Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2857293/nabizim-kryti-hovawartem/ Text zní:
Nabízím krytí hovawartem
Nabízím krytí hovawartem pro bezpapírová štěňata. Pes je čistokrevný s PP, barva černohnědá, pes má 3 roky, má zkoušky ZZO, BH. Je hodný k lidem i k dětem, hravý a mazlivý a hodně učenlivý. Pro více informací, fotky, nebo domluvu osobního setkání se psem pište na e-mail, prosím jen vážní zájemci.
Co s tím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co byste s tím jako chrěla dělat? Chce množit, tak holt může

JanaKostelec
napsal(a):
Tak je to pes s papíry, myslela jsem, že existuje nějaký závazek, jako nemnožit bezpapíráky, nebo tak něco. Jedná se o velké plemeno, zdravotní rizika atd.
A jak by to měl asi chovatel zjistit, že jde o jeho odchov? A navíc, ikdyby se to dověděl, a ve smlouvě ta věta o množení byla, tak je stejně nevymahatelná. A ještě k tomu pes není uchovněn, aby z toho měl majitel nějaký průser, takže smůla, dělat se nic nedá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Asi mu nevyšly RTG, a nemůže do PP chovu, tak chtějí obohatit aspoň ty, co prahnou po HW bez PP...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi mu nevyšly RTG, a nemůže do PP chovu, tak chtějí obohatit aspoň ty, co prahnou po HW bez PP...
Vypadá to tak

JanaKostelec
napsal(a):
Tak je to pes s papíry, myslela jsem, že existuje nějaký závazek, jako nemnožit bezpapíráky, nebo tak něco. Jedná se o velké plemeno, zdravotní rizika atd.
Kdyby byl pes uchovněný ( ale např. ke krytí nežádaný ), porušil by majitel pravděpodobně stanovy klubu. Většina klubů má produkci štěňat bez PP zapovězené. Jakékoliv krytí neuchovněným psem je věc majitele a také majitele feny, jestli o to některý bude stát.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proto se nad tím pozastavuji, pokud nevyšly RTG, je to fakty hnus množit dál. Také žádná zmínka o svodu. Na jedné straně plné útulky a na druhé straně toto.
Je plno lidí, kteří si koupí psa s PP, ale nedělají s ním zkoušky, nechodí po výstavách, natož na nějaká zdravotní vyšetření. Pak třeba i nabízí toho psa na krytí. Je možné, že kdyby majitelé vše absolvovali, tak ten pes by mohl být i chovným (ale možná také ne), takže je to tak 50:50, že pes nebude přenašeč nějakých vad - exteriérových nebo zdravotních.
Jestli s tím psem z inzerátu cvičí, má nějaké zkoušky, potom je více než s podivem, že s ním neabsolvovali i nějakou výstavu, příp. bonitaci, příp. nějaká zdravotní vyšetření (jestli to potřebuje hovawart do chovu - nevím). Prostě je hodně pravděpodobné, že s ním na nějaké výstavě, příp. veterinárním vyšetření byli a pes na výstavě neobstál, nebo mu nevyšla nějaká zdravotní vyšetření... takže pravděpodobnost, že nebude předávat tu svoji "vadu" je pravděpodobně i vyšší než 50 %.
Od určité doby jsem už hodně skeptická k inzerátům typu "prodám štěňata bez PP po rodičích s PP...", skoro bych řekla, že ti "rodiče s PP" jsou spíše přitěžující okolnost.
Nicméně pokud bude zájem o štěňata bez PP, nedá se s tím dělat vůbec nic. Trest může dopadnout jen na ty slušnější, tedy organizované - pokud někdo, kdo má chovného psa, nakryje nějakou nechovnou fenu. A protože i to se stává, tak je to zase o tom, že není žalobce...
To koňadra.Vaše úvaha je pravděpodobná, hovawart potřebuje k uchovnění svod mladých, výstavu, rentgeny, bonitaci. Svod mladých máme za sebou, jedná se jen o posouzení exterieru a to ještě mladého psa, a pár běžných věcí z poslušnosti. Nic náročného.Výstava jedna. Rozhodující je rentgen a pak následuje bonitace. No asi se s tím nedá dělat nic.

Ten pes zrentgenovaný není. Jak to vím? Projela jsem on-line databázi hovawartů. Je jen velmi málo jedinců mezi psy černými se znaky, kteří jsou tři roky staří, co mají vyfocené kyčle a nejsou zároveň uchovněni. žádný nemá majitele z ostravy.
napsal(a):
Ten pes zrentgenovaný není. Jak to vím? Projela jsem on-line databázi hovawartů. Je jen velmi málo jedinců mezi psy černými se znaky, kteří jsou tři roky staří, co mají vyfocené kyčle a nejsou zároveň uchovněni. žádný nemá majitele z ostravy.
Tak kdoví, co je v tom inzerátu pravdivé. Třeba ani nemá papíry. Vznesla jsem dotaz na howavart klub. Zda si někdo nepozná odchovance. Chápala bych, že se může přihodit nechtěné krytí, ale přímo takto inzerovat a nabízet se pro bezpapírová štěnda. Chjo.

JanaKostelec
napsal(a):
Tak kdoví, co je v tom inzerátu pravdivé. Třeba ani nemá papíry. Vznesla jsem dotaz na howavart klub. Zda si někdo nepozná odchovance. Chápala bych, že se může přihodit nechtěné krytí, ale přímo takto inzerovat a nabízet se pro bezpapírová štěnda. Chjo.
Třeba je to úplně jednoduché - nechce se mu uchovňovat kvůli nějakému imaginárnímu krytí, tak to zkouší takhle. Ne že bych s tím souhlasila.
JanaKostelec
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2857293/nabizim-kryti-hovawartem/ Text zní:
Nabízím krytí hovawartem
Nabízím krytí hovawartem pro bezpapírová štěňata. Pes je čistokrevný s PP, barva černohnědá, pes má 3 roky, má zkoušky ZZO, BH. Je hodný k lidem i k dětem, hravý a mazlivý a hodně učenlivý. Pro více informací, fotky, nebo domluvu osobního setkání se psem pište na e-mail, prosím jen vážní zájemci.
Co s tím?
A proč ne. Když si spočítám, kolik mne stála chovnost psa a s tím spojené náklady na to, aby měl 1 krytí, už bych to nikdy neudělal. Stejně tak uvažuji o vystoupení z klubu a chovu štěńat bez PP. Cenové náklady jsou dnes enormě vysoké a pokud nebudu fenu krýt 3x za 2 roky, musím chov dotovat. Navíc požadavky klubů jsou v dnešní době neadekvátní. Vždyť trvat na zkouškách, na kousání v době, kdy některé země toto zakazují je krátkozraké. Navíc to, jak pes kouše nebo jakou má zkoušku zhola nic neříká o povaze. Nějaké řeči o zdravotní stránce jsou také nesmysl. Existuje celá řada onemocnění, které jsou problémem a stejně není povinné vyšetření před zařazením do chovu. Otom, že by klub vyloučil z chovu nějaké jedince kvůli tomu, že prokazatelně předávají vady jsem neslyšel. Navíc chovatelé tyto vady tají. Poradce chovu nemá žádné pravomoci, tak jak mohou ovlivňovat chov? Vždyť ješte dnes není u některých plemen povinnost dokládat paternitu u štěńat.0.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Tady si dovolím nesouhlasit - výsledky toho psa pouze nebyly poslané na oficiální vyhodnocení, ale jestli mu byl dělaný RTG nemůžete vědět. Nesmí se to, ale bohužel je běžná praxe, že vet RTG udělá, a když je to blbý, tak to nepošle, aby majitel neplatil další peníze za vyhodnocení, když je to stejně v háji
JanaKostelec
napsal(a):
Nabízím krytí hovawartem
Co s tím?
Nemohla byste na inzerát odpovědět, že máte zájem a poptat se? O tomto plemeni něco víte, tak můžete vystupovat jako seriozní zájemce.
Fiona.Praha
napsal(a):
Nemohla byste na inzerát odpovědět, že máte zájem a poptat se? O tomto plemeni něco víte, tak můžete vystupovat jako seriozní zájemce.
To snad nemyslíte vážně.. netvrdím že je to fajn ale v podstatě je to každého věc a pokud to není zakázané a trestně tak co je komu a třeba i vám po tom.Pokud chcete něco vědět tak tam zavolejte a zeptejte se sama a otevřeně...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady si dovolím nesouhlasit - výsledky toho psa pouze nebyly poslané na oficiální vyhodnocení, ale jestli mu byl dělaný RTG nemůžete vědět. Nesmí se to, ale bohužel je běžná praxe, že vet RTG udělá, a když je to blbý, tak to nepošle, aby majitel neplatil další peníze za vyhodnocení, když je to stejně v háji
A co nesmí - prostě přijde si nechat udělat rtg, že má pes problémy a ne kvůli uchovnění...
Povinnost výstavy k uchovnění jsem dosud nepochopila, zejména u plemene, které má bonitaci, jejíž součástí je podrobný popis exteriéru psa.
A co se týká povahového testu u tohoto plemene - to by bylo na dlouhou polemiku, zejména pak hodnocení hodnotiteli... ...ani se nedivím, že se na to někdo vybodne.
ivulka2
napsal(a):
To snad nemyslíte vážně.. netvrdím že je to fajn ale v podstatě je to každého věc a pokud to není zakázané a trestně tak co je komu a třeba i vám po tom.Pokud chcete něco vědět tak tam zavolejte a zeptejte se sama a otevřeně...
Myslím to naprosto vážně. Pokud je zakladatelka z inzerátu tak vedle, měla by si ověřit, jestli to je inzerát myšlený vážně. Já to vědět nechci, takže nikam psát nebudu, o plemeni nic nevím.
Ano, kdokoli může krýt čímkoli cokoli, je to jeho věc, s tím souhlasím. Jen si myslím, že je to falešný inzerát.
Fiona.Praha
napsal(a):
Myslím to naprosto vážně. Pokud je zakladatelka z inzerátu tak vedle, měla by si ověřit, jestli to je inzerát myšlený vážně. Já to vědět nechci, takže nikam psát nebudu, o plemeni nic nevím.
Ano, kdokoli může krýt čímkoli cokoli, je to jeho věc, s tím souhlasím. Jen si myslím, že je to falešný inzerát.
A pokud je to i falešný inzerát tak i to je děs a fakt už na tom jsme hodně špatně.
ivulka2
napsal(a):
A pokud je to i falešný inzerát tak i to je děs a fakt už na tom jsme hodně špatně.
Nevím, jestli je nebo není falešný
Jen mi přišlo nejjednodušší zjistit, jak to je a teprve potom zakládat diskuse.
To jsem fakt jediná, komu připadá inzerát jako provokace? Něco ve stylu - kdopak se nachytá?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mno... u hovawartů je psů s kyčlema špatnýma na první pohled minimum.
ale pes musí mít 0/0. A sorry jako, fakt pochybuju, že vet pozná rozdíl mezi 0/0 a 0/1 metodou kouknu a vidím a radši to nepošleme, pani.

Fiona.Praha
napsal(a):
Nevím, jestli je nebo není falešný
Jen mi přišlo nejjednodušší zjistit, jak to je a teprve potom zakládat diskuse.
To jsem fakt jediná, komu připadá inzerát jako provokace? Něco ve stylu - kdopak se nachytá?
To jako fakt?
ne, mě to jako provokace nepřipadá. vzhledem k tomu, že mám hw fenu a dotazy od náhodných lidí třeba někde na výletě, jestli to není pes, že by chtěli skočit svojí fenu, případně pak teda jestli neznám psa, co by jim skočil fenu, nejsou úplně vzácností.
a četla jste někdy průměrnou inzertní rubriku? hledám nevěstu pro našeho beníka, hledám fenu na pokrytí, a podobně?
napsal(a):
To jako fakt?
ne, mě to jako provokace nepřipadá. vzhledem k tomu, že mám hw fenu a dotazy od náhodných lidí třeba někde na výletě, jestli to není pes, že by chtěli skočit svojí fenu, případně pak teda jestli neznám psa, co by jim skočil fenu, nejsou úplně vzácností.
a četla jste někdy průměrnou inzertní rubriku? hledám nevěstu pro našeho beníka, hledám fenu na pokrytí, a podobně?
Jo, to jako fakt. Už jsem to psala - záchranářky se chlubí tím, že podávají takové inzeráty a pak páchají osvětu.
Krom toho - to nemůžu mít názor? Je nutné dávat otázky - četla jste někdy...?
Nebo svůj dotaz myslíte vážně a domníváte se, že čtu jen ifaunu?

Souhlas (edit - s bodlinkou), taky mi volali, jestli by jim můj pes nenakryl jejich neuchovněnou či rovnou bPP fenku a horko těžko jsem jim vysvětlovala proč ne...
třeba anna

XXX.XXX.197.12
Radši jako anonym, nehodlám pak řešit, že jsem někoho konkrétního obvinila.
Víte proč jsou na to HW tak blbě? Jednoduše máme 13-ti letého psa s PP, takže pořizovaného v době, kdy HW bylo celkem málo. Štěně mělo od malička problém s kulháním, ale RTG jsme nedělali, prostě se to před lety tolik neřešilo a asi ani teď bych to neřešila. Psovi pomalu táhne na čtrnáct, od osmi let má zkosený zadek jak NO, ale v pohodě dokulhal k celkem dobrému věku a zdá se v pohodě.
CHS ze které ho máme jsem musela slíbit, že absolvujeme svod, jen svod, nemáme ambice množit a vystavovat. NA svodě vyšel jako jedno z nejlepších štěňat vůbec, CHS nás začala bombardovat telefonáty o dalším vystavování a hlavně uchovnění.
A teď to důležité - na mojí výtku, že určitě ne, že pes kulhá a je pravděpodobná dysplazie odpověděla doslova " to neřešte, pes je krásný, byla by škoda ho neuchovnit, máme klubové veterináře, ono se to nějak zařídí".
JAk to chtěla udělat netuším, ale evidentně se před lety dostávali do chovu psi si pěkný ale RTG "nějak zařízeným".
Fiona.Praha
napsal(a):
A vy jste vážný zájemce?
třeba anna
napsal(a):
Radši jako anonym, nehodlám pak řešit, že jsem někoho konkrétního obvinila.
Víte proč jsou na to HW tak blbě? Jednoduše máme 13-ti letého psa s PP, takže pořizovaného v době, kdy HW bylo celkem málo. Štěně mělo od malička problém s kulháním, ale RTG jsme nedělali, prostě se to před lety tolik neřešilo a asi ani teď bych to neřešila. Psovi pomalu táhne na čtrnáct, od osmi let má zkosený zadek jak NO, ale v pohodě dokulhal k celkem dobrému věku a zdá se v pohodě.
CHS ze které ho máme jsem musela slíbit, že absolvujeme svod, jen svod, nemáme ambice množit a vystavovat. NA svodě vyšel jako jedno z nejlepších štěňat vůbec, CHS nás začala bombardovat telefonáty o dalším vystavování a hlavně uchovnění.
A teď to důležité - na mojí výtku, že určitě ne, že pes kulhá a je pravděpodobná dysplazie odpověděla doslova " to neřešte, pes je krásný, byla by škoda ho neuchovnit, máme klubové veterináře, ono se to nějak zařídí".
JAk to chtěla udělat netuším, ale evidentně se před lety dostávali do chovu psi si pěkný ale RTG "nějak zařízeným".
To je fakt děs. Pro mě je teda důležitější u psa zdraví, než vzhled. O víkendu jsem byla na výstavě, když jsem to tam viděla, ne díky . Radši zkusíme sport...
Děkuji za vaše názory. I já jistě mohu mít názor. Nejprve k založení diskuze. Jistě se zde najde mnohem více nesmyslných, dle mne, a také účelových diskuzí než tato, mnou založená. Nechápu, proč nezaložit diskuzi na téma, které mne zajímá.
Na množení bezpapírových psů hlavně velkých plemen mám jednoznačný názor. Odmítavý. Pokud nahlédnete na veřejně přístupné výsledky bonitací hovawart klubu, vidíte, že mnoho psů i fen bylo shledáno nechovných. Není to tak, že každý projde. O jiných plemenech nevím nic.
Dále, jistě si každý dle svého může dělat cokoliv, co je zakázané i není, i obecně. Ale měl by si také za to nést důsledky. Proto fandím osvětě a i záchranářkám. Vid např. zmlácený pes v pytli ve sněhu atd.
Při chovu velkého plemene psa je pořizovací cena, at jakkoliv vysoká, zanedbatelná. Náklady na jen stravu za jeden rok její výši dosáhou, často i převýší. K tomu veterina, i základní. Natož když pes nemá zdraví v pohodě např už od štěněte. Miluji svoje feny, ale za rok jedna stojí nejméně 24000 kč jen na jídle. Nejméně. I u psů platí stejně jako u lidí, Co jíš, tím jsi.
Ale je mi jasné, že pláču na špatném hrobě sem chodí milovníci a zodpovědní majitelé. Je to stejné, jako na třídní schůzce, že, přijdou ti nepraví rodičové. Chovu zdar. Papírovému, za mne.
napsal(a):
A co nesmí - prostě přijde si nechat udělat rtg, že má pes problémy a ne kvůli uchovnění...
Povinnost výstavy k uchovnění jsem dosud nepochopila, zejména u plemene, které má bonitaci, jejíž součástí je podrobný popis exteriéru psa.
A co se týká povahového testu u tohoto plemene - to by bylo na dlouhou polemiku, zejména pak hodnocení hodnotiteli... ...ani se nedivím, že se na to někdo vybodne.
Napadlo mne, že výstava je další kontrola bonitační komise. Je to veřejné, jsou tam další chovatelé, mnoho lidí atd.
Dále jsem si všimla, že mnou založená diskuze není zdaleka jediná na toto téma, omlovám se, že jsem neudělala kontrolu před založením. Vidím teď, že toto téma je opravdu v centru zájmu, ale co s tím?
JanaKostelec
napsal(a):
Napadlo mne, že výstava je další kontrola bonitační komise. Je to veřejné, jsou tam další chovatelé, mnoho lidí atd.
Dále jsem si všimla, že mnou založená diskuze není zdaleka jediná na toto téma, omlovám se, že jsem neudělala kontrolu před založením. Vidím teď, že toto téma je opravdu v centru zájmu, ale co s tím?
No vidíte a já vím o feně která měla několik titulů z výstav a bonitační komise ji kvůli exteriérové vadě vyloučila z chovu. Pak to řešili právníci, soudní znalci.
třeba anna

XXX.XXX.197.12
jahodapavel
napsal(a):
No vidíte a já vím o feně která měla několik titulů z výstav a bonitační komise ji kvůli exteriérové vadě vyloučila z chovu. Pak to řešili právníci, soudní znalci.
Já zas znám salašnika, který je ve světě výborně hodnocen, ale u nás se nechytá. Majitel je z toho nešťastný, mám pocit, že ho nedokázal ani uchovnit.

Stačí, když zavrčí na rozhodčího a jde z kola ven. Přece to musí být plyšák, co si nechá všechno líbit. ( ? ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Mno... u hovawartů je psů s kyčlema špatnýma na první pohled minimum.
ale pes musí mít 0/0. A sorry jako, fakt pochybuju, že vet pozná rozdíl mezi 0/0 a 0/1 metodou kouknu a vidím a radši to nepošleme, pani.
Nevím, ale já bych k obyčejným vetovi fotit kyčle nešla, a ti co mají oprávnění dělat ofic. rtg jsou často i vyhodnocovatelé - takže ti už by nulu od trojek poznat měli.
... mimochodem známí teď utráceli HW s luxusníma čtverkama, a bratr jeho otce měl rovněž DKK 4. stupně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ze zdravotních důvodů si můžete dělat rtg čeho chcete, ale nesmí vyfotit pes na oficiální RTG, a pak ty snímky neposlat vyhodnocovateli.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ze zdravotních důvodů si můžete dělat rtg čeho chcete, ale nesmí vyfotit pes na oficiální RTG, a pak ty snímky neposlat vyhodnocovateli.
Však samozřejmě...ale majitel už ví.
Proto některé země uvolnily podmínky pro získání chovnosti. V první fázi to vedlo k nadbytku štěňat, plno štěňat se neprodalo, chovatelé méně kvalitních štěňat museli jít s cenami dolů. Postupně si však uvědomili, že čím více titulů, zkoušek, ZTP, zdravotních vyšetření budou mít, tím lépe prodají štěňata. Ti, co jim zůstal štěňata si krytí rozmyslel. Myslím si, že by to i u nás mohlo vést ke snížení produkce bezpapíráků.
napsal(a):
Však samozřejmě...ale majitel už ví.
ALE rtg dělá každý druhý a pokad mi řekne, že je to špatné tak si to nenechám poslat a ani rentgenovat lokty. Většina chovatelů si nechává dělat tzv. předrentgen. Vím že někteří slyšeli od veta " to nebudeme posílat do Česka, raději hned do Německa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
třeba anna
napsal(a):
Já zas znám salašnika, který je ve světě výborně hodnocen, ale u nás se nechytá. Majitel je z toho nešťastný, mám pocit, že ho nedokázal ani uchovnit.
Měla jsem krásnou fenu australského ovčáka, super povaha, ofiko RTG loktů i kyčlí čisté, ofiko oči čisté, zkouška z výkonu, na velké mezinárodní výstavě francouzským rozhodčím - výborná 1, CAC. No, a tím to skončilo. Pak už jsme narážely na samé české posuzovatele a protože fenka má přirozený dlouhý ocas a podotýkám, že krásně nesený, dostávala jenom VD. U nás vyhrávají bezocasí. Pokrytectví - přestávají se kupírovat taková plemena jako dobrmani, RW, boxeři, kteří mají dlouhé ocasy většinou ošklivý a kvůli blbému vkusu rozhodčích se kupírují (těch přirozeně bezocasích je velmi málo) krásné huňaté ocasy ausíků. Uchovnit se sice i tak dala, zkusila jsem to, ale bylo mi řečeno, že se musím stát členem klubu. Nechci být členem žádného klubu na světě, ani v Pionýru jsem nebyla. Na PP chov jsem se vybodla, ale protože fena byla kvalitní našla jsem si k ní stejně kvalitního ženicha. Byl to špičkový import se všemi testy, na výstavě tituly, jen paní se nepohodla s klubem, protože prý podrážela ceny.
Takže byla štěňátka bez PP po velmi kvalitních rodičích. Než se s někým handrkovat...
Ono není rovnítko, že co je bez PP musí být po nemocných nebo škaredých rodičích. Ono se fakt z těch papírů někteří nezblázněte.
Ještě jedna zajímavost - teď nedávno se opět udělaly importy LR z Tchajwanu a USA vše bez PP. Jedná se o zvířata do chovu. Čistě pracovní psi s předpoklady, že budou dávat špičkové jedince po stránce pracovní a zdravotní. Chov výstaváků je často hrobem mnoha plemen a ten, kdo potřebuje psa, který za něco stojí, tak se vám na papíry vykašle.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měla jsem krásnou fenu australského ovčáka, super povaha, ofiko RTG loktů i kyčlí čisté, ofiko oči čisté, zkouška z výkonu, na velké mezinárodní výstavě francouzským rozhodčím - výborná 1, CAC. No, a tím to skončilo. Pak už jsme narážely na samé české posuzovatele a protože fenka má přirozený dlouhý ocas a podotýkám, že krásně nesený, dostávala jenom VD. U nás vyhrávají bezocasí. Pokrytectví - přestávají se kupírovat taková plemena jako dobrmani, RW, boxeři, kteří mají dlouhé ocasy většinou ošklivý a kvůli blbému vkusu rozhodčích se kupírují (těch přirozeně bezocasích je velmi málo) krásné huňaté ocasy ausíků. Uchovnit se sice i tak dala, zkusila jsem to, ale bylo mi řečeno, že se musím stát členem klubu. Nechci být členem žádného klubu na světě, ani v Pionýru jsem nebyla. Na PP chov jsem se vybodla, ale protože fena byla kvalitní našla jsem si k ní stejně kvalitního ženicha. Byl to špičkový import se všemi testy, na výstavě tituly, jen paní se nepohodla s klubem, protože prý podrážela ceny.
Takže byla štěňátka bez PP po velmi kvalitních rodičích. Než se s někým handrkovat...
Ono není rovnítko, že co je bez PP musí být po nemocných nebo škaredých rodičích. Ono se fakt z těch papírů někteří nezblázněte.
Ještě jedna zajímavost - teď nedávno se opět udělaly importy LR z Tchajwanu a USA vše bez PP. Jedná se o zvířata do chovu. Čistě pracovní psi s předpoklady, že budou dávat špičkové jedince po stránce pracovní a zdravotní. Chov výstaváků je často hrobem mnoha plemen a ten, kdo potřebuje psa, který za něco stojí, tak se vám na papíry vykašle.