Pes jako běžecký společník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2017 16:48
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Zdravím, hledám plemeno psa, které by splňovalo mé požadavky, ale takové snad ani neexistuje. Mohli by jste mi poradit?

Máme labradorku, váha do 30kg, když máme hodně vytížený den nebo se jí samé nechce, tak celý den prospí a je dokonale šťastná, když nám čuchá nohy pod stolem. Jinak ale chodí s taťkou běhat do kopců, asi 3-4x za týden 10-20km. Ale není to ten dogtreking, kdy pes táhne běžce, ale chodí na volno!

Existuje tedy plemeno, které by zvládalo běh v těžším terénu, nestopovalo zvěř, nevyžadovalo pozornost 24/7 a bylo lehčí konstituce, aby se neodvařily klouby?
Naše labradorka je pro tohle téměř dokonalá, ale její konstituce jí přetěžuje klouby a velice rychle se přehřívá.

31.3.2017 18:57
pvc

XXX.XXX.48.185

No, kromě toho stopování zvěře by to mohl splňovat ESP. Jednoho doma mám, není první, ale právě po výborné zkušenosti jsem si ho pořídila po smrti prvního znovu. Je to gaučák, doma o něm nevím - leží na pelechu a nehne se, dokud nejdu ke dveřím. Venku se nezastaví, zvládá všechno, co my (procházky, celodenní výlety, běhání, lyže - to mě tahá, i krátší pomalé projížďky na kole v terénu). Když týden není žádná aktivita, nemá z toho stres. Jen to honění zvěře - přiznám se, že cca 6 měsíců nosili oba el.obojek, nicméně po pochopení situace fungovali oba perfektně na zvukový signál a poté byl obojek odložen a pes si nás hlídá a neloví (vyběhne, ale téměř hned se vrací i bez upozornění - povelu k návratu). Ale asi bych si ho nepořizovala z kenelu zaměřeného na top výkony v mushingu.

31.3.2017 20:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

pvc napsal(a):
No, kromě toho stopování zvěře by to mohl splňovat ESP. Jednoho doma mám, není první, ale právě po výborné zkušenosti jsem si ho pořídila po smrti prvního znovu. Je to gaučák, doma o něm nevím - leží na pelechu a nehne se, dokud nejdu ke dveřím. Venku se nezastaví, zvládá všechno, co my (procházky, celodenní výlety, běhání, lyže - to mě tahá, i krátší pomalé projížďky na kole v terénu). Když týden není žádná aktivita, nemá z toho stres. Jen to honění zvěře - přiznám se, že cca 6 měsíců nosili oba el.obojek, nicméně po pochopení situace fungovali oba perfektně na zvukový signál a poté byl obojek odložen a pes si nás hlídá a neloví (vyběhne, ale téměř hned se vrací i bez upozornění - povelu k návratu). Ale asi bych si ho nepořizovala z kenelu zaměřeného na top výkony v mushingu.

Chtěla jsem ho také doporučit, ale když jsem si přečetla, že v základu je ohař, dále husky, bylo mi jasné, že s tím lovem to bude asi problém

31.3.2017 20:11
lupus4

XXX.XXX.59.255

AKE

Accuracy

31.3.2017 20:23
Accuracy

XXX.XXX.129.250

Velký pudl? Zlatý retrívr má lehčí konstituci než labrador, co ten? Kolie? Český strakatý pes? Stokrát doporučovaný appenzeller, tisíckrát doporučovaný chodský pes, německý pinč, knírač? Hmm, boxer, když správně vyberete chovku, ale ten by nebyl na léto. Chce to dlouhý čumák. Většinu dalmatinů už lovecké choutky opustily. Nějaký španěl by taky šel, ten lovecký instinkt se u nich dá vesměs zvládnout. Stejně jako u některých teriérů, např. bedlington. Entlebušský salašnický, lehčí a menší vometákoidní ovčáci jako holandský ovčácký pudl, polský ovčák nížinný nebo mudi. Novoskotský retrívr, rakouský pinč.
Když ono strašně záleží na jedinci a taky na výchově. Znám jorkšíra, kavalíra a slovenského čuvače, kteří uvedené vzdálenosti běhají, ten čuvač navíc běhá i u kola. Dávají to. Ono 4 x týdně cca 15 km není žádná extra vzdálenost a člověk běhá pomalu. Co to je,2,2 a půl hodiny pohybu? To zvládne každý zdravý pes odpovídajících fyzických proporcí, když nemusí tahat.
Nicméně jenom běhat a nic jiného nebude jako životní náplň stačit asi žádnému psovi, ale to je Vám asi jasné.

31.3.2017 21:54
blackmyday

XXX.XXX.33.80

No jelikož se běhá v lese v horách, okolo krmelců a po mysliveckých stezkách, vyloučili jsme okamitě ohaře. Dlouhé chlupy jsou taky problém. Velký a nohatý pes taky není dobrý, přece jenom je tatík běžec pomalý, vytrvalý, žádný gepard A border kolii se snažíme vyhnout obloukem.

Ten labrador je super, ale s tou masivní konstitucí je to zlé. Naše čoklinda je z těch atletičtějších labradorů a přesto, jakmile teploty stoupnou nad 20°C nechce se jí z domu. A teď v sedmi letech už se ozývají nohy.

Mě osobně se zamlouvá pudl (ale jsem jediná), AKE, Český strakatý (zase ale..pudy po bíglovi?), dalmatin... možná bych šla i do čsv, ale to je na výchovu asi jiná liga (máme totiž lehce labilní maminku).

Accuracy

31.3.2017 22:24
Accuracy

XXX.XXX.129.250

No, jestli AKE myslíte kelpii, tak se obávám, že jí prostoduché běhání nebude stačit. To by nevadilo, pokud jí nabídnete i jinou pestrou činnost. Ale už to není pes, který vám to běhání poskytne tak nějak zadarmo.
Zas to je pes na zimu i léto, teplotní výkyvy, nejsou-li náhlé, ji nerozhází, a ostatním podmínkám vyhovuje dokonale.
ČSV bych se vyhla, mívá dost silné lovecké pudy a ta výchova je velmi specifická. Ale zas to je kus od kusu, někteří můžou vyhovovat.
A nebo útulkáč, tam si můžete vybrat psa už hotového.

1.4.2017 07:51
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

A co klasika německý ovčák z pracovního chovu. To jsou psi ovladatelní a pracákovi by ten pohyb problém dělat neměl.

1.4.2017 08:51
Evv

XXX.XXX.153.181

Mam středniho pudla a tohle by pro nej byla pohodka, myslim ze to co ubehne váš tatka ubehne i on. Ale nebude mu vadit až se už nebude tolik chtít. Srst se dá zvladnout, co dela problém byli male vetvicky z jehlicnanu. Lovit nebude pokud se nebude nudit (u nekterych pudlu se projevuje lovecky pud vice). Nám třeba nedelalo problem behat i v lete. S kloubama to neni nejhorší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2017 13:16

lesnížínka napsal(a):
Chtěla jsem ho také doporučit, ale když jsem si přečetla, že v základu je ohař, dále husky, bylo mi jasné, že s tím lovem to bude asi problém

Nevím, kde jste vzala, že ESP má v základu ohaře, haskyho.Hans Räber pouze o nich píše, :svým tvarem se jeho lebka podobá tomu, co nacházíme u kříženců mezi ohařem a honičem;ovšem jakékoliv příbuzenství je vylučeno".

1.4.2017 15:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, kde jste vzala, že ESP má v základu ohaře, haskyho.Hans Räber pouze o nich píše, :svým tvarem se jeho lebka podobá tomu, co nacházíme u kříženců mezi ohařem a honičem;ovšem jakékoliv příbuzenství je vylučeno".

No tak Hans Räber nemá vždycky pravdu. Co píše o původu ESP?

Toto sotva - citace z http://mapospisilova.wixsite.com/robovalouka/zvodn-psi
Evropský saňový pes, známější u nás pod zkratkou ESP (reps. éespéčko) je vyšlechtěn z německého krátkosrstého ohaře, pointera (ze skupiny anglických ohařů) a greyhaunda (chrti). Rovněž v sobě nese větší či menší znaky alaskana, aljašského a sibiřského husky. Každý pes má v sobě jiné procento krve určitého plemene, každý pes je i v tomto smyslu originál. Pointr dodal ESP dobrý čich a povahu, greyhaund rychlost, alaskan sílu. Proto také definovat plemeno není jednoduché. Obecně platí, že za ESP se dá označit tažný pes, který má v sobě po předcích více než padesátiprocentní podíl německého krátkosrstého ohaře, nebo pointra, nebo kombinaci obou. Zbytek tvoří aljašský husky nebo greyhound (pak se ESP nazývá greyster). Musheři si vedou o svých chovem podbné rodokmeny, ale plemeno uznáno FCI není. Jelikož není dán pro ESP přesný standard, ani nemůže být, jelikož každý pes je jiný, s jiným podílem krve určitého plemene, chov směřuje k udržení a zlepšení kvalit, nikoli exteriéru.

Nejčastěji se ESP podobá německému krátkosrstému ohaři, v kohoutku může dosahovat 65 až 70 centimetrů, u fen 60 až 70 centimetrů. Zbarvení je možné jakékoliv. Evropský saňový pes je ušlechtilý, harmonický pes, silný, vytrvalý a rychlý. Dokaže vyvinout rychlost přes 50 km/h a průměrná rychlost na sprintové trati se pohybuje mezi 30-35 km/h. Do tahu dává všechno a jde až na krev.

1.4.2017 21:45
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

balu - díky, nebyla jsem tu

1.4.2017 21:47

lesnížínka napsal(a):
balu - díky, nebyla jsem tu

2.4.2017 10:01

blackmyday napsal(a):
Zdravím, hledám plemeno psa, které by splňovalo mé požadavky, ale takové snad ani neexistuje. Mohli by jste mi poradit?

Máme labradorku, váha do 30kg, když máme hodně vytížený den nebo se jí samé nechce, tak celý den prospí a je dokonale šťastná, když nám čuchá nohy pod stolem. Jinak ale chodí s taťkou běhat do kopců, asi 3-4x za týden 10-20km. Ale není to ten dogtreking, kdy pes táhne běžce, ale chodí na volno!

Existuje tedy plemeno, které by zvládalo běh v těžším terénu, nestopovalo zvěř, nevyžadovalo pozornost 24/7 a bylo lehčí konstituce, aby se neodvařily klouby?
Naše labradorka je pro tohle téměř dokonalá, ale její konstituce jí přetěžuje klouby a velice rychle se přehřívá.

Střední knírač, nebo některý z větších terierů. Erdel, irčan.

2.4.2017 10:22

No tak Hans Räber nemá vždycky pravdu. Co píše o původu ESP?

Toto sotva - citace z http://mapospisilova.wixsite.com/robovalouka/zvodn-psi
Evropský saňový pes, známější u nás pod zkratkou ESP (reps. éespéčko) je vyšlechtěn z německého krátkosrstého ohaře, pointera (ze skupiny anglických ohařů) a greyhaunda (chrti). Rovněž v sobě nese větší či menší znaky alaskana, aljašského a sibiřského husky. Každý pes má v sobě jiné procento krve určitého plemene, každý pes je i v tomto smyslu originál. Pointr dodal ESP dobrý čich a povahu, greyhaund rychlost, alaskan sílu. Proto také definovat plemeno není jednoduché. Obecně platí, že za ESP se dá označit tažný pes, který má v sobě po předcích více než padesátiprocentní podíl německého krátkosrstého ohaře, nebo pointra, nebo kombinaci obou. Zbytek tvoří aljašský husky nebo greyhound (pak se ESP nazývá greyster). Musheři si vedou o svých chovem podbné rodokmeny, ale plemeno uznáno FCI není. Jelikož není dán pro ESP přesný standard, ani nemůže být, jelikož každý pes je jiný, s jiným podílem krve určitého plemene, chov směřuje k udržení a zlepšení kvalit, nikoli exteriéru.

Nejčastěji se ESP podobá německému krátkosrstému ohaři, v kohoutku může dosahovat 65 až 70 centimetrů, u fen 60 až 70 centimetrů. Zbarvení je možné jakékoliv. Evropský saňový pes je ušlechtilý, harmonický pes, silný, vytrvalý a rychlý. Dokaže vyvinout rychlost přes 50 km/h a průměrná rychlost na sprintové trati se pohybuje mezi 30-35 km/h. Do tahu dává všechno a jde až na krev.

Tak to jsme si nerozuměli ESP měla jsem na mysli entlebušský salašnický pes, bohužel zkratky dost zavádějící.

2.4.2017 10:27

Tak to jsme si nerozuměli ESP měla jsem na mysli entlebušský salašnický pes, bohužel zkratky dost zavádějící.

Zkratka ESP se obecně používá pro evropského saňového psa.

Entlebuch jako běžecký společník by mě tedy nenapadl.

2.4.2017 12:26

Zkratka ESP se obecně používá pro evropského saňového psa.

Entlebuch jako běžecký společník by mě tedy nenapadl.

ESP
Oficiální zkratka pro plemeno Etlenbuchský salašnický pes (Etlenbucher Sennenhund).

2.4.2017 12:34

ESP
Oficiální zkratka pro plemeno Etlenbuchský salašnický pes (Etlenbucher Sennenhund).

Hádat se s vámi nebudu, pro mě je ESP evropský saňový pes, jen by mě zajímalo, odkud čerpáte informaci, že ESP je oficiální zkratkou pro entlebucha...

2.4.2017 13:24

Český název Název v zemi původu Oficial. zkratka v ČR Číslo standardu,

FCI 2. - Pinčové a knírači, molossoidní
Aidi Aidi AID 247
Anatolský pastevecký pes Coban Cöpegi APP 331
Anglický buldok Bulldog AB 149
Anglický mastif Mastiff EM 264
Appenzellský salašnický pes Appenzeller Sennenhund APZ 46
Argentinská doga Dogo Argentino AD 292
Bernský salašnický pes Berner Sennenhund BSP 45
Bordeauxská doga Dogue de Bordeaux BX 116
Brazilská fila Fila Brasileiro FIB 225
Bullmastif Bullmastiff BM 157
Cao de Castro Laboreiro Cao de Castro Laboreiro CCL 170
Černý terier Tchiorny Terrier CET 327
Dánská doga (Broholmer) Broholmer BR 315
Dobrman Dobermann DB 143
Estrelský pastevecký pes Cao da Serra da Estrela EPP 173
Etlenbuchský salašnický pes Etlenbucher Sennenhund ESP 47

Třeba zde, bývá to i v katalogu výstav.

2.4.2017 13:31
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ježíš baby, to je putna, hlavně, že jsme se nakonec pochopily

2.4.2017 16:41

lesnížínka napsal(a):
Ježíš baby, to je putna, hlavně, že jsme se nakonec pochopily

Entl.sal.pes ( aby nedošlo k mýlce smajlík ) mi nepřijde ani štíhlejší, ani nohatější než labrador.

Přidejte reakci

Přidat smajlík