10ti týdenní štěně středoasijského pasteveckého psa - bázlivost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2017 17:17
ABY

XXX.XXX.168.107

Před 14ti dny jsme si pořídili štěňátko-fenku. Na našeho jezevčíka si zvykla, vycházejí spolu dobře, ale na naši rodinu 2 dospělí a 3 děti (8,9,12) je to problém, nechce se k nám přiblížit, když ji chceme alespoň u pamlsku pohladit, vycouve, pokud ji pohladíme proti její vůli, hystericky kvičí a pláče. Myslím si, že by se i ráda hladila, když hladíme toho našeho "mazla" jezevčíka, tak stojí opodál a vypadá to, že by se ráda připojila, ale netroufá si. Jinak se nám schovává pod vozík a pod auta, abychom ji náhodou nepřekvapili ve spánku hlazením. Je moc pěkná, rádi bychom se s ní skamarádili, ale nejde to. Chovatel, od kterého jsme si štěně pořídili tvrdí, že je to normální, prý u jeho psa to trvalo 2 měsíce, než se přiblížil... Děkuji za radu.

23.7.2017 17:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.149

Když je plašší, snad je lepší, aby ho celá rodina neobkličovala, nesápala se po štěněti
s touhou ho muckat.
Nejdříve by si měl důvěru získat jeden - dospělý
a pak POSTUPNĚ ( ne hrr celá smečka) další.

notregistered

23.7.2017 17:29
notregistered

XXX.XXX.211.13

Bez foto ale dotaz neplatí smajlík

Mělo by se takto chovat jakékoli štěně ? Myslím, že nemusí hned každému olízat obličej a skákat jak antilopa. Ale aby se mě bálo ? To ne.
Možná je vás jen trochu moc naráz. + velké změny pro štěně. Nový domov,5 divných nepsů, jeden pes, misky, koberec, dveře, zvuky, pachy.. no úplně děsivá smečka.

Nakrmím, nechám vyspat na klidném bezpečném (jeho) místě, vzbudí se samo, vyvenčím, ukážu na jezevčíkovi, že hračka a vůbec všechno je super. Já sama, ne v tlupě.
Nic neřešte, netlačte na pilu, prostě dělejte dál co předtím. On přijde.

23.7.2017 17:34
SimonL

XXX.XXX.31.9

Moje rada je jednoduchá. Jestli je člověk od kterého máte fenku opravdu chovatel a svým psům rozumí tak poslouchejte bedlivě jeho rady a doporučení. Zároveň mějte na paměti že každý psí jedinec je individualita a obecné postupy nemusí na něho platit. Náš kavkaz když byl malý taky nebyl zrovna mazel. Prostě se od nás zvedl a odešel opodál si lehnout. Dnes se tomu směju když si to tele přijde vynucovat pozornost a mazlení si užíváme všichni...

23.7.2017 18:04
scylla

XXX.XXX.150.32

ABY napsal(a):
Před 14ti dny jsme si pořídili štěňátko-fenku. Na našeho jezevčíka si zvykla, vycházejí spolu dobře, ale na naši rodinu 2 dospělí a 3 děti (8,9,12) je to problém, nechce se k nám přiblížit, když ji chceme alespoň u pamlsku pohladit, vycouve, pokud ji pohladíme proti její vůli, hystericky kvičí a pláče. Myslím si, že by se i ráda hladila, když hladíme toho našeho "mazla" jezevčíka, tak stojí opodál a vypadá to, že by se ráda připojila, ale netroufá si. Jinak se nám schovává pod vozík a pod auta, abychom ji náhodou nepřekvapili ve spánku hlazením. Je moc pěkná, rádi bychom se s ní skamarádili, ale nejde to. Chovatel, od kterého jsme si štěně pořídili tvrdí, že je to normální, prý u jeho psa to trvalo 2 měsíce, než se přiblížil... Děkuji za radu.

Zachovávejte pár zásad: nehonit psa, nedívat se mu na hlavu, nenahýbat se nad psem, nemluvit chlácholivě, nekřičet. Sedejte si na zem, psa pozorujte periferně, mluvte klidně a tiše, povídejte, často vyslovujte jméno. Ona si vás časem přijde očichat, nehlaďte, pokud na ní budete chtít sáhnout, tak rukou vedenou zdola nahoru, dlaní vzhůru. Nenechávejte štěně a děti bez dozoru dospělého, děti usměrňujte.

Tahle kniha vám řekne, co dál. www.clovekpritelpsa.cz.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2017 19:35

ABY napsal(a):

No štěně "nemazel" je můj sen...taková povaha mi vyhovuje od té doby co jsem měla chrťáka, když byl starší, tak se sice přišel poňufat, ale vocamcaď pocamcaď...doufám, že až si středoasijku pořídím já, tak bude přesně taková, jakou máte vy...jinak jak už bylo napsáno výše...nic nelámat přes koleno a mazlení nevynucovat... ...
Ono když máte extrémě mazlivé psy, i když už to jsou telata, tak vám neustále lezou do klína, lehají si na vás, nejraději by se mazlili 24 hodin denně 7 dní v týdnu, taky není vždy to pravé ořechové...právě takové mám doma

23.7.2017 20:22

Noo...podle úvodního příspěvku to může být mazel i nemazel, o tom to asi teď nebude, ale v každém případě to je momentálně asociální bázlivka (fakt bys tohle sardulah chtěla? ).
Není to ani normální, ani v pořádku a je to vizitka chovatele

Přečti si, co napsala scylla a konej tak. Žádné hlazení proti vůli! žádné obtěžování při spánku (zajistit klidné místo na odpočinek), žádné obtěžování u jídla!

Předpokládám, že je čistě venkovní, což je v tomto případě dost špatně, protože si tam může hezky sama vyrůstat v samostatného pastevce, jako divoká šelma, a to nebude ale vůbec dobré...

A upřímně, pokud si nevíte rady, tak bych ji asi fofrem vrátila, pokud to jde, protože SAO není žádná sranda (a dle toho úvodního příspěvku mi připadá, že se na ni díváte jako na plyšáčka na hraní... ).

23.7.2017 21:05

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Noo...podle úvodního příspěvku to může být mazel i nemazel, o tom to asi teď nebude, ale v každém případě to je momentálně asociální bázlivka (fakt bys tohle sardulah chtěla? ).

Přečti si, co napsala scylla a konej tak. Žádné hlazení proti vůli! žádné obtěžování při spánku (zajistit klidné místo na odpočinek), žádné obtěžování u jídla!

Předpokládám, že je čistě venkovní, což je v tomto případě dost špatně, protože si tam může hezky sama vyrůstat v samostatného pastevce, jako divoká šelma, a to nebude ale vůbec dobré...

A upřímně, pokud si nevíte rady, tak bych ji asi fofrem vrátila, pokud to jde, protože SAO není žádná sranda (a dle toho úvodního příspěvku mi připadá, že se na ni díváte jako na plyšáčka na hraní... ).

I z asociála se dá trpělivostí a láskou vychovat "normální" pes...obzvlášť v tomhle věku, shodneme se na tom, že to nebude teď hned a rozhodně tomu nepomůže, když za štěndem bude celá rodina lozit a "násilím" hladit (taky souhlas se scyllou)...
Já spíš měla na mysli štěně... jak to říct...rezervované...nedůvěřivé...odměřené...protože vím, že když si člověk získá důvěru, náklonnost a lásku takového zvířete, tak je to potom láska jako trám...
Já tedy za sebe bych takové štěně určitě brala domu...aby si zvykalo na chod rodiny, aby (bez zbytečného dolézání páníčka) zjistilo, jak to v rodině funguje, jak se lidi při běžných činnostech chovají a že není potřeba se báti nebo být nervozní, když se někdo přiblíží...zařadila bych ho do režimu rodiny a když už štěně "dovolí" fyzický kontakt, tak z kraje pohlazení typu "ty jsi hodná holka"...pohladit..jako by nic a normálně pokračovat v činnosti...

24.7.2017 06:54

Však takhle jo, já jenom, že ten úvodní příspěvek nebyl o rezervovaném ale o sakra bázlivém štěněti...

"I z asociála se dá trpělivostí a láskou vychovat "normální" pes...obzvlášť v tomhle věku"
právě že tady může být velký háček a to ve významu vtiskávácí fáze, kdy "co se vtiskne/nevtiskne, se už nepředělá", jak tvrdí moudří etologové (a já mám doma vcelku hezký příklad...). A u pastevce tohle všechno nabývá až extrémní důležitosti...

"Já spíš měla na mysli štěně... jak to říct...rezervované...nedůvěřivé...odměřené...protože vím, že když si člověk získá důvěru, náklonnost a lásku takového zvířete, tak je to potom láska jako trám..."
tohle byl můj hovík, jenom ten přešel z postoje "fuj hnusná babo" do náhledu "moje milovaná maminko" asi tak v půlce cesty od chovatele domů a už mu to zůstalo na doživotí...bylo to to nejúžasnější stvoření na světě ...ale v tom to je, on byl fantasticky vyrovnaný, rezervovaný a opatrný, ale nikoliv labilní bázlivka.

24.7.2017 07:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Nevracela bych štěně do prostředí, kde z něj toto vychovali.

24.7.2017 07:32

scylla napsal(a):

A já bych si zase takové štěně nenechala. Když tohle dělá štěně, které má být zvídavé, je to divné.
Vrátila bych ho a koupila jinde, kde se štěňatům věnují prakticky od narození, protože zde to tak nevypadá.

24.7.2017 07:35
rapotacka11

XXX.XXX.32.96

A tady to je jak ?

Copak tohle jim musí někdo vysvětlovat ?
Přečti si, co napsala scylla a konej tak.
Žádné hlazení proti vůli!
žádné obtěžování při spánku (zajistit klidné místo na odpočinek),
žádné obtěžování u jídla!

24.7.2017 09:35
ABY

XXX.XXX.168.107

Dobrý den,

takto jsme si ho přivezli, tam dle zjevných podmínek žádný kontakt nefungoval, jen fena a štěňata. Při odchytu mělo štěně šok, kvílelo, pokálelo se a pomočilo, v krabici jsme si ho dovezli (cca.30 min. cesta) vystresované a museli ho z krabice vyndat. Od té doby se schovává, našlo si několik nedobytných schovek. Děti se za ním nehoní, necháváme ho v klidu, akorát nás štve, že to tak dlouho trvá, děti to vzdali, vůbec ho nevolají, jsou s ním na dvorku, ale ignorují ho, já na něj mluvím, přiblíží se, ale drží si odstup tak 0,5 - 1 m. Odčervili jsme ho, ale nemůžeme ani na nechat naočkovat, ani obojek... Když nejsme na dvoře, tak s jezevčíkem vyvádí...

24.7.2017 09:39
scylla

XXX.XXX.150.32

ABY napsal(a):
Dobrý den,

takto jsme si ho přivezli, tam dle zjevných podmínek žádný kontakt nefungoval, jen fena a štěňata. Při odchytu mělo štěně šok, kvílelo, pokálelo se a pomočilo, v krabici jsme si ho dovezli (cca.30 min. cesta) vystresované a museli ho z krabice vyndat. Od té doby se schovává, našlo si několik nedobytných schovek. Děti se za ním nehoní, necháváme ho v klidu, akorát nás štve, že to tak dlouho trvá, děti to vzdali, vůbec ho nevolají, jsou s ním na dvorku, ale ignorují ho, já na něj mluvím, přiblíží se, ale drží si odstup tak 0,5 - 1 m. Odčervili jsme ho, ale nemůžeme ani na nechat naočkovat, ani obojek... Když nejsme na dvoře, tak s jezevčíkem vyvádí...

Žádné schovávačky a schovávání, držte od něj děti dál, není to pro ně hračka. Naočkovat můžete, obojek nasaďte, rychle, bez scének a přemlouvání a dejte mu couračku a štěně případně ovládejte za to vodítko. Nedívat se přímo na hlavu, nestát proti, ale natočit se ramenem, sledovat periferně, brát domů, sednout si na zem, nechat ho se přiblížit, mluvit a mluvit, nechlácholit, ale mluvit, podporovat ho v každé zvědavosti.

24.7.2017 09:42

ABY napsal(a):
Dobrý den,

Štěně bych ihned vrátila a jak jsem psala, koupila jiné z chovky, kde se štěňatům věnují. To, co zanedbal chovatel ve fázi vtiskávání, to už pes nikdy nedožene.

24.7.2017 09:50
scylla

XXX.XXX.150.32

Štěně bych ihned vrátila a jak jsem psala, koupila jiné z chovky, kde se štěňatům věnují. To, co zanedbal chovatel ve fázi vtiskávání, to už pes nikdy nedožene.

To nemusí být pravda.

notregistered

24.7.2017 09:55
notregistered

XXX.XXX.211.13

Nemusí nemusí kecy v kleci
tohle vidět, tak dostane pár facek a ne OBCHOD
takového "chovatele" bych nepodpořila, ani za zlaté prase.

24.7.2017 10:06
L(phi)

XXX.XXX.41.130

scylla napsal(a):
To nemusí být pravda.

Co by bolo fajn skusat ci to tak je alebo neni ked by slo o jorksira pripadne ak je clovek fakt skuseny. Nie riskovat so stredoaziatom pri detoch a bezradnych majiteloch.

24.7.2017 11:23

scylla napsal(a):
To nemusí být pravda.

Četla jste to vůbec?

ABY napsal(a):
Dobrý den,

Takhle se nechová štěně, které je zvyklé na lidi a na manipulaci. Štěně zřejmě vyrůstalo s matkou a sourozenci, dostalo najíst, jinak se o ně nikdo nestaral, nezajímal, nebral štěňata do náruče, nehladil je, nemazlil - nepřipravoval do života.

24.7.2017 11:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

L(phi) napsal(a):
Co by bolo fajn skusat ci to tak je alebo neni ked by slo o jorksira pripadne ak je clovek fakt skuseny. Nie riskovat so stredoaziatom pri detoch a bezradnych majiteloch.

Souhlasím, stejně tak s ostatníma co píšou, že ten, kdo štěně prodal, rozhodně nebyl žádný chovatel. Už proto, že řekne, že jeho pes byl jako štěně stejný. A na tom chová? Vždyť bázlivý pes je celkem problém, bázlivý středoasiat...to bych nazvala pohromou. Takový pes může začít kousat ze strachu a je to fakt rozdíl než, když ňafne ten jezevčík. Děcka..je dobře, že to vzdala, protože děcka bych k ní fakt zatím nepouštěla. Na štěndo je i jedno dítě pro mne moc. Štěnda se většinou dětí bojí(oni je nemusí ani dospělí psi) Takže jak píšou holky, klidné vedení, bez nějakých přehnaných emocí, asi jí potrvá déle, než si získá vaši důvěru, pak postupně zapojovat zbytek rodiny.

24.7.2017 11:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Četla jste to vůbec?

ABY napsal(a):
Dobrý den,

Takhle se nechová štěně, které je zvyklé na lidi a na manipulaci. Štěně zřejmě vyrůstalo s matkou a sourozenci, dostalo najíst, jinak se o ně nikdo nestaral, nezajímal, nebral štěňata do náruče, nehladil je, nemazlil - nepřipravoval do života.

Ano, působí to na mne dojmem, že matka štěňat nejspíš bude z těch psů, co trčí v kotci a jídlo se jí háže lopatou Celkem by mne zajímalo, jak jí dokázali sebrat to štěně...

24.7.2017 11:53
koňadra

XXX.XXX.128.31

Bázlivost u štěněte bych neviděla tak jednoznačně - je bázlivost a bázlivost.
Koupila jsem štěně od věhlasného chovatele, jeho psi mají úspěchy - především v práci, ale i na výstavách. On sám se ale se štěňaty moc nemaže - narodí se v kotci a žijí v kotci dokud si je někdo neodveze. Z kotce je ani nepouští, aby je nemusel na svém obrovském pozemku nahánět a hledat kam třeba zalezly. Nutno říci, že málokdy mu nějaké štěně zůstane déle jak 2 měsíce. Koupila jsem si tam také štěně. Domů jsem ho vezla v přepravce. Z té nechtělo vylézt, když jsem ho z něj vyndávala (na vyvenčení), klepalo se jako drahý pes. Přepravku jsem měla otevřenou v bytě, štěně v ní vidělo útočiště. Samo nevylezlo asi 3 dny, potom se odvážilo - na koberec. Když mělo přejít do jiné místnosti (dlažba, lino), zase to několik dní trvalo. Nicméně vyrostl z něj bezproblémový pes, který úspěšně složil i canisterapeutické zkoušky a dnes chodí do DD, léčebny apod.
Takže jde o to, co v tom psovi je. Pokud je bázlivý "od přírody", je to téměř neřešitelný případ. Něco (málo) se dá zlepšit nekonečným posilováním a trénováním různých situací.
Pokud je štěně bázlivé jen proto, že se v raném dětství nesetkalo s dostatkem podnětů, dá se to poměrně lehko dohonit.
Podle popisu bych řekla, že štěně zadavatelky bude spíše ten druhý případ.
Já bych štěně také vrátila (ani prodat se nedá) a koupila štěně jinde.

24.7.2017 11:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Četla jste to vůbec?

ABY napsal(a):
Dobrý den,

Ano, četla jsem to, a co má být? To štěně podle vás nemá právo na to, aby s ním někdo začal rozumně pracovat?

24.7.2017 12:03
lavacca

XXX.XXX.32.241

ABY napsal(a):
Dobrý den,

Tak takove stene bych si nevzala ani za zlate prase...hlavne ne pastevce. A k detem...smane, co vas to vubec napadlo? To bylo stene zadarmo ci symbolickou cenu, ze jste do toho sli ?!? Ja videt takovy uzel nervu, tak prcham a hledam normalniho chovatele...

Budete mit se stendem velke problemy do budoucna, tohle na nem nechá stopy a ne ze ne...totalni selhani "chovatele", nechapu vubec důvod toho vrhu, kdyz se jim ani nevenoval ( takze to ani nebylo necháme fene 1x stenata a užijeme si roztomilych plysacku).

Chce to hlavne klid a netlacit na ni. Idealni by bylo, aby fenka byla s vami a v klidu okoukala, jak to v rodine funguje. Zadne schovavacky nekde na dvorku..hezky bych ji vzala domu, vymezila ji pelech, kam ji nikdo nepujde, aby mela sve klidne misto. Pomalu na ni jit pres pamlsky, sednout na zem, povidat si pro sebe, nabidnout pamlsek kus od sebe a pomalu tu vzdalenost zmenšovat az si vezme pamlsek i z ruky. Obojek bych ji dala, i se známkou s kontaktem, kdyby se vam venku vytrhla, at se vi, kam ji vratit...tu chvilku nandani obojku zvladne. To same ockovani. Bez toho bych ji nenechala..

24.7.2017 12:10

Teď by potřebovala (to štěně) být 24 hodin denně v přítomnosti člověka/lidí, aby se pro ni člověk stal samozřejmou součástí života.

...tohle se tak špatně čte...

24.7.2017 12:27

scylla napsal(a):
Ano, četla jsem to, a co má být? To štěně podle vás nemá právo na to, aby s ním někdo začal rozumně pracovat?

Nechat si takové štěně ze soucitu? Vy asi ano, já už ne. Co když se, i přes veškerou snahu, psa "zcivilizovat" nepodaří? Co pak? Kdo má na to, žít deset let s nevyzpytatelným bojácným, možná ze strachu agresivním, psem? Nota bene psem plemene SAO?
Nevím, jestli má každé štěně právo, aby s ním někdo začal rozumně pracovat. Kde je takové právo zakotveno? Štěněte - štěňat je mi líto, ale to neznamená, že přestanu přemýšlet.

24.7.2017 12:31
lavacca

XXX.XXX.32.241

scylla napsal(a):

To sice ma, ale hlavni vinu nese "chovatel", a ten by si to taky mel vyzrat...a ne prehodit tohle na nekoho jineho..nota bene rodinu s detmi...to neni maly ratlik. To je SAO. Tam to muze dopadnout jednou hodne špatně...:(.

24.7.2017 14:28
awake

XXX.XXX.115.235

Jak radí ostatní. Štěně bych co nejdříve vrátila. Vypadá to že nemáte dost zkušeností "udělat" z nesocializovaného chudáka "normálního" psa.
Pokud si ho ale chcete nechat, opravdu ho vemte domů ať je tam neustále s vámi a zjistí, že nejste nepřátelé před kterými se prchá a schovává se. Musí pochopit že mu neublížíte. Je možné, že se vám ani nepodaří udělat z takového štěněte vyrovnaného psa. Mít děti a nemít zkušenosti se psy, bála bych se povahy psa v dospělosti. Může být i nebezpečný.

24.7.2017 14:38
lavacca

XXX.XXX.32.241

awake napsal(a):
Jak radí ostatní. Štěně bych co nejdříve vrátila. Vypadá to že nemáte dost zkušeností "udělat" z nesocializovaného chudáka "normálního" psa.
Pokud si ho ale chcete nechat, opravdu ho vemte domů ať je tam neustále s vámi a zjistí, že nejste nepřátelé před kterými se prchá a schovává se. Musí pochopit že mu neublížíte. Je možné, že se vám ani nepodaří udělat z takového štěněte vyrovnaného psa. Mít děti a nemít zkušenosti se psy, bála bych se povahy psa v dospělosti. Může být i nebezpečný.

Prave, taky mi prijde, ze zadavatel nema potrebne zkusenosti to stene predelat ( uz jen to ji nechat 14 dni venku a nic..) a opravdu by to mohlo jednou blbe dopadnout...fena muze neco uplne bezneho vyhodnotit jako sve ohrozeni a skoci po dítěti..a pak co? :( Vzdyt az bude velka bude mit cca 60-70 kg! To neni mrnous, ktery se bude certit a trochu nafat...

24.7.2017 14:41
lavacca

XXX.XXX.32.241

Vyrostla jsem postupne se 2 fenami KAO, ale i tak bych si nelajsla vzit tuhle fenku a predelavat ji...za me proste ne. Tech rizik je tu vic nez pozitiv...

24.7.2017 14:42

Když už se tu mluví o dávání štěněte jinam, tuším, že Desenský by mohl teoreticky mít prostor pro takovej případ, má slabost pro bázlivky a tyhle velký pastevce.

24.7.2017 15:16
awake

XXX.XXX.115.235

Když už se tu mluví o dávání štěněte jinam, tuším, že Desenský by mohl teoreticky mít prostor pro takovej případ, má slabost pro bázlivky a tyhle velký pastevce.

Já bych ho vrátila chovateli. Pokud chce odchovávat, měl by se o své odchovy zajímat a věnovat se jim. Pokud to nezvládá ať nechová. Pokud ty chuděry štěňata udá z lítosti zájemců, bude mít za chvíli další vrh stejných nesocializovaných chudáků kteří budou potřebovat zase pomoc zkušeného pejskaře. Takové bázlivé štěně a navíc SAO není pro každého. I správně socializovaný SAO nepatří do rukou každému.

24.7.2017 15:41
conie

XXX.XXX.206.202

Normální to není u žádného štěněte, ani u pastevce. Viděla jsem několik vrhů pasteveckých psů a štěňata byla zvědavá, dravá, kontaktní, prostě zvyklá na lidi, na manipulaci - prohlídku očí, uší, zoubků, tlapek, drápků, bříška atd. Jak můžete vědět, že máte zdravé štěně, když ho ani "chovatel" ani zájemce nemohl pořádně prohlédnout? Může mít např. kýlu, přerostlé drápy apod. Nikdy bych si takové štěně nevzala a vám bych skutečně doporučila štěně vrátit. Předpokládám, že je bez PP, tak si raději ještě trochu našetřit a koupit štěně z CHS, kde je o ně pečováno, tak, jak to má být.

24.7.2017 16:23
lavacca

XXX.XXX.32.241

conie napsal(a):
Normální to není u žádného štěněte, ani u pastevce. Viděla jsem několik vrhů pasteveckých psů a štěňata byla zvědavá, dravá, kontaktní, prostě zvyklá na lidi, na manipulaci - prohlídku očí, uší, zoubků, tlapek, drápků, bříška atd. Jak můžete vědět, že máte zdravé štěně, když ho ani "chovatel" ani zájemce nemohl pořádně prohlédnout? Může mít např. kýlu, přerostlé drápy apod. Nikdy bych si takové štěně nevzala a vám bych skutečně doporučila štěně vrátit. Předpokládám, že je bez PP, tak si raději ještě trochu našetřit a koupit štěně z CHS, kde je o ně pečováno, tak, jak to má být.

Právě...a nejsou to bytacci, taky vyrustaji venku s fenou, ale chovatel se jim venuje. Mazli je, zvyka na komunikaci s clovekem...tohle mi prijde jako by fena porodila nekde v dire na pastvine a na stenata do odběru nikdo nesahl...mne by nebyla po chuti uz jen absence zakladniho odcerveni, o ockovani ani nemluve...natožpak videt takovou malou kupu nervu..ach jo...a i tak ma "chovatel" odbyt..nechapu..

24.7.2017 16:26
lavacca

XXX.XXX.32.241

PS: Ze zvedavosti - kolik jste mu za to stene platili?

24.7.2017 16:40
scylla

XXX.XXX.150.32

Nechat si takové štěně ze soucitu? Vy asi ano, já už ne. Co když se, i přes veškerou snahu, psa "zcivilizovat" nepodaří? Co pak? Kdo má na to, žít deset let s nevyzpytatelným bojácným, možná ze strachu agresivním, psem? Nota bene psem plemene SAO?
Nevím, jestli má každé štěně právo, aby s ním někdo začal rozumně pracovat. Kde je takové právo zakotveno? Štěněte - štěňat je mi líto, ale to neznamená, že přestanu přemýšlet.

Takové právo je zakotvené v charakteru každého jednotlivého člověka - oni si to štěně pořídili a převzali za něj odpovědnost, jestli vám to něco říká.

24.7.2017 16:45
lavacca

XXX.XXX.32.241

scylla napsal(a):
Takové právo je zakotvené v charakteru každého jednotlivého člověka - oni si to štěně pořídili a převzali za něj odpovědnost, jestli vám to něco říká.

To je sice fakt, ale ono tady je hlavni kamen urazu sam chovatel, ktery privedl na svět takovehle kulicky nervu misto sebevedomych stenat...a ze to zacatecnik nerozpozna? Stane se..i kdyz jiste, svuj dil viny si taky nesou...ale maji kvuli tomu riskovat zraneni svych deti ci osob v okoli?!?

24.7.2017 16:59

scylla napsal(a):

Určitě ale nechtěli bojácné, nesocializované štěně neuvyklé lidem. Odpovědnost zde nese chovatel, který takové štěně "vyprodukoval", v podstatě se na něm velmi negativně podepsal. Proč by jeho chyby a zanedbání měli řešit jiní lidé? Já vím, to štěně za to nemůže, ale zdravý rozum říká, vrátit "chovateli" a pořídit si štěně opravdu socializované, jak se říká, vymazlené. Co bude chovatel dělat s takto zkaženým psem netuším, a radši na to nechci myslet.
Důležité pro zadavatele diskuze je, že on nenese za tento stav odpovědnost a nemusí si toto štěně nechat.

24.7.2017 21:21
Šarina

XXX.XXX.231.146

Já bych taky to štěně vrátila. Abyste z něj něco udělali, na to máte málo zkušeností. Navíc, předělávat takové štěně do stavu, kdy je možno s ním alespoň základně soužít, to je strašná práce, běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. Stojí vám to trápení za to? Máte malé děti, určitě i sousedy, kamarády, širší rodinu - a nepořídili jste si vystrašeného pudlíka. I když i ten by uměl kousnout, tohle je SAO. A budete za něj (i trestně) zodpovědní.

Pokud štěně vrátíte (vůbec bych se necítila blbě, pořizujete si člena rodiny na cca 10 let, a proč máte řešit to, že váš "chovatel" je nezodpovědný parchant), takže pokud štěně vrátíte a pořídíte si někde jinde nějaké jiné, tak až pojedete s ním od chovatele domů, TAK HO PROBOHA NESTRKEJTE DO KRABICE JAKO NĚJAKÉ MORČE! I cestou domů je to už člen rodiny, který by měl najít u vás oporu tělesného kontaktu od prvního okamžiku!
A při odběru se trochu rozhlídněte, jak se chová maminka, jak štěňata.. a nakonec i jak se chová chovatel. Proč mám pocit, že jste naprostí začátečníci, kteří se ani nijak teoreticky nepřipravili?
Všude se na první dobrou dočtete o důležitosti socializace u chovatele a i jak se má chovat štěně při odběru - rozhodně není normální, že to je "odchyt", při kterém se pokálí a pomočí. (Brrrr... co jste čekali, že si v krabici přivezete domů?)

Mimochodem, co vás vedlo k pořízení zrovna této rasy?
Rozmyslete si pastevce! Na světě je tolik společenských plemen...

25.7.2017 05:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Určitě ale nechtěli bojácné, nesocializované štěně neuvyklé lidem. Odpovědnost zde nese chovatel, který takové štěně "vyprodukoval", v podstatě se na něm velmi negativně podepsal. Proč by jeho chyby a zanedbání měli řešit jiní lidé? Já vím, to štěně za to nemůže, ale zdravý rozum říká, vrátit "chovateli" a pořídit si štěně opravdu socializované, jak se říká, vymazlené. Co bude chovatel dělat s takto zkaženým psem netuším, a radši na to nechci myslet.
Důležité pro zadavatele diskuze je, že on nenese za tento stav odpovědnost a nemusí si toto štěně nechat.

Proč si ho tedy kupovali, když ho nechtěli? Nebylo jim divné chování štěněte při odchytu? Jasně, že chybu udělá každý, ale pak za ní nese následky.

25.7.2017 06:15
L(phi)

XXX.XXX.67.138

scylla napsal(a):
Proč si ho tedy kupovali, když ho nechtěli? Nebylo jim divné chování štěněte při odchytu? Jasně, že chybu udělá každý, ale pak za ní nese následky.

Za to že je človek začiatočník a nerozozna podvodníka čo mu tlačí šteňa si zaslúži minimálne nechať zožrať dieťa

25.7.2017 07:10
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Kde bydlíte? Doufám, že někde daleko.
Scyllo, to že ty by jsi to štěně třeba zvládla neznamená, že ho zvládne zadavatel, který má děti.
Co vás to zadavateli vubec napadlo pořizovat si takového psa bez zjevných zkušeností? A zrovna jste to chytli nejhůř, jak můžete. Já bych si netroufla na normálního SAO, natož na tohle, vraťte ho a přemýšlejte, ten pes pokud nebude správně veden a napraven (jakože u vás asi nebude) vyroste z něj 60ti kilový hovado, který vám ze strachu sežere děti.

25.7.2017 07:42
lavacca

XXX.XXX.32.241

scylla napsal(a):

Mam super nápad..spojte se s nimi a stene si vemte. Dle prispevku pro vas bude takove stene prevychovat hračka. Oni to nezvládnou a dopadne to zle...tak tomu štěněti dejte sanci Vy.

25.7.2017 07:45

scylla napsal(a):

To se musíte zeptat jich. Asi protože jsou začátečníci, taky kdoví, co jim "chovatel" nalhal, zřejmě uvěřili tomu, že chování těch štěňat je normální a že doma to bude jiné... Každý se nenarodil se znalostmi z kynologie jako vy.

25.7.2017 07:46

lavacca napsal(a):
Mam super nápad..spojte se s nimi a stene si vemte. Dle prispevku pro vas bude takove stene prevychovat hračka. Oni to nezvládnou a dopadne to zle...tak tomu štěněti dejte sanci Vy.

Výborný nápad! Co vy na to, scyllo?

25.7.2017 08:49

Tak v prvé řadě a zcela nezaviněně nese následky to štěně!... a vo to de...

No, bez veškeré ironie, scylla by určitě šancí pro to štěně byla.

Může být i ABY, pokud začne se štěnětem i rodinou intenzivně a správně pracovat...pokud...

25.7.2017 09:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Tak v prvé řadě a zcela nezaviněně nese následky to štěně!... a vo to de...

No, bez veškeré ironie, scylla by určitě šancí pro to štěně byla.

Může být i ABY, pokud začne se štěnětem i rodinou intenzivně a správně pracovat...pokud...

Mám v současné době 8 psů a 9 koček a spoustu dalších zvířat a práci, takže čas potřebný na práci s tím štěnětem opravdu není, navíc přijde za týden kousavý splašený aplík, ten už je slíbený. Pokud jsou v nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti - tak 150 km - od Pelhřimova, můžu tam zajet jim ukázat, jak na to, případně zkusit vymyslet někoho rozumného z bližšího okolí.

Accuracy

25.7.2017 09:04
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Tak já se musím Scylly zastat v tom smyslu, že určitý podíl viny si nese i zadavatel. Přece než si pořídím živého tvora, něco si nastuduju, a pak si domů nepřinesu tohle.
Množitel by zasloužil nakopat do zadinky i předinky, o tom žádná. A za daných podmínek bych štěně taky vrátila, neboť tohle už sranda není. Ale jednoznačně bych to brala jako ponaučení, sedla ke knihám, časopisům a internetu a studovala, studovala a studovala. Informace jsou nyní široce dostupné přes net a v knihovnách, pokud finanční situace neumožňuje nákup knih a odebírání odborných časopisů. A pak, za půl roku či rok, bych si teprve začala shánět štěně. To nejde si přečíst jeden článek a myslet si, že všechno vím. Kdyby zadavatel udělal, co má, nebyl by teď v takové situaci.
A ano, nebýt toho zmetka, co to štěně vyrobil, taky by zadavatel nebyl v té situaci. Jednoznačně přisuzuji naprostou většinu viny množiteli. Ale nelze říci, že zadavatel je v tom úplně nevinně. Neznalost a nezájem jsou strašné věci, když se sejdou.

notregistered

25.7.2017 09:17
notregistered

XXX.XXX.211.13

Třeba se "chovatel" snaží o "zachování původní povahy"

https://www.youtube.com/watch?v=T4UItDF1y_0

chtěla bych bílého
je to krásný medvídek
hodí se k mé fence, slušelo by jim to
tak 3x větší hora SVALŮ než pitbull
to potřebuji
všichni mi ho budou závidět
jenže
chci někdy psa pustit z vodítka i jinde, než na přistávací ploše antonova
procházet se po naší zemi, aniž bych spolykala 5ks lexaurinu
trapně si myslím, že v první řadě má být šťastný pes
nemám ani 10km² luk, stepí, pastvin a hájů, ovce, krávy, a ani nemám o kolečko víc
o tolik koleček.

25.7.2017 09:17
scylla

XXX.XXX.150.32

To se musíte zeptat jich. Asi protože jsou začátečníci, taky kdoví, co jim "chovatel" nalhal, zřejmě uvěřili tomu, že chování těch štěňat je normální a že doma to bude jiné... Každý se nenarodil se znalostmi z kynologie jako vy.

Já se s nimi nenarodila, ale měla jsem možnost učit se od dobrých.

25.7.2017 09:20
scylla

XXX.XXX.150.32

lavacca napsal(a):

Viz níže nabídka na pomoc pro štěně i majitele. Proč já bych si měla brát SAO, pro kterého chov nemám podmínky. Navíc je vidět, že nevíte, o čem píšete - co by bylo platné, kdyby se štěně přestalo bát u nás a po vrácení by majitelé nevěděli, co s ním? Pokud chcete převychovat psa a dát ho zpět majiteli, musíte převychovávat oba najednou, jinak to nefunguje.

25.7.2017 09:26

scylla napsal(a):
Viz níže nabídka na pomoc pro štěně i majitele. Proč já bych si měla brát SAO, pro kterého chov nemám podmínky. Navíc je vidět, že nevíte, o čem píšete - co by bylo platné, kdyby se štěně přestalo bát u nás a po vrácení by majitelé nevěděli, co s ním? Pokud chcete převychovat psa a dát ho zpět majiteli, musíte převychovávat oba najednou, jinak to nefunguje.

Myslím, že lavacca nepředpokládala, že byste ho převychovala a dala původním majitelům, ale nechala si ho.

25.7.2017 09:29

Neregistrovaná megií, co jsi tím videem chtěla říci? Myslíš, že tam jako byl divoký SAO? Nebo že "původní " povaha vylučuje existenci SAO v přítomnosti jiných SAO? Nebo...?

scyllo, myslíš (a už to tady padlo), že by byl dobrý nápad se s tímto štěnětem obrátit na RD?

25.7.2017 09:30

scylla napsal(a):
Já se s nimi nenarodila, ale měla jsem možnost učit se od dobrých.

Ano, člověk za život, pokud se o něco intenzivně zajímá, nasbírá vědomosti a zkušenosti, o kterých se začátečníkům ani nezdá. A to, co zvládne člověk se zkušenostmi, sotva zvládne začátečník. Takže doporučení, aby si tak těžce zanedbané štěně převychovali začátečníci sami, je spíše hraběcí rada, protože zkušenému člověku musí být jasné, že to nezvládnou, což může být u tak velkého plemene jako je SAO, fatální.

25.7.2017 09:48
scylla

XXX.XXX.150.32

Myslím, že lavacca nepředpokládala, že byste ho převychovala a dala původním majitelům, ale nechala si ho.

A co bych podle ní dělala s Asiatem? Kdybych si ho chtěla pořídit, už bych ho měla. Nemám pro jeho chov podmínky.

notregistered

25.7.2017 09:49
notregistered

XXX.XXX.211.13

Neregistrovaná megií, co jsi tím videem chtěla říci? Myslíš, že tam jako byl divoký SAO? Nebo že "původní " povaha vylučuje existenci SAO v přítomnosti jiných SAO? Nebo...?

scyllo, myslíš (a už to tady padlo), že by byl dobrý nápad se s tímto štěnětem obrátit na RD?

Že to není žádný medvídek a zadavatelka se mohla aspoň podívat na youtube, když čtení je tak namáhavé, no hlavně, že to měli blízko
nikdo neřekl, že je pes zabiják
je krásný, svý, nezávislý, tak si představuji nepokaženého psa lidmi, ale pro koho je ?
doopravdy, pro několik málo vyvolených
ano, dejte štěně k RD
a každé další také
ať má prodejce místo na další
a další
a další.

25.7.2017 09:49
scylla

XXX.XXX.150.32

Máte SZ.

notregistered

25.7.2017 09:50
notregistered

XXX.XXX.211.13

scylla napsal(a):
A co bych podle ní dělala s Asiatem? Kdybych si ho chtěla pořídit, už bych ho měla. Nemám pro jeho chov podmínky.

25.7.2017 10:13

scylla napsal(a):

A jak to mám vědět?

25.7.2017 10:37
scylla

XXX.XXX.89.110

A jak to mám vědět?

Už jsem to tu jednou psala. A navíc vyřešit problém tím, že ho hodím na někoho jiného? Takových je...

25.7.2017 10:43
lavacca

XXX.XXX.32.241

scylla napsal(a):

Z diskuzi jsem pochopila, ze se zabyvate prevychovou problemovych psu. Ze byste si ji nechala, jsem necekala. Ale dat ji do kupy a najit ji vhodne nove majitele, kteri by byli pouceni, co a jak...dle prispevku zadavatele si myslim, ze s ni nijak moc pracovat proste nebudou...

25.7.2017 10:47

scylla napsal(a):
Už jsem to tu jednou psala. A navíc vyřešit problém tím, že ho hodím na někoho jiného? Takových je...

Co jste tu psala? Kolik máte psů a zvířat, nebo že nestojíte o SAO?

Mně je jedno, jestli se štěněte ujmete, nebo ne, každopádně si myslím, že začátečník nemá šanci štěně převychovat, spíš vychovat, protože štěně žádnou výchovou neprošlo, vychovávala ho jen matka. Vy jste psala, že se má o převýchovu snažit majitel, i když nemá žádné zkušenosti, a i když výchova takového štěněte může být oříškem i pro zkušeného člověka a znalce plemene.

25.7.2017 10:47
lavacca

XXX.XXX.32.241

Accuracy napsal(a):
Tak já se musím Scylly zastat v tom smyslu, že určitý podíl viny si nese i zadavatel. Přece než si pořídím živého tvora, něco si nastuduju, a pak si domů nepřinesu tohle.
Množitel by zasloužil nakopat do zadinky i předinky, o tom žádná. A za daných podmínek bych štěně taky vrátila, neboť tohle už sranda není. Ale jednoznačně bych to brala jako ponaučení, sedla ke knihám, časopisům a internetu a studovala, studovala a studovala. Informace jsou nyní široce dostupné přes net a v knihovnách, pokud finanční situace neumožňuje nákup knih a odebírání odborných časopisů. A pak, za půl roku či rok, bych si teprve začala shánět štěně. To nejde si přečíst jeden článek a myslet si, že všechno vím. Kdyby zadavatel udělal, co má, nebyl by teď v takové situaci.
A ano, nebýt toho zmetka, co to štěně vyrobil, taky by zadavatel nebyl v té situaci. Jednoznačně přisuzuji naprostou většinu viny množiteli. Ale nelze říci, že zadavatel je v tom úplně nevinně. Neznalost a nezájem jsou strašné věci, když se sejdou.

Jiste, to tu nikdo nezpochybnuje, ze na tom nese sve i zadavatel, kdyz si z takovych podminek fenku vzal...ale ted je potreba vymyslet, co bude pro vsechny - stene i zadavatele nejlepsi. A za me je to to, aby se fenky ujal nekdo se zkusenostmi a dal ji dohromady. Zadavatel to dle popisu nebude...a pokud tam fenka zustane, nedopadne jednoho dne dobre...

25.7.2017 11:02
koňadra

XXX.XXX.128.31

Šarina napsal(a):
Já bych taky to štěně vrátila. Abyste z něj něco udělali, na to máte málo zkušeností. Navíc, předělávat takové štěně do stavu, kdy je možno s ním alespoň základně soužít, to je strašná práce, běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. Stojí vám to trápení za to? Máte malé děti, určitě i sousedy, kamarády, širší rodinu - a nepořídili jste si vystrašeného pudlíka. I když i ten by uměl kousnout, tohle je SAO. A budete za něj (i trestně) zodpovědní.

Pokud štěně vrátíte (vůbec bych se necítila blbě, pořizujete si člena rodiny na cca 10 let, a proč máte řešit to, že váš "chovatel" je nezodpovědný parchant), takže pokud štěně vrátíte a pořídíte si někde jinde nějaké jiné, tak až pojedete s ním od chovatele domů, TAK HO PROBOHA NESTRKEJTE DO KRABICE JAKO NĚJAKÉ MORČE! I cestou domů je to už člen rodiny, který by měl najít u vás oporu tělesného kontaktu od prvního okamžiku!
A při odběru se trochu rozhlídněte, jak se chová maminka, jak štěňata.. a nakonec i jak se chová chovatel. Proč mám pocit, že jste naprostí začátečníci, kteří se ani nijak teoreticky nepřipravili?
Všude se na první dobrou dočtete o důležitosti socializace u chovatele a i jak se má chovat štěně při odběru - rozhodně není normální, že to je "odchyt", při kterém se pokálí a pomočí. (Brrrr... co jste čekali, že si v krabici přivezete domů?)

Mimochodem, co vás vedlo k pořízení zrovna této rasy?
Rozmyslete si pastevce! Na světě je tolik společenských plemen...

"TAK HO PROBOHA NESTRKEJTE DO KRABICE JAKO NĚJAKÉ MORČE! I cestou domů je to už člen rodiny, který by měl najít u vás oporu tělesného kontaktu od prvního okamžiku!"
Psi se běžně vozí v přepravce, přivezla jsem si takto domů postupně několik štěňat a nezanechalo to na nich následky. Krabice sice není až tak úplně to pravé, ale zrovna v tomto případě si myslím, že ta krabice byla i vhodná. Štěně, které mělo (a dosud má!) stres z lidí, se určitě v té krabici cítilo lépe než na klíně nějakého neznámého člověka, v neznámém řvoucím prostředí auta. Navíc ho nevezli několik hodin, ale jen 30 minut. A v neposlední řadě: co vám říkají dopravní předpisy?
Nemyslím si, že je honem potřeba, aby měl pes oporu tělesného kontaktu od prvního okamžiku, zvláště, když to štěně si ani o to nestálo, spíše ho to stresovalo. Od prvního okamžiku je nutné štěně dovézt bezpečně a co nejméně vystresované domů.

To vše nic nemění na tom, že já bych takové štěně, které musím už u chovatele odchytávat jako divoké zvíře, nikdy nekoupila. Zvláště pak ne takové plemeno! Souhlasím, že vychovat z něj "normálního" psa je velmi obtížný úkol, který se tak úplně s největší pravděpodobností nezdaří, takže v případě SAO může být soužití s takovým psem i nebezpečné.

25.7.2017 11:31
scylla

XXX.XXX.89.110

Co jste tu psala? Kolik máte psů a zvířat, nebo že nestojíte o SAO?

Mně je jedno, jestli se štěněte ujmete, nebo ne, každopádně si myslím, že začátečník nemá šanci štěně převychovat, spíš vychovat, protože štěně žádnou výchovou neprošlo, vychovávala ho jen matka. Vy jste psala, že se má o převýchovu snažit majitel, i když nemá žádné zkušenosti, a i když výchova takového štěněte může být oříškem i pro zkušeného člověka a znalce plemene.

A kdo by měl podle vás problém řešit, když ne ten, kdo si psa dobrovolně a z vlastního rozhodnutí pořídil? Nebo jste zastáncem odpovědných metod - něco jsem pokazil, tak to hodím na krk někomu jinému a jdu si pro nového psa?

25.7.2017 11:43
SimonL

XXX.XXX.31.9

Moje rada je pokud štěně nebudete vracet vezměte ho na Moravské setkání SAO, KAO v Přerově. Chovatelů SAO je tam dle fotek poměrně hodně. Určitě vám poradí a štěně a jeho reakce uvidí na vlastní oči. Kdo jiný by vám měl poradit než chovatelé stejného plemena. A do budoucna získáte nové přátele kteří vám určitě poradí.

25.7.2017 11:46

scylla napsal(a):
A kdo by měl podle vás problém řešit, když ne ten, kdo si psa dobrovolně a z vlastního rozhodnutí pořídil? Nebo jste zastáncem odpovědných metod - něco jsem pokazil, tak to hodím na krk někomu jinému a jdu si pro nového psa?

Scyllo - to myslíte vážně? Pokud jo, jste demagog par excellence. Protože ten, kdo něco pokazil, je "chovatel". Ten by měl nést odpovědnost. A proto jsem radila a radím - štěně vrátit chovateli. Ten ať napravuje. On napravovat nebude, a pokud štěně vezme zpět, vzápětí ho vnutí jiným nezkušeným lidem. Štěněte je mi líto.
Současní majitelé by si měli koupit štěně od seriozního chovatele, štěně nebojácné, socializované, zvyklé na lidi, na manipulaci, na rozličná prostředí, na jízdu autem, atd.

Accuracy

25.7.2017 12:43
Accuracy

XXX.XXX.1.187

lavacca napsal(a):
Jiste, to tu nikdo nezpochybnuje, ze na tom nese sve i zadavatel, kdyz si z takovych podminek fenku vzal...ale ted je potreba vymyslet, co bude pro vsechny - stene i zadavatele nejlepsi. A za me je to to, aby se fenky ujal nekdo se zkusenostmi a dal ji dohromady. Zadavatel to dle popisu nebude...a pokud tam fenka zustane, nedopadne jednoho dne dobre...

No, tak pod to se klidně podepíšu.

Pro štěně by bylo nejlepší, kdyby se ho ujal někdo, kdo na to takzvaně má. Ale takových lidí je mnohem méně než psů, kteří takového člověka potřebují. Současný majitel bez znalostí a kontaktů to nebude a těžko takového člověka bude shánět. Nechci házet flintu do žita, ale myslím, že štěně to má spočítané. Přinejlepším skončí do půl roku v nějakém útulku.
Majitel ať se vzdělává a učiní příště uvědomělejší rozhodnutí. On každý nemusí mít psa, natožpak pastevce.

Accuracy

25.7.2017 12:54
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Scyllo - to myslíte vážně? Pokud jo, jste demagog par excellence. Protože ten, kdo něco pokazil, je "chovatel". Ten by měl nést odpovědnost. A proto jsem radila a radím - štěně vrátit chovateli. Ten ať napravuje. On napravovat nebude, a pokud štěně vezme zpět, vzápětí ho vnutí jiným nezkušeným lidem. Štěněte je mi líto.
Současní majitelé by si měli koupit štěně od seriozního chovatele, štěně nebojácné, socializované, zvyklé na lidi, na manipulaci, na rozličná prostředí, na jízdu autem, atd.

Nechci za Scyllu mluvit, ale domnívám se, že jí je celkem jedno, co majitel a množitel. Jí jde asi o to štěně a pro ně by bylo nejlepší, kdyby se majitel skutečně postaral - buďto sehnal kvalitního a zkušeného zájemce, nebo na sobě začal makat a to štěně vypiplal. Že ani jedno majitel nejspíš neudělá, protože ani jedno z toho není jednoduché a obojí vyžaduje velkou oběť, no, je to pro to štěně spravedlivé?
Protože majitel si měl nastudovat, co bylo třeba, když si jel pro živé zvíře. Nekupoval zajíce v pytli, nebyl to podvod, viděl na vlastní oči, jak to tam chodí, a přesto si štěně vzal. Měl vědět a měl se zajímat. Teoretické znalosti načerpat mohl.
Jistěže je to pohled poměrně jednostranný, ale majitel měl na výběr. To štěně ne.
A znovu opakuji - já bych to štěně vrátila, protože přece jen jsou důležitější hodnoty než štěně. Zdraví, bezpečí a štěstí mé rodiny například. Ale aspoň jsem ochotna uznat, že skutečnou obětí je to štěně, ne majitel.

25.7.2017 13:04
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Accuracy napsal(a):
Nechci za Scyllu mluvit, ale domnívám se, že jí je celkem jedno, co majitel a množitel. Jí jde asi o to štěně a pro ně by bylo nejlepší, kdyby se majitel skutečně postaral - buďto sehnal kvalitního a zkušeného zájemce, nebo na sobě začal makat a to štěně vypiplal. Že ani jedno majitel nejspíš neudělá, protože ani jedno z toho není jednoduché a obojí vyžaduje velkou oběť, no, je to pro to štěně spravedlivé?
Protože majitel si měl nastudovat, co bylo třeba, když si jel pro živé zvíře. Nekupoval zajíce v pytli, nebyl to podvod, viděl na vlastní oči, jak to tam chodí, a přesto si štěně vzal. Měl vědět a měl se zajímat. Teoretické znalosti načerpat mohl.
Jistěže je to pohled poměrně jednostranný, ale majitel měl na výběr. To štěně ne.
A znovu opakuji - já bych to štěně vrátila, protože přece jen jsou důležitější hodnoty než štěně. Zdraví, bezpečí a štěstí mé rodiny například. Ale aspoň jsem ochotna uznat, že skutečnou obětí je to štěně, ne majitel.

Az na to, ze to vypiplanie neni len o obeti. Niekto to nemusi zvladnut ani pri najvacsej snahe, chyby ktore sa narobia v stenacom veku a puberte z nevedomosti mozu vybuchnut skor nez sa majitel nauci ako ich zvladnut.

Trvat na tom aby si to majitel zodpovedne vyzral nemusi byt ani zdaleka najlepsie pre to stena. Tych pripadov ktore koncia niekde okolo raneho dospeleho veku tym ze si pes zvejkne do clena rodiny a za to dostane injekciu neni uplne malo.

25.7.2017 13:07
scylla

XXX.XXX.89.110

Já přece neříkám, že to nezkazil chovatel, ale zadavatel snad nespadl na hlavu a měl svobodnu volbu si štěně koupit nebo nekoupit. Na tom není žádná demagogie. Když se svobodně rozhodl si ho koupit, i v tomto stavu, má za něj odpovědnost. Měl by začít hledat někoho, kdo mu s tím pomůže a pomoct tomu, co si dobrovolně pořídil. Ono začít křičet já za to nemohu, to všechno oni - to je velmi snadné a jak vidím, i stále oblíbené.

25.7.2017 13:07

Accuracy napsal(a):

Mně je ale přece toho štěněte taky líto. To štěně bylo odsouzené už v okamžiku, kdy se narodilo, vlastně když zabřezla fena.

25.7.2017 13:08
scylla

XXX.XXX.89.110

L(phi) napsal(a):
Az na to, ze to vypiplanie neni len o obeti. Niekto to nemusi zvladnut ani pri najvacsej snahe, chyby ktore sa narobia v stenacom veku a puberte z nevedomosti mozu vybuchnut skor nez sa majitel nauci ako ich zvladnut.

Trvat na tom aby si to majitel zodpovedne vyzral nemusi byt ani zdaleka najlepsie pre to stena. Tych pripadov ktore koncia niekde okolo raneho dospeleho veku tym ze si pes zvejkne do clena rodiny a za to dostane injekciu neni uplne malo.

A vrácení do původních podmínek je pro to štěně dobré?

Accuracy

25.7.2017 13:13
Accuracy

XXX.XXX.1.187

L(phi) napsal(a):

No samozřejmě.

Prosím Vás, já netvrdím, že se Scyllou souhlasím, jen říkám, že ji chápu. Ta otázka, co se štěnětem, není tak jednoduchá, aby se dalo jednoznačně říci, co je eticky správné.

Accuracy

25.7.2017 13:15
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Mně je ale přece toho štěněte taky líto. To štěně bylo odsouzené už v okamžiku, kdy se narodilo, vlastně když zabřezla fena.

Já vím. Chudáček. A kolik sourozenců má? A teprve mít bude?
Pověsit za koule do průvanu toho kusa, co tohle dopustí.

25.7.2017 13:15
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

Psi se běžně vozí v přepravce, přivezla jsem si takto domů postupně několik štěňat a nezanechalo to na nich následky. Krabice sice není až tak úplně to pravé, ale zrovna v tomto případě si myslím, že ta krabice byla i vhodná. Štěně, které mělo (a dosud má!) stres z lidí, se určitě v té krabici cítilo lépe než na klíně nějakého neznámého člověka, v neznámém řvoucím prostředí auta. Navíc ho nevezli několik hodin, ale jen 30 minut. A v neposlední řadě: co vám říkají dopravní předpisy?

1/ Ano, přepravku si umím představit, ale ne krabici. Je jen, aby zadavatele nenapadlo, že krabice je běžný způsob přepravy psa a nepraktikovali to i v případě, že tohle štěně vrátí a pojednou jinam.

2/ Nemyslím si, že je pro vystresované štěně lepší být zavřený do černé bedny a ve tmě vnímat neznámé řvoucí prostředí auta. Štěně v době odběru by mělo lidskou náruč vnímat jako něco, co přináší bezpečí. Pokud tomu tak není, a štěně na sebe nenechá ani šáhnout... no vůbec si neumím představit, že bych si ho odtamtud odvezla.

3/ Dopravní předpisy: ano, přiznávám, že když si jedu jednou za xy let pro štěně, tak dávám přednost tomu, že ho mám na klíně, případně že leží vedle mě. Riskuju, mea culpa. Moji dospělí psi mají speciální postroje do auta. Přepravku do auta nedávám, protože bych jí musela kurtovat, aby se z ní nestal v případě prudkého zabrždění létající předmět (i se psem).

25.7.2017 17:03
lavacca

XXX.XXX.32.241

scylla napsal(a):
Já přece neříkám, že to nezkazil chovatel, ale zadavatel snad nespadl na hlavu a měl svobodnu volbu si štěně koupit nebo nekoupit. Na tom není žádná demagogie. Když se svobodně rozhodl si ho koupit, i v tomto stavu, má za něj odpovědnost. Měl by začít hledat někoho, kdo mu s tím pomůže a pomoct tomu, co si dobrovolně pořídil. Ono začít křičet já za to nemohu, to všechno oni - to je velmi snadné a jak vidím, i stále oblíbené.

Tak to tu ale taky nikdo nepsal, ze to nebyla blbost si takove stene vzit..ale uz jen to, ze to pan zacina resit az po 14 dnech, kdy se necha uchlacholit, ze otec štěňat byl stejny, naznačuje, ze na to dat stene dokupy proste nema. A bylo by pro stene lepsi, kdyby slo k nemu zkusenemu, ktery si s nim poradi...za tim si stojím. Zustane-li tam, kde je, pracovat se s nim, jak je potreba, nebude a zanedlouho bud skonci v utulku ci opravdu uspane az napadne někoho z rodiny...a to asi nikdo z nas tomu steneti nepreje, ze...

26.7.2017 06:02
scylla

XXX.XXX.150.32

lavacca napsal(a):
Tak to tu ale taky nikdo nepsal, ze to nebyla blbost si takove stene vzit..ale uz jen to, ze to pan zacina resit az po 14 dnech, kdy se necha uchlacholit, ze otec štěňat byl stejny, naznačuje, ze na to dat stene dokupy proste nema. A bylo by pro stene lepsi, kdyby slo k nemu zkusenemu, ktery si s nim poradi...za tim si stojím. Zustane-li tam, kde je, pracovat se s nim, jak je potreba, nebude a zanedlouho bud skonci v utulku ci opravdu uspane az napadne někoho z rodiny...a to asi nikdo z nas tomu steneti nepreje, ze...

A někdo zkušený si vezme asi rovnou celý vrh takových chudáků... i když si za tím stojíte... že jo.

26.7.2017 08:08

scylla napsal(a):
A někdo zkušený si vezme asi rovnou celý vrh takových chudáků... i když si za tím stojíte... že jo.

Nevezme. Zůstanou chovateli, který se je bude pokoušet prodat dalším naivním lidem. Nebo zůstanou těm naivům, kterým prodal štěně, a co mu uvěřili, že "se to zlepší". A kteří se budou pokoušet štěně zcivilizovat.

Nějak nevím, co jste svým příspěvkem chtěla říct.

26.7.2017 08:12
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Je to proste stena u mnozitela vs. zachranime stena.
Ked si ho nechaju, MOZNO sa bude mat lepsie nez ked ho vratia. Alebo aj nie, MOZNO by mu chovatel vedel lahsie najst rodinu ktora to zvladne.

Ked si takto vsetci stenata podla nejakej moralky alebo coho musia nechat, chovatelia/mnozitelia nemaju ziadny dovod nespravit to znova. Natlacit stena so sladkymi recami niekomu co to nevie rozoznat a dalej sa nestarat, peniaze mame, hura na dalsi vrh.

26.7.2017 08:22

Tak jsem to ( k ranní kávě ) přečetla celé. Nejlepší je příspěvek od megíí (?) včera v 9,17. At´si každý udělá představu, co ze štěňátka vyroste.
A vrátím se k tomu, co píšu už douho : chov toho plemene měl zůstat ve střední Asii. A kdo by měl opravdu zájem-a podmínky, at´si odtamtud štěně doveze. Takhle jen můžu doufat, že se žádné z těch zoufalých štěňátek (a těch z dalších a dalších vrhů) nedostane do mého okolí.

26.7.2017 08:25

Tak jsem to ( k ranní kávě ) přečetla celé. Nejlepší je příspěvek od megíí (?) včera v 9,17. At´si každý udělá představu, co ze štěňátka vyroste.
A vrátím se k tomu, co píšu už douho : chov toho plemene měl zůstat ve střední Asii. A kdo by měl opravdu zájem-a podmínky, at´si odtamtud štěně doveze. Takhle jen můžu doufat, že se žádné z těch zoufalých štěňátek (a těch z dalších a dalších vrhů) nedostane do mého okolí.

Jenže takhle může dopadnout každé plemeno.

26.7.2017 09:07
scylla

XXX.XXX.150.32

ABY napsal(a):

Napište mi třeba do SZ odkud jste. Na netu vyhledejte Katarínu Hambálkovou ze Šaštína, spolehlivě a dobře vám poradí.

26.7.2017 09:42

"Tak jsem to ( k ranní kávě ) přečetla celé. Nejlepší je příspěvek od megíí (?) včera v 9,17. At´si každý udělá představu, co ze štěňátka vyroste. "
mě by zajímalo, CO jsi na tom videu viděla?

"A vrátím se k tomu, co píšu už douho : chov toho plemene měl zůstat ve střední Asii. A kdo by měl opravdu zájem-a podmínky, at´si odtamtud štěně doveze"

- a proč by měl? Jako jeden důvod bych i viděla - psů je obecně víc než dost...Jinak to nejsou žádné fosílie neschopné učení se a adaptace a i u nás najdou podmínky i lidé vhodní pro soužití s pastevci, aniž by pastevci museli přestat těmi pastevci být. Nedělejme z nich nějaké divoké nestvůry, to fakt SAO nejsou!

-ať si štěně doveze z asie - fakt si myslíš, že to je dobrá idea?...?

- vzhledem k tématu debaty - primární příčinou není plemeno, ale bravkoidní "chovatel" (ať už chovem na labilních zvířatech, ne socializaci ale asi přímo Asocializaci štěňat, prodáním takového štěněte do rodiny nezkušeného...) na to se nabaluje nezodpovědný a nemoudrý kupec štěněte. Fakt, že jde o SAO, jenom umocňuje důsledky.

26.7.2017 10:00
lavacca

XXX.XXX.32.241

scylla napsal(a):

?!?

Proč by to delal? Bavime se tu o jednom konkretnim steneti...

notregistered

26.7.2017 10:06
notregistered

XXX.XXX.211.158

Ať si štěně doveze z asie.. no právě o tohle možná šlo, proto je nechal "divoká" štěňátka
a věřím, že se takovým sloganem ohání "mám pravé pastevce"
akorát že tu je to NANIC
stejně jako zápasové linie pitbullů
lurcheři pytláků a černých dostihů
catahoula working cows, husky, a kdo dál
jediné, co pomůže k jednoduššímu soužití obyvatelům ČR a "přírodních" plemen - předělávat povahy
k čemu
tak buď si vezmu už "jinou" linii nebo nic
nejsem ochotná použít eo, zavřít vládce mnohakilometrového pozemku do kotce atp.
hmn, nečílte se, to není proti zvířatům, ale proti lidem.

notregistered

26.7.2017 10:12
notregistered

XXX.XXX.211.158

Trochu přestávám věřit, že si takové štěně vůbec někdo vzal, neumím si to představit
diskuze skomírá, tak přijde pp množírna eo,...

26.7.2017 10:24
lavacca

XXX.XXX.32.241

S tim nesouhlasim, je tu porad i dost lidi, kteri toto plemeno maji a pes je spokojený. A ma vyziti ( hlida stado ci velky pozemek u RD). Ale nemuze si ho pořídít s prominutim blb, ktery ho ma jen na chlubeni se a nezvladne výchovu..a nebo zacatecnik, ktery si vezme stene od takoveho "radoby chovatele", ktery totalne zanedbal vse ohledne odchovu...pak proste ty problemy jsou.

26.7.2017 11:41

notregistered napsal(a):
Trochu přestávám věřit, že si takové štěně vůbec někdo vzal, neumím si to představit
diskuze skomírá, tak přijde pp množírna eo,...

Eo zde zmiňujete poprvé vy.

notregistered

26.7.2017 11:46
notregistered

XXX.XXX.211.158

Eo zde zmiňujete poprvé vy.

Ale že se vždy založí téma, kde se chytí nejvíce lidí..

26.7.2017 12:55

lavacca napsal(a):
S tim nesouhlasim, je tu porad i dost lidi, kteri toto plemeno maji a pes je spokojený. A ma vyziti ( hlida stado ci velky pozemek u RD). Ale nemuze si ho pořídít s prominutim blb, ktery ho ma jen na chlubeni se a nezvladne výchovu..a nebo zacatecnik, ktery si vezme stene od takoveho "radoby chovatele", ktery totalne zanedbal vse ohledne odchovu...pak proste ty problemy jsou.

Ale pak jsou "chovatelé", kteří vyprodukují vrh takovýchto chudáků, prodají je prvním joudům, kteří jsou ochotni zaplatit a kolik? 8,10 podobných štěňat se rozeběhne po republice. Já netvrdím, že je něco špatně na plemeni, jen na plemeni v českých podmínkách - nepodmínkách, kde SAO a KAO musí mít kdekdo na dvorku.
Však se zeptejte zadavatele, proč si pořizoval zrovna tohle plemeno!

26.7.2017 12:57

Jenže takhle může dopadnout každé plemeno.

To může, jenže když bude takhle nesocializované, izolované štěně pudla, boxera...přece jen je lze do jisté míry napravit a sounažívat s nimi, aniž by je někdo krmil v kleci lopatou.

26.7.2017 13:01

..."mě by zajímalo, CO jsi na tom videu viděla?"...
Viděla jsem, jak majitelka pěkně jede za psem a ta pomocnice po břiše a představila jsem si, že takhle potkám zadavatele na procházce, respektive jeho ženu, připadně ty starší děti...
Nebo kterékoliv jiné štěně z toho ( nakonec i podobného) vrhu.

26.7.2017 13:06

To může, jenže když bude takhle nesocializované, izolované štěně pudla, boxera...přece jen je lze do jisté míry napravit a sounažívat s nimi, aniž by je někdo krmil v kleci lopatou.

Jistě, u těchto plemen to není taková tragédie, ale co třeba rotvajler, nebo jiné velké plemeno? Takže ne, nemají plemena asijských pastevců zůstávat pouze v zemi původu, protože takový blbec chovatel se může vyskytnout v každém plemeni.

26.7.2017 13:16

Jistě, u těchto plemen to není taková tragédie, ale co třeba rotvajler, nebo jiné velké plemeno? Takže ne, nemají plemena asijských pastevců zůstávat pouze v zemi původu, protože takový blbec chovatel se může vyskytnout v každém plemeni.

Tak pak by si snad měl klub ohlídat, kdo jak chová...i když diskutované štěně bude pravd. bez PP a tam to neovlivní nikdo.
A souhlasím s vámi, že podobný vrh rtw by byl podobný průšvih.
I když pamatuji jednoho rtw, který zůstal v kotci a krmili ho vidlema, doslova. Pak ho zachránil ten co to uměl a ze psa byl perfetní pes
( dokonce záchranář ). Ale pořád si myslím, že se SAO by to bylo těžší.

26.7.2017 13:49

..."mě by zajímalo, CO jsi na tom videu viděla?"...
Viděla jsem, jak majitelka pěkně jede za psem a ta pomocnice po břiše a představila jsem si, že takhle potkám zadavatele na procházce, respektive jeho ženu, připadně ty starší děti...
Nebo kterékoliv jiné štěně z toho ( nakonec i podobného) vrhu.

No, já myslela, co to video vypovídalo o těch psech, ne lidech

koneckonců, ta majitelka (nebo vystavovatelka) jela za psem, protože udělala jednu blbou chybu.

26.7.2017 13:59
lavacca

XXX.XXX.32.241

Ale pak jsou "chovatelé", kteří vyprodukují vrh takovýchto chudáků, prodají je prvním joudům, kteří jsou ochotni zaplatit a kolik? 8,10 podobných štěňat se rozeběhne po republice. Já netvrdím, že je něco špatně na plemeni, jen na plemeni v českých podmínkách - nepodmínkách, kde SAO a KAO musí mít kdekdo na dvorku.
Však se zeptejte zadavatele, proč si pořizoval zrovna tohle plemeno!

Tak to muze byt stejny průšvih i u RTW, nekdy i u NO ci jejich krizencu s necim ostrejsim, apod...tohle neni primo o plemeni, ale zas a znova o lidech. Koneckoncu znam nekolik agresivnich RR, i tak bych cele plemeno nezavrhovala...

Tady je od zacatku velika chyba vubec ta stenata namnozit, bohuzel uz jsou ma svete...a my se muzeme leda modlit, aby to nebylo opakovane...a aby na tehle stenatech nekdo dal nechoval...inu, takovahle plemena mela zustat dle meho fakt jen v rukou chovatelu s PP, kteri na to maji vhodne podminky, hlidaji povahy a zdravi rodiču a zajemce si proklepnou...

1.8.2017 02:43
11111

XXX.XXX.133.226

Nevim, jestli zadavatelka jeste sleduje diskuzi, ale presto odpovim...
Stenete je mi opravdu lito, ale nelamala bych nad nim hul. Jestli je ji deset tydnu, nic jeste neni ztraceno. A s trochou nadsazky - pokud jste byli schopni vychovat jezevcika, date to i se SAO . V mych ocich jsou totiz jezevcici daleko vetsi vylupci, akorat ta fyzicka velikost je trochu nekde jinde .
Jak uz tu nekdo psal - urcite ji dat do nejakeho mensiho ohraniceneho prostoru, mozna poslat na prvni den dva deti nekam k babicce, soupnout tam i toho jezevcika, ktery by ji mohl dodavat pocit jistoty, a od ktereho by mohla i neco odkoukat. Idealni by bylo misto, kde se stale nekdo pohybuje. Z hygienickych duvodu si to nedovedu predstavit uplne v obyvaku, ale je leto, tak snad byvate casto na zahrade? Nebo mate treba francouzske okno do zahrady, kterym by mohla pozorovat chod domacnosti? Tam bych ji tedy ohranicila mensi uzemi, kde by se nemela uplne kam schovat, a byla by nucena byt ve vasi pritomnosti. Ze zacatku bych delala, ze tam vubec neni, je neviditelna, komunikovala bych pouze z jezevcikem. Nevim, jak moc je placha, prijde k misce se zradlem, kdyz u ni stojite? Pokud ne, zkusila bych krmeni z ruky - prvni na delku paze, na druhy den bych ji uz trochu pokrcila, treti den ji krmila az u sebe, ctvrty pri krmeni druhou rukou hladila...(netvrdim, ze to pujde tak rychle, je to jen priklad). Ze zacatku jakoby omylem, jen jedno pohlazeni, mluvit na ni normalnim tonem, stridat s hlazenim jezevcika... Taky bych na noc vytahla karimatku a spacak, a prespavala s ni. Je potreba se ji vnutit, ukazat ji, ze je fajn se nechat podrbat na brisku, za uchem - ona na to prijde. Ale zkusila bych to opravdu pres to krmeni z ruky. Jestli je hodne placha, tak si treba prvni den nic nevezme, ale hlad ji donuti... Jeste jsem neslysela o zadnem psovi, ktery by dobrovolne zemrel hlady
Taky bych nemela uplne strach z potencialniho pokousani, jak tady nekdo pise. Podle me jsou dva typy psu, prvni je jako ta vase - v pripade stresu utece, pocura se, pokadi se, a az pak se mozna ozene, ten druhy typ rovnou utoci. Ona uz ukazala, ze je ten prvni pripad, jinak by pan "chovatel" uz pokousany byl...
Odkud jste?
Napisete nam treba za mesic, jak jste situaci vyresili a zvladli / nezvladli? Zajimalo by mně to, pastevci jsou ma srdecni zalezitost...

1.8.2017 06:19
scylla

XXX.XXX.150.32

11111 napsal(a):
Nevim, jestli zadavatelka jeste sleduje diskuzi, ale presto odpovim...
Stenete je mi opravdu lito, ale nelamala bych nad nim hul. Jestli je ji deset tydnu, nic jeste neni ztraceno. A s trochou nadsazky - pokud jste byli schopni vychovat jezevcika, date to i se SAO . V mych ocich jsou totiz jezevcici daleko vetsi vylupci, akorat ta fyzicka velikost je trochu nekde jinde .
Jak uz tu nekdo psal - urcite ji dat do nejakeho mensiho ohraniceneho prostoru, mozna poslat na prvni den dva deti nekam k babicce, soupnout tam i toho jezevcika, ktery by ji mohl dodavat pocit jistoty, a od ktereho by mohla i neco odkoukat. Idealni by bylo misto, kde se stale nekdo pohybuje. Z hygienickych duvodu si to nedovedu predstavit uplne v obyvaku, ale je leto, tak snad byvate casto na zahrade? Nebo mate treba francouzske okno do zahrady, kterym by mohla pozorovat chod domacnosti? Tam bych ji tedy ohranicila mensi uzemi, kde by se nemela uplne kam schovat, a byla by nucena byt ve vasi pritomnosti. Ze zacatku bych delala, ze tam vubec neni, je neviditelna, komunikovala bych pouze z jezevcikem. Nevim, jak moc je placha, prijde k misce se zradlem, kdyz u ni stojite? Pokud ne, zkusila bych krmeni z ruky - prvni na delku paze, na druhy den bych ji uz trochu pokrcila, treti den ji krmila az u sebe, ctvrty pri krmeni druhou rukou hladila...(netvrdim, ze to pujde tak rychle, je to jen priklad). Ze zacatku jakoby omylem, jen jedno pohlazeni, mluvit na ni normalnim tonem, stridat s hlazenim jezevcika... Taky bych na noc vytahla karimatku a spacak, a prespavala s ni. Je potreba se ji vnutit, ukazat ji, ze je fajn se nechat podrbat na brisku, za uchem - ona na to prijde. Ale zkusila bych to opravdu pres to krmeni z ruky. Jestli je hodne placha, tak si treba prvni den nic nevezme, ale hlad ji donuti... Jeste jsem neslysela o zadnem psovi, ktery by dobrovolne zemrel hlady
Taky bych nemela uplne strach z potencialniho pokousani, jak tady nekdo pise. Podle me jsou dva typy psu, prvni je jako ta vase - v pripade stresu utece, pocura se, pokadi se, a az pak se mozna ozene, ten druhy typ rovnou utoci. Ona uz ukazala, ze je ten prvni pripad, jinak by pan "chovatel" uz pokousany byl...
Odkud jste?
Napisete nam treba za mesic, jak jste situaci vyresili a zvladli / nezvladli? Zajimalo by mně to, pastevci jsou ma srdecni zalezitost...

Jo, vydírání štěněte hladem, když je ve vývoji a otravování u jídla a zavírání do ohrádek, bez toho se výchova neobejde u některých neumětelů.

1.8.2017 07:14

lavacca napsal(a):

Souhlas...

všichny majitele SAO a KAO, kteří samozřejmě nevykonávají práci u stáda na obrovském prostoru, ale střeží svoje rodiny jak doma tak venku, mluví o svých psech v superlativech, ale ne tak aby propagovali plemeno ve stylu, kupte si ho všichni, je to top ten, ale ve stylu, že jim pes povahově sednul a neumí si představit, že by měli jiného a jejich pastevci teda taky nevypadaj nešťastný...
Všichni se shodnem na tom, že pastevec není pes pro každého, ale může i v našich podmínkách normálně fungovat... tím teda nemyslím garsonku ve středu města...

Teď tady řešíme štěně SAO, ale vždyť takhle se může chovat jakékoliv štěně, které by vyšlo od podobného chovatele...nesocializované, bojící se, nekontaktní...prostě nešťastná shoda náhod...člověk, který odebere takovéhle štěndo, začátečník, který si neví rady a tím nemyslím člověka, který má prvního psa, ale který se s takovým chováním ještě nesetkal...ale myslím, že ta samá diskuze by nastala, kdyby bylo štěně RTW, čévéčko, dobrman...prostě jakýkoliv pes...

A mě teda nepřekvapuje když si někdo pořídí na hlídání pastevce, neříkám "no ty jsi hrdina, ty se cejtíš, když máš takovýho psa"...tohle ale řeknu s klidem člověku, který si v najivní přestavě, že si pořizuje inteligenci v psím kožichu, pořídí borderu...nebo člověk, který nežije nijak zvlášť aktivně a pořídil by si malinu...pro mě jsou tyto dvě plemena vrchol toho na co si netroufnu...a pak bych si netroufla na čivavu...takový malý tvoreček, často uzlíček nervů, navíc dávat pozor, abych jí někde nepřišlápla, abych jí nechtěně nezasedla na gauči, to je potom o strach...
Každej to prostě máme jinak...teď už jen chybí, abysme tyhle psy zakázali, stejně jako jsou tendence zakázat bully, rtw atd atd...

30.8.2017 21:54
ABY

XXX.XXX.168.107

Dobrý den,

vše funguje, chtělo to trpělivost, trvalonám to asi 4 týdny, a teď je to miláček celé rodiny... Na vodítku zatím ne, ale i to brzy půjde...

Díky za užitečné rady...

ABY.

Přidejte reakci

Přidat smajlík