzelnou třetí rukou, která drží psovi čelisti na rukávu. Taky se předtím denně se psem mazlí, aby se ho pes nebál. Kouzel je spousta, i výměny psů na zkouškách nejsou vyjímka. Prostě jedna usmolená ZV1, nebo OVVR o psovi nic neříká.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zkouška k uchovnění je nutná složit i u retrievrů. Kolik myslivců dneska retrievry používá v porovnání s tím kolik retrievrů slouží jako společníci, či se cvičí jako psi asistenční, pátrací apod.?
Nikdy bych neprodukovala štěňata na psech třeba s dysplasiemi (a ani na těch, která jsou, bohužel, do chovu povolena). Ale sakra, proč mám házet zasmrádlého, třikrát rozmraženého bažanta do pole, nebo nutit psa plavat, když tam opravdu nechce. Prostě do vody nechce a já jsem za to ráda, protože to nepotřebuji a protože je to komplikace, když se vrhá do každé louže.
Poslání jednotlivých plemen se může měnit a není na tom nic špatného. Takže já za sebe docela chápu, že někdo vyprodukuje štěňata bez PP po rodičích s PP (kteří jsou třeba kvalitní), protože kromě opruzu s papírováním a otravováním leckdy nepřátelskou a nepřející konkurencí je člověk nucený dělat zkoušky, které ho nebaví. A mezi námi - zkouškami se moc povaha opravdu neprověří. Dobrý cvičitel udělá zkoušku i s podprůměrným psem a naopak. Člověk, který ví, jak na to, tak si i zaplatí třeba figuranta s kouzelnou třetí rukou, která drží psovi čelisti na rukávu. Taky se předtím denně se psem mazlí, aby se ho pes nebál. Kouzel je spousta, i výměny psů na zkouškách nejsou vyjímka. Prostě jedna usmolená ZV1, nebo OVVR o psovi nic neříká.
Tak to jsme to dopracovali.
Podvody, nemoci, nekvalitní chovní jedinci, hlavně když to sype!
Stále více se v těchto diskuzích utvrzuji v názoru, že PP vlastně neznamená nic. Žádná záruka ničeho!
Chovatel nemusí nic či nic nedělá a ono se to nějak zašolíchá.
Slušného, nepodvádějícího chovatele se zdravými psy aby pohledal.
Existují ještě vůbec???

sisi58
napsal(a):
Stále více se v těchto diskuzích utvrzuji v názoru, že PP vlastně neznamená nic. Žádná záruka ničeho!
Existují ještě vůbec???
Množení psů bez PP na jedincích s PP obhajují lidé, kteří to sami praktikují. Proto taky dehonestují zkouškym viz "usmolená ZV1". Dehonestují chovatele s PP a obecně na ně hnojí, nebo se snaží vyvolat dojem, že uchovnění je tak složitý proces, že ho člověk nezvládne aniž by ho někdo zkušený držel za ručičku.
Já jsem ráda, že aspoň u některých pracovních plemen ta zkouška do chovu zůstala. Není samospasitelná, není to ani důkaz opravdové upotřebitelnosti psa, když se se psem dále nepracuje, ale je to aspoň nějaká informace, že se se psem něco dělalo, že se něco naučil. Podívejme se na plemena, která měla dříve zkoušku povinnou. Je to tristní pohled.

sisi58
napsal(a):
Existují ještě vůbec???
Tak když je ten PP chov tak v hnoji, proc porad a porad dokola sahaji mnozici po tech fujky PP psech? :-D :-D
Flip -jo, nahradni cinnost mi nevadi. Jen ale třeba me prijde kratkozrake, ze vam nevadi, ze pes nechce do vody. Co az nebude chtit i aportovat ? to uz asi vadit bude, ze? a zase bude nadavat na chov PP psu? ?
ono totiž at chcete nebo ne, to ze je lovecky pes tak strasne vhodny na tu nahradni praci, na kterou ho pouzivate -je i diky selekci v te hnusne fuj praci, na kterou byl slechten puvodne. ta práce v nem uložila to, co se vam ted libi :-D
a ze se da podvádět ? jo da.
ale nemusi se a nikdo vas do toho nenuti
ani do toho bPP chovu - ale ono je to taaak pohodlne.

napsal(a):
Množení psů bez PP na jedincích s PP obhajují lidé, kteří to sami praktikují. Proto taky dehonestují zkouškym viz "usmolená ZV1". Dehonestují chovatele s PP a obecně na ně hnojí, nebo se snaží vyvolat dojem, že uchovnění je tak složitý proces, že ho člověk nezvládne aniž by ho někdo zkušený držel za ručičku.
Já jsem ráda, že aspoň u některých pracovních plemen ta zkouška do chovu zůstala. Není samospasitelná, není to ani důkaz opravdové upotřebitelnosti psa, když se se psem dále nepracuje, ale je to aspoň nějaká informace, že se se psem něco dělalo, že se něco naučil. Podívejme se na plemena, která měla dříve zkoušku povinnou. Je to tristní pohled.
"ale je to aspoň nějaká informace, že se se psem něco dělalo, že se něco naučil"
presne.
flip, když pise o usmolenych zakladnich zkouškách - on ten pejskarsky svet je maly...ze jsou usmolene, napsane -ono se to casem ukaze
"Podívejme se na plemena, která měla dříve zkoušku povinnou"
vždycky když od nekoho ctu, ze zkoušky jsou na nic -tak zkuste hledat zdravého psa tam, kde zkoušky nejsou nebo byly zruseny.
To se teprve budete divit, jak je to tezke, dohledat nejake relevantni výsledky.

sisi58
napsal(a):
Existují ještě vůbec???
.....ano existují a není jich málo....vždy jsem měla psy s PP a vždy byli naprosto skvělí jak po stránce povahy, tak po stránce exteriéru bez zdravotních problémů......nešla jsem na to vědecky zkoumáním kde čeho, ale tak nějak pocitově - něčím mně prostě vždy oslovila ta daná ch. st. a je to tak i s kočkami vyjma jedné od popelnice přinesené......

on ten pejskarsky svet je maly...ze jsou usmolene, napsane -ono se to casem ukaze
jojo, taky mě "dojalo", když mi muž z naší vesnické hospody přinesl hlášku, že ty zkoušky se psem mám koupené v Polku a na Slovensku....fakt boží kynologický svět

Já bych taky od žádných zkoušek neupouštěla. Na papíře se dá lecos ošulit, ale když má pracovní pes složit zkoušku z výkonu, musí proto mít přeci jen určité zdravotní i psychické předpoklady. A vpodstatě jeho majitele to donutí vyrazit na nějaký cvičák, kde se může od zkušených lidí dozvědět, jak na uchovnění a tak vůbec. Na tom nevidím negativního vůbec nic.
Zákon o zákazu úmyslného množení psů. Nahoře je trefně napsáno že každé auto má svoji registraci, ale k čemu. Naši zákonodárci vymýšlí jak odstranit autovraky z měst a hledají nový zákon, proč, auto bez technické kontroly nesmí na pozemní komunikce. Když někdo bede množit bez PP, jak to kontrolovat, dle mého názoru nemožné.
balisek
napsal(a):
ČMKU a chovatelské kluby jsou pouze zájmovými sdruženími a průkaz původu není úřední listina. Takže pokud štěňatům po Fifince a sousedovic Alíkovi vytisku rodokmeny u mě doma na tiskárně, de jure budou mít stejnou platnost jako PP vydané ČMKU.
Podobně diskutabilní je povinné značení mikročipem. Na Slovensku tuto povinnost nejdříve zavedli, ale posléze zase zrušili jako velmi problematickou.
Podle mě proti lidské blbosti nezle bojovat žádnými zákony a tvrdými restrikcemi, ale pouze trpělivou osvětou.
určitě nebudou mít stejnou platnost. stejný význam ale mají PP, které vydá organizace, kterou založíte, registrujete a budete plnit všechny povinnosti s podobným dobrovolným sdružením spojené
Nicméně, i když na tom budete z hlediska zákona s FCI stejně,, pochybuju, že o vaše štěňata bude velký zájem, že se budu kdy moci účastnit jiné výstavy, než té, kterou uděláte doma za barákem.
Dnes ale je o cílené křížence ve světě a pomalu i u nás, velký zájem, takže je to těžko zakazovat, F1 kříženci mají svá vlastní označení . složené z názvů rodičovských plemen a mají, jen v této první generaci, vcelku zaručené vlastnosti podobně jako cíleně šlechtění psi. Nejčastěji mezi rodičovská plemena patří pudl, nebo labrador.
Značení mikročipem je v pořádku, jen je třeba vědět, že si ten mikročip je třeba zaregistroval nejméně na jednom z registrů,, aby bylo možno dohledat majitele v případě ztráty psa. U nás je v mnoha městech povinné.
asurwic
napsal(a):
Ano, s tím je trošku problém. Ale jsem pořád především "země FCI", takže to, co bere za platné "naše" ČMKU, by se dalo v tomto případě považovat po právní stránce za "správné PP" = jimi vydané papíry, registrace AKC a další věci, které FCI uznává.
Když zde chovám neuznané exoty s razítkem ARBA (popřípadě CKC), tak by se nedalo nic dělat a s "regulačním zákonem" v podobě poplatků za chov bych se klidně smířila, kdyby to mělo něčemu pomoci. Stejně my máme problémů dost - toto by bylo nejmenší omezení.
To samé, pokud si někdo kříží psy pro vrcholový výkon - na rozdíl od množitele také neřeší, kolik na psech vydělal / prodělal.
například Poláci mají v poměrně vysokém počtu nejen psy FCI, ale i jiné organizace, dělají výstavy, šlape to tam taky... tak co s tím?
Hlavně si při koupi pejska z Polska výslovně ověřte, zda je to chov FCI.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dneska jsem byla v kontaktu s pár chovateli, ať už psů s PP tak bez PP, kteří mají bezpapíráky téměř 10 let a kupovali je s odbrým vědomím jako většina lidí, čistokrevné štěně bez PP a shodli jsme se na tom, že nejlepší by bylo, kdyby všechny inzerce měli dané tohle, pokud by byl vrh s PP inzerce by dala na výběr, prodej štěňat s PP, rodiče, cena,... rpdoej psa bez PP by automaticky šlo vybrat jen prodám štěně křížnece např. vlčáka, ale nešlo by zadat "prodám čistokrevná štěňata bez PP" prostě tohle by neexistovalo a pokud by to bylo napsáno někde ve větě v inzerátu automaticky by ten inzerát nešel podat.
Takže by inzerce obsahovala jen daná plemena s PP a pak jen křížence plemen, co na to říkáte?
no ale co když ti bezpapíráči prostě nejsou kříženci různých plemen?
napsal(a):
Ano, nařídit není pracné nic.
Ale přemýšlejte. Kdyby něco takového bylo nařízené, tak pro účely té kontroly by chovatel MUSEL POVINNĚ všechno tohle evidovat, hlásit, archivovat několik let. Ke každému psovi by si člověk musel koupit a vyplňovat šanon lejster.
A bez těch lejster - pravděpodobně nějakých úředních, ze státem provozovaného úřadu - kolik by taková sranda stála daňové poplatníky - by takové nařízení bylo k ničemu, a ne že ne. Jak u feny poznáte, jestli jí je rok nebo rok a půl? Nepoznáte. Aniž by byla trvale označená a aniž má úředně vydaný dokument s datem narození, nepoznáte nic. Podle zubů to vypadá stejně. Do očkovacího průkazu si každý může napsat co chce.
To stejný počet vrhů. Jak chcete zabránit tomu, abych prostě druhý vrh nahlásila na jinou fenu?
proč by musela být tuna lejster? prostě dorazím na obec, vyplním jeden list - fena , věk, počet štěňat psi-fenky, zaplatím za čipy, ty se aplikují a tím to hasne.
myslím, že není pravděpodobné, že by někdo měl několik fen proto, aby mohl vrhy té jediné, která by rodila stále, rozepsat na ty druhé, které rodit nebudou. nebo měl mladé jen pro okrasu a rodila by stařenka.
Dix223

XXX.XXX.114.99
Vše v jednom!!
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/bez-vody-a-jidla-mezi-vykaly-a-mrtvolami-veterinari-nasli-chov-s-desitkami-jorksiru-40380782#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=rxdgi7raHHB-202112101634&dop_id=40380782&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest174_ab_detector_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz - i mohou obvinit z týrání?!? Jak mohou kuva, co už jiného tohle je, jak týrání! Při tom zachraňování psů, měli babu hodit někde do studny, protože ne, tady se spravedlnosti nikdo nedočká
těší mě, že mnou založená diskuze tu stále je a objevila se po x letech v popředí ... založila jsem ji jako Nick Attila8, chtěla bych všem jen říct, že stále za tohle bojuji, tento rok jsem již jednala i s MZ o protlačení zákazu prodeje psů bez PP a ne jen psů samozřejmě, doufám, že jednoho dne se mi to podaří, nikdy to nevzdám. Hezký adventní čas.
Evka8
napsal(a):
těší mě, že mnou založená diskuze tu stále je a objevila se po x letech v popředí ... založila jsem ji jako Nick Attila8, chtěla bych všem jen říct, že stále za tohle bojuji, tento rok jsem již jednala i s MZ o protlačení zákazu prodeje psů bez PP a ne jen psů samozřejmě, doufám, že jednoho dne se mi to podaří, nikdy to nevzdám. Hezký adventní čas.
Je to boj s větrnými mlýny, máte můj velký obdiv Muž se pohybuje v prostředí práva, soudů...takže si často vyslechnu, jak moc špatně to funguje Přeju hodně sil
5008

XXX.XXX.228.41
Evka8
napsal(a):
Máte taky papíry, ale na hlavu

Evka8
napsal(a):
I po těch letech je to blbý nápad.
Nikdo vám to nepovolí, protože názvy plemen nejsou ochranné známky a nikdo na ně autorská práva nemá a mít nebude.
A ty pedigree tisknoucí org. bude která ta svatá a jediná? :-) Všecko blbě, ale tak když nemáte co dělat... bych taky chtěla.
Zbytečně ztrácíte adventní čas. Stačí to změnit na "zákaz inzerce" :-)
Troškuvosa

XXX.XXX.2.74
lesnížínka
napsal(a):
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/bez-vody-a-jidla-mezi-vykaly-a-mrtvolami-veterinari-nasli-chov-s-desitkami-jorksiru-40380782#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=rxdgi7raHHB-202112101634&dop_id=40380782&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest174_ab_detector_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz - i mohou obvinit z týrání?!? Jak mohou kuva, co už jiného tohle je, jak týrání! Při tom zachraňování psů, měli babu hodit někde do studny, protože ne, tady se spravedlnosti nikdo nedočká
Jenže tady to byl zrovna chov s PP 👎 Ještě by chtělo zakázat dávat psy za několikatisícové adopční poplatky jaké si říkají některé organizace 😁 vychovat štěně má být podle vás zadarmo, ale přidružený zvířecí byznys kolem léčiv,chovatelských potřeb,krmiv a mnoha dalšího podporujeme všichni bez keců,trochu dvojí metr.
Troškuvosa
napsal(a):
Jenže tady to byl zrovna chov s PP 👎 Ještě by chtělo zakázat dávat psy za několikatisícové adopční poplatky jaké si říkají některé organizace 😁 vychovat štěně má být podle vás zadarmo, ale přidružený zvířecí byznys kolem léčiv,chovatelských potřeb,krmiv a mnoha dalšího podporujeme všichni bez keců,trochu dvojí metr.
O PP chovu tam není zmínka. A jak tedy potom funguje klub, poradce chovu apod? V tom případě jde odpovědnost i za nima a měli by i tam padnout tresty, ne jen nějaké ty, ty, ty