bbaricek

XXX.XXX.97.97
Zdravím, mám doma 10 letého Bišonka. Už několik let byl slepí na jedno oko, nyní ale oslepnul i na druhé.
Chtěla bych tedy požádat o radu jak se co nejlépe o takového pejska starat, zda máte někdo nějaké podobné zkušenosti. Obzvláště s venčením, protože i když je stále na vodítku, zakopává o překážky a patníky. Naučí se trasy?
A je nějaký způsob jak mu zlepšit náladu když rád běhával za míčkem, a vůbec to byl aktivní pejsek co venku rád běhal, a nyní jen doma smutně leží.
Děkuji za odpovědi a veškeré užitečné rady co by se mi mohli hodit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zvykne si a naučí se. Vzali jsme si z útulku slepého psa. Za chvíli u nás doma lítal jako čert a pak se dokonce naučil zdrhat. Nevěděli jsme kudy utíká. Mašíroval si to vesnicí a pak hurá do polí až k chatám asi 5 kilometrů a zase se vracel.Nikdo nevěřil že nevidí. pak jsme přišli na to jak utíká. Máme vrata, spodní část pevná a nahoře takové to slunce jak se dělávalo. A on přesně proskočil tou mezerou. Tak jsme mu tam dali prkno. Skočil, naboural, spadnul, zkusil to ještě několikrát a pak už se držel doma. Měli jsme ho dlouho, pak už byl ještě hluchý to bylo horší, reagoval jen na hodně silné hvízdnutí. Ale pořád se držel za svými psími kolegy. Slepota pro něj nebyl problém, jen když jsme někde zapoměli třeba kýbl, kárku apod tak naboural, na to pozor. Ale jak někde někam naboural už se to podruhé nestalo. Měl úžasný čich a orientační smysl. Byl to kříženec labradora. škoda že se k nám dostal až jako slepý, v mládí to musel být hodně inteligentní pes.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naučte ho ještě "provozní" povely - jako třeba okamžitě zastavit na povel v případě nečekané překážky; povel pro chůzi vpravo/vlevo apod.
Taky mi čubina na starý kolena oslepla a tohle se venku dost hodilo. Ona tedy asi viděla alespoň stíny, protože většinou chodila krok za mnou a držela se mě.
Jinak se říká, že psi slepotu snáší dobře, že se orientují pomocí jiných smyslů, což se u ní moc nepotvrdilo, slepotu psychicky nesla velmi špatně. Doma se pohybovala s naprostou jistotou, ale prostě byla z toho hrozně špatná.
Moje čivava, když oslepla, tak doma úplně v pohodě, jen jsme nesměli zapomenout třeba vytaženou židli od stolu, nebo když jsem měla rozložené žehlicí prkno, tak narazila. Doma to na ní nikdo nepoznal, že nevidí. Byla naučená na kočičí záchodek, takže jsme ani venčení nemuseli řešit. Ale na dvoře byla nešťastná, bloudila tam i přes to, že to tam znala a byla jsem tam s ní. Ale je fakt, že jsem ji neměla na vodítku. Pak už byla i hluchá, takže se orientovala asi jen po čichu.
pomeranc
napsal(a):
Viděla jsem na internetu slepého pejska, měl na krku takové udělátko, něco jako krunýř, když má bebí, aby si to nelízal, a když šel a narazil by do zdi, tak se o to udělátko zastavil.. a nenaboural. Bylo to tuším na FCB.
Ju, to video je tady:
https://www.facebook.com/hafstercz/videos/829939110453710/
Přikládám obrázek, jak to vypadá. V Americe se to běžně vyrábí, značka Muffin’s Halo.
tady je návod v angličtině, jak to vyrobit:
http://www.blinddogmilo.com/10/01/2014/make-collar-blind-dog-ehow-uk/.
ainu
napsal(a):
Ju, to video je tady:
https://www.facebook.com/hafstercz/videos/829939110453710/
Přikládám obrázek, jak to vypadá. V Americe se to běžně vyrábí, značka Muffin’s Halo.
tady je návod v angličtině, jak to vyrobit:
http://www.blinddogmilo.com/10/01/2014/make-collar-blind-dog-ehow-uk/.
No jasně.. super..
taba

XXX.XXX.247.42
Brali jsme si z útulku slepou-skoro-hluchou seniorku. Dostala místo obojku postroj a jako vodítko 3 m dlouhou šňůru. Naučila se chodit "na otěži". Cuknutí dozadu - zastavit, dopředu - jdeme, nahoru - se/skočit, tah do boku - vpravo a vlevo, dozadu - pomalu a opatrně. Trvalo to dobrého půl roku, než se to naučila, ale pak nám nevěřili, že je slepá a chodila si na šňůře i zaplavat ...no, ale nábytek se doma stěhovat nemohl.
Měla jsem fenku leonbergra, která měla cukrovku a ta nám oslepla a poslední roky neviděla nic. U ní jsme měli ještě stejně starou fenku ND a psa leonbergra.Fena ND s ní chodila všude a vypadalo to tak, jako by ji vodila, pes byl mladý a tak jsme museli dávat pozor, aby jí neublížil, ale snad vycítil, že si s ní už tak hrát nemůže a byl na ni něžný. Gábinka s námi chodila všude a ona věřila tomu, že se jí nic nestane. Venčili jsme pořád na stejném místě a pokud to znala tak někdy i bez vodítka, ale museli jsme vědět, že nic není v cestě. Doma se pohybovala bez problémů, vyšla schody, ale dolů z patra jsme šli před ní a ruku jsme ji dávali před čumák a tím se orientovala. Vystavovala jsem ji i na výstavě ve veteránech a kdo nevěděl, že je slepá, tak to ani nepoznal. Byla se mnou sehraná a hlavně mi věřila a já se naučila mluvit a na vše ji upozorňovat. Jak píše Taba, nábytek se doma nesměl stěhovat a hlavně ji nic nenechat v cestě.
aktevi

XXX.XXX.243.228
Poznam slepeho psika. Zaciatky boli tazke a bolo neprijemne pozerat ako naraza do nabytku, stien a pod. Ale preslo to a teraz je doma uplne bez problemov. Ak napriklad dostane do misky papat, tak jej zaklopkaju na misku a vie ze ide jest. Po schodoch chodit nevie, to sa boji, tak ju nosia na rukach. Vonku ma hlavicku pri zemi akokeby nufacikom skusala kade moze ist. Ale reaguje krasne na meno a slovo POĎ a vtedy vie ze moze ist. Je dobre mozno naucit aj na strnganie klkucov aby vedel psik ze ste pri nom, aby sa nebal. No samozrejme na neznamom mieste psik zneistie, niekedy sa zasekne a nechce sa pohnut z miesta. Vtedy ho trosku ponesu na rukach, alebo sa zohnu pohladkaju a jemne popostrcia. Ale stalmsa z neho maznavejsi psik akokeby vedel, ze je na panoch zavisli.