Https://www.novinky.cz/krimi/442899-na-semilsku-uvizl-pes-v-lisci-nore-nadeje-na-jeho-zachranu-ztroskotaly.html - to je hrůza, úplná černá můra Představit si, že tam nechám psa umřít...to bych nerozdýchala. Nevím co bych dělala, vlezla tam za ním, alespoň pokud by to šlo? Někdo malý, drobný...Podle té kamery, kterou tam dostali, přeci nějak musí určit místo, kde kopat,. Třeba ne na metr, ale alespoň blízko. Pro krista, od pondělí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Https://www.novinky.cz/krimi/442899-na-semilsku-uvizl-pes-v-lisci-nore-nadeje-na-jeho-zachranu-ztroskotaly.html - to je hrůza, úplná černá můra Představit si, že tam nechám psa umřít...to bych nerozdýchala. Nevím co bych dělala, vlezla tam za ním, alespoň pokud by to šlo? Někdo malý, drobný...Podle té kamery, kterou tam dostali, přeci nějak musí určit místo, kde kopat,. Třeba ne na metr, ale alespoň blízko. Pro krista, od pondělí...
Myslíte, že se ti chlapi nesnažili? Že tam jen tak stáli? Udělali vše pro to, aby psa zachránili, a myslím, že zcela nad rámec svých povinností. Smekám před nimi.
Co píšete jsou jen teorie. Četla jste, že nora je ve skále? Že ani kamerou na psa neviděli? Že díky tomu, jak se tam zvuk nese, nemohli lokalizovat, kde se pod povrchem nachází a určit tak místo, kde kopat? Jak byste prolezla dírou, kterou proleze poměrně malý border teriér? Tohle se prostě stává, je to smutné, ale je to život.
Každopádně je to smutné. Skalní nory jsou jsou vždy, zdůrazňuji VŽDY velmi nebezpečné, jsem myslivec, mám norníky a NIKDY bych psa do skály nepustila a navíc mám psy vždy na řemeni (samozřejmě je taky pustím ale v bezpečných místech a s GPS). Zde je to podáno jako náhoda (budeme tomu věřit, tedy že šlo o turisty a "neloveckého" psa, který tam vlezl sám - protože kdyby to byl myslivec a psa tam poslal úmyslně, byl by to opravdu neskutečný DEBIL), bohužel šance, že pes přežije a vyleze - když je tam pět dní - jsou opravdu nulové (hlady vydrží, bez vody nikoli) Navíc je-li to opravdu "domácí" pes, pak ani nemá zkušenosti a ten správný "instinkt" dostat se ven. U skal je největším problémem to, že "chodba" často náhle klesne, vytvoří jakýsi schod a pes nemá tak pružnou páteř, aby toto překonal...
Kdyby byl pes na vodítku...
lesnížínka
napsal(a):
Nemluvím o hasičích, ale o majitelích. A o kameře, kterou to viděli. Tvrdí, že první den viděli i psa. Nevím, jestli tam měli nějakého speleologa.
No, tak běžně se asi speleolog nevolá, ono se nejspíš předpokládalo, že na psa zavolají, on přijde, vytáhnou ho a všichni pojedou v klidu domů na kafe...
Že ho pak už neviděli je celkem pochopitelné, nebude dřepět na jednom místě. Určitě na něj volali, ale ve skalní chodbičce se neotočí, nezkušený pes není tak "chytrý", aby couval, takže...
Navíc, psala jste o kopání - to ve skále dost dobře nejde...
Co se řešilo na FB, tak pes vzal roha při sběru borůvek. Technika se na místo nedostala, tak jela centrála se sbíječkou. Potom i hasiči, ale hrozil sesuv tak ty to odpískali. Zkoušeli i kameru. Snažili se opravdu ze všech sil, ale skála je skála no.. viděl bych to na schodu nešťastných náhod. Taky už jsem zažil kopání psa a nic pěkného to není. Naštěstí je to u nás samý písek tak to ještě šlo.
No, hodně optimistický nadpis, jakoby už byli venku... Což ještě bohužel není jisté...
Ale snad to bude mít šťastný konec... Pravdou je, že dokud žije, bylo by hloupé to vzdát...
Jinak reportáž dnes na Nově i Primě.
http://tn.nova.cz/clanek/pes-s-liskou-uvizli-v-nore-riskantni-zachrana-trva-uz-sest-dni.html
http://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/8-7-2017-zpravy-desitky-zachranaru-bojuji-v-ceskem-raji-o-zivot-psa-uvezneneho-v
Ještě upřesním, že pes na vodítku BYL, bohužel narazili na lišku, pes po ní pochopitelně prudce vyrazil a selhala karabina...

Jestli ono to nebude tím, že bordík je mrňous a tak na něj nikdo nedá karabinu jako na vola..., to samé kroužky u obojků.
Také jsme něco zpřetrhaných obojků a karabin měli. Teď mám přepínací vodítko Hurta, mám ho 7 let a drží. Pes váha 25 kg a vypálit taky umí.( Na reklamě nemám žádný zájem, jen mám z vodítka radost ).
P.S. Jednu bordinku tu mám na hlídání, liščí nory za barákem, chodí už týden na vodítku a ještě 2 bude ( je na mě pěkně naštvaná ).

napsal(a):
Jestli ono to nebude tím, že bordík je mrňous a tak na něj nikdo nedá karabinu jako na vola..., to samé kroužky u obojků.
Také jsme něco zpřetrhaných obojků a karabin měli. Teď mám přepínací vodítko Hurta, mám ho 7 let a drží. Pes váha 25 kg a vypálit taky umí.( Na reklamě nemám žádný zájem, jen mám z vodítka radost ).
P.S. Jednu bordinku tu mám na hlídání, liščí nory za barákem, chodí už týden na vodítku a ještě 2 bude ( je na mě pěkně naštvaná ).
Mám psa 11 kg, a když instinktivně vyrazí, je to slušná šlupka. Polokroužek na postroji s vnitřním průměrem 3,6 a Giant do 50 kg - karabina a celé vodítko pomalu jak na vola. Přesně z těchle důvodů.

Není nová zpráva? Neví někdo jestli se dostali ven?
Zatím nevíme.
Jinak jak tu byl ten odkaz od Markéty (liberes.idnes..), tak pan redaktor si bohužel dělal na místě svou honbu za senzací a poškodil nachystané "sledování stop" (posyp) To je tak, když se všichni cpou, kde nemají co dělat. Hlavně že pak stvoří paskvil v minulém čase ("..záchrana trvala.., pomohli až hasiči...") přestože ještě nic není jisté. Vzhledem k tomu, že liška je otvoru blíž - a je "živá a zdravá", je taky možné, že pes je od ní ještě oddělen dalším sesuvem kamení...takže ikdyž se podaří utéct lišce, pes stále nemusí mít volnou cestu
xchipsy
napsal(a):
No, tak bohužel. Podle fotopasti tam nebyl klid - kromě zmíněného reportéra tam okukovali další zvědavci... Pokud se liška nebude cítit bezpečně, ven nepůjde a tím pádem ani pes... Takže nakonec možná Barta "nezabije" to, že vlezl do skály ale lidi, kteří ho nenechali vylézt...
Aha, tak to je teprve pech Ale liška musí mít také hlad, žízeň...

koňadra
napsal(a):
To jo, ale pokud se necítí bezpečně, raději v té noře pojde než by vylezla.
To ano, ale není možné, aby "pustila" ven psa? Aby vylezl pes, i když tam liška zůstane?Ten by snad na lákání majitele mohl zkusit vylézt. Musí nutně první vylézt liška?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
To ano, ale není možné, aby "pustila" ven psa? Aby vylezl pes, i když tam liška zůstane?Ten by snad na lákání majitele mohl zkusit vylézt. Musí nutně první vylézt liška?
Pokud se ten pes přes ni nebyl schopný dostat dokud byl při síle, tak teď když už toho má plný brejle (pokud ještě nějaký má), k tomu odvahu nesebere tuplem.
napsal(a):
Pokud tam není místo a zvířata se nemají kde minout, tak musí vylézt první liška. Kdyby tam uhynula a zatarasila východ, myslím, že v této fázi by i ten pes měl velký problém se přes ni dostat - je už určitě zesláblý a i zdravý border teriér by měl co dělat, aby mrtvou lišku někam posunul (je-li vůbec kam) a dostal se přes ni ven.
Nic nového asi není, že? Docela by mě zajímalo, jestli jsou lidi fakt tak zabednění nebo už tam konečně přestali lézt. Na místě majitelky toho psa bych toho reportéra asi nejradši zaškrtila a matku, co tam tahá děcko, nakopala do zadku.
Tohle musí být mnohem horší, než jakýkoli jiný scénář, kdy se něco psovi stane... Slyšet ho tam týden kňučet a nemoct nic... To je hrůza.
Zatím nic. Zával byl uvolněn, takže SNAD by cesta měla být přístupná, otázkou je, zda mají obě zvířata ještě dostatek sil a také jak to vypadá "hlouběji", klidně tam toho sesuvu může být víc, třeba mezi liškou a psem... Budeme doufat, nic jiného nezbývá.
Je smutné, že se objevují komentáře typu Taková monstrakce kvůli psovi atd... Je třeba si uvědomit, že ať to dopadne jakkoli, pro všechny zasahující je to obrovský "trénink" pro případ, že by se něco podobného opakovalo - příště se do podobné situace může dostat malé dítě...
Včerejší reportáž na Primě:
http://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/9-7-2017-zpravy-sedmy-den-zachranne-akce-pes-i-liska-stale-zustavaji-uvezneni-ve-skale.
xchipsy
napsal(a):
Zatím nic. Zával byl uvolněn, takže SNAD by cesta měla být přístupná, otázkou je, zda mají obě zvířata ještě dostatek sil a také jak to vypadá "hlouběji", klidně tam toho sesuvu může být víc, třeba mezi liškou a psem... Budeme doufat, nic jiného nezbývá.
Je smutné, že se objevují komentáře typu Taková monstrakce kvůli psovi atd... Je třeba si uvědomit, že ať to dopadne jakkoli, pro všechny zasahující je to obrovský "trénink" pro případ, že by se něco podobného opakovalo - příště se do podobné situace může dostat malé dítě...
Včerejší reportáž na Primě:
http://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/9-7-2017-zpravy-sedmy-den-zachranne-akce-pes-i-liska-stale-zustavaji-uvezneni-ve-skale.
Je smutný, že to někomu tak strašně vadí, že záchranáři "plýtvají" silami na záchranu psa... Mně to přijde naprosto samozřejmý. Jít a pomoct psu, člověku... Jeden tam trpí stejně jako by trpěl druhý. Vedle toho, oba mají jistě rodinu, která je nesmírně miluje.
Číst pak komentáře od některých ubožáků... Mně to hlava prostě nebere a jsem ráda, že kolem sebe nemám takový omezence, škoda jen, že vůbec existujou.

Ale někdo to musí zaplatit... a náklady to budou nemalé...
napsal(a):
Víte co? Každý vzlet vrtulníku jsou desetitisíce. Nevím, jak dopadlo to poslední kouslé dítě psem na Karvinsku, ale bylo tam napsané, že ho pes kousnul do tváře a mělo tržnězhmožděné poranění. Takže bych řekla, že prd. Bral ho vrtulník. Tam rozhodně nejde ani o život, ani o minuty, aby ho nemohla odvézt sanita.
Do itálie se posílá pokud vím 21 mega, tyhle prachy se dali využít pro naše lidi ne pro někoho kdo si někam dojede nelegálně a pro hasiče je to trénink, stát se to může příště dítěti a budou vědět co vše se dá dělat. stát má peněz dost když může dotovat nelegály, které bude Evropa jen živit a jen se můžeme modlit aby mezi nimi nebyla velká část teroristů. Proti tomu je tahle akce jen kapka v moři.Jen už to trvá dlouho a pes nejspíš už žádnou energii nemá
notregistered

XXX.XXX.211.59
Nestalo se poprvé, natrénováno je dost
pískovec klouže, pod tenkou vrstvou jehličí jsou díry, některými pohodlně proleze člověk, někde "jen" jezevčík
nejde vrtat, utrhlo by se to, ani se kus neuloupne, ale drolí
všichni vědí nepustit psa z vodítka
dva roky nazpět hasiči z celého okresu tahali vlčáka z římsy
nevytáhli.

Atheira
napsal(a):
A určitě to zacálujete celý vy, že vás to tak trápí...
Ne, zaplatíme to všichni - z daní.
Smekám, před těmi chlapy, co se nevzdali a snažili se psa dostat ven. Ale zadarmo to není...
napsal(a):
Smekám, před těmi chlapy, co se nevzdali a snažili se psa dostat ven. Ale zadarmo to není...
Jako...máte pravdu ale: ti chlapi to mají jako povolání, které si vybrali a jsou placeni ano, z našich daní. Stejně tak jako lékaři, policie a plno jiných profesí..o vojácích ani nemluvě. Řešte sra.ky jako třeba Vrbětice, kde si soukromá firma pronajala sklady, natahala i nepovolenou munici a teď to všechno zaplatí stát a armáda to řeší už nevím jak dlouho...z vašich daní. Tam si ty náklady nechte vyčíslit...
lesnížínka
napsal(a):
Víte co? Každý vzlet vrtulníku jsou desetitisíce. Nevím, jak dopadlo to poslední kouslé dítě psem na Karvinsku, ale bylo tam napsané, že ho pes kousnul do tváře a mělo tržnězhmožděné poranění. Takže bych řekla, že prd. Bral ho vrtulník. Tam rozhodně nejde ani o život, ani o minuty, aby ho nemohla odvézt sanita.
Nevím, o co přesně se jednalo, jak dlouho by jeli sanitou a kam atd.
Akorát že takováhle zranění na obličeji jsou blbá v tom, že tam jsou takové nesmysly jako oči, slzné kanálky, bohaté cévní zásobení. Slinné žlázy, tuková tělesa a různé jiné nesmysly. Křehká, jemná tkáň. Všechno rychle otéká. U děcek obzvláště. I děcko, co samo spadne na zem a utrhne si jen blbou retní uzdičku, je během chvíle oteklé, že to je až k nevíře. Otoky v této oblasti jsou blbé, protože spoustukrát můžou být blízko dýchacích cest, útlak něčeho...
V neposlední řadě - čím dříve, míňkrát a kvalitněji - tím míň památek. Nejde o život, ale lidi, bohužel, můžou mít "zkažený život" i blbejma zbytečnejma jizvama.
Už samotné označení tržně-zhmožděné... není prd.

lesnížínka
napsal(a):
Jako...máte pravdu ale: ti chlapi to mají jako povolání, které si vybrali a jsou placeni ano, z našich daní. Stejně tak jako lékaři, policie a plno jiných profesí..o vojácích ani nemluvě. Řešte sra.ky jako třeba Vrbětice, kde si soukromá firma pronajala sklady, natahala i nepovolenou munici a teď to všechno zaplatí stát a armáda to řeší už nevím jak dlouho...z vašich daní. Tam si ty náklady nechte vyčíslit...
Čistě teoreticky - nabídli byste úhradu nákladů, či části nákladů, být majitelem psa?
napsal(a):
A odvedli bychom na daních míň, kdyby ho tam rovnou nechali chcípnout? Ne. Daně platíme tak či tak. Že z nich půjdou peníze na nějakou takovou věc je mi fuk.
Celkově nemám ve zvyku nějak přehnaně koukat na peníze a řešit je, tahle stránka věci mě většinou zajímá až někde v pořadí za jinými.
Ne, že bych byla milionář, ale prostě... se z nich nepoto.
Edit: ještě k vaší reakci na lesnížínku - Třeba já bych se v případě majitelky psa nabídla. Hned a bez váhání, přijde mi to tak nějak samozřejmé... Stejně jako by mne nenapadlo rozmýšlet se nad cenou nějakého zákroku nebo podobných věcí.

Atheira
napsal(a):
A odvedli bychom na daních míň, kdyby ho tam rovnou nechali chcípnout? Ne. Daně platíme tak či tak. Že z nich půjdou peníze na nějakou takovou věc je mi fuk.
Celkově nemám ve zvyku nějak přehnaně koukat na peníze a řešit je, tahle stránka věci mě většinou zajímá až někde v pořadí za jinými.
Edit: ještě k vaší reakci na lesnížínku - Třeba já bych se v případě majitelky psa nabídla. Hned a bez váhání, přijde mi to tak nějak samozřejmé... Stejně jako by mne nenapadlo rozmýšlet se nad cenou nějakého zákroku nebo podobných věcí.
Atheiro stavíte se k tomu, jako bych psala, že psa zachraňovat neměli. Ale to nepíšu, všimněte si.

Atheira
napsal(a):
Já bych též nabídla náhradu nákladů, aspoň částečnou náhradu... vůbec nevím, na kolik je ten zásah celkově vyčíslen...
Markéta80
napsal(a):
Do itálie se posílá pokud vím 21 mega, tyhle prachy se dali využít pro naše lidi ne pro někoho kdo si někam dojede nelegálně a pro hasiče je to trénink, stát se to může příště dítěti a budou vědět co vše se dá dělat. stát má peněz dost když může dotovat nelegály, které bude Evropa jen živit a jen se můžeme modlit aby mezi nimi nebyla velká část teroristů. Proti tomu je tahle akce jen kapka v moři.Jen už to trvá dlouho a pes nejspíš už žádnou energii nemá
Většinou se k věcem kterým nerozumím dobře, nerad vyjadřuji. Chápu to tak, že některým lidem nic jiného nezbývá. Nabízím tedy jeden úhel pohledu. Na proměnlivosti populace se podílejí čtyři základní faktory přirozeného charakteru. Jedná se o mutaci, drift, selekci a migraci. Mutace a drift jsou velmi těžko záměrným způsobem ovlivnitelné náhodné procesy. Nenásilná a etická podpora humánní migrace, by mohla mít do budoucna na zdraví lidské populace zásadní vliv.
napsal(a):
Čistě teoreticky - nabídli byste úhradu nákladů, či části nákladů, být majitelem psa?
Čistě teoreticky - pokud byste nežila úplně zdravým životním stylem - nabídla byste (komu - lékaři? státu?) - že veškeré zákroky a léčbu, kterým šlo předejít - uhradíte?
To je taky dohromady, za všechny, ale občas i za jednotlivce, víc než ten jeden pes.
notregistered

XXX.XXX.211.59
Čistě teoreticky, za jistých okolností, víno je voda
nechtěla bych zkusit, jestli je vrtulník, hasič, lék, ... potřebný
peníze
už jste někdy viděli pohled staré paní, kterého vynesli z hořícího domu
všem vám přeji hezký den.

tapina
napsal(a):
Čistě teoreticky - pokud byste nežila úplně zdravým životním stylem - nabídla byste (komu - lékaři? státu?) - že veškeré zákroky a léčbu, kterým šlo předejít - uhradíte?
To je taky dohromady, za všechny, ale občas i za jednotlivce, víc než ten jeden pes.
Vidím v tom nebetyčný rozdíl - člověk nebo zvíře. Myslím, že ti hasiči a další lidi podílející se na záchraně psa, mohli říct, jakmile se ukázalo, že se ke psu nedostanou, že končí, že víc udělat nemohou. To by při záchraně člověka nemohli, tam mají povinnost dělat vše pro záchranu. A proto si myslím, že ta jejich snaha nebyla zdaleka samozřejmá, a majitel, má být za co vděčný... i když se třeba pes ven nedostane, už za to nasazení a snahu...
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
Reálné náklady nemusí být velké. Hasič totiž stojí peníze jestli čeká na stanici, nebo někde zrovna cvičí, nebo je na školení, nebo zachraňuje teriéra v lese a nebo vytahuje z auta 2 blbky z Facebooku, protože v Mostě je mrtvo.
Takže zbývá jen amortizace techniky, PHM a spotřeba drobného materiálu.
Když to vezmeme jako dobré cvičení, což to určitě je, náklady jsou naprosto zanedbatelné.
Míra H.
napsal(a):
Reálné náklady nemusí být velké. Hasič totiž stojí peníze jestli čeká na stanici, nebo někde zrovna cvičí, nebo je na školení, nebo zachraňuje teriéra v lese a nebo vytahuje z auta 2 blbky z Facebooku, protože v Mostě je mrtvo.
Takže zbývá jen amortizace techniky, PHM a spotřeba drobného materiálu.
Když to vezmeme jako dobré cvičení, což to určitě je, náklady jsou naprosto zanedbatelné.
Http://tn.nova.cz/clanek/televizni-noviny/poledni-televizni-noviny-10-7.html
16:45.
Na jednu stranu chápu snahu zkusit vše možné (až nemožné), ale osobně si myslím, že nějaký pach háravky je momentálně to poslední, co by vystresovaného a vyčerpaného psa zajímalo...
napsal(a):
Vidím v tom nebetyčný rozdíl - člověk nebo zvíře. Myslím, že ti hasiči a další lidi podílející se na záchraně psa, mohli říct, jakmile se ukázalo, že se ke psu nedostanou, že končí, že víc udělat nemohou. To by při záchraně člověka nemohli, tam mají povinnost dělat vše pro záchranu. A proto si myslím, že ta jejich snaha nebyla zdaleka samozřejmá, a majitel, má být za co vděčný... i když se třeba pes ven nedostane, už za to nasazení a snahu...
Naprosto souhlasím. Někdy je potřeba přiznat, že - ač se vše vevnitř bouří, už došly možnosti a je na čase to vzdát. Jen Vás opravím, že i lidi (či jejich ostatky) občas nelze přes veškerou snahu vyprostit a jsou ponecháni "svému osudu".
balisek
napsal(a):
Naprosto souhlasím. Někdy je potřeba přiznat, že - ač se vše vevnitř bouří, už došly možnosti a je na čase to vzdát. Jen Vás opravím, že i lidi (či jejich ostatky) občas nelze přes veškerou snahu vyprostit a jsou ponecháni "svému osudu".
Ponechání ostatků lidí, mi přijde naprosto v pořádku. Chtěli do hor, zemřeli v horách...asi je jim tam i líp. Tady jde o záchranu živého tvora. A ne, nemyslím si, že má někdo právo, povyšovat se nad jakékoliv zvíře...
lesnížínka
napsal(a):
Ponechání ostatků lidí, mi přijde naprosto v pořádku. Chtěli do hor, zemřeli v horách...asi je jim tam i líp. Tady jde o záchranu živého tvora. A ne, nemyslím si, že má někdo právo, povyšovat se nad jakékoliv zvíře...
Lesní žínko, není to o povyšování. Každý je povinen udělat maximum pro záchranu života - lidského či zvířecího. Ale když to nejde, tak to nejde - někdy nezbývá než přijmout skutečnost, že nejsme přes veškeré technické množnosti všemocní.
Pes má v této chvíli východ volný. Do skalní nory se nikdo nedostane. Takže je to potřeba nechat na "přírodě". I když po týdnu jsem dost skeptická...
lesnížínka
napsal(a):
..to jste dobrá, že dokážete odhadnout, že u takovéhoto typu zranění dle Vás "prd" u dítěte postačí odvoz záchrankou...
Že se někdo snaží zachránit němé zvíře, zachránit mu život, snaží se ráno, večer, udělali první, poslední, je to opravdu krásné gesto. A smekám před jejich vytrvalostí a odhodlaností, na druhou stranu, není to první ani poslední pes, který je v noře a který se ven nedostane (nechci to ale přivolávat). Kolik psů zazdil jezevec, kolik psů se ven z nory nedostalo - nikdo se o tom nezmiňuje, nikdo o tom nepíše, prostě se to stalo. A najednou jeden pes a je z toho senzace v okurkové sezoně televizních stanicích.
polárka.15
napsal(a):
Že se někdo snaží zachránit němé zvíře, zachránit mu život, snaží se ráno, večer, udělali první, poslední, je to opravdu krásné gesto. A smekám před jejich vytrvalostí a odhodlaností, na druhou stranu, není to první ani poslední pes, který je v noře a který se ven nedostane (nechci to ale přivolávat). Kolik psů zazdil jezevec, kolik psů se ven z nory nedostalo - nikdo se o tom nezmiňuje, nikdo o tom nepíše, prostě se to stalo. A najednou jeden pes a je z toho senzace v okurkové sezoně televizních stanicích.
Ono je ale trochu rozdíl, jestli ho tam úmyslně pošle nezodpovědný člověk a nebo tam vleze trdlo sám. Nikdy bych svého psa neposlala tam, kde by to pro něj mohlo být nebezpečné...a proto bych se i všemožně snažila ho zachránit. Proto jsem i psala, že v první řadě já. A to, že bych záchranářům přispěla, to mi přijde jako samozřejmé, stejně tak jako dám čokoládu děcku, které mi přinese můj, z kapsy vypadnuvší mobil.
Edánek
napsal(a):
..to jste dobrá, že dokážete odhadnout, že u takovéhoto typu zranění dle Vás "prd" u dítěte postačí odvoz záchrankou...
Měla jsem jako dítě různých zranění hafl, mám několik jizev i v obličeji. Nikdy se mnou rodiče nebyli na nějaké šití apod, nic se nedramatizovalo, polilo slivkou, maximálně dal motýlek z náplasti. Dneska se letí k doktorovi s klíštětem. Když si neteř vyrazila myšák, hrůza tragedie, okamžitě do nemocnice.. Probůh, za chvíli by jí stejně vypadnul. Můj brácha si na sáňkách o strom také vyrazil zub a nikam se s ním nešlo. Mimochodem, sáňky táhnul pes
polárka.15
napsal(a):
Tak na to vám klidně odpovím - minimum. Přestože na myslivce panuje hodně negativních názorů, tak vám můžu říct, že 99% z nich si svých psů váží a udělá maximum, aby je z té nory dostali a také se to v drtivé většině případů stane. Do skály žádný rozumný člověk psa úmyslně "norovat" nepouští, právě proto, že moc dobře známe rizika uvíznutí a nemožnosti pomoci. Všude jinde se dá kopat, ať ručně nebo s technikou, ale ve skále neuděláte nic.
Máme dva teriéry a NIKDY je nepouštím tam, kde neznám terén, nikdy ne do skal a vždy jezdíme s patřičným vybavením. Za víc jak 15 let se nám nestalo, aby se pes z nory nevrátil nebo tam nějak uvízl a bylo nutné ho zachraňovat - a to norujeme poměrně dost.
Tady je to prostě blbá souhra náhod, rozhodně hodně blbý terén. Osobně si myslím, že ten pes je tam nějak "šprajclej", protože jinak by - liška neliška - měl snahu dostat se ven...
Nevím podrobnosti, jen něco o tom, že tam byli na borůvkách. Plánujem také, zajet někam na borůvky, jako dítě jsem jezdila ke známým do Nových Hradů a od té doby o tom jen sním. Pořád si říkám, že sbalíme psa a na pár dní vyrazíme, jenže se do toho vždycky něco přis.re. Co chci říct? Že ty terény tam neznám, nemáme tu skály a my tu myslím nemáme snad ani nory, alespoň o žádných nevím, jezevec tu tuším ani nežije. Takže pokud byli majitelé v tomhle terénu taková trdla, jako my, nedivím se, že se stalo, co se stalo. Můj pes je také lovec, takže z vodítka by ho nikdo nepustil, ale on zase není takový cvok, aby vlezl do nějaké díry...na to je na sebe celkem opatrný
lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem jako dítě různých zranění hafl, mám několik jizev i v obličeji. Nikdy se mnou rodiče nebyli na nějaké šití apod, nic se nedramatizovalo, polilo slivkou, maximálně dal motýlek z náplasti. Dneska se letí k doktorovi s klíštětem. Když si neteř vyrazila myšák, hrůza tragedie, okamžitě do nemocnice.. Probůh, za chvíli by jí stejně vypadnul. Můj brácha si na sáňkách o strom také vyrazil zub a nikam se s ním nešlo. Mimochodem, sáňky táhnul pes
Ale tak jako jo, mám stejnou zkušenost z dětství. Na šití by se mnou rodiče nešli, ani když jsem měla ret díru skrz, vzal mě tam soused, a uražený zub jsem měla do 20. Ale tak jako jo, nešlo o život, pár facek to zpraví, ne? Asi by se ani nic nestalo, jistě bych neumřela, chytly jsme to vždycky dobře.
Nevím, jestli Vás pokousal pes, jako fakt pokousal, ne drápnul, nebo škrábnul zubem. Ono je to opravdu něco jiného.
Co má dělat člověk na dispečinku, jak rozhodnout, se slovního popisu svědků, koho tam poslat? Ví- poukousal pes v obličeji = XXX a podle toho jedná. Možná, že to vyhodnotili až záchranáři na místě. Fakt o tohle konkrétně nic nevím.
To, že lidi chodí na pohotovosti s blbostma je věc druhá, spíš je to takové k pousmání, ale furt mě teda víc a víc vytáčí - my jsme mysleli... my jsme čekali... následky samoléčby - občas to nedopadne. A teď jsou u doktora, takže to musí být cajk hned.
To je jedno, to už fakt jakoby ani není k tématu, hádat se taky nechci, jen prostě,... viděla bych občas i něco jiného než sebe.
Http://tn.nova.cz/clanek/televizni-noviny/odpoledni-televizni-noviny-10-7-2.html
20:45
V podstatě totožné info jako v poledních, přibyla mrtvá slepice jako "návnada" pro lišku...
Ve skále ticho, pes se už neozývá.
Že pes v dobré kondici přežije v závalu 10-14 dní asi i věřím, ale pochybuji, že po takové době sám vyleze ven, spíš by musel být vytažen (což jak víme v tomto případě nejde...)
Bárte drž se

Pro mě jako majitelku psů je to teda naprosto hororová představa, že se pes ocitne někde, kde není šance mu fyzicky pomoct a zároveň ani šance mu ukrátit trápení...defakto ho nechat umřít...
To je prostě strašný...
xchipsy
napsal(a):
Tak na to vám klidně odpovím - minimum. Přestože na myslivce panuje hodně negativních názorů, tak vám můžu říct, že 99% z nich si svých psů váží a udělá maximum, aby je z té nory dostali a také se to v drtivé většině případů stane. Do skály žádný rozumný člověk psa úmyslně "norovat" nepouští, právě proto, že moc dobře známe rizika uvíznutí a nemožnosti pomoci. Všude jinde se dá kopat, ať ručně nebo s technikou, ale ve skále neuděláte nic.
Máme dva teriéry a NIKDY je nepouštím tam, kde neznám terén, nikdy ne do skal a vždy jezdíme s patřičným vybavením. Za víc jak 15 let se nám nestalo, aby se pes z nory nevrátil nebo tam nějak uvízl a bylo nutné ho zachraňovat - a to norujeme poměrně dost.
Tady je to prostě blbá souhra náhod, rozhodně hodně blbý terén. Osobně si myslím, že ten pes je tam nějak "šprajclej", protože jinak by - liška neliška - měl snahu dostat se ven...
Bavíme se o tom, že ti tam psi jsou, ale majitel pro to udělá první poslední - NECPE TO DO TELEVIZE, a to je to, co tím bylo myšleno...
napsal(a):
Pro mě jako majitelku psů je to teda naprosto hororová představa, že se pes ocitne někde, kde není šance mu fyzicky pomoct a zároveň ani šance mu ukrátit trápení...defakto ho nechat umřít...
To je prostě strašný...
A proto sem to hodila, to byla má první myšlenka, ta úděsná představa vědět kde je, jak tam trpí a nemoci to vyřešit.
polárka.15
napsal(a):
Bavíme se o tom, že ti tam psi jsou, ale majitel pro to udělá první poslední - NECPE TO DO TELEVIZE, a to je to, co tím bylo myšleno...
Jenže ti psi tam nejsou. I já jsem myslivec a preferuji, na rozdíl od většiny myslivců, kontaktní norníky. Před prací s nimi vždy obeznáme kus, známe půdní typ a odhadneme architekturu nory. Norujeme většinou v bažantnicích, které bývají budovány zejména v lužních lesích. Známe zde aktuální hloubku hladiny podzemní vody. Většinou nepotřebujeme ani lokátor a u psa jsme během chvilky. Jedná se o čisté zadržení zvěře pomocí psa. Jde o šetrnou a bezpečnou formu odchytu dravé zvěře, které je v bažantnicích, vzhledem k potravní nabídce, nežádoucí nadbytek.
Kolegové norují se zdrženlivými psy, ti pracují v úměrně složitějších podmínkách, jako vyhaněči, pod velmi nízkým rizikem, s obdobnou předpřípravou.
lesnížínka
napsal(a):
Ono je ale trochu rozdíl, jestli ho tam úmyslně pošle nezodpovědný člověk a nebo tam vleze trdlo sám. Nikdy bych svého psa neposlala tam, kde by to pro něj mohlo být nebezpečné...a proto bych se i všemožně snažila ho zachránit. Proto jsem i psala, že v první řadě já. A to, že bych záchranářům přispěla, to mi přijde jako samozřejmé, stejně tak jako dám čokoládu děcku, které mi přinese můj, z kapsy vypadnuvší mobil.
Jen jste nepochopila pointu mého příspěvku - viz to, co jsem psala kousek výš.
vetřelec
napsal(a):
Jenže ti psi tam nejsou. I já jsem myslivec a preferuji, na rozdíl od většiny myslivců, kontaktní norníky. Před prací s nimi vždy obeznáme kus, známe půdní typ a odhadneme architekturu nory. Norujeme většinou v bažantnicích, které bývají budovány zejména v lužních lesích. Známe zde aktuální hloubku hladiny podzemní vody. Většinou nepotřebujeme ani lokátor a u psa jsme během chvilky. Jedná se o čisté zadržení zvěře pomocí psa. Jde o šetrnou a bezpečnou formu odchytu dravé zvěře, které je v bažantnicích, vzhledem k potravní nabídce, nežádoucí nadbytek.
Kolegové norují se zdrženlivými psy, ti pracují v úměrně složitějších podmínkách, jako vyhaněči, pod velmi nízkým rizikem, s obdobnou předpřípravou.
Mně to nemusíte vysvětlovat. Znám i bohužel případy, kdy se kopalo - většinou byl na vině jezevec, stejně tak úrazů a úhynů při zkouškách, v praxi. NIKDO to necpe do televize, NIKDO nedělá humbuk v televizi. Protože logicky - čím více média nafouknou bublinu hovínka, tím víc se bude více lidí zajímat, tím více to bude kontraproduktivní, tím více to bude zkreslovat situaci - a tato kauza to dokonale ukazuje.
polárka.15
napsal(a):
Mně to nemusíte vysvětlovat. Znám i bohužel případy, kdy se kopalo - většinou byl na vině jezevec, stejně tak úrazů a úhynů při zkouškách, v praxi. NIKDO to necpe do televize, NIKDO nedělá humbuk v televizi. Protože logicky - čím více média nafouknou bublinu hovínka, tím víc se bude více lidí zajímat, tím více to bude kontraproduktivní, tím více to bude zkreslovat situaci - a tato kauza to dokonale ukazuje.
S takovou debilitou jsem se ještě nesetkal. V každé knize je uvedeno, co lze od jezevce čekat.
Máte na mysli provozní zkoušky, nebo umělou zkušební noru?
lesnížínka
napsal(a):
Tak nevím, co myslíte pointou příběhu, ale já si myslím, že majitel to ani do televize necpal, spíš si někdo z reportérů ten zásah stáhnul ze stránek hasičů a už to jelo...
Bez vědomí majitele to opravdu nejde. Pointa příběhu je taková, že se stává hodně úrazů při práci psů, ale v televizi to nevidíme. Okurková sezona v plném proudu.
vetřelec
napsal(a):
S takovou debilitou jsem se ještě nesetkal. V každé knize je uvedeno, co lze od jezevce čekat.
Máte na mysli provozní zkoušky, nebo umělou zkušební noru?
A každý má v hlavě rentgen na nemůže se stát náhoda - s takovou debilitou jsem se zase nesetkala já. Práce psů v praxi i zkoušky - obecně, jak nešťastné náhody, prasata,...
polárka.15
napsal(a):
A každý má v hlavě rentgen na nemůže se stát náhoda - s takovou debilitou jsem se zase nesetkala já. Práce psů v praxi i zkoušky - obecně, jak nešťastné náhody, prasata,...
Jakou náhodu máte na mysli, jakože někomu zařve pes, protože ho pustí do třígeneračního jezevčího hradu? Takové náhody se stát nemohu.
Terrieři jsou norníci na nadháňkách nemají co pohledávat.
polárka.15
napsal(a):
Odpovídala jsem na váš koment: "není to první ani poslední pes, který je v noře a který se ven nedostane (nechci to ale přivolávat). Kolik psů zazdil jezevec, kolik psů se ven z nory nedostalo - nikdo se o tom nezmiňuje, nikdo o tom nepíše, prostě se to stalo."
Kolik - minimum. Ano, někdy lovecký pes zahyne při výkonu lovecké praxe, ale co se norníků týče, je jich velmi málo (mnohem horší zranění si odnášejí psi z naháněk nebo dosledů černé zvěře).
Ano, do televize se to nedává a já osobně být majitelem Bárta, tak to taky nemedializuju, protože - jak bylo pak jasné - je z toho víc škody než užitku, protože to přiláká spoustu zvědavců... Na druhou stranu taky ale pomoci - kamera atd..která by jinak nejspíš nebyla snadno dostupná...
polárka.15
napsal(a):
Víte, proč se takové případy, které zmiňujete, "necpou" do televize, má jednoduchý důvod. Protože my myslivci jaksi nejsme u veřejnosti zrovna oblíbení notabene když norujeme - a to i přesto, že je mezi námi spousta těch, co tento způsob lovu provádíme "s citem" a s rozumem. Já osobně noruji pouze podzim - zima, tedy v době, kdy má liška cennou kožešinu - nelovím lišky proto, aby je pak hodila do hnoje... Jen ve velmi malé míře po létě. Nevyhledávám nory s liščaty (a pokud nějakou objevím, velmi pečlivě tuto informaci před ostatními kolega střežím U psa preferuji práci hlasitého vyhaněče - úkolem psa má být lišku z nory vyhnat a ne se s ní rvát.
No a tak když se stane, že pes je zraněn nebo výjimečně má potíže dostat se z nory ven (např. se ve slepé chodbě při kontaktu otočí, lišku zadáví a přes ni se pak nemůže dostat ven), tak se to nikde nezveřejňuje, protože 99% komentářů by bylo ve stylu "Dobře vám tak, vy vrazi..." apod.
polárka.15
napsal(a):
Bez vědomí majitele to opravdu nejde. Pointa příběhu je taková, že se stává hodně úrazů při práci psů, ale v televizi to nevidíme. Okurková sezona v plném proudu.
No, jenže "úraz" a takováto akce, to je zase dost rozdíl... Ono kdyby ten pes tam vběhl, byl tam půl dne a pak vyběhl, tak by to asi bylo "obyč"... (btw v televizi jsou někdy zcela nepochopitelné reportáže - např. dnes o tom, jak policie na letišti samopalem zastřelila divočáka...a důležité info, bude třeba zrenovoval oplocení letiště... Takové info vás zajímá?

xchipsy
napsal(a):
Víte, proč se takové případy, které zmiňujete, "necpou" do televize, má jednoduchý důvod. Protože my myslivci jaksi nejsme u veřejnosti zrovna oblíbení notabene když norujeme - a to i přesto, že je mezi námi spousta těch, co tento způsob lovu provádíme "s citem" a s rozumem. Já osobně noruji pouze podzim - zima, tedy v době, kdy má liška cennou kožešinu - nelovím lišky proto, aby je pak hodila do hnoje... Jen ve velmi malé míře po létě. Nevyhledávám nory s liščaty (a pokud nějakou objevím, velmi pečlivě tuto informaci před ostatními kolega střežím U psa preferuji práci hlasitého vyhaněče - úkolem psa má být lišku z nory vyhnat a ne se s ní rvát.
No a tak když se stane, že pes je zraněn nebo výjimečně má potíže dostat se z nory ven (např. se ve slepé chodbě při kontaktu otočí, lišku zadáví a přes ni se pak nemůže dostat ven), tak se to nikde nezveřejňuje, protože 99% komentářů by bylo ve stylu "Dobře vám tak, vy vrazi..." apod.
Na toto se podívejte - pro silné nátury :
http://borderodvyskre.webnode.cz/news/dubnove-norovani/
Narazila jsem na to, když jsem hledala, zdali není něco nového "ve skále".
Polárka15: baví mě komentáře lidí, kteří vůbec neví jak to bylo. Např. že se majitel 3 dny snažil dostat psa sám, po třech dnech napsal o pomoc na FB, protože potřeboval lepší vybavení a pak se to rozjelo. Zkuste si poslouchat psa jak vám kňučí ve skále 3 dny a vy mu nemůžete pomoct. Ani nemluvím o 6,7,8 dnech. Je rozdíl když pes zemře při souboji s jezevcem či jiným zvířetem a v tom, když vám dlouhé dny "umírá před očima".
Kdyby někde spadl a pošel, tak to taky zřejmě nikdo neřeší, to se prostě stává, ale takto? Jak udělat vše pro záchranu a zůstat utajen a nemedializován? Myslíte, že majitel stojí o takovou popularitu?
xchipsy
napsal(a):
No, jenže "úraz" a takováto akce, to je zase dost rozdíl... Ono kdyby ten pes tam vběhl, byl tam půl dne a pak vyběhl, tak by to asi bylo "obyč"... (btw v televizi jsou někdy zcela nepochopitelné reportáže - např. dnes o tom, jak policie na letišti samopalem zastřelila divočáka...a důležité info, bude třeba zrenovoval oplocení letiště... Takové info vás zajímá?
Ano, práce pod zemí a práce na povrchu je rozdíl, ale princip před médii je pořád stejný. A jinak odpověď na Vaši otázku - ne, to mně nezajímá, já se na zprávy ani nedívám.
AmyOva
napsal(a):
Polárka15: baví mě komentáře lidí, kteří vůbec neví jak to bylo. Např. že se majitel 3 dny snažil dostat psa sám, po třech dnech napsal o pomoc na FB, protože potřeboval lepší vybavení a pak se to rozjelo. Zkuste si poslouchat psa jak vám kňučí ve skále 3 dny a vy mu nemůžete pomoct. Ani nemluvím o 6,7,8 dnech. Je rozdíl když pes zemře při souboji s jezevcem či jiným zvířetem a v tom, když vám dlouhé dny "umírá před očima".
Kdyby někde spadl a pošel, tak to taky zřejmě nikdo neřeší, to se prostě stává, ale takto? Jak udělat vše pro záchranu a zůstat utajen a nemedializován? Myslíte, že majitel stojí o takovou popularitu?
Chápu, že když je člověk zoufalý tak se uchyluje i k zoufalým činům, ovšem každý to řešíme po svém...
napsal(a):
Co asi vyroste z toho okatýho kloučka, kterej přihlíží?
Nevím, jestli je normální, aby se děcko usmívalo nad řadou povražděných mláďat

vetřelec
napsal(a):
Orionka
Postřílená liščata, nic moc...
xchipsy
Tak to vidíte, ti Vaši slavní vyhaněči už si netroufnou ani na liščata...
Já to pochopila tak, že je postupně vytahal a zakousl ten bordík. Proti tomu bych snad nic neměla. Mě na tom přijde morbidní ten výhřad s kulovnicí a tím kloučkem. Když už si někdo myslí, že je třeba lišky v noře zlikvidovat - já mu to neberu. Ale prezentovat to takovým způsobem - to je hnus.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
To je pořád řečí, že by se psi měli používat k tomu, k čemu byli vyšlechtěny, a když přijde realita, je to zase špatně.
Liška je prostě škodná.
napsal(a):
Právě proto, že většina veřejnosti nejsou silné nátury, neměli by myslivci takové foto zveřejňovat. A jinak? Dokážete si představit, kolik ks bažantů, zajíců, ptáků, srnčat... by taková porce lišek zlikvidovala? Bohužel zaslepení ochránci vidí jen ta liščata, vůbec nechápou, že liška je značně přemnožený druh, který žije na úkor ostatních. Žádný myslivec nechce, aby liška byla zcela vyhubena, patří do naší přírody, ale stačí 1 ks na 100 ha a ne 10 ks na 1 ha. Protože kromě lišky by rádi viděli i ta jiná zvířata.
Terven
napsal(a):
Co asi vyroste z toho okatýho kloučka, kterej přihlíží?
Nevím, jestli je normální, aby se děcko usmívalo nad řadou povražděných mláďat
Nebuďte zase přecitlivělá. Dřív děti normálně přihlížely "vraždění" domácích zvířat, včetně zabíjačky prasete a nějak negativní vliv to na ně nezanechalo.
lesnížínka
napsal(a):
Nevím podrobnosti, jen něco o tom, že tam byli na borůvkách. Plánujem také, zajet někam na borůvky, jako dítě jsem jezdila ke známým do Nových Hradů a od té doby o tom jen sním. Pořád si říkám, že sbalíme psa a na pár dní vyrazíme, jenže se do toho vždycky něco přis.re. Co chci říct? Že ty terény tam neznám, nemáme tu skály a my tu myslím nemáme snad ani nory, alespoň o žádných nevím, jezevec tu tuším ani nežije. Takže pokud byli majitelé v tomhle terénu taková trdla, jako my, nedivím se, že se stalo, co se stalo. Můj pes je také lovec, takže z vodítka by ho nikdo nepustil, ale on zase není takový cvok, aby vlezl do nějaké díry...na to je na sebe celkem opatrný
Nevím sice, kde přesně žijete, ale skoro bych se vsadila, že lišky a jezevci žijí u vás také. Jenže většina lidí o tom ani netuší. Zrovna nedávno jsem si všimla nory pod lesní cestou, po které denně chodí lidi na procházky (i se psy) a nevěděl o ní nikdo - jen hajný, který tam potom odchytal do pasti liščata. Vím zde o jezevčím hradu, většina lidí také netuší, že u nás jezevec žije. A není to v nějakém hlubokém lese, ale v takovým lesíku u silnice o velikosti 50 x 100 m. Hrající si jezevčata mám natočená na kameře. Jezevec totiž žije ještě skrytějším životem než liška, vylézá prakticky jen v noci.
Takže, lesní žínko, vy máte štěstí, že máte psy, kteří rozhodně do nory nepolezou (ani by se tam nevešli). Navíc - jak píšete - samojeda stejně nepustíte z vodítka, takže se nemusíte bát jet kamkoliv.
napsal(a):
Já to pochopila tak, že je postupně vytahal a zakousl ten bordík. Proti tomu bych snad nic neměla. Mě na tom přijde morbidní ten výhřad s kulovnicí a tím kloučkem. Když už si někdo myslí, že je třeba lišky v noře zlikvidovat - já mu to neberu. Ale prezentovat to takovým způsobem - to je hnus.
Já tam teda žádnou kulovnici nevidím...
Koňadra: Hrající si jezevčata mám natočená na kameře.
A já mám druhý Vánoce ze srnčete... Jak se vám něco takovýho podařilo? Náhoda nebo cíleně?
Lesnížínka: Vsadím se, že tam někde budou, jen o nich vážně nevíte. Já třeba jezevce viděla jen jednou z dálky jako děcko a pak už nikdy nic. Přesto tu prý opravdu jsou.
U některých zvířat to, že je vůbec vidíte, značí to, že jsou buď hloupá nebo je jich až moc.
napsal(a):
Ano, to je přesně to, co jsem psala... Každý, kdo to uvidí si zákonitě vytvoří představu myslivec = bezcitný vrah - a bohužel, u mnohých to tak opravdu je... Budou se odvolávat na to, jak je strašně málo zajíců a bažantů a koroptví a kolik toho liška pozabíjí, když se stará o mladé... Ale mít v revíru zaječí krmeleček nebo napaječky, to už neuvidíte... Jedinou starostí o drobnou je snaha zabít jakoukoli lišku, kterou uvidí
Já jsem v našem MS (a nejspíš i v širším okolí v tomhle dost "exot", za rok "pustím" spoustu lišek, mnohé proto, že jsou v pohybu (tedy byla by to riskantní rána "na náhodu" a to není můj styl), mnohé proto, že jsou daleko (dtto výše) a mnohé proto, že je to v době, kdy už lišky prostě ze zásady nelovím (tj. od prvního března do konce června, v tu dobu jsou liščata a nebudu výstřelem na dospělou lišku "vyrábět" sirotky...) - a tuto zásadu jsem neporušila ani tehdy, když mi 5. března přišel na sotva deset kroků lišák... U mě rozhodně neplatí ono proklamované "liška se bez rány nepouští". Často bych mohla lovit (podzim, liška v klidu na krátkou vzdálenost..), ale radši šelmičku pozoruji. Vždycky se směju kolegovi, který chodí na stejná místa, jako já "Hele bacha, lišky mám spočítaný, ne že bude nějaká chybět!" Některé lišky znám i několik let, vím v kolik hodin a kde se ukážou. Nakonec stejně nějakou ulovím, ale masakr liščat opravdu není můj styl.
koňadra
napsal(a):
Nebuďte zase přecitlivělá. Dřív děti normálně přihlížely "vraždění" domácích zvířat, včetně zabíjačky prasete a nějak negativní vliv to na ně nezanechalo.
Díky, myslím, že si svou přecitlivělost radši nechám. Zabíjení zvířat v době rozmnožování a zabíjení mláďat mi přijde zvrácené, donedávna jsem žila v bláhové naději, že zvěř je v tuto dobu hájená.
Hlášku, že je liška škodá, neberu. Připomíná mi to hodiny přírodopisu v dobách totality a dělení živočichů na užitečné a škodlivé. V přírodě má každý tvor své místo, původně tedy měl mít. Pokud dnes jisté druhy působí problémy, je to jen vinou člověka a nerovnováhy, kterou nastolil svou nenažraností.
Kupodivu mi nevadí chov domácích zvířat na maso, ani si nemyslím, že by se jejich zabíjení mělo před dětmi tajit. Ale nevím, proč bych měla dokumentovat třeba zabití a stažení králíka a věšet to na net, asi mám k tomu životu nějakou úctu nebo co.
A i kdyby opravdu z nějakého důvodu bylo třeba usmrtit vrh liščat, tak bych to v tichosti udělala, dítěti vysvětlila...opakuju se, ale pokud se na fotce děcko spokojeně usmívá vedle hrdě se tvářícího taťky nad řadou povražděných chlupatých kuliček, nepřijde mi to normální.
lesnížínka
napsal(a):
...ale tohle bylo kousnutí do obličejové části hlavy tuším že tříletého dítěte... a pochybuji kdyby šlo o banalitu, že by k tomu povolali vrtulník a nepřevezli dítě třeba v kárce k nejbližšímu obvoďákovi...
Jinak abychom se vrátili k tématu. Aktuální info od Rescue Olomouc:
Práce ze strany záchranářů ukončena, více už nemohou pro záchranu podniknout. Nyní je to pouze na zvířatech zda se dokážou dostat ven, zda na to mají sílu a nejsou zraněna či zaklíněna. Na místě fotopast pro případ, že by se dostala ven. Pokud by se pes dostal ven a nebyl k nalezení, máme v pohotovosti psa cvičeného na hledání zvířat.
A také nepříliš povzbudivé info: Bohužel od nedělního odpoledne o Bártovi nevíme. Přestal komunikovat. Stále však doufám, že to klapne a potkáme se.
Liška u nás žije, před měsícem vytahala sousedovi králíky. Léta chodila přes náš pozemek, neodradilo ji ani postavení plotů, až pořízení psů. Tak chodí kolem plotu. Nemám drůbež, králíky, absolutně mi nevadí a vidím ji ráda. Souhlasím s těma co napsali, že liška není škodná. Rozdělení zvířat na užitečná a škodlivá je lidský výmysl a nemá na to žádné právo, protože z nich také vyšel. Zrovna včera jsem četla článek o tom, jak začínají lidem zakrňovat mozky. Stejně je k ničemu dobrému nepoužili, takže jen dobře. Já se toho už nedožiju, moje děti taky naštěstí ne takže budu jen ráda, když se lidé vrátí zase na tu zvířecí úroveň a rozdají si to druhy na férovku Mám už dva sousedy myslivce, další kolem, na toho jezevce se poptám. Nasadili jste mi brouka, nikdy jsem tu o něm neslyšela. Ostatně, ještě před pár lety tu nebyla ani stopa ani po divočácích...
(čistě pro pohled)
Rád uvádím, že volný chov a lov je nejetičtější (walfare) formou vysoce kvalitní masoprodukce, ačkoli myslivost představuje daleko více. Dále občas obhajuji intenzivní chovy zvěře včetně hromadných lovů (např. palbu na bažanty a tisícové výřady), jakožto předpoklad pro zvláštní management, zákonitě upřednostňující životní prostředí vhodné pro zvěř, nad zájmy zemědělské a lesnické. Určitě navštivte veřejně přístupné obory a bažantnice a sami se přesvěčte, jaké mají hromadné lovy přímé důsledky, jež nemají v architektuře krajiny obdoby.
xchipsy
Podle toho s čím jsem se setkal, je to naopak většinový názor myslivců. Také myslivecký řád uvádí, že zveř nemá být lovena v období kladení a vyvádění mláďat. Řád je ovšem závazný jen nepsaně. Neznáme danou honitbu, nevíme jaké druhy obhospodařuje, v jakých stavech, s čím se potýká a čeho by místní myslivci rádi dosáhli. Proto nám nepřísluší hodnotit jejich strategii, nad míru etického rámce. O neetický způsob usmrcení se nejedná. Myslím, že v tomto případě jde zejména o prezentaci práce, stylově extrémě vyhraněného vyhaněče. Odmítám i názor, že by měla být fotografie výlože závadná jen proto, že si to náhodní kolemjdoucí nedokážou vysvětlit. Také preferuji jinou formu prezentace, ale kolega sdílí úspěch svého psa především v rámci kasty, která jeho stránky nejčastěji navštěvuje. Pokud si budeme o psech kvůli debilům šeptat, těžko můžeme počítat s další generací jejich obdivovatelů. Jak už jsem uvedl, vyhaněči jsou srábkové. Norník do boje, vyhaněči do hnoje!
Vyháněči jsou srábkové? Tak to jste asi nepoznal vyhaněče, ale tak možná blafače s odstupem Práce vyháněče byla vždy cennější než chvat - což je logické, cílem lovu norováním je lišku nebo obecně "škodnou" VYHNAT z nory a ulovit. K čemu je dobré (nepočítám-li trapné kecy typu Mrtvá liška, dobrá liška...), když se s ní pes bude v noře rvát, nakonec ji MOŽNÁ zadáví, nechá někde v podzemí a sám vyleze jak trhací kalendář? Takto norování rozhodně vypadat NEMÁ.
Atheira
napsal(a):
Koňadra: Hrající si jezevčata mám natočená na kameře.
A já mám druhý Vánoce ze srnčete... Jak se vám něco takovýho podařilo? Náhoda nebo cíleně?
Lesnížínka: Vsadím se, že tam někde budou, jen o nich vážně nevíte. Já třeba jezevce viděla jen jednou z dálky jako děcko a pak už nikdy nic. Přesto tu prý opravdu jsou.
U některých zvířat to, že je vůbec vidíte, značí to, že jsou buď hloupá nebo je jich až moc.
Podařilo se to cíleně - hodiny a hodiny proseděné 30 m od nory na žebříku, sledování, kdy odchází matka, kdy vylézají mláďata, nakonec se mě je podařilo pozorovat několikrát.
O některých zvířatech platí, že pokud jsou více vidět, pak to znamená, že jsou přemnožena - platí to např. o liškách, ale i o hlodavcích - myších a potkanech - ti jsou taky všude.
Míra H.
napsal(a):
To je pořád řečí, že by se psi měli používat k tomu, k čemu byli vyšlechtěny, a když přijde realita, je to zase špatně.
Liška je prostě škodná.
Chlapče, ŽÁDNÁ škodná neexistuje, je to jen predátor, který do přírody a potravního řetězce patří...ale tohle asi bude pro tebe moc složitý pochopit.
Liška má smůlu, že občas žere to co lidé a to jí nablblý slepičkáři (jen ti co si nedovedou zabezpečit své chovance) nemohou zapomenout...
Pak musí nastoupit "zelení ochránci majetku" pod rouškou "udržení rovnováhy".
Což v jejich pojetí je katastrofa... viz opravdu vysoké stavy černé i spárkaté zvěře.
Každý predátor se rozmnožuje v úzké závislosti na počtech své kořisti...
(představ si, že pro lišku není hlavním zdrojem potravy slepice, ale hlodavci... )
takže to značí, že je-li "hodně" lišek - musí být i mraky myší...
Lupus4
Ve vší stručnosti
Myslivci za škody způsobené zvěří ručí a jsou povinni je kompenzovat. Máme s tím trable, protože pomístně vznikají škody obrovské. Metody obrany proti jejich vzniku jsou často neúčinné. Vzhledem k systému hrazení škod, mnoho myslivců s myslivostí končí, nebo nezačíná. Nastupuje profesionalizace, která slibuje životnímu prostředí a zvěři čistý obchod. Problém je v tom, že mimo oblast intenzivních chovů zvěře se tato komercionalizace projeví jako úplné zrušení chovu zvěře a bezohledným lovem- hubením zvěře škodné-spárkaté, tedy i černé. Kromě toho, že to bude mít nežádoucí dopad na zvěř, přinejmenším proto že veškeré biologické potřeby a znalosti o způsobu života zvěře takový přístup ignoruje, dosáhneme pravděpodobně (zdánlivě) veřejně uspokojivého stavu. Přemnožení černé zvěře, které popisujete jako důsledek neuvědomělé myslivecké činnosti, je ve skutečnosti důsledkem stejné environmentální úpravy, jako úbytek zvěře drobné- odpovědný je za to vývoj v zemědělství. Škody působené jelenovitými, jsou agregovány díky pasečnému hospodaření v lesích- odpovědní jsou za ně zejména lesníci. Problém za který odpovídá myslivost je např. nespravedlivý management sezónně migrujícího jelena evropského ve smyslu malé rozlohy honiteb. Tedy nedokonalá úprava oblastí jeho chovu, ve věci chovu a lovu této zvěře.
Raději bych zde diskutoval o kynologii. Máte-li dúvodné podezření, že myslivost je čistá hajzlovina, běžte laskavě své dojmy konfrontovat na fórum o myslivosti. Velmi rádi Vás tam vyvedou z omylu.
aktevi

XXX.XXX.243.228
Ja by som iba chcela vedieť, že myslivci si po odstrele napríklad jeleňa to mäso zdarma nechávajú a spotrebujú ?
To vetřelec
mno, od kynologie jste odbočil zejména vy, já se jen snažil vysvětlit pojem "škodná" v souvislosti s liškou, nic víc...
Máte-li dúvodné podezření, že myslivost je čistá hajzlovina,
"lidová" myslivost je 2. nejhorší věc, co nás mimo "budování socialismu" potkala...
Teď odjíždím na Šumavu, takže nemám čas...další diskuze za týden
Míra H.

XXX.XXX.79.4
lupus4
napsal(a):
Chlapče, ŽÁDNÁ škodná neexistuje, je to jen predátor, který do přírody a potravního řetězce patří...ale tohle asi bude pro tebe moc složitý pochopit.
Liška má smůlu, že občas žere to co lidé a to jí nablblý slepičkáři (jen ti co si nedovedou zabezpečit své chovance) nemohou zapomenout...
Což v jejich pojetí je katastrofa... viz opravdu vysoké stavy černé i spárkaté zvěře.
(představ si, že pro lišku není hlavním zdrojem potravy slepice, ale hlodavci... )
Podle toho chlapce a tykání koukám zase asi nějaký dožívající kovaný komunista... Krom toho, že je to neslušné, deklasuje to váš příspěvek, a to dokonce i kdyby nebyl hloupý jako zrovna tento.
Ač nejsem myslivec, plně chápu, že z pohledu mysliveckého hospodaření některé druhy zvěře škodí. Ačkoliv tvrdíte opak, existuje proto terminus "škodná". Stejně tak chápu, že stavy drobné zvěře jsou minimální a naopak liška je přemnožená. Chápu i to, že příroda u nás, vlivem zásahů člověku (zejména za vás komunistů - kolektivizace a rozorání mezí - zcela zásadní a nevratné, meliorace, umělá hnojiva, postřiky z letadel, nevhodné plodiny na svazích, těžká technika - pěkně jste to dojebali), ztratila přirozenou samoregulační schopnost. Resp. příroda by to vyřešila vzteklinou, ale to asi nechceme, že...? Zlikvidovali jsme vzteklinu, je regulace šelem na nás.
Vyhubit lišku nikdo nechce, ale regulovat stavy je naprosto v pořádku. A to nemluvím o nepůvodních druzích.
A jinak blahopřeji k elementárním znalostem biologie základní školy (u vás asi ještě obecné), ale s tím člověk většinou v životě nevystačí, je třeba vzdělávat se dál, a RSDR. a VUML se dneska nepočítá.
polárka.15
napsal(a):
Ano, tak to je.
Nepište tady ptákoviny. Když řeknete "A", musíte říct i "B". Myslivci za pronájem honiteb platí vlastníkům pozemků peníze, někde (hlavně tam, kde je právě i jelení zvěř) nemalé peníze. Odstřel zvěře se řídí plánem lovu, tzn., že si každý nemůže střelit co chce a kolik chce. Dále záleží na tom, jak mají jednotlivé spolky nastavená pravidla - někde jde veškerá zvěřina do výkupu, myslivci zbyde akorát trofej (parohy), někde se alespoň část rozdělí mezi členy, někde je možnost si část zvěřiny odkoupit... Fakt je ten, že čím vyšší nájemné, tím víc to nutí spolky, aby zvěřinu dávali do výkupu a ne do vlastních mrazáků, protože na nájem prostě musí nějak vydělat, nebo ho dát z vlastní kapsy.
Celá tato problematika je ale daleko složitější, do toho se tady nechci pouštět, protože tohle vlákno je o něčem jiném. Jen mně vadí to zjednodušování.
polárka.15
napsal(a):
Ano, tak to je.
No, tak to v drtivé většině právě není
Většina ulovené zvěře jde do výkupu, protože myslivost je "věc" ryze dobrovolná, tudíž vše dotujeme jaksi z vlastních kapes - ať je to nákup krmiva na přikrmování v době nouze, materiál na výstavbu mysliveckých zařízení (ano, nejen posedů, ale taky krmelců, slanisek atd...), pachové ohradníky a další a další. Ti, co mají lovecky upotřebitelné psy, v některých MS (zdaleka ne všude a všichni) dostávají příspěvek na péči spojenou s držením psa (pro představu, je to cca 500 na malého psa a 1000 na velkého - pokud se ale "něco" stane, hradí si to majitel sám...) atd atd atd.
Některá zvěřina zůstává v MS, kde se z ní následně vaří např. na Myslivecký ples apod.
xchipsy
napsal(a):
No, tak to v drtivé většině právě není
Většina ulovené zvěře jde do výkupu, protože myslivost je "věc" ryze dobrovolná, tudíž vše dotujeme jaksi z vlastních kapes - ať je to nákup krmiva na přikrmování v době nouze, materiál na výstavbu mysliveckých zařízení (ano, nejen posedů, ale taky krmelců, slanisek atd...), pachové ohradníky a další a další. Ti, co mají lovecky upotřebitelné psy, v některých MS (zdaleka ne všude a všichni) dostávají příspěvek na péči spojenou s držením psa (pro představu, je to cca 500 na malého psa a 1000 na velkého - pokud se ale "něco" stane, hradí si to majitel sám...) atd atd atd.
Některá zvěřina zůstává v MS, kde se z ní následně vaří např. na Myslivecký ples apod.
Přesně tak, nechtěla jsem to až tak rozvádět, ale nejen nájem, ale i péče o zvěř něco stojí a nikdo myslivcům na to nic nedá. Ale nadávat jim do vrahů a obviňovat je jak si jen cpou mrazáky, to umí hodně lidí.
koňadra
napsal(a):
Přesně tak, nechtěla jsem to až tak rozvádět, ale nejen nájem, ale i péče o zvěř něco stojí a nikdo myslivcům na to nic nedá. Ale nadávat jim do vrahů a obviňovat je jak si jen cpou mrazáky, to umí hodně lidí.
Tak oni by je lidi obviňovali, kdyby se s takovým přístupem u myslivců nesetkali. Je to jen o lidech, ale třeba v mém bývalém bydlištítu se myslivci chlubila veřejně, že když v mrazáku dochází zvěřina, tak si jdou střelit srnčí, takové detaily jako srna či srnec neberou v potaz. A podobné hlášky, bohužel, slyšela jsem to od nich osobně a ne jednou, dalších historky přidávat nebudu, o tom to téma není. Jen, jsou nové zprávy o těch dvou nešťastných zvířatech? Dana.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
lupus4
napsal(a):
koukám zase asi nějaký dožívající kovaný komunista...
hochu, kdyby to tak bylo, plánoval bych 1lišku/500ha
v tvém případě asi platí Stultorum mater sempiter gravida
jedu do NP tak pa teoretiku (slabší).
Koukám, že jsem střelil hodně přesně...
lupus4
napsal(a):
To vyprávějte někomu, koho liška navštívila, že to není škodná... viz např. známá.
Tedysek
napsal(a):
Vlk byl taky škodná. A teď jak ho tu postradame. Lovil prasata a slabé kusy obecně. Hold občas je snazší nějaká ovce, ale to k tomu patří.
Tedysku, prosím... Nepouštějte se do debaty s takovými názory Vlky tady rozhodně nepostrádáme. Btw - vy máte nějakou statistiku ohledně vlčích úlovků, konkrétně ta prasata? Kdyby si vlk troufl do tlupy, bachna by mu namlátila, že by se týden nepostavil. A ty "slabé" kusy? Podebatujte s bratry Slováky, jak je mořné, že jim vlci strhávají nejsilnější jeleny, když mají lovit prasata a slabé kusy...
Moravanda
napsal(a):
Tak oni by je lidi obviňovali, kdyby se s takovým přístupem u myslivců nesetkali. Je to jen o lidech, ale třeba v mém bývalém bydlištítu se myslivci chlubila veřejně, že když v mrazáku dochází zvěřina, tak si jdou střelit srnčí, takové detaily jako srna či srnec neberou v potaz. A podobné hlášky, bohužel, slyšela jsem to od nich osobně a ne jednou, dalších historky přidávat nebudu, o tom to téma není. Jen, jsou nové zprávy o těch dvou nešťastných zvířatech? Dana.
Bohužel stálá žádné změny. Jelikož na FB stránkách byli záchranáři některými uráženi a vulgárně napadáni (např. "dědek plundroval hřebenem borůvky, čokl lítal bez náhubku na volno po lese, vlezl za liškou a je z toho haló po celém okrese..."), bylo rozhodnuto se dále nevyjadřovat, pouze v případě, že dojde k nějakému posunu v případu.
Tož asi tak
xchipsy
napsal(a):
Tedysku, prosím... Nepouštějte se do debaty s takovými názory Vlky tady rozhodně nepostrádáme. Btw - vy máte nějakou statistiku ohledně vlčích úlovků, konkrétně ta prasata? Kdyby si vlk troufl do tlupy, bachna by mu namlátila, že by se týden nepostavil. A ty "slabé" kusy? Podebatujte s bratry Slováky, jak je mořné, že jim vlci strhávají nejsilnější jeleny, když mají lovit prasata a slabé kusy...
Proč se to tak Teda léta prezentuje? Proc se nadává na Slováky ze je loví ve velkém? A proč u nás jsou tak vítaný tedy?
lavacca
napsal(a):
To vyprávějte někomu, koho liška navštívila, že to není škodná... viz např. známá.
Taky jsme tady měli u vsi lišáka, sousedovi zakousl od ledna 70 slepic a když jsem se bavila se sousedkou, proč je nemaj pořádně na noc zabezpečený, tak že ho prej potkala na dvoře v pravý poledne, tož taky k tý plachosti lišek
Huskyjanina
napsal(a):
Odky vlci lovili prasata...na to je to moc chytrý zvíře, aby riskoval zranění, když si může chytit zajocha, srnu a ovečky
Mám za to že odjakživa. Pes to taky riskne i když může jít po tom zajíci a pod. Pes není sice vlk, ale některé myšlenkové pochody mají podobné.

Terven
napsal(a):
Díky, myslím, že si svou přecitlivělost radši nechám. Zabíjení zvířat v době rozmnožování a zabíjení mláďat mi přijde zvrácené, donedávna jsem žila v bláhové naději, že zvěř je v tuto dobu hájená.
Hlášku, že je liška škodá, neberu. Připomíná mi to hodiny přírodopisu v dobách totality a dělení živočichů na užitečné a škodlivé. V přírodě má každý tvor své místo, původně tedy měl mít. Pokud dnes jisté druhy působí problémy, je to jen vinou člověka a nerovnováhy, kterou nastolil svou nenažraností.
Kupodivu mi nevadí chov domácích zvířat na maso, ani si nemyslím, že by se jejich zabíjení mělo před dětmi tajit. Ale nevím, proč bych měla dokumentovat třeba zabití a stažení králíka a věšet to na net, asi mám k tomu životu nějakou úctu nebo co.
A i kdyby opravdu z nějakého důvodu bylo třeba usmrtit vrh liščat, tak bych to v tichosti udělala, dítěti vysvětlila...opakuju se, ale pokud se na fotce děcko spokojeně usmívá vedle hrdě se tvářícího taťky nad řadou povražděných chlupatých kuliček, nepřijde mi to normální.
I já si to takhle myslím. Děcka u nás i pomáhají při zpracování srny, divočáka.
( Jen o kozlících si myslely, že jsou prodaní.) Ale liščata - to je něco jiného.
napsal(a):
I já si to takhle myslím. Děcka u nás i pomáhají při zpracování srny, divočáka.
( Jen o kozlících si myslely, že jsou prodaní.) Ale liščata - to je něco jiného.
Napíšu to z vlastní, i skoro vlastní zkušenosti. Od mala jsem věděla, že ty králíky děda nakonec zabije a budou k obědu, jako děcku, to až tak úplně nedochází, čím jsem byla starší, tím jsem to snášela hůř, až jsem k nim přestala(ke králíkům) radši chodit, nakonec toho darovaného králíka radši uvařím psovi. U tchánů ho jím, ale roste mi v hubě, už si na něm nepochutnám. Muž je z rodiny, kde se řeznictví jako koníček dědilo(to je tak hrozné, že je mi zle, jen když to píšu) Zabijačky po sousedech dělal děda i otec. Muž se od mala musel zúčastňovat zabíjení kdečeho a řeknu vám, že to trauma si nese doteď. Promluvil se mnou o tom jen jednou. Ale když je o něčem takovém řeč, když tchýně řekne něco ve smyslu, že by měl tchánovi jít pomoct zabít darované kůzle, tak na muži vidím, jak to emočně těžce zvládá. On je velmi slušně vychovaný, takže by je s tím neposlal někam, nedokáže ani razantně říct ne - tohoto já už se účastnit nikdy nebudu. Tuším i proč. Když jsem něco v tom smyslu řekla za něj já, tak jsem viděla, že oni prostě ani trochu nechápou, že by mu to mohlo vadit...Z té bezcitnosti jsem já naprosto šokovaná. U nás se také zvířata na jídlo musela zabít...ale i na tom dědovi, který to dělal odjakživa bylo vidět, že mu to vadí...

Není to přecitlivělost? Odjakživa se chovají zvířata na maso a aby se to maso "získalo", musí se zvíře zabít. Dřív, kdy měl každý na vsi aspoň malé hospodářství, a na okrajích měst taky, bylo normální, že se děti zúčastňovaly veškerého dění, tedy i zabíjení zvířat. Vždyť to není zabíjení z nějaké zvrácenosti, ale pro získání potravy. Dnes si řada dětí nedokáže spojit balíček masa z obchodu s konkrétním zvířetem, a neví nic o způsobu jeho získání. Podle mě to není dobře.
napsal(a):
Není to přecitlivělost? Odjakživa se chovají zvířata na maso a aby se to maso "získalo", musí se zvíře zabít. Dřív, kdy měl každý na vsi aspoň malé hospodářství, a na okrajích měst taky, bylo normální, že se děti zúčastňovaly veškerého dění, tedy i zabíjení zvířat. Vždyť to není zabíjení z nějaké zvrácenosti, ale pro získání potravy. Dnes si řada dětí nedokáže spojit balíček masa z obchodu s konkrétním zvířetem, a neví nic o způsobu jeho získání. Podle mě to není dobře.
Tak vemte děti někam, kde se chovaj prasata ve velkým, aby viděli to vepřový ze supermarketu. Nejspíš jim způsobíte trauma do konce života, pokud jsou citlivější.
Když už tu prosazujete, že děcka mají vědět, že to maso je zvíře, tak je blbost jim přece říkat, že prasátko si vesele žilo někde na statku, ne?
To není přecitlivělost, ale nepochopení k lidský nenažranosti. Ono to dřív totiž bývalo ve vztahu k těm zvířatům jinak než dneska. Dneska se děti učí, že zvíře je věc. Proč si myslíte, že tolik děcek týrá třeba kočky a psy? Protože je rodiče nenaučili, že zvířata taky cítí a žijou.
Huskyjanina
napsal(a):
Taky jsme tady měli u vsi lišáka, sousedovi zakousl od ledna 70 slepic a když jsem se bavila se sousedkou, proč je nemaj pořádně na noc zabezpečený, tak že ho prej potkala na dvoře v pravý poledne, tož taky k tý plachosti lišek
Tak ono není liška jako liška Za pravého poledne, jak píšete, si na dvůr troufne nejčastěji liška nemocná, a to většinou nakažená svrabem. Dalším, v poslední době dosti častým onemocněním, je pak psinka, kdy projevy chování jsou hodně podobné vzteklině, zvířata ztrácejí plachost.
Zdravá liška má z člověka panickou hrůzu (není-li to nezkušené lišče) a rozhodně by se v poledne nepromenádovala někomu po dvoře
Tedysek
napsal(a):
Proč se to tak Teda léta prezentuje? Proc se nadává na Slováky ze je loví ve velkém? A proč u nás jsou tak vítaný tedy?
Nemůžete věřit všemu, co se kde píše Na Slováky za to, že mají na lov vlků kvóty, nadávají většinou PO (Panelákoví Ochránci), jinak každý rozumný člověk chápe, že jakýkoli živočišný druh MUSÍ být regulován, a to buď přirozeně, čili lovec - kořist no a u těch druhů, kteří jaksi přirozeného predátora postrádají, musí nastoupit člověk. U medvědů se třeba toto nedaří prosadit ve větší míře - a podívejte se, jaký je u našich sousedů s těmi roztomilými chlupatými kuličkami problém...
A proč jsou u nás vlci vítaní? Na to jste přišla jak? Nemluvím tedy o Vlčích hlídkách, Hnutí Duha a podobných, kteří ochranu přírody chápou extrémisticky a představují si vlka jako hodného většího pejska. Naši předkové, když někde objevili vlka, tak ho okamžitě zlikvidovali - a dobře věděli, proč to dělají. Já sice takový radikální názor nemám, každé zvíře by mělo mít v přírodě své místo, ale bohužel, ať se nám to líbí nebo ne, pro velké šelmy ho zde jaksi moc není. Šumava, oukej. Další velké lesnaté celky, oukej. Ale "kontrolovaně", tedy rozhodně ne jásat nad každým vlkem nebo medvědem a čekat, až se začne procházet po sídlištích (podobně jako dnes divočáci) a pak nadávat, proč se nechali přemnožit... On možná každý, kdo dnes odsuzuje lov velkých šelem, by rychle změnil názor, až by se v zimě (kdy jak víme, je velmi brzy tma..) vracel s děckem z nákupu a potkal u popelnic ne dobře naladěného medvěda...
Moravanda
napsal(a):
Bohužel i mezi myslivci jsou primitivní pitomci, kteří (nevím proč) dávají na odiv právě ty plné mrazáky (a kdo ví, jestli opravdu plné jsou). Těmto lidem říkám "masaři" a ne myslivci. Nicméně ani ti masaři si nemohou střílet co chtějí a kdy chtějí, na to jsou zákonem stanovené doby lovu, ty určují KDY, a plán lovu, ten určuje CO. A srnec se loví jindy než srna, takže to určitě jedno není, co v kterou dobu střelí. Celoročně mohou mít v mrazáku tak akorát prase, které se loví celý rok a protože je jich hodně, dostane se větší příděl i na členy mysliveckých spolků. Ty nesmysly, co někteří říkají, jsou jen pitomé hospodské kecy, které opět nedělají dobrou službu těm normálním poctivým myslivcům. Máme v rodině 2 myslivce a kdybych chtěla kousek zvěřiny, tak nemají. Proč? Střílet zvěř pro ně totiž není prioritou. A pokud nenatrefí na nějaký kus určený opravdu k odstřelu, raději nestřílí vůbec.

Atheira
napsal(a):
Tak vemte děti někam, kde se chovaj prasata ve velkým, aby viděli to vepřový ze supermarketu. Nejspíš jim způsobíte trauma do konce života, pokud jsou citlivější.
Když už tu prosazujete, že děcka mají vědět, že to maso je zvíře, tak je blbost jim přece říkat, že prasátko si vesele žilo někde na statku, ne?
To není přecitlivělost, ale nepochopení k lidský nenažranosti. Ono to dřív totiž bývalo ve vztahu k těm zvířatům jinak než dneska. Dneska se děti učí, že zvíře je věc. Proč si myslíte, že tolik děcek týrá třeba kočky a psy? Protože je rodiče nenaučili, že zvířata taky cítí a žijou.
Nevím kde se děti učí, že zvíře je věc. Neučila jsem se to ve škole já ani moje děti. A týrání jak zvířat, tak dětí, tu bylo i dřív, to není "výdobytek" posledního století.
Vzpomínám si na to, jak jsem jako dítko školou povinné byla se školou na exkurzi v prasečáku. Trauma to nezanechalo, i když je mi zvířat takhle chovaných líto. Ale to je daň za to, že se musí nakrmit spousta lidí, na rozdíl od minulosti, kdy si skoro každý choval u domku nějaké to zvíře.
Máte pravdu, že to dřív bylo ve vztahu ke zvířatům jinak než dnes. Například ještě dnes se na venkově nezřídka bere pes jako užitkové zvíře, krmí se tím nejlacinějším nebo zbytky, veterinární péče se neřeší, a považuje se za normální, že pes prožije celý život na řetězu u chatrné boudy.
Například ještě dnes se na venkově nezřídka bere pes jako užitkové zvíře, krmí se tím nejlacinějším nebo zbytky, veterinární péče se neřeší, a považuje se za normální, že pes prožije celý život na řetězu u chatrné boudy.
To je stejnej blábol jako s těma myslivcema, co se tu řeší. To, že na vesnicích bydlí i ignorantský tupci neznamená, že se to tam tak normálně bere. Ano, objevuje se to na vsi, protože v bytě to nikdy nešlo, že ano...Počkat, tam vlastně maj na psy klece! Nevím, kde jste viděla, že je to ještě teď normální. Vlastně je to stejnej nesmysl, jako bych já teď začala tvrdit, že je úplně běžné bytového městského psa zavírat do klece.
xchipsy
napsal(a):
Nemůžete věřit všemu, co se kde píše Na Slováky za to, že mají na lov vlků kvóty, nadávají většinou PO (Panelákoví Ochránci), jinak každý rozumný člověk chápe, že jakýkoli živočišný druh MUSÍ být regulován, a to buď přirozeně, čili lovec - kořist no a u těch druhů, kteří jaksi přirozeného predátora postrádají, musí nastoupit člověk. U medvědů se třeba toto nedaří prosadit ve větší míře - a podívejte se, jaký je u našich sousedů s těmi roztomilými chlupatými kuličkami problém...
A proč jsou u nás vlci vítaní? Na to jste přišla jak? Nemluvím tedy o Vlčích hlídkách, Hnutí Duha a podobných, kteří ochranu přírody chápou extrémisticky a představují si vlka jako hodného většího pejska. Naši předkové, když někde objevili vlka, tak ho okamžitě zlikvidovali - a dobře věděli, proč to dělají. Já sice takový radikální názor nemám, každé zvíře by mělo mít v přírodě své místo, ale bohužel, ať se nám to líbí nebo ne, pro velké šelmy ho zde jaksi moc není. Šumava, oukej. Další velké lesnaté celky, oukej. Ale "kontrolovaně", tedy rozhodně ne jásat nad každým vlkem nebo medvědem a čekat, až se začne procházet po sídlištích (podobně jako dnes divočáci) a pak nadávat, proč se nechali přemnožit... On možná každý, kdo dnes odsuzuje lov velkých šelem, by rychle změnil názor, až by se v zimě (kdy jak víme, je velmi brzy tma..) vracel s děckem z nákupu a potkal u popelnic ne dobře naladěného medvěda...
Ano, mít v ČR medvěda, tak pravděpodobně do lesa nevlezu. Já neodsuzuju lov ani myslivce, ale vylovit nějaké zvíře, protože se jaksi někomu nehodí do krámu mi přijde špatný. Nemyslím že by vlk měl být všude (pokrývat celé území ČR), ale někde by být asi měl a to ze tu kdysi byl melo asi nějaký důvod. Neživí se jen ovcema, ale taky reguloval.

Na Slovensku měli čuvače, tak jako na Kavkaze KO a v Asii SAO. Že jsou z nich dnes bílí medvídci...to je tím vyhubením vlků a bohorovností lidí, kteří si myslí, že můžou mít ovce jen tak na stráni.
Tedysek
napsal(a):
Mám za to že odjakživa. Pes to taky riskne i když může jít po tom zajíci a pod. Pes není sice vlk, ale některé myšlenkové pochody mají podobné.
Ano máte pravdu, když je nouze, klidně si to prase uloví. A proč by taky, ne, nikdy neloví sám, ale loví ve smečce. Spíš bych řekla, že si netroufne na osamocené velké a silné zvíře, jako je bizon (samozřejmě, takové u nás nejsou - pro srovnáná), a přece ano.
Cituji literaturu:
V případě, že není k dispozici dostatek velkých býložravců (právě např. zmiňovaní jeleni), vlci žijí mimo smečku nebo mají odlišnou specializaci, je jejich potrava jiná. Loví srny, divoká prasata, králíky, zajíce, sviště, bobry, menší hlodavce, ryby či rozličné plazy.
Takže pokud na lončáka naskočí 5 vlků, nemá vůbec šanci. Že to není primární kořist neznamená, že jej nemůže ulovit.

Ve starší literatuře je popisován frajerský lov divočáků s bullteriery.
Psi si našli, zastavili, pomordovali...divočáka a nakonec přišel lovec a "píchnul ho". No a vlci to holt musí zvládnout bez toho lovce.

Když se vrátím k lišce a bordíkovi : Měla jsem za to, že liška má do nory víc vchodů než jeden.
Teď mě tak napadá, spíš pro zajímavost, protože jsem si uvědomila, že to absolutně netuším... existuje vůbec nějaký zvíře, který by lovilo divočáky? Prostě ne jen tak příležitostně, ale že by to pro něj byla normální kořist?
Orionka: Když ono nikde nebylo řečeno, že tam, kam liška zaběhla, skutečně tu noru má. Druhá věc je ta, že i v případě, že je to její nora, co když došlo k závalu, který opravdu neumožňuje dostat se z místa, kde obě zvířata uvízla?

Atheira
napsal(a):
Například ještě dnes se na venkově nezřídka bere pes jako užitkové zvíře, krmí se tím nejlacinějším nebo zbytky, veterinární péče se neřeší, a považuje se za normální, že pes prožije celý život na řetězu u chatrné boudy.
To je stejnej blábol jako s těma myslivcema, co se tu řeší. To, že na vesnicích bydlí i ignorantský tupci neznamená, že se to tam tak normálně bere. Ano, objevuje se to na vsi, protože v bytě to nikdy nešlo, že ano...Počkat, tam vlastně maj na psy klece! Nevím, kde jste viděla, že je to ještě teď normální. Vlastně je to stejnej nesmysl, jako bych já teď začala tvrdit, že je úplně běžné bytového městského psa zavírat do klece.
Asi na vesnicích, jsem to viděla... A nikde nepíšu že pouze, ale že nezřídka. A za tím si stojím. Že vy jste z vesnice, když se tak čertíte?
notregistered

XXX.XXX.211.161
"Já neodsuzuju lov ani myslivce"
Jistě, že je zvíře, které běžně loví prasátka.
Leopard.
napsal(a):
Asi na vesnicích, jsem to viděla... A nikde nepíšu že pouze, ale že nezřídka. A za tím si stojím. Že vy jste z vesnice, když se tak čertíte?
Jo, jsem z vesnice, kde máme na řetězu všichni povinně jednoho vlčáka, kterýho krmíme rohlíkama rozmočenýma ve zkejslým mlíce a v každý rodině je myslivec, který plní mrazáky zvěřinou a vyžívá se ve vraždění zvířat. Že vy závidíte, když vás to všude tak bije do očí?

.."Druhá věc je ta, že i v případě, že je to její nora, co když došlo k závalu, který opravdu neumožňuje dostat se z místa, kde obě zvířata uvízla? "..
Já to nezpochybňuju. Jen mě tak napadlo, že tam liška zaběhla z nouze. Že by neměla noru v tak nebezpečném místě.
Ale to na smůle obou zvířat nic nemění. Bohužel.
Tedysek
napsal(a):
Ano, mít v ČR medvěda, tak pravděpodobně do lesa nevlezu. Já neodsuzuju lov ani myslivce, ale vylovit nějaké zvíře, protože se jaksi někomu nehodí do krámu mi přijde špatný. Nemyslím že by vlk měl být všude (pokrývat celé území ČR), ale někde by být asi měl a to ze tu kdysi byl melo asi nějaký důvod. Neživí se jen ovcema, ale taky reguloval.
někde by být asi měl
A jak těm vlkům vysvětlíte, že mají být jenom tam "někde" a nikam jinam nechodit? Vlk není řazen mezi zvěř, kterou lze lovit, tudíž nemá žádnou regulaci. A žádná oblast není nafukovací. Smečka se nemůže rozrůstat donekonečna, čili vlci začnou migrovat do jiných oblastí. A tam všude jsou lidé, jejich domy, byty, zahrady, supermarkety, dálnice... KDE mají ty velké šelmy žít?
to ze tu kdysi byl melo asi nějaký důvod
Víte, jak "kdysi" vypadala krajina? Najděte si staré mapy, % zastoupení lesů... Víte, jak vypadá dnes? Pole..pole..pole..pole... Víte, jaká byla početnost a hustota lidské populace, "kdysi"? A jaká je dnes?
To by byla debata na dlouhé zimní večery Já proti vlkům nic nemám, jsou to úžasná zvířata, ale prostě v dnešní přelidněné krajině už pro ně opravdu není moc místa.
Atheira
napsal(a):
Teď mě tak napadá, spíš pro zajímavost, protože jsem si uvědomila, že to absolutně netuším... existuje vůbec nějaký zvíře, který by lovilo divočáky? Prostě ne jen tak příležitostně, ale že by to pro něj byla normální kořist?
Orionka: Když ono nikde nebylo řečeno, že tam, kam liška zaběhla, skutečně tu noru má. Druhá věc je ta, že i v případě, že je to její nora, co když došlo k závalu, který opravdu neumožňuje dostat se z místa, kde obě zvířata uvízla?
Tak pro selata představují nebezpečí právě velké šelmy, které u nás nejsou (vlk, rys, kočka, ale i medvěd..).
V Asii např. tygr a prý i varan.
napsal(a):
.."Druhá věc je ta, že i v případě, že je to její nora, co když došlo k závalu, který opravdu neumožňuje dostat se z místa, kde obě zvířata uvízla? "..
Já to nezpochybňuju. Jen mě tak napadlo, že tam liška zaběhla z nouze. Že by neměla noru v tak nebezpečném místě.
Ale to na smůle obou zvířat nic nemění. Bohužel.
Vzhledem k tomu, že na kameře bylo vidět natahané listí a chlupy, tak tam liška nejspíš "noru" měla. Lišky mají na bezpečnost a nebezpečnost zcela odlišný názor než my lidé
Atheira
napsal(a):
Však já se ptala jen tak pro info, nešlo mi o to, jestli to zvíře je tady nebo tu někdy bylo, ale jestli něco takovýho je.
Každý predátor uloví takovou kořist, která je dostupná a kterou fyzicky zvládne. Takže logicky gepard to nebude zkoušet na žirafu, lví smečka se zase nebude přednostně honit za maloými gazelami (zdůrazňuji - přednostně! - jinak samozřejmě pokud je příležitost, tak ji uloví, ale dává přednost větší kořisti)
Takže s prasaty je to obdobné. Pokud se vyskytne osamocený jedinec a predátor s fyzickými předpoklady k jeho ulovení, stane se. Ale že by nějaká šelma vyloženě preferovala prasata z veškeré dostupné kořisti? Neznám
xchipsy
napsal(a):
někde by být asi měl
A jak těm vlkům vysvětlíte, že mají být jenom tam "někde" a nikam jinam nechodit? Vlk není řazen mezi zvěř, kterou lze lovit, tudíž nemá žádnou regulaci. A žádná oblast není nafukovací. Smečka se nemůže rozrůstat donekonečna, čili vlci začnou migrovat do jiných oblastí. A tam všude jsou lidé, jejich domy, byty, zahrady, supermarkety, dálnice... KDE mají ty velké šelmy žít?
to ze tu kdysi byl melo asi nějaký důvod
Víte, jak "kdysi" vypadala krajina? Najděte si staré mapy, % zastoupení lesů... Víte, jak vypadá dnes? Pole..pole..pole..pole... Víte, jaká byla početnost a hustota lidské populace, "kdysi"? A jaká je dnes?
To by byla debata na dlouhé zimní večery Já proti vlkům nic nemám, jsou to úžasná zvířata, ale prostě v dnešní přelidněné krajině už pro ně opravdu není moc místa.
Musím souhlasit s tím, že pro dnešní krajinu a nenažraného člověka pro ně bohužel místo není. Vlk žijící na našem území je sice "senzace" pro ochránce přírody, avšak pro něj jako takového to není žádné terno.
Jen musím nesouhlasit s rozlohou lesa, která se naopak zvyšuje a ne snižuje. Změnila se akorát zemědělská kultura.
xchipsy
napsal(a):
Každý predátor uloví takovou kořist, která je dostupná a kterou fyzicky zvládne. Takže logicky gepard to nebude zkoušet na žirafu, lví smečka se zase nebude přednostně honit za maloými gazelami (zdůrazňuji - přednostně! - jinak samozřejmě pokud je příležitost, tak ji uloví, ale dává přednost větší kořisti)
Takže s prasaty je to obdobné. Pokud se vyskytne osamocený jedinec a predátor s fyzickými předpoklady k jeho ulovení, stane se. Ale že by nějaká šelma vyloženě preferovala prasata z veškeré dostupné kořisti? Neznám
Dík. Já si to myslela... Však, proč se namáhat, že?
Atheira
napsal(a):
Také si myslím, že by dnešní děti měly spíše vědět a vidět, jak žijí ta zvířata, která kupují v supermarketech. Aby se pak mohly rozhodovat, kde a od koho nakoupí a zda maso jíst budou.
Nesouhlasím s balu, že to, že nechci, aby se mé děti koukaly na zabíjení je přecitlivělost.
Situaci zvířat obecně mohou změnit právě ty další generace, proto by měly být vedeny k úctě ke zvířatům a možná i k té lehké "přecitlivělosti" a ne k otupění.
Jím maso, ale koukám, kde nakupuji a jak ta zvířata žila.
Vlci jsou smečková zvířata a loví ve smečce. Takže je zbytečné vlka řešit, jako osamoceného predátora, to je nejspíš mladý a nebo nemocný jedinec. Myslím si, že pokud by vlci lovili i jen selata, k regulaci to postačí. Jak ona to ta zvířata na planetě zvládla bez zásahu člověka? No nejspíš se zregulovala sama, když nebylo co žrát..Začnou se míň množit, požerou si mladé. Já myslím, že by to opět zvládnuli i bez nás. A ano, naše lesy jsou na velké šelmy malé a vydrancované, nemyslím si, že by se tu hodlaly usadit..

Atheira
napsal(a):
Jo, jsem z vesnice, kde máme na řetězu všichni povinně jednoho vlčáka, kterýho krmíme rohlíkama rozmočenýma ve zkejslým mlíce a v každý rodině je myslivec, který plní mrazáky zvěřinou a vyžívá se ve vraždění zvířat. Že vy závidíte, když vás to všude tak bije do očí?
Na co jsem vám šlápla? To musí být kuří oko jak hrom!
Polárka15
No, rozloha se zvyšuje, ale jak? Samé oplocenky, než stromky vyrostou v les taky celkem trvá a hlavně, jehličnaté monokultury není zrovna ideální prostředí pro jakoukoli zvěř... A dále, celková plocha zalesnění není až tak objektivní údaj, protože do tohoto jsou pochopitelně započítány všechny lesíky a lesíčky... Ale pro velké šelmy jsou důležité větší komplexy, ne šest borovic a tři smrky
(jen pro porovnání, kolem roku 1000 pokrýval les více než 80% území našeho státu

Tak vlčí smečku na českolipsku docela vítám. ( Je to od nás kousek ). Když půjdu lesem, rozhodně se budu víc bát bezprizorného psa, než divokého vlka.
S medvědy na Slovensku je to trochu jiné. Ale proč si za tu dobu v oblasti, kde se vyskytují, nedokázali vyřešit odpadkové hospodaření. Každý musí mít u chalupy ( chaty ) obyčejnou popelnici.
Ta záležitost s medvědicí s medvíďaty ve Smokovci byla hodně ostudná.

xchipsy
napsal(a):
Polárka15
No, rozloha se zvyšuje, ale jak? Samé oplocenky, než stromky vyrostou v les taky celkem trvá a hlavně, jehličnaté monokultury není zrovna ideální prostředí pro jakoukoli zvěř... A dále, celková plocha zalesnění není až tak objektivní údaj, protože do tohoto jsou pochopitelně započítány všechny lesíky a lesíčky... Ale pro velké šelmy jsou důležité větší komplexy, ne šest borovic a tři smrky
(jen pro porovnání, kolem roku 1000 pokrýval les více než 80% území našeho státu
Kolem roku 1000... a kolik zde žilo obyvatel v té době? Lesů ubývalo přiměřeně k tomu, kolik lidí musela krajina uživit.
lesnížínka
napsal(a):
Vlci jsou smečková zvířata a loví ve smečce. Takže je zbytečné vlka řešit, jako osamoceného predátora, to je nejspíš mladý a nebo nemocný jedinec. Myslím si, že pokud by vlci lovili i jen selata, k regulaci to postačí. Jak ona to ta zvířata na planetě zvládla bez zásahu člověka? No nejspíš se zregulovala sama, když nebylo co žrát..Začnou se míň množit, požerou si mladé. Já myslím, že by to opět zvládnuli i bez nás. A ano, naše lesy jsou na velké šelmy malé a vydrancované, nemyslím si, že by se tu hodlaly usadit..
Vidíte to strašně jednoduše. Kdyby lovili selata - jenže ta selata nikdy nejsou sama. A na metrákovou bachyni si moc vlků netroufne - ikdyž je jich víc, protože těch bachyní je taky víc Třeba na tom Slovensku, mají srnčí, mají divočáky, mají vysokou a mají vlky a medvědy. A co z tohoto "bohatě prostřeného stolu" vlci nejčastěji loví? Jeleny! Rozhodně neplatí, že loví nejslabší a/nebo nemocné jedince. Dvacetikilové selátko by byla "snazší" kořist - kdyby nemělo "drsné ochranářky" za zadkem - ale kolik masa z takového selátka je? Z toho se smečka nenažere. Vyplýtvá energii a stejně musí jít lovit znovu...
napsal(a):
Kolem roku 1000... a kolik zde žilo obyvatel v té době? Lesů ubývalo přiměřeně k tomu, kolik lidí musela krajina uživit.
A tak jistě, já to dala jen jako zajímavost Je zvláštní, že v porovnání s EU máme nejmenší % rozlohu lesa. Jinde to jde, u nás ne. A přesto se tu stále brečí po návratu velkých šelem...

xchipsy
napsal(a):
A tak jistě, já to dala jen jako zajímavost Je zvláštní, že v porovnání s EU máme nejmenší % rozlohu lesa. Jinde to jde, u nás ne. A přesto se tu stále brečí po návratu velkých šelem...
V porovnání s EU... musí se porovnávat nejen rozloha lesa, ale i počet obyvatel na km2, tedy hustota osídlení... nechce se mi to hledat.
xchipsy
napsal(a):
Polárka15
Ale proč jsou taky oplocené? Samozřejmě z ekonomických důvodů - chci dřevo, ale chci mít atraktivní honitbu na atraktivně ohodnocené lovy. To, že jsou zde smrkové monokultury v ve vegetačních stupních, kde být nemají, je už věc druhá a taky nám to příroda jasně ukazuje (viz kůrovcové kalamity v určitých oblastech). Díkybohu vidím ale snahu obnovit původní lesní porost duby, buky,...
Objektivní není zde vytahovat dobu okolo roku 1000, byla jiná doba, naprosto odlišné hospodaření - nehospodaření s ním, bavíme se o současnosti, kdy za posledních cca 60 let se zvýšil o cca 150 tis. ha.
A za to můžeme vděčit mj. i Marii Terezii a jejím reformám (samozřejmě i dalším a jiným aspektům) - a od této doby je dvojnásobek lesních kultur než bylo před jejím vládnutím
xchipsy
napsal(a):
Vidíte to strašně jednoduše. Kdyby lovili selata - jenže ta selata nikdy nejsou sama. A na metrákovou bachyni si moc vlků netroufne - ikdyž je jich víc, protože těch bachyní je taky víc Třeba na tom Slovensku, mají srnčí, mají divočáky, mají vysokou a mají vlky a medvědy. A co z tohoto "bohatě prostřeného stolu" vlci nejčastěji loví? Jeleny! Rozhodně neplatí, že loví nejslabší a/nebo nemocné jedince. Dvacetikilové selátko by byla "snazší" kořist - kdyby nemělo "drsné ochranářky" za zadkem - ale kolik masa z takového selátka je? Z toho se smečka nenažere. Vyplýtvá energii a stejně musí jít lovit znovu...
No to, že si vybere zrovna jelena...nezdá se vám to trochu divné? To je v prvé řadě (tady fakt nevím, jak to vyjádřit slušně) o blbých kecech myslivců. Jelen asi nebude zrovna jednoduché zvíře k ulovení, je ne jen rychlý, ale i silný a s parohy dost nebezpečný. Vlci taky nejsou blbci, aby si vybírali z toho prostřeného stolu zrovna jelena, když je kolem hafl bezbranných laní. To, že ulovili jelena bude spíš tím, že byl nějak indisponovaný. A nezlobte se na mne, ale komu jako má vadit, že ulovili jelena? Mě tedy určitě ne, pro mne je prašť jak uhoď, kdo toho jelena nakonec sežere, jestli slovenská banda myslivců nebo vlk a tady je to zrovna o tom: u vlků a jelena je to o přírodním výběru...u myslivce je to o (k tomu se snad ani nebudu vyjadřovat) A když se vrátím k tomu vlk a jelen. U nás se tady v okolí zdržuje, dle souseda myslivce, asi tříletý srnec. Před pár dny si přivedl i mladého kamaráda. Je zabydlený u souseda v jeteli(od našeho plotu asi 100m) a nebo si žere 5m od cesty v křoví u místního podniku. Je poměrně krotký, nechal mne se psem projít, asi 20m od sebe, ani brvou nehnul, protože pes šel na vodítku v klidu. Mám i podezření, že ho někdo odchoval doma. Říkala jsem sousedovi, že se bojím, když je můj samík na volno, aby mu někde nevyběhnul(což se stalo předevčírem) že by ho mohl klidně parůžkama propíchnout. Řekl mi, že to určitě, o tom ať nepochybuju. Naštěstí pes vypadá, že se ho bojí, zatím ho vždycky nechal odběhnout a jen koukal. Horší by bylo, kdyby na něj fakt někde ve vysoké trávě narazil zoči-voči.
xchipsy
napsal(a):
Ehm, ehm... jak je to ve skutečnosti s těmi lesy v Evropě...
Co takové Irsko, UK,...?
notregistered

XXX.XXX.211.161
Finsko mraky lesů.. hm hm
ale polovina obyvatel co ČR.

A nějaká pointa či nosná myšlenka současné diskuze - je ? Trošku tápu, proč a o čem to tady jsou ty různorodé řeči...
notregistered

XXX.XXX.211.161
napsal(a):
A nějaká pointa či nosná myšlenka současné diskuze - je ? Trošku tápu, proč a o čem to tady jsou ty různorodé řeči...
Liška se přišla najíst tam, kde něco ještě k jídlu je - odpadky od lidí
jsem sice na vsi, ale zahrada přímo u hl. silnice, a tam srnka
všude okolo řepka řepka řepka
no tak vlastně, buďme rádi, že srnka vůbec došla..
možná šla ale po té silnici
jo, tak to bude
XXX189

XXX.XXX.89.103
Babička vyrůstala na vesnici, obklopená zvířaty a říkala mi, že jako děti se zabíjení zúčastňovat nesměli. Když byli malí, tak se jim nikdy nelhalo, vždy jim maminka řekla, že se o zvíře starali a za to se jim odvděčilo masem, ale slepici či králíka vždy někdo dospělý či dospívající vzal za chalupu a až tam ho zabil. Taky mi říkala, že zvířata vždy brali jako užitkové zvíře, nikdy neznala "ňuňání" s nimi, ale nikdy se zvířeti nesmělo ubližovat. Mimochodem dva z jejich bratrů byli myslivci - ti taky třeba zastřelili starou kočku, která už trpěla apod.
lesnížínka
napsal(a):
No to, že si vybere zrovna jelena...nezdá se vám to trochu divné? To je v prvé řadě (tady fakt nevím, jak to vyjádřit slušně) o blbých kecech myslivců. Jelen asi nebude zrovna jednoduché zvíře k ulovení, je ne jen rychlý, ale i silný a s parohy dost nebezpečný. Vlci taky nejsou blbci, aby si vybírali z toho prostřeného stolu zrovna jelena, když je kolem hafl bezbranných laní. To, že ulovili jelena bude spíš tím, že byl nějak indisponovaný. A nezlobte se na mne, ale komu jako má vadit, že ulovili jelena? Mě tedy určitě ne, pro mne je prašť jak uhoď, kdo toho jelena nakonec sežere, jestli slovenská banda myslivců nebo vlk a tady je to zrovna o tom: u vlků a jelena je to o přírodním výběru...u myslivce je to o (k tomu se snad ani nebudu vyjadřovat) A když se vrátím k tomu vlk a jelen. U nás se tady v okolí zdržuje, dle souseda myslivce, asi tříletý srnec. Před pár dny si přivedl i mladého kamaráda. Je zabydlený u souseda v jeteli(od našeho plotu asi 100m) a nebo si žere 5m od cesty v křoví u místního podniku. Je poměrně krotký, nechal mne se psem projít, asi 20m od sebe, ani brvou nehnul, protože pes šel na vodítku v klidu. Mám i podezření, že ho někdo odchoval doma. Říkala jsem sousedovi, že se bojím, když je můj samík na volno, aby mu někde nevyběhnul(což se stalo předevčírem) že by ho mohl klidně parůžkama propíchnout. Řekl mi, že to určitě, o tom ať nepochybuju. Naštěstí pes vypadá, že se ho bojí, zatím ho vždycky nechal odběhnout a jen koukal. Horší by bylo, kdyby na něj fakt někde ve vysoké trávě narazil zoči-voči.
Ale no tak... Blbé kecy myslivců? Tak s vámi je asi diskuze marná, jste zaujatá.
Tak si "blbé kecy" ověřte! Např. na lovuzdar.sk ve Fotogalerii v sekci Úhyn máte přehršel snímků těch "indisponovaných" jelenů... Že je jelen rychlý? Viděla jste někdy, když loví vlčí smečka a když běží jelen? Ten jelen je SAKRA pomalý! A to často právě díky paroží (laně a kolouši, ti jsou zase slabší). A právě proto většinou vlci strhávají nejsilnější jeleny, protože ten když v panice prchá, často se někde zaklíní parožím a nebo je prostě pomalý!
Váš koment komu jako má vadit, že ulovili jelena? Mě tedy určitě ne, pro mne je prašť jak uhoď, kdo toho jelena nakonec sežere, jestli slovenská banda myslivců nebo vlk a tady je to zrovna o tom: u vlků a jelena je to o přírodním výběru...u myslivce je to o (k tomu se snad ani nebudu vyjadřovat opravdu postrádá smysl. Odvolávala jste se tu na "regulaci prasat" vlky a já se vám snažila vysvětlit, že ti vlci prostě na nějaká prasata kašlou, že v mnohem větší (převážné) míře loví vysokou. Tak jako rys preferuje srnčí, vlk jelena. Tak to prostě je.
(jo a o čem je to u myslivce? To by mě opravdu zajímalo Že by stará ohraná písnička o plném mrazáku?

lesnížínka
napsal(a):
Uživit? Vy žerete řepku?
Ano, uživit.
Od kdy se řepka pěstuje?
napsal(a):
Ano, uživit.
Od kdy se řepka pěstuje?
Kdyby se tady ČR chtěla uživit, není problém. Nechaných polí svému osudu a lány s řepkou vedou jednoznačně k myšlence, že máme polí tři pr... To zemědělské bubu - ničí se orná půda...je jen o tom, jak od státu dostat další a další peníze(ano, ty peníze z vašich daní) Největší ničiči orné půdy jsou totiž sami zemědělci, proto ta řepka. Proč máme tolik lánů? No protože jsme živili polovinu Ruska. To už je ale pasé a opravdu tolik nikdo nepotřebuje. Kdyby ano...není na nich řepka...A mohli by jsme mít také o třetinu lesů víc, hlavně na vydrancované Moravě. Možná by tu i víc pršelo...

..."No protože jsme živili polovinu Ruska."...
Tedy lesnížínko, tohle je největší perla dnešního dne ! Podívejte se na mapu. Vidíte ten rozdíl ve velikosti?
I když tedy píšete, že jen polovinu
xchipsy - ověřte..Např. na lovuzdar.sk ...já jejich blbé kecy, mám takřka v přímém přenosu, protože překračuju se psem často hranice a za druhé sleduju slovenské Správy. Takže i reportáž a řeči kolem jelena jsem viděla. To člověk neví, jestli se má smát nebo brečet, když vidí to pokřivené myšlení. Tak ještě jednou: komu a proč tedy vadí strhnutý jelen vlčí smečkou? Uškodí to lesu? Ne. Životnímu prostředí? Ne. Nám běžným lidem? Ne. Jisté zájmové skupině? Odpovězte si sama...
napsal(a):
..."No protože jsme živili polovinu Ruska."...
Tedy lesnížínko, tohle je největší perla dnešního dne ! Podívejte se na mapu. Vidíte ten rozdíl ve velikosti?
I když tedy píšete, že jen polovinu
Bože, to se jen tak říká... Ale Miloš z Prognostického ústavu, by jistě věděl přesně
lesnížínka
napsal(a):
Kdyby se tady ČR chtěla uživit, není problém. Nechaných polí svému osudu a lány s řepkou vedou jednoznačně k myšlence, že máme polí tři pr... To zemědělské bubu - ničí se orná půda...je jen o tom, jak od státu dostat další a další peníze(ano, ty peníze z vašich daní) Největší ničiči orné půdy jsou totiž sami zemědělci, proto ta řepka. Proč máme tolik lánů? No protože jsme živili polovinu Ruska. To už je ale pasé a opravdu tolik nikdo nepotřebuje. Kdyby ano...není na nich řepka...A mohli by jsme mít také o třetinu lesů víc, hlavně na vydrancované Moravě. Možná by tu i víc pršelo...
To sucho je jen a jen přirozený cyklus, který nikdo neovlivníme, že neprší, že je sucho, na to jsme jako lidstvo zatraceně malí páni. Nyní jsme v interglaciálu dříve byly teploty ještě vyšší, než dnes. Jen tupě věříme lžím médií a svádíme to na skleníkový efekt, jak se ženeme do záhuby - vyšší koncentrace oxidu uhličitého může jen nástup opětovného glaciálu posunout, nikoli však jej zásadně změnit.
Bože bože... A pořád dokola... Neřeším, jestli to někomu vadí nebo ne! VY jste tady psala o tom, že vlci by regulovali prasata (Myslím si, že pokud by vlci lovili i jen selata, k regulaci to postačí.) Já se vám snažila přiblížit, jakou kořit vlci preferují (přestože mají na výběr srnčí - černá - vysoká, loví přednostně vysokou).
reportáž a řeči kolem jelena jsem viděla Tak teď tedy nevím, jestli máte na myslí něco konkrétního, jelikož já jsem rozhodně nemluvila o jednom nějakém strženém jelenovi ¨
Jo a když už chcete rozebírat, komu by tak vadil stržený jelen. Jestli narážíte na to, že by to vadilo myslivcům - jakože očividně ano, akorát nevím, proč nemáte "koule" na to, napsat svůj vyhraněný názor otevřeně a narovinu ?! Víte, když už se člověk o něco stará, tak se snaží to dělat dobře. Takže třeba existují nějaká kritéria chovu, kdy slabé kusy jsou vyřazeny a silné ponechány. Jenže milá vlčí smečka má toto jaksi u řiťky, takže klidně strhne šestiletého velmi nadějného oboustranně korunového jelena - na kterého by myslivec v žádném případě nevystřelil. A stejná vlčí smečka "v chovu nechá" zcela podprůměrného slabého nerovného osmeráka. Takže zatímco první dobrý jelen by populaci vysoké zvěře prospěl, ten druhý nikoli. Takže zjednodušeně řečeno, uškodí to samotné populaci jelení zvěře. Tož asi tak
Nic, končím tuto diskuzi, která se zcela odklonila od tématu. Je smutné, že patříte do řady těch, kteří mají tak zcela vyhraněný názor nepřístupný jakékoli argumentaci, chápu, že vzniklý nejspíš na základě nějaké (i více) negativní zkušenosti, no ale "házení všech do jednoho pytle" je dosti zaostalé. Mě taky jednou kopl kůň a přesto nechovám nenávist vůči všem koním. A kousla mě kočka a přesto mám kočky ráda...

lesnížínka
napsal(a):
Teda Lesní žínko, takový vtip už jsem dlouho neslyšel. Vy asi patříte mezi ty, kdo věří, že za letošní sucho taky můžou Rusové. Za komančů jsme byli v základních potravinách skoro soběstační. Druhou otázkou je, že sice pěstované sovětské odrůdy měly větší výnosy ale na úkor kvality. Ovšem větší část obilí se zkrmila zvířatům, na každé vesnici byl kravín nebo prasečák. A kde jsou dnes? Ovšem nedovážel se k nám dotovaný eurošunt. Kde jsou dneska cukrovary? Jeden jediný na jižní Moravě v Hrušovanech, cukrovka se válí na poli ještě v půlce ledna. No a ta kritizovaná řepka nebo kukuřice, které ničí půdní strukturu? Kdo asi vymyslel povinnou rostlinnou složku v pohonných hmotách? Pak přijde jednou větší déšť a nejúrodnější půda plave v potoce a zanáší vodní nádrže. A orná půda se ničí nejenom způsobem obdělávání nebo pěstovanými plodinami. Půdy ubývá především z důvodu výstavby nejrůznějších průmyslových zón a další výstavby na zelené louce.

polárka.15
napsal(a):
Ehm, ehm... jak je to ve skutečnosti s těmi lesy v Evropě...
Co takové Irsko, UK,...?
Ono to není tak jednoznačné. Př. Dánsko - relativně málo zalesněné plochy, ale všude louky a každých pár metrů remízek se stromy.
supik - začnu téměř od konce. Kdo asi vymyslel povinnou rostlinnou složku v pohonných hmotách?- no kdo asi? Asi ti, co se jim to hodilo, ne? Někteří ještě stále tuším sedí ve vládě Ne, za všechno Rusové nemohli ale...bylo toho poměrně dost, za co ano. A třeba i ty myslivce(ne, Xchipsy, nemám problém jmenovat, jen nechci vyvolávat zbytečné hádky, které stejně nic nevyřeší, ale dobře, řekla jste si o to) vynesli do výšin soudruzi a další, co sedí ve vládě, jen tam nenosí ty mundůry, je tam stále drží. To, jak hospodaří stát na úrovni zemědělství, je na pováženou. Je zajímavé, že stát je ten, co má na zemědělce páky, protože většina žije jen z dotací, ale nějak je nevyužívá...Nevím, co jste tím výkřikem chtěl říct, já to tam neřídím a můžu se akorát tak vztekat, nad tím, co vidím, stejně jako vy. Asi je pro někoho výhodnější vepřové přivézt, než ho vychovat, ale co s tím chcete udělat?
Za komančů jsme byli v základních potravinách skoro soběstační - no, to byli. Co nám taky zbývalo, že?
Cukrovary...do problematiky cukrovarnictví fakt nevidím, ale mohl jste si nějaký koupit a hospodařit, ne?
A ještě k tomu obilí. Rodiče za komančů pracovali ve Státním statku, táta v celkem vysoké funkci, tak vím něco o tom, že celá RVHP musela odvádět kvóty obilí do Ruska. Jak to, že je tolik diskusí nad možnou škodlivostí Roundupu a u nás je povolené plošné stříkání lánů s obilím? Tak tady máte ten výborný český chleba, z českého obilí...
Jéé, tak to nejde přečíst,.Kdo má Fb tak může mrknout
https://www.facebook.com/752326218250469/photos/a.752711021545322.1073741828.752326218250469/833902556759501/?type=3&hc_location=ufi.

Rescue Olomouc and Czech :
2401012212/2010.

lesnížínka
napsal(a):
Kecy v kleci, s prominutím.

polárka.15
napsal(a):
To sucho je jen a jen přirozený cyklus, který nikdo neovlivníme, že neprší, že je sucho, na to jsme jako lidstvo zatraceně malí páni. Nyní jsme v interglaciálu dříve byly teploty ještě vyšší, než dnes. Jen tupě věříme lžím médií a svádíme to na skleníkový efekt, jak se ženeme do záhuby - vyšší koncentrace oxidu uhličitého může jen nástup opětovného glaciálu posunout, nikoli však jej zásadně změnit.
Doporučuji knihu Utajené dějiny podnebí -
http://www.spalena53.cz/jiri-svoboda-utajene-dejiny-podnebi-ridilo-pocasi-dejiny-lidstva/.
Poslední reportáž dnes na Primě:
http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-ftv-prima-12-7-2017
(čas 9:25).
Míra H.

XXX.XXX.79.4
koňadra
napsal(a):
Bohužel i mezi myslivci jsou primitivní pitomci, kteří (nevím proč) dávají na odiv právě ty plné mrazáky (a kdo ví, jestli opravdu plné jsou). Těmto lidem říkám "masaři" a ne myslivci. Nicméně ani ti masaři si nemohou střílet co chtějí a kdy chtějí, na to jsou zákonem stanovené doby lovu, ty určují KDY, a plán lovu, ten určuje CO. A srnec se loví jindy než srna, takže to určitě jedno není, co v kterou dobu střelí. Celoročně mohou mít v mrazáku tak akorát prase, které se loví celý rok a protože je jich hodně, dostane se větší příděl i na členy mysliveckých spolků. Ty nesmysly, co někteří říkají, jsou jen pitomé hospodské kecy, které opět nedělají dobrou službu těm normálním poctivým myslivcům. Máme v rodině 2 myslivce a kdybych chtěla kousek zvěřiny, tak nemají. Proč? Střílet zvěř pro ně totiž není prioritou. A pokud nenatrefí na nějaký kus určený opravdu k odstřelu, raději nestřílí vůbec.
Nicméně ani ti masaři si nemohou střílet co chtějí a kdy chtějí, na to jsou zákonem stanovené doby lovu, ty určují KDY, a plán lovu, ten určuje CO
Neexistuje činnost zakázaná zákonem, která by se "nemohla" dělat (kvůli zákonu), a troufnu si říct, že neexistuje činnost zákonem zakázaná, která by se neděla. Všechno je to jen o míře.
Takže normálně střílí kde co. Nejvíc pytláků je mezi myslivci. Je to logické. Jsou v lese málo nápadní, znají terén, a mají prostě příležitost.
Dokonce i velké kauzy proběhly médii, a vždy to byli myslivci. Často prodávají zvěř "zadem" do výkupen nebo přímo do restaurací. Když v tom jedou, tak jim už mrazák prostě nestačí.

To je snad možné ve velkých honitbách a velkých spolcích. Když máte honitbu jak dlaň, mezi dvěmi vesnicemi a trochu v kopci, tak v obou vesnicích vědí, že se v lese střílelo. A ví to i hospodář s předsedou.

Ještě vám sem hodím foto, jak chodily na rohlíky,100 m za barákem. V 1/2 8 ráno.
Svou fotku, jak tam jdu před polednem venčit a pes dojídá, co nechaly sem dávat nebudu
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
To je snad možné ve velkých honitbách a velkých spolcích. Když máte honitbu jak dlaň, mezi dvěmi vesnicemi a trochu v kopci, tak v obou vesnicích vědí, že se v lese střílelo. A ví to i hospodář s předsedou.
Tak honitby mívají tisíce hektarů, že se střílelo ještě neznamená, že se ví kdo střílel, na co se střílelo a co se střelilo, a nakonec i hospodář i předseda jsou taky jenom myslivci.

Míra H.
napsal(a):
Tak honitby mívají tisíce hektarů, že se střílelo ještě neznamená, že se ví kdo střílel, na co se střílelo a co se střelilo, a nakonec i hospodář i předseda jsou taky jenom myslivci.
Vy jste ještě horší než já. V každém ( myslivci) vidíte podvodníka. Já zas v jiných oborech lidské činnosti.
Z těch laní na fotkách neskončila v mrazáku ani jedna, ani jezevec a liška, co tam taky chodili, nepřišli o život.
napsal(a):
Doporučuji knihu Utajené dějiny podnebí -
http://www.spalena53.cz/jiri-svoboda-utajene-dejiny-podnebi-ridilo-pocasi-dejiny-lidstva/.
Díky za tip Aspoň ta škola k něčemu je, člověk chce občas brečet, co někteří vypustí z úst...
napsal(a):
Teda Lesní žínko, takový vtip už jsem dlouho neslyšel. Vy asi patříte mezi ty, kdo věří, že za letošní sucho taky můžou Rusové. Za komančů jsme byli v základních potravinách skoro soběstační. Druhou otázkou je, že sice pěstované sovětské odrůdy měly větší výnosy ale na úkor kvality. Ovšem větší část obilí se zkrmila zvířatům, na každé vesnici byl kravín nebo prasečák. A kde jsou dnes? Ovšem nedovážel se k nám dotovaný eurošunt. Kde jsou dneska cukrovary? Jeden jediný na jižní Moravě v Hrušovanech, cukrovka se válí na poli ještě v půlce ledna. No a ta kritizovaná řepka nebo kukuřice, které ničí půdní strukturu? Kdo asi vymyslel povinnou rostlinnou složku v pohonných hmotách? Pak přijde jednou větší déšť a nejúrodnější půda plave v potoce a zanáší vodní nádrže. A orná půda se ničí nejenom způsobem obdělávání nebo pěstovanými plodinami. Půdy ubývá především z důvodu výstavby nejrůznějších průmyslových zón a další výstavby na zelené louce.
Plný souhlas
Moc se omlouvám, nemohu na tu myslivost přestat myslet.
Vlkům začíná pré po jelení říji, kdy nejsilnější jeleni investují nejvíce energie a ztrácí velkou část hmotnosti. Během zimy se na hlubokém umrzlém sněhu, jeleni boří a vlci nikoli, zhruba potud, tedy podle mého, dochází k nepříznivé selekci. Domnívám se ale, že na jaře se situace obrací, úspěch smečky klesá a přibližuje se žádoucímu výběru. Před říjí, je jelení zvěř v plné síle a vlci podle mého názoru „na borůvkách“. I naše nejrozsáhlejší přírodní komplexy jsou velmi malé, u nás se s velkými šelmami počítat bohužel moc nedá.
Černou zvěř do jisté míry preduje například orel. V jedné z obor pro chov černé zvěře, tuším, že to byla nejproslulejší sedlická obora, hnízdí pravidelně pár orlů mořských. Místní oborník zmiňuje, že loví markazíny bez sebemenších problémů. Tento fenomén není ničím neobvyklým. Například v bažantnicích způsobují značné škody na zvěři káňata, která za normálních okolností bažantí zvěř téměř neloví. V takto vysokých populačních stavech kořisti se ovšem bažanty lovit naučila a na jejich lov se přímo specializují.
Káňata jsou chráněna, avšak na území bažantnic nemá jejich ochrana racionální základ. Nikoli snad jen kvůli tomu, že způsobují velké škody, ale kvůli počtu ve kterém se zde vyskytují. Obecně je celoplošná státní ochrana jakéhokoli druhu krátkozraká. Kupříkladu v Oboře Soutok, NP Poddyjí a v přilehlých oblastech se momentálně potýkají s nárůstem stavů bobra evropského a se škodami které působí zejména zaplavováním porostů, následovaného jejich odumíráním. Rakousko má s tímto druhem již značné potíže a nad naším nicneděláním kroutí tamní odborníci hlavami. Momentálně se bobr významně šíří a brzy bude nejspíš zcela zachráněn.
V této souvislosti byla zajímavá i nedávná kauza týkající se kormorána. Druh se zdál být zachráněn ve chvíli, kdy rybníkáři přestali snášet nehorázné škody na svém majetku. V jednu chvíli to vypadalo, že se kormorán stane objektem mysliveckého hospodaření. Jedná se o tažného ptáka, jehož redukci nelze provést vnitrostátně, navíc je to druh obtížně lovitelný. Myslivecká svrchovanost pochopitelně nemohla na tuto změnu přistoupit, jelikož úhrada škod by přešla na nás.
Teď bylo na Nově, že se nějaký border teriér našel 20 km (je v útulku) od místa, v sobotu, kdy tam ještě nebyly nainstalovany fotopasti. Je s PP- nikdo ho nepostrádá, ale majitelka (toho z nory) se kvůli indetifikaci neozývá, prý se zhroutila. Jinak je stejného věku. Bylo by hezké, kdyby to byl on.
Andrýsek3
napsal(a):
Teď bylo na Nově, že se nějaký border teriér našel 20 km (je v útulku) od místa, v sobotu, kdy tam ještě nebyly nainstalovany fotopasti. Je s PP- nikdo ho nepostrádá, ale majitelka (toho z nory) se kvůli indetifikaci neozývá, prý se zhroutila. Jinak je stejného věku. Bylo by hezké, kdyby to byl on.
Bordíci jsou málopočetné plemeno, tak snad nebude takový problém, aby zítra někdo na plemenné knize zkusil různé kombinace těch vytetovaných čísel prověřit (snad je to číslo z české plemenné knihy).
Fiona.Praha
napsal(a):
Bordíci jsou málopočetné plemeno, tak snad nebude takový problém, aby zítra někdo na plemenné knize zkusil různé kombinace těch vytetovaných čísel prověřit (snad je to číslo z české plemenné knihy).
Taky si myslím, ukazovali to přímo na kameru, není to vůbec čitelné. Ale naděje to je, jak často se ve stejném místě ztrácí border teriéři ve stejném věku.
Andrýsek3
napsal(a):
Taky si myslím, ukazovali to přímo na kameru, není to vůbec čitelné. Ale naděje to je, jak často se ve stejném místě ztrácí border teriéři ve stejném věku.
Naděje to je, ale na druhou stranu moc velká náhoda.
Být majitelkou bordíka Barta ze skály, sevře se mi žaludek, jdu zvracet a celou noc nespím, protože srdce bude doufat a mozek pochybovat. A po zjištění totožnosti psa by mne asi odvezla rychlá, ať by to byl nebo nebyl můj pes.
Samozřejmě majitelce přeji, aby to byl její Bart. Po tom všem by to byl happyend jak z romantického filmu.
Atheira
napsal(a):
No jo, ale neozýval se ten pes v sobotu ještě z nory? Bylo by strašně skvělý, kdyby to byl on, ale tohle mi moc nesedí. Nebo jak to teda bylo, kdy se přestal ozývat?
Tu kauzu teda tak dobře nesleduji, asi mě jiní opraví, ale myslím, že také o tom víkendu. S tím, že v tý televizi říkali, že to naříkání mohla být i liška, že to je skoro stejné. No taky tomu úplně nevěřím, že to bude on, ale naděje to je! Jinak teda obrovská náhoda.
Andrýsek3
napsal(a):
Tu kauzu teda tak dobře nesleduji, asi mě jiní opraví, ale myslím, že také o tom víkendu. S tím, že v tý televizi říkali, že to naříkání mohla být i liška, že to je skoro stejné. No taky tomu úplně nevěřím, že to bude on, ale naděje to je! Jinak teda obrovská náhoda.
Myslím, že tady asi všichni, kdo víme, jaký to je, mít psa (takže všichni tady, kdo nejsou necitové), majitelce nepřejem nic jinýho, než aby to byl Bart... Jenže je to celý tak strašně nepravděpodobný,. Přesto tam ta naděje je, tak snad!

Hrozně jí přeju, aby to Bart byl, ale bordíků je mezi myslivci dost a dost utíkají, jsou to lovci.
Andrýsek3
napsal(a):
To určitě nebyla liška. Ta má sice poměrně bohatý hlasový projev, ale vyloženě "psí" kňučení do něj nepatří. Navíc jsem přesvědčená, že jeden ze zasahujících, který psíka dobře zná, by poznal, že to není on...
xchipsy
napsal(a):
To určitě nebyla liška. Ta má sice poměrně bohatý hlasový projev, ale vyloženě "psí" kňučení do něj nepatří. Navíc jsem přesvědčená, že jeden ze zasahujících, který psíka dobře zná, by poznal, že to není on...
Jen tlumočím, to co bylo v televizi, tam pouštěli právě i srovnání kňučení z nory x jak dokáže kňučet liška, a podobné to bylo, ale také si myslím, že by to majitelé poznali, zda kňučí jejich pes nebo ne.
xchipsy
napsal(a):
Nalezený pes nebyl Bárt. Spíš to vypadalo, že se útulek chtěl zviditelnit Nejprve byla informace, že pes se našel už v noci z pátku na sobotu, že nemá čip ani tetování... Pak nejdnou nalezený až v sobotu a s nečitelným tetováním...
Máte to z nějakého věrohodného zdroje?
Je to nějaké divné. Že by se ztratil a našel pes málopočetného nijak známého plemene, stejného stáří v okruhu 20 km ve stejné době?
Fiona.Praha
napsal(a):
Je to nějaké divné. Že by se ztratil a našel pes málopočetného nijak známého plemene, stejného stáří v okruhu 20 km ve stejné době?
Taky to stále nevnímám jako konečný verdikt. Na Facebooku si protiřečí pořád někdo, jeden něco špatně pochopí, a už je další nesrovnalost, nekdo říká, že pes byl slyšet ještě v úterý, další, že pes se 7.7. našel, další píše, že to on není, ale když se zeptáte odkud to vědí, tak neodpoví. Dočetla jsem se tam různé informace. Tak uvidíme. Stále věřím.
Fiona.Praha
napsal(a):
Ano, mám.
btw Border není až tak málopočetný. Navíc by pes po týdnu bez vody a potravy těžko někam utíkal 20 km...
napsal(a):
Přidávám příspěvek úplně OT, snad bude odkaz pro diskutující dostatečně zajímavý ( mapa ČR z 50.tých let, najděte si vaše bydliště a porovnejte rozsah lesů tehdy a dnes)
http://kontaminace.cenia.cz/
Bordíka Bárta je mi moc líto, myslím, že lidi pro něj udělali maximum, cizí i jeho páníčkové... a je hrozná škoda, že to nestačilo... příroda je ale někdy nelítostná a člověk nic nezmůže...
Šarina
napsal(a):
Přidávám příspěvek úplně OT, snad bude odkaz pro diskutující dostatečně zajímavý ( mapa ČR z 50.tých let, najděte si vaše bydliště a porovnejte rozsah lesů tehdy a dnes)
http://kontaminace.cenia.cz/
Bordíka Bárta je mi moc líto, myslím, že lidi pro něj udělali maximum, cizí i jeho páníčkové... a je hrozná škoda, že to nestačilo... příroda je ale někdy nelítostná a člověk nic nezmůže...
Díky za mapu, také jsem se ráda kouknula. Jen k tomu dodám, že 50léta..to je doslova rozkvět zemědělství. Jednu fotku z mého okolí a té doby, jsem před nedávnem viděla a úplně jsem se zhrozila. Žádné remízky, křoviny, pastviny pod lesem(jako máme dnes) je samá políčka...milion malých políček až těsně k lesu. Lidi se museli uživit, uživit své zvířectvo, nebyla žádná volná půda, všechno využité do mrti. Nešlo zajít do Lidlu Chtělo by to možná o několik století starší mapu Ještě k tomu dodám: les byl o něco menší, chybí tam ty pastviny s remízky kolem ale: kvalita tady v Karpatech se nedá srovnat. Jeďte prstem po slovenské hranici a uvidíte. Tehdy byl les hustý, že se tam lidi ztráceli. Teď...samá díra, jak noty na buben. Jen paseky, průseky,10cest na 100m
Tak prý vše dobře dopadlo kopírovaný text
Senzace všech senzací a zázraky se občas dějí! Pejsek bordeterier Bárt, uvězněný 15 dní v závalu ve Skalanech v Českém Ráji se našel živý a zdravý ! Emotikona smile:) Emotikona smile:) Emotikona smile:) Čeká se na ověření chipu a obojku, ale pokud to tak je, tak je možné, že jde zároveň i o nejdelší dobu, kdy pes přežil v závalu takovou dobu bez jídla a pití (rekord byl snad tuším 14 dní). Jednou z teorií je, že zával, který záchranáři odstranili, pomohl, zčásti pomohly nedávné deště, které mohly změkčit půdu pro hrabání a možná, že liška patrně uhynulá stresem psovi posloužila jako zdroj tekutin a energie. Ať je to jak, je, tak je to pecka, že jsme se na to nevykašlali a vy jste tomu věřili jako já, že se to povede. Jsem fakt šťastnej Emotikona smile:) (více info večer v televizních novinách a na tn.cz).
Libor Tampier (FTV Prima)
Bart je na světě. Živý a relativně v pořádku! Zázraky se dějí. Hasičům se dnes objevil za zády, když ještě přemýšleli, jak se k němu dostat. Vylezl sám. Na tom má obrovskou zásluhu nejen tým záchranářů, ale i Ivan Berka a Zdenek Polášek, kteří sehnali potřebnou techniku, která umožnila uvolnění cesty pro Bárta.

Markéta80
napsal(a):
Z těch fotek to tak moc vidět nebylo, hlavně že je ok. To už asi věřil málokdo že vyleze.
Až na té poslední fotce z veteriny je vidět jak je hubený, ale to je uplně jedno, je to super zpráva, že vylezl.
Je to skvělá zpráva, ale nevěřím, že vylezl sám.
https://www.facebook.com/jitka.jitu3?fref=ts.
danluci
napsal(a):
Dotyčnou Jitku neznám, ale...po bitvě je každý generál...
Těch negativních faktorů tam bylo víc - CHKO, takže nejde jen tak odpálit kus skály... Nestabilní podloží, riziko sesuvu, omezený prostor - nechápu, co by tam byli platí "jeskyňáři", když se nedalo dostat dál, než se dostal ten štíhlounký hasič...
Dále slečna nebo paní píše v jiném příspěvku, cituji: další průser je Jezevec, který tam také leze, ten by ho zahrabal a už by nebyla šance žádná, psík by se udusil... Ta to je těžce mimo, jednak při takovém zapachování od lidí (a pes uvnitř) by se tam jezevec rozhodně nepřiblížil a druhak...zahrabání...ve skále... Tak určitě
Ikdyž mě už nic nepřekvapí... Tato Jitka na svém profilu sdílela i videa jistého Davida Hrbáčka, který byl také celý hrrr zachraňovat...akorát chtěl nejdřív od lidí 30 tisíc - prý na "potřebnou techniku"... Nakonec "akci odpískal" (jeho slova), protože musí do práce a lidi mu nic neposlali no a ve finále naznačoval, že to vlastně asi bylo celé podvod protože mu připadalo divné, aby "šestiletý pes ňufal jako malé štěně"... (btw Mám osmiletou fenu stejného plemene a kdo BRT zná, moc dobře ví, jaké hlasové projevy mají
Jinak osobně si myslím, že byl někde ve zúženém prostoru, kde se nemohl moc hnout a jak je na fotkách (v reportáži to bylo víc zřejmé) patrné, dost zhubl a možná bylo snazší dostat se ven... Nevím. A Bárt to asi nikomu neřekne
http://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/19-7-2017-zpravy-prohlidka-u-veterinare-dopadla-dobre-bart-bude-v-poradku.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Https://www.facebook.com/jitka.jitu3?fref=ts
Další pomatená ženská od psů.
Míra H.
napsal(a):
Https://www.facebook.com/jitka.jitu3?fref=ts
Další pomatená ženská od psů.
To není další, to je stále tatáž

danluci
napsal(a):
Nejsem na fb a tak nevím, co tam Jitka ( kterou též neznám) vymyslela (.