Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2017 20:37
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nu tak že je na světe nespravedlnost, to asi víme. Inu stalo se to, že RR vybíraný z toho nej, nej chovu, jistě PéPé že ehm, to je přece to nejdůležitější, pořízený za nemalý peníz 25 tis., dnes v jeho věku rok a půl, diagnostikováno DKK. A že jako hodně. Majitelka mu dávala jen to nej, krmen barfem, jako štěně dostal co mohl a měl a kde je teď ten pes? V prdeli! No je z toho špatná. Bylo ji navrženo, umělý kloub. S úspěchem nejistým. No co už mu teď může pomoci. Bude se to udržovat tak, aby prostě žil tak, aby netrpěl. No bohužel celý svůj život.
Takže i to je realita vážení. Pépé, testy na klouby rodičů, nula na nulu. Jeho brácha prý výstavní kus. On má smůlu. Je to přešlechtěné a zdegenerované. Napříč plemeny. Chudák pes. Už si moc nezaběhá a nepolítá. A taky nesnáší vodu a plavání by mu prospívalo. Škoda no. Takže terapie a návštěvy ortopeda, není co závidět.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2017 21:12

...Je to přešlechtěné a zdegenerované...

Jo DKK je geneticky podmíněná, ale musí se počítat i s tím vlivem prostředí...proto jeden jí má jiný nemá-zjednodušeně -stejný genetická výbava, ale každý štěně vyrůstá v jiném prostředí s jinýma podmínkama, otázka je, jak by to dopadlo, kdyby štěňata byla vychována u chovatele...ve stejných podmínkách.

2.2.2017 21:22
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Pravda. Mě se vždy líbil. Rostl dobře, znám ho vlastně od malička. Pohyboval se dobře, i když jejich pohyb se mi prostě nelíbí. Styl chůze a běh. Ale to je tím, že jsem zahleděný do jiného plemene. Ale vypadal vždy dobře. Je a byl vždy ani ne hubený a hlavně ani ne přežraný. Hodně se a pěkně osvalil. Ale kdysi jsem si všimnul, že jednu zadní nohu má silnější. Více osvalenou. Ale nic mě nenapadlo a třebas jsem se jen špatně podíval. Ale dnes jsem to viděl. Držel jsem ho při rtg a jak byl natažený, tak jsem to viděl. No a pak smímky a bác. Kupodivu by se ani na to nepřišlo. Ale v pátek na něj skočil jeho psí kamarád, staford, zezadu a od té chvíle začal chodit na třech a ulevovat si na zátěž té nohy. Jasně ho to píchlo a už to nedal a bolelo ho to. No a bác. Dnes diag a je to špatné. Bylo to smutné. Pes tam spí, natažený a pak se podíváte a hmmm. Nic moc pohled. No ač není můj, člověk je z toho špatný i tak.

2.2.2017 21:34
shavoid

XXX.XXX.64.24

Pépé neznamená automaticky zdravého psa, pépé tvoří jen předpoklad. Stejně tak si tvoříte předpoklad pro vysněnou práci studiem vysoké školy a nakonec solíte hranolky v mekáči. Ač to pro některé je zhovadilost mě se dokonce líbí chovatelské záměry am. stanice On target´s, kde cíleně kříží psy různých plemen - pominu-li, že důvod takového křížení je fantizace flyballem.

2.2.2017 21:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...Je to přešlechtěné a zdegenerované...

Jo DKK je geneticky podmíněná, ale musí se počítat i s tím vlivem prostředí...proto jeden jí má jiný nemá-zjednodušeně -stejný genetická výbava, ale každý štěně vyrůstá v jiném prostředí s jinýma podmínkama, otázka je, jak by to dopadlo, kdyby štěňata byla vychována u chovatele...ve stejných podmínkách.

Nemáte pravdu, nesouvisí to s prostředím, přečtěte si o tom něco (seriózního).

2.2.2017 21:40

Hm, ono někdy míň je víc... každý chce pro to svoje zviřátko to nej, ale pro růst mladého organismu to nej být nemusí.
Já s tím mám taky problém, nedejte tomu, když mu to tak chutná...

2.2.2017 21:42
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

shavoid napsal(a):
Pépé neznamená automaticky zdravého psa, pépé tvoří jen předpoklad. Stejně tak si tvoříte předpoklad pro vysněnou práci studiem vysoké školy a nakonec solíte hranolky v mekáči. Ač to pro některé je zhovadilost mě se dokonce líbí chovatelské záměry am. stanice On target´s, kde cíleně kříží psy různých plemen - pominu-li, že důvod takového křížení je fantizace flyballem.

Chápu a řešilo se to tady tisíckrát. Papíry ano, či ne a genetika a testy na všecko a atd. Já na to mám svůj názor a nezměním jej. Ale také nikdy nebudu psy chovat, tedy množit dál. Lidé, co to dělají mají můj respekt, z jisté časti a pohledu. Ale jsem realista a prachy hýbou světem, byť je jejich činnost ušlechtilá. A nehodlám tady otevírat diskuzi, že to je vlastně z lásky a zadarmo. Nic. Dobré. Je mi ho líto. Pesana. Je to krasavec a jen ať se mu daří a funguje štastně. Má na to právo.

2.2.2017 21:44
conie

XXX.XXX.206.202

Snad nechcete tvrdit, že DKK je věc jen a jen dědičnosti? Naopak dnes existuje dost zastánců názoru, že lze dědit dispozici k onemocnění, ale velký vliv má právě výživa a péče v době růstu až dospělosti. Vhodná výživa s obsahem vitamínů a minerálů, nepřetěžování pohybového aparátu, ale zároveň přiměřená zátěž vedoucí k dobrému osvalení, to vše má svůj vliv.

2.2.2017 21:48
Dasvo

XXX.XXX.83.28

conie napsal(a):
Snad nechcete tvrdit, že DKK je věc jen a jen dědičnosti? Naopak dnes existuje dost zastánců názoru, že lze dědit dispozici k onemocnění, ale velký vliv má právě výživa a péče v době růstu až dospělosti. Vhodná výživa s obsahem vitamínů a minerálů, nepřetěžování pohybového aparátu, ale zároveň přiměřená zátěž vedoucí k dobrému osvalení, to vše má svůj vliv.

Přesně tak.
dědičnost u DKK udávají různé seriózní studie mezi 30 a 80 %! Takže tady může být skutečně zásadní vliv majitele. A mimochodem, blbě krmit BARFem je horší než dobře granulema. (A to jsem zastánce přirozené stravy!).

2.2.2017 21:55

Najděte mi tedy seriozní zdroj, kde se uvádí, že výživa štěňat není vnější vliv prostředí na genotyp, který se pak projeví například překotným růstem, obezitou, nutriční disbalancí...

2.2.2017 21:55
shavoid

XXX.XXX.64.24

Aliens_II napsal(a):
Chápu a řešilo se to tady tisíckrát. Papíry ano, či ne a genetika a testy na všecko a atd. Já na to mám svůj názor a nezměním jej. Ale také nikdy nebudu psy chovat, tedy množit dál. Lidé, co to dělají mají můj respekt, z jisté časti a pohledu. Ale jsem realista a prachy hýbou světem, byť je jejich činnost ušlechtilá. A nehodlám tady otevírat diskuzi, že to je vlastně z lásky a zadarmo. Nic. Dobré. Je mi ho líto. Pesana. Je to krasavec a jen ať se mu daří a funguje štastně. Má na to právo.

Taky mi ho je líto. Mě u šeltie nedopadla genetika a bojím se, ať mi v pozdějším věku neoslepne, nebo mu nepraskne cévka i když byl v sedmi týdnech geneticky ok.
Psů je moc, i těch papírových. Nemyslím si, že každý chovný pes či fena s PP jsou tak obrovským a nepostradatelným nutným článkem v daném plemeni. Já nikdy chovat nechtěla, neuměla bych to.

2.2.2017 22:05
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

shavoid napsal(a):
Taky mi ho je líto. Mě u šeltie nedopadla genetika a bojím se, ať mi v pozdějším věku neoslepne, nebo mu nepraskne cévka i když byl v sedmi týdnech geneticky ok.
Psů je moc, i těch papírových. Nemyslím si, že každý chovný pes či fena s PP jsou tak obrovským a nepostradatelným nutným článkem v daném plemeni. Já nikdy chovat nechtěla, neuměla bych to.

Je to jednoduchá rovnice. Co je žádáno, rychle se množí a množství poráží kvalitu. Co žádáno není, není módní a in, zachraňuje se. Kvalitou. Co žádáno je, ještě upravíme. Přihodíme tomu kratší nohy, více zploštělou tlamu a olééé, máme další plémě. Atd. No když se zjistí, že se často objevuje slepota, klouby, srdce, hluchota a kdo ví co ještě? Testujme. Rentgenujme. Musíme! No a co je nejhorší a největší zrůdnost? Plemeno se po x letech zkřivilo? Padá mu zádel a sotva leze? Změňme pravidla a standard a je to.

2.2.2017 22:28
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

conie napsal(a):

Nejen to, velký vliv ná povrch na kterém se pes pohybuje. Je to zhruba 50% na 50%.

2.2.2017 22:29

shavoid napsal(a):

Jako DNA testy vyšly jinak v 7 týdnech a jinak v pozdějším věku?!
A u šeltií nejsou testy rodičů povinné? Co vím, tak klasika čistý/přenašeč/postižený.

2.2.2017 22:33
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

jahodapavel napsal(a):
Nejen to, velký vliv ná povrch na kterém se pes pohybuje. Je to zhruba 50% na 50%.

Jak toto ale chcete měřit. Kde se pohybuje a jak dlouho má být na dlažbě, na trávníku, na trvrdé zmrzlé zemi, ve vodě? A kdo nastaví ty mantinely a hranice? K čemu to je tedy ten pes? Koupím zdravého jedince po rodičích testovaných a zdravých. To má být člověk vědátor co se má a nemá dělat? Neblázněte. To je už za hranou smyslu mit psa.

2.2.2017 22:42

Aliens_II napsal(a):
Jak toto ale chcete měřit. Kde se pohybuje a jak dlouho má být na dlažbě, na trávníku, na trvrdé zmrzlé zemi, ve vodě? A kdo nastaví ty mantinely a hranice? K čemu to je tedy ten pes? Koupím zdravého jedince po rodičích testovaných a zdravých. To má být člověk vědátor co se má a nemá dělat? Neblázněte. To je už za hranou smyslu mit psa.

Hele kdyby to bylo s dědičností tak jednoduchý, tak žádný vady neřešíme. jenže jednoduše se dědí snad jen barvy a pak několik zcela konkrétních onemocnění, které jsou způsobené chybou jednoho konkrétního genu.

ono vtip je v tom, že ti zdraví a testovaní rodiče mohou být nosiči predispozice, akorát že oni zrovna na klouzavé podlaze neběhali a byli během růstu krmeni méně výživnou stravou, takže vyrostli pomaleji a tím pádem rentgeny jim vyšli jako zdravým psům. ale tu predispozici předávají svým potomkům a hupla, jakmile takového potomka narvete masem a necháte ho běhat na klouzavé podlaze, už u něj vypadají rentgeny jinak.

plus ono se to určitě nějak sčítá, nebude tam jeden konkrétní znak. ale já nevím predispozice A zděděná od otce plus predispozice B zděděná od matky, samo o sobě A ani B celkem nic nedělá, DKK je nula nebo třeba jedna, a potomek co zdědí A i B nebude mít kyčle skoro vůbec.

2.2.2017 22:54
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

No jistě, že tomu nejde odporovat. To jsou od Vás jasná fakta. Ale. Druhá strana té mince je. Jak to říci. Víra budoucího majitele, že se nic nestane i když se mohu snažit jakkoli. I když jsou šance aspoň ovlivnit určitou cestu vývoje toho psa, tím, čím ho krmit a kde se pochybovat a jak moc. Ruku na srdce. Kolik potencionálnich majitelů, kupců, takto uvažuje? A kolik chovatelů těch zájemců do nich drtí "pravidla", že dělají to nej pro vývoj toho psa? Řekněme po celý rok, či rok a půl.

3.2.2017 07:49

Takže co?...
Koupím psa...rodiče mají testy...nebo taky nemají, ale je na nich vidět, že s pohybovým aparátem nemají problém (např. teď nedávno se prodávali štěňata pastevců bez PP...nebo jak jsou zde psi bez PP označováni...štěňata "vořechů"...oba rodiče fungují bez problému u stádečka na velkém pozemku a to by asi s vysokým stupněm DKK nemohli, alespoň si to teda já myslim)
a když budu krmit rozumně, aby pes měl to, co potřebuje, ale aby růst nebyl moc překotný...přiměřený pohyb, doma máme koberce...tudíž neklouzavá podlaha...
Teoreticky by mi mělo vyrůst zvíře, které bude a teď mi promiňte ten výraz."plně funkční"

Tato diskuze mě tedy znovu utvrdila v tom, že je úplně jedno jestli koupím psa s PP nebo bez PP (např. vymazlenej odchov, rodiče pečlivě vybráni a dokonce mají testy) nebo křížence - rodiče bez problémů...a já to následně nepodělám krmením, pohybem, nevhodnými povrchy, tak by mělo být vše OK...

A teď jen taková poznámka...musím říct, že několik mých známých si v posledních letech pořídilo křížence...ne tedy cíleně, více méně náhoda, že když se rozhodli pořídit si psa, tak zrovna sousedi, známý, sousedi známých atd atd měli štěňata, tak se na ně jeli juknout a odjížděli s novým členem rodiny...ať už je to kavkazan x RR, RTW x NO, BSP x NO, německá doga x NO...tak všichni psi jsou na tom zdravotně výborně...
ano je to malý "vzorek psů"...ale chci říct, že všichni lidi, co znám a mají křížence (velkých plemen) mají pesany zdravé...a na druhé straně známý s NO-dysplazie, známý s labíkem-alergie, známý s dobrmanem- srdeční vada...všechno psi s PP.

3.2.2017 08:13

"rodiče mají testy...nebo taky nemají, ale je na nich vidět, že s pohybovým aparátem nemají problém "
ale houby...za prvé nezáleží jenom na rodičích, ale i na jejich a jejich rodičích a sourozencích (aby byla relevantní informace), a to u bPP nedostaneš.
A za druhé, on se nedědí stupeň, a můžu tě ujistit, že a např. u mého psa dvojkovou kyčel ve čtyřech letech fakt nepoznáš, a to je bych řekla, dost v zápřahu...a už by jeho potomstvu pravděpodobnost, že nebude mít kyčle OK, vzrostla...a pozor, jako štěně byl dlouho dlouho pouze dvourozměrný (neboli jenom dlouhý a vysoký, šířka nulanulanic), máme koberce, žádný schod, tempo růstu pomalé pokud srovnávám s prvním psem...
Za třetí, významně pravděpodobnost ovlivňují podmínky uchovnění, a ty si každý klub stanovuje sám.

A je ještě jeden aspekt u bPP - u "čistokrevných" kříženců (tím myslím kříženci různých plemen) bude fakt pravděpodobnost dědičných problémů daleko nižší, než u psa plemene bPP (tedy potomka neuchovněných rodičů téhož plemene).

3.2.2017 08:49

Ono celý chov čistokrevných psů tak jak ho známe je dlouhodobě neudržitelný. A jedná se o novodobou záležitost, první výstavy psů se začaly konat kdy, někdy na konci 19. století?

Jde o to, že předtím se stovky let chovali psi úplně jinak, a to na funkci a na práci. co nebylo funkční a nepracovalo se snědlo. a pokud se chovatel dostal k šikovnému psu, byť jiného "plemene", tak ho použil. ono současné problémy jsou dané dvěma věcmi: úzkou chovatelskou základnou, uzavřená plemenná kniha obsahující stovky jedinců je prostě problém, a selekcí především na vzhled, což je ta nejméně užitečná selekce co se zdraví týče a kombinaci s první věcí je to naprosto smrtící.

No a některé kluby s PP se s tím snaží bojovat aspoň nějakou selekcí na zdraví. Což se u jiných klubů tvrdit nedá. No a u bez PP je nějaká taková selekce nemožná, protože nelze dělat selekci bez dat.

3.2.2017 09:03

Tak tak...

a stovky let to taky nebyla ta Plemena a nechovalo se organizačně a organizovaně a tak masově a...

"No a některé kluby s PP se s tím snaží bojovat aspoň nějakou selekcí na zdraví"
i tady může být problémek, neb selekce musí být prováděna moudře, znale a profesionálně, neb a např. přísnou selekcí na jeden znak je lehké přivodit průšvih jiný...

3.2.2017 12:40

"rodiče mají testy...nebo taky nemají, ale je na nich vidět, že s pohybovým aparátem nemají problém "
ale houby...za prvé nezáleží jenom na rodičích, ale i na jejich a jejich rodičích a sourozencích (aby byla relevantní informace), a to u bPP nedostaneš.
A za druhé, on se nedědí stupeň, a můžu tě ujistit, že a např. u mého psa dvojkovou kyčel ve čtyřech letech fakt nepoznáš, a to je bych řekla, dost v zápřahu...a už by jeho potomstvu pravděpodobnost, že nebude mít kyčle OK, vzrostla...a pozor, jako štěně byl dlouho dlouho pouze dvourozměrný (neboli jenom dlouhý a vysoký, šířka nulanulanic), máme koberce, žádný schod, tempo růstu pomalé pokud srovnávám s prvním psem...
Za třetí, významně pravděpodobnost ovlivňují podmínky uchovnění, a ty si každý klub stanovuje sám.

A je ještě jeden aspekt u bPP - u "čistokrevných" kříženců (tím myslím kříženci různých plemen) bude fakt pravděpodobnost dědičných problémů daleko nižší, než u psa plemene bPP (tedy potomka neuchovněných rodičů téhož plemene).

Pes bez PP...rodiče s PP...(ti by tudíž měli být po rodičích, co jsou v pořádku)... neuchovnění, ale testovaní...když se zde bavíme jen o dysplazii...samozřejmě je pak víc aspektů, mohou "přenášet" i jiné vady, nemoci...nemusí být standardní povaha atd.
Nejsem zastánce odchovů psů bez PP...i když to bude velmi zodpovědný odchov...přijde mi to jako zbytečná produkce štěňat...ale děje se to u nás bohužel ve velkém...když nepočítám množky, tak standardní situace...máme krásnou psí holku, měla by mít alespoň jednou štěňata, tak jí najdeme ženicha a je to...

A s tím posledním odstavcem naprosto souhlasím, raději bych šla do křížence dvou čistokrevných psů, než do koupě "čistokrevného" psa bez PP...ostatně dva takové psy-křížence mám doma a naprostá spokojenost...

3.2.2017 13:07
shavoid

XXX.XXX.64.24

Jako DNA testy vyšly jinak v 7 týdnech a jinak v pozdějším věku?!
A u šeltií nejsou testy rodičů povinné? Co vím, tak klasika čistý/přenašeč/postižený.

Rodiče jsou testovaní - jsou oba DNA CEA carrier, tj. přenašeč. Mám tu čisté testy ze sedmi týdnů od Mvdr. Beránka z Ovy - tam je bez všech očních vad. Genetiku dělala chovatelka v Polsku, odtud mi přišlo, že je postižený jak na MDR, tak na CEA.

3.2.2017 16:11

"Pes bez PP...rodiče s PP...(ti by tudíž měli být po rodičích, co jsou v pořádku)... neuchovnění, ale testovaní.."
vzhledem k tomu, že zdravotní testy XY jsou povinné pro uchovnění, nelze předpokládat, že je běžně budou dělat majitelé psů, které nehodlají uchovnit. A za druhé je nutno předpokládat, že dotyční rodiče/rodič nebyli uchovněni právě pro existující vady/y.

3.2.2017 19:55

shavoid napsal(a):
Rodiče jsou testovaní - jsou oba DNA CEA carrier, tj. přenašeč. Mám tu čisté testy ze sedmi týdnů od Mvdr. Beránka z Ovy - tam je bez všech očních vad. Genetiku dělala chovatelka v Polsku, odtud mi přišlo, že je postižený jak na MDR, tak na CEA.

Aha, já tomu rozumněla, že jste DNA jste dělali dvakrát. Ale teď jsem z toho laň ještě víc. CEA se dědí autozomálně recesivně, tak se to dá dobře ohlídat. Nicméně při spojení dvou přenašečů je možnost, že se narodí nějaké to postižené štěně. To se v chovu BOM smí?

Není možné, že defekty se projeví až později než v 7 týdnech a že to Beránek neviděl?
Jinak je to tedy výletník, už obsáhne komplet celou republiku, koukám.

3.2.2017 20:07

Aha, já tomu rozumněla, že jste DNA jste dělali dvakrát. Ale teď jsem z toho laň ještě víc. CEA se dědí autozomálně recesivně, tak se to dá dobře ohlídat. Nicméně při spojení dvou přenašečů je možnost, že se narodí nějaké to postižené štěně. To se v chovu BOM smí?

Není možné, že defekty se projeví až později než v 7 týdnech a že to Beránek neviděl?
Jinak je to tedy výletník, už obsáhne komplet celou republiku, koukám.

Nejedná se o šeltii?

3.2.2017 20:25
shavoid

XXX.XXX.64.24

Ano, je to šeltie. Spojení dvou přenašečů je úplně normální. Většinou se narodí štěňata DNA normal, někdo má holt smůlu. Já byla blbá.. A omlouvám se, byl to Mvdr. Staňa, Beránek je z Pardubic. Ostatně je možné, že jedno ze dvou vyšetření je špatně - genetická laboratoř dělá chyby normálně. Ségra psa jde znovu na genetiku a stejně tak na kliniku, tak se uvidí.
Je to takhle - klinické vyšetření očí u veta dopadlo v těch sedmi týdnech dobře, posílali jsme ale i vzorek DNA a ten mi z Polska došel jako "affected", tudíž postižený. Sama jsem z toho jelen..

3.2.2017 20:45

Nejedná se o šeltii?

Jedná, zrovna jsem četla nějaký článek o BOM, tak to tam datluji jako mimoň. Asi jsem chlap, mutlitasking nezvládám.

to shavoid

Vím, že to s těmi sheltiemi není nejrůžovější, ale cíleně chovat s takovými možnými následky není košer. Nicméně držím palce, ať to nějak dopadne a v nejhorším případě má aspoň lehčí formu.

3.2.2017 21:28
Šarina

XXX.XXX.231.146

A to je možné, aby se ze spojení dvou přenašečů narodilo zdravé štěně? Není to tak, že polovina vrhu jsou přenašeči a polovina postižení?

3.2.2017 21:40

Šarina napsal(a):
A to je možné, aby se ze spojení dvou přenašečů narodilo zdravé štěně? Není to tak, že polovina vrhu jsou přenašeči a polovina postižení?

To záleží na typu dědičnosti dané nemoci.

většina chorob je ale autozomálně recesivní. přenašeč je zdravý heterozygot.

no a pokud označím zdravého jedince jako NN, nemocného jako nn a přenašeče jako Nn, pak

Nn x Nn
25% NN
50% Nn
25% nn.

zdravých bude stejně jako postižených,1/4.

3.2.2017 21:43
Šarina

XXX.XXX.231.146

To záleží na typu dědičnosti dané nemoci.

většina chorob je ale autozomálně recesivní. přenašeč je zdravý heterozygot.

no a pokud označím zdravého jedince jako NN, nemocného jako nn a přenašeče jako Nn, pak

Nn x Nn
25% NN
50% Nn
25% nn.

zdravých bude stejně jako postižených,1/4.

Děkuji, bodlinko.

3.2.2017 23:49

shavoid napsal(a):
Ano, je to šeltie. Spojení dvou přenašečů je úplně normální. Většinou se narodí štěňata DNA normal, někdo má holt smůlu. Já byla blbá.. A omlouvám se, byl to Mvdr. Staňa, Beránek je z Pardubic. Ostatně je možné, že jedno ze dvou vyšetření je špatně - genetická laboratoř dělá chyby normálně. Ségra psa jde znovu na genetiku a stejně tak na kliniku, tak se uvidí.
Je to takhle - klinické vyšetření očí u veta dopadlo v těch sedmi týdnech dobře, posílali jsme ale i vzorek DNA a ten mi z Polska došel jako "affected", tudíž postižený. Sama jsem z toho jelen..

Ještě otázka - laborka dělá chyby normálně? To jako fakt? Já mám sice testy u OFA, ale i tak to není dobrý pocit. U mnohých plemen by omyly mohly být v chovu fatální.

4.2.2017 08:47
ivulka2

XXX.XXX.155.174

DKK je docela složitě dědičná a i po zcela čistých rodičích muže být pes s postižením, pes dědí pouze vloho pro DKK a záleží na okolnostech zda se tato vloha projevía okolnosti hlavně při jednostranné těžší DKK jsou ve většině případu uraz což si málokterý majitel štěněte přizná a nebo i všimne.další faktor je krmení nadbytek krmení a hlavně bílkovin a energie v krmivu je též jeden z faktoru a stejně tak vyrovnané krmení není dobré-Pes jako šelma umí dorovnávat nedostatek živin na to má páky ale s nadbytkem si moc neumí poradit.

4.2.2017 13:04
balisek

XXX.XXX.3.125

shavoid napsal(a):

Nic ve zlém, ale co jste čekala? Pokud si pořizujete jedince po rodičích "carrier x carrier", tak si musíte být vědoma rizika 1:3, že Vaše štěně bude postižené. Klinické vyšetření v raném věku není průkazné, tudíž jste měla před koupí požadovat buď genetiku nebo se porozhlédnout jinde.

4.2.2017 16:34
shavoid

XXX.XXX.71.161

balisek napsal(a):
Nic ve zlém, ale co jste čekala? Pokud si pořizujete jedince po rodičích "carrier x carrier", tak si musíte být vědoma rizika 1:3, že Vaše štěně bude postižené. Klinické vyšetření v raném věku není průkazné, tudíž jste měla před koupí požadovat buď genetiku nebo se porozhlédnout jinde.

To mate samozrejme pravdu, ja si ani nestezuju, spis se zlobim jen sama na sebe. Resila jsem dost povahu a klouby, ktere ma vysetreno minim sheltii. Holt pouceni do priste.

4.2.2017 17:06

shavoid napsal(a):
To mate samozrejme pravdu, ja si ani nestezuju, spis se zlobim jen sama na sebe. Resila jsem dost povahu a klouby, ktere ma vysetreno minim sheltii. Holt pouceni do priste.

Možná by se mělo něco změnit, tohle už je zralé na podnět SVS pro týrání chovem - spojování dvou prokázaných přenašečů je protizákonné. A poradce chovu, který vydá krycí list, by mohl mít velký problém.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 23:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Ono celý chov čistokrevných psů tak jak ho známe je dlouhodobě neudržitelný. A jedná se o novodobou záležitost, první výstavy psů se začaly konat kdy, někdy na konci 19. století?

Jde o to, že předtím se stovky let chovali psi úplně jinak, a to na funkci a na práci. co nebylo funkční a nepracovalo se snědlo. a pokud se chovatel dostal k šikovnému psu, byť jiného "plemene", tak ho použil. ono současné problémy jsou dané dvěma věcmi: úzkou chovatelskou základnou, uzavřená plemenná kniha obsahující stovky jedinců je prostě problém, a selekcí především na vzhled, což je ta nejméně užitečná selekce co se zdraví týče a kombinaci s první věcí je to naprosto smrtící.

No a některé kluby s PP se s tím snaží bojovat aspoň nějakou selekcí na zdraví. Což se u jiných klubů tvrdit nedá. No a u bez PP je nějaká taková selekce nemožná, protože nelze dělat selekci bez dat.

Super příspěvek

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 23:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Možná by se mělo něco změnit, tohle už je zralé na podnět SVS pro týrání chovem - spojování dvou prokázaných přenašečů je protizákonné. A poradce chovu, který vydá krycí list, by mohl mít velký problém.

Myslím, že to, bohužel, protizákonné není. Týrání zvířat chovem není v ČR vlastně vůbec řešené. Kdyby bylo mělo by hodně plemen a chovatelských klubu hodně problémů.
Já jsem si předčasem také naběhla s těžce postiženou (CEA) krátkosrstou kolií. Ano, moje blbost, měla jsem si víc o tomto plemeni nastudovat, to jste mi zde již na ifauně vytmavili. Začala jsem se zajímat potom, chtěla jsem se o problému chovu kolií a i šeltií dozvědět víc.
A šokovalo mě to. Konkrétně to, že není nijak výjimečné spojovat dva přenašeče i když je jasné, že se narodí klinicky postižená štěňat. Osobně jsem mluvila s chovatelkou, která se rozhodovala o krycím psovi a mohla si vybrat jestli štěňata (některá) budou nemocná na CEA, nebo MDR1. Říkala mi (opravdu si nevymýšlím), že se asi rozhodne pro ta nemocná MDR1 a ke štěňatům bude novým majitelům dávat seznam léků, které se u nich nesmí používat. Seznam se bude podle nových poznatků aktualizovat.
Ať se na mě chovatelé těchto krásných a inteligentních plemen klidně zlobí, ale zdravotně jsou tato plemena v řiti. Když jsem si telefonovala s různými funkcionáři klubu, tak mi jednak řekli, že mají chov volný a tedy si každý spojuje jak chce a jednak kdyby se moc selektovalo na zdraví, tak není už co spojovat. Když jsem se otázala na možné importy bylo mi řečeno, že v Evropě je to všude stejné a lepší zdravotně to pro mají v USA, ale tam je kolie vzhledově jiná a prý ošklivá.
Škoda, velká škoda a moho dalších plemen si o něco podobného koleduje.

4.2.2017 23:46

Je to protizákonné. ČMKU to přímo řešit nemůže, odkazuje na SVS.

5.2.2017 01:25
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Dasvo napsal(a):
Přesně tak.
dědičnost u DKK udávají různé seriózní studie mezi 30 a 80 %! Takže tady může být skutečně zásadní vliv majitele. A mimochodem, blbě krmit BARFem je horší než dobře granulema. (A to jsem zastánce přirozené stravy!).

Jako laik se zeptám: jak se dá barfem blbě krmit?

5.2.2017 04:29

RomčaJelča napsal(a):
Jako laik se zeptám: jak se dá barfem blbě krmit?

Velmi jednoduše.

prostě špatně postavíte krmnou dávku a už se to veze.

5.2.2017 06:38
kiko

XXX.XXX.225.141

Nelze soudit podle jednoho štěněte z vrhu.Ono to tak někdy bývá, že holt na někoho ten černý Petr bohužel padne.A pokud se spojí více rizikových faktorů malér je na světě.Mám plemeno, které má vyšší riziko k rozvoji DKK. A zatím ťuk ťuk odchovy čisté a to je ani já ani majitelé zkrátla nedržíme.Od malička lítají po schodech, skáčou jako paka a prostě dělají všechno co by podle nás lidí neměli Krmím syrovým od prvních příkrmů, kloubní výživu taky nijak extra neřeším. Psiska lítají po loukách a pohyb jim nijak neomezuji (i když někdy se mi chce z těch psích kusů brečet ).Rozhodla jsem se jít trošku jinou cestou...na krytí nevybírám výstavní šampiony, ale spíše exteriérově průměrné, zato s dobrými věky v rodokmenu, zdravotně v pořádku (s již vyšetřenými potomky) a spíše starší psy.Ano, nebrázdíme výstavní kruhy, protože jezdit pro VD nemá význam, ale myslím že majitelům našich odchovů ani mě to vůbec nevadí a pohodový a ničím neomezovaný život našich miláčků je nade všechny tituly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík