Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2017 15:30
holka88

XXX.XXX.84.184

Chci se zeptat: mám fenu březí 25 den, protože měla slabý výtok (barvy a konzistence končícího hárani, ale víc gelový) pipka se jí lepí k sobě, dostala od veta antibiotika pro březí feny na 7 dní pro prevenci zánětu dělohy. Mám strach aby tedˇ s těma atb o štěňata nepřišla. Máte někdo prosím osobní zkušenost s první polovinou březosti a atb? Já vím, že je zdraví matky přednější, ale nechtěla bych o tento vrh přijít, děkuji.

9.2.2017 15:36
asurwic

XXX.XXX.36.3

holka88 napsal(a):
Chci se zeptat: mám fenu březí 25 den, protože měla slabý výtok (barvy a konzistence končícího hárani, ale víc gelový) pipka se jí lepí k sobě, dostala od veta antibiotika pro březí feny na 7 dní pro prevenci zánětu dělohy. Mám strach aby tedˇ s těma atb o štěňata nepřišla. Máte někdo prosím osobní zkušenost s první polovinou březosti a atb? Já vím, že je zdraví matky přednější, ale nechtěla bych o tento vrh přijít, děkuji.

Výtok je zcela normální. U nějakých fen se nevyskytuje, u nějakých naopak hodně. Každopádně atb nejsou žádná prevence, ale lék na který by si pes neměl dopředu budovat imunitu. Rozhodně bych to nedávala "pro jistotu", natož pak u březí feny.
Ach jo, zase ti veterinář.

9.2.2017 16:02
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nejsem vet, ale prevence zánětu dělohy? Ten dostávají i březí fenky? Nikdy jsem o takovém případu neslyšela

9.2.2017 16:45
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Který veterinář dá březí feně bezdůvodně antibiotika?

Jinak odpověď na otázku:
Ano, existují ATB, která lze podávat březím a těhotným, aniž by to mělo nějaké negativní dopady na plody.

9.2.2017 16:52
Beica

XXX.XXX.215.194

lesnížínka napsal(a):
Nejsem vet, ale prevence zánětu dělohy? Ten dostávají i březí fenky? Nikdy jsem o takovém případu neslyšela

Naše fenka dostala v březosti zánět dělohy, výsledkem byla kastrace. Těžko říct, jestli v ní nejdřív zemřela štěňata a na základě toho dostala zánět dělohy, nebo nejdřív dostala zánět dělohy a na základě toho zánětu umřela štěňata... každopádně jsme přišli jak o celý vrh pěti štěňat tak o možnost to někdy zkusit ještě jednou...

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2017 17:00

lesnížínka napsal(a):

Ano, zánět dělohy může dostat každá fena s dostatečnou hladinou progesteronu. to znamená do nějakých dvou tří měsíců po hárání bez ohledu na případnou březost - ale ta zánět dělohy samozřejmě nerozchodí. a pak feny s cystami na vaječnících bez ohledu na hárání.

9.2.2017 17:26
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

asurwic napsal(a):
Výtok je zcela normální. U nějakých fen se nevyskytuje, u nějakých naopak hodně. Každopádně atb nejsou žádná prevence, ale lék na který by si pes neměl dopředu budovat imunitu. Rozhodně bych to nedávala "pro jistotu", natož pak u březí feny.
Ach jo, zase ti veterinář.

Prosím vás, přečtěte si někde, co který výraz znamená a pak ho použijte. Možná, že by stálo za ůvahu něco o problému vědět, než budete někomu radit. Ach jo, zase ten odborník.

9.2.2017 18:41
asurwic

XXX.XXX.36.3

jahodapavel napsal(a):
Prosím vás, přečtěte si někde, co který výraz znamená a pak ho použijte. Možná, že by stálo za ůvahu něco o problému vědět, než budete někomu radit. Ach jo, zase ten odborník.

Konkrétně jaký výraz?

9.2.2017 18:45
Katinec

XXX.XXX.73.206

Imunita :-D.

9.2.2017 19:09
asurwic

XXX.XXX.36.3

Katinec napsal(a):
Imunita :-D.

Alespoň že ne ta "pipka".

9.2.2017 19:33
Katinec

XXX.XXX.73.206

9.2.2017 20:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, zánět dělohy může dostat každá fena s dostatečnou hladinou progesteronu. to znamená do nějakých dvou tří měsíců po hárání bez ohledu na případnou březost - ale ta zánět dělohy samozřejmě nerozchodí. a pak feny s cystami na vaječnících bez ohledu na hárání.

Aha, jsem ráda, že jste vysvětlila, ale stejně to nechápu Do dvou měsíců po hárání jistě březí fena porodí, ne? Nemám feny, takže jen co čtu, ale porodí do cca 60dnů myslím. To dostane zánět dělohy i třeba těsně před porodem? Fakt jsem o tom nikdy neslyšela

9.2.2017 21:18

lesnížínka napsal(a):
Aha, jsem ráda, že jste vysvětlila, ale stejně to nechápu Do dvou měsíců po hárání jistě březí fena porodí, ne? Nemám feny, takže jen co čtu, ale porodí do cca 60dnů myslím. To dostane zánět dělohy i třeba těsně před porodem? Fakt jsem o tom nikdy neslyšela

Zánět dělohy může dostat kdykoliv, když má dostatečně vysokou hladinu progesteronu - ten totiž tlumí imunitu dělohy. pokud dojde k hormonální nerovnováze, v děloze se nahromadí trochu více sekretu, který je tam připravený pro zahnízděná vajíčka, pak stačí, aby dovnitř vlezla bakterie z prostředí a už se množí a je z toho zánět.

z hlediska hladiny progesteronu není rozdíl mezi březostí opravdovou a falešnou.

ale ke konci březosti už fena zánět dělohy dostane jen pokud dojde k bakteriálnímu rozkladu nějakého uhynulého plodu, protože ten děložní sekret už ty plody spotřebovaly a tím pádem tenhle zdroj potravy pro bakterie už tam není. ale na začátku březosti normálně zánět na tomhle podkladu vzniknout může.

9.2.2017 22:16
holka88

XXX.XXX.84.184

Beica napsal(a):
Naše fenka dostala v březosti zánět dělohy, výsledkem byla kastrace. Těžko říct, jestli v ní nejdřív zemřela štěňata a na základě toho dostala zánět dělohy, nebo nejdřív dostala zánět dělohy a na základě toho zánětu umřela štěňata... každopádně jsme přišli jak o celý vrh pěti štěňat tak o možnost to někdy zkusit ještě jednou...

To mi je moc líto,

9.2.2017 22:24
holka88

XXX.XXX.84.184

Takže nikdo z vás nemá osobni zkušenost s atb a březí fenkou? Nevadí, i tak děkuji, jdeme na kontrolu a ultrazvuk příští středu, tak sem napíšu jak to vypadá. Atb pro jistotu nechám, mám dobrou veterinářku, snad ví co dělá a prosím držte palce ať na ultrazvuku najdeme miminka.

10.2.2017 09:25
katkaa1

XXX.XXX.43.146

holka88 napsal(a):
Takže nikdo z vás nemá osobni zkušenost s atb a březí fenkou? Nevadí, i tak děkuji, jdeme na kontrolu a ultrazvuk příští středu, tak sem napíšu jak to vypadá. Atb pro jistotu nechám, mám dobrou veterinářku, snad ví co dělá a prosím držte palce ať na ultrazvuku najdeme miminka.

Držte sa radšej rady veterinárky ako miestnych pseudoodborníkov.. Pred pol rokom mala kamarátka tiež kotnú fenu na atb presne kvôli výtoku a porodila 8 zdravých šteniatok

10.2.2017 18:48
holka88

XXX.XXX.84.184

Děkuju všem.

15.2.2017 21:24
holka88

XXX.XXX.84.184

ATB dobrány a dnes na ultrazvuku jsme viděli 8 štěňátek, ale bude jich tam i více, fenka nechěla stát .

16.2.2017 09:58
bilusik

XXX.XXX.168.4

holka88 napsal(a):

Atb typu Synulox, Noroklav, Betamox apod vaší březí fence ani štěňatům nijak neublíží - o štěňata kvůli těmto atb fenka rozhodně nepřijde. Při zánětu dělohy by o ně rozdodně přišla a mohla by příjít i o dělohu nebo o život. Takže veterinář udělal dobře, že jí je nasadil proti případnému zánětu, a vy můžete být teď v klidu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík