Dobrý den,
vím že podobných témat je tu jistě dost, ale mě se nepodařilo najít pořádně odpověď.
Zajímá mě kdy a jak mám učit štěně bydlet venku v boudě, v kotci. Našla jsem tu, že doma by mělo bydlet aspoň půl roku? Ale spíš mi jde o to zvykání na samotu a nějaký postup. Jak jste to učili vy?
Děkuji.
Štěně si normálně pomalu zvykne.
Nechala jsem otevřené dveře, jakmile se venku něco šustlo,
pes to běžel zkontrolovat.
Ať to byl pes za vraty, sousedova kočka.
Když bylo venku hezky, pes tam trávil většinu času.
Má tam co pozorovat.
Občas vběhne na kontrolu domů.
Někteří to psa učí tak, že ho šoupnou za dveře a neřeší to .
Napíší to sem a chtějí svůj postup pochválit.
Zvykejte ho na kotec od začátku. Předpokládám, že v něm nebude 24/7, tedy alespoň doufám, a bude mít volný přístup na pozemek?
Asi by nikomu nebylo příjemné bydlet půl roku s rodinou a pak by ho najednou šoupli samotného ven do kotce. Takže učit hned, zpříjemnit mu pobyt v kotci hračkami, zábavou, aby ho bral jako svůj domov, jako místo kam se bude moci vrátit. Bezpečné útočiště které bude mít jen pro sebe.
Pes by určitě neměl kotec považovat za něco zlého, za trest, když něco provede. Kor, když v něm má být zavřený.
Taky dost záleží na plemenu. Když jsem si přivezla malé pastevce, odchované venku, chtěli být venku hned. Celý den byli s námi - doma, venku, ale jak byli unavení, cpali se ven, takže jsem je naučila do kotce a do boudy. Tak do půl roku jsme je v kotci na noc pro jistotu zavírali, pak už měli naprostou volnost.
karo2702
napsal(a):
Já nemyslím uplné mimčo. Taky proto se ptám na ten věk. Ale tak v tom půl roce když bude venku a jen na noc spát domů? A samozřejmě na zahradu taky chodíme, takže sama tam nebude
Zeptám se, proč na noc spát domů? Copak je to člověk? Přivezla jsem štěndo a šlo hned ven(berňák) Bylo to na konci března. Máme jiný režim, pracuju venku, takže jsem s ním byla celý den(kromě pauz na jídlo) venku a večer jsem ho kolem 10h uhladila v boudě a šla spát. Ráno jsem za ním vyběhnula kolem 5.30, chvíli s ním poblbnula a pak kolem 8h šla za ním znovu. To jsme pochodili zahradu(učili jsme se chodit cestičkama) a až se štěndo unavilo, šla jsem domů posnídat. No a pak kolem 10h už jsem vyšla pracovat na celý den ven. Za měsíc přibylo další štěně, tak už jim bylo spolu venku veselo. A kníknul snad jen to první ráno, jak se vzbudil, tak vyšel z boudy, kníknul a zase zalezl. Pak už nikdy. Druhý prcek už ani neměl proč...měl tam svého velkého kámoše Upřímně...nedovedu si taky moc přestavit, že štěndo naučím na režim doma... a pak ho vyšoupnu ven. Takhle se prostě v době, kdy se učí naučil, že jeho doma je zahrada. A nějaké navázání psa na sebe? No, lidi jsou v práci běžně s cestama 9h, kdežto já s nima byla těch 9h v zahradě. Takže nakonec byli rádi, že mají taky, chvilku pro sebe"
Jak píše lesnížínka. Podle mě je nějaká půlroční doba na nic. Přivezl jsem si štěně a hned první noc bylo samo venku. Je to seveřan odchovaný venku ( Karelsky medvědí ) a vše naprosto v pohodě. První noc trošku fňukání, ale druhá noc naprosto v klidu. Místo sourozenců nastoupili naše dvě pubertální kočky a je klid. Nějak si nedovedu představit, že pesana nechám půl roku doma a pak ho vyhodím. Takhle naše holka ví, že její místo je jen a pouze venku a nemusím jí nic v půl roce vysvětlovat proč už nemůže spát doma.
Já zastávám spíš ten druhý způsob. Dovezete si domů malé štěně, odtrhnete ho od maminky a sourozenců, z jeho smečky s kterou byl od narození a hodíte ho samého ven ? Jsem cíťa, já bych na to neměla. Můj pes se ke mě dostal když mu bylo odhadem tak 6 měsíců, byl podzim a měli jsme jej doma a jsem za to ráda i proto, že kdyby se někdy něco stalo a třeba onemocněl, nebo bude ve stáří muset být v baráku, tak ví jak se má vevnitř chovat, zná to tam, má hygienické návyky a nebude tak šokovaný jako kdybych čistě venkovního psa dotáhla najednou domů. Taky jsme si takhle vytvořili pěkné a silné pouto. Venku trávíme většinu času a pes byl vždy s námi, na noc chodil spát domů. Postupem času jak se venku vypěkňovalo ho to začalo venku víc zajímat, zjistil že je to tam zajímavější než doma a začal tam sám bývat častěji. Do léta už venku i spal. Může si přijít dovnitř kdykoliv chce, ale vydrží tam jenom chvilku, pak zase mizí ven aby mu něco neuniklo, akorát letos jak byly takové silné mrazy zalehl do baráku rád na většinu dne.
Katinec
napsal(a):
Zvykejte ho na kotec od začátku. Předpokládám, že v něm nebude 24/7, tedy alespoň doufám, a bude mít volný přístup na pozemek?
Asi by nikomu nebylo příjemné bydlet půl roku s rodinou a pak by ho najednou šoupli samotného ven do kotce. Takže učit hned, zpříjemnit mu pobyt v kotci hračkami, zábavou, aby ho bral jako svůj domov, jako místo kam se bude moci vrátit. Bezpečné útočiště které bude mít jen pro sebe.
Pes by určitě neměl kotec považovat za něco zlého, za trest, když něco provede. Kor, když v něm má být zavřený.
Souhlas, nechte ho venku co nejdříve, tím navykáním myslí psa, který žil v bytě a měl by v zimě přijít do kotce. Pokud ho budete pomalu navykat, bude to pro psa mnohem horší. Nebude chtít do kotce, budete ho tam tahat, nebo honit po zahradě. Pořidďte mu na zimu zateplenou boudu s předsíní odpovídajíci velikosti, ne moc velkou. Kdysi mi někdo radil, že psům vadí vrzání polystyrénu, tak zatepluji 3 cm čedičovou vatou..
No my jsme si jí dovezli na konci ledna. A to byla venku dost zima. Takže šla domů. Navíc teď jsme čekali na trošku tepla a rekonstruujeme pro ní kotec (už byl škaredý). Ale právě že venku už je hezky a doma zlobí čím dál víc. Zahrada se jí moc líbí, takže bychom jí mohli na konci března trvale přestěhovat. No a právě těch nocí jsem se bála, aby jí nebyla zima, ale v zateplené boudě teď už snad nehrozí
karo2702
napsal(a):
Jo a logický mi přijde ten pozvolný postup ne to, zavřít štěně za dveře. To snad udělá jen blázen!
Logické mi přijde, když si pořídím psa, že mu umožním být tam, kde chce být - v případě, že jsou dobré vztahy a věci tak, jak mají být - tak se mnou, v případě, že by pes dal přednost tomu být sám, asi bych se zamyslela nad tím, jestli mu dávám všechno k tomu, co potřebuje. Mít psa "venku"? K čemu?
Katinec
napsal(a):
Nacpat malé štěně venku do kotce je pitomost-.
karo2702
napsal(a):
No my jsme si jí dovezli na konci ledna. A to byla venku dost zima. Takže šla domů. Navíc teď jsme čekali na trošku tepla a rekonstruujeme pro ní kotec (už byl škaredý). Ale právě že venku už je hezky a doma zlobí čím dál víc. Zahrada se jí moc líbí, takže bychom jí mohli na konci března trvale přestěhovat. No a právě těch nocí jsem se bála, aby jí nebyla zima, ale v zateplené boudě teď už snad nehrozí
Budete muset zkusit a uvidíte. Byla už zvyklá nějaký ten měsíc doma, je možné, že se v noci sama venku bude i bát a vyvádět. Ale to je pes od psa. Sice na venek(tedy chladno) není ještě otužilá, ale v březnu už není taková zima, aby to nedávala, pro jistotu bych dala ještě seno či slámu. Je z toho binec, ale dávám i mému sibiřskému psu, přeci jen je to příjemnější, jak ležet na holých deskách. Vyhazuju až někdy v květnu. Nevím, jak ten kotec, tedy jestli ji tam na noc zavřít či ne, protože mě jsou prostě kotce proti mysli, takže já bych ho minimáně nechávala otevřený, aby pes mohl vyběhnout a hlídat, udělat venku potřebu...
Sam 90210
napsal(a):
Já zastávám spíš ten druhý způsob. Dovezete si domů malé štěně, odtrhnete ho od maminky a sourozenců, z jeho smečky s kterou byl od narození a hodíte ho samého ven ? Jsem cíťa, já bych na to neměla. Můj pes se ke mě dostal když mu bylo odhadem tak 6 měsíců, byl podzim a měli jsme jej doma a jsem za to ráda i proto, že kdyby se někdy něco stalo a třeba onemocněl, nebo bude ve stáří muset být v baráku, tak ví jak se má vevnitř chovat, zná to tam, má hygienické návyky a nebude tak šokovaný jako kdybych čistě venkovního psa dotáhla najednou domů. Taky jsme si takhle vytvořili pěkné a silné pouto. Venku trávíme většinu času a pes byl vždy s námi, na noc chodil spát domů. Postupem času jak se venku vypěkňovalo ho to začalo venku víc zajímat, zjistil že je to tam zajímavější než doma a začal tam sám bývat častěji. Do léta už venku i spal. Může si přijít dovnitř kdykoliv chce, ale vydrží tam jenom chvilku, pak zase mizí ven aby mu něco neuniklo, akorát letos jak byly takové silné mrazy zalehl do baráku rád na většinu dne.
Mí psi byli poprvé v baráku až někdy kolem roku života. Byli naučení, že když řekne panička, že jde domů, dostanou kokinko, necpou se domů...a ona za chvíli zase přijde. Je to v podstatě stejné, jako když odcházíte z bytu někam(do práce, na nákupy, na návštěvu...) Od té doby chodili do baráku když projevili zájem, ale nebyli zvyklí, tak je to dodnes až tak netáhne. Chodí pomalu, opatrně, nedělají binec a nenapadlo by je, něco přečůrat(všude, co je dům, i venku se učí, že na domy se nesmí čůrat) Takže o učení čistotnosti v domě to není. Tu už měli zvládnutou, než do domu přišli poprvé.
scylla
napsal(a):
Logické mi přijde, když si pořídím psa, že mu umožním být tam, kde chce být - v případě, že jsou dobré vztahy a věci tak, jak mají být - tak se mnou, v případě, že by pes dal přednost tomu být sám, asi bych se zamyslela nad tím, jestli mu dávám všechno k tomu, co potřebuje. Mít psa "venku"? K čemu?
Doma bydlí přes den v obýváku, protože tu trávíme nejvíc času. Přes noc a když jsme v práci tak je sama na chodbě a je tam spokojená. Ale psa ven chceme dát proto, že když máme zahradu a líbí se jí tam víc, tak proč bychom jí drželi doma?
karo2702
napsal(a):
Doma bydlí přes den v obýváku, protože tu trávíme nejvíc času. Přes noc a když jsme v práci tak je sama na chodbě a je tam spokojená. Ale psa ven chceme dát proto, že když máme zahradu a líbí se jí tam víc, tak proč bychom jí drželi doma?
Hele, tak jestli zarputile netrváte na tom, že pes musí byt vždy venku a už je doma zvyklá, co to nechat na ní ? Ať si je, kde ji je dobře.Chce byt venku nechte ji tam, jestli chce být doma, tak jí nechte doma.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sam 90210
napsal(a):
Hele, tak jestli zarputile netrváte na tom, že pes musí byt vždy venku a už je doma zvyklá, co to nechat na ní ? Ať si je, kde ji je dobře.Chce byt venku nechte ji tam, jestli chce být doma, tak jí nechte doma.
Nejsem pro to vyšoupnout přivezené štěně hned ven...pokud tedy už tam nemá psího kolegu nebo to není samostatná jednotka, které je to šumák...
Už dvakrát jsem si pořizovala "psy na ven"...a vždycky mi skončili v baráku, protože mi soužití s venkovním psem prostě nevyhovuje. Možná kdybych byla jako lesnížínka venku celý den, tak je to něco jinýho, ale já na zahradě tolik času netrávím a navíc miluju, když se mnou pesani večer vegetí na gauči...
Moji pesani mají na vybranou, mají volný přístup na zahradu...od jara do podzimu jsou celý den otevřený dveře do baráku a stejně jsou zalezlý doma...když jsme doma my..
Teď jsem přišla domů ze zahrady...cca 3 hodiny tam pesani spokojeně asistovali, hlídali, okusovali kostičky, polehávali...užívali si krásnýho počasí venku...do té doby než se panička odebrala domů...za dvě minuty už se taky cpali do baráku...prostě chtějí být s lidma...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nejsem pro to vyšoupnout přivezené štěně hned ven...pokud tedy už tam nemá psího kolegu nebo to není samostatná jednotka, které je to šumák...
Už dvakrát jsem si pořizovala "psy na ven"...a vždycky mi skončili v baráku, protože mi soužití s venkovním psem prostě nevyhovuje. Možná kdybych byla jako lesnížínka venku celý den, tak je to něco jinýho, ale já na zahradě tolik času netrávím a navíc miluju, když se mnou pesani večer vegetí na gauči...
Moji pesani mají na vybranou, mají volný přístup na zahradu...od jara do podzimu jsou celý den otevřený dveře do baráku a stejně jsou zalezlý doma...když jsme doma my..
Teď jsem přišla domů ze zahrady...cca 3 hodiny tam pesani spokojeně asistovali, hlídali, okusovali kostičky, polehávali...užívali si krásnýho počasí venku...do té doby než se panička odebrala domů...za dvě minuty už se taky cpali do baráku...prostě chtějí být s lidma...
Ano, však já vždycky píšu, že náš režim je takřka nepřenosný... Prostě pokud si pořizuju psa vyloženě na ven, nezměnila jsem názor a pes jeví zájem být venku, tak bych ho tam klidně dala.