Hovawart leze přes plot

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2017 21:39
listr85

XXX.XXX.222.12

Dobrý den, mám Hovawarta je mu 6 měsíců a začal mi přelézat ploty. Nevím si s ním rady. Dá se to nějak odnaučit? Začal chodit k sousedům a ven před barák. Musím ho teď pořád zavírat. A nechci aby byl pořád zavřený. Přes noc už ho vůbec nemůžu nechat puštěného na zahradě a přes den jen když jsem na zahradě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.1.2017 21:40

listr85 napsal(a):
Dobrý den, mám Hovawarta je mu 6 měsíců a začal mi přelézat ploty. Nevím si s ním rady. Dá se to nějak odnaučit? Začal chodit k sousedům a ven před barák. Musím ho teď pořád zavírat. A nechci aby byl pořád zavřený. Přes noc už ho vůbec nemůžu nechat puštěného na zahradě a přes den jen když jsem na zahradě.

A copak ten hovawart dělá, kromě zevlování na zahradě?

13.1.2017 21:43

Zvýšit ploty.

13.1.2017 21:43
listr85

XXX.XXX.222.12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A copak ten hovawart dělá, kromě zevlování na zahradě?

Myslíte jako jestli se mu věnujeme?

13.1.2017 21:49
bhk

XXX.XXX.210.237

Zvýšit ploty.

Přesně tak - zvýšit a opevnit plot.
Jinak předpokládám, že se mu majitel věnuje.

13.1.2017 21:52
koňadra

XXX.XXX.128.31

Zvýšit ploty - hned! Jak se naučí toulat (a jde to rychle), bude se toulat pořád. Jaký vlastně ten plot teď máte - pletivo (jaké?), kovový, dřevěný - a jak vysoký?

13.1.2017 21:59
listr85

XXX.XXX.222.12

koňadra napsal(a):
Zvýšit ploty - hned! Jak se naučí toulat (a jde to rychle), bude se toulat pořád. Jaký vlastně ten plot teď máte - pletivo (jaké?), kovový, dřevěný - a jak vysoký?

Vepředu je dřevěný plot vysoký 1,60 a zbytek klasické pletivo výška 1,50. Pletivo přeleze a dřevěný plot na ten skočí předníma tlapami se zachytne a přeleze.

13.1.2017 22:04
koňadra

XXX.XXX.128.31

listr85 napsal(a):
Vepředu je dřevěný plot vysoký 1,60 a zbytek klasické pletivo výška 1,50. Pletivo přeleze a dřevěný plot na ten skočí předníma tlapami se zachytne a přeleze.

Jo, přes ten dřevěný mu to jde nejspíš líp, může se lépe zapřít. Někteří psi jsou prostě skokani. Fakt vám nezbyde, než plot zvýšit. Ideálně jej ještě zahnout dovnitř. Není to sice žádná krása, ale bude to účelné.

13.1.2017 22:05
listr85

XXX.XXX.222.12

Odnaučit to tedy nejde.

13.1.2017 22:08

Natáhnout před plot elektrický ohradník ?

13.1.2017 22:18

listr85 napsal(a):

My jsme plot zvyšovali...fena to přelezla, jak nic, ale to ještě když byla dorostenec-samá ruka samá noha, jak dospěla a zesílila, tak už byla na takový bejkárny těžká...

13.1.2017 22:19

listr85 napsal(a):

Já zvyšovala na metr osmdesát...plné plotové dílce-dřevo.

13.1.2017 22:19
koňadra

XXX.XXX.128.31

listr85 napsal(a):
Odnaučit to tedy nejde.

Nejde. Ten elektrický ohradník by asi mohl také pomoct. Např. http://www.elektronicke-vycvikove-obojky.com/elektronicke-ohradniky/
Asi to vyjde levněji než dělat nový plot, případně i jen zvyšovat ten stávající.

13.1.2017 22:23
tlapinka

XXX.XXX.204.129

Natáhnout před plot elektrický ohradník ?

Mě se osvědčilo natáhnout el. ohradník těsně nad plot, takže pes dostal ránu při tom přelézání, stačilo 2x nebo 3x a už ho to ani nenapadlo, nikdy. Ale jak už tu bylo - zabránit mu co nejdřív, jak tomu přijde na chuť, bude pak hledat jiné způsoby a bude to nekonečný boj.

13.1.2017 22:33
koňadra

XXX.XXX.128.31

tlapinka napsal(a):
Mě se osvědčilo natáhnout el. ohradník těsně nad plot, takže pes dostal ránu při tom přelézání, stačilo 2x nebo 3x a už ho to ani nenapadlo, nikdy. Ale jak už tu bylo - zabránit mu co nejdřív, jak tomu přijde na chuť, bude pak hledat jiné způsoby a bude to nekonečný boj.

Moji psi ploty nepřeskakují (i když mají plot 1,20 m a pro některé by to nebyl žádný problém), ale zase ploty trhali - udělali dole díru a utekli - hlavně pokud uviděli zajíce a - nedej bože - kočku. Dorvaný plot jsme pořád plátovali dalšími kusy pletiva až jsme ho vyměnili za nové. Krásný, nový plot s podezdívkou však také nevydržel dlouho. I v novém plotě udělali zase díru. Tak jsme kolem plotu natáhli 1 drátek (zhruba 20 cm od země) od normálního ohradníku na hospodářská zvířata a od té doby je pokoj. Ani je to už nenapadne. Když vidí kočku, stojí 30 cm před plotem a štěkají, ale k plotu se nepřibližují, natož, aby ho rvali.

13.1.2017 23:20
tlapinka

XXX.XXX.204.129

koňadra napsal(a):
Moji psi ploty nepřeskakují (i když mají plot 1,20 m a pro některé by to nebyl žádný problém), ale zase ploty trhali - udělali dole díru a utekli - hlavně pokud uviděli zajíce a - nedej bože - kočku. Dorvaný plot jsme pořád plátovali dalšími kusy pletiva až jsme ho vyměnili za nové. Krásný, nový plot s podezdívkou však také nevydržel dlouho. I v novém plotě udělali zase díru. Tak jsme kolem plotu natáhli 1 drátek (zhruba 20 cm od země) od normálního ohradníku na hospodářská zvířata a od té doby je pokoj. Ani je to už nenapadne. Když vidí kočku, stojí 30 cm před plotem a štěkají, ale k plotu se nepřibližují, natož, aby ho rvali.

Jojo, ohradník je v takovém případě k nezaplacení.

14.1.2017 06:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.193

listr85 napsal(a):
Myslíte jako jestli se mu věnujeme?

Samozřejmě.
Pracuje ?

14.1.2017 06:30
scylla

XXX.XXX.150.32

listr85 napsal(a):

Štěně se samotné nudí a chce společnost, zábavu. Nezavírejte ho, ale vezměte ho domů a máte po problému. Lépe se na vás naváže a budete spolu lépe vycházet.

14.1.2017 06:32
scylla

XXX.XXX.150.32

tlapinka napsal(a):

Nacpat na půlroční štěně elektriku je opravdu rada k nezaplacení.

14.1.2017 07:35
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Štěně se samotné nudí a chce společnost, zábavu. Nezavírejte ho, ale vezměte ho domů a máte po problému. Lépe se na vás naváže a budete spolu lépe vycházet.

Nacpat na štěně elektriku je rada k nezaplacení - a funguje! Ta Vaše rada fungovat nebude. Nemůžete se psovi věnovat 24 h denně. Můžete ho utahat jak chcete, pokud se naučí utíkat a najde v tom zalíbení, utíkat bude stejně - jen, co si trošku odpočine. Nebo jak mně vysvětlíte, že na každé vesnici je x baráků, kde mají psa. Stejně tak u nás. Nikdo se jim nějak zvlášť nevěnuje, prostě mají na dvoře psa a pse - zabav se sám. Jak je možné, že existují (u nás) 2 rodiny, kterým pes prostě utíká neustále, zatímco ostatní na ulici neuvidím? Přitom ti jedni mají kvůli tomu neustálé konflikty s OÚ, tvrdí, že mají dobrý plot, ale pes jim prostě proklouzne brankou. Už ho dávali i na řetěz, ale za pár dní byl na ulici opět.
Na druhou stranu tady na diskuzi v některém vlákně někdo psal, že jeho psi jsou na dvoře, i když mají otevřená vrata - jasně, to je následek důsledné výchovy, ale přesto...
A mít psa 24 h pod dohledem je také nesmysl, je přece normální, že člověk, žijící v RD, nechodí se psem 5x denně na procházku, ale některé venčení vyřeší prostě tak, že psa jen vypustí na zahradu. A v ten moment pes uteče.
Prostě jsou psi, kteří jsou a budou tuláky. Jsem přesvědčená, že z těchto psů nejméně 60 % nakonec skončí v útulku a pokud je někdo adoptuje, tak je zase vrátí, protože utíkají - ostatně zrovna nedávno to tady někdo řešil. Na takového psa platí jediné - jakýmkoliv způsobem mu znemožnit utíkání! Vysoké ploty s podezdívkou, pevný kotec, řetěz, nebo i ta elektrika.
Nevím, scyllo, proč vás stále ta elektrika popuzuje u psů, když u jiných zvířat se to bere jako normální věc. Už malé, sotva narozené tele, jehně, kůzle... dostane několik ran než se naučí respektovat ohradník, víte, že existují dokonce elektrické ohradníky (sítě) na slepice?
Pes se v tomto nechová jinak. Prostě dostane ránu a ví, že přibližovat se k plotu není dobré a je klid. Jednoduché, účinné. Mým psům zajišťuje ohradník relativní svobodu, mohou si i sami pobíhat po zahradě - jinak by museli být neustále v kotcích. Nejsou tuláci, ale chtějí lovit, takže, když uvidí, či ucítí nějaké zvíře (stačí ježek) za plotem, snaží se dostat ven. Přitom by mohli i vběhnout na silnici, kde nejen, že je může přejet auto, ale mohou ještě způsobit nehodu a já budu platit statisíce škod... Takže co je lepší - elektrika, nebo denně riskovat jejich život? Mám obrovskou zahradu, a tak ohradník je i nejlevnější řešení - jinak by plot musel být snad z kari sítí, normální pletivo dole prostě rozpletou a roztrhají za chvilku.

14.1.2017 07:42
scylla

XXX.XXX.150.32

Tyhle bláboly o tom, že mládě dostane rány EO jste vzala prosím kde? Jinak - jsem pro to, aby pes zůstával doma z jiných důvodů než pro to, že se bojí přiblížit k plotu, protože dostane ránu. Jestli vám to stačí, mně ne, takže si nechte ty demagogické kecy. Každý má vztah se psem jiný, mně to, co stačí vám, připadá žalostně málo. Každý podle svého gusta.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2017 08:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Nacpat na půlroční štěně elektriku je opravdu rada k nezaplacení.

Když chcete dělat chytrou, tak se aspoň naučte číst - nikdo nechce na půlroční štěně cpát elektriku, ale dát odradník NA PLOT (... předpokládám, že stěně se nejmenuje Plot - v tom případě se omlouvám).

14.1.2017 08:35
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Tyhle bláboly o tom, že mládě dostane rány EO jste vzala prosím kde? Jinak - jsem pro to, aby pes zůstával doma z jiných důvodů než pro to, že se bojí přiblížit k plotu, protože dostane ránu. Jestli vám to stačí, mně ne, takže si nechte ty demagogické kecy. Každý má vztah se psem jiný, mně to, co stačí vám, připadá žalostně málo. Každý podle svého gusta.

Je vidět, že žijete odtržená od reality (člověk z městské dlažby?), nikdy jste neviděla pastviny s dobytkem? Myslíte si, že když se na pastvině narodí mládě, že přijde hodný hospodář a vysvětlí mu, že se nemá přibližovat k drátům?
A jinak - nemá cenu se vyjadřovat. Demagogické kecy tady neustále vedete jen vy, napříč všemi diskusemi.

14.1.2017 08:50
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Je vidět, že žijete odtržená od reality (člověk z městské dlažby?), nikdy jste neviděla pastviny s dobytkem? Myslíte si, že když se na pastvině narodí mládě, že přijde hodný hospodář a vysvětlí mu, že se nemá přibližovat k drátům?
A jinak - nemá cenu se vyjadřovat. Demagogické kecy tady neustále vedete jen vy, napříč všemi diskusemi.

Jako člověk z městské dlažby jsem chovatelem ovcí a koz a jako každý slušný chovatel vím, že malá mláďata je nutné od takových věcí izolovat, aby nedošlo k poškození jejich zdraví. To ví každý slušný chovatel, to je základní znalost. Navíc mláďata kopírují chování svých matek, takže je velice malá pravděpodobnost, že kdy nějakou pecku od ohradníku dostanou. Možná je to víc než jen vidět ohradu se zvířaty, musí se o tom trošku něco vědět a myslet u toho. Každý slušný hospodář březí samice hlídá, aby jim mohl pomoci při porodu a po porodu, kdyby bylo třeba. Jste mimo naprosto. Je vám jedno, proč pes něco dělá nebo nedělá, nejdete po podstatě problému, ale potlačujete jen jeho projev. Myslíte, že je pro to štěně lepší, aby se bálo ohradníku a na pozemku zůstat muselo, nebo se navázalo na lidi a místo a na pozemku zůstat chtělo?

14.1.2017 11:44

Tak se mi zase hezky po ránu zvedl tlak
Hovawart je rodinný pes, silně vázaný na rodinu! A oni nechají malé štěně o samotě a pak se diví, že si hledá nějakou tu spřízněnou duši jinde! Kua!
Má být doma za prdelí svému člověku a s ním chodit na špacír kamkoliv a má se svým člověk poznávat svět a tak z něj vyroste perfektní parťák, který ani ten plot potřebovat nebude.

Koňadra, fakt boží příspěvek

14.1.2017 12:00
listr85

XXX.XXX.222.12

scylla napsal(a):

A to myslíte vzít si ho domů? A pak co doma si zvykne a nebude chtít být venku. Až budu chtít mít psa doma tak si koupím gaučáka.

14.1.2017 12:15
kashttan

XXX.XXX.159.23

scylla napsal(a):
Jako člověk z městské dlažby jsem chovatelem ovcí a koz a jako každý slušný chovatel vím, že malá mláďata je nutné od takových věcí izolovat, aby nedošlo k poškození jejich zdraví. To ví každý slušný chovatel, to je základní znalost. Navíc mláďata kopírují chování svých matek, takže je velice malá pravděpodobnost, že kdy nějakou pecku od ohradníku dostanou. Možná je to víc než jen vidět ohradu se zvířaty, musí se o tom trošku něco vědět a myslet u toho. Každý slušný hospodář březí samice hlídá, aby jim mohl pomoci při porodu a po porodu, kdyby bylo třeba. Jste mimo naprosto. Je vám jedno, proč pes něco dělá nebo nedělá, nejdete po podstatě problému, ale potlačujete jen jeho projev. Myslíte, že je pro to štěně lepší, aby se bálo ohradníku a na pozemku zůstat muselo, nebo se navázalo na lidi a místo a na pozemku zůstat chtělo?

Zajímalo by mě, jak může chovatel hlídat všechny svoje zvířata, když jich má třeba stovky. A jakým stylem chcete hlídat, aby se mládě nedostalo k ohradníku? Když objíždí ohrady nebo je má pod dozorem, tak pomůže s porodem, ale jak potom bude každé mládě hlídat, aby nevlezlo k ohradníku. Mám opačnou zkušenost, že mládatům je to úplně jedno a často ze zvědavosti lezou za ohradník. Tomu se dá zabránit jak?

14.1.2017 12:28
scylla

XXX.XXX.150.32

kashttan napsal(a):
Zajímalo by mě, jak může chovatel hlídat všechny svoje zvířata, když jich má třeba stovky. A jakým stylem chcete hlídat, aby se mládě nedostalo k ohradníku? Když objíždí ohrady nebo je má pod dozorem, tak pomůže s porodem, ale jak potom bude každé mládě hlídat, aby nevlezlo k ohradníku. Mám opačnou zkušenost, že mládatům je to úplně jedno a často ze zvědavosti lezou za ohradník. Tomu se dá zabránit jak?

Naše zvířátka kopírují chování svých matek a k ohradníku nelezou. Jeden každý hospodář dává na březí samice pozor, bu´d těmi objížďkami nebo je dá stranou od ostatních a mezi stádo pustí po tom, co mláďata mají aspoň několik dnů nebo týdnů.

14.1.2017 12:30
koňadra

XXX.XXX.128.31

kashttan napsal(a):

Konečně někdo, kdo ví, jak to opravdu chodí.

14.1.2017 12:39
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Naše zvířátka kopírují chování svých matek a k ohradníku nelezou. Jeden každý hospodář dává na březí samice pozor, bu´d těmi objížďkami nebo je dá stranou od ostatních a mezi stádo pustí po tom, co mláďata mají aspoň několik dnů nebo týdnů.

Scyllo, vy si prostě s těmi zvířaty asi jen hrajete, že? Jestli teda vůbec nějaká máte, protože vaše názory mě přijdou jak z jiné planety. To, co píšete, je naprostá hloupost. Naše rodina chová ovce a krávy, matky před porodem oddělujeme, hlídáme porody (i za cenu dovolené). Jenže jednou stejně přijde den, kdy mláďata s matkou vypustíme na pastvinu a snad všechna mláďata dostala dřív nebo později prdu od ohradníku. Něco jsme viděli, něco ne, nejsme s nimi 24 h denně. Ale že mládě kopíruje v tomto svoji matku - větší hloupost jsem neslyšela. Naopak - mláďata jsou často zvědavá a jdou si ten drát očuchat.
Jak to dělají ti farmáři, co mají stohlavá stáda na pastvinách o desítkách ha? Pastviny sice objíždí, ale pochybuji, že vždy okamžitě odhalí, že nějaká matka právě porodila.
Ale nebudu se s vámi hádat. Vy prostě máte svoje názory, ti, co zvířata opravu chovají, jistě potvrdí spíše moje zkušenosti.

konkon

14.1.2017 13:48
konkon

XXX.XXX.150.103

listr85 napsal(a):
A to myslíte vzít si ho domů? A pak co doma si zvykne a nebude chtít být venku. Až budu chtít mít psa doma tak si koupím gaučáka.

Kde ste vzal, ze pes, co je doma=gaucak? Psa si clovek porizuje proc? Aby velebil dvorek? Neznam psa, co by chtel byt imrvere zavreny doma, to si jen nekteri vsugerovali, aby se s nim doma nemuseli otravovat. Pes nemusi zit v dome, pokud nechcete, ale pristup by tam mit mel. Co dela treba ted sam v zime venku? Je hodne psu lovcu, zdrhacu, ale kolikrat ani nemaji potrebu neustale prelizat ploty. Ten pes chce byt s Vama.

14.1.2017 14:21
listr85

XXX.XXX.230.185

konkon napsal(a):
Kde ste vzal, ze pes, co je doma=gaucak? Psa si clovek porizuje proc? Aby velebil dvorek? Neznam psa, co by chtel byt imrvere zavreny doma, to si jen nekteri vsugerovali, aby se s nim doma nemuseli otravovat. Pes nemusi zit v dome, pokud nechcete, ale pristup by tam mit mel. Co dela treba ted sam v zime venku? Je hodne psu lovcu, zdrhacu, ale kolikrat ani nemaji potrebu neustale prelizat ploty. Ten pes chce byt s Vama.

Psa co jsem měl předtím jsem si vzal domů a už jsem ho ven nedostal.

14.1.2017 15:27

listr85 napsal(a):

A kolik že hodin denně ten váš pes má určeno k tomu, že bude čučet sám na zahradě?

Neregistrovaný uživatel

14.1.2017 17:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

koňadra napsal(a):
Scyllo, vy si prostě s těmi zvířaty asi jen hrajete, že? Jestli teda vůbec nějaká máte, protože vaše názory mě přijdou jak z jiné planety. To, co píšete, je naprostá hloupost. Naše rodina chová ovce a krávy, matky před porodem oddělujeme, hlídáme porody (i za cenu dovolené). Jenže jednou stejně přijde den, kdy mláďata s matkou vypustíme na pastvinu a snad všechna mláďata dostala dřív nebo později prdu od ohradníku. Něco jsme viděli, něco ne, nejsme s nimi 24 h denně. Ale že mládě kopíruje v tomto svoji matku - větší hloupost jsem neslyšela. Naopak - mláďata jsou často zvědavá a jdou si ten drát očuchat.
Jak to dělají ti farmáři, co mají stohlavá stáda na pastvinách o desítkách ha? Pastviny sice objíždí, ale pochybuji, že vždy okamžitě odhalí, že nějaká matka právě porodila.
Ale nebudu se s vámi hádat. Vy prostě máte svoje názory, ti, co zvířata opravu chovají, jistě potvrdí spíše moje zkušenosti.

I já potvrdím Vaše zkušenosti - též máme ovce, koně atd., a též jejich mláďata nekopírují chování matek. Naopak, mámy mají kolikrát co dělat, aby tu rozpustilou partičku uhlídaly, protože ačkoliv dospělé ovce (včetně berana) mají ze psa absolutní respekt, a nedovolily by si při vedení na pastvu nějaké úlety, tak jehňata si ho chodí očichat, vždycky lítají okolo stáda pes nepes, a hříbata jsou taky docela samostatný jednotky, co mamku znají jen když mají hlad, nebo si nejsou v nějaké situaci jistí, jinak mají matky úplně v paži, ne tak aby kopírovali jejich chování.
Příjde mi, že si Scylla vybájila nějaký svůj virtuální svět, a v tom si žije

14.1.2017 17:53

listr85 napsal(a):

A zamyslel jste se nad tím PROČ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík