Vnímání "vlastního" území

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.7.2017 15:57
Atheira

XXX.XXX.50.119

Nemůžu se zbavit myšlenky, že si moje fena z nějakého důvodu myslí, že jí patří větší prostor, než který skutečně je její. Nevím, jestli je to vůbec možné, ale po dnešku mi to přijde jako jediné smysluplné vysvětlení.
Dlouho jsem dumala nad tím, co ji k jejímu chování vede a nedařilo se mi nacházet nic, co se nevyvracelo s jinými situacemi.

Věc se má tak, že menší venčicí procházky chodíme vždycky stejnou trasou, potkáváme vždycky ty samé psy a všechno je tak nějak v pohodě, dokud ten stereotyp nenaruší jiný pes, který se tu běžně nepohybuje, problém je i se zcela cizími lidmi, kteří se třeba jen tak z ničeho nic odnikud vyloupnou a neobtěžují se ani pozdravit (jde opravdu jen o lidi, kteří nemluví a beze slova se blíží). To mi pak po "narušitelích" vyjíždí a chytá neskutečný hysterák.

Chvíli jsem si myslela, že je to ze strachu, že jsem něco podělala a špatně socializovala, přitom se psy se stýká od štěněte všude možně, různá místa, různí psi, žádná extra pravidelnost, prostě tyhle věci zvládá v pohodě.
Jenže pak jsem si uvědomila, že na delších procházkách, které se mění a nejsou vždy stejnou trasou a jsou často mnohem dál od domova, nebo když jsme odjeté někde úplně jinde po republice, je se vším živým děsná kámoška. Psy má raději než feny, ale nikdy po nikom ani náznakem nevrkne ve zlém.

Je možný, aby její přehnané reakce vyvolával pocit, že si musí hlídat svoje území, i když její vůbec není?
Na tuhle myšlenku mě totiž přivedlo to, co se stalo dneska...

Máme plot, ale nevím, jestli zcela chápe jeho význam, hlavně vzadu na zahradě je ten rozdíl mezi lesem naprosto neznatelný, protože část zahrady s tím lesem úplně splývá (máme tam velké množství stromů) a když se projde brankou, nemáte pocit, že byste byli už venku.
No, vylezli jsme se psy ven, byli volně, nikde nikdo nebyl a najednou kousek po cestě vyšel pán s fenou na vodítku. Když takhle potkáme jiného psa, vždycky se nechá odvolat a přijde, připnu ji na vodítko. Když jsme někde mimo, většinou si sama chce hrát nebo si jde druhého očichat, ale jak jsem zmiňovala už na začátku, tady v okolí ji kdovíproč vadí i psi, kteří ji nikde jinde nevadí, pokud nejsou místní - s těmi je se všemi ok.
Když jsme si pána všimli, psy jsme zavolali. Otočila se, že se vrací a už byla na cestě ke mně, ale najednou, jako když do ní střelí, naježila se a vyrazila přímo proti té feně, která jenom seděla a nedělala vůbec nic.Skočila jí po zádech a chytla za kůži. V tu chvíli jsem nevěděla, co jiného, tak jsem na ní zařvala, co jsem zvládla, takže pustila a kecla si vedle u stromu a nechala si přidělat vodítko, ale neuvěřitelně mě to překvapilo a zklamalo.
Fenu jsme už párkrát potkaly, je o něco mladší než ta moje. Vždycky to ale bylo až daleko za vedlejší vesnicí někde mezi lesy a nikdy se netvářila, že by s ní měla nějaký problém...
Vůbec nevím, co si s ní počít, protože když to udělala jednou, nebude mít problém to zopakovat a já fakt nechci, aby se podobná situace někdy opakovala. (Nepouštět tady v okolí z vodítka je taky možnost, ale pořád se nezbavím toho, že mi po nich bude vyjíždět i na tom vodítku.)
Znovu upozorňuji, že problém s tím, že reaguje vrčením nebo štěkáním máme právě jenom tady v okolí domova. Už na druhé straně vesnice si po nikom cizím ani nevzdechne.

Zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo by byl schopen a ochoten nějak poradit, ráda bych to probrala podrobně třeba ve zprávách. Celkově nestojím o nesmyslné dohadování začínající : Já si myslím nebo řekla bych nebo nějaký jiný domněnky. Vím, jak to tady chodí, proto nebudu dál přispívat do tohoto vlákna, ale poprosím, jestli se tu nachází někdo, kdo by mi byl schopen poradit, jak postupovat, chtěla bych to probrat ve zprávách - je to věc, na které mi fakt záleží a chci vést nějakou rozumnou diskuzi s rozumným člověkem. Díky.

sh

1.7.2017 17:20
sh

XXX.XXX.221.188

No proste to bere jako svoje teritorium a Vy trvejte na "slusnem" chovani = privolani, k noze, ne... Aby ji bylo jasne, ze teritorium hlidate Vy a urcujete vse Vy. Chytne hysterak, trvejte na povelu lehni, treba.
Nic sloziteho v tom nehledejte, chova se normalne, sice ne prijatelne pro souziti lidi a psu, ale normalne.

1.7.2017 21:59
Terven

XXX.XXX.110.147

Řekla bych, že jde o teritoriální chování a nebude to nic neovyklého. Moje předchozí fena nesnášela dvě feny z našeho domu, když se potkaly u výtahu nebo u vchodu, bylo to vždy o život, nenávist z nich čišela.
Jednu z těch fen (střední kníračku) jsme jednou, zcela neobvykle, potkaly daleko od domova, u lesa a obě feny se očichávaly jako kámošky, ani zavrčení, nic - tenkrát jsem nevěřila vlastním očím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2017 22:05

Máme to stejně jen s bonusem, že nově přistěhované psy netoleruje.

1.7.2017 22:16
Lexaurin

XXX.XXX.58.125

Myslim si, ze ma proste s domovem za zady vyssi sebevedomi nez dal od nej, tak si troufa.

1.7.2017 22:23

Lexaurin napsal(a):
Myslim si, ze ma proste s domovem za zady vyssi sebevedomi nez dal od nej, tak si troufa.

Tak tohle u nás neplatí.

1.7.2017 22:28

Je to normální. V rajónu se soupeří, mimo to není tak intenzivní. U nás nic moc, teritorium máme rozsáhlé, to jsou ty moje denní óbr procházky pomalu přes půl města.

1.7.2017 22:45
Atheira

XXX.XXX.50.119

Sh: Co se přivolání týče, vždycky od psa přišla, to je právě to. Když vyvádí, trvám na sednutí, musím jí posadit růčo a ještě k tomu dělat štít, aby na toho druhýho viděla pokud možno co nejmíň, dívala se na mě a vnímala mě a neměla možnost dělat nic jiného, než sedět. Ono se to dobře řekne - trvejte na povelu. Jenže problém je právě v tom hysteráku, co předvede. V takovým stavu prostě nevidí, neslyší. Jo, podaří se mi ji zklidnit a přinutit sedět, jenže i když už se konečně zas rozdejchá a začne mě vnímat, je vidět, jak se úplně třepe na tu druhou - s fenama je problém, se psy ne až takový, u fen je nepříčetná.

Terven: No, doufala jsem, že by se mi to mohlo podařit nějak elimitovat, ale když to tak čtu, ztrácím všechny naděje.

Rájka: A povedlo se vám nějakým způsobem alespoň omezit její projevy? Potřebovala bych prostě poradit jak na to. Jak ji v takové situaci přimět, aby se nechovala jako totální psychopat.

Lexaurin: No, sebevědomí si mít může, ale já si prostě neuvědomuju, nevzpomínám si na nic, čím bych jí dala třeba jen záminku vypěstovat si takový chování. Ono je taky jediný štěstí, že ta fena, dobře třikrát větší než ta má, je naprostý tele, který by na sobě nechalo dříví štípat, protože jinak by si ji mohla dát jako jednohubku.

Ollie: Si piště, že její teritorium je taky rozsáhlé víc než dost. Ne směrem do vesnice, ale les a louka do pěti kilometrů směrem od vesnice (jsme hned v poslední ulici) je podle jejího uvážení asi nutný strážit nebo co. Ale nejsem prostě úplně nadšená z toho, jakou vždycky nadělá ostudu a předvede se jako parchant.

1.7.2017 22:56

Atheira: nooo, záleží na (ne) sympatiích, má tady pár fen, které nenávidí, protože po ní, když byla malá, startovaly, takže ty si za to mohou samy. Pak u těch cizích (nesnáší bully) je to jak kdy, menší jí až tak nevadí, takže tam stačí, když řeknu, že je to kámoš, a u ostatních ji musim lehce přiškrtit, má široký 5ti cm šitý polostahovák, když zavelím "k noze", protože by vylítla a takhle ji udržím a celkem v pohodě projdeme.

1.7.2017 22:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to normální. V rajónu se soupeří, mimo to není tak intenzivní. U nás nic moc, teritorium máme rozsáhlé, to jsou ty moje denní óbr procházky pomalu přes půl města.

Ano souhlasím. Pokud pes chodí denně stejnou trasu - jako my ráno, pes to zahrne do svého teritoria, které si víc hlídá. Můj tedy nehlídá vůbec, ale vidím třeba, jak sousedovi před nosem schválně čůrne na živý plot, i když to nemá povolené a měsíce ho slušně obchází(to se pak sousedovi fakt těžko vysvětluje, že opravdu, ale opravdu tam normálně nikdy nechčije ).

1.7.2017 23:07
Atheira

XXX.XXX.50.119

lesnížínka napsal(a):
Ano souhlasím. Pokud pes chodí denně stejnou trasu - jako my ráno, pes to zahrne do svého teritoria, které si víc hlídá. Můj tedy nehlídá vůbec, ale vidím třeba, jak sousedovi před nosem schválně čůrne na živý plot, i když to nemá povolené a měsíce ho slušně obchází(to se pak sousedovi fakt těžko vysvětluje, že opravdu, ale opravdu tam normálně nikdy nechčije ).

To ona přechčí i to, co není. Když náhodou něco zapomene, nelení se tam vrátit, aby to mohla přechcat. Celkově, když jdeme s dalšími psy, chodí si jak king. Když jdu jen já a ona, je to celý takový víc v klidu, není tak zaměřená na to, co všechno musí ochcat a nenaparuje se jak páv. Často se o samotě se mnou ani nedostane do ráže a i v problémovým místě se normálně minem. Ale samy dvě chodíme málokdy.
Třeba zrovna nedávno se mi stalo, že jsme čekaly u cesty na ostatní, šla kolem paní s nějakou fenou, co tu nikdy dřív nešla. Posadila jsem ji, sedla si vedle ní a důrazně dala najevo, že bude hodná. Všechno v poho, byla v klidu, seděla a nevyváděla. Jenže než stihla fena projít kolem, z vrat vyšli ostatní a to už by po tý feně šla a zase vyváděla.

1.7.2017 23:09

Atheira napsal(a):
To ona přechčí i to, co není. Když náhodou něco zapomene, nelení se tam vrátit, aby to mohla přechcat. Celkově, když jdeme s dalšími psy, chodí si jak king. Když jdu jen já a ona, je to celý takový víc v klidu, není tak zaměřená na to, co všechno musí ochcat a nenaparuje se jak páv. Často se o samotě se mnou ani nedostane do ráže a i v problémovým místě se normálně minem. Ale samy dvě chodíme málokdy.
Třeba zrovna nedávno se mi stalo, že jsme čekaly u cesty na ostatní, šla kolem paní s nějakou fenou, co tu nikdy dřív nešla. Posadila jsem ji, sedla si vedle ní a důrazně dala najevo, že bude hodná. Všechno v poho, byla v klidu, seděla a nevyváděla. Jenže než stihla fena projít kolem, z vrat vyšli ostatní a to už by po tý feně šla a zase vyváděla.

Tak to fakt vypadá na machrování.

1.7.2017 23:12

lesnížínka napsal(a):

Vždycky umírám smíchy, když potkáme konkurenci, se kterou se nepodařilo dohodnout. Už neřvou, ale koukají na sebe jako dva čerti a začnou dokola hystericky přečůrávat všechno, co je aspoň pár cm nad zemí. I malý trs trávy se hodí. A u toho ty významně namachrované pohledy. Kolikrát ani netrefí objekt, ačkoliv normálně se otočí stokrát dokola, aby to bylo přesně na milimetry.

1.7.2017 23:19

Atheira napsal(a):

Jakože si hlídá smečku? To je u nás peklo. Když nasbírá partičku a není tam nikdo, koho bezvýhradně respektuje a bere jako šéfa, tak to koučuje. Přibírá i cizí, ale jak je to pes v produktivním věku JRT a výš, tak řeší. Když mu to dotyčný odkýve, bere do party, v opačném případě amok.

1.7.2017 23:21
Atheira

XXX.XXX.50.119

Tak to fakt vypadá na machrování.

Je to fakt koza, no... Děsně mě to mrzí, protože si pak připadám jak totální kráva, protože je těžký dokázat, že se tak chová jenom v okolí domova když je s tou naší skupinkou, zatímco dál z domu nebo jen se mnou je úplně jiná.
Do půl roku to byla perfektní fena, která zvládla všechno prakticky hned a dalo se jí stoprocentně věřit. Co s ní začala mlátit puberta, mám dojem, že mi hrábne a všechno, nad čím jsme společně strávily tolik času a všechno, co se naučila, je najednou to tam. Trvám na všem jako dřív, vím, že to tam někde v té palici je, ale mám prostě čím dál víc dojem, že dělám něco špatně a nevím co.

1.7.2017 23:24

Atheira napsal(a):
Je to fakt koza, no... Děsně mě to mrzí, protože si pak připadám jak totální kráva, protože je těžký dokázat, že se tak chová jenom v okolí domova když je s tou naší skupinkou, zatímco dál z domu nebo jen se mnou je úplně jiná.
Do půl roku to byla perfektní fena, která zvládla všechno prakticky hned a dalo se jí stoprocentně věřit. Co s ní začala mlátit puberta, mám dojem, že mi hrábne a všechno, nad čím jsme společně strávily tolik času a všechno, co se naučila, je najednou to tam. Trvám na všem jako dřív, vím, že to tam někde v té palici je, ale mám prostě čím dál víc dojem, že dělám něco špatně a nevím co.

Za to Vy nemůžete, to ona si to ve své hlavince takhle uspořádala. Asi budete muset chodit jen samy, prostě smečka je smečka

1.7.2017 23:28
Atheira

XXX.XXX.50.119

Jakože si hlídá smečku? To je u nás peklo. Když nasbírá partičku a není tam nikdo, koho bezvýhradně respektuje a bere jako šéfa, tak to koučuje. Přibírá i cizí, ale jak je to pes v produktivním věku JRT a výš, tak řeší. Když mu to dotyčný odkýve, bere do party, v opačném případě amok.

Nevím, buď to nebo ji musí točit rozpoložení některého z lidí... Nebo spíš taková ta osobní energie, kterou působí na okolí, byť si to neuvědomuje. Mám žhavýho adepta, nicméně nejsem si jistá, jestli by se to na psa mohlo přenést až tak moc.

2.7.2017 00:09

Atheira napsal(a):
Nevím, buď to nebo ji musí točit rozpoložení některého z lidí... Nebo spíš taková ta osobní energie, kterou působí na okolí, byť si to neuvědomuje. Mám žhavýho adepta, nicméně nejsem si jistá, jestli by se to na psa mohlo přenést až tak moc.

Do půl roku jsem měla normálního psa, který šlapal jak hodinky a jako socializovaný perfektně věděl, jak se chovat mezi ostatními, aby nedošlo ke konfliktu. A že ty naše výchovné smečky kolikrát čítaly i 30 kousků (proměnlivě do stovky) všech věkových kategorií a velikostí od jorka až po bandoga, popř. dogu. Do roka to sem tam zahaprovalo, od roku a půl konečná, neexistuje, aby ignoroval psa a případně nevyjasňoval. Známé kluky ze štěněcího věku bezvýhradně respektuje, tam není problém. Smečku doslova pase, po odehnání konkurenta všechny socializačně "ňufe". Možnost korekce chování dost omezená, ale u nás se s tím jako u natur zvěře počítá. Není to nic závadného a nedá se s tím nic dělat. Maximum, kterého jsem dosáhla, je to, že se mi pak přijde s mohutným jódlováním omluvit, že neměl, ale musel.

2.7.2017 10:22
Atheira

XXX.XXX.50.119

Do půl roku jsem měla normálního psa, který šlapal jak hodinky a jako socializovaný perfektně věděl, jak se chovat mezi ostatními, aby nedošlo ke konfliktu. A že ty naše výchovné smečky kolikrát čítaly i 30 kousků (proměnlivě do stovky) všech věkových kategorií a velikostí od jorka až po bandoga, popř. dogu. Do roka to sem tam zahaprovalo, od roku a půl konečná, neexistuje, aby ignoroval psa a případně nevyjasňoval. Známé kluky ze štěněcího věku bezvýhradně respektuje, tam není problém. Smečku doslova pase, po odehnání konkurenta všechny socializačně "ňufe". Možnost korekce chování dost omezená, ale u nás se s tím jako u natur zvěře počítá. Není to nic závadného a nedá se s tím nic dělat. Maximum, kterého jsem dosáhla, je to, že se mi pak přijde s mohutným jódlováním omluvit, že neměl, ale musel.

Když u vás se tak nějak předpokládá, že váš pes bude máklej a že vyluzuje divný zvuky. To si neberte nijak zle.
Jenomže u toho mého sprsklíka tohle nikdo nečeká a když zavrčí, štěkne a dostane se do euforie, kdy po té druhé vyloženě ječí a místo štěkání dělá jakýsi auvouvé, což líp neumím popsat, protože to už není snad ani psí zvuk, dostane se kolemjdoucí z původního leknutí většinou do záchvatu smíchu, nemluvě o tom, že sousedi se tím taky perfektně baví.

No, je fakt, že když se situace uklidní, prohlídne si každýho přítomnýho psa, jak kdyby si zjišťovala, jestli jsou všichni a teprve potom si zase jde po svém.

2.7.2017 10:26
Atheira

XXX.XXX.50.119

Za to Vy nemůžete, to ona si to ve své hlavince takhle uspořádala. Asi budete muset chodit jen samy, prostě smečka je smečka

Dobrý je, že většinou fakt nikoho cizího nepotkáváme, takže aspoň tak. Ale už ji prostě nebudu tady v lese pouštět, když je s ostatními a bude lítat jenom někde, kde vidím hodně daleko kolem sebe. Pokusím se ji naučit, aby aspoň tak nešílela a snad se s tím nějak poperem, nic jinýho mi nezbývá.

2.7.2017 10:43
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Nezoufat, bude to dobré. Taky jsem zoufala, i když z podstatně jiného důvodu, přehoupnul se druhý rok a je to prostě milionový pes, ne 100%, ale umí, ví, chápe, ovládá se. Už to není takové, přijít z procházky s beznadějí, nadávat si, jak je člověk neschopný. Když se pracuje, tak se to zvládne, aspoň nějak tak. Nikdo nemáme dokonalého psa, ať už je ta chyba v čemkoliv. A nebyla by s nimi sranda.

2.7.2017 16:47

Atheira napsal(a):
Dobrý je, že většinou fakt nikoho cizího nepotkáváme, takže aspoň tak. Ale už ji prostě nebudu tady v lese pouštět, když je s ostatními a bude lítat jenom někde, kde vidím hodně daleko kolem sebe. Pokusím se ji naučit, aby aspoň tak nešílela a snad se s tím nějak poperem, nic jinýho mi nezbývá.

Muze to byt i tim, ze je to zacatek vychazky. ne, ze si neco hlida.
to "teseni se" je plne emoci- a musi nekudy ven smajlík a pak ma takove neprimerene reakce.
smecka ostatnich psu kolem to samo podporuje.
kdyz uz je na prochazce dele, vse se uklidnuje.

2.7.2017 22:17

Muze to byt i tim, ze je to zacatek vychazky. ne, ze si neco hlida.
to "teseni se" je plne emoci- a musi nekudy ven smajlík a pak ma takove neprimerene reakce.
smecka ostatnich psu kolem to samo podporuje.
kdyz uz je na prochazce dele, vse se uklidnuje.

Na tom co píše petrahei něco i bude, taky jsem to pozorovala u psiny, taková jakoby napnutost až chytání se každé možnosti se vybít ukázat na sebe. (atheira: není to tak trošku taky "spratečekrozmazlenej"?) to není urážka, to je citově zabarvené oslovení.smajlík

2.7.2017 23:40
tapina

XXX.XXX.211.221

Podle mě je to takový normální chování na pomezí puberty a dospělosti. Smečka vyšoupne takové ty mladé a blbé napřed. Nebo možná oni ti mladí mají takové nutkání. Punk's not dead. Vaše to navíc strašně žere. Jak přibude někdo mladší a nebo blbější, zůstane ta úloha na něm. S nadsázkou. Myslím, že to dělá spousta psů někde mezi těmi 7 měsíci a rokem a půl, možná trochu jemněji, ale prostě jakoby najednou přijdou na to, že ti popeláři vlastně kradou jejich věci, mám ten je divnej, hele všichni koukejte, jak je divnej, tamta je jenom trapná, na to ti matko kašlu,... pokud se jim v tomto období nic hrozného nestane, přejde je to samo.
Byli jsme na výletě,2 pejsci senioři, jeden blbýsek 8 měsíců a fena 4,5roku. Plus nějací lidi. Malej naběhal tak 20* víc, než ostatní, všechno oznámil, kde mohl tam machroval, fena se celou dobu se tvářila, bože, já tu snad ani nejsem. Přitom vím, že třeba dříve, co on tak jako "vystaví", to ona dříve poštěkala, povrčela, postrašila, svým způsobem podobně, co píšete. Teď nic a nejradši ještě na 20m od nich, protože to fakt nejde. Do tý doby než se na ty tři vyloupl takový fakt nepěkně vonící tramp či co to bylo. To byla ve vteřině před nima a evakuovala je pryč. A na blbýska opovaž se šteknout. Chlap zas zapadl. Staroušci - co je? Něco k jídlu? Jo aha pojď taky štěkat. No ty už nechala a zas se tvářila jako, je to marný, je to marný, co jste mi to udělali...

To přejde.

3.7.2017 06:57

"Věc se má tak, že menší venčicí procházky chodíme vždycky stejnou trasou, potkáváme vždycky ty samé psy a všechno je tak nějak v pohodě, dokud ten stereotyp nenaruší jiný pes, který se tu běžně nepohybuje, problém je i se zcela cizími lidmi, kteří se třeba jen tak z ničeho nic odnikud vyloupnou a neobtěžují se ani pozdravit (jde opravdu jen o lidi, kteří nemluví a beze slova se blíží). To mi pak po "narušitelích" vyjíždí a chytá neskutečný hysterák"

zakonzervovala si nějaký "normální" stav a změna = nejistota=potřeba zasáhnout= zvýšená potřeba kontroly z důvodu lability psa (vyrovnaný pes by to neřešil, bo není co)

Jak je stará? (jestli to, co popisuješ s tou fenou nemůže být už známka jejího vztahu k fenám v rámci dospívání).

A řešení - jako vždy, poslušnost poslušnost a ještě jednou poslušnost a tvé vedení = nenechat jí řešit po svém ale dirigovat zavčas po tvojemu - dřív, než ona začne s tím svým (nehas až následky ale předcházej jejímu nevhodnému chování svým vedením)

3.7.2017 07:55
Atheira

XXX.XXX.240.43

Petrahei, verun: Ona není ten typ, co by zmagořel jen proto, že se jde na procházku, to vím stoprocentně. Takže tenhle důvod určitě můžeme vynechat.

tapina: Trochu jste mě uklidnila. Budu na tom dál pracovat, aby si nezafixovala, že vyšilovat je normální a snad z toho vyroste...

hmn_: V květnu jí byl rok, takže puberťák v nejlepším, řekla bych. O labilitě se nebudu přít, protože ona prostě labilní je - přecitlivělá, kdybych měla přesně říct, kterým směrem je oproti jiným psům hráblá. Jako štěně dělala ze všeho hrozný drámo, ale musím říct, že jsme udělaly opravdu velký pokrok. Pořád má ale potřebu takový věci řešit, hlavně, když se někdo vyloupne odnikud. Běžně zareaguju dřív, takže si ji posadím a nestihne se dostat do té svojí hysterie, jak sedí, tak mě vnímá a třeba jen jednou štěkne, ale reaguje a přestane. Horší jsou situace jako ta, co popisuju, kdy o sobě navzájem nevíme a srazíme se až když jsme od sebe jen pár kroků. Opět ale platí, že to mimo okolí domova nedělá, ani když třeba jdeme po městě a zpoza rohu někdo najednou vyběhne, to sice je trochu nejistá, ale spoléhá na mě a jen se zařadí víc ke mně.

3.7.2017 09:12
scylla

XXX.XXX.150.32

Atheira napsal(a):
Petrahei, verun: Ona není ten typ, co by zmagořel jen proto, že se jde na procházku, to vím stoprocentně. Takže tenhle důvod určitě můžeme vynechat.

tapina: Trochu jste mě uklidnila. Budu na tom dál pracovat, aby si nezafixovala, že vyšilovat je normální a snad z toho vyroste...

hmn_: V květnu jí byl rok, takže puberťák v nejlepším, řekla bych. O labilitě se nebudu přít, protože ona prostě labilní je - přecitlivělá, kdybych měla přesně říct, kterým směrem je oproti jiným psům hráblá. Jako štěně dělala ze všeho hrozný drámo, ale musím říct, že jsme udělaly opravdu velký pokrok. Pořád má ale potřebu takový věci řešit, hlavně, když se někdo vyloupne odnikud. Běžně zareaguju dřív, takže si ji posadím a nestihne se dostat do té svojí hysterie, jak sedí, tak mě vnímá a třeba jen jednou štěkne, ale reaguje a přestane. Horší jsou situace jako ta, co popisuju, kdy o sobě navzájem nevíme a srazíme se až když jsme od sebe jen pár kroků. Opět ale platí, že to mimo okolí domova nedělá, ani když třeba jdeme po městě a zpoza rohu někdo najednou vyběhne, to sice je trochu nejistá, ale spoléhá na mě a jen se zařadí víc ke mně.

To je právě problém s některými naučenými stereotypy. Změňte trasu procházky, choďte v opačném směru, takového situace vyhledávejte.

3.7.2017 09:26
samik49

XXX.XXX.78.43

Tohle podle mě není nic neobvyklého a mám to se starším psem taky. Bydlíme v paneláku, lidi se tu celkem točí - má tu pár psů, který má rád nebo toleruje, nováčky nesnáší a je schopnej po nich bezdůvodně vyletět.
Jakýkoliv machrování, pruzení, vrčení atd. zas netoleruju já, nicméně jak říkáš, když už je v tom amoku, je to těžký zastavit. Takže v blízkosti domova jsem víc na pozoru a snažím se konfliktům maximálně předcházet. V prostoru to budeš mít určitě jednodušší, než při potkávání psů v chodbě u výtahu, kde se není kam vyhnout :D Fenku bych třeba pro začátek v těch problematických místech vodila na stopovačce, můžeš tak trénovat poslušnost v případě, že je ještě cizí pes někde daleko a fena funguje jakž takž normálně + zadupnutím vodítka případně zabránit konfliktu. Neboj, dá se to nacvičit :) My už zvládáme právě i to míjení u výtahu většinou bez řvaní, psa mám ale schovanýho za nohama. Akorát to kazí lidi, co chodí na volno s buldočkem, co mi do psů neustále nabíhá :D.

3.7.2017 09:39
Atheira

XXX.XXX.240.42

Scylla: špatně jste si to přebrala. Krátké venčicí myslím jen vyběhnutí ráno hned po probuzení a těsně před tím, než se jde spát. Vyběhnu s ní jen tady kousek od domova a zase se jde. Jenže i na ty delší procházky prostě musíme tím lesem projít. Teleportaci jsem se ještě nenaučila. Chodíme různě (nebavilo by mě neustále dokola procházet to samé prostředí).

samik: Stopovačku si vykoledovala hned to odpoledne. Díky za zprávu, vytrvám a snad se to podaří nějak zvládnout.

3.7.2017 11:09
balisek

XXX.XXX.131.211

Taky jsem zavedla v okolí domu povinné vodítko, jelikož blboun pes se rozhodl, že v perimetru 100 m od baráku je vše naše a musí si to hlídat. Vyjíždí na psy i lidi, kteří se mu nezdají úplně OK - např. běžce, chodce s taškami apod. Teď, co jsem hlídala kamarádčinu čubu, se to ještě zhoršilo. Holt musíme zas trochu přitvrdit, jelikož nechci být za postrach sídliště.

3.7.2017 11:22

Tak jen pro pobavení, pes zjistil, že v okolí domu je vyšší pravděpodobnost, že potkáme manžela vracejícího se z práce. Proto pro jistotu do 300m od baráku vítá všechny chlapy, protože co kdyby to byl zrovna ten náš

3.7.2017 15:33
L(phi)

XXX.XXX.228.116

Tak jen pro pobavení, pes zjistil, že v okolí domu je vyšší pravděpodobnost, že potkáme manžela vracejícího se z práce. Proto pro jistotu do 300m od baráku vítá všechny chlapy, protože co kdyby to byl zrovna ten náš

Môj ňufák takto víta každého cyklistu v okolí domu, a keď u nás nezastaví tak je strašne sklamaný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík