Štěkání z okna na psy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2017 09:57
beastije

XXX.XXX.205.71

Zdravím. Vím, že štěkání je tu hodně omílané, a hodně názorů a rad, ale i tak bych to tu ráda otevřela.

Mám AUO, které hlídá, ano, to je vpořádku. Hlídá správně, když je na návštěvě na zahradě, když by nám do chodby vlezl někdo cizí než sousedi, které zná, když jsme někde ubytovaní/zakempení a přijde k nám cizí pes, případně v noci člověk, to je super.

Problém je v tom, že hlídá hlavně teda vůči psům, než lidem, ale do takové míry, že štěká na psa, který jde na ulici. Nebo někde v okolí štěká. Toto se stává jen ve chvíli, kdy mám otevřené okno (nikoliv, kdy je okno zavřené). Problém je v tom, že bydlíme ve čtvrtém patře.

V zimě jsem si toho nijak nevšimla, ale teď se začíná větrat, a ona štěká i přes noc, i když je okno na větračku, tak psa slyší.

Nechci jí v tom podporovat, vím moc dobře, že křičet na psa co štěká je zbytečné, neštěká nijak excesivně, chvilku vrčí, pak párkrát štěkne, pak vrčí, žádné árie.

Když je otevřené okno, štěkne pes a ona ne, chválím jí. Ale když mě ve dvě vzbudí tím, že mi přímo vedle hlavy vrčí a štěká, tak bych jí nejraději zabila.

Dá se tohle ještě nějak omezit, že pes "za oknem" je ok? Kolikrát vrčí nebo štěká, nikde nic nevidím, neslyším, vykouknu z okna a opravdu po chodníku jde pes.

Nikdy jindy prakticky neštěká, takže nemám příležitost ji naučit štěkat na povel. Ticho asi umí, ale jak říkám, stejně vždycky štěkne jen párkrát a pak je většinou ticho.

Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2017 10:18

Tak to mě zajímají rady, protože něco podobnýho řeším se psem asi tak odjakživa, i když ne v takový míře, že by mě budil v noci. U nás třeba celkem spolehlivě štěká, pokud venku něco cinká podobně, jako cinká karabina od vodítka :D
Někdy také štěká proto, že se venku ozve zvuk, já si pomyslím, že pes asi bude štěkat, a vteřinu poté pes štěká. Vždycky to tak není, ale moje myšlenky jsou prostě taky důležitý, no.

Jedna možnost je psa přivolat, říct mu, že si může nechat kecy pro sebe, a zase ho poslat na místo. Ale můj pes je schopnej štěkat i během přicházení na přivolání, takže tenhle postup moc nepoužívám.
Další možnost je psa ze štěkání vyrušit nějak "nečekaně" a poté opět okomentovat, že mě jeho názor nezajímá. Já jsem třeba zkoušela po něm házet propisky nebo fixy, to mu neublíží, je to po ruce, a snadno se to pak zase sbírá Dá se vyrušit i jen nějakým zvukem. Podstatný je, aby na chvilku přestal štěkat a obrátil pozornost k tomu vyrušení.
Dále u nás pomáhá, když se pustí hudba nahlas - pes potom neřeší každej zvuk zvenku.
Někdy si pes lehne "naschvál" tak, aby všechno dobře slyšel - pak ho při prvním štěknutí posílám na místo, kde nemá tolik tendenci zvuky řešit.
Když si třeba pustím film a pes do toho začne štěkat na nějakou blbost zvenku, prostě ho zavřu do jiný místnosti.
Kdyby mě vzbudil v noci, nemám problém na něj přilítnout, hezky od srdce mu povědět, co si o něm myslím, a zase zmizet. Nevím, jak moc to je výchovně správně a jestli to není týrání atd ( ), ale on po tom asi celkem ztichne.

Tak to jen výběr z mých zkušeností

23.5.2017 11:32
AmyOva

XXX.XXX.49.154

My řešíme úplně to stejné, prakticky taktéž jako Keriton. Obávám se, že s tím nic neuděláme.
Ta moje už ví, že nesmí štěkat, štěkne a už utíká pryč, protože ví, že budu nadávat, ale stejně si brblá do kožichu (v tom lepším případě, v tom horším štěká dál smajlík

23.5.2017 11:49

Jinak teda, z mých zkušeností jsem si určila, že pravou podstatou toho chování u mýho psa je strach nebo nejistota, byť v malé míře. Pes prostě varuje, upozorňuje, odhání protivníky, dává najevo, že tady je velký nebezpečný pes. V některých případech jde o kombinaci tohoto a pozitivních emocí, např. když se pes chystá vítat příchozího.
Proto když to pes přehání a chci se tím zabývat (nekoukám na film, není hluboká noc, atd), psa převedu na mazlení, hru, pošťuchování, aby mi musel věnovat pozornost, ovšem pozitivní. Mezitím zvuky zvenčí odezní a můžu jít zase pryč. Moje nejčastější věty jsou "co blbneš hysterko" nebo "nojo, aby tě někdo nesežral prosímtě", zásadně hlubokým hlasem.

V létě, až budeme mít více času, se chceme zaměřit na odbourání reakce na zvonek a přicházející návštěvy. Takže bude legrace.

23.5.2017 11:50

Naučíte jednoduše, musíte spojit zvuk štěkajícího nebo jinak se vyjadřujícího psa s povelem a udělat z toho reflex. Takže ve výsledku budete mít: venku zaštěká pes a Váš pes si třeba lehne.

notregistered

23.5.2017 12:42
notregistered

XXX.XXX.211.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Naučíte jednoduše, musíte spojit zvuk štěkajícího nebo jinak se vyjadřujícího psa s povelem a udělat z toho reflex. Takže ve výsledku budete mít: venku zaštěká pes a Váš pes si třeba lehne.

Bude na pláži učitečné smajlík

30.5.2017 09:43
beastije

XXX.XXX.205.71

No, tak za posledni 4 noci me pes ctyrikrat vzbudil stekanim cca ve 2 rano (zabrumla, zavrci, stekne, zvednu se, zavru okno)

Takze se to asi nelepsi.

Chvalim ji, kdyz slysim psa venku a ona nesteka, koukam s ni z okna, kdyz brumla a vycitam ji, jaka je hysterka...

Tak nevim, asi se v noci uvarim.

30.5.2017 10:04

beastije napsal(a):
No, tak za posledni 4 noci me pes ctyrikrat vzbudil stekanim cca ve 2 rano (zabrumla, zavrci, stekne, zvednu se, zavru okno)

Takze se to asi nelepsi.

Chvalim ji, kdyz slysim psa venku a ona nesteka, koukam s ni z okna, kdyz brumla a vycitam ji, jaka je hysterka...

Tak nevim, asi se v noci uvarim.

A nejde ji na noc zavřít někam, kde zvuky z venčí tolik neuslyší?
Já bych za neštěkání nechválila - to je přece normální, neštěkat, a za normální věci ani člověk nedostává odměny. Jen se tím přitahuje pozornost k tomu, že se venku něco děje :).

30.5.2017 10:13
Tedysek

XXX.XXX.35.241

Tuhle se mi psi v noci rozstekali, že jsem se šla podívat kdo nás chce vykrást takhle v noci. A zjistilo se, že sousedům se extra hulí z komína a jejich fena je z toho histericka. Jinak já bych zkusila vysvětlit psovi, že v mé přítomnosti se hlídat nemusí a když nejsem doma, tak se hlídá.

30.5.2017 10:20

"Já bych za neštěkání nechválila - to je přece normální, neštěkat, a za normální věci ani člověk nedostává odměny. Jen se tím přitahuje pozornost k tomu, že se venku něco děje :)."

normální je to pro člověka nebo pro jiného psa, ale nikoliv pro tohoto (a jiné) konkrétního. Pozornost nepřitahuješ, neb pes reaguje na ten podnět, on ho vnímá - kdyby ho nevnímal (a pak lze mluvit o přitahování pozornosti) tak prostě neštěká. Jenom bych tomu neštěkání dala jednoznačný povel, ať je to nějak pojmenováno a oba víte, o co jde (normální cvik) a můžete se o tom bavit vždy...

30.5.2017 14:34

Stěhovali jsme se s desetiletou fenkou z baráku se zahradou, kde hlídala a štěkala opravdu fest, do bytu. U baráku štěkala opravdu hodně a na všechno. Stačilo, že slyšela v dálce psy a už spustila. Štěkala, když slyšela mňoukat kočku od sousedů. Když přijela sousedům na zahradu návštěva, musela jsem jí zavřít, jinak by nezmlkla. Ještě, že jsme měli tak tolerantní sousedy .

Bála jsem se toho, jak jí zvládneme naučit, že v bytě se neštěká. Byt je navíc na vesnici a psi okolo štěkají dost často. Ze začátku projevovalo tendenci začít štěkat a hlídat hned jak slyšela za oknem psa. Okamžitě jsem její pozornost převedla jinam. Procvičila jsem s ní poslušnost za pamlsek nebo si s ní začala hrát. Potřebovala jsem u ní odstranit reakci: venku štěká pes = musím štěkat taky. Měli jsme to ale usnadněné tím, že pes si nové chování spojil s novým prostředím. Od začátku jsme jí štěkat nedovolili a proto se štěkání odnaučovala lépe. Kvůli štěkání jsme ji vůbec nenechávali zpočátku doma samotnou, aby se nenačila štěkat v naší nepřítomnosti. Teď je úplně v klidu, i když pod otevřeným oknem běhají, štěkají a vrčejí cizí psi.

30.5.2017 14:45

A nejde ji na noc zavřít někam, kde zvuky z venčí tolik neuslyší?
Já bych za neštěkání nechválila - to je přece normální, neštěkat, a za normální věci ani člověk nedostává odměny. Jen se tím přitahuje pozornost k tomu, že se venku něco děje :).

To je nesmysl. Samozřejmě, že neštěkat je normální, ale psovi to musíte nějak vysvětlit. Pokud pes nemá naučený povel štěkej a ticho, tak Vám nezbyde nic jiného, než psa zaměstnat a štěkání mu tak znemožnit. U notorických uštěkanců je štěkání zlozvyk, který se musí odstranit. Tím, že psa zaměstnáte a ve štěkání mu zabráníte ho postupně odnaučíte tomu, že vystartuje pokaždé, když uslyší venku zvuky, které se mu nelíbí.

1.6.2017 10:52
beastije

XXX.XXX.205.71

Hodim sem takovou offtopic.

Sice mame cvicak, kde sme spokojeni, ale zabere to hodne casu (jak planovani, tak celkove to cviceni, miva zpozdeni, nez to rozestavi, nez se vykecame, nez se to docvici a tri ctyri hodky v tahu), ted se to trosku spatne planuje, protoze na to cas neni, vystavy, vikendove plany,...

Potrebujeme proste nekam sjet, kde se vyblbne, idealne nejaka poslusnost, zopakovat povely. Mate zkusenost s tim se proste prifarit na nejakou hodinu nekam kam nechodit, jen proto, ze zrovna budete v okoli?

Nevim co s ni, furt to odkladame, cvicime doma obcas, ale samozrejme ne dost, je to malo a je to videt...

Diky.

29.5.2018 08:04
beastije

XXX.XXX.205.71

Chtela bych tohle tema znovu otevrit, protoze venku je teplo, pres noc otevrena okna opet vyustila v to, ze me pes vnoci budi stekotem. Pres den to zacina pomalu, vrci, rozbiha se, chrochta, pak stekne a opet vrci. Kdyz tam tedy jsem, u prvniho vrceni si ji zavolam zpet, rozptylim, jdeme se podivat, co to tam je a vse je ok, ke stekani se ani nedostane.

V noci ale vrci jen obcas a pak jednou stekne. S tim by se taky dalo zit, ne ovsem s tim, kdyz ji neco probudi a ona se vyriti na okno a steka opakovane.

To me vzbudi a misto nejakeho presmerovani ji servu a zavru okno. Sousedi me musi opravdu milovat. Nejake tipy? Dekuji.

29.5.2018 08:35

beastije napsal(a):
Chtela bych tohle tema znovu otevrit, protoze venku je teplo, pres noc otevrena okna opet vyustila v to, ze me pes vnoci budi stekotem. Pres den to zacina pomalu, vrci, rozbiha se, chrochta, pak stekne a opet vrci. Kdyz tam tedy jsem, u prvniho vrceni si ji zavolam zpet, rozptylim, jdeme se podivat, co to tam je a vse je ok, ke stekani se ani nedostane.

V noci ale vrci jen obcas a pak jednou stekne. S tim by se taky dalo zit, ne ovsem s tim, kdyz ji neco probudi a ona se vyriti na okno a steka opakovane.

To me vzbudi a misto nejakeho presmerovani ji servu a zavru okno. Sousedi me musi opravdu milovat. Nejake tipy? Dekuji.

Uvažte si ji k sobě, buď k posteli nebo na ruku.

29.5.2018 10:00
beastije

XXX.XXX.205.71

Uvažte si ji k sobě, buď k posteli nebo na ruku.

Steka i z postele. Potrebuju, aby idealne jen vrcela a dala se pak zklidnit. Nemuzu si dovolit ji to odnaucit uplne, protoze casto spime venku v lese a je potreba, aby davala pozor, ale v lese uz jen vrci, obcas blafne a dost dobre pozna, co k nam jde.
Ale v panelaku me nezajima, ze nekdo ve tri rano venci psa venku.

29.5.2018 10:07

naučit povel pro ticho, zmlkni, dost...

29.5.2018 10:58
scylla

XXX.XXX.150.32

naučit povel pro ticho, zmlkni, dost...

Aby paní ten povel mohla vydat, musí se probudit, a jí jde o to, aby fenka v noci nerušila, aby hlídala jen na čundrech. Neumím s představit, jak toho chce docílit.

29.5.2018 11:20
beastije

XXX.XXX.205.71

scylla napsal(a):
Aby paní ten povel mohla vydat, musí se probudit, a jí jde o to, aby fenka v noci nerušila, aby hlídala jen na čundrech. Neumím s představit, jak toho chce docílit.

Snad jedine, kdyz se mi systematicky podari ji v byte z okna naucit jen vrcet. Pak bych to mozna prezila.
Uvidime, pracuju na tom vzdycky pres den.

Je mozne, ze se ten pes boji psu? Vzdycky jsem si myslela, zeje docela vyrovnana, od dob harani teda nesnese, kdyz ji nekdo cmucha k zadku, ale pred velkymi psy utika ale zastavuje se, nechce je mit za zady, pak se prijde podivat ke me, pak knour a odchazi od nich. Nevim, jestli se ji nelibi/ma problem, ale vrcenim hlasi male psy venku, stekotem pak velke.

29.5.2018 12:07
Tedysek

XXX.XXX.55.32

Vic vecer utahat aby v noci vse zaspala.

29.5.2018 12:55

"Je mozne, ze se ten pes boji psu? Vzdycky jsem si myslela, zeje docela vyrovnana, od dob harani teda nesnese, kdyz ji nekdo cmucha k zadku, ale pred velkymi psy utika ale zastavuje se, nechce je mit za zady, pak se prijde podivat ke me, pak knour a odchazi od nich. Nevim, jestli se ji nelibi/ma problem, ale vrcenim hlasi male psy venku, stekotem pak velke."

sis tak nějak odpověděla...

29.5.2018 16:33
Enter

XXX.XXX.158.148

Pro odlehčení: pes chrápe celou noc jako poleno, ale jakmile máme otevřené okno, pozná to venkovní kocour a pěje nám v noci žalmy... Nepomáhá nic... , sedí u okna a "zpívá"...

30.5.2018 08:22
beastije

XXX.XXX.208.29

No tak moje puvodni domenka - steka jen na velke psy, byla prave vyvracena. Od vcera tri hystericke vrcici vystupy, ktere se mi povedly uklidni, byly na:
trinoheho jezevcika na druhem konci ulice
bisonka s trychtyrem na hlave
nejakeho maleho cerneho spice opet na druhem konci ulice

Trikrat sem ji posadila do toho okna a vysmala se ji, jaka hysterka to je, a jestli tenhle pes ji fakt prijde tak ohrozujici, ten kulhajici, trinohy, vzdaleny jezevcik.
Mozna zesmesnovani bude pomahat, dnes vnoci jen dvakrat vrcela, coz me vzbudilo a hezky sem ji zase utisila.

Bohuzel nikdy nejsem v rozpolozeni se jit podivat z okna, na co ze to vrci. Pritel tvrdi, ze jednou to byl kamion napriklad.

30.5.2018 09:14

Zkusila bych "povel" - doma se neštěká.
Mám taky AUO, jsou prostě hluční, uštěkaní a ukecaní, komentuje všechno. Na chalupě - kde žijeme trvale - mi to tak nějak nevadí, i když štěkne v noci, vstanu a jdu se podívat ( aby třeba nehlásila, že někdo leze do garáže a pod. ), většinou se podle mého nic neděje, cizí kocour, možná kuna či liška šmejdí po zahradě.
Když spíme ve městě v bytovce a chtěla by štěknout, hodně pohoršeně řeknu "tady se neštěká". Zatím to respektuje, vyjímkou byl opilý soused, který dělal ve tři v noci bugr, sousedi tloukli do trubek topení, přijela to řešit policie - to jsem se s ní radši vykopala ven na noční vycházku, aby si nemyslela, že kecám a je potřeba to všechno ořvat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík