anonymx
napsal(a):
No vidite a ja neco z toho praktikuju uz skoro 40 let...
Něco ano. U svých i cizích štěňat zkouším (nebo spíše vypozorovávám) následování lidí, reakce na zvuky či předměty, ochotu ke hře a podobně. Ale převracet štěňátka vzhůru nohama a násilím je držet, aby se nemohla bránit nebo jim způsobovat bolest, aby byla vidět jejich reakce a podobné věci mi přijde prostě moc.
Nehledě na to, že kdybych ty lidi vlastnoručně neuškrtila já, tak by ani žádná z mých fen, co jsem kdy měla, neseděla a nekoukala by se nečinně, jak se štěně kroutí a ječí, když na něm někdo cizí tyto "metody" zkouší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"tak by ani žádná z mých fen, co jsem kdy měla, neseděla a nekoukala by se nečinně, jak se štěně kroutí a ječí, když na něm někdo cizí tyto "metody" zkouší."
nekoukala nekoukala, to je fakt, zejména proto, že ten člověk + štěně mají být při testu o samotě, což je koneckonců logické...
jinak, to jako má dělat chovatel, jako člověk štěněti známý, nebo člověk cizí? To bude dost rozdíl...

..."Pejsek by neměl být starší než sedm týdnů, v tomto věku ještě podléhá instinktům a nepoznamenal ho vliv člověka."...
Tak mně přijde nesmyslná hned tahle ( skoro první ) věta.
Ten pán, co vlastní nebo spravuje ty stránky je přehnaně sebevědomý nafučený mamlas mimo realitu. Moc mě mrzí a tak trochu je mi trapně, že to musím psát sem, ale na jeho stránkách jsem nenašel možnost, jak to dát vědět přímo jemu. Tak snad si to přečte tady. Dovoluje si hodnotit budoucnost různých skupin plemen ohledně degenerace a např. u loveckých plemen píše: "Lovecká plemena psů
- zvěře ubývá a v zájmu zachování přírody nedoporučuji podporování existence loveckých plemen psů. Lidé za pomoci loveckých psů loví většinou buď pro ukojení svých sadistických potřeb (legální ublížení zvířeti), nebo pro kompenzaci různých komplexů (touha mít kůži šelmy či parohy nádherného jelena doma na zdi a chlubit se tím)."
Toto nemůže veřejně tvrdit normální člověk. Ze srdce mu přeju, aby se potkal při venčení s bachyní nebo kňourem a aby jeho pes ani kňour nebyl ten, co to odnese. A jestli má zahradu, aby mu ji denně plundrovala prasata a stromky okousali jeleni s krásnýma parohama.
Když jsem začal, musím napsat i vysvětlení. Dnes je daleko více zvěře než bývalo kdysi, což je z části vina nebo zásluha i myslivců. Podstatně méně je drobné zvěře, což je vina pouze zemědělců.
Mezi myslivci je daleko míň nebezpečných jedinců než mezi řidiči atd. Často taky se psem dohledávají zvíře sražené autem nebo poraněné zemědělskou technikou. Mezi lovecká plemena navíc patří i ta, co se používají často jako asistenční, canisterapeutická, pro pachové práce atd.(labrador, barváři, teriéři...) Bohužel velká část veřejnosti vidí tohle všechno podobně jako tenhle chytrolín, ale je to jen tím, že si myslí, že z paneláku toho vidí dost a nechají si namlátit klíny do hlavy z médií, která obvykle neukazují celou pravdu, nebo si ji rovnou upravují.
hunter
napsal(a):
Především to chce pozorněji číst, hned v prvním odstavci stojí " Přestože jeho testy nemají vědecký základ, mají právo na existenci." Tudíž nejde o žádný seriózní vědecký přístup. Pouze to je metoda na vybírání štěňat. Každý máme svůj systém, jestli tohle funguje, netuším.
Vy byste uvažovala o tom, že takovému magorovi vůbec dáte štěně?
scylla
napsal(a):
Vy byste uvažovala o tom, že takovému magorovi vůbec dáte štěně?
Už jsem pochopil, že my dva máme naprosto odlišný pohled na věc. Ale nic extrémního tam nevidím, i to držení na zádech se dá v klidu provést s citem při hře.
Takže bych teoreticky mohl uvažovat, že ano...
hunter
napsal(a):
Už jsem pochopil, že my dva máme naprosto odlišný pohled na věc. Ale nic extrémního tam nevidím, i to držení na zádech se dá v klidu provést s citem při hře.
Takže bych teoreticky mohl uvažovat, že ano...
Já bych s takovými lidmi vyrazila dveře. Jsem pro slušné chování ke zvířatům.
asurwic
napsal(a):
Neznáte? V mnoha případech je tento "test" ještě rozšířený o štípání štěňat a podobné věci. Když s tím za mnou přišli zájemci o štěně, tak se rovnou otočili a jeli domů.
A ako podla vas si mame vyberat stena, len podla vzhladu, ved nejaka skuska povahy, nehovorim aka, ani aky sposob si kto zvoli, musi prejst, ked predavam steniatka za peniaze tak sa nemozem cudovat ked si ho kupujuci chce nejak otestovat, vramci slusnosti samozrejme, ja predavam on kupuje, uz sa my stalo ze ked som kupoval stena tak som tam bol ako za trest, chces ber, nechces neber, dobre ze som nemusel zaplatit dopredu a potom vidiet stena, ved povaha stenata je pre niekoho omnoho dolezitejsia ako cokolvek ine.
bery25
napsal(a):
A ako podla vas si mame vyberat stena, len podla vzhladu, ved nejaka skuska povahy, nehovorim aka, ani aky sposob si kto zvoli, musi prejst, ked predavam steniatka za peniaze tak sa nemozem cudovat ked si ho kupujuci chce nejak otestovat, vramci slusnosti samozrejme, ja predavam on kupuje, uz sa my stalo ze ked som kupoval stena tak som tam bol ako za trest, chces ber, nechces neber, dobre ze som nemusel zaplatit dopredu a potom vidiet stena, ved povaha stenata je pre niekoho omnoho dolezitejsia ako cokolvek ine.
Proč podle vzhledu? Snad koukáte v první řadě na rodiče (povaha, zdraví, výkon...). Když už jste pak u konkrétního vysněného vrhu, tak si myslím, že lépe charakter poradí chovatel, který štěňata pozoruje po většinu dne a ne nějaký test, který jednoho hafana zastihne nevyspalého a podrážděného a druhého v příjemné hravé náladě se spokojeným plným bříškem a ochotou spolupracovat.
Jinak možná Vás to nezajímá, ale já když prodávám štěňata, tak k ni pořád přistupuji jako k živým tvorům a ne jako ke zboží, které si zájemce může jakkoliv testovat.
Platbu předem (zálohu) považuji za slušnost a nenapadlo by mě se cítit podrážděně, když by ji po mně někdo chtěl. Pokud se mi chovatel nebo jeho přístup nelíbí, tak si od něj štěně nevezmu - "chceš ber / nechceš neber" o něčem svědčí. Každý, kdo se nechce psů jen zbavit, sám vykládá co nejvíce informací a zase na druhou stranu poctivě zájemce zpovídá ohledně jeho představ, zkušeností, plánů a podobně.
bery25
napsal(a):
Tak snad se nikdo, kdo si kupuje štěně, nedegraduje do role "kupujícího", už to samo o sobě je znamení, že takovému člověku pes do ruky nepatří. Pokud má tedy kupující mozek v hlavě, sedne si někam, aby nerušil, a sleduje, jak se štěňata chovají, jak si hrají mezi sebou, s mámou, s chovatelem a vybere si podle toho. Pokud ne, štěně by ode mě nedostal. Nechovám a když sleduji názory některých lidí, kteří se tváří, kdoví jak psům rozumí, ani chovat nebudu.
Když už jste pak u konkrétního vysněného vrhu, tak si myslím, že lépe charakter poradí chovatel-to by ste sa cudovali, ked chce majitel predat stena co vsetko vam nahovori , sam predavam niekedy steniatka, nechavam to na majitelov, nech si vyberu, nikomu nikdy nemozem dat zaruku ako sa bude steniatko spravat v dospelosti, je tam vela veci ktore to mozu ovplivnit, kupoval som uz dost steniat, niekedy som sa dost popalil, tak ze ja by som nejaky test povahy, keby bol aspon trochu doveryhodny, urcite privital, aj pre mna aj pre novych majitelov.

Nevím, co je na níže psaných úkonech ke štěńatům neslušného.
Naše štěńata se s tím setkávají v běžném životě a nijak je to nepoznamenalo.
1.Posaďte štěně doprostřed prostoru, který jste vybrali, vzdalte se na několik kroků, sedněte si do dřepu proti němu a mírně tleskněte a pozorně sledujte jak bude reagovat.
U nás úplně béžné když jsou štěńata rozlezlá po dvoře(je opravdu velký), sednu si na bobek doprostřed a kleskáním a voláním je svolávám na krmení.
2. Vstaňte a pomalu se od štěněte vzdalujte.
Ano vstanu a odcházím do kotce kde dostanou krmení nic nenormálního.
3.Položte štěně na záda, packami vzhůru, a chvilku ho přidržte tak, že ho rukou lehce stlačujete na hrudníku (cca 30 sekund)
Při hře je běžně otáčím na záda a pereme se.I fena pokud je čistí je otáčí na záda a jedna je při tom dokonce přišlápla tlapou.I ostatní psi když si s nimi hrají je různě koulí a otáčí.
4. Otočte pejska bříškem k zemi a jedním prstem ho hlaďte od vrcholku hlavičky k ocásku (cca 30 sekund).
I při hraní je někdy psi přimáčknou k zemi i já když se pereme.
4.Zvedněte psíka tak, že leží na břichu - na vašich dlaních, ruce máte přitom spojené prsty. Psí nožky jsou tedy ve vzduchu bez opory. Takto setrvejte asi 30 vteřin: je to pro něj velice nepříjemná situace.
Také nic neobvyklého.Pokud štěně začne třeba čůrat kde nemá, přesně takhle ho vezmu a odnesu na správné místo.
Připadá mně, že někdo vidí problém ve všem.

bery25
napsal(a):
Mozno vadi to, ze to vsetko skusaju cudzi ludia, neznamy pre steniatka.
Ha, je to úplně na konci, ale je to tam - "Tyto testy by měli provést už sami chovatelé a na základě výsledků pak trochu poradit budoucím majitelům"
...logicky, k cizímu se bude štěně chovat jinak...
Mí chovatelé rovněž dělali nějaký test, výsledkem je pár slov, která ale mého psa vystihla na 1000%.

Našim štěńatům většinou je úplně jedno jestli je to domácí nebo cizí, hlavně, že je zábava.Někdy se sice vyskytne štěně které cizím nedůvěřuje, ale o to více je potřeba, aby se s cizími seznámilo v domácím prostředí a mezi sourozenci, a získalo větší sebedůvěru.

napsal(a):
Nevím, co je na níže psaných úkonech ke štěńatům neslušného.
Naše štěńata se s tím setkávají v běžném životě a nijak je to nepoznamenalo.
1.Posaďte štěně doprostřed prostoru, který jste vybrali, vzdalte se na několik kroků, sedněte si do dřepu proti němu a mírně tleskněte a pozorně sledujte jak bude reagovat.
U nás úplně béžné když jsou štěńata rozlezlá po dvoře(je opravdu velký), sednu si na bobek doprostřed a kleskáním a voláním je svolávám na krmení.
2. Vstaňte a pomalu se od štěněte vzdalujte.
Ano vstanu a odcházím do kotce kde dostanou krmení nic nenormálního.
3.Položte štěně na záda, packami vzhůru, a chvilku ho přidržte tak, že ho rukou lehce stlačujete na hrudníku (cca 30 sekund)
Při hře je běžně otáčím na záda a pereme se.I fena pokud je čistí je otáčí na záda a jedna je při tom dokonce přišlápla tlapou.I ostatní psi když si s nimi hrají je různě koulí a otáčí.
4. Otočte pejska bříškem k zemi a jedním prstem ho hlaďte od vrcholku hlavičky k ocásku (cca 30 sekund).
I při hraní je někdy psi přimáčknou k zemi i já když se pereme.
4.Zvedněte psíka tak, že leží na břichu - na vašich dlaních, ruce máte přitom spojené prsty. Psí nožky jsou tedy ve vzduchu bez opory. Takto setrvejte asi 30 vteřin: je to pro něj velice nepříjemná situace.
Také nic neobvyklého.Pokud štěně začne třeba čůrat kde nemá, přesně takhle ho vezmu a odnesu na správné místo.
Připadá mně, že někdo vidí problém ve všem.
Takže pro ta vaše štěňata už ten test vlastně neplatí. To už nejsou holé instinkty, ale chování ovlivněné člověkem
napsal(a):
Ha, je to úplně na konci, ale je to tam - "Tyto testy by měli provést už sami chovatelé a na základě výsledků pak trochu poradit budoucím majitelům"
...logicky, k cizímu se bude štěně chovat jinak...
Mí chovatelé rovněž dělali nějaký test, výsledkem je pár slov, která ale mého psa vystihla na 1000%.
Ono jde o to, že to, co se píše v tom testu, vůbec nevypovídá o tom, o čem tam tvrdí.
Takový test je na více webech a ve více variantách. Nikdy jsem si štěně nevybírala, a nic neodchovala, ale nedovedu si představit že bych vztah se psem od kterého očekává že bude spolupracovat začala převalováním na záda, spíš si myslím že majitel by měl zajistit aby se pes do takové situace nedostal (samozřejmě nemluvím o tom jak to funguje mezi psi), nevím, nemám moc zkušeností, ale jak se tohle odrazí na důvěře psa?
Krom toho když někdo věnuje výběru psa čas, tak ví jakou mají povahu rodiče, je v kontaktu s chovatelkou, to určí povahu spíš než nějaký test. A hromadu věcí z toho změníte výchovou.

scylla
napsal(a):
Ono jde o to, že to, co se píše v tom testu, vůbec nevypovídá o tom, o čem tam tvrdí.
Ani by mi snad nevadilo, co se s těmi štěňaty provádí - je to ( možná ětšinou ) součást běžné manipulace se štěňaty. ( Třeba na záda jsme je jako mimina otáčeli několikrát denně při masáži bříška, když byla větší, tak pro kontrolu, jestli není někde klíště...) Ale nepřijdou mi úplně správně výsledky testu.
Evv
napsal(a):
Takový test je na více webech a ve více variantách. Nikdy jsem si štěně nevybírala, a nic neodchovala, ale nedovedu si představit že bych vztah se psem od kterého očekává že bude spolupracovat začala převalováním na záda, spíš si myslím že majitel by měl zajistit aby se pes do takové situace nedostal (samozřejmě nemluvím o tom jak to funguje mezi psi), nevím, nemám moc zkušeností, ale jak se tohle odrazí na důvěře psa?
Krom toho když někdo věnuje výběru psa čas, tak ví jakou mají povahu rodiče, je v kontaktu s chovatelkou, to určí povahu spíš než nějaký test. A hromadu věcí z toho změníte výchovou.
Ano, takové štěně, pokud ho byť jednou převrátíte na zádíčka, nejspíše nebude schopno vyjít ani na ulici. Je to ztracený případ. Někdy se podaří náprava, ale zabere to roky než je schopno přijímat stravu v přítomnosti člověka. Na veškerý výcvik zcela zapomeňte...
Samozřejmě, že se to neodrazí vůbec nijak. Přestaňte ze psů dělat změkčilé labilní tvory, které s člověkem spolupracují pro své vlastní potěšení.
Já už bral spoustu psů, ale těch, kde jsem znal oba rodiče, těch je opravdu málo. U zahraničích spojení to už je téměř utopie. Představa, že letím na otočku do USA okouknout jak se chová "otec", je bláhovost. Chovatelé vám také nemusí říkat vždy všechno, navíc často mají růžové brýle, když jde o jejich odchov.
Mnohem větší důvěru mám v lidi, kteří ví, co přesně hledají a mají nějaké své postupy, než lidi, kterým stačí, že to štěně je roztomilé.
Souhlasím se scyllou, že ty výstupy z toho testu jsou poněkud diskutabilní.

..."Ano, takové štěně, pokud ho byť jednou převrátíte na zádíčka, nejspíše nebude schopno vyjít ani na ulici. Je to ztracený případ. Někdy se podaří náprava, ale zabere to roky než je schopno přijímat stravu v přítomnosti člověka. Na veškerý výcvik zcela zapomeňte"...
Přiznám se, že jste mě docela vyděsil. Asi 5 vteřin jsem si myslela, že je to vážně.
Pozor, třeba by si to někdo mohl myslet pořád.
Proč podle vzhledu? Snad koukáte v první řadě na
rodiče
(povaha, zdraví, výkon...).
Když už jste pak u konkrétního vysněného vrhu, tak si myslím, že lépe charakte
poradí chovatel,
který štěňata pozoruje po většinu dne.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Mně matka fena uchvátila .
Chovatel štěňata znal a doporučil mi...
ale neznal mě...vybrala jsem si intuitivně jiné
a nezalitovala jsem ani na okamžik.
mozaik
napsal(a):
Ten pán, co vlastní nebo spravuje ty stránky je přehnaně sebevědomý nafučený mamlas mimo realitu. Moc mě mrzí a tak trochu je mi trapně, že to musím psát sem, ale na jeho stránkách jsem nenašel možnost, jak to dát vědět přímo jemu. Tak snad si to přečte tady. Dovoluje si hodnotit budoucnost různých skupin plemen ohledně degenerace a např. u loveckých plemen píše: "Lovecká plemena psů
- zvěře ubývá a v zájmu zachování přírody nedoporučuji podporování existence loveckých plemen psů. Lidé za pomoci loveckých psů loví většinou buď pro ukojení svých sadistických potřeb (legální ublížení zvířeti), nebo pro kompenzaci různých komplexů (touha mít kůži šelmy či parohy nádherného jelena doma na zdi a chlubit se tím)."
Toto nemůže veřejně tvrdit normální člověk. Ze srdce mu přeju, aby se potkal při venčení s bachyní nebo kňourem a aby jeho pes ani kňour nebyl ten, co to odnese. A jestli má zahradu, aby mu ji denně plundrovala prasata a stromky okousali jeleni s krásnýma parohama.
Když jsem začal, musím napsat i vysvětlení. Dnes je daleko více zvěře než bývalo kdysi, což je z části vina nebo zásluha i myslivců. Podstatně méně je drobné zvěře, což je vina pouze zemědělců.
Mezi myslivci je daleko míň nebezpečných jedinců než mezi řidiči atd. Často taky se psem dohledávají zvíře sražené autem nebo poraněné zemědělskou technikou. Mezi lovecká plemena navíc patří i ta, co se používají často jako asistenční, canisterapeutická, pro pachové práce atd.(labrador, barváři, teriéři...) Bohužel velká část veřejnosti vidí tohle všechno podobně jako tenhle chytrolín, ale je to jen tím, že si myslí, že z paneláku toho vidí dost a nechají si namlátit klíny do hlavy z médií, která obvykle neukazují celou pravdu, nebo si ji rovnou upravují.
Tak jsem se právě dověděla, že "pokojového psa si nemá pořizovat ten, kdo by s tím psem chtěl chodit na turistické výlety do přírody a podobně".
Jdu to přečíst mému psovi a vysvětlit mu, že výlety je utrum. Ode dneška už jen ležení na kanapi!
Reakce štěňat na okolí JE první zprávou o jeho povaze, týká se to i dětí a jiných mláďat, Měla jsem štěňata, která ani čtyřtýdenní nikdo na záda neobrátil, protože to prostě nestrpěla, a jiná, která byla blažená při drbání bříška, štěňata moulovitá a štěňata aktivní, štěňata, která milovala lidi a jiná, která milovala hlavně psy,
Ovšem závěry o tom, že milovník drbání a bříšku bude mírnější, poslušnější a méně dominantní než ten, kdo to nedovolí, to se tedy nepotvrzuje.
v posledku nejvíce záleží na vztahu, který si člověk se štěnětem a psem vybuduje a ten si mohou vybudovat jak ti, kteří přišli vyzbrojeni nějakými zkušebními testy tak ti, kteří bez dechu sledují štěněcí hry anebo taky nevybudují.
Je opravdu podivné, jak největší odpůrci testování psů lehce otestují a vyloučí lidi podle toho, s jakými nápady dorazili k výběru štěňat a nenapadne, je, že je to stejné.
k loveckým psům a jiným pracovním plemenům jen zmínka, to člověk je považuje za jednoúčelové stroje... psům samotným vůbec nevadí, když si je někdo namísto toho vybere za kamarády.

napsal(a):
Takže pro ta vaše štěňata už ten test vlastně neplatí. To už nejsou holé instinkty, ale chování ovlivněné člověkem
U svých štěňat vidím hlavně já, jak se chovají a postupně vyvíjí jejich chování, a budoucím majitelům se snažím o štěněti říci co nejvíce poznatků.Ale na druhou stranu také sleduji jestli si štěně a nový majitel padnou do oka.Což nemusí vždy být vzájemné.Z vlastní zkušenosti:když jsme se přijeli podívat na štěňátko tibetské dogy(byl poslední a byly mu skoro 4 měsíce), hned, jak nás uviděl, ke mně přiběhl a začal na mě skákat a paní chovatelka hned řekla, tak ten je už váš.Naproti tomu když jsme si jeli pro čuvačku (vnučku od naší fenky), tak fenka co jsem si vybrala k nám vůbec nechtěla jít.Naopak její malá, drobná sestřička nám hned vlezla na klín a bylo rozhodnuto.Nakonec z ní vyrostl úžasný pastevec a ochránce všech našich zvířat.