dr.ban

XXX.XXX.253.180
Ahoj, chtěl bych poprosit někoho se zkušeností v tomto problému o radu. Vždy jsem kupoval psovi (německý ohař) obojek kiltix, kde po nasazení byl občas trochu letargický cca 1 den, (menší aktivita venku, menší apetit atp.) asi před týdnem jsem mu koupil obojek Scalibor a pes do večera začal špatně chodit, v příbalové informaci bylo psáno, že se to může stát a obojek se má sundat, tak jsme ho tedy sundaly, a dva dny to vypadalo že se pes zlepšuje, ale potom se to začalo zhoršovat až do té míry, že psa raději snáším ze schodů, aby si nenatlouk čumák. Je jasný, že s ním musím na veterinu, ale byl jsem teď šest dní v týdnu v práci na dvanáctkách, a čekal jsem že přijde zlepšení ale od pátku je pes špatný a já musím sehnat odvoz na zítra, kvůli velikonocům, takže nehledám odpověď typu VET, ale spíš něco čím bych mu mohl pomoc hned já sám. Pes je ve svých 7-mi letech velmi aktivní, asi jako 2-ou leté štěně. něco podobného se nám stalo cca před 2-3 rokama, kdy pes večer padnul na zadní, ale druhý den ráno byl lepší a večer zas honil frisbee, tak jsem předpokládal že v lese u nějaké chaty slupnul třeba jed na myši. Nevím jestli to může mít souvislost, ale teď jsou příznaky jiné, pes padá spíše na přední tlapy a klepe se při pití a žraní (granule odmítá jí jen konzervy, zhubnul tak 3 kila).díky moc za všechny odpovědi.
notregistered

XXX.XXX.211.63
Případů ataxie a úmrtí po nasazení Scaliboru je hodně a Vy mu ničím nepomůžete. Jen veterinář.
"Léčba může být pouze symptomatická, protože není známé žádné specifické antidotum."
Tuto odpověď nechcete, ale jiná není. Sorry. Pohotovosti jsou.
dr.ban
napsal(a):
Ahoj, chtěl bych poprosit někoho se zkušeností v tomto problému o radu. Vždy jsem kupoval psovi (německý ohař) obojek kiltix, kde po nasazení byl občas trochu letargický cca 1 den, (menší aktivita venku, menší apetit atp.) asi před týdnem jsem mu koupil obojek Scalibor a pes do večera začal špatně chodit, v příbalové informaci bylo psáno, že se to může stát a obojek se má sundat, tak jsme ho tedy sundaly, a dva dny to vypadalo že se pes zlepšuje, ale potom se to začalo zhoršovat až do té míry, že psa raději snáším ze schodů, aby si nenatlouk čumák. Je jasný, že s ním musím na veterinu, ale byl jsem teď šest dní v týdnu v práci na dvanáctkách, a čekal jsem že přijde zlepšení ale od pátku je pes špatný a já musím sehnat odvoz na zítra, kvůli velikonocům, takže nehledám odpověď typu VET, ale spíš něco čím bych mu mohl pomoc hned já sám. Pes je ve svých 7-mi letech velmi aktivní, asi jako 2-ou leté štěně. něco podobného se nám stalo cca před 2-3 rokama, kdy pes večer padnul na zadní, ale druhý den ráno byl lepší a večer zas honil frisbee, tak jsem předpokládal že v lese u nějaké chaty slupnul třeba jed na myši. Nevím jestli to může mít souvislost, ale teď jsou příznaky jiné, pes padá spíše na přední tlapy a klepe se při pití a žraní (granule odmítá jí jen konzervy, zhubnul tak 3 kila).díky moc za všechny odpovědi.
Vy jste ho nechal v tomto stavu neošetřeného? Zasloužili byste kopanec.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Toto jsem se dočetl též, jen že je hodně úmrtí po scaliboru je na internetu nějak schovaný, nevíte kolik mu dá symptomatická léčba? bude to alespoň v řádu let?
dr.ban

XXX.XXX.253.180
V příbalové informaci bylo jasně psáno, že příznaky odezní do 48 hodin, dal jsem tomu 72.
notregistered

XXX.XXX.211.63
Ale to nikdo neví. Vet prohlédne, vezme krev a uvidí se. Jestli se uvidí.
Doufám, že už všichni chápou, že látky z obojků nezůstávají v kůži a když se něco děje, psa aspoň umyju, jenže tohle už je pár dní, sám vidíte, že už je to dávno v oběhu...prostě vet.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Díky moc, vážím si pomoci i oprávněné kritiky, nelze se spoléhat jen na příbalové info, volám snad nás po 13-té hodině vezme, ještě jednou děkuju.
dr.ban
napsal(a):
Při takových problémech je dobré psa hned po sundání obojku vykoupat a to několikrát po sobě, v podstatě dostat ze srsti a kuže co nejvíc sajrajtu, to že jste obojek sundal nic moc neřeší spousta toho už je v srsti a kuži., proto to zhoršení i když je obojek sundanej.
Tedysek

XXX.XXX.34.69
Jak to dopadlo?
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Ukázalo se, že pes po posledním hárání dostal zánět dělohy a je nutná okamžitá operace. Operace proběhla v pořádku, ale VET mi volal asi v 17:00, že pes uhynul při epileptickém záchvatu, kdy se mu zastavil dech. Je to divné, protože nikdy nevykazoval známky ani lehké epilepsie, nicméně mi po něm zbylo jen vodítko na zdi, takže smutný konec :(.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Prý to mohl způsobit nádor na mozku, který by vysvětloval i neurologické potíže, ale pro přesnou příčinu uhynutí by byla nutná pitva.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je mi líto.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Děkuju :(.

Takže Scalibor je v tom nevinně...
Vaší feny je mi líto.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Prý v tom mohl mít nějakou roli, ale zjistilo by se to jen při pitvě, která znamená jen další zbytečné výdaje.

dr.ban
napsal(a):
Prý v tom mohl mít nějakou roli, ale zjistilo by se to jen při pitvě, která znamená jen další zbytečné výdaje.
Tomu, že mohl mít antiparazitní obojek vliv na vznik pyometry, nevěřím.
Asi nezjistíme, jak přesně to bylo, mám ale zkušenost, že očkování, odčervení, přípravky proti zevním parazitům - to vše více či méně naruší imunitu. Proto se snažím nepodávat nic z toho v obdobích větší zátěže jako jsou extrémní vedra, extrémní mrazy, hárání, stres...ačkoliv na veterině mi často tvrdí, že to nevadí.
Scalibor v tom mohl hrát roli a nemusel, špatná chůze a problémy se zadníma mi sedí spíše k němu než k zánětu dělohy, nicméně problémy se rády kumulujou právě z důvodu, že jeden naruší imunitu a další se posléze přidají. Nevíme, jak dlouhá doba uběhla od posledního hárání, též je podezření na nádor na mozku..asi se můžeme jen domýšlet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
vava69
napsal(a):
S odpadnutím zadních nohou mám vlastní zkušenost. Po cca osmi hodinách fena se začala potácet a přestala chodit na zadní nohy. Fakt to bylo po nasazení obojku. U doktora nasadili nevím co všechno, kortikoidy a druhý den se to zlepšilo.
Mě se potácela a byla deorientovaná fena po pipetě - hned jsme to vymyli saponátem, a do večera byla zase v pořádku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Zrzavci
napsal(a):
Saponátem, jakože fakt saponátem? Na nádobí nebo tak nějak? POkud ano, co bylo tím důvodem? díky.
Ano jarem - stalo se to na akci (dala jsem jim pipety před odjezdem), a nic jinýho nebylo po ruce. Nicméně to pomohlo, a prý nejsem jediná, tuhle zkušenost s reakcí na pipetu má i několik kamarádů.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano jarem - stalo se to na akci (dala jsem jim pipety před odjezdem), a nic jinýho nebylo po ruce. Nicméně to pomohlo, a prý nejsem jediná, tuhle zkušenost s reakcí na pipetu má i několik kamarádů.
Díky, já myslela, že to mělo nějaký specifický důvod, že to jako líp vymeje, než šampon . A co srst na to? Zažila jsem totiž józefpšíka, kterýho - nevím proč - majitelé vykoupali právě taky v saponátu a ten pes měl totál zničenou srst. Což pochopitelně je podružné v případku, že se mi pes hroutí poté co dostal pipetu.
Je to hrozný s těmi antiparazitiky, člověk prostě neví, neví, aby našel něco, co je nejmenší zlo. My jsme se psi pořád v přírodě, u nás letos klíšťat víc než mraky, takže... . Každopádně dík.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Zrzavci
napsal(a):
Díky, já myslela, že to mělo nějaký specifický důvod, že to jako líp vymeje, než šampon . A co srst na to? Zažila jsem totiž józefpšíka, kterýho - nevím proč - majitelé vykoupali právě taky v saponátu a ten pes měl totál zničenou srst. Což pochopitelně je podružné v případku, že se mi pes hroutí poté co dostal pipetu.
Je to hrozný s těmi antiparazitiky, člověk prostě neví, neví, aby našel něco, co je nejmenší zlo. My jsme se psi pořád v přírodě, u nás letos klíšťat víc než mraky, takže... . Každopádně dík.
Co na to srst jsem v tu chvíli vůbec neřešila, když jsem vytáhla z vozíku apatickýho psa s pěnou u huby . Vydrhla jsem jí jen to místo na kohoutku, jak dostala pipetu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co na to srst jsem v tu chvíli vůbec neřešila, když jsem vytáhla z vozíku apatickýho psa s pěnou u huby . Vydrhla jsem jí jen to místo na kohoutku, jak dostala pipetu.
Ty jo, až tak? fuj. sakra. Jak říkám, to je jasný, že jak dopadne srst člověk nebude řešit (a asi ho to taky ani nenapadne) A prima, že stačilo teda vydrhnout jen inkriminovaný místo - což vlastně, mi teď došloje ale logický.

sufle
napsal(a):
Jak tedy nejlépe a bez nějakých vedlejších účinků chránit psa před klíšťaty, blechami a ostatní havětí?
Jsou přírodní obojky nebo se dává pangamin, maže se rozmarýn, levandule, a podobný vonítka. Ale holt to nebude fungovat tak "dobře", jako ty agresivnější prostředky.
napsal(a):
Jsou přírodní obojky nebo se dává pangamin, maže se rozmarýn, levandule, a podobný vonítka. Ale holt to nebude fungovat tak "dobře", jako ty agresivnější prostředky.
No právě. já bych tak ráda tohle nedávala, přírodních zdrojů mám nepřeberně, ale bojím se, že to prostě v dnešní době zaklíšťovaný nestačí

Zrzavci
napsal(a):
No právě. já bych tak ráda tohle nedávala, přírodních zdrojů mám nepřeberně, ale bojím se, že to prostě v dnešní době zaklíšťovaný nestačí
Já bych to řešila individuálně. Jsou psi, na který klíšťáci nejdou, těm by přírodní věc mohla stačit. A kdo nosí z procházky desítky klíšťat, je možný, že bude potřeba něco drsnějšího.
Můj pes měl scalibor několik let a bez problémů, teď má obojek přírodní.
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Jen abych to uvedl na pravou míru, pes začal padat na přední nohy a klepal se při pití, nežral vůbec. Pes se hodně čistil i při hárání, které proběhlo měsíc před úmrtím (někdo to chtěl vědět v diskuzi), i při zánětu, proto nebylo dlouho nic poznat. Prý tento zánět produkuje toxiny, které mohli psovi hodně ublížit, takže čištění mu asi hodné uškodilo. průběh byl velmi rychlý, ještě týden před úhynem nebylo nic znát, pes honil frisbee, veverky a jeho oblíbené kachny atd. Jak zde bylo psáno bez pitvy se můžeme jen dohadovat, co bylo příčinou smrti.

Proč o vaší feně píšete pořád jako o psovi, tedy o jedinci samčího pohlaví? Je to hodně divné...
dr.ban

XXX.XXX.253.180
Nepíši jako o samci, ale druhu, omlovám se jestli to někoho mate, byla to psice, pokud to chcete latinsky tak samice Canis lupus f. familiaris.