Ahoj chci se zeptat jak se získá pravý respekt a důvěra psa? Já jsem zastánce toho že obojí přijde s láskou a milovanou výchovou.. Ptám se proto že mám 9 měsíční štěně labradora strašně ji zbožnuju udělá pro mě první a poslední ráda se učí nové povely kousky hrajeme si a furt máme výchovu hrou a vyhovuje nám to nemám jediný důvod proč pochybovat o tom že mě nerespektuje a nedůvěřuje. Ale ted se do mě začal skrz mou výchovu navážet přítele bratr že je čuba rozmazlená že musí respektovat jenom chlapa že neexistuje aby respektovala a brala za pána mě a že se respekt musí u psa, vymlátit, a tuhle výchovu se snaží nacpat do hlavy mému příteli (díky bohu ho neposlouchá a výchovu stále nechává na mě) já tu jeho metodu úplně nesnáším a příčí se mi to jen slyšet snad jsem svou otázku popsala dobře a nebudete mě za něco osočovat atd.. na čubu nedám dopustit a nedovolím aby ji někdo ublížil ! a pak bych jen chtěla radu zda je náká možnost jí odnaučit hrabat a likvidovat stromky kytky atd..? to si myslím že nejde že je to štěně a musí z toho zkrátka vyrůst jestli se pletu prosím opravte mě... děkují moc za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Čí je to pes?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nudí se, proto hrabe.
barusak95
napsal(a):
Ahoj chci se zeptat jak se získá pravý respekt a důvěra psa? Já jsem zastánce toho že obojí přijde s láskou a milovanou výchovou.. Ptám se proto že mám 9 měsíční štěně labradora strašně ji zbožnuju udělá pro mě první a poslední ráda se učí nové povely kousky hrajeme si a furt máme výchovu hrou a vyhovuje nám to nemám jediný důvod proč pochybovat o tom že mě nerespektuje a nedůvěřuje. Ale ted se do mě začal skrz mou výchovu navážet přítele bratr že je čuba rozmazlená že musí respektovat jenom chlapa že neexistuje aby respektovala a brala za pána mě a že se respekt musí u psa, vymlátit, a tuhle výchovu se snaží nacpat do hlavy mému příteli (díky bohu ho neposlouchá a výchovu stále nechává na mě) já tu jeho metodu úplně nesnáším a příčí se mi to jen slyšet snad jsem svou otázku popsala dobře a nebudete mě za něco osočovat atd.. na čubu nedám dopustit a nedovolím aby ji někdo ublížil ! a pak bych jen chtěla radu zda je náká možnost jí odnaučit hrabat a likvidovat stromky kytky atd..? to si myslím že nejde že je to štěně a musí z toho zkrátka vyrůst jestli se pletu prosím opravte mě... děkují moc za odpovědi.
Jeslti je to váš pes, tak bratra pošlete hodně hluboko do tmy a já bych šla ještě dál - dala mu najevo, že u vás není vítán. Hrabání - hračky pověšené na stromě, hračky na kutálení, hračky vydávajíí nějaké zvuky při hraní a tak.
Jak se získá PRAVÝ respek a důvěra? To je právě to... ne bitím. Bitím získáte tak akorát to, že pes buď udělá, co chcete proto, že se vás bojí, nebo ho v horším případě zničíte tak, že začne vyjíždět.
To, co opravdu funguje je v člověku a jeho schopnosti komunikace se psem. Buď to v sobě máte, nebo ne... Ti, co v sobě tu schopnost nemají přirozeně, se pak často uchylují k tomu, že ten respekt musí do psa "namlátit", protože na všechno ostatní jsou prostě neschopní. Soudě z toho, co tu píšete, jeví se mi bratr vašeho přítele jako řádný hovado. Neposlouchejte ho, řiďte se vlastní hlavou.
Jste snad se svým přítelem, který nejspíš bude rozumný člověk, ne s jeho bratrem. Poslala bych ho do háje. Nejlíp, aby mu ty jeho zažitý nesmysly z hlavy taky někdo vymlátil.
Edit: k hrabání - Víc ji zaměstnejte, ať se nenudí. Ničí zahradu, protože neví, do čeho píchnout.

rapotacka11
napsal(a):
- je náká možnost jí odnaučit hrabat a likvidovat stromky kytky atd..?
""""""""""""""""""""""""""""
NE.
Ale ano. Jedno z našich štěňat šlo z paneláku do zahrádky. V březnu ( tenkrát ). S jarem chodily od majitelky zoufalé zprávy, rajtuje, hrabe a je mu jedno kde. Začala ho vytrvale učit "na travičku". Chvíli byl problém "travička" a vyrašená cibule. Do léta docílila toho, že záhonky spořádaně obcházel a byl to nejhodnější pejsek. ( Už je i s brášky ve psím nebi ).
scylla
napsal(a):
Kdo na něj bude ty zákazy štěkat, když u toho nikdo nebude.
Tak jako naučíme psa si nevšímat např. drůbeže, princip je ůplně stejnej
když ví, že s pipinama se "nehraje", tak s nima může být i sám a prostě si s nima nehraje
pes není blbej, když pochopí, že se v bytě nekálí, stejně dobře pochopí, že na zahradě se nehrabe a na poli klidně jo
chce to jen laskavou DŮSLEDNOST, ostatně jako ve všem...

barusak95
napsal(a):
Přečetla jsem si to celé. A tak jedna rada, sice mimo téma, ale za to ze života. Vím, že bratr je bratr, ale zkuste svého přítele držet od bratra trochu dál - nenápadně. Jeho rady by se nemusely týkat jen psa.
Molly25

XXX.XXX.2.1
Bratr ať se vám do toho bez prominutí nese*e... Zbožňuju takové chytráky. Jeho pes to není, kašlete na něj. Z jeho řečí si nedělejte vrásky.
Přítele bych nedoporučovala držet od bratra dál, pak by z toho mohlo vyjít "Přítelkyně nebo bratr?" Pokud je *švagr* takový hajzlík, může se motat i do jiných věci, než je váš pejsek.
Moc děkuji za odpovědi rady a typy jeho bratra nemusím kort když je opitý tak si nevidí do pusy a tudíž i nezná sílu tak od něj držím čubu dál a hájim ji i sebe at se mu to líbí nebo ne nebojím se ho a svůj názor mu dávám najevo díky takovým lidem jako je on mám doma už zkaženého koně který bohužel poznal asi stejnou výchovu jako má přítele bratr u psa a proto vím že tělesné tresty nic nevyřeší jen přidělají potíže a nikam to nevede... nechci aby mě čuba poslouchala protože se mě bojí ale protože chce a ví že je to správné u koní mám výchovu cukr a bič stejnou používám i u psa ( tím bič si prosím nevyložte že ji biju tak to není dostala na zadek párkrát a to opravdu jen ve chvíli kdy si to opravdu zasloužila ) bohužel ze začátku mi každý řikal že za díry kytky atd.. má dostat na zadek tak jsem to párkrát zkusila a díry jen na truc přibývaly a nikam to nevedlo nemám srdce ji tím to stylem trestat a příčí se mi to zjistila jsem že díry postupně mizí od chvíle co za ně dostane slovní pokárání a žádná hra ani mazlení ( náš druh trestu - když něco provede ukážu na to řeknu fuj ošklivá holka to nesmíš ona ví že to dělat neměla a víc se sní v tu chvíli nebavím a, ignoruju ji, i když se snaží o mou pozornost aby odčinila své chování když něco provede správně hraju si sni hodně chválim kombinuji s pamlsky a je to mnohem lepší ) moc děkuji za rady jak ji zabavit zkusím to a snad dojdeme do fáze že zahrada bude nedotčená.. jinak zahradu máme obrovskou místa tu má dost má neustálou volnost a stále se ji věnuji.
Molly25

XXX.XXX.2.1
A co na jeho názory říká váš přítel?
barusak95
napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi rady a typy jeho bratra nemusím kort když je opitý tak si nevidí do pusy a tudíž i nezná sílu tak od něj držím čubu dál a hájim ji i sebe at se mu to líbí nebo ne nebojím se ho a svůj názor mu dávám najevo díky takovým lidem jako je on mám doma už zkaženého koně který bohužel poznal asi stejnou výchovu jako má přítele bratr u psa a proto vím že tělesné tresty nic nevyřeší jen přidělají potíže a nikam to nevede... nechci aby mě čuba poslouchala protože se mě bojí ale protože chce a ví že je to správné u koní mám výchovu cukr a bič stejnou používám i u psa ( tím bič si prosím nevyložte že ji biju tak to není dostala na zadek párkrát a to opravdu jen ve chvíli kdy si to opravdu zasloužila ) bohužel ze začátku mi každý řikal že za díry kytky atd.. má dostat na zadek tak jsem to párkrát zkusila a díry jen na truc přibývaly a nikam to nevedlo nemám srdce ji tím to stylem trestat a příčí se mi to zjistila jsem že díry postupně mizí od chvíle co za ně dostane slovní pokárání a žádná hra ani mazlení ( náš druh trestu - když něco provede ukážu na to řeknu fuj ošklivá holka to nesmíš ona ví že to dělat neměla a víc se sní v tu chvíli nebavím a, ignoruju ji, i když se snaží o mou pozornost aby odčinila své chování když něco provede správně hraju si sni hodně chválim kombinuji s pamlsky a je to mnohem lepší ) moc děkuji za rady jak ji zabavit zkusím to a snad dojdeme do fáze že zahrada bude nedotčená.. jinak zahradu máme obrovskou místa tu má dost má neustálou volnost a stále se ji věnuji.
bohužel ze začátku mi každý řikal že za díry kytky atd.. má dostat na zadek tak jsem to párkrát zkusila a díry jen na truc přibývaly a nikam to nevedlo nemám srdce ji tím to stylem trestat a příčí se mi to zjistila jsem že díry postupně mizí od chvíle co za ně dostane slovní pokárání a žádná hra ani mazlení ( náš druh trestu - když něco provede ukážu na to řeknu fuj ošklivá holka to nesmíš ona ví že to dělat neměla a víc se sní v tu chvíli nebavím a, ignoruju ji, i když se snaží o mou pozornost aby odčinila své chování když něco provede správně hraju si sni hodně chválim kombinuji s pamlsky a je to mnohem lepší
řekla bych, že tohle je blbost. Pes nedělá nic na truc, ona opravdu nehrabe na truc, nejspíš se jen nudí. A jestli to dobře chápu, tak trest v podobě slovního pokárání a ignorování přišel ve chvíli kdy jste našla vyhrabanou díru? To je také špatně, to pak pes neví za co je trestán. Ano on se pak chová tak, že to vypadá, že se cítí provinile, ale on pouze ví, že se zlobíte a neví proč.
Jak už psal někdo výše, pokud bude na zahradě čuba sama tak bych jí tam dala nějaké hračky - zavěsit něco na strom ať si to může tahat, nebo třeba nějaký kong naplněný pamlsky, cokoli. A ještě jestli můžu doporučit - dávala bych jí to tam jen po dobu, co tam bude sama, nenechávala bych jí to tam pořád, to by jí pak mohlo omrzet. A možná bych zkusila někde vyčkávat než začne hrabat, pak přímo v tu chvíli kdy hrabe dát najevo, že se vám to nelíbí a nabídnout právě třeba tu jinou hračku, kterou tam bude mít a za tu chválit.

barusak95
napsal(a):
Žádný pes se nemlátí a citlivý pes jako je labrador ten už se vůbec nemlátí. Tohle plemeno pro svého pána vypustí duši, mají to vrozené. Ovšem musí vás milovat, musí vám věřit a to nedosáhnete násilím. Jsou to citliví, chápaví psi ze kterými se dají dělat doslova zázraky, ale ne násilím a ne tvrdostí. Jinak to že hrabe stromky apod. je to prostě labrador. Jsou to vytrvalí pracovní psi se spoustou energie, potřebuje jí nějak vybít. Odnaučí se to časem sama od sebe, když bude mít dostatek pohybu a zaměstnání. jsou inteligentní, nestačí jim jenom pohyb, potřebují u práce myslet. Když spolu budete pracovat, bude vás milovat a respektovat. A bratra pošlete do háje a držte od něj psa co nejdál.
barusak95
napsal(a):
Jak kdy to slovní pokárání většinou ji ale přistihnu při něčem co nemá dělat tak to ví za co to bylo a když najdeme díru co udělala v noci tak to nekáráme vím že to nevím že to udělala je opravdu užasná a věrná a milující hlavně je strašně chytrá opravdu přemýšlí nad vším co dělá.
Jo tak pokud ji přistihnete tak je to v pořádku. Ale možná místo té ignorace bych ji ukázala nějakou hračku nebo něco, co dělat může.
A jak jinak se jí věnujete? Labrador potřebuje zaměstnat i psychicky - pokud se nechcete věnovat přímo loveckému výcviku tak co zkusit alespoň nějaké stopy, pachové práce a tak?
Snažím se jí učit a procvičovat základní povely a když jdem v lese na procházku zkouším se skovávat aby mě hledala a různé blbůstky sní dělám (aportování) mám jí na zahradě za účelem hlídacího psa (spíš jako mazlíčka a člena rodiny poveli mi stačí jen základ žádné lovecké ambice nemám tudíž to nechci ani po ní) labradora jsme volily k vůly milující povaze k dětem které se nám už projevuje výborně.
barusak95
napsal(a):
Snažím se jí učit a procvičovat základní povely a když jdem v lese na procházku zkouším se skovávat aby mě hledala a různé blbůstky sní dělám (aportování) mám jí na zahradě za účelem hlídacího psa (spíš jako mazlíčka a člena rodiny poveli mi stačí jen základ žádné lovecké ambice nemám tudíž to nechci ani po ní) labradora jsme volily k vůly milující povaze k dětem které se nám už projevuje výborně.
Ano, vám to stačí. Tomu psovi zřejmě ne ;-). Labrador není hlídač, a není to většinou ani pes, kterému stačí prostě být na zahradě a občas jít na procházku. Milující povahu k dětem má troufám si říct každý pes, kterého k tomu od štěněte vedeme.

barusak95
napsal(a):
Labrador má rád děti, má rád celou svojí rodinu ale hlavně je to pes který má rád práci. Bohužel není štastný jen v roli domácího mazlíka na zahradě. Jak už vám tady psali, děti má rád snad každý pes když se k němu chovají hezky.Labradoři byli vyšlechtěni pro práci.Aby byli spokojení potřebují zaměstnat. Pokud jim odpovídající činnost nedáte, zabaví se sami, právě demolicí domu a zahrady. Nejsou to hlídači, na hlídání jste měli volit jiné plemeno. Jsou vysoce společenští a hodně vázaní na lidskou společnost. Na zahradě se o samotě nudí. Schovávat se aby vás hledala a nevím co si mám představit pod pojmem aportování, jestli aport jako takový a nebo pouhé házení hračky / to jí opravdu nestačí / Pokud nemáte přímo lovecké ambice tak se zkuste podívat třeba na dummy trial, aby jste viděla co dokáže labrador a co tihle psi k životu potřebují
barusak95
napsal(a):
Vy jí nebijete, ale na zadek dostala, když si to zasloužila - takže jí bijete. Pes si bití nezaslouží nikdy a už vůbec ne nesrozumitelné tresty za něco, u čeho jste jí nechytila. Fenka se nesnaží nic odčinit, jen je submisivní povahy a snaží se vás si udobřit, ale s pochopením, za co byla tak tvrdě trestána to nemá co do činění. Začněte se k ní chovat slušně a srozumitelně a bude lépe.
Já jsem psala že na zadek dostala na začátku a od té doby už né chovám se k ní slušně a nebiju ji je mi líto že jsem bohužel udělala tuto chybu na začátku a mrzí mě to jinak děkuji za různé rady a typi jak si sní lépe porozumět určitě na tom zapracuji a pokusím se najít druh práce kterým ji zaměstnám a zlepší tak náš vztah na vyší úroven než je ted.
barusak95
napsal(a):
Já jsem psala že na zadek dostala na začátku a od té doby už né chovám se k ní slušně a nebiju ji je mi líto že jsem bohužel udělala tuto chybu na začátku a mrzí mě to jinak děkuji za různé rady a typi jak si sní lépe porozumět určitě na tom zapracuji a pokusím se najít druh práce kterým ji zaměstnám a zlepší tak náš vztah na vyší úroven než je ted.
. Věřte, že čím více se jí budete aktivně věnovat, tím více se na vás naváže a váš vztah bude lepší . Když už si někdo pořídí pracovní lovecké plemenu a loveckému výcviku se nechce věnovat, bylo by dobré najít nějakou alternativu a způsob, jak psa zaměstnat. Držím palce a určitě dejte časem vědět, jak jste postoupily

barusak95
napsal(a):
Nemusíte mít nutně zvěř, stačí obyčejný tenisák. Tohle je adekvátní zábava pro labradora, pokud jí třeba tohle poskytnete tak lovečinu dělat nemusí https://www.youtube.com/watch?v=yDm7m4397Fc.
marcelaamax
napsal(a):
. Věřte, že čím více se jí budete aktivně věnovat, tím více se na vás naváže a váš vztah bude lepší . Když už si někdo pořídí pracovní lovecké plemenu a loveckému výcviku se nechce věnovat, bylo by dobré najít nějakou alternativu a způsob, jak psa zaměstnat. Držím palce a určitě dejte časem vědět, jak jste postoupily
Jojo určitě se pokusím ji najít nějaký jiný způsob jak ji zabavit tu chytrou hlavičku a zároven ji to naplní její touhy moc děkuji
napsal(a):
Nemusíte mít nutně zvěř, stačí obyčejný tenisák. Tohle je adekvátní zábava pro labradora, pokud jí třeba tohle poskytnete tak lovečinu dělat nemusí https://www.youtube.com/watch?v=yDm7m4397Fc.
Přesně takhle nák si sní také hraji jen na kratší vzdálenost než je tato a baví ji to děkuji za tip použít pálku to mě nenapadlo alespon budeme moct si takhle, hrát, na větším prostranství a ona bude více zabavená opravdu děkuji
napsal(a):
To je super, Barney miluje hledání balónu, někdy mě přijde, že naschvál nekouka, kam letí, aby mohl hledat. Jen to, aby nevybehnul, musím ho stále aspoň malíčkem přidržovat, protože když nejsem k němu nakloněna a nemám tam tu ruku, i když ho ani nedržím, tak vyběhne, tak to musíme dopilovat.
Nemáte tam ještě něco? :).

Andrýsek3
napsal(a):
To je super, Barney miluje hledání balónu, někdy mě přijde, že naschvál nekouka, kam letí, aby mohl hledat. Jen to, aby nevybehnul, musím ho stále aspoň malíčkem přidržovat, protože když nejsem k němu nakloněna a nemám tam tu ruku, i když ho ani nedržím, tak vyběhne, tak to musíme dopilovat.
Nemáte tam ještě něco? :).
Na youtube je toho spousta. Labradoři mají schopnost zapamatovat si místo dopadu, takže se s nimi třeba cvičí tak že se nechají dívat kam zvěř /aport/ spadne, poté se s nimi udělá jiná disciplina a následně se vyšlou pro aport, třeba. Pak jak píšete že se nedívá, cvičte tak úmyslně, otočte ho at nevidí, hodte mu aport a následně ho vypustte proti větru, at hledá nosem ne očima. Dají se koupit pachy zvěře, kterými aporty napachujete, poté můžete cvičit v terénu, i ve vodě. Postupně mu můžete dát víc aportů a navádět ho do směrů.S tímhle napachovaným aportem mu můžete dělat stopy apod. Trénujte ovladatelnost na píštalku, zastavení, směry apod. Tím mu částečně můžete nahradit loveckou práci, ono je vcelku jedno jestli hledá zvěř nebo napachovaný dummy, jeho posláním je prostě najít a přinést, to mají vrozené a pro to byli vyšlechtěni. Takže koukněte na různá videa, Najděte vhodná místa kde budete moct cvičit a s chutí do toho, jen doporučuji v rámci bezpečnosti vašeho psa a ohleduplnosti k přírodě a ke zvěři, dovolit se třeba místního mysliveckého združení kde můžu výcvik provádět aniž by to někomu vadilo.