Stopy - kdy a jak začít?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2017 21:34
Beica

XXX.XXX.113.6

Zdravím vás všichni :) mám na vás jen otázečku, tak nějak více méně pro inspiraci... Jak začínáte se stopami vy? Co pro začátek používáte? Jaké jsou vaše postupy, v kolika týdnech začínáte, prostě všechno od A do Z :D
Díky moc a všem hafanům zdar :).

Tedysek

9.4.2017 22:00
Tedysek

XXX.XXX.0.245

Byla jsem na psím táboře a říkali udělat čtverec a vysypat tam dobroty. Bigl na mě pak čuměl jak puk. Proč má žrát když chce cuchat. Pro něj stopy byly, najít na procházce ztracené klíče třeba. Nebo jelikož se hodně v přírodě ztrácím, tak povel hledej cestu domů. To bylo jeho oblíbené. Protože já spolehala jen na něj a on mě po naší stopě vedl třeba 3km zpět. :) sportovní stopu bych ráda zkusila s NO, aLe taky moc nevím jak. teď jsem četla v PPČ o noseworku tak to mi dávalo i logiku tak to asi pro začátek zkusíme. :).

10.4.2017 07:26
bobina65

XXX.XXX.197.59

Začínám od mala, až od tří měsíců, napřed schovávám hračku, tak aby viděl kam, přibližné místo, ale neviděl ji na dálku očima a musel si ji najít nosem.Až ví co je to vlastně slovo hledej, teprve potom začínám se stopama jako takovýma. Udělám náčlap, to je chvíli na místě postojím, podupu a potom mohu teprve jít, pro štěně stačí tak dest metrů na konec stopy dám jeho hračku. Pak velkým skokem odskočím a vracím se obloukem zpět. Je dobré když někdo štěně drží a to celé vaše chování sleduje. Po chvílce mu dáte povel hledej u nášlapu a budete mu ukazovat na zem, nenechat ho odbočovat a chválit když půjde správně.Pamlsek dávám až po nalezení předmětu(hračky). Nejsem zastánce metody na dávání pamlsků na zem, moji psi nesmí ze země nic žrát a pamlsky dávám z ruky.(tak proto) Při práci na stopách je nejdůležitější aby páneček věděl kudy stopa vede.

11.4.2017 09:19
anonymx

XXX.XXX.27.66

Beica napsal(a):
Zdravím vás všichni :) mám na vás jen otázečku, tak nějak více méně pro inspiraci... Jak začínáte se stopami vy? Co pro začátek používáte? Jaké jsou vaše postupy, v kolika týdnech začínáte, prostě všechno od A do Z :D
Díky moc a všem hafanům zdar :).

Nejdřív si ujasněte, jestli chcete dělat sportovní nebo jiné stopy a s jakým cílem. Pokud sportovku, tak všechny příspěvky jsou naprosto špatně.

11.4.2017 09:27
Beica

XXX.XXX.113.6

anonymx napsal(a):
Nejdřív si ujasněte, jestli chcete dělat sportovní nebo jiné stopy a s jakým cílem. Pokud sportovku, tak všechny příspěvky jsou naprosto špatně.

No jde mi o sportovku. Jak tedy zacinate vy? ;).

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2017 09:28

Beica napsal(a):
No jde mi o sportovku. Jak tedy zacinate vy? ;).

Beica, a s jakým cílem?

11.4.2017 09:39
Beica

XXX.XXX.113.6

Ráda bych postupně složila všechny 3 úrovně IPO... Se stopama je prý nejlepší začít co nejdříve, tak proto se ptám. Teorii zvládám, ale praxe je mnohdy poněkud jinde a dost lidí časem přišlo na různá vylepšení a vychytávky jak to psa naučit a tak...

11.4.2017 09:58

"Teorii zvládám, ale praxe je mnohdy poněkud jinde a dost lidí časem přišlo na různá vylepšení a vychytávky jak to psa naučit a tak... "

tak mi šlo zejména o to, zda ti jde fakt o body, neb zejména IPO je o čuchání šlápota x šlápota a ne až tak o stopování... . A je fakt, že šlápota x šlápota se patrně musí učit od začátku (i když se ti může stát, že tím psa otrávíš a/nebo z něj uděláš ne stopaře ale žrouta )

Vylepšení a vychytávky jsou dost individuální a záleží na typu psa a vývoji...

Však teorie, kterou znáš, ti říká co? (ono k témuž cíli jde vždy více cest...)

někdo doporučuje začínat na pachovém koláči
někdo prostě a jednoduše nášlap a rovnou krátká stopa - v každé šlápotě pamlsek...může být vlečka...

Neregistrovaný uživatel

11.4.2017 10:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Beica napsal(a):
Ráda bych postupně složila všechny 3 úrovně IPO... Se stopama je prý nejlepší začít co nejdříve, tak proto se ptám. Teorii zvládám, ale praxe je mnohdy poněkud jinde a dost lidí časem přišlo na různá vylepšení a vychytávky jak to psa naučit a tak...

V tom případě si najděte někoho, kdo IPO na slušné úrovni cvičí, protože jednak má IPO tři disciplíny, a všechny jsou technicky dost náročné, takže se bez pomoci zkušeného člověka neobejdete, a druhak ti, co vám tu dávali zkraje "moudré rady" jsou úplně mimo mísu, a tímto způsobem naučíte psa všechno, jen né vypracovat stopu podle požadavku zkušebního řádu...

11.4.2017 10:12
Beica

XXX.XXX.113.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V tom případě si najděte někoho, kdo IPO na slušné úrovni cvičí, protože jednak má IPO tři disciplíny, a všechny jsou technicky dost náročné, takže se bez pomoci zkušeného člověka neobejdete, a druhak ti, co vám tu dávali zkraje "moudré rady" jsou úplně mimo mísu, a tímto způsobem naučíte psa všechno, jen né vypracovat stopu podle požadavku zkušebního řádu...

Jojo na zbyle discipliny uz vycvik zarizeny mam, nicmene budu dojizdet asi 50km od mista bydliste a cely den tam stravit moct nebudu aby mohl mit pes dostatecne pauzy mezi nacvikem jedbotlivych diciplin. Jsme domliveni, ze samozrejme vse ukazou, stene jeste ani nemam doma, ale resit to pak uz mi prijde pozde... Pojedu se na nacviky i podivat nez budu mit pesana doma, no rikala jsem si ze kazda rada je cenna :)

To Hmn_: jojo crtla jsem o obou variantach (jak kolac tak i rovnou kratka stoa), pak budu spis muset vychytat co bude lepsi. Proto me i zajimaj nazory ostatnich.

Neregistrovaný uživatel

11.4.2017 10:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Beica napsal(a):
Jojo na zbyle discipliny uz vycvik zarizeny mam, nicmene budu dojizdet asi 50km od mista bydliste a cely den tam stravit moct nebudu aby mohl mit pes dostatecne pauzy mezi nacvikem jedbotlivych diciplin. Jsme domliveni, ze samozrejme vse ukazou, stene jeste ani nemam doma, ale resit to pak uz mi prijde pozde... Pojedu se na nacviky i podivat nez budu mit pesana doma, no rikala jsem si ze kazda rada je cenna :)

To Hmn_: jojo crtla jsem o obou variantach (jak kolac tak i rovnou kratka stoa), pak budu spis muset vychytat co bude lepsi. Proto me i zajimaj nazory ostatnich.

Důležitý je pochopit podstatu toho, PROČ se začíná na čtverci/koláči, informace o tom co kdo dělá je celkem k ničemu, když vám nikdo nevysvětlí a neukáže principy. Možná by nebylo marný se v okolí domluvit s někým, kdo tomu rozumí, a začít pod jeho vedením, protože právě v začátcích toho jde hodně pokazit. IPO prošlo hodně velkým vývojem co nároků na provedení, a podle příručky nebo rad z internetu už v tomto sportu nemáte šanci "na přežití".

11.4.2017 10:26
Beica

XXX.XXX.113.6

Důležitý je pochopit podstatu toho, PROČ se začíná na čtverci/koláči, informace o tom co kdo dělá je celkem k ničemu, když vám nikdo nevysvětlí a neukáže principy. Možná by nebylo marný se v okolí domluvit s někým, kdo tomu rozumí, a začít pod jeho vedením, protože právě v začátcích toho jde hodně pokazit. IPO prošlo hodně velkým vývojem co nároků na provedení, a podle příručky nebo rad z internetu už v tomto sportu nemáte šanci "na přežití".

Dobrá, pokusím se někoho vyhledat. Právě bych dost nerada něco udělala blbě, pak se to přeučuje jen horko těžko (jestli vůbec)...

Pokud byste měl někdo doporučení, na koho se v Praze či blízkém okolí obrátit, bylo by to fajn ;).

Neregistrovaný uživatel

11.4.2017 13:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Beica napsal(a):
Dobrá, pokusím se někoho vyhledat. Právě bych dost nerada něco udělala blbě, pak se to přeučuje jen horko těžko (jestli vůbec)...

Pokud byste měl někdo doporučení, na koho se v Praze či blízkém okolí obrátit, bylo by to fajn ;).

V Praze trénuje Honzík Farkač (poslušnost) v teamu s Ivou Lžičařovou (stopy). Pořádají i semináře. Nemám FB, ale oni tam jsou, a určitě Vám to dá víc, než zdejší freestylová "stopovací univerzita"

11.4.2017 14:02
Beica

XXX.XXX.227.13

V Praze trénuje Honzík Farkač (poslušnost) v teamu s Ivou Lžičařovou (stopy). Pořádají i semináře. Nemám FB, ale oni tam jsou, a určitě Vám to dá víc, než zdejší freestylová "stopovací univerzita"

Paráda! Díky moc ;).

Tedysek

11.4.2017 19:13
Tedysek

XXX.XXX.0.245

Neznáš nekoho z rakovnicka?

Neregistrovaný uživatel

11.4.2017 20:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tedysek napsal(a):
Neznáš nekoho z rakovnicka?

Bohužel

Tedysek

11.4.2017 20:26
Tedysek

XXX.XXX.0.245