Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2017 23:55
bhk

XXX.XXX.214.89

Dnes jsem si náhodně ohmatala dva své psy-
U jednoho 9ti letého jsem ho nahmatala v prostřed hrudníku. Pak jsem šáhla na půl roční štěně a čip se jí hnul/posunul hned za pravé ucho což mě překvapilo...( ta rychlost přesunu)
Dosud všichni říkají jak je dobré všechno očipovat (pp, bez pp atd..), no já se ptám-může to ohrozit zdraví psa vzhledem k tomu, že si čip cestuje?

15.5.2017 02:08
Tedysek

XXX.XXX.45.66

Já Teda čip psovi nikdy nenahmatala. Zkuste poprosit veterináře ať to prověří jestli to je skutečně čip.

15.5.2017 11:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tedysek napsal(a):
Já Teda čip psovi nikdy nenahmatala. Zkuste poprosit veterináře ať to prověří jestli to je skutečně čip.

O putování čipu jsem slyšela, nevím do jakové míry jsou to jen skazky. Pokud fakt putuje, tak nejspíš jen v podkoží, myslím, že nemá šanci se dostat někam na místa, kde by mohl být problém. Jdeme za nějaký týden na přeočkování, pes má rok čip, tak samozřejmě nechám zkontrolovat i umístění(pokud vet nezkontroluje sám).

15.5.2017 12:07
manbea

XXX.XXX.70.116

Mám 5 psů, všichni jsou odmala čipovaní, nejstarším je letos 8 a 9 let. Každý rok dávám čipy při očkování překontrolovat čtečkou kvůli funkčnosti a zatím se ani u jednoho nestalo, že by čip popojel byť třeba jen o pár cm. Navíc jsou opravdu v podkoží, takže tam se asi ani při případném posunu nic stát nemůže...

K.

15.5.2017 14:12
K.

XXX.XXX.245.2

Moje kokřici dávali čip klasicky na levou stranu krku, sjel ji až na kost pod krkem na hrudi, už si nepamatuju, za jak dlouho. Byla jsem u toho, když ji čipovali, čip se dal nahmatat celou dobu, takže to byl určitě čip.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2017 21:44

Můj pes má ve 3 a půl letech čip na stále stejném ístě na krku.

16.5.2017 04:25

Na výstavách nebo zkouškách se čipy psů kontrolují a stále je na stejném místě. Ani u ostatních psů jsme zatím neviděla že by se nenačetl.

16.5.2017 07:24
rapotacka11

XXX.XXX.32.160

Že čip může putovat, jsem četla už kdysi dávno.

16.5.2017 07:25
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Čipuji a fakt jdou čipy nahmatat obzvlášt u mladých neosvalených psu a docela často se i posouvají, u všech mých psu se čip hledá po cele levé straně krku a hrudníku a vidím to i při zkouškách že čip většinou hledají.

16.5.2017 09:17
impact

XXX.XXX.195.92

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na výstavách nebo zkouškách se čipy psů kontrolují a stále je na stejném místě. Ani u ostatních psů jsme zatím neviděla že by se nenačetl.

Já to, že by se nenačetl, zažila už dvakrát. V roce 2011 měl Virbac vadnou sérii a čipy po nějakém čase přestaly fungovat.

16.5.2017 09:58
Terven

XXX.XXX.110.147

Taky jsem zažila, že se nenačetl, u pětileté fenky, v mládí stoprocentně čipované.

Neregistrovaný uživatel

16.5.2017 20:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Z krku do špičky ocasu
teď vážně, určitě se může nějak posunout ale asi ne nijak markantně, je to asi dva měsíce co jsme pro sichr ojížděly čtečkou krky našich psů a jsou tam kde mají být dle záznamu v očkováku. mají to na levé straně krku, samozřejmě ne úplně přesně na centimetr ale čip i u Attily (10 let) je tam kde má být. já si spíš myslím že ten čip pak zaroste do podkoží.

16.5.2017 20:38
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Já jsem zažil opak. Před nedávnem jsem byl na svodu loveckých psů a „zkušený a znalý“ posuzovatel tam psa čtečkou doslova luxoval od hlavy do půlky zad. „Ten čip tu není, odputoval, nenačítá se...!“ po asi dvou minutách ho našel - ke svému obrovskému překvapení... na levé straně krku. :-D
Ty historky o odputovaných čipech samozřejmě znám. osobně ale neznám jediného psa, kterému by se to reálně stalo. Vím o dvou nehlásících se čipech u prokazatelně čipovaných psů. V každém případě je ale procento selhání nesmírně nízké vzhledem k počtu načipovaných psů.
Za mě je teda čipování jediný spolehlivý způsob označení psa.

16.5.2017 20:48
Terven

XXX.XXX.110.147

Dasvo napsal(a):
Já jsem zažil opak. Před nedávnem jsem byl na svodu loveckých psů a „zkušený a znalý“ posuzovatel tam psa čtečkou doslova luxoval od hlavy do půlky zad. „Ten čip tu není, odputoval, nenačítá se...!“ po asi dvou minutách ho našel - ke svému obrovskému překvapení... na levé straně krku. :-D
Ty historky o odputovaných čipech samozřejmě znám. osobně ale neznám jediného psa, kterému by se to reálně stalo. Vím o dvou nehlásících se čipech u prokazatelně čipovaných psů. V každém případě je ale procento selhání nesmírně nízké vzhledem k počtu načipovaných psů.

16.5.2017 21:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.52

"""""""""""""""""""
No to jo, ale zdá se mi to brutál, u malých pleminek.

16.5.2017 21:03
awake

XXX.XXX.115.235

Dasvo napsal(a):

"V každém případě je ale procento selhání nesmírně nízké vzhledem k počtu načipovaných psů." Loni na bonitaci nebylo načteno asi 10 psů. Pes z mého odchovu v cca. roce a půl čip opět nenačten (několika veterináři). Za mě. čipy nejsou spolehlivé a nadále budu i tetovat.

16.5.2017 21:05
Terven

XXX.XXX.110.147

rapotacka11 napsal(a):
"""""""""""""""""""
No to jo, ale zdá se mi to brutál, u malých pleminek.

Moje malé plemínko ani nevědělo, že nějakej čip dostalo

16.5.2017 21:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.52

Ale já to vím...

16.5.2017 21:53
Terven

XXX.XXX.110.147

rapotacka11 napsal(a):
Ale já to vím...

Vás čipovali taky?

16.5.2017 22:22
Terven

XXX.XXX.110.147

rapotacka11 napsal(a):
Http://www.spicove.cz/veterina/cipovani/male-psy-cipy-tlaci.php.

Něco na tom možná bude, určitě záleží na vrstvě pokdožního tuku.

16.5.2017 23:11
dadu

XXX.XXX.61.94

Já tvrdím, že nejdřív měli být očipováni ti, kteří na čipování zvířat trvají Kdysi jsem nechala čipovat jedno štěně ze svého odchovu (shih tzu). Bylo to první a zároveň poslední štěně, které jsem nechala očipovat. Ten nářek štěněte mi dodnes zní v uších
Zlaté tetování!

17.5.2017 05:02
Terven

XXX.XXX.110.147

U nás ve městě je čipování povinné, právě proto, že jsem slyšela podobné historky o týrání zvířat a kňučících psech, šla jsem poloviční shih tzu tzu čipovat s hrůzou - a byla to fakt otázka asi tří vteřin a štěně si snad ani ničeho nevšimlo, očkování je proti tomu brutál.

17.5.2017 07:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.52

Vikula
Zasláno: 4 Bře 2010 22:24

četla jsem na nějakých stránkách chovatele malého plemene psů, už nevím jakého, že taky zvažoval jestli tetovat nebo čipovat.Měl známého veterináře, od něho si nechal zavést čip do zápěstí. Záměrně prý zvolil místo, které je podobné krku psa, málo svaloviny mezi kostí a kůží. Prý ten čip nebolel, ale pořád cítil nepříjemný tlak v okolí čipu.Nakonec raději zůstal u tetování.

17.5.2017 09:14
Dasvo

XXX.XXX.101.12

rapotacka11 napsal(a):
Http://www.spicove.cz/veterina/cipovani/male-psy-cipy-tlaci.php.

Podle mě je poněkud nesmyslné srovnávat předloktí člověka a krk psa. Ale je to jen můj názor samozřejmě!
Navíc, pokud je mi známo, malí psi se čipují mikročipy, které mají velikost zhruba zrnka rýže. Myslím, že řeči o „obrovském cizím tělesu“ jsou poněkud nadnesené.
Já osobně bych třeba už nikdy netetoval. smajlík

17.5.2017 10:31
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Dasvo napsal(a):
Podle mě je poněkud nesmyslné srovnávat předloktí člověka a krk psa. Ale je to jen můj názor samozřejmě!
Navíc, pokud je mi známo, malí psi se čipují mikročipy, které mají velikost zhruba zrnka rýže. Myslím, že řeči o „obrovském cizím tělesu“ jsou poněkud nadnesené.
Já osobně bych třeba už nikdy netetoval. smajlík

Spoustu let jsem tetovala a nevidím v tom problém, pokud je dobrý tetovač )tím ale nemyslím veterináře ) tak cela procedura je velmi rychlá a číslo je i u mých tmavých psu dobře čitelné celý život, štěnata ihned po zákroku ani nevědělaže se něco dělo.
Čipování je prostě ted nevidím v tom problém a nebudu tu tvrdit jak je to super čip běžně cestuje sem tam některý nefunguje pro běžného psu neznalého člověka je to problém jelikož hledá spíš tetování než čip o kterém nemusí ani tušit.

17.5.2017 14:29
Dasvo

XXX.XXX.101.12

ivulka2 napsal(a):
Spoustu let jsem tetovala a nevidím v tom problém, pokud je dobrý tetovač )tím ale nemyslím veterináře ) tak cela procedura je velmi rychlá a číslo je i u mých tmavých psu dobře čitelné celý život, štěnata ihned po zákroku ani nevědělaže se něco dělo.
Čipování je prostě ted nevidím v tom problém a nebudu tu tvrdit jak je to super čip běžně cestuje sem tam některý nefunguje pro běžného psu neznalého člověka je to problém jelikož hledá spíš tetování než čip o kterém nemusí ani tušit.

Znám osobně fenu, které šikovný, zkušený tetovač neveterinář trvale poškodil mléčnou žlázu (tetovaná v třísle). Měl jsem tři velké psy tetované v uchu, každého dělal někdo jiný, ani jednoho veterinář. Ani u jednoho z nich nebylo tetování po třetím roce věku čitelné.
je to vše hlavně o zkušenostech. A ty já mám prostě lepší s čipováním.

17.5.2017 15:17
dadu

XXX.XXX.61.94

Měla jsem šarplanince - všichni tetovaní v uchu ne veterinářem a čitelné do smrti (15 let), čivavy tetované v třísle též ne vetem a též čitelnost do smrti (14 let). Nemám tedy důvod týrat psy čipem...

17.5.2017 15:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Dva psi tetovaní v uchu, čitelné u berňáka možná s trochou fantazie, u samíka je to jen trochu modrého flíčku, tím pádem by znalý asi poznal, že je to tetovaný pes, neznalý by si možná myslel, že je to žilka Berňák umřel, samíka jsem dala vloni čipovat, kvůli častým výjezdům na Slovensko.

17.5.2017 16:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.172

NO - ucho - čitelné až do smrti.
Malý pinč - na bříšku, čitelné až do smrti...

17.5.2017 18:40
Dasvo

XXX.XXX.83.28

dadu napsal(a):
Měla jsem šarplanince - všichni tetovaní v uchu ne veterinářem a čitelné do smrti (15 let), čivavy tetované v třísle též ne vetem a též čitelnost do smrti (14 let). Nemám tedy důvod týrat psy čipem...

„Týrání čipem“. Nedramatizujete to maličko? smajlík

17.5.2017 19:33
Terven

XXX.XXX.110.147

Dasvo napsal(a):
„Týrání čipem“. Nedramatizujete to maličko? smajlík

Též si myslím. To by pak bylo týrání i očkování, kdy se musí psu do svalu vpravit nějaký ten kubík vakcíny. Čip je zavedený během okamžiku.

17.5.2017 21:42
dadu

XXX.XXX.61.94

Terven napsal(a):
Též si myslím. To by pak bylo týrání i očkování, kdy se musí psu do svalu vpravit nějaký ten kubík vakcíny. Čip je zavedený během okamžiku.

Ale o očkování za den, max dva ani neví, zatím co čip tlačí celý řivot.

17.5.2017 21:43
dadu

XXX.XXX.61.94

Oprava - život.

17.5.2017 22:00
Terven

XXX.XXX.110.147

dadu napsal(a):

I to se mi zdá poněkud přehnané tvrzení. Samozřejmě, u všeho je jisté riziko selhání - stejně jako vám pes může umřít po očkování, po narkóze, mít reakci na obojek apod., tak určitě je i možnost komplikace po aplikaci čipu. Ale určitě bych nepaušalizovala, na celoživotní trvalé tlačení moc nevěřím.
Pokud by někde něco dlouhodobě bolestivě dráždilo, myslím, že časem by došlo k lokálnímu podráždění, zánětu, abscesu apod.
Navíc levá strana krku je dobře přístupná drbání zadní tlapou, nevěřím, že by se pes nepokoušel té nepříjemnosti sám zbavit.

17.5.2017 22:07
dadu

XXX.XXX.61.94

Tak se nechte očipovat a za čas tu můžete poreferovat své pocity...

17.5.2017 22:17

Nemyslím si, že lidské předloktí je srovnatelná krajina s místem, kam zavádím čip. už proto, že udělat kožní řasu na vlastním předloktí je o hodně těžší, než udělat si ji na průměrném psím krku. psi mají obvykle opravdu hodně volné kůže a nejvíc jí mají právě na krku, plecích a mezi lopatkami. aniž by se pes ozval, jde tam nacpat v závislosti na velikosti psa i desítky mililitrů infuzního roztoku. nějaký čip se tam fakt ztratí.

Neregistrovaný uživatel

17.5.2017 22:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

dadu napsal(a):

... a třeba majitelé kastrovaných fen by se mohli taky dát vykastrovat, ti co krmí granulema, by si mohli taky naservírovat celoročně granule, a pak by mohli poreferovat své skvělé pocity...

17.5.2017 22:24
Terven

XXX.XXX.110.147

dadu napsal(a):

Takhle - já žiju ve městě, kde je přes půl miliónu obyvatel a čipování psů je tu povinné. Takže si jistě dovedete představit i to množství očipovaných psů. O komplikacích jsem zatím četla jen na ifauně, krom toho, že jsem zažila nenačtení čipu.
Denně vídám spousty šťastných a spokojených psů venku, na cvičáku apod. - moc nevěřím na to, že všichni statečně trpí a bezbolestnost jenom předstírají.
A jsem přesvědčená, že budu-li mít v podkoží cosi o velikosti zrnka rýže, zas tak velký diskomfort mi to nezpůsobí. Spíš o tom za chvíli nebudu vědět.

17.5.2017 22:43
dadu

XXX.XXX.61.94

Ano - čip má sice velikost zrnka rýže, ale jaký je to poměr třeba k bernardýnovi nebo čivavě?

Neregistrovaný uživatel

17.5.2017 22:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

dadu napsal(a):
Ano - čip má sice velikost zrnka rýže, ale jaký je to poměr třeba k bernardýnovi nebo čivavě?

A víte, že čivava dostává při očkování stejnou dávku vakcíny, jako ten bernardýn...?!

17.5.2017 22:54
dadu

XXX.XXX.61.94

Ano vím. A taky se mi to nelíbí. Svou čivavu (1,5 kg) neočkuji. Dostává akorát občas kapku za krk (odčervení, proti klíšťatům, ... ) A klidně mě za to ukamenujte...

Hahaha další fašisto

17.5.2017 22:55
Hahaha další fašisto

XXX.XXX.16.4

Tak já žiju v republice - kde zrůdy které se snaží tvrdit, že když jim dali jejich spoluobčané práva je v určitých věcech zastupovat u okolního světa a jinak udržovat řád ve společnosti (bez zbytečných zásahů), přičemž ty zrůdy svou práci nedělají a snaží se vymýšlet hovadiny a zrůdnosti k čemuž pravomoc nedostali - kde rozhodně nemá cenu se snažit vyhovět zvrácenosti každého s dírou do prd ele.

Neregistrovaný uživatel

17.5.2017 22:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

dadu napsal(a):
Ano vím. A taky se mi to nelíbí. Svou čivavu (1,5 kg) neočkuji. Dostává akorát občas kapku za krk (odčervení, proti klíšťatům, ... ) A klidně mě za to ukamenujte...

Já myslím, že je každému šumák, jestli očkujete svou čivavu, ale ještě před chvilkou jste s očkováním, narozdíl od čipu problém neměla, viz. Vaše slova:

Neregistrovaný uživatel

17.5.2017 23:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Hahaha další fašisto napsal(a):
Tak já žiju v republice - kde zrůdy které se snaží tvrdit, že když jim dali jejich spoluobčané práva je v určitých věcech zastupovat u okolního světa a jinak udržovat řád ve společnosti (bez zbytečných zásahů), přičemž ty zrůdy svou práci nedělají a snaží se vymýšlet hovadiny a zrůdnosti k čemuž pravomoc nedostali - kde rozhodně nemá cenu se snažit vyhovět zvrácenosti každého s dírou do prd ele.

Amen!

17.5.2017 23:05
dadu

XXX.XXX.61.94

Ano, u ostatních psů s tím problém nemám, jelikož jsou větší. Neočkuji pouze čívu, která má 1,5 kg.

17.5.2017 23:25

Terven napsal(a):
Takhle - já žiju ve městě, kde je přes půl miliónu obyvatel a čipování psů je tu povinné. Takže si jistě dovedete představit i to množství očipovaných psů. O komplikacích jsem zatím četla jen na ifauně, krom toho, že jsem zažila nenačtení čipu.
Denně vídám spousty šťastných a spokojených psů venku, na cvičáku apod. - moc nevěřím na to, že všichni statečně trpí a bezbolestnost jenom předstírají.
A jsem přesvědčená, že budu-li mít v podkoží cosi o velikosti zrnka rýže, zas tak velký diskomfort mi to nezpůsobí. Spíš o tom za chvíli nebudu vědět.

Classic urban legend z pár komplikací + z komára velbloud - standardně cestující čipy vyvolávající ukrutný diskomfort, smrtelné očkování, Bravecto ještě horší...

Ať se každý rozhodne, jak chce, ale ať pak nevyřvává po diskuzích, že se mu ztratil mazlík, kterého lze identifikovat max. podle bílého fleku na čumáku, že něco chytil, popř. ho zabíjí enecefalitida.

Já si do psa zbytečně nic navíc necpu, ale vždycky si vyhodnotím pro a proti.

17.5.2017 23:32

A kdyby mi šlo primárně o zdraví psa, tak si určitě nebudu pořizovat plemeno, které šlo "šlechtěním" do háje. Tzn. třeba čivavu a navíc 1,5 kg pouze v případě adopce a jiné formy záchrany. Lidé si pořizují psy, u nichž jsou v rámci exteriéru umocněné defekty, které způsobují celoživotní zdravotní problémy, a pak jsou kategoricky proti všem a všemu.

17.5.2017 23:39
dadu

XXX.XXX.61.94

Čivinka se narodila u mě, mojí fence průměrné velikosti a váhy. Prostě to byl "vejškrabek", který jsem vypiplala a vzhledem k její velikosti jsem si neriskla ji někomu prodat. Nyní je fence 6 let.

notregistered

18.5.2017 06:28
notregistered

XXX.XXX.211.3

Super
tady se neočkují staří psi, čivavy, kdo ještě ?
stop množitelům
stop dovozům psů ze zahraničí.

18.5.2017 07:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Proč očkovat (a zbytečně zatěžovat) starého psa ?

18.5.2017 07:39

rapotacka11 napsal(a):
Proč očkovat (a zbytečně zatěžovat) starého psa ?

Šest let není starý pes.

teda, podměrečná čivava, která má pravděpodobně jaterní shunt, možná skoro ano, ale obecně to neplatí.

a i kryplíci můžou onemocnět parvovirózou.

18.5.2017 10:30
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Šest let není starý pes.

teda, podměrečná čivava, která má pravděpodobně jaterní shunt, možná skoro ano, ale obecně to neplatí.

Myslím osobně že každoroční přeočkování psu je spíš kšeft po veterináře a výrobce... lidi se taky nevakcinují každý rok a žijí podstatně déle než pes.

18.5.2017 10:58
Dasvo

XXX.XXX.101.12

„...lidi se taky nevakcinují každý rok a žijí podstatně déle než pes...“

tak tohle mě upřímně rozesmálo. já teda nevím, jak Vy, ale já nelovím a neřeru potkany, nestrčím nos do každé díry, dodržuju aspoň nějaké základní hygienické návyky, nelížu zadky kolemjdoucím a neočuchávám, co načurala sousedka. A očkuju se, o tom žádná!

18.5.2017 11:06
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Dasvo napsal(a):
„...lidi se taky nevakcinují každý rok a žijí podstatně déle než pes...“

tak tohle mě upřímně rozesmálo. já teda nevím, jak Vy, ale já nelovím a neřeru potkany, nestrčím nos do každé díry, dodržuju aspoň nějaké základní hygienické návyky, nelížu zadky kolemjdoucím a neočuchávám, co načurala sousedka. A očkuju se, o tom žádná!

Vy žijete ve sterilní bublině ?

18.5.2017 13:02

ivulka2 napsal(a):
Myslím osobně že každoroční přeočkování psu je spíš kšeft po veterináře a výrobce... lidi se taky nevakcinují každý rok a žijí podstatně déle než pes.

Není vakcína jako vakcína. ono u lidí, i dospělých lidí, to z hlediska imunity po očkování taky nebude moc slavný, právě proto, že dospělí lidé se spíš neočkují.

u psů se vakcinuje každý rok kvůli leptospiróze, ona totiž ta vakcína má co dělat, aby udržela ten rok, prostě tak to je, je to inaktivovaný bakterin s adjuvanty, u těch se prostě nedají čekat zázraky jako od živých atenuovaných virových vakcín.

no jenže leptospiróza je zároveň jedna z nemocí, které se u nás prostě vyskytují a vyskytovat budou, protože je to nákaza s přírodní ohniskovostí a rezervoárem jsou všichni různí malí tvoři, hlodavci, hmyzožravci. roznáší jí močí. takže pejsek co si loví myšky, pejsek, co se koupe nebo pije povrchovou vodu, tím pádem prakticky každý pejsek, který chodí ven a nečůrá doma na umělý trávník, je v riziku.

tak abyste pak neplakala, že vám to nikdo neřekl.

notregistered

18.5.2017 14:02
notregistered

XXX.XXX.211.3

A které nemoci jsou přenosné na člověka a celkem lehce ? na psu nejsou vidět a člověk má vyžranou díru v tváři
jsem někde četla, že amíci snad řeší protilátky a až pak očkují, no jo, oni jsou speciální
jste vy speciální, máte jistotu, že starý pes nic nepotřebuje ?
čisté pokrytectví
furt nevozte srbské psy
kupujte pp
očkované, odčervené, čipované
a vy chovatelé je prostě pak přestanete očkovat
kšeft ?
asi máte moc psů !
dávám každoročně 200 korun českých včetně prohlídky, stříhání drápků a hodinového vykecávání s veterinářkou, která mi strašně přežrává psa, nacpe mi tisíce vzorků granulí a všickni včetně uklízečky se nechají od psa umýt a nakonec jej pohlídají, než si vyberu v krámě dalších 5 obojků, které vůbec nepotřebuji.

18.5.2017 14:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.69

Šest let není starý pes.

Reagovala jsem na:
notregistered
tady se neočkují staří psi... věk "6" neuvedl...

18.5.2017 14:49
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

I když se dá říct, že nejsem nějaký přehnaný zastánce očkování...netroufnula bych si psy nezaočkovat. Asi to bude jiné u pokojáka, co obejde blok na sídlišti a jiné u psů, co žijou na vesnici, prolezou kdejakou skládku, chodí po polovyschlém potoce plném zdechlých ryb či stejně jako předevčírem: uloví a polovinu sežerou nějakého hryzce či co to bylo za potvoru(zůstala jen polovina) před nějakou dobou to byl malý zajíc, předloni třeba ondatra..

18.5.2017 16:13

ivulka2 napsal(a):

A co vám brání nechat vzít krev na protilátky?

Přidejte reakci

Přidat smajlík