Uvažujem nad výberom plemena. Kupovať síce plánujem až v ďalekom budúcne, ale rada by som mala jasno už teraz. Mám pár podmienok, ktoré by malo spĺňať a rada si rozšírim obzory o plemená, ktoré som doteraz nepoznala alebo na ne pozabudla.
Chcela by som v prvom rade psa, ktorý by postrážil majetok aj ochránil majiteľov. Momentálne mám dve barzojky, no vadí mi na nich, že sú ustráchané, nebránia si teritórium (maximálne pred cudzími psami, ale človeka ku nám pustia aj keď prelieza bránu a nepoznajú ho...), sú odmerané aj ku nám a nie sú v istom význame ani verné. Beriem ohľad na to, že sú to poľovné psy, ale chcela by som plemeno, ktoré by sa pri mne držalo, neutieklo by mi z otvorenej brány keď sa otočím a pod...
Pes by mal byť veľký, ale zase nie úplné monštrum. Mal by byť dobre ovládateľný a mal by vedieť rozoznávať situácie, aby mi trebárs nezaútočil na známeho, ktorý sa ku nám priblíži na ulici a pod...
Ďalej by som chcela aby pes nemal dlhú srsť, ideálne stredne dlhú.
Snáď nemám prehnané nároky, ak hej, kľudne píšte ak som niečo uviedla zle, budem rada.
Tak píšte, ďakujem vopred za všetky tipy :).
beauceroni

XXX.XXX.251.27
Zkuste nejoblíbenější plemeno nejen naší rodiny a přátel pejskařů - beaucerona. Po několika přešlapech v psích plemenech, samozřejmě u nás v klidu naši psi dožili, je ale bosík u nás za hvězdu. Je věrný až za hrob, venku nikam neuteče, hlídá sám od sebe bez výcviku a sebevědomí má někdy až moc velké. Ale má i své potřeby - hodně pohybu, kvalitní krmení a hlavně společnost svého pána, kterého má spíš za parťáka. Naši psy i feny žijí doma i venku, záleží na nich, zvládají cvičák, v mladším věku výstavy, doprovází nás kam to jen jde a já mám díky nim dost pohybu za každého počasí. Nemají problém nikde a s ničím, do všeho jdou naplno. Štěkají jen při hlídání, jinak v klidu pozorují okolí a hodnotí situaci za plotem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tož hovawarta skyrra vlastně popsala...

My máme na vesnici dva Hovawarty jedna fena druhý starší pes, nechají se pohladit od cizího člověka k hlídání max. ke své velikosti bude odrazovat vetřelce a to tak vse.
Janae

XXX.XXX.159.244
napsal(a):
My máme na vesnici dva Hovawarty jedna fena druhý starší pes, nechají se pohladit od cizího člověka k hlídání max. ke své velikosti bude odrazovat vetřelce a to tak vse.
Tak asi nemáte hovawarty, co je znám ( a i náš reaguje stejně), pohladit se nechají pokud jsou na procházce, pokud jsou za plotem jsou dost ostří hlídači a pohladit si je nikdo netroufne.
Náš například hlídá o dost ostřejc, pokud jsem sama doma, když je doma manžel je trošku mírnější, ale o pohlazením cizím člověkem nemůže být řeč. A cizí člověk je i soused, kterého zná od malička.
Pokud pustím návštěvu do baráku, tak je mazlící, ale nedejbože, aby si návštěva otevřela sama, pak celý večer šokem koktá. Ale není to zabiják, stačí mu cizáka vystavit, položí mu tlapy na ramena, vyštěkává do obličeje a čeká na povel od nás.
Ve vedlejší vsi měli hovawarta, který hlídal veřejnou cestu, jednalo se o chatku bez plotu, dost problém, místní už vyhrožovali likvidací psa.

Já jsem si ho pohladila když byl za plotem( a to mě neznal, důvod? pohladilo ho malé cizí dítě tak proč ne já) nechal si odemě vzít bez problémů piškot z ruky na procházce nebyl snad 4 roky, proto jen ta plotem.
Janae

XXX.XXX.159.244
napsal(a):
Já jsem si ho pohladila když byl za plotem( a to mě neznal, důvod? pohladilo ho malé cizí dítě tak proč ne já) nechal si odemě vzít bez problémů piškot z ruky na procházce nebyl snad 4 roky, proto jen ta plotem.
No řekla bych, že to není HW, ale kříženec třeba s retrívrem, podobní psy, rozdílné povahy a jeden čas jich bylo dost. Nebo sousedka má křížence HW s berňákem, taky to není tak poznat a je to hodný trouba.
Tady se hodí má oblíbená otázka "hladila jste HW s PP?".
Neříkám, že se nenajde HW co se nechá pohladit přes plot, ale hned dva tak podivní HW v jedné vsi? To je divné. Vždyť je to primárně hlídací pes.
Janae

XXX.XXX.159.244
Janae
napsal(a):
No řekla bych, že to není HW, ale kříženec třeba s retrívrem, podobní psy, rozdílné povahy a jeden čas jich bylo dost. Nebo sousedka má křížence HW s berňákem, taky to není tak poznat a je to hodný trouba.
Tady se hodí má oblíbená otázka "hladila jste HW s PP?".
Neříkám, že se nenajde HW co se nechá pohladit přes plot, ale hned dva tak podivní HW v jedné vsi? To je divné. Vždyť je to primárně hlídací pes.
A ještě dodám, že našeho HW si jeden pán pohladil přes plot loni a skončil na šití.
Dodnes nepochopím o co se snažil, psa znal z procházek, to se nechá hladit a muchlovat od cizích normálně, prý si myslel, že pes za plotem jen straší, vždyť se přece znají...
Dodám, že jsem incident viděla z okna, pes byl z chlapa rozzuřený k nepříčetnosti, já bych u takového psa přešla na druhou stranu ulice a on k němu strčil ruku.
Než jsem je stačila okřiknout, už crčela krev.

Skyrra
napsal(a):
Uvažujem nad výberom plemena. Kupovať síce plánujem až v ďalekom budúcne, ale rada by som mala jasno už teraz. Mám pár podmienok, ktoré by malo spĺňať a rada si rozšírim obzory o plemená, ktoré som doteraz nepoznala alebo na ne pozabudla.
Chcela by som v prvom rade psa, ktorý by postrážil majetok aj ochránil majiteľov. Momentálne mám dve barzojky, no vadí mi na nich, že sú ustráchané, nebránia si teritórium (maximálne pred cudzími psami, ale človeka ku nám pustia aj keď prelieza bránu a nepoznajú ho...), sú odmerané aj ku nám a nie sú v istom význame ani verné. Beriem ohľad na to, že sú to poľovné psy, ale chcela by som plemeno, ktoré by sa pri mne držalo, neutieklo by mi z otvorenej brány keď sa otočím a pod...
Pes by mal byť veľký, ale zase nie úplné monštrum. Mal by byť dobre ovládateľný a mal by vedieť rozoznávať situácie, aby mi trebárs nezaútočil na známeho, ktorý sa ku nám priblíži na ulici a pod...
Ďalej by som chcela aby pes nemal dlhú srsť, ideálne stredne dlhú.
Snáď nemám prehnané nároky, ak hej, kľudne píšte ak som niečo uviedla zle, budem rada.
Tak píšte, ďakujem vopred za všetky tipy :).
Skyrro, barzojky vám opravdu nikdy hlídat nebudou, to co popisujete, je pro ně typické. Ještě píšete že jsou ustráchané-bojácné? Jsou takoví, tu co jsem měla, tak bojácná nebyla, protože ju vychovávali od malinka N.O., takže byla povahově trochu jiná, než typický chrt. Taky bych se přikláněla být váma spíš k tomu beauceronovi, myslím, že by mohl vyhovovat.
Taky mame doma bosika ( beaucerona) a spokojenost. To same spokojenost i s briardem a velkym kniracem. Z utulku mame krizenku - vzhled i povaha HW akorat velukosti 25 kg. Taky pohodova cubina, co ohlida - ohlasi, nenecha nikoho ciziho vlezt domu bez povolení pana. Ale pokud je tam pan, v klidu cizi respektuje a jen pozoruje, co kdyby...
Záleží, jaky pes vzhledove i povahove zadavatelce vic sedne ( bosik a briard jsou takovi citlivejsi sasci, knirac byva vetsi "tvrdak", u hoviku si ohlidat povahu - nekdo si stezoval, ze maji problem s bazlivosti, takze vic ohlidat povahu rodicu). Zasla bych na vystavu a popovidala bych tam s majiteli vyhlednutych plemen a dle toho se rozhodla. ;).
Jéj, nejak sa mi nezobrazovalo, že sem pribúdajú správy. Momentálne veľmi nestíham, tk len v krátkosti -
áno, barzojky majú svoju typickú povahu a ja som s nimi veľmi spokojná, sú vyrovnané a veľmi mi ich povaha sadla, avšak ako sme sa presťahovali na samotu do lesa začala som si uvedomovať ako mi chýba pes, ktorý si postráži majetok. Hlavne po tom incidente so známym, ktorého baby nepoznali a aj tak ho pustili hoci preliezal plot.
NO nechcem, z nejakého dôvodu mi nie je až tak sympatický a už aj trošku komerčný a prešľachtený (tým chcem povedať, že je celkom ťažké nájsť pracanta, nemám proti nim nič). Jedného howawarta som tiež poznala osobne a taktiež mi prišiel ako maznák je na môj vkus až príliš huňatý, to isté aj čuvač.
Na rotvajlera neviem či by som si momentálne trúfla.
Niekto tu spomínal beaucerona a ten ma fakt zaujal. Toto bolo presne to plemeno, ktoré som prehliadala a ktoré by mi (aspoň podľa opisov z netu) pasovalo.
Vedeli by ste mi napísať o ňom niečo viac? Na čo si dať pozor pri výchove a pod...
Muž sa stále smeje, že neverí tomu, že francúzi dokázali vyšlachtiť strážneho psa - trápny vtip odkazujúci na 2 svetovú... :D.
Ďakujem všetkým za názory! :).

Skyrra
napsal(a):
Jéj, nejak sa mi nezobrazovalo, že sem pribúdajú správy. Momentálne veľmi nestíham, tk len v krátkosti -
áno, barzojky majú svoju typickú povahu a ja som s nimi veľmi spokojná, sú vyrovnané a veľmi mi ich povaha sadla, avšak ako sme sa presťahovali na samotu do lesa začala som si uvedomovať ako mi chýba pes, ktorý si postráži majetok. Hlavne po tom incidente so známym, ktorého baby nepoznali a aj tak ho pustili hoci preliezal plot.
NO nechcem, z nejakého dôvodu mi nie je až tak sympatický a už aj trošku komerčný a prešľachtený (tým chcem povedať, že je celkom ťažké nájsť pracanta, nemám proti nim nič). Jedného howawarta som tiež poznala osobne a taktiež mi prišiel ako maznák je na môj vkus až príliš huňatý, to isté aj čuvač.
Na rotvajlera neviem či by som si momentálne trúfla.
Niekto tu spomínal beaucerona a ten ma fakt zaujal. Toto bolo presne to plemeno, ktoré som prehliadala a ktoré by mi (aspoň podľa opisov z netu) pasovalo.
Vedeli by ste mi napísať o ňom niečo viac? Na čo si dať pozor pri výchove a pod...
Muž sa stále smeje, že neverí tomu, že francúzi dokázali vyšlachtiť strážneho psa - trápny vtip odkazujúci na 2 svetovú... :D.
Ďakujem všetkým za názory! :).
Doma jsem bosíky neměla, ale moje sestřenka má momentálně dva, psa a fenu...dle jejích slov jsou to trochu, někdy troch víc, tvrdohlaví psi a při výchově a výcviku člověk musí být důsledný...pokud už dá povel, tak musí trvat na jeho provedení...ale to asi u každého psa, kde člověk vyžaduje poslušnost.
Jinak jako hlídači a obranáři jsou prý super...mě oba psi znaj, ale sama bez ní, bych si na pozemek netroufla...nevidím je tak často, abych mohla říct, že mě pesani považujou za člena rodiny...jednou nechala návštěvu, kterou psi dobře znali, na zahradě samotnou a šla do domu udělat kafe, do té doby naprosto přátelští psi převzali v ten moment asi zodpovědnost za ostrahu a když jí chtěla jít kamarádka pomoci, tak už jí nikam nepustili...u návštěv, které psi neznaj psy většinou zavírá a nebo nechává puštěného jen jednoho, aby náhodou něco nevyhodnotili jako ohrožení svých lidí...po německých ovčácích a dobrmanech zvolila toto plemeno, jako částečně s pasteveckou povahou, ale "ochotné" poslouchat...jak ona říká, s těmito psy se doma nebo při procházkách cítí v bezpečí, ale takových plemen je samozřejmě vícero...těžko ale posoudím jestli jsou takoví všichni, protože jinak neznám nikoho, kdo by tyhle psy měl...
Pan Brouček

XXX.XXX.79.4
Měl jsem boseronku která která byla volně na pozemku, když u mně v zahradním altánu spali celou noc 4 kamarádi z mojí kapely, po večerním grilování. A žádný problém.
Teď mám mladou fenku, kterou musím zavřít, když máme návštěvu kterou dobře nezná.
Mimo vlastních pozemků je celkem v pohodě, ale hlídá mě. Musí se na to dávat pozor, stačí otočit se ke dveřím kvůli odemknutí, a člověk na chodníku, který udělá krok ke mně zezadu, může přijít snadno k úrazu.
Jinak chovám bosíky léta, je to nádherné plemeno. Povahou už trochu pastevec, ale kvůli tomu si to člověk pořizuje.