Mám problém že na tréninku se mi pes hned unaví a běhá pomalu chodíme na kolo a koloběžku a ted chodíme hodně plavat takže co se týče kondičky tak se snažím neznáte nějaké tipy jak mu pomoc v těch vedrech vím že to blbě snáší ale trénovat musíme
P.S Komentáře že ho agility nebaví prosím NE agi ho baví děla to rád a kdyby ho to nebavilo tak mi věřte že to dělat nebude v tomhle ho znám
moc kuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdráv je?
bbejliskáček
napsal(a):
Mám problém že na tréninku se mi pes hned unaví a běhá pomalu chodíme na kolo a koloběžku a ted chodíme hodně plavat takže co se týče kondičky tak se snažím neznáte nějaké tipy jak mu pomoc v těch vedrech vím že to blbě snáší ale trénovat musíme
P.S Komentáře že ho agility nebaví prosím NE agi ho baví děla to rád a kdyby ho to nebavilo tak mi věřte že to dělat nebude v tomhle ho znám
moc kuji
Přecvičenost? Cvičit brzy ráno, později odpoledne, odpočívat, uvolnit ho. Nechat zkontrolovat zdravotně opravdu pořádně, srdce, plíce, játra, štítnou žlázu, klouby, páteř. Trénovat opravdu nemusíte, když vedra špatně snáší, to si myslíte jen vy.
V první řadě zkontrolovat zdraví, udělat krev, kontrola srdce atd. Pokud je zdravý, buďte ráda. Může být z těch psů, co prostě špatně snáší horka (i když teď ještě žádná horka nejsou), i když jsou zdravotně v pořádku, někteří psi to tak mají a pak s tím moc nenaděláte. Druhá věc je, jestli moc netlačíte na pilu - kolo, koloběžka, plavání, agility - nemá toho prostě plný zuby? I psi potřebují odpočívat, i když třeba aktivně obyčejnou lítací procházkou, kdy si aktivitu řídí sami, relaxovat, nejen být v zápřahu. A pak samozřejmě cvičit ráno, dopoledne a pak až navečer, vyhnout se největším horkům venku..
Chodit brzy ráno nebo večer...ono se nám sice zdá, že teď ještě žádná vedra nejsou, ale někteří psi to vnímají jinak.
Moje fena je touhle dobou, pokud je slunečno, přes den prakticky nevenčitelná, sune se max. pomalým krokem, přitom pokud je pod mrakem anebo chladněji, nemá žádný problém a má i výdrž.
Na koloběžku atd. chodíme jen občas agility trénink máme 2x tydně + občas jdeme třeba na pul hodky potrenovat slalom kladinu...to chodím bud rano nebo večer že bych tlačila na pilu to si nemysllím jdu radši na procházku s nákým psím kamarádem než na kolobku dnes jsme byli na tréninku a dělali jsme krátší kolo a zvládnul to v pohodě asi fakt ty horka nezvládá
Vodník s houserem

XXX.XXX.85.62
Málo pití, přehřívá se, je dehydrovaný a z toho unavený.
Nezapomeň jak pes uvolňuje teplo a že vypít může jen omezené množství vody. Tedy pít častěji a stejně i tak nepřekračovat jeho limity.
A když tak uvážím své současné podobné problémy (kvůli počasí), já mám zase díky tomu že se potím značný problém s přechodem z chladu do horka. Jestli psovi něco také hrozí nevím, když se nepotí, ale pokud ano tak to vem v úvahu a šetři ho.
Nechala bych vyšetřit srdce. Mám zkušenost, že pokud se pes rychle unaví, má problém se srdíčkem.
Může to být i tím teplem. Žádní moji psi (šarplaninci, čivavy, jorkové, boloňáci) neměli s teplem žádné problémy na rozdíl od RTW, kterého jsem si pořídila loni. Přes den s ním nemůžu nic dělat, páč mám pocit, že by ho kleplo Už několik dní si říkám "co bude dělat v létě?" (pokud bude jako předloni)...

Počkala bych si, až začne být zase chladnější počasí (snad už tento víkend), jestli bude projev psa lepší. Pokud ano, je to počasím.

jezicek
napsal(a):
Taky uz jsem se setkal s nekolika psy, kteri horko neresili ani tak ochlazovanim se tlamou, jako spis utlumem fyzicke aktivity, povalovanim se ve stinu a podobne. A majitele si delali starosti o zdravi psa nez dospeli k zaverui, ze je to u jejich psa normalni chovani.
Tak to je přeci normální...
Ono jde zejména o to, zda u psa došlo ke změně v chování.
U nás přesně toto znamenalo velký zdravotní průšvih
bbejliskáček
napsal(a):
Tak všem děkuji za rady a je to vážne asi z toho tepla když jsme byli na tréninku a bylo pod mrakem makal na sto procent na doporučení jsme koupili chladíci podložku tak snad pro něho bude trénink příjemnější
Já osobně bych se na podložku vykašlala a netrénovala bych. Nechala bych psa určovat míru pohybu, co ještě zvládá a je mu příjemný.
Huskyjanina
napsal(a):
Já osobně bych se na podložku vykašlala a netrénovala bych. Nechala bych psa určovat míru pohybu, co ještě zvládá a je mu příjemný.
Včera jsme byli na tréninku a s tou chladicí podložkou to bylo super vzdy si na ní lehl a odpočíval když jsme šli skákat tak běhal krásně
bbejliskáček
napsal(a):
Včera jsme byli na tréninku a s tou chladicí podložkou to bylo super vzdy si na ní lehl a odpočíval když jsme šli skákat tak běhal krásně
Zkuste pochopit, že fakt, že mu tolik vadí horko, není samo sebou a má to nějaký, nejspíše zdravotní důvod. Ten chladící podložkou asi nevyřešíte. Nejenom trdlováním po cvičáku živ je pes, i když je to zřejmě vaše priorita. Ale zdraví by mělo být přednější.
notregistered

XXX.XXX.211.104
Myslím, že to není dobrý nápad, podložka.
Říkali - nepij studené, když je horko.
Přechod ze 40°C do chalupy. Kostky ledu do pití.
A teď on pes "pracuje" a pak se hned zchladí na podložce.
Mám fenu již 7 let, nemocná není, ale v teplém počasí je k nepotřebě. Když s ní jdu ven, chvíli pobíhá, ale za chvíli se jen plouží za mnou a každou chvíli lehá, aby se ochladila (ideálně do potoka, kaluží, nebo alespoň do trávy apod.). Smířila jsem se s tím, že je to pes pouze do "zimních podmínek" a k žádné činnosti ji v teple (natož horku) nenutím.
Nevím je-li dobrý nápad uhnaného psa odložit na chladicí podložku, já bych to nedělala.
notregistered
napsal(a):
Myslím, že to není dobrý nápad, podložka.
Říkali - nepij studené, když je horko.
Přechod ze 40°C do chalupy. Kostky ledu do pití.
A teď on pes "pracuje" a pak se hned zchladí na podložce.
Tak nějak...já mám strach i z klimatizace v autě...
nicméně o nějakém chladícím sortimentu aktuálně taky uvažuju, fena v horku trpí už teď, léto ještě ani nezačalo.
Určitě bych prudce nechladila ulítaného psa, nedávala bych nic s ledem- třeba namražené PET flašky s vodou, jak se někde doporučuje.
O čem uvažuju, je chladící ručník - kdysi si ho tu někdo pochvaloval. Pokud to funguje jen na bázi vody, nevadí mi to, je to jako když se pes svlaží v potoce nebo v rybníku - samozřejmě, že ho tam nenechám vletět uštvaného. Moje fena se ve vedru na slunci sotva šine, ručník by jí možná udělal dobře.
A koukám třeba na tohle a nevím, jestli bych to chtěla, ale zas - chladit to bude jen tolik, do jak studené vody to namočím, neměl by to být teplotní šok, jako kostky ledu ve vodě anebo vylézt z klimatizovaného auta do 40°C.
http://www.hurtta-collection.cz/chladici-vesty-hurtta/chladici-postroj-hurtta-modry/.
notregistered

XXX.XXX.211.104
By asi šlo, postroj
teda nevím zapařeniny
máme 30 ve stínu, takže ven jdeme v osm, dříve ne..jinak furt spí
nemusím řešit co na ni navléct, protože řekla, že prostě ONA ven nejde
koňadra
napsal(a):
Mám fenu již 7 let, nemocná není, ale v teplém počasí je k nepotřebě. Když s ní jdu ven, chvíli pobíhá, ale za chvíli se jen plouží za mnou a každou chvíli lehá, aby se ochladila (ideálně do potoka, kaluží, nebo alespoň do trávy apod.). Smířila jsem se s tím, že je to pes pouze do "zimních podmínek" a k žádné činnosti ji v teple (natož horku) nenutím.
Nevím je-li dobrý nápad uhnaného psa odložit na chladicí podložku, já bych to nedělala.
Jsem rada, ze nejsem sama. Moje fenka je od podzimu do jara takrka hyperaktivni, vesela, divoka, hrava, spolupracujici. Jakmile prazi slunce, nic s ni neni, na prochajde si leha do vsech stinu co najde- takze nase vychazky jsou od stinu ke stinu:" pojd, tady je stin"...tam polezime, popijeme a po chvili odpocinku se zase zvedneme a mirime k dalsimu stinu. Uz jsem se s tim take smirila, i kdyz me ta jeji akcnost chybi, prizpusobila jsem se ji.
Doma mam chladici gel v mrazaku a kdyz je nejhur, tak ji s nim jakoby hladim.

Měla jsem fenku stř. plemene, vyloženě přírodní typ. Když jsme se vydali v
horku na výlet, lehla do stínu, jako že ona je normální a my se zbláznili. Normální tvor v horku leží a odpočívá. Když jsme jinak nedali, než že se jde, zalezla si do bramborového pole a šla mezi řádky - to prý se dalo vydržet
Jindy cesta lesem, horko, začalo se sbírat na bouřku - odbočila z cesty do lesa, vybrala si strom, v kořenových nábězích si vyhrabala pelech, uložila se - a nazdar, já to přečkám tady .

Tak tak, od určitýho věku jedeme v letním počasí (tj. cca 15° a víc) "nouzový" režim. Ještěže máme poblíž rybník, kam se zvládneme jakžtakž doploužit a pak už je pes namočenej a já dobrý pocit, že mu je líp.
A proč se třeba celé léto nezabývat tím, že odnaučuji psa odporu k vodě a k plavání Dneska uplaval snad i dva metry a to několikrát!
Pokud musíme v létě cestovat, beru ručník a psa případně chladím namočeným ručníkem.
Tak se přiznám, že po přečtení několika posledních příspěvků se mi ulevilo, že nemám vadného psa .
Až dosud jsem totiž měla tady na ifauně z většinového názoru dojem, že pokud se pes ve vedru vleče anebo dokonce odmítá pohyb, mám s ním jít nikoli do stínu, ale rovnou na veterinu neboť je velmi pravděpodobně nemocen.
Jsem ráda, že přecejen platí, že normální tvor v horku leží a odpočívá, jak píše orionka
Moje fena je OK ráno a večer, mezi tím jen přežívá. Oni by problém neměli, plácli by se do stínu a spokojeně by vegetili - problém jim děláme my tím, že je nutíme do aktivit.

Terven
napsal(a):
Tak se přiznám, že po přečtení několika posledních příspěvků se mi ulevilo, že nemám vadného psa .
Až dosud jsem totiž měla tady na ifauně z většinového názoru dojem, že pokud se pes ve vedru vleče anebo dokonce odmítá pohyb, mám s ním jít nikoli do stínu, ale rovnou na veterinu neboť je velmi pravděpodobně nemocen.
Jsem ráda, že přecejen platí, že normální tvor v horku leží a odpočívá, jak píše orionka
Moje fena je OK ráno a večer, mezi tím jen přežívá. Oni by problém neměli, plácli by se do stínu a spokojeně by vegetili - problém jim děláme my tím, že je nutíme do aktivit.
Mám psa plemene z rovníkové Afriky. Pokud je jasno nad 20 stupňů, tak se po chvíli klusu tváří, jako kdyby bylo minimálně 30. Částečně hraje komedii, protože když vidí třeba kamarádku, tak jazyk zastrčí do tlamy a hraje si s ní klidně čtvrt hodiny bez jediného náznaku chlazení. Rozloučíme se, podívá se na mě, vyplázne jazyk a s tragickým výrazem přebíhá ze stínu do stínu. Jsem vycvičená, vodu nosím i na krátké procházky a cestou zpátky skáču do tramvaje, aby nemusel přes rozpálený most. Doma sebou plácne na sluníčko v arkýři a spokojeně se smaží.
Vím, že horkem neumírá (minulý rok jsem párkrát zažila, že toho má skutečně dost), ale zbytečně bych ho nikdy nezatěžovala.

Terven
napsal(a):
Tak nějak...já mám strach i z klimatizace v autě...
nicméně o nějakém chladícím sortimentu aktuálně taky uvažuju, fena v horku trpí už teď, léto ještě ani nezačalo.
Určitě bych prudce nechladila ulítaného psa, nedávala bych nic s ledem- třeba namražené PET flašky s vodou, jak se někde doporučuje.
O čem uvažuju, je chladící ručník - kdysi si ho tu někdo pochvaloval. Pokud to funguje jen na bázi vody, nevadí mi to, je to jako když se pes svlaží v potoce nebo v rybníku - samozřejmě, že ho tam nenechám vletět uštvaného. Moje fena se ve vedru na slunci sotva šine, ručník by jí možná udělal dobře.
A koukám třeba na tohle a nevím, jestli bych to chtěla, ale zas - chladit to bude jen tolik, do jak studené vody to namočím, neměl by to být teplotní šok, jako kostky ledu ve vodě anebo vylézt z klimatizovaného auta do 40°C.
http://www.hurtta-collection.cz/chladici-vesty-hurtta/chladici-postroj-hurtta-modry/.
Chladicí postroj? a není to samé namočit trochu psa, princip odpařování a tím ochlazování by měl být stejný, nikdy jsem neřešila chlazení psa. Pocitově to mají psi asi jinak, mají i vyšší tělesnou teplotu než lidé, ochlazují se zrychleným dýcháním...
napsal(a):
Chladicí postroj? a není to samé namočit trochu psa, princip odpařování a tím ochlazování by měl být stejný, nikdy jsem neřešila chlazení psa. Pocitově to mají psi asi jinak, mají i vyšší tělesnou teplotu než lidé, ochlazují se zrychleným dýcháním...
Pokud psa trochu namočím, za chvíli je suchej, tohle by mělo tu vodu a tím pádem i chlad držet i několik hodin.
Navíc bych asi musela máčet už doma před vycházkou, protože k vodě to máme sakra daleko.
Jj, taky myslím, že pocitově to psi mají jinak než lidi- řekla bych, že to snášejí mnohem hůř.
Krom jazyka venku se běžně chladí leháním na studené dlaždice apod.
Terven
napsal(a):
Měla jsem několik let v péči fenku kavkazáka, chlupatici. Byla vítací, na své plemeno velice aktivní. Jeden rok, když se udělalo teplo, začala přes den lenošit ve stínu. Mně se to nezdálo, ale její majitel argumentoval - to je tím kožichem a oni jsou vůbec málo aktivní, nikam s ní nechoď. Nedala jsem na něj, došli jsme na veterinu a diagnostikovali dilatační kardiomyopatii. Dostala Vetmedin, který užívala do konce života. Takže, pokud pes změnil chování, na tu veterinu bych šla a pak do stínu.
Jinak - chlazení ručníkem přes záda je dost riskantní způsob chlazení psa, stejně jako třeba polévaní vodou, pokud hadice nebo polévání, tak od pacek nahoru a ne hlava nebo ledviny. Dobré je dát psovi před hlavu něco studeného, protože se rychle zchladí dýcháním.
scylla
napsal(a):
Měla jsem několik let v péči fenku kavkazáka, chlupatici. Byla vítací, na své plemeno velice aktivní. Jeden rok, když se udělalo teplo, začala přes den lenošit ve stínu. Mně se to nezdálo, ale její majitel argumentoval - to je tím kožichem a oni jsou vůbec málo aktivní, nikam s ní nechoď. Nedala jsem na něj, došli jsme na veterinu a diagnostikovali dilatační kardiomyopatii. Dostala Vetmedin, který užívala do konce života. Takže, pokud pes změnil chování, na tu veterinu bych šla a pak do stínu.
Jinak - chlazení ručníkem přes záda je dost riskantní způsob chlazení psa, stejně jako třeba polévaní vodou, pokud hadice nebo polévání, tak od pacek nahoru a ne hlava nebo ledviny. Dobré je dát psovi před hlavu něco studeného, protože se rychle zchladí dýcháním.
Pokud pes náhle dělá něco, co dřív nedělal, je třeba mít se na pozoru, ale u nás k žádné změně nedošlo -vedro nesnáší stále stejně.
Beru to, že je černá a má kratší čenichovou partii, takže oproti té minulé (viz profilové foto) to je rozdíl.
Další věc je, že spoustě psů vedro třeba vadí, ale jsou to plemena s velkou ochotou ke spolupráci a závislostí na majiteli, takže radši překonají nepohodlí, hlavně, aby vyhověli, aby byli páníčkovi po boku.
Moje fena je mix shih tzu a jezevčíka, takže si občas neváhá prosadit názor a klidně by mě nechala jít v hicu samotnou. Samozřejmě, pokud má pádný důvod se rozběhnout, rozběhne se vedro nevedro.
Jen tak pro nic za nic chodit venku na pražícím slunci, v tom smysl nevidí a přiznám se, že já moc taky ne.

"Pokud pes náhle dělá něco, co dřív nedělal, je třeba mít se na pozoru"
můj pes vždy na procházkách běhal s něčím v hubě a vždy si s tím lehal, aby to kousal/drtil/cupkoval...změna byla v intervalech - lehal si častěji
Druhá změna - vždy rád plaval, najednou se zastavil a do vody šel až za balónkem a nechtěl plavat pořád..
Žádné velké extra změny a taky bylo to léto extrémní a dlouhodobá vedra...a bohužel to nebylo tím
"Další věc je, že spoustě psů vedro třeba vadí, ale jsou to plemena s velkou ochotou ke spolupráci a závislostí na majiteli, takže radši překonají nepohodlí, hlavně, aby vyhověli, aby byli páníčkovi po boku."
a stejně tak se přemůžou i ti nemocní...
"Další věc je, že spoustě psů vedro třeba vadí, ale jsou to plemena s velkou ochotou ke spolupráci a závislostí na majiteli, takže radši překonají nepohodlí, hlavně, aby vyhověli, aby byli páníčkovi po boku."
a stejně tak se přemůžou i ti nemocní...
Tady jste mi asi neporozumněla, myslela jsem to jinak.
Že třeba malá černá SBT od sousedů vedro nesnáší úplně stejně jako moje malá černá, jenomže je to úplně jiná povaha, pro páníčky by se rozkrájela, takže prostě běží a cvičí s vyplazeným jazykem, zatímco poloviční jezevčice si dřepne s výrazem "nikam nejdu".
To může svádět k falešné domněnce, že černá SBT snáší vedro lépe, nikoho by nenapadlo přemýšlet o zdravotním problému a přitom teoreticky může být nemocná stejně jako fena, která se plácne do stínu a odmítá hnout.