Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Zachytit stopu již možné není, ale já si myslím, že pes (psi), které používají jsou pátrací, nikoliv stopaři.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo tak to by mne zajímalo od někoho kdo má stopovací psy. Jak dlouho může být stopa stará a hlavně v souvislosti s tím případem mě nějak hlava nebere toto.
budu chodit pravidelně po nějaké trase řekněmě každý den 2x. Pes půjde po mé stopě za čas (viz dotaz) Dejme tomu, že stopu najde. Ale která je to stopa? Ta poslední, nebo ta předposlední, nebo třeba některá z předchozího dne. Jakou to potom má vypovídací hodnotu?
Může se někdo k tomu vyjádřit?
Pach se váže na vodu a z tohoto důvodu má na kvalitu stopy vliv:
teplota, terén, vítr, tlak, vlhkost atd.
při splnění dobrých podmínek je šance, že i po několika dnech či týdnech pes zachytí malé částečky pachu, které bude stopovat. Nepodceňoval bych psí čich.
V této zimě, tlaku a vlhkosti vzduchu je však tato šance o poznání menší.
Jedná se o stopu, ale takovou, kde se pach ukládá do tzv. krátkodobé paměti, využívá se ve stopování právě lidí, či sport - maintraling.
Pes jde po nejnovější stopě, což je ta, co nás u pátrání lidí zajímá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Olánek
napsal(a):
Tak jsem zahlédl v telce, že v souvislosti s pátráním po ztracené dívence byl mimo jiné nasazen policejní pes a to s výrazným časovým odstupem.Je reálné, aby pes zachytil stopu v provozu po několika dnech?
Ano, je to možné. Jde o speciálně trénované psy. Použitá fenka bloodhounda opravdu dokáže nalézt pachové částice pohřešované osoby i po tak dlouhé době. Vzpomeňte na americké filmy, kde smečka ušatých a slintajících "oblud" se vydává na pátrání po uprchlých trestancích. Dlouhé bloodhoundí uši a kožní záhyby umožňují vířit pachovou stopu a tak nějak ji nahánějí do toho extrémně citlivého psího čumáku.
Lacik Když už, tak aspoň název psí disciplíny opište pořádně, není to maintraling, ale mantrailing.