Dobrý den jdu si k Vam pro radu Máme doma 4levého staforda není konfliktní ani k lidem a malý si do včerejška tak nějak nevšiml.Už asi 3 týdny dávám malý příkrmy a bylo všechno v pořádku ale včera jsem malou krmila pes z ničeho nic přiběhl a najezil se a koukal tak divne na malou tak jsem ho poslala pryc a zachvilku znova takhle pribehl.A dneska jsem ji mela na gauci. a udelal to same.jakmile jime my nebo ona tak ji porad sleduje co stim?bojim se aby na ni nezautocil.Dekuji za brzke napsáni jsem z toho nestastna.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud se vám něco nezdá, radím začít zavírat psa, když krmíte nebo jíte, a zároveň zavolat někomu, kdo psům rozumí a poradí vám, co máte dělat. Za mě Eva Štemberová nebo Desenský. Po internetu se radí blbě. Třeba jen chce taky něco dobrýho k jídlu, třeba ne.
Já bych k tomu ještě dodala, že bych na to nereagovala, klidně od stolu odešla, psa zavolala k misce a s nějakým, hodný, áno, taky dostaneš dobrotku" dala pár lžiček psu do misky. Možná by mu to nechutnalo a pochopil, že není o co stát a nebo příště s:, jdeme papat, dáme dobrotky i Alíčkovi", dala první trošku psu do misky a pak šla krmit malou. Poslední, co k tomu dodám, že sama nechápu, že nedůvěřujete svému psu a proč jste si teda tohle plemeno pořídila? Říká se, že na lidi jsou zlatí. Já tahle plemena nemusím a sama bych si ho nikdy nepořídila, ale mám pár známých fenek, které mám ráda(a snesou i mého psa).

Ale tak já to zas chápu, člověk má strach o dítě, pes byl doposud v pohodě a najednou dělá něco, čemu majitelka nerozumí. Když to podchytí včas, bude to dobrý. Mnohem horší by bylo, kdyby se to neřešilo a vzájemná nedůvěra by narůstala.
Plus ještě, snažte se nebýt ve stresu, bude to akorát horší. Ale chápu, že to není tak uplně lehké. A taky se divím, že nevíte, co tím chce pes říct: mysíte, že to myslí fakt vážně? není to takové to pobrukávání "tak už mi dej taky" nebo "věnuj se mi". Nebo je to opravdu agresivní, přesně vím, jak bych reagovala na svého psa, protože ho znám.
Liškapodšitá

XXX.XXX.163.46
lesnížínka
napsal(a):
Já bych k tomu ještě dodala, že bych na to nereagovala, klidně od stolu odešla, psa zavolala k misce a s nějakým, hodný, áno, taky dostaneš dobrotku" dala pár lžiček psu do misky. Možná by mu to nechutnalo a pochopil, že není o co stát a nebo příště s:, jdeme papat, dáme dobrotky i Alíčkovi", dala první trošku psu do misky a pak šla krmit malou. Poslední, co k tomu dodám, že sama nechápu, že nedůvěřujete svému psu a proč jste si teda tohle plemeno pořídila? Říká se, že na lidi jsou zlatí. Já tahle plemena nemusím a sama bych si ho nikdy nepořídila, ale mám pár známých fenek, které mám ráda(a snesou i mého psa).
Pes je až ten poslední v hierarchii. V žádným případě bych ho nekrmil dřív, než děcko.
Ne on nevrci nic.jen kdz krmím malou tak je na miste a jakmile zacne kopat nohama tak vyleti z pelechu a leti rovnou k ni a je najezeny..ale ja o zastawim v cas ze k maly ani nedojde a vykazu ho zpataky na misto, ale vidím na nem jak je ve strehu cele krmeni.ach jo jsem z toho fakt rozhozena.nevim zda mu dat kosik a pri krmeni ho pustít k nam normalne ze je vsechno v poradku.
misgwa
napsal(a):
Ne on nevrci nic.jen kdz krmím malou tak je na miste a jakmile zacne kopat nohama tak vyleti z pelechu a leti rovnou k ni a je najezeny..ale ja o zastawim v cas ze k maly ani nedojde a vykazu ho zpataky na misto, ale vidím na nem jak je ve strehu cele krmeni.ach jo jsem z toho fakt rozhozena.nevim zda mu dat kosik a pri krmeni ho pustít k nam normalne ze je vsechno v poradku.
A seznamovali jste psa s malou? Jakože, když přišla, oni jsou ty mimina takový divný pro ty psy, a teď ještě začne kopat, no co si o tom má ten pes myslet, já bych mu dala košík, a až takhle vylétne, tak bych řekla, no podívej co "jméno dítětě" dělá, pojď se podívat, jak hamá, bla bla.. a dala bych mu líznout dobrotu, co jí dítě, no a prostě bych z toho udělala srandu, hru. Můj pes se ježí téměř při všem už od malinka, když si chce hrát, když se bojí, když je ve střehu, když vidí psa, nemusí to být hend projev něčeho špatného, ale to poznáte na psovi celkově, podle mě je jen trochu zmatený z toho tvorečka, a místo odkazování na místo bych právě zapojovala, co nejvíce, aby vzal dítě za své a jako součást nového režimu, čím víc se pes nepouští k dětem, tak tím je to větší průser až začnou lézt a běhat. Pro bezpečnost raději s košíkem, a hlavně nestresovat.
Kdyby mne sel sem dat obrázek tak ho sem dam ale nejde mi to nevím proc.jo od prvopočátku jsme nechaly olizovat a dokonce i vedle sebe je nechávám ležet s dozorem a je v pohodě je to možny ze to je tim ze se vic hýbe a pes to nechápe, ale jinak na ni reaguje dobře.jen jsi myslím že chce jídlo dřív než má ona nebo ze se boji ze mu něco sni nebo ja nevím jinak je milionový.bojim se aby ten náhubek nebral jako trest.tak počká s jídlem az bude doma manžel abych nebyla tolik ve stresu ze se něco stane.Děkuji moc za uklidnění člověka to fakt rozhodí.
Liškapodšitá

XXX.XXX.163.46
scylla
napsal(a):
Odkud jste to vyčetla?
Tak jsme to vždycky dělali a tak je to dle mého správně. Pes nikdy nejedl před námi, vždycky viděl, jak se nacpeme a až pak dostal do misky.
Liškapodšitá
napsal(a):
Tak jsme to vždycky dělali a tak je to dle mého správně. Pes nikdy nejedl před námi, vždycky viděl, jak se nacpeme a až pak dostal do misky.
To je blbost, pes jí vždy dřív než já, kočka výhradně dřív než já i pes, protože by nám jinak vše sežrala, spí mi na hlavě, sedí výš jak já a Opravdu žádný problém není.

misgwa
napsal(a):
Kdyby mne sel sem dat obrázek tak ho sem dam ale nejde mi to nevím proc.jo od prvopočátku jsme nechaly olizovat a dokonce i vedle sebe je nechávám ležet s dozorem a je v pohodě je to možny ze to je tim ze se vic hýbe a pes to nechápe, ale jinak na ni reaguje dobře.jen jsi myslím že chce jídlo dřív než má ona nebo ze se boji ze mu něco sni nebo ja nevím jinak je milionový.bojim se aby ten náhubek nebral jako trest.tak počká s jídlem az bude doma manžel abych nebyla tolik ve stresu ze se něco stane.Děkuji moc za uklidnění člověka to fakt rozhodí.
Když nebudete brát náhubek jako trest vy, pak k tomu nebude mít důvod i on. Že udělá výraz týranýho pejska, si nevšímejte, můj pes tyhle výrazy dělá na kdeco.
Když vám při krmení malé "omylem" upadne nějaká ta mlska pro psa, asi chybu neuděláte. Nevím, jak moc komplikovaný by bylo zavřít ho prostě jinam, to by mi přišlo asi ještě klidnější řešení. A nechat si poradit aspoň po telefonu od někoho zkušenýho.
misgwa
napsal(a):
Asi jste na to příšla, ono v tom nebude to krmení, ale ty nevyzpytatelné miminkovské pohyby, kterým on nerozumí, neví, co to znamená, jestli je to tak v pořádku. Asi bych ho v přítomnosti mimina hodně mazlila a mluvila na něj, všechno na pohodu.
scylla
napsal(a):
Asi jste na to příšla, ono v tom nebude to krmení, ale ty nevyzpytatelné miminkovské pohyby, kterým on nerozumí, neví, co to znamená, jestli je to tak v pořádku. Asi bych ho v přítomnosti mimina hodně mazlila a mluvila na něj, všechno na pohodu.
To jediny me napadlo.jinak ten pes nema s nicim problem je to flegmatik a do zradla mu muze sahnout dokoly vzdycky ustotpí od misky.ale jsem z toho fakt rozhozena.

Taky si myslím, že jde o ty pohyby, kopání, mrskání. Nerozumí tomu, proč to dítě kope, ohrožuje vás ? nebo naopak vy jeho a ono se kopáním brání?
Dala bych mu na jeho místo ( i v téže místnosti) třeba buvolí kost, nebo nějaký hlavolam, aby se zabavil. Se slovním uklidněním ( nic se neděje, to děti dělají...- nejde ani o ta slova, ale o tón )
Minulý pes měl zafixovaný povel "děti", byl takový všezahrnující a znamenal "buď v klídku" i když děti ječí, běhají, skáčou, dělají blbinky...Když se něco dělo a on měl chuť jít to rovnat, povel "děti" ho vždycky zarazil.
Ještě bych dodala, pokud není na koš nějak zvyklý a stresuje ho, nebo je prostě z něj nesvůj, tak bych mu ho nedávala, Opravdu by to mohl brát jako trest a bylo by to dost kontraproduktivní. Psa bych ujišťovala, že se nic neděje, vždyť je to jen Mimi, většinou takový ty klidný řeči: to neřeš, atd.. a padání jídla z dítěte by mohlo pomoct.
Když se šlo krmit dítě šel pes/psi vždy se mnou. Nikam jsem ho/je (pro něj by to bylo bez důvodu "za trest") neposílala. Psi se na krmení dítěte "těšili". Co dítěti upadlo bylo jejich, dítě začalo jíst samo a krmilo psy, dítě dojedlo a co zbylo dostali psi. U toho čekání jim nepřišlo dítě jako něco divného, ale jako "zdroj" krmení.
Košík bych psu nedávala, ale dala bych prcka třeba do lehátka/ autosedačky a sedla si s ním na zem. Pokud pes přijde k Vám a nebude "divně" reagovat na dítě hladila bych ho a "mazlila" (předpokládám že je na to zvyklí ). Pokud zareaguje na dítě tak že se Vám to "nebude líbit", napomenula bych ho, a přestala bych s hlazením. Pokud by to bylo "moc", vykázala bych ho na jeho místo a až se uklidní, zavolala bych ho zase zpátky a pokračovala v mazlení. Případně pokud umí nějaké povely, bych nechala prcka v lehátku, a se psem "procvičila" poslušnost a odměňovala ho nějakou lákavou dobrotou. Aby pro něj byla přítomnost dítěte i chvilka jeho a Vás, a ne jen vykázání kvůli dítěti pryč a nevšímavost od Vás.
notregistered

XXX.XXX.211.117
rapotacka11
napsal(a):
Myslíte, že je ten pes de bil ?
Ne, je to de bull

misgwa
napsal(a):
Tak jsem zkoušela dat ji v lehátku flašku s pitím a na to nereagoval vůbec ale holka byla v klidu.snad to bude tim na ten košík není zvykli vůbec.mel ho asi 3 ×na sobe.tak doufám že to bude tim ze se mala mrska a on nevi co se deje.
Jen dodám : Na ten košík byste ho měla zvykat bez ohledu na jeho reakce doma. Ne doma při dítěti, ale na vycházkách. Až budete procházkovat s dítětem, nebudete mu moci věnovat tolik pozornosti...viz diskuze "zabil jiného psa".

vetřelec
napsal(a):
Misgwa:
Povahový rozvoj přichází naprosto normálně s prvními podněty v jakémkoli zralém věku.
Nejde o standard, ale Váš pes je bohužel nevhodný k dětem...
Místní pejskaři Vám špatně radí a behaviorální terapeuté, či výcvikáři, jen málo pomohou
To je nějaký druh jasnovidectví, takhle od PC na základě několika vět? :D.
napsal(a):
Jen dodám : Na ten košík byste ho měla zvykat bez ohledu na jeho reakce doma. Ne doma při dítěti, ale na vycházkách. Až budete procházkovat s dítětem, nebudete mu moci věnovat tolik pozornosti...viz diskuze "zabil jiného psa".
Ale Já nemám agresivního psa vůdčí ostatním psum.a hlavně to tady vůbec neresim.!a hlavne mam psa na voditku.twl proc delate z bull plemena zabijaky!
notregistered

XXX.XXX.211.117
napsal(a):
To je nějaký druh jasnovidectví, takhle od PC na základě několika vět? :D.
Ano. A kdo tu nemá křišťálový lcd
Tak mě napadá, že majitel psa nemusí vidět co se děje doopravdy.
notregistered

XXX.XXX.211.117
vetřelec
napsal(a):
Misgwa:
Povahový rozvoj přichází naprosto normálně s prvními podněty v jakémkoli zralém věku.
Místní pejskaři Vám špatně radí a behaviorální terapeuté, či výcvikáři, jen málo pomohou
Poraďte, prosím, prosím.
vetřelec
napsal(a):
Jen mám představu o tom jak se chová pes vhodný k dětem a s tímhle popisem se neshoduje...
Chápete to?
Pes může být jen z nové situace nervozní, to, co leželo někde v kočárku, postýlce, je najednou blízko a mrská se to Není to můj případ, zrovna já mám psa přímo k dětem šlechtěného a děti miluje, ale je plno psů, kteří děti nemusí, nebo prostě ignorují...napříč rasama.

vetřelec
napsal(a):
Jen mám představu o tom jak se chová pes vhodný k dětem a s tímhle popisem se neshoduje...
Chápete to?
Ne, nechápu, jak dokážete říct na dálku, co pes přesně dělá, a že to právě zrovinka znamená, že není vhodný k dětem :).

Misgwa, vyjdi z toho, že pes je z dítěte nejistý. Tak mu musíš pomoct a to aktivně a to tím, že mu budeš říkat, jak se má chovat, aby to bylo dobře a že dítě = naše zlato = dobro.
Něco už tu padlo, tak jenom např.:
- krmení dítěte - psa si dáš na "místo" (to zvol tak, ať má otevřený ústup, na dítě jasně vidí ale ty jsi jakoby k němu blíž) a třeba ho v rámci krmení krm taky (jednou dítě jednou pes...ne doslova, i když...), po krmení mu třeba dej vylízat misku...prostě krmíte spolu a pro psa je to fajn.
Dítě na gauči - no tak si třeba u toho gauče dejte veselou poslušnostní pětiminutovku, třeba psu dítě ukazuj a mluv (vlastně ho nauč povel dítě = klid psa = odměna), klidně mu ukazuj ručičky, nožičky, mějte spolu radost z pohybů dítěte - a psa odměňuj odměňuj a odměňuj...
...třeba a například
Prostě psa nenech něco řešit samého, ale chování mu určuj sama a to dřív, než začne být nervózní. Hodně ho zaměstnej.
Chápete prosím četní včetně koňadry, že přesně tady je klíčová rada "uč ho, říkej mu jak se MÁ chovat" a opravdu striktně konkrétní návod fakt nelze dát...nebo to někdo nechápe ?
A jako vždy, když jde o takový problém, doporučím používání klikru (ono je to obdoba toho, když jsem řešila své dva psy - a normálně jsem agresorovi toho druhého psa "naklikávala", velice funkční...ono i s tím jídlem - hezky oba přede mne a dostávali nastřídačku...).
notregistered

XXX.XXX.211.117
Sázím 5kč, že posadit je před sebe, se seběvědomím zadavatelky, pes po dítku chňapne
ať se na to podívá někdo nezaujatý, cizí, ten uvidí víc.
napsal(a):
Misgwa, vyjdi z toho, že pes je z dítěte nejistý. Tak mu musíš pomoct a to aktivně a to tím, že mu budeš říkat, jak se má chovat, aby to bylo dobře a že dítě = naše zlato = dobro.
Něco už tu padlo, tak jenom např.:
- krmení dítěte - psa si dáš na "místo" (to zvol tak, ať má otevřený ústup, na dítě jasně vidí ale ty jsi jakoby k němu blíž) a třeba ho v rámci krmení krm taky (jednou dítě jednou pes...ne doslova, i když...), po krmení mu třeba dej vylízat misku...prostě krmíte spolu a pro psa je to fajn.
Dítě na gauči - no tak si třeba u toho gauče dejte veselou poslušnostní pětiminutovku, třeba psu dítě ukazuj a mluv (vlastně ho nauč povel dítě = klid psa = odměna), klidně mu ukazuj ručičky, nožičky, mějte spolu radost z pohybů dítěte - a psa odměňuj odměňuj a odměňuj...
...třeba a například
Prostě psa nenech něco řešit samého, ale chování mu určuj sama a to dřív, než začne být nervózní. Hodně ho zaměstnej.
Chápete prosím četní včetně koňadry, že přesně tady je klíčová rada "uč ho, říkej mu jak se MÁ chovat" a opravdu striktně konkrétní návod fakt nelze dát...nebo to někdo nechápe ?
A jako vždy, když jde o takový problém, doporučím používání klikru (ono je to obdoba toho, když jsem řešila své dva psy - a normálně jsem agresorovi toho druhého psa "naklikávala", velice funkční...ono i s tím jídlem - hezky oba přede mne a dostávali nastřídačku...).
Tady je to ale o instiktu, který mu něco velí - určitě si bez popisu domyslíte, o čem píšu - a klikr tomu nijak nepomůže, tady pomůže jen zjištění, že to není tak, jak se to psovi jeví. Poslušnost a klikr s tím nemají nic společného.

Klikr i poslušnost (a všimni si, že tam nedávám nutně rovnítko) psu pomůžou jasně sdělit, co má dělat (protože by patrně nebylo nejlepší to "co dělat" nechat na něj) a zároveň, že to, co dělá, je pro něj dobře.
"že posadit je před sebe, se seběvědomím zadavatelky, pes po dítku chňapne"
ježíš, tak to by ji snad, zadavatelku - posadit je před sebe plec vedle nějaké té kukaně, snad nenapadlo?! To byl příklad kladné a klidné interakce...
Jinak k tomu instinktu - jedním z problémů pastevce bylo pravé pastevecké noční hlídání (samozřejmě, při jeho NS, vyšroubované do výšin), kdy zjevně neútočil na toho konkrétního psa XY, ale prostě na predátora v jeho území - tož jak jsme řešili a elegantně vyřešili - pomocí klikru , který tady plnil (a nejen tady) funkci přepínátka špatně x dobře...
"tady pomůže jen zjištění, že to není tak, jak se to psovi jeví."
a to je přesně o tom.
vetřelec
napsal(a):
Misgwa:
Můžete to napsat tak, aby tomu rozuměli i běžní lidé, jako jsem já? Tedy tu první větu.
napsal(a):
Klikr i poslušnost (a všimni si, že tam nedávám nutně rovnítko) psu pomůžou jasně sdělit, co má dělat (protože by patrně nebylo nejlepší to "co dělat" nechat na něj) a zároveň, že to, co dělá, je pro něj dobře.
"že posadit je před sebe, se seběvědomím zadavatelky, pes po dítku chňapne"
ježíš, tak to by ji snad, zadavatelku - posadit je před sebe plec vedle nějaké té kukaně, snad nenapadlo?! To byl příklad kladné a klidné interakce...
Jinak k tomu instinktu - jedním z problémů pastevce bylo pravé pastevecké noční hlídání (samozřejmě, při jeho NS, vyšroubované do výšin), kdy zjevně neútočil na toho konkrétního psa XY, ale prostě na predátora v jeho území - tož jak jsme řešili a elegantně vyřešili - pomocí klikru , který tady plnil (a nejen tady) funkci přepínátka špatně x dobře...
"tady pomůže jen zjištění, že to není tak, jak se to psovi jeví."
a to je přesně o tom.
Nechci psát přesně, co tomu psovi instikt říká, zamyslete se nad miminkem, který z hlediska psa má nekontrolované pohyby a dejte s to do souvislostí. Tady poslušnost a klikr jsou fakt na nic, tady je nutné, aby pes pochopil, o co se jedná.

Ale scyllo však ano, vždyť to výše píšu...a.práce s klikrem je dobrá berle, urychlovač, usnadnění pro psa
migwe, jinak odkud jsi? Určitě by nebylo špatné se s tím na někoho obrátit.
napsal(a):
Ale scyllo však ano, vždyť to výše píšu...a.práce s klikrem je dobrá berle, urychlovač, usnadnění pro psa
migwe, jinak odkud jsi? Určitě by nebylo špatné se s tím na někoho obrátit.
Ano, práce s klikrem je berle, ne všespásná věc a pes je více než trénovaný subjekt nebo trénovaný živočich, protože je podle mého názoru třeba o něm něco vědět, přestože to váš oblíbený autor popírá.
notregistered

XXX.XXX.211.117
sisi58
napsal(a):
Můžete to napsat tak, aby tomu rozuměli i běžní lidé, jako jsem já? Tedy tu první větu.
Pes poprvé viděl dítě. Dítě, které kope nožičkami. Poprvé nemá pozornost jen pes.
Teprve teď se ukazuje co v psovi je, tedy spíše to, co jej lidé nenaučili, nerozvinuli, ...
To malé mladé jí stejné jídlo jako paní, jako onen pes.
Sedí moc vysoko, možná mu i paní ubližuje, v očích psa, a on ho chce pohlídat, umýt,.. jenže oni psa odstrčí..
kdo ví, co se ten pes teď myslí.

Jen taková všeobecná poznámka :
Kdyby byl pes naučený, že on žere výhradně ze své misky a na svém místě, nehlídal by každé hýbnutí pusou někoho jiného, nehlídal by každé sousto, jestli by náhodou nemohlo patřit radši jemu...
sisi58
napsal(a):
Myslím pudové charakteristiky.
Ne úplně v souvislosti s výše uvedenou situací platí:
Zůstane-li pes do čtyř let pracovně studený, je jisté akorát to, že není mentálně ranný.
Těžce pracující zvířata se nechávají nejprve dospět, až teprve potom se zavádějí do výkonu.
Jednání takových zvířat se potom mění často i překotně.
Rozvoj některých povahových charakteristik je jednodušší a účelné podmiňovat samozřejmě již ve štěněcím věku.
Pokud to nebylo provedeno, mohou se geneticky podmíněné vyšší úrovně těchto vlastností začít projevovat později, samovolně, nebo s přicházejícími spouštěči.
Tím jsou často způsobeny nečekané změny v chování starších psů vybraných složitějších plemen.
Stafordi jsou pracovně inaktivní relativně krátkou dobu. To stačilo k tomu, aby jejich pracovní úroveň nedokonale zdegenerovala. Reliktně se u nich stále ještě roztroušeně objevují některé nepodporované původní, nebo disfunkční vlohy. Za přičinění bezpočtu pedlerů, se (ve smyslu loajality k člověku) snížila spolehlivost velké části populace. Podle mého názoru jde v tomto případě o nebezpečně vzrušený projev nekvalitního zvířete. Čím přesně je tento nežádoucí projev např. fyziologicky podmíněn, z mého pohledu v tomto případě není důležité. Dobré zvíře na miminko ve většině případů zaútočí přátelským sápáním a rotacemi. Je to přirozené chování, těžko ovlivnitelné neúmyslnými chybami majitele.
Tak kvůli jídlu to není.jde o to jak sebou hází v ty sedačce tak to dela kravál a on neví co se děje.na děti byl zvykli ale na větší respektive ty co chodily.myslím jsi ze jsi do týdne zvykne tak jako jsi zvyknu když jsem přišla z porodnice a Dítě začalo brečet taky nevěděl co se děje a zvládly jsme to v pohodě dalo mu to chvilku.a pejskoj se věnují porad stále je byl u všeho a je u všeho co dělám z dítětem jako koupání přebalování, kojení, hrani, chození ven na procházky jak s kočárem tak v šátku.takže je to nova situace pro psa nám to přijde normální takže ho ujistím v0to ze se nic neděje.psala jsem panu Desenskymu a dal mi na sebe kontakt tak když do týdne nevidím u psa žádnou změnu tak výhledam odbornou pomoc.agresivní není vůbec.když je holka na zemi nebo na gauči nebo u mne něco u někoho jiného tak je úplně v pohodě neřesi to olizne ji nožičku nebo ručičku a jde si po svým.
scylla
napsal(a):
Ano, práce s klikrem je berle, ne všespásná věc a pes je více než trénovaný subjekt nebo trénovaný živočich, protože je podle mého názoru třeba o něm něco vědět, přestože to váš oblíbený autor popírá.
Scyllo, během letošního jara jsem shodou okolností absolvovala dva semináře vámi zmiňovaného "oblíbeného autora".
Vzpomněla jsem si na vás, poněvadž to, co vy opakovaně tvrdíte, že popírá, on naopak velmi zdůrazňuje. Takže s klidným svědomím si dovoluju tvrdit, že to, co píšete, není pravda.
Dr. Šusta klade velký důraz na skutečnost, že pes má mezi trénovanými zvířaty výjimečné postavení právě svou úzkou vazbou na svého člověka. Že k němu nelze přistupovat jako třeba k lachtanovi, který tráví se svým cvičitelem hodinu denně, že pes potřebuje od svého člověka víc než pamlsky různých hodnot. Že při soužití se psem prakticky nelze vystačit jen s pozitivkou...
Šíříte desinformace o člověku, o jehož práci téměř nic nevíte.

misgwa
napsal(a):
Dobrý den jdu si k Vam pro radu Máme doma 4levého staforda není konfliktní ani k lidem a malý si do včerejška tak nějak nevšiml.Už asi 3 týdny dávám malý příkrmy a bylo všechno v pořádku ale včera jsem malou krmila pes z ničeho nic přiběhl a najezil se a koukal tak divne na malou tak jsem ho poslala pryc a zachvilku znova takhle pribehl.A dneska jsem ji mela na gauci. a udelal to same.jakmile jime my nebo ona tak ji porad sleduje co stim?bojim se aby na ni nezautocil.Dekuji za brzke napsáni jsem z toho nestastna.
My co děláme "všechno" špatně...tzn. že jíme v psí společnosti, krmíme od stolu, krmíme od linky při vaření...takový problémy nemáme, naopak všichni moji psi kvitovali krmení mimina...dítěte s radostí, protože věděli, že minimálně vylížou kelímek od pribiňáku...občas upadne piškotek...povídáme si při tom a i děti mi v přítomnosti psa pěkně papkali, prostě pes se u nás zúčastňuje všeho i výchovy dítěte...včetně krmení a nikdy žádný problém
vetřelec
napsal(a):
Myslím pudové charakteristiky.
Ne úplně v souvislosti s výše uvedenou situací platí:
Zůstane-li pes do čtyř let pracovně studený, je jisté akorát to, že není mentálně ranný.
Těžce pracující zvířata se nechávají nejprve dospět, až teprve potom se zavádějí do výkonu.
Jednání takových zvířat se potom mění často i překotně.
Rozvoj některých povahových charakteristik je jednodušší a účelné podmiňovat samozřejmě již ve štěněcím věku.
Pokud to nebylo provedeno, mohou se geneticky podmíněné vyšší úrovně těchto vlastností začít projevovat později, samovolně, nebo s přicházejícími spouštěči.
Tím jsou často způsobeny nečekané změny v chování starších psů vybraných složitějších plemen.
Stafordi jsou pracovně inaktivní relativně krátkou dobu. To stačilo k tomu, aby jejich pracovní úroveň nedokonale zdegenerovala. Reliktně se u nich stále ještě roztroušeně objevují některé nepodporované původní, nebo disfunkční vlohy. Za přičinění bezpočtu pedlerů, se (ve smyslu loajality k člověku) snížila spolehlivost velké části populace. Podle mého názoru jde v tomto případě o nebezpečně vzrušený projev nekvalitního zvířete. Čím přesně je tento nežádoucí projev např. fyziologicky podmíněn, z mého pohledu v tomto případě není důležité. Dobré zvíře na miminko ve většině případů zaútočí přátelským sápáním a rotacemi. Je to přirozené chování, těžko ovlivnitelné neúmyslnými chybami majitele.
Tak místo jedné věty plné málo běžných slov, čtyři odstavce takovýchto slov.
Beru to tak, že normální dospělý pes nezaútočí za žádných okolností na mládě. A už vůbec ne pes tzv.bojového plemene. Tito psi byli šlechtěni na boj s jiným živým zvířetem, ale velmi selektováni, co se týká vztahu a chování k lidem.
Tzm. že zmíněný pes je buď ze špatného chovu nebo vadný nebo paní špatně čte jeho chování.
Obávám se, že tu je, bez zkouknutí psa, každá rada drahá.

Já nechápu, kde lidé berou, že dospělý pes nezaútočí na mládě. Vždyť se stačí kouknout na pár dokumentů nebo videí na internetu o libovolných divokých zvířatech (šelmách i býložravcích!). Vždyť dospělí samci (i samice) likvidují mláďata cizích a to jak čerstvě narozené tak i starší! V zvířecí říši to nefunguje tak, že mláďata jsou nedotknutelná. Nebo nemám pravdu?
notregistered

XXX.XXX.211.240
Nejsou nedoknutelná.
Ale tihle psi byli, svého času, chůvami.
Https://www.facebook.com/uniladmag/videos/2431767460179632/
Jina rasa, ale krasa
Lexaurin
napsal(a):
Https://www.facebook.com/uniladmag/videos/2431767460179632/
Jina rasa, ale krasa
Krásné video. Sice máme psy venkovní. U dědy a babičky máme čuvače, když se syn narodil bylo mu pět měsíců, vyrůstali spolu.Nejdříve miloval dlouhé procházky s kočárem, další rok jsem malého koupala v bazénku na zahradě a měla trochu strach aby mu pes nezáviděl hračky. Najednou pes běhal po zahradě a nosil do bazénku ty psí. Dnes je syn pětiletý pes mu nosí aport, vodí ho na vodítku a když se pes rozdovádí honí se spolu po zahradě. U druhé babičky s dědou máme lajku už starší, taky prý agresivní pes nevhodný do rodiny, dodnes nechápu jak dokáže ležet na pískovišti těsně u malého, zatímco on tam buduje silnice. Pokaždé když ho vidí mu musí dát pusu. A doma máme dvě jezevčí babičky, jedna ho miluje až za hrob a on jí, ta druhá si někdy udržuje odstup, ale závidí té druhé to drbání a tak si taky přijde. A nakonec máme doma ročního puberťáka munsterlanda, se kterým tatínek cvičí a většina výcviku se bez malého neobejde. Sice neumí ještě pískat, ale na jeho jekot pes přiběhne odkudkoliv. Je to pes plný energie, syn mu dá povel sedni a v tu chvíli pes sedí jak panenka a syn ho mazlí a vybírá mu ospalky. Píšu to tu proto že i starší psi se dají s dětmi sžít. Ale nikdy bych našeho žádného psa se synem nenechala o samotě.
notregistered

XXX.XXX.211.240
Lexaurin
napsal(a):
Navic chuvami byli stafbulici.
Pojem sbt se objevil v roce 1935. Bull terriers i nanny dogs tu byli určitě dříve..
Tady je jeden anglický monarcha s stb (no to si teda představuji jinak), pes pochází z chovu zakladatele buldočích teriérů, Hamiltona.
http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=4990711
se píše v historii sbt trochu zmatek..
asi tak stejně bych věřila pojmu "nanny dog" u jakéhokoli psa (u lidí ještě méně)
...stejně jako každý pes nebyl na zápas, na lov,...
ale žádný z bull x terrierů NEMÁ za žádných okolností jít proti člověku
a jako číst faunu ještě 10 minut, přestanu svému psu věřit, fakt.
napsal(a):
Já nechápu, kde lidé berou, že dospělý pes nezaútočí na mládě. Vždyť se stačí kouknout na pár dokumentů nebo videí na internetu o libovolných divokých zvířatech (šelmách i býložravcích!). Vždyť dospělí samci (i samice) likvidují mláďata cizích a to jak čerstvě narozené tak i starší! V zvířecí říši to nefunguje tak, že mláďata jsou nedotknutelná. Nebo nemám pravdu?
Pes není divoké zvíře, je domestikovaný. Nedovedu si představit normálního chovatele, který by choval na psech, agresivních vůči lidem. A děti jsou mláďata od lidí.
notregistered
napsal(a):
Pojem sbt se objevil v roce 1935. Bull terriers i nanny dogs tu byli určitě dříve..
Tady je jeden anglický monarcha s stb (no to si teda představuji jinak), pes pochází z chovu zakladatele buldočích teriérů, Hamiltona.
http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=4990711
se píše v historii sbt trochu zmatek..
asi tak stejně bych věřila pojmu "nanny dog" u jakéhokoli psa (u lidí ještě méně)
...stejně jako každý pes nebyl na zápas, na lov,...
ale žádný z bull x terrierů NEMÁ za žádných okolností jít proti člověku
a jako číst faunu ještě 10 minut, přestanu svému psu věřit, fakt.
No má nemá, to si muzeme povidat my. Podivejte kolik je mezi lidmi psychopatů, vrahů...Bud hraje roli geneticka predispozice, rodinné zázemī v detství, psych. nemoc... Nedelam si iluze, ze by v tom byl u psu velky rozdil. Proste ve skupine zivych tvoru bude vzdy urcite procento magoru . Zatimco v prirode jsou soukmenovci vyselektovani, nebo se sami proste nemnozi, v chovu, ktery ridi clovek, muze byt leccos. Zalezi na motivech chovamnozitele... na spouste faktorech..., nic jednoducheho.
napsal(a):
Dospělý pes s neznámou minulostí a štěně neznámého původu cca půl hodiny od seznámení.
sisi58
napsal(a):
Pes není divoké zvíře, je domestikovaný. Nedovedu si představit normálního chovatele, který by choval na psech, agresivních vůči lidem. A děti jsou mláďata od lidí.
Bohužel nemáte pravdu. Znala jsem GR, chovného, který velmi často kryl a byl to jeden z nejagresivnějších psů, které jsem kdy viděla.

..."ale žádný z bull x terrierů NEMÁ za žádných okolností jít proti člověku"...
Jak se potom díváte na obrany s pitbully a AST ?

Orionka, ale myslím že víš, že obrany většinou = lov rukávu, nikoliv skutečná obrana.

napsal(a):
Orionka, ale myslím že víš, že obrany většinou = lov rukávu, nikoliv skutečná obrana.
To sice ano, ale ta zloba vůči rukávu na figurantovi tam je. Aspoň, tak to dřív bývalo na cvičákách, na kruhovce určitě, a nejsem si jistá, jestli to tak ještě někde není.
scylla
napsal(a):
Bohužel nemáte pravdu. Znala jsem GR, chovného, který velmi často kryl a byl to jeden z nejagresivnějších psů, které jsem kdy viděla.
Chyba člověka. Přece jsem to psala! Jen nezodpovědný majitel dá do chovu agresivního jedince. Ať už fenu nebo psa. A hromadě majitelů způsobí nepříjemnosti.
Jen mi řekněte, kdo schválil uchovnění takového psa? Nevím o plemeni, u kterého by byla agrese žádoucí.
Zdravím všechny co mi tu radili co a jak pejsek udělala ohromný pokrok a to takový ze jsi na co zvykl a nereaguje na to.zjistil ze se nic neděje a ze jevšechno v pořádku už třetí den jen přišel k malý a byl naprosto klidný.asi jsem to viděla jinak ale asi to je normální.Mít strach o dietě když vam pes zareaguje jinak než doposud.
misgwa
napsal(a):
Zdravím všechny co mi tu radili co a jak pejsek udělala ohromný pokrok a to takový ze jsi na co zvykl a nereaguje na to.zjistil ze se nic neděje a ze jevšechno v pořádku už třetí den jen přišel k malý a byl naprosto klidný.asi jsem to viděla jinak ale asi to je normální.Mít strach o dietě když vam pes zareaguje jinak než doposud.
Bezva, po očku nenápadně hlídejte a nenechávejte nikdy samotného. Za všechno pozitivní směrem k dítěti chvalte. Držím palce, ať vám to spolu všem klape.

Tady ten už zaútočil:
http://brno.idnes.cz/pes-pokousal-dite-i-matku-jizni-morava-zachranari-vrtulnik-p4c-/brno-zpravy.aspx?c=A170628_153217_brno-zpravy_krut
( nedávám do souvislosti s předchozí diskuzí, jen se mi nechce otvírat nové téma )
Jinak tam na mě vyskočilo průšvihů se psy v Brně víc...
Tam se tedy dějí věci !
napsal(a):
Tady ten už zaútočil:
http://brno.idnes.cz/pes-pokousal-dite-i-matku-jizni-morava-zachranari-vrtulnik-p4c-/brno-zpravy.aspx?c=A170628_153217_brno-zpravy_krut
( nedávám do souvislosti s předchozí diskuzí, jen se mi nechce otvírat nové téma )
Jinak tam na mě vyskočilo průšvihů se psy v Brně víc...
Tam se tedy dějí věci !
To je děs, bydlím v Brně, v naší části máme hodně psů, ale zatím jsem měla štěstí na samé pohodáře, ale nedávno mi paní ve výběhu vykládala jak šli po ulici s jorkšírem a zaútočil na ně bulík a jorkšíra zakousl (bulíka venčil nějaký známý, byl opilej).
No, ono by mne zajímalo, co z toho nakonec vyleze. Útočil zuřivý labrador? Holčička byla pokousaná na několika místech, matka ji bránila a ta byla kouslá jen lehce(to ji teda moc nebránila) Věk dítěte a co stálo za útokem? Byl to opravdu útok? Nesnáším, když někdo vyhodí děsivou zprávu a pak se z toho vyklube jen nějaká blbost viz ten děsně pokousaný pán, co vysoudil velké odškodné...

rapotacka11
napsal(a):
Holčička - 18 měs chtěla dát pejskovi pusinku.
Blbečkové...
Jo, navíc ten pes nebyl tak úplně jejich, ale babičky s dědou a ti nebyli doma...a psa měli jen krátkou dobu...
rapotacka11
napsal(a):
?
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/479099/malou-lilienku-2-pokousal-pes-divenka-se-narodila-bez-rukou.html.
Takže z toho vyplývá to, co já si už dávno myslím - neexistuje převychovaný pes! Pes, který už jednou na někoho zaútočil (a může mít pro to i rádoby "dobrý" důvod), nemůže být nikdy spolehlivý. Pořád to v něm je, a to, že funguje s někým (převychovatelem, který to se psy umí), neznamená, že bude fungovat i s někým jiným. Takového psa prostě UTRATIT než se stane další neštěstí. Považuji to za hodně nezodpovědné takové psy "posílat dál", často do rukou lidí, kteří u toho psa nemají žádnou autoritu.
koňadra
napsal(a):
Takže z toho vyplývá to, co já si už dávno myslím - neexistuje převychovaný pes! Pes, který už jednou na někoho zaútočil (a může mít pro to i rádoby "dobrý" důvod), nemůže být nikdy spolehlivý. Pořád to v něm je, a to, že funguje s někým (převychovatelem, který to se psy umí), neznamená, že bude fungovat i s někým jiným. Takového psa prostě UTRATIT než se stane další neštěstí. Považuji to za hodně nezodpovědné takové psy "posílat dál", často do rukou lidí, kteří u toho psa nemají žádnou autoritu.
A kde je v článku napsané, že už někoho pokousal? Šel údajně z ruky do ruky, ale důvod nebyl uvedený. Máte jiný zdroj?

sisi58
napsal(a):
A kde je v článku napsané, že už někoho pokousal? Šel údajně z ruky do ruky, ale důvod nebyl uvedený. Máte jiný zdroj?
Stále mne dokáže překvapit, jak člověk a navíc žena, která by měla mít v sobě mateřské instinkty může dávat najevo takovou míru empatie psovi, který vážně zranil dítě, které za nic nemůže.
Pokud by pes byl bezproblémový, nešel by z ruky do ruky.
sisi58
napsal(a):
To v článku není, myslela jsem to spíše tak všeobecně na takové případy. Pes šel z ruky do ruky - už to je přinejmenším divné, možná už měl problém předtím, ale nikdo to nepřizná, protože by se ho nezbavil - kdo by si dobrovolně vzal agresora? Nicméně i kdyby nikoho předtím nepokousal, nikdy bych takovému psovi s nejasnou minulostí nevěřila, protože nevím, co má za sebou.
U tohoto konkrétního případu šlo o dost brutální napadení, pes kousal i matku... prostě takhle se vyrovnaný a přátelský pes nechová. Tím spíš, že to mělo být něco s retrívrem - ale to je právě to. Lidi vyrábějí všelijaké křížené bastardy, kteří už s povahou původního plemene nemají nic společného.

rapotacka11
napsal(a):
No, ale jestli nebyli staří=majitelé doma... ?
A nový pes... a hosté s dětmi... prostě ten režim měl být jiný.
Přesně tak, zase je to v prvé řadě o lidech! Notabene když šlo o dítě s takovým hendikepem a pes byl vlastně cizí!
Lidi prostě nemyslí! By mě nenapadlo vlézt k téměř cizímu psovi na zahradu o jehož minulosti nic nevím. A se dvěma malými dětmi? Na to už nemám co říct...
Pes podle mě nemusí být nutně agresor, nikdo neví čím si prošel, třeba ho bili a křik holčičky ho vyděsil. Nebo třeba je agresor... Každopádně blbost matky.

Vyplývá z toho : Lidi by neměli pořizovat psy bez rozmyslu, aby ti neztráceli životní jistotu! Každá změna majitele psa poznamená a nedůvěřivý pes = potenciálně nebezpečný pes!
Polovině lidí ( možná je to i 75%), kteří dnes psy vlastní, pes do rukou nepatří!
Navíc oni napíšou labrador. Bůhví s čím je křížený, co má za sebou?
A od matky pokousané holčičky je blbost lézt na zahradu, kde je nový pes.
Lidi dělaj kraviny a odnese to dítě a pes.

A navíc je tady další významný faktor - ta malá je bez rukou! To je jasná vizuální odlišnost od normálu, psi to vnímají a ne každý tuto JINAKOST ustojí!

Snad máte pravdu. Ale jakou jinakost neustojí příště?
Mám pocit, že psa s takovou minulostí si rozumný člověk nevezme, dostane ho nějaký dobrák jouda ( útulek ho rád vydá ) a další malér je na cestě.
Pes je pěkný, je mi ho líto. Ale proč je otočil proti té matce?

Jo, a pusťte si to video, jak ho odváželi. Na zadní sedačce auta, za volantem ženská, která toho moc nevěděla.
Možná jsem katastrofista, ale takhle se pes po přestálém traumatu nepřeváží.
Prostě bl.bost lidí nemá hranice!
napsal(a):
Stále mne dokáže překvapit, jak člověk a navíc žena, která by měla mít v sobě mateřské instinkty může dávat najevo takovou míru empatie psovi, který vážně zranil dítě, které za nic nemůže.
Pokud by pes byl bezproblémový, nešel by z ruky do ruky.
Jen jsem se slušně zeptala, jestli je jiný zdroj než ten jeden článek. A ano, jsem žena a mám psy, co pamatuji. A nikdy mě žádný pes nekousl.Asi štěstí.
A taky nepíšu, že souhlasím s tím, že pes má právo pokousat dítě. A jsem na straně té holčička, nikoli pesana. Ale nesnáším, když někdo jen tak, na základě jedné věty, šmahem někoho odsoudí.
Místní "psí táta" hledá domov berňákovi, který je hodný, nikomu nikdy nic neudělal, ale shodou špatných okolností, cestuje od jednoho člověka k druhému. Taky myslíte, že bude vadný, protože je už u několikátých lidí? A že ti lidé, co u nich byl, něco tají?
Já dávám vinu dospělým v té kauze. A jen jim.

"Taky myslíte, že bude vadný, protože je už u několikátých lidí? A že ti lidé, co u nich byl, něco tají?"
Proč je tedy tak zlatý pes u několikátých lidí? Každý se na něm něčím podepsal, každý od něj očekával něco jiného a ten pes v tom musí mít zmatek.
V poslední popisované kauze je jednoznačně vina na lidech, ale kdo udělá chybu příště?
Je fakt, že milion lidí denně dělá se svými psy chyby, jen mají jejich psi větší štěstí.
Sisi58:
"Místní "psí táta" hledá domov berňákovi, který je hodný, nikomu nikdy nic neudělal, ale shodou špatných okolností, cestuje od jednoho člověka k druhému. Taky myslíte, že bude vadný, protože je už u několikátých lidí? A že ti lidé, co u nich byl, něco tají?"
Problém je ten, že není v moci člověka zjistit, jak to s kterým konkrétním psem doopravdy je. Jeden pes může být skutečně hodný, jiný potencionální zabiják, jehož majitelé to nepřiznají.
Základní věcí je to, že si psy pořizují lidi, u kterých ten pes nezůstane do konce života. Samozřejmě, majitel může zemřít, vážně onemocnět... ale jiných důvodů moc nevidím, proč se psa zbavit - chce to totiž odpovědnost pořídit si psa. A tu - bohužel - lidi nemají. Kolik je jen inzerátů - daruji, prodám - alergie, cesta do zahraničí... v mnoha případech jen výmluvy, že je pes omrzel. Pak ti psi jdou z ruky do ruky a každá změna v tom psovi něco zanechá.
Hodně lidí dělá při výchově svých psů chyby, ale zdaleka ne každý pes je kvůli tomu zabiják. To už musí být i něco v tom psovi - když pokouše dítě a ještě všechny kolem.

sisi58
napsal(a):
Jen jsem se slušně zeptala, jestli je jiný zdroj než ten jeden článek. A ano, jsem žena a mám psy, co pamatuji. A nikdy mě žádný pes nekousl.Asi štěstí.
A taky nepíšu, že souhlasím s tím, že pes má právo pokousat dítě. A jsem na straně té holčička, nikoli pesana. Ale nesnáším, když někdo jen tak, na základě jedné věty, šmahem někoho odsoudí.
Místní "psí táta" hledá domov berňákovi, který je hodný, nikomu nikdy nic neudělal, ale shodou špatných okolností, cestuje od jednoho člověka k druhému. Taky myslíte, že bude vadný, protože je už u několikátých lidí? A že ti lidé, co u nich byl, něco tají?
Já dávám vinu dospělým v té kauze. A jen jim.
Máte pravdu a musím se vám omluvit, reagovala jsem nepřiměřeně podrážděně. Jenže už mě skutečně rozčiluje neustálá obrana kousavých psů a popírání faktu že někdy je problém nejen v majiteli, ale že může být problematický i pes - nevyrovnaná povaha. Navíc mám pocit že v poslední době přibývá lidí, kteří lidem klidně svěří psa o kterém moc dobře vědí že je agresivní s tím že to nějak dopadne. Nakonec už si nikdo z útulku psa nevezme a doplatí na to hlavně takový pes, jakého zmiňujete vy.

Ale ještě mi to nedá nenapsat, že doufám že ten pes už do další adopce nepůjde, ale bude utracen.

To si pište, že půjde. Lidi se chovají v souvislosti se psy děsně lehkomyslně.
Ten pes je vlastně dobrák, nechal se nacpat do cizího auta, nevrčel, nebránil se...

No jistě chudinka, nedoceněná.
napsal(a):
Máte pravdu a musím se vám omluvit, reagovala jsem nepřiměřeně podrážděně. Jenže už mě skutečně rozčiluje neustálá obrana kousavých psů a popírání faktu že někdy je problém nejen v majiteli, ale že může být problematický i pes - nevyrovnaná povaha. Navíc mám pocit že v poslední době přibývá lidí, kteří lidem klidně svěří psa o kterém moc dobře vědí že je agresivní s tím že to nějak dopadne. Nakonec už si nikdo z útulku psa nevezme a doplatí na to hlavně takový pes, jakého zmiňujete vy.
Přiznám se, že mě obrana kousavých psů nerozčiluje, naopak. Protože oni sami se nijak bránit nemohou, leda tím kousáním. Jsem přesvědčená, že za každým útočícím psem je nějaká špatná zkušenost, něco, co ho utvrdilo v přesvědčení, že kousání je výhodná (a dost často jediná možná) obrana. To, že o té špatné zkušenosti nevíme (nevidíme důvod) neznamená, že není.
Často mě udivuje, že lidé automaticky předpokládají, že pes bude respektovat lidské normy a pravidla. Pes se bohužel nerodí s přesvědčením, že na lidi se neskáče, nechňape se jim po krku, že děti zasluhují zvlášní ochranu, vybavení bytu se neničí apod. Bohužel až příliš často jsou psi za toto trestáni s razancí odpovídající jejich velikosti či pověsti plemene, protože přece musejí vědět, že se to nedělá, aniž by jim to někdo před tím srozumitelně vysvětlil.
A ano, chápu, že někteří psi mají k útoku blíž než jiní z důvodu své plemenné příslušnosti, svého temperamentu, své minulosti- těm říkáme "problémoví". Ale stále si nemyslím, že takový pes je vinen a měl by za svou špatnost pykat.
Myslím si, že by především malé batole nemělo zůstat se psem bez dozoru. Nechat batole bez dozoru s prakticky cizím velkým psem, který několikrát měnil majitele - to už je mimo moje chápání.
Moje předchozí fena byla zlatá, neagresivní, měla ráda lidi, ale z malých dětí s nekoordinovanými pohyby byla nejistá, občas vrčela. Takže jsem jí v přítomnosti takových dětí brala na vodítko, pokud se mě rodiče zeptali, zda si dítko může pohladit pejska, zdrvořile jsem odpovídala, že radši ne. Kdybych na to kašlala a ona by po nějakém dítěti vyjela, už by měla nálepku - zaútočila jednou, udělá to i podruhé- co s ní? Utratit...

Terven
napsal(a):
Přiznám se, že mě obrana kousavých psů nerozčiluje, naopak. Protože oni sami se nijak bránit nemohou, leda tím kousáním. Jsem přesvědčená, že za každým útočícím psem je nějaká špatná zkušenost, něco, co ho utvrdilo v přesvědčení, že kousání je výhodná (a dost často jediná možná) obrana. To, že o té špatné zkušenosti nevíme (nevidíme důvod) neznamená, že není.
Často mě udivuje, že lidé automaticky předpokládají, že pes bude respektovat lidské normy a pravidla. Pes se bohužel nerodí s přesvědčením, že na lidi se neskáče, nechňape se jim po krku, že děti zasluhují zvlášní ochranu, vybavení bytu se neničí apod. Bohužel až příliš často jsou psi za toto trestáni s razancí odpovídající jejich velikosti či pověsti plemene, protože přece musejí vědět, že se to nedělá, aniž by jim to někdo před tím srozumitelně vysvětlil.
A ano, chápu, že někteří psi mají k útoku blíž než jiní z důvodu své plemenné příslušnosti, svého temperamentu, své minulosti- těm říkáme "problémoví". Ale stále si nemyslím, že takový pes je vinen a měl by za svou špatnost pykat.
Myslím si, že by především malé batole nemělo zůstat se psem bez dozoru. Nechat batole bez dozoru s prakticky cizím velkým psem, který několikrát měnil majitele - to už je mimo moje chápání.
Moje předchozí fena byla zlatá, neagresivní, měla ráda lidi, ale z malých dětí s nekoordinovanými pohyby byla nejistá, občas vrčela. Takže jsem jí v přítomnosti takových dětí brala na vodítko, pokud se mě rodiče zeptali, zda si dítko může pohladit pejska, zdrvořile jsem odpovídala, že radši ne. Kdybych na to kašlala a ona by po nějakém dítěti vyjela, už by měla nálepku - zaútočila jednou, udělá to i podruhé- co s ní? Utratit...
Ano, máte pravdu že lidé se nechovají zodpovědně. Ale já se možná nevyjádřila jasně, jde mi o psy, kteří jdou do adopce a jsou agresivní, pokud má někdo takového psa doma a chce si ho nechat, je to jeho odpovědnost, ale nemá ho posílat dál. To že pes má špatnou zkušenost a proto kouše, neznamená že může ohrožovat okolí.

Je mi líto psa, kterého by měli utratit, ale dělá se mi špatně z lidí, kteří raději riskují zdraví dětí, než aby v sobě sebrali odvahu to udělat,.

..."Nechat batole bez dozoru s prakticky cizím velkým psem"...
Ta holčička tam naštestí nebyla sama a bez dozoru. Kdyby to tak bylo, už by tu možná nebyla. Průšvih je i to, že pes pokousal i matku, která "mu dítě vzala".
Bl.bost matky byla ta, že na tu zahradu vůbec lezla, možná o psu nevěděla, vyběhl někde za rohem. Majitel odejel a psa nezavřel. Je tam hodně špatných náhod.
A teď co se psem? Má zůstat doživotně v kleci?Jak jsem psala nahoře, to, co zaznělo na videu "dejte si inzerát, starosta ho taky dá" a to jak psa odváželi svědčí o další nezodpovědnosti.
napsal(a):
..."Nechat batole bez dozoru s prakticky cizím velkým psem"...
Ta holčička tam naštestí nebyla sama a bez dozoru. Kdyby to tak bylo, už by tu možná nebyla. Průšvih je i to, že pes pokousal i matku, která "mu dítě vzala".
Bl.bost matky byla ta, že na tu zahradu vůbec lezla, možná o psu nevěděla, vyběhl někde za rohem. Majitel odejel a psa nezavřel. Je tam hodně špatných náhod.
A teď co se psem? Má zůstat doživotně v kleci?Jak jsem psala nahoře, to, co zaznělo na videu "dejte si inzerát, starosta ho taky dá" a to jak psa odváželi svědčí o další nezodpovědnosti.
Jj, už když jsem ten příspěvek dopisovala, uvědomovala jsem si, že formuluju blbě a že se toho někdo chytne, ale nechala jsem to tak...
Napsala jsem "bez dozoru", měla jsem spíš na mysli, že bych nenechala takového psa nezajištěného ve společném prostoru s batoletem.
napsal(a):
Strašně málo informací.
Ví se to, co řekla matka dětí. Neví se, co pokousání předcházelo. Proč napadl malou a ne její starší sestřičku.
Mě pořád nejde na rozum, proč by pes najednou zaútočil. Pes je šelma, pokud by děvčátko chtěl zabít, určitě by to zvládl. Je malá a ještě ležela.
Tohle bych chtěla vědět.
Janae

XXX.XXX.237.6
sisi58
napsal(a):
Strašně málo informací.
Ví se to, co řekla matka dětí. Neví se, co pokousání předcházelo. Proč napadl malou a ne její starší sestřičku.
Mě pořád nejde na rozum, proč by pes najednou zaútočil. Pes je šelma, pokud by děvčátko chtěl zabít, určitě by to zvládl. Je malá a ještě ležela.
Tohle bych chtěla vědět.
Tak ono je celkem jedno co tomu předcházelo. Řekla bych, že informací je dost.
Pes měnil majitel - pravděpodobně nebyl zrovna andílek
Malá byla v doprovodu rodiče - pochybuji, že dvouletá takto hendikepovaná holčička psovi ubližovala
hádám, že u psa fungoval nějaký spouštěč - je jedno kdo nebo co bylo spouštěčem či kdo spouštěč způsobil, třeba se chtěl bránit a nechtěl zabít, ale napadl malé dítě
No a zajímalo by mě, kolik z vás u rodičů zvoní. Já teda normálně vezmu za kliku a jdu dál, nečekám až zavřou psa. Maminka si nejspíš neuvědomila, že pes ji úplně nezná, je klidně možné, že se se psem už viděla a byl v pohodě. Argument "neměla tam chodit" bych brala pokud by se nejednalo o blízké příbuzné.

"No a zajímalo by mě, kolik z vás u rodičů zvoní. Já teda normálně vezmu za kliku a jdu dál, nečekám až zavřou psa"
mí příbuzní s dítětem hezky čekají před brankou, až si je vyzvednu. Moje pravidlo, moje zodpovědnost.
sisi58
napsal(a):
Strašně málo informací.
Tohle bych chtěla vědět.
Včera psali, že mu chtělo děcko dát pusu... ?
(vratké nožky...).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.144
rapotacka11
napsal(a):
Včera psali, že mu chtělo děcko dát pusu... ?
(vratké nožky...).
To byl jiny pripad z letosniho dubna
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/461619/holcicka-18-mesicu-chtela-dat-pusu-psovi-pokousal-ji-v-obliceji.html.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.144
Ale jak tak o tom ctu tady
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/479099/zvrat-v-pripadu-utoku-psa-labrador-napadl-bezrukou-lilienku.html
"Labrador se vrhl na malou holčičku poté, co upadla. Kvůli tomu, že nemá ručičky, se nedokázala zvednout a začala plakat.
„Hned šel po ní a začal ji trhat. Já jsem okamžitě pro ni skočila, vytrhla ji a rychle ji přehodila přes plot k sousedům a za ní hned i Elizabethku (pozn. red. – starší sestřička Lilienky), “ líčí maminka Eliška dramatické okamžiky, kdy se snažila svoji Lilienku bránit. Pes se pak vrhl i na ni."
Nemohlo to byt tak, ze pes se snazil placicimu diteti pomoci a a na matku zautocil, protoze dite/deti (se kterymi, v jeho ocich, zachazela matka dost brutalne - hazela je pres plot) branil?
Janae

XXX.XXX.237.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale jak tak o tom ctu tady
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/479099/zvrat-v-pripadu-utoku-psa-labrador-napadl-bezrukou-lilienku.html
"Labrador se vrhl na malou holčičku poté, co upadla. Kvůli tomu, že nemá ručičky, se nedokázala zvednout a začala plakat.
„Hned šel po ní a začal ji trhat. Já jsem okamžitě pro ni skočila, vytrhla ji a rychle ji přehodila přes plot k sousedům a za ní hned i Elizabethku (pozn. red. – starší sestřička Lilienky), “ líčí maminka Eliška dramatické okamžiky, kdy se snažila svoji Lilienku bránit. Pes se pak vrhl i na ni."
Nemohlo to byt tak, ze pes se snazil placicimu diteti pomoci a a na matku zautocil, protoze dite/deti (se kterymi, v jeho ocich, zachazela matka dost brutalne - hazela je pres plot) branil?
Ano, bránil ji a proto ji potrhal natolik, že skončila na ARU.
Nezlobte se na mě, ale to je blbost a i kdyby měl takový silný "ochranitelský" pud, je to špatně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.144
Janae
napsal(a):
Ano, bránil ji a proto ji potrhal natolik, že skončila na ARU.
Nezlobte se na mě, ale to je blbost a i kdyby měl takový silný "ochranitelský" pud, je to špatně.
A ta zraneni, kvuli kterym skoncila na ARO, ji zpusobil, kdyz se na ni 'vrhl' (mozna ve snaze pomoci, mozna si chtel hrat, mozna skutecne utocil) nebo pote, co mu ji matka, podle vlastnich slov, 'vytrhla'?
Mohl zautocit na matku, protoze dite branil (to neni ' takový silný "ochranitelský" pud', takhle 'svoje lidi' brani i nas jezevcik) a dite pri tom bylo pokousano.
Netvrdim, ze to tak bylo, ale mozne to je.