Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2017 10:23
samik49

XXX.XXX.78.43

Ahoj.
Pořídila jsme si borderku, teď je jí 10 měsíců. S výcvikem psů nemám moc zkušeností, ale chodíme ke cvičitelce a je to fajn, snažím se jí věnovat, jak to jen jde. Základní poslušnost má, nechá se přivolat, umí pár triků, doma sama vydrží spát.
Ale měla jsem za to, že borderky jsou psi velmi snadno cvičitelní, kteří se sami hodně drží kolem člověka a moc se nevzdalují. U jiných lidí s borderkami to občas vidím - i venku jim pes perfektně drží pozornost, člověka sleduje, nechá se odložit třeba na 10 minut a je v klidu.. Naposledy jsem to viděla asi u 12tiletý holčiny s osmiměsíčním štěnětem.
Moje fenka je v tomhle trochu jiná, je taková rozlítaná - když jí pustím, klidně běží třeba 30 metrů dopředu a kluše si po svým. Pak se většinou zastaví a kouká, kde mě má, nebo na zavolání zastaví hned a běží zpátky ke mně. Na povel vydrží jít i dost velký kus u nohy, ale když jí odměním - ukončím cvik, zase si běží dopředu a řeší si svoje věci. Pozornost venku celkově musím od začátku hodně cvičit, například to odložení musím prodlužovat po vteřinách, jinak v něm nevydrží a uteče. Zkrátka to nejde tak úplně snadno, jak jsem si myslela, že to půjde, musím si to celkem "vydřít" :)
Tak jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti - zda je šance, že se fenka třeba po roce trochu uklidní, dospěje a její soustředění se "samo od sebe" zlepší, nebo mám počítat s tím, že je taková svobodnější povaha a přesné povely a soustředění na mě jí budu muset krok za krokem poctivě naučit?
Díky.

19.4.2017 10:31
asurwic

XXX.XXX.42.185

samik49 napsal(a):
Ahoj.
Pořídila jsme si borderku, teď je jí 10 měsíců. S výcvikem psů nemám moc zkušeností, ale chodíme ke cvičitelce a je to fajn, snažím se jí věnovat, jak to jen jde. Základní poslušnost má, nechá se přivolat, umí pár triků, doma sama vydrží spát.
Ale měla jsem za to, že borderky jsou psi velmi snadno cvičitelní, kteří se sami hodně drží kolem člověka a moc se nevzdalují. U jiných lidí s borderkami to občas vidím - i venku jim pes perfektně drží pozornost, člověka sleduje, nechá se odložit třeba na 10 minut a je v klidu.. Naposledy jsem to viděla asi u 12tiletý holčiny s osmiměsíčním štěnětem.
Moje fenka je v tomhle trochu jiná, je taková rozlítaná - když jí pustím, klidně běží třeba 30 metrů dopředu a kluše si po svým. Pak se většinou zastaví a kouká, kde mě má, nebo na zavolání zastaví hned a běží zpátky ke mně. Na povel vydrží jít i dost velký kus u nohy, ale když jí odměním - ukončím cvik, zase si běží dopředu a řeší si svoje věci. Pozornost venku celkově musím od začátku hodně cvičit, například to odložení musím prodlužovat po vteřinách, jinak v něm nevydrží a uteče. Zkrátka to nejde tak úplně snadno, jak jsem si myslela, že to půjde, musím si to celkem "vydřít" :)
Tak jsem se chtěla zeptat na vaše zkušenosti - zda je šance, že se fenka třeba po roce trochu uklidní, dospěje a její soustředění se "samo od sebe" zlepší, nebo mám počítat s tím, že je taková svobodnější povaha a přesné povely a soustředění na mě jí budu muset krok za krokem poctivě naučit?
Díky.

BOC jsou stavěné na práci na dálku u stáda - je pro ně přirozené, že se vzdalují více než jiní psi. To, že bordera visí na člověku je dáno tím, že čeká zábavu / povel / práci, která nepřichází nikdy naráz (pár minut aktivit v kuse), ale náhodně a nesystematicky... otázkou je, jestli klady tohoto chování převýší zápory.

S žádným psem to nejde samo a samo se to také nezlepší. U temperamentního, chytrého ovčáckého plemene se silnými instinkty je vždy za klidným a přitom fungujícím psem kus práce.

Tedysek

19.4.2017 10:44
Tedysek

XXX.XXX.34.89

To co popisujes je pro mě v podstatě dokonale cvičitelný pes. :) já jednoho psa neustále volám a druhého vysílám. jeden pes má všechny povely po několika letech usilovné práce vydreny a druhy se učí skoro sám. :) jen pokračuj s výcvikem. Když budeš střídat intenzitu, četnost a prostředí výcviku, budeš mít super psa. Pokud ti pes na 30m poslouchá, není přece problém ho nechat běhat. :) hodně štěstí s psíkem.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2017 14:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

samik49 napsal(a):
Ahoj.
Díky.

Podle mě se chová naprosto normálně, a je úplně přirozený, že štěně tak aktivního pracovního plemene chce běhat - u stáda by taky běhala, a vzdalovala se. Pokud má přivolání, tak nevidím žádný problém. Totéž s tím uvolněním po cviku - když ji uvolníte, tak proč by nemohla běžet, když cvik byl ukončený, a pes dostal uvolňovací povel...?
Buďte ráda, že nemáte jednu z těch úplně vypatlaných border, co jen hypnotizují majitele a vynucují si pozornost - ono to vypadá fajn na procházce, ale když vás tím pes šikanuje od rána do večera,365 dní v roce, tak to je na Chocholouška...

19.4.2017 16:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Asi jste zadavatelko nepochopila, na co bordera je a jak se normálně chová, páč to, co popisujete je naprosto přirozené chování bordery. Sama nemám, ale kamarádka je chovatelka, tak to vidím. Pokud jste chtěla psa, co vám jen pošlape u nohy, měla jste si pořídit NO, toho by to uspokojilo.

19.4.2017 17:56
Clayton

XXX.XXX.209.78

Zadavatelce bych přála vidět akční rádius mého psa, který pod 100 metrů nejde, samozřejmě tam kde může. Na chodníku fakt na druhém konci ulice nelítá.
Když po něm něco chci, hned přijde, ale pokud má volno, tak má prostě volno a ani nechci aby se držel u mě. Nechodím ven proto, aby mi pes cupkal u nohy šnečím tempem a propaloval mě pohledem.

19.4.2017 20:25
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Clayton napsal(a):
Zadavatelce bych přála vidět akční rádius mého psa, který pod 100 metrů nejde, samozřejmě tam kde může. Na chodníku fakt na druhém konci ulice nelítá.
Když po něm něco chci, hned přijde, ale pokud má volno, tak má prostě volno a ani nechci aby se držel u mě. Nechodím ven proto, aby mi pes cupkal u nohy šnečím tempem a propaloval mě pohledem.

Asi tak. Já se dokonce přistihla, že mi to vadí.9 let jsem byla zvyklá, že pes si lítá někde kolem a pokud na flexině, tak až na samém konci a kdyby měla 20m, půjde tam. Druhý poslušně šlapal poblíž, u něj jsem zase věděla, že ho ani kontrolovat nemusím a spolehlivě je tam. Teď už samík stárne, občas ho bolí nožka, tak třeba lítá první část prochajdy a ke konci už se šourá vedle. To už nevydržím a posílám ho...na ten jeho konec flexiny se slovy: Wori, nemusíš k noze, klidně si běžkaj, máš volno...

20.4.2017 07:29
samik49

XXX.XXX.78.43

Tak samozřejmě vím, k čemu jsou borderky :) A nijak zvlášť mi tohle chování nevadí, jen to kvůli tomu fenku leckde nemůžu pustit na volno, protože u mě prostě nezůstává a nechci riskovat, že na ní někde v nepřehledném terénu vylítne divočák nebo cizí agresivní pes.
Mít psa 100 metrů někde vepředu už mi přijde úplně nepředstavitelné, pokud to není rovná přehledná louka, tak už to většinou není na dohled a když trochu fouká, tak ani na doslech.
Díky za postřehy, i když mě mrzí ten útočný tón... takhle to každému připadá v poho, ale málokde je člověk se psem na procházce sám a jsou prostě různá rizika.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2017 08:04

Samík, v úvodním příspěvku píšeš 30m, to je fakt zcela normální a snad na procházkách trvale nechodíš nepřehledným roštím, ne...Krom toho si ji můžeš pro takové situace naučit povel - třeba (naše povely) "spolu jdeme" - že jde v tvé blízkosti, "za paty" - využívám když jdeme do zatáčky, za horizont -když nevidím dostatečně dopředu...a psa nemusím dávat na vodítko, "čekej" - když nasadí vytrvalostní rychlé tempo a ne a ne se začuchat = pes mizí v dálce...si to vymysli jak chceš

Co píšeš o cvičení...krom toho, co už tady padlo - jest otázka, jakým způsobem s ní cvičíš. Ono se dá cvičit, řekněme nudně, ale taky v podstatě psa udržovat v napětí, v zájmu...jestli nebude problém někde tady?

20.4.2017 11:25
shavoid

XXX.XXX.64.24

Že se vzdaluje, to je naprosto normální chování, chce mít přehled. Mě bordera chodí taky x metrů přede mnou, někdy zalehává, někdy si sedne a čeká na nás. Nechala bych jí v tom, má právo běhat si kde chce, taky jí to svým způsobem dodává pocit kontroly.
Můžeš jí odměňovat právě tak, že jí po pár vteřinách chůze u nohy prostě zase vypustíš před sebe, to je pro ní evidentně ta největší odměna.
Stejně tak odložení - nejdříve bezpečně naučit v těch nejmenších rušivkách, ať chápe kritéria a nedochází ke zbytečné demotivaci v cizím prostředí, potom aplikovat venku - odejít jen na krok či dva a pak jí za odměnu prostě zase dát pokoj, není nic jednoduššího.
Mě se psi také vzdalují, ale pokud ti funguje přivolání, bát se nemusíš.. jak píšeš, rizika jsou všude - jak na sídlišti v podobě nevychovaných psů, tak i kdekoliv jinde. Já osobně se spoléhám na dobré přivolání a pokud si tě fena hlídá, neřešila bych to. Chce to klid :).

20.4.2017 11:32
shavoid

XXX.XXX.64.24

Na druhou stranu, já tohle dřív řešila když jsem bydlela na sídlišti - tam jsem byla nervózní kde co vyběhne a snažila jsem se mít psy pořád pod kontrolou, už bych to nikdy nedělala. Psi si zaslouží být tak nějak "bez kontroly" a prostě se poflakovat (samozřejmě ne se prodírat houštím ohledně rizika s divočáky), běhat si jak se jim zlíbí, vyválet se v hnoji a tak.
Teď jsem na vesnici a psy za celou dobu procházky nezavolám, nekoriguji je v tom kam mají chodit, jak tam mají chodit a jak se u toho mají chovat, tohle mi u hodně pejskařů dost leze na nervy, jako kdyby se pes snad nemohl začuchat, jako kdyby nemohl nic..
Jestli se tě tvoje fena drží, upusť nad ní kontrolu a cvič s ní jenom pár vteřinek v naprosté pohodě a radosti, pak jí prostě "dej pokoj".. a ono se to vrátí :). Se mnou teď psi mnohem raději cvičí i nezávislý vořech si sám přijde pro práci a to jeho rádius je také těch 100 metrů, ten by na mě nepočkal, ani kdyby měl kouli na noze..
Já jsem třeba sídlišti prostě odjela autem tam, kde jsem měla pokoj. Bordera zvěř neloví a když se nebudete probírat nějakými nedostupnými houštinami a nebudete navečer běhat po nepřehledném lese, nebála bych se.

20.4.2017 21:08
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Podle mě se chová naprosto normálně, a je úplně přirozený, že štěně tak aktivního pracovního plemene chce běhat - u stáda by taky běhala, a vzdalovala se. Pokud má přivolání, tak nevidím žádný problém. Totéž s tím uvolněním po cviku - když ji uvolníte, tak proč by nemohla běžet, když cvik byl ukončený, a pes dostal uvolňovací povel...?
Buďte ráda, že nemáte jednu z těch úplně vypatlaných border, co jen hypnotizují majitele a vynucují si pozornost - ono to vypadá fajn na procházce, ale když vás tím pes šikanuje od rána do večera,365 dní v roce, tak to je na Chocholouška...

Podle mě je úplně přirozený, když borderkolie na majitele zírá, jelikož ji nejde do hlavy, proč si zrovna on pořídil pracovní speciál. Vypatlaní jsou majitelé kteří nezvládnou bezchybně ani volbu plemene.

Je opravdu moc hezké, že je zaměstnáváte, ale to prostě většině pracovních psů nestačí! Za jejich prací bývá hromada samostatných rozhodnutí a reakcí, které jsou šlechtěním optimalizovány s ohledem na specializaci.

https://www.youtube.com/watch?v=9UA1iroPGN4

samik49: Bohužel ve většině soudobých případů je celý jejich talent pro práci se zvířaty- cit ke zvířatům a zvláštní vazba na ně- všechno to v čem by měli ovčáčtí psi vynikat (mimo cvičitelnosti a pohybových dovedností) zanedbáváno, jakoby se nechumelilo. Ne, že byste se na to ptala, ale obávám se, že do této většiny soudobých případů spadáte i Vy... Ne že bych se ovčákům nějak více věnoval, ale líbí se mi a myslím, že na výše uvedené závěry stačím.

20.4.2017 21:16
Tedysek

XXX.XXX.49.14

vetřelec napsal(a):
Podle mě je úplně přirozený, když borderkolie na majitele zírá, jelikož ji nejde do hlavy, proč si zrovna on pořídil pracovní speciál. Vypatlaní jsou majitelé kteří nezvládnou bezchybně ani volbu plemene.

Je opravdu moc hezké, že je zaměstnáváte, ale to prostě většině pracovních psů nestačí! Za jejich prací bývá hromada samostatných rozhodnutí a reakcí, které jsou šlechtěním optimalizovány s ohledem na specializaci.

samik49: Bohužel ve většině soudobých případů je celý jejich talent pro práci se zvířaty- cit ke zvířatům a zvláštní vazba na ně- všechno to v čem by měli ovčáčtí psi vynikat (mimo cvičitelnosti a pohybových dovedností) zanedbáváno, jakoby se nechumelilo. Ne, že byste se na to ptala, ale obávám se, že do této většiny soudobých případů spadáte i Vy... Ne že bych se ovčákům nějak více věnoval, ale líbí se mi a myslím, že na výše uvedené závěry stačím.

Kdyby každé plemeno nutně muselo dělat jen to pro co bylo staletí šlechtěno, hromada by jich už neexistovala. Dneska už taky každej druhej nemá statek se zvířaty, kde by potřebovat psa. A pokud nová činnost plně psovi nahrazuje původní účelovou práci, tak proč ne? Zvlášť když pro uchovnění je potřeba složit zkoušku, která zajišťuje, že se původní účel neztrácí. Na tom není přece nic špatného. A samostatné rozhodování pes uplatní i bez výcviku tak či onak.

20.4.2017 21:23
shavoid

XXX.XXX.64.24

vetřelec napsal(a):

Moje pracovní fena pozná, kdy je u ovcí a kdy je venku na procházce, proč by na mě měla zírat i tam?
Pracujeme jak se to hodí mě, nenechám psa, aby mě hypnotizoval - naopak tohle dělají právě ty ubohé chudiny, co jim jejich přiblblí majitelé umí jen neustále házet míček.
Stejně tak pozná, kdy pase a kdy je na place a dělá něco jiného.

21.4.2017 14:31
vetřelec

XXX.XXX.36.165

Tedysek: Poctím Vás svou odpovědí, ačkoli jste se mě v jiném tématu pokusila urazit Vrcholových specilistů mezi psy mnoho není, určitě dnes není třeba mít obavy o jejich vyhynutí v důsledku nepočetnosti, spíše je třeba se obávat jejich zkázy v důsledku přemnožení a neodbornosti. Pokud mohu soudit, mnohé bordercolie jsou doposud instinktivně relativně zachovalé. Jako plemeno jsou ovšem momentálně v nepěkné brindě. Člověk kterému se bordercolie nelíbí v celé své kráse, si ji nemá co pořizovat, házet salta může třeba bishonkem. Případů ve kterých se podařilo nahradit původní využití plemene smysluplnou náhradní činností je naprosté minimum, k plnému nahrazení nedošlo ještě nikdy (ni u chrtů). V připitomělou pracovní zkoušku nemám důvěru, řádně uchovnit dokáže jen dobrý chovatel, a původní účel i dovednosti bordercolií se v českých chovech podle mě ztrácí. Samostatné rozhodování psů mě nezajímá samo o sobě. Předesílám zvláštní instinktivní funkce, které jsou s ním spojeny (tak se jedno plemeno rozhoduje správně pouze při makové činnosti a jiné plemeno výhradně jen v rámci práce tvarohové). Tyto vlastnosti povahového typu si podle mě zaslouží maximum pozornosti ve svém rozvoji i plném projevu. Pokud pes unikátní funkční talent má a není u něj stimulován, může mu to velmi chybět. Chápu že pro mnoho majitelů je to nepříjemné, protože už špatný výběr učinili. Kupříkladu angličtí smečkoví honiči mají pronásledovat zvěř zejména technicky (mohla vidět úžasnou spolupráci vlků, či psů hyenovitých). Mrzí mě, že Vaši bíglové měli tu smůlu, že jste si představovala jejich práci jako prostý vyčerpávající běh, nebo jako práci novodobých honičů- vysíračů prasat- třeba kopovů.

shavoid: s Vámi je to akorát o nedorozumění. Taky si myslím, že hypnotizování majitele vychází z pracovitosti nevhodně zaměstnaného psa

Rpsen

XXX.XXX.98.219

Https://youtu.be/tDQw21ntR64 tohle to je alespoň stádečko, no dřív ty border kolie měli dost práce.

Clayton

XXX.XXX.209.78

Několikrát jsem byla svědkem situace, kdy bordera pásla majitele. Cvakala ho do rukou, jako to dělají ovcím, aby je sehnaly k sobě. Nechtěla ho nechat jít tam, kam chtěl... No hrůza.

21.4.2017 14:45
Tedysek

XXX.XXX.49.14

vetřelec napsal(a):
Tedysek: Poctím Vás svou odpovědí, ačkoli jste se mě v jiném tématu pokusila urazit Vrcholových specilistů mezi psy mnoho není, určitě dnes není třeba mít obavy o jejich vyhynutí v důsledku nepočetnosti, spíše je třeba se obávat jejich zkázy v důsledku přemnožení a neodbornosti. Pokud mohu soudit, mnohé bordercolie jsou doposud instinktivně relativně zachovalé. Jako plemeno jsou ovšem momentálně v nepěkné brindě. Člověk kterému se bordercolie nelíbí v celé své kráse, si ji nemá co pořizovat, házet salta může třeba bishonkem. Případů ve kterých se podařilo nahradit původní využití plemene smysluplnou náhradní činností je naprosté minimum, k plnému nahrazení nedošlo ještě nikdy (ni u chrtů). V připitomělou pracovní zkoušku nemám důvěru, řádně uchovnit dokáže jen dobrý chovatel, a původní účel i dovednosti bordercolií se v českých chovech podle mě ztrácí. Samostatné rozhodování psů mě nezajímá samo o sobě. Předesílám zvláštní instinktivní funkce, které jsou s ním spojeny (tak se jedno plemeno rozhoduje správně pouze při makové činnosti a jiné plemeno výhradně jen v rámci práce tvarohové). Tyto vlastnosti povahového typu si podle mě zaslouží maximum pozornosti ve svém rozvoji i plném projevu. Pokud pes unikátní funkční talent má a není u něj stimulován, může mu to velmi chybět. Chápu že pro mnoho majitelů je to nepříjemné, protože už špatný výběr učinili. Kupříkladu angličtí smečkoví honiči mají pronásledovat zvěř zejména technicky (mohla vidět úžasnou spolupráci vlků, či psů hyenovitých). Mrzí mě, že Vaši bíglové měli tu smůlu, že jste si představovala jejich práci jako prostý vyčerpávající běh, nebo jako práci novodobých honičů- vysíračů prasat- třeba kopovů.

shavoid: s Vámi je to akorát o nedorozumění. Taky si myslím, že hypnotizování majitele vychází z pracovitosti nevhodně zaměstnaného psa

Hezký názor, ale stále si nechám ten svůj. Hodně štěstí ti přeji s lurchery.

21.4.2017 14:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Clayton napsal(a):
Několikrát jsem byla svědkem situace, kdy bordera pásla majitele. Cvakala ho do rukou, jako to dělají ovcím, aby je sehnaly k sobě. Nechtěla ho nechat jít tam, kam chtěl... No hrůza.

Bordery to nedělají jen majitelům, ale i spoluhrajícím se psům(u nás, třeba když psi dostanou volno na cvičáku) a ne každý pes to pochopí a nebere jako útok

21.4.2017 18:05

lesnížínka napsal(a):
Bordery to nedělají jen majitelům, ale i spoluhrajícím se psům(u nás, třeba když psi dostanou volno na cvičáku) a ne každý pes to pochopí a nebere jako útok

Mého by z chování border šlehlo.

A jak tak koukám, můžu být ráda, že můj pes je "k ničemu". Toho vyšlechtila tak akorát příroda - v dokonalého a nenápadného lupiče a v citového vyděrače, pokud se jedná o prosazování jeho zájmů.

21.4.2017 23:14
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Viděl jsem jen, jak "Žábnzí" běhají dostihy v Kolíně.
Navštívit tyto dostihy doporučuji všem...

21.4.2017 23:39

vetřelec napsal(a):

Nějak nechápu...

21.4.2017 23:39
vetřelec

XXX.XXX.224.254

vetřelec napsal(a):

Kvůli whippetům pochopitelně

21.4.2017 23:41

Konkrétně můj pes Kolín zná, ale nedocvakává mi souvislost. Asi už je moc pozdě.

22.4.2017 13:48
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Rpsen napsal(a):
Https://youtu.be/tDQw21ntR64 tohle to je alespoň stádečko, no dřív ty border kolie měli dost práce.

Nazdar, dobré video, točené je dronem, a zveřejněné před rokem- Tudíž se nepohybujeme tak hluboko v historii. Oni si Novozélanďané na kvalitu svých ovčáků potrpí dodnes. Váží si jich a nesviní s nimi jako u nás (Obdobně i Skotsko a vůbec snad celý svět kromě ČR ). Přikládám foto sochy od jezera Tekapoo (sochař Innes Elliott)...

U nás je to v ideálním případě o sportovním pasení. Opravdoví nadšenci do collií si při nich prostě vydržují další zvířectvo. Tak jsou schopni nabídnout jim co potřebují a jsou-li dobří posoudit i chovatelskou hodnotu jednotlivých svých psů.

Velký problém nastává ve chvíli, kdy je v plemeni taková záplava (šlechtitelsky- sportovně- pracovně degradovaného) odpadu, že se v něm jen velmi těžko lidem orientuje a nastávající generace dobrých kynologů začne raději používat jiné zachovalejší (pracovně potentnější) konkurenční plemeno.

Jen tak mimochodem jaké plemeno, nebo skupina plemen, Tě zajímá nejvíc? Jak jsem četl, uvažuješ, že by ses jednou věnoval chovu. Zase tolik času nazbyt nemáš, máš-li být dobrý (já už obrážel kennely- chovky ).

A pro zajímavost, mrkej na drát!
http://www.youtube.com/watch?v=y4Ei-EJQM9U
Top Slídič! Pracuje na dostřel brokovnice, systematicky, s nízkým nosem a baví ho to bez ohledu na vyčerpání...

https://www.youtube.com/watch?v=TyLu8BG2HbY
Top Ohař! Pracuje s vysokým nosem, systematicky, pod větrem...
Když potom takovému psovi tupec ráčí kecat do práce, může zkazit i dobrého psa. Zkaženého je těžko použít v chovu, protože i když víš, že čokla zkazil ignorant, netušíš, jaký má to zvíře level. Mnohdy někdo kupříkladu chce aby pes pracoval onde, jenže tam se třeba zrovna pracovat nedá. Pak záleží na tom, jak moc blbec přitlačí

Přidejte reakci

Přidat smajlík