Jaký druh psa je nejinteligentnější?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2017 10:25

Hloupost.

30.1.2017 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Vůbec tomu nevěřím. Byť nevím, co přesně po psech chtěli, se mi to nezdá. Měla jsem donedávna berňáka a tomu stačilo jen říct a většinou pochopil, co po něm chceme. Pokud jsme nechtěli, aby o něčem věděl, radši jsme před ním o tom mluvili v šifrách Některá plemena na posledních místech také znám, třeba bígly a nemyslím si, že by byli nějak hloupější než ostatní psi, jde spíš o to, že oni to udělat prostě nechtějí. Jako i třeba můj samojed, někde uprostřed. On ví, co po něm chci, ale také už poznám, kdy to prostě dělat nechce a hotovo. Až když vidí, že se nehnem, já neustoupím, tak teda jde a udělá to na první dobrou. Ale už nezopakuje, i kdybych ho chválila až do nebes. Nechce se mu a tím to hasne.

30.1.2017 10:45
asurwic

XXX.XXX.36.3

Je trošku nesmyslné porovnávat výsledky v kynologických akcích na základě plemen. Kolik lidí s čivavou k ní přistupuje a věnuje jí tolik výcviku jako třeba belgickému ovčákovi?

Jaký povel konkrétně se plemeno učí na různý počet opakování? I afgán nebo basenji blbé sedni při správném vedení pochopí téměř okamžitě a naopak těžké povely s "inteligentním" retrívrm dělám 100x denně celý týden, než to zvládne.

Samojed je po pracovní stránce lepší než australský ovčák... to jako vážně - seveřan se cvičí lépe než typický ovčácký snažílek? A AOU je navíc ve stejné skupina jako "inu psi"?

Co za plemeno je "chrt". Tím je fakt myšlena celá skupina nebo to je blbý překlad od greyhounda (anglického chrta).

30.1.2017 10:55

"jde spíš o to, že oni to udělat prostě nechtějí"
však tohle je jedno z kritérií při hodnocení pracovní inteligence.

30.1.2017 11:16

Je to blbost.

30.1.2017 12:15

S tím afgánským chrtem mají pravdu jen na půl...pes se naučí povel velmi rychle, při správné motivaci na naučení stačí dvě opakování a nadále už se nemusí procvičovat, pes si povel pamatuje, bohužel obrácená strana mince je, že poslechne jen když on uzná za vhodné, že splnění povelu má v tu danou chvíli smysl...v tomto bych řekla, že je opravdu na konci žebříčku s ochotou plnit povely...prostě chtít po afgánovi, aby si sednul, když je zrovna po dešti?
Ale s tím posloucháním ve třetině případů to taky není tak hrozné, majitel afgána se časem naučí nevydávat povely, když ví, že pes je stejně v danou chvíli nesplní, tím ovšem velmi stoupá pravděpodobnost, že po vydání smysluplného povelu pes poslechne...řekla bych až někam k devadesáti procentům...
co dodat je to prostě PAN PES

30.1.2017 12:50

Některé ty výsledky jsou blbost, že by třeba boxer byl až za saluki to je pitomost, boxeři jsou učenliví, určitě by měl být na jednom z předních míst, stejně tak australský ovčák nebo kudrnatý retrívr.

30.1.2017 12:59

Vždyť je to celé hloupost, nezohledňuje se tam spousta faktorů, které výsledky ovlivňují.

30.1.2017 15:35
tero

XXX.XXX.137.146

Znám i některá plemena na konci žebříčku a není pravda, že by byli " hloupí". Když už chtějí hodnotit, tak by se mělo brát v potaz k čemu je plemeno vyšlechtěno, není možné hodnotit stejně psa loveckého, služebního a plemena od kterých se nikdy nic specifického nechtělo.To podle mě není o inteligenci, ale o vrozených schopnostech a pak taky o přístupu k výcviku.

30.1.2017 15:50

Asi mám nějakého divného příslušníka toho ukrutně hloupého plemene - drtivou většinu příkazů umí po max.3 opakováních. Když po něm chci něco, co má z jeho pohledu smysl a baví ho to, poslechne téměř vždy. Pokud s mým požadavkem kategoricky nesouhlasí, prdí mi na povel do té doby, než se fakt vytočím, pošlu ho kamsi a přestanu s ním komunikovat. Třeba v tomhle počasí, když chci jít venčit a snažím se ho přivolat.

30.1.2017 16:04
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Já bych řekla, že je to stejné jako se značkami aut - obvykle si člověk něco oblíbí a už vnímá spíš ta pozitiva.smajlík Takže pro mě je nejchytřejší a nejlepší AUO smajlík smajlík smajlík.

30.1.2017 16:58
koně

XXX.XXX.205.252

Podle osobní zkušenosti.Celkem souhlasím se zařazením ACD.
Kolii bych klidně dala taky do té první.
Mopsíka bych jako služebního či pracovního určitě nehodnotila, ten je svůj.Asi něco jako píše někdo nade mnou o afghánech
Každopádně je to zas článek pro zkrácení dlouhé chvíle.Nebrala bych ho jako odbornou literaturu

30.1.2017 17:09
Terven

XXX.XXX.110.147

Nejspíš je to blbost, ale mě ta blbost potěšila, konečně vědecký důkaz, že mám prakticky nevychovatelného psa. Co asi tak můžu chtít po kříženci plemen, která jsou na 94. a 131. místě?
Cokoliv dokážeme, je jen příjemnej bonus

30.1.2017 17:27

Megi nebyla ani nominována.

30.1.2017 17:49
asurwic

XXX.XXX.36.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Megi nebyla ani nominována.

Shiňák, Trishák, Jess a Falco také ne. Hlavně že Goldieho, kterého často označuji jako hlupáčka a moulíčka (v dobré slova smyslu) dali do topky. Kdyby to tak na něm alespoň bylo vidět.

30.1.2017 18:32
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Pracovně nejinteligentnějšího psa (BOC) má čtvrtina naší republiky a další čtvrtina po něm touží . Teď jsem pochopila, proč po něm tak touží

30.1.2017 18:44

Asurwic, máme prostě zvířata, na která nestačí tabulky smajlík teď jí to říkám, klid, jsi na ně moc chytrá, jdi si vzít medvídka a urvi mu očičko, to nic.

30.1.2017 18:46
Arni

XXX.XXX.111.238

Tak jsme na 64 místě, ale aspoň nemáme doma krtky, kuny a různé hlodavce.

30.1.2017 18:47

Asurwic, máme prostě zvířata, na která nestačí tabulky smajlík teď jí to říkám, klid, jsi na ně moc chytrá, jdi si vzít medvídka a urvi mu očičko, to nic.

Trotl zrovna jedno očičko páře. Medvídkovi.

30.1.2017 18:51

Řekla bych, že jsou všichni Canis lupus !

30.1.2017 18:57

Trotl zrovna jedno očičko páře. Medvídkovi.

:D Tak přemýšlím..proč jim nejdřív vypreparují oči, nos, uši. Upravují k dokonalosti ? Taková porucha, aby nic nepřečuhovalo ? Musím mít vše souměrné.. omg chudák megi.

30.1.2017 19:08

Tak tak, páč to čouhá. U nás očička, čumáček, ouška, ocásek a nakonec ručičky a nožičky. Pokud plyšáka dřív nekuchne. Ale zas neničí všechno, má spoustu hraček, kterých si ani nevšimne. Ovšem jakmile je naházím do pytle a schovám, tak to je scéna. Vyřve a vybuší si je zpátky, jeho majetek mu nikdo brát nebude.

31.1.2017 08:14
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Fiona.Praha napsal(a):
Pracovně nejinteligentnějšího psa (BOC) má čtvrtina naší republiky a další čtvrtina po něm touží . Teď jsem pochopila, proč po něm tak touží

Já bych ale s dovolením (samozřejmě zčásti v legraci) povýšila nad BOCky plemeno AUO, protože se s nimi znám dost zblízka a AUO mi připadne "lidštější". Na rozdíl od BOCky např. nechávají australáka projíždějící šaliny klidným. Ale tedy učenlivá plemena jsou to výborná, to fakt jo.

31.1.2017 09:31

A protože BOC je v té tabulce "druhů" ( smajlík - ó jaká odbornost ) na prvním místě, je jich tolik nevychovaných, nesnesitelných...atd. ( Nepokládám to za vadu plemene, ale těch majitelů, kteří si je pořídí do paneláku. Kdyby si místo nich vzali třeba kraťandu, nebyla by sice z prvního místa, ale za to by s ní měli polovinu starostí ). Bezva, že se AUO tak propadl.

31.1.2017 11:16
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Já bych ale s dovolením (samozřejmě zčásti v legraci) povýšila nad BOCky plemeno AUO, protože se s nimi znám dost zblízka a AUO mi připadne "lidštější". Na rozdíl od BOCky např. nechávají australáka projíždějící šaliny klidným. Ale tedy učenlivá plemena jsou to výborná, to fakt jo.

No tak zrovna to, jestli psa nechávají projíždějící šaliny klidným nebude tak úplně o plemeni. To bude spíše o výchově, přístupu majitele a také o tom, jak je pes zaměstnaný.

Podle mě je to celé blbost porovnávat tak odlišná plemena, srovnávat ovčácká plemena s chrty a podobně.

31.1.2017 11:30
Atheira

XXX.XXX.240.43

marcelaamax napsal(a):
No tak zrovna to, jestli psa nechávají projíždějící šaliny klidným nebude tak úplně o plemeni. To bude spíše o výchově, přístupu majitele a také o tom, jak je pes zaměstnaný.

Podle mě je to celé blbost porovnávat tak odlišná plemena, srovnávat ovčácká plemena s chrty a podobně.

Hlavně jinak bude na šaliny reagovat AUO brňák a jinak bude na šalinu koukat AUO z nějakého zapadákova z lesa, který ji vidí poprvé v životě. To je kritérium pro posuzování inteligence jak vyšitý.

31.1.2017 12:25
Sapp

XXX.XXX.134.117

Kéž by se BOC v takových nesmyslných průzkumech a žebříčcích chtěla propadnout až na samotné dno. Ubylo by naivních lidí, kteří si přečtou jeden řádek takového žebříčku, "pochopí", že ten zázračný pes jen co rozlepí oči už dělá kotrmelce a stojky, ale až po tom, co ho paníček odloží na 9-10h na gauč či do kotce, kde způsobně čeká a spí. Všechno dělá sama od sebe a stačí, když se jí člověk "věnuje" 3x půl hodiny denně- to je přeci dost, neee?

31.1.2017 12:47
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Atheira napsal(a):
Hlavně jinak bude na šaliny reagovat AUO brňák a jinak bude na šalinu koukat AUO z nějakého zapadákova z lesa, který ji vidí poprvé v životě. To je kritérium pro posuzování inteligence jak vyšitý.

To je pravda, však já jsem ale srovnala jen tak z legrace dva Brňáky (odlišného "druhu") smajlík. Takové seznamy přece stejně nikdo nemůže brát vážně.

31.1.2017 12:48
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

A protože BOC je v té tabulce "druhů" ( smajlík - ó jaká odbornost ) na prvním místě, je jich tolik nevychovaných, nesnesitelných...atd. ( Nepokládám to za vadu plemene, ale těch majitelů, kteří si je pořídí do paneláku. Kdyby si místo nich vzali třeba kraťandu, nebyla by sice z prvního místa, ale za to by s ní měli polovinu starostí ). Bezva, že se AUO tak propadl.

Co je to kraťanda?
Jinak, kdybych měla možnost mluvit s tvůrci žebříčku, docela by mě zajímalo, jaktože (nebo podle čeho) je tak rozdílná BOC a AUO.

31.1.2017 12:49
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Co je to kraťanda?
Jinak, kdybych měla možnost mluvit s tvůrci žebříčku, docela by mě zajímalo, jaktože (nebo podle čeho) je tak rozdílná BOC a AUO.

Krátkosrstá kolie.

31.1.2017 12:50
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

marcelaamax napsal(a):
Krátkosrstá kolie.

Aha, díky.
Ty jsem zrovna viděla nedávno dvě na jednom vodítku před obchodem naprosto nehybně stát a čekat - měly můj obdiv smajlík.

31.1.2017 13:59
Evv

XXX.XXX.52.13

Zdravím, osobně si myslím že je to hodně založené i na tom že ten "seznam" je starej a v té době nebylo tolik například AUO, kdo ví s kolika AUO se rozhodčí setkali aby mohli posuzovat, a taky si troufám říct že některá plemena byli méně... "zkažená chovem". A taky si vemte že v té době byli nějaká plemena populární tak se jich nejvíc dostalo ke zkouškám a k rozhodčím kteří to sestavovali. Neni tam bráno jak by pes reagoval v jaké situaci, kdo se psem pracuje atd. Myslím že to jde brát jen s velkým nadhledem.

31.1.2017 14:08

To já myslím, že je to úplný blábol. Ale pár "vědců" se na tom třeba pár let docela dobře živilo.
( To je jako když "vědci" z Japonska, po několikaletém zkoumání, přišli s objevem, že pes neštěká pokaždé stejně, měli to doložené mnohahodinovými nahrávkami a došli k závěru, že pes štěká jinak, když se něčeho dožaduje, když přichází domů majitel, nebo když přichází narušitel...atp.).

31.1.2017 14:36
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

To já myslím, že je to úplný blábol. Ale pár "vědců" se na tom třeba pár let docela dobře živilo.
( To je jako když "vědci" z Japonska, po několikaletém zkoumání, přišli s objevem, že pes neštěká pokaždé stejně, měli to doložené mnohahodinovými nahrávkami a došli k závěru, že pes štěká jinak, když se něčeho dožaduje, když přichází domů majitel, nebo když přichází narušitel...atp.).

Osobně vlastně nevím, jak a jestli vůbec by naše koza reagovala na narušitele. Nedávno nám dva chlápci z firmy v bytě něco upravovali, vypustila jsem ji z pokoje (pochopitelně opět jako mnozí jiní i oni zahlásili, že je to pěkná borderka) a místo aby šla očichat vetřelce, letěla zkontrolovat do jiného pokoje, jestli náhodou kocour ve své misce něco nenechal. smajlík Upozorňuji, že hlady opravdu netrpí.

31.1.2017 23:36
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Chrt je prostě chrt. Větu "si se asi posral" od ní slyším téměř denně. Neni nic chytřejšiho v tu chvíli.

27.5.2017 22:10
Slam Shady

XXX.XXX.37.22

Ja myslím, ze je to orientované spíš na to, jaký pes líp poslouchá.Lidé všeobecně mají tendenci říkat, ten pes je chytrý, poslouchá jako hodinky. To, ze takový tvrdohlavejsi plemenik moc nechce, berou jako nepochopení povelu. Narazil jsem na jeden pěkný článek na Matrioschka borzoi, kde se to píše úplně presne, jak to vidím. Převedeno na lidi-první místo cvicena armáda, samostatne pracující vědci na chvostu.

28.5.2017 06:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Psi tzv. primitvních plemen, například čsv, které jsou nenáviděni výcvikáři v širokém spektru, protože lidé u psů cíleně inteligenci potlačují a chtějí místo psa automaty.

28.5.2017 11:43
Tedysek

XXX.XXX.10.116

scylla napsal(a):
Psi tzv. primitvních plemen, například čsv, které jsou nenáviděni výcvikáři v širokém spektru, protože lidé u psů cíleně inteligenci potlačují a chtějí místo psa automaty.

Já Teda navštívila několik cvicaku a nesetkala jsem se s tím, že by někdo navrhoval csv.

28.5.2017 11:44
Tedysek

XXX.XXX.10.116

Oprava : zavrhoval.

28.5.2017 12:34
scylla

XXX.XXX.150.32

Tedysek napsal(a):
Já Teda navštívila několik cvicaku a nesetkala jsem se s tím, že by někdo navrhoval csv.

Já cvičák nepovažuji za dobré místo pro psa a je fakt, že vychovat čsv běžný výcvikář asi moc zvládat nebude, jak jsem měla možnost vidět na čsv táborech a kolem sebe.

28.5.2017 13:23
Tedysek

XXX.XXX.10.116

scylla napsal(a):
Já cvičák nepovažuji za dobré místo pro psa a je fakt, že vychovat čsv běžný výcvikář asi moc zvládat nebude, jak jsem měla možnost vidět na čsv táborech a kolem sebe.

Sice csv nemám, ale potkáváme je. Na cvicaku máme dva navíc. Nikdo z nich nedělá stroje. Majitelé si výcvik cvicaku upravili dle svého psa, tak jako každý a vše klape. Divný, co? Psi jsou v pohodě, kamarádský, poslušný, socializovani a na Cvicak chodí rádi.
Ne každý Cvicak vede nějaké hovado co chce že psů udělat stroj.

28.5.2017 13:28

Problém vidím skoro pokaždé když jdeme ven, že psi napříč druhem jsou inteligentnější než jejich majitelé.

28.5.2017 16:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tedysek napsal(a):
Sice csv nemám, ale potkáváme je. Na cvicaku máme dva navíc. Nikdo z nich nedělá stroje. Majitelé si výcvik cvicaku upravili dle svého psa, tak jako každý a vše klape. Divný, co? Psi jsou v pohodě, kamarádský, poslušný, socializovani a na Cvicak chodí rádi.

Jenže, vo tom to právě je" Jde o to, že ne na každém cvičáku je chápavý cvičitel. Někdo, kdo léta pracoval jen s pracovníma, služebníma plemenama, nemá šajn o tom, co s takovým psem jako ČSV. Vypadá to skoro jako NO, tak to by nebylo, aby tak i nazacvičil. To, že v podstatě neví, jak na něj, si nepřipustí. A pak: někdo jde na cvičák s prvním psem, na cvičák poprvé v životě. Je z toho vytelený, myslí si, že všechno, co mu tenhle super vedoucí řekne, je to jedinné správné a následně si, byť nevědomky, nechá doslova pokazit psa. Já, když jsem přišla poprvé s prvním psem na cvičák, měla jsem to podobně, jen s tím, že jsem byla stará baba a ne mladá žába. Takže ve chvíli, kdy na mne začal cvičitel zkoušet, že můj pes(samojed) přece musí to a támhleto, tak jsem mu prostě řekla, že ne, nemusí a co musí, o tom rozhoduju já. A tím se nějaké pokusy, nařídit mému psu něco, omezili na: měl by to udělat takhle, postupuje se takto, tak to nějak zkuste

28.5.2017 16:35
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Treba ma fenka tibetskeho tetiera- kdyz se nekdy prehreje nad jeji unosnou miru- prestava poslouchat povely a chova se- ja tomu rikam, ze zapnula mod "pud sebezachovy". Jedinne, co ji zajima je jak se nejrychleji dostat do stinu.Znamena to ze je chytra nebo hloupa? . Ja si myslim, ze chytra, prestoze neposloucha

28.5.2017 22:15
Tedysek

XXX.XXX.10.116

lesnížínka napsal(a):
Jenže, vo tom to právě je" Jde o to, že ne na každém cvičáku je chápavý cvičitel. Někdo, kdo léta pracoval jen s pracovníma, služebníma plemenama, nemá šajn o tom, co s takovým psem jako ČSV. Vypadá to skoro jako NO, tak to by nebylo, aby tak i nazacvičil. To, že v podstatě neví, jak na něj, si nepřipustí. A pak: někdo jde na cvičák s prvním psem, na cvičák poprvé v životě. Je z toho vytelený, myslí si, že všechno, co mu tenhle super vedoucí řekne, je to jedinné správné a následně si, byť nevědomky, nechá doslova pokazit psa. Já, když jsem přišla poprvé s prvním psem na cvičák, měla jsem to podobně, jen s tím, že jsem byla stará baba a ne mladá žába. Takže ve chvíli, kdy na mne začal cvičitel zkoušet, že můj pes(samojed) přece musí to a támhleto, tak jsem mu prostě řekla, že ne, nemusí a co musí, o tom rozhoduju já. A tím se nějaké pokusy, nařídit mému psu něco, omezili na: měl by to udělat takhle, postupuje se takto, tak to nějak zkuste

Já bych neřekla. Že je náš vycvikar znalec všech plemen, ale řekne to hlavní 1) výcvik musí být extra radostný že strany pana i psa 2) psovi se musí pomoct cvik vykonat 3) majitel ví nejlíp jakou má pes povahu a co na něj funguje. Ukáže svůj způsob výcviku, pokud někdo poprosí, ukáže to i na jeho psů. A to jak přesně co udělat nechá na majiteli pokud to pomůže.
Myslím že ideál napříč plemeny. Chodí tam od civav přes paterdela, csv až po rtw.
A zvládají výcvikovou hodinu jak začátečníci tak i rtw co je dle mého na ipo3.

28.5.2017 23:52

lesnížínka napsal(a):

Když Berousek zvládne vycvičit medvěda..., tak si myslím, že ano, plemena mají specifika, ale vždy nějaký ten výcvik se zvládnout dá, je to o majiteli, když si přečtete, že je nějaké plemeno svéhlavé, už s tím podvědomě pracujete a i používáte jako berličku při nezdarech, ale být to tak nemusí. Ne nadarmo se říká, že pes je obrazem svého pána.

29.5.2017 06:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Lexaurin napsal(a):
Treba ma fenka tibetskeho tetiera- kdyz se nekdy prehreje nad jeji unosnou miru- prestava poslouchat povely a chova se- ja tomu rikam, ze zapnula mod "pud sebezachovy". Jedinne, co ji zajima je jak se nejrychleji dostat do stinu.Znamena to ze je chytra nebo hloupa? . Ja si myslim, ze chytra, prestoze neposloucha

Je to přirozené chování a neměl by nikdo dopustit, aby se jeho pes přehříval a přepínal do tohoto módu.

29.5.2017 06:12
scylla

XXX.XXX.150.32

Tedysek napsal(a):

Když se rozhĺédnete a prostudujete si stránky různých výcvikových škol, nebudete se stačit divit, jaké hlouposti se dočtete. Bohužel většinu cvičáků vedou výcvikáři, kteří se prezentují i tady na ifauně a ti jsou pak opravdu pro psy nebezpeční, ať už je švihají prutem nebo "motivují" krmnou dávkou a tvrdí, že pes je sobec.

29.5.2017 12:15
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Když Berousek zvládne vycvičit medvěda..., tak si myslím, že ano, plemena mají specifika, ale vždy nějaký ten výcvik se zvládnout dá, je to o majiteli, když si přečtete, že je nějaké plemeno svéhlavé, už s tím podvědomě pracujete a i používáte jako berličku při nezdarech, ale být to tak nemusí. Ne nadarmo se říká, že pes je obrazem svého pána.

Když Berousek zvládne vycvičit medvěda... - no vocaď-pocaď už byl taky párkrát sešívaný (Berousek, ne medvěd ) Ne, já se nevymlouvám že vycvičit nejde, můj pes si myslím poslouchá velice dobře, různé povely zvládá v pohodě atd, ale jde o to, jak na něj, jakovým způsobem se toho dosáhne u takovýchto plemen..jak píše i scylla.

29.5.2017 12:27

"různé povely zvládá v pohodě atd, ale jde o to, jak na něj, jakovým způsobem se toho dosáhne u takovýchto plemen"
by mě zajímalo, čemu říkáte "způsob"...jako co jiného, specifického vyžaduje jaké plemeno...?

29.5.2017 16:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

"různé povely zvládá v pohodě atd, ale jde o to, jak na něj, jakovým způsobem se toho dosáhne u takovýchto plemen"
by mě zajímalo, čemu říkáte "způsob"...jako co jiného, specifického vyžaduje jaké plemeno...?

Tak u seveřana, ale bude to u více plemen, jakmile na psa začnete tlačit, zvyšovat hlas a povel vyslovovat, nevím jak to popsat...prostě tvrdě, jako po vojáku, tak se zasekne, bude se tvářit otráveně nebo nervozně a je po cvičení. U nás to bylo spíš o ukecávání a o tom, aby to všechno byla spíše hra. Cvičili tam i NO, rotwajler, velký knírač...a na ty se prostě houklo: běž, ke mně, sedni, lehni, skoč a nevím co ještě a psi jeli. Kdybych já na psa takto houkla běž! tak stojí a civí na mne, proč po něm řvu, otočil by se na patě a šel si přechcat strom Teď už není štěně, tak ho splní, i když zvýším hlas, podle toho pozná, že je to vážné a i tak to myslím, ale jako mlaďoch to nedával.

29.5.2017 18:44

Nejvíce mi imponují psi, kteří mají svojí hlavu, který povel promyslí a pak usoudí, zda je nutno vykonat nebo je to nesmysl...promiňte, ale např. lehat si za deště do bahna na povel je blbost, když to není nutnost, já bych si taky nelehla...jsem ráda, když pes pochopí, co je to lehni a nikdy pak nedávám povel zbytečně, jen proto, abych viděla, jak mě pes poslechne...ale ne každýmu to vyhovuje, někdo je prostě pyšnej na to, že pes zalehne kdykoliv kamkoliv...
Nejvíce si cením přirozené inteligence, toho, že si pes umí sám poradit, situaci vyřešit a když se řídí instinkty...prostě když pes nespoléhá na to, co mu řeknu já, ale přemýšlí sám...samozřejmě nějaká základní ovladatelnost být musí, ale s rozumným psem se dá na spoustě věcí domluvit...

29.5.2017 19:22
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nejvíce mi imponují psi, kteří mají svojí hlavu, který povel promyslí a pak usoudí, zda je nutno vykonat nebo je to nesmysl...promiňte, ale např. lehat si za deště do bahna na povel je blbost, když to není nutnost, já bych si taky nelehla...jsem ráda, když pes pochopí, co je to lehni a nikdy pak nedávám povel zbytečně, jen proto, abych viděla, jak mě pes poslechne...ale ne každýmu to vyhovuje, někdo je prostě pyšnej na to, že pes zalehne kdykoliv kamkoliv...
Nejvíce si cením přirozené inteligence, toho, že si pes umí sám poradit, situaci vyřešit a když se řídí instinkty...prostě když pes nespoléhá na to, co mu řeknu já, ale přemýšlí sám...samozřejmě nějaká základní ovladatelnost být musí, ale s rozumným psem se dá na spoustě věcí domluvit...

Tak, hezky jste to napsala Já už mám, po 10 letech života, víceméně jen v zahradě a se psy, tak nízkou vyjadřovací schopnost, že si vážně někdy připadám jak dem.nt Když se mne někdo na něco zeptá, a já nemůžu najít ta správná slova, už odpovídám: a nechcete to raděj vyštěkat? To mi jde líp...

29.5.2017 20:27

"prostě když pes nespoléhá na to, co mu řeknu já, ale přemýšlí sám...samozřejmě nějaká základní ovladatelnost být musí, ale s rozumným psem se dá na spoustě věcí domluvit..."

asi uz chapu proc je tady tolika rozporu kolem vycviku, vychovy.

proc tohle musi byt bud-a nebo?
bud je pes samorost, co si resi vse sam ( a dobre - nekdy obcas teda i poslechne smajlík - nebo je to "loutka s na cvicaku vymytym mozkem"

vsak zivot neni cerno bily. on je hlavne sedivy smajlík

neberte tomu psovi zakladni vlastnost, proc je vlastne mame...
Je nesmirne prizpusobivy a umi rozlisovat situace.
vi, kdy ma byt samostatny a kdy se mu vyplati ( ani psovi, ne cloveku) - poslouchat na myslenku...

29.5.2017 20:56

Já třebas o mým psovi veřejně hlásám, že není příliš bystrý. Prostě některý věci mu trvá pochopit dýl, než některým jiným psům. A některý věci jsou úplně mimo jeho chápání, třeba majetnická agrese. Je to v mnoha směrech dost praktický. Nemusím se například bát, že by si někdy otevřel dveře.
Ale jinak je to normální cvičitelnej pes, má v životě jasný cíl, jasně rozeznatelnou povahu, a každý jeho počin má v jeho myšlení velmi dobrý důvod.

Pro některýho psa má obrovskej smysl obíhat stádo, jinej vidí podstatu života v stopování, další bude dělat všechno, co uvidí v pánových očích, atd.. A každej z nich je právě tak chytrej na to, aby ten svůj život mohl prožít co nejlíp. Já na měření inteligence nevěřím ani u lidí :).

Voříšek můj milovaný

29.5.2017 21:08
Voříšek můj milovaný

XXX.XXX.193.32

Jednoznačně vořech (množící se jak sám uzná za vhodné), kde rodiče byly vždy kvalitně živeni (tedy nejlépe žádné granule, i kdyby měli dostávat zbytky) a to po několik generací zpět.

Asi vás naštvu, ale takový pes má ty nejlepší předpoklady, i když ani tak to nebude platit pro většinu takových psů (a ne jen díky té stravě, není zbytek jako zbytek).

30.5.2017 06:54

"Tak u seveřana, ale bude to u více plemen, jakmile na psa začnete tlačit, zvyšovat hlas a povel vyslovovat, nevím jak to popsat..."
tak já myslela způsob - jakože "sedni" učím jinak NO a jinak pastevce...no neučím, vsjo je stejné...ono slušně se dá vycvičit každý pes včetně NO, spíš bych viděla jako specifikum NO (jako extrém), co prasáren člověku odpustí.

30.5.2017 12:01
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

"Tak u seveřana, ale bude to u více plemen, jakmile na psa začnete tlačit, zvyšovat hlas a povel vyslovovat, nevím jak to popsat..."
tak já myslela způsob - jakože "sedni" učím jinak NO a jinak pastevce...no neučím, vsjo je stejné...ono slušně se dá vycvičit každý pes včetně NO, spíš bych viděla jako specifikum NO (jako extrém), co prasáren člověku odpustí.

Však o tom víceméně celou dobu mluvíme, že to, co vám veme a odpustí NO či jiná pracovní plemena, roky šlechtěná na to, že práce s člověkem je to nej...vám neveme seveřan, nebo pastevec. Porovnávat jejich inteligenci je prostě blbost, protože jak píše keriton, každý tu svou využívá na něco jiného. Pracovní na to, aby se co nejvíc zavděčila svému člověku, ta naše na to, aby se měla co nejlíp

30.5.2017 12:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Voříšek můj milovaný napsal(a):
Jednoznačně vořech (množící se jak sám uzná za vhodné), kde rodiče byly vždy kvalitně živeni (tedy nejlépe žádné granule, i kdyby měli dostávat zbytky) a to po několik generací zpět.

Asi vás naštvu, ale takový pes má ty nejlepší předpoklady, i když ani tak to nebude platit pro většinu takových psů (a ne jen díky té stravě, není zbytek jako zbytek).

Sama mám psy s PP, ale celý život jsme měli vořechy, krmené zbytky a množící se dle libosti, jak popisujete. Takže s váma souhlasím. Akorát, že už ani na té vesnici to úplně nefunguje(jo, dostala se i sem televize a reklamy na ty nej granule ) takže zbytky už je krmený málokterý vořech a taky mají zákaz běhání za háravkama, jak se jim zamane

30.5.2017 12:36

"Porovnávat jejich inteligenci je prostě blbost, protože jak píše keriton, každý tu svou využívá na něco jiného"
tak pokud se budu držet úvodního příspěvku, tak je řeč pouze o inteligenci pracovní...

30.5.2017 20:22

Já jsem psa povel sedni nikdy neučila, přišla jsem k hotovému. Naučil se ho sám, když viděl, že za to ostatní dostávají pamlsky. Adaptivní inteligence extrémně vysoká.

30.5.2017 20:40

Já jsem psa povel sedni nikdy neučila, přišla jsem k hotovému. Naučil se ho sám, když viděl, že za to ostatní dostávají pamlsky. Adaptivní inteligence extrémně vysoká.

Ok. tak jak jste ho ucila behat ve vyst. kruhu? jinak nez jine plemeno?
o to slo...

notregistered

30.5.2017 21:53
notregistered

XXX.XXX.211.243

No na to si počkám, kterak ollie vyhlížela tu pravou konstelaci hvězd, aby se Onassis Casanova Superbia rozběhl požadovaným směrem smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík