Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2017 17:27
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Potřebuju tip. Mám dva problémy.
1) ovcoun mi v rybníce topí bígla. Topí Teda i nás, ale to tolik nevadí. Okrikovani nepomáhá, stopku mu nedám, abych ho nakonec neutopila já. Jsem v pohodě ochotná jít s nima na mělčinu, kde stačím. Ale tam stačí i ovcoun. Máte zkušenost? Bígl má plovací vestu, ale když přes něj hodí ovcoun nohu, je mu k ničemu.

2) bígl má na jeho plemeno super přivolání, na což jsem náležitě hrdá. Ale pokud je na volno probíhá to tak poslední dobou, že pes odběhne, já Zavolám, přijde a hned běží zas pryč. Já zase privolam a on přijde a zas a znovu. Učím ho povel cesta, že má jít po cestě rovně a zase já Zavolám a on běží zas dál a já zas Zavolám... Jak docílit toho, aby se víc držel v menší vzdálenosti?

A teď baby raďte.

Nechci celou procházku jen volat bígla.
Mimo jiné snažím se i držet jeho pozornost, ale min. hodinu bez toho aby si zacuchal taky nechci.

Máte zkušenosti?

23.5.2017 18:52
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tedysek napsal(a):
1) ovcoun mi v rybníce topí bígla. Topí Teda i nás, ale to tolik nevadí. Okrikovani nepomáhá, stopku mu nedám, abych ho nakonec neutopila já. Jsem v pohodě ochotná jít s nima na mělčinu, kde stačím. Ale tam stačí i ovcoun. Máte zkušenost? Bígl má plovací vestu, ale když přes něj hodí ovcoun nohu, je mu k ničemu.

2) bígl má na jeho plemeno super přivolání, na což jsem náležitě hrdá. Ale pokud je na volno probíhá to tak poslední dobou, že pes odběhne, já Zavolám, přijde a hned běží zas pryč. Já zase privolam a on přijde a zas a znovu. Učím ho povel cesta, že má jít po cestě rovně a zase já Zavolám a on běží zas dál a já zas Zavolám... Jak docílit toho, aby se víc držel v menší vzdálenosti?

A teď baby raďte.

Mimo jiné snažím se i držet jeho pozornost, ale min. hodinu bez toho aby si zacuchal taky nechci.

Máte zkušenosti?

S prvním neporadím. A k druhému problému, co zkusit vždycky když už pes bude podle vašeho úsudku daleko, tak se otočit a jít jiným směrem? Nebo se třeba schovat? Aby se naučil, že si musí hlídat on vás. Já to tak dělala a pes se nevzdaluje moc. Ohlíží si a hlídá si, kde jsem. Když se zastavím tak také zastaví a chvíli čeká, když dál nejdu tak přiběhne. Pak jsem taky dělala to, že jsem úplně nečekaně třeba vytáhla hračku a začala si s ním hrát. Ve chvíli kdy to nečekal. Takže teď několikrát za procházku sám přiběhne a čeká co se bude dít.

23.5.2017 19:02
Tedysek

XXX.XXX.46.110

marcelaamax napsal(a):
S prvním neporadím. A k druhému problému, co zkusit vždycky když už pes bude podle vašeho úsudku daleko, tak se otočit a jít jiným směrem? Nebo se třeba schovat? Aby se naučil, že si musí hlídat on vás. Já to tak dělala a pes se nevzdaluje moc. Ohlíží si a hlídá si, kde jsem. Když se zastavím tak také zastaví a chvíli čeká, když dál nejdu tak přiběhne. Pak jsem taky dělala to, že jsem úplně nečekaně třeba vytáhla hračku a začala si s ním hrát. Ve chvíli kdy to nečekal. Takže teď několikrát za procházku sám přiběhne a čeká co se bude dít.

Tipy dobrý, ale zmizet mu nemůžu. To bere jako "huraaa mám volno v rozběhu". Když sám přijde tak dostane dobrotu, o hračky nejeví zájem. Když houknu a Otočím směr, on přijde a běží zas dopředu jen jiným směrem. A když se úplně zastavim, vydá se z cesty do pole (zastavuju jen když nám krizi cestu zvěř, dávám napít nebo tak něco)
Když běží kupředu tak se neohlíží. Je fakt, že z pole mi ho dovede ovcoun zpět, ale zase protože mě už bígl buď neslyší nebo už usoudim, že nechci hulakat tak že by mě slyšela celá ves.
Naučila jsem ho to jako štěně špatně a teď to těžko budu napravovat. To vím, čekám že to bude trvat dlouho, ale zase by nám to ulehčilo dalších doufám alespoň 10 let. :).

23.5.2017 19:11
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tedysek napsal(a):
Tipy dobrý, ale zmizet mu nemůžu. To bere jako "huraaa mám volno v rozběhu". Když sám přijde tak dostane dobrotu, o hračky nejeví zájem. Když houknu a Otočím směr, on přijde a běží zas dopředu jen jiným směrem. A když se úplně zastavim, vydá se z cesty do pole (zastavuju jen když nám krizi cestu zvěř, dávám napít nebo tak něco)
Když běží kupředu tak se neohlíží. Je fakt, že z pole mi ho dovede ovcoun zpět, ale zase protože mě už bígl buď neslyší nebo už usoudim, že nechci hulakat tak že by mě slyšela celá ves.
Naučila jsem ho to jako štěně špatně a teď to těžko budu napravovat. To vím, čekám že to bude trvat dlouho, ale zase by nám to ulehčilo dalších doufám alespoň 10 let. :).

Jasně, tak to pak nevím. Já se mu právě od štěňátka schovávala a pořád měnila směr. A dost mi to usnadnilo i to, že je magor do hraček. Ale tak snad někdo poradí smajlík.

Jedině mě ještě napadá, naučit ho na píšťalku, ale to je asi to samé, jako když musíte pořád volat.

23.5.2017 19:27
Tedysek

XXX.XXX.46.110

marcelaamax napsal(a):
Jasně, tak to pak nevím. Já se mu právě od štěňátka schovávala a pořád měnila směr. A dost mi to usnadnilo i to, že je magor do hraček. Ale tak snad někdo poradí smajlík.

Jedině mě ještě napadá, naučit ho na píšťalku, ale to je asi to samé, jako když musíte pořád volat.

Když byl prcek, řešili jsme především přivolání a takové ty normální věci. Vzhledem k tomu, že byl hyperaktivní tak jsem měla jako bonus ho učit spinkat a odpočívat. Ale tohle mě nenapadlo, že mě někdy bude tak trápit. Asi ještě vytáhnu stopocacku a nepustí ho na víc než 10m a časem stříhat a zkracovat. Jestli to ten dutohlav pochopí. Stopocacku na nácvik přivolání nepochopil.

Píšťalka bude stejný problém jako můj jekot. ;) nakonec budu co dvě minuty pískat.

23.5.2017 19:38
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tedysek napsal(a):
Když byl prcek, řešili jsme především přivolání a takové ty normální věci. Vzhledem k tomu, že byl hyperaktivní tak jsem měla jako bonus ho učit spinkat a odpočívat. Ale tohle mě nenapadlo, že mě někdy bude tak trápit. Asi ještě vytáhnu stopocacku a nepustí ho na víc než 10m a časem stříhat a zkracovat. Jestli to ten dutohlav pochopí. Stopocacku na nácvik přivolání nepochopil.

Píšťalka bude stejný problém jako můj jekot. ;) nakonec budu co dvě minuty pískat.

Joo to znám, spinkat a odpočívat jsme učili taky

23.5.2017 19:42
Tedysek

XXX.XXX.46.110

marcelaamax napsal(a):
Joo to znám, spinkat a odpočívat jsme učili taky

Spal jako mimino tak 3 a půl hodiny. To byl nářez. Nakonec jsem spala s rukou mezi zbrdlinama v kleci a i ze spánku jsem drbala. měl toho tolik k objevování že nechtěl spinkat. :).

23.5.2017 19:42
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak my to máme stejně, jako Tedýsek, když čtu ten poslední příspěvek...všechno stejné...jakoby jste měla mého psa Samojed si při volnu lítá, doslova kde ho napadne, klidně jde 150m přede mnou. Svou ranní trasu zná, takže si ji prostě proběhne, někdy i x krát za sebou, než se tam doloudá panička(máme určená místa, kde musí čekat) Byli s berňákem od mala spolu, jako siamská dvojčata, nikdy ani jeden, nebyl něco učený sám. Přesto se berňucha vzdálil maximálně pár metrů. kdežto samík prostě jde, nezajímalo ho, kde jsme byli my dva s berňuchou. Když jsme se mu schovali, to jsme se tam nastáli, třeba 5 minut, než zjistil, že nikde nejsme a dohnal se. Vzhledem k tomu, že je výborný stopař, nečinilo mu to žádný problém. Doběhnul, panička ho chválila, jásala, strkala pamlsky, on nás oběhnul s výrazem: boha, kde se loudáte, proč jste tady vražení?!? se otočil na patě a mazal si zase po svých Stejně to fungovalo, když jsem změnila směr. Za chvíli přiběhnul, tvářil se naštvaně, že jsme ho neupozornili a zase mazal tam, kam myslel, že jdem. Teď se drží trochu blíž a vysloveně nelítá, což je způsobeno tím, že v 9.letech už snad začíná mít rozum, berňák není, tak mu pořád opakuju, že teď je ten hodný chytrý pejsek on a v neposlední řadě ho bolí noha a sotva pajdá

23.5.2017 19:54
L(phi)

XXX.XXX.213.44

marcelaamax napsal(a):

Ja som sa mu od steniatka schovavala, a on sa akurat naucil ze ma vzdy dokaze najst a teda sa nic nedeje

23.5.2017 19:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

L(phi) napsal(a):
Ja som sa mu od steniatka schovavala, a on sa akurat naucil ze ma vzdy dokaze najst a teda sa nic nedeje

Ano, přesně tak. To asi funguje u závisláků, ale u samostatného psa asi ne(ani nevím, co máte za plemeno?).

23.5.2017 19:57
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

L(phi) napsal(a):

Tak to ten můj se tím naučil, že si mě má hlídat, ale on je to celkově závislák no. I teď se mu občas schovám když nedává pozor, sice už se mi to moc často nepodaří, ale když už tak mě hned letí hledat.

23.5.2017 19:58
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

lesnížínka napsal(a):
Ano, přesně tak. To asi funguje u závisláků, ale u samostatného psa asi ne(ani nevím, co máte za plemeno?).

Jo však já neříkám, že to funguje na všechny psy, to nefunguje žádná metoda

23.5.2017 20:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

marcelaamax napsal(a):
Jo však já neříkám, že to funguje na všechny psy, to nefunguje žádná metoda

Jo, jo, však já se přidala přesto, že neporadím...jen si také postěžovat: jak jsem neschopná, či mám i já neschopného(či všehoschopného ) psa Ale jelikož jsem měla dva, stejně vychovávané, stejně staré, jen rozdílných plemen, mohla jsem právě tu obrovskou rozdílnost povah, přístupu...porovnávat na vlastní kůži.

23.5.2017 20:05
Tedysek

XXX.XXX.46.110

lesnížínka napsal(a):
Tak my to máme stejně, jako Tedýsek, když čtu ten poslední příspěvek...všechno stejné...jakoby jste měla mého psa Samojed si při volnu lítá, doslova kde ho napadne, klidně jde 150m přede mnou. Svou ranní trasu zná, takže si ji prostě proběhne, někdy i x krát za sebou, než se tam doloudá panička(máme určená místa, kde musí čekat) Byli s berňákem od mala spolu, jako siamská dvojčata, nikdy ani jeden, nebyl něco učený sám. Přesto se berňucha vzdálil maximálně pár metrů. kdežto samík prostě jde, nezajímalo ho, kde jsme byli my dva s berňuchou. Když jsme se mu schovali, to jsme se tam nastáli, třeba 5 minut, než zjistil, že nikde nejsme a dohnal se. Vzhledem k tomu, že je výborný stopař, nečinilo mu to žádný problém. Doběhnul, panička ho chválila, jásala, strkala pamlsky, on nás oběhnul s výrazem: boha, kde se loudáte, proč jste tady vražení?!? se otočil na patě a mazal si zase po svých Stejně to fungovalo, když jsem změnila směr. Za chvíli přiběhnul, tvářil se naštvaně, že jsme ho neupozornili a zase mazal tam, kam myslel, že jdem. Teď se drží trochu blíž a vysloveně nelítá, což je způsobeno tím, že v 9.letech už snad začíná mít rozum, berňák není, tak mu pořád opakuju, že teď je ten hodný chytrý pejsek on a v neposlední řadě ho bolí noha a sotva pajdá

Mě by nešel hledat. Sel by si po svém a pak po své ose došel domu. Pokud by ho nesejmulo cestou zase prase. :-/ proto se bojím ho nechat běhat jak se mu zachce. Přivolání má, pod kontrolou ho mám. Ale jsem po procházce uhulakana. Tomu se chci vyhnout. Navíc naše trasa je kolem vlaku, tak jako bonus tak.
Třeba někdo zná ještě nějakou metodu co já ne. :).

23.5.2017 20:09
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tedysek napsal(a):
Mě by nešel hledat. Sel by si po svém a pak po své ose došel domu. Pokud by ho nesejmulo cestou zase prase. :-/ proto se bojím ho nechat běhat jak se mu zachce. Přivolání má, pod kontrolou ho mám. Ale jsem po procházce uhulakana. Tomu se chci vyhnout. Navíc naše trasa je kolem vlaku, tak jako bonus tak.

Noo třeba někdo poradí. Ale pokud ho venku nezajímáte až tak, že by vás ani nešel hledat a šel rovnou domů, tak nevím nevím . Ale držím palce, věřím, že to asi není moc příjemné ho na procházce pořád hlídat a volat.

Teď mě ještě napadla jedna věc... co zkusit EO - jen ten zvuk? Naučit ho místo volání, aby přišel na to zapípání? Ale asi je to stejně pořád o tom, že ho musíte sledovat a mačkat to. Nevím, jestli by třeba časem pochopil, že se má držet blíž.

23.5.2017 20:15
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tedysek napsal(a):

Tak my jdem jen po cestě kolem potoka, z druhé strany jsou zahrady domů, takže tam ani utéct nemá kam a tam kde má, prostě nejde, je už tak naučený. Na volno někde na prostranství, lukách u lesa apod. to vůbec nikdy na volno není. Je lovec(spíš honič) a kdyby něco vypíchnul, to neposlechne. Neuteče daleko, ani na dlouho, ale kdyby vběhnul do lesa, nestálo by mi to za ty nervy..

23.5.2017 20:18
L(phi)

XXX.XXX.67.138

lesnížínka napsal(a):

Hovawart to je.
A celkom si ma hlida. Ale vzdy rychlo prekukol tie schovavacky, takze to bola skor len taka zabavka nez ze by ho to naucilo drzat sa blizsie.

23.5.2017 20:27
Tedysek

XXX.XXX.46.110

marcelaamax napsal(a):
Noo třeba někdo poradí. Ale pokud ho venku nezajímáte až tak, že by vás ani nešel hledat a šel rovnou domů, tak nevím nevím . Ale držím palce, věřím, že to asi není moc příjemné ho na procházce pořád hlídat a volat.

Teď mě ještě napadla jedna věc... co zkusit EO - jen ten zvuk? Naučit ho místo volání, aby přišel na to zapípání? Ale asi je to stejně pořád o tom, že ho musíte sledovat a mačkat to. Nevím, jestli by třeba časem pochopil, že se má držet blíž.

EO na něj nefunguje. To už jsem zkoušela při učení přivolání. Ještě je jedna možnost do který se mi nechce. A to je když doběhne dál než je mi milé, tak ho doběhnout a "dát mu to najevo". (Ale běhat se mi fakt nechce)
On je splachovací tak, že po kárání se oklepe a neví že byl Káraný.
Doma je zase hrozný závislák. Klasický bígl schizofrenik. doma jiný a venku jiný.
Existuje ještě nějaká metoda?

23.5.2017 20:30
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Tedysek napsal(a):
EO na něj nefunguje. To už jsem zkoušela při učení přivolání. Ještě je jedna možnost do který se mi nechce. A to je když doběhne dál než je mi milé, tak ho doběhnout a "dát mu to najevo". (Ale běhat se mi fakt nechce)
On je splachovací tak, že po kárání se oklepe a neví že byl Káraný.
Doma je zase hrozný závislák. Klasický bígl schizofrenik. doma jiný a venku jiný.
Existuje ještě nějaká metoda?

No já bych řekla, že pokud byste to pípnutí spojila s přivoláním tak by to pak fungovat mohlo...

Jinak mě už nic nenapadá.

Ovčák se tolik nevzdaluje? Co je spojit nějakým kratším vodítkem? Asi blbost co

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2017 20:39

Na to plavání mě napadá na ovčouna použít povel "vypadni" nebo nějaký adekvátní k tomu, ovšem musí ho ovládat. Já mám "vypadni" jako "jdi kamkoliv jinam", takže jak by mířil topit bígla, dostal by povel a změnil by směr. Teda tak nějak si to představuju :)

Na to odcházení na procházce radím stopovačku, zašlapávat bez jakýhokoliv komentáře, počkat vteřinku, až se pes ohlídne, co ho to brzdí, pak beze slova pokračovat.
Já mám teda i povel "teď pojď tady u mě", což je jakási volnější forma "k noze", a pes kráčí poblíž mě, dokud ho nepropustím. Ale předpokládám, že s bíglem to nebude tak jednoduchý, jako s tím mým rotvíko-ohařem :).

23.5.2017 21:10
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na to plavání mě napadá na ovčouna použít povel "vypadni" nebo nějaký adekvátní k tomu, ovšem musí ho ovládat. Já mám "vypadni" jako "jdi kamkoliv jinam", takže jak by mířil topit bígla, dostal by povel a změnil by směr. Teda tak nějak si to představuju :)

Na to odcházení na procházce radím stopovačku, zašlapávat bez jakýhokoliv komentáře, počkat vteřinku, až se pes ohlídne, co ho to brzdí, pak beze slova pokračovat.
Já mám teda i povel "teď pojď tady u mě", což je jakási volnější forma "k noze", a pes kráčí poblíž mě, dokud ho nepropustím. Ale předpokládám, že s bíglem to nebude tak jednoduchý, jako s tím mým rotvíko-ohařem :).

Jednoduché není nic. Stopku dám leda na postroj. Už jsem zažila jednu rozstrelenou krční páteř. I když to bylo z něčeho jiného. Ale za zkoušku to stojí. Chůzi u nohy ví - na cvicaku hezký a venku lajdacky. :)
Ovcoun se nevzdaluje. Toho budu jednou učit volno. :D pro mě naprostá novinka. :D

Spojit vodítkem jsem zkusila a výsledek - zamotané nohy, každý tahal jinam a knuceli jak si skrtili nohy. Takže to už znovu ne.

Co se topení týče, tak dneska jsem na ovcouna rvala jak protržená, protože už bígla potopil a nepomohlo. Byl v lehkém tranzu. S tranzem si poradim, ale stejně to pak bude dělat. Chce si s ním hrát. Napadlo mě z toho plavání udělat ovcounovi práci. Tam by se měl soustředit. Optam se na cvicaku na základy vodní záchranářiny. Tak by to mohl pochopit. Bígl už je i ve vodě ovladatelný, tak jen toto. Tak jestli má někdo zkušenost jak se s prací ve vodě začíná?

Zkusím tu stopku a příští rok vám napíšu jaký to mělo výsledek.

23.5.2017 21:48

Kolik je bíglovi? Mně pes do půl roku poslouchal perfektně (až jsme si dělali srandu, že je řízlý nějakým normálním plemenem :), do roka slušně, pak to občas haprovalo a po roce a půl věku je to tak trochu loterie. I když oproti ostatním je to zlato a v místech bez psů může chodit navolno a reaguje jako běžný hafan domácí.

23.5.2017 22:01
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Kolik je bíglovi? Mně pes do půl roku poslouchal perfektně (až jsme si dělali srandu, že je řízlý nějakým normálním plemenem :), do roka slušně, pak to občas haprovalo a po roce a půl věku je to tak trochu loterie. I když oproti ostatním je to zlato a v místech bez psů může chodit navolno a reaguje jako běžný hafan domácí.

Je mu 6. S přibývajícím věkem je poslušnost lepší a lepší.

23.5.2017 22:19

Tedysek napsal(a):
Je mu 6. S přibývajícím věkem je poslušnost lepší a lepší.

Aha. Taky se modlím, aby věk přinášel i nějaká pozitiva, jako třeba lepší poslušnost.

23.5.2017 23:45

Tedysek napsal(a):

A teď baby raďte.

Máte zkušenosti?

1....jak to "topeni" vypada? Plavete si, Bigl si plave... - Ovcak se horlive prihrne - doplave k "obeti" hrabe kolem ni i na ni ("topi") a hned pak se vraci ke brehu?

24.5.2017 05:35
Tedysek

XXX.XXX.46.110

1....jak to "topeni" vypada? Plavete si, Bigl si plave... - Ovcak se horlive prihrne - doplave k "obeti" hrabe kolem ni i na ni ("topi") a hned pak se vraci ke brehu?

Ne ne, já Plavu, ovcoun priplave a leze mi na záda.
Bígl plave, ovcoun přes něj hodí nohu a bígl je pod vodou.

24.5.2017 06:18
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Ovcoun leze i nám do náruče, pokud neplavu, ale jsem někde na mělčině. To vleže do náruče a točí se na záda, že chce pochovat. Spoléhá že ho Nenechám se utopit a budu ho držet.
A bígla tahá za cestičku jak u ocasu a tedy bígl plave na místě nebo za držadlo na zádech a pak ho i tlamou tlačí pod vodu a nebo za kůži na tváři. Bígl má co dělat sám se sebou ve vodě a nebrání se. Na souši si ovcouna v tomto směru hezký srovná. Ale nejhorší je to s tou tlapou. :( to ho jednou takhle utopí.

24.5.2017 06:25
scylla

XXX.XXX.150.32

Tedysek napsal(a):
Ovcoun leze i nám do náruče, pokud neplavu, ale jsem někde na mělčině. To vleže do náruče a točí se na záda, že chce pochovat. Spoléhá že ho Nenechám se utopit a budu ho držet.
A bígla tahá za cestičku jak u ocasu a tedy bígl plave na místě nebo za držadlo na zádech a pak ho i tlamou tlačí pod vodu a nebo za kůži na tváři. Bígl má co dělat sám se sebou ve vodě a nebrání se. Na souši si ovcouna v tomto směru hezký srovná. Ale nejhorší je to s tou tlapou. :( to ho jednou takhle utopí.

A když tohle víte, proč je necháváte plavat najednou, proč to umožňujete? Proč nejde do vody jeden a pak druhý?

24.5.2017 07:08
Tedysek

XXX.XXX.46.110

scylla napsal(a):
A když tohle víte, proč je necháváte plavat najednou, proč to umožňujete? Proč nejde do vody jeden a pak druhý?

Protože se to naučit musí a ani jeden tam nejde sám. A když je jeden ve vodě s jedním z nás a druhý s druhým z nás, tak oba kňučí a ani jeden z nás čtyř si to neužije. To není řešení. Chci to vyřešit a ne se tomu vyhýbat. Psi plavou sami do dvou metrů, kam během chvilicky dojdu a situaci "zachranim". Ale chci naučit ovcouna slušnému chování ve vodě.

24.5.2017 08:58

Tedysek napsal(a):
Protože se to naučit musí a ani jeden tam nejde sám. A když je jeden ve vodě s jedním z nás a druhý s druhým z nás, tak oba kňučí a ani jeden z nás čtyř si to neužije. To není řešení. Chci to vyřešit a ne se tomu vyhýbat. Psi plavou sami do dvou metrů, kam během chvilicky dojdu a situaci "zachranim". Ale chci naučit ovcouna slušnému chování ve vodě.

Nedělejte ovčounovi "ostrov" (nechovat ve vodě) nepochopí, že někdy stačíte a jindy ne...prostě psa odstrčíte a ukážete mu rukou kam má jít-plavat.

Přivolání- když bígla přivoláte, musí v "cviku" zůstat, tak jako třeba v sedni-alespoň půl minuty a pak ho na povel nebo pokyn rukou pustit nebo procvičit ještě něco jiného nebo jen se psem krátce pohovořit o důležitosti jeho nevzdalování smajlík. Pes si jde proste cvik odbýt a okamžitě se zase věnuje své činnosti, prakticky venčí on vás. Já psovi pokud mi odchází dál dávám zprávu- Ronjotadybudeš(většinou se zastaví jako na čekej nebo zpomalí-je to lepší než čekej, protože si u toho může ťapat), nebo čekej dojdu ho a propustím...

24.5.2017 09:27

Jeden ze způsobů, jak si pes osvojí přiměřenou vzdálennost, je flexi 10 m dlouhé, dostatečně dlouhou dobu ( blbá rada, ale u nás zafungovala - ani jsem se nesnažila, jen jsem fenu vodila a vodím na flexi v nepřehledném, neznámém terénu, protože jsem nervák a nestojím o vyhraněné situace ).
Teď fena jde a po cca 10 m přibrzdí a koukne na mě. Jinak má naučené povely "cesta" a "se mnou" pro případy, že by běžela moc napřed.

24.5.2017 11:16
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jeden ze způsobů, jak si pes osvojí přiměřenou vzdálennost, je flexi 10 m dlouhé, dostatečně dlouhou dobu ( blbá rada, ale u nás zafungovala - ani jsem se nesnažila, jen jsem fenu vodila a vodím na flexi v nepřehledném, neznámém terénu, protože jsem nervák a nestojím o vyhraněné situace ).
Teď fena jde a po cca 10 m přibrzdí a koukne na mě. Jinak má naučené povely "cesta" a "se mnou" pro případy, že by běžela moc napřed.

8 let na flexi a ještě ani pořádně nepochopil, že se nechodí až na samém konci, aby ho napnul. Pořád si myslím, že on si právě nějak zafixoval, že to má mít napnuté Když se naštvu, udělám tahání rázný konec, ale na další prochajdě jede po svém, nanovo

24.5.2017 11:48

lesnížínka napsal(a):
8 let na flexi a ještě ani pořádně nepochopil, že se nechodí až na samém konci, aby ho napnul. Pořád si myslím, že on si právě nějak zafixoval, že to má mít napnuté Když se naštvu, udělám tahání rázný konec, ale na další prochajdě jede po svém, nanovo

Wow... :)
Můj pes a já nemáme rádi flexi, protože se na ní furt musí trochu táhnout, což jsme oba naučeni, že se nedělá.

24.5.2017 12:01

Můj pes a já nemáme rádi flexi, protože se na ní furt musí trochu táhnout, což jsme oba naučeni, že se nedělá.

OT: Psina naučená na vodítku netahat mi flexinu nechtěla ze začátkuani ani kousek odmotat, ale pak si zvykla, kolik může zabrat k odmotání, furt v tahu není, je možnost aretace...

24.5.2017 12:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jsou psi, co flexinu v pohodě pochopí hned a chodí na ní celý život. Můj ji za celý život nejspíš nepochopí Bohužel špicové jsou takoví, že co si jednou zafixují, je velký problém odbourat. On si prostě myslí, že to dělá správně a přes to nejede vlak Zpočátku jsem ho učila, když zatáhne a já ho na to upozorním, má se otočit a vrátit o nějaký ten metr zpět. Už to hezky dělal a pak se zrovna ve chvíli, kdy jsem ho nadšeně chválila potřeboval oklepat od vody. Od té doby(už pár let) dělá to, že se nevrací, ale začne se oklepávat(a myslí si, že to dělá správně, vžyť to je to, co po něm panička chtěla ) Nepomůžou ani moje komentáře typu: hmm, hezky se klepeš, ale v tomto případě je ti to prd platné...povol probůh to vodítko

24.5.2017 12:25

"1) ovcoun mi v rybníce topí bígla. Topí Teda i nás, ale to tolik nevadí. Okrikovani nepomáhá, stopku mu nedám, abych ho nakonec neutopila já. Jsem v pohodě ochotná jít s nima na mělčinu, kde stačím. Ale tam stačí i ovcoun. Máte zkušenost? Bígl má plovací vestu, ale když přes něj hodí ovcoun nohu, je mu k ničemu. "
- v prvé řadě zamezit = chránit bígla = nekoupat spolu (a je jedno jestli kňučí, rozhodně lepší varianta než topení až utopení bígla, ne...? A ne, není to definitivní řešení, ale nutné opatření do doby než...)
- ovčáka naučit, jak už tady padlo, např. výborný povel VYPADNI. Postup učení jako u všeho, nejprve v klidu u něčeho nedůležitého, pes na šňůře!, postupně přidávám na obtížnosti, až to přenesu do té vody a i tam (musím počítat s krokem zpět) ještě jistím šňůrou - psovod v blízkosti psa ve vodě
- ovčákovi ve vodě musím nabídnout nějakou jinou zábavu než bígla

" Ale pokud je na volno probíhá to tak poslední dobou, že pes odběhne, já Zavolám, přijde a hned běží zas pryč. Já zase privolam a on přijde a zas a znovu. Učím ho povel cesta, že má jít po cestě rovně a zase já Zavolám a on běží zas dál a já zas Zavolám... Jak docílit toho, aby se víc držel v menší vzdálenosti? "
varianty "čekej", "pomalu"...učeno na stopce, veledůležité je správné odměňování = včas za správnou činnost...

24.5.2017 13:01

Tak v první řadě bych je teda nepouštěla do vody spolu, a žádné že kňučí, prostě knučet nebude, u lovečáků se tomu říká klidyn a stanovišti. ten pes bude ležet na břehu a ani se nehne, a do vody půjde až mu to dovolím, a je úplně jedno kdo, co a kolik tam toho plave. Dál bych ovčákovi dala ve vodě práci, aport, prohledávání vodní hladiny, navádění do směrů. nevím jak se dělá vodní záchranařina ale myslím že to bude podobné jako když lovecký pes prohledává vodní plochu a hledá kachnu, utopenec, nebo kachna je to celkem jedno ne :-D. Až získáte ovladatelnost psů na vodě, pak můžou plavat spolu, s bíglem samozřejmě můžete dělat to samé, bíglové jsou velice dobří plavci, moc nechápu na co má vestu, kvůli ovčákovi ? Jinak s tím volným pohybem, musíte brát v potaz že bígl je honič, tudíž nikdy nebude chodit v tak krátké vzdálenosti jako ovčák.Určitě bych učila na pískání, je to lepší než po něm pořád něco hulákat, píštalu slyší i na velkou dálku. Ale nikdy nebude reagovat tak ochotně jako ovčák.

24.5.2017 13:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

habe - Dál bych ovčákovi dala ve vodě práci, aport, prohledávání vodní hladiny, navádění do směrů. nevím jak se dělá vodní záchranařina ale myslím že to bude podobné jako když lovecký pes prohledává vodní plochu a hledá kachnu, utopenec, nebo kachna je to celkem jedno ne :-D. - myslím, že právě o tohle Tedýskovi jde, jen chce znát návod a postup jak na to

24.5.2017 13:50
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Přesně, jak mám ovcounovi vysvětlit nějakou práci ve vodě? Nikdy jsem to neučila.
Klid na břehu by šel, kdybych měla sebou jednoho psa nebo jednoho svého a jednoho cizího. Jsou na sebe dost fixovany a to už učím na souši, ale jde to pomalu.
Jinak mi to právě přišlo jako finální řešení, což nemá smysl. Vloni jsme to takto řešili a já přišla malem o nervy. Bígl na souši, já ve vodě, ovcoun ve vodě a já měla škrábance na zádech a ramenou a ovcouna v náručí. Povel vypadni znají oba moc dobře ale ve vodě to ovcoun nechápe. Neví co a jak a já bych chtěla právě přečíst jak psa učit práci ve vodě.
Bígl je ve vodě slušný. Priplave, já ho chvíli nadnasim a pak plave ke břehu a já se chytím za ocas a nechám se odtáhnout. Ale jak se to naučil Netuším. On má rád to když ho ve vodě nadnasim. Zas tak zdatný plavec to není. Snaží se, ale občas se mu potápí zadek. Proto má vestu. Prostě zapomíná používat zadní nohy. Asi u toho plavání přemýšlí nad něčím jiným. Ale s ním není ve vodě vůbec problém.

Co se týče běhání, tak zná povely jako čekej a buď tu s náma, kam jdeš sám... Ale nevydrží povel vykonávat dlouho. Takže se mu musí furt opakovat. Nejde mi o cca 10m jako u ovcouna. Ale třeba 30m by bylo fajn. A věcně nepovelovat. Je u nás hodně zvířat a já je taky nerada plasim. A flexi nepřichází v úvahu. Pro mě je do ruky hrozně těžká. Zkusíme tu stopocacku.

Takže otázka zní jak naučit psa jakoukoliv práci ve vodě?

24.5.2017 14:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ještě poznámka: až zvládnete ovčouna, aby netopil bígla, tomu bych přestala vestu dávat. Pro mne je to kontraproduktivní i u dětí, natož u psa.

24.5.2017 14:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.106

Já bych mu pořídila víc bíglů.
Vesty bych jim klidně nechala.

24.5.2017 14:31
Tedysek

XXX.XXX.46.110

lesnížínka napsal(a):
Ještě poznámka: až zvládnete ovčouna, aby netopil bígla, tomu bych přestala vestu dávat. Pro mne je to kontraproduktivní i u dětí, natož u psa.

Jo normální pes by se sám naučil víc soustředit, ale on je prostě jinej. Potopil se už několikrát a furt radostně do té vody leze. Kolikrát je i přesvědčen že ten rybník preplave tam i zpět. U dětí je to podle mě něco jiného.

24.5.2017 14:34
Tedysek

XXX.XXX.46.110

rapotacka11 napsal(a):
Já bych mu pořídila víc bíglů.
Vesty bych jim klidně nechala.

Bylo by to hezké, ale tento bígl je poslední bígl kterého mám ;).

24.5.2017 15:17

Mám ohaře a měla jsem podobný problém jako vy. Je to lovec tělem i duší a i když odvolání od zvěře má, tak na procházkách byl její rádius opravdu veliký. Sice na píšťalku vždy poslechla ale taky jsem musela pískat každou cvilku, jinak by odešla klidně 3km daleko.

Naštěstí je hrozně žravá a pomohlo pravidelné odměňování. Začala jsem s ní na flexině, kdy jsem v lese odměňovala pamlskem každý její oční kontakt. Vždycky jsem počkala, až se na mě sama podívá a pak jí hoodně pochválila a dala pamlsek. Postupně na mě začala koukat často, i když byla na volno. Začala se ke mě sama od sebe vracet a, vyzvedávat" si pamlsky. Dostali jsme se do fáze, kdy ke mě při procházkách v lese běhá sama (volám už jen, když jde cizí pes, člověk, zvěř nebo se někde začuchá). Začala si mě více hlídat. Stále ji ale hodně odměňuju (pamlsek nebo jen pochvala), ale už to není tak jako na začátku, kdy jsem si občas připadala, jako rychlé občerstvení :-D.

24.5.2017 15:39

To, co vám dělá ovčák, nám dělala fena knírače. Nemohli jsme plavat s ní, vždycky nás hrozně zedrápala. Když jsme ji uvázali na břehu a šli plavat bez ní - šílela. Když se utrhla, okamžitě do vody, za námi...a zedrápala nás. Pokud jsme byli ve vodě, ale nohama na zemi, plavala ráda.
My jsme si to vysvětlovali tak, že se o nás v té vodě bojí a snaží se nás zachránit - z vody vyhnat. Bylo to tedy snažení kontraproduktivní - spíš by nás utopila.

24.5.2017 19:22
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Nikdo necvičí se psem ve vodě? Googlila jsem záchranářinu, ale nic moc jsem nenašla.

24.5.2017 19:24
lu80

XXX.XXX.48.206

To, co vám dělá ovčák, nám dělala fena knírače. Nemohli jsme plavat s ní, vždycky nás hrozně zedrápala. Když jsme ji uvázali na břehu a šli plavat bez ní - šílela. Když se utrhla, okamžitě do vody, za námi...a zedrápala nás. Pokud jsme byli ve vodě, ale nohama na zemi, plavala ráda.
My jsme si to vysvětlovali tak, že se o nás v té vodě bojí a snaží se nás zachránit - z vody vyhnat. Bylo to tedy snažení kontraproduktivní - spíš by nás utopila.

Mě to dělala Erdelka. Vodu milovala...a nepodařilo se mi jí to drásání odnaučit. Nedejbože že se před ní někdo potopil...vysvětlovali jsme si to stejně...Horší bylo, že pak začala "zachraňovat" i vodáky. Bydleli jsme u řeky. Jediná záchrana byla uplavat jí... . Což ovšem bohužel bígl ovčákovi asi neuplave.

24.5.2017 19:29
Tedysek

XXX.XXX.46.110

lu80 napsal(a):
Mě to dělala Erdelka. Vodu milovala...a nepodařilo se mi jí to drásání odnaučit. Nedejbože že se před ní někdo potopil...vysvětlovali jsme si to stejně...Horší bylo, že pak začala "zachraňovat" i vodáky. Bydleli jsme u řeky. Jediná záchrana byla uplavat jí... . Což ovšem bohužel bígl ovčákovi asi neuplave.

Neuplave. Ani já neuplavu biglovi. buď Plavu já pomalu nebo on rychle.
Ale nějak to jít musí. Psi se dokážou naučit takové vylomeniny, tak tohle taky přece. Jen nemám jedinou zkušenost.

24.5.2017 19:41

Tedysek napsal(a):

Musí, musí... Spíš může, když ovčouna naučíte náhradní činnost. Nechci, aby mi topil bígla a škrabal nás, musím ho já naučit jinou aktivitu, které se ve vodě bude věnovat. Nějaký povel "vypadni" je na nic.
Jestli ovčoun rád aportuje, šla bych na to přes aporty. Ono už jen to, že bude mít něco v hubě, ho zabaví. Koupit nějakého dummíka, co používají lovečáci a učit pozvolna. Nejdřív na suchu, pak hody na mělčině, nakonec do hloubky, vše separé od bígla. Až bude ovčoun spolehlivý přinašeč z hloubky, začít znova i v přítomnosti bígla, opět od začátku.
Případně ho naučit na nějaký předmět, jako mají právě vodní psí záchranáři, nějaký plovák s provazem a držadlem. To by pro něj měla být větší atrakce než vy nebo bígl ve vestě.

24.5.2017 19:49
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Musí, musí... Spíš může, když ovčouna naučíte náhradní činnost. Nechci, aby mi topil bígla a škrabal nás, musím ho já naučit jinou aktivitu, které se ve vodě bude věnovat. Nějaký povel "vypadni" je na nic.
Jestli ovčoun rád aportuje, šla bych na to přes aporty. Ono už jen to, že bude mít něco v hubě, ho zabaví. Koupit nějakého dummíka, co používají lovečáci a učit pozvolna. Nejdřív na suchu, pak hody na mělčině, nakonec do hloubky, vše separé od bígla. Až bude ovčoun spolehlivý přinašeč z hloubky, začít znova i v přítomnosti bígla, opět od začátku.
Případně ho naučit na nějaký předmět, jako mají právě vodní psí záchranáři, nějaký plovák s provazem a držadlem. To by pro něj měla být větší atrakce než vy nebo bígl ve vestě.

No aportér není. S sportem jsme na začátku a jen na zahradě. Ale u vody se rád přitahuje o klacek. Zkusím přes to přetahování mu vrazit ve vodě klacek do tlamy a chytit se ho a poslat na břeh? By mohl pochopit, ne?

24.5.2017 19:55

Tedysek napsal(a):
No aportér není. S sportem jsme na začátku a jen na zahradě. Ale u vody se rád přitahuje o klacek. Zkusím přes to přetahování mu vrazit ve vodě klacek do tlamy a chytit se ho a poslat na břeh? By mohl pochopit, ne?

Mohl, když se na tom bude usilovně pracovat.
Ještě mě napadá jedna rada, ale ta je k použití jen, pokud neplave člověk. Je to jednoduché - házet na hladinu plovoucí pamlsky. Sama mám ozkoušené piškoty - ty plavou chvíli, než se nacucnou a sušené dršťky, ty vydrží déle. Jen je to třeba zkusit předem, některý pes kromě pamlsku lokne i dost vody, jiný je precisní a z hladiny zdlábne jen pamlsek.

24.5.2017 20:06
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Mohl, když se na tom bude usilovně pracovat.
Ještě mě napadá jedna rada, ale ta je k použití jen, pokud neplave člověk. Je to jednoduché - házet na hladinu plovoucí pamlsky. Sama mám ozkoušené piškoty - ty plavou chvíli, než se nacucnou a sušené dršťky, ty vydrží déle. Jen je to třeba zkusit předem, některý pes kromě pamlsku lokne i dost vody, jiný je precisní a z hladiny zdlábne jen pamlsek.

To děláme. Proto se mi dostal do tranzu. Prostě konkurenční boj ho vysrouboval moc. I když házím kazdymu jinam.

24.5.2017 21:15
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

A co kdyby jste zkusila(možná blbý nápad, ale mí psi si spolu s hračkama hráli rádi) Dlouhý klacek(větev) třeba dva metry, nechat psy chytit každý za konec, já mezi nima uprostřed a jedééém, ať hoší táhnou paničku (vy jen kopete nohama).

24.5.2017 21:36
Tedysek

XXX.XXX.46.110

lesnížínka napsal(a):
A co kdyby jste zkusila(možná blbý nápad, ale mí psi si spolu s hračkama hráli rádi) Dlouhý klacek(větev) třeba dva metry, nechat psy chytit každý za konec, já mezi nima uprostřed a jedééém, ať hoší táhnou paničku (vy jen kopete nohama).

Zkusím taky. Díky :).

24.5.2017 22:33

Tedysek napsal(a):
Nikdo necvičí se psem ve vodě? Googlila jsem záchranářinu, ale nic moc jsem nenašla.

Ale jo cvičí ale mám odpolední. Jak naučit práci ve vodě...přes aport. Nejdřív to musí umět na suchu. spolehlivě aportovat. když jde pes do vody pro aport, dál pokračujem bez aportu, musí reagovat na povel dopředu, prostě ho musíš nějakým způsobem dostat co nejdál na vodu, pak navádět do stran, ukázáním ruky, povelem. Hodíš mu tam pár aportů aby to neviděl, musí tam něco najít. Pochopí to, pak budeš mít psa který ti nádherně prohledá celej rybník a budeš ho jen navádět ze strany na stranu.

24.5.2017 23:33

Tedysek napsal(a):

...ptala jsem se, aby bylo jasno... :)

Vypada to, ze si Ovcak neni ve vode jisty (resp. ve vode po kolena ano, ale v plavani ne). Mozna nejaka spatna zkusenost, kterou jste ani nezaznamenali?

Krokem cislo jedna, je naucit ho plavat, aby si jisty byl. Aporty do vody, nejdriv blizko, nasledne dal od brehu. Chvalit.

Krokem cislo dve, by mohlo byt aportovani obema psum, ale zatim zvlast - "kazdy za svym" (kdyz to dokaze on, tak ja taky...). Chvalit.

No a krokem cislo tri - jste po pas ve vode a uz vite, ze Ovcak "umi plavat" (poznate podle toho, jak moc kolem sebe "caka" - dobrej plavec necaka...) - veri si, tak budete pochodovat (aportik tazeny pred nim nebude na skodu) - Ovcak na vodaku smerem do rybniku. Jiz nebude stacit a bude muset klidne plavat vedle Vas - usmernovani..., bez dolezani, bez naruce zachracny... atd. Takova "vodni" prochajda?
Az budete mit nauceno tak do vody vedle Ovcaka zaradit i Bigla.

No a pak jen dal a dal od brehu. Stejna pravidla "jako pri vodni prochajde".

Btw. Mate doufam soukromej rybnik, takze nebudete za obecniho magora :).

25.5.2017 06:19
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Díky holky. Ovcoun není aportér, ale už si poradim. :) už mám aspoň inspiraci a hrubý návod. :)
Jo a máme tu asi 5 rybníků tak si je z čeho vybrat. A za místní sasky stejně jsme. Jsme jediní kdo chodí se psem na Cvicak, jedni z mála co psa venčí atd... :) jen se dojdu zeptat rybářů který rybník jim můžeme plašit. ty naše 3m od břehu by se mi líbili na rybníce co mame skoro před barákem.

25.5.2017 07:02

Tedysek napsal(a):
Díky holky. Ovcoun není aportér, ale už si poradim. :) už mám aspoň inspiraci a hrubý návod. :)
Jo a máme tu asi 5 rybníků tak si je z čeho vybrat. A za místní sasky stejně jsme. Jsme jediní kdo chodí se psem na Cvicak, jedni z mála co psa venčí atd... :) jen se dojdu zeptat rybářů který rybník jim můžeme plašit. ty naše 3m od břehu by se mi líbili na rybníce co mame skoro před barákem.

Jo a ještě k tomu bíglošovi :-D jestli se mu ve vodě potápí zadek tak mu dej něco do tlamy, nějaký těžší aport, to ho vyváží a naučí se normálně plavat, někteří psi mě tohle taky dělali. Náš bígl zas ve vodě kousal když neměl nic v tlamě, ale jinak plaval jak vodní krysa, tenhle co máme ted se taky cpe do vody jak blázen, ale labradoří ledoborec nemá šanci dohonit :-D.No pokud ti pes neaportuje spolehlivě, tak musíte nejdřív udělat ten stoprocentní aport jinak když to hodíš dál než se mu líbí poplaveš si pro to sama :-D. Naučit psa aby šel na povel do vody a na povel plaval do směrů když se mu nechce to je machrovinka, budu držet palce a sem zvědavá jestli to ovčák zvládne. Voda je na zkouškách jedna z nejtěžších disciplín. Aspoň máte co dělat já se s tím nervovala celé loňské léto a to sem učila labradora , nakonec to dal za plný počet bodů, U ovčáka je výhoda že to dělat nemusí pokud z toho bude vyloženě neštastný

25.5.2017 07:39

"Nějaký povel "vypadni" je na nic."
naopak je velmi důležitý, protože určuje chování ovčáka vůči bíglovi a v souvislosti s bíglem! Protože už svou zábavu - topit bígla - má a protože se to bude odnaučovat. Protože lze předpokládat, že ve vodě po bíglovi automaticky půjde, tak musí mít tedýsek nástroj, jak ho odvelet a přesměrovat na tu povolenou ovčákovou hru.
Řešení není jenom A nebo B, ale A+B+C+...!...a pak se říká "metoda nefunguje"...

25.5.2017 08:12
inusanka

XXX.XXX.98.58

Ale vodní práce se cvičí, dokonce se jezdí na tábor. Dotaz je možné položit zdehel https://www.facebook.com/groups/95623886972/ doporučuji Pavla Bradáče. Jinak Škola pracovní a zábavné kynologie, nebo Klub pracovní a zábavné kynologie.
Jenom se zeptám - běžné FUJ nebo nesmíš nefunguje? První dva NF jsem měla záchranáře od přírody, ale i tak se dali zvládnout.

25.5.2017 11:29
Tedysek

XXX.XXX.55.196

Tak jsem to už vymyslela. Díky moc všem. :)
FB nemám, na tábory nemůžu, musíme si poradit sami. Dám pak vědět schválně jestli to kluci pochopí. :).

25.5.2017 14:58
inusanka

XXX.XXX.98.58

Klub i škola jsou na netu a Pavel Bradáč se dá kontaktovat telefonicky či mailem.

25.5.2017 15:46

Tedysek napsal(a):

Teď mě napadlo jak píšete o tom ráchání, vy už jste se letos koupala? (v malých rybníčcích bacha na "vodní včely"(bodule obecná), a sinicovej bordel.).

25.5.2017 15:52
Tedysek

XXX.XXX.10.116

Teď mě napadlo jak píšete o tom ráchání, vy už jste se letos koupala? (v malých rybníčcích bacha na "vodní včely"(bodule obecná), a sinicovej bordel.).

Jo po kolena už jsem tam byla a zítra mě čeká naše jezírko doma co potřebuje nějakou tu péči a to má 75cm hloubku. :) jsem celkem otužilá. :)
Neznám ani vodní včely a ani sinice. Dokud jsem neznala sumce, byla jsem šťastná

25.5.2017 16:00

Tedysek napsal(a):
Jo po kolena už jsem tam byla a zítra mě čeká naše jezírko doma co potřebuje nějakou tu péči a to má 75cm hloubku. :) jsem celkem otužilá. :)
Neznám ani vodní včely a ani sinice. Dokud jsem neznala sumce, byla jsem šťastná

Já nosím do našeho rybníka cca 1ha holiny prsačky(mám taťkovo až ke krku-holčičí nedělají), soused ve svojem rybníku je neměl a vylezl s nohama samej pupen(ve vodě to není cítit jak včely bodaj, ale pak to šíleně švědí...)

Po kolena to jde

25.5.2017 16:03
Tedysek

XXX.XXX.10.116

Já nosím do našeho rybníka cca 1ha holiny prsačky(mám taťkovo až ke krku-holčičí nedělají), soused ve svojem rybníku je neměl a vylezl s nohama samej pupen(ve vodě to není cítit jak včely bodaj, ale pak to šíleně švědí...)

Po kolena to jde

Víc zatím nepotrebuju. Stejně se vše musí naučit na mělčině dřív než já budu mít odvahu ho nechat vpustit za mnou do hloubky. To s biglem si klidně zaplavu. To je sranda. Vydrží dyl než já

2.7.2017 12:48
Tedysek

XXX.XXX.43.152

Tak holky mám výsledky.
Bígl přestal chodit dál než tam kde stačí. Dál vleze jen pokud jsem já ve vodě a ovcouna drží někdo na břehu. Ale nevadí. Aspoň se netopi a nemusím mít strach.
A ovcoun sedává na břehu jako plavčík. Jakmile je někdo dal než se mu líbí tak plave za ním. Doplave, vleze do náruče a po chvíli plave zase zpět. Pokud plave za mnou tak po pochování mě odtáhne ke břehu (já se položím na záda a držím se ho za ocas). Navíc jsme našli rybník bez rybářů a je ze 3/4 tak 150cm hluboký tak je prostoru na trénink mraky. :).

31.10.2017 22:24
Tedysek

XXX.XXX.33.89

Nebudu zakládat nové téma. Ale mám dotaz. Můj bezmozek (rozuměj bígl) dostal asitak před dvěma měsíci super nápad. Začal na jednom konkrétním místě vyskrabavat zeď. A nevím proč. Podle mých zkušeností tím něco chce říct. Ale za boha nevím co. Když byl mimino, vykusoval zeď dokud nedostával ke granulim ještě kosti s masem. Pak přestal. Pak začal myslet a skrz zeď se prohrabal protože někam nutně chtěl (na balkon, do ložnice,...). Jako dospělý to udělal snad 3x protože bez mé přítomnosti někdo lezl do bytu a on s tím nic nemohl dělat (v takovém případě instrukce jsou jasné - dělat že není). Minulý týden jsme dodělali rekonstrukci části domu a je tu zase starý režim. Nikdo jim ho nenarušuje. Ale asi dva měsíce škrábe zeď. Do teď by to bylo ještě dobrý. Ale jak je to čerstvě opravené tak samosebou je to problém.
A jelikož jsem přesvědčená, že to nedělá z rozmaru, ale něco chce vyjádřit, tak nevím co. Dělníci sem nechodí už, návštěvy taky ne, cizí zvířata taky ne, psi se mezi sebou neprudi...
Máte zkušenosti s tímto způsobem vyjádření psa?

31.10.2017 22:50

Tedysek napsal(a):
Nebudu zakládat nové téma. Ale mám dotaz. Můj bezmozek (rozuměj bígl) dostal asitak před dvěma měsíci super nápad. Začal na jednom konkrétním místě vyskrabavat zeď. A nevím proč. Podle mých zkušeností tím něco chce říct. Ale za boha nevím co. Když byl mimino, vykusoval zeď dokud nedostával ke granulim ještě kosti s masem. Pak přestal. Pak začal myslet a skrz zeď se prohrabal protože někam nutně chtěl (na balkon, do ložnice,...). Jako dospělý to udělal snad 3x protože bez mé přítomnosti někdo lezl do bytu a on s tím nic nemohl dělat (v takovém případě instrukce jsou jasné - dělat že není). Minulý týden jsme dodělali rekonstrukci části domu a je tu zase starý režim. Nikdo jim ho nenarušuje. Ale asi dva měsíce škrábe zeď. Do teď by to bylo ještě dobrý. Ale jak je to čerstvě opravené tak samosebou je to problém.
A jelikož jsem přesvědčená, že to nedělá z rozmaru, ale něco chce vyjádřit, tak nevím co. Dělníci sem nechodí už, návštěvy taky ne, cizí zvířata taky ne, psi se mezi sebou neprudi...
Máte zkušenosti s tímto způsobem vyjádření psa?

Tak to bych se ohradila, plemena s vysokou adaptivní inteligencí nejsou bezmozci!

Můj tedy žádné "zvláštní" chování nikdy neměl a je dost přímočarý a čitelný. A když chytí nerva, tak do všech kolem buší tlapkami. Tuhle mu utekl kamarád čekat na přechod za roh, když jsme s paničkou radily turistovi. Hrozná tragedie, kromě standard soc. dloubnutí čenichem pak dostal takovou herdu, že málem upadl - velký flat s nadváhou.

31.10.2017 23:02
Tedysek

XXX.XXX.33.89

Tak to bych se ohradila, plemena s vysokou adaptivní inteligencí nejsou bezmozci!

Můj tedy žádné "zvláštní" chování nikdy neměl a je dost přímočarý a čitelný. A když chytí nerva, tak do všech kolem buší tlapkami. Tuhle mu utekl kamarád čekat na přechod za roh, když jsme s paničkou radily turistovi. Hrozná tragedie, kromě standard soc. dloubnutí čenichem pak dostal takovou herdu, že málem upadl - velký flat s nadváhou.

No jo, ale já si lamu hlavu co mi chce říct, aby toho nechal. Začal už před příchodem dělníků. V průběhu rekonstrukce tam přístup bez dozoru neměl. Dnes po měsíci měl zas možnost. A udělal to. Nemůžu přijít na tu příčinu. Ke granulim dáváme ještě kosti obalené masem. Většinou hovězí. Hračky mají, zahradu přístupnou,... Jediné co mě napadá je, že by klukům něco prováděli sousedi. Ale Netuším co by mohli dělat, aby to bígla tak ovlivnilo. Jedině, že by přelezli plot a chodili po druhé straně zahrady kam se psi nedostanou bez dozoru, ale vidí tam. Ale to by sousedi neudělali vzhledem k jejich věku. Jejich slepice k nám na zadní zahradu už neletaji. Naopak bych řekla, že se teď vše uklidnilo do ideálu. Tak fakt nevím. Několik let to nedělal, tak nějakou příčinu to musí mít.

31.10.2017 23:08

Obsese na ukrácení dlouhé chvíle...prostě ho to baví.

31.10.2017 23:32
Tedysek

XXX.XXX.33.89

Obsese na ukrácení dlouhé chvíle...prostě ho to baví.

Kdyby se chtěl zabavit, tak tu má asi tisíc lepších jiných možností. Dokonce i snazší na ničení a tak nějak rizikovější a přitažlivější pro psa. Já nevím, moc tomu zlozvyku nevěřím. Nicméně zeď je teď postrikana sprejem co mi už jednou pomohl s demolici, tak třeba pomůže znovu.

1.11.2017 07:12

No tak dobře, máte ve zdi dutinu a pes vám chce říct, že je tam poklad...

1.11.2017 10:13
Tedysek

XXX.XXX.48.5

Jak vtipné. A já jsem doufala, že je ještě nějaký pes s takovým způsobem komunikace... Ze jeho majitele něco napadne nebo měl nějakou takovou zkušenost.

1.11.2017 18:46

Může to být zábava ale i snaha se někam dostat, psi přeci také hrabou v zemi, jenže asi usoudil, že zem je pevnější...a tak hezky nejde drolit Jen si nedovedu představit jeho packy, to má asi obroušeno Může to bít i z nějakého zoufalství.Znám paní které to pes dělal, pokaždé když odešla, škrabal zeď vedle dveří a směrem k sousedům, ne dveře, což mi také připadalo divné.Důvod neni dodnes taky zcela jasný ale dobrá zpráva je, že ho to přešlo, už je několik let klid.

1.11.2017 20:22
Tedysek

XXX.XXX.48.5

Může to být zábava ale i snaha se někam dostat, psi přeci také hrabou v zemi, jenže asi usoudil, že zem je pevnější...a tak hezky nejde drolit Jen si nedovedu představit jeho packy, to má asi obroušeno Může to bít i z nějakého zoufalství.Znám paní které to pes dělal, pokaždé když odešla, škrabal zeď vedle dveří a směrem k sousedům, ne dveře, což mi také připadalo divné.Důvod neni dodnes taky zcela jasný ale dobrá zpráva je, že ho to přešlo, už je několik let klid.

Taky to dělá v rohu u dveří. Zahradila jsem to a dnes nic.
Ani nikde jinde na zdi. Podívám se mu na drápky. Ze by ho tam něco trochu tlačilo nebo já nevím no. Ze by ovčák volil moc drsný hry a jeho z toho něco bolelo... Já nevím no. Vím na tuty že to není zlozvyk. Zavolám ještě veterináři jestli to může něco způsobit. Mě to bígl naposled udělal právě před 3 roky. Tak ho zkusím prohledat a prohmatat a tak. Tlapky mě nenapadly, tak děkuji za nápad. :).

1.11.2017 20:32
tapina

XXX.XXX.211.34

Prostě jste to tam zrekonstruovali blbě - znovu a líp smajlík

V práci máme v podlaze nějaké rozvody, nešlo to úplně tak hluboko, jak by mělo, na jednom místě, říkali jsme si, to vyrovná stěrka a ty následné vrstvy. V tom místě to není vyvýšené, je to tam jen tvrdé. A fena to pořád zkoumá, už 4 roky, vždycky přijde a vyčítavě kouká - tady to máte blbě. Když by to mohl ještě někdo vidět, tak to radši zalehne. Vidět to fakt není.

Když jsme po rekonstrukci zjistili, že máme blbě vzduchotechniku, fena to věděla už co přišel ten "instalatér", že ten to fakt nezvládne. Když jsme prvně zkusmo pustili kompresor, bylo to, jako by v místnosti vzlétala helikoptéra. Elinka - "je to marný, je to marný, je to marný" - dva dny jsme zkoumali proč, třetí ten se to opravilo nad místem, kde celou dobu útrpně ležela.

1.11.2017 20:43

Tedysek napsal(a):
Jak vtipné. A já jsem doufala, že je ještě nějaký pes s takovým způsobem komunikace... Ze jeho majitele něco napadne nebo měl nějakou takovou zkušenost.

Kolegyni v práci pes takto demoloval byt...

1.11.2017 21:54
Tedysek

XXX.XXX.48.5

tapina napsal(a):
Prostě jste to tam zrekonstruovali blbě - znovu a líp smajlík

V práci máme v podlaze nějaké rozvody, nešlo to úplně tak hluboko, jak by mělo, na jednom místě, říkali jsme si, to vyrovná stěrka a ty následné vrstvy. V tom místě to není vyvýšené, je to tam jen tvrdé. A fena to pořád zkoumá, už 4 roky, vždycky přijde a vyčítavě kouká - tady to máte blbě. Když by to mohl ještě někdo vidět, tak to radši zalehne. Vidět to fakt není.

Když jsme po rekonstrukci zjistili, že máme blbě vzduchotechniku, fena to věděla už co přišel ten "instalatér", že ten to fakt nezvládne. Když jsme prvně zkusmo pustili kompresor, bylo to, jako by v místnosti vzlétala helikoptéra. Elinka - "je to marný, je to marný, je to marný" - dva dny jsme zkoumali proč, třetí ten se to opravilo nad místem, kde celou dobu útrpně ležela.

To je dobrý. :) no popremyslim o tom. Ale zrovna když se opravoval tenhle roh tak jsem u toho byla a udělali to dobře. Ale hned vedle vede ve zdi drát. Tak třeba má příčinu i tam. Někdy bych k němu ocenila výkladový slovník. smajlík).

1.11.2017 22:44
tapina

XXX.XXX.211.34

Tedysek napsal(a):
To je dobrý. :) no popremyslim o tom. Ale zrovna když se opravoval tenhle roh tak jsem u toho byla a udělali to dobře. Ale hned vedle vede ve zdi drát. Tak třeba má příčinu i tam. Někdy bych k němu ocenila výkladový slovník. smajlík).

A to tam máme i několikapatrový podzemní kryt. Pochopitelně tam není mobilní signál. Když se dělala ta rekonstrukce a v té době právě uzávěr vody pro ten náš úsek byl v tom krytu, museli jsme si to udělat z praktických důvodů u nás, no tak ale než to bylo, musel vždycky někdo do toho krytu jít a tu vodu nám zavřít. Trvalo to vždycky 10-15 minut, někdy to ale bylo dýl, protože se zkoušelo, jestli náhodou jiná cesta není kratší, než tam člověk došel, signál pak byl bouchání na trubky - voda už je zavřená. Fena to taky pochopila, že čekáme na signál a na tu trubku koukala určitě když tam ten člověk teprv docházel - tak cca 10s před zabouchání mi už na tu trubku koukala. Takže musela vědět, že tam ten člověk už je. V krytu.

Teď mi kolegyně říkala, jak měli v baráku, co koupili, zazděnou tajnou místnost a opravdu tam byl poklad. Co když má verun pravdu?

Nebo geopatogenní zóna. I když v patogenních by měly být rády kočky a v pozitivním psi. Nezazdili jste tam kočku?

Ne, legrace, no třeba dřív, než na to přijdete, tak ho to přejde, třeba to byl jen takový halloween - nenechte ho už koukat na ty americké filmy ;-).

1.11.2017 23:33

tapina napsal(a):
A to tam máme i několikapatrový podzemní kryt. Pochopitelně tam není mobilní signál. Když se dělala ta rekonstrukce a v té době právě uzávěr vody pro ten náš úsek byl v tom krytu, museli jsme si to udělat z praktických důvodů u nás, no tak ale než to bylo, musel vždycky někdo do toho krytu jít a tu vodu nám zavřít. Trvalo to vždycky 10-15 minut, někdy to ale bylo dýl, protože se zkoušelo, jestli náhodou jiná cesta není kratší, než tam člověk došel, signál pak byl bouchání na trubky - voda už je zavřená. Fena to taky pochopila, že čekáme na signál a na tu trubku koukala určitě když tam ten člověk teprv docházel - tak cca 10s před zabouchání mi už na tu trubku koukala. Takže musela vědět, že tam ten člověk už je. V krytu.

Teď mi kolegyně říkala, jak měli v baráku, co koupili, zazděnou tajnou místnost a opravdu tam byl poklad. Co když má verun pravdu?

Nebo geopatogenní zóna. I když v patogenních by měly být rády kočky a v pozitivním psi. Nezazdili jste tam kočku?

Ne, legrace, no třeba dřív, než na to přijdete, tak ho to přejde, třeba to byl jen takový halloween - nenechte ho už koukat na ty americké filmy ;-).

OT: My teď rekonstrujem byt pro dceru, jsou tam klenby a zazděný krb, jednu dvě cihly jsem chtěla vyndat a kouknout se tam- manžel byl proti, takže náš poklad furt nikdo neobjevil...

Tapina: není to místo teplotně jinak odlišné? třeba je tam teplejší místo, proto tam chodí ležet.

1.11.2017 23:42
tapina

XXX.XXX.211.34

OT: My teď rekonstrujem byt pro dceru, jsou tam klenby a zazděný krb, jednu dvě cihly jsem chtěla vyndat a kouknout se tam- manžel byl proti, takže náš poklad furt nikdo neobjevil...

Tapina: není to místo teplotně jinak odlišné? třeba je tam teplejší místo, proto tam chodí ležet.

Proč konkrétně byl proti?
My tu v bytě máme tři komíny a tváří se to, uvnitř, že tu jsou čtyři. Na střeše jsou jen tři. Čtvrtý byl zazděný trezor (prázdný). Tak je ještě jeden trezor směrem ven.

Co jsem za studií bydlela ve starém bytě, byl tam světlík, obvod toho světlíku tvořila z jedné strany koupelna, z jedné kuchyně, z jedné spíž z té kuchyně a čtvrtou jakoby už pokoj. Ale ve skutečnosti tam byla taky malá schovaná místnost, kam se dalo dostat úplně venku z chodby mimo byt, ale bylo to tam schované za kamny.

Edit.
Neviděla jsem Váš edit :+) co myslíte teplejší? ta kočka?

2.11.2017 03:18

Edit.
Neviděla jsem Váš edit :+) co myslíte teplejší? ta kočka?

Ne, pes. leží tam, kde vedou trubky, je tam tepleji...

Nevím, proč byl konkrétně proti...prostě to zamítl (dost se chvátalo s omítkama a štukem)...do dutiny v klenbě a stropě, kde vedl kdysi komín jsme se taky probourali, těch sazí měl asi dost...

2.11.2017 07:21
Tedysek

XXX.XXX.48.5

Tak v komíně už jsme našli kde co. Od pistole až po. Injekční stříkačky. Máme zdi 70cm a dutiny tam nejsou. Všechny poklady už jsme tu našli. :) tlapky má v pořádku a nic ho neboli.
Ještě mě napadlo... Bytostně nenávidí veverky. A teď jsou ořechy a pravidelně nám jedná chodí od sousedů přes střechu baráku na lískový i vlašský ořechy. To je možnost z čeho může být tak vytočený, že to ventiluje tímhle.

2.11.2017 10:11
Terven

XXX.XXX.110.147

Tedysek napsal(a):
Kdyby se chtěl zabavit, tak tu má asi tisíc lepších jiných možností. Dokonce i snazší na ničení a tak nějak rizikovější a přitažlivější pro psa. Já nevím, moc tomu zlozvyku nevěřím. Nicméně zeď je teď postrikana sprejem co mi už jednou pomohl s demolici, tak třeba pomůže znovu.

Zvířata mají různé zdánlivě nepochopitelné stereotypy. Jednou někdy někde něco zkusí nebo zažijou a pak to na témže místě dělají nebo očekávají stále, i když to jde i jinde, jinak a možná i líp.
Prostě tam jednou škrabat začal a pak už si myslel, že jinde se škrabat nedá smajlík

2.11.2017 23:41
Tedysek

XXX.XXX.7.172

Bezva, další roh je oskrabany až pod perlinku. Prerazim ho, prerazim...

3.11.2017 00:48
tapina

XXX.XXX.211.203

Náš zvěřinec má teď rituál - kocour líže psa, pes líže fenu a kocoura, ale fakt hodně. Dělají už to asi týden, říkala jsem si, že je pes nějaký a zarudlý a mírně olysalý kolem očí, co ta fena má furt mokrou hlavu, co je ten kocour takový ulepený. Ale hlavně, co že se po večerech nemlátí a leží spolu všichni vklidu a dokonce vedle a na pelechu. Tak dnes jsem to zjistila. Jako pes a kocour, to jsou případi sami pro sebe, ale že do toho ještě tahají fenu... A že ona se nechá...
Začali to dělat asi po těch prvních deštích, že byli všichni mokří, několik dní po sobě a taky si z toho udělali zvyk, asi.

Nevím, nemůže mu vadit, že to tam předtím měl "označené" a teď je to pryč? U nás teda má tyhle tendence kocour, tak když je něco nového, musíme ho víc zabavit, než si na to zvykne, jinak to taky má tendence odrbávat. Máme dvě nové kožené sedačky, tisíckrát můžu říct, nenechávejte tam toho kocoura samotného. Za pár týdnů by si jich už ani nevšiml, no jenomže když to načal, musí to dodělat, že jo. Navíc teda je to vtipné, jak jen náznakem... A lidi už přibíhají a kocour potutelně s ocasem do obloučku odbíhá. No nebo pes. Strašně nutně napodobit svýho nejlepšího kámoše.

Co se psem - asi prostě maximálně unavit, najít 120 myších děr, aby je vyhrabal, nějaký pokyn k tomu...

5.11.2017 20:43
Tedysek

XXX.XXX.34.16

Tak pro zajímavost... Už jsem na to přišla.
Před rekonstrukcí kdy bígl hrabal - byl to stres z našeho chování. Dělali nám nové okapy a jelikož jsme večer co večer po práci řešili co dotyčný dělník zpackal a byli jsme z toho značně rozladění a snadno jsme se tak doma uchýlili k tiché domácnosti - bígl hrabal.
Nyní - po odchodu dělníků co opravovali část vnitrku baráku, večer co večer jsme řešili co dotyčný zpackal. Vrchol svého byla moje hádka s dotycnymi a po jejich odchodu opět stejná situace. Oba doma rozladění a snadno se uchylilo k tiché domácnosti. A bígl hrabal.
Jakmile jsme se přestali bavit o tom kdo co zpackal tak bígl přestal. Část zpackaneho vnitrku baráku jsem zamaskovala kytkama a je klid.
Takže opravdu to není zlozvyk jen způsob komunikace "něco se mi nelíbí, něco mi vadí a nevím jak jinak to říct".
No, tak se doma zase hadame jen kvůli biglovi a svět je zase v pořádku. časem koupím trochu štuku a pretahnu to a bude klid.
Premyslim jestli mu neudělám nějakou prenaseci kousek zdi co by mohl hrabat legálně pokud se zas něco bude dít. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík