borrcc

XXX.XXX.162.142
Dobrý den, prosím o radu !
Už asi čtyři dny moje borderka kulhá na levou nohu. Kulhat začne vždy, když se vzbudí nebo po delší procházce. Chtěla bych slyšet Vaší radu, co to podle Vás je. K veterináři samozřejmě dojdeme, ale přeci jen Vás prosím o Váš názor.
Děkuji.
borrcc
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu !
Už asi čtyři dny moje borderka kulhá na levou nohu. Kulhat začne vždy, když se vzbudí nebo po delší procházce. Chtěla bych slyšet Vaší radu, co to podle Vás je. K veterináři samozřejmě dojdeme, ale přeci jen Vás prosím o Váš názor.
Děkuji.
Kolik jí je...to je celkem podstatné. Děláte agillity?
Tedysek
napsal(a):
Tohle neřekne ani veterinář bez min. RTG.
To ne, jde jen o to, že jestli je to už starší pes, agiliťák, tak je pravděpodobné to, co jsme se dozvěděli po rentgenu my: degenerativní změny na kloubech a chrupavkách zápěstí - od skákání či brždění, nejčastěji u psů, co dělají právě agility. Nedá se s tím dělat nic, kromě podávání léků od bolesti a chondra. A samozřejmě zamezit brždění a skákání...
lesnížínka
napsal(a):
To ne, jde jen o to, že jestli je to už starší pes, agiliťák, tak je pravděpodobné to, co jsme se dozvěděli po rentgenu my: degenerativní změny na kloubech a chrupavkách zápěstí - od skákání či brždění, nejčastěji u psů, co dělají právě agility. Nedá se s tím dělat nic, kromě podávání léků od bolesti a chondra. A samozřejmě zamezit brždění a skákání...
Vidíš, nebo taky to co jsem zjistila já 1. Pes simuluje a 2. skříplá mícha.
Tedysek
napsal(a):
Vidíš, nebo taky to co jsem zjistila já 1. Pes simuluje a 2. skříplá mícha.
Mě pes nesimuluje, protože já nejsem nijak úzkostná panička a nelituju, ani neletím na veterinu. Mne taky lecos bolí a rozchodím to, tak to vydrží i on. Skříplý nerv to být může, ale u psů to není až tak častá záležitost...no a platí to co u lidí: klid a nohy v teple
lesnížínka
napsal(a):
Mě pes nesimuluje, protože já nejsem nijak úzkostná panička a nelituju, ani neletím na veterinu. Mne taky lecos bolí a rozchodím to, tak to vydrží i on. Skříplý nerv to být může, ale u psů to není až tak častá záležitost...no a platí to co u lidí: klid a nohy v teple
Skříplý nerv se časem uvolní a zahojí - regeneruje. Mícha ale ne. Mícha se neuvolní sama a určitě neregeneruje.
borrcc

XXX.XXX.162.142
Byl jí jeden rok. Agility neděláme, jen dogfrisbee a obedience.
Tedysek
napsal(a):
Skříplý nerv se časem uvolní a zahojí - regeneruje. Mícha ale ne. Mícha se neuvolní sama a určitě neregeneruje.
Teda, nechci vás chytat za slovo, ale co je skříplá mícha? Mícha se může skřípnout těžkým poškozením obratlů(úraz) či vyhřezlou ploténkou(úraz nebo degenerativní) Nebo ještě čím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A na přední nebo zadní?

- věk je poměrně typický pro projevy vrozených/vývojových onemocnění skeletu
- a skákání za talířem je dost brutální zátěž pohybového aparátu i pro dospělce, natož u ročního skoroještěštěněte s neukončeným růstem (či právě ukončeným..)...takže to si můžeš vybrat, co si mohla skoky poškodit
panostitida bolí furt a bolí i na pohmat
takže dobrý ortoped to jistí.

napsal(a):
- věk je poměrně typický pro projevy vrozených/vývojových onemocnění skeletu
- a skákání za talířem je dost brutální zátěž pohybového aparátu i pro dospělce, natož u ročního skoroještěštěněte s neukončeným růstem (či právě ukončeným..)...takže to si můžeš vybrat, co si mohla skoky poškodit
panostitida bolí furt a bolí i na pohmat
takže dobrý ortoped to jistí.
Přesně tak.

U mladé BOC bych uvažovala o riziku OCD. Kulhá na přední nohu? Nechte udělat RTG.
http://www.veterina-pisek.cz/publikace/osteochondroza-u-psa.