Když štěně hodně čůrá doma

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2017 09:03
Mac.Lu

XXX.XXX.110.99

Ahoj, máme 9 týdenní štěně fenu a není schopná se naučit čůrat venku. Běháme s ní i v noci, pořídili jsme i pleny pro psy, aby čůrala na ně ale ně, ale nic. Máte s tím někdo zkušenosti? Je schopná se vyčůrat doma i 6 krát za sebou. Je to normální? Prosím poraďte.

15.4.2017 09:05
scylla

XXX.XXX.150.32

Je to naprosto normální. Venčete po jídle, po probuzení, mějte trpělivost, je maličká. Ujistěte se, že není nastydlá nebo nemocná.

15.4.2017 09:52
koňadra

XXX.XXX.128.31

Mac.Lu napsal(a):
Ahoj, máme 9 týdenní štěně fenu a není schopná se naučit čůrat venku. Běháme s ní i v noci, pořídili jsme i pleny pro psy, aby čůrala na ně ale ně, ale nic. Máte s tím někdo zkušenosti? Je schopná se vyčůrat doma i 6 krát za sebou. Je to normální? Prosím poraďte.

Každé štěně - podobně jako dítě - má jinou schopnost naučit se čistotě. Některé štěně to zvládne v půl roce, jiné v roce... jenže dětem se dá plína a více se to neřeší. Vytírat loužičky dnes a denně třeba několik měsíců, to už se lidem moc nechce.
Prostě se snažte chodit se štěnětem co nejvíce ven, loužičky doma neřešte. Hlavně ne nějakým bitím, mácháním čenichu v loužičce apod. To štěně za to nemůže a časem přestane samo. Učit štěně na plíny je cesta do pekel. Zpočátku doma čůrat může (byť na plínu) a později ne? Jak rozpozná, že plína není totéž jako koberec?
Že čůrá 6x za sebou je ale trošku divné - běžte k veterináři a nechce štěně prohlédnout není-li nachlazené na močák či ledviny.

Fuchsiova

15.4.2017 11:44
Fuchsiova

XXX.XXX.19.227

A teď si představte, že nás pes čůral doma treba až do 5 měsíců :D a taky to bylo normální a vyrostl z toho, od té doby ani louzicka. Holt každý pes je jiný (jak u deti) a někomu to trvá dyl, obrnte se trpělivosti :).

15.4.2017 13:43
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Mac.Lu napsal(a):

To je váš první pes, že se tak divíte? Je to naprosto normální a bude nějakou dobu trvat, než to přejde. Jelikož štěně nemá vyvinutý svěrač, aby udrželo moč či trus. Copak u lidského mimina je to jiné? Trochu rozumu do hrsti.

15.4.2017 14:08
KamilaL

XXX.XXX.141.15

Mac.Lu napsal(a):

9 týdnů-to je ještě mimino .To ještě nějakou dobu potrvá než přestane.
Taky jsem chodila v noci i co 2 hodiny, zkuste jí odměňovat při každém vyčůrání venku, já to tak dělala .

15.4.2017 15:40
Andrýsek3

XXX.XXX.14.39

Se mi líbí, jak poslední dobou tady lidi panikaří, když to štěně neumí do 10ti týdnů. U nás čůral doma do 5-6 měsíců, do 7 byla aspoň jedna louže. To asi zešílí.

15.4.2017 15:42
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Kor, když to štěně mají týden...

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2017 16:51

Můj pes čůral doma skoro do sedmi měsíců, tomuhle drobečkovi je devět týdnů..

15.4.2017 17:12
conie

XXX.XXX.206.202

Dnes jsou asi v prodeji jiná štěňata, ne? Dřív se za normální považovalo, že je štěně čistotné od 6-8 měsíců, pokud je správně venčené a zdravé. Dnes lidi šílí, že ve 3 měsících ještě "něco" doma vyvede. A bohužel jsem četla i "odborné" názory, že čistotnosti se dá naučit do 3-4 měsíců. Možná u některých jedinců a za určitých podmínek - zahrada, léto a trvale někdo doma, ale to už se neuvádí. Přijde mi dost zajímavé, že u dětí je to naprosto naopak - dnes plno matek neučí na nočník, protože prý k tomu dítě dospěje samo a tak klidně potkáte 4leté děti s plenami. No jo, prát se nemusí, jen se vyhodí a koupí nové. Ach jo.

15.4.2017 17:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.56

My tedy měli štěňata dřív a od 3 měs nebyl problém.
Leda výjimečně - např průjem.
Samozřejmě se hlídalo (číhalo) a běhalo.
Sestra si kupovala tříměsíční pinčku,
Chovatelka řekla, že čistotnost moc né...
Sestře doma neudělala ani Ň !
Prostě ji drapla a běžela ven. A včas.
Je to o bystrosti, tuposti, lenosti majitele.
Taky, je li štěně samo doma... dělá "to",
kdy potřebuje a pak v tom nemá jasno
a učí se to půl roku.

Dá se přirovnat : děti - pleny
dříve a dnes
.

15.4.2017 18:00
polárka.15

XXX.XXX.115.110

conie napsal(a):
Dnes jsou asi v prodeji jiná štěňata, ne? Dřív se za normální považovalo, že je štěně čistotné od 6-8 měsíců, pokud je správně venčené a zdravé. Dnes lidi šílí, že ve 3 měsících ještě "něco" doma vyvede. A bohužel jsem četla i "odborné" názory, že čistotnosti se dá naučit do 3-4 měsíců. Možná u některých jedinců a za určitých podmínek - zahrada, léto a trvale někdo doma, ale to už se neuvádí. Přijde mi dost zajímavé, že u dětí je to naprosto naopak - dnes plno matek neučí na nočník, protože prý k tomu dítě dospěje samo a tak klidně potkáte 4leté děti s plenami. No jo, prát se nemusí, jen se vyhodí a koupí nové. Ach jo.

Pokud to majitel vychytá, není problém - vždy je to v něm, ale to štěně to ovlivnit prostě neumí.

15.4.2017 19:24

15.4.2017 19:26

conie napsal(a):

Přesně

Janae

15.4.2017 19:31
Janae

XXX.XXX.209.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přesně

V zásadě souhlasím, jen si trošku protiřečíte se srovnávání štěňat a dětí.
Takže u štěňat se běžně čeká až dozraje. Ovšem u dítěte se musí lámat přes koleno.

Osobně, jak u dětí, tak u štěňat čekám až uzrají, akorát u dětí situaci dost ulehčují plíny, které zdaleka ne vždy jsou papírové, ony ty hadrové jsou někde jinde než za časů mojí matky, však nebojte, do školy s plínou nepůjdou. U psů holt lítám ven a utírám kaluže.

Janae

15.4.2017 20:53
Janae

XXX.XXX.209.1

rapotacka11 napsal(a):
U dětí lámat ?

Když to neumíte jinak...

https://search.seznam.cz/?q=bezplenkov%C3%A1+metoda&oq=bezplenkov%C3%A1+metoda&sourceid=szn-HP&sgId=zJqNnJIHuRzM9JliTnk1pNwokS-NzGqNzSmfYG-7kL%3D%3D&thru=&su=&aq=.

Nojo, to je na způsob toho štěně.
U štěněte vyčíhám signál ne v intervalech beru ven. U dítěte vyčíhám signál nebo v určitých intervalech dam na misku.
Myslím, že zůstanu u plen.

16.4.2017 07:38
tapina

XXX.XXX.187.59

Když už jste to domíchali s těma dětma dohromady - co to tak má společné, že by se kolem toho vyměšování neměl dělat stres. Mermomocí atd. nebo se pak zlobit na někoho z rodiny, že se nepovedlo atd. Když teda samozřejmě to malé za to nemůže, ale viník tam je, ten línější, pomalejší, ten, koho má ten malý radši a spolupracuje jen s ním a není tam non stop, ten, kdo hledá výmluvy a nesnaží se.

Podložku/hadr budu používat i u dalšího psa, pokud budu chodit do práce. Chodím venčit v poledne a to štěně celou dobu nic neudělalo, protože spalo, ale jak mě slyší dole v domě odemykat, nevydrží už. U dveří je podložka. Když prostě fakt vím, že teď hned s ním nebudu moct, je tam taky. Radši budu venku o 20 min dýl než vytírat celou chodbu, protože to není louže, ale rozťapkaná louže. Jinak ne, pak vyroste, vydrží dýl, samo i chápe, že byt není místo na čůrání. Na podložku podle mě chodí ze 2 důvodů - 1. saje,2. někdo to uklidí tak, že to nepůjde poznat. To 2. znamená, že si nebufe čurat do pelechu, na koberec apod.
To, že se stane tahle nečistotnost, krom zdravotních důvodů samozřejmě, může lenost a nečistotnost všeobecně. Ne plína. To je jen pomůcka.

16.4.2017 07:51
Šarina

XXX.XXX.231.146

Tapino, píšete: "Na podložku podle mě chodí ze 2 důvodů - 1. saje,2. někdo to uklidí tak, že to nepůjde poznat. To 2. znamená, že si nebude čurat do pelechu, na koberec apod."

Nerozumím... vážně si myslíte, že psa zajímá, že to někdo uklidí, aby to nebylo poznat, a proto rozliší čůrání na podložku od čůrání na koberec? To mu přisuzujete lidské myšlení...
Já jsem přesvědčená, že psovi je úplně buřt, jestli to někdo uklidí, nebo ne, pes nemá schopnost takového uvažování.
Na tu podložku, hadr atd, se venčí, protože je to pro něj příjemnější povrch (necáká mu to na tlapky), ale zbytek neřeší. Proto bude klidně čůrat i na koberec, pokud bude ten koberec "na správném místě". Ale do pelechu se zdravý pes pochopitelně nevyvenčí...

16.4.2017 08:38
AmyOva

XXX.XXX.49.154

Tady budu trošku oponovat z vlastní zkušenosti, my když jsme si přivezli štěně, tak čurala prvních 14 dní zásadně pouze do pelechu. Všude jinde se bála. Později rozšířila teritorium i na koberec smajlík ale venku ani za nic. A to jsem mohla běhat jak rychle jsem chtěla.
Dokonce si vždy počkala až se vrátíme domů. Přisuzovala jsem to strachu z množství psů okolo (přechod z uzavřeného dvorku RD na sídliště velkoměsta), ale když tento strach asi po měsíci pominul, začala dělat potřebu i venku a za dalších pár týdnů pouze venku

16.4.2017 11:13
tapina

XXX.XXX.211.221

Jo, je možné, že třeba úplně pidi psi to mají jinak s tím strachem, vše je pro ně velké atd. I ten pelech je velký, tak ale určitě nevyměšovala na místo, kde pak ležela.

Nemyslím si tak úplně doslova, že by štěně zajímalo, že to někdo uklidí, jeho podle mě zajímá, že prostě v jeho domečku nebudou cítit jeho výměšky. Ten domeček se postupně zvětšuje, nejdřív je to místo, kde se cítí bezpečně, kde spí, pelíšek, tak prostě vyměšuje mimo pelíšek, čím dál tím dál, co to stihne, pak třeba ten jeden pokoj a pak celý byt je jeho domečkem. Jo, malá štěňata čurají všude, ale v tom okamžiku, kdy to jsou schopna udržet tak, aby to donesla na nějaký příhodný povrch, myslíte, že půjdou do toho pelíšku, nebo na koberec, kde lehávají, když budou mít možnost té plíny? To je podle mě blbost a tak jsem to myslela.

Jo, jasně, když štěně nechám běhat v místnosti, kde je celopodlahový koberec a občas dost hodně často ho preventivně nevyšoupnu ven, tak se tam prostě vyčurá, stejně jako by se vyčural na lině, kdekoli, kdy by to na něj přišlo, když to neumí ještě udržet. Jakmile to umí trochu držet, tak má tu podložku. Jo, když jsem byla doma, tak jsem chodila co hodinu a půl, aby fakt měl režim, a věděl, že se dostane ven a v noci co 3 hodiny, stejně mi ta podložka dost pomohla. Když jsem byla v práci, tak měl jednu pauza 5 a jednu 4,5hodiny. Přesně jak to píše MacLu, přišli jsme domů a během té hodiny a půl šel ještě třeba 4x i víckrát, někdy zas vůbec. Když čekal doma, tak to vesměs vydržel, protože fakt spal, ale pak jak jsme už byli spolu, tak co chvilka. Fenka třeba tu podložku jako malá používala i když byla sama doma, protože prostě byla aktivnější.

Fenka byla od lidí, co jsem ji měla, naučená, že měli pro štěňata ohrazený prostor v bytě, mály tam ty podložky, byla převážně v bytě. U pejska byla štěňata v ohrádce s novinami v garáži, ale fakt paní ta štěňata v pravidelných intervalech vynášela ven, což byla podle mě obrovská výhoda.

Myslím to tak, že to, že ten pes chodí na plínu, hadr, na který je naučený, neznamená, že bude nečistotný tak, jak píšu nebo v dospělosti. To je v něčem jiném. Jo, i na tu plínu/hadr se musí naučit, k čemu slouží. To je tak asi vše, co jsem chtěla napsat.

16.4.2017 16:19

Štěně máme čistotné od 4 měsíců, ale jsem se do té doby taky pořádně nevyspala v kuse a opravdu když je štěně aktivní (nespí) chodit s ním co hodinu- dvě, prostě pořád a i přes to se nám zdařilo udělat doma loužičku a bobík.(štěně jsem ven nosila opravdu na rukách aby se nepoto po cestě-ihned po vyspání, cca hoďku po jídle a průběžně během dne i noci.

martik 17

18.4.2017 08:33
martik 17

XXX.XXX.190.5

Ahoj, řeší se tu čůrání.Máme tříměsíční štěndo Německého ovčáka, běháme ven každou chviličku, v odpoledních hodinách, při hraní kdy stále pije, i po 15 min, kdykoliv si zakňučí a i přes to loužičku někdy udělá, ale to neřeším to se vychytá. Spíš řešíme vodu, každou misku vylije a když už jsme jí zabetonovali tak jí vycáká nohama, což je problém, protože pak jsou ostatní psi bez vody než přijdem z práce.Žádná miska jí není svatá. Další problém je ten kdykoliv jí chci zavolat, že jdeme domů tak má mraky práce a honím jí po zahradě jak idiot, nezabírá nic. Prostě když nechce domů tak je to problém. Nějaké rady prosím?

18.4.2017 09:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.18

Když máte problém s miskami,
požila bych kbelík, dětskou vaničku atd.
Nebo třeba
https://www.kamir.cz/miskove-napajecky-plovakove
Přivolání ?
No tak hoňte .
Ale je to trochu zvláštní.
Píšete, že máte další psy...

martik 17

18.4.2017 10:02
martik 17

XXX.XXX.190.5

Děkuji, kýbl máme taky vyzkoušený, zbytečný i ten vyleje
Pěkné umyvadla, ale taky trochu zbytečné, to vycáká těma neposednejma hnátičkama.
Ano mám ještě fenu Německého ovčáka a yorka.
No když jsme venku co 10-15min tak nás to honění přestává bavit a na zahradě jí samotnou nechci nechávat, protože je to strašnej kamenožrout.

18.4.2017 10:04

martik 17 napsal(a):
Ahoj, řeší se tu čůrání.Máme tříměsíční štěndo Německého ovčáka, běháme ven každou chviličku, v odpoledních hodinách, při hraní kdy stále pije, i po 15 min, kdykoliv si zakňučí a i přes to loužičku někdy udělá, ale to neřeším to se vychytá. Spíš řešíme vodu, každou misku vylije a když už jsme jí zabetonovali tak jí vycáká nohama, což je problém, protože pak jsou ostatní psi bez vody než přijdem z práce.Žádná miska jí není svatá. Další problém je ten kdykoliv jí chci zavolat, že jdeme domů tak má mraky práce a honím jí po zahradě jak idiot, nezabírá nic. Prostě když nechce domů tak je to problém. Nějaké rady prosím?

S vodou asi neporadím, zkusila bych to namátkou přes nabízení jiných hraček, instalování nějaké speciální cákací nádoby, kde je cákání povoleno, odhánění/odvolávání od misek, ze kterých se má pít, apod.
Přivolání bych řešila nasazením couračky, kteoru bude štěně tahat za sebou. Když budete potřebovat štěně dostat k sobě nebo domů, dojdete si pro konec šňůry, teprve potom dáte povel k přivolání a šňůrou štěněti pomůžete povel splnit. Šňůra musí být z dobrýho materiálu, akorát lehká, ale aby se nezamotávala, tuším že bývají dobré třeba prádelní šňůry. Délku bych volila mezi 2 a 10 metry, podle velikosti zahrady a toho, jak moc mrňous zdrhá a jak moc velký problém je chytit ho.

18.4.2017 11:46
blackberry

XXX.XXX.110.35

martik 17 napsal(a):
Děkuji, kýbl máme taky vyzkoušený, zbytečný i ten vyleje
Pěkné umyvadla, ale taky trochu zbytečné, to vycáká těma neposednejma hnátičkama.
Ano mám ještě fenu Německého ovčáka a yorka.
No když jsme venku co 10-15min tak nás to honění přestává bavit a na zahradě jí samotnou nechci nechávat, protože je to strašnej kamenožrout.

A nádobu s větším objemem dokáže taky vycákat nebo ji jen převrhne? Pomohlo by zatížení dna nějakým velkým kamenem? Náš kachno-pes taky zkoušel párkrát cákat, ale doma jsem ho několikrát okřikla, když jsem ho nachytala in flagranti. Taky víc hlídám, jestli mu do misky něco nespadlo, a vodu měním 2x – 3x denně. Od té doby je doma klid.

18.4.2017 13:22

Voda: máme doma kameninovou misku, naše bulina si opírá čumák o okraj a chlemtá- srká nebo si dělá sifon- bublá do toho nosem, prostě neumí pít, jaká je doma potopa po celé kuchyni nemusím říkat.
Přivolání: zavolám Roňo a přijde Bugyna, Vincent, Dixina... má taky jinej program, sleduje kočky... ne vážně, ve vašem případě bych prostě zavolala, jde-nejde ahoj. U NO by to mohlo platit, na naší bulici toto aplikovat nemůžu, je to palice dubová umíněná, tam si pro ní opravdu musím dojít když má jinej program(nehoníme se) jinak když vydrží stát a zírat na mě jak odcházím a to opravdu odcházím, ona mě vidí, ale nejde- nevracím se, je to někdy i na 200m (kdo má větší výdrž) vždy došla...

18.4.2017 17:12

martik 17 napsal(a):

Štěně labradora mě to taky dělalo, dobrá je těžká kameninová miska, tu nevyleje.Jinak k tomu honění, je to štěně, nehonte jí, trénujte přivolání, ale vždy jděte směrem od psa, neběhejte za ní., zaujměte jí hračkou, pamlskem, sedněte si na bobek, zatleskejte, fantazii se meze nekladou, ale hlavně psa nehonte.

martik 17

21.4.2017 08:26
martik 17

XXX.XXX.190.5

Děkuji.

21.4.2017 09:57
conie

XXX.XXX.206.202

Nahánění je pro štěně báječná zábava, takže si ji naučíte, že po přivolání nastává prima honička. Rozhodně nenahánět, spíš se otočit a odcházet - klidně jako ven z vrátek a ne domů. Když přiběhne, pochvala, odměna. Další možnost je dlouhá stopovačka i na zahradě a pokud nepřijde, pomalu si ji přitáhnout - s milou pochvalou, jak je šikovná, když jde k vám. Prostě musí zjistit, že přijít na zavolání se vyplatí. Taky ji volejte na zahradě i cvičně, jen tak, třeba na chvilku hraní či pro pamlsek, a nejen když už jdete domů.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík