Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JsSramy

7.6.2017 06:53
JsSramy

XXX.XXX.226.146

Zdravím,
chtěl bych se zeptat k čemu vlastně úspěšné splněné kynologické zkoušky ZZO a ZOP opravňují psa (psovoda), pokud nechci nějak dále pokračovat v dalších navazujících zkouškách..

7.6.2017 08:17
LájošM

XXX.XXX.14.251

Neopravňují k ničemu. Jsou pro váš dobrý pocit, že se psem něco děláte a vaši práci někdo ohodnotí, že to děláte dobře.
Pro začátečníky bývají tyto zkoušky nakopnutím k další kynologické práci. A taky je to určitý cíl.
Pro některá plemena jsou i tyto zdánlivě lehké zkoušky velmi obtížné, např. pro molosy nebo některé teriéry, a i když jejich složení opravdu psovoda k ničemu "neopravňují", může být onen psovod hrdý na svou práci.

Elikk

7.6.2017 09:54
Elikk

XXX.XXX.26.165

Dneska uz vůbec nikde neplati, ze je pes osvobozen od poplatku obci, když ma zkousku?

jinak ZOP je idealni na ukonceni zakladniho kurzu. Potvrzeni, ze se tam pes opravdu něco naucil. Nemusi se nikde platit clenstvi apod.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.6.2017 10:07

"Dneska uz vůbec nikde neplati, ze je pes osvobozen od poplatku obci, když ma zkousku?"
u vás to platí? Nebo víš že to někde platí? (mě se na úřadu teda neptali)

"Nemusi se nikde platit clenstvi apod. "
a tohle někde platí (myslíš členství v ZKO či KK)? U nás o ničem takovém nevím.

Elikk

7.6.2017 10:22
Elikk

XXX.XXX.26.165

Ne, u nas na obci to ted neplati - nezajimaji je nejake zkoušky. Drive ano ( hodne let zpet ale ano - na cvicaku rikali...)
proto me zajima, jestli se to nekde neudrželo?

a k te zkoušce - na zkusky dle KJ Brno - tj. i na ZOP - nepotrebujes byt nikde "člen", plati se jen jednorazovy poplatek - asi 20, -? to bylo, když se přihlásíš

na zakladni kurzy se taky nestavas clenem ZKO - jsi jen kurzista.

7.6.2017 10:50

"a k te zkoušce - na zkusky dle KJ Brno - tj. i na ZOP - nepotrebujes byt nikde "člen", plati se jen jednorazovy poplatek - asi 20, -? to bylo, když se přihlásíš

na zakladni kurzy se taky nestavas clenem ZKO - jsi jen kurzista"

takhle...já to pochopila, že někde platí - jak máš ZOPku, tak nemusíš platit členství

7.6.2017 13:09
koňadra

XXX.XXX.187.93

Elikk napsal(a):
Dneska uz vůbec nikde neplati, ze je pes osvobozen od poplatku obci, když ma zkousku?

jinak ZOP je idealni na ukonceni zakladniho kurzu. Potvrzeni, ze se tam pes opravdu něco naucil. Nemusi se nikde platit clenstvi apod.

Dřív byl Svazarm a psi se zkouškou měli úlevy z poplatků ze psů. Ale dnes je jiná doba a nějaké zkoušky ZVV, IPO... žádné úřady nezajímají. Výjimku mají slepečtí (možná i asistenční) psi. A někde také lovečtí, pokud jsou v nějakém mysliveckém spolku evidováni jako lovecký upotřebitelní, protože zákon o myslivosti udává, že je povinností takové psy mít. Tak někde spolky vyjednají pro držitele takového psa úlevu. Ale to neznamená, že ji má každý lovecký pes se zkouškou.

JsSramy

7.6.2017 13:21
JsSramy

XXX.XXX.228.100

Všem děkuj za rozsáhlé vysvětlení.. Šlo mi o to, že máme půl ročního Labradora a na cvičáku jsme jen tak zkoušeli cviky, které jsou na ZOP a celkem nám to jde a bavili jsme se tam o tom a tak.. A pak to doma říkám ženě jak to šlo a že do budoucna přemýšlím že půjdeme na ZOP.. a ona: " k čemu ti to vlastně jako bude?" A já zjistil že ani nevím k čemu.. :).

7.6.2017 13:23

"a ona: " k čemu ti to vlastně jako bude?" A já zjistil že ani nevím k čemu.. :). "
k čemu? K radosti, tebe i psa, k radosti ze společné práce, která má smysl, z dobře dělané práce...a proč nejít dál?

respektive - proč sis pořídil psa pracovního temperamentního plemene?

7.6.2017 13:28
Tedysek

XXX.XXX.42.153

JsSramy napsal(a):
Všem děkuj za rozsáhlé vysvětlení.. Šlo mi o to, že máme půl ročního Labradora a na cvičáku jsme jen tak zkoušeli cviky, které jsou na ZOP a celkem nám to jde a bavili jsme se tam o tom a tak.. A pak to doma říkám ženě jak to šlo a že do budoucna přemýšlím že půjdeme na ZOP.. a ona: " k čemu ti to vlastně jako bude?" A já zjistil že ani nevím k čemu.. :).

Já třeba doma prosazuju třetího psa a přítel je proti. Protože to prý neutahnu. Což má z části pravdu. Momentálně s rukou v sádře je to nářez. Tak jsme udělali kompromis - až ten mladší bude mít aspoň 3 zkoušky. Abych já měla jistotu že ho zvládnu kdekoliv a kdykoliv bez vodítka (to co umi na cvicaku ho ucim i vsude jinde, aby to umel kdykoliv a kdekoliv) a přítel bude mít jistotu že ani jeden ze tří nebude zanedbavany. A starší sice zkoušky nemá, ale toho si já umím upovelovat jak potřebuju kdykoliv. K tomu jsou třeba zkoušky mě. :).

Elikk

7.6.2017 13:39
Elikk

XXX.XXX.26.165

JsSramy napsal(a):

Takhle nejak jsem zacala cvicit se psem smajlík
zkousela jsem cviky na zkoušky - pak jela na závody, další zkoušky a uz to jelo...

Jedno je fakt - zejména mlady pes potřebuje zabavu - cinnost. A tohle je docela dobra alternativa spolecne traveneho casu.

Zkousku pak beru jako potvrzeni, ze to co ho ucim ho ucim dobře, ze to funguje a pes je schopen vse predvest i za ztizenych podmínek.

Elikk

7.6.2017 13:45
Elikk

XXX.XXX.26.165

Tedysek napsal(a):
Já třeba doma prosazuju třetího psa a přítel je proti. Protože to prý neutahnu. Což má z části pravdu. Momentálně s rukou v sádře je to nářez. Tak jsme udělali kompromis - až ten mladší bude mít aspoň 3 zkoušky. Abych já měla jistotu že ho zvládnu kdekoliv a kdykoliv bez vodítka (to co umi na cvicaku ho ucim i vsude jinde, aby to umel kdykoliv a kdekoliv) a přítel bude mít jistotu že ani jeden ze tří nebude zanedbavany. A starší sice zkoušky nemá, ale toho si já umím upovelovat jak potřebuju kdykoliv. K tomu jsou třeba zkoušky mě. :).

Nevim, co mas za psy - ja velke.

A po me je treti aktivni pes - když clovek normalne chodi do práce a chce občas podniknout i něco mimo psy - uz je docela zahul. Nedala bych to tak, abych se jim mohla věnovat jak si predstavuju.
I takhle uz to ta mladsi trosku odnasi v treninku.

7.6.2017 13:47
Tedysek

XXX.XXX.42.153

Elikk napsal(a):
Nevim, co mas za psy - ja velke.

A po me je treti aktivni pes - když clovek normalne chodi do práce a chce občas podniknout i něco mimo psy - uz je docela zahul. Nedala bych to tak, abych se jim mohla věnovat jak si predstavuju.
I takhle uz to ta mladsi trosku odnasi v treninku.

Máme bígla a NO a máme je prioritně jako kamarády.

JsSramy

7.6.2017 13:49
JsSramy

XXX.XXX.228.100

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"a ona: " k čemu ti to vlastně jako bude?" A já zjistil že ani nevím k čemu.. :). "
k čemu? K radosti, tebe i psa, k radosti ze společné práce, která má smysl, z dobře dělané práce...a proč nejít dál?

respektive - proč sis pořídil psa pracovního temperamentního plemene?

Pořídil protože miluju jeho povahu.. je to můj v řadě druhý Lab a věř že oba jsme spokojení a radost z toho máme.. Na to jsem se neptal, proč jinak by jsme to dělali, než pro radost..:) Jen se o zkoušky začínám zajímat letos poprvé a zajímalo mě jestli jsou k něčemu i z jiných důvodů...

8.6.2017 06:13
scylla

XXX.XXX.150.32

Tedysek napsal(a):

Zkoušky ale vůbec nevypovídají nic o provozní ovladatelnosti psa, jak sama píšete, takže 3 zkoušky jsou vám z tohoto hlediska k ničemu. Váš přístup a chápání psů "kamarádů" je velice zvláštní, takže si myslím, že váš přítel má pravdu.

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 10:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Elikk napsal(a):
Takhle nejak jsem zacala cvicit se psem smajlík
zkousela jsem cviky na zkoušky - pak jela na závody, další zkoušky a uz to jelo...

Jedno je fakt - zejména mlady pes potřebuje zabavu - cinnost. A tohle je docela dobra alternativa spolecne traveneho casu.

Zkousku pak beru jako potvrzeni, ze to co ho ucim ho ucim dobře, ze to funguje a pes je schopen vse predvest i za ztizenych podmínek.

Jak myslíte že to dělají lidi co psy chovají? a mají jich třeba 5, asi taky chodí do práce a psy mají jako koníček? nevím, ptám se.
Je fakt, že bych rozhodně doma nechtěla 3 mladý psy, to by byl brutal, my tři psy máme, ale ta nejstarší už má 10 a už si žije takový ten svůj veget život válení se na zahradě, procházkou samozřejmě nepohrdne, ale tam už to věnování se psovi nemusí být tak intenzivní jako mladému pubošovi. a až jednou nejstarší odejde do psího nebíčka a pořídí se další čumák, tak ta nejmladší už taky zase bude dospělá a kldinější doufám teda

Elikk

8.6.2017 12:11
Elikk

XXX.XXX.26.165

Nechovam, tak nevim jak to resi chovatele smajlík

Psa jsem mela doma vzdycky, nijak jsem neresila, co by chtěl delat pes, jak ho zabavit smajlík
"jen" byl se mnou a delal vse co ja. A to se smeckou moc nejde. Proto me nikdy nenapadlo mit psu vic. Ted uz si myslim, ze jeden pes je malo. Je jim lepe aspoň ve dvou...

Kdyz jsem objevila, ze se psy se da cvicit - zaclo me to bavit. A tam zase potrebuju trosku individualni pristup, ne smecku - aby to fungovalo. Delam to pro radost, ne co nejrychleji nebo na kvantitu smajlík
Nez se pes vycvici podle predstav - trva mi to dlouho - a ja z toho nechci uplne vypadnout. Tak si zaroven chystam mladou.
Dva psi v plnem treninku me zamestanavaji tak, ze na tretiho uz proste není cas/prostor/ finance.

Mohla bych si poridit ještě něco malého pro radost - třeba na to jednou dojde - ale na cviceni tri nechci.

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Elikk jjj to je mi jasné že tři mladí psy, jsou právě k "neutáhnutí".

8.6.2017 12:55
Tedysek

XXX.XXX.46.100

scylla napsal(a):
Zkoušky ale vůbec nevypovídají nic o provozní ovladatelnosti psa, jak sama píšete, takže 3 zkoušky jsou vám z tohoto hlediska k ničemu. Váš přístup a chápání psů "kamarádů" je velice zvláštní, takže si myslím, že váš přítel má pravdu.

Mě přijde zase zvláštních spousta tvých příspěvků. Ale budiž. Jak jsem psala, to co má umět na zkouškách trénujeme všude, aby to bylo uplatitelne vsude. Dokud to neumí v jiném prostředí, nemam proč lézt na zkoušky. Takže pro mě zkouška vypovídá hodně o provozní ovladatelnosti.

Elikk

8.6.2017 13:14
Elikk

XXX.XXX.26.165

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Elikk jjj to je mi jasné že tři mladí psy, jsou právě k "neutáhnutí".

A do kdy je vlastne pes "mlady"?

jen ze ta moje starsi vyžaduje ještě porad vic pozornosti a zabavy nez mlada
jsou od sebe 4 roky a je to tak akorát.

.

Elikk

8.6.2017 13:28
Elikk

XXX.XXX.26.165

Tedysek napsal(a):
Mě přijde zase zvláštních spousta tvých příspěvků. Ale budiž. Jak jsem psala, to co má umět na zkouškách trénujeme všude, aby to bylo uplatitelne vsude. Dokud to neumí v jiném prostředí, nemam proč lézt na zkoušky. Takže pro mě zkouška vypovídá hodně o provozní ovladatelnosti.

Tohle plati jen pro zakladni zkoušky.

Jinak pouzivam dve sady povelu smajlík jedny pro provozni poslusnost a jiné na cvicaku.
Ty požadavky jsou rozdilne.
Na cvicaku třeba muzeme o poslusnosti diskutovat, ale v provozu ne.

8.6.2017 13:34
Tedysek

XXX.XXX.46.100

Elikk napsal(a):
Tohle plati jen pro zakladni zkoušky.

Jinak pouzivam dve sady povelu smajlík jedny pro provozni poslusnost a jiné na cvicaku.
Ty požadavky jsou rozdilne.
Na cvicaku třeba muzeme o poslusnosti diskutovat, ale v provozu ne.

Já nevím, sedni je všude stejné, odložení taky, ano chůze u nohy jsou odlišné, ale pokud procházím kolEm něčeho co osa neúměrně zajímá, nebojím se dát cvicakovskou chůzi, aby se soustředil na mě. Přivolání taky cvicakovske. Já v tom takový rozdíl nevidím. Jo máme i pohodlnější povely, ale to už je spíš diskuze se psem. Ale to nikdy na cvičáku nepoužívám.

Elikk

8.6.2017 13:55
Elikk

XXX.XXX.26.165

No ne - není to stejne.
když zustanes dele u cviceni, třeba pochopíš rozdily.
Není sedni jako sedni...
napr. me na cvicaku není jedno jestli si seda tak, ze fixne predni a prisune zadek nebo naopak.
zato v provozu je mi to sumak atd.

8.6.2017 14:04
Tedysek

XXX.XXX.46.100

Elikk napsal(a):
No ne - není to stejne.
Není sedni jako sedni...
napr. me na cvicaku není jedno jestli si seda tak, ze fixne predni a prisune zadek nebo naopak.

Jasně, já třeba v buse/vlaku chci posadit psa na konkretni místo, tak si ho dám k noze - stejně jako na cvicaku - a pak místo lehni dam "haji" a to je už to volnější lehni. Ja ve cvikakovsky poslušnosti vidím dost využití pro mě i v realu. Ne každý to tak má, to chápu.

Míra H.

8.6.2017 14:10
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Elikk napsal(a):

.

Moje předposlední fena byla mladá asi 9 let...

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 14:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Elikk napsal(a):

.

Tak mladý pes je dokud se chová mladě starý až se chová staře... u té nejstarší to důchodcovské chování pozoruji cca půl roku, takže od 9,5 roku se začala chovat staře, jinak kdyby byli psi mladší tak dalšího mladého (třetího) rozhodně nepořizuji. Ikdyž je fakt, že s tou mladou již nikdo nechce dělat ty psí lumpárny, že ty stařešiny už tak polehávaj, občas se nechaj požužlat vyprovokovat ke dvoum kolečkům na zahradě a pak si jdou zase lehnout do stínku a mladá se evidentně nudí a pak musíme nastoupit my a zaměstnat ten její mladý temperament. A to musíme zase domů zavřít ty starší protože chcou do toho okamžitě kafrat a to se pak nedá, když se mi na lano pověsí 3x 30 kg to si pak připadám jak hadrová panenka

Neregistrovaný uživatel

8.6.2017 14:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Omlouvám se zadavateli, že se úplně odbočilo. Co se týká zkoušek na cvičáku, pokud to člověka a psa baví, není důvod proč neskládat zkoušky, přece to je pak ten vrchol všeho mít složenou zkoušku, spíš by mi přišlo neúplné cvičit a zkoušky nesložit, to je jakoby pekař celý život hnětal těsto a nikdy neupekl chleba

Míra H.

8.6.2017 14:17
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Elikk napsal(a):
No ne - není to stejne.
Není sedni jako sedni...

Na to jsou 2 sady povelů, např. "k noze" a "u nohy", "ke mně" a "Alíku sem"
A co se dá dělat "cvičákově" není třeba přece řešit.

8.6.2017 16:51

Cvičáková i civilní poslušnost znamenají tentýž princip - komunikaci s psovodem a pes se chová jak psovod káže. Ten zbytek jsou jen nepodstatné detailíčky...

Míra H.

8.6.2017 16:55
Míra H.

XXX.XXX.79.4

Cvičáková i civilní poslušnost znamenají tentýž princip - komunikaci s psovodem a pes se chová jak psovod káže. Ten zbytek jsou jen nepodstatné detailíčky...

Princip samozřejmě, ale jiný povel - jiný cvik.

elikk

8.6.2017 17:46
elikk

XXX.XXX.5.250

Míra H. napsal(a):
Na to jsou 2 sady povelů, např. "k noze" a "u nohy", "ke mně" a "Alíku sem"
A co se dá dělat "cvičákově" není třeba přece řešit.

A pisu snad neco jineho ?

Míra H.

8.6.2017 19:48
Míra H.

XXX.XXX.79.4

elikk napsal(a):
A pisu snad neco jineho ?

Ano. Já tam třeba o povelech nic nevidím...

elikk

8.6.2017 20:52
elikk

XXX.XXX.5.250

Míra H. napsal(a):
Ano. Já tam třeba o povelech nic nevidím...

Tak zkus lepe cist - treba muj prispevek - psala jsem o povelech dnes ve 13.28 ☺.

Míra H.

8.6.2017 21:08
Míra H.

XXX.XXX.79.4

elikk napsal(a):
Tak zkus lepe cist - treba muj prispevek - psala jsem o povelech dnes ve 13.28 ☺.

Tušíte vůbec proč se nad příspěvkem zobrazuje ten text v šedém ramecku?

8.6.2017 21:16
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Míra H. napsal(a):
Tušíte vůbec proč se nad příspěvkem zobrazuje ten text v šedém ramecku?

To sa clovek moze v debate pekne zacyklit, ked budet ignorovat kontext a pokladat poslednu vetu za uplnu informaciu

Míra H.

8.6.2017 22:09
Míra H.

XXX.XXX.79.4

L(phi) napsal(a):
To sa clovek moze v debate pekne zacyklit, ked budet ignorovat kontext a pokladat poslednu vetu za uplnu informaciu

To je daň diskusí, které nemají stromovou strukturu.

elikk

9.6.2017 08:38
elikk

XXX.XXX.5.250

Ano a ne. nezminovala bych rozdily, kdych nebyla v tematu o zkouskach.
jestli nekdo postupuju tak, jak pise Tedysek - zavira si cestu ve cviceni.
zbytecne.
ta provozni poslusnost se s cvicenim neslucuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík