Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Badiik

24.5.2017 18:22
Badiik

XXX.XXX.107.2

Dobrý den, mám problém se stahovacím obojkem zaplým na stahování, že psovi ničí hodně srst (hlavně bílé barvy na přední části krku). Jak ho mám uchytit na polostahování? Děkuji.

24.5.2017 18:30
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Proč se má obojek stahovat?

24.5.2017 18:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Badiik napsal(a):
Dobrý den, mám problém se stahovacím obojkem zaplým na stahování, že psovi ničí hodně srst (hlavně bílé barvy na přední části krku). Jak ho mám uchytit na polostahování? Děkuji.

Takový obojek vůbec nepotřebujete, kupte normální obojek nebo polostahovák.

Badiik

24.5.2017 18:45
Badiik

XXX.XXX.107.2

Takže se obojek nedá nijak jinak uchytit aby nestahoval, někde jsem slyšel že to jde.

24.5.2017 19:00
Tedysek

XXX.XXX.46.110

Jo, druhý kroužek nestahuje.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2017 19:08

Badiik napsal(a):

Kupte jiný řetízkáč. Pokud ničí barvu srsti, je nekvalitní. Ideálem by bylo koupit obojek úplně jiný, jak píší ostatní - polostahovák nebo širší, kožený/látkový obojek.

Ani mě nepřekvapuje, že se někdo ptá, jak zapnout řetízkáč na nestahování. Jednou se mi stalo, že známá přišla s řetízkovým obojkem, prý: "Je to rozbitý!" Nebyla schopna vyřešit záhadu, kterak rozvinutý obojek dát opět do stavu, kdy půjde navléct psovi.

24.5.2017 19:12
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kupte jiný řetízkáč. Pokud ničí barvu srsti, je nekvalitní. Ideálem by bylo koupit obojek úplně jiný, jak píší ostatní - polostahovák nebo širší, kožený/látkový obojek.

Ani mě nepřekvapuje, že se někdo ptá, jak zapnout řetízkáč na nestahování. Jednou se mi stalo, že známá přišla s řetízkovým obojkem, prý: "Je to rozbitý!" Nebyla schopna vyřešit záhadu, kterak rozvinutý obojek dát opět do stavu, kdy půjde navléct psovi.

Nekupujte řetízkáč, kupte polostahovák a kovový obojek na psa pokud možno nedávejte.

24.5.2017 19:17
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Badiik napsal(a):
Takže se obojek nedá nijak jinak uchytit aby nestahoval, někde jsem slyšel že to jde.

..to myslíte jako dotaz vážně ja už si začínám myslet že lidi neumí použít hlavu a bez internetu neumí vyřešit jednoduchý hlavolam typu jak zapnout obojek aby nestahoval...

24.5.2017 19:17

scylla napsal(a):
Nekupujte řetízkáč, kupte polostahovák a kovový obojek na psa pokud možno nedávejte.

Vždyť jsem napsala, že ideál je koupit jiný obojek.
Kovový obojek není žádný bubák, pokud nemá majitel psa v hlavě hladového mozkožrouta. Zase to nepřehánějte.

24.5.2017 23:27
asurwic

XXX.XXX.32.184

Si myslíte, že je to sranda, ale já před pár dny také bojovala, byť ho používám dost dlouho. Najednou byl retrívrovi hrozně malý a nešlo mu ho přetáhnout přes hlavu. Pak jsem po chvíli tahání a kroucení zjistila, že jsem mu ho dala do pusy, když mi při nandavání zíval. Chudák malý to tak poslušně trpěl a vytřeštěně na mě zíral, proč mu to dávám do čumáčku, když to patří na krk.

25.5.2017 06:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Vždyť jsem napsala, že ideál je koupit jiný obojek.
Kovový obojek není žádný bubák, pokud nemá majitel psa v hlavě hladového mozkožrouta. Zase to nepřehánějte.

Kovový obojek je většinou úzký a tedy ostrý obojek, který ničí srst, takže raději normální obojek.

25.5.2017 08:16
inusanka

XXX.XXX.98.58

Kovový stahovák od rozměru 50 až do 90 cm používám třicet let a je to jako s každou pomůckou - při rozumném používání neškodí. Nikdy se mi nestalo, že by pes odmítl obojek, což v případě ubližování by alespoň náš fudlák udělal.

25.5.2017 08:53
scylla

XXX.XXX.150.32

První, co udělám, když si beru psa nebo mám s nějakým něco dělat, že z něj sundám stahovák nebo ostnáč nebo EO a dám mu normální obojek.

elikk

25.5.2017 09:18
elikk

XXX.XXX.55.41

scylla napsal(a):
První, co udělám, když si beru psa nebo mám s nějakým něco dělat, že z něj sundám stahovák nebo ostnáč nebo EO a dám mu normální obojek.

A jak zacinate, kdyz ma normalni obojek ?

Míra H.

25.5.2017 09:24
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Badiik napsal(a):

Na polostahování to nejde, karabina se dává na druhý kroužek, nebo kamkoliv na řetízek, takže na nestahování.
Chce to ale jednořadý s rovnými dlouhými články (u menších psů středními články). Důležitá je správná délka, a když se jde na nějakou krizovku, kde je riziko vysvlečení obojku, použije se stahovací kroužek stažený do protisměru, a připnutý ještě do oka řetízku.
Nejhorší jsou víceřadé polostahováky, to je na srst doslova hrůza.

Já používám nerezové HS. A le jsou i levnější nenerezové.

http://www.gappay.cz/poslusnost/obojky-retizkove-hs/hs-obojek-nerez-dlouhy-clanek
http://www.gappay.cz/poslusnost/obojky-retizkove-hs/hs-obojek-nerez-stredni-clanek-50cm.

25.5.2017 09:53

Badiik napsal(a):

ono to chce se trošku zamyslet, pak to půjde. Ale polostahovák z něj neuděláte, prostě to zapnete za ten druhej kroužek a bude z toho mít normální obojek. Jinak kovový obojky některým psům srst ničí, některý psi maj zas ulámaný chlupy z koženýho obojku, já to psovi střídám, když jde ven jen tak má normální obojek, když cvičíme má stahovák, když pracuje nemá nic

25.5.2017 09:55

elikk napsal(a):

Jak by začínali, normálně. Se stahovákem se nezačíná, nejdřív musí pes chápat co se po něm chce, to mu stahovák nevysvětlí, když to chápe a nechce to dělat, potom někdy přijde na řadu stahovák, ale většinou ho můj pes má stejně daný tak aby se mu nestahoval.

elikk

25.5.2017 11:14
elikk

XXX.XXX.26.166

Jak by začínali, normálně. Se stahovákem se nezačíná, nejdřív musí pes chápat co se po něm chce, to mu stahovák nevysvětlí, když to chápe a nechce to dělat, potom někdy přijde na řadu stahovák, ale většinou ho můj pes má stejně daný tak aby se mu nestahoval.

Ale ja s tim osuhlasim. a proto je mi jedno - co ma pes na krku, ne?

25.5.2017 12:47
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Stahovák je obojek a s výcvikem nemá nic společného je to prostě obojek pevný, bezpečný s možností psa bezpečně zajistit tak aby se nevyvlekl.nic víc nic mín...používám je 30 let a žádný pes neměl zničenou srst a žádné z něho neměl žádné mindrák.

25.5.2017 12:55

ivulka2 napsal(a):
Stahovák je obojek a s výcvikem nemá nic společného je to prostě obojek pevný, bezpečný s možností psa bezpečně zajistit tak aby se nevyvlekl.nic víc nic mín...používám je 30 let a žádný pes neměl zničenou srst a žádné z něho neměl žádné mindrák.

Až na drobný detail, že dostane-li se pes do stresu nebo otáček a člověk ho stahovákem přiškrtí, psovi se ke všemu přidá nedostatek vzduchu, což mu logicky zabrání použít k vyřešení situace svůj rozum. Navíc stahovák často nepovolí hned, když povolí tah, protože se jakoby zasekne, takže se celé povolení zpozdí a pro psa již může být nesrozumitelné. Ale některým lidem to třeba nevadí.
Kdo má psa ovladatelnýho a obojek je jen na to, aby bylo k čemu připnout vodítko, tak proč ne.

25.5.2017 13:08
25.5.2017 13:11
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Až na drobný detail, že dostane-li se pes do stresu nebo otáček a člověk ho stahovákem přiškrtí, psovi se ke všemu přidá nedostatek vzduchu, což mu logicky zabrání použít k vyřešení situace svůj rozum. Navíc stahovák často nepovolí hned, když povolí tah, protože se jakoby zasekne, takže se celé povolení zpozdí a pro psa již může být nesrozumitelné. Ale některým lidem to třeba nevadí.
Kdo má psa ovladatelnýho a obojek je jen na to, aby bylo k čemu připnout vodítko, tak proč ne.

Cvičím a chovám už 30 let takže obojek používám stejnou dobu, stahovák je prostě obojek, přiškrtit psa mužu i na širokem koženém obojku a bude to mit stejný efekt... mam dojem že za chvílu se tu bude razit to že pes chudáček nemuže mít žádný obojek aby se mu náhodou nezkřivil nějaký chloupek či nějak nepošramotilo sebevědomí...

25.5.2017 13:14

ivulka2 napsal(a):
Cvičím a chovám už 30 let takže obojek používám stejnou dobu, stahovák je prostě obojek, přiškrtit psa mužu i na širokem koženém obojku a bude to mit stejný efekt... mam dojem že za chvílu se tu bude razit to že pes chudáček nemuže mít žádný obojek aby se mu náhodou nezkřivil nějaký chloupek či nějak nepošramotilo sebevědomí...

Nejde mi o to, že chudáček pejsek atd. Jde mi o to, jak chci na psa působit, pokud např. řeším startování po psech, hysterii z jakýhokoliv důvodu, a podobně. A mně se do toho přiškrcení (navíc s rizikem, že povolení vodítka neznamená okamžitě povolení škrtidla) prostě nehodí.

Jenže na spoustě cvičáků jsou lidi do stahováků málem nucený, takže jim nemusí dojít, co to dělá se psem ve chvíli, kdy se snažej vyřešit nějakej takovej problém. I já jsem tak na psa dávala nějakou dobu stahovák, až dokud jsem neslyšela někoho zmínit to spojení mezi nedostatkem vzduchu ve chvíli, kdy naopak chci po psovi, aby začal vnímat.

Míra H.

25.5.2017 13:24
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Teda tady se píšou pěkný kraviny...

Řetízkový obojek je standardní výstroj v kynologii, zkušební řády ho dokonce přímo konkrétně nařizují! ba co víc, jiné obojky zakazují. Tak už jdětě s těmi bláboly někam!

Cituji

Zkušební řád pro sportovní výcvik
psů v České republice

Článek 4. Výstroj psů, cvičební prostory, nářadí a pomůcky

1. Pro všechny druhy a stupně zkoušek se stanoví základní výstroj psa:
a) hladký řetízkový obojek – kovový řetízek z oček 10 x 20 – 60 mm, délky cca 600
mm, na obou koncích zakončený navařeným kovovým kroužkem o průměru 30
mm, který není nastaven na stahování (u malých plemen toto platí přiměřeně
s ohledem na velikost oček a délku obojku). Nošení kožených a jiných obojků je
zakázáno.

A dále

ZKUŠEBNÍ ŘÁD
pro
mezinárodní zkoušky pracovních psů
a
mezinárodní zkoušku psa – stopaře

Pes musí mít po celou dobu
zkoušky obyčejný řetízkový obojek složený z jednotlivých článků bez ostnů, bodců nebo háčků. Pes ho
musí mít na krku volně, nesmí být nastaven na stahování.

25.5.2017 13:39
whasabi

XXX.XXX.222.48

To jo, řetízkový obojek je standardní v kynologii, ale nesmí být zapnutý na stahování. A to je myslím to, co se tady řeší. Ona totiž většina lidí si to zapne na stahování, toho psa na tom škrtí a odvolávají se třeba na cvičák apod., že jim tam byl doporučen tento obojek.

25.5.2017 13:41

Míro, a co tím jako chceš říci? Víš, proč to tak ZŘ vyžadují?!

25.5.2017 14:02
L(phi)

XXX.XXX.41.130

ivulka2 napsal(a):

Ziadne za chvilu, vela trenerov a psich skol kdekade po svete to razi uz davno. Ze akykolvek obojok je zly a zabija, psike sa maju vodit na postroji lebo tak sa im neda ublizit

elikk

25.5.2017 14:14
elikk

XXX.XXX.26.166

Nejde mi o to, že chudáček pejsek atd. Jde mi o to, jak chci na psa působit, pokud např. řeším startování po psech, hysterii z jakýhokoliv důvodu, a podobně. A mně se do toho přiškrcení (navíc s rizikem, že povolení vodítka neznamená okamžitě povolení škrtidla) prostě nehodí.

Jenže na spoustě cvičáků jsou lidi do stahováků málem nucený, takže jim nemusí dojít, co to dělá se psem ve chvíli, kdy se snažej vyřešit nějakej takovej problém. I já jsem tak na psa dávala nějakou dobu stahovák, až dokud jsem neslyšela někoho zmínit to spojení mezi nedostatkem vzduchu ve chvíli, kdy naopak chci po psovi, aby začal vnímat.

"Jenže na spoustě cvičáků jsou lidi do stahováků málem nucený"

a to jsi zazila osobne?
retizkovy obojek nerovna se stahovaci totiž. aspoň v mem svete ne

ale něco jiného jsem chtela -kdyz mam známého psa -je mi uplne jedno, co ma na krku, protože obojek není dulezity.

a když je to neznamy pes s problemem navíc -tak me teda sakra zajima, jak s nim zachazi majitel. se vsim vsudy.
od toho se bude odvíjet rada, co dal, ne?

proto jsem se ptala, proc se v první rade sundavaji obojky

elikk

25.5.2017 14:16
elikk

XXX.XXX.26.166

L(phi) napsal(a):
Ziadne za chvilu, vela trenerov a psich skol kdekade po svete to razi uz davno. Ze akykolvek obojok je zly a zabija, psike sa maju vodit na postroji lebo tak sa im neda ublizit

a jo vlastne.
a me se pes skrti na postroji. co ted?

25.5.2017 14:18

elikk napsal(a):
"Jenže na spoustě cvičáků jsou lidi do stahováků málem nucený"

a to jsi zazila osobne?
retizkovy obojek nerovna se stahovaci totiž. aspoň v mem svete ne

ale něco jiného jsem chtela -kdyz mam známého psa -je mi uplne jedno, co ma na krku, protože obojek není dulezity.

a když je to neznamy pes s problemem navíc -tak me teda sakra zajima, jak s nim zachazi majitel. se vsim vsudy.
od toho se bude odvíjet rada, co dal, ne?

proto jsem se ptala, proc se v první rade sundavaji obojky

"a to jsi zazila osobne?"
Ano, do tý doby mě jako začátečníka nenapadlo to na psa dát.

25.5.2017 14:19

elikk napsal(a):

a jo vlastne.
a me se pes skrti na postroji. co ted?

Přivažte ho za nohy

elikk

25.5.2017 14:22
elikk

XXX.XXX.26.166

K tématu:

http://www.psiskolafalco.cz/vycvik.htm#_kov.

Z tebe se tady taky stala cerna kronika?

proc jste tady tak strasne negativni?

retizek na psovi, co se vecne koupe - i na tom najdete něco odsouzeníhodného?

moje stene, co je asi potomek vydry a je vecne ve vode - první rok mělo neustale na krku mokry nylon obojek.
vytahoval se, nebyl bezpecny. ale ten obojek za to proste nemohl.. retizek jsem ji nedala, protože jako stene rostla...

ale kdybych neobjevila kouzlo biothane obojku -mají retizky.

elikk

25.5.2017 14:32
elikk

XXX.XXX.26.166

"a to jsi zazila osobne?"
Ano, do tý doby mě jako začátečníka nenapadlo to na psa dát.

Osobne a na spouste cvicaku?

ty ja asi fakt ziju v jinem svete...

elikk

25.5.2017 14:34
elikk

XXX.XXX.26.166

Přivažte ho za nohy

to figurant koukat

25.5.2017 14:42
L(phi)

XXX.XXX.41.130

elikk napsal(a):
Osobne a na spouste cvicaku?

ty ja asi fakt ziju v jinem svete...

Mne napriklad kazal dat retiazku na nufaka asi kazdy kto ho videl. Vratane ludi, ktori tebe nekazali dat retiazku

elikk

25.5.2017 14:45
elikk

XXX.XXX.26.166

L(phi) napsal(a):
Mne napriklad kazal dat retiazku na nufaka asi kazdy kto ho videl. Vratane ludi, ktori tebe nekazali dat retiazku

A mela jsi ho dat na stahovak?

25.5.2017 14:46
ivulka2

XXX.XXX.155.174

L(phi) napsal(a):

Na postroji se nedá ublížít...a co tak třeba zamotaný pes který si na tom zamotá nohy či se z postroje klidně vyvleče...popřípadě už jsem viděla několik psu kteří se díky tahu na nevhodném postroji vyvrátily a omdleli...Spousta trenéru radí věci o kterých nemají ani páru a maji to vyčtené jenom s facebooku

Míra H.

25.5.2017 15:04
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Míro, a co tím jako chceš říci? Víš, proč to tak ZŘ vyžadují?!

Jak co chci říct? Vždyť jsem to jasně řekl:
"Řetízkový obojek je standardní výstroj v kynologii, zkušební řády ho dokonce přímo konkrétně nařizují! ba co víc, jiné obojky zakazují."

Je pevný, bezpečný, psy dobře reagují na podnět z vodítka, nesmrdí, nenavlhá, dobře vypadá.

Jinak Falco a pan Dostál je další z řady fanatických zavrhovačů všeho možného.

Ostatně tenhle jeho text hovoří za vše:

"V lidském pekle mají takové jedno speciální oddělení. Dostanou se do něj všichni ti, kteří své pejsky trápili elektrickými obojky. Tito jedinci hned na vstupu také
vyfasují elektrický obojek ale
nemohou ho dát žádnému pejskovi, protože v pekle žádní pejskové nejsou. Ten elektrický obojek dostanou na krk sami lidé procedura
je to bezbolestná, čerti se na ně přitom mile usmívají a hladí je po hlavě. A všem vysvětlují, že oni čerti lidi nadevše milují a že ať jsou v pohodě,
protože čerti přece nejlépe vědí, co je pro člověka dobré...
Lidé se v tomto speciálním pekle mohou pohybovat dle libosti, mohou jít kam chtějí. Každý ale dostane přiděleného svého osobního čerta a
toho musí
bezpodmínečně poslouchat. Pokud dotyčný nezareaguje dostatečně rychle na přivolání nebo se netváří dostatečně ochotně a podřízeně, dostane elektrický
impuls. Nikdy neví, kdy to přijde, obojku se nemůže žádným způsobem zbavit a po doběhnutí k čertovi se mu pokaždé dostane ujištění, jak je milován a jak pro
něho jeho osobní čert udělá všechno na světě...
A že ví nejlépe, co je pro jeho člověka dobré...
A v tomto pekle zůstane člověk, který se přesně stejným "láskyplným" způsobem choval ke svému pejskovi, navěky."

Tohle nenapíše člověk s racionálním pohledem na věc.

elikk

25.5.2017 15:18
elikk

XXX.XXX.26.166

"Je pevný, bezpečný, psy dobře reagují na podnět z vodítka, nesmrdí, nenavlhá, dobře vypadá."

ale hlavne do nej nezasijes elektriku nebo nenavaris nenapadne ostny.
proto je predepsany na ofiko akcich poradanych dle ZR.

25.5.2017 15:21

"Je pevný, bezpečný, psy dobře reagují na podnět z vodítka, nesmrdí, nenavlhá, dobře vypadá."

jsem se ptala, zda víš, PROČ je ZŘ, když tady argumentuješ ZŘ, takový obojek požadován. Tohle má být odpověď?

edit: elikk, ale tož, taková nápověda...

25.5.2017 15:40
ivulka2

XXX.XXX.155.174

elikk napsal(a):

Řetízkový obojek byl ve zkušebním řádu již v době kdy elektronicke obojky byly velikosti malého auta a navařování nenápadných ostnu bylo pod uroven tehdejších pejskařu...prostě to je pevný a bezpečný obojek jednoduchý obojek.

Míra H.

25.5.2017 21:09
Míra H.

XXX.XXX.79.4

elikk napsal(a):

Slušnej blábol. Ještě chybí zasite ziletky.
Proste je to sjednoceni vystroje.
Hlavně je to uplne jedno. Proste je to nařízeno a o to jde.

26.5.2017 05:23
jezicek

XXX.XXX.94.7

Par postrehu:

1) Jednim z duvodu (dalsi je tradice, ktery je kynologie ostatne plna), proc se retizkovy obojek na zkouskach udrzel je opravdu to, ze se pod nim neda propasovat elektrika (ostatne prodavaji se i textilni obojky presne ke zkryti elektriky urcene). Kamarad, figurant z Rakouska, mi vypravel, ze lidi, co se o to snazilo, kdyz bylo tohle ustanoveni v Rakousku nevyzadovano, byl az alarmujici, zejmena u nizsich zkousek a zkousek do chovnosti.

2) Kdyz prijde kynologii nepolibeny clovek do klasicke ZKO, tak neznam takovou, kde mu nereknou, at si stahovak poridi. Zaroven ho ale nevyhodi, kdyz si ho neporidi a nechce ho uzivat, byt se zejmena z pocatku setka u "zaslouzilych svazarmovcu" s despektem. Zaroven dodam, ze s nejakymi hoch nasilnymi metodami se uz dnes prilis clovek nesetkava, stahovak se uziva ke kratkym korekcim pri nacviku chuze u nohy a manipulacim se psem - nicmene chuzi u nohy umime snad naucit lepe a presneji jak operantnim podminovanim tak i navadenim.

3) cili v nacviku ho nikdo uzivat nemusi, pokud nechce, na zkouskach je to jedno, protoze tam se snad s vyjimkou ZM obran (?) za obojek se psem nemanipuluje, jen nektere citlivejsi psy je treba uvyknout tomu, ze jim to na krku cinka.

26.5.2017 06:25

ivulka2 napsal(a):
Řetízkový obojek byl ve zkušebním řádu již v době kdy elektronicke obojky byly velikosti malého auta a navařování nenápadných ostnu bylo pod uroven tehdejších pejskařu...prostě to je pevný a bezpečný obojek jednoduchý obojek.

"navařování nenápadných ostnu bylo pod uroven tehdejších pejskařu"

nemam teda takhle ruzovou predstavu o minulosti, co se psum delo...staci se podivat do starsi literatury...
kozeny obojek s ostny uvnitr je napr. v lecktere vojenske prirucce videt.
ano, jednoduchy oboje, co nic neskryva -to byl zacatek.

26.5.2017 06:27
scylla

XXX.XXX.150.32

elikk napsal(a):

To jako vážně?

26.5.2017 06:31
scylla

XXX.XXX.150.32

elikk napsal(a):

Naučím majitele, co je to vodítko a jak se používá. S radostí, že nemusím investovat svůj obojek za stahovák nebo podobný krám.

26.5.2017 06:41

"stahovak se uziva ke kratkym korekcim pri nacviku chuze u nohy a manipulacim se psem."

co jsem videla ja-tak retizek pozaduju po psech, co nejsou moc ovladatelni. a prave na tu ovladatenost. ale ani ne tak na samotne cviceni.
a fakt marne vzpominam, kdyz jsem ho videla na stahovani zapnuty na cvicaku...zato v parku casto
ze se zapne tesne kolem krku - to ano. to velmi casto.

ale zase nechci se tvarit, ze jsem navstivila ulne vsechny cvicaky, co existuji, jak tady byva zvykem .

"v nacviku ho nikdo uzivat nemusi, pokud nechce"

presne. mlada ho dostala na krk prvne na BH-cku.

26.5.2017 08:16
ivulka2

XXX.XXX.155.174

nemam teda takhle ruzovou predstavu o minulosti, co se psum delo...staci se podivat do starsi literatury...

Ja nepíšu o představě ale o tom co jsem zažila a co mam z vlastní zkušenosti nikoliv z knížek, to že něco bylo v knížkách neznamená že to používaly běžní pejskaři co chodily na cvičák.

26.5.2017 08:27

ivulka2 napsal(a):
Ja nepíšu o představě ale o tom co jsem zažila a co mam z vlastní zkušenosti nikoliv z knížek, to že něco bylo v knížkách neznamená že to používaly běžní pejskaři co chodily na cvičák.

Bohužel, ostnáč se používal, i když ne masově, a někde dnes pořád používá. Nedávno jsem asi i zde četla, že ho používají někteří ke korekci a vypilování některých cviků.

26.5.2017 08:45
jezicek

XXX.XXX.94.7

Lidi, kteri podobnym zpusobem hovori o minulosti bud:

1) meli naprosto unikatni stesti na lidi kolem sebe, nebo a co mi prijde jako pravdepodobnejsi
2) minulost si idealizuji ve stylu "nebe bejvalo nejaky modrejsi"

Ja si z dob minulych pamatuju (ano, krom pozitivnich veci, jako ze treba diky naprosto odlisne situaci meli lide mnohem vic casu na svoje konicky):
- naprosto bezne uzivani fyzickych trestu pri vycviku (nezamenuju s vychovou) psa, proutky, vyvesovani, hladovky, dovnitr obracene bodce, topeni udajne nadbytecnych stenat v kyblech, experienty s elektrikou z telefonu apod., ne ze by se podobne metody dodnes neobjevovaly, ale nejsou uz tak uplne povazovany za normu
- obrany ucene od pocatku pres obranny pud psa, veru nic pekneho
- poslusnost, co oproti tomu, jak vypada dnes, pusobila spis jako nejake dekadentni variete o tyranych zviratech

Naopak ocenuju pristup nekterych starsich psovodu/vycvikaru dodnes se pohybujici na spicce jako je treba Helmut Raiser nebo u nas Ladislav Mach, kteri se proti a prori idealizaci minulych dob vymezuji.

Míra H.

26.5.2017 15:02
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Ja si z dob minulych pamatuju (ano, krom pozitivnich veci, jako ze treba diky naprosto odlisne situaci meli lide mnohem vic casu na svoje konicky):

Čas možná měli, ale neměli na nic peníze, i kdyby ano, nedalo se tu nic pořádného koupit. Platí úplně o všem (hudební nástroje, lyže, rybařina, motorky, kola, prostě nic) Něco málo bylo v jen Tuzexu za valuty. Spoustu věcí komunisti nepovolili vůbec - třeba některá muzika měla ideovou závadnost, nebo třeba letectví bylo nemyslitelné úplně atd.
Dneska si uděláte pilotní průkaz, půjčíte si Cessnu, a zaletíte se vykoupat na otočku do Chorvatska...

Přidejte reakci

Přidat smajlík