Dobrý den. Nějak jsem začala přemýšlet že bych si pořídila dalšího psa a přišel mi nejideálnější hovawart, nepotřebuje tolik energie jako třeba border kolie, ale samozřejmě jako každý pes to není povaleč na gauč. Jen bych potřebovala vědět zda mu nevadí bydlet v bytě, četla jsem že to ani není plemeno co by vydrželo celoročně venku a že je lepší do bytů. Nevím jestli je to pravda, ale velikost a tak mi přijde ideální. Jen bych potřebovala vědět zda mu stačí například 3x denně větší procházka a 2x týdně sportování, poslušnost atd... Děkuji za rady a tipy
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jé, co by mu vadilo být v bytě. Rád bude v bytě. Oni celoročně venku vydrží, ale když jsou povýšeni na sofawarta, tak jim to zcela vyhovuje.
Ale je to plemeno chlupaté a do bytu tahá neskutečný nepořádek. Ta chlupatost a velikost už běžnou bytovou údržbu znesnadňuje, tlapičky například fakt nestačí jen otřít, to se akorát bláto na chlupech v meziprstí naředí aby bahnitých otisků bylo víc. A po koupání fakt hodně dlouho schne. Plus chlupy. Tuny dlouhých chlupů.
Teri
napsal(a):
Dobrý den. Nějak jsem začala přemýšlet že bych si pořídila dalšího psa a přišel mi nejideálnější hovawart, nepotřebuje tolik energie jako třeba border kolie, ale samozřejmě jako každý pes to není povaleč na gauč. Jen bych potřebovala vědět zda mu nevadí bydlet v bytě, četla jsem že to ani není plemeno co by vydrželo celoročně venku a že je lepší do bytů. Nevím jestli je to pravda, ale velikost a tak mi přijde ideální. Jen bych potřebovala vědět zda mu stačí například 3x denně větší procházka a 2x týdně sportování, poslušnost atd... Děkuji za rady a tipy
Howaward je hlídací plemeno a jako takové bylo šlechtěno právě k celoročnímu pobytu venku na statek či rodinné dum a pořízovat si toto plemeno přímo do bytu... nevím ale asi by tam neměl to pravé využití a stejně tak sousedi by nebyli nadšení z toho že pes bude vykonávat to k čemu byl šlechtěn.
Mám fenu hovíka,9 let. Máme dvůr, ale fena je pes domácí, sama si určuje, kde chce být. Nutno říct, že hodně času chce být venku, kde sedí a stráží okolí. Ale je šťastná s námi vevnitř. Není samozřejmně moc ideální střídání teplot v zimě, ale zatím bez problému, dělala jsem to i s předchozí fenlou, ale to není váš případ. Chlupy se uklízejí daleko lépe než z krátkosrstého psa, jsou to takové dobře viditelné chuchvalce. Spíš bych se bála z přílišné stálé teploty, teplo moc nemusí.
Jinak supr pes, příští pes bude zas hovík. jen doporučuji se hodně štěněti věnovat, důsledně, ale bez drilu a násilí. Vyplatí se, mám psa, co se nepere, neutíká, nehoní domácí zvířata.
Hovíka jsem si vybtala na základě zkušeností, přátelé mají na samotě labradorku a hovawartku a skvěle jim to sedí. Naopak, rodina kamaráda se dvouma klukama si hovawarta pořídila do Prahy, jezdili s ním dokonce do Chorvatska a dobrý. Jen museli pak bydlet sami, ne pronajímat chatku s partou, on ten hovík většinou svoje hlídá, takže občas někoho nepustil, když šel dřív z koupání .
ivulka2
napsal(a):
Howaward je hlídací plemeno a jako takové bylo šlechtěno právě k celoročnímu pobytu venku na statek či rodinné dum a pořízovat si toto plemeno přímo do bytu... nevím ale asi by tam neměl to pravé využití a stejně tak sousedi by nebyli nadšení z toho že pes bude vykonávat to k čemu byl šlechtěn.
Jen tak bay the way je to hovawart, jinak píšete, že si pořídíte dalšího psa. Pokud ho nemáte vycvičeného tak se připravte, že hovík všechno odkouká od toho prvního. Takže bude umět všechny zlozvyky atd. Navíc 45 kg pes v 15 měsících není sranda a když se rozhodne, že půjde tak máte smůlu pokud ho nemáte zvládnutého.
Je to rodinný pes, který miluje nadevše rodinu tak mu v bytě bude dobře, jen ta údržba bude daleko horší.
K.

ivulka2
napsal(a):
Co je pravé využití?
hovawart není pastevec, pokud se mu bude majitel věnovat a dá mu výcvik a práci, bude šťastný. rozhodně šťastnější než hovawart vystrčený na dvůr na samotku, aby hlídal.
a není to uštěkané plemeno, pokud myslíte, že by sousedy obtěžovalo tohle.
napsal(a):
Co je pravé využití?
hovawart není pastevec, pokud se mu bude majitel věnovat a dá mu výcvik a práci, bude šťastný. rozhodně šťastnější než hovawart vystrčený na dvůr na samotku, aby hlídal.
Jak který, nesmíte napsat, ze není uštěkaný, záleží na jedinci.
K.
Souhlasím s bodlinkou. HW není uřvaný, navíc je to poměrně univerzální plemeno, jak si ho naučíte, takového budete mít. Zaměstnat určitě chce, je ale celkem jedno, jestli mu dáte jen základní výcvik a budete chodit treky, nebo jestli s ním budete lítat po cvičáku a dělat služebku. Už jsem viděl i šikovné HW záchranáře a canisterapeuty.
napsal(a):
Co je pravé využití?
Hovawart nebo také hovewart, hofwart apod. je zkomolenina německých slov „Hof“ a „warten“. „Hof“ znamená dvůr a „warten“ hlídat nebo také čekat...
Nepíšu že je pastevec ale je to plemeno které bylo šlechtěno pro hlídání a ochranu pána, přečtěte si standart a historii plemene.
A jako hlídací pes bude prostě dělat to pro co byl šlechtěn a ti hlídat.

ivulka2
napsal(a):
Hovawart nebo také hovewart, hofwart apod. je zkomolenina německých slov „Hof“ a „warten“. „Hof“ znamená dvůr a „warten“ hlídat nebo také čekat...
Nepíšu že je pastevec ale je to plemeno které bylo šlechtěno pro hlídání a ochranu pána, přečtěte si standart a historii plemene.
No, já mám jednoho doma a není to první, takže o nich tak nějak vím víc, než co se píše ve standardu.
slyšela jste někdy taky termín sofawart? ve standardu se o něm nepíše, ale není to můj výmysl, takže asi tak.
co se toho hlídání týče, hovawart není špic nebo prostě tihle pejskové, co hlídají tak, že řvou a řvou. samozřejmě, záleží na jedinci ale stejně tak jsou i tiší špicové, no. hovawart má s pastevcem společný takový ten lážo plážo přístup, kouká, jestli má zasáhnout, a když to rozhodne že ne, tak proč by se obtěžoval. průměrný bytový jork štěká asi tak milionkrát víc.

Asi ten standard budu muset přečíst Nikoušovi, třeba po deseti letech pochopí, že být sama na zahradě a hlídat je cool, a nebude pořád nasáčkovaná v baráku,.
Janae

XXX.XXX.197.12
ivulka2
napsal(a):
U howavartů je rozdíl mezi fenou a psem. Fena je víc společenská, povolnější a k lidem, je možné, že bude doma spokojená.
Mám pocit, že když jsme před mnoha lety kupovali štěně, byl povahový rozdíl mezi fenou a psem i zmíněn ve standardu, ale ruku do ohně za to nedám.
Nicméně i kolem sebe vidím ten obrovský povahový rozdíl mezi fenou a psem, nedávno mu ho potvrdila i naše veterinářka.
Je možné, že fena i míň hlídá a nebude v bytě tolik štěkat.
ALe ani náš pes není vysloveně uštěkaný, hlídá a upozorňuje štěkotem, ovšem neštěká na každou blbost.
Našeho hovawarta si doma neumím představit. Kdysi jsem měla tendence z něho udělat domácího psa, ale doma byl šťastný chvíli, pomazlil se a pak si lehl na dlažky do největšího průvanu a začal fuňet, lapal po vzduchu a pod ním kaluž vody.
I jako starý dědek spí většinou venku, dnes už na matraci, za mlada líhával celou zimu uprostřed zahrady zapadaný sněhem, vždy se zvedla sněhová koule a zní vylezl pes.
Má přístup do suterénu domu a má boudu, ani jedno téměř nevyužívá.
Nevím, ale už mě to přijde praštěný. Když se podívám zde na diskuse, tak podle některých snad všichni psi jsou vhodní do bytu! Jsou tací, kteří by doporučili do bytu i malamuta. Nevím, který pes by měl tedy patřit ven, když ne hovawart!
Ano, i psi, kteří jsou vyloženě venkovní, se rádi přijdou podívat domů, rádi třeba i nějaký čas stráví se svými lidmi v obýváku, ale proboha! Nepořizujte si takové psy, jako je hovawart, vyloženě jen do bytu - jako bytové plyšáky! Ten pes prostě patří k baráku a ne do bytovky. Od toho jsou na světě vyšlechtěná různá plemena a důvodem vyšlechtění hovawarta určitě nebylo totéž co pekinéze. Zakladatelé mnohých plemen se musí v hrobě obracet, kdyby viděli, kam další generace chov dovedly.

koňadra
napsal(a):
Nevím, ale už mě to přijde praštěný. Když se podívám zde na diskuse, tak podle některých snad všichni psi jsou vhodní do bytu! Jsou tací, kteří by doporučili do bytu i malamuta. Nevím, který pes by měl tedy patřit ven, když ne hovawart!
Ano, i psi, kteří jsou vyloženě venkovní, se rádi přijdou podívat domů, rádi třeba i nějaký čas stráví se svými lidmi v obýváku, ale proboha! Nepořizujte si takové psy, jako je hovawart, vyloženě jen do bytu - jako bytové plyšáky! Ten pes prostě patří k baráku a ne do bytovky. Od toho jsou na světě vyšlechtěná různá plemena a důvodem vyšlechtění hovawarta určitě nebylo totéž co pekinéze. Zakladatelé mnohých plemen se musí v hrobě obracet, kdyby viděli, kam další generace chov dovedly.
Ale tak pokud chce zadavatelka psa na sport a poslušnost, tak pekiňák se k tomu tak nějak nehodí. nebo hodí méně než hovawart do bytu.

"ale je to plemeno které bylo šlechtěno pro hlídání a ochranu pána, přečtěte si standart a historii plemene".
přesně tak, a aby tak mohl činit, musí s tím pánem být!
A to je ten rozdíl mezi HW a pastevcem - pastevec hlídá teritorium, HW je bodygard. Má, resp.mělamjsem, obé, opravdu umím posoudit.
HW je plemeno silně vázané na rodinu, do bytu zcela v pohodě, při dostatečném zaměstnání. Jenom bych při výběru štěněte hledala klidný temperament (a to nejen kvůli nějakému bytu).
XXX189

XXX.XXX.89.103
Můj hovawart byl jako štěně pes venkovní, po rozhodnutí přestěhovat se z baráčku do bytu se ze něj stal pes bytový. A se zcela klidným svědomím můžu říct, že je mu uvnitř, mezi smečkou daleko lépe než venku. Údržba mi nepřijde nijak odlišná od jiných plemen, prostě pes v bytě rovná se chlupy. Vámi popisovaná aktivita mi přijde zcela přiměřená. Jen připomenu, že je u hovíka - snad víc, než u jiných plemen - důležitá socializace, aby měl dostatek psích kamarádů, se kterýma by si mohl pohrát a "pokecat po psovsky" a taky ho naučit být o samotě tak, aby neničil. Jediné mínus u hovíka byťáka vidím v tom, že si v zimě moc neškrtnete na výstavách, protože z venkovních kousků holt budou chlupatí medvídci, zatímco byťáci budou oproti nim vypadat jako chudí příbuzní, ale v létě se rozdíly vyrovnají.
Jo a hlídání u té naši potvůrky vypadá tak, že když projde kolem dveří soused, nevím jak, ale pozná to, jen stojí u dveří v pozoru a jde si lehnout až když je chodba prázdná. Na cizího člověka na chodbě nebo na zvonek udělá jedno až dvě tlumené "haf" a rozštěká se na plné kolo až tehdy, pokud uzná, že je to potřeba. Naposledy se tak stalo, když ve večerních hodinách společensky unavený soused zavrávoral a plnou vahou nám praštil do vchodových dveří.
XXX189
napsal(a):
Můj hovawart byl jako štěně pes venkovní, po rozhodnutí přestěhovat se z baráčku do bytu se ze něj stal pes bytový. A se zcela klidným svědomím můžu říct, že je mu uvnitř, mezi smečkou daleko lépe než venku. Údržba mi nepřijde nijak odlišná od jiných plemen, prostě pes v bytě rovná se chlupy. Vámi popisovaná aktivita mi přijde zcela přiměřená. Jen připomenu, že je u hovíka - snad víc, než u jiných plemen - důležitá socializace, aby měl dostatek psích kamarádů, se kterýma by si mohl pohrát a "pokecat po psovsky" a taky ho naučit být o samotě tak, aby neničil. Jediné mínus u hovíka byťáka vidím v tom, že si v zimě moc neškrtnete na výstavách, protože z venkovních kousků holt budou chlupatí medvídci, zatímco byťáci budou oproti nim vypadat jako chudí příbuzní, ale v létě se rozdíly vyrovnají.
Jo a hlídání u té naši potvůrky vypadá tak, že když projde kolem dveří soused, nevím jak, ale pozná to, jen stojí u dveří v pozoru a jde si lehnout až když je chodba prázdná. Na cizího člověka na chodbě nebo na zvonek udělá jedno až dvě tlumené "haf" a rozštěká se na plné kolo až tehdy, pokud uzná, že je to potřeba. Naposledy se tak stalo, když ve večerních hodinách společensky unavený soused zavrávoral a plnou vahou nám praštil do vchodových dveří.
Děkuji moc, v rodině máme mnoho psů a od malička bych s ním jezdila vlakem, busem tramvají, autem a chodila mezi lidi a psy. Na výstavy nebudeme chodit i když jsem plně rozhodnutá koupit z chovatelské stanice. Jinak moc děkuji za informace
Děkuji moc všem za informace. Moc si toho vážím že mě tu někdo jen tak neokřikl co mě to napadlo a že jste mi potvrdili že hovík není zas tak špatný do bytu, je to jen na zvyklosti a u hledání štěněte budu vybírat spíše to méně energetické. Na sporty s ním/s ní budu chodit určitě, ale ne na 12 hodin denně :D To bych zase nedala, ale několikrát týdně určitě ano :) Jinak psa už mám jak jsem zmínila a je velice vychovaný, takže zlozvyky nemá, nebo jen naprosto minimální, ale psy co máme v rodině či nějak potkáváme učím chování právě díky mému psovi :D Socializovat budu určitě hned jak to byde možné. Takže děkuji za vše co jste mi k tomu napsali. :).

"Jediné mínus u hovíka byťáka vidím v tom, že si v zimě moc neškrtnete na výstavách, protože z venkovních kousků holt budou chlupatí medvídci, zatímco byťáci budou oproti nim vypadat jako chudí příbuzní, ale v létě se rozdíly vyrovnají. "
ale kdež...můj byťák byl celoživotní brutálně huňatý medvěd, hřívu jak lev, línal pořád ale málo, stav vylínaný pes neznám. Ono to asi bude víc o genetice, stravě a, jak bylo psáno v jednom článku, o lásce, která se psisku dostane...
napsal(a):
"Jediné mínus u hovíka byťáka vidím v tom, že si v zimě moc neškrtnete na výstavách, protože z venkovních kousků holt budou chlupatí medvídci, zatímco byťáci budou oproti nim vypadat jako chudí příbuzní, ale v létě se rozdíly vyrovnají. "
ale kdež...můj byťák byl celoživotní brutálně huňatý medvěd, hřívu jak lev, línal pořád ale málo, stav vylínaný pes neznám. Ono to asi bude víc o genetice, stravě a, jak bylo psáno v jednom článku, o lásce, která se psisku dostane...
Taky si myslím že to bude spíše stravou a tak, ale je taky pravda že třeba u zateplených koní co jsou ve vyhřátých stájích mají méně huňatou srst jak ti co jsou venku. Ale stravou na tom taky něco bude :).