Prosim pomoc socializace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aner

22.6.2017 21:24
Aner

XXX.XXX.49.86

Pekny vecer. Doma mam ctyrmesicni stenatko. Mam ho mesic. Vim ze se psi maji socializovat ale nevim kde. Na cvicak je maly pri prochazkach psi nepotkavame.
Prosim poradte mam ho rada nechci aby z neho vyrostl agresivni asocial. Prodim berte to vazne. Dekuji.

A jeste co je to stopovacka?

A jak ho naucit spat venku kdyz se boji?

22.6.2017 22:04
boikana

XXX.XXX.121.217

1) Psí školka. A možná klidně zkusit napsat na nějaké diskuze apod. třeba i tady na ifaunu odkud jste a že hledáte psí kamarády...

2) Strýček Google poradí, ale defacto dloooouhatánské vodítko (něco jako lonž u koní vzhledem)

3)nejsem způsobilá odpovídat...

Elmo

22.6.2017 22:14
Elmo

XXX.XXX.11.1

Dobrý večer,
Já osobně jsem mou fenku začala socializovat tim způsobem, že jsem se domluvila s kamarádkou která také vlastní psa a šly jsme spolu třeba kousek na hráz nebo na pole a tam jsme je pustily (aby se vyběhali( (pokud neumela moje fena přivolání tak jsme pouštěli jenom psa od kamarádky).

Po 5 měsících jsme začly chodit do našeho KYNOLOGICKÉHO KLUBU (na cvičák) do kurzu poslušnosti pro štěňátka (základní povely + socializace)
Potom jsme se vrhli na pravidelnější jízdy do vlaku, autobusu, tramvaje...auta... A hlavně mezi lidi!
Zkrátka socializace - aby pes co nejvíc nabral (navázal) vztah s člověkem a aby se aspoň nějak choval.

Rozhodně ty jízdy MHD, navázání kontaktu se psama a základní povely (+ čím víc bude starší tak ho nechavejte postupně venku 5 minut,10.20.30.40.50.1 hodinu a potom si zvykne být sam) my jsme to naši fenku takto učili a v pohodě...

Stopovacka je vodítko na stopy nebo ono samotné stopování (pusťte si na YouTube nějaká videa pod heslem "stopy pes" nebo něco podobného a ono vám to tam ukáže jak správně klást stopy ale osobně bych vám radila začít tak v půl roce možná pozdejc...Jo a jestli se chcete se psem naučit stopovat tak si vyhledejte cvičák ve vašem okolí...

22.6.2017 23:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jen poopravím: stopovačka je hlavně dlouhá šňůra, která vám jistí psa v době, než se naučí dobré přivolání. Pes si připadá, jako na volno, neb šňůru tahá za sebou a vám to umožní, pokud se nevrací na povel, šňůru zachytit, přišlápnout a psa jemně přitáhnout k sobě.
Pro zadavatelku: to neznamená, že když je štěndo malé, nemůže na cvičák. Můžete se domluvit a chodit tam minimálně na čumendu a seznamování se se psy, jak už velkými, tak odrostlýma štěndama. Jinak, jak píšou ostatní: domluvit se s někým, jehož psa znáte, že je hodný a chodit s nima se štěndem na prochajdy.

23.6.2017 00:10
Zrzavci

XXX.XXX.174.104

lesnížínka napsal(a):
Jen poopravím: stopovačka je hlavně dlouhá šňůra, která vám jistí psa v době, než se naučí dobré přivolání. Pes si připadá, jako na volno, neb šňůru tahá za sebou a vám to umožní, pokud se nevrací na povel, šňůru zachytit, přišlápnout a psa jemně přitáhnout k sobě.
Pro zadavatelku: to neznamená, že když je štěndo malé, nemůže na cvičák. Můžete se domluvit a chodit tam minimálně na čumendu a seznamování se se psy, jak už velkými, tak odrostlýma štěndama. Jinak, jak píšou ostatní: domluvit se s někým, jehož psa znáte, že je hodný a chodit s nima se štěndem na prochajdy.

Jen poopravím. Inteligentní pes si rozhodně nepřipadá jako navolno. A velmi rychle zjistí rozdíl mezi tím, kdy stopku má a kdy ne. a je zapotřebí s tím podle toho pracovat.

23.6.2017 01:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.124

Elmo
a ono vám to tam ukáže jak správně klást stopy ale osobně bych vám radila začít tak v půl roce možná pozdejc..
""""""""""""""
Proč ?
Proč pozdějc ?
Proč ne hned ?

23.6.2017 05:27
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Aner napsal(a):
Pekny vecer. Doma mam ctyrmesicni stenatko. Mam ho mesic. Vim ze se psi maji socializovat ale nevim kde. Na cvicak je maly pri prochazkach psi nepotkavame.
Prosim poradte mam ho rada nechci aby z neho vyrostl agresivni asocial. Prodim berte to vazne. Dekuji.

Doporucuji samostudium- evidentne nevite moc, co to slovo " socializace" vse zahrnuje. A pak je spousta kvalitnich knizek: " Trenink je rozhovor", Fr.Šusta a od nej dalsi knihy "Sveho psa nestrilejte" od Karen Pryor...

23.6.2017 05:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.124

Číst měla, než si psa pořídila.

23.6.2017 05:42
koňadra

XXX.XXX.128.31

Aner nenapsala co má za plemeno, jak jste všichni poznali, že je bude učit stopy?
Zatím jí jde asi jen o tu socializaci. Zřejmě bydlí na vesnici, doporučuji občas zajet do města, kde mají psí výběh, kde se bude moct "družit" s ostatními psy. Psí výběhy jsou často oplocené, takže bude moci pustit štěně i na volno, i když ta poslušnost ještě nebude 100 %. Dále je potřeba štěně zvykat na ruch města, tedy občas ho do toho města vzít a chodit po ulicích. Není na závadu ho učit i v dopravních prostředcích, ale zrovna tohle svoje psy ani neučím, protože žádný z nich nikdy žádným autobusem, vlakem apod. nejel. S tím souvisí i učení psa na náhubek (což zase moji psi nikdy nepotřebovali - jen v mých kynologických začátcích, kdy jsem neměla auto).
Domluvit se s kamarádkou se psem na společných procházkách také není na závadu, ale nic moc to neřeší. Štěndo si zvykne na toho jednoho psa a když potká jiného, stejně se bude chovat nevyzpytatelně - možná se bude bát, možná bude agresivní, možná nic z toho (ideální stav). V každém případě je nutné, aby štěndo potkávalo více jiných psů - ty, kteří k němu budou přátelští i ty, kteří se budou tvářit, že ho chtějí sežrat (předpokládám, že takoví psi budou na vodítku, stejně jako to štěně, aby ho nenapadlo lézt takovému psu pod čumák).
Štěndo se možná venku ani tak nebojí, ale prostě chce za vámi. Bude léto, budete na zahradě jistě často, tak být třeba 2 hodiny se psem na zahradě, potom si odskočit domů, zase se vrátit (interval dělat různý). Kvílejícího se štěněte za dveřmi si nevšímat, vylézt ven jen, když kvílet nebude. Pes si postupně zvykne na zahradu, nakonec ho tam necháte třeba půl dne a pak i přes noc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2017 07:07

"jak jste všichni poznali, že je bude učit stopy? "
kteří všichni?

"Vim ze se psi maji socializovat ale nevim kde"
socializace je navyknutí na "svět", takže kdekoliv...ve městě, na lidi, dopravu, vlak, popeláři jsou fajn atd.atd... a samozřejmě tam spadají i psi, ale to si musíš najít sama. Jenom, ta nutnost cílené socializace s odvíjí od nervové soustavy psa, vyrovnaní jedinci mít problém nebudou ani když to nějak nebudeš hrotit, pokud máš labilního psa, tak se asi budeš muset posnažit...

"A jeste co je to stopovacka?"
jak už tady padlo, v prvé řadě to je dlouhá šňůra používaná na stopách, přeneseně rovněž dlouhá šňůra využívaná k nácviku poslušnosti jako prodloužená ruka a mechanické jištění psa. Ale nikde není řečeno, že ji budeš muset používat, to záleží na...

"A jak ho naucit spat venku kdyz se boji? "
tak možná, pokud se bojí, to mimino nenutit spát venku, ale pracovat s ním a poskytovat mu oporu-sebe, aby nabyl jistoty, a pak to přijde samo...

23.6.2017 07:07
scylla

XXX.XXX.150.32

Aner napsal(a):

Všechno najdete tady www.clovekpritelpsa.cz A máte štěně, takže žádné venku, ale hezky s vámi.

23.6.2017 07:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

rapotacka11 napsal(a):
Elmo
a ono vám to tam ukáže jak správně klást stopy ale osobně bych vám radila začít tak v půl roce možná pozdejc..
""""""""""""""
Proč ?
Proč pozdějc ?
Proč ne hned ?

Tohle bych nepsala, nebo vás někdo vezme za slovo

23.6.2017 07:46

sisi58 napsal(a):
Tohle bych nepsala, nebo vás někdo vezme za slovo

To myslíš jak? Jakože se nedá začít se stopami dřív než v půl roce nebo jak?

23.6.2017 07:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To myslíš jak? Jakože se nedá začít se stopami dřív než v půl roce nebo jak?

Třeba tak, že si někdo přinese 6ti týdenní štěně a druhý den začne.

23.6.2017 07:49

Však může, pokud to bude dělat přiměřeně věku a nátuře psa

23.6.2017 07:55
scylla

XXX.XXX.150.32

Lexaurin napsal(a):
Doporucuji samostudium- evidentne nevite moc, co to slovo " socializace" vse zahrnuje. A pak je spousta kvalitnich knizek: " Trenink je rozhovor", Fr.Šusta a od nej dalsi knihy "Sveho psa nestrilejte" od Karen Pryor...

Jsou výrazně lepší knihy ke studiu, svého psa nedegradujte na trénovaný subjekt nebo trénovaného živočicha, měl by být pro vás někým výrazně důležitějším a zasluhujícím pochopení a dobrou péči. Když tak si najděte někoho, kdo umí vychovávat psy. Určitě ne různé výcvikáře a trenéry, ale někoho, kdo to opravdu umí.

23.6.2017 08:03
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Aner napsal(a):

Na cvicak chodim od 3 mesice. Socializovat nejlepe ve meste, bravala jsem pejska hodne mezi lidi, jezdila salinou, snazila jsem se potkavat s velkymi i malymi psy. Na FB je hodne skupin se spolecnym vencenim ve vetsich mestech, zalezi odkud jste.

23.6.2017 08:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Jsou výrazně lepší knihy ke studiu, svého psa nedegradujte na trénovaný subjekt nebo trénovaného živočicha, měl by být pro vás někým výrazně důležitějším a zasluhujícím pochopení a dobrou péči. Když tak si najděte někoho, kdo umí vychovávat psy. Určitě ne různé výcvikáře a trenéry, ale někoho, kdo to opravdu umí.

Vaše neustále se opakující rada "najděte si někoho, kdo to umí" mně fakt fascinuje. Pohybuji se mezi psy přes 30 let a ještě dnes pořádně nevím, "kdo to umí" - protože to nepotřebuji a nezajímám se o to. Nicméně jak to má vědět, nebo poznat, někdo, kdo má prvního psa?! A když je z Prahy, to bude se psem třeba jezdit do Ostravy?
Možná by nebylo od věci, kdybyste sem napsala seznam těch "kdo to umí" napříč republikou. To by byla hodnotná informace.

23.6.2017 08:08
macomb

XXX.XXX.200.139

Já jsem začala chodit na cvičák víceméně hned.Prvně jsme stáli jen za plotem a koukali a až byl proočkovaný tak jsme se aktivně zapojiji. Co se spaní venku týče, tak ze začátku jsme ho měli jen doma, jelikož jsme si ho dovezli na Mikuláše a nechtěla jsem ho hned šounout ven.Zvykala jsem pak postupně, že jsem ho dala na dvůr třeba když jsme jeli nakoupit, odpoledne jsem si s ním šla sednout do dílny kam má průlez atd... Postupně se to prodlužovalo až zůstával přes noc venku a bylo to bez kňučení, bez štěkání, prostě naprosto v pohodě smajlík

23.6.2017 08:13
Lexaurin

XXX.XXX.83.127

scylla napsal(a):

Děkuji, nepotrebuji . Mam se svými psy výborný vztah, nemam roboty, jsem dostatecne empaticka vuci nim a i presto, ze nejedu od povelu k povelu mi tyto knihy hodne daly.
Cvičíme jen pro radost praktické veci do zivota

23.6.2017 14:13

Aner napsal(a):

Jezdím do štěněcí školky a jsou tam i úplně malá štěňata, samozřejmě po posledním štěněcím očkování. Na socializaci se mi to zdá pro ty malé super, na výcvik už moc ne. Nerozlišují moc plemena, takže když potřebuji nacvičit přivolání na píšťalku, nechápou to. Takže určitě záleží na tom, jaké plemeno máte. Na takové to sedni, lehni, ke mně to stačí.
Taky chodíme na zahrádky do restaurací, na náměstí, jezdíme na různé výstavy psů. Štěněti je teď 5 měsíců a všechno, dokonce už i to cestování, snáší výborně.
Pokud by venku spal sám, tak bych ho tam nedala. Naše spí venku společně s dvěma staršími fenkami. Pokud chcete mermomocí, aby spal venku, tak si tam lehněte s ním smajlík

Aner

23.6.2017 16:22
Aner

XXX.XXX.49.86

Dekuji vsem. Podivam se kde co najdu a zacnem cestovat

Stopy se psem nechci jen jsem ten pojem slysela. Videla jsem obrazek kde to slo psovi pod brichem

Pres den je venku po vetsinou v pohode ale jak se setmi... chvili tam s nim byvam ale dlouho to nevydrzi

Ale budem zkouset dekuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík