Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2017 18:12
anonymx

XXX.XXX.239.100

Kristepane. V televizi je zase Desensky

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2017 18:14

No, ale je to bída.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

anonymx napsal(a):
Kristepane. V televizi je zase Desensky

Potřebuje asi zase ubytovat a nakrmit...

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 18:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Nemůžu si pomoct, ale tím kolemjdoucím psem Rudla vůbec ničemu nepředešel, a nic nevyřešil - pes stejně vystartoval, a pak tam buzeroval psa v době, kdy ten druhý byl dávno pryč...

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 18:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Potřebuje asi zase ubytovat a nakrmit...

CHCETE MĚ?

7.1.2017 18:27

Tak teď jsem to dokoukala a musím říct, že jsem tam neviděla jediný praktický postup nebo radu, která k něčemu bude.
Beru to tak, že by to mělo být jako inspirace pro lidi, co mají podobný problém se psem, ale z tohodle si snad ani nic vzít nemůžou.

7.1.2017 18:28

Nemůžu si pomoct, ale tím kolemjdoucím psem Rudla vůbec ničemu nepředešel, a nic nevyřešil - pes stejně vystartoval, a pak tam buzeroval psa v době, kdy ten druhý byl dávno pryč...

Naprostý souhlas..

7.1.2017 18:30

Jo, přesně a hlavně ještě to špatně sestříhali, takže tam opravdu nebylo nic k ponaučení.

7.1.2017 18:30
Lacik

XXX.XXX.229.11

A teď řekněte jaký je v principu rozdíl mezi RD a CM?

Pouze řešení lidských problémů, co nejrychlejším a nejjednoduším způsobem, ale práce se psem žádná...

7.1.2017 18:34

Tak ale reklama dobrá.

7.1.2017 18:42
Lacik

XXX.XXX.229.11

Protože jak CM a RD jsou úspěšní především proto, protože prodávají to, co lidi chtějí...

Lidé nechtějí slyšet, že se se psem musí pracovat, protože co by pak do té TV taky pak dali. Stačí si všimnout, že v podobných pořadech vždy vystupují lidé s metodami typu CM, RD a další. Protože poskytují "rady", které jsou rychlé, snadné, účinné, lehce a lidsky se vysvětlují. Bohužel ty metody jsou strašné... Můj názor je, že tito lidé jsou zodpovědní v principu například za nedávné video, kdy holčička z Karviné týrala svého psa... V principy použila ty samé metody, kteří prezentují mezi laickou veřejností, a jak jde i vidět tak médii podporovaný, lidé jak RD či CM... Jak má laická veřejnost pochopit, jak se chovám k psům, když tito "idolové" vlastně káží to samé...

Velmi smutné...

7.1.2017 19:04

Tedy já rozdíl vidím. RD s lidmi nepracuje, neumí to.

Holčička je nemocná, netýrala psa, nevěděla co dělá.

7.1.2017 19:07
Lacik

XXX.XXX.229.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

V principu. Dělám přednášky i po základních školách a musím řict, že mi někdy zůstává brada stát, když slyšim jak se děti ke psům chovají a často za přihlížení rodičů...

V TV vidíte rady, že máte se psem trhnout vodítkem, dojdete na cvičák a na většině Vám poradí to samé, pak dítě vidí rodiče, jak dělají to samé a pak vidíte dítě, jak dělá to samé a někdo to dítě u toho natočí a je z toho veliké haloooo... jestli ten problém nebude někdy jinde...

7.1.2017 20:16
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):
A teď řekněte jaký je v principu rozdíl mezi RD a CM?

Pouze řešení lidských problémů, co nejrychlejším a nejjednoduším způsobem, ale práce se psem žádná...

Chcete rozdíl? RD vodítkem trhá, zatímco CM na něm psy škrtí. RD psa rve od cizího hafana zuby nehty, CM do něj raději kope. Toť odborníci.

7.1.2017 20:19
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

asurwic napsal(a):
Chcete rozdíl? RD vodítkem trhá, zatímco CM na něm psy škrtí. RD psa rve od cizího hafana zuby nehty, CM do něj raději kope. Toť odborníci.

Ale no ták. Někdo to vidí tak a někdo jinak. Každý si na tom něco najde. Ale že by někdo do psa kopal? Asi ne.

7.1.2017 20:28
asurwic

XXX.XXX.36.3

Aliens_II napsal(a):
Ale no ták. Někdo to vidí tak a někdo jinak. Každý si na tom něco najde. Ale že by někdo do psa kopal? Asi ne.

Natočené záběry vidí každý stejně. Jen někomu přijde daný postup v pořádku a podle druhého už je přes čáru.

7.1.2017 20:36
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

asurwic napsal(a):
Natočené záběry vidí každý stejně. Jen někomu přijde daný postup v pořádku a podle druhého už je přes čáru.

Viděl jsem kopání do psa. Kopání! Ale jo. Netřeba obhajovat toho, či tam toho. Nechme to na lidech. Ostatně to je tak a bude. Každý si prostě obrázek a svůj názor udělá.

7.1.2017 20:49
Lacik

XXX.XXX.229.11

No on psychický nátlak vyvolá víc stresu než fyzický, proto zdánlivý úspěch "psích psychologů". Proto se vyhýbat každému, kdo tvrdí, že pes má z Vás cítit energii, chlubí se, že psa neodměňuje, že největší odměnou je radost psovoda atd... je to způsobené tím, že při výchově či výcviku byly použity ve veliké míře negativní posilovače (fyzický trest, psychický trest, psychický nátlak, nepohodlí, řev = dominantní agrese, atd.) Bohužel tito lidé si pletou poslušnost se submisivitou, pasivitu či pasivní obrannou reakcí... to jsou jejich metody, které ale zabalují do líbivého obalu o energii, lásce ke psům, důvěře, lásku k psovodovi apod.

mimochodem pes Jožin je v útulku (rady vyloženě pomohly a majitelé to nezvládli):
http://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci-detail-iframe?objid=36238.

7.1.2017 21:23

Řada psů se na vodítku škrtí dobrovolně, to páníčci za nimi pak rychle běhají aby si náhodou krček nepohmoždili Já, herce" nesoudím, neznám osobně ani jednoho ale pochybuji, že by majitelé natáčených psů s tím jinak souhlasili v případě CM. Někteří, jak je mají rozmazlený a pak by je nechali týrat? Problém je spíš v tom, že denně vidím stále více nevychovaných psů a majitelé se tváří jako by nic a nic s tím ani třeba dělat nechtějí.Včera jsem byla svědkem rvačky čtyř psů a stačilo

7.1.2017 22:15
Cat cat

XXX.XXX.83.79

Typický český folklór...všechno odsoudit... se divim, že tvůrci pořadu zdejší odborníky neoslovili a nepozvali... až dokážete aspoň z poloviny co pan Desenský, tak pak můžete někoho odsuzovat...
Za mě je to hezký pořad...a myslím, že pro spousty majitelů mazlíčků i přínosný...

7.1.2017 22:59
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Cat cat napsal(a):
Typický český folklór...všechno odsoudit... se divim, že tvůrci pořadu zdejší odborníky neoslovili a nepozvali... až dokážete aspoň z poloviny co pan Desenský, tak pak můžete někoho odsuzovat...
Za mě je to hezký pořad...a myslím, že pro spousty majitelů mazlíčků i přínosný...

8.1.2017 02:20
fram

XXX.XXX.164.150

Cat cat napsal(a):

Čemu to pomohlo ? Pes je v útulku, to dokáže každej - zbavit se odpovědnosti a kolik jich bude následovat, až lidi použijou stejné postupy "výcviku" ?

8.1.2017 07:06

Lacik napsal(a):
No on psychický nátlak vyvolá víc stresu než fyzický, proto zdánlivý úspěch "psích psychologů". Proto se vyhýbat každému, kdo tvrdí, že pes má z Vás cítit energii, chlubí se, že psa neodměňuje, že největší odměnou je radost psovoda atd... je to způsobené tím, že při výchově či výcviku byly použity ve veliké míře negativní posilovače (fyzický trest, psychický trest, psychický nátlak, nepohodlí, řev = dominantní agrese, atd.) Bohužel tito lidé si pletou poslušnost se submisivitou, pasivitu či pasivní obrannou reakcí... to jsou jejich metody, které ale zabalují do líbivého obalu o energii, lásce ke psům, důvěře, lásku k psovodovi apod.

mimochodem pes Jožin je v útulku (rady vyloženě pomohly a majitelé to nezvládli):

No já se tomu ani nedivim...majitelé k němu přišli zřejmě (podle toho, co říkali) jak slepý k houslím a já teda v reportáži neviděla nějaký extra vztah, protože když člověk svýho psa miluje, tak udělá všechno...a psa by si nechal i kdyby se s ním měl do konce života na vodítku přetahovat i takové lidi znám.
Tak snad popřát Jožinovi, aby se dostal k člověku se selským rozumem, který mu vysvětlí, jak se má správně chovat tak, aby to pro psa bylo srozumitelné.

8.1.2017 07:08

Cat cat napsal(a):

Nevím, co dokáže p.Desenský, ale v pořadu bohužel žádný extra návod nebyl...nebo jsem si toho nevšimla

8.1.2017 07:29
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Tohle je pěkná blbost. Radost psovoda a radost ze společné práce je pro psa výborná odměna a pokud pes vezme práci za svou, máte vyhráno. Vůbec nemusíte používat nátlak, násilí, řev a podobné kraviny, stačí psovi představit práci tak, aby jí za svou vzal. Neříkám, že zrovna toto umím nějak moc dobře, ale znám pár lidí, kteří jsou v tom mistři a již třetí generace jejich psů práci miluje, pracuje pro společnou radost a nepotřebuje k tomu donucení ani to, aby ze sebe psovod dělal stojan na pamlskovník a pes byl degradován na "trénovaný subjekt", jak se píše v některých knihách.

8.1.2017 07:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):

Tvůrci pořadu museli vědět, že se kvalitní pořad v podstatě na toto téma nedá natočit. Kdyby chtěli kvalitu, pořad by trval tak dvě - tři hodiny, bylo by v něm spousta teoretického povídání a se psem by pracoval majitel pod dohledem. Což by asi nikoho nebavilo se na to koukat. A člověk, který má zkušenost se psy a s medii, by tohle měl vědět a počítat s tím.

8.1.2017 07:54
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):

Přínosný v čem? U těch koček ano, ale u těch psů?

8.1.2017 07:55
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Nejste náhodou ze psí školy Arka? Protože tam podobné nesmysly papouškují naprosto všude, nemají šajn o tom, jak se pracuje se psem, ale jsou skoro všude vykládají podobné nesmysly.

8.1.2017 08:04
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Tohle je pěkná blbost. Radost psovoda a radost ze společné práce je pro psa výborná odměna a pokud pes vezme práci za svou, máte vyhráno. Vůbec nemusíte používat nátlak, násilí, řev a podobné kraviny, stačí psovi představit práci tak, aby jí za svou vzal. Neříkám, že zrovna toto umím nějak moc dobře, ale znám pár lidí, kteří jsou v tom mistři a již třetí generace jejich psů práci miluje, pracuje pro společnou radost a nepotřebuje k tomu donucení ani to, aby ze sebe psovod dělal stojan na pamlskovník a pes byl degradován na "trénovaný subjekt", jak se píše v některých knihách.

Mohu Vás poprosit o trochu přibližení, jakým způsobem zajistíte, že pes pracuje tzv. pro psovoda? Protože se to hezky poslouchá, že by pes pracoval jen pro společnou zábavu, ale praxe ukazuje, že za tímto pozlátkem je většinou něco jiného... košík,10m šňůra co pes tahá za sebou, intonanční navigace (hlasové vyhrožování), atd.

Tak jestli mohu pro mě a určitě i pro ostatní poprosit o konkrétní příklad.. například přivolání. Děkuji.

8.1.2017 08:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Mohu Vás poprosit o trochu přibližení, jakým způsobem zajistíte, že pes pracuje tzv. pro psovoda? Protože se to hezky poslouchá, že by pes pracoval jen pro společnou zábavu, ale praxe ukazuje, že za tímto pozlátkem je většinou něco jiného... košík,10m šňůra co pes tahá za sebou, intonanční navigace (hlasové vyhrožování), atd.

Tak jestli mohu pro mě a určitě i pro ostatní poprosit o konkrétní příklad.. například přivolání. Děkuji.

Takže jste z Arky, tam intonační navigaci označují za vyhrožování a přitom se to používá jako komunikační prostředek. Je to jinak velice jednoduché - psovod si vybere štěně nebo psa podle jeho temperamentu, předpokladů a plemene podle toho, co s ním chce dělat. Pak štěně naváže silně na svou osobu - hraje si ním, postupně do hry zahrnuje pracovní prvky, vede ho, komunikuje s ním, čte jeho signály a odpovídá na ně, dovoluje a vyhledává tělesný kontakt, učí štěně, že mu se vším pomůže, ochrání ho, zabezpečí mu ten nejlepší wellfare, ani ho nenapadne odměňovat psa jeho krmnou dávkou a podobné nesmysly. Na základě tohoto vztahu začne psa učit postupně prvky jeho práce, dovolí mu samostatné rozhodování tam, kde je na místě, například záchranařina, stopy a tak dále. Z úspěchu psa se raduje, psa povzbuuje, motivuje. Psa práce baví, protože je úspěšný, rostou jeho úspěchy, sebevědomí, dovednosti. A protože mu psovod práci takto nastavil, má pes radost z práce samotné, radost z toho, že má psovod radost a utvoří tým, který spolupracuje, komunikuje a žije. Znám osobně nejméně 10 lidí, kteří toto umí a jak jsem psala, znám už třetí generaci takových psů. Žádné donucovací prostředky, žádný řev, žádný dril, žádné vydírání krmnou dávkou a podobné hlouposti, čistá vzájemná komunikace a vzájemný respekt, psi doma, klidně i v posteli. Ti lidé totiž se psy umí, což se bohužel dnes často nevidí.

8.1.2017 08:29
Terven

XXX.XXX.160.10

Lacik napsal(a):

Já se přimlouvám...taky bych si ráda jednou od scylly přečetla něco konkrétního. Jakože opravdu konkrétního, příspěvek viz výše konkrétní není.
Není to rýpání, její příspěvky jsou plné nenásilna a přirozena, takový styl práce by mě zajímal.

8.1.2017 08:52
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Takže jste z Arky, tam intonační navigaci označují za vyhrožování a přitom se to používá jako komunikační prostředek. Je to jinak velice jednoduché - psovod si vybere štěně nebo psa podle jeho temperamentu, předpokladů a plemene podle toho, co s ním chce dělat. Pak štěně naváže silně na svou osobu - hraje si ním, postupně do hry zahrnuje pracovní prvky, vede ho, komunikuje s ním, čte jeho signály a odpovídá na ně, dovoluje a vyhledává tělesný kontakt, učí štěně, že mu se vším pomůže, ochrání ho, zabezpečí mu ten nejlepší wellfare, ani ho nenapadne odměňovat psa jeho krmnou dávkou a podobné nesmysly. Na základě tohoto vztahu začne psa učit postupně prvky jeho práce, dovolí mu samostatné rozhodování tam, kde je na místě, například záchranařina, stopy a tak dále. Z úspěchu psa se raduje, psa povzbuuje, motivuje. Psa práce baví, protože je úspěšný, rostou jeho úspěchy, sebevědomí, dovednosti. A protože mu psovod práci takto nastavil, má pes radost z práce samotné, radost z toho, že má psovod radost a utvoří tým, který spolupracuje, komunikuje a žije. Znám osobně nejméně 10 lidí, kteří toto umí a jak jsem psala, znám už třetí generaci takových psů. Žádné donucovací prostředky, žádný řev, žádný dril, žádné vydírání krmnou dávkou a podobné hlouposti, čistá vzájemná komunikace a vzájemný respekt, psi doma, klidně i v posteli. Ti lidé totiž se psy umí, což se bohužel dnes často nevidí.

Mohu tedy ještě jednou o konkrétní odpověd? Například to přivolání. Bohužel tato odpoved je, bez urážky, jak od našeho prezidenta či jeho mluvčího... a věřím, že to nemáte zapotřebí.

Můžete jmenovat těchto 10 lidí?

K intonační navigaci: Pro ty co nevědí:
Například Ke mně: Vydám povel "ke mně", pokud pes nepřichází, tak psovod začne psu vyhrožovat hrozivým nelíbivým tónem, pes se otáčí a psovod končí tento hrozivý tón a a přechází do pozitivně laděné pochvaly. A ted z pohledu psa, protože to je to, co nás zajímá. Proč se ten pes otočil? Kvůli té emoční pozitivní pochvale na konci? Tedy pro společnou práci psovoda? Nebo se otočil kvůli tomu hrozivému tónu, které mu vyhrožuje (v překladu jakoby jste na psa vrčela)? Chování psa Vám odpovědělo. Udělal to, aby se vyhnul tomu hlasovému vyhrožování (dominantní agrese). Pro ty co znají operantní kvadranty se jedná o negativní posílení.

Tak ted opravdu nevim, kde je ta práce pro psovoda. Ta už z principu zvířete jako psa není možná vzhledem k jeho motivacím (Maslowově pyramidě).

mimochodem intonační navigaci jako takto líbivý pojem začal použíat pokud se nepletu: Desenský...

8.1.2017 08:53

scylla napsal(a):

Ne vždy s vámi souhlasím, ale pod tohle se klidně podepíšu...

Neregistrovaný uživatel

8.1.2017 08:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Cat cat napsal(a):

Tak z mých vlastních zkušeností RD nedokázal aabsolutně nic, jo vlastně dokázal, urážet lidi.

8.1.2017 09:15
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Tak z mých vlastních zkušeností RD nedokázal aabsolutně nic, jo vlastně dokázal, urážet lidi.

Byla jste u něj osobně?

8.1.2017 09:16
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

No já se tomu ani nedivim...majitelé k němu přišli zřejmě (podle toho, co říkali) jak slepý k houslím a já teda v reportáži neviděla nějaký extra vztah, protože když člověk svýho psa miluje, tak udělá všechno...a psa by si nechal i kdyby se s ním měl do konce života na vodítku přetahovat i takové lidi znám.
Tak snad popřát Jožinovi, aby se dostal k člověku se selským rozumem, který mu vysvětlí, jak se má správně chovat tak, aby to pro psa bylo srozumitelné.

Nějak se mi nechce věřit, že to byli majitelé. Zdáli se mi spíš jako figuranti (kompars)

8.1.2017 09:29

Se psy umí, to je bez debat, ale ten pořad byl o ničem. Jen nakousnutý problém bez nějakého pořádného prakticky udělaného řešení.

8.1.2017 09:42
Cat cat

XXX.XXX.36.206

Co jste dokazala Vy, když jste taková hvězda...která není nikde vidět, bohuzel. Byla jste u něho někdy? Myslim, že ani jednoho z těch (takovými odborniky jako jste Vy a kupa dalsich) zk...venejch psů, kteří měli být utraceni, byste do kupy nedala. Ale kritizovat umíte, to se musí nechat...mno jo, od počítače udělám i z vlka mírumilovného gaučáka, co?
Nikdy jsem z nej neměla pocit, že někoho uráží...ale s takovým namachrovaným egem, které zkazi psa, pak si k němu přileze pro radu, nechce uznat svou chybu, je nejchytřejší na světě se bohužel jinak jednat nedá. On ty lidi nepotřebuje, oni potřebují pomoc od něj...tak to je.
To, že ten pes skončil v útulku je bohužel chyba majitelů a ne pana Desenského...převýchova zkaženého psa je běh na dlouhou trať, takže po měsíci se asi pes nezmění ke 100% poslušnosti.

8.1.2017 09:55
Cat cat

XXX.XXX.36.206

scylla napsal(a):

No tak..takže k něčemu to bylo. Třeba o dvě kocky na ulici, nebo v utulku míň...u psa bohužel selhali majitelé..pokud se nechce, tak nepomůže ani 10 odborníků na vycvik...a za měsíc se to nezmění...
Takže kdyby, se diky tomuto pořadu zachránil od útulku, utrácení atd.jediný chlup, tak to k něčemu bylo. Ale nejlepší je odsuzovat, kritizovat, mít plnou hubu keců a byť pro jediné zvíře neudělat nic. Toť vše.

8.1.2017 10:07

Fiona.Praha napsal(a):
Nějak se mi nechce věřit, že to byli majitelé. Zdáli se mi spíš jako figuranti (kompars)

Nebylo to náhodou takhle ? : Vybrán pes z útulku. Je to jednodušší, než hledat do pořadu skutečné majitele. A má to ještě jednu výhodu - zvyšuje to šanci na umístění psa.
( docela by mě zajímalo, za jak douho po odvysílání bude u někoho doma smajlík ).

8.1.2017 10:08
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Mohu tedy ještě jednou o konkrétní odpověd? Například to přivolání. Bohužel tato odpoved je, bez urážky, jak od našeho prezidenta či jeho mluvčího... a věřím, že to nemáte zapotřebí.

Můžete jmenovat těchto 10 lidí?

K intonační navigaci: Pro ty co nevědí:
Například Ke mně: Vydám povel "ke mně", pokud pes nepřichází, tak psovod začne psu vyhrožovat hrozivým nelíbivým tónem, pes se otáčí a psovod končí tento hrozivý tón a a přechází do pozitivně laděné pochvaly. A ted z pohledu psa, protože to je to, co nás zajímá. Proč se ten pes otočil? Kvůli té emoční pozitivní pochvale na konci? Tedy pro společnou práci psovoda? Nebo se otočil kvůli tomu hrozivému tónu, které mu vyhrožuje (v překladu jakoby jste na psa vrčela)? Chování psa Vám odpovědělo. Udělal to, aby se vyhnul tomu hlasovému vyhrožování (dominantní agrese). Pro ty co znají operantní kvadranty se jedná o negativní posílení.

Tak ted opravdu nevim, kde je ta práce pro psovoda. Ta už z principu zvířete jako psa není možná vzhledem k jeho motivacím (Maslowově pyramidě).

mimochodem intonační navigaci jako takto líbivý pojem začal použíat pokud se nepletu: Desenský...

Co to vykládáte o intonační navigaci je docela nesmysl. Tak se to vůbec nepoužívá, přeci. Kde jste to vzal?

Když vaše teorie oprostíme od spousty omáčky a "odborných" termínů, u vás pes přijde, protože je přece vědecky "motivován" vlastní krmnou dávkou (jak jste psal v jednom ze svých článků, že to má být krmná dávka, aby to pes pocítil, když nesplní), takže ví, že se jinak nenažere. A ještě si lidé dovolují k této metodice přiřadit slovo pozitivní.

8.1.2017 10:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):
No tak..takže k něčemu to bylo. Třeba o dvě kocky na ulici, nebo v utulku míň...u psa bohužel selhali majitelé..pokud se nechce, tak nepomůže ani 10 odborníků na vycvik...a za měsíc se to nezmění...
Takže kdyby, se diky tomuto pořadu zachránil od útulku, utrácení atd.jediný chlup, tak to k něčemu bylo. Ale nejlepší je odsuzovat, kritizovat, mít plnou hubu keců a byť pro jediné zvíře neudělat nic. Toť vše.

Až do pomoci psům a kočkám dáte tolik času a prostředků co já, tak si hrajte na moralistu.

8.1.2017 10:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):
Co jste dokazala Vy, když jste taková hvězda...která není nikde vidět, bohuzel. Byla jste u něho někdy? Myslim, že ani jednoho z těch (takovými odborniky jako jste Vy a kupa dalsich) zk...venejch psů, kteří měli být utraceni, byste do kupy nedala. Ale kritizovat umíte, to se musí nechat...mno jo, od počítače udělám i z vlka mírumilovného gaučáka, co?
Nikdy jsem z nej neměla pocit, že někoho uráží...ale s takovým namachrovaným egem, které zkazi psa, pak si k němu přileze pro radu, nechce uznat svou chybu, je nejchytřejší na světě se bohužel jinak jednat nedá. On ty lidi nepotřebuje, oni potřebují pomoc od něj...tak to je.
To, že ten pes skončil v útulku je bohužel chyba majitelů a ne pana Desenského...převýchova zkaženého psa je běh na dlouhou trať, takže po měsíci se asi pes nezmění ke 100% poslušnosti.

On z těch lidí žije, on je moc potřebuje. Zkuste trošku myslet hlavou.

8.1.2017 10:11

scylla napsal(a):

Berte to tak, že je to obal na reklamu. A přínosný určitě pro R.D. - za natáčecí den určitě něco je.

8.1.2017 10:16

A že vy, ženské se všichni tady a skoro v každém druhém tématu musíte pořád hádat a napadat.
Je neděle venku svítí sluníčko -18°C, tak se seberte a běžte se provětrat.

8.1.2017 10:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Mně by naprosto odradilo od návštěvy a rad škubání, kopání, řev, donucovací prostředky. Dále pak spousta "odborných" termínů, pes je sobec a oportunista, motivace krmnou dávkou a argumentace chozením do práce a mořskými savci. Od takových psychologů bych zrhala hodně rychle.

8.1.2017 10:26

Za těchto teplot se ven nemá chodit, než na dobu nezbytně nutnou.

To teda vůbec nebyla reklama. Dostat příležitost na "očištění svého jména", tak sesmolím aspoň jednu radu, která se časově do pořadu vejde a lidé se z toho "zblázní".

Rady nemá, obchodního ducha nemá.
Obhájci RD, najděte mu manažera nebo jej někam schovejte.

8.1.2017 10:28
Cat cat

XXX.XXX.41.1

scylla napsal(a):
Až do pomoci psům a kočkám dáte tolik času a prostředků co já, tak si hrajte na moralistu.

No jo jste prostě hvězda...jen do televize vzali Desenského...závist je hrozná... A věřte, že takové hvězdy jako Vy nepotřebuje..proto je za včas odkáže do patřičných míst.
Za natáčecí den vydělá, to každý...možná kdyby si Vás do pořadu přizvali...tak byste tolik prostředků ze svého vynakládat nemusela...holt, kdo umí...tak snad příště...

8.1.2017 10:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):
No jo jste prostě hvězda...jen do televize vzali Desenského...závist je hrozná... A věřte, že takové hvězdy jako Vy nepotřebuje..proto je za včas odkáže do patřičných míst.
Za natáčecí den vydělá, to každý...možná kdyby si Vás do pořadu přizvali...tak byste tolik prostředků ze svého vynakládat nemusela...holt, kdo umí...tak snad příště...

Vážená dámo, vy jste vedle jak ta jedle. Jemu opravdu, opravdu není co závidět. Píšu vám zprávu. Budu ráda, když zareagujete. Můžete i veřejně, jestli budete chtít. Než budete psát takové koniny, zjistěte si, komu je píšete.

8.1.2017 10:46
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
On z těch lidí žije, on je moc potřebuje. Zkuste trošku myslet hlavou.

Mohu Vás poprosit ještě jednou o konkrétní odpoved například na přivolání? Žádám již asi po 3x. Jelikož tak ráda poučujete ostatní, tak jistě nebude problém uvést konkrétní příklad a postup, který se schovává za líbivou omáčkou o lásce, důvěře, partnerství atd. Poprosím tedy snad už naposledy o konkrétní příklad. Děkuji

K intonační navigaci. Děkuji za vyjádření. Můžete tedy prosím k vaší negaci přidat i odůvodnění například s Vaším popisem intonační navigace? Děkuji

Víte"pes je sobec a oportunista". Pes je především zvíře, které veškeré chování dělá primárně pro uspokojení jeho vlastních potřeb. Pokud možno určitě dáte příklad, kdy pes koná chování pro někoho jiného, aniž by z něj on sám vůbec nic neměl. Děkuji

Co se týče krmné dávky, kterou tak ráda používáte a zcela jste nepochopila její význam. Naopak jste jí překroutila a používáte jí pro svůj prospěch. Je třeba si uvědomit, na jakém principu fungují pamlsky - je to žrádlo vyšší hodnoty, chutnější atd. Takže většina zvolí motivaci psa touto cestou, tedy že hledá lepší a lepší pamlsky. Pokud má samozřejmě žravého psa, tak má majitel vyhráno. A pak jsou tady ti nežraví, sportovní psy a služební psy. U těch se používá jako odměna krmná dávka. Bohužel Vaše argumentace na hlad je zcela mylná. Pokud psa krmíte jednou, či dvakrát denně. Tak tito psi mají 2-4x denně trénink, na kterém dostanou vždy část toho, co mají dostat. Paradoxně jsou tito psi méně hladový :) Cílem je motivace, jak říkají Profi trenéři, tito psi jsou "serious worker".

poprosím o odpovědi a když budete mít dotazy, tak je rád zodpovím. Děkuji.

8.1.2017 10:56
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Mohu Vás poprosit ještě jednou o konkrétní odpoved například na přivolání? Žádám již asi po 3x. Jelikož tak ráda poučujete ostatní, tak jistě nebude problém uvést konkrétní příklad a postup, který se schovává za líbivou omáčkou o lásce, důvěře, partnerství atd. Poprosím tedy snad už naposledy o konkrétní příklad. Děkuji

K intonační navigaci. Děkuji za vyjádření. Můžete tedy prosím k vaší negaci přidat i odůvodnění například s Vaším popisem intonační navigace? Děkuji

Víte"pes je sobec a oportunista". Pes je především zvíře, které veškeré chování dělá primárně pro uspokojení jeho vlastních potřeb. Pokud možno určitě dáte příklad, kdy pes koná chování pro někoho jiného, aniž by z něj on sám vůbec nic neměl. Děkuji

Co se týče krmné dávky, kterou tak ráda používáte a zcela jste nepochopila její význam. Naopak jste jí překroutila a používáte jí pro svůj prospěch. Je třeba si uvědomit, na jakém principu fungují pamlsky - je to žrádlo vyšší hodnoty, chutnější atd. Takže většina zvolí motivaci psa touto cestou, tedy že hledá lepší a lepší pamlsky. Pokud má samozřejmě žravého psa, tak má majitel vyhráno. A pak jsou tady ti nežraví, sportovní psy a služební psy. U těch se používá jako odměna krmná dávka. Bohužel Vaše argumentace na hlad je zcela mylná. Pokud psa krmíte jednou, či dvakrát denně. Tak tito psi mají 2-4x denně trénink, na kterém dostanou vždy část toho, co mají dostat. Paradoxně jsou tito psi méně hladový :) Cílem je motivace, jak říkají Profi trenéři, tito psi jsou "serious worker".

Mně je celkem jedno, co říkají profi trenéři, oni si okecají celkem jakékoli prasečiny vůči psovi a když to zabalí do odborných termínů, všichni jim na to, jak je vidět, skočí. Takže odměnu sice určuje pes, ale když je nežravý, budete ho k výkonu nutit hladem. Na to nemusíte chodit daleko, takhle někteří lidé zachází se zvířaty tisíce let. Dostanou 2* až 4* denně trošku jídla, takže nezažijí pocit zasycení a klidného trávení, takže jsou ve stresu z hladu... děkuji, takové praktiky opravdu nechci.

Přivolání je vizitka vztahu, takže je založené na vzájemné dobrém vztahu, který nejdřív musím navázat (viz výše práce se štěnětem). Přivolávám jménem, povelem, který podpořím řečí těla, vámi kritizovanou intonací, volám vlídně, přirozeně, když se pes otočí a podívá se na mě, vidí úsměv a řeč těla, která ho podpoří v příchodu. Určitě víte o co jde. Když se pes ke mě vydá, chválím ho, neopakuji povel, nechám ho dojít k sobě, pomazlím, pochválím, případně mu něco dám. Snažím se, jak říkají lidé zkušení v práci se zvířaty, udělat správné chování jako jejjednodušší a nejvýhodnější, nastavím pro to podmínky. Když pes přivolání chápe, volám když potřebuji, volám na pomazlení a tak dále. Nemohu nechat psa nepřijít, takže si pomůžu se stopovačkou, u některých psů, bez škubání nebo vláčení, velmi jemně. Chci, aby pes přišel ke mně proto, že a) chce být se mnou, b) že ho volám, c) nechci, aby chodil za jídlem proto, že mu nic jiného nezbývá a proto, že má hlad, d) nechci, aby chodil proto, že se bojí trestu.

8.1.2017 11:12
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):

Příklad toho, kdy pes nejedná ve svých zájmech:
Můj retrívr je nekonfliktní troubík (prostě typický retrívr) - od dětí si nechá šťourat v očích a když mám na převýchovu agresivního psa, tak na sebe nechá dělat výpady, mlátit do sebe náhubkem a šťastně přitom vrtí ocasem a mile si s agresory hraje i přes jejich evidentní útočnost až do té doby, než se uklidní a přizpůsobí se jemu. Do té doby, než ohluchnul měl stoprocentní přivolání.
Jedno venčení, když jsme bloudili po polích mezi vesnicemi, se zjevil v dálce ovčák (spíše mixka ovčáka) a letěl za námi s hrozným jekotem. Chtěla jsem si přivolat retrívra, aby mu ten hafan nic neudělal. Bohužel jsem zjistila, že s sebou nemám paralyzér ani po ruce není větev na odražení útoku, kdyby si pes svůj záměr náhodou nerozmyslel. Goldie na povel nepřišel a jen stál jak socha a čuměl. Ovčák nevšímavě proletěl kolem něj a řítil se na mě. Jeho zuby mi cvakly pár cenťáků do břicha, ale blíž se nedostal, protože se mu do zadku zarafl můj retrívr. Po mém "zachránění" se už nebránil a dělal to, na co je zvyklý - stál a nechával se napadat, než jsem ovčáka kopanci odehnala.
Nemyslím si, že by to, že se nechal raději sám zkousat celý do krve, uspokojilo nějaké jako potřeby. Možná bych si to dokázala jako sebestřednost vysvětlit u psa, který má silný obranářský instinkt nebo rád vyvolává konflikty jako nějaké takové vyventilování se... ale u zlaťáka, který mi už v mnoha sehraných situacích (byť ne přímo pro něj) předvedl, že jeho se nic takového netýká?

Jestli Vám nestačí jeden příklad, mohu klidně pokračovat ve slohových pracích.

8.1.2017 11:16
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Mně je celkem jedno, co říkají profi trenéři, oni si okecají celkem jakékoli prasečiny vůči psovi a když to zabalí do odborných termínů, všichni jim na to, jak je vidět, skočí. Takže odměnu sice určuje pes, ale když je nežravý, budete ho k výkonu nutit hladem. Na to nemusíte chodit daleko, takhle někteří lidé zachází se zvířaty tisíce let. Dostanou 2* až 4* denně trošku jídla, takže nezažijí pocit zasycení a klidného trávení, takže jsou ve stresu z hladu... děkuji, takové praktiky opravdu nechci.

Přivolání je vizitka vztahu, takže je založené na vzájemné dobrém vztahu, který nejdřív musím navázat (viz výše práce se štěnětem). Přivolávám jménem, povelem, který podpořím řečí těla, vámi kritizovanou intonací, volám vlídně, přirozeně, když se pes otočí a podívá se na mě, vidí úsměv a řeč těla, která ho podpoří v příchodu. Určitě víte o co jde. Když se pes ke mě vydá, chválím ho, neopakuji povel, nechám ho dojít k sobě, pomazlím, pochválím, případně mu něco dám. Snažím se, jak říkají lidé zkušení v práci se zvířaty, udělat správné chování jako jejjednodušší a nejvýhodnější, nastavím pro to podmínky. Když pes přivolání chápe, volám když potřebuji, volám na pomazlení a tak dále. Nemohu nechat psa nepřijít, takže si pomůžu se stopovačkou, u některých psů, bez škubání nebo vláčení, velmi jemně. Chci, aby pes přišel ke mně proto, že a) chce být se mnou, b) že ho volám, c) nechci, aby chodil za jídlem proto, že mu nic jiného nezbývá a proto, že má hlad, d) nechci, aby chodil proto, že se bojí trestu.

Takže znovu:
1) pes dostane přesně to, co dostat má. Tedy vy jeho 100% krmné dávky dostane řekněme 2x denně do misky. U jiných má například 4x trénink, tedy v každém tréninku dostane 25%. V celkovém součtu zase oněch 100%. Prosím, kde je ten hlad a nenasycení?

2) Takže když poslechne, tak se mu dostane úsměv a vlídný tón. A když neposlechne, tak:
a) intonační navigace - dominantní agrese (vyhrožování) pozn. pokud možno popište tedy váš popis intonační navigace - tedy negativní posílení
b) stopovačka, která mu nedovoluje nepřijít - tedy negativní trest

Tímto způsobem klasickým podminováním vytvoříte reflex:
po povelu ke mně, když nepřijdeš, tak následuje možnost a), nebo b), často kombinace
Jelikož se zvíře tomuto nepohodlí (psychický nátlak) chce vyhnout, tak začne chodit tzv. na první dobrou

Ted mi ale povězte kde je ta vizitka vztahu? Protože tohle je jen zkušenost psa, který se chce vyhnout negativním posilovačům, které asi i nevědomky používáte. A díky častým opakováním vzniká tzv. Pavlovský reflex

+ otázka na zbavování se stopovačky...

8.1.2017 11:20
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Příklad toho, kdy pes nejedná ve svých zájmech:
Můj retrívr je nekonfliktní troubík (prostě typický retrívr) - od dětí si nechá šťourat v očích a když mám na převýchovu agresivního psa, tak na sebe nechá dělat výpady, mlátit do sebe náhubkem a šťastně přitom vrtí ocasem a mile si s agresory hraje i přes jejich evidentní útočnost až do té doby, než se uklidní a přizpůsobí se jemu. Do té doby, než ohluchnul měl stoprocentní přivolání.
Jedno venčení, když jsme bloudili po polích mezi vesnicemi, se zjevil v dálce ovčák (spíše mixka ovčáka) a letěl za námi s hrozným jekotem. Chtěla jsem si přivolat retrívra, aby mu ten hafan nic neudělal. Bohužel jsem zjistila, že s sebou nemám paralyzér ani po ruce není větev na odražení útoku, kdyby si pes svůj záměr náhodou nerozmyslel. Goldie na povel nepřišel a jen stál jak socha a čuměl. Ovčák nevšímavě proletěl kolem něj a řítil se na mě. Jeho zuby mi cvakly pár cenťáků do břicha, ale blíž se nedostal, protože se mu do zadku zarafl můj retrívr. Po mém "zachránění" se už nebránil a dělal to, na co je zvyklý - stál a nechával se napadat, než jsem ovčáka kopanci odehnala.
Nemyslím si, že by to, že se nechal raději sám zkousat celý do krve, uspokojilo nějaké jako potřeby. Možná bych si to dokázala jako sebestřednost vysvětlit u psa, který má silný obranářský instinkt nebo rád vyvolává konflikty jako nějaké takové vyventilování se... ale u zlaťáka, který mi už v mnoha sehraných situacích (byť ne přímo pro něj) předvedl, že jeho se nic takového netýká?

Jestli Vám nestačí jeden příklad, mohu klidně pokračovat ve slohových pracích.

No vlastně jste si odpověděla. Bohužel psi skákající do střel jsou jen v TV.
Pro ulehčení postnu pyramidu potřeb psa:.

8.1.2017 11:21
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Lacik napsal(a):
Takže znovu:
1) pes dostane přesně to, co dostat má. Tedy vy jeho 100% krmné dávky dostane řekněme 2x denně do misky. U jiných má například 4x trénink, tedy v každém tréninku dostane 25%. V celkovém součtu zase oněch 100%. Prosím, kde je ten hlad a nenasycení?

2) Takže když poslechne, tak se mu dostane úsměv a vlídný tón. A když neposlechne, tak:
a) intonační navigace - dominantní agrese (vyhrožování) pozn. pokud možno popište tedy váš popis intonační navigace - tedy negativní posílení
b) stopovačka, která mu nedovoluje nepřijít - tedy negativní trest

Tímto způsobem klasickým podminováním vytvoříte reflex:
po povelu ke mně, když nepřijdeš, tak následuje možnost a), nebo b), často kombinace
Jelikož se zvíře tomuto nepohodlí (psychický nátlak) chce vyhnout, tak začne chodit tzv. na první dobrou

Ted mi ale povězte kde je ta vizitka vztahu? Protože tohle je jen zkušenost psa, který se chce vyhnout negativním posilovačům, které asi i nevědomky používáte. A díky častým opakováním vzniká tzv. Pavlovský reflex

+ otázka na zbavování se stopovačky...

Jen k té 1)
řekněme, že máte 2x denně porci rizota, která je pro vás dostatečná. A místo toho, aby vám je dali, tak vám to budou dávat celý den po třech kouskách rýže. Budete se cítit najedený? Já teda ne, a rafla bych dotyčného do zadku.

8.1.2017 11:21
scylla

XXX.XXX.150.32

Já o voze, vy o koze, pořád z těch psů budete dělat automat na žrádlo a z člověka stojan na pamlsky a vědátora, který netuší, jak se se psem domluvit na pohodu.

Tvrďte dál, že pes je sobec a oportunista a že když mu 4* denně hodíte pár granulí za zásluhy, že nemá hlad, že je blbý a nezjistí, že pokud nebude "worker" tak se prostě nenažere, tvrďte že komunikace je dominantní agrese. Jen to hlavně nevykládejte v těch školách, psi mají těžký život i bez takových věcí.

8.1.2017 11:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Andrýsek3 napsal(a):
Jen k té 1)
řekněme, že máte 2x denně porci rizota, která je pro vás dostatečná. A místo toho, aby vám je dali, tak vám to budou dávat celý den po třech kouskách rýže. Budete se cítit najedený? Já teda ne, a rafla bych dotyčného do zadku.

Za chvíli se budou rozebírat mořští savci a chození do práce.

Jenže oni vás těmi třemi zrny rýže budou motivovat a vám nic jiného nezbyde, protože se jinak nenajíte vůbec. A budeme tomu říkat pozitivní motivace.

8.1.2017 11:23

Nějak nevidím důvod ke krmení 4x denně u cvičení. Co to je za kravinu. Pes má mít po jídle klid.
Můj pes na pamlsky i hračky vůbec kašle a rozdělit mu 250g granulí nebo 400g masa na 4 dávky, tak mě sežere.
Větší blbost jsem snad nikdy nečetla.

8.1.2017 11:26
Lacik

XXX.XXX.229.11

Andrýsek3 napsal(a):
Jen k té 1)

To už jdete do extrému, takhle to nefunguje. To bohužel dělá řada lidí, když psa odměnuje pamlsky. Za 1 piškot chtějí sakra moc práce.

Krom toho se používá variabilní odměňování.

8.1.2017 11:26
Cat cat

XXX.XXX.40.254

scylla napsal(a):
Vážená dámo, vy jste vedle jak ta jedle. Jemu opravdu, opravdu není co závidět. Píšu vám zprávu. Budu ráda, když zareagujete. Můžete i veřejně, jestli budete chtít. Než budete psát takové koniny, zjistěte si, komu je píšete.

Nezajímáte mě ani Vy ani zpráva...kdyby to byla pravda, tak to napíšete veřejně... a to Vaše, něco ve stylu..."víte, kdo já jsem"...mi připadá vtipné...

8.1.2017 11:27
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Já o voze, vy o koze, pořád z těch psů budete dělat automat na žrádlo a z člověka stojan na pamlsky a vědátora, který netuší, jak se se psem domluvit na pohodu.

Tvrďte dál, že pes je sobec a oportunista a že když mu 4* denně hodíte pár granulí za zásluhy, že nemá hlad, že je blbý a nezjistí, že pokud nebude "worker" tak se prostě nenažere, tvrďte že komunikace je dominantní agrese. Jen to hlavně nevykládejte v těch školách, psi mají těžký život i bez takových věcí.

Paní scyllo, nějak se nemohu dočíst konkrétních odpovědí, jen opět útoků, jak je již zvykem...

8.1.2017 11:30

Tak beru zpět. Ta pyramida je větší blbost. Když psu dám vše co potřebuje, nebude hledat kudy zdrhnout.
Lidé odpovídají té pyramidě přesně smajlík smajlík

8.1.2017 11:32
Lacik

XXX.XXX.229.11

Tak beru zpět. Ta pyramida je větší blbost. Když psu dám vše co potřebuje, nebude hledat kudy zdrhnout.

To mě opravdu zajímá, jiný názor. Rozvedete to prosím?

8.1.2017 11:32
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):

Nějak neví, co s tím mají společného imaginární psi skákající do střel. Když se podívám na pyramidu potřeb, tak máte bolest pod smečkovým pudem i pod kousáním. To trošku neodpovídá, ne?

Dobrá další příklad. Pes, který jakožto ideální teplotu bere těch -12 supňů, co je nyní venku, se mi narval do postele pod peřinu, kdy jsem byla nemocná a celou dobu mi dělal společnost. Proč trpěl raději kontakt, který sám nevyhledává, vysokou teplotu, která mu není příjemná a místo (mojí postel), na které nerad chodí? Proč vydržel pět dní bez pohybu jen s vyvenčení se před barákem, když mě jinak budí v pět hodin ráno, abych si s ním šla hrát a vyžaduje pořád nějaké aktivity? Pro smečkový instinkt? To si s pyramidou potřeb opět trošku odporuje - ten je až nad základními potřebami jako je pohyb a správná teplota. Jinak proč by jinak takový "smečkový instinkt" nepředvedl nikdy předtím, když jsem třeba jen odpočívala?

8.1.2017 11:34

Tak si tak říkám, když to zde čtu - jak je možné, že dřív se cvičili psi jen za pochvalu? Bez pamlsků, bez balónku a šlo to...

8.1.2017 11:38
asurwic

XXX.XXX.36.3

Tak si tak říkám, když to zde čtu - jak je možné, že dřív se cvičili psi jen za pochvalu? Bez pamlsků, bez balónku a šlo to...

Protože se necvičili jen za pochvalu, ale za pochvalu a nebo trest.

8.1.2017 11:41
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Nějak neví, co s tím mají společného imaginární psi skákající do střel. Když se podívám na pyramidu potřeb, tak máte bolest pod smečkovým pudem i pod kousáním. To trošku neodpovídá, ne?

Dobrá další příklad. Pes, který jakožto ideální teplotu bere těch -12 supňů, co je nyní venku, se mi narval do postele pod peřinu, kdy jsem byla nemocná a celou dobu mi dělal společnost. Proč trpěl raději kontakt, který sám nevyhledává, vysokou teplotu, která mu není příjemná a místo (mojí postel), na které nerad chodí? Proč vydržel pět dní bez pohybu jen s vyvenčení se před barákem, když mě jinak budí v pět hodin ráno, abych si s ním šla hrát a vyžaduje pořád nějaké aktivity? Pro smečkový instinkt? To si s pyramidou potřeb opět trošku odporuje - ten je až nad základními potřebami jako je pohyb a správná teplota. Jinak proč by jinak takový "smečkový instinkt" nepředvedl nikdy předtím, když jsem třeba jen odpočívala?

Ale vy si zároveň odpovídáte.
Pyramida potřeb říká, které potřeby jsou důležité, ale zároveň také říká, jak se mění v čase. V jeden čas je por mě důležté teplo, pak sociální kontakt, pak žrádlo atd. vždy záleží na situaci, která se mění v čase a o těchto potřebách nerozduje psovod, ale pes.

mimochodem říct, že pes něco dělá jen čistě kvůli mě, je jako říct, že pes dokáže dělat i věci proti mě. tedy pomsta, zášť atd. bohužel pes takto nemyslí...

Pro lidský příklad: často se zde uvádí, že pes má dělat chování pro pochvalu. Co je pochvala? Pocit uznání? Co to je pro psa? Kdy my lidé řešíme pochvalu? Až když máme splněné ostatní položky v pyramidě. Tedy zkuste jít do práce a oznamte, že nechcete dostávat peníze (komodita, za kterou směníme základní potřeby - bezpečí, teplo, jídlo, úkryt), ale že chcete být chválený...

Paní, která chodí pomáhat do útulku. Tak pomůže bez debat tisícům psům a lidí, vykoná obrovské dobro, to bez debat. Ale primárně, aniž si i uvědomuje, tak uspokuje svojí potřebu - seberealizace, ego atd. A přitom samozřejmě pomáhá mnoha dalším. Pokud nebude tato potřeba uspokojena, tak paní bude hledat jiné cesty, jak primárně uspokojit tuto potřebu.

8.1.2017 11:42
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Protože se necvičili jen za pochvalu, ale za pochvalu a nebo trest.

Přesně tak. Zkuste i definovat, co je vlastně pochvala pro psa.

8.1.2017 11:42
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

scylla napsal(a):

A když práci za svou nevezme?

8.1.2017 11:53
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):
Pyramida potřeb říká, které potřeby jsou důležité, ale zároveň také říká, jak se mění v čase. V jeden čas je por mě důležté teplo, pak sociální kontakt, pak žrádlo atd. vždy záleží na situaci, která se mění v čase a o těchto potřebách nerozduje psovod, ale pes.

mimochodem říct, že pes něco dělá jen čistě kvůli mě, je jako říct, že pes dokáže dělat i věci proti mě. tedy pomsta, zášť atd. bohužel pes takto nemyslí...

Pro lidský příklad: často se zde uvádí, že pes má dělat chování pro pochvalu. Co je pochvala? Pocit uznání? Co to je pro psa? Kdy my lidé řešíme pochvalu? Až když máme splněné ostatní položky v pyramidě. Tedy zkuste jít do práce a oznamte, že nechcete dostávat peníze (komodita, za kterou směníme základní potřeby - bezpečí, teplo, jídlo, úkryt), ale že chcete být chválený...

Paní, která chodí pomáhat do útulku. Tak pomůže bez debat tisícům psům a lidí, vykoná obrovské dobro, to bez debat. Ale primárně, aniž si i uvědomuje, tak uspokuje svojí potřebu - seberealizace, ego atd. A přitom samozřejmě pomáhá mnoha dalším. Pokud nebude tato potřeba uspokojena, tak paní bude hledat jiné cesty, jak primárně uspokojit tuto potřebu.

Tak znovu. Co vedlo psa k tomu, že "přehodnotil svoje potřeby"? To, že nějak zázračně už nepotřeboval vyhovující teplotu a ostatní věci a nebo to, že se chtěl tulit se mnou? A chtěl se tulit právě v době mé nemoci proto, že by nějak zázračně v tuto dobu pocítil nutkání smečkového instinktu a nebo kvůli mně?

Jinak stejně jako psi dělají dobré věci kvůli někomu, koho mají rádi, tak mohou dělat špatné věci a s pomstou to nemá nic společného. Setkala jste se třeba někdy se páníčkem, na kterého byl jeho pes už opravdu alergický a bojkotoval každý jeho krok?

8.1.2017 11:56
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):
Přesně tak. Zkuste i definovat, co je vlastně pochvala pro psa.

Pochvala může být cokoliv. Pro mé dva psy je to jídlo, pro třetího hračka, pro čtvrtého samotná jistota si v dané činnosti (dělám co umím, protože vím, že je to dobře), pro pátého pohyb a aktivita a pro posledního úsměv a pohlazení... cokoliv příjemného.

8.1.2017 12:00
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Nebyl by odkaz na to co bylo v TV ?

8.1.2017 12:00
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Pochvala může být cokoliv. Pro mé dva psy je to jídlo, pro třetího hračka, pro čtvrtého samotná jistota si v dané činnosti (dělám co umím, protože vím, že je to dobře), pro pátého pohyb a aktivita a pro posledního úsměv a pohlazení... cokoliv příjemného.

Jo pardom. problém v terminologii. Tohle je odměna, já myslel pochvala jako odměna.

8.1.2017 12:01
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Paní scyllo, nějak se nemohu dočíst konkrétních odpovědí, jen opět útoků, jak je již zvykem...

To je škoda, protože víc po lopatě to přivolání a navázání psa na sebe napsat neumím. Co na tom bylo nekonkrétní?

8.1.2017 12:02
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Tak znovu. Co vedlo psa k tomu, že "přehodnotil svoje potřeby"? To, že nějak zázračně už nepotřeboval vyhovující teplotu a ostatní věci a nebo to, že se chtěl tulit se mnou? A chtěl se tulit právě v době mé nemoci proto, že by nějak zázračně v tuto dobu pocítil nutkání smečkového instinktu a nebo kvůli mně?

Jinak stejně jako psi dělají dobré věci kvůli někomu, koho mají rádi, tak mohou dělat špatné věci a s pomstou to nemá nic společného. Setkala jste se třeba někdy se páníčkem, na kterého byl jeho pes už opravdu alergický a bojkotoval každý jeho krok?

Vždyt to známe všichni. Já mam psa venku a aby mohl být se svým sociálním partnerem, tak i vydrží teplo pod peřinou. Jeho potřeba sociální potřeby v tuto chvíli vítězí.

sociální potřeba je v tuto chvíli -> pohodlí.

8.1.2017 12:03
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):
Jo pardom. problém v terminologii. Tohle je odměna, já myslel pochvala jako odměna.

Nějak nerozlišuji, jestli psa chválím nebo odměňuji. Odměnou ho pochválím, ne? A pochvala může být cokoliv, co je pro něj odměnou... to je psycho terminologie

8.1.2017 12:04
scylla

XXX.XXX.150.32

asurwic napsal(a):

Ano, setkala jsem se se dvěma takovými psi, oba byli vedeni tvz. pozitivní motivací. Jeden zalézal pod nábytek, když byl osloven a něco se po něm chtělo, druhý už nevěděl, jak uniknout, tak skočil majitelce do obličeje.

8.1.2017 12:06
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
To je škoda, protože víc po lopatě to přivolání a navázání psa na sebe napsat neumím. Co na tom bylo nekonkrétní?

Ptám se, zda ten pes přijde, protože:

1) kvůli úsměvu, spolupráci atd.
2) jedná se reflex, který byl upevněn při neuposlechnutí přes negativní posilovače a ty jsou:
a) intonační navigace - dominantní agrese - negativní posílení
b) stopovačka - negativní trest
c) kombinace a) a b)

Dále otázka o Vaše vysvětlení na intonační navigaci
A otázka na zbavování se stopovačky

Děkuji.

8.1.2017 12:07
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):
Vždyt to známe všichni. Já mam psa venku a aby mohl být se svým sociálním partnerem, tak i vydrží teplo pod peřinou. Jeho potřeba sociální potřeby v tuto chvíli vítězí.

Venku psa nemám žádného. Je v bytě, jsem s ním nejméně 22 hodin denně a může si kdykoliv vybrat, jestli bude ležet jako vždy v chladné chodbě a nebo u mě pod peřinou.

8.1.2017 12:08
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Nějak nerozlišuji, jestli psa chválím nebo odměňuji. Odměnou ho pochválím, ne? A pochvala může být cokoliv, co je pro něj odměnou... to je psycho terminologie

Pardon, já to rozslišuji:

odměna je cokoliv, co pes chce a posílí se tak jeho chování

pochvala - emoční vyladění psovoda.

8.1.2017 12:11
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Lacik..
jak podle vás tedy učíte to "ke mně?".

8.1.2017 12:12
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Měla jsem psa BŠO. Když měl možnost, pečoval o zraněná zvířata, například ovci, kočku, kočce jednou dokonce dělal porodního asistenta.

Měla jsem koně, který byl vůdcem stáda, byl to, čemu se říká dominantní zvíře. Jednou si k němu kočka odnesla koťata do žlabu. On nežral oves, tak jsem se byla podívat, proč nejí. Strčil hubu do žlabu až po tom, co jsem koťata odnesla. Ten samý kůň byl ochoten přenechat část svého žrádla koni, který měl ve stádě nejnižší postavení.

Kamarád, bývalý reprezentant v jezdectví, měl kobylu, pěknou potvoru, kousavou, kopavou. Jel s ní cross country a spadl. Kobyla běžela pochopitelně dál. On já zavolal k sobě, ona se vrátila, nasedl a závod dojeli. Dostali za toto zvláštní cenu.

Jakou sobeckou potřebu si ta zvířata podle vás plnila?

8.1.2017 12:13
scylla

XXX.XXX.150.32

asurwic napsal(a):
Venku psa nemám žádného. Je v bytě, jsem s ním nejméně 22 hodin denně a může si kdykoliv vybrat, jestli bude ležet jako vždy v chladné chodbě a nebo u mě pod peřinou.

Pes je ochoten a schopen dát vám svoji energii, část svého zdraví, je málo tak nesobeckých stvoření, jako je pes.

8.1.2017 12:14
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Měla jsem psa BŠO. Když měl možnost, pečoval o zraněná zvířata, například ovci, kočku, kočce jednou dokonce dělal porodního asistenta.

Měla jsem koně, který byl vůdcem stáda, byl to, čemu se říká dominantní zvíře. Jednou si k němu kočka odnesla koťata do žlabu. On nežral oves, tak jsem se byla podívat, proč nejí. Strčil hubu do žlabu až po tom, co jsem koťata odnesla. Ten samý kůň byl ochoten přenechat část svého žrádla koni, který měl ve stádě nejnižší postavení.

Kamarád, bývalý reprezentant v jezdectví, měl kobylu, pěknou potvoru, kousavou, kopavou. Jel s ní cross country a spadl. Kobyla běžela pochopitelně dál. On já zavolal k sobě, ona se vrátila, nasedl a závod dojeli. Dostali za toto zvláštní cenu.

Jakou sobeckou potřebu si ta zvířata podle vás plnila?

Sociální chování koní atd. neznám, co se týče BŠO -> sociální potřeba.

8.1.2017 12:15

Předesílám : píšu dřív, než jsem to přečetla do konce :
..."Mohu Vás poprosit ještě jednou o konkrétní odpoved například na přivolání? "...
V tomhle se musím scylly zastat, vím asi, jak to myslí. Ona vám žádný návod na přivolání nenapíše. Když si přečtete její postup na výchovu psa od štěněte...Ona to má prostě tak, že postupem výchovy jsou na sebe se psem navázáni tak, že v podstatě žádné přivolání učit nemusí, ten pes chce být s ní, hlídá si ji a neutíká. Jsou takoví psi.
Aspoň tak jsem to pochopila.

8.1.2017 12:16
asurwic

XXX.XXX.36.3

scylla napsal(a):
Pes je ochoten a schopen dát vám svoji energii, část svého zdraví, je málo tak nesobeckých stvoření, jako je pes.

Přesně. Bezohledné uspokojování vlastních potřeby vidím jen u lidí.

8.1.2017 12:18
Lacik

XXX.XXX.229.11

Andrýsek3 napsal(a):
Lacik..
jak podle vás tedy učíte to "ke mně?".

Přes odměny tvořím reflex na signál "ke mně".

tady jde o princip tvoření chování. Paní scylla tvrdí, že ty psy k ní přijdou pro její úsměv, energii atd. no ale místo toho tam je spousta negativních posilovačů, kdy ve výsledku pes nepřijde proto, aby se dočkal úsměvu, ale proto, aby se vyhnul negatvním posilovačům.
Já si nedělám iluze, že pes ke mně přijde, pro můj úsměv nebo zelené oči, přijde proto, že sem ho naučil, že po příchodu dostane kus žvance.

Já musím zmínit jednu otázku: Co je cílem tréninku psa (výcvik a výchova)?

8.1.2017 12:19

To Lacik: Jídlo, práce/zábava, odpočinek.
Nic víc. Nepletu dohromady.

8.1.2017 12:21
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Přesně. Bezohledné uspokojování vlastních potřeby vidím jen u lidí.

Já Vás názor respektuji. Ostatně každý máme svůj názor a hranice končí, že respektuji názor jiného. Ale je to opravdu velmi zajímavé téma. Aby pes mohl něco takového udělat, ekněme pro nás. Tak by tomu přeci musel porozumět. Musel by porozumět danému problému, či situaci. Tedy, že když udělá toto chování, tak nám to něco přinese. To vyžaduje mentální přenesení v čase, tedy představivost. bohužel pro tuto schopnost pes nemá potřebnou část mozku.

8.1.2017 12:23

scylla napsal(a):

Pod to se taky podepíšu.
Znala jsem jednoho pána a jeho psa. Pán byl alkoholik, pes novofunlanďák.
Pán seděl v hospodě a nasával, pes ležel stranou, cca 30-50m od vchodu. Jedno, jestli byl na dešti, nebo zachumelený, vídávala jsem ho tam často - v městském provozu. Při zavíračce majitel vyšel z hospody, kopl do psa ( ne tedy surově, spíš ho nohou pobídl, aby vstal ), chytil se ho za srst a pes ho odvedl domů. Rozhodně nežral ani barf, ani superprémiové granule, jeho majitel o nějaké pyramidě vzorce psího chování neměl tušení...a fungovalo to.
(Aby nedošlo k nedorozumění - neschvaluji to ani v nejmenším, psa mi bylo neskutečně líto, ale on majitele zbožňoval ).

8.1.2017 12:27
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Ptám se, zda ten pes přijde, protože:

1) kvůli úsměvu, spolupráci atd.
2) jedná se reflex, který byl upevněn při neuposlechnutí přes negativní posilovače a ty jsou:
a) intonační navigace - dominantní agrese - negativní posílení
b) stopovačka - negativní trest
c) kombinace a) a b)

Dále otázka o Vaše vysvětlení na intonační navigaci
A otázka na zbavování se stopovačky

Děkuji.

1. přijde kvůli tomu, že to oba chceme

2. intonační navigace je navigace pomocí změny intonace hlasu, nejedná se o řvaní po psovi, jedná se navigaci, komunikaci. Komunikace není dominantní agrese, komunikace je normální proces, který by měl probíhat mezi jedincem a zbytkem světa, komunikujeme mezi sebou, se zvířaty, s rostlinami a tak dále. Není na tom nic agresivního a je to pro zvířata velice dobrá věc, o intonaci vašeho hlasu se může opřít nejisté zvíře, můžete mu pomoct k pochopení´, že k nejistotě nemá důvod. Práce s hlasem je podle mého názoru základ práce se zvířaty, spolu s řečí těla.
Například: přinesete si domů křížence BŠO, který byl krutě týraný, má zraněnou hlavu - lebku, bojí se i chodit a skoro i dýchat. Vy ho potřebujete vykrmit, ošetřovat, očistit, získat si důvěru, postupně socializovat a tak dále. Jak to uděláte bez hlasové navigace? Ten pes nezná nic, nevezme si jídlo, i když je vyhladovělý, dokud je někdo v dohledu. Budete mu klikat a odhazovat granule z jeho krmné dávky, nebo si sednete do kotce a budete mu povídat, mluvit na něj? Co vám dává smysl? Zkuste přestat přemýšlet v šablonách, které jste získal na seminářích, zkuste zapojit trošku citu. Komunikace opravdu není dominantní agrese, to je prostě konina.

Proč by měla být stopovačka negativní trest? Stopovačka je jistící a navigační prostředek, se kterým se pracuje tak, že se psovi napoví, co má dělat, pak ihned tah ustává a pes dál plní povel sám, je za to chválen a kominikací podporován. Zapomeňte na šablonu, že když člověk nekliká a neodhazuje pamlsky, tak psa trestá. Právě naopak, při komunikaci pes rozumí, co po něm chcete, není v nervech a nejistotě a myslí na to, co dělá, ne na to, že to dělat musí, protože jinak se nenažere. Tomu, jak jste ve svém článku jednou popsal, že je lepší krmná dávka, protože to pes pocítí, to je trest. Ne práce s hlasem, řečí těla.

Stopovačku je možné použít jen párkrát, u některých psů déle, se zvyšováním spolehlivosti provozní poslušnosti se zkracuje až se odepne. Má výhodu - nedává psovi volbu, jestli je "odměna" ve vaší kapse víc než běžící srna, například. I pes "motivovaný" krmnou dávkou může vyhodnotit tu srnu jako vyšší podnět než tu vaši granuli.

Ted se tedy zeptám já:

1. proč považujete komunikaci se psem za agresi?
2. jak postupujete u učení přivolání vy?
3. výše jste napsal, že když má někdo nežravého psa, je nutná motivace krmnou dávkou. Proč nutíte psovi odměnu, kterou vlastně nechce, proč nevymyslíte jinou o kterou má zájem a nutíte ho pracovat pod stresem z hladu? Co je na tom pro psa pozitivnhího?

8.1.2017 12:28

Lacik napsal(a):

tady jde o princip tvoření chování. Paní scylla tvrdí, že ty psy k ní přijdou pro její úsměv, energii atd. no ale místo toho tam je spousta negativních posilovačů, kdy ve výsledku pes nepřijde proto, aby se dočkal úsměvu, ale proto, aby se vyhnul negatvním posilovačům.
Já si nedělám iluze, že pes ke mně přijde, pro můj úsměv nebo zelené oči, přijde proto, že sem ho naučil, že po příchodu dostane kus žvance.

A neporadil byste mi, jak psa dostat k sobě, když vidí něco silnějšího než kus žvance?

8.1.2017 12:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Já Vás názor respektuji. Ostatně každý máme svůj názor a hranice končí, že respektuji názor jiného. Ale je to opravdu velmi zajímavé téma. Aby pes mohl něco takového udělat, ekněme pro nás. Tak by tomu přeci musel porozumět. Musel by porozumět danému problému, či situaci. Tedy, že když udělá toto chování, tak nám to něco přinese. To vyžaduje mentální přenesení v čase, tedy představivost. bohužel pro tuto schopnost pes nemá potřebnou část mozku.

Jak to víte? To jste zase někde četl? Proč pořád z těch psů děláte blbce, když oni takoví prostě nejsou?

Viděl jste někdy dvojici člověk-pes, naladěné jednu vlnu, komunikující jen třeba pohledem? Až to uvidíte, příjdete na to, že ne všechno, co se píše v rádobyodborných knihách a na seminářích, tak skutečně je.

8.1.2017 12:33
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Lacik - předesílám, že tady souhlasím se Scyllou a Desenský je podivous, za kterým bych rozhodně pro radu nešla. To jen na okraj. K tomuto: Já si nedělám iluze, že pes ke mně přijde, pro můj úsměv nebo zelené oči, přijde proto, že sem ho naučil, že po příchodu dostane kus žvance. - nevím, jestli pracujete i s nekontaktními a nežravými plemeny, jako třeba samojed, CSV a podobně? Tomu by jste asi opravdu musel nedat týden nažrat, aby vám skočil na motivaci žrádlem. Můžete mu klidně mávat biftekem před nosem, pokud si chce jít očichat tamten patník, klidně vás přehlídne jako hladinu a pokračuje si po svých. Většinou si vůbec nevzpomene, že ten biftek pořád držíte. Když budete jó moc naléhat, tak se koukne: no jo, ty máš ten biftek, tak ukaž...a přišourá se slimejším tempem pro něj.

"Tak znovu. Co vedlo psa k tomu, že "přehodnotil svoje potřeby"? To, že nějak zázračně už nepotřeboval vyhovující teplotu a ostatní věci a nebo to, že se chtěl tulit se mnou? A chtěl se tulit právě v době mé nemoci proto, že by nějak zázračně v tuto dobu pocítil nutkání smečkového instinktu a nebo kvůli mně?"
ale prt, pes to dělá kvůlivá sobě, páč mu je jasné, že když mu vůdce = zdroj všehomíra, chcípne, tak bude namydlenej...

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Teda s některými tady je to opravdu neskutečné! Ano u Desenského jsem byla osobně s jednou svoji fenou, je tomu asi 5-6 let zpět, před 7 lety jsem si vzala roční týranou fenku, která byla označena za neovladatelného psa. S fenkou to bylo těžké, nebyla socializovaná ani na lidi ani na psy, bála se, celý ten rok, co byla u nejmenovaného byla bita, zavřena ve chlívě na řetězu, ležela tam na vlastních výkalech a krmena zbytky. Po cca roce intenzivní jemné práce se mi podařilo s mojí Chiquitky (jméno jsem jí dala já, jinak ji říkali Čokle) udělat celkem sebevědomého psíka, co se nebál, hrál si... Ale jednu věc jsem nezvládala a to bylo honění zvěře, co jsem ji pustila z vodítka, chytla stopu a byla v trapu. Byla jsem z toho smutná, protože jsem vždy měla psy na volno. Zkoušela jsem místní cvičák ale nic. V tu dobu jsem dostala od rodičů knihu od Desenského a byla z něj nadšená. Volala jsem mu, řekla co mám za problém a jestli můžu přijet, pán mě ne moc ochotně tedy pozval, naložila jsem Chiquitu a jela přes půl republiky aby mi pomohl. Dovezla jsem mu dle dohody nějaký pytle granulí značky co si řekl a naši výbornou moravskou slivovici. Pan Desenský se mi věnoval cca hodinu, kdy k nám v ohradě neustále chodili jeho psi, ikdyž se je snažil odvolat oběhli ho aby mohli nás čuchat, nakonec tam na ne řval aby je zahnal... Po vysvětlení mého problému a osvětlení situace odkud Chiquita je mi řekl, že ji nemám pouštět z vodítka a že my moraváci bysme psy mít vůbec neměli protože je máme leda tak uvázaný u boudy a krmim zbytky a proto máme psy nevychovaný a pak zdrhaj. Odjela jsem a tohle byla moje zkušenost s pánem blbem, psa jsem si nakonec dovychovala sama a již několik let chodím na procházku a vodítko mám přes rameno. Ale teď si uvědomuji, proč to vlastně píšu, když mi zase pipiny napíšete že jsem si to vymyslela pro mě je Desenský vůl co neumí jednat ani se psy ani s lidmi a žije na úkor bláznů a ovcí co mu ty jeho bláboly žerou.

8.1.2017 12:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

A neporadil byste mi, jak psa dostat k sobě, když vidí něco silnějšího než kus žvance?

Aha koukám, že i Ollie tohle zaujalo

8.1.2017 12:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):

Ale tam žádné negativní posilovače nejsou, vyskočte z těch šablon prosím. Komunikace není negativní posilovač.

Cílem výchovy je kvalitní život psa v prostředí, ve kterém se běžně pohybuje, bez stresů pro něho i pro okolí.

Cílem tréninku bývá všechno možné: zábava majitele, ego majitele, majtel chce získat uznání a body, někdo má psa jako hračku, někdo učí v praxi použitelné věci jako například pasení, záchranařina, někdo IPO, ale společný jmenovatel je tam vůle majitele.

8.1.2017 12:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Teda s některými tady je to opravdu neskutečné! Ano u Desenského jsem byla osobně s jednou svoji fenou, je tomu asi 5-6 let zpět, před 7 lety jsem si vzala roční týranou fenku, která byla označena za neovladatelného psa. S fenkou to bylo těžké, nebyla socializovaná ani na lidi ani na psy, bála se, celý ten rok, co byla u nejmenovaného byla bita, zavřena ve chlívě na řetězu, ležela tam na vlastních výkalech a krmena zbytky. Po cca roce intenzivní jemné práce se mi podařilo s mojí Chiquitky (jméno jsem jí dala já, jinak ji říkali Čokle) udělat celkem sebevědomého psíka, co se nebál, hrál si... Ale jednu věc jsem nezvládala a to bylo honění zvěře, co jsem ji pustila z vodítka, chytla stopu a byla v trapu. Byla jsem z toho smutná, protože jsem vždy měla psy na volno. Zkoušela jsem místní cvičák ale nic. V tu dobu jsem dostala od rodičů knihu od Desenského a byla z něj nadšená. Volala jsem mu, řekla co mám za problém a jestli můžu přijet, pán mě ne moc ochotně tedy pozval, naložila jsem Chiquitu a jela přes půl republiky aby mi pomohl. Dovezla jsem mu dle dohody nějaký pytle granulí značky co si řekl a naši výbornou moravskou slivovici. Pan Desenský se mi věnoval cca hodinu, kdy k nám v ohradě neustále chodili jeho psi, ikdyž se je snažil odvolat oběhli ho aby mohli nás čuchat, nakonec tam na ne řval aby je zahnal... Po vysvětlení mého problému a osvětlení situace odkud Chiquita je mi řekl, že ji nemám pouštět z vodítka a že my moraváci bysme psy mít vůbec neměli protože je máme leda tak uvázaný u boudy a krmim zbytky a proto máme psy nevychovaný a pak zdrhaj. Odjela jsem a tohle byla moje zkušenost s pánem blbem, psa jsem si nakonec dovychovala sama a již několik let chodím na procházku a vodítko mám přes rameno. Ale teď si uvědomuji, proč to vlastně píšu, když mi zase pipiny napíšete že jsem si to vymyslela pro mě je Desenský vůl co neumí jednat ani se psy ani s lidmi a žije na úkor bláznů a ovcí co mu ty jeho bláboly žerou.

8.1.2017 12:37
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):
Lacik - předesílám, že tady souhlasím se Scyllou a Desenský je podivous, za kterým bych rozhodně pro radu nešla. To jen na okraj. K tomuto: Já si nedělám iluze, že pes ke mně přijde, pro můj úsměv nebo zelené oči, přijde proto, že sem ho naučil, že po příchodu dostane kus žvance. - nevím, jestli pracujete i s nekontaktními a nežravými plemeny, jako třeba samojed, CSV a podobně? Tomu by jste asi opravdu musel nedat týden nažrat, aby vám skočil na motivaci žrádlem. Můžete mu klidně mávat biftekem před nosem, pokud si chce jít očichat tamten patník, klidně vás přehlídne jako hladinu a pokračuje si po svých. Většinou si vůbec nevzpomene, že ten biftek pořád držíte. Když budete jó moc naléhat, tak se koukne: no jo, ty máš ten biftek, tak ukaž...a přišourá se slimejším tempem pro něj.

S tím ČSV máte naprostou pravdu. Moje fena by vám k tomu i řekla, kam s tím biftekem máte jít a co si tam s ním udělat. Byla opravdu nežravka.

8.1.2017 12:38
scylla

XXX.XXX.150.32

"Tak znovu. Co vedlo psa k tomu, že "přehodnotil svoje potřeby"? To, že nějak zázračně už nepotřeboval vyhovující teplotu a ostatní věci a nebo to, že se chtěl tulit se mnou? A chtěl se tulit právě v době mé nemoci proto, že by nějak zázračně v tuto dobu pocítil nutkání smečkového instinktu a nebo kvůli mně?"
ale prt, pes to dělá kvůlivá sobě, páč mu je jasné, že když mu vůdce = zdroj všehomíra, chcípne, tak bude namydlenej...

Na to přece ale nemá tu příslušnou část mozku... ne?

8.1.2017 12:41
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):

Beru, to co jste psala - pes pod střelu neskočí, aby zachránil majiteli život, protože danou situaci nepochopí - neuvědomí si, že rána, na kterou je zvyklý, najednou z určitého směru ohrožuje majitele. Útok, který může rozpoznat je však něco jiného. To samé nemoc - pes ji pozná u mě, dokázal mi diagnostikovat u koně zlomeninu, hromada psů hledá nádory.

Samozřejmě lze automatizovat všechno: dítě přijde ze školy šťastné že dostalo dobrou známku - asi má potřebu uznání, životní partner Vám připraví romantický večer - asi má nějakou sociální potřebu, kamarádka Vám pomůže v tíživé finanční situaci - asi má potřebu honit si ego...

Neregistrovaný uživatel

8.1.2017 12:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Cat cat napsal(a):

Běž se nadýchat čerstvého vzduchu a naliskej si když to asi nedělali rodiče, slušný vychovaní je asi u tebe sprosté slovo! Hulváte!

8.1.2017 12:44
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
1. přijde kvůli tomu, že to oba chceme

2. intonační navigace je navigace pomocí změny intonace hlasu, nejedná se o řvaní po psovi, jedná se navigaci, komunikaci. Komunikace není dominantní agrese, komunikace je normální proces, který by měl probíhat mezi jedincem a zbytkem světa, komunikujeme mezi sebou, se zvířaty, s rostlinami a tak dále. Není na tom nic agresivního a je to pro zvířata velice dobrá věc, o intonaci vašeho hlasu se může opřít nejisté zvíře, můžete mu pomoct k pochopení´, že k nejistotě nemá důvod. Práce s hlasem je podle mého názoru základ práce se zvířaty, spolu s řečí těla.
Například: přinesete si domů křížence BŠO, který byl krutě týraný, má zraněnou hlavu - lebku, bojí se i chodit a skoro i dýchat. Vy ho potřebujete vykrmit, ošetřovat, očistit, získat si důvěru, postupně socializovat a tak dále. Jak to uděláte bez hlasové navigace? Ten pes nezná nic, nevezme si jídlo, i když je vyhladovělý, dokud je někdo v dohledu. Budete mu klikat a odhazovat granule z jeho krmné dávky, nebo si sednete do kotce a budete mu povídat, mluvit na něj? Co vám dává smysl? Zkuste přestat přemýšlet v šablonách, které jste získal na seminářích, zkuste zapojit trošku citu. Komunikace opravdu není dominantní agrese, to je prostě konina.

Proč by měla být stopovačka negativní trest? Stopovačka je jistící a navigační prostředek, se kterým se pracuje tak, že se psovi napoví, co má dělat, pak ihned tah ustává a pes dál plní povel sám, je za to chválen a kominikací podporován. Zapomeňte na šablonu, že když člověk nekliká a neodhazuje pamlsky, tak psa trestá. Právě naopak, při komunikaci pes rozumí, co po něm chcete, není v nervech a nejistotě a myslí na to, co dělá, ne na to, že to dělat musí, protože jinak se nenažere. Tomu, jak jste ve svém článku jednou popsal, že je lepší krmná dávka, protože to pes pocítí, to je trest. Ne práce s hlasem, řečí těla.

Stopovačku je možné použít jen párkrát, u některých psů déle, se zvyšováním spolehlivosti provozní poslušnosti se zkracuje až se odepne. Má výhodu - nedává psovi volbu, jestli je "odměna" ve vaší kapse víc než běžící srna, například. I pes "motivovaný" krmnou dávkou může vyhodnotit tu srnu jako vyšší podnět než tu vaši granuli.

Ted se tedy zeptám já:

1. proč považujete komunikaci se psem za agresi?
2. jak postupujete u učení přivolání vy?
3. výše jste napsal, že když má někdo nežravého psa, je nutná motivace krmnou dávkou. Proč nutíte psovi odměnu, kterou vlastně nechce, proč nevymyslíte jinou o kterou má zájem a nutíte ho pracovat pod stresem z hladu? Co je na tom pro psa pozitivnhího?

1) oba chcete? Tak proč tedy používáte intonační navigaci a stopovačku, když oba chcete?

2) Hezky všeobecně popsáno, můžete to popsat i prakticky. Pes moc česky neumí. Co je to tedy ta navigace podle Vás? to na psa mluvíte pořád přátelksým hlasem, dokud se neotočí? Intonační navigaci začal používat Desenský, její postup má dokonce napsaný na stránkách. Hrozivý tón-> milý tón.

3) stopovačka nedovoluje jít psovi, tam kam on chce (okolí, srna, atd.) - tedy jedná se o negativní trest.

4) Použitím těchto faktorů dojde k vytvoření reflexu, kdy pes přijde.

suma sumárům v procesu učení a v celůkovém důsledku nepřijde pro Vás úsměv a protože oba chcete, ale protože mu opakování a zkušenost řekla, že jít si po svým nemá cenu, protože je jištěný stopovačkou, která mu to nedovolí. Krom toho po vydání povelu následuje bud:
a) intonanční navigace
b) přitahování stopovačkou

obou těmto negativním posilovačům se chce pes vyhnout, to je jeho motivace, proč přijde.

odpovědi:
1) u intonační navigace používáte hrozivý tón, což je dominantní agrese ( v psí řeči vrčení-> uděláš to nebo...)
2) výše jsem popsal, reflex učím přes odměnu, pes přichází kvůli odměně, ne pro úsměv
3) výše jsem popsal, na jakém pricipu funguje pamlsek, tedy pokud nefungují pamlsky má psovod několik možností:
a) najít jinou možnost stabilní a funkční odměny krom potravinového pudu - lovecké chování (hračka) - má pouze 25% psů, složité odměnování, vysoký drive a nižší soustředěnost
b) nabídnout lepší pamlsky, chutnější, exkluzivnější
c) použít krmnou dávku

Kde je prosím ten stres z hladu? Tady nikdo nenechává psa vyhladovět? mimochodem doufám, že si uvědomujete, jak funguje příproda, na jakých principech.

8.1.2017 12:48
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Jak to víte? To jste zase někde četl? Proč pořád z těch psů děláte blbce, když oni takoví prostě nejsou?

Viděl jste někdy dvojici člověk-pes, naladěné jednu vlnu, komunikující jen třeba pohledem? Až to uvidíte, příjdete na to, že ne všechno, co se píše v rádobyodborných knihách a na seminářích, tak skutečně je.

Paní scyllo, představte si, že například vědci zkoumají orgány nejen lidí, ale i zvířat, aby práve zjistili, jak to funguje a své teoretické hypotézy mohli opřít o vědecké důkazy.

řekněte mi prosím, kolik je na světe tvorů, kteří umí používat nástroje. Pochopení použití nástroje totiž vyžaduje mentální přenesení v čase, tedy přestavivost.

8.1.2017 12:49

Běž se nadýchat čerstvého vzduchu a naliskej si když to asi nedělali rodiče, slušný vychovaní je asi u tebe sprosté slovo! Hulváte!

Bez ohledu na probírané téma - dle vašeho projevu jste hulvát akorát vy!

8.1.2017 12:49
scylla

XXX.XXX.150.32

Vy z těch naučených šablon prostě nevystoupíte.

Komunikace se psem není žádná agrese, zkuste se na ty psy zaměřit, dívejte se na to, jak komunikují spolu, jak komunikují s jinými druhy, jak se pokoušení, dokud je to neodnaučíte, komunikovat s vámi.

Dokola omíláte poučky, ale jen ty poučky. a krmení psa různou formou pamlsků nebo co hůř - jeho vlastní krmnou dávkou. Opravdu se na nic jiného nezmůžete? Pes přece není stroj na jídlo a reflexy, je to živý, myslící a cítící tvor. A člověk by měl být pro psa něco víc než stojan na pamlskovník.

8.1.2017 12:51
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Ale tam žádné negativní posilovače nejsou, vyskočte z těch šablon prosím. Komunikace není negativní posilovač.

Cílem výchovy je kvalitní život psa v prostředí, ve kterém se běžně pohybuje, bez stresů pro něho i pro okolí.

Cílem tréninku bývá všechno možné: zábava majitele, ego majitele, majtel chce získat uznání a body, někdo má psa jako hračku, někdo učí v praxi použitelné věci jako například pasení, záchranařina, někdo IPO, ale společný jmenovatel je tam vůle majitele.

No alespon pro mě je cílem tréninku (výchova a výcvik):

1) bezpečnost psa
2) bezpečnost okolí
3) fyzický rozvoj psa
4) spolupráce se psem - komunikace
5) mentální rozvoj psa

Aneb pes, který je samostatný, sebevědomí, socializovaný na prostředí, lidi, psi, různé situace, adaptabilní atd.

8.1.2017 12:52
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Beru, to co jste psala - pes pod střelu neskočí, aby zachránil majiteli život, protože danou situaci nepochopí - neuvědomí si, že rána, na kterou je zvyklý, najednou z určitého směru ohrožuje majitele. Útok, který může rozpoznat je však něco jiného. To samé nemoc - pes ji pozná u mě, dokázal mi diagnostikovat u koně zlomeninu, hromada psů hledá nádory.

Samozřejmě lze automatizovat všechno: dítě přijde ze školy šťastné že dostalo dobrou známku - asi má potřebu uznání, životní partner Vám připraví romantický večer - asi má nějakou sociální potřebu, kamarádka Vám pomůže v tíživé finanční situaci - asi má potřebu honit si ego...

Co je smyslem života? Jak to příroda naprogramovala?

8.1.2017 12:54
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):
Co je smyslem života? Jak to příroda naprogramovala?

Jestli život berete jako shluk reflexů v organismech, tak se asi nedomluvíme.

8.1.2017 12:54
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
Paní scyllo, představte si, že například vědci zkoumají orgány nejen lidí, ale i zvířat, aby práve zjistili, jak to funguje a své teoretické hypotézy mohli opřít o vědecké důkazy.

řekněte mi prosím, kolik je na světe tvorů, kteří umí používat nástroje. Pochopení použití nástroje totiž vyžaduje mentální přenesení v čase, tedy přestavivost.

Když vás tak čtu, tak si říkám, že vědci sice zkoumají, ale realita se jim dost vzdaluje. V tom je rozdíl mezi námi. Pro mě je pes osobnost, kamarád, parťák, pro vás je "trénovaný subjekt a automat na reflexy, který funguje jen na základě instinktů. Věda je věda, o tom žádná, jen se z toho vytratil nějak ten pes.

Můžete mi odpovědět, jaké sobecké potřeby si plnili výše zmínění koně a psi?

Víte o tom, že havrani, když chtějí rozlousknout ořech, ho upustí na tvrdou podložku, protože vědí, že se rozbije? Že primáti umí využívat jednoduché nástroje? Viděla jsem na vlastní oči BOM fenu (jednoho z těch 10 zmiňovaných lidí), která si při záchranářské práce natáhla prkno před jámu, aby po něm mohla přeběhnout. Viděla jsem a několik dalších na vlastní oči a zírali jsme na to jako puci. Ale možné to je.

Neregistrovaný uživatel

8.1.2017 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Bez ohledu na probírané téma - dle vašeho projevu jste hulvát akorát vy!

V čem?

8.1.2017 12:56
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Vy z těch naučených šablon prostě nevystoupíte.

Komunikace se psem není žádná agrese, zkuste se na ty psy zaměřit, dívejte se na to, jak komunikují spolu, jak komunikují s jinými druhy, jak se pokoušení, dokud je to neodnaučíte, komunikovat s vámi.

Dokola omíláte poučky, ale jen ty poučky. a krmení psa různou formou pamlsků nebo co hůř - jeho vlastní krmnou dávkou. Opravdu se na nic jiného nezmůžete? Pes přece není stroj na jídlo a reflexy, je to živý, myslící a cítící tvor. A člověk by měl být pro psa něco víc než stojan na pamlskovník.

Paní Scyllo, tak znovu:
Můžu poprosit o konkrétní odpovědi, at se dikuze někam posune. Protože používáte šeobecné věci a pouhé výkřiky:

Takže znovu:
1) přijde ten pes, protože si to oba přejete
2) "v procesu učení a v celůkovém důsledku nepřijde pro Vás úsměv a protože oba chcete, ale protože mu opakování a zkušenost řekla, že jít si po svým nemá cenu, protože je jištěný stopovačkou, která mu to nedovolí. Krom toho po vydání povelu následuje bud:
a) intonanční navigace
b) přitahování stopovačkou

obou těmto negativním posilovačům se chce pes vyhnout, to je jeho motivace, proč přijde."

Tak popište váš příklad intonační navigace. říkáte, že intonanční navigace je komunikace. prosím jaká komunikace?

Cituji Desenského:
"Za čas nechám vodítko volně na zemi, ale má vodítko pořád, tudíž doma krátké, venku dlouhé a přivolám si psa bez pomoci pouze "intonační navigací". Pokud jde ke mně - chválím. Zastaví-li se, nebo uhne ze směru, zpomalí, začne čuchat, nebo dokonce drze zvedne nohu - trestám hrozivým tónem v intonaci velmi agresivního komentáře. Tím pes velmi rychle pochopí, že přijít je dobře a všechno ostatní je špatně. Až když psa spolehlivě přivolám vždy jen jediným povelem i od příchozí návštěvy, od zajíce a jiných pro něho zajímavějších podnětů, mohu ho teprve zbavit šňůry. ".

8.1.2017 12:58
Lacik

XXX.XXX.229.11

V pohodě, to je lidské, že se neshodneme :) Mě jen zajímají ty argumenty, rozhodně nejde o nic osobní, ale o věcnou diskuzi.

8.1.2017 12:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
V pohodě, to je lidské, že se neshodneme :) Mě jen zajímají ty argumenty, rozhodně nejde o nic osobní, ale o věcnou diskuzi.

Nevím, proč citujete Desenského? Já pracuji jinak. Víc po lopatě opravdu psát neumím.

8.1.2017 13:00
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lacik napsal(a):

Já jen když viděla ten nápis diskuze, tak mi bylo jasné, že to dojde k tomuto tématu. Také odhaduji, že těch 200 příspěvků ve výměně názorů překonáme ještě dneska.

8.1.2017 13:01
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Když vás tak čtu, tak si říkám, že vědci sice zkoumají, ale realita se jim dost vzdaluje. V tom je rozdíl mezi námi. Pro mě je pes osobnost, kamarád, parťák, pro vás je "trénovaný subjekt a automat na reflexy, který funguje jen na základě instinktů. Věda je věda, o tom žádná, jen se z toho vytratil nějak ten pes.

Můžete mi odpovědět, jaké sobecké potřeby si plnili výše zmínění koně a psi?

Víte o tom, že havrani, když chtějí rozlousknout ořech, ho upustí na tvrdou podložku, protože vědí, že se rozbije? Že primáti umí využívat jednoduché nástroje? Viděla jsem na vlastní oči BOM fenu (jednoho z těch 10 zmiňovaných lidí), která si při záchranářské práce natáhla prkno před jámu, aby po něm mohla přeběhnout. Viděla jsem a několik dalších na vlastní oči a zírali jsme na to jako puci. Ale možné to je.

Víte primáti, slon, vrány, někteří další ptaci, delfíni atd. tuto schopnst mají, pes mezi ně ale nepatří.

Rozumim, že se někdy v lidských očích zdá, že tomu tak je, ale v konečném důsledku je to vždy jinak. A lidi se pak snaží odpovědět a tak se uchylují k názorům, které jsou pak v konečném důsledku mylné.

Věda je něco, o ce můžete opřít při vysvětlování různých chování, aby jste pochopila principy. Bez těchto věddeckých berliček, jsou to jen čisté subjektivní hypotézy.

8.1.2017 13:02
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
No alespon pro mě je cílem tréninku (výchova a výcvik):

1) bezpečnost psa
2) bezpečnost okolí
3) fyzický rozvoj psa
4) spolupráce se psem - komunikace
5) mentální rozvoj psa

Aneb pes, který je samostatný, sebevědomí, socializovaný na prostředí, lidi, psi, různé situace, adaptabilní atd.

A o tom to je, kápl jste na to. My žijeme, vy trénujete, komunikace se psem je skoro až na konci, u mě na začátku. Navíc klikání a odhazování pamlsků komunikaci velmi ochuzuje a někdy přímo ničí.

Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Nevím, proč citujete Desenského? Já pracuji jinak. Víc po lopatě opravdu psát neumím.

Takže opět jen všeobecné, bezobsažné odpovědi... škoda.

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

No nic, lidi za mě byl, je a bude Desenský vůl, prostě proto že s ním mám nedobrou osobní zkušenost, někomu možná pomohl, mě ne, a ještě jsem se u něj cítila fakt hrozně a to se odrazilo tenkrát i na Chiquitě. Pokud jste zde jeho zastánci, je to Vaše věc, ale pokud má někdo názor na něj opačný, respektujte to a neurážejte osoby, které neznáte, možná byste se vy někteří sami divili, co někteří pro psy a nejen psy dělají. Hezkou den.

8.1.2017 13:03
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
A o tom to je, kápl jste na to. My žijeme, vy trénujete, komunikace se psem je skoro až na konci, u mě na začátku. Navíc klikání a odhazování pamlsků komunikaci velmi ochuzuje a někdy přímo ničí.

Víte to není popořadě, to jsou priority celkově, které se prolínají :) Ale vy často hledáte senzace, tam, kde nejsou :).

Mimochodem, co máte s tim klikáním? V jiném vlákně jste tvrdila, že dokážete psa odměnit na několik metrů do otřebné 0,5s bez signálu pro odměnu. Dočkám se prosím v tomto vlákně odpovědi, jak to uděláte?

8.1.2017 13:05
Lacik

XXX.XXX.229.11

asurwic napsal(a):
Já jen když viděla ten nápis diskuze, tak mi bylo jasné, že to dojde k tomuto tématu. Také odhaduji, že těch 200 příspěvků ve výměně názorů překonáme ještě dneska.

Nj neděle a vesnice je pod sněhem

8.1.2017 13:05

kobylatko napsal(a):
Nebyl by odkaz na to co bylo v TV ?

Https://www.o2tv.cz/tv/porad/kocka-neni-pes/ct1/07-01-2017/17-55/.

8.1.2017 13:08

V čem?

Váš příspěvek, dnes ve 12:44.

8.1.2017 13:12

Lacik napsal(a):

Tak já se v tom nějak ztrácim...i s celou tou pyramidou...

Proč přijde na zavolání afgánský chrt když:

1. pamlsek si nevezme i kdyby jste mu ho nacpali do tlamy
2. o pohlazení ani pochvalu nestojí, naopak je to pro něj demotivující
3. nesnaží se s vámi spolupracovat, protože to je samostatná jednotka, která ví všechno nejlíp
4. není trestán ani přitáhnutím stopovačky (žádnou nemá) ani intonačně, protože v tu chvíli by teda určitě nepřišel
5. na nějaký váš úsměv se vám může víte co?
6. a ani se nebojí, že ho tam necháte opuštěného, protože se svým vynikajícím orientačním smyslem trefí domů sám až bude chtít

Takže, co motivovalo takového psa, že ke mě přišel, která z jeho potřeb ho k tomu dohnala?
Nějak na to při svém selském rozumu nemohu přijít...že by potřeba smečky u těžkého individualisty?

Neregistrovaný uživatel

8.1.2017 13:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Váš příspěvek, dnes ve 12:44.

Z mé strany tam není nic hulvátského, byla to jen rada na uvědomění se a zapojení slušnosti, která dotyčné chybí. Jinak nemám myslím si potřebu někoho napadat, nebo jinak podceňovat pokud člověka osobně neznám.

8.1.2017 13:25

Tak koukám, jak se kolem jednoho úplně bl.bého pořadu rozpoutala sáhodlouhá diskuze.
1) Vzít si "nějakého" psa a očekávat od něj, že se mnou bude pást ovce a kozy...Jediná dobrá rada, když se zjistilo, že pes je kříženec bígla a labradora - dejte ho jinam. Nemuseli snad do útulku.
A rada všeobecná ( nevím, jestli nakonec zazněla ) - vždycky si 100x rpzmyslete jakého psa, do jakých podmínek...a jestli vůbec nějakého psa !

2) M.agoři, kteří kočky oblékají a vozí v kočárku na procházku po městě...bez komentáře ( dělaly jsme to s kamarádkou na prázdninách na vsi, bylo nám 6 let a kočka s námi měla neskutečnou trpělivost ).

Opravdu dva super případy, takové typické, aby byly vybrané do pořadu, který se snad tváří seriozně.
( Až k Desenskému jsem nedošla - tolik času a trpělivosti nemám - to jdu radši zas házet sníh ).

8.1.2017 13:27
scylla

XXX.XXX.150.32

Z mé strany tam není nic hulvátského, byla to jen rada na uvědomění se a zapojení slušnosti, která dotyčné chybí. Jinak nemám myslím si potřebu někoho napadat, nebo jinak podceňovat pokud člověka osobně neznám.

Moc čekám na její odpověď, psala jsem jí SZ s několika informacemi, takže jsem moc zvědavá na reakci.

8.1.2017 13:34
Lacik

XXX.XXX.229.11

Tak já se v tom nějak ztrácim...i s celou tou pyramidou...

Proč přijde na zavolání afgánský chrt když:

1. pamlsek si nevezme i kdyby jste mu ho nacpali do tlamy
2. o pohlazení ani pochvalu nestojí, naopak je to pro něj demotivující
3. nesnaží se s vámi spolupracovat, protože to je samostatná jednotka, která ví všechno nejlíp
4. není trestán ani přitáhnutím stopovačky (žádnou nemá) ani intonačně, protože v tu chvíli by teda určitě nepřišel
5. na nějaký váš úsměv se vám může víte co?
6. a ani se nebojí, že ho tam necháte opuštěného, protože se svým vynikajícím orientačním smyslem trefí domů sám až bude chtít

Takže, co motivovalo takového psa, že ke mě přišel, která z jeho potřeb ho k tomu dohnala?
Nějak na to při svém selském rozumu nemohu přijít...že by potřeba smečky u těžkého individualisty?

A jak jste ho přivolání učili?

8.1.2017 13:45

Lacik napsal(a):
A jak jste ho přivolání učili?

Nijak, poté co jsme zjistili, že na naše chrtí štěňátko nic neplatí (ani rychlý úprk směrem od štěněte ani nějaké schovávání a pod), nebyl útěkář, prostě jsme ho "odchytli, když se někde zastavil a čenichal nebo zíral do dáli, tak jsme začali s povelem "čekej"...samozřejmě se člověk neubrání, aby psa nepřivolával a on postupem, když byl starší tak prostě přišel...nepředstavujte si nějaký radostný úprk k paničce, spíš takové to " zrovna mám cestu kolem, tak si tady kousek od tebe chvilku postojím".

Můžete si o mě myslet co chcete, ale můj pocit z toho byl, že mi prostě chtěl udělat radost a myslím, že někteří majitelé chrtů by vám to potvrdili.

8.1.2017 13:48
Lacik

XXX.XXX.229.11

Nijak, poté co jsme zjistili, že na naše chrtí štěňátko nic neplatí (ani rychlý úprk směrem od štěněte ani nějaké schovávání a pod), nebyl útěkář, prostě jsme ho "odchytli, když se někde zastavil a čenichal nebo zíral do dáli, tak jsme začali s povelem "čekej"...samozřejmě se člověk neubrání, aby psa nepřivolával a on postupem, když byl starší tak prostě přišel...nepředstavujte si nějaký radostný úprk k paničce, spíš takové to " zrovna mám cestu kolem, tak si tady kousek od tebe chvilku postojím".

Můžete si o mě myslet co chcete, ale můj pocit z toho byl, že mi prostě chtěl udělat radost a myslím, že někteří majitelé chrtů by vám to potvrdili.

Tak každý máme názor to je jasné :) Nedisktuji zde, abych někoho poučoval, či psal svojí pravdu. Ale cizí názory a pohledy jsou naopak obohacující ;).

8.1.2017 13:53

Lacik napsal(a):
Tak každý máme názor to je jasné :) Nedisktuji zde, abych někoho poučoval, či psal svojí pravdu. Ale cizí názory a pohledy jsou naopak obohacující ;).

No já to spíš brala z pohledu té pyramidy a tvrzení, že pes dělá vždy jen to z čeho má prospěch...chtěla jsem jen poznamenat, že dle mého názoru to nemusí být vždy pravidlem a že pes prostě občas dělá věci, ze kterých on osobně nemá žádný prospěch toť vše

8.1.2017 13:58
scylla

XXX.XXX.150.32

No já to spíš brala z pohledu té pyramidy a tvrzení, že pes dělá vždy jen to z čeho má prospěch...chtěla jsem jen poznamenat, že dle mého názoru to nemusí být vždy pravidlem a že pes prostě občas dělá věci, ze kterých on osobně nemá žádný prospěch toť vše

Myslím, že psi jednají z tak vysokých příčin, kam lidé ve svém egu ani nedohlédnout a ani se o to nesnaží, zato se snaží nacpat zvířata do různých šablonek, aby se cítili více nadřazení.

8.1.2017 13:59
Lacik

XXX.XXX.229.11

V pohodě Váš názor ;)

Můj názor je již popsaný výše. Jak řekl Darwin, smyslem každého tvora je přežít a předat své genetické informace dál. Už z tohoto principu, je každý tvor sobec naprogramován tak, aby směřoval k tomuto cíli a uspokojoval své potřeby dle Maslowovi pyramidy potřeb.

Jinak řečeno: pes nikdy nic neudělá pro Vás, ani proti Vám. Dělá jen to, k čemu byl od přírody naprogramován, co mu velí jeho potřeby a pudy a čemu jsme ho naučili.

A jak jsem uvedl i výše, motivace udělat něco čistě pro někoho jiného, vyžaduje učení vhledem, kterého jsou schopni jen někteří tvorové na zemi a pes mezi ně bohužel nepatří. fyzicky mu dokonce chybí potřebná část mozku.

Ale jinak chápu ty názory. Samozřejmě, že se někdy může zdát, že pes z toho nic nemá, nebo se nám lidsky zdá, že to udělal pro nás. vyznat se například ve složité spleti sociálního chvoání šelem psovitých je voříšek.

proto Vás odlišný názor respektuji a já si naopak ponechám ten svůj ;).

8.1.2017 14:17

Lacik napsal(a):
V pohodě Váš názor ;)

Můj názor je již popsaný výše. Jak řekl Darwin, smyslem každého tvora je přežít a předat své genetické informace dál. Už z tohoto principu, je každý tvor sobec naprogramován tak, aby směřoval k tomuto cíli a uspokojoval své potřeby dle Maslowovi pyramidy potřeb.

Jinak řečeno: pes nikdy nic neudělá pro Vás, ani proti Vám. Dělá jen to, k čemu byl od přírody naprogramován, co mu velí jeho potřeby a pudy a čemu jsme ho naučili.

A jak jsem uvedl i výše, motivace udělat něco čistě pro někoho jiného, vyžaduje učení vhledem, kterého jsou schopni jen někteří tvorové na zemi a pes mezi ně bohužel nepatří. fyzicky mu dokonce chybí potřebná část mozku.

Ale jinak chápu ty názory. Samozřejmě, že se někdy může zdát, že pes z toho nic nemá, nebo se nám lidsky zdá, že to udělal pro nás. vyznat se například ve složité spleti sociálního chvoání šelem psovitých je voříšek.

proto Vás odlišný názor respektuji a já si naopak ponechám ten svůj ;).

No prostě lidi i psi jsou sobci...a je super, když jim to funguje dohromady...

8.1.2017 14:30

lesnížínka napsal(a):
Aha koukám, že i Ollie tohle zaujalo

Njn, kdekoliv vidím náznak, že má někdo patent na poslušnost, zbystřím. I když už jsem se dávno smířila s tím, že z toho svého poťouchlíka psa prostě neudělám.

8.1.2017 14:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lacik napsal(a):

K tomu chválení v práci.
Dělám už drahně let a mohu vás ujistit, že pochvala je opomíjená a vše se chce vyřešit penězi.
Peníze jsou potřeba, ale občas bych opravdu chtěla slyšet tu pochvalu, když stejnou výplatu, jako já, dostanou nefachčenka, jen za docházení do zaměstnání.
Paní, která chodí pomáhat do útulku je užitečná a je fuk, proč to dělá.

8.1.2017 14:35
scylla

XXX.XXX.89.110

sisi58 napsal(a):
K tomu chválení v práci.
Dělám už drahně let a mohu vás ujistit, že pochvala je opomíjená a vše se chce vyřešit penězi.
Peníze jsou potřeba, ale občas bych opravdu chtěla slyšet tu pochvalu, když stejnou výplatu, jako já, dostanou nefachčenka, jen za docházení do zaměstnání.

Máte velkou pravdu. Měla jsem tým lidí a motivovat je prachama, daleko bychom to tehdy nedotáhli.

8.1.2017 14:39
Lacik

XXX.XXX.229.11

sisi58 napsal(a):
K tomu chválení v práci.

Aneb pyramida motivací v akci ;) pokud je vyřešena potřeba peněz, tak vstupují na scénu jiné motivace.

8.1.2017 14:42
scylla

XXX.XXX.89.110

Lacik napsal(a):
Aneb pyramida motivací v akci ;) pokud je vyřešena potřeba peněz, tak vstupují na scénu jiné motivace.

Osobní přístup, komunikace a pochopení vedoucího, nejen motivace.

8.1.2017 14:45
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Osobní přístup, komunikace a pochopení vedoucího, nejen motivace.

Dobře, ale Vaši zamstnanci nedostávají peníze, které smění za bydlení, jídlo, teplo atd. budou Vám tyto motivace fungovat?

8.1.2017 14:54
asurwic

XXX.XXX.36.3

Njn, kdekoliv vidím náznak, že má někdo patent na poslušnost, zbystřím. I když už jsem se dávno smířila s tím, že z toho svého poťouchlíka psa prostě neudělám.

K Vašemu "A neporadil byste mi, jak psa dostat k sobě, když vidí něco silnějšího než kus žvance?" bych jen chtěla doplnit, že motivace doopravdy je patent na ovladatelnost... jen to nutně nemusí být jídlo. Stačí přemýšlet - jednomu malamutovi jsem třeba nechávala hárací kalhotky po mé feně, jelikož ho jídlo, hračka ani společnost páníčka nezajímala - a "neovladatelný seveřen" šlape jak ovčák.

8.1.2017 15:05
scylla

XXX.XXX.89.110

Lacik napsal(a):
Dobře, ale Vaši zamstnanci nedostávají peníze, které smění za bydlení, jídlo, teplo atd. budou Vám tyto motivace fungovat?

Samozřejmě, protože jsem si tým vybírala podle mnoha kritérií. Byli jsme nejlepší tým ve firmě.

8.1.2017 15:08
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Samozřejmě, protože jsem si tým vybírala podle mnoha kritérií. Byli jsme nejlepší tým ve firmě.

Takže chcete říct, že jste měla nejlepší tým ve firmě, který nedostával peníze za svoji práci, ale motivace typu: Osobní přístup, komunikace a pochopení vedoucího...

v tom případě jste nejlepší manažer na této planetě.

EDIT: Pokud Vaši zaměstnanci nebyli finančně zajištěný. Tak, jak se prosím dostávali k základní pořebě jako jídlo, z čeho planili nájem atd, aby mělo střechu nad hlaou, teplo a další základní priority?

Neregistrovaný uživatel

8.1.2017 15:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

scylla napsal(a):
Moc čekám na její odpověď, psala jsem jí SZ s několika informacemi, takže jsem moc zvědavá na reakci.

Nevěřím tomu že odepíše a jestli jo, tak to jistě bude stát za to

8.1.2017 15:21
scylla

XXX.XXX.89.110

Lacik napsal(a):
Takže chcete říct, že jste měla nejlepší tým ve firmě, který nedostával peníze za svoji práci, ale motivace typu: Osobní přístup, komunikace a pochopení vedoucího...

v tom případě jste nejlepší manažer na této planetě.

EDIT: Pokud Vaši zaměstnanci nebyli finančně zajištěný. Tak, jak se prosím dostávali k základní pořebě jako jídlo, z čeho planili nájem atd, aby mělo střechu nad hlaou, teplo a další základní priority?

Ne, chci říct, že peníze pro ně nebyly všechno, že pracovali pro to, že je to bavilo, měli k tomu vytvořené dobré podmínky, ve firmě byl výbrný přístup, individuální možnosti a vysloveně dobrá, fungující parta, kde mohl každý cokoli říct, navrhnout, zkritizovat mě, pokud k tomu měl důvod a tak dále. Možná to nevíte, ale není to jen o penězích. Například moje dcera právě nastoupila do firmy, kde je tento přístup a opustila velice lukrativní místo. O tom se vás snažím přesvědčit, že se nedá život natěsnat do krabiček a pyramid a pouček. Neberte to jako útok nebo urážku, ale já už něco pamatuju, a pamatuji vědecké bádání za komunismu, jestli je hnůj dobrý na hnojemí polí a po xx letech výzkumu vědci překvapivě zjistili, že ano. Takže nic proti vědě, ale tohle nejsou trénované a zkoumané subjekty, to jsou živí tvorové se vším, co k tomu patří.

8.1.2017 15:27
Lacik

XXX.XXX.229.11

Paní Scyllo, to mate jistě pravdu. Ale vyšší motivace, které jste zmínila clovek začne potřebovat az poté, co jsou splněny předchozí motivace. O tom je pyramida. Takže budou Vaši zaměstnanci pracovat pro vaše vyšší motivace nez toho, aby za to dostávala i peníze, které směni za základní potřeby?

Dovolím si říct, ze určitě nebudou. Pokud budou dostávat dostatek peněz, které každému jedinci jinak zajistí uspokojení základních potřeb, tak vstoupí na scénu jiné motivace, které začnou řešit a to je prave pochvala, uznání, atmosféra atd.

Je mi líto. Ale ja nic. To Maslow.

8.1.2017 15:35

asurwic napsal(a):
K Vašemu "A neporadil byste mi, jak psa dostat k sobě, když vidí něco silnějšího než kus žvance?" bych jen chtěla doplnit, že motivace doopravdy je patent na ovladatelnost... jen to nutně nemusí být jídlo. Stačí přemýšlet - jednomu malamutovi jsem třeba nechávala hárací kalhotky po mé feně, jelikož ho jídlo, hračka ani společnost páníčka nezajímala - a "neovladatelný seveřen" šlape jak ovčák.

Zrovna ty feny... Jednou v hárací sezóně v zámeckém parku měl na zemi něco ukrutně důležitého. Přiřítila se panikařící srna, zmateně a se šíleným dusotem lítala ze strany na stranu pár metrů od nás asi 15 sec a ten trouba s extrémně silným loveckým pudem zvedl oči (ne hlavu), co je to za randál, vyhodnotil jako nedůležité a dál analyzoval atraktivní pachy. Tudy by cesta vedla.

8.1.2017 15:36
scylla

XXX.XXX.89.110

Lacik napsal(a):
Paní Scyllo, to mate jistě pravdu. Ale vyšší motivace, které jste zmínila clovek začne potřebovat az poté, co jsou splněny předchozí motivace. O tom je pyramida. Takže budou Vaši zaměstnanci pracovat pro vaše vyšší motivace nez toho, aby za to dostávala i peníze, které směni za základní potřeby?

Dovolím si říct, ze určitě nebudou. Pokud budou dostávat dostatek peněz, které každému jedinci jinak zajistí uspokojení základních potřeb, tak vstoupí na scénu jiné motivace, které začnou řešit a to je prave pochvala, uznání, atmosféra atd.

Je mi líto. Ale ja nic. To Maslow.

Pan Maslov je prostě vědec a ta "duše" mu z toho jaksi vypadla.

8.1.2017 15:37
Terven

XXX.XXX.110.147

Mně se to jako blbost nezdá - je to psí obdoba Maslowovy hierarchie potřeb - a ta funguje, ať se nám to zdá divné či nikoli.
Jasně, že váš pes nemá potřebu zdrhnout, můj taky ne...ale jsou tací, kteří mají.
Ta pyramida chce říct, že pokud by měl pes potřebu útěku (čili potřebu bezpečí), nacházela by se zhruba zde - nadřazená potřebám sociálním, podřazená biologickým (žrádlo, voda).

8.1.2017 15:38
scylla

XXX.XXX.89.110

Nevěřím tomu že odepíše a jestli jo, tak to jistě bude stát za to

To asi jo, jsem na to moc zvědavá, představila jsem se, tak by se mohla za ty svoje kecy aspoň omluvit. A dělá výbornou vizitku tomu pánovi, jen co je pravda.

8.1.2017 15:47
Lacik

XXX.XXX.229.11

On ji zmiňuje. Je az úplně nahoře. Proto Vám lidi nebudou v praci pracovat jen za duši. Viz výše priklad.

8.1.2017 15:52
scylla

XXX.XXX.89.110

Ja si vzpomínám na školení a kurzy tzv. měkkých dovedností, které jsme s kolegy absolvovali, na psychologii ze školy a na tyhle pyramidy, grafy a takové věci. Nejdřív jsme se to naučili a pak nám učitel řekl - teď na to zase na všechno zapomeňte a uvědomte si, že vaši lidé jsou živí lidé, které nikdy do krabiček nenacpete. Vezměte tento fakt jako fakt a budete úspěšní manažeři. Pokud se o ty krabičky budete snažit, lidi se vám za chvíli rozutečou. Něco na tom bylo. Psi bohužel tu svobodu odejít nemají.

8.1.2017 15:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Zrovna ty feny... Jednou v hárací sezóně v zámeckém parku měl na zemi něco ukrutně důležitého. Přiřítila se panikařící srna, zmateně a se šíleným dusotem lítala ze strany na stranu pár metrů od nás asi 15 sec a ten trouba s extrémně silným loveckým pudem zvedl oči (ne hlavu), co je to za randál, vyhodnotil jako nedůležité a dál analyzoval atraktivní pachy. Tudy by cesta vedla.

Přesně V době hárání jeho kámošky, ho nezajímá ani zajíc hupkající 20m od něj. Ale, že by byl ovladatelný, to bych neřekla, to bych ty hárací kalhotky musela nosit já a ještě by byl jediná ovladatelnost, že by se tedy ode mne nehnul. Ale co mu říkám, stejně nevnímá.

8.1.2017 16:02
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Ja si vzpomínám na školení a kurzy tzv. měkkých dovedností, které jsme s kolegy absolvovali, na psychologii ze školy a na tyhle pyramidy, grafy a takové věci. Nejdřív jsme se to naučili a pak nám učitel řekl - teď na to zase na všechno zapomeňte a uvědomte si, že vaši lidé jsou živí lidé, které nikdy do krabiček nenacpete. Vezměte tento fakt jako fakt a budete úspěšní manažeři. Pokud se o ty krabičky budete snažit, lidi se vám za chvíli rozutečou. Něco na tom bylo. Psi bohužel tu svobodu odejít nemají.

Ano. Pokud jsou splněny předchozí potřeby. Řeknete mi proč lidé nepracují pouze pro ty vyšší motivace? Proč jsou tedy potřeba peníze?

8.1.2017 16:03

lesnížínka napsal(a):
Přesně V době hárání jeho kámošky, ho nezajímá ani zajíc hupkající 20m od něj. Ale, že by byl ovladatelný, to bych neřekla, to bych ty hárací kalhotky musela nosit já a ještě by byl jediná ovladatelnost, že by se tedy ode mne nehnul. Ale co mu říkám, stejně nevnímá.

8.1.2017 16:10
asurwic

XXX.XXX.36.3

lesnížínka napsal(a):

V tom je ten princip - kalhotky v kapse u Vás. Neříkejte, že by neměl 100% přivolání, když by věděl, že tam mohou být. Po přivolání očichat a zase je zabalit.
A navíc by to ještě nebylo to nejhorší. Já u sebe v rukávu nosila dva týdny Trishovo myší kamarádku právě kvůli tréninku přivolání od háravek.

8.1.2017 16:16
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

asurwic napsal(a):
V tom je ten princip - kalhotky v kapse u Vás. Neříkejte, že by neměl 100% přivolání, když by věděl, že tam mohou být. Po přivolání očichat a zase je zabalit.
A navíc by to ještě nebylo to nejhorší. Já u sebe v rukávu nosila dva týdny Trishovo myší kamarádku právě kvůli tréninku přivolání od háravek.

Tak já si v jeho bezmála 9 už ambice na přivolání nedělám, spíš měknu a většinou na něj dlabu, ať si šlape...a jinak je na té flexině. Ha, ha a bála bych se, že v něm akorát upevním, že otravovat háravky je OK. Myšáka na odvolání od háravek taky nemáme Vždycky říkám, že on by se ode mne nehnul možná, kdybych s sebou nosila slepici Váš je takový hravý, to samík nebyl nikdy. Hračky nejsou nic, co by ho zajímalo déle než pár minut.

8.1.2017 16:17

Terven napsal(a):
Mně se to jako blbost nezdá - je to psí obdoba Maslowovy hierarchie potřeb - a ta funguje, ať se nám to zdá divné či nikoli.
Jasně, že váš pes nemá potřebu zdrhnout, můj taky ne...ale jsou tací, kteří mají.
Ta pyramida chce říct, že pokud by měl pes potřebu útěku (čili potřebu bezpečí), nacházela by se zhruba zde - nadřazená potřebám sociálním, podřazená biologickým (žrádlo, voda).

Pes, který má potřebu utéct od člověka, hledat východ, má problém.
Pokud, kdyby,..
Buď to platí pro všechny psy - máme teda pyramidu, kterou napasujeme na druh "pes", nebo máme vzorec, který se týká některých psů, což si myslím já, a napasovat to na všecky by nemuselo dělat dobrotu.
Pyramida normální pes takto není.
Očekávat, že nejdřív je jídlo (souhlasím) a pak "jsem pes, musím hlídat únikovou cestu, lidem se nedá věřit", to je nanic.
Dopředu psu nevěřím a nedávám mu jistotu... Ne, pes takový není. Právě, že nám slepě věří. Druh pes.
Možná myšleno na vlka, lišku, ano.

8.1.2017 16:18

asurwic napsal(a):

My jsme ztracení, pochybuji, že by jedny hárací kalhotky převálcovaly tu desítku (ve vypjatých obdobích nesrovnatelně víc) reálných háravek, které potkáme během jedné procházky. Teď by měl být klid, ale stejně jsme během 20 min natrefili na dvě, a to nepočítám vzkazy.

8.1.2017 16:30
Andrýsek3

XXX.XXX.36.53

My jsme ztracení, pochybuji, že by jedny hárací kalhotky převálcovaly tu desítku (ve vypjatých obdobích nesrovnatelně víc) reálných háravek, které potkáme během jedné procházky. Teď by měl být klid, ale stejně jsme během 20 min natrefili na dvě, a to nepočítám vzkazy.

Mi povídejte.
Teď to zase hárá o stošest, ten jeho tupý výraz a pomalu dělá stojky a běhá po čumáku vpřed.
A já to předtím netušila a jak jsem ho vypustila, tak lital jak retard dokola a pak chtěl pokračovat ve stopě, no to už jsem mu ale neplachtila za zadkem, tak byl do minuty zpět, ale uražený, že jsem nešla s ním čmuchat haravky.
A proč to udělal? Proč neposlechl sexuální potřebu, ale když zjistil, že tam nejsem běžel za mnou, když jsem neměla u sebe žvanec, ani jsem ho nevolala (nemá to cenu)? sexuální pud je níž, než smečka? Nebo si zrovna v tom zamrzlým mozku uvědomil, teď je čas na sociální kontakt?

8.1.2017 16:39
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):

Nekontaktní nežravý pes není zas až taková vzácnost, ale pořád je to smečkové zvíře. Pokud přijde, je to určitě proto, že z nějakého důvodu je pro něj výhodnější přijít než nepřijít. Nejspíš to souvisí s jeho sociálními potřebami.
Já jsem založením hodně emocionální člověk, dokonce bych řekla, že emocionální složka často převažuje nad rozumovou, věřím na dost věcí "mezi nebem a zemí", myslím bych, že do suchého vědátora mám daleko.
Ale tady žasnu, kolik lidí má problém přijmout fakt, že pes se chová jako pes. Že každé jeho chování směřuje k uspokojení nějaké potřeby. Vždyť u lidí to funguje stejně, nemyslím si, že bychom byli o tolik složitější.
Já svoje zvířata miluju, udělala bych pro ně první poslední, moje zvířata mě taky milujou- nebo aspoň pes určitě - kůň mě možná jenom nemá nerad . To, že si uvědomuju, že si tím vzájemně uspokojujeme nějaké své potřeby, přece nemusí být ničemu na závadu, neznamená to, že by nám spolu mělo být méně dobře. A nikomu neupírám žádné emoce smajlík
Jsem přesvědčená, že psi (i koně a jiná zvířata) by se měli s námi o dost líp, pokud bychom měli aspoň minimální etologické znalosti a ponětí o teorii učení. Ač je to pro některé romantické duše těžké zkousnout, funguje to. Dokonce i u lidí.
Jak to tady tak čtu, chaos v pojmech je fakt veliký. Je celkem jedno, co si kdo představuje, že je či není negativní trest - ono je to přesně definované.
Pokud pes stojí o pamlsky, nevidím vůbec nic špatného na tom, použít je při výcviku. Je to pro něj pochopitelné, srozumitelné.
Já třeba nesouhlasím s tím, že by pes měl být o hladu, aby měl motivaci ke cvičení. Moje fena žere 3x denně, normálně z misky. Jen pokud jsme odpoledne třeba na cvičáku anebo prostě více pamlskujem, trochu umenším večerní dávku, aby se nevalila jako sud.
A než bych přijala za své některé výcvikové metody, které se mi zdají nefér, raději se smířím s tím, že pes u mě dožije krapet neposlušný

8.1.2017 16:50
Terven

XXX.XXX.110.147

Pes, který má potřebu utéct od člověka, hledat východ, má problém.
Pokud, kdyby,..
Buď to platí pro všechny psy - máme teda pyramidu, kterou napasujeme na druh "pes", nebo máme vzorec, který se týká některých psů, což si myslím já, a napasovat to na všecky by nemuselo dělat dobrotu.
Pyramida normální pes takto není.
Očekávat, že nejdřív je jídlo (souhlasím) a pak "jsem pes, musím hlídat únikovou cestu, lidem se nedá věřit", to je nanic.
Dopředu psu nevěřím a nedávám mu jistotu... Ne, pes takový není. Právě, že nám slepě věří. Druh pes.
Možná myšleno na vlka, lišku, ano.

Fungujou tak všichni psi - za jistých podmínek.
Vás pes momentálně nemá potřebu zdrhat, protože má vás, má ty potřeby uspokojené, takže není co řešit. Jasně, že nehlídá únikovou cestu...
Ale pokud vám ho nedejbože někdo ukradne, bude ho týrat, nedá mu nažrat, napít, vyhodí ho do lesa...pak se z něj ten vlk nebo liška stane - potřeby bude uspokojovat v tomto pořadí.
Edit - je to tak i s lidma, pokud mají všeho dostatek či nadbytek, potřeby se neprojeví, ale šup s nima na pustý ostrov - a pak to bude fungovat podle pyramidy.

8.1.2017 16:55
asurwic

XXX.XXX.36.3

Terven napsal(a):
Nekontaktní nežravý pes není zas až taková vzácnost, ale pořád je to smečkové zvíře. Pokud přijde, je to určitě proto, že z nějakého důvodu je pro něj výhodnější přijít než nepřijít. Nejspíš to souvisí s jeho sociálními potřebami.
Já jsem založením hodně emocionální člověk, dokonce bych řekla, že emocionální složka často převažuje nad rozumovou, věřím na dost věcí "mezi nebem a zemí", myslím bych, že do suchého vědátora mám daleko.
Ale tady žasnu, kolik lidí má problém přijmout fakt, že pes se chová jako pes. Že každé jeho chování směřuje k uspokojení nějaké potřeby. Vždyť u lidí to funguje stejně, nemyslím si, že bychom byli o tolik složitější.
Já svoje zvířata miluju, udělala bych pro ně první poslední, moje zvířata mě taky milujou- nebo aspoň pes určitě - kůň mě možná jenom nemá nerad . To, že si uvědomuju, že si tím vzájemně uspokojujeme nějaké své potřeby, přece nemusí být ničemu na závadu, neznamená to, že by nám spolu mělo být méně dobře. A nikomu neupírám žádné emoce smajlík
Jsem přesvědčená, že psi (i koně a jiná zvířata) by se měli s námi o dost líp, pokud bychom měli aspoň minimální etologické znalosti a ponětí o teorii učení. Ač je to pro některé romantické duše těžké zkousnout, funguje to. Dokonce i u lidí.
Jak to tady tak čtu, chaos v pojmech je fakt veliký. Je celkem jedno, co si kdo představuje, že je či není negativní trest - ono je to přesně definované.
Pokud pes stojí o pamlsky, nevidím vůbec nic špatného na tom, použít je při výcviku. Je to pro něj pochopitelné, srozumitelné.
Já třeba nesouhlasím s tím, že by pes měl být o hladu, aby měl motivaci ke cvičení. Moje fena žere 3x denně, normálně z misky. Jen pokud jsme odpoledne třeba na cvičáku anebo prostě více pamlskujem, trochu umenším večerní dávku, aby se nevalila jako sud.
A než bych přijala za své některé výcvikové metody, které se mi zdají nefér, raději se smířím s tím, že pes u mě dožije krapet neposlušný

Chápu, že pes se chová jako pes, podle toho mu také vysvětluji to, co po něm při tréninku chci, ale odmítám, že vztah (ať už lidský nebo lidsko-psí) je založený pouze na prospěšnosti a uspokojování svých potřeb.

8.1.2017 17:18

Terven napsal(a):
Fungujou tak všichni psi - za jistých podmínek.
Vás pes momentálně nemá potřebu zdrhat, protože má vás, má ty potřeby uspokojené, takže není co řešit. Jasně, že nehlídá únikovou cestu...
Ale pokud vám ho nedejbože někdo ukradne, bude ho týrat, nedá mu nažrat, napít, vyhodí ho do lesa...pak se z něj ten vlk nebo liška stane - potřeby bude uspokojovat v tomto pořadí.
Edit - je to tak i s lidma, pokud mají všeho dostatek či nadbytek, potřeby se neprojeví, ale šup s nima na pustý ostrov - a pak to bude fungovat podle pyramidy.

Za těchto podmínek ohrožení ano. Ale k tomu by u výcviku, výchovy, dojít nemělo ;-).

8.1.2017 17:24

asurwic napsal(a):
Chápu, že pes se chová jako pes, podle toho mu také vysvětluji to, co po něm při tréninku chci, ale odmítám, že vztah (ať už lidský nebo lidsko-psí) je založený pouze na prospěšnosti a uspokojování svých potřeb.

Ale to je jen slovo, potřeba. Neznamená, že pes je sobec.
Představte si - ráda dávám dárky.
Proč ? Mám radost z toho, že obdarovaná osoba má radost.
A to dělá aj Megí. No a ty karolíny smajlík smajlík Míček nechce, pamlsky nechce, ale dělá víc blbin, když vidí, že se lidé smějí.
Něco dostanou všichni. Peníze, radost, nechápavý obličej majetku karolíny ;-).

8.1.2017 17:43
scylla

XXX.XXX.150.32

O to víc mi vadí metodika založená na tom, že se motivuje těmi základními potřebami, které jsou nárokové - my jsme si dobrovolně psa pořídili a podle mého názoru jsme povinni mu je zajistit a ne je přidělovat z a zásluhy, a říkáme tomu pozitivní....

8.1.2017 17:53
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
O to víc mi vadí metodika založená na tom, že se motivuje těmi základními potřebami, které jsou nárokové - my jsme si dobrovolně psa pořídili a podle mého názoru jsme povinni mu je zajistit a ne je přidělovat z a zásluhy, a říkáme tomu pozitivní....

No někdo psa motivuje tím, že mu dá to, co chce - žrádlo, pamlsky, hračka - tedy pozitivní motivace

A někdo psa motivuje líbivou prací pro psovoda a jeho úsměv a jsou zatím skryté negativní posilovače: dominantní agrese, nesutále vodítko, kontrola, jak říkáte řídit chování psa - což tomuto se pes chce vyhnout - takže negativní motivace

Každý at cvičí, jak uzná za vhodné ;).

8.1.2017 18:25
kobylatko

XXX.XXX.45.44

asurwic napsal(a):

8.1.2017 18:30
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Za odkazy díky .
No ta převýchova toho psa byla fakt divná.A nějak jsem nepochopila jak RD ke koci šel s tím psem kolem tý holky s jejím hafanem, tak proč si RD toho psa nedal k pravý noze aby tak byl ten pes dál od psa tý holky a úplně zbytečně tak nechal toho psa vyjet po psu té holky.

8.1.2017 18:33
scylla

XXX.XXX.150.32

Lacik napsal(a):
No někdo psa motivuje tím, že mu dá to, co chce - žrádlo, pamlsky, hračka - tedy pozitivní motivace

A někdo psa motivuje líbivou prací pro psovoda a jeho úsměv a jsou zatím skryté negativní posilovače: dominantní agrese, nesutále vodítko, kontrola, jak říkáte řídit chování psa - což tomuto se pes chce vyhnout - takže negativní motivace

Každý at cvičí, jak uzná za vhodné ;).

Někdo odměňuje psa tím, co by mělo být nárokové a pes by to měl zcecla samozřejmě dostat, někdo se psem komunikuje a dává si záležet na dobrých vztazích. Komunikace není dominantní agrese, to je totální konina. Zavřete ty příručky a začněte si konečně všímat, co vám říká pes.

8.1.2017 18:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):

Tak hvězdo, kde jste? Co vy na to? Čekáme na vaši reakci na informace, které jsem vám poslala.

8.1.2017 18:39
Lacik

XXX.XXX.229.11

scylla napsal(a):
Někdo odměňuje psa tím, co by mělo být nárokové a pes by to měl zcecla samozřejmě dostat, někdo se psem komunikuje a dává si záležet na dobrých vztazích. Komunikace není dominantní agrese, to je totální konina. Zavřete ty příručky a začněte si konečně všímat, co vám říká pes.

Paní Scyllo, několikrát jste byla vyzvána at nám pod pojmem komunikace představíte, co se skrývá. Používáte intonanční navigaci. Napsal jsem zde, co je to intonanční navigace, dokonce jsem citoval jejího autora p. Desenského a vy jste řekla, že takto jí nepoužíváte.

Tak já se Vás snad již naposledy ptám, jak to tedy je?
A rovnou k tomu přidám otázky, které jste nezodpověděla:

a) pes ve vašem případě přijde po přivolání z důvodu:
1) za váš úsměv a vzájemnou spolupráci
2) z nabytých zkušeností, které vedli k vytvoření reflexu. Zkušenost byla získána přes negativní posilovač: a to vodítko a dominantní agrese.

b) jak odměníte psa na vzdálenost několika metrů do potřebných 0,5s bez použití signálu pro odměnu

c) podělte se snámi o jména těch 10 lidí, kteří to dle Vás jako jediní se psy opravdu umí.

Moc děkuji za odpovědi.

8.1.2017 21:57
tapina

XXX.XXX.211.251

Strašně moc nad tím přemýšlím. Vůbec tomu nerozumím. Nemám tolik zkušeností. Nevím, jak to je.

Potřebuju vysvětlit, proč když paní malinkatému vymazlenému štěňátku, vytaženému od sourozenců, řekne "Jdi s paní.", tak ono jde, po svých, ani se neohlídne. Velmi živé a přitom vnitřně klidné štěně.
Myslím, že v tom je něco daleko hlubšího než trénink a umí to jen strašně málo lidí.

Tím, jak málo lidí to umí, tak se na to moc nevěří. Tak jsou i jiné metody a postupy a každý to dělá tak, jak umí, jak si zdůvodnil, že je to nejlepší. Když mu to opakovaně vychází, tak proč hledat něco jiného. Když potkává podobně smýšlející lidi. Ale nakonec, a třeba ne, se zjistí, že všechno je jinak.

8.1.2017 22:05

tapina napsal(a):
Strašně moc nad tím přemýšlím. Vůbec tomu nerozumím. Nemám tolik zkušeností. Nevím, jak to je.

Potřebuju vysvětlit, proč když paní malinkatému vymazlenému štěňátku, vytaženému od sourozenců, řekne "Jdi s paní.", tak ono jde, po svých, ani se neohlídne. Velmi živé a přitom vnitřně klidné štěně.
Myslím, že v tom je něco daleko hlubšího než trénink a umí to jen strašně málo lidí.

Tím, jak málo lidí to umí, tak se na to moc nevěří. Tak jsou i jiné metody a postupy a každý to dělá tak, jak umí, jak si zdůvodnil, že je to nejlepší. Když mu to opakovaně vychází, tak proč hledat něco jiného. Když potkává podobně smýšlející lidi. Ale nakonec, a třeba ne, se zjistí, že všechno je jinak.

Ale o tom právě tato "diskuze" je - jedni věří, že člověk to něco v sobě má a jiný ne, druzí mají psa "nalinkovaného".

8.1.2017 22:39

Ale o tom právě tato "diskuze" je - jedni věří, že člověk to něco v sobě má a jiný ne, druzí mají psa "nalinkovaného".

Ale tak s tím se asi setkal každý z nás - viz moje mamka, třeba. Krapet jí chybí empatie, vždycky všem psům (svého času i kocourovi) "otročila" a oni na ní házeli bobek, pokud zrovna něco nepotřebovali. Jinak jí moc nerozuměli. S mým současným jdeme ulicí, on chce zahnout doleva, tak mně jen bleskne hlavou 'neé, dnes doprava', tak se otočí a změní směr (pokud tedy nemá něco důležitějšího, to má pak i poruchu sluchu). Bohužel to funguje i doma a zvlášť teď. Cvakám něco do Fauny a říkám si, že by se mělo jít venčit. Načež slyším, jak se zvíře odněkud dekuje do jedné ze svých skrýší.

8.1.2017 22:42
Terven

XXX.XXX.110.147

No ano, taky věřím, že je pár vyvolených, kteří to mají shůry, téměř bez práce.
Jenže strašná spousta majitelů zvířátek jsou obyčejní nenadaní lidi, kteří ten dar nemají, svá zvířátka mají rádi, potřebujou se s nima domluvit, aby se navzájem neohrožovali a potřebujou je ledacos naučit.
A těm se právě hodí ty metody a postupy. A pokud ty metody a postupy jsou férové a zvířatům neubližují, tak já jsem pro.
Taky nejsem vyvolená.

8.1.2017 22:45

Lacik napsal(a):

A můžete teda říct, JAK cvičíte povel "ke mně"? Tahle vaše odpověď je mnohem víc "okecávací nic" než za co kritizujete v téhle diskuzi scyllu. A nijak vic jste to zatím nerozvedl.

8.1.2017 22:55

Terven napsal(a):
No ano, taky věřím, že je pár vyvolených, kteří to mají shůry, téměř bez práce.
Jenže strašná spousta majitelů zvířátek jsou obyčejní nenadaní lidi, kteří ten dar nemají, svá zvířátka mají rádi, potřebujou se s nima domluvit, aby se navzájem neohrožovali a potřebujou je ledacos naučit.
A těm se právě hodí ty metody a postupy. A pokud ty metody a postupy jsou férové a zvířatům neubližují, tak já jsem pro.
Taky nejsem vyvolená.

Tak ošklivě jsem to neřekla. Ne bez práce, ale trochu "číst" a ne v knížce. Někteří čtou jen ty knihy.

Pokud jsou férové. Která je ta správná metoda ? Právě.
Mně se nelíbí brát psa jako stroj.
Je pyramida, příručky, tv a napasuje se to na každého psa, jako na přístroj. Někdy se to prostě přehání. Psali to támhle, říkají odborníci, tak to tak udělám a moc nehledím, co říká pes.

8.1.2017 23:13
asurwic

XXX.XXX.36.3

A můžete teda říct, JAK cvičíte povel "ke mně"? Tahle vaše odpověď je mnohem víc "okecávací nic" než za co kritizujete v téhle diskuzi scyllu. A nijak vic jste to zatím nerozvedl.

Okecávací fráze také nemám ráda, ale ono se většinou na obecnou otázku nedá odpovědět konkrétně. Každého svého hafana jsem učila přivolání jinak.

Většinu psů utáhnete na pamlsek tak, že jen spojíte slovo s odměnou = vyslovíte povel, ukážete papání, necháte se pár kroků následovat a nakrmíte. Postupně pak budete přidávat složitost ve vzdálenosti a v rušivých prvcích. Toto bylo asi myšleno tím "Přes odměny tvořím reflex na signál "ke mně". ".

trenér

8.1.2017 23:18
trenér

XXX.XXX.242.250

asurwic napsal(a):

Nasadte si ty kalhotky na hlavu a odkráčejte do světa nechovatelů psů.Uleví se vám.

8.1.2017 23:27
asurwic

XXX.XXX.36.3

trenér napsal(a):
Nasadte si ty kalhotky na hlavu a odkráčejte do světa nechovatelů psů.Uleví se vám.

Nevím proč. Byť si pro své hafany zvolím metody, které Vám na cvičáku nikdo neporadí, tak mohu svou smečku nechat volně a bez povelu mezi lidmi, háravkami, zvěří, poházeným jídlem, agresivními psy... na rozdíl od většiny cvičitelů, kteří šaškují s klasickým trháním vodítek u citlivek a cpaním jídla do nežravek.

8.1.2017 23:28
tapina

XXX.XXX.211.124

Podle mě je trochu něco na obojím, třeba někdo se štítí té terminologie (si říkám, ještě nebyla použita ani jedna zkratka, tak dobrý), ale ve své podstatě...

Když máte malé štěňátko, tak je snad normální, že mu zajistíte ty životní potřeby, jídlo, teplo, kontakt, atd., to zvládne kdokoli. No spousta lidí si neuvědomuje, že třeba potřebuje i nějaký klid a čas. Spousta věcí se děje z nějaké takové netrpělivosti.

Je doba, kdy vše musí být strašně rychle, na všechno jsou šablony a protokoly a lidi nestíhají sledovat, pozorovat, natož přemýšlet. Hledat odpověď. A ještě sami. Ne jen o psech.

Jak píše Terven. Dar. Nadání. Jsou nadaní jedinci, ale talentu se člověk, ani zvíře, nemůže naučit. Každý jsme jiný.

Když život rozporcujeme na dílčí úkoly uspokojování potřeb a hledání odměn, zapomínáme na něco, co nikdo dosud nezměřil a to mysl, cit, vůle o duši nemluvě.

I když tohle jsou pojmy úplně abstraktní, dodnes si nikdo nedokáže představit, něco tak zcela konkrétního, co všechno pes svými bystrými smysly vnímá a jak.

Věřím, že když má někdo tak vypracovanou metodiku, systém, způsob výcviku, že i tak je za tím láska a úcta ke psům, akorát je ten dotyčný racionálněji založen. Že psy nemá jen k ukájení svých potřeb.

trenér

8.1.2017 23:38
trenér

XXX.XXX.242.250

tapina napsal(a):
Podle mě je trochu něco na obojím, třeba někdo se štítí té terminologie (si říkám, ještě nebyla použita ani jedna zkratka, tak dobrý), ale ve své podstatě...

Když máte malé štěňátko, tak je snad normální, že mu zajistíte ty životní potřeby, jídlo, teplo, kontakt, atd., to zvládne kdokoli. No spousta lidí si neuvědomuje, že třeba potřebuje i nějaký klid a čas. Spousta věcí se děje z nějaké takové netrpělivosti.

Je doba, kdy vše musí být strašně rychle, na všechno jsou šablony a protokoly a lidi nestíhají sledovat, pozorovat, natož přemýšlet. Hledat odpověď. A ještě sami. Ne jen o psech.

Jak píše Terven. Dar. Nadání. Jsou nadaní jedinci, ale talentu se člověk, ani zvíře, nemůže naučit. Každý jsme jiný.

Když život rozporcujeme na dílčí úkoly uspokojování potřeb a hledání odměn, zapomínáme na něco, co nikdo dosud nezměřil a to mysl, cit, vůle o duši nemluvě.

I když tohle jsou pojmy úplně abstraktní, dodnes si nikdo nedokáže představit, něco tak zcela konkrétního, co všechno pes svými bystrými smysly vnímá a jak.

Věřím, že když má někdo tak vypracovanou metodiku, systém, způsob výcviku, že i tak je za tím láska a úcta ke psům, akorát je ten dotyčný racionálněji založen. Že psy nemá jen k ukájení svých potřeb.

Samozřejmě, jen prostě se musím usmívat lidem, kteří ten talent, spíše cit, pro to zvíře nemají a vymýšlejí absurdní metody, které vesměs nejsou moc ůspěšné.Psí povaha není příliš složitá, v jednoduchosti a souznění je síla.Občas mi nedá, abych nereagoval na opravdu stupidní rady na tomto vebu.Taková síla lidí si prostě neumí poradit se svým zvířecím partnerem.Tak bud sem chodí uplní ignoranti, nebo nám zvířata začínají hloupnout.To první je asi správně.

9.1.2017 00:00
tapina

XXX.XXX.211.124

trenér napsal(a):
Samozřejmě, jen prostě se musím usmívat lidem, kteří ten talent, spíše cit, pro to zvíře nemají a vymýšlejí absurdní metody, které vesměs nejsou moc ůspěšné.Psí povaha není příliš složitá, v jednoduchosti a souznění je síla.Občas mi nedá, abych nereagoval na opravdu stupidní rady na tomto vebu.Taková síla lidí si prostě neumí poradit se svým zvířecím partnerem.Tak bud sem chodí uplní ignoranti, nebo nám zvířata začínají hloupnout.To první je asi správně.

No vidíte, jednoduchý člověk, nepříliš složitá psí povaha a dohromady je to taaak složité.
A ublížit tak snadné.

Asi je rozdíl věnovat se převážně psům od jejich bezproblémového mládí nebo převážně nějakým chudákům, deprivantům a nebo třeba psům s nezvyklými povahovými rysy. Obrysy by mohly být podobné, ale to ostatní musí vymyslet každý sám za sebe a spolu se svým psím parťákem.

Co se Vám tu zdálo tak úplně stupidního?

9.1.2017 06:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Tady ale podle nich není co rozvádět, protože oni vnímají zvíře, je jedno jaké, rádi argumentují mořskými savci a lidmi, kteří musí chodit do práce aby se najedli, jako shluk reflexů a reakcí na podněty, ve stylu zmáčkni knoflík a zvíře musí udělat.... Neuznávají individualitu, když zvíře nechce odměny ve formě jídla, tak ho k tomu donutí "motivací" krmnou dávkou a tak dále. Zabalí tuto dost krutou metodu do spousty termínů, pyramid a keců a metodika je na světě a už se učí a rejžují se na tom peníze. Komunikace se označí za dominantní agresi a máme "třídního" nepřítele, proto kterému budeme agitací obracet ostatní. Že neví nic o komunikaci se psem, o tom, jak pes myslí, proč a jak jedná je přece naprosto jedno. Oni psa k požadovanému nevybíravě donutí a oblbují ostatní, aby neprokoukli, že je to tvrdé donucení, ale budou tvrdit, že je to tzv. pozitivní motivace. A budou kritizovat ty, kteří odmítají se ke psu takto chovat, kteří mu jeho základní potřeby prostě dají, protože je považují za nárokové a ne jako "odměnu". Je to o oblbování.

9.1.2017 06:26
scylla

XXX.XXX.150.32

trenér napsal(a):

Nesouhlasím, že sem chodí ignoranti nebo že zvířata hloupnou. Hloupnou lidé, kteří hledají zaručené návody, šablony na zvíře, nerespektují ho a jsou ochotni ho nevybíravě donutit udělat to, co si usmysleli jako například pan Laco a jeho metodiky, které tady prezentuje. Je jedno, jestli jste vyznavačem teorie dominance a budete se psem škubat a trestat ho fyzicky nebo psychicky formou, kterou tu prezentuje, to zvíře bude zdeptané jednou nebo druhou formou. Je fakt, že se lépe vzpamatovává zvíře deptané fyzicky než psychicky, po tzv. pozitivní motivaci trvá déle naučit psa, že je pes a že existuje ještě něco jiného než práce a žrádlo a zrušit fixaci na odměny a žrádlo a naučit psa používat normálně hlavu. Společné to má jedno - nevybíravý nátlak na psa, nerespektování jeho osobnosti, nečtení jeho signálů a neznalost toho, jak pes myslí. Obojí se vydává za vědecky zdůvodněnou metodiku. A lidé hledají ta nejpohodlnější řešení - pes ničí? Do klece. Pes je nečistotný? Do klece. Fena hárá? Kastrace. Pes čuchá háravky Kastrace. Krmíme granule, kdo by se zdržoval s vařením psovi? Neumím se se psem domluvit? Klikr a motivace krmnou dávkou. Pes něco chce? Nemá přece nárok - mohl by si vynucovat pozornost, skáče na dveře a chce být s majitelem? To si nesmí dovolit, takže zábrany, EO, jak tu padlo. Kdo by se staral, co si myslí, co cítí pes, co potřebuje, co je pro něj dobré? To vyšlo z módy.

9.1.2017 06:30
scylla

XXX.XXX.150.32

Cat cat napsal(a):

Tak kde jste? Budete mě ještě znovu napadat a lhát podle svého vzoru nebo se pochlapíte a omluvíte se za své napadání a postavíte se ostudě, kterou jste si udělala?

9.1.2017 07:21
Terven

XXX.XXX.110.147

tapina napsal(a):

Souhlasím.

s tímhle souhlasím naprosto. Proto mám ráda pozitivku. Protože při ní člověk přemýšlet musí. Musí jí pasovat na míru zvířeti. Není to žádná zkratka. Není to brát psa jako stroj, právě naopak. Netlačíte ho do ničeho, na co není připraven. Rychlost výcviku určuje pes.

Lidští psychologové vědí, jak funguje lidská psychika, že člověk funguje jen jako trochu složitější zvíře, znají spoustu termínů - a nemyslím, že by mu díky tomu upírali cit, duši, brali ho jako stroj.
A když člověk to samé ví o psu a použije to při výchově, tak to přece není špatně.
A to, že někdo má metodiku a systém, přece neznamená, že se denně neválí se svým psem po podlaze a nepřetahujou se do bezvědomí

9.1.2017 07:59
Lacik

XXX.XXX.229.11

Paní Scyllo,

poprosím Vás, aby jste mi laskavě odpověděla na otázky, místo Vašich slovních útoků. Vašima slovníma útokama se akorát schazujete.

Osobně, ať si každý cvičí, jak uzná za vhodné. Klidně at paní Scylla používá metody, které uzná za vhodné a které jí podlí fungujou. Nemam s tím problém, je to čistě její věc.Ale s něčím problém mám.

1) Paní Scylla zde prezentuje metody zabalené do hodně líbivého obalu o vztahu, spolupráci, práci pro úsměv, energii atd. A pak sama přiznává, že zná jen 10 lidí, které ani nejmenuje. Omlouvám se, ale téměř 48% domácnností v ČR má psa, tak nevím, jak Vaše rady asi založené na přirozeném talentu mohou pro tak drtivou většinu fungovat.
2) Po vyzvání konkrétních příkladů a postupů se nejen zde, ale veškerých diskuzích, který se velmi ráda paní Scylla či paní Stapkowská účastní, se dočkáme vždy opět jen všeobecných odpovědí anebo se odpovědí nedočkáme. A tady to začíná smrdět...
3) Paní Scylla sází na vyšší motivace, kde dokonce po diskuzi motivování pracovníku v práci. Tedy motivování lidí se ukázalo, že ani u lidí nefunguje vyšší motivace. Natož aby mohla spolehlivě fungovat u většinu psů, když normální majitele na internetu chce radu. A po rozebrání se nakonec přijde na to, že motivace pro chování psa je čistě negativní a to vodítko stále tahající za sebou a intonační navigace - líbivý pojem, který schovává hlasové vyhrožování. ale pevně věřím, že těch negativních posilovačů jste si jen nebyla vědoma
4) A to mi vadí nejvíc! Nechápu, kde berete tu drzost v komentování ostatních. V pomlouvání ostatních a rozsévání záště a zloby. A prezentování se, že jste jediná + 10 dalších na planetě, co to jediná umíte a přitom své metody nemáte, o co opřít. Pomlouváte a komentuje metody, kterým vlastně vůbec nerozumíte. Trefujete se do klikrů a pozitivní motivace a vůbec o ní nic nevíte. popírat klasické a operantní podminování je jako popírat gravitaci. Jestli máte špatné zkušenosti, chápu. Také mám špatné zkušenosti s různými přístupy, ale šlo vžy o nepochopení psovoda než v daném principu. Takže opravdu nechápu, kde se ve Vás bere ta jistota až drzost nebo jestli jste tak smutná osoba, která tráví spousta času online jen v komenotováních jiných na různých forech a FB

K tréninku.

Metody a postupy se nedají napasovat na každé zvíře, protože ty jsou vždy stavěny na konkrétního psovoda a jeho psa. Z tohoto důvodu se pes trénuje pomocí principů, protože ty jsou neměnné. Pro příklad.

Zvíře -> Pes -> Plemeno -> konkrétní jedinec

Tímto způsobem je vždy ideálně postupovat, spousta lidí dělá tu chybu, že začíná vlasně odzadu.
1) zvíře, je třeba si uvědomit, že pes je zvíře, že tedy podléhá principům učení jako pro nás ted při výchově a výcviku důležité klasické a operantní podminování a ke spojování dochází do 3s, pak už se vše rozpojuje. Principy učení zvířat jsou všude stejné
2) vlastnosti sa, sociální zvíře, smečkový pud, lovecké potřeby atd.
3) plemeno - BOC - lovecký pud - pasení atd.
4) konkrétní jedinec

V tomto postupu postupovat.
Cílem je naučit ho konkrétní chování, ale tak, aby to chování dělal sám pes rád a aby jsme rozvíjeli jeho samostatnost, adaptabilitu, sebevědomí atd. Z tohoto důvodu je snaha použít pozitivní posilovače v co největší míře a moderní kynologie ještě cestou operantního podminování, protože klasické nerozvíjí zvíře

Cest je opravdu mnoho, proto tyhle rady na internetu jsou takové o ničem. Tady se vlastně můžeme bavit o principech, ale jinak je vždy třeba na živo sledovat psovoda a psa

K emoční pochvale:
Pní scylla nám na příkladu manažerování a motivování lidí krásně ukázala, že to není stabilní složka moivace. dokoce ani u lidí to nefunguje. Takže zd nikdo neříká, že slovní pochvala není pro psa odměnou, lépe řečenou nemůže být. Ale takový pes je 1 ze 100 a takový psovod je taky jeden ze 100. Takže ano používá se jao odměna, ale řekněme, že nejdřív se naučit se psem pracovat a komunikovat s ním přes ty základní věci (pamlsky, které teda pes chce) a potom to klidně kořenit těma emocema.

Krom toho se řídím pravidlem, že pozitivní emoce má zažívat především pes během cviku či chování, a ne psovod poté.

Protože bez motivace psa není aktivity, bez aktivity není chování, které mohu tvarovat.

9.1.2017 08:16
Lacik

XXX.XXX.229.11

Paní Scyllo mám pro Vás další otázky, jelikož se tak ráda vyjadřujete k některým termínům:

1) proč se používá klikr - signál pro odměnu
2) co je to pozitivní motivace a proč jí používat
3) zmínila jste EO, jakým způsobem či způsoby funguje a proč ho někteří používají
4) Co je motivace všech tvorů na světě, za jejímž účelem tvorové spálí až 80% energie. inspirujte se divokou přírodou pro pomoc ;)

Děkuji.

9.1.2017 08:50

..."Je doba, kdy vše musí být strašně rychle, na všechno jsou šablony a protokoly a lidi nestíhají sledovat, pozorovat, natož přemýšlet. Hledat odpověď. A ještě sami. Ne jen o psech"...

Znám tohle i z jiné oblasti. Když něco nejde rychle "vygůglit", jako by to nebylo !
Ale všichni musí všechno mít !

9.1.2017 08:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

trenér napsal(a):

Ha, zase jeden, co nemá smysl pro humor, i když trochu choulostivý.

9.1.2017 09:39
asurwic

XXX.XXX.36.3

sisi58 napsal(a):
Ha, zase jeden, co nemá smysl pro humor, i když trochu choulostivý.

Já to už nyní také používám jako vtip pro výběr správné motivace, ale ono když máte psa, který Vám uhýbá před jídlem, nehraje si, je zcela samostatný a ani hlazení nebo kontakt s jinými psy ho nezajímá, tak buď vmyslíte něco psovi na míru, co "pány trenéry" určitě urazí a naštve a nebo necháte svého hafana hlady pár dní, pořídíte EO budete do něj pouštět proud. Každého hold pobuřuje jiná metoda.

9.1.2017 09:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

asurwic napsal(a):
Já to už nyní také používám jako vtip pro výběr správné motivace, ale ono když máte psa, který Vám uhýbá před jídlem, nehraje si, je zcela samostatný a ani hlazení nebo kontakt s jinými psy ho nezajímá, tak buď vmyslíte něco psovi na míru, co "pány trenéry" určitě urazí a naštve a nebo necháte svého hafana hlady pár dní, pořídíte EO budete do něj pouštět proud. Každého hold pobuřuje jiná metoda.

Pes je živý! Že by na to někteří zapomněli?

9.1.2017 10:22
anonymx

XXX.XXX.27.66

Lacík - odpovědí se nedočkáte. Scylla psy necvičí. Vše a každá metoda, která "zavání" výcvikem je hrůza.

9.1.2017 10:26
Lacik

XXX.XXX.229.11

anonymx napsal(a):
Lacík - odpovědí se nedočkáte. Scylla psy necvičí. Vše a každá metoda, která "zavání" výcvikem je hrůza.

Tomu rozumím, poté nechápu komentování druhých a pomlouvání snad všech kromě jí a dalších 10 lidí na planetě...

Aneb jak mě naučil děda: Co ti není rovno, po tom ti je hov*...

9.1.2017 10:42
Lacik

XXX.XXX.229.11

Krom toho netvrdím, že používání stopovačky atd. je špatně.

Co mi ale vadí, je komentování ostatních a pomlouvání ostatních. Radit lidem, že pes má vše dělat pro úsměv a pro psovoda a že to je jediná správná cesta a všichni ostatní jsou blbci a přitom vlastní metody mam založený na principech negativních posilovačů.
komentovat přitom ostatní postupy, metody a přitom jim vůbec nerozumět...

9.1.2017 10:47
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ale tak s tím se asi setkal každý z nás - viz moje mamka, třeba. Krapet jí chybí empatie, vždycky všem psům (svého času i kocourovi) "otročila" a oni na ní házeli bobek, pokud zrovna něco nepotřebovali. Jinak jí moc nerozuměli. S mým současným jdeme ulicí, on chce zahnout doleva, tak mně jen bleskne hlavou 'neé, dnes doprava', tak se otočí a změní směr (pokud tedy nemá něco důležitějšího, to má pak i poruchu sluchu). Bohužel to funguje i doma a zvlášť teď. Cvakám něco do Fauny a říkám si, že by se mělo jít venčit. Načež slyším, jak se zvíře odněkud dekuje do jedné ze svých skrýší.

No já si nedělám iluze, že mého psa zajímá, na co já zrovna myslím...jeho fakt zajímá jen to, na co myslí on ale před pár dny se mi stalo něco podobného. Muž: kam dnes jdete? Já: chtěla jsem jít k vrtuli(větrná elektrárna) ale strašně fučí a už je moc hodin - to by jsme nestihnuli(odtud je to kus lesem) Pes neměl šanci to ani slyšet, byl venku. Jdeme, blížíme se k rozcestí, jestli jo nebo ne a pes, ačkoliv to vůbec není běžná trasa(chodíme opačným směrem a tak dvakrát do roka) rovnou jde touto cestou. Tak mu říkám: ne Wori, tam už dnes nepůjdeme, to by jsme zatměli...tak se otočil a šli jsme jako vždy. Byla jsem z toho doslova paf. Ještě že jsme nešli, protože i tak jsme brodili v děsných zámetech..ta původní trasa by byla nejspíš i neprůchodná.

9.1.2017 11:46
anonymx

XXX.XXX.27.66

Lesnížínka - ano, psi dokážou svými smysly vnímat mnohem víc než víme. V chování vašeho psa není nic nepochopitelného, prostě vás jen sleduje.
Já každý večer dělám pokus- sedíme u telky a psiska spí jak zabité, Z gauče vstanu snad 100x, cesty na WC, kuchyně, na cigaretku, apod. Psiska bud klidně dál spí nebo jdou za mnou. Sedím v klidu a "pojmu myšlenku", že půjdu spát. V ten moment vylítnou a už stepují před ložnicí.

9.1.2017 12:11

anonymx napsal(a):
Lesnížínka - ano, psi dokážou svými smysly vnímat mnohem víc než víme. V chování vašeho psa není nic nepochopitelného, prostě vás jen sleduje.
Já každý večer dělám pokus- sedíme u telky a psiska spí jak zabité, Z gauče vstanu snad 100x, cesty na WC, kuchyně, na cigaretku, apod. Psiska bud klidně dál spí nebo jdou za mnou. Sedím v klidu a "pojmu myšlenku", že půjdu spát. V ten moment vylítnou a už stepují před ložnicí.

Mám to podobně

Neregistrovaný uživatel

9.1.2017 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

anonymx napsal(a):

My tu telepatii šíleně cítíme když si řeknu že půjdeme na procházku...taky si sedím, hovím, přesně jak píšete, pohybuji se po domě, psi v klidu, jakmile si řeknu že bysme mohli jít na procházku najednou všechno ožije, pobíhá, funí, mručí, protahuje se a prdí no a mě nezbyde nic jiného než pouhou myšlenku uvést do reality, protože jinak by nedaly už pokoj

9.1.2017 14:00
manbea

XXX.XXX.18.54

Nevím, jestli to tu již není, nečetla jsem celé vlákno, ale jestli chce někdo Jožinovi pomoci, tak na něj čeká již v útulku :

9.1.2017 15:43

Bylo, ale je dobře, že je to tu znovu !

10.1.2017 05:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Ještě jeden moc hezký článek pro pana Laca a zastánce různých pyramid a vědy. Je sice dlouhý, ale celkem jasně vystihuje podstatu.

http://www.svobodauceni.cz/clanek/odmeny-a-chvaleni.

10.1.2017 07:13
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Pořad jsem neviděla, Desenského příliš nesleduji, ale máme od něho knížku, kterou jsem jen (taky jen zběžně) prolistovala a musím ale říct, že jednu radu tam má výbornou a spousta lidí, co vidím, ji vůbec nezná a "přirozeně" je to asi nenapadlo: doporučuje, aby lidi chránili svoje štěně.
Vidím u nás v tom chumlu psů, že se lidi svých pesanů prostě nezastanou. Buď si ho v tom výběhu nevšímají, nebo je jim žinantní usměrnit páníčka toho útočícího psa, případně ještě pokárají vlastní mládě, že se bojí...
V tom citlivém přístupu mě Desenský překvapil.
Jinak jsem ho zavnímala už před léty, vím o něm, ale jak říkám, nesleduji ho průběžně.

10.1.2017 10:49
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

RomčaJelča napsal(a):
Pořad jsem neviděla, Desenského příliš nesleduji, ale máme od něho knížku, kterou jsem jen (taky jen zběžně) prolistovala a musím ale říct, že jednu radu tam má výbornou a spousta lidí, co vidím, ji vůbec nezná a "přirozeně" je to asi nenapadlo: doporučuje, aby lidi chránili svoje štěně.
Vidím u nás v tom chumlu psů, že se lidi svých pesanů prostě nezastanou. Buď si ho v tom výběhu nevšímají, nebo je jim žinantní usměrnit páníčka toho útočícího psa, případně ještě pokárají vlastní mládě, že se bojí...
V tom citlivém přístupu mě Desenský překvapil.
Jinak jsem ho zavnímala už před léty, vím o něm, ale jak říkám, nesleduji ho průběžně.

Vidíte a já jsem protichůdného názoru. Štěndo se učí se psy komunikovat od první chvíle, co se narodilo. S lidmy se setká až později a troufnu si říct, že jim vůbec nerozumí. Psům by rozumět mělo. Mělo by se umět ohradit, mělo by se umět podřídit. To jsou věci, které mu v životě v komunikaci se psy hodně pomůžou. Pokud se naučí spoléhat na pána a jinak to bude psí truhlík, problémy můžou nastat při každém kontaktu se psy. Můj pes je sice tady ve svém revíru macho, ale pokud potká na pohled silnějšího, či jen sebevědomého psa, stáhne půlky a jde si po svých, nebo se podřídí. Byl už X krát napadnutý psy, kteří utekli svým pánům z pozemků a vždycky to ustál. Když na něj skoro za tmy skočila znenadání argentina, okamžitě se podřídil. Já se zmohla tak okorát na to, že jsem na psa řvala a mlátila ho flexinou mezi oči(ten ze mne měl akorát tak srandu) Kdyby útok pokračoval, určitě bych z tašky vylovila i pepřák, ale psu stačilo, že na mého zamachroval a dál neútočil. Byla jsem otřesená, ale nakonec se krom trochu zhmožděného krku, mému psu nic nestalo. Na jednou tak velkého psa, by neměl stejně šanci, ale naštěstí věděl, jak se zachovat. Obávám se, že vaše štěndo, spoléhaje v dospělosti na vás, vědět nebude. Protože ne, divoký pes se na maminku do konce života nespoléhá. A věřtě tomu, že útoky jsou mnohdy tak rychlé, že než se na něco zmůžete, máte mrtvého psa. V tomhle máme my, majitelé velkých psů výhodu.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2017 11:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

lesnížínka napsal(a):
Vidíte a já jsem protichůdného názoru. Štěndo se učí se psy komunikovat od první chvíle, co se narodilo. S lidmy se setká až později a troufnu si říct, že jim vůbec nerozumí. Psům by rozumět mělo. Mělo by se umět ohradit, mělo by se umět podřídit. To jsou věci, které mu v životě v komunikaci se psy hodně pomůžou. Pokud se naučí spoléhat na pána a jinak to bude psí truhlík, problémy můžou nastat při každém kontaktu se psy. Můj pes je sice tady ve svém revíru macho, ale pokud potká na pohled silnějšího, či jen sebevědomého psa, stáhne půlky a jde si po svých, nebo se podřídí. Byl už X krát napadnutý psy, kteří utekli svým pánům z pozemků a vždycky to ustál. Když na něj skoro za tmy skočila znenadání argentina, okamžitě se podřídil. Já se zmohla tak okorát na to, že jsem na psa řvala a mlátila ho flexinou mezi oči(ten ze mne měl akorát tak srandu) Kdyby útok pokračoval, určitě bych z tašky vylovila i pepřák, ale psu stačilo, že na mého zamachroval a dál neútočil. Byla jsem otřesená, ale nakonec se krom trochu zhmožděného krku, mému psu nic nestalo. Na jednou tak velkého psa, by neměl stejně šanci, ale naštěstí věděl, jak se zachovat. Obávám se, že vaše štěndo, spoléhaje v dospělosti na vás, vědět nebude. Protože ne, divoký pes se na maminku do konce života nespoléhá. A věřtě tomu, že útoky jsou mnohdy tak rychlé, že než se na něco zmůžete, máte mrtvého psa. V tomhle máme my, majitelé velkých psů výhodu.

Jste mi přopmněla situaci, kdy si pes frká na psa jako jeden k jednomu, máme tři, ale ven chodíme jen se dvěma a tolikrát už na nás vybíhal místní punťa "zabiják" protože viděl jen jednoho psa, najednou se z poza keře vynořil druhý pes a boss punťa stáhl ocas mezi nohy a prchal
jinak tohle :
Já se zmohla tak okorát na to, že jsem na psa řvala a mlátila ho flexinou mezi oči

já vím, že situace v tu chvíli byla šílená a člověk fakt neví co, ale mlátila ho mezi oči flexinou, já prostě padnu smíchy!

10.1.2017 11:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jste mi přopmněla situaci, kdy si pes frká na psa jako jeden k jednomu, máme tři, ale ven chodíme jen se dvěma a tolikrát už na nás vybíhal místní punťa "zabiják" protože viděl jen jednoho psa, najednou se z poza keře vynořil druhý pes a boss punťa stáhl ocas mezi nohy a prchal
jinak tohle :
Já se zmohla tak okorát na to, že jsem na psa řvala a mlátila ho flexinou mezi oči

já vím, že situace v tu chvíli byla šílená a člověk fakt neví co, ale mlátila ho mezi oči flexinou, já prostě padnu smíchy!

No, z pohledu teďka to byla mírně řečeno groteska Já stojím se psy u plotu a mluvíme a honíme se se psem za plotem, dávám jim všem pamlsky(my se s páníky známe, chodíme tak za ním často) Už šero, skoro tma, osvětlení tam není. No a najednou za mnou řev a mému psu za krkem zakouslý maxipes (špatně slyším, takže přibíhat jsem ho fakt neslyšela) Chvíli trvalo, než si oči zvykly a já poznala, co se vlastně děje. Skočila jsem a začala ho s řevem třískat mezi oči. Ale ne vší silou, já bych se bála, že psu nějak ublížím. Až kdyby bylo vidět, že mému jde fakt o život, už bych asi dělala cokoli. Pes byl asi dobře socializovaný(na lidi, nebo je to plemenem, nevím) ale za chvíli pustil a na mne kouknul stylem: no co, však se zase tolik nestalo ne? A já na něj řvala: pakuj domů, neotravuj, běž! A to už na něj někdo zapískal a pes odběhnul. Byla jsem tehdy opravdu naštvaná na majitele, které trochu znám(jsme vesnice, známe se tu všichni) Vůbec nemohli vědět, koho a jak mohl pes kousnout, slyšeli bitku psů a můj řev...přesto nepočkal na cestě, neomluvil se a nezeptal, jestli jsme v pořádku. Taky bych se styděla, ale já to pochopím, prostě se stane, pes prostě utéct může. Ale být můj pes čivava, asi by to nepřežil. A oni v té tmě nemohli vidět, o koho vlastně šlo...

10.1.2017 15:18
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Jenže ona je hra a hra a štěně a štěně.Když kolikrát vidim, jak malýho tříměsíčního prcka naháněj dva psí puboši, ten s ocasem mezi nohama neví, kam se vrtnout a majitelé se smějou, jak si pejsci pěkně hrajou. Já teda v tomhle svoje štěně chránim a nenechám z něj dělat "zajíce".

10.1.2017 20:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Huskyjanina napsal(a):
Jenže ona je hra a hra a štěně a štěně.Když kolikrát vidim, jak malýho tříměsíčního prcka naháněj dva psí puboši, ten s ocasem mezi nohama neví, kam se vrtnout a majitelé se smějou, jak si pejsci pěkně hrajou. Já teda v tomhle svoje štěně chránim a nenechám z něj dělat "zajíce".

Tak určitě, když to přejde v nějakou buz.raci, tak usměrňuju, ale nebývá to často. I můj pes usměrňuje. Jakmile začne být mezi psi nějaká nevraživost, jde se postavit mezi ně a rejpala většinou vyvrká. Když jdeme my, mamka se svojí kastrovanou fenkou a potkáme kastrátku sousedovic, co mého psa bezmezně miluje, tak v pohodě, holky se snesou, protože Worka to usměrní. Jakmile jde mamka s feňulí sama, sousedovic po ní okamžitě vystartí(a Mandy zdrhne, neb kdo uteče vyhraje ).

11.1.2017 11:30
stop týrání

XXX.XXX.236.4

lesnížínka napsal(a):

Souhlasím, pes m á psům rozumět a musí se to naučit, někdy to učení mlže i zabolet, ale je vždy prospěšné.

11.1.2017 11:30
stop týrání

XXX.XXX.236.4

A věří tomu i ten pes?

11.1.2017 11:34
stop týrání

XXX.XXX.236.4

lesnížínka napsal(a):
No já si nedělám iluze, že mého psa zajímá, na co já zrovna myslím...jeho fakt zajímá jen to, na co myslí on ale před pár dny se mi stalo něco podobného. Muž: kam dnes jdete? Já: chtěla jsem jít k vrtuli(větrná elektrárna) ale strašně fučí a už je moc hodin - to by jsme nestihnuli(odtud je to kus lesem) Pes neměl šanci to ani slyšet, byl venku. Jdeme, blížíme se k rozcestí, jestli jo nebo ne a pes, ačkoliv to vůbec není běžná trasa(chodíme opačným směrem a tak dvakrát do roka) rovnou jde touto cestou. Tak mu říkám: ne Wori, tam už dnes nepůjdeme, to by jsme zatměli...tak se otočil a šli jsme jako vždy. Byla jsem z toho doslova paf. Ještě že jsme nešli, protože i tak jsme brodili v děsných zámetech..ta původní trasa by byla nejspíš i neprůchodná.

Považuju za normální, že pes rozumí a nakonec i to, že já rozumím jemu. Z křesla u TV vím, kdy mne některý z mých psů potřebuje a většinou i proč mne potřebuje a to i když je venku na zahradě, s nimi ve vztahu ke měn je to podobné.
Podle mne je to podvědomým vyhodnocování tisíců drobných náznaků, které mezi námi stále probíhají.

11.1.2017 11:35

stop týrání napsal(a):
A věří tomu i ten pes?

?
Pokud dítě ublíží psovi, je to má vina. Nevím co víc potřebujete rozvádět.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2017 15:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

asurwic napsal(a):

Tedy vůbec nic ve zlém..., já tyto pány blíže neznám a na televizi se nedívám, ale taky se mi stane, že se psi do sebe pustí. Jsou to větší psi a člověk musí rychle použít všechny metody (i ty kterými by se v TV nechlubil), aby ty rozvášněné hafany dostal od sebe dříve než se zraní.
Jak to děláte vy?

11.1.2017 15:29
asurwic

XXX.XXX.36.3

Tedy vůbec nic ve zlém..., já tyto pány blíže neznám a na televizi se nedívám, ale taky se mi stane, že se psi do sebe pustí. Jsou to větší psi a člověk musí rychle použít všechny metody (i ty kterými by se v TV nechlubil), aby ty rozvášněné hafany dostal od sebe dříve než se zraní.
Jak to děláte vy?

Neberu to, když se psi servou. Ano, to je cílem je jakkoliv rozdělit co nejrychleji, protože sami by si stejně mohli ublížit i více. Ale pokud máte psa v bezpečí na vodítku a učíte ho správnému chování, tak to asi nejsou nejlepší postupy k jeho výchově.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2017 15:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Jo tak... To souhlasím.

11.1.2017 22:49
prokopova

XXX.XXX.217.30

Lacik napsal(a):

S tou pyramidou souhlasím, ale mám dojem, že kdyby můj dvouletý belgičák mohl, tak by ji otočil zeleným (špičkou) dolů. Stále by chtěl něco dělat, cvičit, odnášet, uklízet, hledat apod. Ale mám dojem, že jsem tomu bohužel napomohla tím, že jsem ho při cvičení odměňovala pamlskama. No pravda, i teď mu dám kousek sušeného masa za odměnu. Tak vlastně ani nevím, jestli chce pracovat kvůli tomu pamlsku, nebo proto, že ho pak chválíme, nebo proto, že ho to prostě strašně baví.

Evka0092

24.2.2017 01:56
Evka0092

XXX.XXX.59.88

prokopova napsal(a):
S tou pyramidou souhlasím, ale mám dojem, že kdyby můj dvouletý belgičák mohl, tak by ji otočil zeleným (špičkou) dolů. Stále by chtěl něco dělat, cvičit, odnášet, uklízet, hledat apod. Ale mám dojem, že jsem tomu bohužel napomohla tím, že jsem ho při cvičení odměňovala pamlskama. No pravda, i teď mu dám kousek sušeného masa za odměnu. Tak vlastně ani nevím, jestli chce pracovat kvůli tomu pamlsku, nebo proto, že ho pak chválíme, nebo proto, že ho to prostě strašně baví.

Je tam více faktorů dohromady, nicméně jste hned na začátku vytvořila podmíněný reflex na základě získávání potravy - úplně základní potřeby. Další faktory potom budou psychické vybití, potřeba sociálního kontaktu atd.

24.2.2017 07:14
Žaneta kocková

XXX.XXX.161.99

Jsem sem dlouho nechodila, ale koukám, že vše při starém... Desenský anooo, Desenský néééé, scylla má problémy pochopit základní věci, jako že pozitivní motivace nebo komunikace jsou jen nástroj, který se dá použít dobře nebo špatně, jako jakékoliv jiné nástroje... pár lidí, co se tu bude urážet, a vědci, co nic nevědí, protože psa je potřeba cítit. :D

Mimochodem, že tu nikdo nezmínil Šustu? To je taky vědec a zároveň kynolog a ve své práci se opírá jak o vědecká zjištění, tak o praxi - nejen se psy. Třeba ti mořští savci, že. :D

Mě hodně zaujala jedna jeho myšlenka, která mi tady docela chybí dobře formulovaná - že pes potřebuje především kontrolu. I ten hlad může nějaký čas ignorovat, ale jak nemá kontrolu nad okolím, je to pro něj stres a "velký špatný". Kontrolu ve smyslu, že ví, co se bude dít, že ví, jak má reagovat, ne že z toho zase scylla udělá, že vědci by nejradši psy jen kontrolovali. :D.

24.2.2017 08:12
scylla

XXX.XXX.150.32

Žaneta kocková napsal(a):
Jsem sem dlouho nechodila, ale koukám, že vše při starém... Desenský anooo, Desenský néééé, scylla má problémy pochopit základní věci, jako že pozitivní motivace nebo komunikace jsou jen nástroj, který se dá použít dobře nebo špatně, jako jakékoliv jiné nástroje... pár lidí, co se tu bude urážet, a vědci, co nic nevědí, protože psa je potřeba cítit. :D

Mimochodem, že tu nikdo nezmínil Šustu? To je taky vědec a zároveň kynolog a ve své práci se opírá jak o vědecká zjištění, tak o praxi - nejen se psy. Třeba ti mořští savci, že. :D

Mě hodně zaujala jedna jeho myšlenka, která mi tady docela chybí dobře formulovaná - že pes potřebuje především kontrolu. I ten hlad může nějaký čas ignorovat, ale jak nemá kontrolu nad okolím, je to pro něj stres a "velký špatný". Kontrolu ve smyslu, že ví, co se bude dít, že ví, jak má reagovat, ne že z toho zase scylla udělá, že vědci by nejradši psy jen kontrolovali. :D.

Scylla z toho udělá jen jedno - cit a selský rozum a respekt a etiku vůči psovi nenahradí nikdo ničím. A pes byl, je a bude vždy víc - aspoň pro mě - než trénovaný subjekt nebo ten, na kom si někdo bude honit ego. A tz. pozitivní motivace má jednu základní poučku, podívejte se například na MMK - buď mám pod kontrolou psa nebo okolí. S nimi diskutujte.

27.2.2017 09:52
maxik11

XXX.XXX.166.42

Cat cat napsal(a):

Naprosto souhlasím, lépe bych to nenapsala

27.2.2017 10:39

..." On ty lidi nepotřebuje, oni potřebují pomoc od něj...tak to je "...
Nevšimla jste si, že ti lidé ho živí ?

27.2.2017 10:42
scylla

XXX.XXX.89.110

..." On ty lidi nepotřebuje, oni potřebují pomoc od něj...tak to je "...
Nevšimla jste si, že ti lidé ho živí ?

Přesně tak.

27.2.2017 10:58

Nemohla bych se vrátit k té intonační navigaci ?
Mám totiž pocit, že intonační navigaci používají všichni, jenom tomu tak učeně neříkají.
Když houknu na psici : Do pr. nech tu kočičí misku ! Tady máš svoji.
To je přece jasná intonační navigace. Nebo ne?
A tak to jde v životě 100x za den.

27.2.2017 11:18
anonymx

XXX.XXX.27.66

Mně ten pojem není moc jasný. Samozřejmě se psy komunikuju také 100x za den, ale to je takové povídání, kdy po nich vlastně nic konkrétního nechci a funguje spíš tón, kterým to říkám.
Ale tím je nic neučím, občas je o spíš samomluva...

27.2.2017 11:31
luvon

XXX.XXX.141.49

Ano, někdy si jen pomyslím - jdeme ven a čuba stojí u dveří

27.2.2017 12:20

"funguje spíš tón"
no však to je ta intonační navigace.

27.2.2017 12:28

anonymx napsal(a):
Mně ten pojem není moc jasný. Samozřejmě se psy komunikuju také 100x za den, ale to je takové povídání, kdy po nich vlastně nic konkrétního nechci a funguje spíš tón, kterým to říkám.
Ale tím je nic neučím, občas je o spíš samomluva...

Podle mě, vlastně všechno, co není přesný povel, je intonační navigace. Pak pes rozumí i mé "básničce", kterou slyší prvně v životě. A přesně ví, jestli jsem naštvaná, nebo naopak a právě podle intonace pozná, co má dělat.

27.2.2017 12:35

A to je špatně ? Jako že to nemám dělat ? Negativní ?

27.2.2017 12:41

Jakože bys přestala mluvit? abys nepáchala intonační navigaci?
pak máme ještě mimiku...

27.2.2017 12:58

Jakože bys přestala mluvit? abys nepáchala intonační navigaci?
pak máme ještě mimiku...

Tak jestli je to negativní navigace nebo co se to tu semlelo minule.. jo, když se blbě dívám, můj pes se na mě ani nemůže dívat, to znám, furt smajlík

Accuracy

27.2.2017 13:00
Accuracy

XXX.XXX.1.187

To mi připomíná - náš pes umí povely vrť a nevrť. Když mu řeknete pěkně radostně vrť, začne vrtět ocasem. A když na něj dost nepříjemně zavrčíte nevrť, přestane. A představte si, ani jsme ho to učit nemuseli. :).

27.2.2017 13:01

Tak jsem koukala na poslední díl a nebudu teď vůbec komentovat Desenského...ale pořad celkově...
zatímco v části o kočkách padají konkrétní rady, které mohu doma jako majitel kočky vyzkoušet (rady, kde není potřeba praktické ukázky, abych pochopila, co mám dělat), tak v části o psech mi to přijde jen jako takové obecné povídání o tom, že já bych měla vést psa a ne on mě a o...no prostě jako inspirace pro mě jako majitele-začátečníka psa, kde potřebuju upravit chování, nějakej konkrétní návod?

Ono je hezké říct...nenechte psa žebrat...určitě my, kteří už máme nějakou zkušenost jsme schopni toto chování odbourat, ale co ti lidé bez zkušeností?...nenechte psa tahat...a jsme opět u toho, jak to člověk který v životě nic takového neřešil, má udělat...jediná rada bylo provléknutí vodítka pod nohou, což je možná pomůcka, ale ne řešení...
Prostě mi tam chybí praktická ukázka od odborníka jak na to...alespoň dle mého názoru...

27.2.2017 13:26

Ne, já jen konstatuji, jak to je. A že bych to dál nedělala, to jaksi nejde, my jsme totiž hrozně ukecané ( já i psice).

27.2.2017 13:27

Ne, já jen konstatuji, jak to je. A že bych to dál nedělala, to jaksi nejde, my jsme totiž hrozně ukecané ( já i psice).

Však. Jsem to tu někde četla, ne od Vás..

27.2.2017 13:31

Tak jsem koukala na poslední díl a nebudu teď vůbec komentovat Desenského...ale pořad celkově...
zatímco v části o kočkách padají konkrétní rady, které mohu doma jako majitel kočky vyzkoušet (rady, kde není potřeba praktické ukázky, abych pochopila, co mám dělat), tak v části o psech mi to přijde jen jako takové obecné povídání o tom, že já bych měla vést psa a ne on mě a o...no prostě jako inspirace pro mě jako majitele-začátečníka psa, kde potřebuju upravit chování, nějakej konkrétní návod?

Ono je hezké říct...nenechte psa žebrat...určitě my, kteří už máme nějakou zkušenost jsme schopni toto chování odbourat, ale co ti lidé bez zkušeností?...nenechte psa tahat...a jsme opět u toho, jak to člověk který v životě nic takového neřešil, má udělat...jediná rada bylo provléknutí vodítka pod nohou, což je možná pomůcka, ale ne řešení...
Prostě mi tam chybí praktická ukázka od odborníka jak na to...alespoň dle mého názoru...

On radil "nenechte psa žebrat" ? Vždyť to je to nejsnadnější, to se naučí každý pes sám a hrozně rychle ! ( tedy žebrat, ne opak ). Kdo by se chtěl připravit o to nejjednodušší. A hlavně, kdo by nechtěl, aby ho pes měl rád?! Vlastně nejradši!

4.3.2017 20:22
Persefona

XXX.XXX.174.210

Omlouvám se předem za svůj názor, já nerada někoho kritizuju...ALE...tento pořad je opravdu hrozný...já jako laik se vlastně nic nedozvím..( to.že kocour značkuje, to že si s kočkou musím hrát a vychovávat jí když je divoká a kouše...nezlobte se, ale...) zachránili jsme během cca 20 let asi 15 venkovních koček, skoro všechny s námi "dožily" v klidu a míru, byť už byly problémové...vždy se vše vyřešilo tak nějak intuitivně a musím říct, že si ve smečce udělaly jasno samy...žádné rvačky a když už, tak po jemném usměrnění bylo vše v poho...stálo to nervy, ale nějak jsme to zvládli..ta slečna je vlastně kdo ?
U p. Desenského je hodně rozporuplných reakcí...já nejsem zběhlá tady mezi chovateli, ale z toho, co o něm čtu, mám pocit, že prostě musí něco umět...plemena, které převychovává jsou přeci jenom pro laika na pováženou...a tu svoji různorodou smečku podle okolí zvládá...ale prostě tento pořad mu nějak nesedí...bylo by super, kdyby ukázal svůj um, vzal psa na převýchovu, pokud to majitel nezvládá...ale asi mu to TV nezaplatí, a chápu, že zadarmo to nikdo dělat nebude, prostě scénarista, režisér je úplně mimo...nemá to ideu, děj, konec...
Myslete si co chcete, občas kouknu na Césara, nevím, jak moc je to sestříhané, ale ti psi z něho fakt cítí respekt a jde poznat změna...a je to líbivé pro diváky a člověk si z toho něco vezme...kéž by tady byl opravdu takový pořad, kéž by tady byl pořad o tom, jak se lidé chovají ke zvířatům a jaké z toho ponesou následky..kéž by tady bylo více lidí, kteří pomáhají a nikdo je neohodnotí...kéž by natočili o spolcích co opravdu zachraňují zvířata a jedou na konec svých sil a kéž by byl pořad o lidech, kteří jako, že pomáhají zvířatům, je jich plný facebook a dělají houby a z příspěvků si dělají kšeft...prostě kdyby bylo...

4.3.2017 21:40
Frapé

XXX.XXX.7.128

RD psy na převýchovu nebere a nedivím se, je potřeba naučit majitele, jak se psem pracovat, ne převychovat psa, který u RD fungovat bude (je to vidět i v pořadu, že psi mu šlapou líp, než majitelům), ale jakmile se pes vrátí zpátky k majiteli, který bude dělat stejné chyby, jsou opět na začátku problému.

11.3.2017 20:34

Viděli jste dnešní díl?
Odvolávám, jestli jsem řekla o D. něco špatného. Když tu k., co tam měl dnes, nenakopal...
Každý, kdo si chce pořídit AUO, ať si to pustí. Ten pes byl senzační, ale ta majitelka...No, nakopat !
Nechce, aby se pes bál bouřky, ale ona se jí bojí taky. Psa oslovuje "troubo a posero"...Jo, a když má čas, tak s ním chodí na půl hodiny ven. Jinak je pes na dvorku.
Naštval ji, protože neudělal zkoušku, tak ho zavrhla. Škoda, že tam nebyla adresa, někde mezi Nymburkem a Podeb. Aspoň bych jí nastříkala na vrata... Rozumná rada D. zněla, ať ho někomu dá.
No, jestli si chcete hnout žlučí, tak si to pusťte.

11.3.2017 20:44

Viděli jste dnešní díl?
Odvolávám, jestli jsem řekla o D. něco špatného. Když tu k., co tam měl dnes, nenakopal...
Každý, kdo si chce pořídit AUO, ať si to pustí. Ten pes byl senzační, ale ta majitelka...No, nakopat !
Nechce, aby se pes bál bouřky, ale ona se jí bojí taky. Psa oslovuje "troubo a posero"...Jo, a když má čas, tak s ním chodí na půl hodiny ven. Jinak je pes na dvorku.
Naštval ji, protože neudělal zkoušku, tak ho zavrhla. Škoda, že tam nebyla adresa, někde mezi Nymburkem a Podeb. Aspoň bych jí nastříkala na vrata... Rozumná rada D. zněla, ať ho někomu dá.
No, jestli si chcete hnout žlučí, tak si to pusťte.

Přesně - každý, kdo chce AUO, by tento díl měl povinně shlédnout.

11.3.2017 20:54

A to ten pes byl bezvadnej ( na to jak žil až k nevíře ). A ani nebyl tak moc bojavej. D. asi viděl prvně, on podal paničce ruku a pes po něm nevyjel - na to, že ho vytáhla ze dvorka...Káča pi.tomá, ona k němu nemá žádný vztah a on na ní kouká jak na obrázek. Rafnout do těch špeků by ji měl !
Kdybych byla o pár let mladší, tak bych ho jela ukradnout. Problém : on skáče na vrata a dělá to rány!

11.3.2017 21:11
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

A to ten pes byl bezvadnej ( na to jak žil až k nevíře ). A ani nebyl tak moc bojavej. D. asi viděl prvně, on podal paničce ruku a pes po něm nevyjel - na to, že ho vytáhla ze dvorka...Káča pi.tomá, ona k němu nemá žádný vztah a on na ní kouká jak na obrázek. Rafnout do těch špeků by ji měl !
Kdybych byla o pár let mladší, tak bych ho jela ukradnout. Problém : on skáče na vrata a dělá to rány!

Panička je divná. Z toho, že s ním měla obrovské plány a on jí zklamal, mi tak nějak plyne, že ho chtěla uchovnit a nakrývat s ním. Nebo jaký mohl být jiný plán, když se nesložené zkoušky podepsaly na vztahu paničky k psovi?

Vybarvený byl parádně

11.3.2017 21:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Na "koních" je tato slečna "ztracená atlantida" někde od 20.1.17
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2895992/jaky-mate-na-tohle-nazor#a3263663
Problém není jen s pejskem.

Janae

11.3.2017 21:23
Janae

XXX.XXX.61.8

Fiona.Praha napsal(a):
Panička je divná. Z toho, že s ním měla obrovské plány a on jí zklamal, mi tak nějak plyne, že ho chtěla uchovnit a nakrývat s ním. Nebo jaký mohl být jiný plán, když se nesložené zkoušky podepsaly na vztahu paničky k psovi?

Vybarvený byl parádně

Mám pocit, že panička se pohybuje po Fauně.
Ale byla celkově vtipná. "Psovi se věnuji celých 30 min, když prší nepůjdu ven. Chystáme se na dlouhou procházku, celých 7 km, to je 3 hodiny chůze."

11.3.2017 21:40

Dnes jsem čirou náhodou koukala a jak v mnohém s D. nesouhlasím, tak teď maximálně a až mi ho bylo líto, jak se k situaci psa tvářil nešťastně. Nejvíc mě položil závěr, kdy slečna přiznala, že když neudělal zkoušky, tak jí strašně zklamal a v podstatě řekla, že ho za to neměla ráda. Kristova noho!

Dnes jsem se psem našlapala 25 km (oproti plánovaných 10 km) - jen proto, abych "mu udělala radost". A taky se mi dvakrát nechtělo.

11.3.2017 21:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Janae napsal(a):
Mám pocit, že panička se pohybuje po Fauně.
Ale byla celkově vtipná. "Psovi se věnuji celých 30 min, když prší nepůjdu ven. Chystáme se na dlouhou procházku, celých 7 km, to je 3 hodiny chůze."

Kdyby jela na koni, tak s bodákem v perdeli za čtvrt hoďky

Přidejte reakci

Přidat smajlík