Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2017 16:38
kukuk123

XXX.XXX.233.153

Dobrý den. S mým pejskem bych chtěla začít s canicrossem. Je to vizsla (maďarský ohař), kterému je nyní 9 měsíců. Mám ohledně tohoto sportu pár otázek:
1. Kdy se s pejskem může začít? (Slyšela jsem, že už od 8 měsíců...)
2. S jakým postrojem máme začít běhat?
3. Jak mám psa naučit, aby běžel přede mnou a nezastavoval a neotáčel se?
Budu ráda za odpovědi a každou další radu

18.1.2017 17:36
asurwic

XXX.XXX.36.3

1) běhat spolu na krátké vzdálenosti, učit na povel vyběhnout a naopak zastavit + zatáčet na obě strany a chodit před Vámi bez ohlížení lze trénovat už s malým štěňátkem, do tahu bych psa před 1,5 rokem rozhodně nedávala - zvláště ohaře (jsou to větší cíťové než seveřani)

2) Nejčastěji používaný a nejpohodlnější je dlouhý saňový postroj. Pro ohaře je výběr trošku těžší - Manmat pro ně vyrábí typ Hound a nebo Zero DC postroj Fast - oba mají prostor v kohoutku, takž nevydírají srst a netlačí. Ale třeba bude na Váš typ psa sedět něco jiného - chce to vyzkoušet. Na trénink, než se hafan naučí spolehlivě pracovat, si ale vezměte krátký postroj - pes se do něj v případě problému nezamotá, nevypadne z něj, je pro něj instinktivně snažíš v něm zabrat a lépe se nasazuje i se v něm s hafanem snadněji manipuluje. Já se psy začínám s Hurtta, popřípadě Ruffwear postoji, ale můžete si klidně pořídit normální obranářský.

3) Z počátku hromada psů běhá vedle psovoda. Chce to čas. Pes musí získat sebevědomí. Postupně, až bude na běhání s Vámi zvyklý, se zapomínejte o kousek vzadu, po chvíli dejte stopku, pochvalte (slovně bez pamlsků) a pak zase pokračujte. Nebude to hned - musíte vidět, kdy je pes už dostatečně jistý a můžete si dovolit ho nechat běžet o něco více vpředu. Někdy pes pochopí sám, přijde tomu na chuť a předběhne Vás naráz na celou délku vodítka, což je nejlepší, ale nespoléhejte na to. Většina psů (krom ESP a podobných) musí jít krok za krokem. Nejlépe pomáhá běhání s jiným zkušeným psem před Vámi, ale nutné to samozřejmě není. Z počátku si trénink nestartujte a vybíhejte jen tak nějak přirozeně během procházky. Je dobré to naučit nyní, protože až přijde v dospělosti na řadu i tahání, tak se většina psů už dopředu nerozběhá.

Lucka.F

18.1.2017 18:07
Lucka.F

XXX.XXX.48.114

Jsem šťastná za tento dotaz, zrovna to řeším smajlík Jsou to 4 dny, co jsem "náhodně" zjistila, že naši fenku (10 měs; kříženec NO s malamutem) zcela přirozeně baví tahat. Nasadila jsem jí postroj (máte autopostroj Green Dog, dobře polstrovaný) a zapřáhla boby s 3-letou dcerou. Fenu jsem chytla na vodítko a jen malou chvilku běžela vedle ní, stačilo ji říct Běž a okamžitě se rozeběhla rovně. Občas ruší psi za plotem, nebo nějaká vůně ve sněhu, ale jakmile běží, nestačím jí. Vrtí u toho ocasem a vypadá, že se směje smajlík Zkusila jsem s ní běžet sama a na délku vodítka běží přede mnou a pěkně táhne (bolí mě slušně ruka a rameno). Když beru postoj do ruky, je nadšená. Pořád ji chválím, doma pak dostane mňamku. Už hledám na netu sedák a vodítko s tlumičem, protože jinak mi utrhne ruku. Ideální by bylo sehnat nějaké vozítko (buď sáně, nebo čtyřkolku), protože síly má dost a já naopak moc ne smajlík (můžete mi poradit, aby mě to nestálo majlant a zároveň to splnilo rekreační účel? Nebo je nějaký bazar nebo půjčovna potřeb třeba od lidí, kterým se to neosvědčilo pro závodní účely, ale na domácí sportování to bohatě stačí?)
Moc díky za odpověď smajlík
Lucka.

18.1.2017 18:22
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lucka.F napsal(a):
Jsem šťastná za tento dotaz, zrovna to řeším smajlík Jsou to 4 dny, co jsem "náhodně" zjistila, že naši fenku (10 měs; kříženec NO s malamutem) zcela přirozeně baví tahat. Nasadila jsem jí postroj (máte autopostroj Green Dog, dobře polstrovaný) a zapřáhla boby s 3-letou dcerou. Fenu jsem chytla na vodítko a jen malou chvilku běžela vedle ní, stačilo ji říct Běž a okamžitě se rozeběhla rovně. Občas ruší psi za plotem, nebo nějaká vůně ve sněhu, ale jakmile běží, nestačím jí. Vrtí u toho ocasem a vypadá, že se směje smajlík Zkusila jsem s ní běžet sama a na délku vodítka běží přede mnou a pěkně táhne (bolí mě slušně ruka a rameno). Když beru postoj do ruky, je nadšená. Pořád ji chválím, doma pak dostane mňamku. Už hledám na netu sedák a vodítko s tlumičem, protože jinak mi utrhne ruku. Ideální by bylo sehnat nějaké vozítko (buď sáně, nebo čtyřkolku), protože síly má dost a já naopak moc ne smajlík (můžete mi poradit, aby mě to nestálo majlant a zároveň to splnilo rekreační účel? Nebo je nějaký bazar nebo půjčovna potřeb třeba od lidí, kterým se to neosvědčilo pro závodní účely, ale na domácí sportování to bohatě stačí?)
Lucka.

A koloběžku nebo kolo máte? To se dá tahat skvěle.
Koloběžka pro jednoho psa na rekreační tréninky podle mého úplně stačí.

Můj je také magor do tahu - jde mu spíše o to, že může zabrat, než o ten běh, takže ho přípínám přes postroj na lodní řetěz nebo pneumatiky. Celý šťastný s nimi lítá a většina jeho síly jde alespoň do zátěže a ne do mě.

Jinak na ten tlumič pozor - pro psa je rozhodně pohodlnější, zdravotně lepší, ale má přes něj i větší sílu.

18.1.2017 18:23
Clayton

XXX.XXX.214.202

Lucka.F napsal(a):
Lucka.

Čtyřkolku ani sáně jeden pes neutáhne, zkuste koloběžku nebo kolo.

18.1.2017 18:27
Clayton

XXX.XXX.214.202

kukuk123 napsal(a):
Dobrý den. S mým pejskem bych chtěla začít s canicrossem. Je to vizsla (maďarský ohař), kterému je nyní 9 měsíců. Mám ohledně tohoto sportu pár otázek:
1. Kdy se s pejskem může začít? (Slyšela jsem, že už od 8 měsíců...)
2. S jakým postrojem máme začít běhat?
3. Jak mám psa naučit, aby běžel přede mnou a nezastavoval a neotáčel se?
Budu ráda za odpovědi a každou další radu

Https://youtu.be/QdKIIB_nx6A
https://youtu.be/45H4B91EIwU
https://youtu.be/PiRol-9cwpw
https://youtu.be/zdHZfOg1N40
Všechno je krásně vysvětlené tady, i s názornou ukázkou.

18.1.2017 20:54
Lucka.F

XXX.XXX.48.114

Clayton napsal(a):
Čtyřkolku ani sáně jeden pes neutáhne, zkuste koloběžku nebo kolo.

Aha, tak to mě vůbec nenapadlo. Škoda. Rozšiřovat chov ale zatím nebudu smajlík Dívala jsem se, že se ke kolu pro tyto účely prodává nějaká tyč. Je to nepostradatelné? Nebo je to pro lepší bezpečnost? Jako takhle, dnes se na poli mihnul zajíc a zamířila tím směrem. Pevně na svých nohách jsem ji zastavila, ale pokud budeme na jednokolejce a vynaložíme vyšší rychlost a ona zblikne zvěř dřív než já, nemuselo by to úplně dobře dopadnout...

18.1.2017 21:20
Lucka.F

XXX.XXX.48.114

asurwic napsal(a):
A koloběžku nebo kolo máte? To se dá tahat skvěle.
Koloběžka pro jednoho psa na rekreační tréninky podle mého úplně stačí.

Můj je také magor do tahu - jde mu spíše o to, že může zabrat, než o ten běh, takže ho přípínám přes postroj na lodní řetěz nebo pneumatiky. Celý šťastný s nimi lítá a většina jeho síly jde alespoň do zátěže a ne do mě.

Jinak na ten tlumič pozor - pro psa je rozhodně pohodlnější, zdravotně lepší, ale má přes něj i větší sílu.

Díky za tip

Takže s tlumičem pofrčím rychleji, jo? Bez chráničů a helmy to asi tedy nepůjde smajlík
Sousedi na mě volali, ať ji nezapřahám, že bude mít kýlu (když táhla chvilku i starší dceru - 27 kg, ale zvládla ji také dobře). Myslíte si, že je pro tah v jejím věku (10 měs) v pohodě 15 kg? Nemůžu jí způsobit např. tu kýlu nebo poškodit páteř? Je nutné mít i speciální postroj nebo by nám mohl stačit ten Green Dog?

18.1.2017 21:57
asurwic

XXX.XXX.36.3

Lucka.F napsal(a):
Díky za tip

Takže s tlumičem pofrčím rychleji, jo? Bez chráničů a helmy to asi tedy nepůjde smajlík
Sousedi na mě volali, ať ji nezapřahám, že bude mít kýlu (když táhla chvilku i starší dceru - 27 kg, ale zvládla ji také dobře). Myslíte si, že je pro tah v jejím věku (10 měs) v pohodě 15 kg? Nemůžu jí způsobit např. tu kýlu nebo poškodit páteř? Je nutné mít i speciální postroj nebo by nám mohl stačit ten Green Dog?

Rychleji asi nepofrčíte, ale zrychlení z místa mít větší budete. Green Dog jsem nikdy sama nezkoušela, ale podle obrázků, co jsem si našla, vypadá pohodlně.

V tahu bych s 10ti měsíčním psem zatím nepracovala - alespoň ne s tak vekou zátěží. Počkejte alespoň do roka, ideálně do roka a půl. Jsou plemena, která jsou fyzicky velice odolná a v zátěži prakticky "nezničitelná", ale malamut ani NO mezi ně nepatří. Problémy s klouby a s páteří za štěněcí zábavu vážně nestojí. Ale u kola samozřejmě zatím na volno lítat může.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2017 22:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucka.F napsal(a):
Aha, tak to mě vůbec nenapadlo. Škoda. Rozšiřovat chov ale zatím nebudu smajlík Dívala jsem se, že se ke kolu pro tyto účely prodává nějaká tyč. Je to nepostradatelné? Nebo je to pro lepší bezpečnost? Jako takhle, dnes se na poli mihnul zajíc a zamířila tím směrem. Pevně na svých nohách jsem ji zastavila, ale pokud budeme na jednokolejce a vynaložíme vyšší rychlost a ona zblikne zvěř dřív než já, nemuselo by to úplně dobře dopadnout...

Já třeba na kole psy nechávám tahat na obyč vodítku bez tlumiče, vždy levou ruku na zadní brzdě a pravou držím řidítka uprostřed a na prstě vodítka - právě pro případy, že se rozběhnou nebo zahnou kam nemají, můžu je lehce pustit. Teď už jsou celkem sehraný tým, ale dřív mi Anděl startovala za veverkama nebo obíhaly překážky každá z jiné strany

Když je připnu na sedák, tak jedině s tlumičem, bez něj je to v terénu na zničení páteře.

18.1.2017 22:56
Clayton

XXX.XXX.214.202

Lucka.F napsal(a):

Tyč slouží k tomu, aby se Vám vodítko nemotalo do kola. Pokud pes silně táhne a tudíž napíná vodítko celou dobu, není to nutné. Pokud se pes loudá a vodítko prověšuje, vodítko se bude motat a tam bych určitě tyč doporučila.
GreenDog není tažný postroj, je jinak konstruován, není pohodlný co se týče ramen. Pro začátek bych pořídila jednoduchý vodící/tažný postroj, ve kterém se určitě bude cítit lépe. Např. Short od fy. Zero DC.
Tahat pes smí nejdříve v 1 roce! Jinak mu zničíte klouby. Začíná se pozvolna, řetěz, pneumatika...Postupně nabírat kondici. Před kolo zapřáhnout až bude trošku vědět co a jak. V příspěvku výše jsou odkazy na videa, kde je všechno dopodrobna popsané.

18.1.2017 23:10
Lucka.F

XXX.XXX.48.114

asurwic napsal(a):
Rychleji asi nepofrčíte, ale zrychlení z místa mít větší budete. Green Dog jsem nikdy sama nezkoušela, ale podle obrázků, co jsem si našla, vypadá pohodlně.

V tahu bych s 10ti měsíčním psem zatím nepracovala - alespoň ne s tak vekou zátěží. Počkejte alespoň do roka, ideálně do roka a půl. Jsou plemena, která jsou fyzicky velice odolná a v zátěži prakticky "nezničitelná", ale malamut ani NO mezi ně nepatří. Problémy s klouby a s páteří za štěněcí zábavu vážně nestojí. Ale u kola samozřejmě zatím na volno lítat může.

Dobře, moc díky smajlík

18.1.2017 23:13
Lucka.F

XXX.XXX.48.114

Clayton napsal(a):
Tyč slouží k tomu, aby se Vám vodítko nemotalo do kola. Pokud pes silně táhne a tudíž napíná vodítko celou dobu, není to nutné. Pokud se pes loudá a vodítko prověšuje, vodítko se bude motat a tam bych určitě tyč doporučila.
GreenDog není tažný postroj, je jinak konstruován, není pohodlný co se týče ramen. Pro začátek bych pořídila jednoduchý vodící/tažný postroj, ve kterém se určitě bude cítit lépe. Např. Short od fy. Zero DC.
Tahat pes smí nejdříve v 1 roce! Jinak mu zničíte klouby. Začíná se pozvolna, řetěz, pneumatika...Postupně nabírat kondici. Před kolo zapřáhnout až bude trošku vědět co a jak. V příspěvku výše jsou odkazy na videa, kde je všechno dopodrobna popsané.

Díky za odkazy, shlédla jsem je. Děkuji za rady a tipy smajlík Sportu zdar!

19.1.2017 13:39
kukuk123

XXX.XXX.233.153

Co říkáte na klasické postroje od firmy Mutt & Go? Chtěla bych pořídit celonastavitelný...

19.1.2017 14:03
asurwic

XXX.XXX.36.3

kukuk123 napsal(a):
Co říkáte na klasické postroje od firmy Mutt & Go? Chtěla bych pořídit celonastavitelný...

Klasický typ postrojů celkově mým psům nesedí, ale třeba na Vašeho padne.

Jinak náš postroj od Mutt & Go (jiný typ) drží už půl roku při pravidelném používání, ale znova do něj nejdu - popruh je moc měkký a mačká se v oblasti karabiny (což na funkčnost samozřejmě vliv nemá, ale já jsem prostě na vzhled vybavení ujetá) + kvůli podšití se to při velkém záběru psa maličko povoluje v nastavitelných místech okolo krku - hrudníku.

20.1.2017 14:02
kukuk123

XXX.XXX.233.153

A může se nějakých hobby canicrossových závodů účastnit i pes bez pp?

20.1.2017 16:38
Clayton

XXX.XXX.214.202

kukuk123 napsal(a):
A může se nějakých hobby canicrossových závodů účastnit i pes bez pp?

Ano, klidně i kříženec, na plemeni nezáleží. Jen musí být starší jednoho roku.

27.1.2017 19:50
conaf

XXX.XXX.25.154

V 9 měsících je ještě brzy na nějaké velké tahání, ale samozřejmě můžete začít běhat, učit ho... Ale zatím opatrně. ;)
Hlavně je důležité dobré vybavení. Určitě vodítko s amortizérem, postroj...
Vodítko s amortizérem: http://www.kooira.cz/voditka-s-amortizerem/cs_CZ-281051.html
Postroj (na míru) třeba tady - ten tour: http://www.kooira.cz/postroje/cs_CZ-281034.html.

30.1.2017 16:05
Lucka.F

XXX.XXX.7.148

Zdravím,

pokračujeme v trénování. Zatím nemám sedák, a tak běháme jen s vodítkem v ruce, ale učím ji základní povely. Začíná chápat povel "pomalu", včera konečně běžela lážo plážo a já za ní neplápolala (ono také na té ledovce to ani jinak nejde, už jsme se párkrát natáhly obě dvě). Těším se, až sleze sníh a zkusíme to kolo. Zatím ji to fakt baví, jsem ráda smajlík

30.1.2017 16:15
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Lucka.F napsal(a):
Zdravím,

pokračujeme v trénování. Zatím nemám sedák, a tak běháme jen s vodítkem v ruce, ale učím ji základní povely. Začíná chápat povel "pomalu", včera konečně běžela lážo plážo a já za ní neplápolala (ono také na té ledovce to ani jinak nejde, už jsme se párkrát natáhly obě dvě). Těším se, až sleze sníh a zkusíme to kolo. Zatím ji to fakt baví, jsem ráda smajlík

No tak.pokud chcete běhat canicross, takje žádoucí, aby tahal, tudíž mu to teď "zakazovat", aby jste neplápolala mi přijde kontraproduktivní. Ale možná jsem jen špatně pochopila, většina právě musí psy učit, aby tahali, tak aby v tom pak neměl zmatek.

30.1.2017 16:22
asurwic

XXX.XXX.36.3

Andrýsek3 napsal(a):
No tak.pokud chcete běhat canicross, takje žádoucí, aby tahal, tudíž mu to teď "zakazovat", aby jste neplápolala mi přijde kontraproduktivní. Ale možná jsem jen špatně pochopila, většina právě musí psy učit, aby tahali, tak aby v tom pak neměl zmatek.

Pes musí pracovat tak, aby byla výsledná rychlost co nejvyšší. To znamená, že tahoun po většinu času zabírá, ale musí z kopce nebo na špatném povrchu na povel přestat rvát, aby se páníček nezabil a nebyla tu nutnost brzdit a tím i zpomalovat. Cross hold není jen o tom "zapřáhnout a běžet". Byť je z mushingových disciplín na techniku nejlehčí, také člověka se správným provedením potrápí.

30.1.2017 16:29
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Např. ESP moc z kopce nezpomalují...je to na běžci, jak to zvládne

30.1.2017 16:44
asurwic

XXX.XXX.36.3

Huskyjanina napsal(a):
Např. ESP moc z kopce nezpomalují...je to na běžci, jak to zvládne

Sám od sebe určitě ne, ale co vím, tak čeští crossaři, co závodně běhají s ESP, je brzdí z kopce téměř všichni.

Když trénink nebo aktuální povel v praxi nezabere, tak psovi většinou nevadí, jak to páníček zvládne... i kdyby to mělo být po zubech.

30.1.2017 16:49
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

Jo to je pravda, jen jsem myslela, že ze začátku bych měla psa motivovat hlavně k tomu táhni, tady mi to vyznělo tak, že Lucka F.chce po psu, aby stále běžel jen tím klusem a netahal, což chápu, protože by ji vyrval ruku z ramene, bez sedáku. A tak, aby v tom pak pes neměl bordel, když teď měl pořád jen klusat a netahat.. Chápu, že když pak sám.od sebe chce táhnout, musím ho naučit i zastavit, nebo na povel přestat táhnout a běžet vedle běžce, jinak by se rozsekali všichni.

30.1.2017 16:53
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

asurwic napsal(a):
Sám od sebe určitě ne, ale co vím, tak čeští crossaři, co závodně běhají s ESP, je brzdí z kopce téměř všichni.

Když trénink nebo aktuální povel v praxi nezabere, tak psovi většinou nevadí, jak to páníček zvládne... i kdyby to mělo být po zubech.

Když jsem viděla Martinu Štěpánkovou běžet z kopce, tak dělala tak 6 metrový skoky :D.

30.1.2017 17:36
Lucka.F

XXX.XXX.7.148

asurwic napsal(a):
Pes musí pracovat tak, aby byla výsledná rychlost co nejvyšší. To znamená, že tahoun po většinu času zabírá, ale musí z kopce nebo na špatném povrchu na povel přestat rvát, aby se páníček nezabil a nebyla tu nutnost brzdit a tím i zpomalovat. Cross hold není jen o tom "zapřáhnout a běžet". Byť je z mushingových disciplín na techniku nejlehčí, také člověka se správným provedením potrápí.

Já mám právě záměr naučit ji obojí, jak táhnout, tak běžet "pomalu". A to právě proto, aby mě z kopce nezabila. Táhnout ji asi ani nemusím učit, to chápe nějak zcela přirozeně, to jí půjde. Teď - vzhledem k ledovce - chci, aby běžela pomalu, aby uměla i tento povel. Když ji pobídnu "běž, běž!", tak automaticky přidá a táhne víc. Já myslím, že v tom nebude mít zmatek, myslím, že je docela inteligentní smajlík

30.1.2017 21:43
Clayton

XXX.XXX.214.202

Já už jsem s učením povelu pomalu z kopce rezignovala. Pes běží celou dobu naplno a já už jsem si na to tak nějak zvykla. I na ty lety volným pádem z kopce. O adrenalinové zážitky ale opravdu není nouze.
Zezačátku bych psa učila jenom táhnout. S bržděním bych ho zatěžovala až když bude umět dokonale zabrat na povel.
PS: Počkala bych až se trochu oteplí. Běhat po ledovce s táhnoucím psem, který se teprve učí...No nevím, nevím.

30.1.2017 23:10
asurwic

XXX.XXX.36.3

Clayton napsal(a):
Já už jsem s učením povelu pomalu z kopce rezignovala. Pes běží celou dobu naplno a já už jsem si na to tak nějak zvykla. I na ty lety volným pádem z kopce. O adrenalinové zážitky ale opravdu není nouze.
Zezačátku bych psa učila jenom táhnout. S bržděním bych ho zatěžovala až když bude umět dokonale zabrat na povel.
PS: Počkala bych až se trochu oteplí. Běhat po ledovce s táhnoucím psem, který se teprve učí...No nevím, nevím.

Já na ledovce právě začínám s nejmladším trénovat, protože se mi nechce na teplo čekat - to už by se pesímu moc lítat nechtělo a pořád by funěl. Má-li říct pravdu, tak jsem více na zemi než na nohou... trénink běhu vypadá spíš jako práce s mrtvou zátěží.

31.1.2017 11:44
Lucka.F

XXX.XXX.7.148

Haha! Jo, běhat na ledu je fakt bezva, to už si můžu vzít raději brusle smajlík Ak to mám i nesmeky po celé ploše chodidel a stejně... Naše pády jsou fakt komické. Hrozně se leká, když mi to podklouzne a jak tak balancuji, tak se po mně otáčí a taky bruslí. Takže pak padáme synchronizovaně jako aquabelly Jestli nás někdo sleduje, nedivila bych se, kdybychom kolovaly někde na netu smajlík A já právě taky nechci čekat na březen, chci se hýbat teď. Když tak nad tím přemýšlím, tak je možná dobře, že zatím nemám sedák, protože ji můžu včas z ruky pustit, když jedna nebo druhá náhle změní směr pohybu smajlík Kdybych dopadla na ni, tak je po ní

Přidejte reakci

Přidat smajlík