Potřebovala bych radu, asi komplexnější. Máme maximálně 1,5 roku starého německého ovčáka. Někdo ho pravděpodobně vyhodil na hlavní silnici, když byl cca roční. Prostě přišel a už zůstal, nikdo se o něj ani přes masivní inzerci nepřihlásil, nikdo ho nehledal. Celkově byl poměrně nevychovaný, ale nějaký základ měl. My máme statek, spoustu zvířat, koně, ale psa jsme nikdy neměli. Za tu dobu, co ho máme, jsme pár věcí zvládli, ale teď cítím, že bychom asi potřebovali pomoci. Naučili jsme ho nejíst domácí kočky a drůbež, neštěkat při venčení na cizí psy za plotem, sedni, lehni, odložení, přivolání, chození u nohy bez vodítka... Pes je hodný, není agresivní, ani k cizím lidem, spíš je k nim až více přátelský, než bych chtěla. Máme ale dva základní problémy, které nám naše soužití trochu komplikují. Jsou to ostatní psi a zvěř. Byť se každý den věnuji venku vždy alespoň chvilku pouze psovi, obecně potřebujeme, aby fungoval trochu sám. Většina našeho "volného" času probíhá při krmení hospodářských zvířat, vodění do výběhů a zpět a venčení psa hlavně v létě by mělo probíhat především s koňmi na vyjížďkách. K celému hospodářství ještě pracujeme oba na plné úvazky. V době, když jsme v práci, pes bydlí v zahradním domku, po návratu z práce ho bereme k sobě a je s námi vždy až do rána. Mám teď pocit, že jsme se přestali posunovat a hledám odpověď na některé otázky. Když vyrazí za zvěří, jsme druzí. Zlepšilo se pouze to, že po chvíli se vždy vrátí. Dříve si pak klidně šel po svém, teď mám pocit, že to moje "ke mě" prostě zaregistruje, ale splní, až když je např. zajíc pryč. Stejně tak reaguje, potkáme-li jiného psa. Je-li bez vodítka, není zlý. Psy nenapadá, chce si jen hrát. Tady v okolí však bohužel není žádný pes, se kterým by to bylo možné. Všichni mají psy na zahradě, ale když náhodou otevřou vrata, tak jsou bez psa. Pokud potkáme psa a náš je na vodítku, pak obvykle vrčí, vypadá hrůzostrašně, ale když vodítko odepnu, nezaútočí, ale uklidní se a jde si hrát. Potřebovali bychom se nějak pohnout dále. Máme nedořešeno spoustu věcí, které nyní nevím, jestli jsem sama schopná dořešit. Přivolání potřebuji spolehlivější (umí ho výborně, když nevidí psa nebo srnku), u nohy pes chodí sice hezky, ale stále ho musím opravovat, aby nepředbíhal, to samé na vodítku. Začala jsem koukat na nějaké cvičáky, ale i tady potřebuji poradit. Většina jich má nějaký čas, kdy cvičí např. základní poslušnost. Je to však obvykle neděle dopoledne a to je čas, který je pro nás v podstatě nevhodný, zejména v létě býváme s koňmi pryč, takže bychom mohli bychom např. jednou za měsíc. Můžeme si udělat čas jednou týdně, ale pokaždé v jinou dobu. Manžel má služby a po nich je doma, což mu umožňuje být více se psem, ale musíme plánovat hodně dopředu. Koukám tedy spíše po nějakém individuálním výcviku. Zase se bojím, abych nenarazila na někoho, kdo více zkazí, než pomůže. Možná by ze začátku stačil někdo zkušenější v podstatě na společné venčení. Bydlíme v trojúhelníku Benátky nad Jizerou, Mladá Boleslav, Mělník, nejblíže to pak máme asi na Prahu 9. Nemáte někdo nápad, kdo by mohl pomoci, abychom se posunuli dále? Nepotřebuji šampióna, ale rozumný přístup. To, co někdo zanedbal, když byl štěně, to už neovlivním, ale nemyslím si, že jsme beznadějný případ. Nemáte nějaký typ na člověka/cvičák, kde by mohli pomoci někomu, pro koho sice není pes celý jeho život, ale přesto ho má moc rád a chtěl by s ním trávit veškerý společný volný čas, i když v něm třeba zrovna jezdí na koni či dělá něco jiného? Děkuji všem, co to dočetli až sem . Ross.
Přidejte se na procházku:
http://www.psiskolaarka.cz/socializacni-prochazka/.
Možná to bude normální puberta.Pes je mladý, dospívá, tak prostě ještě není stoprocentní.Pravděpodobně postupujete dobře, ale bude to chtít ještě čas.
Když chcete venčit při koni, musíte mít nejdříve zmáknuté přivolání a poslušnost psa ze země.
Než jsem si dovolila vyrazit se psem při koni, předcházel tomu návyk a nácvik ze země.
Myslím, že byste se měla ještě nějaký čas věnovat pouze psovi.Jdete li na koni se psem, nevěnujte se na stopro ani jednomu.
Vyhraďte si čas, konkrétně jděte se psem, cvičte psa.A pak jeďte na koni, pracujte s koněm.Obojí bych pro začátek nekombinovala.
A to jsem měla kolii, která za zvěří neutíkala a stejně jsem si společné venčení dovolila až kolem třetího roku.To už jsem měla pocit, že je pes stopro na pomůckách
Teď máme hospodářství a ACD.Ta se drží u koní lépe než u člověka na zemi.Ale taky jsem s ní chodila se samotnou, jakože cvičit.Mezi krmením, kydáním dojením, ježděním a šichtami jsem vzala štěně, šla jen s ním a soustředila se jen na ní.Na jaře jí budou tři roky a až teď, od zimy jí bereme při koních.Doteď jsem jí prostě nechala doma když se šlo s koňmi.